פורום תזונה קלינית
מה התועלות הבריאותיות שלו?
שלום טיש, מייחסים לו תכונות להורדת שומנים בדם, בעיקר טריגלצרידים ופחות כולסטרול. מעבר לכך מייחסים גם לו גם תכונות נוגדות חמצון, אך זה פחות מוכח. בברכה,דנה
לצוות הפורום שלום אני בת 62 סובלת מזה שנתיים מבעיות בקיבה שזה מתלוה בצרבת לפעמים או כאבים בקיבה.אני מרגישה שהאוכל עולה לי למעלה וכמו גוש בגרון שמפריע לי. אני לוקחת באופן קבוע כדורי אמפרודקס. פעם ביום בבוקר לפני הארוחה .ולפעמים בערב גם עד היום . עשיתי גסטרוקופיה פעמיים. והבדיקה היתה תקינה.עקב כך אני לא אוכלת בשר בקר, שומנים , פירות מסוימים. רציתי לדעת עד מתי אמשיך לקחת כל יום כדורים ?. ואיזה בדיקה ניתן עוד לבצע כדי שארגיש יותר טוב? תודה מראש על תשובתכם.
שלום דנה, בעיקרון, את הכדורים כדאי ומומלץ לקחת כל הזמן, שכן התופעה אינה חולפת מעצמה. זוהי נטיה של הגוף לייצר יותר חומצה. גסטרוסקופיה הינה בדיקת הבחירה. לבדיקות נוספות, אם יש, עליך לפנות לגסטרואנטרולוג. בברכה,דנה
האם טיפות שמן רימונים שנמכר בבית הטבע מגביר את מערכת החיסון? אם כן אז כמה טיפות צריך לטפטף מתחת ללשון??
שלום יעלה, איני יכולה לומר, זהו מוצר שאיני ממליצה עליו וגם לא נבדק מדעית. התוסף הנ"ל הוא מתחום התזונה האלטרנטיבית, פני לפורום תזונה טבעית. בברכה,דנה
בתי בת שנה ושלושה חודשים -האם אני יכולה לתת לה כוס מיץ רימונים קטן מדי יום? האם זה לא מוגזם?
מור שלום! אין מניעה אך בגדול איננו ממליצים על מתן מיץ לילדים אלא שתייה של מים והעדפת אכילת הפרי השלם. ברימונים דווקא המיץ הוא הצורה המועדפת אך יש לשקול את שני צדדי המטבע: א - מה היתרונות של מיץ רימונים לפעוט? לא ברור. ב - המסר שבמתן מיץ (הילדה לא תדע להבדיל בגיל זה בין מיץ בריאותי למיץ שאינו כזה - אך תתרגל לשתות מיץ...). לשיקולך נועה
איזה משקל רמון יש לצרוך כדי שכל היתרונות יבואו לידי ביטוי
שלום סמדי, היתרונות טמונים במיץ, ולכן כוס מיץ רימונים ליום הינה ההמלצה.(המינון לא הוכח מחקרית). בברכה,דנה
שלום. בתי בת שנה ושלושה חודשים. היא אוכלת מזון מוצק מגוון הכולל פירות, ירקות, אורז, פסטה, ודברי חלב, אך אינה אוכלת בשר. מדי יום מוגש לה סוג אחר של בשר, והיא זורקת אותו מהצלחת. היא יונקת בבקר, בערב ובמהלך הלילה. האם היא מקבלת את החלבון והברזל הדרושים לה? מה עלי לעשות? בברכה, מיכאלה
מיכאלה שלום! ראשית אני רוצה לעודד אותך להמשיך להגיש לה בשר ולנסות לגוון בסוגים, צורות הכנה וטעמים - יש להניח שלמרות שהתהליך הוא ארוך, משהו לבסוף "יתפוס", אז לא להתייאש! שנית לא ציינת לגבי ביצים שהן מקור טוב (אם כי לא מספיק) לברזל. במצב של אי אכילת בשר, אין שום מגבלה ותוכלי להציע לה אף פעמיים ביום אם היא אוהבת. שלישית - את חייבת להמשיך ולתת את תוסף הברזל, על פי הנחייות רופא, רצוי בהתאם לבדיקות הדם (לבקש לא רק המוגלובין אלא גם בדיקה שנקראת פריטין והיא מעידה על מצב מאגרי הברזל בגוף). ורביעית - חלב אם בגיל כה מתקדם אינו מהווה מקור טוב לברזל. אין זה מתפקידי להתערב לך בשיקולים הרבים הכרוכים בהמשך הנקה בגילאים אלה, אך מבחינה תזונתית - אינני ממליצה. דווקא תמ"ל מועשר בברזל וניתן להעשירו עוד אם מוסיפים דייסה שהיא מועשרת גם כן. חשוב לזכור שחלב פרה בצורתו הניגרת פוגע בספיגת הברזל ולכן אינו מומלץ. קיימים מזונות נוספים המועשרים בברזל וניתן להוסיפם לתפריט - דגני בוקר, גמדים וכדומה. בהצלחה נועה
שלום רב רציתי לדעת מהי כמות הסוכרים ברימון וכיצד מחשבים זאת?
שלום בתי, בחצי כוס גרעיני רימון (כ-90 גר') יש כ- 16 גר פחמימות מתוכן 11-12 גר' סוכרים פשוטים ו- 3.5 גר' סיבים. בברכה,דנה
יש לי ריחות לא נעימים שיוצאים מהפה והגוף ומהפות בריח של דגים. מה ניתן לעשות?
שלום, ייתכן ומדובר בפטריה. פני לרופא עור ומין. בברכה,דנה
פניתי. ולא מדובר בפטריה. מה עוד ניתן לעשות?
אני ספורטאי מזיע המון בריצה שחיה ובכלל ביום יום(הזעת יתר) אני לא אוכל גם ירקות ופירות קניתי מולטי ויטמין GOLD של נוטרלייף B REST של נוטרלייף מגנזיום סידן של TSC אשלגן 99 של NOW שעזר לי להתאושש מחולשה ומחוסר שינה ותאבון כבר בנטילה הראשונה איך מומלץ לצרוך את הויטמינים מינרלים במהלך היום ומה הכמויות לא להגיע ל אובר אודה לתשובתך יוסי
שלום יוסי, את כל התוספים שלך אין הגבלה בזמן נטילתם. מבחינת מינון של שלושת הראשונים- כדור אחד ביום. לגבי אשלגן- איני יודעת את המינון, וכלן איני יכולה להמליץ. בברכה,דנה
אשלגן 99 מ"ג
זה שנה אני סובלת מכאבים עזים וחדים באיזור הכיבה (כאב כאילו שיש פצע ומכים בדיוק בפצע- או איזור כחול סגול אחרי מכה שכואב -- הכאב דומה לכאב כזה) באיזור הקיבה בערך...לאחרונה הכאבים האלה מתחזקים ומחזיקים זמן ממושך יותר, פעם סמתי לב גם לדם בצואה אך מאז לא רואה יותר בדיקת צואה שלי יצאה תקינה...הטור שלי לגסטרואנטרולוג הינו רק בעוד חודש בנתיים אני סובלת מכאבים אלו...לאחר שנודע לי כי לקיחת אדקס גורמת לכיבי קיבה הגורמים לכאבים זהים, כדורים שאני נוטלת לפעימם עד עד 6 ליום בזמן מחזור חודשי, בנוסף ללחץ מתח, ושבמשפחה שלי יש רבים עם אולקוס-כיבים...עולה החשד....מה ניתן לעשות עם תזונה על מנת להפחית כאב כזה...האם באמת שתיית שמן זית על קיבה רייקה?דבש?ומיץ אלוורה יעזרו לי עד שיגיעה הטור לגסטרואנטרולוג? מצטערת על ההודעה הארוכה... שנה טובה ומתוקה
שלום, ראשית עליך להפסיק עם כדורים מן הסוג הנ"ל כגון אדקס, נורופן, אדוויל ועוד. שנית, המנעי מעישון, אלכוהול, מזון עתיר שומן ומטוגן, בצל ושום. נשמע כאילו מדובר בכיב, אך יש לעשות בדיקה. קרוב לוודאי שיבצעו בדיקה כדי לוודא שלא מדובר בכיב על רקע חיידק הליקובקטר פילורי ויחליטו על טיפול בהתאם.שמן זית, דבש ואלוורה יכולים לעזור ויכולים גם לא לעשות כלום. הייתי מוותרת על השמן זית. בברכה,דנה
היי דנה פעם קודמת שאלתי על הדייסות הכי מומלצות מבחינת ערכים תזונתיים והמלצת לי על כוסמת ושיבולת שועל כי בשאר הדייסות יש בעיקר פחממות היום במקרה הסתכלתי על הערכים התזונתיים שנמצאים על שקית דייסת הסולת שלי וראיתי שב 100 גרם של סולת יש 10 גרם חלבון שזה נראה לי יחסית יפה מאוד. אז למה בכל זאת אמרת לי שסולת לא מומלצת? הרי יש בה גם רבה חלבון יחסית. תודה עידו
שלום עידון, ראשית בדייסה סבירה אנחנו לא משתמשים ב- 100 גר' סולת, אלא בהרבה פחות, ובהשוואה לאחרות, יש פחות חלבון. שנית, לא רק בגלל החלבון המלצתי, אלא בעיקר בשל נוכחות של יותר ויטמינים ומינרלים, כגון מגנזיום, חומצה פולית ועוד, וכמובן הרבה יותר סיבים תזונתיים. חלבון הוא רק חלק קטן במשוואה. בברכה,דנה
שלום רב, רציתי בבקשה להתייעץ בנוגע לתופעה שהתחילה לפני כשבועיים וחזרה שלוש פעמים. בזמן שאני אוכלת ארוחת ערב בדרך כלל, אני מתחילה להרגיש חולשה, סחרור קל וזיעה קרה. הפעם הראשונה שזה קרה הייתה כשאכלתי סטייק במסעדה. הפעם השנייה שזה קרה הייתה כשאכלתי המבורגר במסעדה ואילו הפעם השלישית התרחשה לאחר שאכלתי סלט ירקות עם טונה במים, מעט שמן זית ולימון. התחושה מאוד מוזרה, כאילו שאני כמעט עומדת להתעלף, אבל לא מתעלפת. אני בת 27, גובה 1.60 משקלי 75 ק"ג. לפני כשבועיים וחצי התעלפתי כתוצאה מקבלת חיסון (טטנוס, לא משהו רציני...) בגלל שאני פוחדת ממחטים. בעקבות ההתעלפות קיבלתי מכה חזקה בראש. האם יש קשר בין הדברים? מדוע התחושה הזו מגיעה רק בעקבות אכילה? כל היום אני מרגישה מצויין לגמרי עם מצב רוח נהדר. אודה מאוד מאוד לתשובה!!! מעיין
שלום מעיין, האם מדדת לחץ דם בסוף הארוחה. לעיתים לחץ הדם יורד לאחר הארוחה, עד לתחושה רעה, ירידה בסוכר ועוד. לא נראה לי שזה המקרה אצלך, אך אם יחזור על עצמו, פני לרופא. בברכה,דנה
שלום, התפרסם היום מחקר בעיתון "הארץ", לפיו "דיאטה מעל גיל 40 מעלה את הסיכון לאלצהיימר אצל גברים". מצ"ב קישורית למאמר: http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1115215.html הייתכן? בברכה, נועם
שלום נועם, אלו נתונים של מחקר אפדימיולוגי אחד מיני רבים. ממחקרים אלו קשה מאוד להסיק מסקנות מרחיקות לכת, בגלל מבנה המחקר. אלצהיימר אינו נגרם מגורם אחד אלא מולטיפקטוריאלי, ולכן הירידה במשקל אינה הסיבה היחידה, קרוב לוודאי שישנם גורמים נוספים. מעבר לכך, איך ניתן להשוות, כל אחד ביצע דיאטה שונה להרזיה עם המלצות שונות, אף אחד לא בדק מה הם אכלו או לא אכלו, תרופות ועוד. זהו מחקר מורכב, ולרוב סגנון זה של מחקרים לא מניב המלצות . הקשר במחקרים מסוג זה הוא נסיבתי ולא סיבתי. יש יותר קשר בין השמנה ותזונה לא בריאה לאלצהיימר ודמנציה ולא להפך. כמו כן יש לזכור, שאלו שירדו במשקל, לא נאמר במדוייק מה קרה למשקל שלהם, האם רק ירדו או הגיעו למשקל יעד, ומה קרה למשקל אח"כ. לא הייתי מרחיקה לכת להסיק מסקנות ממחקר אחד אפדימיולוגי. בברכה,דנה
ידוע כאשר נכנסים לאנורקסיה, הגוף נכנס למצב נורא לא טוב וחולה, והחילוף חומרים נדפק לגמרי, רציתי לדעת, האם כאשר עולים לאט לאט במשקל, החילוף חומרים חוזר לעצמו? כלומר, לפי הניסיון שלכם, בד"כ, כאשר מגיעים למשקל יעד, או נגיד קרובים למשקל יעד (כאשר נמצאים ב BMI 18), בד"כ, כאשר מגיעים ל BMI 18, אפשר לאכול כמות קלוריות הגיונית ולשמור עליו? או שנשארים עם תפריט דל יחסית כדי לשמור על המשקל הזה?, אני יודע שזה נורא אינדיוידואלי, אבל בד"כ, כשמגיעים ל BMI הזה של 18, מה התחום שנותנים לנערות לאכול בסביבות? ומה התחום שנותנים לנערים לאכול בממוצע?(אחרי שמגיעים לBMI הזה כאשר יוצאים מאנורקסיה..)? אני רק רוצה לדעת, זה נורא מבאס לדעת שאגיע למשקל היעד שלי(BMI 18), וכאשר אהיה בו, אצטרך לאכול ממש קצת כדי לשמור עליו.. כלומר, ניתן להגיע ל BMI 18, לאכול כמות אוכל טובה ולשמור עליו?
שלום, כמו שנאמר, זה אינבידואלי, אין דרך לחזות זאת מראש, רק הדיאטנית המטפלת יכולה לדעת זאת. אין מספרים קבועים לנערים או נערות וזה משתנה בהתאם למטופל. בברכה,דנה
דנה שלום, היית מעונינת לדעת ערכים תזונתיים כולל כמות כולסטרול, שומן וויטמינים ומינרלים בשוק טלה תודה ושנה טובה
שלום רגינה ב- 100 גר' שוק טלה יש בממוצע : 280 קק"ל, 17 גר' חלבון, 22 גר' שומן, 72 מ"ג כולסטרול. עשיר בניאצין, סלניום, אבץ. כמו כן החלקוה בין שומן רווי לחד בלתי רווי היא חצי חצי. בברכה,דנה
למה אסור להתקלח או לשחות אחרי האוכל?
שלום, אין איסור באף אחד משני המקרים. לא מומלץ לבצע פעילות פיסית מיד לאחר האוכל, רצוי לאכול כשעתיים לפני פעילות כגון שחיה, ריתה ועוד. לגבי המקלחת, אין שום איסור. בברכה,דנה
לבעלי נאמר שעקב חומצת שתן גבוהה בדם עליו להימנע מנקניקיות ומפסטרמה. אולי השאלה טפשית, אבל האם גם שינקן מכיל פורינים ברמה גבוהה?
שלום אריאלה, לא יודעת למה דווקא נקנקיות ופסטרמה. דיאטה דלת פורינים כוללת המנעות מאלכוהול, פטריות, אנצו'בי, כרובית, ברוקולי, תמציות בשר, איברים פנימיים ,מנות בשר גדולות וקטניות בכמות גדולה. אפשר לאכול פסטרמה, כולל שינקן בכמות של פרוסה עד 2 ליממה.נקנקיות בכל אופן לא מומלץ. בברכה,דנה
האם משקאות טבעיים כגון מיץ רימונים או אוכמניות מאבדים את ערכם מבחינת פעילות אנטיאוקסידנטית וכו' במידה והם מפוסטרים? תודה.
שלום, אני מניחה שחלק מתהליך הפסטור הורס את הויטמינים ונוגדי החמצון במיץ, אך איני יכולה לומר עד כמה. השאלה למה לצרוך שתיה זו מפוסטרת מלכתחילה. בברכה,דנה
שלום דנה רציתי לשאול מה עדיף גבינה צהובה 9 אחוז או 5 אחוז? כי הרי הגבינה הצהובה עם ה - 5 אחוז מעובדת עוד יותר בתהליך של הורדת אחוז השומן ממנה ואילו ה - 9 אחוז פחות ועדיין אחוזי השומן בה סבירים במידה ואוכלים פרוסה ליום לצורך הסידן הרב שבה וכמובן הטעם הנפלא. האם הכנת טוסט פוגעת בסידן? תודה שולה
שלום שולה, אני בעיקרון לא ממליצה על אף אחת מהשתיים, כי זה מאוד תלוי בכמות הכוללת שאוכלים ביום או בכלל במהלך השבוע. אם מדובר בפרוסה אחת ליום, ההבדלים לסך כל הקלוריות והשומן זניח. אם מדובר בכמויות גדולות יותר, אפשר להסתפק ב- 9%. הכנת הטוסט לא פוגעת בסידן . בברכה,דנה
האם תכונות הבריאות של הרימון מצויות גם בנקטר רימונים וברכז רימונים?
שלום יהודה, הכל תלוי איך נסחט הפרי. אם נסחט ישירות מהגרעינים, אז ההשפעה פחותה בהרבה, כי רוב המרכיבים המזינים המורידים חמצון נמצאים בקליפה הלבנה המרירה, ואז בסחיטה כמו תפוז הם נכנסים למיץ. כך שלא אוכל לענות בוודאות מהי כמות נוגדי החמצון במיצים וברכזים. הכי נכון הוא לסחוט רימון ישירות. בברכה,דנה
שלום וברכה , שמי נועם אני בן 30 , לפני כ- 5 שנים התגלה אצלי מחסור בויטמין (כנראה שהמחסור החל מס' שנים לפניכן) בעקבות הופעת קרחות, מאז אני נוטל זריקות , נמצא במעקב מידי מספר חודשים ע"י בדיקות דם . התגלה שהויטמין אינו נאגר . כיום אני נוטל זריקה אחת לשבועיים . אם אני מאחר בכמה ימים,רמת הויטמין בבדיקת דם מראה ירידה לרמות מתחת ל-200 . אני כבר יודע להבחין מיד בהרגשה מתי אני בחוסר, אבל ככול שידוע לי התופעה די נדירה , שהזריקות אינם עוזרות לטווח ארוך ,עליי לקחת אותם באופן קבועה ללא תלות בתפריט . דרך אגב כל שאר הפרמטרים בבדיקה תקינים ואין לי אנמיה או חוסר בשום גורם אחר . בעבר הרופא ביקש ממני לבצע "העמסה" , לקחת יום כן יום לא במשך 10 ימים , אז הגעתי לרמות שיא של כ- 400 , אך לאחר שבועיים כבר ירד ל- 190 . באותם עשרה ימים הייתי מלא אנרגיות(היפר) ואולי אף יותר מידי . כך גם אני מרגיש ביומיים לאחר הזריקה ...,עשיתי מאז כמה וכמה ניסיונות, והמצב הכי יציב לקחת כל 10-14 יום זריקה. השינויים המהירים בויטמין גורמים לי לעיתים חוסר יציבות ואיזון. אני לא בטוח שזה כל כך בריא להזריק כמויות כאלו ..., אבל זה כבר נמשך כמה שנים. איני יודע כיצד זה ייתכן , ואין אף תיאוריה ,למיטב חיפושיי, שמסבירים את התופעה , אנא אם תוכלו לעזור \לכוון אותי מה כדאי לעשות , אודה לכם מאוד. ולכל מי שסובל מחוסר בויטמין ,המלצה שלי לא להזניח !!!! תודה מראש נועם.
שלום נועם, אמנם מדובר בויטמין אך במקרה שלך אין קשר תזונתי, ולכן עליך לפנות לייעץ להמטולוג. בברכה,דנה
שלום דנה, לצערי הרב לא מצאתי סרדינים במים רק בשמן, מדוע? איזה עדיף מבחינה בריאותית סרדינים בשמן זית? סרדינים ברוטב עגבניות + שמן סויה? סרדינים בשמן סויה? תודה על תשובתך בברכת שנה טובה ומתוקה גיא
שלום גיא, איני יודעת למה דווקא סרדינים לא משמורים במים, ככל הנראה ישנה בעיה בשימורם במים ונעשו נסיונות בעבר. תמיד עדיף סרדינים בשמן זית ולא שמן סויה. רוטב העגבניות לא משנה. בברכה,דנה
אני מעונינת לאכול קטניות מכל הסוגים ומעדיפה את הקפואים בבישול מהיר. האם הם שווה ערך (סיבים, ויטמינים, חלבון) לקטניות לאחר השריה ובישול ארוך?
שלום מאיה, לטענת החברות היצרניות, התשובה היא כן. איני יכולה לומר בוודאות, אך תמיד עדיף המוצר היבש ולא הקפוא, זה רק עניין של נוחות. בברכה,דנה
אני בת 12.5 וזה בסדר אם אני אוכלת לפני בצפר פרוסת לחם (אחד על אחד) עם דבש ובבצפר לחמנייה עם גבינה 5%? אני רוצה להפסיק לאכול דבש כי נראה לי שזה משמין.. אז זה בסדר? תודה לעונים =)
שלום שירה, זה בסדר לאכול גם דבש וגם גבינה. בגילך הצעיר התרכזי בלאכול מזון בריא. דבש אמנם מכיל סוכר אך הוא מזין יותר ממרחים אחרים רבים. בברכה,דנה
שלום אני בן 22 ושוקל 75 גובהי 1.75 כתבתי פה לא מזמן שבמשך חודשיים כבר אני מנסה לרדת עוד ולא מצליח וזה כולל אכילה נכונה ריצות הליכות אין כלום לא עוזר עוד.! אני מיואש ..! תוכלי לעזור לי בתודה מראש!
שלום עדן, לצערי איני יכולה לעזור באופן אישי, שכן יש להכיר את המקרה לפרטיו, ולשם כך כדאי ללכת לדיאטנית לייעוץ אישי. בברכה,דנה
לחולי קרוהן אסור לאכול בעת התפרצות של המחלה מוצרי חלב. האם מדובר רק על חלב פרה, או האם מותר לאכול, למשל, גבינות מחלב עזים או כבשים ? תודה ושנה טובה . .
שלום אטל, זה מאוד תלוי ברגישות למוצרי החלב באופן כללי. אני מכירה חולים המסוגלים לאכול מוצרי חלב מסויימים בזמן התפרצות ויש כאלו שלא מסוגלים לאכול גם בזמן רמיסיה. אותו כנ"ל לגבי מוצרי חלב שמקורם מעיזים וכבשים. אצל חלק נסבל יותר טוב, ואצל חלק לא נסבל כלל, בדומה למוצרי חלב שמקורם מהפרה. בברכה,דנה
שלום, קניתי שמן קנולה מכבישה קרה. אני מתארת לעצמי שיש לו יתרון על שמן קנולה שלא מכבישה קרה אם משתמשים בו בסלט לדוגמה. אבל אם אני משתמשת בו לטיגון, האם זה יותר טוב משמן קנולה אחר או דווקא יותר גרוע בגלל שמתחמצן מהר יותר והופך ללא בריא? תודה, נועה
שלום נועה, שמן קנולה מומלץ יותר לטיגון לא בגלל כבישה קרה או אחרת, אלא בגלל שטמפ' העישון שלו גבוהה יותר ולכן נשרף ומתחמצן פחות. במקרה של השמנים שציינת, אין למיטב ידיעתי הבדל משמעותי. בברכה,דנה
שלום רב! אני בת 33, 7 חודשים לאחר לידה. באמצע חודש יוני התחלתי להרגיש עייפות ומעין חוסר שיווי משקל. פניתי לרופאת משפחה,עשיתי בדיקות דם היו לדעתה תקינות ( b12 היה 300). לאחר מכן, פניתי לרופא משפחה אחר עם אותן התלונות על חולשה שהלכה וגברה,הזעות בכפות הרגליים וכו' - כולם השיבו לי שאני צריכה "לחזור" לעצמי לאחר הלידה וזה נגרם עקב לחץ דם נמוך. המצב הדרדר, הפסקתי לישון בלילות, גופי רעד, היה חוסר תיאבון וטישטוש ריאה.פניתי לרפואה אלטרנטיבית וטופלתי בדיקור סיני שאכן שיפר את המצב אך לא עד הסוף. המשכתי לחוש חולשה, עיקצוצים בגפיים ולעתים חוסר שיווי משקל. כשפניתי שוב וביקשתי בדיקות דם, התגלה שכעת רמה של b 12 היא 154! כנראה כל המצב הזה נגרם מחוסר בויטמין שלא התייחסו אליו? מה דעתכן? היום הומלץ על נטילת ויטמין בטבליות של 1000 מק"ג מתחת ללשון. רכשתי טבליות של "סולגר", האם המינון של פעם ביום למשך שבוע זה בסדר? האם זה מחסור רציני מה שיש לי? כי הרופא לא בדיוק הסביר לי ומה שהפתיע אותי - אמר לחזור על בדיקת דם רק בעוד חצי שנה??? ועוד משהו, האם התופעות של עצבנות יתר ולעתים תחושה של חוסר שיווי משקל יעברו אחרי הטיפול ? שמעתי על נזקים בלתי הפיכים למע' העצבים וזה מאוד מפחיד אותי, למי ניתן לפנות בקשר לזה? דרך אגב כשכל המצב התחיל פניתי לנוירולוג שבדק אותי ואמר שהכל בגלל לחץ דם נמוך.כך שעכשיו אני כבר לא יודעת על מי ניתן לסמוך? תודה מראש וסליחה על ריבוי שאלות.
שלום ליאת, עניתי לך כבר על השאלה הזו לפני מספר ימים. בברכה,דנה
אני אלגי לשמן דגים וגורם לי המון בעיות כולל שלשולים וריח רע. שמעתי על מקור צמחי ממרווה. מה דעתך?
שלום מרוין, לא ידוע לי על מרווה כמקור לאומגה 3.בכל מקרה מקורות צמחיים אינם שווים למקורות מן החי, כי אומגה 3 היא קבוצה של חומצות שומן וחלק נמצאות בחי וחלק נמצאות בצומח, ולכן אין להסתפק במרווה כמקור צמחי עיקרי לאומגה 3, בעיקר בשל צריכה קטנה של צמח זה. עדיף להוסיף זרעי פשתן כמקור לאומגה 3 צמחי. בברכה,דנה
האם יש מזון אחר אשר מכיל את החיידקים הטובים שיש ביוגורט לנשים במקום יוגורט?
שלום מאי, למיטב זכרוני ישנו קוטג' בשם " יוגה" המכיל חיידקים אלו. מעבר לכך, לא ידוע לי. אפשר למצוא חיידקים אלו גם בקפסולות בבתי המרקחת וחנויות הטבע. בברכה,דנה
שלום דנה. רציתי לשאול באילו מזונות יש חומצה אלפא ליפואית?
שלום אבי, כמעט בכל מזון יש חומצה אלפא ליפואית, אך יש מעט יותר באברים פנימיים, תרד, ברוקולי ומיצוי שמרים. לרוב החומצה בשל המבנה במזון אינה זמינה מיידית וחייבת לעבור מטבוליזם במערכת העיכול ובכבד, וכן הכמויות הינן קטנות מאוד, לעומת מה שנמצא בתוספים. בברכה,דנה
תודה
בחלק מהתבלינים כתוב שיש לשמור במקרר ובחלק כתוב לשמור במקום חשוך.. השאלה היא איפה יש לשמור את התבלינים?במקרר או בחוץ במקום חשוך?
שלום אלי, על רוב המוצרים כתוב כיצד ניתן לשמור אותם. נהג לפי הוראות אלו. אין המלצה חד משמעי לגבי תבלינים. לרוב רצוי במקום קריר ויבש. בברכה,דנה
אני מעונינת להתחיל לאכול קטניות ולשלבם עם תפוחי אדמה (אורז עושה לי עצירות) האם השילוב של שניהם טוב מספיק לקבלת חלבון?
שלום מאיה, שילוב של דגנים וקטניות נותן חלבון מלא, לכן השילוב הנ"ל אפשרי. רצוי לשלב עם קינואה, כוסמת אשר יותר מזינים מאורז ותפו"א. בברכה,דנה
היי דנה רציתי לדעת מאילו מזונות כדאי להימנע במקרה של בצקות בגוף? במידה ואני בקושי אוכלת דברים עם מלח- מה יכול לעורר בצקות? לאחר בדיקות מעמיקות נקבע כי הכול תקין אך בכול זאת מופיעות בצקות והיפנו אותי לתזונאית כך שאני אלך לתזונאית במיוחד בשביל זה ורציתי להתייעץ גם פה. בנוסף, הבנתי כי למי שיש בעיות ספיגה מומלץ לא להעמיס כמויות של חלבון על הגוף. האם זה נכון? אם כן, מה נחשב לכמות סבירה של חלבון? תודה רבה
שלום עדן, אין מזון כזה. בצקות נובעות משילבו אגירה של מים ומלח. אם הדיאטה שלך דלת מלח, אין משהו נוסף. פני לרופא לבירור ויעוץ. בברכה,דנה
1.אני בת 18, עם בעיות עיכול דיי קשות , תת ספיגה, ובעיות כמו נשירת שיער,ציפורניים חלשות, וחולשה שנובעות מזה. נפיחויות ועצירויות כל הזמן. מקפידה לאכול מאוד בריא-קטניות בעיקר, עם דגנים, ביצים,דגים, מעט עוף ומעט מאוד בשר [לעיתים רחוקות] פירות וירקות. אגוזים. בעיקר חלבון ופחות שומן. מתאמנת בחדר כושר 4 פעמים לפחות בשבוע-שעה אירובי מאוד נמרץ וחצי שעה אימוני שריר לא קשים. בעיקר הפעילות האירובית, הכל במטרה להחזיר חיים למערכת העיכול שלי ביחד עם תזונה נכונה,לשפר את חילוף החומרים ולהיראות ולהרגיש טוב.עברתי משבר לא קטן,שכולל הפרעות אכילה, בגלל זה חשוב לי לסדר את חילוף החומרים הנוראי שלי,חשוב לי לאכול הרבה חלבון להזין את השיער והעור והציפורניים שבמצב ממש רע. לפני אימון אני אוכלת פחמימה שיש בה גם חלבון[אורז\עדשים] אחרי אימון אני אוכלת ארוחה טובה עמוסה בחלבונים בעיקר מהצומח אבל גם מהחי[ביצה בנוסף לארוחה, או חתיכת עוף] השאלה שלי היא:כמה גרם חלבון אני צריכה לצרוך בתכלס? דיברתי עם איזו מישהי מחנות טבע שאמרה לי דווקא שכשיש בעיות ספיגה מומלץ לא להעמיס כמויות של חלבון על הגוף, אלא ארוחה קטנה שמספקת, לא צריך לשבוע ולהרגיש כאילו בא להתפוצץ ולהקיא, אלא לקבל חלבון במידה נכונה ולא יתר על המידה, כי זה מפריע לספיגה. וגם מומלץ לא לערבב חלבון עם פחמימה , וסוגים שונים של חלבון, כי זה מכביד ומפריע לספיגה[במיוחד לאנשים כמוני] השאלה שלי האם זה נכון, כמה גרם חלבון מומלץ לי לצרוך בארוחה אחרי אימון , ובכמה בכלל בכל היום? [ולא ספציפית לי,בעיקר למי שיש בעית ספיגה] האם כדאי לדחוס כמה שיותר או כמות מוגבלת? האם כדאי לי להפריד מזונות ? נניח אחרי אימון לאכול 2 ביצים , או דג, או עדשים, ולא עדשים עם ביצה או דג, שזה שילוב? 2. אח שלי גם מתאמן, הכל אצלו תקין לגמרי-גוף בריא מאוד, עיכול ממש טוב,אוכל בריא, הוא מרים הרבה משקולות ונהיה שרירי, והוא רוצה להשתמש בתוסף תזונה קריאטין, הוא ממש נדלק על העניין. אני ואמא שלי אומרות לו שלא כדאי ושעדיף להישאר עם תזונה נכונה. מה אתם חושבים על התוסף?האם יכול לגרום נזק, ומה המקורות הכי טובים לקריאטין במידה ולא לוקחים תוסף? תודה ענקית.
שלום שלומית, פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי, ועל כן איני יכולה לומר לך מהי הכמות החלבון המומלצת במקרה שלך.כמות החלבון המומלצת ליממה משתנה מאדם לאדם בהתאם למשקל, הרגלי אכילה, ועוד. לגבי המידע שנתנה לך המוכרת בחנות הטבע, אין בעיה בספיגת חלבונים, אין עומס וזה לא מפריע לספיגה של חומרים אחרים. כמו כן, אין המלצה להמנע מאכילת פחמימות בשילוב עם חלבונים. איני מומחית לתוספי תזונה וספורט, ולכן איני ממליצה על כך. הפני אותו לפורום תזונה של מכון וינגייט. בברכה,דנה
שלום, האם ישנה חשיבות למועד טחינת הבשר מבחינת שימור ערכיו התזונתיים? האם לדוגמה זה משנה אם הקצב טחן את הבשר שעתיים לפני שקניתי, או לילה לפני שקניתי, או לחילופין שהוא טוחן אותו מולי באותו רגע? אני מדברת גם על עוף לצורך העניין, בודו, בקר. תודה, נועה
שלום נועה, אם מדובר ביום עד יומיים אין לכך משמעות אדירה, וזה נכון לכל סוגי הבשר. ככל שיותר טרי , יותר טוב. בברכה,דנה
שלום, לאכול קלמרי זה בריא? מה הערך התזונתי שלו? הייתי בחנות אחת שמוכרת חטיף מקלמרי וראיתי שרשום מאחורה בתווית ל100 גרם - 70 גרם חלבון, זה באמת כך?זה הגיוני? מה לגבי כולסטרול ושומן? [אין לי בעיה של כולסטרול אבל אני צורכת הרבה ביצים , קצת עוף וממש ממש קצת בשר] אם אני רוצה לאכול את זה, איפה בדיוק אני קונה ובאיזה צורה אני צריכה לקנות אותו?[שיהיה הכי בריא] האם לבשל את זה בטיגון [עדין עם מעט שמן ובצל, לא שמן עמוק] מצופה בפירורי לחם, זה בסדר או מוריד מהערך התזונתי ורצוי לאפות? בקיצור, כל טיפ לשילוב הקלמרי בתזונה [אם זה בכלל רצוי] תודה רבה:)
שלום שלומית, איני יכולה לומר אם זה נכון, אך איני מכירה מזון המכיל כל כך הרבה חלבון ב- 100 גר', כך שזה לא ממש הגיוני. קלמרי עתיר כולסטרול, אך מעט שומן, איני יכולה לומר לגבי החטיף עצמו, איני מכירה אותו. קלמרי טרי ניתן להשיג בחנויות המוכרות דגים ופירות ים. שאלי מסעדות היכן הן משיגות מוצרים טריים. קפוא ניתן להשיג במעדניות המחזיקות אוכל לא כשר. אפשר לבשל ולטגן, או להקפיץ. זהו לא מזון שהייתי ממליצה לצרוך על בסיס יומי, אולי אחת לשבוע/שבועיים. בברכה,דנה
שלום רב! אני בת 33, 7 חודשים לאחר לידה . מזה 3 חודשים סובלת מעייפות , חולשה חזקה , חולשה בגפיים ונימול,וגם הרגשה של אי יציבות ( חוסר שיווי משקל). ביולי עשיתי בדיקות דם והיו תקינות , אך היום מסתבר שלא בדקו את ההורמונים וביניהם גם b 12. לפנ יכמה ימים לאחר בדיקות חוזרות מסתבר שרמה של b 12 היא 154. רופא משפחה אמר שזה נחשב מאוד נמוך והמליץ לקחת כדור של 1000 מ"ג מתחת ללשון. התחלתי ליטול של חברת "סולגר" - האם זה בסדר כי בבית מרקחת לא היו ויטמינים רגילים של קופ"ח? ממה נובע מחסור בויטמין זה ואיזה נזק הוא יכול לגרום למע' העצבים? האם זה הפיך? מתי כדאי לבדוק שוב את הרמה של הויטמין בדם? ועוד שאלה לגבי "מגנזיום",לאחרונה הבנתי זהו מינרל חשוב ומחסור בו יכול גם לגרום לבעיות של עייפות, עצבנות וחולשה. אני יודעת שאין דרך לאתר את זה בבדיקת דם? האם כדאי לקחת גם אותו - או בנתיים להסתפק ב b12? איך בכלל ניתן לדעת מה קורה עם שאר הויטמינים בגוף? אני כבר מתחילה להיות מיואשת מהפניה לרופאים שאין להם מענים וצריך לדרוש מהם את כל הבדיקות ... תודה מראש.
שלום ליאת, רמת הויטמין אכן נמוכה ויכולה להסביר את כל תופעות הלוואי מהן סבלת. לעיתים הנזק בלתי הפיך, תלוי בזמן החשיפה לחסר בויטמין. לאור התונות ותופעות שתארת הייתי ממליצה לך להתייעץ עם רופא אחר, ולא לחכות לתוספת דרך הפה אלא לקבל זריקות של הויטמין כדי למלא מאגרים. ללא כל קשר הייתי ממשיכה עם התוסף. כל התוספים זהים, לא משנה מאיזה חברה, העיקר שיהיה תת לשוני. הסיבה לחסר יכולה להיות תזונה צמחונית, בעית ספיגה (נפוץ מאוד) ובמקרה שלך שילוב עם הריון ואולי הנקה. לרוב לוקחים את התוסף לפחות 3 חודשים עד שרואים שינוי, הייתי ממליצה בחום על זריקות בשלב ראשון. לגבי מגנזיום, לרוב אין בעיית ספיגה, וניתן להשיגו בקלות מהמזון, כגון זרעים, פירות יבשים, דגנים מלאים, עלים ירוקים ועוד. לא הייתי לוקחת תוסף כל כך מהר, למרות שאין בכך נזק ממשי. בברכה,דנה
תןדה להתייחסותך, כוונתי היתה שאם אחזק באופן כללי את כלי הדם ואמנע ממזונות מדללי דם אתרום למניעת דימום נוסף שעלול להיות קטלני. הומלץ לי על תוסף בשם:CRATAEGUT NOVO ובעברית עוזרר, לחיזוק כלי הדם וכן תוספת ויטמין C בכמות 1000 מ"ג ליום ותזונה עשירה בפלבנואיידם. מה דעתך??? תודה.
שלום לילי, כפי שאמרתי, אין לתוספים הלו כל הוכחה כי מועילים או משפרים את מצבך, ולכן איני ממליצה על תוספים אלו . בברכה,דנה
שלום, האם בפירות ים יש הרבה כולסטרול ואם כן מאיזה סוג? תודה
שלום רוני, בכל פירות הים, פרט לצדפות, יש כמות גדולה מאוד של כולסטרול. בברכה,דנה
האם זה בריא לאכול בארוחת בוקר לפני בית ספר כוס דגנים פינס פירות עם כוס חלב 3%?
שלום סתו, זוהי ארוחה אפשרית לבוקר, רצוי לגוון עם עוד סוגי מזון. בברכה,דנה
שלום. בני בן 13 ולצערי אינו אוכל ארוחת בוקר ואו ארוחה כלשהי בבית הספר . ליד יש הפרעה קלה בקשב וריכוז ואנחנו לא מצליחים לשכנע אותו לאכול ארוחת בוקר או ארוחה גם לא קלה כמו לחמניה בבית הספר כך שהילד יוצא לאחר כוס שוקו בבוקר לבית הספר לא אוכל עד השעה 14:00 ממש כלום , בשעה 14 הוא אוכל ארוחת צהרים . הילד עבר בדיקות דם ובדיקה אצל רופאת משפחה והכול תקין . האם לדעתך להניח לו או לחפש דרך שיאכל משהו בבית הספר ומה ? איך משכנעים אותו להכניס משהו לפה במשך היום עד הצהרים ? נשמח לקבל את דעתך . תודה
שלום נלי, איני מומחית בתזונת ילדים, לא כל שכן, בעיה זו דורשת ייעוץ אישי עם דיאטנית מומחית לתזונת ילדים ובני נוער, כך שתוכל לייעץ לכם לגבי ארוחות מזינות ושינוי התזונה באופן כללי, גם לבעית הקשב והריכוז. בברכה,דנה
היי, אני מאוד אוהב דייסות למיניהן(סולת,שיבולת שועל/קוואקר/כוסמת/קורנפלור) ורציתי לדעת איזו דייסה הכי מומלצת למשל כארוחת בוקר ולמה? כלומר מה היתרונות שלה על שאר הדייסות? 2)אני מעוניין לאכול בבוקר דייסה שתספק לי פחמימות וחלבונים. האם יש דייסה מבין הדייסות שמספקת בנוסף לפחמימות גם חלבונים? ואם לא אז מה אפשר להוסיף לדייסה כדי שתהיה בארוחה הזו גם חלבונים (אבל בלי דברים משמינים בבקשה). תודה עידו
שלום עידו, מהדייסות שציינת הטובות ביותר הינן שובלת שועל (קוואקר( וכוסמת. אלו עשירות מאוד בסיבים תזונתיים, חלבונים, ויטמינים ומינרלים. הן בהחלט עדיפות בהרבה על סולת וקורנפלור שבעיקר מכילות פחמימות. דרך להעשיר את הדייסות בחלבונים היא לעשותן על בסיס חלב רזה. בברכה,דנה
אני מאוד אשמח למתכון של דייסה מקורנפלור \ כל דייסה שהיא ללא גלוטן. איזו דייסה אני יכולה לעשות שתכיל בעיקר פחמימה וקצת חלבון? [נמנעת מחיטה ומגלוטן] משהו שאפשר לצרוך על הבוקר "לקבל כח" אני לא מאובחנת לצליאק אני פשוט תמיד הרגשתי שהחיטה לסוגיה עושה לי בעיה של כבדות ועצירות. הבדיקות צליאק שלי שליליות. בכל זאת אני נמנעת מגלוטן כי אני מרגישה שטוב זה לא עושה לי. תודה
שלום שלומית, מתכונים ניתן למצוא באינטרנט, אין משהו מיוחד בנושא. גם אם את מנסה להמנע מגלוטן, את יכולה לצרוך דייסות אורז, קורנפלור, כוסמת. שיבולת שועל מוגבלת לצליאק מאובחנים לא לאנשים החושדים באלרגיה. בברכה,דנה
שלום! רציתי לדעת איך בודקים מחסור באינזימי עיכול וכן האם מחסור שכזה יכול להשפיע על תופעות כמו - ליחה מרובה, נזלת וסחרחורת.. כמובן זאת לאחר ששללתי הרבה כיוונים אחרים וכן תוצאות בדיקות דם תקינות לחלוטין. מקווה שאני מפנה את השאלה הנ"ל לפורום הנכון..תודה!
שלום אייל, לא ידוע לי על קשר בין אנזימי עיכול ללחה, נזלת וסחרחורת. ייתכן ומדובר באלרגיה כלשהי. פנה למומחה לאלרגיות. בכל מקרה, בדיקות לאנזימי עיכול ניתן לברר אצל גסטרואנטרולוג. בברכה,דנה
עקב גידול שפיר של כלי דם במוח [שדימם מעט] הוסבר לי שכלי הדם הקטנים עלולים שוב לדמם ושאין אפשרות של גישה בניתוח, שאלתי: אילו מזונות עשויים לחזק כלי דם במוח ואולי לעצור או למנוע דמם נוסף. מחכה מאד לתשובתכן. לילי.
שלום לילי, אין תזונה מיוחדת לבעיה זו. בעיה זו הינה מבנית ואינה קשורה לתזונה מיוחדת ידועה שנחקרה. בברכה,דנה
שלום רב, ידוע לי שמשרד הבריאות הישראלי ממליץ להגביל צריכת סויה לילדים: מנה אחת של מוצרי סויה ביום ולא יותר משלוש פעמים בשבוע. -כמה זו מנה? -מהי העמדה בארה"ב ואירופה?האם גם הם ממליצים להגביל, ולמי (ילדים, מתבגרים וכו')? תודה! שמרית
שלום שמרית, הפניתי את שאלתך לדיאטנית מומחית לילדים.אנסה לחזור עם תשובה בהקדם. בברכה,דנה
שלום, בני בן 5.5 חודשים יונק בבוקר ובלילה, במשך היום אוכל מטרנה (3 בקבוקים ביום בכמות של 240). מלפני שבועיים אוכל ירקות ופירות מרוסקים אך לא במקום תמ"ל - האם הירקות והפירות המרוסקים צריכים להחליף את התמ"ל? האם הסדר שאציג להלן הוא סדר הארוחות הנכון: 7:30 - יונק 11:00 - תמ"ל 13:00 - מחית פירות 16:00 - מחית ירקות 20:00 - תמ"ל 21:30 - לפעמים יונק במשך 5 דקות לפני שנרדם האם זה לא הרבה מדי? האם את מחית הפירות עדיף לתת בבוקר (11:00) או אחרי צהריים (16:00)? מה לעשות אם את ארוחת הירקות של 16:00 הוא אינו מוכן להחליף בתמ"ל? אודה לתשובה
שלום אתי, איני מומחית בתזונת ילדים. פני לדיאטנית מומחית לתחום בקופת החולים. בברכה,דנה
שלום הנני נוטל צנטרום סילבר שנים, כיום משאזל מה התחליף המומלץ לבני 50 פלוס? אודה על קבלת התשובה לאי מייל שלי שהוא: [email protected] בתודה ברוך שפירא
שלום ברוך, יש מולטיויטמין גולד של דרך חיים שזהה בהרכבו לצנטרום סילבר. יש גם לחברות אחרות כגון סולגאר ו-GNC. בברכה,דנה
אני בת 16 והתחלתי את תהליך הדיאטה במשקל של 146.5 וכיום לאחר חצי שנה אני שוקלת 126, כבר ירדתי 20.5 קילו ממשקלי. אני אוכלת תפריט מאוזן שנקבע על ידי דיאטנית מוסמכת. אני לא רואה סימנים על גופי, ולא עודפים ולא שום דבר. יש את מי שאומר שישארו לי עודפים וסימנים, ויש את מי שאומר שאני צעירה ופשוט אין סיכוי. מכוון שאין בידי דעה מוצקה החלטתי לבנות תוכנית בחדר כושר, בדרך כלל אני שוחה שעה עד שעה וחצי רצוף,או הולכת במהירות 4.9 במשך שעה על הליכון. בתוכנית עם המאמנת כושר הותאמו לי תרגילים כמו משקולות, מכשירים שעובדים על הבטן, החזה,הרגליים והידיים. השאלות שלי הן: 1.האם זה הכרחי? מה החסרונות שיקרו במידה ולא אעשה תרגילים אלו? 2.אני יודעת שפעילות זו עוצרת מעט את הירידה במשקל(בגלל השרירים).כמה זמן לאחר התחלת העבודה על השרירים חוזרים לראות ירידה במשקל? 3.איזה מהדעות היא נכונה - בגיל 16 לא נשארים עודפים וסימנים, או שיש לעבוד חזק במכון הכושר למען מניעתם בעתיד ? תודה, וסליחה על אורך השאלה. שירלי.
שלום שירלי, 1. כן, פעילות גופנית הינה הכרחית בכדי למנוע סימני מתיחה ועודפי עור, כמו כן פעילות גופנית עוזרת להוריד במשקל ולשמור על המשקל לארוך זמן.אין דרך לחזות את מידת ההשפעה של פעילות גופנית על קצב ירידה במשקל. לעיתים בהתחלה ישנה האטה, אך עם הזמן הקצב עולה.בהחלט, גם בגיל 16 כאשר יורדים במשקל נשארים סימני מתיחה ועודפי עור. בברכה,דנה
שלום דנה האם אפשר לפתוח מספר רימונים ולשמור הגרעינים במקרר. לא מאבד את הויטמינים בפתיחה? כמה קלוריות ברימון ממוצע? תודה מראש ריקי
שלום ריקי, אפשר לפתוח ולשמור בקירור מס' ימים. חלק מהויטמינים כן מתחמצנים, אך כל עוד הגרעינים שלמים ובקירור, התהליך איטי מאוד. ברימון ממוצע יש כ- 250 קק"ל. בחצי כוס של גרעינים יש כ- 70 קק"ל. בברכה,דנה