פורום תזונה קלינית

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - תזונה קלינית - שיבא תל-השומר
15175 הודעות
14864 תשובות מומחה
25/02/2009 | 21:20 | מאת: נועה

שלום, מעניין אותי לדעת על עיכול האוכל ואיך הוא מושפע מהמידה בה הוא מרוסק/טחון? אני יודעת, לדוגמה שאם אוכלים שומשום שאינו טחון או תירס אז הוא יוצא כמו שהוא בצואה. למה דווקא מאכלים אלה? האם זה בגלל גודלם הקטן שבגללו אנחנו בולעים אותו שלם ולא טוחנים אותו בשיניים, או שמידת העיכול תלויה בסוג המזון ללא קשר לטחינתו ע"י השיניים? תודה, נועה

26/02/2009 | 19:44 | מאת:

שלום נועה, מידת העיכול של מזון תלויה גם בטחינה של מזון וגם בהרכב הסיבים שלו. תירס ושומשום, גם בשל גודלם, לעיתים נבלעים שלמים או כמעט שלמים ללא לעיסה מספקת, ובגלל תכולת סיבים גבוהה המקשה על פירוקם אנו רואים אותם לעיתים שלמים בצואה. בברכה, דנה

25/02/2009 | 21:17 | מאת: נועה

באיזה מאכלים מצוי ויטמין D? תודה, נועה

26/02/2009 | 19:49 | מאת:

שלום נועה, אין הרבה מקורות לויטמין D במזון אך אלו העשירים ביותר הם : סלמון, סרדינים, בקלה, מקרל, חלב מתוסף ויטמין D , כבד דגים וביצה. בברכה, דנה

25/02/2009 | 20:37 | מאת: יוסי

שלום, רציתי לדעת אחת ולתמיד איזה חלב מומלץ יותר לשתות -אינני אלרגי ללקטוז. אני שותה לאחרונה חלב סויה היות ושמעתי כי בחלב רגיל יש כמות גדולה של הורמון אסטרוגן. האם באמת חלס סויה נחשב בריא יותר ? תודה מראש על התשובה

שלום יוסי, חלב סויה בהחלט לא יותר בריא מחלב פרה. חלב סויה מכיל פיטואסטרוגנים ולא חלב פרה, ולכן איני רואה בו שום יתרון, ביחוד אם אינך אלרגי או רגיש למוצרי חלב. בברכה, דנה

25/02/2009 | 16:40 | מאת: נועה

התפריט שלי כך : בוקר: קונפלקס עם חלב..\ תה עם פרוסת לחם קל וגבינה בבית ספר 2 פרוסות לחם קל עם דבינה (כפיף גבינה) צהרררים : אורז עם חתיכות שניצל \ שניצל מטוגן עם טיפה שמן ו..תפוחי אדמה בסיר ארוחת בניים מילקי ..דני מעדן כלשהו או פרי ערב שוקו כפית אחת חביטה 2 -3 פרוסות לחם קל גבינה.. זה בסדר?יותר מדי ומה להפחית .. אני לא מצליחה לרדת במשקל הייתי 61 ועכשיו אני 55 ופעם 55.7 ואני לא מצליחה..לרדת אני רוצה לפחות עד 50..

25/02/2009 | 17:45 | מאת:

שלום נועה, פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי לגבי דיאטות לירידה במשקל. פני לדיאטנית קלינית להרכבת תפריט מתאים. בברכה, דנה

שלום, בקשר להשפעה על טריגליצרידים וכולסטרול, מה בנוגע לאכילת שוקולד נטול סוכר (עם ממתיק מלאכותי) ? תודה, BR. מידע נוסף: בבדיקותי יש לי מספר ערכים הגבוהים מהנורמה: כולסטרול 217, כולסטרול LDL 134.9, טריגליצרידים 175, GGT 105. אני בן 48, עוסק בפעילות גופנית, ללא עודף משקל, מקפיד על דיאטה שהומלצה על ידי תזונאית ונוטל Omega-3. רכיבי השוקולד: Sweetener:maltitol (E965) - whole milk powder - cocoa butter - cocoa mass - emulsifier:soy lecithin (E322) - flavouring:natural vanilla. Maltitol : 42.0% Whole milk powder : 23.9% Cocoa butter : 22.3% Cocoa mass : 11.3% Soy lecithin : 0.5% Flavouring : natural vanilla

שלום, אמנם השוקולד הינו נטול סוכר אך לא נטול שומן, לכן יש לצרוך ממנו בהגבלה, בדומה לשוקולד רגיל- 2-4 קוביות ליום. בברכה,דנה

24/02/2009 | 22:42 | מאת: דן

האם הערכים התזונתיים בכלל וספיגת הסידן בפרט אכן באים לכדי מימוש בקוטג' בן 3% או שמא כמות אחוזי השומן הנמוכה יחסית אינה מספיקה לצורך הענין? האם נכונה הטענה הרווחת כי בכל גבינה בת פחות מחמישה אחוזי שומן הערכים התזונתיים אינם נספגים ע"י הגוף?

25/02/2009 | 17:49 | מאת:

שלום דן, אין אחוז מסויים ידוע, ככל שכמות השומן יורדת מתחת לסף מסויים או עולה יותר מדי יש הפרעה בספיגת סידן. 3% אמור להספיק לספיגת סידן, יש לדאוג לצרוך מספיק ויטמין D. בברכה, דנה

24/02/2009 | 16:44 | מאת: שירן

שלום דנה אם יש לי אי סבילות ללקטוז מאובחן האם כאשר אני אוכלת גבינה ולוקחת כדורי לקטז אני סופגת את כול הסידן? תודה

25/02/2009 | 17:48 | מאת:

שלום שירן, אם הכדור עוזר, ואינך משלשלת אחרי אכילת מוצר החלב, הסדן נספג באותה מידה אצלך כמו כל אדם אחר שאינו רגיש ללקטוז, וזאת בתנאי שהמעי בריא. בברכה,דנה

25/02/2009 | 19:06 | מאת: שירן

אם איני משלשלת אך בכול זאת יש כאבי בטן ומיחושים? הסידן לא נספג? תודה שוב

24/02/2009 | 16:21 | מאת: חיה ואטס

שלום לדנה ויינר, כאשר אני שותה משקה דיאט (ספרינג תפוחים לדוגמה) רשום שהקלוריות הם 10 קלוריות ל-100 מ"ל ואם הבקבוק הוא של ליטה וחצי האם כל הבקבוק מכיל 150 קלוריות. סליחה על הבורות ותודה על תשובה מהירה חיה ואטס

24/02/2009 | 16:31 | מאת:

שלום חיה, התשובה היא, כן. בברכה, דנה

24/02/2009 | 15:24 | מאת: נועה

רציתי לשאול האם יש מינימוםזמן שבישול שרק אחריו ניתן לאכול בשר בקר. פשוט יש לי מתכון של רוטב עגבניות עם בשר שווארמה טחון, שאז אני מבשלת 20 דק' על האש. האם בשר בקר אני צריכה לבשל זמן רב יותר? תודה, נועה

24/02/2009 | 17:41 | מאת:

שלום נועה, אין זמן מינימום לבישות בשר, זה תלוי בטמפ' בו מתבשל, טחון או שלם, ומה מידת העישה הרצויה לך. בשר בקר, בניגוד לעופות וחזיר מכיל פחות פרזיטים וחיידקים מסוכנים ולכן 20-30 דקות זה זמן סביר. בברכה, דנה

24/02/2009 | 12:04 | מאת: חוגי אתי

בתי כיום בת 5 וחצי היא מאוד קטנטונת יחסית לגילה גם במשקל וגם וגובה בתי מתחילה בטיפול אצל אדוקרנולגיה לילדים בבי"ח זיו בצפת אצל ד"ר אורנה. לפי מיטב הבנתי יכול להיות שתצטרך לקחת תרופהות להורמון גדילה. רציתי לדעת מהם המזון הטוב לילדה(ולילדים בכלל) שעשיר במזון ברזל. והאם סידן יתר יכול להאט את הגדילה. בתודה חוגי אתי מרגליות

24/02/2009 | 16:13 | מאת:

שלום אתי, איני מומחית לתזונת ילדים, כך שלא אוכל לתרום לך רבות בנושא. לשאלתך לגבי מזונות עתירי ברזל, המקור הטוב ביותר והזמין ביותר הוא בשר, בעיקר בקר, הודו וכבד עוף או בקר. בברכה,דנה

23/02/2009 | 22:39 | מאת: אורית

אילו מאכלים ותוספי תזונה יכולים להקל על חולי שחמת (היפטיטיס c )?

25/02/2009 | 17:43 | מאת:

שלום אורית, האם מדובר במחלה פעילה, כלומר תהליך צירוטי או נשאות בלבד? בברכה, דנה

23/02/2009 | 22:25 | מאת: ר ו ט נ ב ר ג

שלום רב, אני צריך לקחת תוסף של ויטמין d. האם אני יכול לקחת אותו כחלק ממולטיויטמין, או שאני צריך לקחת אותו כתוסף ספיציפי בנפרד ? תודה

24/02/2009 | 16:15 | מאת:

שלום, מומלץ בנפרד. קבל המלצה מרופא מומחה. בברכה,דנה

25/02/2009 | 21:40 | מאת: אלינוער

דנה ערב טוב, לאור תשובתך לשאלת הגולש בנדון, יש לי שאלה על היבט נוסף של הסוגיה. יש מולטיוויטמינים עם כמות ניכרת של ויטמין די - 200 מ"ג ואפילו 400 מ"ג. אני נוטלת כזה המכיל 400 מ"ג סידן (בין השאר). אם מומלץ לי לקחת 1000 יחב"ל, ואני נוטלת כדור סידן נפרד (נוסף למולטיוויטמין הנ"ל) של 600 מ"ג, האם אני נוהגת לא בסדר? עוד אציין שאני גם צורכת תוצרת חלב לרוב, וכן ירקות וכו'.

25/02/2009 | 21:43 | מאת: אלינוער

שוב ערב טוב דנה, בפנייתי לפני דקות אחדות נפלה טעות, עליה אני מתנצלת. בכל מקום בו כתבתי מ"ג, הכוונה הייתה ליחב"ל (של ויטמין די). אלינוער

23/02/2009 | 13:29 | מאת: דניאלה

שלום רב, ברצוני לשאול האם זרעי פשתן (שלמים שהושרו במים) עלולים לגרום לתופעות לוואי או לאפנדיציט?? אודה לכם מאוד דניאלה

23/02/2009 | 14:14 | מאת:

שלום דניאלה, לא ככל הידוע לי. בברכה, דנה

23/02/2009 | 11:52 | מאת: ל

שלום דנה האם יש סכנה באחסון לחם בקופסא מפלסטיק?

23/02/2009 | 14:15 | מאת:

שלום, לא, אין בעיה שידועה לי. בברכה, דנה

23/02/2009 | 09:01 | מאת: דניאלה

שלום, כיצד אוכל לגוון לבני את המזון שהוא אוכל? אני יכולה לספור על יד אחת את הדברים שהוא אוהב ואוכל. מזונו מורכב משניצל, פתיתים, מעדנים, חלב, קוסקוס, חלבון של ביצה. הבעיה היא שהוא לא מוכן להתנסות במזון חדש. הוא יכול להגיד "איכס" עוד לפני שהוא טעם. לפעמים אני "מרמה" אותו בזה שאני חותכת חתיכות קטנות של מזון שאני רוצה שהוא יאכל ומערבבת לו את זה עם משהו שהוא אוהב שזה בעיקר פתיתים. וזאת אני עושה תוך כדי עיסוק בדבר אחר או שאני מקריאה לו סיפור או תוך כדי משחק וכך הוא אוכל. גם בגן הגננת אומרת שהיא מערבבת לו את הקציצה או העוף עם משהו שהוא אוהב וכך הוא אוכל. מיותר לציין שזו לא הדרך שהיתי רוצה להמשיך בה, אבל בגלל האינטרס שיש לי שהוא יאכל מזון מגוון אז אני פועלת בכל הדרכים ונוקטת בכל האמצעים כדי שיאכל. אין לי מושג מה עלי לעשות כדי לצאת מהלופ הזה שהכנסתי את עצמי לא פעם אני מוצאת את עצמי מאכילה אותו תוך כדי משחק כדי שלא ישים לב למה שהכנסתי בצלחת. מבחינתו יכולתי לשים לו בצלחת רק פתיתים או קוסקוס בלי מנת חלבון והוא היה מאוד מרוצה. כמה שזה נשמע מוזר אפילו עוגיות שילדים מתים עליהם הוא לא מוכן להכניס לפה. (לא שזה חשוב שהוא יאכל עוגיות , אבל זה רק כדי להמחיש את הבעיתיות) אודה לך אם תוכלי לתת לי כלים כיצד עלי לנהוג? תודה דניאלה

23/02/2009 | 14:18 | מאת:

שלום דניאלה, איני מומחית לתזונת ילדים. פני לדיאטנית בקופת החולים המתמחה בתזונת ילדים לייעוץ אישי. בברכה, דנה

22/02/2009 | 23:37 | מאת: אדם

שלום, מידי יום אני נוהג לשתות כ6-7 כוסות תה ושאלתי היא האם הדבר יכול לגרום לנזק? יש לציין שאני נוהג להשתמש באותה שקית תה (בכדי לא לצרוך יותר מידי קפאין) - אך האם באמת הדבר משפיע לטובה? תודה, אדם

23/02/2009 | 14:17 | מאת:

שלום אדם, אם אינך סובל מיתר לחץ דם שאינו מאוזן, איני רואה בעיה בשתיית 6 כוסות תה ביום. לגבי הקפאין, אתה יכול להחליף שקית מדי פעם. בברכה, דנה

22/02/2009 | 21:39 | מאת: דנה

שלום שורשי סלרי ופטרוזיליה כדאי לבשל?ולא, יש הסבר? למה לא לאכול חי? 1)במידה ובכז אוכלים חי?מה הבעיות? 2)ברוקולי האם ככל שנבשלו יותר זמן - יהיו פחות גזים ?או ?הפוך? 3)איזה עוד ירקות רגילים או שורש לא מומלץ לאכול חי? 4) בלי או עם קשר ,יש הרבה פריטים שיוצרים אצלי גזים קלים ו או גרפצים . "עולה לי " מהשום מבצל . גזים מכרוב ומשפחתו מ עדשים אפילו נבוטים מנדרינות וכו" וכ"ו . השאלה : האם זה גם מזיק באיזשהו אופן?ולא לצרוך המון מזונות בריאים? או רק מטרד קל של גזים , ולפעמים גם נפיחות ומלאות .שאפשר להתעלם מהם.

23/02/2009 | 14:19 | מאת:

שלום דנה, אין המלצה או מניעה לאכול מזונות אלו חיים, להערכתי מדובר בטעם ולא יותר. ברוקולי מבושל יותר זמן יוצר פחות גזים. כל ירק ושורשים אפשר לאכול בצורה הטריה והמבושלת, תלוי רק בטעם ובמרקם. המזונות שציינת בהחלט יכולים לגרום ליותר גזים, זה לא מזיק בשום אופן פשוט לא נעים. בברכה, דנה

22/02/2009 | 20:53 | מאת: לימור

דנה שלום רב, האם (ואיזה אחוז, אם בכלל) תאית יש בסוגי האיטריות למיניהם (למשל באיטריות על בסיס חיטת דורום, או על בסיס אחר, וכיו"ב)? כמו כן, האם באיטריות שעל אריזתן לא כתוב שיש בהן סיבים, המשמעות היא שאין בהן תאית? לימור

23/02/2009 | 14:23 | מאת:

שלום לימור, לרוב פסטות שונות מיוצרות מקמח לבן ועל כן תכולת הסיבים נמוכה מאוד. חוסר ציון לא אומר שאין, פשוט אין חובת דיווח. הואיל והכמות קטנה מאוד, רצוי לעבור לפסטות מחיטה מלאה. בברכה,דנה

22/02/2009 | 20:01 | מאת: אנונימי

שלום רציתי לדעת האם האגוזים יכולים לספק מנת שומן במקום שמן? ומה המנה היומית שצריך לצרוך אם כך? ובהקשר לכך קראתי כי באגוז מלך אחד יש 40 קלוריות הייתכן? ובאגוז פקאן עם קליפה כמה קלוריות יש ואיזה אגוז הוא המומלץ ביותר מבין כל הסוגים? תודה אנונימי...

25/02/2009 | 17:43 | מאת:

שלום, אגוזים יכולים לספק מנת שומן, ואף בריאה ומומלצת, כל עוד טבעיים. מדובר ב- 2-3 אגוזי מלך או 2-3- אגוזי פקאן.מנה יומית בהתאם לכמות השומן המומלצת בסך הדיאטה. האגוזים הבריאים ביותר נחשבים אגוזי קליפורניה ושקדים. בברכה,דנה

22/02/2009 | 15:04 | מאת: רוני

הי, אני בת 30 צמחונית אמא לתינוקת בת ארבעה חודשים מניקה. בעקבות הלידה אני סובלת מפיסורה(סדק בפי הטבעת) ועלי לשמור על יציאות רכות מאוד מאוד על מנת לאפשר לה להחלים. מזה חודשיים אני אוכלת רק ירקות פירות, יוגורט, שיבולת שועל, סלק, פשתן, שמן זית, שמן פראפין, אפונה עדשים תפוח אדמה, תירס בטטה. הורדתי לגמרי את מוצרי החלב והביצים וכמובן אורז, מתוקים, לחם(לעיתים נדירות אוכלת פרוסת לחם מלא) בנוסף אני נוטלת פגלס (סיבים תזונתיים) פעמיים ביום ושותה כ-4 ליטר מים ביום. הבעיה היא שנפח הצואה מאוד גדול ולכן אני לא מצליחה להחלים ונפצעת כל פעם מחדש. לפני יומיים התחלתי לשתתו כפית מלח מעורבבת עם 3 כוסות מים בבוקר על קיבה ריקה ונראה כי זה הדבר היחידי שעוזר. האם תקין? מה אני יכולה לשנות או להוסיף לתזונה כדי לייצר יציאות רכות בעלות נפח קטן? תודה רבה, רוני

שלום רוני, דווקא תזונה עשירה בסיבים הינה מומלצת בכדי למנוע עצירות, נפח צואה גדול לא הבעיה אלא תוכן הצואה, אם מכיל הרבה קליפות יכול לגרום לשריטות. אם הבעיה מפריעה לך מאוד יש להשתמש בתקופה עד המעבר במשלשלים למיניהם בכדי לרכך את הצואה. סיבים תזונתיים בשום אופן לא מרככים צואה אלא מונעים עצירות. אם כפית מלח ומים עוזרת, עד רבה, אך השתדלי לא להמנע מסיבים, כי אז תבוא עצירות, וזה הכי גרוע. מעבר לכך, חשוב לעשות 2-3 פעמים ביום אבמט בגיגית, זה מקל מאוד, ישנן משחות למיניהם, ואם התופעה לא עוברת, יש לשקול ניתוח. בברכה, דנה

22/02/2009 | 10:32 | מאת: אריק

האם בפורום זה אפשר להתייעץ על תזונה לאחר ניתוח מעקף קיבה?

22/02/2009 | 11:03 | מאת:

שלום אריק, כוון את שאלותיך ואראה אם אוכל לעזור. בברכה, דנה

21/02/2009 | 15:57 | מאת: דינה

שלום, רוצה לשאול מה ההבדל בין RMR ו BMR ,זה נורא מבלבל אותי, אפשר לתת כמה מילים כדי שהתמונה תבהר לי?

24/02/2009 | 15:03 | מאת:

שלום דינה, למעשה אין הבדל ממשי בתוצאות, ההבדל העיקרי נובע מהתנאים בהם נעשות הבדיקות, כאשר BMR נעשה בתנאים נוקשים יותר, חדר מטבולי וכו', ו-RMR נעשה בתנאים פחות מגבילים ונוקשים. שניהם מראים תוצאות דומות על המטבוליזם הבזלי של הגוף רק לצורכי נשימה,כיווץ שרירים בלתי רצוני ועוד. בברכה, דנה

21/02/2009 | 13:34 | מאת: ריקי

דנה שלום. נגמלתי מקפה ועברתי לתה צמחים נטול קופאין. תה בטעם קינמון מצא חן בעיני ואני שותה אותו קרוב לשלושה חודשים.(כארבע כוסות ביום) התבוננתי ברכיבים ומצאתי שמספר צמחים המופיעים שם, כולל הקינמון, מכילים חומרים לא בריאים במיוחד, בפרט שמשתמשים בהם בקביעות לאורך זמן. האם יתכן ששותי התה לא מודעים לרכיבים וצריך לבדוק כל תה על רכיביו. לאחרונה התחלתי לסבול מכאבי ראש יומיומיים, האם ניתן ליחס הכאבים, אולי, לאחד המרכיבים? אודה על תשובתך. ריקי

22/02/2009 | 11:01 | מאת:

שלום ריקי, לאלו חומרים " לא בריאים" את מתכוונת? בברכה, דנה

22/02/2009 | 18:30 | מאת: ריקי

דנה שלום. קינמון-שמוש קבוע בקינמון עלול לגרום דלקות בפה. בקינמון יש מרכיב בשם קומארין, משמש בסיס לרעל נגד מכרסמים. מגביר את זרימת הדם בכלי הדם. צריכת כמות גדולה משך זמן ממושך, עלולה להיות רעילה. עולש-שמוש מתמשך בעולש עלול לגרום גודש במעיים, גודש דם בראש ופגיעה ברשתית העין. אלו חלק מהרכיבים בתוך תה "קסם הקינמון" של ויסוצקי. את המידע על הצמחים הנ"ל הוצאתי מאתר גאמנון, בקשור צמחים. תודה ריקי

21/02/2009 | 13:06 | מאת: הילה

שלום. יש הגבלה על כמות חלבון שחולי דיאליזה יכולים לאכול? זה תלוי גם בסוג הדיאליזה (המודיאליזה/דאליזה פריטוניאלית)? איפה אפשר למצוא פירוט יותר גדול על המזונות האסורים? תודה.

שלום הילה, ההמלצה עומדת על 1-1.2 גר' לק"ג משקל גוף במטופלי המודיאליזה ובין 1.2-1.4 במטופלי דיאליזה פריטונאלית. ישנו אתר של NKF שם תוכלי לקרוא חומר בנושא או לפנות לכל יחידת דיאליזה בסביבה לקבל חומר קריאה. בברכה, דנה

22/02/2009 | 11:35 | מאת: הילה

ומה כמות החלבון המותרת לאדם בריא? תודה.

20/02/2009 | 22:21 | מאת: נוי

שלום, בחודשים האחרונים אני סובל מחוסר נתרן, בדיקות הדם התוצאה 135. רציתי לשאול מה גורם לכך, וכיצד ניתן לשפר את המצב באמצעות תזונה / תוספים. תודה.

21/02/2009 | 08:58 | מאת:

שלום נוי, האם עברת בדיקות רפואיות מעבר לכך והאם אתה נוטל תרופות? בברכה, דנה

22/02/2009 | 07:28 | מאת: נוי

הי דנה, ביצעתי בדיקות דם נרחבות, וכן, אני לוקח תרופות על בסיס יום יומי. הבנתי שהתרופות אכן יכולות להשפיע על כך, אבל שאלתי היא - האם שינוי בתזונה יכול לעזור? תודה.

20/02/2009 | 22:07 | מאת: דינה

שלום שאלתי היא ככה: בצריכה של 1500 קלוריות ביום האם זה נכון לצרוך מתוכם 450 קלוריות משומן?(שזה 30גרם)

21/02/2009 | 08:55 | מאת:

שלום דינה, ההמלצה היא שסך השומן מכל הקלוריות יהיה עד 30% כלומר במקרה זה 450 קק"ל שזה 50 גר' שומן, הואיל ו1 גר שןומן=9 קק"ל. בברכה, דנה

20/02/2009 | 11:09 | מאת: רועי

הבנתי שבארוחה רק 250 מ"ג סידן יספגו בגוף..מקסימום אז שאלתי היא כמה זמן אחרי שצרכתי 250 מ"ג סידן אני יכול עוד פעם וזה לא יתנגש עם הארוחה הקודמת.. תודה דנה

21/02/2009 | 10:36 | מאת:

שלום רועי, לא ידוע מהי הכמות המקסימלית של ספיגת סידן פר ארוחה, אך ידוע שככל שצורכים יותר בבת אח, נספג פחות. לכן רצוי לחלק את הסידן בין הארוחות. אין זמן ידוע כמה אחרי, זמן עיכול וספיגה יכול לנוע בין 2-6 שעות, תלוי במזון. בברכה, דנה

21/02/2009 | 10:48 | מאת: רועי

"צריכה עודפת של חלבון לא מפריעה לספיגת הסידן אך יותר מ-250 מ"ג סידן פאר ארוחה לא נספג ולכן רצוי לפזר את הסידן לאורך הארוחות ביום." נעמה רון מצאתי את זה בחיפוש בפורום. המקור לפי התיכנון הוא סידן מחלב 3%.. אני לוקח כדור אבץ ביום.. אז את אומרת שזה לא נכון ש-250 מ"ג נספג בארוחה? אם זה לא נכון אז אני אפזר את צריכת החלב על פני ארוחות רבות יותר אבל אז, איך אני אדע שהסידן מארוחה כלשהי עוכל ונספג ואני יכול לצרוך עוד ארוחה? זה מדע אטום...........

20/02/2009 | 10:58 | מאת: אליהו

שלום לדיאטנית, האם תפוחי אדמה נחשבים כירקות? אני שואל זאת בהקשר להכנה לקולונוסקופיה, בה חל אסור לאכול ירקות ב-3 הימים שלפניה. לא ברור לי האם האיסור חל גם על תפו"א (מקולפים?), שלא ברור לי האם נחשב ירק. אודה על תשובתך. שבת שלום. אליהו

21/02/2009 | 08:53 | מאת:

שלום אליהו, תפו"א ללא קליפה נחשב לדל שארית ולכן מותר לאכול ממנו לפני הבדיקה. בברכה, דנה

23/02/2009 | 17:33 | מאת: אליהו

דנה שלום רב, דיאטנית של ביה"ח אמרה לי היום שלא מומלץ לאכול ביומיים שלפני הקולונוסקופיה אפילו תפו"א מקולף, עקב היותו עמילן. האם הסבר זה מקובל עלייך? אליהו

19/02/2009 | 21:49 | מאת: תיקי

כמה קלוריות יש ב- 100 גרם פומלית [ללא קליפה, וללא הלבן] חיפשתי באינטרנט פשוט ולא כתוב כי זה פרי חדש יחסית. אודה לך מאוד על תשובתך

21/02/2009 | 08:52 | מאת:

שלום תיקי, יש כ- 45 קק"ל ל- 100 גר. בברכה, דנה

19/02/2009 | 02:10 | מאת: רון

היי, האם אי סבילות למזון ורגישות למזון זה בעצם אותו הדבר? האם קיים אי סבילות/רגישות לחיטה? אם כן- מהם הסימפטומים? תודה.

19/02/2009 | 19:45 | מאת:

שלום רון, יש מושג אי סבילות או רגישות למזון, כלומר מזון שגורם לאדם לתופעות לוואי אך לא מוגדר כאלרגיה. לדוגמה ישנה רגישות או איסבילות ללקטוז, שהוא סוכר החלב, וישנה אלרגיה למוצרי חלב, שמתבטאת באלרגיה לחלבון חלב הפרה. אי סבילות או רגישות יכולה להיות לכל מוצר, אלרגיה ניתן לגלות בבדיקה פשוטה. אלרגיה לחלבון החיטה נקראית צליאק ויש דרכים פשוטות לאבחנה. רגישות לחיטה, לא ידוע לי על רגישות ספציפית, אך שוב זה מאוד אינדבידואלי. אם יש חשד לרגישות או רלגיה, יש לפנות לגסטרואנטרולוג. בברכה, דנה

20/02/2009 | 13:41 | מאת: רון

תודה דנה. עוד שאלה ברשותך: האם יש לחם ודגני בוקר שאת ממליצה הנחשבים לבריאים אך לא מכילים קמח לבן או חיטה?

18/02/2009 | 17:26 | מאת: מיטל

רציתי לדעת האם נדרשת תזונה ספציפית לילד בן 7.7 חודשים, שוקל 23 גובה 122.5 שסובל מתסמונת נפרוטית חלבון מופרש בשתן, מטופל בסטרואידים וסובל מבצקתיות. האם יש להגביל בחלבון? במלח? בסוכר פשוט?

19/02/2009 | 19:43 | מאת:

שלום מיטל, עליך לפנות בדחיפות לדיאטנית ילדים המומחית לתחום הנפרולוגי בבית החולים הקרוב למקום מגוריך. יש דיאטה מתאימה, מורכבת, אך היא צריכה להעישות בתמיכה מצודה של דיאטנית. בברכה, דנה

19/02/2009 | 20:12 | מאת: מיטל

תודה על תגובתיך. אשמח רק לקבל ממך דגשים לדיאטה זו עד שאגיע לדיאטנית. להגביל במלח? סוכר? חלבון?

18/02/2009 | 15:53 | מאת: צליל

כמה קלוריות יש בבגט רגיל? תודה

18/02/2009 | 17:12 | מאת:

שלום צליל, סדר גודל של 500 קק"ל לפחות. בברכה, דנה

18/02/2009 | 10:33 | מאת: אלי

ד.נ. בתחליף דבש, שמצאתי בחנות, כתוב על הצנצנת שיש בו 54% פחמימות (רב כהלים 49.6, סיבים צמחיים/עולש 4.3). הוא מומתק במלטיטול. אך כמות הקלוריות הרשומה היא, להפתעתי, 147(!) בלבד. הייתכן? אלי

18/02/2009 | 17:11 | מאת:

שלום אלי, לתחליפי סוכר מסוג מלטיטול ערך קלורי נמוך מסוכר בלפחות 1/2 ומכאן כמות הקלוריות הנמוכה יחסית. חשוב לזכור, כי מלטיטול בכמות גדולה עלול לגרום לשלשולים. בברכה, דנה

18/02/2009 | 20:00 | מאת: אלי

דנה שלום רב, היה נדמה לי, מזה שנים, שגרם אחד של פחמימה שווה 4 קלוריות, ולכן 54 גרם שווים 54X4=)216),ולא 147, קלוריות. היכן טעיתי? אלי

19/02/2009 | 19:42 | מאת:

שלום אלי, תחליפי סוכר רס כהליים כגון מלטיטול הינם בעלי ערך קלורי נמוך בערך של 2-2.4 קק"ל לגר' סוכר רב כהלי. בברכה, דנה

18/02/2009 | 09:35 | מאת: סיגל אמיר

שלום אני בת 43 עם תחילת הסתיידות עורקים בנוסף לשינוי התזונה שאמצתי כתוצאה מכך הרופא גם המליץ לי לקחת אומגה 3 שלוש פעמים ביום שאלתי לגבי תוספים אחרים כי אני לא לוקחת כלום חוץ מסידן הוא אמר שאין צורך לשאלתי- קניתי אומגה 3 שמיוצר מדגי סלומון ובמקביל קבלתי מחברה מאמרים על הרעילות הגבוהה של דגים בכלל וסלומון בפרט ושיש מדינות כמו קנדה שממש ממליצים להגביל לפעמים בשבוע דגים בגלל המרקורי הגבוה בהם האם ע"י לקיחה של האומגה 3 אני לא מקבלת בעצם דג כל יום.? ובנוסף האם לא בעיתי לי לקחת סידן בגגל טרשת העורקים אצל אמי היה המון סידן בעורקים בנתיחה שלאחר המוות תודה

18/02/2009 | 17:10 | מאת:

שלום סיגל, נטילת אומגה 3 מתוספים לא הוכיחה את עצמה בתהליכים טרשתיים ולא לגבי כולסטרול, רק להורדת טריגלצרידים, אז לא הייתי ממהרת לקחת תוסף זה בכלל. המחקרים הראו תועלת באכילת דגים ולא בנטילת תוספי אומגה 3. היום ישנם תוספים המצהירים על כמות הכספית שיש בהם. לגבי סידן, צריך כמויות גדולות ליצירת נזק, נטילת תוסף של 600 מ"ג ליממה לא מהווה סכנה. מעבר לכך, הסיבה לשקיעת הסידן אצל אימך לא נבעה מעודף סידן אלא מתהליך של טרשת מתקדמת שבתוך הפלאק הטרשתי שוקע גם סידן. בברכה, דנה

17/02/2009 | 20:57 | מאת: סופי

בוקר טוב בת 37, לא מעשנת ללא מחלות מיוחדות , אסורה פעילות גופנית בגלל 2 פריצות דיסק בגב. משקל 80 ק"ג גובה 175 ס"מ BMI=26.1 כולסטרול 292 טריגליצרידים 250 סוכר 107 LDL-194 HDL-47.8 סכרת הריונית בעבר ותשובות בדיקות מהעבר גם כנ"ל. סכרת וכולסטרול ושומנים ומחלת לב לאבא. לא טופלה בעבר בכלום והומלץ על: 1. טיפול אצל דיאטנית. 2. SIMVACOR 20mg*1 כדור ליום. מה דעתך?האם הכדור אולי יותר מזיק מאשר מועיל? האם יש כדורים טובים יותר ואפילו שלא בסל הבריאות? האם טיפול אלטרנטיבי יכול להועיל? האם הכדורים האלו או אחרים לא פוגעים בדברים אחרים בגוף? האם יש הצעה/רעיון לטיפול? תודה.

18/02/2009 | 17:07 | מאת:

שלום סופי, הכדור נועיל מאוד ויעזור רבות בהורדת כולסטרול. הקרסטור שהוא מאותה משפחה נחשב לטוב יותר מהסימבקור, הוא נמצא בסל אך ניתן לאחר אי סבילות לסימבקור. טיפול אלטרנטיבי במה? צמחים? יכול להיות, לא הייתי סומכת על כך יותר מדי, דיאטה נכונה יכולה לעזור יותר. את הסימבקור אסור לקחת אם יש מחלת כבד ויש להזהר במחלות כליה. מעבר לכך ניתן לקחת בכל עת, אסור עם מיץ אשכוליות, ואם יש תועפות לוואי כגון כאבי שרירים ברגליים, יש להודיע מיד לרופא. מה שהרופא הציע הוא הנכון ביותר. דרך אגב, גם שחיה אסור לך? בברכה, דנה

17/02/2009 | 18:08 | מאת: דק

הי, איזה מזונות ומשככי כאבים (אקמול,אופטלגין וכו..) אסור או צריך להפחית בשילוב עם אזילקט לפרקינסון? האם מותר בירה לבנה? וודקה? באיזה אלכוהול אין תיראמין תודה מראש

21/02/2009 | 10:34 | מאת:

שלום, לגבי שילוב עם תרופות יש להתייעץ עם רוקח או רופא. לגבי מזונות, יש להמנע ממזונות המכילים הרבה טרימין כגון: גבינות בשלות ומיושנות כגון רוקפור,ברי, קממברט, צ'דר, אמנטל,פרמזן, מוצרלה ועוד.כמו כן יש להמנע ממאפים המכילים גבינות אלו. יש להמנע בכבד בקר ועוף, נקניקים, פסטרמות, שימורי בשר,פירות וירקות בשלים, בננה ואבוקדו בשלים, כרוב כבוש,פול.כל מוצרי הסויה, משקאו אלכוהוליים כגון בירה, יין ובירה שחורה ותמציות שמרים כגון שמרי בירה. כל משקה אלכוהולי מכיל טיראמין בכמויות משתנות. בברכה,דנה

21/02/2009 | 13:29 | מאת: דק

הי דנה תודה על התשובה אך ראיתי זאת כבר באתרים אחרים ובמאמרים.. אשמח לדעת מהיכן המקור לאינפורמציה והאם יש לך טבלה עם אחוזי תירמין במזונות על מנת שאוכל לסנן ולקבוע סדרי עדיפויות הרי לא הגיוני להימנע מכל מה שמפורט.. אשמח לדעת לגבי מה שאמרת פירות וירקות בשלים ? לא הגיוני הרי להימנע מהם.. אלכוהול? איזה אחוז יש בבירה לבנה?,וודקה? יין לבן? בבבנה,אבוקדו הרי אלו מזונות בריאים תודה דק

17/02/2009 | 09:02 | מאת: ליאורה

ד.נ. האם יש צורך לאחסן אגוזים ושקדים בצורה מסוימת (למשל, בכלי זכוכית או פלסטיק, במקרר, במקפיא וכו')? ליאורה

18/02/2009 | 17:04 | מאת:

שלום ליאורה, בשל תכולת שומן גבוהה זרעים נוטים להתעפש במהירות ולכן רצוי לשמור במקום קר ויבש או במקרר. סוג הכלי לא משנה. בברכה, דנה

15/02/2009 | 18:37 | מאת: לי

שלום, תמיד חשבתי שאם מישהו רגיש ללקטוז אז הוא לא יכול לצרוך מוצרי חלב כלל. נכון הדבר??? 1. אתמול הלכתי לחנות טבע לקנות אבקת חלבונים ומצאתי קופסה שרשום עליה "ללא לקטוז" אך כשהסתכלתי במרכיבים היה רשום: "מכיל מרכיבי סויה וחלב". אני לא מבינה, איך יכול להיות שהמוצר יהיה ללא לקטוז אך יכיל חלב? תמיד חשבתי שלקטוז זה בעצם חלב! אני מבולבלת!! 2. שאלה נוספת- מה שם הבדיקות שנערכות על מנת לגלות אי סבילות ללקטוז? ולאיזה רופא עליי לגשת? תודה.

16/02/2009 | 13:12 | מאת:

שלום לי, לקטוז הוא הפחמימה העיקרית שי בחלב הפרה. לא כל מוצרי החלב מכילים לקטוז בכמות שווה, לדוגמה גבינה צהובה כמעט ואינה מכילה לקטוז לעומת חלב פרה שמכיל כמות גדולה. אם מוצר מכיל מרכיבי חלב, הוא לא בהכרח מכיל את הלקטוז אלא במקרה של אבקת חלבונים רק את החלבון, ואז הבעיה רק אם אנשים אלרגיים לחלבון חלב פרה. רגישות ללקטוז משתנה מאדם לאדם, ולכן צריך לאבחן ולהתאים דיאטה מתאימה. עליך לגשת לרופא גסטרואנטרולוג לאבחון הבעיה. יש מס' בדיקות לאבחון שהרופא ידבר איתך עליהם. בברכה,דנה

16/02/2009 | 15:10 | מאת: ענת

שלום דנה גם לי שאלה בנושא לקטוז: הרופא איבחן אצלי כבר מזמן רגישות ללקטוז ואני נימנעת או לוקחת קפסולות אנזימים אך היום בבוקר שתיתי קפה ושכחתי לקחת וכעת אני סובלת משילשולים . חשוב לי מאוד לא לרדת במישקל כך שרציתי לדעת כמה בערך קלוריות עלי להשלים? תודה

16/02/2009 | 16:32 | מאת: לי

דנה תודה!! יש לי עוד שאלה קצרה: מה לגבי סויה? האם יש אי סבילות לסויה או אלרגיה לסויה? והאם יש בדיקות אבחון לסויה כמו ללקטוז? תודה.

15/02/2009 | 08:32 | מאת: קרן

שלום, בחודש האחרון הופיעו לי תופעות של חרדה, דיכאון, דפיקות לב מואצות, שינויים בתפיסת המציאות וכו') רק עכשיו (אחרי שההתקפים הקשים יותר עברו), מצאתי שאלו הן בדיוק התופעות של הרעלת קפאין. היות ואני הייתי שותה אך ורק קפה כל היום, שום משקה אחר, לא מים ולא כלום, זה נשמע הגיוני. כמובן שהפסקתי עם שתיית הקפה וגם כל משקה אחר המכיל קפאין. השאלה שלי היא: מה הטיפול? מה עליי לעשות כדי להיפטר מהקפאין בגופי או מהרעלת הקפאין? יש משהו שאני יכולה לעשות עוד מלבד היגמלות מהמשקאות הללו? על מנת לזרז את תהליך ההירפאות? תודה רבה, קרן

15/02/2009 | 14:13 | מאת:

שלום קרן, לא הייתי קופצת למסקנות כל כך מהר לגבי הרעלת הקפאין. ייתכן ומדובר במינון עודף שלו אך יש לודא שאין פה הפרעה אחרת. המלצתי, פני לרופא המשפחה לייעוץ. בברכה, דנה

14/02/2009 | 22:44 | מאת: ענת

שלום. אני לא יודעת אם זה המקום המתאים לשאול את השאלה אבל אנסה: אכלתי בטעות ג'חנון קפוא שהתאריך-אחרון-לשימוש שלו חלף לפני 7 חודשים. אני בהריון בשבוע 6-7, זה יכול לפגוע בעובר?

15/02/2009 | 14:13 | מאת:

שלום ענת, כמו כל מוצר פג תוקף, ראשית הוא אמור לפגוע בך, הפרעות במערכת העיכול וכו'. הואיל ולא מדובר בבשר או דג או מוצר חלב, להערכתי אין מקום לחשש. בברכה, דנה

14/02/2009 | 12:59 | מאת: יעל

בני בן ה17 החל להתאמן בחדר כושר. הוא רזה מאוד בעיקרון ואוכל די מאוזן. ובכל זאת אשמח לשמוע הדגשים לגבי מזון החשוב להוסיף לתפריט לאימונים. תודה.

שלום יעל, איני מומחית לתזונת ספורט. מפנה אותך לפורום תזונה בוינגייט.http://www.wingate.org.il/Index.asp?CategoryID=926 בברכה, דנה

14/02/2009 | 12:41 | מאת: אוהד

שלום אני מתאמן בחדר כושר אימונים עם משקולות ולהגדל נפח השריר ועיצובו ואני רוצה לדעת כמה ומתי עלי לאכול בשר בקר עוף דגים ביצים סויה קיטניות ואבקת מי גבינה

שלום אוהד, איני מומחית לתזונת ספורט. אני מפנה אותך לפורום תזונה בוינגייט.http://www.wingate.org.il/Index.asp?CategoryID=926 בברכה, דנה

13/02/2009 | 22:56 | מאת: ליאת1

שלום ברצוני לדעת כמה קל' יש בדובשנית אחת?

14/02/2009 | 12:00 | מאת:

שלום ליאת, בהערכה גסה כ- 50-70 קק"ל. בברכה, דנה

13/02/2009 | 22:55 | מאת: זיוה

האם סלק חי אינו בריא , ועדיף לאכול אותו בצורתו המבושלת?!!

14/02/2009 | 12:01 | מאת:

שלום זיוה, לא ככל שידוע לי, זה עניין של טעם. בברכה, דנה

13/02/2009 | 07:48 | מאת: אדם

שלום, לאחרונה גיליתי את נפלאות תבלין הפפריקה המתוקה ומאז אני משתמש בו לעיתים תכופות. שמתי לב שברשימת הרכיבים שלו מופיע שמן ושאלתי היא האם פפריקה כתבלין כפי שנמכר בחנויות משמינה? כמו כן האם יש נזק בשימוש מרובה בו? ובאותה הזדמנות שאלה לא קשורה - האם בצימוקים, שזיפים וכיוצ"ב ישנם חומרים משמרים? תודה, אדם

14/02/2009 | 11:57 | מאת:

שלום אדם, תבלינים עדיף לרכוש מחנות תבלינים או טבע, כי התבלינים המוכנים לאיתים מכילים חומרים משמרים למיניהם. כמובן שכמות השמן שם זניחה ביותר ואין לכך משמעות קלורית, אבל רצוי לחפש מוצר טבעי. רוב הפירות היבשים מכילים כמות גדולה של סוכר כמשמר, ולכן עדיף לרכוש ממקום שמודע למוצר וכיצד מכינים אותו. בברכה, דנה

13/02/2009 | 00:26 | מאת: אורית הראל

שלום, אני בת 50 ונמצא שיש לי יתר לחץ דם. מהי התזונה המומלצת ומאיזה מאכלים עלי להמנע?

שלום אורית, ההמלצה במקרה זה היא המנעות ממזונות עתירים במלח, הקפדה על אכלת מוצרי חלב מועשרים בסידן דלי שומן, להרבות בירקות, הפחתה בשתית אלכוהול, קפאין, ירידה במשקל למשל תקין ולעסוק בפעילות גופנית, כמו כן מומלץ להפסיק לעשן. לדיאטה להורדת לחץ דם יש הרבה היבטים נוספים, ומומלץ לפנות לדאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה, דנה

12/02/2009 | 17:26 | מאת: לדנה

תודה על התשובה דנה :] עכשיו הייתי רוצה לדעת האם יש בקפה לבן קלוריות ומה הם ערכיו

14/02/2009 | 11:52 | מאת:

שלום רונית, לקפה בכלל ולקפה לבן בפרט אין ערך קלורי משמעותי והערך התזונתי הוא בתרומה של נוגדי חמצון. בברכה, דנה

ניסיתי לבדוק מהי הקצובה המומלצת (לפי גיל ומין) מכל ויטמין ומינרל, מצאתי את הקובץ הבא (מעודכן לשנת 2008 בישראל - שזה מעודכן לשנת 2005 בארה"ב) באתר של משרד הבריאות, לא הצלחתי למצוא את הקובץ ישירות באתר, אלא רק דרך חיפוש בגוגל עם לינק ישיר למסמך : www.health.gov.il/Download/pages/dir.doc בנוסף, מצאתי את הקישור (לא ממשלתי, אלא גוף מסחרי) הבא : http://activit.co.il/hires/index.files/vitaminsgen... כאשר יש לא מעט מקרים שבהם יש אי תאימות בין המסמכים. אני מניח שהמסמך של משרד הבריאות אמין ומלא יותר, האם מישהו יודע אם יש מקום טוב ומעודכן יותר לנתונים הללו, שזמין ברשת ?

שלום, זה הקישור לאתר של ה- USDA ובו המקור האמין ביותר להמלצות . בברכה, דנה http://fnic.nal.usda.gov/nal_display/index.php?info_center=4&tax_level=3&tax_subject=256&topic_id=1342&level3_id=5140

11/02/2009 | 19:44 | מאת: דליה

שלום ברצוני לקבל עזרה בהרכבת תפריט שבועי לאימי לאחר שנודע כי היא חולה בשיגדון- אודה על עזרה בנושא בתודה מראש

12/02/2009 | 10:42 | מאת:

שלום דליה, פורום זה אינו מיועד להרכבת תפריטים אישיים אלא הנחיות כלליות. לתפריט אישי פני לדיאטנית בקהילה. ההנחי הכללית היא המנעות מאלכוהול, איברים פנימיים, כרובית, ברוקולי, פטריות, תמציות בשר ויש להגביל את המנה הבשרית ל- 100 גר' ליממה. ניתן לאכול פירות, ירקות, מוצרי חלב , ביצה באופן חופשי, אלא אם כן יש הגבלות נוספות מעבר לגאוט. בברכה, דנה

11/02/2009 | 18:35 | מאת: יפית

מה ההבדל בין תזונאי לתזונאי קליני?

12/02/2009 | 10:40 | מאת:

שלום יפית, תזונאי קליני למד במסגרת תואר ראשון תזונה בתל חי או ברחובות ואח"כ עבר הכשרה קלינית בבית החולים ובקהילה.הכשרה זו מאפשרת אח"כ עבודה בבתי חולים, בתי רבות, מוסדות שונים, קופת חולים ועוד. כל שאר האנשים הלומדים תזונה במוסדות אחרים ושאינם עוברים הכשרה קלינית בבית החולים נקראים "תזונאים".אלו מנועים מלעבוד בבתי חולים ובקופות החולים. בברכה, דנה