פורום תזונה קלינית
שלום דנה קניתי זירעי פשתן ויוגורט 0%, אני רוצה לאכול את זה בבוקר אבל יש לי שאלה לגביי זה. האם האומגה 3 שבזירעי הפשתן וכל הויטמינים שיש בו ויחד עם החלבון ביוגורט האם כל הויטמינים האלו נספגים עם שתיית נס קפה בבוקר? ואם תוכלי לומר לי בבקשה מה נספג עם שתיית הקפה אני מאד ישמח, והאם צריך להפריד הכל מקפה?
שלום, שתיית קפה בעיקר מפריעה לספיגה של סידן, אך הואיל וסידן לא נספג טוב בנוכחות אחוז שומן נמוך כל כך, אפילו בנוכחות זרעי פשתן, אין לכך דאגה ממשית. אין לי דרך לדעת מה בדיוק לא נספג וכמה כן. יש מזונות שמפריעים יותר ויש כאלו שפחות. מבחינת אומגה 3 , אין בעיה וכן מבחינת הסיבים והחלבון. בברכה,דנה
סידן (תוסף תזונה) מבחינת ספיגתו ויעילותו מבין שתי האפשרויות . שאלתי היא מבחינת החומרים של הסידן המרכיבים את הנ"ל . עוד שאלה בנושא: נודע לי שמוסף לפרות באופן מלאכותי תוספות של סידן ועוד ויטמנים אחרים שאלתי היא האם צריכת חלב (לא מועשר) נחשבת לצריכת סידן כמו מצריכה של תוספי סידן או שהחומרים המוספים מלאכותית הם עוברים "תהליך טבעי"בגוף הפרה ואז הצריכה היא טבעית.
שלום דני, יש הבדל בין ספיגת סידן ממוצרי חלב לבין תוספי סידן השונים, ויש גם הבדל בין מוצרי החלב השונים בתוכם לבין מוצרי הסידן בתוכם. הספיגה תלויה בהרבה גורמים כגון נוכחות שומן, ויטמין D ועוד. בכל מקרה מדובר בספיגה ממוצעת של כ- 30%. לגבי השאלה השניה אין לי מידע מהימן, אך צריך לזכור, שככל שאנו צורכים יותר סידן בבת אחת, פחות נספג. בברכה,דנה
שלום דנה, אני רוצה להתחיל דיאטת אוקסלאט עקב וסטיבוליטיס. 1. מה בדיוק כוללת הדיאטה? על אילו מזונות עליי לוותר? 2. כמה זמן בערך ייקח עד שאראה השפעה או אי השפעה על הבעיה כדי לדעת אם זה הגורם? 3. האם כדאי לקחת כדורי קלציום? ואיך זה קשור לעניין? 4. איך בדיוק גורם האוקסלאט לוסטיבוליטיס?
שלום אורלי, ראשית אני מקשרת אותך לאתר באנגלית המתאר את כל המגבלות, כי הן רבות : http://www.branwen.com/rowan/oxalate.htm שנית, אין לי מידע לגבי זמן ההשפעה של הדיאטה וברור שזה לא משפיע על כל אחד באותה מידה וזמן. כדאי ומומלץ לקחת כדורי קלציום, כי אלו נקשרים לאוקסלאט במזון במערכת העיכול ומונעים את כניסתו למערכת הדם. יש הטוענים שיש לקחת גם כדורי מגנזיום, אך לא הייתי מרחיקה לכת, כי לאלו תופעות לוואי רבות. מחקרים וביופסיות מהנרתיק הראו שקיעה של מלחי אוקסלאט, ומכאן יצאו בטיפול אפשרי של דיאטה דלת אוקסלאטים. בברכה,דנה
שלום רב רציתי לישאול אים אני יכולה להסיף לתפריט הדיאטה שלי מרק סלק ואים אני אוכלת 700 קלוריות ביום אני יכולה לישתות א המרק כרצוני כי אני פשוט אוהבת את המרק ואני פוחדת שזה משמין אני אוכלת 3 מרקים ביום וממלא את הצלחת וזה פשוט מעדן אני עושה את המרק בלי שמן רק אים 3 סלקים 3 גזרים בצל ומעט פפריקה מתוקה ממש מעט האים אני עושה טעות בזה שאני גומרת כמעט סיר ביומים כי חברות אמרו לי שזה מלא פחממות ואני לא ירד במשקל אלה רק ישמוא עליו במשך היום אני אוכלת ארוחה בריאה ביום חזה עוף סלט ירקות ליפעמים גם תפוח אדמה במרק השאלה כמה אהי יכולה לאכול מימנו ? אני בת 25 ושוקלת 68 קילו מטר 157 מחכה לתשובה בבקשה.........
שלום אור, הדיאטה שלך מסוכנת, דלה מדי ולא מתאימה לאף אדם, בטח לא לאדם במשקלך. הדיאטה אינה מאוזנת כלל, ואם את רוצה לרדת במשקל, עליך לעשות זאת בצורה מסודרת עם הנחיה של דיאטנית קלינית. לגבי מרק סלק, אכן סלק הינו ירק המכיל יותר פחמימות מירקות אחרים, הוא קרוב מאוד לתכולת פחמימות בפרי, ולכן יש לקחת זאת בחשבון. בברכה,דנה
אבטיח? זהו פרי שכדאי להמנע מלאכול אותו הרבה? כמה את ממליצה.? כמה קלוריות יש במנה או ב ב100 גרם? תודה
שלום מרי, אין לפרי זה יתרונות או חסרונות מיוחדים. ניתן לשלבו בדיאטה. מנה מוגדרת ככוס קוביות אבטיח ומכיל כ- 45 קק"ל. בברכה,דנה
דנה שלום, ניתקלתי בבדיקה חדשה של קופת חולים מכבי: Non HDL Chol מה מהות הבדיקה? ומה הערכים התקינים? תודה
שלום שושי, הבדיקה כוללת בתוכה לא רק LDL אלא ליפופרוטאינים שונים המעלים סיכון לתחלואה לבבית כגון VLDL ו- IDL . הערכים התקינים תלויים ברמה הרצויה של LDL לפי גורמי סיכון. אם אין גורמי סיכון זה צריך להיות 190 מ"ג/ד"ל, אם יש גורםן סיכון אחד- 160 מ"ג/ד"ל ואם יש יותר מ- 2 גורמי סיכון צריך להיות מתחת ל- 130 מ"ג . זה בקורלציה ישירה ל- LDL הכולסטרול "הרע". מחקרים הראו שגם למרכיבים אלו השפעה על תחלואה לבבית, ולכן יש לקחת אותם בחשבון. בברכה,דנה
שלום לדיאטנית, 1. אינני אוהב, לצערי, דגי ים צפוני טריים (רק סלמון מעושן). אומנם אני אוכל סרדינים וטונה - אך רק מקופסאות, ולפעמים גם דגים ממולאים. 2. אינני אוהב ירקות/פירות אורגניים. הם תמיד נראים עלובים, אם לא מכוערים (למרות הפרסומים על יתרונותיהם). 3. אני שותה משקאות דיאטטיים, רובם לא מוגזים. עם זאת, אני גם שותה סודה, בירה (בעיקר מאלט) וביטר למון, וכן קפה קר (בקיץ) עם גלידה בתוכו. 4. פרט לחטאים דלעיל, אני מקפיד לאכול מכל קבוצות המזון - דגנים מלאים, סלטים מגוונים, פירות שונים, בשר, מוצרי חלב, קיטניות, אגוזים ובוטנים, טחינה וחלווה, קפה, תה ולפעמים קקאו. 5. כיצד אוכל לפצות על החסרים ו/או הנזקים העלולים להיגרם מסעיפים 1-3 (שהם הכרחיים, מבחינתי, כמי שמעדיף אוכל טעים)? באמצעות תוספים? בדרך אחרת? ברצוני לציין שמשקלי תקין, אך גילי מתקדם. תודה ושבת שלום. אליצור
שלום אליצור, אתה יכול לקחת תוסף אומגה 3 ו/או לצרוך יותר אגוזים וזרעי פשתן. לטונה משומרת אין ערך של אומגה 3, לסרדינים יותר. אין צורך לאכול ירקות ופירות אורגניים, אפשר לצרוך רגילים, רק לדאוג לשטוף היטב. לגבי השתיה, הייתי ממליצה לעבור למים ו/או סודה. אין בעיה בקפה ו/או תה. אם תאכל מכל קבוצות המזון, אין צורך לקחת כל תוסף מזון. בברכה,דנה
דנה שלום, לגבי המלצתך לאכול יותר אגוזים וזרעי פשתן, אבקש לציין שאני נוהג מזה זמן רב לאכול הרבה אגוזים (וזאת, בנוסף לשקדים ובוטנים), וכמו כן אני נוהג לשים כף זרעי פשתן טחונים בסלט של הבוקר, וכף שנייה בסלט של הערב. באשר למים וסודה - אני כבר שותה את כל המים והסודה שבאפשרותי לשתות (בערך 3-4 כוסות ביום. יותר מזה אינני יכול, כי מים רגילים אינם טעימים לי). אבל, מאידך, אני שותה לימונדה ותה קר, וכן בירה מאלט ומשקה חמוציות דיאטטי. באשר לטונה, האם יש לה ערך אחר כלשהוא? לפיכך, האם נתונים אלו משנים את תשובתך? שבוע אוב. אליצור
טרומבופיליה מסוג : ASPCR - anti protein c resistance תודה מראש
שלום , אין דיאטה מיוחדת למצב ספציפי זה. הטיפול הוא תרופתי בלבד, ובהתאם לתרופה אולי ישנה דיאטה. בל מקרה רצוי להוריד גורמי סיכון ליתר קרישיות כגון עישון, שתיה מוגזמת של אלכוהול, השמנה וחסר פעילות גופנית, אך אין מזון ספציפי. בברכה,דנה
האם הפחתת מזונות שמכילים ויטמין K לא יכול לשפר את המצב כי מה שידוע לי בסנדרום טרומבופיליה מסוג ASPCR- anti protein c resistance חלבון C תלוי בויטמין K, שמסונתז בכבד. ירידה בו עושה ירידה בהיווצרות טרומבין. הודה מראש
שלום דנה כמה קלוריות יש ברביולי שלושת הגבינות עם שמנת ופיטריות? את מכירה ארוחה כזו? וכמה קלוריות במיץ תפוזים ונס קפה מחלב 3%?
שלום, אין לי מידע לגבי ארוחה כזו. אם זה בא באריזה מוכנה, כתוב עליה ערך קלורי ל- 100 גר' ומזה את יכולה לחשב כמה יש במנה הכללי. בכוס מיץ תפוזים יש כ- 90-100 קק"ל. ונס קפה, תלוי כמה חלב יש בפנים.ב- 1/2 כוס חלב 3% יש כ- 50-60 קק"ל. בברכה,דנה
שלום רב, יש לי שאלה שמטרידה אותי ואודה ךלכם אם תוכלו לעזור לי ואנא אל תשלחו אותי לכל מני מחשבונים כי ניסתי שם וכל מקום עם אינפרומציה שונה וגם לא כל כך ברור למה הם מתיחסים לכן אני שואלת כאן בצורה הכי ברורה שאני יכולה לתאר כדי שאדע שאין אי הבנות... כאשר אני קונה בסופר פילה הודו מהמוכנים הקפואים / מצוננים רשום ערך תזונתי על המוצר שהוא סביב ה- 130 - 140 קלוריות ל - 100 גרם. אבל אני יודעת שכאן לא מדובר בבשר נטו אלא עם תוספת של מיים וכ"ו. רציתי לדעת אם אני מכינה לבד בבית או מקבלת במקום אחר בשר חזה עוף טרי אשר למשל נלקח טרי כמו שהוא ,נעטף הנייר כסף והוכנס למשל לטוסטר. כמה קלוריות ל - 100 גרם יהיה בחזה מוכן (ודא"ג כמה יש בחזה טרי לא מבושל - ערך שונה כמובן כי לאחר החימום המשקל משתנה עקב איבוד נוזלים...) ניסיתי פשוט לבדוק לבד ונראה לי שכאילו ל-100 גרם חזה מחומם יוצא כסביב ה- 200 קלוריות ל- 100 גרם שזה כמו הערך שכתוב על השניצלים הקפואים מוכנים וזה נראה לי קצת לא הגיוני ואני ממש מבולבלת או שהערך שראיתי עבור חזה טרי למשל הוא גבוה ממה שבאמת (דא"ג כ- 100 גרם חזה טרי - לאחר החימום בטוסטר מישקלו ניהיה כ- 65- 70 גרם) אודה לכם מאוד אם תוכלו לתת לי הסבר וערכים יותר נכונים, ובנוסף מה ההבדל לחזה הודו (מחזה עוף) תודה רבה רבה מראש...
שלום רונית, תמיד צריך לבדוק כמה לפני ולא אחרי, כי זה אכן מבלבל. אם את יודעת כמה לפני, זה לא משתנה אחרי, כי מה שהולך לאיבוד זה המים, שאין להם ערך תזונתי. בכל מקרה ב- 100 גר' חזה עוף לפני בישול יש כ- 110 קק"ל- מזה נשאר כ- 75 גר' לאחר בישול. כמובן שכמות הקלוריות זהה. בברכה,דנה
לאחרונה יצא לי לשמוע כל מיני דברים לא כ"כ חיוביים לגבי מאכל הטופו. אינני יודעת אם מדובר בשמועות או בעובדות נכונות, ועל כן ראיתי לנכון לברר את הנושא בפורום. האם טופו פוגע בגדילה? מאיץ שיעור בגוף? והנורא מכל - האם אכילת טופו יכולה לגרום לסרטן??? אשמח לתשובה. הנני צמחונית גאה מזה כ-5 שנים, ותזונתי מבוססת בין השאר על טופו ושאר תחליפי חלבונים. בתודה, חווה
שלום חווה, אכילת סויה בגיל מבוגר שונה מבגיל צעיר. לא הייתי נותנת לילדי, בנות וביחחוד בנים לאכול סויה בשל נוכחות פיטואסטרוגנים הידועים כפוגעים בגדילה ובפוריות של בנים. לגבי סרטן, דווקא נשים הצורכות יותר סויה, במזרח הרחוק, סובלות פחות מסרטן שד ורחם, אך אלו נשים במזרח הרחוק, וישנם הבדלים רבים ביניהן לבין הנשים במערב. נשים עם סיפור משפחתי של סרטן תלוי אסטרוגן, לא הייתי ממליצה לאכול סויה. אין המלצה לגבי צריכת טופו ספציפית, מניעה או העשרה, אלא לשלב בתפריט כמו כל מזון אחר. לכל הדעות, דיאטה צמחונית, אינה נחשבת למזינה או בריאה יותר מדיאטה המכילה בשר, דגים ביצים ומוצרי חלב. בברכה,דנה
שלום רב, הייתי מעונינת לדעת כיצד נספגים הויטמינים בגופנו: סתם דרך המעי הדק או במנגנון מסודר כמו ספיגת סוכר וכו..
שלום שושי, לכל ויטמין מנגנון ספיגה שונה. לדוגמה ויטמינים מסיסי שומן כגון ויטמין D'E'K'A נספגים עם שומן בנוכחות מלחי מרה. ויטמין B12 נספג בעזרת נוכחות של חלבון הנקרא אינטרינסיק פקטור המופרש מהקיבה ובנוכחות חומצה . הוא נספג בחלק האחרון של המעי הדק. יש כמובן עוד מנגנונים רבים, אך לצערי אין אפשרות לפרט את כולם במסגרת פורום זה. בברכה,דנה
אני לא סובלת מעצירות ביום ראשון 7.6 עשיתי ניתוח שאיבת שומן ומתיחת בטן אני בת 55 שנה. ביום ראשון לפני הניתוח היתה לי יציאה לאחר שבועיים של דייאטה כלומר פירות וירקות ומים, מאז הניתוח לא היה לי צורך ביציאה חוץ משתן לא היה לי יציאה מאתמול אני מאוד צריכה לשרותים אבל אני לא מצליחה, יש לי כאבים אני עם חגורת בטן והתפירה היא בסוף הבטן כמו ניתוח קיסרי לכל אורך הבטן, אני שותה הרבה, אוכלת רסק תפוחי עץ, ובכל זאת לא מצליחה יש רמה מסויימת של כאב ואז אני מפסיקה שוחחתי עם המנתח אמר שאני יכולה ולא לפחד צהתפרים כי אחרי 6 שעות התפרים כבר חזקים ולא נפתחים ואני מפחדת, מה ניתן לעשות איזה אוכל לאכול כדי שיהיה לי כיבה רקה, אמר שאני אשיג נרות גליצין, מה לעשות סובלת מאוד תודה בטי
שלום בטי, הוסיפי לתפריט הרבה ירקות ופירות ושתיה של 2 ליטר ליממה. נסי לשים שזיפים מיובשים בתוך מים רותחים, לקרר ולשתות את המים. אם כל אלו לא עוזרים קחי כדורים משלשלים לימים הקרובים. בברכה,דנה
שלום, אני מבינה שהשמן המומלץ לטיגון ואפיה הינו שמן הקנולה מבחינת טמפרטורה וחימצון. מה ההבדל בין שמן קנולה "מזוכך" שמוכרים בסופר לבין שמן קנולה אורגני בכבישה קרה שנמכר בחנויות טבע (פרט למחיר כמובן) ? האם בתהליך הפקת השמן המזוכך הוא עובר חימום ? תודה, ענת.
שלום ענת, פעולות העיבוד השונות בעיקר משפיעות על הרכב השמן מבחינת נוגדי חמצון, הרכב חומצות שומן וטמפ' עישון. שמנים בכבישה קרה עדיפים מבחינת שימוש לטיגון ובישול ופחות רגישים לטמפ' גבוהות ולחמצון. גם בשמן קנולה יש הבדלים בין האיכויות השונות ולכן המחירים שונים. להערכתי ניתן להסתפק בשמן קנולה מזוכך שמוכרים בסופר. בברכה,דנה
שלום, ההיתי רוצה לדעת את ערכי דג זהבון ,לא מצאתי באף מקום לדעת מבחינת חלבונים ,שומן , פחממה מפני שאני עושה ספורט ואין לי שום מידע תודה
שלום, ב- 100 גר' דג זהבון יש : 92 קק"ל, 20 גר' חלבון, 1 גר' שומן, אין פחמימות ויש 71 מ"ג כולסטרול. בברכה,דנה
ברצוני להתחיל לאכול בבוקר מעט קוואקר שאכין? האם סוג מזון זה גורם לגזים? מאוד חשוב לי כי אני סובלת מנפיחות וגזים
שלום מלי, כל מוצר מזון עשיר בסיבים תזונתיים עלול לגרום לגזים. רצוי לשתות הרבה מים בנוכחות סיבים אלו. בברכה,דנה
שלום אני מתגוררת בסין. בעיר בה אני גרה אין להשיג יוגורט שאינו מתוק לכן רכשתי מכונה להכנת יוגורט ואני מכינה בעצמי. אני משתמשת בחלב מקומי אך דואגת להרתיחו לפני כן, על מנת לשלול מצב שהחלב לא עבר פיסטור (על אף שהסיכוי לכך קטן ביותר). כמה שאלות: 1. האם יוגורט בהכנה ביתית מכיל את אותם רכיבים תזונתיים טובים הקימים ביוגורט קנוי (למשל בארץ)? 2. האם בטוחה צריכה של יוגורט ביתי בזמן הריון. 3.מה הסכנה אם אכן קיימת, בצריכת מוצרי מזון לא מפוסטרים בהריון? האם ניתן לחוש בכך ישר לאחר האכילה (שלשול, כאב בטן או כל סימפטום מוכר אחר)? והאם עלול להיגרם נזק לעובר? אודה על תשובתך ענבל
שלום ענבל, לא יהיו אותם ערכים תזונתיים, כי המקורות שונים וליוגורט מוסיפים חיידקים פרוביוטיים. הבעיה העיקרית במקרה שלך זו הסכנה שהחלב לא עבר פסטור, והרתחה לא מספיקה במקרה כזה, ולכן אם אינך בטוחה לגבי בטיחות החלב אל תשתמשי בו בהריון כי יש סכנה לך ובעיקר לעובר. בברכה,דנה
לשיפור הספיגה של הברזל או שיש עיניין רק במקורות ברזל מהצומח ? באופן כללי מה עדיף לצרוך תפוזים או פלפל לשיפור הספיגה ?
שלום דני, זה נכון רק לגבי ברזל מהצומח או מתוספים. אין העדפה בין מקורות ויטמין ה-C למיטב ידיעתי. בברכה,דנה
האם פחממות טובות אלה הם אורז תפוחי אדמה קוסקוס פסטה?? והאם שאוכלים אותם מרגישים שובע לאורך זמן? האם יש להוסיף לזה משהו? תודה רבה
שלום גלי, פחממות מומלצות הינם פחמימות בעלות אינדקס גליקמי נמוך הגורמות לשובע כגון, בטאטה, קינואה, כוסמת, פסטה מחיטה מלאה, קטניות כגון אפונה, שעועית, עדשים פול ועוד. אורז מלא או בר גם אפשר לצרוך. כל אלו מומלצים יותר מאלו שציינת מבחינת ערכים תזונתיים ומבחינת שובע. בברכה,דנה
שלום לך דוקטור, אני בת 49 עם נשירת שיער קלה מזה מס' שנים, לאחרונה אני חווה נשירה שיער חזקה מזה כחודש. יש לציין שסיימתי תהליך של דיאטה שהחל לפני כ-4 חודשים ובמהלכו השלתי כ-12 ק"ג. במהלך הדיאטה המעטתי באכילת בשר דגים וביצים. רופא המשפחה שלי שלח אותי לבדיקת דם . תוצאות ה-B12 הראו על כמות של 212. האם יש לי חוסר בוויטמין למרות שזה בנורמה של קופ"ח כללית 160-670 ? ברצוני לציין בנוסף כי אני עייפה במהלך היום אפילו בתחילתו. אני בעלת טלסמיה מינור וההמוגלובין שיצא בבדיקה הוא ,11.3 בלוטת התריס יצאה תקינה. מה עושים? האם אני צריכה לקחת תוספים למיניהם? האם באמת יש לי חוסר בוויטמין B12 ואם כן אזי האם יש קשר בין ה-B12 לנשירת שיער? אודה לך על תשובתך, ענת.
שלום ענת, רמות הויטמין נוטות לנמוכות, הייתי שוקלת תוסף של B12 תת לושני. בכל מקרה אנמיה וחסר ברזל לכשעצמו כולל הגבלת חלבונים כגון בשר וביצה שמהווים מקור מצויין גם לאבץ יכולים להסביר נשירה. עליך להחזיר מזונות אלו, ותוכלי לרות שהנשירה תשתפר. במידה ולא, פני לרופא עור. בברכה,דנה
על פי מחקר שפורסם בינואר 2008 על הקשר בין פרוקטוז לסיכוי לחלות במחלת גאוט,רציתי לדעת האם כל אחד נמצא בסיכון ואם כן מהי התזונה המומלצת.
שלום מוטי, המחקר הראה שאנשים שצורכים יותר שתיה ממותקת ופרוקטוז יש להם יותר סיכוי לחלות בגאוט. זה היה באוכלוסיה שהם בדקו. זה לא אומר שכולם יחלו בגאוט. גאוט הינה מחלה מאוד אופיינית לאנשים הסובלים מהשמנת יתר וחוסר פעילות גופנית. בשילוב עם תזונה לא נכונה זה עלול להגביר סיכוי לגאוט. המחקר לא אמר שפרוקטוז עושה גאוט, אלא שישנה קורלציה בין צריכת סוכר ופרוקטוז לגאוט, כלומר קשר נסיבתי ולא סיבתי. בברכה,דנה
שלום רב רציתי לשאול אני ובעלי אנשים שמתמודדים עם המשקל הרבה ז"א בעלי היה שמן ורזה וכן גם אני שומרת מאוד, לא מצליחה לרזות כי אני אחרי לידה 1/2 שנה וגם בגיל 42, אני רוצה להתחיל לשנות לילדים את התזונה פחות פחממות בארוחת הצהרים אני מבשלת יום יום, איך עושים זאת בלי שהם יעשו ברוגז ולא יאכלו בכלל. תודה
שלום ריקי, למה להוריד פחמימות? מה שאולי מתאים לך ולבעלך לא בהכרח מתאים לילדיך, ותוזנה נכונה לא כוללת הגבלת ו/או הורדת פחמימות. מה שכן , חשוב לבחור בסוג ואיכות הפחמימות וגם גודל המנה. ילדים דורשים פחמימות לגדילה, ריכוז והתפתחות. נסי לשלב ליד המנה הבשרית ו/או הדג, בטאטה, אורז מלא, כוסמת, קינואה, קטניות והפחתי באורז לבן, תפוחי אדמה ופסטות רגילות. בברכה,דנה
שלום רב, לחם ודגנים גורמים לי לתחושת נפיחות לפיכך הפסקתי לאכול. בתקופות מבחנים ועומס אני מרגישה שחסרות לי הפחמימות לריכוז - מה שהרבה פעמים מביא אותי לאכילת שוקולדים. האם ישנה פחמימה טובה ובריאה שהיא לא לחם ודגנים שתוכל לעזור לי בתקופות כאלה? (ניסיתי אורז ופריכיות - אבל זה עושה לי עצירות)
שלום מיכל, מה לגבי קינואה וקטניות כגון אפונה, עדשים וכו', כיצד את מרגישה איתם? בברכה,דנה
לבתי נמצאו באיסוף שתן 24 שעות: חלבון גבוה מאוד בשתן (1116), PHOSPHORUS-U 24 h - נמוך מהנורמה (237) URIC -URINE 24h - נמוך מהנורמה (10) URIC ACID-U SAMPLE - נמוך מהנורמה (19) וכן היו מספרי הערות מ-1 עד 7 ללא פירוט. לחץ הדם שלה תקין (120/80), גילה 18. האם ההפרעה בתפקודי כליות הפיכה? האם דיאטת DASH דלת מלח או ללא מלח, יכולה לשפר את מצבה עד לריפוי מלא? מה עוד אפשר לעשות, כדי לרפאה?
שלום מרינה, ראשית עליכן לגשת לנפרולוג לבירור החלבון בשתן ולערוך בדיקות נוספות כגון תפקודי כליה, אולטרהסאונד ועוד. בהתאם לאבחון יש לעקוב אחר דיאטה הניתנת ע"י דיאטנית מומחית לתחום. לרוב הדיאטה כוללת הגבלת נתרן (מלח) ובהתאם לבדיקות אפשר לראות עם דיאטת DASH מתאימה. כמו כן יש לשקול דיאטה להגבלת חלבון קלה, כמובן בהתאם לאבחון הרפואי של הבעיה. בברכה,דנה
במאזן הכללי בין תועלת לנזק ,מה עדיף?
שלום, אין לי מושג מהם חומרי ההדברה, יש מספר רב של סוגים ולכל אחד השפעה אחרת. לרוב שטיפה טובה במים ו/או סבון עוזרת להורדת חומרי ההדברה. הנשק הוא רק אם נחשפים לכמויות גדולות או מצטברות לאורך השנים. בברכה,דנה
שלום דנה כמה קלוריות יש בבקבוק מים בטעם ענבים של נביעות ובכל הטעמים? והאם מים בטעמים עדיף יותר לשתות לכל אורך היום מאשר לשתות מיץ מתרכיז? האם מים בטעמים יותר בריא מתרכיז?
שלום, מים בטעמים מכילים כ- 15 קק"ל ל- 100 מ"ל משקה, כלומר בבקבוק יש כ- 3-4- כפיות סוכר. הם ממש לא יותר בריאים ועדיף לא תרכיז ולא מים בטעמים, אם חשוב לך לא להכניס סוכר עודף לגופך. בברכה,דנה
אני בת 50 שסובלת מיתר לחץ דם(עם טיפול מאוזנת לרוב) וכולסטרול יש לי כולסטרול 220.41 ldl-cholest 150.95 אבקש לקבל המלצה לדיטה מטעימה
שלום מלי, פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי. עליך לפנות לדיאטנית קלינית בקופת החולים. בברכה,דנה
לוקח כמוסות שונות מהסיבות המפורטות בהמשך, מבין/מרגיש שמבחינה 'בין-כמוסתית' אינני לוקח אותן בשילוב/תיזמון אופטימלי (לעיתים כאבי בטן או תחושה כללית לא טובה), ואולי אפילו מזיק. אנא עצתך.. בן 62, בריאות כללית טובה למעט דלקת ערמונית והשתנות תכופות, ואלרגיה למוצרי חלב. חיידק הליקובקטור חוסל באנטיביוטיקות ולכן דופן הקיבה רגישה אך מתחזקת. תזונתי בריאה. פרמיקסון (מבוסס על דקל ננסי, 2 ליום לערמונית). פרוביוטיקה (3 בשבוע משום שבעבר לקחתי הרבה אנטיביוטיקות). קלציום וויטמין D (ל- 3 חודשים עקב בעיה קלה במיפוי עצמות וויטמין D 21 - נמוך, לוקח 2000). ברזל עדין וויטמין C (ל- 3 חודשים עקב ירידה קלה בפריטין/מאגרי ברזל, ה-C500 מסייע לספיגה). B12 (בתחום הנמוך של הנורמה ובעקבות האנטיביוטיקות שלקחתי). כמוסה אחת ליום מכל אחד מאלה: ליקופן (לערמונית) אומגה 3 (לבריאות) פרחי צבר ואבץ (לערמונית) רימונים (לערמונית) חמוציות (להליקובקטר שהיה בעבר). שותה תה: רימונים, חמוציות, פרחי צבר, ירוק, קמומיל. אוכל פירות רגילים - תפוח, פומלית, בננה, ויבשים - חמוציות, אוכמניות, תאנה, שזיף, תמר. בתזונתי ירקות מגוונים, זרעי דלעת וחמניות, טונה, לחם מלא, אורז מלא, ושונות. תודה.
שלום, יכולות להיות אינטראקציות רבות בין התוספים. נראה לי שאתה לוקח יותר כמוסות ממזון, ויש לכך בוודאי השלכות. איני יכולה לתת לך עצה מועילה, כי כמעט כל התוספים אינם מקובלים פרט לאומגה 3 וויטמין D' B12, והליקופן.לא ידוע לי על קשר בין הליקובטר לחמוציות, כך שאתה יכול להפסיק. לגבי הפרחים והרימונים, אפשר להשיג הכל מהמזון, וכך להפחית בתוספים. לגבי המינון והזמנים, רצוי להתייעץ עם רוקח. בברכה,דנה
שלום רב, לאחרונה קראתי על כך שיש הרבה בעיות עם עיכול החלב: שבני אדם לא מעכלים את חלבון החלב - קזאין וכן שחלב יכול לגרום לתגובות אלרגיות (נזלת כרונית, ליכה) לפי הרפואה האטרנטיבית. מה דעתך על כך והאם יש בכך מן האמת? תודה
שלום שושי, נכון להיום אין הוכחה מדעית לכך. יש תיאורים במדע לאלרגיות, יותר לחה ובעיות במערכת העיכול אך זוהי בעיה אישית ולא קבוצתית. מוצרי חלב הינם חלק בלתי נפרד מהתפריט שלנו, והורדתם מחייבת תחליפים הולמים, שכרגע אין, לפחות לא מבחינת תכולת וספיגת סידן. אנו בהחלט מעכלים את החלבונים, יש לכך אנזימים במערכת העיכול. אין להפוך בעיה של אחד לבעיה כללית. כרגע ההמלצה עומדת על אכילת 3 מוצרי חלב ליממה. בברכה,דנה
הבנתי שאכילת פחממות בכל ארוחה גורמת לעליה של אינסולין וכו....ולא כדי לאכול בכל ארוחה פחממות. בבוקר אני אוכלת סנב"ץ עשיר עם גבינות בפנים בצהרים אני אוכלת חזה עוף גדול עם סלט מה אני יכולה להוסיף? זה לא מספיק לי אני נשארת רעבה. האם כדי להוסיף יותר ירקות ? יותר מהחזה עוף? עד לפני כמה זמן ההייתי מכניסה את החזה עוף בתוך סנבי"ץ כי זו ארוחה שאני אוכלת בעבודה וזה היה לי נח.. תודה רבה
שלום אתי, את יכולה להגדיל את המנה הבשרית ולהוסיף יותר ירקות טריים ומבושלים. תחושת ה"רעב" לפחמימות תעבור עם הזמן. בברכה,דנה
היי אני ספורטאית שומרת על תזונה נכונה,הבנתי ממך ומעוד אנשי מקצוע שגם כאשר שומרים על תזונה נכונה יש לשלב שומנים בתפריט אני בדר"כ נמנעת מלאכול מאכלים הכוללים שמן רק מספר פעמים מועטות בשבוע בבישול יש שימוש בשמן קנולה או זית וגם רק כף אחת,שאלתי היא האם זה בסדר שכך הדבר? ואיך אנ יאמורה לדעת כמה שמן כזה או אחר יספיק לי לגוף כדי שלא יהיה יותר מידיי אלא רק יספק את הכמות המינימלית שבן אדם צריך? אשמח לתשובות תודה
שלום טל, החישוב הוא פשוט, 30% מסך הקלוריות צריכים להגיע משומן, לא רק שמן, אלא שומן באופן כללי, גם מגבינות, בשר ועוד.המטרה היא לספק אנרגיה וחומצות שומן חיוניות. בברכה,דנה
האם כדורים נגד חרדה בשם ציפרלקס יכולים לגרום להשמנה? תודה
שלום אורן, יש תיאורים על כך בספרות. רצוי להתייעץ עם הרופא שנתן את המרשם. בברכה,דנה
אני בחורה רזה ואוכלת כול יום 1200 קלוריות ואם אני יום אחד אוכלת 3000- ביום שלאחר מכן הג'ינס פשוט לא נסגר. איך זה הגיוני שאני משמינה כול כך מחריגה של יום אחד? האם זה בגדר הנורמה או שמא משהו לא בסדר בעיכול או בתפקוד של המערכת? או שזה משהו אחר?תודה,עמית
שלום עמית, האם באותו היום את נשקלת ורואה שינוי אמיתי במשקל? בברכה,דנה
אני בת 25 משקל 48 גובה 1.65 רציתי לדעת אם יש בעיה אם אני שותה כול יותר 3 ליטרים ולפעמים אף יותר? (אני שותה הרבה כי טעים לי לא כי אני מרגישה בצורך) ואין לי סוכרת האם זה משפיע על המערכות? אני מרגישה שהגוף שלי כבד ונפוח וכאילו יותר נוזלי ולא מוצק. תודה מראש
שלום אפרת, אדם סביר יכול לצרוך 25-40 מ"ל מים לכל ק"ג משקל גוף, כלומר במקרה שלך זה נע בין 1200-1600 מ"ל ליממה, לא כולל הנוזלים שמגיעים מהמזון. שנית, משקלך נמוך ואת מוגדרת בתת משקל. התחושה שלך גופך כי הוא כבד ונפוח לא קשור לשתיה שלך, אלא לתחושה שלך לגבי גופך, שכן אינך באמת יכולה להרגיש כך, כאשר את בתת משקל חמור. אין סיבה לשתות 3 ליטר במקרה שלך, וגם עודף שתיה יכול להזיק למערכות. בברכה,דנה
יכול להיות שלזנגביל (הכוונה לשורש הטרי) תכונות שגורמת לשיבוש המחזור החודשי? בדרך כלל המחזור שלי סדיר ונורמלי,מאד קל ב"תופעות לוואי" ואורך פחות משבוע.בחודש האחרון התחלתי לצרוך זנגביל טרי בסלטים ובשתיה (מגורר בתוך מים עם סוכר כמו לימונדה) והמחזור אורך כבר יותר משבעה ימים ומאד מתיש אותי. לפני שאת מפנה אותי- כבר קבעתי תור לרופא הנשים בשבוע הבא,אבל בכל זאת מעניין אותי לדעת. (גם אם יש מזונות נוספים שגורמים לשיבוש וצריך להמנע מהם)
שלום עופרי, אמנם זהו לא תחום ההתמחות שלי, אך מקריאה ראיתי כי שימוש בזנגביל מעורר מחזור שמאחר ומוריד תופעות לוואי של מחזור. ככל הנראה עליך הוא משפיע בצורה שונה. הייתי מפסיקה ורואה כיצד המחזור הבא מתנהג. בכל מקרה זה קשור יותר לתחום התזונה האלטרנטיבית-סינית, כי אין על כך מחקרים מדעיים שמצאתי. בברכה,דנה
שלום דנה, מזה שנים "מזהירים" אותי ממאכלים מטוגנים. אני יודעת שאוכל מטוגן משמין יותר מאוכל אחר וכי תהליך ההתחממות משנה מרכיבים כימיים בתוכו שלא בריאים. שאלתי היא- מה ההבדל מבישול, למשל? הרי בישול זה גם חימום של השמן והוא נספג באוכל גם כן? האם אורז מבושל עם כף שמן אכן יותר בריא ופחות משמין מאורז מטוגן עם כף שמן? ואם אני נמנעת מאכילת מטוגן למעט חביתה פעם ביום בשמן קנולה/זית- האם זה גם זה גם לא מומלץ? תודה רבה ירדן
שלום ירדן, בבישול, הטימפ' אליו מגיע המזון ו/או השמן הינן נמוכות בהרבה מתהליך טיגון, ואז יש לנו פחות חמצון. ברור שמבחינה קלורית אין הבדל. אם ניתן לבשל ללא שמן, זה מומלץ עוד יותר. יש לקחת בחשבון ש-30% מהקלוריות צריכות להגיע משומן על מנת לספק חומצות שומן חיוניות וויטמינים מסיסי שומן. לכן יש לשלב שומן בדיאטה, שמן זית או קנולה, אבוקדו או זרעים הינם מקור מצויין לשומן חד בלתי רווי, ורצוי ומומלץ לשלבם בדיאטה. ככל שיותר טבעיים ופחות עברו תהליכי עיבוד כך יותר טוב. בברכה,דנה
שלום אני לא אוהבת כל כך לשתות מים, הם לא טעימים לי, אז מצאתי פיתרון, אני קונה תרכיז מיץ כל פעם בטעם אחר אבל רק תרכיז מיץ דיאט. קניתי תרכיז מיץ עסיס דיאט (6 קלוריות לכוס) ולאחרונה קניתי תרכיז מיץ ענבים שלך מורמורלייט. האם יש בעיה לשתות מיצים מתרכיזים כאלה במשך כל היום? האם זה פוגע בבריאות?
שלום, אין הבדל בין שתיית תרכיזים אלו למשקה דיאט אחר. אין כמו כן הוכחה כי צריכת מוצרי דיאט פוגעת בבריאות במינונים סבירים. במקרה שלך המינון סביר. בברכה,דנה
דנה שלום, יש לי אוסטאופורוזיס קלה. אני נוטלת תוסף של סולגאר Caltrate +D בבדיקות הדם האחרונות שלי התגלה מחסור בויטמין D. האם לקחת פעמיים ביום או יותר את הסידן + D או לקנות תוסף של ויטמין D/ האם יש לו ספיגה טובה מהמזון? ואם כן איזה? חשיפה לשמש לא באה בחשבון מבחינתי. תודה
שלום שרה, עליך להתייעץ עם הרופא המטפל. לרוב אני ממליצה על תוסף סידן ללא הויטמין, ולקחת את הויטמין בטיפות. בברכה,דנה
קודם כל תודה על תגובתך. כמה טיפות? איזה תוסף? יש חברה מומלצת או שאיכות המוצר דרך הקופה זהה
חיממתי מעדן חלב בטעם שוקו-דיאט (עם ממתיק מלאכותי) ושתיתי אותו מספר פעמים. לאחר מכן, הופיעו לי כאבי תופת בבטן התחתונה למשך חודש! כעת הכאבים חלפו. שאלתי היא-האם אני צריכה להיות במעקב עקב הנזק שאולי גרמתי לעצמי בחימום המעדן ושתיית החומר הרעיל (פירוק האספרטיים)? תודה. אפי המודאגת.
שלום אפרת, אכן חימום אספרטיים אסור והוא גורם לשחרור חומרים הגורמים לרעילות. אם הכאבים עברו ואין סימנים אחרים קליניים או בבדיקות דם, לא הייתי דואגת וממשיכה הלאה. בכל מקרה רצוי להתייעץ עם רופא המשפחה. בברכה,דנה
תודה, דנה. את יודעת אולי מה צריך לחפש בבדיקות דם כדי לראות שהכל תקין?
שלום אני בשבוע 14 להריון. לפני ההריון אובחנה אצלי רמת סוכר מעט גבוהה אך עדין בתחומי הנורמה, אוזנתי באמצעות תזונה דלת סוכרים והגבלת מנות פרי ל2-3 ביום. בחודשי ההריו הראשונים אני צורכת מדי יום 5-6 מנות פרי בגלל צורך באכילת מזונות קרים ומתוקים.אני עדין מקפידה שלא לאכול מזונות מתוקים אחרים (ואם כן במינון נמוך ומבוקר). האם צריכת פירות רבה עלולה להעלות את רמת הסוכר ולהוות בעיה בזמן ההריון? האם הית ממליצה בכל זאת להגביל את הכמות היומית? תודה ענבל
שלום ענבל, אם הנטיה לסוכר גבוה קיימת, הסוכר יעלה גם בנוכחות 3 מנות פרי, אך עוד יותר מ- 5 מנות פרי. להערכתי, הצמדי לדיאטה דלת פחמימות פשוטות והגבילי בפירות. בברכה,דנה
רציתי לדעת איך אני מהמרת כוס סוכר רגיל בסוכרלוז לייט נוזלי. תודה רבה
שלום, סוכרה דייאט בנוזל - 150 מ"ל 10 טיפות = 1 כפית סוכר 30 טיפות = 1 כף סוכר. 1 כף נוזל = 1/2 ספל סוכר 2 כפות נוזל = 1 ספל סוכר בברכה,דנה
אני חולת פרקינסון עם הפרעת אכילה (בעיני קשה) בתקופה האחרונה, משהו כמו חודש ואולי יותר. נוטלת סינמט 10 , סלג'לין 5, PK MERZ , בלילה 1 MIRO ובבקר ציפרלקס 10 מג' - חייבת משהו לדיכוי התיאבון וקיבלתי את ה- REDUCTIL . האם יכול לעשות שינוי במצב המחלה (הפרקינסון) בנטילה למשך חודשיים בלבד - לנסיון????????????? האאם יש משהו אחר שלא משפיע על הסרוטנין ו/או הדופמין ויכול לדכא תיאבון???????? אני צריכה ממש הצלה!!!!!!!!! אני במשקל עודף ומשמינה בכל יום ויום יותר.
שלום יעל, את שאלתך את חייבת להפנות לרופא ולא לדיאטנית. הטיפול הוא רפואי גרידא, והאינטראקציות יכולות להיות רבות, לכן רצוי גם להתייעץ עם רוקח או מומחה לפרמקולוגיה.במקביל, אפשר לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה,דנה
היי, אני בעלת תואר 1 במדעי ההתנהגות ברצוני ללמוד תזונה ועל כן רציתי לדעת האם כדאי לעשות תואר נוסף או ללמוד לימודי תעודה והאם זה יעזור לי להשתלב בשוק העבודה לאחר מכן אשמח לקבל תשובה והכוונה למוסד לימודים באיזור המרכז. תודה ויום טוב
שלום מיטל, כדי לעסוק כדיאטנית קלינית עליך לעשות תואר ראשון נוסף בתזונה. לימודי התעודה אינם מסמיכים אותך לעבודה עם אנשים בקליניקה. באיזור המרכז יש את הפקולטה ברחובות ומכללת אריאל. בברכה,דנה
שלום! בני בן שנה ו-3,המשקל שלו תקין ואף קצת מעל הממוצע והוא אוכל הכל ואוהב לאכול, אין לנו בעיות אכילה. לאחרונה הוא פיתח רומן חדש עם קוטג', הוא כל הזמן מבקש קוטג' ואף מטפס על המקרר כדי להשיגו. עכשיו הוא אוכל חבילה ביום והוא אוכל אותה לבד בלי תוספות, הוא לא מסכים לתוספות. רציתי לדעת האם זה בעייתי כמות כזו של קוטג' ליום? והאם י שבעיה לצרוך יותר מזה ליום? יש לציין כי הוא לא אוכל מוצרי חלב נוספים במשך היום גם לא הנקה וגם לא מטרנה. תודה!
שלום מיכל, הדיאטה הממוצעת של תינוקות בישראל כוללת כמות חלבון גבוהה מההמלצה. הבעיה העיקרית באכילת קוטג' במינון כזה היא כמות החלבון שנתרמת. בקופסת קוטג' יש בממוצע 20-25 גר' חלבון. ההמלצה לתינוק בגילו היא כ- 1.8 גר' חלבון לק"ג משקל גוף. בפועל הם אוכלים 4-5 גר'/ק"ג ליממה, שגם זה יותר מדי. לכן עליך לבצע חישוב שהוא לא צורך יותר מדי חלבון, כולל המנה הבשרית ועוד. אין בעיה עקרונית עם הקוטג' עצמו. מעבר לכך, רצוי להרגיל אותו גם למוצרי חלב אחרים, ללא כל קשר. בברכה,דנה
אני בת 50. כבר זמן רב אני סובלת מצבירת נוזלים בעיקר ברגליים ובכפות הידיים. בקיץ הדבר מחמיר. האם יש תוסף מזון היכול לעזור? המנעות מנתרן קשה לי. ומי הפטרוזיליה... נמאס ולא כל כך עוזר. תודה.
שלום ליטל, ראשית יש לערוך בירור אצל רופא המשפחה, מהי הסיבה . אם הסיבה הינה כלייתית, אין מנוס מלשמור על דיאטה דלת נתרן, אם כל הקושי שבדבר. דיאטה אינה תמיד נוחה וטעימה, אך לכך יש פתרונות, כגון תחליפי מלח. אין תוסף מזון שעוזר בבעיה זו. בברכה,דנה
כמו שידוע לי לא קיים תוסף תזונה שמכיל את כל הרכיבים יחדיו אבל אפשר לקחת שן ארי תמצית פטרוזיליה תמצית סרפד ובוכו הן בנפרד והן בתערובת כחליטה ואז התוצאה טובה יותר . כל זה מעבר כמובן לשאר הבדיקות שייעצו לך כאן לעשות.
ידוע לי שויטמין A המצוי גם בגזר, מסיס בשומן, אך האם כדי לנצל את ויטמין A עלי לאכול גם שומןיחד איתו באותה ארוחה , או יש באפשרותי להסתמך על מאגרי השומן שבגופי, או בשומן שנאכל או יאכל בארוחות אחרות במשך היום? תודה מאירה
שלום מאירה, מאגרי השומן לא עוזרים לספיגה, השומן צריך להיות בסביבת מערכת בעיכול. לרוב אנו צורכים גזר בנוכחות מזון אחר שבו יש שומן, כגון בשר או גבינה. אם אוכלים לבד, הויטמין ייספג פחות באופן משמעותי. בברכה,דנה
תודה על תשובתך. האם לחם לבן ללא שמרים ניתן להשיג בחנויות טבע? זה לחם שאוכלים חולי צאליאק? תןדה
שלום אליאן, ישנן מאפיות שעושות לחמים מיוחדים, נסי לברר באזור מגוריך. לחם לחולי צליאק או ללא גלוטן, ואין קשר לשמרים. בברכה,דנה
האם חימום של אגוסי מלך במיקרו מפחית מערכם התזונתי? האם חלק מהויטאמינים יוצאים בחימום? תודה.
שלום דני, חלק מהויטמינים אכן רגישים לטמפ' גבוהות של חימום, ולכן לא מומלץ לחמם. בנוסף, חימום בטמפ' גבוהות גורם לחמצון של חומצות השומן החד בלתי רוויות באגוז ומורידות את ערכו התזונתי המועיל לתחלואה לבבית. בברכה,דנה
שלום רב, יש לי שאלה מדעית. שמן זית הוא חד בלתי רווי, ואני מניחה שיתרונו בגוף הוא שהוא משמש כאנטיאוקסידנט בגלל היכולת לקלוט חמצן בקשר החופשי שבו. שמן סויה הוא רב בלתי רווי כלומר יש לו הרבה קשרים חופשיים לקלוט רדיקלים, אם צדקתי ואם לא אבקש לדעת מדוע שמן סויה פחות עדיף משמן זית? תודה
שלום ליאת, שומן חד בלתי רווי אינו מתפקד כאנטיאוקסידנאט, להפך, נוכחות קשר כפול חושפת את החומצה ליותר חמצון. אך הפעולה לש חומצות שומן חד בלתי רוויות לא עובד דרך מנגנוני חמצון, אלא, ככל הנראה שפעול ברמת הגנים שלנו. היכולת האנטיאוקסידטיבית של שמן זית נובעת בין היתר, מנוכחות חומצות שונות בתוכו ואנטיאוקסידנטים רבים, התורמים להפחתת העקה החמצונית. זכרי, מנגנון הפעולה של חומצות שומן הוא לא דרך יכולתן להוות נוגד חמצון, אלא הפעלה ושפעול ברמת הגן. שמן סויה הרב בלתי רווי בעיקרו חשוף דווקא יותר לתהליכי חמצון, והוא אינו מהוו נוגד חמצון כלל. בברכה,דנה
שלום רב, רציתי להתייעץ לגבי מספר שינויים באצבעות כפות הרגליים: בבוהן הימנית הופיעה לאחרונה פיגמנטציה חומה מתחת לגובה הציפורן בציפורן הבוהן השמאלית יש שני פסי רוחב שהופיעו מעט לפני הפיגמנטציה שנותנים מרקם מחורץ לציפורן, מעין שתי תעלות. מה דעתך?האם זה קשור לחוסר או תזונה בלתי מאוזנת? תודה רבה ויום טוב.
שלום רינה, לא נראה לי שקשור לתזונה, התייעצי עם רופא עור. בברכה,דנה