פורום תזונה קלינית

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - תזונה קלינית - שיבא תל-השומר
15190 הודעות
14864 תשובות מומחה
11/05/2009 | 08:19 | מאת: אסתי

האם לאלה שיש בעייה בפרוקטוז אבטיח הוא ללא פרוקטוז? תודה

11/05/2009 | 10:17 | מאת:

שלום אסתי, אני מצרפת דף מידע שהוכן ע"י דיאטניות ברחבי הארץ לגבי דיאטה המתאימה לאנשים הסובלים מרגישות לפרוקטוז. רשימת פירות מותרים – ללא פרוקטוז מיץ תפוחים משמש בננה מיץ אוכמניות חמצוציות אשכולית גויבה מיץ לימון שסק אפרסמון אבטיח ירקות – כל הירקות מותרים חוץ מדלורית ובטטה קטניות – כל הקטניות מותרים חלב – כל המוצרים אגוזים – כל המוצרים ריבה ודבש – לא להיזהר ממוצרים מוכנים , בדרך כלל אם מופיע פרוקטוז כתוב על התווית של התכולה בברכה,דנה

11/05/2009 | 06:55 | מאת: א

שלום קראתי כתבה שקטניות ובטטה יכולים למנוע סכרת אבא סובל מסכרת ומטופל באינסולין, ולאחר שאוכל קטניות כמו כוסמת או שועית לבנה או בטטה הסכרת שלו עולה איך זה מסתדר האם בכל זאת מותר לו לאכול מאכלים אלו תודה

11/05/2009 | 10:20 | מאת:

שלום, קטניוצ ובטטה לא מונעות סוכרת. אלו מזונות בריאים עשירים בסיבים תזונתיים ועדיפים על פני פחמימות המעלות יותר סוכר. אביך כבר סוכרתי, ומזונות אלו מכילים כמות לא מבוטלת של פחמימות מורכבות, ולכן הסוכר עולה. מזונות אלו מותרים לחולי סוכרת אך במינון מוגבל בהתאם לכמות הפחמימות. על אביך לפנות דליאטנית קלינית להדרכה לגבי מינוני פחמימות בדיאטה. בברכה,דנה

10/05/2009 | 23:42 | מאת: גיא

שלום רב. רציתי לשאול האם שכתוב לי סוכרים על גבי מוצר, מתכוונים לסוכרים מתוך כלל הפחמימות? דבר נוסף, לגבי כלל האומגות- חומצות השומן. האם הם גם נכללים בסה"כ השומנים שיש באותו מוצר, או שהן נחשבות בנפרד? תודה רבה, גיא.

11/05/2009 | 10:21 | מאת:

שלום גיא, כיום לרוב רשום על מוצרים סה"כ פחמימות וכמה מתוכם סוכרים פשוטים שלא כולל עמילן, ולכן הם מסך כל הפחמימות ולא בנוסף, אך לרוב זה מצויין. אומגה 3 שייך לחומצות שומן רב בלתי רוויות והן מחושבות מסך כל השומן ולא בנפרד. על המוצר לרוב מצויין כמה שומן רווי מסך השומן. בברכה,דנה

11/05/2009 | 18:34 | מאת: אלי

שלום לדיאטנית הקלינית, באילו נסיבות רצוי לאדם הממוצע - שבריאותו תקינה לגמרי, או יחסית (נוטל קצת תרופות), שתזונתו בסה"כ טובה - ליטול כמוסת (כמוסות?) שמן דגים שתשלים את תזונתו? והאם זה תלוי בגיל? במין? וכו'? בברכה, אלי

10/05/2009 | 23:13 | מאת: דני

שלום להלן מס שאלות שהתעוררו אצלי לאחרונה אודה לך על תשובותיך המפורטות : 1. אדם הצורך חלבון לא מלא בלבד הרי החלבון לא מועיל לבניית השריר, האם הגוף מנצל את רכיבי החלבון לצורך אנרגטי כמו פחמימות או שהגוף מתייחס לזה כאל שומן ואוגר אותו במאגרי השומן ? 2.מה היחס בין צריכת חיטה ודגנים(נניח לחם) לבין קיטניות (נניח עדשים) על מנת לספק את החלבון המלא. 3.האם יחס הצריכה בין חלבון של ביצה לבין חלבון לא מלא נניח חיטה יהיה שונה מהרכיבים שהוזכרו בשאלה 2 ? 4.האם יש צורך לצרוך את הרכיבים המשלימים לחלבון מלא באותה ארוחה או שאפשר גם בריחוק של נניח 4 שעות הפרש בין אחד לשני ?

שלום דני, חלבון מלא מוגדר לפי הרכב חומצות האמינו החיוניות לאדם. יש מס' חומצות אמינו שהגוף אינו יודע לייצר וחייב לקבלן מן המזון. המוצר היחיד למעשה (פרט לויכחוים לגבי קינואה וסויה) הוא הביצה. כאשר אנו אוכלים מוצר כגון דגן או קטנית שאינן מוגדרים כבעלי חלבון מלא צריך לצרוך מוצר מגביל שממלא את החסר. זה לא חייב להיות במקביל, אלא במהלך כל היום. היחס הוא אחד לאחד מבחינת כמות החלבון שהמזון תורם. חומצות אמינו שאינן חיוניות הולכות בעיקר לפירוק ואנרגיה והחיוניות משמשות בעיקר לבנית חלבוני הדם, הכבד והשריר.לכן בעת פעילות רצוי לספק חלבונים מלאים כי לבנות שריר. חלבונים עודפים המשמשים אנרגיה בעיקר עוברים פירוק לתוצרים חנקניים ומתפנים, לא כמו סוכר ושומן שנאגרים. הואיל וביצה היא חלבון מלא, זה לא משנה עם מה צורכים אותה. בברכה,דנה

10/05/2009 | 17:38 | מאת: יוני

מהם הירקות הסולניים - חומציים? לאיזה משפחה שייכים המלפפון הירוק והסלרי? תודה.

11/05/2009 | 10:29 | מאת:

שלום יוני, ירקות סולניים הם שם לקבוצת צמחיים בוטנית. הם לא חומציים או בסיסיים. המללפון שייך לקבוצת הדלועיים והסלרי שייך לקבוצת הסוככיים. בברכה,דנה

10/05/2009 | 16:43 | מאת: רוני

שלום רב, רציתי לדעת כמה קלוריות שורף גוף של גבר לפי הנתונים הבאים (אם חסר נתון תכתבו איזה ואני אוסיף). בן 26, 1.87 מטר, 86 ק"ג , מבצע פעולות רגילות יומיומיות ששורפות קלוריות כמו כולם, בלי אימון כושר או משהו אך את החישוב אתם יכולים לעשות לפי 10 - 12 אלף צעדים! של הליכה כל יום. תודה רבה

11/05/2009 | 10:31 | מאת:

שלום רוני, החישובים הינם גסים והם תלויים נתונים רבים, הרבה מעבר למה שנתת. יכולה להיות הערכה גסה, אך היא יכולה להיות שונה מאוד מהמציאות. במקרה שלך מדובר בהערכה גסה של כ- 2500 קק"ל, אך זה יכול להיות מתחת ומעל. בברכה,דנה

10/05/2009 | 15:59 | מאת: כרמית

אני בת 27, צימחונית מזה 17.5 שנים, מקפידה על תזונה בריאה (לא אוכלת ממתקים, ממעיטה בלחם) ועושה פעילות גופנית . בבדיקת דם האחרונה לפני מס' ימים התגלה כי רמת הסוכר בדם שלי הינה 100.1 .חשוב לציין כי יש היסטוריה מצד אמי לרמת סוכר גבוהה . האם אני את ממליצה לי להפחית את הפחמימות בארוחת הצהריים האם קיים תחליף אחר ? תודה

11/05/2009 | 10:33 | מאת:

שלום כרמית, האם הבדיקה נעשתה בצום של 8 שעות לפחות? אם כן, הייתי ממליצה לחזור על הבדיקה לפחות פעמיים ולעקוב. אם התוצאה נשארת זהה, עליך לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי והתאמת תפריט מופחת פחמימות פשוטות. בברכה,דנה

09/05/2009 | 20:41 | מאת: רעות

עד כמה גרמים של סוכר למנת דגני בוקר (30 גר') מומלץ לילדים? תודה

10/05/2009 | 10:19 | מאת:

שלום רעות, אין מגבלה מסויימת ידועה, רצוי כמה שפחות. בברכה,דנה

09/05/2009 | 17:57 | מאת: בתשבע

שלום לפני שלוש שנים לאחר כל מיני תופעות גילו שאני רגישה ללקטוז וחלק מהתופעות הפסיקו לאחר שהפסקתי לאכול חלב אבל עכשיו כבר זמן די ארוך אני מאד סובלת מריבוי גזיםאני בת 59 אני אוכלת משתדלת לאכול בריא אבל לא יודעת מה כן ומה לא בנוסף יש לי לפעמים כאבים בצד ימין למטה אני אובדת עיצות וגם מתביישת לפנות עם הבעיה לרופא זה מאד מביך אבל זה גם ממש מפריע לי ופוגע לי באיכות החיים מה עלי לעשות תודה

10/05/2009 | 10:23 | מאת:

שלום בת שבע, ראישת אין כל בושה בתופעות מהן את סובלת. הן מציקות ומורידות באיכות החיים.שנית לאור גילך הייתי מציעה לך להתייעץ עם הרופא ולעבור בדיקה של קולונוסקופיה בכדי לשלול מחלות קיימות במערכת העיכול. במידה ונפסול דברים ידועים, יש לבדוק רגישויות נוספות, כגון רגישות לפרוקטוז, גלוטן ועוד. יש אנשים שאף רגישים לסיבים בכמויות גדולות. מבחינת דיאטה, במקרה של ריבוי גזים, רצוי להמנע ממזונות יוצרי גזים כגון: בצל, צנון, כרוב, כרובית, ברוקולי וקטניות (אפונה, שעועית, עדשים, סויה ומוצריה ) ולראות אם חל שיפור. במידה ולא, יש לגשת לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בכל מקרה הייתי פונה לרופא ומבקשת הפניה לגסטרואנטרולוג. בברכה,דנה

09/05/2009 | 17:22 | מאת: רחלי

אני בת 52, כחצי שנה ללא מחזור חודשי. כמעט ולא סובלת מתופעות "גיל המעבר" ולא לוקחת כל הורמונים. גם לפני הפסקת המחזור לא הייתי רזה. גובהי 1.78 ושקלתי 88 ק"ג.אבל היות ואני גבוהה זה "התחלק" בסדר... בחודש האחרון לא שיניתי את הרגלי האכילה שלי ושמנתי כ 3 ק"ג - השמנה ביטנית. אני מיואשת מכך. יש לציין שאני משתלדת ללכת הליכה רגלית כמה פעמים בשבוע ואף להשתדל לאכול נכון. האם יש לך פתרון? לא טוב לי מכך !!תודה !!

10/05/2009 | 10:25 | מאת:

שלום רחלי, ראשית את בעודף משקל , והדרך הראשונה לבטל זאת היא לרדת במשקל, לפחות 5 ק"ג, אלו גם ישפיעו על ההשמנה הבטנית. נסי תרגילים לחיזוק הבטן כגון פילאטיס או סתם כפיפות בטן. והכי חשוב, פני לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי להרזיה נכונה. בברכה,דנה

09/05/2009 | 13:23 | מאת: קובי

שלום רב, נודע לי שיש חשיבות לאיזון בכמויות הנאכלות משתי חומצות השומן האלה. האם תוכלו להסביר מהם המינונים הנכונים ובאיזו כמות מצויות החומצות האלה במזונות נפוצים (באשר לאומגה 3 אשמח אם תתייחסו לפשתן טחון)? קובי.

שלום קובי, כתבנו רבות בנושא אומגה 3 במסגרת פורום זה. אנא ערוך חיפוש תחת הכותרת "אומגה 3" ותוכל לראות את כל השאלות והתשובות בנושא. בברכה,דנה

10/05/2009 | 12:57 | מאת: קובי

דנה, שלום, ראשית, תודה על תשובתך. לצערי, החיפוש במתכונת שהצעת, אינו מצומצם דיו. האם יש דרך להפנות אותי בצורה יותר ישירה למידע בנושא? בתודה מראש, קובי.

08/05/2009 | 16:48 | מאת: טלי

דנה שלום, שמעתי שיש תפוחי עץ שיש בהם יותר סוכר ותפוחי עץ שיש פחות סוכר. האם אמת בדבר? אבי חולת סכרת וחשוב לי לברר את הסוגיה. אני יודעת שאם תפוח חמוץ, זה לא בהכרח אומר שיש בו יותר סוכר אלא שיש בו יותר חומצות. האם זה נכון? אודה לך על תשובותייך טלי

08/05/2009 | 20:11 | מאת:

שלום טלי, ייתכן ויהיה הבדל בין הזנים, אך לא משמעותי מבחינת הסוכר. בכל מקרה תפוח עץ חמוץ לא מכיל פחות סוכר מתפוח עץ מתוק.מה שבעיקר משנה זה גודל מנת הפרי. בברכה,דנה

08/05/2009 | 15:33 | מאת: דדי

אני בן 37. לפני חודשיים וחצי הפסקתי לאכול בשר ועוף. אני כן אוכל דגים ופירות ים. בשבועיים האחרונים התחלתי להרגיש עייפות ונמנום. בעקר בשעות אחה"צ. לא איבדתי משקל או כח פיזי בתקופה הזו. אני אוכל 90% במסעדות. איזה תוספים ו או מאכלים את ממליצה לי להוסיף לתזונה היומית. תודה, ד.

08/05/2009 | 20:12 | מאת:

שלום דדי, אני לא בטוחה שהעייפות קשורה לאי אכילת הבשר והעוף. ההשפעה קרובה מדי לטעמי, אבל ראשית הייתי מבצעת בדיקות דם לוודא שאין חסרי ברזל וסמני אנמיה ורק אח"כ בודקת אם יש מקום לתוסף. בברכה,דנה

07/05/2009 | 22:44 | מאת: שולי

שלום אני בת 15 ושוקלת 57. הגובה שלי הוא 168. אני חייבת לרדת במשקל מהר כי אני רוקדת ודורשים ממני לרדת במשקל במהירות כי אני לא נראית טוב על הבמה. השאלה שלי היא, האם התרופה מתאימה לגיל שלי? למה זמן אני צריכה לקחת את התרופה? זה נורא חשוב לי לרדת במשקל וניסיתי המון דברים. תודה מראש

08/05/2009 | 10:48 | מאת:

שלום שלי, מי שדורש ממך לרדת במשקל, ובמהירות, דינו להשפט על כך שהוא מאלץ אותך לרדת ממשקל תקין לגמרי, אפילו בטווח הנמוך של משקל תקין. אם אינך יכולה לעשות זאת במסגרת דיאטה סבירה ופעילות גופנית, אזי עליהם יהי להתמודד עם רקדנית שאינה בתת משקל. התרופה ממש לא מתאימה לך, אף רופא שפוי בדעתו לא יתן לך תרופה כזו. התרופה כרוכה בהרבה תופעות לוואי, והיא אינה נרשמת לבני נוער. אם את דואגת לעתידך הבריאותי, ולא רק לקריירה שלך כרקדנית, גשי לדיאטנית לייעוץ אישי, ואל תעשי מעשים פזיזים, שיעלו לך ביוקר בעוד עשור ויותר. בברכה,דנה

07/05/2009 | 22:29 | מאת: בר

אדם שבולע כדורי קומדין בכל יום - האם מותר לשתות חליטות של תבלינים יבשים כמו אורגנו , זעתר, רוזמרין, לבנדר?

08/05/2009 | 10:44 | מאת:

שלום בר, הבעיה היא שלא בכל המקרים הנ"ל ידוע לי על תכולת ויטמין K, שהוא הבעיה בנטילת קומדין. באורגנו ידוע לי שישנה עמות לא מבוטלת של ויטמין K ולכן אם לא צרכת עד עכשיו לא הייתי ממליצה להוסיף. לגבי השאר אין לי מידע, ולכן לא אוכל לאשר. בברכה,דנה

07/05/2009 | 22:25 | מאת: קרי

אני אוכלת הרבה כורכום- כפית גדושה ליום -האם יש אזהרות לגבי כמות כזו כל יום לאנשים עם בעיות מסוימות?

08/05/2009 | 10:41 | מאת:

שלום קרי, לא ידוע לי על בעיה בצריכה של כורכום בכמות כזו בכל מקרה, לא משנה איזו בעיה רפואית יש. בברכה,דנה

שלום, בתה של חברה שלי - בת חצי שנה. היא ילדה עירנית, מתפתחת "לפי הספר". הבעיה היא שאינה אוכלת כמעט והיא ירדה באחוזונים (מתחת לאחוזון 3). בתחילה היא רק ינקה ואחות טיפת חלב המליצה לעבור לתחליף. כך התברר שהיא אלרגית לחלב. היום היא מקבלת תחליף צמחי. היא ממעטת לאכול, כל ארוחה היא אוכלת בערך 60CC - כל 3 שעות+-. בלילה היא לא אוכלת כמעט 10 שעות. רופאה הציעה להוסיף לכל 60CC כף שמן אך התינוקת עדיין לא עולה במשקל. חברתי ממש מודאגת ולא יודעת מה לעשות. האם זהו מצב מוכר? האם יש דרכי טיפול או משהו לעשות? תודה רבה, יעל.

שלום יעל, איני מומחית לתזונת ילדים. יעצי לחברתך לפנות לדיאטנית המתמחה בתחום. בכל מקרה של שבירת עקומה יש לערב דיאטנית ובמידה וישנה בעיה יש לערוך בדיקות רפואיות. בברכה,דנה

07/05/2009 | 19:42 | מאת: יפעת

שלום דנה, תודה רבה על המידע העוזר לאנשים הסובלים מפרוקטוז. האם את מכירה דיאטנית בארץ המתמחת בתחום הפרוקטוז שאפשר לפנות אליה? או האם את מכירה פורום באינטרנט המתמחה בתחום זה? תודה.

07/05/2009 | 20:01 | מאת:

שלום יפעת, לצערי איני מכירה מישהי ספציפית, אך למיטב ידיעתי המקור הטוב ביותר הוא במחלקה לתזונה קלינית באיכילוב.לא ידוע לי על פורום בנושא. בברכה,דנה

07/05/2009 | 19:35 | מאת: מיכל

דנה שלום, כמה קלוריות יש בפרגית [100 גרם] על האש - ללא תוספת שמן. תודה רבה

07/05/2009 | 20:03 | מאת:

שלום מיכל, יש כ- 200 קק"ל בממוצע. בברכה,דנה

07/05/2009 | 18:25 | מאת: נועה

שלום דנה, רציתי לשאול האם יש לך המלצות על אוכל שגורם להרגשה טובה בהריון. אני בתחילת הריון, ואני לא מרגישה כל כך טוב (חולשה, בחילות, חוסר חשק למזונות מסויימים). רציתי לשאול אם יש לך המלצה על מזונות מסויימים שגורמים להרגשה טובה. שאלה נוספת: אני מרגישה שפירות עושים לי טוב ואני צורכת מהם הרבה. רציתי לשאול אם יש קשר בין תזונה עשירה בסוכרים (פירות) יכולה לגרום לסכרת הריון או שאין קשר. פשוט, בהריון הקודם בבדיקת הסקר לסכרת יצא שהייתי צריכה לעשות גם בדיקת סכרת כי יצא קצת גבוה (אמנם רק קצת מעל המקסימום של הטווח התקין), אבל בבדיקת הסכרת יצא שלילי. האם זה אומר שאני צריכה להיזהר עם הסוכרים כי אני די גבולית בעניין הסכרת? תודה, נועה

07/05/2009 | 20:05 | מאת:

שלום נועה, אין מזון מסויים, את צריכה לאכול מה שנוח לך. התקופה, כמו שאת יודעת, תעבור. לא הייתי ממליצה בכל מקרה לעלות על 3-4- מנות פרי ליממה, ללא קשר לסוכרת. בברכה,דנה

07/05/2009 | 21:15 | מאת: נועה

בכל זאת, עדיין מעניין אותי לדעת לגבי סוכרת בהריון, האם אכילת מאכלים מדגנים לא מלאים וסוכרים יכולה לגרום להתפתחות סכרת למי שיש לה אולי נטיה לכך, או לא? תודה, נועה

07/05/2009 | 12:48 | מאת: היי

תודה רבה על הרשימה..... שאלה:כתבת מיץ תפוחים ברשימת המותר....האם גם תפוח עץ מותר? אגוזים הכל מהכל. תודה רבה רבה

07/05/2009 | 13:26 | מאת:

שלום, אפ לא רשום, אז כנראה שלא.זרעים אפשר. בברכה,דנה

07/05/2009 | 12:26 | מאת:

אני מצרפת דף מידע שהוכן ע"י דיאטניות ברחבי הארץ לגבי דיאטה המתאימה לאנשים הסובלים מרגישות לפרוקטוז. רשימת פירות מותרים – ללא פרוקטוז מיץ תפוחים משמש בננה מיץ אוכמניות חמצוציות אשכולית גויבה מיץ לימון שסק אפרסמון אבטיח ירקות – כל הירקות מותרים חוץ מדלורית ובטטה קטניות – כל הקטניות מותרים חלב – כל המוצרים אגוזים – כל המוצרים ריבה ודבש – לא להיזהר ממוצרים מוכנים , בדרך כלל אם מופיע פרוקטוז כתוב על התווית של התכולה בברכה,דנה

שלום אני רוצה בוקשה עזרה אני בת-20 ואחרי שתיי לידות גובא1.60 שוקלת 44 מה אני צריכה לעשוט בשביל להשמין לפחות עוד 10 קילו מה לאכול כמה כי המצב הזה מאוד מדגע אותי ואני לא מרגישה טוב אם עצמי שאפילו אני לא סובלת לצאת מהבית .

שלום נטלי, פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי. עליך לפנות לדיאטנית קלינית בקופת החולים לייעוץ פרטני. בברכה,דנה

06/05/2009 | 21:56 | מאת: אלדד

שלום רב, יש הטוענים (בעיקר יצרנים ונטורופתים) שחשוב לקחת מולטיוויטמין בגיל המבוגר, משום שלאחר גיל 50 מתחוללים שינויים הדרגתיים (החלשות) בגוף - ירידה בתפקוד המערכת החיסונית, ביכולת קליטת סידן, ביכולת הלעיסה, בפעילות מערכת חילוף החומרים ובקצב פירוק המזון. האם הנימוקים הנ"ל (בהנחה שהם נכונים?) אכן מחייבים (במישור העקרוני) את המבוגר, מבחינה בריאותית, לקחת מולטיוויטמין בגיל הנ"ל, גם כאשר תזונתו מאוזנת? תודה. אלדד

07/05/2009 | 12:20 | מאת:

שלום אלדד, התשובה היא לא, אין המלצה כזו, ויש מספיק מכל הויטמינים והמינרלים במזון, ובמידה של חסר אפשר לקחת תוסף ספציפי. בברכה,דנה

07/05/2009 | 17:27 | מאת: אלדד

דנה שלום, מתשובתך לא ברור לי האם כוונתך לומר שהוויטמינים/מינרלים שבמזון מספיקים לאנשים בכל גיל - גם כאשר מתרחשים בגוף שינויים המאפיינים את הגיל המבוגר, או שבנוסף את גם מסבירה שאין ממש בטענות על השינויים ההדרגתיים (החלשות) המתרחשים בגוף בגיל המבוגר (עליהן מבססים היצרנים/משווקים את אמירתם בדבר חשיבות המולטיוויטמין לגיל המבוגר)? אנא הבהירי נקודה חשובה זו. תודה. אלדד

06/05/2009 | 18:30 | מאת: אומגה 3

אני בת 25 ורוצה לצרוך אומגה 3 מזרעי פישתן. 1- האם עלי לטחון את הגרגירים או שאפשר לאוכלם ללא טחינה? 2- כמה כפות של פישתן טחון עלי לאכול ביום כדי לצרוך את הכמות היומית המומלצת? 3- כמה קל' יש בכך אחת של פישתן טחון ומהו אחוז השומן בו? תודה בבקשה לענות לי מסודר על שלושת השאלות

07/05/2009 | 12:24 | מאת:

שלום, 1. לטחון. 2. 2-3 כפות ביום. 3. בכף זרעי פשתן טחונים יש כ- 40 קק"ל מתוכם 40% שומן. בברכה,דנה

06/05/2009 | 16:27 | מאת: פזיתי

האם חלב סויה גורם לאותה פעולה שמרגיעה צרבת כמו חלב רגיל?

07/05/2009 | 12:19 | מאת:

שלום פזית, חלב לא בהכרח מרגיע צרבת לכולם, לחלק הוא מחליש את הסוגר בין הושט לקיבה ובכך מחמיר צרבת. בכל מקרה ככל הנראה הסיבה לכך שחלב יכול לעזור בצרבות כנראה בגלל רמת החומציות שלו ותכולת הסידן המנטרלת חומציות. אין אותו הרכב לחלב סויה, כך שאיני בטוחה שיכול לעזור באותה מידה, אם בכלל. בברכה,דנה

06/05/2009 | 13:30 | מאת: דן

אופה בתנור ת"א ובטטה . לפעמים בתבנית פתוחה ואז הבטטה קצת נשרפת בקליפה למעלה. ( יותר רזה ( קצת מצומקת) אך מתוקה וטעימה מאד ) ולפעמים בתבנית סגורה .ואז הירקות יותר מימיים ואפשר לאכול פחות מאשר בתבנית פתוחה. (ופחות טעימים) ג) האם יש הבדל בבריאות בין שתי הצורות? ----ומהו? תודה להסבר

06/05/2009 | 15:19 | מאת:

שלום דן, אין הבדל משמעותי בין שני סוגי הבישול, רק איבוד של מים בעיקר. בברכה,דנה

06/05/2009 | 11:42 | מאת: אילנה

האם ידוע לך? היש ספר על תזונה ללא פרוקטוז.? לוקטוז.? שאפשר לקנות בכל חנות ספרים? תודה

06/05/2009 | 12:47 | מאת:

שלום אילנה, לא ידוע לי על ספר כזה לקהל הרחב בעברית או בכלל . אני סופגת את המידע מאתרים מקצועיים באינטרנט שכבר ניתנו פה בעבר. ערכי חיפוש בפורום זה תחת הכותרת "פרוקטוז, ותוכלי לקבל את כל השאלות והתשובות בנושא. עם לקטוז זה יותר קל, בשל נוכחותו הבלעדית במוצרי חלב, אך גם פה יש שונות. הפתרון האידאלי: לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה,דנה

06/05/2009 | 08:35 | מאת: שירה

האם תה עם נענע או תה עם לואיזה מתאים לרגישים לפרוקטוז. תודה

06/05/2009 | 12:49 | מאת:

שלום שירה, למיטב ידיעתי אין בעיה עם שני הצמחים הנ"ל. בברכה,דנה

05/05/2009 | 19:26 | מאת: גולדי

הומוציסטאין היא ח.אמינו חיונית בתנאי. שאלתי היא באילו תנאים היא הופכת מ"חיונית בתנאי" ל- "חיונית"? ומה ההשלכות של התהליך? רק רוצה לציין שלא הצלחתי למצוא תשובה בשום מקור אחר מאחר ותמיד יש ייחוס לרמות גבוהות מדי של הומוציסטאין כמזיקות. אך הייתי רוצה לדעת מה יגרום לה להיות חיונית. וכמו כן מהן ההשלכות כפי שציינתי תודה רבה!

06/05/2009 | 12:54 | מאת:

שלום גולדי, חומצת אמינו מוגדרת כחיונית אם איננו יכולים לייצרה לבד. הומוציסטאין הינה חומצה אמינית שאנו מייצרים בקלות ולכן אינה מוגדרת כחיונית, בתנאי או לא בתנאי. הומוציסטאין ברמה תקינה היא תוצר לוואי של מטבוליזם של חומצות אמינו אחרות, וזהו תהליך חיוני וחושב, אך היא בעצמה אינה חיונית. ידוע כי רמות גבוהות של הומוציסטאין מנבאות תחלואה ותמותה קרדיוווסקולרית, והטיפול הוא בעיקר בחומצה פולית.מעבר לכך, אין לי מידע לגבי חיוניותה. בברכה,דנה

05/05/2009 | 08:59 | מאת: דורית

ביתי בת 22 מזה שנים שאינה אוכלת פירות....לא אוהבת שום פרי. אוכלת המון ירקות האם יש בעיה למחסור בויטמין C באיזה ירק יש את הויטמין הזה. תודה

05/05/2009 | 14:02 | מאת:

שלום דורית, אין מצב לחיסרון בויטמין C, הוא נמצא בשפע בעגבניות, פלפלים וירקות רבים אחרים. בברכה,דנה

04/05/2009 | 20:42 | מאת: יני

הי, אילו סוכרים מכיל הדבש מלבד פרוקטוז? (האם למשל הוא מכיל גלוקוז?). תודה.

05/05/2009 | 14:04 | מאת:

שלום יני, דבש מכיל כ-40% פרוקטוז ו-30% גלוקוז ומעט סוגי סוכר נוספים ומים. בברכה,דנה

05/05/2009 | 19:47 | מאת: אלדד

שלום לדיאטנית, האם יש הבדל, מבחינה בריאותית, בין פרוקטוז (למשל, ריבה) לבין המתקה בסוכר (לבן או חום)? אלדד

04/05/2009 | 18:52 | מאת: שלי

בת 22,1.61ושוקלת 52.האם זה תקין ומה המשקל האידיאלי עבורי?תודה.

05/05/2009 | 14:06 | מאת:

שלום שלי, זה משקל תקין ואידאלי בשבילך. את יכולה לנוע עוד 2 ק"ג למעלה. בברכה,דנה

04/05/2009 | 16:44 | מאת: דן

שלום אני אוכל קווקר : לא מבושל , מבושל 6 דקות . וגם אופה בתנור 13 דקות 180 מעלות כמו עוגיה ( קרקר קטן) ( קווקר מים וקינמון) א) איזה תכונות מפסיד שמבשל? ולא חי? ב)האם יש הבדל באיבוד תכונות בין אפיה (טיפה יותר ארוכה)? לבישול ?י ובלי קשר: אופה בתנור ת"א ובטטה . לפעמים בתבנית פתוחה ואז הבטטה קצת נשרפת בקליפה למעלה. ( יותר רזה מתוקה וטעימה מאד ) ולפעמים בתבנית סגורה .ואז הירקות יותר מימיים ואפשר לאכול פחות מאשר בתבנית פתוחה. (ופחות טעימים) ג) האם יש הבדל בבריאות בין שתי הצורות? ומהו?

05/05/2009 | 14:42 | מאת:

שלום דן, בכל מקרה שיטת הבישול משפיע בעיקר אם יש נוכחות של מים בסביבה וטמפ'. כלל שהטמפ' גבוהה יותר כך יש יותר איבודים של ויטמינים הרגישים לחום, כמו חלק מויטמיני ה-C וה-B. מעבר לכך האיבודים לא משמעותיים. בברכה,דנה

04/05/2009 | 12:37 | מאת: נטע

שלום, אני בחורה בת 27 וסובלת תקופה ארוכה מהפרשות מהנרתיק ומריח מאוד חומצי התייעצתי עם הגניקולוג שלי ואין שום ממצא של פטרייה או זיהום כלשהו. רציתי לדעת האם יש סוג אוכל מסויים שיוכל לעזור בהשבת האיזון ברמת החומציות. אני שוקלת 46 וגובהי 160 בשנה וחצי האחרונות ירדתי במשקל ל43-44 אך עליתי חזרה ואני במגמת עלייה האם יש לכך השפעה?

04/05/2009 | 12:49 | מאת:

שלום נטע, ראשית, הייתי פונה לחוות דעת נוספת, לא נראה לי מצב תקין. שנית, למזון השפעה מינימלית בנושא הזה, ולכן אין המלצות מיוחדות.יש אנשים המנסים להמנע מסוכרים ואכילת מוצרים פרוביוטיים. בברכה,דנה

04/05/2009 | 12:33 | מאת: שירה

תוקה על תשובתך. כבר יומים שאני לא נוגעת בפירות ועוד כמה דברים.עד שאגיע לרופא. האם זה לוקח זמן לנפיחות לרדת? עם באמת זו הבעייה? האם צריך תרופות חוץ מדיאטה נכונה?

04/05/2009 | 12:48 | מאת:

שלום שירה, אם הנפיחות נובעת מהרגישות זה ירד עם הזמן, לפעמים שבועות. חוץ מדיאטה לא ידוע לי על טיפול תרופתי אחר.עליך גם לגשת לדיאטנית לייעוץ. בברכה,דנה

04/05/2009 | 11:29 | מאת: נטע

לצורך בדיקת מערכת העיכול נמסר לי שעליי להימנע מאכילת סיבים בימים שלפני הבדיקה. האם מלבד קמח לבן, ביצים, גבינות, עוף ודגים מותרת אכילה של פסטה מחיטת דורום? סולת? הודו? תודה רבה

04/05/2009 | 12:06 | מאת:

שלום נטע, איזו בדיקה בדיוק? אם מדובר בקולונוסקופיה, מספיק להמנע מירקות ופירות 3 ימים לפני הבדיקה,כל השאר חופשי.בכל מקרה את יכולה לאכול פסטה דורום, סולת והודו. בברכה,דנה

04/05/2009 | 11:01 | מאת: שירה

אני בת 25 רזה 170 56 קילו...בשנתיים האחרונות הייתה לי בטן מאוד נפוחה כל הזמן. לפני שבוע עשיתי בדיקות ללוקטוז ופרוקטוז. הלוקטוז יצא בסדר והפרוקטוז ממש לא. עלי לחוזר לרופא בשבוע הבא. שאלתי היא האם הבעייה של הפרוקטוז עשתה לי את הנפיחות בבטן? אם אעזה דיאטה מיוחדת לבעיית הפרוקטוז יהיה שינוי? האם הפרוקטוז גרם לי לחיידקים במעי או מה בדיוק עשה לי הפרוקטוז. תודה

04/05/2009 | 11:38 | מאת:

שלום שירה, רגישות לסוכרים מכל סוג, הן לקטוז והן פרוקטוז ובעית ניצולן או ספיגתם בהחלט יכולה לגרום לתופעת בטן תפוחה, אשר מתמלאת גזים מפעילות חיידקי המעי המתסיסים את הסוכרים שלא עברו פירוק וספיגה. שמירה על דיאטה מתאימה יכולה לעזור בנושא, כמובן אם זה אכן מקור הנפיחות בבטן. בברכה,דנה

04/05/2009 | 09:40 | מאת: דנית

שלום, בתי בת חודשיים וחצי. נולדה במשקל 2.605 וכרגע שוקלת 4.5 היא אוכלת במשך היום בערך 6 מנות של 120CC כאשר 2 מהן סימילאק והשאר חלב אם. היא אוכלת בערך כל 3 שעות במהלך היום וישנה בלילה בסביבות 10 שעות אך לעיתים יוצא כי לא אכלה כלל במשך 12 שעות (הכוללות את הלילה). האם הדבר סביר או שאני צריכה להעיר אותה כדי לאכול??

שלום דנית, איני מומחית בתזונת תינוקות. פני לטיפת חלב או לדיאטנית בקופת חולים המתמחה בתזונת ילדים. בברכה,דנה

04/05/2009 | 08:12 | מאת: יפעת

שלום לכן, האם כוסמת מכילה גלוטן? תודה

04/05/2009 | 10:54 | מאת:

שלום יפעת, הדגנים אשר מכילים גלוטן הינם :חיטה, שעורה, שיפון שיבולת שועל וכוסמין. כוסמת אינה נכנסת לרשימה זו. בברכה,דנה

03/05/2009 | 22:22 | מאת: אלי

שלןם במאמר של דר'גילה רוזן,נאמר שיש להפחית אומגה 6 ולהוסיף אומגה 3 אני לא אוכל דגים, כמה כדורי אומגה 3 עלי לקחת כדי שתהיה כמות מספקת? תודה אלי

04/05/2009 | 10:58 | מאת:

שלום אלי, זה לתוי בסוג הכדורים והרכב חומצות השומן מסוג אומגה 3, אין מס' כדורים קבוע. עליך לבחור סוג ולפי רישום המינונים עליו אפשר לקבוע כמות. בברכה,דנה

04/05/2009 | 13:01 | מאת: אלי

הכדורים:dha 120 epa 180

03/05/2009 | 19:21 | מאת: ליאור

היי דנה! ותודה על התשובה מראש! אני בן 24 משתדל לאכול כמה שיותר בריא... הבנתי ששומן רווי זה לא בריא ועלול לפגוע בבריאות אז הפסקתי לאכול מוצרים שמכילים אותו. עכשיו רציתי לדעת האם סוכר לבן גם פוגע בבריאות? אני בעיקרון אוכל בבוקר ברנפלקס אבל זה עם סוכר... לכן אני שואל...

שלום ליאור, אכילת סוכר לבן בכמויות גדולות אכן מזיקה לבריאות בטווח הרחוק. ברנפלקס אמנם מכיל סוכר, אך בכמות קטנה. אתה יכול לראות זאת לפי מיקומו ברשימת הרכיבים. ככל שהרכיב ראשון ברשימה כך יש ממנו יותר. בברכה,דנה

05/05/2009 | 19:52 | מאת: אלה

דנה שלום, בתשובתך לליאור ציינת סוכר לבן דווקא, ולא חום. אם מדובר בסוכר חום, האם יש בכך כדי לשנות את התייחסותך?

03/05/2009 | 12:41 | מאת: דיצה

שלום רב ! אובחנתי כחולב ב"מחלת ברגר" לפני כשלוש וחצי שנים, טופלתי שנה וחצי בסטרואידים 60 מ"ג ליום,הפכתי לצמחונית בעל כורחי כולל דגים לעיתים רחוקות, לא מצליחה לשמור על תזונה נאותה ,הייתי כבר אצל מספר תזונאיות אך זה גורם לי להרגיש יותר נפוחה ופחות אנרגטית , למי הכי כדאי ליעוץ והכוונהלפנות ומה לעשות?

03/05/2009 | 12:47 | מאת:

שלם דיצה, מחלתך הנקראת גם IGA NEPHROPATHY הינה מחלה שהאטיולויגה שלה אינה לגמרי ברורה. ידוע כי בחלק מהמטופלים מחלה זו יכולה להתקדם. ההמלצה נכון להיום, מעבר לטיפול התרופתי, היא דיאטה מוגבלת בחלבון, אך לא צמחונית, הגבלה בנתרן, במידת הצורך, וכן מתן מינון גבוה של אומגה 3. עליך לפנות לדיאטנית קלינית המתמחה בנפרולוגיה לייעוץ אישי. בברכה,דנה

03/05/2009 | 12:27 | מאת: רונן

האם בגזר יש פרוקטוז? תודה

03/05/2009 | 12:44 | מאת:

שלום רונן, יש, אך בכמות יחסית לא גבוהה. בברכה,דנה

03/05/2009 | 11:22 | מאת: נסים מזרחי

שלום נאמר לי לאחרונה, שפירות יש לאכול על קיבה ריקה בלבד-לפני הארוחות, האם נכון? מה ההשפעה/הנזק אם אוכלים מעט לאחר הארוחה? תודה

03/05/2009 | 11:52 | מאת:

שלום ניסים, זה לא נכון, אפשר לאכול פרי בכל שעות היממה ללא קשר לארוחה. בברכה,דנה

03/05/2009 | 10:44 | מאת: טלי

שלום, רציתי לברר ערכים תזונתיים של בשר חזיר ושל בשר יען (קק"ל, חלבון, שומן - רווי ובלתי רווי וכן כולסטרול). האם יש גם מנרלים וויטמינים בבשרים אלו?

03/05/2009 | 11:11 | מאת:

שלום טלי, בשר חזיר משתנה בהתאם לחלק הנאכל, אז אני אתן ממוצע ל- 100 גר' לפני בישול: קק"ל= 150 חלבון- 20 גר'. שומן- 6 גר' מתוכן כשליש רווי. כולסטרול- 60 מ"ג. עשיר באבץ וסלניום. בשר יען- 100 גר' לפני בישול : קק"ל- 120 חלבון- 20 גר' שומן-3.5 גר' מתוכם מחצית שומן רווי ו- 80 מ"ג כולסטרול. עשיר בסלניום ובברזל. בברכה,דנה

03/05/2009 | 10:18 | מאת: אסתר

כשאומרים ירקות שורש למה הכוונה? סלרי ושומר זה גם ירקות שורש. תודה

03/05/2009 | 11:03 | מאת:

שלום אסתר, בירקות שורש מתכוונים בעיקר ל: ראש סלרי, שורש פטרוזיליה,שומר, עלי סלרי,קולורבי, לפת, עולש, זנגביל-ג'ינג'ר. בברכה,דנה

03/05/2009 | 09:19 | מאת: רועי

אני בן 29, גובה 1.80 משקל תקין 76 ק"ג, רץ בעצימות גבוהה (דופק 160-169) למשך שעה וחצי 4 פעמים בשבוע. ידוע לי כבר שצריך לצרוך פחמימות מורכבות (אורז מלא, פסטה מלאה, תפוחי אדמה) לפחות שעה וחצי לפני הריצה, השאלה היא כמה גרם בדיוק צריך לאכול? ומה לגבי אחרי האימון, מה רצוי לאכול מיד אחרי הריצה? (שמעתי שפרי זה טוב) כמה זמן אחריה צריך לאכול ארוחה מלאה וממה כדאי שתהיה מורכבת? תודה מראש

03/05/2009 | 10:21 | מאת:

שלום רועי, איני מומחית לתזונת ספורט. הנה קישור לפורום תזונה של מכון וינגייט בראשות איילת ויינשטיין. http://www.wingate.org.il/Index.asp?CategoryID=926 בברכה,דנה

02/05/2009 | 21:10 | מאת: יפה

דנה דילגת עליי :-( אני מעתיקה את השאלה שוב בתקווה שתוכלי לענות לי: תודה דנה! אז מה בעצם ההבדל בין סוכרוז לסוכרלוז? האם זה אותו הדבר? והאם מוצרי גבינה (כמו קוטג' למשל) או חלב 0-1% שומן מכילים גלוקוז?

03/05/2009 | 10:18 | מאת:

שלום יפה, סוכרלוז הינו תחליף סוכר מלאכותי אשר עבר שינוי כימי מסוכרוז לסוכרלוז ולכן בעל ערך קלורי נמוך יותר. הם ממש לא אותו הדבר ולכן משמש כתחליף לסוכרוז (סוכר). אם את רוצה לדעת אם מוצר מכיל סוכר, עליך לקרוא את רשימת הרכיבים. תוכלי לראות שבגבינות לא רשום סוכר ולכן לא מכיל תוספת סוכר. אך בחלב הפרה או עיזים יש סוכר טבעי, כגון לקטוז שגם הוא מתפרק לגלוקוז ולכן גם יכול לתרום לעלית הסוכר בדם. בברכה,דנה

02/05/2009 | 19:42 | מאת: נטלי

שלום, אני בשבוע 25 להריון,בבדיקת העמסת סוכר ערכי הגלוקוז היו גבוהים. ברצוני לקבל המלצות לגבי תזונה נכונה או טיפול תזונתי לסוכרת הריון. תודה נטלי

02/05/2009 | 20:17 | מאת:

שלום נטלי, הדיאטה היא מורכבת ואיני נותנת המלצות אישיות במסגרת פורום זה. פני בהקדם לדיאטנית בקופת חולים, את תקבלי תור במהירות בגלל ההריון. בברכה,דנה