פורום תזונה קלינית
היי, כתבת לי שבכף סובין יש כ-30 קל'. קניתי חבילת סובין שך 200 גר' וספרתי 70 כפות- מה שאומר שב100 גר' יש 35 כפות. בתווית רשום שבכל 100 גר' סובין יש 157 קל' אז חילקתי 157 ב-35 ויצא לי שבכל כף סובין יש 4.5 קל'- אייך זה מסתדר עם זה שאמרת שבכף יש 30 קל'? תודה
שלום, את הנתונים הוצאתי ממאגרים שלי, יש שונות בין סוגי הסובין, בשבולת שועל פחות מבחיטה. בכל מקרה הערך הקלורי הוא יחסית זניח, מכיון שרוב הסובין כלל לא עובר עיכול ואינו נספג. בברכה,דנה
האם אפשר להשתמש באפיה ובשול עם מוצרים המכילים פניאלנין? אם לא אז מדוע?
שלום הניה, פנילאלאנין הינה חומצת אמינו חיונית, הנמצאת במוצרים רבים בטבע, כך שאיני רואה את הבעיה בבישול בחומצת אמינו זו בשונה מחומצות אמינו אחרות, הנמצאות באופן טבעי במזון. אם את מדברת על פנילאלאנין כתוסף או כתוצר פירוק של אספרטיים, שם המנגנון שונה ולא קשור לפנילאלאנין.הבעיה העיקרית בפנילאלאנין היא בחולים עם פנילקטונוריה, מעבר לכך, אין בעיה הידועה לי. בברכה,דנה
אבקש לקבל המלצה לתזונה רכה לאחר ניתוח בטן
שלום גל, באיזה ניתוח מדובר, מתי נעשה, איזה חלק הוצא או טופל, אבקש קצת יותר פירוט. בברכה,דנה
שלום שמי יפעת ואני אמא לשניים. בני הבכור בן 6 היום, ינק עד גיל שלוש שנים והיו לו תמיד בעיות לנסות לטעום דברים חדשים הוא בעיקר ניזון מחטיפים ושטויות למינהם. הוא ילד בריא ערני וחכם , אך אני דואגת להתפתחות שלו. הוצאנו את החטיפים מהבית והשארנו דברים שפחות או יותר בריאים(קרונפלקס מחיטה מלאה וכד')הילד צם שבועות שלמים וחוץ מצ'יפס וקטשופ תוצרת בית הוא לא הסכים לאכול דבר. אחיו הקטן לעומת זאת בן 2 והוא אוכל וטועם הכל. מה עושים??? אמא מודאגת
שלום יפעת, איני מומחית לתזונת ילדים, כך שאין לי עצות מועילות בנושא. אם את חוששת, פני לדיאטנית קלינית המתמקצעת בתזונת ילדים בקופת החולים. בברכה,דנה
רציתי לדעת בבקשה כיצד דיאליזה משפיעה על רמות ויטמין C בגוף? ובנוסף, מהן ההמלצות התוזנתיות לחולים אשר יכולים להפחית את רמות ההמודיאליזה בגוף? תודה רבה!!!
שלום גולדי, במטופלי המודיאליזה נמצאו לרוב רמות נמוכות יותר של ויטמין C בשל יציאתו בזמן המודאילזה. בכל מקרה ההמלצות לויטמין C אינן עולות על 100 מ"ףג למטופלי דיאליזה, ואין המלצה על נטילת תוסף, ביחוד באנשים האוכלים ירקות ופירות במסגרת המגבלה על אשלגן. ישנם מחקרים המראים כי מינון של 250-500 מ"ג ויטמין C ליממה עוזרים במאזו הברזל ושחרורו מפריטין, אך לא נותנים תוסף זה באופן גורף, שכן במינוים גבוהים יכול לייצר אבני כליה. בברכה,דנה
שלום, רציתי לשאול האם קיימת המלצה על תוספי תזונה של מולטיויטמינים ומינרלים בזמן הריון? תודה, נועה
שלום נועה, בהריון מתייחסים למס' מרכיבים חשובים: ברזל, חומצה פולית, סידן,ויטמין D ואומגה 3. כמו כן ישנה עליה בצריכה קלורית וחלבונית. לרוב רופא הנשים ימליץ לך על תוסף של ברזל וחומצה פולית. סידן ניתן לצרוך לפי התזונה שלך ולהתאים מינון. כנ"ל לגבי אומגה 3. להמלצות אישיות, פני לייעוץ אישי. בברכה,דנה
האם מספיק לאכול דג סלמון או הליבוט 1 בשבוע בשביל אומגה 3? האם בטונה גם יש אומגה 3?
שלום דנה על איזה דיאטה את יותר ממליצה, על דיאטת הנקודות של שומרי משקל או על ספירת קלוריות? ואיזה דיאטה מבין השתיים יותר בריאה?
שלום, אין לי המלצה על דיאטה מסויימת. ההתאמה נעשית עבור מטופל ולא המלצה גורפת. בברכה,דנה
שלום, האם אבקה להכנת שוקו מכילה קפאין? אני מנסה להיגמל מקפה, הייתי שותה כמות לא ספירה של כוסות ביום, הורדתי בהדרגה לכוס אחת ובהדרגה לחצי כפית קפה בלבד. כרגע אני מנסה למצוא תחליף לקפה של הבוקר(לפחות לתקופה הקרובה) ורוצה להיות בטוחה שאם אכין שוקו לא אכניס את הקפאין בדלת האחורית.
שלום שני, שוקו מכיל קפאין. נסי לעבור לקפה נטול קפאין. בברכה,דנה
האם בירקות יש פרוקטוז? עגבניה?? מלפפון??? באיזה ירק יש? תודה
שלום ליאור, מצורף קישור לגבי תכולת פרוקטוז במזון. עליך לפנות גם לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. הנה הקישור:http://www.nutritiondata.com/foods-000011000000000000000.html בברכה,דנה
שלום רב, בני(בן 27),בריא בדרך כלל,עבר ניתוח טחורים לפני חודש וחצי וסובל מיציאות קשות. הוא מקבל benefiber - לא עוזר.מאוד כואב.סבל רב. מה אפשר לעשות?
שלום גיל, ישנם מרככים נוספים, בדרך כלל בהמלצת גסטרואנטרולוג או פרוקטולוג. יש שימוש בשמן פראפין, נרות, ומרככי צואה נוספים כגון סוגי תה שונים (יונגבורן). יש לדאוג שיש מספיק שומן במזון, לאכול הרבה ירקות ופירות, דגנים מלאים, לשתות הרבה ולעסוק בפעילות גופנית. בברכה,דנה
לדנה שלום, בהמשך להתכתבותנו משבוע שעבר (בנושא תוספי חומצות אמינו לבעלי, מטופל דיאליזה). יש לי שתי שאלות נוספות, ברשותך: 1) האם תוסף BCAA עדיף על תוסף שמכיל כ-8 חומצות אמינו חיוניות בודדות (כמו זה שציינתי בהודעתי הקודמת, למשל) ? 2) במקרה של אבקת חלבון: האם "תמיכה קלורית"\תוספת פחמימות חייבת להלקח ביחד (כלומר, בו-זמנית) עם משקה אבקת החלבון או שבמידה וצורכים מספיק קלוריות\פחמימות במהלך היום, זה מספיק ? כוונתי היא, האם יש טעם לשתות את אבקת החלבון בין הארוחות או לפני השינה, ללא תוספת של פחמימה ? ואם לא - מה היחס של חלבון-פחמימות שצריך לצרוך ? כלומר, במידה ומשקה החלבון מכיל כ-20 גר' חלבון, כמה גרם פחמימה צריך לצרוך ביחד איתו כדי שהחלבון לא "יתבזבז" על אנרגיה ? שוב תודה וסליחה על השאלות המרובות.
שלום שרית, לפי המחקרים הקיימים היום אין העדפה. היחס הוא כללי לכל היום, והכוונה שעל כל 7 גר' חלבון יהיו לפחות 100 קק"ל שאינן ממקור חלבוני ( פחמימות ושומן). בברכה,דנה
שלום, אני נוהגת להכין סלט אבוקדו+ביצים קשות האם השילוב הנ"ל בריא? אודה לתשובתך
שלום עינת, לשילוב אין משמעות בריאותית מיוחדת, אבוקדו וביצים חיוניים לנו ומהווים מקור מזון בריא ומזין ביחד ובנפרד, כמובן כל עוד נצרכים בכמות סבירה. בברכה,דנה
במעון הילדים לא נותנים לילדים ארוחות בשריות אלא על בסיס סויה ודגים האם זה מספק מבחינת ויטמינים , ברזל וכו' האם יש צורך להשלים את החסר ובאילול כמויות? תודה
שלום פזית, רצוי להלשים עם 2-3- מנות בשריות בשבוע- בשישישבת ופעם באמצע השבוע בערב. בברכה,דנה
מה הסיבה לכך שצמח לי פתאום פיטריה בזרוע היד ? מאחר ומעולם לא היה לי דבר כזה . תודה מראש
שלום שון, פנה לרופא המשפחה או לרופא עור. זה לא רלוונטי לפורום זה. בברכה,דנה
לדנה שלום, רציתי לדעת מה הערך התזונתי של חציל ל- 100 גר' והאם שוקלים אותו לפני או אחרי [אני שמה בתנור בלי שמן או תוספות] והמשקל שונה כמובן לפני ואחרי. ובכלל בתנור הירקות מפרישים את הנוזלים שלהם אז אמורים לשקול אותם לפני החימום? אודה לך מאוד. חיפשתי באתרי קל' אבל יש רק חצילים מבושלים או בטחינה אין מה שחיפשתי.. תודה, אנה.
שלום אנה, ב- 100 גר' חציל יש כ- 30-40 קק"ל בממוצע. תמיד כדאי לשקול לפני הבישול כך את יודעת בדיוק כמה את מקבלת. איבוד הנוזלים לא משנה ערך קלורי. בברכה,דנה
יש הטוענים שירקות ממשפחת המצליבים ,אצות ומוצרי סויה מעלים את ה- TSH היות ואצלי TSH היינו גבוה ברצוני לעשות הפסקה בכל החשודים הנ"ל ואזי למדוד שוב את ה- TSH. מהו הזמן הנדרש להפסקה עד שתפוג השפעתם וניתן לעשות מדידה חוזרת? בתודה מראש
שלום שאול, ההשפעה של מזונות אלו אינה ישירה על ה- TSH אלא באופן כללי על בלוטת התריס. זמן ההשפעה ומידת ההשפעה אינה ידועה, ולכן אין לי מידע אמין בנושא. בברכה,דנה
אבא שלי הוא חולה סרטן ריאת דרגה 4. מקבל טיפול כימותרפי ובעבר טופל בהקרנות. בבדיקה לרמת אלבומין הערך הוא 2.8 והוא הוגדר במצב של תת תזונה. מה ניתן לעשות על מנת להתגבר על המצב התזונתי ? תודה מיטל
שלום מיטל, ראשית עליכם לפנות לדיאטנית ביחידה המטפלת להמלצות תזונתיות בהתאם למצבו של אביך ויכולותיו מבחינת אכילה. סרטן, ביחוד ראות, בשילוב טיפולים גורם לפירוק מוגבר של חלבון ועליה בצרכים התזונתיים ולכן יש להעשיר את המזון בקלוריות וחלבון. כמובן שאיני יכולה לעשות זאת במסגרת פורום זה, כי זה מורכב, אך עליכם לשים דגש על מזונות עשירים יותר בחלבון כגון בשר, ביצה, גבינה, קטניות, דגים ועוד. מעבר לכך ייתכן ויהיה זקוק לתוסף מזון בהמלצת הדיאטנית או הרופא. בברכה,דנה
נועה שלום, שאלתיו הן:תוך כמה זמן ללא אוכל קיימת פגיעה במערכת העיכול(ברמה התפקודית)? זה נכון שבמהלך השואה אנשים לא "התפנו" במשך חודשיים??? האם ליוצאי השואה (שחיו תקופה ארוכה בצעירותם בתת תזונה) כיום יש להם סיבוכים או בעיות המאפיונות אותם???
שלום יובל, אין לי מידע לגבי זמן פגיעה במערכת העיכול ללא הזנה ברמה התפקודית. זה לרוב מתבטא תוך מס' ימים. אני לא יודעת לגבי הרגלי יציאה של אנשים במחנות, אך בהחלט התזונה שלהם לא אפשרה יציאות מרובות לרוב, אא אם כן לקו בזיהום במערכת העיכול שהיה די נפוץ. לא התמקדתי במחקרים התזונתיים, אם יש כאלו, לגבי בריאותם של יוצאי שואה, אך ידוע כי חסרים תזונתיים בגיל צעיר יכולים להביא לסיבוכים בגיל מבוגר, כגון בריאות העצם, מחלות לב ועוד. בברכה,דנה
שלום אני בן 25 לא אוכל ירקות ופירות כלל מגיל קטן מאוד. גובה 1.82 משקל 70 רציתי לדעת אם יש אילו בדיקות שאני צריך לעבור ? האם יש איזהו נזק או סכנה בכך שאני לא מודע לו בהווה או בעתיד איך אדע? האם בספרות הרפואית מוכרת תופעה כזאת ומה השלכותיה? האם יש אילו תוספים או דברים שאני צריך לקחת? (אין מצב שאני אוכל פירות וירקות ניסיתי וזה בלתי אפשרי) נ.ב אני סובל מחרדות דיכאון עייפות חוסר קשב וריכוז מאז שאני זוכר את עצמי האם זה אומר משהו?
שלום אבי, אתה ללא ספק לא יחיד בנושא, ישנם לא מעט אנשים שנמנעים מקבוצות מזון מסיבות כאלו או אחרות, כולל המנעות מוחלטת מירקות ופירות. בוודאי שיתכנו חסרים תזונתיים כגון סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים רבים, שחלקם ניתן להשיג ממקורות אחרים וחלקם לא. אין בדיקה ספציפית לחסרים אלו, אלא רק לעשות בדיקות רוטיניות אחת לשנה. בהחלט שדיאטה דלה בסיבים תזונתיים מעלה סיכון למחלות לב וסרטן. ישנן דרכים לקחת סיבים תזונתיים וויטמינים בדרך מלאכותית, אך לשם כך עליך לפנות לייעוץ אישי והתאמה. בברכה,דנה
את בדיקת הדם שלי wbc היא 3.8. מה זה אומר? מה לעשות?
שלום נוית, זה אומר שעליך לגשת לרופא המשפחה ולהתייעץ עימו, זה לא קשור לתזונה. הכוונה שרנות התאים הלבנים שלך נמוכה. בברכה,דנה
זה כבר חדשות ישנותץ שמומלץ לאכול תפוחי אדמה חלקים בלי כתמים ובלי עיניים והם צריכים להיות כבדים ומוצקיםוחלילה ללא עלים שיוצאים מהם. השאלה האם הנבטים הקטנים שיוצאים מהם גם עלולים להיות רעיןים ולא טובים? תודה
שלום ורד, עיניים ונבטים הם אותו הדבר, ולא רצוי לצרוך אותם. בברכה,דנה
האם למי שעבר ניתוח במעי מותר לאכול פולי סויה?
שלום, איזה ניתוח בדיוק? באיזה חלק של המעי? מתי? מהי הסיבה? בברכה,דנה
מה עדיף לצרוך- סובעילך מחיטה או סיבין משיבולת שועל? וכמה קל' יש בכף מכל אחת מהם?
שלום ליאת, שניהם מומלצים באותה המידה. בכף סובין מכל סוג יש כ- 30-40 קק"ל. בברכה,דנה
שלום וברכה, הייתי אצל הרופא, הוא הסתכל על עור פני וכן על כפות ידי וראה שהם נוטות לצבע צהוב. הוא שאל אותי האם אני אוכלת הרבה גזר, אמרתי לו שכן. והוא יעץ לי להפסיק לאכול ירקות כתומים. שאלתי היא האם יש קשר בין עור צהבהב גם בנוגע לירקות אדומים? כמו כן, מתי העור יחזור לצבעו הטבעי? תודה עדי
שלום עדי, ירקות כתומים כגון גזר וגמבות כתומות בעיקר משווים לעורינו צבע צהוב כתום ואכילה מוגברת שלהן משפיעה על הצבע. לא צריך להפסיק אלא לגוון עם ירקות נוספים ולהוריד מינון. החזרה לצבע מקורי יכולה לקרות תוך מס' שבועות. בברכה,דנה
מה ההבדל בין העדשים בצבעים השונים? ואילו הכי מומלצים והכי בריאים?
שלום, ההבדל נובע בעיקר מחומצות שונות ומרכיבי צבע שונים. אין הבדל מבחינה תזונתית. בברכה,דנה
שלום. אני נוטלת אומגה שלוש. עכשיו בגלל שאני בהריון קראתי יותר ברצינות על חשיבות האומגה שלוש. בדרך קראתי גם על הדגים המומלצים לאכילה. הבנתי מאילו דגים להזהר בגלל הענין של הכספית: השאלה שלי היא האם גם בתוסף תזונה אומגה שלוש יש סכנה של כספית? האם צריך לבחור אומגה שלוש המורכבת משמנים של דגים מסויימים ולפסול תוספים מדגים אחרים? איזה תוסף הכי מומלץ? תודה רבה. שרית.
שלום שרית, תמיד ישנו חשש שגם התוסף מזוהם ולכן רצוי להתייעץ עם רוקח לפני נטילת התוסף. אין העדפה בדגים וחמצות השומן שלהן, רק מומלץ להמנע מדגים עשירים באומגה 3 ועלולים להכיל כספית בכמות גדולה כגון דג חרב וטונה לבנה (נדירים בארץ) ומקרל גדול. התוסף המומלץ ביותר הוא כזה המכיל DHA במינון של 300-400 מ"ג ליממה, מעבר לכך זה לא חשוב. בברכה,דנה
שלום רב. אני סובלת מתת פעילות של בלוטת התריס ומאוזנת ע"י אלטרוקסין. שאלתי נוגעת למוצרי תזונה המכילים יוד. במקורות שונים בהם קראתי על התזונה הראויה במצבי מצאתי התיחסויות סותרות למאכלים עם יוד. מחד נאמר להרבות בהם. מאידך מומלץ להמנע מהם כי הם משבשים אתפעילות הבלוטה. מה שברור לי זה שיש קשר בין מאכלים עם יוד לבלוטה. מה שלא ברור לי: 1.איך משפיעים מאכלים עם יוד על הבלוטה? 2.האם מומלץ להמעיט / להמנע / להרבות במאכלים עם יוד לאנשים הסובלים מהפרעות בפעילות הבלוטה. 3.מהם מאכלים המכילים יוד בכמות כל כך גבוהה שבכלל יכולים להשפיע על תפקוד הבלוטה. תודה דליה
שלום דליה, ההורמון המופרש מבלוטת התריס מקורו ביוד, ומכאן חשיבותו לפעילות הבלוטה. במקרים בהם היה חסר ביוד האנשים והילדים סבלו מפיגור שכלי ופיגור בהתפתחות. הסיבות לתת פעילות בלוטת התריס הן רבות, בעיקר אוטואימוניות, ולכן אין קשר אם אוכלים או לא אוכלים יוד. יש מקרים חריגים בהם זה משנה יותר, בעיקר בעודף פעילות של בלוטת התריס, ולכן במקרה שלך זה לא רלוונטי. לא הייתי מרבה ולא היתיי מפחיתה. הבלבול נובע מחוסר הבנה של אנשים הכותבים בפורומים שונים ובאתרים לא מדעיים. בעיקרון יוד נמצא בעיקר במוצרי ים שונים כולל דגים, אצות, מלח ים, פירות ים ועוד. אין לך שום סיבה להמנע מהם או לצרוך אותם יותר או פחות, לשם כך את נוטלת תרופה לאיזון. בברכה,דנה
שלום. אני בהריון ומנסה לאכול בריא ומאוזן. קראתי את ההגבלה על צריכת ויטמין A. לצד ההגבלה גם ממליצים על צריכה של סידן וירקות. במוצרי חלב ובירקות שמאד מומלצים בהריון יש ויטמין A. אז איך זה מסתדר? האם ההגבלה על הוטמין היא לא ממוצרי מזון אלא רק מתוספי תזונה? תודה חן אגב, מהי הכמות המקסימלית שמותר לצרוך ויטמין A בהריון?
שלום חן, הכוונה מתוספים וכן מקרמים שונים לעור המכילים נגזרות לויטמין זה. הנזק העיקרי בשליש הראשון, לכן בשלב זה רצוי להמנע מתוספים. בהמשך אפשר להתייעץ עם דיאטנית או רופא לגבי תוספים עם מינון נמוך של הויטמין. ההמלצה עומדת על עד 750 מק"ג ליממה. בברכה,דנה
שלום. קראתי הרבה על הסגולות של הכורכום. מצד שני גם קראתי המלצות על אכילה של צמחי תבלין והעדפת הימוש בהם על פני השימוש בתבלינים מאבקה. אז איך מומלץ לצרוך כורכום? האם זהו צמח תבלין שניתן להשיג בארץ? ואם כבר משתמשים באבקה בתבלין רגיל, האם זה מבטל משהו מסגולות הכורכום ואם כן, האם ניתן למנוע את זה? בקיצור, איך הכי טוב להינות מכורכום? תודה שירה
שלום שירה, איני מומחית לצמחי מרפא ולכן אין לי תשובה משכילה בנושא. עליך לפנות לפורום תזונה טבעית. בברכה,דנה
הי. רציתי לשאול על הנבטה של קטניות. הבנתי שקטניות מונבטות הן הרבה יותר בריאות. רציתי לשאול מדוע זה ככה? איך בעצם מנביטים קטניות? והכי חשוב: לנשים בהריון מומלץ להמנע מאכילת נבטים. האם האיסור חל גם קטניות שהונבטו בבית? האם הוא חל על קטניות מונבטות שנקנו כבר מונבטות (ולא הונבטו בבית)? תודה רבה. אורנה.
שלום אורנה, אין לי מידע כי קטניות מונבטות בריאות או טובות יותר מקטניות שאינן מונבטות. ההנבטה מעלה זמינות של מאגרים קיימים כגון חלבון ועמילן אך לא יותר מזה.אין לי מידע לגבי אכילת קטניות מונבטות בהריון, אך איני רואה סיבה להמנע מהן. הסיבה שנמנעים מנבטים היא זיהומים על הצמחים שקשה לנקות. בברכה,דנה
אני רוצה בבקשה לדעת למה טיגון בשמן נחשב לא בריא? מה ההבדל בינו לבין בישול או אפייה. אני משתמש בשמן טרי וחדש ושמן בריא. אז למה זה בכל זאת בעיה? תודה רבה, אורן
שלום אורן, זוהי לא המלצה גורפת כי טיגון אינו מומלץ. זה בהחלט תלוי בסוג השמן ובחומר שעובר טיגון. בטיגון השמן מגיע לנקודת שריפה, תהליך שכמעט ולא קורה בבישול. שריפת השמן גורמת לשחרור רדיקלים חופשיים ומחמצנים רבים, ולכן נחשב לפחות מומלץ. יש שמנים שרצוי לטגן עימם פחות, כגון שמן זית, בשל נקודת שריפה נמוכה, אך שמן קנולה נחשב סביר לטיגון. מעבר לכך, בשל טמפ' גבוהות גם המוצר מזון עצמו שעובר טיגון משנה הרכבו, בייחוד חלבונים, וחלקם הופכים לחומרים מסרטנים, ולכן מומלץ לטגן כמה שפחות, כמובן מעבר להיבט הקלורי. חשוב לדעת מהי נקודת עישון של שמן, לראות שהשמן לא נשרף, וברגע שמשחיר להחליפו מייד בשמן טרי. לא לשמור שמן לאחר טיגון. בברכה,דנה
באילו סירים הכי מומלץ לבשל? האם זה נכון שבישול בטפלון או באלומיניום עלולים להיות מסוכנים?
שלום, הנתונים ממש אינם חד משמעיים, אין מחקרים בנושא וגם אין המלצה בנושא. ברגע שמורידים טפלון ואלומיניום לא נשאר הרבה מעבר לברזל יצוק, כי גם נחושת לא מומלץ, זה לשיקולך. בברכה,דנה
אני כבר שנים אוכלת אוכל טבעוני אורגני ברובו. במהלך השנים צברתי עוד ועוד ידע, אבל נראה שתמיד יש מה עוד ללמוד. במאמר אחרון שקראתי נאמר שמומלץ לקנות זרעי פשתן טחונים כבר בחנות. אני שנים קונה אותם שלמים וטוחנת בבית. האם אני עושה לא בסדר? הייתי מאד רוצה שבין הדברים הבאים ייאמר לי מה מומלץ לטחון ומה לא: גרגירי פשתן, גרגירי שומשום מלא, זרעים (כל סוגי הגרעינים) ואגוזים למיניהם. רוב תודות. הדס.
שלום הדס, איני מומחית לעניין ואין לי מידע לגבי יעילות הטחינה בבית לעומת החנות, וגם לא ברור לי איפה קראת את כל המידע הזה. אין המלצה מדעית כיצד לאכול זרעים למיניהם ומי רצוי שיטחון אותם. בברכה,דנה
האם ישנה הגבלה על צריכה של סיבים תזונתיים? הבנתי שאכילה של סיבים מעבר לכמות מסוימת ביום עלולה לגרום לבעיות בספיגה של סידן וברזל? האם זה נכון? באיזו כמות מדובר?
שלום יאיר, אכילה של כל דבר מעבר להמלצה אינה בריאה, גם אם המוצר עצמו בריא,בשל חוסר איזון. ההמלצה היום היא כ- 30 גר' סיבים ליממה. בברכה,דנה
האם כוסמת נחשבת דגן מלא?
שלום ירדן, כוסמת נחשבת לדגן מלא ועשיר בסיבים תזונתיים. בברכה,דנה
שלום רב, אני מכינה גבינת לבנה משלושה ליטרים של יוגורט המכיל 4.5 אחוזי שומן. מתקבלת כמות של קילוגרם גבינה. כיצד נעשה החישוב של אחוזי השומן בגבינה שהתקבלה?
שלום אנה, ב- 3 ליטר יוגורט 4.5% שומן יש 135 גר' שומן. 135 גר' שומן מתוך 1 ק"ג מהווים 13.5% שומן. בברכה,דנה
אני נטרף מסתירות המופיעות בנושא ופשוט לא יודע מה לעשות. במאמר מקיף שאת העברת לי בטובח את מראה המקום שלו באינטרנט, כתוב שחסה נמוכה ותפוח אדמה גבוה. ברשימה שהעבירה לי דיאטנית מקופ"ח כללית שהופניתי אליה מופיע שחסה גבוהה ותפוח אדמה נמוך. וזו לא הסתירה היחידה. אני נואש !
שלום משה, לא צריך להשתגע, הרי מדובר בהמלצה בשל אבני כליה, למיטב הבנתי. ראשית יש להמנע מהמזונות העתירים ביותר. השונות בין המידע נובעת מהשוני בסוגים ומכל מקום ולכל זן יש כמות אוקסלאטים שונה. במקרה של סתירות התייחס אל המוצרים כבעלי תכולה בינונית וצרוך במידה בינונית, 1-3 פעמים בשבוע. בברכה,דנה
רגישות לפרוקטוז האם אפשר לדעת מה מותר לי לאכול מירקות ופירת היום גילו לי שיש לי רגישות גבוהה לפרוקטוז, לפני מספר שנים הובהר לי גם שאני רגישה ללקטוז וכתוצאה מכך אני לא צורכת מוצרי חלב - רק מוצרי סוייה. האם יש קשר אחד עם השני תודה לאה
שלום לאה, עניתי רבות בנושא פרוקטוז, ערכי חיפוש בפורום זה תחת השם פרוקטוז ותוכלי לראות את כל השאלות והתשובות בנושא. שנית, עליך לפנות בהקדם לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה,דנה
שלום לך דנה ויינר, קניתי סלק באריזת ואקום. המפרט של הקלוריות אומר כי ב-100 גרם יש 200 קק"ל. האם תוכלי ליידע אותי באותה אריזה של 500 גרם כמה קלוריות יש? סליחה על הבורות בברכה חיה
שלום חיה, אם ב- 100 גר יש 200 קק"ל אזי ב- 500 גר' יש 1000 קק"ל (יש להכפיל ב- 5). בברכה,דנה
דנה שלום. כמה קלוריות יש בכוס כוסמת מבושלת (בערך). תודה ריקי
שלום ריקי, בכוס כוסמת מבשולת יש כ- 150 קק"ל. בברכה,דנה
אני חוזר ארצה יחד עם משפחתי משהות ארוכה בארצות הברית. התגוררנו שנים באיזור המפרץ של סן פרנסיסקו ונהנינו מהמון דברים, בינהם גם אכילה של אוכל בריא ואורגני. יש כאן סופרים משופעים בכל טוב שהכל בהם אורגני. אנחנו שמחים מאד לחזור ארצה. הבנו אבל שעלול להיות לנו קשה בענין הזה. גם הזמינות של המוצרים האורגניים איננה גבוהה וגם המחירים בשמיים. הייתי רוצה שתנסו לעזור לנו להחליט אילו מאכלים הכי דחוף וחשוב לאכול אורגני. האם ישנו איזשהו מדרג הבוחר את העדיפות של המאכלים הכי מרוססים שבהם שווה להשקיע יותר מאחרים שכאילו יותר מוגנים? תודה עידן.
שלום עידן, איני מהתומכים הנלהבים של מוצרים אורגניים, ביחוד לא בארץ, כי התחום פרוץ, הרבה שרלטנות ורמאות בנושא, והעיקר, המחיר הוא שמימי. אך אם בכל זאת אתם מתעקשים, אני הייתי מתמקדת בירקות ובפירות ואולי עופות. מעבר לכך הייתי אוכלת רגיל. בברכה,דנה
שלום ותודה מראש על התשובה. אני רוצה לברר לגבי תרד. קראתי שהוא מאד בריא ויש לו מלא מלא יתרונות. אבל קראתי גם שהוא עלול לצבוע את השיניים באפור. האם זה נכון? גם קראתי שיש בו איזושהי חומצה שמתפרקת ומשתחררת ומונעת ספיגה של סידן. האם זה נכון? אז איך אפשר לאכול תרד בלי לפגוע בסידן? איזה מזון מומלץ לשלב עם תרד? האם מומלץ לבשל את התרד או לאוכלו חי? כמה זמן צריך לשמור בין אכילת תרד לאכילה של מזונות עתירי סידן כדי להבטיח שנוכל להינות מהיתרונות של כולם? תודה שוב, שירלי.
שלום שירלי, לגבי צביעת השיניים באפור לא ידוע לי. התרד מכיל חומצות שונות המעכבות ספיגת סידן. ההמלצה לא לצרוך אותו בסמיכות למוצרים עתירי סידן או בסמיכות לתוספים במשך 2-3- שעות לפחות. אפשר לאכול טרי ו'או מבושל לבחירתך. בברכה,דנה
כמה קלוריות יש בכף אבקת מרק עוף והאם יש בה יתרון בריאותי כלשהו?
שלום יונית, בכף אבקת מרק יש כ- 15-20 קק"ל בממוצע. לאבקת מרק אין כל יתרון בריאותי שידוע לי, אלא אם כן חסר נתרן. בברכה,דנה
דנה שלום כמה קלוריות יש בכוס של 100 מ"ל [נוזל] אם היא מכילה גלידה? והאם היא נחשבת למתתק "בריא" יחסית? תודה
שלום, ב- 100 מ"ל גלידה יש כ- 140 קק"ל.הבריאות תלויה בסוג הגלידה שכן חלקן עתירות שומן. אפשר לגוון עימן בממתק, אך לא על בסיס יומי. בברכה,דנה
דנה שלום קיים אצלי בלבול ולכן יש לי מס' שאלות בנושא: 1. מה הקשר ביו מטבוליזם ויציאות? 2. מדוע בתקופה מוקדמת של החיים (גיל 20+) יש יציאות מרובות ובגילאי 30-40 היציאות מתמעטות? האם יש קשר למטבוליזם? תודה רבה
שלום ענת, פעילות מטבולית מוגברת בין היתר מביאה לפעילות מוגברת במערכת העיכול וכך יש יותר יציאות. אנשים עם מטבוליזם גבוה יותר בהחלט נוטים ליותר יציאות, אך לא בגלל היציאות הם רזים יותר אלא בגלל מטבוליזם גבוה וניצול אנרגיה אופטימלי יותר. בהחלט עם הגיל כמות היציאות יורדת הן בגלל מטבוליזם שיורד עם הגיל, פחות םעילות גופנית ואורח חיים שונה הכולל גם תזונה לא נכונה. בברכה,דנה
לדנה שלום, אני צריך לדעת איזה מאכלים מומלצים בשביל שהיציאה שלי תיהיה רכה יותר? המליצו לי על ירקות ופירות.. אבל אמרו לי הכי טוב להתייעץ עם דיאטנית.. בתודה רבה מראש, ליאור
שלם ליאור, אכילת ירקות,פירות, דגנים מלאים כגון: שיפון, כוסמת, שבולת שול, קינואה, קטניות ושתיה מרובה וכן פעילות גופנית. בברכה,דנה
בוקר טוב דנה יש לי שאלה שדי מטרידה אותי. ידוע לי שקפאין מפריע לספיגת הסידן ושאר ויטמינים, והשאלה שלי היא האם הסידן והויטמינים מתעכבים אבל ניספגים בסופו של דבר? ואחרי כמה זמן מסיום הארוחה עצמה ששותים עם הארוחה הזאת קפה? תודה מראש על התשובה והמשך יום טוב
שלום, לא הקפאין מעכב ספיגה, אלא מרכיבים אחרים בקפה עושים זאת. כאשר אומרים מעכבים ספיגה, לא הכוונה בזמן אלא מורידים ספיגה ומאבדים בצואה. לכן רצוי להרחיק מזון עשיר בסידן עד כמה שניתן מקפה, לפחות שעה-שעתיים. בברכה,דנה
בני בן החצי שנה סובל מעצירות קשה במיוחד. מניסיונות שונים עלה שאכילת מנת שזיפים מיובשים כמנת פירות, מסייעת ליציאות רכות ויומיומיות. בנוסף, הוא שותה 60 מיל מי שזיפים במהלך היום. האם קיים סיכון כלשהו כתוצאה מאכילת כמות גדולה של שזיפים מיובשים? עודף זרחן וכדומה? תודה מראש אמא מודאגת
שלום ירדן, אחת הסיבות העיקריות לעצירות בתינוקות היא חסר יחסי בנוזלים בגיל של בנך עליו לקבל 140-150 מ"ל נוזלים ליממה לכל ק"ג משקל גוף. ראשית ודאי שהוא מקבל מספיק, אם לא, תעלי את הכמות. במידה והוא שותה לפי הממלצות, ובתנאי שמתן השזיפים הינו כבר יותר משבוע, את יכולה להמשיך, כי בברור זה עוזר לבנך, אך לא הייתי עולה על 2 שזיפים ליממה+ 60 מ"ל מי השזיפים. אם את רואה שעם הזמן ההשפעה עוברת ואת צריכה להעלות מינונים, אל תעשי זאת ופני לגסטרואנטרולוג של ילדים. מיותר לציין שהשזיפים ומי השזיפים הם בנוסף לאוכל ושתיה ולא במקום. בברכה,דנה
מה יותר בריא- קינואה אדומה או לבנה, וכמה קל יש בכף קינואה מבושלת(כמה באדומה וכמה בלבנה?) שאלה נוספת- מנה יותר בריא לאכול- קינואה או כוסמת- בהנחה שאני צריכה לבחור בין השניים- מה עדיף יותר.
שלום, ישנם הטוענים כי קינואה אדומה מכילה מעבר לקינואה הלבנה נוגדי חמצון רבים ונחשבת למזינה יותר. בכף קינואה יש כ- 40 קק"ל בממוצע, לא משנה צבעה. לקינואה הרכב חומצות אמינו וחלבון טובה יותר מכוסמת ולכן עדיפה, אך מצד שני מכלה יותר קלוריות. לא צריך להעדיף, אפשר לגוון. בברכה,דנה
מתנצלת מראש על השאלה הארוכה. בעלי (בן 40) מטופל בהמודיאליזה מזה כשנתיים וחצי. במשך תקופה ארוכה הצליח להקפיד (אם כי בלית ברירה...) על אכילת חלבונים בעלי ערך ביולוגי גבוה (עוף, ביצים, דגים ומוצרי חלב) ורמת האלבומין והחלבון בבדיקות הדם שלו היו תקינות (אלבומין בסביבות 4.5 וחלבון בסביבות 7.0). בחודשים האחרונים הוא מרגיש שהוא לא מסוגל יותר לאכול חלבונים מן החי, שהם גורמים לו לחוסר תיאבון ואף לבחילה, ואכן - לאחרונה חלה ירידה ברמת החלבון (6.6) והאלבומין (3.8) בבדיקות הדם האחרונות שלו. למיטב הבנתי, צריכת החלבון היומית המומלצת לחולי דיאליזה היא לפחות 1.2 גר' חלבון לכל קילו ממשקל הגוף. מה שאומר שהוא זקוק לכ-89 גר' חלבון ליום (משקלו היבש כ-74 ק"ג). אך לצערי אין סיכוי שהוא מצליח להגיע אפילו לחצי מכמות זו... הוא ניסה לאחרונה לשתות אבקת חלבון כדי להשלים את צריכת החלבון היומית, אך זהו פתרון בעייתי בגלל כמות הנוזלים הנוספת, אשר באה על חשבון כמות השתיה היומית שלו, המוגבלת גם כך. ראיתי שקיימים גם תוספי תזונה של חומצות אמינו בטבליות. שאלותיי: 1) האם תוספת חומצות אמינו אכן מומלצות\מותרות לחולי דיאליזה ? 2) האם, במקרה שלו, תוסף חומצות אמינו יכול לשמש כתחליף לצריכה הבלתי מספקת של חלבונים ולעזור בהעלאה של רמת האלבומין והחלבון בדם ? 3) אם כן - איזה שילוב של חומצות אמינו מומלץ ובאיזה מינון ? 4) ניסיתי לחפש באינטרנט מידע בנושא, ונתקלתי בקישורים הבאים: http://www.hopkinsmedicine.org/press/2000/JUNE/000622.HTM http://www.freepatentsonline.com/6713501.html עושה רושם כי מדובר במחקרים ישנים יחסית. האם קיימים מחקרים חדשים או המלצות חדשות בנושא זה ? המון תודה מראש.
שלום שרית, אכן תחום המחקר בנושא תזונה ונפרולוגיה נמצא קצת במעצור ואין הרבה מחקרים חדשים בנושא. אכן בעבר הוסיפו חומצות אמינו חיוניות לחולים בשלב הפרה-דיאליטי והדיאליטי והוכיחו תועלת, אך לאור הבדיקות של בעלך איני רואה סיבה להוסיף באופן גורף. ראשית, ישנם תכשירי העשרה כגון נפרוקייר המיועדים למטופלי דיאליזה, ושהינם חלבון בעל ערך ביולוגי גבוה אך מכילים גם ויטמינים, מינרלים, קלוריות ועוד. החוכמה במתן חומצות אמינו שתהא תמיכה קלורית, אחרת זה הולך לניצול אנרגתי ולא לבניה של שרירים וחלבוני הגוף. אין המלצה על שילוב מסויים של חומצות אמינו וכרגע היחידה שהומלצה עד לפני כמה שנים היתה הקרניטין. לרוב לא נותנים חומצות אמינו בודדות בחולי דיאליזה, בעיקר בגלל עלות. בכל מקרה, הבדיקות עדיין תקינות, רצוי להתייעץ עם דיאטנית היחידה להתאים תרפיט אשר ישמור על מצב תזונתי תקין. אלבומין אמנם חשוב אך יש להתסכל על מדדים נוספים כגון קראטנין, כולסטרול ועוד. בברכה,דנה
דנה יקרה, תודה רבה על התשובה המפורטת. ברשותך, יש לי מספר הערות ושאלות המשך. 1) לגבי נפרוקייר: התכשיר מוכר לנו היטב. בעלי נהג לשתות אותו באופן קבוע במשך מס' חודשים לאחר ניתוח שהסתבך עם שוק ספטי ואלבומין שצנח ל-1.5 ולכן התכשיר מתקשר לו עם זיכרון מאד מאד לא נעים, ומאז אינו מסוגל לשתות אותו יותר. לכן, לצערי, נפרוקייר אינו יכול להוות פיתרון עבורו. 2) לגבי תוצאות הבדיקות הנוכחיות של בעלי: למיטב ידיעתי, המלצת DOQI לרמת אלבומין בדם אצל מטופלי המודיאליזה היא לא פחות מ- 4g/dl. כמו כן, עליה ברמת החלבון משפרת פרוגנוזה לטווח ארוך אצל מטופלי המודיאליזה. כפי שציינתי בהודעתי הקודמת, בחודשים האחרונים, רמת האלבומין בבדיקות הדם שלו נמוכה מהמינימום (3.8) וכן רמת החלבון נמוכה מהמינימום (6.6). כאמור, עד לפני מס' חודשים, כשעדיין צרך כמות חלבון מספקת, הרמה היתה תקינה פלוס. כלומר, יש כאן מגמת ירידה ברורה. ובמידה ומצב "חוסר החשק" (עד כדי בחילה!) כלפי מוצרי חלבון מן החי ימשיך, המצב אף עשוי להחמיר... ולכן אנו מודאגים. 3) לגבי צריכה של חומצות אמינו: למיטב הבנתי, חומצות אמינו הן למעשה אבני היסוד של החלבונים. לא כ"כ ברור לי מדוע בעצם קיימת המלצה מסודרת לצריכת חלבון יומית למטופלי דיאליזה (1.2 גר' לכל קילו ממשקל הגוף), אך אין המלצה לצריכת חומצות אמינו, שכן דוקא הן נספגות הישר למחזור הדם ולא "מתבזבזות" על אנרגיה או שומן כמו החלבון... או שאולי אני לא מבינה נכון? 4) לגבי התייעצות עם הדיאטנית: כאמור, הבעיה בחודשים האחרונים היא שבעלי אינו מסוגל לעמוד בדרישות צריכת החלבון היומית בעל ערך ביולוגי גבוה המומלצת ע"י הדיאטנית, מכיון שכל מוצרי החלבון מן החי ממש גורמים לו לבחילה... צריכת הקלוריות היומית שלו בהחלט מספקת, אך רובה מורכבת מפחמימות, שומנים ומעט ירקות (תזונה כמעט צמחונית). אילו היתה לו אפשרות להמשיך לצרוך גם עוף, דגים, ביצים, מוצרי חלב וכו' -כמובן שלא היינו מתעניינים בתוספי אבקות חלבון או חומצות אמינו למיניהן. מאחר שהעלות אינה מהווה עבורנו שיקול כרגע, אשמח בכל זאת להבין האם, במקרה שלו, תוסף חומצות אמינו יכול לשמש כתחליף לצריכה הבלתי מספקת של חלבונים ולעזור בהעלאה של רמת האלבומין והחלבון בדם? מצאתי מוצר שמכיל את התרכובת הבאה (למנה): Glycine 0.32g / L-Arginine 0.40g / L-Histidine 0.45g / L-Isoleucine 0.36g / L-Leucine 0.45g / L-Lysine 0.65g / L-Methionine 0.04g / L-Phenylalanine 0.16g / L-Threonine 0.22g / L-Tyrosine 0.23g / L-Valine 0.32g האם זהו שילוב סביר של חומצות אמינו עבור חולה דיאליזה ? ושאלה נוספת: במידה ויקח את התוסף הנ"ל לפי המינון המומלץ לאדם רגיל (שתי מנות ביום, אחת בבוקר ואחת לפני השינה) - האם הוא עלול לגרום לו לתופעות לואי בתור חולה דיאליזה (כגון אורמיה), או שמא הוא בבחינת "אם לא יועיל, לא יזיק" ? שוב סליחה על השאלות המרובות והמון תודה מראש.