פורום תזונה קלינית

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - תזונה קלינית - שיבא תל-השומר
15175 הודעות
14864 תשובות מומחה
16/01/2009 | 14:51 | מאת: ל

שלום האם לעיסת מסטיק שורפת קלוריות? ואם כן כמה לחצי שעה?

17/01/2009 | 12:59 | מאת:

שלום, לעיסת מסטיק שורפת כ- 10 קק"ל בשעה. בברכה, דנה

16/01/2009 | 12:22 | מאת: מור

שמתי לב שאני לא אוכלת כמעט פחמימות במשך היום אני לא רגועה. החלתי לשלב יותר פסטות ולחם מלא ונראה לי שזה עוזר. האם זה נכון? שאלה שניה, האם אורז לבן ותפוחי אדמה גם טובים באותו הקשר? (ניסיתי אורז מלא ואני לא אוהבת)

18/01/2009 | 19:56 | מאת:

שלום מור, אכילת פחמימות, במיוחד פשוטות, אך גם מורכבות גורמות לעליה בסרוטונין במוח המשרה רוגע ותחושת נועם וריחוף קל. גם אורז ותפוחי אדמה יכולים לעבוד כמו לחם. בברכה,דנה

15/01/2009 | 16:09 | מאת: אור*

רציתי להגיד לך שאת מדהימה וכל הכבוד לך שאת משקיע מזמנך כאן. שיהיה לך שבוע מקסים.

17/01/2009 | 13:03 | מאת:

שלום אור, תודה רבה, שמחה להיות לרשותכם. בברכה, דנה

15/01/2009 | 15:04 | מאת: יפעת

שלום רב אני בת 27 וסובלת מפיסורה בעקבות עצירות כרונית. אני נמנעת ממאכלים "כבדים" ומשתדלת לאכול דברים קלים (גבינות, ירקות, ומקורות שומן שונים ומעט בשר) תמיד דיאטניות אומרות שצריך לאכול הרבה סיבים ובכך להגדיל את נפח הצואה- אבל זה לא מה שאני מחפשת ורוצה (זה גם לא עזר לי כשניסיתי), אני רוצה להפך- להקטין את הכמות או להשאירה אך שתעבור "חלק" ולא תהיה קשה כול כך. היה יום בו אכלתי הרבה מישמשים שזיפים ושקדים טבעיים (לא קלויים) ואכן היתה לי צואה רכה אך כאבי בטן איומים. מה היית ממליצה? באיזה מזון להרבות ובמה להפחית? אגב שמתי לב שכאשר אני נמנעת מפחמימות הצואה רכה יותר. ויש לציין שאני שותה הרבה מאוד מים במהלך היום. תודה מראש

18/01/2009 | 19:54 | מאת:

שלום יפעת, הדיאטניות אכן צודקות, דיאטה עשירה בסיבים מסיסים מגדילה נפח צואה ובכך מפעילה פחות לחץ על הפיסורה, שהיא למעשה קרע ברקטום ופחות הפעלת שרירים שמחמירים פיסורה. הרעיון של צואה רכה הוא למנוע חיכוך ודימום ומגע שמכאיבים מאוד. ראשית, ישנם פתרונות רבים לפיסורה, מעבר לתזונה, כירורגיים ומשחות מאוד מועילות וכדאי להתייעץ עם גסטרואנטרולוג. שנית, ישנם סיבים המוספים מעבר למזון ששותים אותם, שאלי את הגסטרואנטרולוג.כמו כן חשוב להקפיד על כמות שומן סבירה בתפריט, ולהוסיף שומן איכותי לתפריט, כגון טחינה, אבוקדו ושמן זית. לא ברור לי מה במשמשים גרם לך ליציאה, אך ברור ששקדים עשירים בסיבים ובשומן שמרככים צואה. עליך להקפיד לשתות הרבה, להוסיף סיבים , לאו דווקא במזון אלא כתוסף, פעילות גופנית, ושימוש במשחות מתאימות. במקרים חמורים גם מנתחים. בברכה, דנה

15/01/2009 | 11:06 | מאת: מרי

היכן קונים?

16/01/2009 | 15:29 | מאת:

שלום מרי, בטיב טעם לפעמים יש ובחנויות טבע. בברכה,דנה

15/01/2009 | 01:03 | מאת: עינב

שלום לך דנה רציתי לדעת את דעתך האישית על ערכי ה bmi האם מ18.5 ומעלה זה נקרא משקל תקין או האם 20 ומעלה נקרא תקין? פשוט כל המחשבונים באינטרנט אומרים דברים שונים אודה לך.

15/01/2009 | 11:24 | מאת:

שלום עינב, אין ערך קבוע, כי מחקרים שונים הראו נתונים שונים. עד לא מזמן הערך שנחשב לנמוך הוא 20, אך היום כבר 18.5 נחשב לטווח הנמוך ביותר. יש לזכור כי לא רק ה-BMI הוא המדד למשקל תקין יש לבחון מדדים נוספים, כגון היקף מתניים, מבנה גוף כללי, מסת שריר ועוד. בברכה, דנה

15/01/2009 | 00:36 | מאת: עוז

שלום דנה אני בחור בן 20 רציתי לדעת מהו המשקל המינימלי לגובה 160? (כרגע אני שוקל 48)

15/01/2009 | 11:25 | מאת:

שלום עוז, המשקל המינימלי שנחשב לתקין הוא כ- 47 ק"ג. בברכה, דנה

14/01/2009 | 21:07 | מאת: רינת

אם הגזמתי היום באופן קיצוני ואכלתי 300 גרם גרנולה,זה עלול לגרום לסתימת מעיים?

14/01/2009 | 22:56 | מאת:

שלום רינת, לא ין חשש שזה יקרה. בברכה, דנה

14/01/2009 | 11:07 | מאת: יוסי_ט

מחבר: יוסי_ט (לשליחת דואר אלקטרוני) תאריך: 13.1.2009 שעה: 15:26 קישורים ממומנים ד'ר נכבד,שלום רב, אני עברתי ניתוח וופל לפני כ-2.5 שנה ,בגלל גידול בדרכי המרה, כמעט כל שלושה חודשים אני מתאשפז עם כאבים עזים בבטן,בבדיקות דם נראה כי אמיליז מגיע עד 1350 שזה גבוהה מאד.עורכים לי כמה בדיקות. סיטי, צילומים, וכן תרופות דרך הווריד,אני בצום יום או יומים. בנוסף עושים ליבדיקת eus דרך הפה. נ.ב. כרתו לי רואש הלבלב, הוציאו כיס המרה, וחלק מהכיבה. שאלתי ד'ר ,ממה התופעה אם מתזונה או מהניתוח.

14/01/2009 | 23:00 | מאת:

שלום יוסי, קרוב לוודאי שאתה סובל מפנקראטיטיס (דלקת בלבלב) זה נובע קרוב לוודאי מהניתוח שעברת, ולא נראה לי שקשור לתזונתך. בכל מקרה אם התופעה קורית בשל חסימת דרכי מרה או עליה בטריגלצרידים רצוי לעבור לדיאטה דלת שומן והמנעות מאלכוהול מוחלטת. פנה לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה, דנה

14/01/2009 | 08:56 | מאת: רוית

האם יש הגבלה באכילת חצילים לבת 18 ושאלה נוספת האם אכילה של טחינה אורגנית משומשום מלא עלולה לגרום לעליה קלה של בדיקת סידן בדם.תודה

14/01/2009 | 23:01 | מאת:

שלום רוית, אין הגבלה על חצילים בכל גיל,כמובן במסגרת הסביר. ייתכן וזה העלה את רמת הסידן קלות, אך זה לא אמור להיות משמעותי. בברכה, דנה

13/01/2009 | 20:35 | מאת: כרמלי 65

אולי יש בידך הנתון המספרי : כמה מ"ג נתרן יש בגרם אחד של כורכום. אודה לך מאוד על תשובתך.

14/01/2009 | 00:19 | מאת:

שלום, יש כ- 1 מ"ג נתרן בכפית אבקת כורכום. בברכה,דנה

13/01/2009 | 20:17 | מאת: ימית

שלום רב. לאחרונה שמעתי כי מומלץ לאכול שקדים מקולפים ואגוזים למיניהם רציתי לדעת מה התרומה לגוף בנושא זה לאחר שבהרבה מקרים שומעים כי אגוזים מלאים שומן ומשמינים המשך ערב נעים.

14/01/2009 | 23:12 | מאת:

שלום ימית, שקדים ואגוזים עשירים בחומצות שומן חד בלתי רוויות המועילות בהורדת כולסטרול ואיזונו. בשל תכולת שומן גבוהה יש לצרוך מהם בכמות מוגבלת- 5-6 ביממה. בברכה,דנה

13/01/2009 | 20:14 | מאת: אור

שלום רב. לאחרונה הומלץ לי ע"י הרופא דיאטת ערך גליקמי נמוך מה אומרת דיאטה זו ואיפה ניתן לקרוא על הדברים שהיא מכילה. בתודה מראש.

15/01/2009 | 11:22 | מאת:

שלום אור, דיאטה המבוססת על מזונות בעלי ערך גליקמי נמוך, הכוונה למזונות המכילים פחמימותוהמעלים את הסוכר באופן מתון יותר ונמוך יותר לעומת סוכר לבן. לדוגמה לסוכר או ללחם לבן יש ערך גליקמי של 100 ואילו לשיפון יש ערך גליקמי של כ-50, תלוי במקורות. את יכולה לקרוא על זה בגוגל תחת הערך "אינדקס גליקמי של מזונות" או "דיאטת ה-ZONE" או באנגלית Glycemic Index. בברכה, דנה

13/01/2009 | 20:01 | מאת: ניקה

היי אני בת 27 מנסה להרות משהו כמו שנה אני אקצר נאמר לי שיש לי שחלות פוליציסטיות ןהרופא (מומחה לפוריות )נתן לי רשימה של מה אסור ומה מותר אני מאוד רזה ומפחדת בעקבות התפריט להרזות עוד יותר אודה לכם אם אתם מכירים את הנושא של השחלות הפוליציסטיות ועל התפריט המדיוק יותר של מה אסור ומה מותר( כי הרופא רשם לי בכלליות של מה אסור ומה מותר תודה

15/01/2009 | 11:29 | מאת:

שלום ניקה, שחלות פוליציסטיות מתבטאות לרוב בעמידות לאינסולין המעלה סיכון להתפתחות סוכרת בגיל מבוגר יותר ובהריון. מכאן יצאה ההמלצה לשמור על דיאטה מוגבלת בפחמימות פשוטות, ובמקרה של נשים שמנות גם ירידה במשקל. גם אם תגבילי את עצמך בסוכרים פשוטים אין אומר הדבר שתרדי במשקל אם תעלי על חשבון זה פחמימות מורכבות ויותר שומנים חד בלתי רווים וחלבונים. עדיין לא יודעים מה הביצה ומהי התרנגולת, כלומר האם יש קודם עמידות לאינסולין ואח"כ שחלות פוליצסטיות או להפך ולכן לא ברור אם דיאטה בהכרח תשפר את סיכוייך להכנס להריון אך היא בהחלט תשפר את סיכוייך לא לפתח סוכרת במהלך ההריון ולאחריו. בכל מקרה, הייתי ממליצה לך לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי והרכבת תפריט. בברכה, דנה

13/01/2009 | 19:55 | מאת: יעל

היי אני בת 28, גובהי 1.60 ומבנה גופי קטן, אני שוקלת כרגע 60 ק"ג בשנה האחרונה עליתי בערך כשישה ק"ג לאחרונה החלטתי לקחת את עצמי בידיים ולהוריד במשקל לפחות 6 ק"ג יש לציין כי אני נוטלת כדור בשם ציפרלקס (נגד חרדות) ושמעתי שמועה שהוא גורם להשמנה (לא אושר ע"י הפסיכיאטרית) בשבוע האחרון אני אוכלת לחם קל, גבינות עד 5%, הפסקתי לחלוטין עם שוקולדים ומתוקים אני לא ממש אוכלת ירקות פרט לעגבניה ואבוקדו (פשוט לא טעים לי) אני אוכלת 3 ארוחות מסודרות ואם בא לי משהו באמצע אז אני אוכלת יוגורט או פרי (בננה/תפוח) הפסקתי גם גם שתיה ממותקת ואני שותה רק מים וכוס של דיאט קולה ביום האם אצליח להוריד כך במשקל? אשמח לעצות נוספות (אני משתדלת לעשות ספורט אבל עובדת שעות מרובות מול מחשב, יוצא לי בערך פעמיים בשבוע לעשות הליכה של שעה) תודה :)

15/01/2009 | 11:31 | מאת:

שלום יעל, הדרך היחידה לרדת במשקל היא לאכול פחות ממה שאת מוציאה. אין לי דרך לדעת בוודאות שמה שאת עושה יוריד אותך במשקל, רק הזמן יאמר, כי הכל תלוי כמה אכלת לפני ומהי הצריכה האמיתית של גופך. בברכה, דנה

13/01/2009 | 11:17 | מאת: נונה

שלום רב. אני נוהגת להרתיח בשר בקר במים, לאחר מכן לשפוך את המים ולבשל ברוטב (כך למדתי מאימי כי לטענתה זה "מנקה" את הבשר). האם שיטת בישול כזו היא נחוצה? והאם אחרי בישול כה ממושך בכלל נשמרים ערכי הברזל וה-B12 בבשר? אודה לך מאוד על תשובתך.

13/01/2009 | 19:05 | מאת:

שלום נונה, אין צורך בשיטת בישול זה, אין צורך "לנקות" את הבשר. הבישול עצמו עושה זאת. ללא כל קשר חימום לא משפיע על זמינות וכמות ברזל וויטמין B12 באופן משמעותי. בברכה, דנה

13/01/2009 | 11:15 | מאת: דני

אני בן 37 וסובל מאבנים בכליות. אשמח לקבל המלצה לדיאטה או מה אסור לאכול ומה כדאי לאכול ולשתות למניעת הישנות האבנים בכליות. בתודה מראש.

שלום דני, בכדי לעזור לך, עלי לדעת את סוג אבני הכליה. האם אבני סידן-אוקסלאט או אבני חומצת שתן. האבחנה חשובה כי הטיפול התזונתי שונה. בברכה, דנה

12/01/2009 | 20:51 | מאת: שרה

שלום, אני התחלתי לפני שבוע דיאטת אטקינס בכדי להוריד 7 ק"ג. כיוון ששהמרחק מהמטרה אינו גדול בסה"כ, התחלתי את הדיאטה בשלב מאוחר יותר שלה (זאת אומרת, כאשר היא פחות מחמירה וכמות הפחמימות גבוהה יותר מאשר בשלב הראשון). אני פועלת לפי התפריט המוכתב, רצה כל יום במשך 20-30 דקות, ובכל זאת, איני רואה ירידה משמעותית עדיין, למרות שלפי מה שקראתי הירידה מהדיאטה אמורה להיות קיצונית יחסית. עד עכשיו (תקופה של כמעט שבוע) ירדתי בסה"כ קילו אחד. האם זוהי רק הסתגלות של הגוף אל הדיאטה או שיש דרכים שאוכל לעזור למהר את הירידה? יש לציין, שמשקלי הנוכחי הוא 56 ק"ג (לאחר ירידה של ק"ג אחד) וגובהי הוא 1.63. תודה מראש.

13/01/2009 | 19:11 | מאת:

שלום שרה, ראשית ירידה של ק"ג אחד במשקל בשבוע הינה ירידה סבירה בהחלט לכל דיאטה, כולל אטקינס. הבסיס ההתחלתי של הדיאטה, עליו דילגת, הינו קריטי לירידה הראשונית המאסיבית במשקל, וברגע שעברת שלב את למעשה עושה דיאטה כמעט רגילה. אם תמשיכי בקצב של ק"ג בשובע, זהו קצב מומלץ, בריא ותקין. בברכה, דנה

12/01/2009 | 09:51 | מאת: יעל

אני מתלבטת אם להכניס את בני למעון פרטי, או למעון זול בצורה משמעותית אבל שבו נותנים לילדים 3 פעמים בשבוע סויה כמנה עיקרית. האם אין נזק בכך שתינוק בן שנה וחודשיים (ועד שיהיה בן 3) יאכל סויה 3 פעמים בשבוע?

13/01/2009 | 19:24 | מאת:

שלום יעל, איני מומחית בתזונת ילדים ולמיטב ידיעתי אין המלצה לגב כמות הסויה המומלצת ביום. בכל מקרה, המלצתי, פני לדיאטנית מומחית לתזונת ילדים בשאלה זו. בברכה, דנה

12/01/2009 | 08:13 | מאת: עידית

קניתי במשקל חמוציות ללא סוכר ורציתי לדעת כמה קלוריות יש במאה גרם? ומלבד זאת האם יש ערכים תזונתיים לחמוציות ללא סוכר? האם מועילות? מזיקות? תודה רבה

14/01/2009 | 23:07 | מאת:

שלום עידית, אין לי מידע מהימן לגבי חמוציות מיובשות ללא סוכר. בכל מקרה ב- 100 גר' חמוציות טריות יש כ- 50 קק"ל וב- 100 גר' חמוציות מיובשות עם סוכר יש כ- 300 קק"ל, להערכתי במיובשים ללא סוכר יש כ- 100 קק"ל לפחות. מייחסים לחמוציות סגולות של נוגדי חמצון ומועילות במניעת דלקות נשנות בדרכי השתן. בברכה,דנה

12/01/2009 | 08:08 | מאת: איתן

שלום רב, שמי איתן, אני בן 26, 1.93 136 ק"ג. משנת 2004 ועד היום השמנתי כ50 ק"ג, עד לא מזמן האשמתי את עצמי בהשמנה, מכיוון שאני בא מבית שמן ובגלל שבעברי הייתי שמן חשבתי שזה בגלל אכילת יתר מצדי. לאחרונה אני חושד שאולי גורמים אחרים גורמים להשמנה שלי, החשד התעורר בעקבות שינוי בהרגלי התזונה שלי בחודשים האחרונים - שינוי שלא הביא לירידה במשקל למרות שאני אוכל יחסית מעט(בוקר: 4-5 פירות. צהריים: סלט גדול + 2 פרוסות לחם או 2 שיפודי פרגיות עם סלט וטחינה. ערב: סלט + 2 פרוסות). כמה נתונים שיכולים לשפוך אור על התעלומה: 1. לאמא שלי יש בעיה בבלוטת התריס - אני בדקתי בבדיקת דם ואמרו לי שזה תקין - האם יש עוד בדיקות שאפשר לעשות בשביל לשלול סופית? 2. בשנת 2004 - כשהתחלתי להשמין, הייתי בהודו וחליתי בטיפוס הבטן. אחרי שהבראתי - במהלך הטיול במקרים מסויימים בהם אכלתי והרגשתי מצב של בטן מלאה - היו לי גרפסים עם ריח של ביצה - האם יכול להיות שיש לי איזשהו טפיל\מחלה שנשארה מהודו שמונעת ממני לרזות או להיות עם חילוף חומרים נורמאלי? 3. מאז שאני ילד קטן הייתי שמנמן, ומגיל קטן עד לבגרות עשיתי דיאטות: שומרי משקל, OA(אכלני יתר כפייתיים), ד"ר רודינצקי(דיקור), שיווי משקל(דיאטה ללא דיאטה), וגם הרבה נסיונות עצמאיים. ברוב המקרים הצלחתי לרזות לתקופה מוגבלת כאשר מעולם לא החזקתי מעל לכמה חודשים - חוץ מבOA - שם הייתי במשקל 86 ק"ג במשך למעלה משנתיים(לפני תחילת ההשמנה הגדולה) - שם אכלתי מה שאני אוכל היום - כשאני לא מצליח לרזות. האם יכול להיות שיש השפעה לכמות הפעמים שהגוף שלי עלה וירד במשקל - ובמידה וכן - מה עושים בשביל להפוך את ההשפעה. -- אני נחוש לרדת משקל, ולחיות חיים בריאים וארוכים. כיום אני אוכל בצורה מאוד בריאה - פירות, ירקות, דגים, מעט בשר, ללא חלב, שותה רק מים ותה צמחים, הפסקתי לעשן, ואני בסה"כ רוצה לפתור את כל עניין ההשמנה, להגיע למשקל סביר ולחיות את חיי בכיף ולא בעומס יתר. אשמח לכל עזרה רעיון או כיוון. בתודה מראש, איתן.

14/01/2009 | 23:11 | מאת:

שלום איתן, עצות מועילות בנושא ירידה במשקל יבואו מייעוץ אישי אצל דיאטנית קלינית ולא במסגרת פורום זה. ברור שכל הדיאטות שבצעת לאורך השנים פגעו במטבוליזם התקין, אך במסגרת נכונה תצליח לרדת במשקל. בברכה, דנה

11/01/2009 | 20:58 | מאת: אלה

דנה שלום, אילו נוגדי חמצון, אם בכלל, יש בקפה? והאם כמותם בקפה משמעותית? תודה. אלה

13/01/2009 | 15:22 | מאת:

שלום אלה, מחקרים אחרונים מצביעים כי כמות נוגדי החמצון בקפה נחשבת לגבוהה ביותר, וכי חלק ניכר מהאוכלוסיה מקבל נוגדי חמצון מקפה יותר מאשר ירקות ופירות, ביחוד במדינות כגון ארה"ב בהן צריכת הקפה גבווה וצריכת ירקות ופירות יחסית נמוכה. ישנם סוגים רבים של נוגדי חמצון בקפה, כגון פוליפנולים, אך הפירוט זמין בידי. מחקרים רבים הראו שנשים שצרכו 5-6- כוסות קפה ביום חלו פחות באלצהיימר, פרקינסון, סרטן שד ומחלות כבד.סגולות אלו מייחסים בינתיים לנוגדי החמצון. בברכה, דנה

11/01/2009 | 19:10 | מאת: דלית

שלום דנה, רציתי לדעת מהו הערך התזונתי של הקולורבי שנאכל חי? תודה

שלום דלית, הקולורבי מהווה מקור מצויין לסיבים תזונתיים וויטמין C בתמורה לכמות קלוריות נמוכה מאוד (פחות מ- 30 קק"ל ל- 100 גר'). בברכה, דנה

11/01/2009 | 17:31 | מאת: מירי

שלום לד"ר דנה ויינר, תודה על תשובתך המהירה בקשר לקפה.רציתי לדעת אם מותר לשתות קפה נטול קפאין ולמה יש הסתייגויות ממנו. תודה מירי

11/01/2009 | 19:03 | מאת:

שלום מירי, הסיבה להסתייגות כי אנשים חושבים שהתהליך של הוצאת קפאין הינו כימי, כאשר למעשה זהו תהליך פיסיקלי שאינו מזיק למוצר. אין סיבה לצרוך אותו אם אין בעיות ספציפיות אך גם אין סיבה להמנע ממנו. בברכה, דנה

11/01/2009 | 16:07 | מאת: מירי

שלום, ברצוני לדעת אם שתיית קפה נטול קפאין עדיף על קפה רגיל. מה לא טוב בקפה נטול קפאין. תודה על תשובה מירי

11/01/2009 | 17:02 | מאת:

שלום מירי, קפה נטול קפאין נולד מהצורך של אנשים בהגבלת קפאין כגון אנשים עם יתר לחץ דם או תגובות של דופק מהיר. אין עדיפות עליו באנשים בריאים, קפאיןי במידה סבירה של 3-4- כוסות ביום לא נמצא מזיק לבריאות. בברכה, דנה

11/01/2009 | 09:37 | מאת: כרמלי 65

אני בדיאטת דלת מלח. לאחרונה שמעתי על הכורכום וסגולותיו. רציתי לשאול אם הכורכום מכיל מלח?

11/01/2009 | 18:46 | מאת:

שלום, כל תבלין שמקורו בצומח מכיל נתרן, אך הכמויות הינן זניחות כי לרוב משתמשים באבקה מיובשת בכמות קטנה בשביל הטעם. בברכה, דנה

11/01/2009 | 08:43 | מאת: אלעד

ד.נ. נטורופתית המליצה לי להמתיק את הקפה/תה בדבש הנקרא ליצוף. אודה לך על התייחסותך, כדיאטנית, לדבש זה, והאם עדיף להמתיק בו במקום בממתיק מלאכותי. בברכה, אלעד

11/01/2009 | 18:42 | מאת:

שלום אלעד, אין לי מידע מחקרי לגבי מוצר זה ואיני ממליצה עליו כי בטיחותו לא ידועה לי. בברכה, דנה

10/01/2009 | 21:01 | מאת: נועה

שלום, אני בת 25, גובהי 1.60 ומשקלי 43 ק"ג. ידוע לי שאני שוקלת קצת פחות משצריך. השאלה היא איך אני יכולה לעלות במשקל בצורה בטוחה ונכונה? איך עולים במשקל ושומרים עליו?

11/01/2009 | 18:48 | מאת:

שלום נועה, בדומה להמלצתי לאנשים הרוצים לרדת במשקל כנ"ל לגבי אלו הרוצים להעלות במשקל. לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה, דנה

09/01/2009 | 21:19 | מאת: גלי

שלום, ברצוני לשאול מה הערך הקלרוי של התבלינים המתוקים, כגון קינמון, וניל וכ'ו (כמה קלוריות יש בכפית קינמון/וניל)? תודה

11/01/2009 | 18:49 | מאת:

שלום גלי, בכפית קינמון ווניל יש כ- 10 קק"ל. בברכה, דנה

09/01/2009 | 17:28 | מאת: דנה

קראתי לפני זמן מה שאסור לאכול מח עצם בהריון, אבל אני לא מוצאת שום איזכור לזה באינטרנט. האם מותר לאכול מרק עוף המכיל מח עצם? תודה

שלום דנה, לא ידוע לי על בעיה כזו. מה שחשוב בהריון לא לצרוך מזונות שלא בושלו כראוי או ירקות ופירות שלא יכולים לעבור שטיפה מלאה. בברכה, דנה

09/01/2009 | 15:31 | מאת: נועה

שלום שמי נועה אני בת 25 ושוקלת כרגע 63 על גובה של 1.63 לפני כ5 שנים עשיתי דיאטה במסגרת שומרי משקל, שבסך הכל היא דיאטה מאוזנת והצלחתי לרדת 15 ק"ג עד למשקל של 58.מאז שמרתי על עקרונות הדיאטה שניתנו לי והמשכתי לאכול לפי תפריט זה פחות או יותר אך לא המשכתי לרדת במשקל. . לאחרונה העלתי במשקל -5 ק"ג יחסית מהר-בערך בחודשיים. ולא היתה ברור הלי הסיבה כי לא אכלתי יותר, ביצעתי פעילות גופנית סדירה בעיקר אירובי,5 פעמים בשבוע. ובדקתי בבדיקות דם תפקודי בלוטת תריס והכל היה תקין. רציתי לדעת האם יש התרגלות של הגוף לכמות הקלוריות שאני אוכלת והאם למרות הדיאטה התמידית שאני נמצאת בה, אצטרך להפחית עוד קלוריות כדי לחזור למשקלי המקורי. ואם כן מה הסוף? כל פעם ארד לרף נמוך יותר... אם יש פתרון אחר אשמח לשמוע ורציתי לדעת אם יש עוד גורמים גופניים המשפיעים על עליה במשקל פרט לתת פעילות בלוטת התריס. ואיפה אפשר לבדוק אותם. תודה רבה נועה

11/01/2009 | 18:51 | מאת:

שלום נועה, בהחלט הגוף שלנו עובר התרגלות לכמות קלוריות מסויימת ובשלב מסויים מגיע למאזן מטבולי נמוך יותר ממה שהתחלנו, ולכן חשוב להתחיל דיאטות הרזיה בכמות קלוריות גבוהה יותר כדי שיהיה אפשר לרדת משם ולא להתחיל ישר מתפריט דל מאוד.זוהי בעיה מאוד חשובה בירידה במשקל ואחת הסיבות לכשלון. המלצתי, חזרי לקבוצה או לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה,דנה

09/01/2009 | 15:15 | מאת: זקלין

קבלתי המלצה מדייטנית קלינית להוסיף לבעלי "פורטה שייק" ואינני יודעת איפה ניתן לקנות ואיזה חברה משווקת אותו. הוא אחרי ניתוח קיצור קיבה ומאוד מתקשה לחזור לאכילה. תודה זקלין

11/01/2009 | 17:00 | מאת:

שלום זקלין, נסי בבתי המרקחת באזור מגוריך,ראשית בבבית המרקחת של קופת החולים. יכול להיות שאין במלאי אך ניתן להזמין. למיטב זכרוני מדובר בחברת מגאפארם המיבבאת אותם. במידה ואינך מוצאת,צרי קשר טלפוני עם הדיאטנית שהמליצה. בברכה,דנה

09/01/2009 | 11:23 | מאת: אנונימי

דנה שלום רציתי לעת האם לריבת חלב וחמאת בוטנים יש איזשהו ערכים תזונתיים או שמומלץ להימנע מאכילתם... תודה

09/01/2009 | 20:21 | מאת:

שלום, ממרחים אלו עשירים מאוד בחלבון, זרחן ואשלגן, אך גם בהרבה שומן וסוכר ולכן מומלץ לצרוך בהגבלה. בברכה,דנה

09/01/2009 | 10:39 | מאת: אלה

דנה שלום, קראתי בעיתון יומי שיש מידע חדש על סוכרלוז, המטיל בספק את בטיחותו. אין ברשותי פרטים בעניין זה. האם ידוע לך על בעיה כלשהיא לגבי בטיחותו, כאשר צורכים 6-7 שקיות ביום (כ"א 4 קלוריות)? אם כן, איזו חלופה קיימת להמתקת 6-7 כוסות ביום ( קפה 2-1 ספלים), קקאו (1 ספל), תה (2 כוסות) ולימונדה ביתית (2 כוסות)? תודה ושבת שלום.

09/01/2009 | 20:16 | מאת:

שלום אלה, כרגע סוכרלוז נחשב לתחליף סוכר מלאכותי בטוח לשימוש ולא ידוע על תופעות לוואי מסכנות חיים. ישנם הרבה מאמרים בנושא בטיחות בשימוש של תחליפי סוכר שונים אך לרובם אין תוקף מחקרי. בברכה, דנה

08/01/2009 | 17:04 | מאת: אושרת

שלום דנה רציתי לדעת כמה קלוריות יש בקופסה הגדולה של 400 גרם של מרק עוף?

08/01/2009 | 19:01 | מאת:

שלום אושרת, ב- 100 ג' אבקת מרק יש כ- 250 קק"ל, אז בקופסה של 400 גר אבקת מרק לא מוכנה יש 1000 קק"ל. כמובן שבבישול או מנה מוכנה לשתיה יש פחות גרמים ולכן מעט קלוריות. לרוב להכנת כוס מרק לא צריך יותר מכף ולכן יש בערך 30 קק"ל בכוס מרק. בברכה, דנה

08/01/2009 | 15:59 | מאת: חגית

שלום ד"ר, אני בת 27. מכיוון שבימים האחרונים אני מרגישה חולשה, כאבי ראש, רגישות לקור, הרגשה כללית רעה ודפיקות לב חזקות, עשיתי בדיקות דם והתוצאות מראות על ברזל ופריטין נמוכים. אלו הערכים החריגים: Fe - Iron = 57 (אמור להיות בין 60 ל- 180) Ferritin = 19 (אמור להיו בין 20 ל- 167) MPV-Mean Platelet Volume = 13.4 (אמור להיות בין 8.5 ל-12.9) כל שאר הערכים תקינים. אציין עוד כמה ערכים חשובים: Transferrin = 288.4 (אמור להיות בין 160 ל-360) Hemoglobin = 14 (אמור להיות בין 11.7 ל-16) האם התופעות שציינתי נגרמות בגלל הערכים הנמוכים של הפריטין והברזל? מה עלי לעשות / לאכול כדי לתקן את המצב? תודה מראש, חגית

08/01/2009 | 19:06 | מאת:

שלום חגית, קרוב לוודאי שלא. הרמות הנמוכות של ברזל ופריטין מאוד גבוליות, ולא נמוכות באופן קיצוני. תופעת קור, חולשה ודפיקות לב בד"כ מלוות בהמוגלובין נמוך, שלך אין. ייתכן ופשוט מדובר במחלה וירלית שתעבור. כדי להעלות את הברזל והפריטין עליך לצרוך ברזל בדיאטה (בשר, כבד פעם בשבועיים) או לשקול תוסף ברזל. לגבי תוסף התייעצי עם רופא המשפחה. בברכה, דנה

08/01/2009 | 00:04 | מאת: יוסי

שלום דנה אני בן 19 בחור בריא בדרך כלל, בתקופה האחרונה התחלתי לסבול מעציריות מתמשכות ולאחר שינוי באכילה שלי,היציאות שלי הסתדרו וניהיו טובות מאוד. אני בחור דתי ולכן שיש צום(עשירי בטבת, י"ז תמוז תשעה באב וכו') אני צם ותמיד אחרי שאני צם שוב מתחיל להיות לי עציריות וכאבי בטן מכל דבר שאני אוכל וזה נמשך בדרך כלל כמה ימים,שבלילה יש לי המון גזים וכאבי בטן וביום אין לי יציאות, האם אפשר לעשות משהו או לאכול משהו כדי לעזור? והאם הצום משפיע על הפעולת מעים? תודה

08/01/2009 | 19:04 | מאת:

שלום יוסי, הצום בהחלט יכול להשפיע על פעולת מעיים. נראה לי שבמקרה שלך עדיף לפני ייעוץ תזונתי לשקול ייעוץ גם אצל מומחה גסטרואנטרולוג, כי התופעות שאתה מתאר קצת מוקדמות לבחור צעיר בריא בגילך. ראשית יש לשלול בעיה במערכת העיכול, במידה והכל תקין יש לפנות לדיאטנית קלינית בקופת החולים. בברכה, דנה

07/01/2009 | 12:51 | מאת: אנה

נראה לי האומגה 3 יוצר אצלי גזים רבים. יתכן??? תודה

08/01/2009 | 18:58 | מאת:

שלום אנה, הכל ייתכו, נסי להפסיק מס' ימים, ראי אם יש שיפור, נסי לקחת שוב, אם התופעה חוזרת, אז כדאי לשקול להחליף תוסף או להפסיקו.כמו כן, יתכן וזוהי תופעה שעם הזמן תחלוף. בברכה, דנה

07/01/2009 | 12:29 | מאת: אביגיל

אני מבקשת לדעת בדחיפות כמה ברזל יש ב-100 גר' עדשים ירוקים. דבר נוסף - אם אני טוחנת את העדשים לפני הבישול במטחנת קפה ומוסיפה אותם כקמח לתערובת של בשר טחון - האם הם שומרים על ערך הברזל שבהם..

שלום אביגיל, ב- 100 גר' עדשים לפני בישול יש כ- 7.5 מ"ג ברזל. ברזל נוטה להתחמצן וספיגתו מן הצומח יחסית נמוכה, ולכן מה שיש בעדשים פחות מ- 15% נספג. בברכה, דנה

06/01/2009 | 20:14 | מאת: ביאר

איזה שמן עדיף לטיגון: שמן זית או שמן קנולה?

08/01/2009 | 18:54 | מאת:

שלום ביאר, בשל האיכות היחסית נמוכה של שמני זית זולים בארץ שנוטים לקנות, עדיף לטגן בשמן קנולה. בברכה, דנה

06/01/2009 | 09:20 | מאת: sigal

שלום. בני בן 6. עד עכשיו הוא שתה סימילאק מדי יום כ500 מ"ג . מאז שהוא הפסיק עם החלב, הוא כמעט ואינו צורך סידן. האם יש לך רעיונות להשלמה, תוספים? כמה סידן הוא צריך ביום

08/01/2009 | 18:53 | מאת:

שלום סיגל, איני מומחית לתזונת ילדים, עליך לפנות לדיאטנית מומחית לנושא להרכבת תפריט מתאים. כמובן שצריך לשלב בתפריט מוצרי חלב מכל הסוגים ובמידה ולא צורך לשקול תוסף בהתאם להמלצות. בברכה, דנה

05/01/2009 | 19:53 | מאת: טל

שלום אני יודעת שאתם לא נוהגים לתת תשובות לשאלות ספציפיות לגבי תמ"לים. אך יש לי דילמה מאוד גדולה שחברות התמ"ל לא יוכלו לתת לי מענה עליה. כיום אני מאכילה במטרנה את הנסיך שלי. הוא בן כארבעה חודשים. החלטתי לתת מטרנה כי זה מה שהכרתי. היום כשהעלו את המודעות לגבי הרכיבים הבנתי שיש תחליפי חלב שמועשרים יותר מאחרים. שישנם תוספים כמו פרוביוטיקה ו LC PUFA שלא כל תחליפי החלב מכילים בכל השלבים.. האם עליי לשקול להחליף תמ"ל? האם זה יכול להשפיע התפתחותית בעתיד? מדוע יש תחליפי חלב כמו מטרנה שלא מעשירים את הפורמולה? האם זה מבחינה תקציבית?

06/01/2009 | 11:24 | מאת: שירי

ממה שהבנתי במטרנה יש את כל מה שהתינוק צריך, בכל השלבים, בהתאם לשלב ההתפתחותי בו הוא נמצא.

גם אני בדקתי את הנושא החשוב הזה: יש חומצות אומגה 3 ו-6 ב"משפחת" אומגה 6 קיימות מספר חומצות שומן. הראשונה בשרשרת היא חומצת השומן הלינולאית שהיא חומצת שומן חיונית (כלומר אין גוף האדם מסוגל לייצר אותה וחייב לקבל אותה מהמזון על מנת לייצר את שאר חומצות השומן מאותה משפחה). בסוף שרשרת היצור הלינולאית נוצרת חומצת השומן הארכידונית (ARA) , הקיימת בחלב אם , ויכולת גוף התינוק מוגבלת ביצור שלה , בחודשים הראשונים. 2. "המשפחה" השנייה היא ה אומגה 3 ,שבשרשרת שלה נמצאת חומצת השומן הלינולנית (אף היא חומצת שומן חיונית וגם אותה חייבים לקבל מהמזון). בשרשרת תהליכים אנזימטיים הגוף מייצר ממנה מספר חומצות שומן חשובות , ביניהן חומצת שומן DHA (דוקוסהקסנואית ), הקיימת בחלב אם וגם אותה גוף התינוק מייצר באופן מוגבל בחודשי חייו הראשונים DHA ו ARA נקראות גם בשם כולל – LCPUFA . מטרנה מוסיפה LCPUFA , לכל תחליפי החלב שלה בשלבי 1 – (תמ"ל לגילאי 0-6חודשים ) בכמות הדומה לכמות הקיימת בחלב אם. מה שסיפרו לי בחברות (אלו הנתונים) - הריכוז של LC PUFA בכל אחת מהפורמולות: מטרנה - 0.37% (מכלל השומן מכל אחת מחומצות השומן). סימילק טופ – 0% סימילק אדוונס – 0.15% DHA אופטימיל 0.2% DHA התקנים הבינלאומיים (איחוד אירופאי 2006EU ) למזון תינוקות מציינים כי הוספת DHA לתמ"ל אינה חובה אך אם מוסיפים אין להוסיף פחות מ 0.2% DHA – כמות פחותה מכך אינה אפקטיבית.

08/01/2009 | 18:51 | מאת:

שלום טל, אמנם איני מומחית בתזונת ילדים, אך מהידע שיש לי בנושא, שימוש במטרנה בילדים כתמ"ל נחשב למומלץ ביותר בגלל שהוא היה הראשון שהכיל חומצות שומן כגון LC PUFA . גם במסגרת בית החולים בו אני עובדת זוהי הפורמולה המועדפת, ולא מבחינה כלכלית, אלא רק מבחינה מקצועית ונחשב לפורמולה מצויינת להתפתחות המוחית של ילדים. נכון שהיום חברות נוספות השתפרו מבחינת ההרכב, אך הן אינן בעדיפות על פני מטרנה. בנוסף, כל שינוי בפורמולה בגיל כזה עלול להסתיים בסרבנות אכילה מצד בנך בגלל העדפה כב לטעם קיים. עצם השינוי וחוסר היענות לפורמולה חדשה עלולה לגרום לנזקים, עצירה בהתפתחות ועוד. המידע שבידי מבוסס על הידע של מיטב דיאטניות הילדים בארץ, ואין לך כרגע מקום לדאגה או סיבה לשנות פורמולה. בברכה, דנה

09/01/2009 | 13:47 | מאת: טל

יופי תודה רבה על התשובות המפורטות! רק דבר אחד אני לא מבינה.. אם LC PUFA הזה רכיב כ"כ חשוב להתפתחות, מדוע הוא לא נכלל בכל שלבי הפורמולה במטרנה? עניין חסכוני? כי הבנתי שבדייסות מטרנה הוא כן נמצא

04/01/2009 | 21:56 | מאת: נטלי

שלום, אני בת 35 וחצי, נוטלת אלטרוקסין (היפותירודאיזם). סוכר נמוך (72), כולסטרול תקין. עודף משקל 8 קילו בבטן ובמותניים. אני מתחילה לצרוך כף זרעי פשתן טחונים ביום +2 כפות קווקאר. רציתי לדעת אם הוספת זרעי פשתן לתבשילים שבחימום / בישול פוגעת באיכותו? וכן בהקשר למצבי, אני נוטלת ויטמין E ומולטיויטמין, אוכלת המון ירקות , קטניות וחלבונים. האם מומלץ להעלות את צריכת זרעי הפשתן ? לעיתים יש לי בתפריט שמן זית/אבוקדו/טחינה אבל לא באופן יומי. תודה

08/01/2009 | 18:46 | מאת:

שלום נטלי, זרעי פשתן לא פוגמים באיכות המזון, אך בישול וחימום עלולים לפגוע באיכותו עצמו. יש לזכור כי זרעי פשתן מכילים בעיקר שומן ולכן יש לקחת בחשבון הקלורי,אם את גם מנסה לרדת במשקל. כף בשלב הזה נראה לי די והותר. בברכה, דנה

צהרים טובים, אני בת 27 וחליתי לאחרונה באולצרטיב קוליטיס. אני סטודנטית בטכניון בחיפה ומחפשת דיאטנית שמתמחה בבעיות מסוג אלו באזור חיפה שתוכל להרכיב לי תפריט נכון לתקופת הלימודים. תודה

שלום הילה, פני למרפאת גסטרו במרכז הרפואי רמב"ם, שם ישנה דיאטנית מומחית לנושא. בברכה, דנה

03/01/2009 | 14:35 | מאת: איילה

שלום האם חלב נחשב אוכל או שתייה ? כוס דייסה למשל נחשבת אוכל או שתייה? תודה רבה !

08/01/2009 | 18:43 | מאת:

שלום איילה, חלב בהיותו מרבית מים הוא נחשב גם לנוזל וגם למאכל, או בקיצור מזון נוזלי. הואיל ויש לו ערך קלורי הוא נחשב למזון. דייסה הינה מאכל נוזלי, יש לזכור כי דייסה מרכיבה לרוב מעבר לחלב גם דגן כלשהו כגון שבולת שועל או כוסמת וכו'. בברכה, דנה

03/01/2009 | 13:18 | מאת: הילית

שלום רציתי לדעת מהו הערך התזונתי של הצנון? תודה רבה

08/01/2009 | 18:41 | מאת:

שלום הילית, בצנון יש כ- 20 קק"ל, הוא עשיר בויטמין C , חומצה פולית ואשלגן. בברכה, דנה

03/01/2009 | 07:06 | מאת: ריקי

שלום ותודה מראש. האם תה טיבטי מומלץ ? למה משמש? האם להרזיה? משלשל? האם מוסיף משהו לבריאות? ראיתי על התווית שהמרכיבים טבעיים ולא רעים..... אני מתקשה לרזות, אולי התה יעזור? תודה ריקי

08/01/2009 | 18:36 | מאת:

שלום ריקי, תה טיבטי משמש כמשלשל, אינו בריא או מומלץ לירידה במשקל או בכלל. בברכה, דנה

02/01/2009 | 21:11 | מאת: רינה

מהי הכמות המומלצת של צריכת חלבה ליום?האם אפשרי במסגרת דיאטת הרזיה לאכול כל יום?

08/01/2009 | 18:34 | מאת:

שלום רינה, אין המלצה לכמות חלבה יומית, זה תלוי בסך הקלוריות היומיות, במנה ובהגבלות תזונתיות נוספות, כגון שומן. בהחלט אפשר לשלב חלבה בדיאטת הרזיה אך לשם כך עליך לחשב את הערך הקלורי מסך התפריט. בברכה, דנה

שלום דוקטור רציתי לדעת אם קיים טבלה רשימה של קבוצות רכיבים המומלצים ביום לדיאטה או יותר נכון לתזכונה נכונה ? חיפשתי באינטרנט וכל אחד אומר משהו אחר. אם אני גובה 1.63 ומשקלי 64.400 עליי להגיע ל58 ק"ג.(אני בת 35) אני רוצה דיאטה שפויה כלומר לאכול מהכל בכמויות מומלצות עם פעילות גופנית. רציתי לדעת: כמה קלוריות אני צריכה ביום? - כמה ירקות מותר לאכול? יש אומרים ללא גבולות יש אומרים עד 3 מנות. מה נכון? ואם זה ירק מבושל או לא מבושל האם יש הבדל בכמות הויטמינים? גם קראתי שעדיף יותר לאכול את הירקות עם שמן קנולה או שמן זית כדי שהגוף "יקלוט" יותר את הויטמינים, האם זה נכון? - כמה פירות מותר לי ביום? קראתי במקום שמותר 2 ביום , האם זה נכון? ואם אני שותה מיץ תפוזים למשל במקום פרי האם זה בסדר? האם זה יותר משמין?וגם קראתי במקום שעדיף לאכול את הפרי עם שמן כדי שכל הויטמנים יספגו בגוף , האם זה נכון? -כמה בשר בשבוע צריך? הבנתי שכדאי יותר שניצל והודו מאשר בשר אדום ? - כמה דגים בשבוע? - כמה לחם מקמח מלא ביום? - כמה מוצרי חלב ביום? קראתי במקום שצריך שלושה מוצרי חלב ביום - חלב, גבינה , יוגורט. האם זה לא יותר מדיי? ומה לגבי הכמות ביום? - כמה פחמימות ביום? כמות ביום? ולפי מה שקראתי הבנתי שאפילו שאוכלים כמו שצריך את כל הרכיבים ביום זה אפילו לא מספק את הכמות הנכונה לגוף ושלכן צריך לקחת תוספות? האם זה הכרחי לקחת תוספות? ואם כן האם יש נזקים כמו עלייה במשקל למשל? תודה רבה מראש נטלי

שלום נטלי, אני מבינה את מקור שאלותיך, אך פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי. כל שאלותיך יענו ע"י ייעוץ אישי אצל דיאטנית קלינית כולל התאמת המלצות לאורח חיים בריא המומלץ לך. בברכה, דנה

01/01/2009 | 11:55 | מאת: סמדר

שלום רב אמי בת 79 ונוטלת תרופות ללחץ דם, לבלוטת התריס, לדילול דם ולכולסטרול באופן קבוע. פעם בשבוע לוקחת פוסלן. בחדשים האחרונים סובלת מתופעה מוזרה של התנפחות השפתיים, על פעם שפה אחרת, עליונה או תחתונה, הן מגרדות ומעקצצות ואז באה הנפיחות הגדולה. בפעם הראשונה פנינו למיו והיא קבלה אאיסטון ואמרו שזו אלרגיה. כאשר התופעה החלה לחזור בקביעות של בערל אחת לשבוע עד עשרה ימים היא פנתה לאלרגולוג. הוא בצע טסט של אלרגיה למזון שיצאה תקינה. הבדיקות הכלליות לא הראו שום דבר חריג. מה יכולה להיות התופעה? למי לפנות להמשך טיפול? מה לעשות?

01/01/2009 | 21:49 | מאת:

שלום, אמנם זה לא קשור ישירות לתזונה, אבל אפשר ללכת לרופא אחר מומחה לתחום האלרגיה או להפנות את שאלתך לפורום רוקחות. בברכה, דנה