פורום תזונה קלינית
שלום, תמיד חשבתי שאם מישהו רגיש ללקטוז אז הוא לא יכול לצרוך מוצרי חלב כלל. נכון הדבר??? 1. אתמול הלכתי לחנות טבע לקנות אבקת חלבונים ומצאתי קופסה שרשום עליה "ללא לקטוז" אך כשהסתכלתי במרכיבים היה רשום: "מכיל מרכיבי סויה וחלב". אני לא מבינה, איך יכול להיות שהמוצר יהיה ללא לקטוז אך יכיל חלב? תמיד חשבתי שלקטוז זה בעצם חלב! אני מבולבלת!! 2. שאלה נוספת- מה שם הבדיקות שנערכות על מנת לגלות אי סבילות ללקטוז? ולאיזה רופא עליי לגשת? תודה.
שלום לי, לקטוז הוא הפחמימה העיקרית שי בחלב הפרה. לא כל מוצרי החלב מכילים לקטוז בכמות שווה, לדוגמה גבינה צהובה כמעט ואינה מכילה לקטוז לעומת חלב פרה שמכיל כמות גדולה. אם מוצר מכיל מרכיבי חלב, הוא לא בהכרח מכיל את הלקטוז אלא במקרה של אבקת חלבונים רק את החלבון, ואז הבעיה רק אם אנשים אלרגיים לחלבון חלב פרה. רגישות ללקטוז משתנה מאדם לאדם, ולכן צריך לאבחן ולהתאים דיאטה מתאימה. עליך לגשת לרופא גסטרואנטרולוג לאבחון הבעיה. יש מס' בדיקות לאבחון שהרופא ידבר איתך עליהם. בברכה,דנה
שלום דנה גם לי שאלה בנושא לקטוז: הרופא איבחן אצלי כבר מזמן רגישות ללקטוז ואני נימנעת או לוקחת קפסולות אנזימים אך היום בבוקר שתיתי קפה ושכחתי לקחת וכעת אני סובלת משילשולים . חשוב לי מאוד לא לרדת במישקל כך שרציתי לדעת כמה בערך קלוריות עלי להשלים? תודה
דנה תודה!! יש לי עוד שאלה קצרה: מה לגבי סויה? האם יש אי סבילות לסויה או אלרגיה לסויה? והאם יש בדיקות אבחון לסויה כמו ללקטוז? תודה.
שלום, בחודש האחרון הופיעו לי תופעות של חרדה, דיכאון, דפיקות לב מואצות, שינויים בתפיסת המציאות וכו') רק עכשיו (אחרי שההתקפים הקשים יותר עברו), מצאתי שאלו הן בדיוק התופעות של הרעלת קפאין. היות ואני הייתי שותה אך ורק קפה כל היום, שום משקה אחר, לא מים ולא כלום, זה נשמע הגיוני. כמובן שהפסקתי עם שתיית הקפה וגם כל משקה אחר המכיל קפאין. השאלה שלי היא: מה הטיפול? מה עליי לעשות כדי להיפטר מהקפאין בגופי או מהרעלת הקפאין? יש משהו שאני יכולה לעשות עוד מלבד היגמלות מהמשקאות הללו? על מנת לזרז את תהליך ההירפאות? תודה רבה, קרן
שלום קרן, לא הייתי קופצת למסקנות כל כך מהר לגבי הרעלת הקפאין. ייתכן ומדובר במינון עודף שלו אך יש לודא שאין פה הפרעה אחרת. המלצתי, פני לרופא המשפחה לייעוץ. בברכה, דנה
שלום. אני לא יודעת אם זה המקום המתאים לשאול את השאלה אבל אנסה: אכלתי בטעות ג'חנון קפוא שהתאריך-אחרון-לשימוש שלו חלף לפני 7 חודשים. אני בהריון בשבוע 6-7, זה יכול לפגוע בעובר?
שלום ענת, כמו כל מוצר פג תוקף, ראשית הוא אמור לפגוע בך, הפרעות במערכת העיכול וכו'. הואיל ולא מדובר בבשר או דג או מוצר חלב, להערכתי אין מקום לחשש. בברכה, דנה
בני בן ה17 החל להתאמן בחדר כושר. הוא רזה מאוד בעיקרון ואוכל די מאוזן. ובכל זאת אשמח לשמוע הדגשים לגבי מזון החשוב להוסיף לתפריט לאימונים. תודה.
שלום יעל, איני מומחית לתזונת ספורט. מפנה אותך לפורום תזונה בוינגייט.http://www.wingate.org.il/Index.asp?CategoryID=926 בברכה, דנה
שלום אני מתאמן בחדר כושר אימונים עם משקולות ולהגדל נפח השריר ועיצובו ואני רוצה לדעת כמה ומתי עלי לאכול בשר בקר עוף דגים ביצים סויה קיטניות ואבקת מי גבינה
שלום אוהד, איני מומחית לתזונת ספורט. אני מפנה אותך לפורום תזונה בוינגייט.http://www.wingate.org.il/Index.asp?CategoryID=926 בברכה, דנה
שלום ברצוני לדעת כמה קל' יש בדובשנית אחת?
שלום ליאת, בהערכה גסה כ- 50-70 קק"ל. בברכה, דנה
האם סלק חי אינו בריא , ועדיף לאכול אותו בצורתו המבושלת?!!
שלום זיוה, לא ככל שידוע לי, זה עניין של טעם. בברכה, דנה
שלום, לאחרונה גיליתי את נפלאות תבלין הפפריקה המתוקה ומאז אני משתמש בו לעיתים תכופות. שמתי לב שברשימת הרכיבים שלו מופיע שמן ושאלתי היא האם פפריקה כתבלין כפי שנמכר בחנויות משמינה? כמו כן האם יש נזק בשימוש מרובה בו? ובאותה הזדמנות שאלה לא קשורה - האם בצימוקים, שזיפים וכיוצ"ב ישנם חומרים משמרים? תודה, אדם
שלום אדם, תבלינים עדיף לרכוש מחנות תבלינים או טבע, כי התבלינים המוכנים לאיתים מכילים חומרים משמרים למיניהם. כמובן שכמות השמן שם זניחה ביותר ואין לכך משמעות קלורית, אבל רצוי לחפש מוצר טבעי. רוב הפירות היבשים מכילים כמות גדולה של סוכר כמשמר, ולכן עדיף לרכוש ממקום שמודע למוצר וכיצד מכינים אותו. בברכה, דנה
שלום, אני בת 50 ונמצא שיש לי יתר לחץ דם. מהי התזונה המומלצת ומאיזה מאכלים עלי להמנע?
שלום אורית, ההמלצה במקרה זה היא המנעות ממזונות עתירים במלח, הקפדה על אכלת מוצרי חלב מועשרים בסידן דלי שומן, להרבות בירקות, הפחתה בשתית אלכוהול, קפאין, ירידה במשקל למשל תקין ולעסוק בפעילות גופנית, כמו כן מומלץ להפסיק לעשן. לדיאטה להורדת לחץ דם יש הרבה היבטים נוספים, ומומלץ לפנות לדאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה, דנה
תודה על התשובה דנה :] עכשיו הייתי רוצה לדעת האם יש בקפה לבן קלוריות ומה הם ערכיו
שלום רונית, לקפה בכלל ולקפה לבן בפרט אין ערך קלורי משמעותי והערך התזונתי הוא בתרומה של נוגדי חמצון. בברכה, דנה
ניסיתי לבדוק מהי הקצובה המומלצת (לפי גיל ומין) מכל ויטמין ומינרל, מצאתי את הקובץ הבא (מעודכן לשנת 2008 בישראל - שזה מעודכן לשנת 2005 בארה"ב) באתר של משרד הבריאות, לא הצלחתי למצוא את הקובץ ישירות באתר, אלא רק דרך חיפוש בגוגל עם לינק ישיר למסמך : www.health.gov.il/Download/pages/dir.doc בנוסף, מצאתי את הקישור (לא ממשלתי, אלא גוף מסחרי) הבא : http://activit.co.il/hires/index.files/vitaminsgen... כאשר יש לא מעט מקרים שבהם יש אי תאימות בין המסמכים. אני מניח שהמסמך של משרד הבריאות אמין ומלא יותר, האם מישהו יודע אם יש מקום טוב ומעודכן יותר לנתונים הללו, שזמין ברשת ?
שלום, זה הקישור לאתר של ה- USDA ובו המקור האמין ביותר להמלצות . בברכה, דנה http://fnic.nal.usda.gov/nal_display/index.php?info_center=4&tax_level=3&tax_subject=256&topic_id=1342&level3_id=5140
שלום ברצוני לקבל עזרה בהרכבת תפריט שבועי לאימי לאחר שנודע כי היא חולה בשיגדון- אודה על עזרה בנושא בתודה מראש
שלום דליה, פורום זה אינו מיועד להרכבת תפריטים אישיים אלא הנחיות כלליות. לתפריט אישי פני לדיאטנית בקהילה. ההנחי הכללית היא המנעות מאלכוהול, איברים פנימיים, כרובית, ברוקולי, פטריות, תמציות בשר ויש להגביל את המנה הבשרית ל- 100 גר' ליממה. ניתן לאכול פירות, ירקות, מוצרי חלב , ביצה באופן חופשי, אלא אם כן יש הגבלות נוספות מעבר לגאוט. בברכה, דנה
מה ההבדל בין תזונאי לתזונאי קליני?
שלום יפית, תזונאי קליני למד במסגרת תואר ראשון תזונה בתל חי או ברחובות ואח"כ עבר הכשרה קלינית בבית החולים ובקהילה.הכשרה זו מאפשרת אח"כ עבודה בבתי חולים, בתי רבות, מוסדות שונים, קופת חולים ועוד. כל שאר האנשים הלומדים תזונה במוסדות אחרים ושאינם עוברים הכשרה קלינית בבית החולים נקראים "תזונאים".אלו מנועים מלעבוד בבתי חולים ובקופות החולים. בברכה, דנה
אני בת 27 וביצעתי דיאטה מאוזנת עם דיאטנית שבה ירדתי כ- 19 ק"ג, בשנה וחצי האחרונות. במהלך השבוע אני שומרת על תפריט מאוזן (בלי נשנושים מיותרים) ומקפידה לבצע הליכות של שעה לפחות 3 פעמים בשבוע.פעם בשבוע אני אמורה לאכול מנה אחת שבה אפשר לאכול הכל. הבעיה היא שבזמן האחרון המנה המותרת הפכה לחצי יום שבמהלכו אני אוכלת בעיקר שוקולדים וגלידות ואני לא מפסיקה לאכול עד אשר אני מרגישה שהקיבה שלי עומדת להתפוצץ, כאילו כדי להספיק כמה שיותר. כמובן שיום למחרת אני חוזרת לתפריט המאוזן בלי כל בעיה אך עם הרגשה נוראית פיזית ונפשית. אשמח לכל עצה.
שלום יעל, התיאורים שלך מעידים על סדקים במערך הדיאטה שלך, וזה אומר, שאת צריכה חיזוקים. ההמלצה הכי טובה שיש לי כרגע היא, חזרי אל הדיאטנית שלך למפגשים יותר צמודים, להכוונה מחדש והדרכה או שינוי בתפריט לשם גיוון בכדי שלא תתפתי למזונות אחרים. בברכה, דנה
אולי זה לא הפורום הנכון, ואולי זה לעג לרש, אבל מבחינתי זאת בעיה, שהייתי רוצה לטפל בה. אני בן 29. גובה 1.83. ושוקל 45 ק"ג. אני מעשן, ללא חוש רעב, וללא תיאבון באופן כללי. אני אוכל לעיתים רחוקות ומעט מאד. מעולם לא עברתי את מחסום 50 הק"ג. באופן עקרוני, בדיקות הדם שלי מוכיחות שאני בריא לחלוטין, ואני גם מרגיש בריא וחזק. יש לי מה לדאוג ממשקלי הנמוך? האם אני צריך לחשוש מהתפרקות שריר? מה אני אמור לעשות? מי יכול לבדוק אותי?
שלום דוד, לא הוכח שתת משקל כרוני מזיק באופן כלשהו באופן אינדבידואלי, אך מצאו שאנשים בתת משקל סובלים מיותר תחלואה מאנשים במשקל תקין, בדומה לאנשים עם עודף משקל, רק שהמחלות שונות. לטעמי הבעיה אצלך, שאתה גם מעשן, עישון מעלה מטבוליזם, פוגם בחוש הטעם והריח ומוריד תאבון. אמנם הבדיקות שלך תקינות, אך האמן לי, גופך לא. עישון הוא גורם הסיכון מס' אחד לתחלואה ותמותה. להערכתי הפסקת עישון במקרה שלך תעזור לתאבון, למשקל ולבריאותך הכללית. בברכה, דנה
בתי בת 12 ושוקלת 34 קילו גובהה 157 . היא אוכלת היטב וכל סוגי המזון. מינימום של 3 ארוחות ביום הכוללות ירקות בשר עוף פחמימות מוצרי חלב. היא עירנית תלמידה טובה ולא סובלת משום בעיה רפואית. בבדיקת רופא בביה"ס קבעה הרופאה שיש לקחת אותה לדיאטנית ולנסות להעלות את משקלה.אבקש לציין כי גם אבא שלה וגם אמא רזים.מיום לידתה היתה בעשירון הנמוך יתר מבחינת יחס גובה משקל.מעולם לא סבלה מבעיות מיוחדות.אשמח לדעת מה דעתכן האם להלחץ או להניח לנושא.
שלום מיכל, אמנם משקלה נמוך לגבוהה, אך אם תמיד היתה ככה ומרגישה טוב ובדיקות תקינות, לא הייתי נלחצת ורצה לבדיקות ורופאים. אם אינך בטוחה, ורוצה לשים את הפרשה מאחוריך, פני לדיאטנית קלינית בכדי שזו תעריך את תת המשקל ותחווה דעה על הצריכה הקלורית של בתך ותגיעו להחלטה האם יש מקום לשנות משהו או להניח לה, מה שקורה ברוב המקרים. אין בכך דחיפות או בהילות, עשי זו בנינוחות בזמנך החופשי וקבעי תור לייעוץ אצל דיאטנית ילדים/מתבגרים. בברכה, דנה
דנה שלום בשעות הערב המאוחרות אני מסימת את האכילה לאותו יום בקינוח קבוע- 5 שקדים, 5 קשיו, 5 אגוזים ושני תמרים. כמה קלוריות יש ב"קינוח" הזה?...... הרבה תודה ריקי
שלום ריקי, זה יוצא 130-150 קק"ל בממוצע. בברכה, דנה
רציתי לדעת בבקשה כמה קלוריות בביצה אחת בכף חומוס במלפפון וגזר אחד ומהם ערכיהם התזונתאיים. והאם יש בקפה לבן קלוריות ? ומה הערכים שלו . בתודה רונית :)
שלום רונית, בביצה יש 70-100 קק"ל, תלוי בגודלה. עשירה בחלבון, כולסטרול ולציטין. במלפפון וגזר ממוצעים יש כ- 20 קק"ל. המלפפון די דל מבחינה תזונתית, אך יש בו סיבים תזונתיים. הגזר עשיר גם בבטא-קורטן- נגזרת של ויטמין A שמהווה נוגד חמצון. חומוס- בכף יש כ- 40-50 קק"ל בממוצע, עשיר בחלבון ושומן. בברכה, דנה
שתי שאלות בבקשה: 1. האם צנוניות קטנות הן ממשפחת המצליבים והאם הן בריאות ונכללות בצבע הסגול הרצוי ברשימת הירקות? 2. האם זה בסדר לאכול את חמשת הצבעים בצורה הזו: ירוק, אדום, לבן וסגול בתור ירקות ואת הכתום או הצהוב בתור פירות (בננה, כלמטינה, תפוז, אפרסק)
שלום שרון, צנוניות אכן נחשבות למשפחת המצליבים. מבחינת צבע הן שייכות יותר ללבן. ולגבי בחירת הצבעים, עדיף יותר ירקות ופחות פירות. בברכה, דנה
כמה גזרים יכול לאכול כדי שלעור לא יהיה צבע צהוב כתום? בסלט+ לחוד +למיץ .כמה ס"הכ גזרים ליום .? לארוחה. כיום נהנה מ4-6 גזרים ליום. אין בעיות. אפשר להוסיף?עוד 3,4 תודה
שלום חן, זה מאוד אינבידואלי, אין מספר ידוע. ככל שאוכלים יותר, אזי הסיכוי לעור כתום עולה. בברכה, דנה
שלום, רציתי בבקשה לדעת אם אכילת דגי קרפיון לעתים קרובות היא בעייתית אצל חולי אי ספיקת כליות. למשל, האם דג זה עשיר באשלגן, שומנים לא מומלצים או כדומה. תודה מראש.
שלום שרה, לרוב קרפיון נחשב לדג שמן, עשיר בשומן רווי, וכמו כל הדגים עשיר באשלגן וזרחן, ולכן מומלץ לצרוך ממנו לעיתים רחוקות בכלל, ובפרט בחולה עם אי ספיקת כליות. כמו כן דגים מכילים כמות גדולה של חלבון פר מנה, יותר מבשר, והואיל ויש הגבלת חלבון, רצוי להמנע ממנה זו. כמובן שאם מדובר בפעמיים בשנה בחגים, אפשר לצרוך ממנו בכמות קטנה. בברכה, דנה
אני לא שותה בד"כ קפה\תה\שוקו בבוקר אבל ביום שיש לי כאבי ראש חזקים (מיגרנה) אני לוקחת תרופה שיש בה קפאין. אני גם לוקחת כל בוקר כדור של ויטמינים בשילוב עם כל מיני תוספים-סידן,אבץ וכו' שמעתי שאם לוקחים תוספי מזון עם קפאין אז הם לא נספגים טוב. השאלה שלי היא אם בבוקר שיש לי מיגרנה לא יהיה לי יעיל לקחת כדור תוספי מזון? או שכדאי לי לקחת את הויטמינים לפני\אחרי הכדור למיגרנה?
שלום דפנה, זה לא הקפאין שבעייתי בקפה אלא חומרים אחרים, כך שאין בעיה לשלב בין התרופה לתוספים מבחינת הפרעה בספיגה. בברכה, דנה
וקמח לבן ואורז לבן לא עושים שלשולים. זאת אומרת, שהתזונה הבריאה מזיקה לי והתזונה הלא בריאה לא מזיקה. בעבר הובחנתי כחולת קרוהן. מחשפת תזונה מאוזנת שגם תהיה בריאה וגם לא תעשה לי שילשולים תודה
שלום רינה, ידוע כי סיבים בחולי קרוהן יכולים להחמיר שלשולים ולכן לעיתים הדיאטה הינה דלת סיבים. עליך לפנות לדיאטנית קלינית מומחית לנושא גסטרו בקופת החולים להרכבת תפריט אישי ומתן הנחיות כלליות. בברכה, דנה
שלום אני בת 43 עם היסטוריה משפחתית מאד בעיתית של מחלות לב גם אצל נשים ולכן למרות משקלי התקין נשלחתי לדיאטנית לעבור על התזונה שלי אני מתגוררת בשנת שבתון בקנדה אני שותה שתי כוסות חלב ביום ואני סופרת את זה כ - 400 סידן והדיאטנית אמרה לי לשתות רק חלב דל שומן לעומת זאת יש מאמרים רבים באיטנטרנט הטוענים שחלב דל שומן מפריע לספיגת הסידן והויטמנים מהחלב וכך אני מאבדת הרבה מהסידן היומי שלי אז לחזור לחלב רגיל? תודה
שלום סיגל, פחות מדי שומן או יותר מדי שומן מפריעים לספיגת הסידן, לכן חלב 3% אמור להיות מספק מבחינה זו.השומן גם חשוב לספיגת ויטמין D ממוצרי החלב המתוספים. בברכה, דנה
כחולת לימפומה הומלץ לי להימנע ממאכלים מעושנים. האם יש פסטרמה שאינה מעושנת? ואיזו ממולצת? תודה
שלום שרון, יש פסטרמות מבושלות ויש כאלו שעל הגריל ללא עישון, לרוב כתוב על המוצר. אין לי משהו מומלץ. גם רוסטביף לא נחשב למעושן אלא מבושל. בברכה, דנה
טעמתי אותן והן כלל לא חמוצות, דווקא מתוקות, האם זה בגלל הסוכר שהוסיפו להן? האם עדיף לאכול חמוציות מוקפאות ללא תוספת סוכר. מה עדיף?
שלום מירה, לרוב החמוציות המיובשות מוסיפים סוכר. ניתן למצוא גם כאלו שלא בחנויות טבע. עדיף לאכול חמוציות טריות או מיובשות ללא תוספת סוכר. בברכה, דנה
האם אפשר לאכול 2,3,חלבונים- בבת אחת(ללא הצהוב רק הלבן)" ליהודי בן 64 פעם בשבוע?+ביצה אחת שלמה?במשך השבוע. ואם אוכלים רק החלבונים אפשר לפי הטבעונות בהפרדת מזונות. לצרף לארוחה זו גם עמילנים (כי החלמון הוא בעצם שמכיל חלבונים ולא הלבן) תודה
שלום גד, אין הגבלה על חלבוני הביצה, ואפשר לאכול ביצה שלמה כל יום. חלבון הביצה מכיל כמעט במלואו חלבון, מכאן שמו- חלבון ואילו החלמון- הצהוב, מכיל חלבון, כולסטרול, לציטין ועוד. בברכה, דנה
שלום, בחודש הקרוב אני צריכה להוציא את כל מוצרי החלב והביצים מהתפריט היומי שלי בכדי לראות אם אני רגישה להם. אני בת 29. יש לי מספר שאלות: 1. האם אי סבילות למוצרי חלב ו/או ביצים יכולה להתבטא אך ורק בנפיחות הגוף (בעיקר הבטן) ללא שום סימפטומים אחרים (אני מדברת על אי סבילות ולא על אלרגיה). 2. האם אדם שרגיש למוצרי חלב עדיין יכול ולהמשיך לאכול גבינת קוטג'? (שמעתי שקוטג' דלה בכמות הלקטוז). 3. האם אי סבילות ללקטוז ואי סבילות לחלב זה בעצם אותו הדבר? 4. מה את מציעה לי כתחליף לארוחת בוקר עשירה בחלבונים (אני נמצאת בדיאטה עשירת חלבונים ודלה בפחמימות) בחודש הקרוב במקום החביתה והגבינה שאני רגילה לאכול? סליחה על אורך ההודעה ותודה רבה על הזמן שאת מקדישה!
שלום לירון, ראשית לפני שאני עונה לך, רגישות למוצרי חלב וביצים לא עושים לפי הפסקה ובודקים, יש היום בדיקות מהימנות לכך, פני לרופא המתאים. 1. אין אי סבילות לביצה, יש אלרגיה לחלבון ביצה, וקרוב לוודאי אין לך, שכן זה לא מתבטא בנפיחות בבטן אלא בתגובה אלרגית קשה, כגון תפרחת וקושי בנשימה. יש רגישות ללקטוז, שהוא אחת הפחמימות שנמצאת בחלב פרה. לא כל מוצרי החלב מכילים כמות זהה של לקטוז, לדוגמה בגבינה שמנה או צהובה כמעט ואין לקטוז.רגישות ללקטוז יכולה להתבטא בכאבי בטן, נפיחות ושלשולים. 2. נכון שבקוטג' יש פחות לקטוז מבחלב, אך מי שרגיש מאוד, לא יכול לצרוך גבינה בכלל בלי תוספת אנזים לקטאז. 3. אין דבר כזה "אי סבילות לחלב" יש אלרגיה לחלבון חלב פרה או רגישות ללקטוז. 4. טחינה, חומוס, טונה, פסטרמה יכולים להוות תחליף. בברכה,דנה
שלום! אילו יתרונות תזונתיים יש לסולת והאם דייסה מחלב, מים וסולת היא בריאה?
שלום נאי, לסולת אין שום יתרונות מיוחדים. זוהי פחמימה מורכבת דלת סיבים תזונתיים, בדומה ללחם לבן. דייסת סולת אמנם משביעה אך לרוב עתירת קלוריות ועדיף לצרוך דייסת שבולת שועל או כוסמת. בברכה,דנה
שלום רב, לאחרונה משווק על מדפי השופרסל: שמן קנולה בכבישה קרה לא מזוכך. צבע השמן חום בהיר. האם הצבע אופיני לקנולה (עג כה הכרתי צבע צהוב) והאם לא מזוכך בכבישה קרה טוב יותר? תודה מראש, דבורה
שלום דב, שמן מזוכך לא נחשב לטוב יותר או בריא יותר, לעיתים ההפך הוא הנכון, הואיל והזיכוך מסנן מריכיבם חשובים רבים בשמן עצמו, מכאן צבעו הכהה יותר וקרוב לודאי מחיר גבוה יותר. בברכה, דנה
הייתי רוצה לדעת אם אסור לאכול שיני שום שהתחילו לנבוט?
שלחתי שאלה,ולא קיבלתי תשובה. אני אחזור על השאלה שוב. האם מותר לאכול שני שום שנבטו? אני לא יודעת איפה לחפש את התשובה,(אם שלחתם)
שלום אני בן 42. בדיקות דם הראו כולסטרול וטריגליצרידים גבוהים. קיבלתי מהמרופא מרשם לכדורים סימבקור 20 מ"ג ליום. התחלתי עצמאית בדיאטת דלת פחממות וסוכרים. ובמקביל התחלתי בספורט. ירדתי במשקל בממוצע 1 ק"ג לשבוע. כעבור חודש עשיתי שוב בדיקות דם. הטריגליצרידים ירדו מ- 405 ל- 151. הכולסטרול ירד מ-290 ל- 150 וגם ה-LDL ירד מתחת ל- 90. הבעיה שה- HDL ירד מ- 42 ל- 31. מה יכול להיות ההסבר? האם קשור לתזונה , ספורט או תרופות? תודה
שלום יאיר, גם דיאטה דלת שומן שחסרה שומן חד בלתי רווי מורידה באופן לא סלקטיבי HDL. עליך לעסוק יותר בספורט, להוסיף שומן חד בלתי רווי- שמן זית, טחינה, אגוזים ושקדים במידה. ההורדה המשמעותית בבדיקות נובעת מהכדורים, שכן דיאטה לא משפיעה כל כך מהר. בברכה, דנה
דנה שלום. לפי דברי פרופ' קראסו גם אבוקדו נמצא ברשימת המאכלים גורמי המגרנות. איזה חומר יש באבוקדו שגורם לכאבי הראש? כמה זמן עובר מרגע שאוכלים אחד מהמאכלים שגורמים לכאב ראש, כמו שוקולד, עד לרגע הופעת כאב הראש, דקות, שעות או יום? אני יודעת שלא על כל אחד, המאכלים האלו משפיעים.... תודה ריקי
שלום ריקי, לא ידוע לי איזה חמר באבוקדו עושה זאת, וגם איני מאמינה גדולה במזון שגורם למיגרנות, זה יותר מדי אינבדואלי ולא ממש יודעים את המנגנון המדוייק וגורמיו. מכאן המסקנה שאין מידע לגבי המהירות בה המזון משפיע, אם בכלל. בברכה,דנה
דנה שלום. המשכתי להתענין בנושא חומרים גורמי כאב ראש במאכלים מסוימים. קיבלתי תשובה מאתר נוטורופטיה, שאבוקדו מכיל חומרים הנקראים אמינים ואזואקטיביים, חומרים הגורמים להתכווצות כלי הדם, חומרים אלו נמצאים גם בבננות, בירה, יין, גבינה צהובה ועוד. ריקי
אני יודעת שאת לא מומחית בתזונת ילדים, אבל אולי תוכלי בכל זאת לענות לי על כך: הילד שלי (בן כמעט שנתיים) אוהב מאד מאכלים מסויימים (האמת היא שהוא אוכל הכל אבל בכל זאת יש לו העדפה לכמה מסויימים) כגון זיתים, מוצרי גבינה במיוחד, חמוציות וצימוקים (אורגניים) וכו', והוא מבקש מהם לעיתים כמויות שנראות לי גדולות. האם את חושבת שאפשר לסמוך על כך שהגוף שלו יודע מה וכמה הוא צריך, או שצריך לעיתים להגביל כמויות? הוא יכול לדוגמה לאכול ביום גם יוגורט או שניים, גם גבינה מלוחה, לבנה וכו'. תודה.
שלום נועה, כמו שציינת, איני מומחית. רוב הילדים בגיל הזה בהחלט פועלים על מנגנון רעב ושובע בריא ולכן יש לסמוך עליהם שהם צורכים לפי רעב, ביחוד שהוא דורש מזונות שאינם מזיקים או מלאי סוכר. יש גם מדדים שאת יכולה לעקוב אחריהם כגון משקל וגובה ולראות כיצד מושפע מהם. אם בכל זאת יש לך חשש שהוא צורך יותר ממה שצריך, פני לדיאטנית ילדים לייעוץ אישי. בברכה, דנה
לא, האמת היא שהוא ממש רזה. החשש שלי היה לא בעניין השמנה אלא אם אולי לא טוב לו לאכול כמות גדולה מדי מזיתים לדוגמה, או ממוצרי חלב, צימוקים וחמוציות (אורגניים) או פרות טריים בכלל כגון בננות, שאת כולם הוא מאד אוהב ונראה שהוא יכול לאכול מהם כמות גדולה. אני פשוט מוצאת את עצמי לפעמים מגבילה אותו בכמויות, והשאלה היא אם בכלל צריך להגביל.האם זה יכול לעשות לו איזשהו נזק אחר מלבד השמנה (שממנה כאמור הוא ממש לא סובל)? כמובן שאני דואגת לכך שיאכל גם פחמימות (אפילו לעיתים לחם או סולת מלאים) ומוצרי בשר וכו'. שוב תודה, נועה
הי דנה, איזה כיף להחכים מהפורום שלך! הלואי והיו עוד פורומים כאלה בנושאים אחרים. תודה לך על כך. רציתי לשאול איזה מזונות מכילים אבץ?
שלום נועה, ראשית תודה, שמחה להיות לרשותכם. מזונות עשירים באבץ : בשר בקר, עוף, הודו, דג סלמון. גם מוצרי חלב מכילים אבץ בכמות נאה. בצומח יש פחות, אך ניתן למצוא בגרעיני דלעת, קטניות ודגנים מלאים. בברכה, דנה
לאחרונה אני מתעוררת כפעמיים בכל לילה ומתחילה לאכול מכל הבא ליד. יש לציין שאני סובלת משינה בעייתית ונוטלת בונסרין, בנוסף אני בתקופת אי וודאות בכל הנוגע לזוגיות ועבודה. הייתי רוצה לדעת האם יש משהו שאני יכולה לעשות באמצע הלילה שיחזיר אותי לשפיות דעתי...?
שלום מאיה, בעייתך אינה תזונתית אלא פסיכולוגית-פסיכיאטרית. עליך להתייעץ עם רופא מומחה, שכן הפרעת האכילה שאת מפתחת ביסודה נפשית ולא תזונתית. בברכה, דנה
שלום... אני מעוניין לעלות במשקל בערך 6-10 ק"ג. . מומחית בתחום הכושר ונתורפטית המליצה לי ללכת לדיאטנית שתבנה לי תפריט יומי. נאמר לי שצריך להגיע לדיאטנית עם בדיקות דם עדכניות. לכן היום עשיתי את הבדיקות דם הבעיה היא שהתור לדיאטנית הוא רק בעוד חודש. השאלה שלי היא, האם אני ייצטרך לעשות שוב בדיקות דם בסמוך לפגישה אצל הדיאטנית או שחודש לפני זה מספיק מעודכן??? תודה...
שלום ירון, זה בהחלט מספיק מעודכן, אם מדובר באדם בריא ללא מחלות רקע שעלולות להגביל את התפריט. בברכה, דנה
שלום, מה רצוי לאכול כמנת פחמימה בארוחה העיקרית, פרט לאורז (שיותר בריא מפסטה ופתיתים) במסגרת דיאטה? תודה
שלום נועה, ראשית, מי קבע שאורז יותר טוב מפסטה ופתיתים, לשניהם ערכים תזונתיים די דומים. במקום אלו או בנוסף אפשר לצרוך פסטה מחיטה מלאה, בורגול, כוסמת, קינואה, קטניות-אפונה, שעועית, עדשים, פול, סויה, אורז מלא. בברכה, דנה
בטטה מאוד מומלצת כבחירה של פחממה מורכבת בארוחה מאוזנת. (אפשר להכין אפויה בתנור... זה פשוט טעים בלי תוספות מיותרות)
בן 28, משקל תקין, בריא, אין שום בעיות פרט לנושא הצרבת. לפני מספר שנים התחלתי להרגיש בצרבות מידי פעם, ועם הזמן התדירות הולכת ומתגברת. ניסיתי להבין מה בדיוק גורם לצרבת מבחינת תזונה, והגעתי למסקנות הבאות : לחם, פיתות וכו' - כל דבר שיש בו קמח - כמעט תמיד יגרום לי לצרבת. דברים עתירי שמן - מעלים מאוד את ההסתברות לצרבת. כמובן ששילוב של הנ"ל (כגון בורקס, שווארמה בפיתה וכו') - גורמים לצרבת 1. האם קמח ושמן (יחד ולחוד) ידועים בתור הגורמים לצרבת, או שזה לא ממש נפוץ ? 2. כמו כן, שמתי לב שכאשר אני אוכל הרבה, אז גם הסיכוי לצרבת עולה, האם זה ידוע ? אולי מכיוון שכשהקיבה מלאה מידי, קל יותר לחומצות לעלות מעלה ? 3. למרות המסקנות הנ"ל, לעיתים כשאני אוכל מוצרי קמח ו/או שמן, אין לי צרבת כלל, ולעיתים גם כאשר אני אוכל דברים אחרים לגמרי, יש לי פתאום צרבת, כך שלא ממש ברור מה הטריגרים. האם יש בדיקה רפואית שניתן לבצע, ע"מ לאבחן במדויק את כל הרכיבים הגורמים לצרבת, ע"מ שאוכל להמנע מהם ? 4. האם עדיין קיים הניתוח המטפל בשסתום הסורר לנטרול בעית הצרבת ? אשמח לקבל פרטים. כמובן שנ"ל אינו תחליף לייעוץ רפואי מסודר (שיבוצע), אלא רק דיעות כלליות ולא מחייבות. תודה רבה.
שלום , התשובה שלי תסכם את כל הגורמים הידועים לצרבת: עישון, אלכוהול, קפאין, אוכל שומני ומטוגן, מנטה, פלפל חריף וצי'לי, בצל ושום. יש גם את נושא התנהגות האכילה הכולל: אכילה מהירה, אכילה הכמויות גדולות בבת אחת, שכיבה לאחר הארוחה או פעילות גופנית לאחר הארוחה. כמו כן, אם השינויים הנ"ל לא משפרים את מצבך, פנה לרופא מומחה לטיפול תרופתי. בברכה, דנה
תודה רבה, האם קמח/חיטה אינו נמצא ברשימה ?
שלום רב, שמי מיטל אני שוקל 54 ק"ג וגובהי 1.59 ובזמן האחרון עליתי מ 50 למשקל הנוכחי של 54 ק"ג זאת משום שהשגרה בחיים שלי השתנתה התחלתי לעבוד וללמוד לכן אני מרגישה רעבה יותר ומנשנשת גם ממתקים שזה מגיע למצב אכילה גם בלילות (ערה מ6 בבוקר רצוף עד 9 בלילה בחוץ) לכן התזונה שלי לא מסודרת השאלה היא מה ניתן לעשות ואם זה אפשרי לשמור על תפריט שמבוסס גם על סנדוויצ'ים לרזות אם אין אפשרות לארוחה חמה בצהריים.. אודה לך מאוד אם תספקי לי תשובה במהרה..
שלום מיטל, אורח חייך בהחלט מהווה בעיה מבחינת אכילה מסודרת, אך אפשר וניתן להתגבר על בעיה זו. הואיל ופורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי, עליך לפנות לדיאטנית קלינית להרכבת תפריט מתאים לאנשים עובדים הנמצאים רוב שעות היום מחוץ לבית. דיאטת כריכים בהחלט יכולה להוות פתרון יעיל. בברכה, דנה
אני אוכלת מסודר אני בת 14 שקלתי 61 ועכשיו אני 55 אוכלת בוקר כוס קונפלקס כוס חלב. בבית ספר אני לפעמים..לא תמיד- לוקחת 2 פרוסות לחם קל עם כפית גבינה צהרים אני אוכלת לדוגמא 2 כוסות אורז..ורוטב אפונה למשל.. ערב שוקו(כפית אחת)ו2 פרוסות לחם קל עם גבינה.. ואני ירדתי לפני 3 חודשים 5 קילו ואני לא מצליחה להמשיך אני נתקעת במשקל....ואני לא מצליחה להמשיך.. נ.ב -זה קשור שלא קיבלתי מחזור שבוע..?
שלום נועה, איני נוהגת להעביר ביקורת על תפריטים, אך הדיאטה שלך מסוכנת, דלה מדי ופוגעת בך עכשיו ובעתיד. המחזור שמבושש לבוא ייתכן וזה בגלל דלות התפריט שלך. אם נתקעת, זה סימן שאת צורכת דיאטה דרסטית מדי. אם את רוצה לרדת בצורה מבוקרת, פני לדיאטנית קלינית בקופת חולים, הדיאטה שלך לא תורמת לך. בברכה, דנה
שלום דנה. תודה על התשובות המענינות והמועילות. כמה בריא לאכול צנונית? תודה ריקי
שלום ריקי, צנונית שייכת לקבוצת המצליבים שנמצא כי אכילתם מועילה בהורדת שכיחות סוגים שונים של סרטן, ולכן כדאי לשלבה בתפריט. בברכה, דנה
שלום רב אני צמחונית (ללא דגים או בשר) כבר די הרבה שנים. לאחרונה (אני בת 25) אובחנה אצלי הפרעת קשב וריכוז, אני שוקלת לקחת אומגה 3, (זה לא צמחוני כמובן) ועל מנת לקבל החלטה מושכלת רציתי לדעת מה דעתכן- האם באמת אומגה 3 חושבה לגוף עד כדי כך שיש לקחת תוספים? הרי שנים אנשים התסדרו בלי זה , ורוב האנשים בארצנו לא אוכלים דגים על בסיס קבוע ובכמות גדולה. (עד כמה שאני מבינה אין מקור צמחי לאומגה 3) כמו כן קראתי שאם יש אומגה 6 בכמות גדולה אין משמעות לאומגה 3. מה אתן ממליצות? האם באופן אישי הייתן (או כעת ) אתן נוטלות זאת\מסתפקות באכילת דגים\לא רואות בכך מעבר לשיווק מוצלח. זה לא שאני פנאטית, אבל בכל זאת אין לי רצון לקחת תוסף שמקורו מהחי אם אין לכך חשיבות מדעית אמיתית (אני לוקחת בי 12 וברזל בתקופות שונות) תודה רבה וסליחה על האורך
שלום, את צודקת לגמרי, אין כל הוכחה חד משמעית שנטילת אומגה 3 מתוסף מועילה לבריאות, אך מחקרים כן הוכיו באופן חד משמעי שאומגה 3 שמקורו במזון מוריד תחלואה, בעיקר לבבית, ולכן יש המלצה לצורכו מן החי, מדגים, לפחות 2 מנות בשבוע. זרעי פשתן הם המקור היחיד של חומצת שומן מסוג אומגה 3 שיכולה להפוך בגוף באופן חלקי לאומגה 3 שיש בדגים, ולכן את זה את יכולה להוסיף לתפריט שלך. בשום אופן אינך חייבת ליטול תוספים. לצערי, זה אחד הסיכונים שנוטלים בדיאטה צמחונית, זוהי דיאטה שנראית בריאה, לכאורה, אך בני האדם הינם אומניבורים, אוכלי הכל, ולכן חשובים מקורות הבשר הדג לתזונה מלאה ובריאה. בברכה, דנה
אני מבינה שיש איזשהו סיכון קטן בתזונה צמחונית, אך אני אוכלת בסה"כ (לדעתי)בריא יותר מרוב האנשים (הרבה קטניות ביניהם מוצרי סויה לעתים, ,פירות וירקות, מדי פעם ביצים ויוגורטים, אגוזים, פסטה מלאה, גבינות קשות, לחם מלא, (ואם לא הייתי אוכלת שוקולד וחטיפים זה היה מושלם ..הרי כל כך הרבה הודים ובודהיסטים הם צמחונים.. ) עכשיו אני אוסיף זרעי פשתן.. אני מדגישה איני טוענת שזאת תזונה יותר בריאה או טובה, אלא שאני לא רוצה לאכול חיות. תודה רבה על תשובתך!!!
שאלה לי אלייך:אני בת 22,1.61,עליתי ממצב תת משקל 47ק"ג ל-51.5,והדיאטנית רוצה שאמשיך לעלות עוד קצת-חשבתי שמשקלי הנוכחי תקין (אבל איני מקבלת מחזור)ואין עוד צורך לעלות. מה דעתך?
שלום רונה, איני נוהגת להביע דעתי על טיפול של דיאטנית אחרת, אם היא חושבת שאת צריכה להעלות עוד במשקל אזי אני אסכים עימה, למרות שאת בטווח הנמוך של הנורמה. מעבר לכך, הייתי ממליצה לך לפנות לרופא נשים בנוגע למחזור, שכן ייתכן ויש לך הפרעה הורמונלית מעבר לבעיית התת משקל ממנה סבלת. בברכה, דנה
שלום רציתי לדעת כמה קלוריות זה קילו אחד? אני עושה דיאטת השמנה אני צריך לעלות 5 קילו ואני רוצה לדעת כמה קלוריות עלי להוסיף ביום כדי לעלות קילו בחודש?
שלום משה, ק"ג אחד שווה בערך 7000 קק"ל. כך שאתה צריך להוסיף לכל יום שאתה אוכל לפחות עוד 230 קק"ל, אך יכול להיות שתצטרך יותר, זהו לא מדע מדוייק. בברכה, דנה
הבן שלי בן חודש הוא התחיל לפלוט כמעט כל ארוחה ורופאה החליטה להחליף לנו את האוכל לאנפמיל האם האוכל הזה הוא טוב? והאם אפשר האיזשהו שלב לחזור לסימילק?
שלום, איני מומחית לתזונת ילדים. ידוע לי כי נהוג במקרים כאלו להחליף לאנפמיל וזוהי פורמולה מומלצת ובטוחה לשימוש. חזרה לפורמולה אחרת תלויה בתופעת הפליטה המרובה של ילדך. המלצתי, פני לדיאטנית קלינית המומחית לתזונת ילדים בבית החולים הקרוב למקום מגורייך. בברכה, דנה
שלום איזה פירות ידועים בתור כאלה, שגורמים ליציאה? תודה
שלום שלי, כל פרי הוא בפוטנציאל עוזר ביציאות בשל תכולת סיבים תזונתיים גבוהה. הידוע מביניהם הוא השזיף, ובייחוד שזיף מיובש. בברכה, דנה
האם יש קשר בין תסמונת הרגליים העצבניות לבין פריטין או ברזל? אן שמדובר במיתוס?? האם תוכל להסביר קצת? תודה רבה מראש.
שלום מיכל, מחקרים בהחלט מראים קשר בין מאזן הברזל והפריטין לתסמונת הרגליים העצבניות. מחקרים הראו חסר יחסי בברזל ובפריטין לבין תסמונת זו בכ- 20% מהמטופלים.אך יש לזכור כי ישנן סיבות רבות אחרות כגון הריון, סוכרת, מחלות כליה,הפרעות בתפקודי בלוטת התריס וכן בעיה גנטית או אוטואימונית. אם סובלים מבעיה זו ויש חסר בברזל, בייחוד רמות פריטין נמוכות יש ראשית לטפל בחסרים ולראות אם התסמונת נרגעת. לא בכל המקרים טיפול בברזל משפר, למרות שהוא חסר. עליך לפנות לנוירולוג או רופא מומחה להפרעות שינה לאבחון וטיפול. בברכה, דנה
שאלה - אני צריך מקור סידן שלא מתקלקל בחום...כלומר לא חלבי..שאני אוכל לאכול במהלך היום. אני כמעט כל היום מחוץ לבית. מה אפשר? אשמח לתגובה (קראתי ששומשום זה מקור טוב אבל לא בצורתו הלא-מעובדת..)
שלום רועי, אתה יכול להשיג סידן גם מ-כרוב, ברוקולי, פירות יבשים, שומשום מלא טחון שהכינו ממנו גם טחינה ו/או חלבה. בברכה, דנה
שלום רב, אני מתכננת להתחיל ללמוד תזונה טבעית. רציתי לשאול עד כמה זה מציאותי למצוא במקצוע זה עבודה טובה שאפשר להתפרנס ממנה בכבוד? תודה ויום טוב
שלום ג'ני, זהו פורום תזונה קלינית, אין לי מידע לגבי עבודה בתחום התזונה הטבעית. פני לפורום תזונה טבעית או אלטרנטיבית. בברכה, דנה