פורום תזונה קלינית
שלום רב ביתי בת ה5 סובלת מאז ינקות מבעיות עיכול למרות שתמיד ינקה.( נולדה פגית בשבוע 33 )בעבר היתה סובלת מעצירויות אין ספור אך עם השנים הגוף למד להתמודד והיום יש לה יציאה כל יום רכה ומסודרת. עם זאת ישנם דברים שהיא אוכלת שגורמים לה לנפיחות וכן לגזים מרובים הבעייה היא שקשה לנו לעקוב אחר התזונה שלה (היא אוכלת בוקר וצהריים בגן)ולשים דגש מה אינו טוב לה .הנושא מאוד משפיע עליה בעיקר בשעות הערב כיצד ניתן לעזור לה ?
שלום מיכל, איני מומחית בתזונת ילדים. פני לייעוץ אצל רופא גסטרואנטרולוג וכן דיאטנית מומחית לילדים. בברכה,דנה
ד.נ. האם יש הבדל בין ההרכב התזונתי של תמרים לבין זה של סילאן (סירופ תמרים טהור, 100% טבעי, ללא תוספת סוכר וללא חומר משמר, 61ג' פחמימות ב-100ג')?כידוע, בתמרים יש כמויות לא מבוטלות של ויטמינים מקבוצת B וכן ברזל ואשלגן, אך אלה אינם כתובים על צנצנת הסילאן. אודה על תשובתך. לימור
שלום לימור, אין לי מידע לגבי תכולת המרכיבים הנ"ל בסילאן, פרט לאשלגן שנמצא בכמות גדולה. אני יכולה להניח שכמות הויטמינים גבוהה גם כן. לגבי הברזל, בכל מקרה זה אינו רלוונטי, שכן הוא כמעט ואינו נספג. בברכה,דנה
ברצוני להוריד מהתפריט שלי למשך שבוע חיטה...כדי לשלול נפיחות בבטן.... מנסה כל שבוע משהו אחר...למרות שגם עשיתי בדיקות לרגישיות. מה עלי לא לאכול כשאני אומרת חיטה? תודה רבה
שלום אורית, את מתכוונת לחיטה או גלוטן? כי אם לחיטה בלבד, אז כל מה שעשוי מקמח כגון עוגות, עוגיות, לחמיןם, קוסקוס וכו'. אם הכוונה לגלוטן, אזי כל מה שמכיל קמח חיטה, שעורה, שבולת שועל, כוסמין. בברכה,דנה
ושיפון...
שלום--אנמיה שהגיבה בינונית למתן אגרסיבי תכשירי ברזל - --ההגמולובין עלה --רק הפריטין לא רק שלא רוצה לעלות--הוא יורד לקראת האםס !!!!! אין חוסר חלבוני. מצד שני תפקודי כליות--קריאטינין .רנין,( CRP) אלדוסטרון ,אנגיוטנסין וקורטיזול---שהיו גבוהים--חזרו לנורמה !!!! רק 2 ביתא מיקרוגלובולין נשאר גבוה !!!!!ומגנזיום יורד--למרות בליעה של 500 מג ליןם. מישהו יוכל לעזור לי ? תודה איקו
שלום איקו, אתה צריך רופא בשלב זה, הדיאטה הינה חלק משני בטיפול. בברכה,דנה
אומרים מספר רופאים שחלב ותוצרתו גורמים לתגובה חומצית בדם ובעצמות - -ולכן הם גורמים לאוסטיאופורוזיס ???!!?? אמת או שקר ??!! למה בהודו--שצורכים כמעט 0 תוצרת חלב --אין כמעט אוסטיאופורוזעס ? ואצלנו--מגיפה !!! אנא שחררו אותנו מהפלונטר !!!! תודה איקו
שלום איקו, אלו רופאים אומרים זאת? כאלו שמחפשים פרסום ולהגיד דברים רק כדי להשמע. אין כל הוכחה להבלים אלו. שנית, "העובדה" שאין אוסטאופרוזיס בהודו היא לא בגלל שאין אלא בגלל שלא בודקים, אז לא יודעים. זוהי מדינת עולם שלישי, אין מודעות למחלות כרוניות, כאשר מתים שם עשרות אלפי אנשים ממחלות יותר פרמיטיביות, כגון זיהומים וכו'. לעולם אל תסיק מהעולם המערבי לעולם השלישי, אין אפשרות להשוואה. בברכה,דנה
הייתי בהודו ולפחות בצפון צורכים חלב ומוצריו, פשוט אין להם מה לעשות עם כ"כ הרבה פרות..
זה פלונטר שאף אחד לא מבין------צמחים לא מייצרים B12--חיות כן חוץ מבני האדם !!!!!! אילו חיות מייצרות --איך הן מייצרות ולמה לא בני האדם ??????? איזו הפליה ביולוגית !!!!! באינטרנט אין הסבר--אז לדיאטניות שצריכות לדעת---בוודאי יש הסבר- אנא דיאטניות--התירו את הפלונטר !!!!!--כולנו אוזן....... תודה איקו
שלום איקו, הסברתי לך כבר שצמחים זה לא בני אדם, ומה שחיוני לנו לא חיוני לצמחים ואף לבעלי חיים אחרים. בצמחים גם תהליך "הנשימה" שונה, הם משתמשים בדו תחמוצת הפחמן ופולטים חמצן, למה אתה לא שואל למה אנחנו לא מסוגלים לזאת, והתשובה, אנחנו לא צמחים והצמחים אינם אנחנו, הטבע ברא אותנו שונים. בברכה,דנה
שלום, רציתי לשאול אם מותר לבשל דגים ממולאים שהוקפאו לפני פסח או שצריך לזרוק? הדגים היו טריים והוכנו מיד עם קנייתם. עדי
שלום עדי, לצערי אין לי תשובה החלטית לגבי זה, כי אין לדעת כיצד הוקפא, כמה זמן היה בחוץ לפני שהוקפא ואילו חומרים נוספו לבישול. המלצתי, אם לא חיוני לך, זרקי, עדיף לא לקחת סיכון. בברכה,דנה
שלום רב. שמי תמיר אני בן 34 . והעניין הוא כזה : כבר כמה שנים שאני מקפיד על פעילות ספורטיבית הכוללת לפחות שלושה אימונים אירוביים מאומצים בשבוע פלוס מעט עבודה על השרירים. יחד עם זאת אני לא מצליח "להיפטר" מכרס (לא גדולה) המלווה אותי. אני משער שהעניין תלוי בתזונה מתאימה ורציתי לשאול את דעתכן ואל מי יש לפנות. אני חבר בקופת חולים כללית. אני רוצה להוסיף שמבחינת המדדים המשקל שלי נחשב לתקין אני מתייחס לעניין המבנה בלבד. תודה מראש
שלום תמיר, לעיתים כרס היא עניין שלמבנה, והעובדה שמשקלך תקין לא אומרת כלום על יחס שומן לשריר, שכנראה אצלך הוא עדיין לא תקין. פעילות שרירים אינטנסיבית וחיזוק שרירי הבטן יפתור את הבעיה. מעבר לתזונה בריאה, אין תזונה מיוחדת להורדת כרס. פנה למאמן הכושר ובקש סדרת תרגילים ספציפית לאזור הבטן. גם תרגילים כגון פילאטיס ויוגה יכולים לחזק מאוד את שרירי הבטן הרפויים יותר. בברכה,דנה
שלום רב, מזה שנה התחילה אצלי תופעה של רעב תמידי. בכל שעות היום אני מרגישה רעב ורצון לאכול משהו (לא משנה מה - מלוח, מתוק , כל דבר). אפילו לאחר ארוחה מלאה ומזינה , אחרי 10 דקות אני מרגישה תחושה של רצון לאכול משהו. בימים אלו אני בחופשת לידה ואני בבית והפחד שלי גדל מכיוון שכשאני בעבודה אין לך אופציה לאכול תמיד (לא זמין , אנשים צופים ואתה מתבייש...). אך עכשיו אני בבית והמקרר והארון מאוד זמינים. מה עושים? איך מתגברים?
שלום , חופשת לידה אינה מחייבת ישיבה ממושכת בבית. ישנן פעילויות רבות שניתן לעשות ביחד עם העולל הקטן, למרות החום הכבד. לצאת לטייל, לשבת בגינה ציבורית ולקרוא, להפגש עם חברות אחרות לחופשה מחוץ לבית ורצוי שלא במסעדות או בתי קפה, ובעיקר למצוא תעסוקה במהלך היום שתסיח את דעתך ממזון. למצוא תחביב או לחזור אליו, לעסוק בפעילות גופנית (אם נשאר כוח), ואם את מניקה, אז התחושה היא סבירה, כי בשנה האחרונה היית בהריון ואז התאבון עולה וגם בהנקה התאבון עולה, לאחר שתחזרי לעבודה, דברים יכולים לחזור לסדרם. לצערי אין פה פתרונות פלא, זוהי עבודה קשה שלך מול השדים שלך, ואם את רואה שזה קשה מדי, עליך לפנות לאיש מקצוע באופן אישי. בברכה,דנה
מדובר בילד בן 8 נבון מאוד. מגיל שנה וחצי החל להיות בררן באוכל מתבטא בהעדפות של מרקמים קשים , ללא רוטב, אוכל לפי מראה האוכל, צורתו, לא אוכל פירות וירקות. התפריט שלו: בוקר - קורנפלקס , בבי"ס: כריך עם שוקולד בלבד ! (לא אוהב ממרחים אחרים ולא מוכן לטעום ממרח אחר !) , צהריים : שניצל ביתי + פסטה או אורז ערב: חביתה או טוסט עם גבינ"צ בלבד, בין הארוחות תפוח עץ או קרקרים, ביסקוויט (רק בצבע חום כי הלבן , לטענתו מרוח בגבינה ולא טעים !) . ירקות ופירות: כלום למעט תפוח עץ. מוצרי חלב: כלום למעט גבינ"צ שצריכה להיות בתוך טוסט. אחרת היא לא טעימה ! רכשתי ספר לאכול בריא המותאם לילדים, הוא מדקלם את משמעות האוכל הבריא , אבות המזון,ויטמינים ומשמעותם וכד' אך אינו מוכן לאכול הרשום בו. אני רואה שהוא רוצה לטעום משהו חדש כמו: גבינה לבנה אך מהמבט עליה , נראה כאילו היא נגעל מזה והוא מחליט שזה לא טעים אפילו שלא ניסה לטעום זאת. אני רואה את האכזבה שלו כאשר אנו מגיעים לסעודות משפחתיות שבהם אין את האוכל שהוא אוהב (פסטה,אורז,שניצל) והוא אומר: "אין לי מה לאכול כאן". הלכנו מס' פעמים לדיאטנית אך מלבד המלצות מה עדיף וצריך לאכול, לא הצלחתי להעשיר את התפריט שלו. כאשר אני מכינה קציצות בשר, כדי שהוא יאכל אותן אני מאכילה אותו ! והוא צריך להיות שקוע במשחק או משהו אחר כדי לא לשים לב לאוכל שנכנס לפיו. כנ"ל לגבי דגים,עוף. בביית יש לי 2 ילדות נוספות . הילדה בת 4 שאוכלת הכל, מוכנה לטעום מהכל ואף משכנעת אותו לאכול דברים חדשים ואומרת לו " תטעם זה טעים" אך הוא בשלו "זה מגעיל ". "אני יודע". אני ובעלי אוכלים הכל ! מוכנים לטעום מאכלים חדשים ! בבית יש המון פירות וירקות ! סלט ירקות כל ערב על השולחן ! דוגמא אישית בבית יש ויש ! אנא עצתך, מה לעשות , איך לשכנע אותו לטעום דברים חדשים ? לפני שיהיה מאוחר מידי.
שלום יעל, לצערי איני מומחית בתזונת ילדים ובכל הכרוך בחינוכם, זהו תחום מאוד ספציפי שרצוי להתייעץ באופן אישי עם דיאטנית קלינית של ילדים. בברכה,דנה
בתחנה לתרומת דם אמרו לי שיש לי המוגלובין נמוך (10.2). מה אני יכולה לעשות בקשר לזה? אני לא רוצה ללכת לרופא כי יש לי גם אוסטאופורוזיס קל והוא כל הזמן בודק לי BMI ואין לי כח שהוא ישגע אותי שוב...
שלום קארן, לצערי אין לך ברירה, את חייבת לפנות לרופא לבירור הבעיה. אמנם נשים נוטות לסבול מהמוגלובין נמוך, אך זה תלוי בהרבה גורמים שיש לברר כולל ברזל ומדדים נוספים. בברכה,דנה
שלום עשיתי בדיקות דם ומהבדיקות עולה שיש לי ערכי כולסטרול וטיגליצרידים גבוהים אני אוכלת בכל יום 4 יוגורטים ביו טבעי 3 אחוז האם זה בסדר לאכול 4 יוגורטים ליום כשעושים דיאטה ? גביע אחד של יוגורט מכיל 126 קלוריות תודה לתשובתך !
שלום איה, מבחינת כולסטרול וטריגלצרידים ככל הנראה אין בעיה, אך בכל זאת הם גבוהים, ולכן רצוי לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה,דנה
האם דיאטת דלת פחמימות היא התשובה לדיאטה מהירה כדי להוריד את רמות הסוכר והאינסולין בגוף
שלום אבי, זהו בהחלט הפתרון העיקרי, אך לאו דווקא מהיר. תהליך איזון סוכרת והורדת אינסולין הינו ממושך, ומצריך שילוב של דיאטה מתאימה וכן אורח חיים בריא, הכולל הפסקת עישון, ירידה במשקל ופעילות גופנית. בברכה,דנה
שלום דנה למי נותנים דיאטה דלת פרוקטוז ? תודה
שלום נועה, למי שיש רגישות מוכחת בבדיקה לפרוקטוז. בברכה,דנה
תודה דנה , הדיאטה לא מתאימה לאנשים עם רמות טריגלצרידים גבוהות ?
שלום רב. לבעלי ברזל (39 mcg/dl) ופריטין (29.6 ngr/ml)נמוכים מאוד. עבר ברור מקיף והסיבה לחסר היא תזונתית ופעילות ספורט אקסטרים. לפני מספר ימים התחיל לקחת כדורי ברזל. כיצד ניתן לשפר את קליטת הברזל ולשמור על ערכים תקינים בעתיד? (האם יש גורמים מעודדים בנוסף לויטמין C?)תודה!
שלום מיכי, נוכחות ויטמין סי משפרת את הספיגה של ברזל. רצוי לקחת הרחק ממזון וארוחות על קיבה ריקה, ולא בסביבת מזון עשיר בסיבים ובסידן. כמו כן ניתן לקבל את הברזל ממזון כגון בשר בקר, הודו, דגים, ודגני בוקר מועשרים בברזל. בברכה,דנה
תודה!
רציתי לדעת כמה גרם יש בכף שיבולת שועל
שלום ליזי, בערך 10-15 גר'. בברכה,דנה
רציתי לדעת בבקשה כמה קלוריות יש בבורגול מוכן כמה קל' יש בכוס בורגול רגיל וכמה קל' בכוס בורגול מחיטה מלאה תודה רבה
שלום מרין, בכוס בורגול לפני בישול יש 480 קק"ל. בכוס בורגול אחרי בישול יש כ- 150 קק"ל. בורגול עשוי מחיטה מלאה כך שאין מיוחד. בברכה,דנה
שלום, שמי דן. סבתי בחודשים האחרונים חשה בחוסר תאבון ואינה רוצה לאכול כלום. היא "דוחפת" את האוכל לפה כאילו זה תרופה והיא לא יכולה להסתכל על אוכל. שרה בת 89 ולפני שנתיים נפלה מכיסא ומאז חייה השתנו, לא יכולה ללכת כמעט, ולעשות דברים בסיסיים כאלו ואחרים ומאז אותה נפילה יש לה גם מטפלת פיליפינית. היא עברה כמה ניתחים ומצבה הבראיתוי ממשיך להדרר והיום היא שוקלת 40 קילו! הרופאים שלה לא יודעים מה לעשות ומי למי לפנות. בבקשה תעזרו לי! למי לפנות? מה לעשות?
שלום דן, במסגרת היחידה להמשך טיפול של קופת החולים יכולה דיאטנית קלינית להגיע לביקור בביתכם ולהמליץ על הזנה מתאימה בהתאם למצבה. בברכה,דנה
שלום אני בת 22 ולאחרונה יש לי נשירת שיער בכמות שבחים לא היתה לי. אני צימחונית אך עשיתי בדיקות דם לאחרונה והכול תקין . באיזה מאכלים אפשר למצוא מרכיבים שיעזרו בחסכים לנשירת השיער? תוןדה
שלום צליל, בבדיקות דם לא רואים רמות אבץ, ויכול להיות שיש לך חסר בו. מעבר לכך, יכול להיות שהרמות תקינות של ברזל, חלבון, אבץ וויטמין B12, אבל ירידה ברמות וחיסול המאגרים יכולה להביא למצב זה גם כן. פני לרופא עור לייעוץ. בברכה,דנה
שלום רב, בן 30 האם שינויים קיצוניים בתזונה כמו דחיית האכילה (כאשר אני רעב)לשעה מאוחר יותר וירידה במשקל לאורך זמן(משולבת בפעילות גופנית אנטסיבית) למשקל שהוא לא האופטימאלי לנתונים שלי יכול לגרום לאיזה נזק כלשהוא אמיתי לשרירים שלי (למבנה או לתפקוד) כזה שהוא בלתי הפיך??? * אני לא אנורקסי... רב תודות דני.
שלום דני, דחיה של אכילה לשעה מאוחר יותר למרות רעב אינה מזיקה באופן קיצוני או בכלל. ירידה מתחת למשקל האופטימלי מעלה תחלואה ותמותה באופן כללי, כולל ירידה במסת שריר. בברכה,דנה
רב תודות, האם ירידה במסת השריר היא הפיכה כלומר, ניתן להחזיר את השריר לקדמותו? ואיך עושים זאת? דני
לפי הפרסומים האחרונים(לא של החברות המיצרות)לא נשארו הרבה ערכים תזונתים במה שמוגדר לפי החוק חלב.האם יש אפשרות לצרוך את הערכים ממקור אחר.המים בשם חלב של יצרניות החלב יקרים מאוד.
שלום יצחק, אולי החלב כמקור יחיד של מוצרי חלב לא מומלץ וחסר מרכיבים תזונתיים, אך הדבר פחות נכון לגבי מוצרי חלב כגון גבינות, יוגורטים, מעדנים ועוד. אין המלצה לשתות חלב, יש המלצה לצרוך מוצרי חלב כמקור לסידן וחלבון. אתה יכול לבחור לעבור למוצרי חלב אורגאניים ו/או חלב עיזים, שם ישנה פחות נגיעה של התעשייה. בברכה,דנה
שלום, רציתי לשאול מהם היתרונות התזונתיים של קלחי תירס טריים שבושלו במים. תודה.
שלום נועה, תירס מהווה מקור מצויין לסיבים תזונתים. זוהי פחמימה בעיקרה, אך יש בה גם חלבון. מעבר לכך, אין יתרונות מיוחדים. בברכה,דנה
שלום, תוך כמה זמן כדאי להשתמש בכרעי עוף טריים שהוקפאו? תודה.
שלום נועה, עד 3 חודשים לערך. בברכה,דנה
שלום רציתי לשאול האם חיוני לשתות כף שמן זית על קיבה ריקה? בברכה שושי
שלום שושי, התשובה היא, לא. זה ממש לא חיוני, אפשר לשלבו במזון במהלך היום. בברכה,דנה
דנה שלום, אחזור על שאלה שנעלמה. אם אינני אוהב דגים, פרט לסרדינים משומרים, טונה משומרת, הרינג כבוש וסלמון מעושן, האם זה מספיק כדי לקבל כמות נאותה של אומגה 3 (אומנם עלי לציין שבסה"כ תזונתי מאוזנת ומגוונת)?תןדה. ל.
שלום, לרוב דגים משומרים ו/או מעושנים מאבדים מערכם התזונתי כולל אומגה 3, לכן קרוב לוודאי שהמחבר שלך אינו מספק. ההמלצה מדברת על דגים טריים ולא משומרים ו/או מעושנים. בברכה,דנה
דנה שלום, בתשובתך נפלה טעות דפוס - מה כוונת דברייך :"המחבר שלך (אינו מספק)"? אבל, לגופו של עניין: לצערי הרב, דגים טריים הינם מאוד לא טעימים לי (וגם לשאר בני משפחתי), ומסיבה זו ההמלצה (המובנת!) איננה ישימה לגבינו. לכן רציתי, ואני עדיין מבקש, לדעת באיזו דרך מעשית ניתן לנקוט בנסיבות אלה כדי למלא את הדרישה לכמות נאותה של חומצות שומן אומגה 3, מבלי לאכול דגים שממש אינם טעימים לנו. שוב תודה, ושבת שלום. ל.
שלום אני בת כ- 16 וחצי הגובה שלי הוא כ- 170 ומשקלי 48. האם זה מצב תקין?
שלום, משקלך אינו תקין, הוא מתחת לנורמה. בברכה,דנה
שלום, יש לי שאלה לשאול בקשר לבלוטת תריס. למי אני יכולה לפנות? תודה.
שלום, עליך לפנות לפורום אנדוקרינולוגיה או הפרעות הורמונליות. בברכה,דנה
שלום אני בת 42 גובה 151 משקל 55 ק"ג, צבע עור יחסית כהה לאחרונה אובחנתי שיש לי אוסטאופניה וויטמין D 10 ng/ml שאלתי היא כמה זמן ביום עלי להיות בשמש ללא מסנן קרינה (חולצה שרוול קצר אך חצאית ארוכה) וכמה IU תוספת וויטמין D עלי לקחת ליום. תודה רבה!
שלום, ההנחיה היא כ-15 דקות של חשיפת ידיים בין השעות 11-14 בצהרים. מעבר לכך ההמלצה נעה היום בין 400-800 יחידות של ויטמין די, אך לשם כך רצוי להתייעץ עם רופא מומחה, אנדוקרינולוג. בברכה,דנה
שלום רציתי לדעת ערכים תזונתיים של חרוב אחד ועד כמה הוא משמין ביחס לתמרים תאנים וכו'
שלום יואב, אין הרבה מידע לגבי ערכים תזונתיים של חרובים, כי זהו מאכל לא נפוץ במיוחד, אך לפי המידע שמצאתי, תרמיל אחד מכיל כ- 400 קק"ל ואחוז יחסית גבוה של שומן, חלבון ופחמימות. יש לו ערך קלורי גבוה בהרבה מפירו טריים ויבשים אחרים. בברכה,דנה
שלום לאחרונה שמעתי שטוב לקחת כף שמן זית על קיבה ריקה, האם זה נכון?ואם כן, מה זה נותן? תודה שושי
שלום שושי, אין המלצה כזו, זוהי המלצה בגדר "תרופות סבתא". התועלת היא בהכנסת שמן זית למערבת העיכול כאשר היא ריקה. לרבם זה בעוזר בנושא עצירות. אם אינך סובלת מכך, את יכולה לשלב שמן זית באופן רגיל במזון כמקור לחומצות שומן בריאות ואנטיאוקסידנטים. בברכה,דנה
בני בן 7 לא אכלן מה שטעים לו היום אחרי שהתעקשתי שיטעם לא טעים לו מחר ! גובהו 123 ומשקלו 22 !מה היחס בין משקלו גובהו והגיל !ומה הייתם מציעים לטפל בזה? תודה מראש
שלום רינא, מבחינת עקומות משקל וגובה, בנך ממוקם במקום טוב באמצע. מבחינת יחס משקל לגבוה, נמצא יותר בטטוח הנמוך, כך שמבחינה זו אין לך דאגה. מה שחשוב לזכור בעקומות גדילה של ילדים, שהם נשארים בטווח הזה כל הזמן, לא עולים יותר מדי ממנו ולא יורדים, והשאל היא האם להערכתך חל שינוי דרסטי במדדים אלו בתקופה האחרונה? אם כן, עליך לפנות לרופא ילדים ו/או לדיאטנית ילדים. לגבי הרגלי האכילה, אמנם איני מומחית בתזונת ילדים, אך אם נראה לך שאכילתו מופרעת ואינה מזינה, ואת חושתת מחסרים או בעיות גדילה, פני לרופא לבירור ואם הוא יחליט שיש מקום לברר, הוא ישלח אותך לדיאטנית מתאימה.העובה שהוא לא מוכן לאכול מזונות רבים, הינה תופעה ידועה בילדים. כל עוד הוא אוכל ושותה את מה שאוהב זוהי בהחלט נחמה. בברכה,דנה
שלום דנה, הייתי מעונינת לדעת ערכים קלוריים ותזונתיים (ויטמינים ומינרלים) שקיימים בליצ'י. בתודה מיכל
שלום מיכל, בליצי אחד ללא קליפה יש כ- 6 קק"ל, שרובן מפחמימות. הוא עשיר בויטמין סי. מעבר לכך אין לו תכונות מיוחדות. בברכה,דנה
1) אני יודע שערך גליקמי גבוה באוכל מסויים אמור לעשות אותנו רעבים- אני בדיאטה ואם בא לא לאכול משהו קטן בין הארוחות אני לפעמים אוכל גזר וזה דווקא משביע אותי עם זאת ידוע שגזר הוא בעל ערך גליקמי גבוה יחסית אז איך זה יכול להיות שהוא דווקא מאוד משביע? 2) למה לגזר יש ערך גליקמי גבוה כל כך? יש בו הרבה סוכרים?? והאם מומלץ לאכול אותו בזמן דיאטה?? 3)אבטיח- ידוע שבאבטיח יש הרבה סוכר אם כן אז איך זה שבמאה גרם של אבטיח יש פחות קלוריות ממאה גרם של הרבה פירות אחרים כמו אפרסק,אגס,ותפוח וכו'??? תודה
שלום אורי, המידע שיש בידי כי לגזר טרי אינדקס גליקמי נמוך יחסית, סביב 50, ולמבושל 40, כך שזו סיבה מספיק טובה לכך שגזר משביע. מעבר לעובדה שהוא עשיר מאוד בסיסים תזונתיים בלתי מסיסים.ערכתי חיפוש בכמה טבלאות, מקצועיות יותר ופחות, וכולן מציינות את הגזר פחות מ- 50, כך שאין לי אינדקס גבוה. חשוב לזכור כי גזר אכן מכיל יותר סוכרים מירקות רם אחרים, אך חלק לא מבוטל הוא פרוקטוז, שזהו סוכר בעל ערך גליקמי נמוך. ניסית פעם לאכול 100 ג אבטיח? זוהי מנה קטנה מאוד שלרוב איננו עומדים בה. אנחנו לא משווים 100 גר' ל- 100 גר, אלא אנו משווים כמות פחמימוות כאשר קובעים מנת פרי. לכן מנת אבטיח, כמובן ללא קליפה גדולה מ- 100 גר'. בברכה,דנה
שלום, אני רוצה להיכנס להריון ורופאת הנשים הנחתה אותי לקחת במשך 3 החודשים לפני ההריון חומצה פולית 5 מ"ג ולאחר מכן לרדת למינון של 1 מ"ג. לפני כמה ימים פורסמה כתבה בעיתון ידיעות, האומרת כי נמצא כי החומצה הפולית אמנם מונעת מומים בעובר - זה מוכח! אך, ישנו פרדוקס - במינון לא נכון היא גם מעודדת שגשוג של תאים סרטניים במעי! ממה שקראתי קצת באינטרנט, המינון הרגיל הוא 400 מק"ג בשלושת החודשים שלפני ורק לנשים בסיכון מומלץ 5 מ"ג. אחיין שלי נולד עם מחלה גנטית, אך נבדקתי ואינני נשאית שלה. למה הרופאה נתנה לי מינון כל כך גבוה? האם המחקרים שפורסמו בעיתון נכונים? האם כדאי לי לרדת למינון של 400 מק"ג (אני נוטלת את ה - 5 מ"ג כבר חודשיים וחצי)? תודה רבה, לירון.
שלום לירון, הייתי מסתפקת במינון ש 1 מ"ג בלבד בשלב זה. אין צורך ב-5 מ"ג, זהו מינון מוגזם לכל הדעות, פרט לאנשים עם רמות הומוציסטאין גבוהות. אכן חומצה פולית במינונים גבוהים מדי גרומת לשגשוג תאים, לאו דווקא סרטניים, ולכן יש להוריד מינונים. בברכה,דנה
שלום דנה לאחרונה שמתי לב שיש לי אי נוחות בבטן לאחר הארוחה וגזים. קניתי פרביוטיקה DIGEST של אלתמן, האם את חושבת שזה יעזור לי לעיכול? אני גם מרגישה ממש נורא אחרי אכילת יוגורט, כאבי בטן נוראים, אי נוחות, וגזים, האם זה יעזור לתופעה הזאת? הייתי שמחה שתואמרי לי עוד כמה פרטים על התוסף הזה? ואיך לקחת אותו והאם התוסף פרביוטיקה נספג עם קפאין?
שלום, בעיקרון פרוביוטיקה אמורה לעזור למצבי גזים, עצירות ואי נוחות במערכת העיכול, אך ישנם אנשים שזה מחמיר עבורם גזים ואי נוחות, ויש לקחת זאת בחשבון. בעיקרון אפשר לקחת עם האוכל. לא ידוע לי שישנה הפשעה של קפאין על המוצר. בברכה,דנה
שלום,רציתי לדעת האם אכילת קופסאת טונה במקום בשר בארוחת צהריים באופן קבוע היא דבר בריא.ומה מומלץ לאכול אחרי אימון בחדר כושר (ניפוח שרירים) ותוך כמה זמן? תודה מראש.
שלום אילן, לא הייתי ממליצה לאכול כל יום קופסת טונה בשל חשיפה לחומרים משמרים, ועדיף לגוון עם סוגי מזון שונים. לדיאטה מתאימה לספורט פנה לפורום תזונה באתר של מכון וינגייט. בברכה,דנה
האם יש נזק בריאותי באכילה של מוצרים עתירי שומן בכמויות קטנות ? אולי זה יישמע כמו שאלות במתמטיקה... האם מבחינת השומן : אכילה של 100 גרם גבינה המכילה 25% שומן שווה מבחינת השומן לאכילה של 500 גרם גבינה המכילה 5% שומן ? השאלה התעוררה עקב תחביב חדש שלי : ייצור גבינות (מבלי להיכנס למתכון המלא) אני משתמש בשני ליטר חלב (כ-2 ק"ג)- 3% שומן, בסוף התהליך נוצרת גבינה במשקל 500 גרם (לאחר סינון הנוזלים)- האם אחוז השומן בגבינה שייצרתי הוא : 12% ?
שלום דני, באופן עקרוני כן, כלומר הקלוריות יהיו פחות או יותר זהות וגם כמות השומן. השאלה לגבי מרכיבים אחרים כגון כמות נתרן, סוג השומן וכו'. יש לזכור כמובן שלאכול 100 גר' גבינה שמנה הרבה יותר סביר מהעובדה שאנשים כמעט ואינם אוכלים 1/2 קילו גבינה לבנה. לא הייתי אוכלת ממנה כל יום, אך שילוב בתפריט הינו סביר. לגבי חישוב השומן, אתה צודק, הגבינה תצא כ- 12% שומן. בברכה,דנה
תודה על התשובה שהבהירה לי את חישוב אחוזי השומן. כמובן שהשאלה לגבי 1/2 ק"ג היתה תיאורטית, רק כדי להבין את החישוב.
האם ניתן לטפל בבעיית קנדידה באמצעות תזונה נכונה?
שלום יעל, יש הטוענים כי צריכת מזונות עם חיידקים פרוביוטיים והמנעות ממזנות עתירים בסוכר פשוט יכולים לעזור, אך אין לכך הוכחה מדעית חותכת. בברכה,דנה
אני סובלת מכאבים בכיבה,וכשיי נשימה,ולאיטים מיציאות מרובות שאלתי היא האם אני צריכה להפסיק לגמרה אם מתוקים למיניהם וקפה? ומה בנוגע לתחינה האם תחינה גם לא טובה לי? אם יש עוד המלצות על מאכלים מועילים או שכן טובים לי למאכל השמח לישמוע חוץ מיבשר ועוף תודה רבה
שלום חוה, ראשית, עליך לפנות לגסטרואנטרולוג לבירור וטיפול. מבחינת תזונה, יש להרויד בשלב זה קפאין, אלכוהול, מזונות עתירי שומן ומטוגנים, עישון, בצל, שום וכל מזון שאת יודעת שגורם לך להרגיש לא טוב. אל תשכבי אחרי אכילה לפחות שעה, אכלי לאט, ארוחות קטנות וצפופות. בברכה,דנה
שלום, רציתי לדעת האם ישנה תזונה היכולה לסייע לבעיה של חוסר קשב וריכוז ובמידה וכן האם יש מחקרים על כך?איך יודעים שמוצרים אלו אכן עוזרים? תודה
שלום בתיה, בוודאי שישנם מחקרים רבים בנושא, אך הם מתחלקים לפי ההפרעה, גיל ומדדים שונים אחרים. יש כמה דגשים במחקר, האחד אומגה 3, השני גלוטן, השלישי קזאין והרביעי סוכר לבן. בכל אחד מהמחקרים היה שילוב של הדברים או כל גורם בנפרד. לכל אחד השפעה חלקית ביותר ולעיתים שילוב גורמים השפיע יותר כגון שילוב של דיאטה נוטלת גלוטן וקזאין. דיאטות אלו מומלץ לנסות בסיוע מומחה קליני כגון דיאטנית. הדיאטות לרוב אינן פשוטות ולעיתים יקרות, והטיפול התרופתי הוכיח את עצמו יותר מהטיפול התזונתי, בינתיים. ניתן לשלב בין תרופות לתזונה, אך המחקרים עדיין מאוד בעייתים ואין תוצאות חד משמעיות. בברכה,דנה
תודה רבה על התגובה המהירה, האם תוכלי להפנות אותי למחקרים שכאלו?מקורות,קישורים באינטרנט או ספרות(במידה ויש מתורגמת זה יהיה מצוין). בתודה מראש, בתיה
שלום שאלתי היא האם מותר לפזר כורכום באוכל ללא הגבלת כמות או לא? קראתי שכורכום הוא בריא מאד אך צריך הקצבה יומית האם זה נכון??? בברכה שושי
שלום שושי, אין בידי מידע לגבי מגבלות השימוש בכורכום במזון. כמו כל דבר אחר, יש לצרוך בתבונה. לרוב אנו צורכים אותו כתבלין ולא בכמויות גדולות, לכן כפית ביום הינה מנה סבירה לכל תבלין, לא הייתי עולה על כך. בברכה,דנה
מאתמול בבוקר קמתי ורצתי לשירותים 3 פעמים רצוץ לישיבה עם כאבי בטן וגם היום בבוקר ממה זה עלול לנבוע דבר שכזה ? וזה קורה לי רק בבוקר שאני קם ולא בצהריים , אחרי הצהריים , בערב ובלילה רק בוקר זה קורה , מוכר לך תופעה שכזאת דוקטור ? אני בן 37 גובה 1.82 מ' ומשקל 120 ק"ג ואני לוקח תרופות פסיכיאטריות כמו:סרוקוול 100 מ"ג בערב , קלונקס 0.5 מ"ג שלוש פעמים ביום ופרטן 2 מ"ג בוקר וצהריים .
שלום קובי, איני יכולה לומר מהי הסיבה לכך, אולי זוהי תופעה של התרופות, או בעיה אחרת. פנה לרופא המשפחה לייעוץ. בברכה,דנה
בכל פעם שאני אוכלת בצל או משהו עם בצל יש לשתן שלי ריח חזק של בצל. מה זה אומר? חוץ מזה גם לצואה שלי יש תמיד צבע של הדברים שאכלתי. אם לדוגמא אכלתי גזר בבוקר, אח"כ פופקורן ובצהריים כרוב הצואה שלי תצא בצבע של המאכלים הללו לפי סדר (כתום, עם חתיכות פופקורן ובסוף סגול כהה או ירוק בהיר- תלוי בצבע הכרוב). זה אמור להיות? תודה
שלום, לא נראה לי שמדובר בבעיה או בחריגה, אלא באופן עיכול של המזון. בברכה,דנה
1. מה ההבדל בין פילטרציה לאולטרה פילטרציה? 2. האם באבני כליות מסוג סידן-זרחן, יש להפחית צריכת סידן, זרחן או שניהם? האם יש לצרוך מזונות עשירים בזרחן ובגופרית?
שלום לאה, 1. ההבדל בין פילטרציה לאולטרה פילטרציה, היא שלמעשה אולטרה פילטרציה היא סוג ספציפי של פילטרציה. פילטרציה הוא תהליך סינון כללי. ואילו אולטרה פילטרציה היא דרך סינון דרך ממבנה חצי חדירה תחת לחץ הידרוסטטי הגורמת לסינן של מים וחלקיקים קטנים או בינוניים ואינה מאפשרת מעבר של מולקולות גדולות. זהו למעשה תהליך סינון עפ"י גודל, צורה ומטען חשמלי. 2. אבני סידן זרחן יכולים לנבוע מגורמים שונים ובהתאם ההגבלה.לרוב אין הגבלה בסידן, אם יש היפרפוספטוריה, אז אפשר לשקול הגבלת זרחן, אך תלוי מהי המחלה העומדת מאחורי כך. בברכה,דנה
דנה שלום, על אריזת טבליות הסידן כתוב שרצוי ליטול אותן עם הארוחה. מאידך קראתי שרצוי להרחיק אותן מארוחה חלבית, דגנים, ברזל וקפה. מאחר שאני אוכלת ארוחה חלבית+דגנים בבוקר ובערב, ברזל (יש בארוחה הבשרית, כמובן) בצהריים, וקפה בין הארוחות ו/או בסופן, מתי רצוי ליטול את 2 טבליות הסידן שהומלץ לי ליטול אותן? זה די מבלבל. אודה על עצתך. לימור
שלום לימור, הככונה בברזל היא לא ממש מהמזון אלא בעיקר בנוכחות כמות גדולה, כגון כדור. לכן אחרי הארוחה הבשרית את יכולה ליטול את הכדור. בברכה,דנה
דנה שלום, בהמשך לתשובתך אבקש להעיר: א. עפ"י הנחיית רופאי, עלי לקבל 2 טבליות סידן ביום, ובזמנים שונים (לא שתיהן ביחד). גם אם אוכל, כדברייך, ליטול טבלייה אחת בארוחת צהריים, עדיין עלי ליטול טבלייה שנייה בזמן אחר. מתי אפשר (על רקע האמור בפנייתי הקודמת)? ב. עוד עלי לציין שבארוחת צהריים אני שותה כוסית יין אדום. האם זה מתנגש עם תוסף הסידן? בברכה, לימור
שלום--בכל מקום אומרים לי לבלוע הרבה כדורי אנטיאוקסידנטים. רופא נתן לי לקרוא מחקרים של פרופסור אבירם מרמבם -שמספר בהתלהבות על מיץ הרימונים. אבל בהרצאה טען רופא אחר שלא נמצא במחקרים שהבליעה שלהם משפרת את בריאותנו--מורידה את מקרי הסרטן -מונעת בעיות בכלי הדם וכיוצ. ההפך--בארצות הברית --ששם רוב האוכלוסיה בולעת אותם--יש עליה בסרטנים השונים.!!! ביפן-- ששם רובם שותים תה ירוק--אין שיפור !!! אני מצטער אם שאלתי היום יותר מדי--אני מבטיח לא לשאול יותר עד שאקבל רשות. אבל מישהו צריך לעשות סדר בבילבול שלנו ובפרסומת העצומה שדוחפת אותנו לקנות ולקנות ולבלוע ולבלוע. תודה איקו
שלום איקו, אני גורסת, ויחד איתי רוב הספרות, כי יש לנו שפע של מקורות של נוגדי חמצון בטבע, במזון שאנו אוכלים. אם אנו בוחרים מזונות בריאים, נמנעים מעישון ומהרגלי חיים לא בריאים, מוסיפים פעילות גופנית, אין סיבה "לבלוע" שום כדור שניתן לקבלו באופן טבעי. אוסיף ואומר, שלרוב הכדורים מכילים כמויות אסטרונומיות של מרכיבים פעילים, ואלו מפרים את האיזון, ולכן לרוב אין אנו רואים שיפור כלל, וגרוע מכל, רואים נזק. בברכה,דנה
שלום--לא הצלחתי למצוא במילון מי היא הקינואה ? ומה תכונותיה התזונתיות ? תודה איקו
שלום איקו, ערוך חיפוש בפורום זה תחת השם "קינואה" ווכל למצוא את כל השאלות והתשובות בנושא. בברכה,דנה
שלום--שמעתי שחומצות אמינו--שמרכיבות את החלבונים-חלקן חסר בעולם הצומח. בדגניים חסרה ליזין--ובקטניות חסרה מטיונין. ואז למה אומרים שבקינואה ובסויה יש חלבון שלם כמו בבשר ודגים ? ואיך הצמח מסתדר ולא חולה בתת תזונה--אם החלבון שהוא מייצר איננו חלבון שלם ? או הגדרת חלבון שלם שונה מצמחים לבעלי חיים ? איך זה מסתדר בטבע ? אנא הסבירו בפירוט תודה איקו
שלום איקו, אני מבינה שאתה מאוד מתעניין בתזונה, אך אנא השתדל לכתוב את כל השאלות יחד, כך זה יקל עלי. שנית, הינך צריך להבין כי פורום זה אינו מיועד ללימוד תזונה, וכי התשובות תהנה חלקיות ומתומצתות. בני אדם וצמחים אינם שווים, ומה שחיוני לנו לא חיוני לצמחים ולהפך, ראה תשובתי גם על הבדלים בין בעלי חיים. הטענה לגבי שלמות החלבונים בקינואה ובסויה עדיין מוטלת בספק, הם נחשבים ליותר שלמים מצמחים אחרים, אך עדיין חסרים. היתרון שלהם הוא בסך כמות החלבון שהינה גבוהה וכן במרכיבים נוספים בצמח. לא הייתי מסתמכת על מקורות חלבון אלו כמקורות עיקריים. בברכה,דנה
שלום--הצמחים מייצרים את כל הויטמינים--חוץ --כך אומרים--מ B12 !!! אנא הסבירו לי איך בעל החיים מייצר את הויטמין הזה--ולמה הצמחים לא ? ואיך בעלי החיים הטבעוניים לא חולים בחוסר שלו ? תודה איקו
שלום איקו, איני יודעת לומר לך למה הצמחים אינם מייצרים ויטמין זה, ככל הנראה, הם לא זקוקים להתפחותם והינם בעלי מבנה וכימיה שונה. המושג ויטמין הוגדר עבור בני אדם, והמשמעות למרכיב אשר איננו מסוגלים לייצר-לסנטז לבד, ועל כן חיוני שנקבלו ממקורות אחרים. ויטמין זה ככל הנראה אינו חיוני לחיות, כלומר הן יודעות ליצרו לבדן או שיש להן במערכת העיכול חיידקים היודעים לייצר ויטמין זה, כמו שחיידקי המעיים שלנו יודעים לייצר כמות לא מבוטלת של ויטמין K. דוגמה נוספת היא ויטמין C, אשר חיוני לנו כי איננו יודעים ליצרו מחדש ואילו עכברים כן, ולכן עבורם הוא אינו חיוני במזון. בברכה,דנה
אני מעונינת להוריד 2 קילו והחלטתי להוריד בצקים כולל לחם מלא. התזונה שלי תכלול: אורז לבן (שונאת מלא), קינוא, תפ"א, קטניות, שיבולת שועל, ברנפלקס, ירקות ופירות, חלבונים ושומנים בריאים. האם ניתן ובריא בתפריט כזה פחות או יותר ללא לחם מבחינת ויטמינים ושלא תהיה ירידת סרוטונין? תודה
שלום מאי, בהחלט אפשר, לחם לא משפיע על סרוטונין שונה מפחמימות אחרות שוות ערך. בברכה,דנה