פורום תזונה קלינית
האם יש איכות תזונתית לכל אותם שניצלים מוכנים בנוסח "מאמא עוף", למרות שהם מוכנים, אבל לא מעובדים? מה דעתך?
שלום רחל, אלו מהווים מקור טוב לחלבון מן החי. מבחינת שאר המרכיבים אין להם כל יתרון מיוחד. בברכה, דנה
כאשר אנו אוכלים מזון עשיר בברזל, האם הוא נאגר קודם בפריטין ואחר כך נשלח לדם, או להיפך, קודם הוא נספג בדם והעודפים נשלחים לפריטין.
שלום ורדה, קודם כל נספג ונישא ע"י חלבון בשם טרנספרין לתאי מאגר. אם המאגרים מלאים הטרנספרין נשאר מלא בברזל וחלק מהברזל משתחרר לתאים הצורכים אותו. בברכה, דנה
אם הברזל קודם כל נספג בתאי המאגר,שאם הם מלאים, חלק ממנו משתחרר לתאים הצורכים אותו, אזי מדוע אצלי הפריטין נמוך מהIRON? זה צריך להיות ההיפך לא? המחסן צריך להיות מלא, כתנאי לשחרורו בדם. האם הבנתי נכון?
מנסיונך, דנה, האם נשירה יכולה להיגרם בגלל פריטין נמוך או גבולי 15.6? אני בת 52.
שלום ורדה, יכול להיות אך יש לשלול חסר בחלבונים אחרים כגון אלבומין, רמות כולסטרול נמוכות מהנורמה, המוגלובין נמוך וחסר באבץ שגם אלו יכולים לגרום לנשירת שיער. בברכה, דנה
שלום בתי בת חצי שנה, ואני רוצה כבר להוסיף לה אוכל מוצק ממה כדאי להתחיל מדלעת או בננה ? בחלק מהספרים כתוב להתחיל מפירות ובחלק אחר מירקות כדי שתינוק לא יתרגל לטעם מתוק. תודה
שלום אילונה איני מומחית לתזונת ילדים, פני לפורום העוסק בתזונת ילדים, או לטיפת חלב המקומית. בברכה, דנה
האם הם בריאים למרות שהם עתירי מלח? מה התועלת לעומת הנזק?
שלום לינוי, זיתים הינם מקבוצת השומן ומהווים מקור מצויין לחומצות שומן חד בלתי רוויות, המועילות בהורדת תחלואת לב וכלי דם. אך בשל תכלת נתרן גבוהה עדיף לצרוך באופן מוגבל, כ- 10 זיתים ליום או להמיר בשמן זית. בברכה, דנה
כדי לקבל את כמות האבץ הנחוצה כל יום , מה עלי לאכול וכמה?
שלום מירה, אבץ מקורו בעיקר מן החי כלומר בשר, ביצים, דגים ומוצרי חלב.אם תאכלי כל יום מנה בשרית או דג, 2-3- מוצרי חלב וביצה בכל צורת הכנה זה יהיה מספיק. בברכה, דנה
נאמר לי - שאם הברזל שלי בדם תקין-95 והפריטין נמוך 15.6 רוב הסיכויים שהבעיה שלי היא ספיגה - כי ברזל לא חסר לי - הגוף פשוט לא אוגר ולא סופג. האם זה נכון? אני לעומת זאת טוענת ההיפך:כיון שהברזל שלי תקין, והפריטין לא, זה נובע ,כנראה, מתזונה לא מספקת, כי כשאני לוקחת תוסף ברזל, יש עלייה. מה דעתך דנה?
שלום ורדה, פריטין מעיד על מאגרי ברזל ברוב המקרים. אם רמת הברזל החופשי תקינה, טרנספרין תקין וסטורצית טרנספרין תקינה וכן המוגלובין בגבולות הסביר אין סיבה ליטול ברזל, הואיל וברזל בעודף אינו מועיל והופך למחמצן. במצבים כאלו רצוי לעקוב באופן רציף אחר פריטין, ברזל, המוגלובין וכל המדדים האחרים בכדי למנוע חסר.חסר בברזל לפי מדדי פריטין יכול לנבוע מבעית ספיגה או איבוד. אם אין איבוד כגון דימומים במערכת העיכול והרביה, אזי מדובר בספיגה נמוכה או בכמות ברזל נמוכה בתפריט, ואזי אפשר לקבל ברזל בדיאטה ללא צורך בתוספים. ברור שתוסף ברזל מעלה פריטין, כי הוא מעלה את המאגרים. המלצות לגבי תוספי ברזל עליך לקבל מרופא המשפחה. בברכה, דנה
האם ספיגה נמוכה של ברזל = כמות ברזל נמוכה בתפריט, או שישנן סיבות אחרות לספיגה נמוכה. דנה, אנה חדדי!
שלום, אני נוהגת ליטול כל יום ויטמין c 500 וכל יומיים ויטמין e 200 האם כדאי להפסיק לאור הפירסומים החדשים בתקשורת ? אודה על תשובה. גיטה
שלום גיטה, תלוי מהי הסיבה שאת נוטלת את התוספים ורצוי להתייעץ עם מי שהמליץ לך. בכל מקרה אין כל הוכחה כי האוכלוסיה הבריאה מרוויחה משהו מתוספים אלו ולעיתים קרובות מצאו יותר נזק, ולכן אם אין הוכחה לחסר או מחלות מאוד ספציפיות המפיקות תועלת מתוספים אלו, איני ממליצה ליטול תוספים אלו כלל. בברכה, דנה
ילדי (5) אוהב מאוד טונה משימורים, ומבקש לאכול לעיתים קרובות, בסנדוויץ' בבוקר וגם בערוכת ערב. רציתי לודא מה המקסימום שמומלץ, לכמה מנות אגביל אותו בשבוע?
שלום נועה, אין המלצות או הגבלות מיוחדות, אך אני לא הייתי נותנת יותר מקופסה לשבוע. בברכה, דנה
שלום דנה האם את מכירה את תמצית הצמחים בבקבוק, 4.3.2.1 האם התמצית הזאת בריאה לדיאטה? והאם יש לך המלצות לגביי תכשירים טיבעיים שעוזרים לדיאטה?
שלום, איני מכירה את התמצית הנ"ל ואין תכשירים טבעיים להורדה במשקל פרט לדיאטת הרזיה ופעילות גופנית. בברכה, דנה
שלום בעקבות דלקות חוזרות בנרתיק (שגם לקיחת אנטיביוטיקה לא פתרה) התחלתי בלקיחת פרוביוטיקה 2 ביום. האם יש הגבלה למשך הזמן בו מותר לקחת פרוביוטיקה? תודה
שלום שרית, ככל הידוע לי אין הגבלה כזו בשלב זה. בברכה, דנה
זה גרש את הפטריה ללא שוב. היום אני לוקחת טבליה אחת ביום כמניעה.
שלום קראתי את הכתבה על האיכויות של מיץ החמוציות להרבה מערכות בגוף. כמה כוסות ממולצות ביום כדי לסייע בהורדת כולסטרול רע ושמירה על הלב ובכלל לתרומה לבריאות הכללית,לאישה בת 42 ונער בןן כמעט 16? איזה מיץ(או תרכיז) מומלץ? תודה
שלום שרית, אין המלצה כמותית ידועה, אלא לשלב בתפריט היומי. תכונות מיץ החמוציות הוכח יותר בדלקות בדרכי השתן מאשר נגד מחלות כלי דם ולב. לא הייתי ממליצה יותר מכוס ליום, הואיל ומדבור גם בתכולת סוכר גבוהה. אין לי מיץ מומלץ, לרוב מדובר במיץ טרי. בברכה, דנה
שלום רב! בעלי בן 61 אובחן דלקת חריפה בכיס המרה רציתי לדעת איזה דיאטה הוא צריך, הוא מקבל גם טיפול אחרי התקף לב שהייה לפני 10 שנים בתודה מראש.
שלום יפית, ההמלצה הכללית היא דיאטה דלת שומן, הורדת מזונות מטוגנים ועתירי שומן. בברכה, דנה
שלום, אני מקווה שתבין את שאלתי. כבר תקופה ארוכה שאיני אוכלת כמו שצריך, וזה אומר שאני אוכלת המון המון המון ירקות על מנת לסתום את עצמי וזה כדיי לא להעלות במשקל כמובן. אני מרבה לאכול המון מלפפונים (כ- 4 קג' ביום) בנוסף לכך גם כרוב, עגבניות, חסה.... אומרים ל י שאני מזיקה לעצמי לא רק כי זה על חשבון מאכלים אחרים שחיוניים לי ואני נמנעת מהם אלא גם כי אני מנפחת לעצמי את הקיבה. ואכן בסוף כל יום הבטן שלי נפוחה כאילו שאני בהריון. שאלתי היא: האם אני מנפחת את הקיבה או שאני מנפחת את המעיים? מה גדל מבין שניהם? אני יודעת שקיבה זה שריר כך שאם אני אתחיל לאכול מסודר וכמו שצריך בסופו של דבר מימדיה יקטנו. אך מה בנוגע למעיים? אם ניפחתי אותם או שהם גדלו - האם המצב הוא הפיך? אשמח לתשובה מהירה. תודה
שלום הדס, תחושת הנפיחות נוצרת בעיקר מייצור גזים במערכת העיכול, מעי דק וגס, וזה עובר ולא נשאר ולא משפיע על גודלם וגם לא על גודל הקיבה ויכולותיה. כל מערכת העיכול בנויה במבנה דומה, וקיבה אינה שריר בלבד, אלא חלק מצינור מערכת העיכול שהינו בעל מאפיינים די דומים לאורכו ומשתנה בעיקר בנוגע לספיגה וכמובן לצורה הכללית. חבריך צודקים בכך שאת עושה נזק, כי את חושפת את עצמך לחסרים תזונתיים. נושא הנפיחת הינו שולי ולא רלוונטי. בברכה, דנה
האם אחד הסימנים לחוסר B12 הינו כאשר קמים משינה (צהריים) יש חשק עז ביותר למשהו מתוק ? בעבר אמרו לי את זה וכשאר אני כמה משינת צהריים כמו מסוממת לשוקולד. האם קיים קשר ?
שלום דנה, לא ככל הידוע לי. בברכה, דנה
איך לנהוג תזונתית: א. לשיקום רירית קיבתי הפגועה (לאחר חיסול ההליקובקטר באנטיביוטיקה במספר נסיונות/שילובים). ב. כמו כן סובל ממעי רגיז (אובחן לאחר ביצוע מגוון בדיקות גאסטואנטראלוגיות לרבות גסטרוסקופיה, קולונוסקופיה, US, CT וכו'). תודה.
שלום חיים, תזונה מאוזנת למערכת העיכול יכולה להיות מורכבת, הואיל ולכל אדם רגישות שונה. כמובן ששי את הדברים הכלליים שעוזרים כגון המנעות מעישון, קפאין, אלכוהול, מזון מטוגן ושמן אוכל מתובל מאוד. מעבר לכך כל המלצה תהיה אינדבדיאולית ולשם כך יש לפנות לדיאטנית קלינית ליעוץ אישי. בברכה,דנה
ד.נ. האם המגבלות התזונתיות המקובלות במסגרת טיפול בטחורים (הימנעות משתיית קפה ואלכוהול ומאכילת מזונות חריפים וחמוצים) חלות גם במקרה של פיסורה? תודה ושבת שלום.. ל.
שלום, ההמלצה לטחורים וגם לפיסורה היא לשמור על יציאות קבועות, רכות בעלות תוכן גדול, בכדי למנוע לחץ של עצירות. יש כאלו הממליצים על יציאות רכות למניעת חיכוך. לשם כך יש לדאוג לסיבים מסיסים במזון או בתוספת שניתנת ע"י הרופא. מזון חריף כי להמנע כי זה עלול לגרום לשריפה באזור הפגיעה. אין קשר למזונות חמוצים וגם אין הגבלה מיוחדת בנוגע לאלכוהול וקפאין בנוגע לטחורים. בכל מקרה, לפיסורה, יש לדאוג ליציאות רכות, להמנע לגמרי ממצבי עצירות, וכן להמנע ממזון שאינו עובר עיכול כגון תירס וזרעים למיניהם היכולים להחמיר את הפציעה.כמו כן ישנם היום לא מעט טיפולים תרופתיים כגון משחות מצויינות וכדורים המרפים את שרירי מערכת העיכול ומקלים מאוד בכאב, וכן מאפשרים ריפוי. התייעץ עם גסטרואנטרולוג. בברכה, דנה
דנה שלום, תודה על תשובתך. בנקודה אחת אבקש הבהרה. את ממליצה להימנע מזרעים למיניהם. האם זה כולל גם זרעי פשתן? נדמה לי שאלו מכילים סיבים, ולדברייך דווקא רצוי לאכול סיבים. אז מה נכון לעשות בעניין זה (בהקשר לפיסורה ו/או טחורים)? ל.
שלום דנה היקרה! אני בן 19 ויש לי ממש עציריות קשות שמתמשכות הרבה זמן, מה לעשות? ועל מה את ממליצה? תודה רבה יוסי
שלום יוסי, אם איני טועה, אתה אותו אחד שעשה דיאטות קיצוניות, וזוהי סיבה מספיק טובה לעצירות, לדוגמה חוסר שומן בתפריט. עליך להקפיד על אכילת ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, לשתות הרבה, לעסוק בפעילות גופנית ולהוסיף מעט שומן בצורת שמן זית או קנולה, זיתים או אבוקדו לתפריט.נסה לשלב גם מוצרים פרוביוטיים כגון יוגורט משולב עם שזיפים מיובשים. בברכה, דנה
על אחד ממוצרי היוגורט ביו שמשווק כמסייע לפעילות מערכת העיכול רשום: מקצר את זמן מעבר המזון. האם זה יתרון? האם כתוצאה מקיצור התהליך לא נפגעת יכולת הספיגה של רכיבי המזון החיוניים? האם מומלץ לאכול באופן קבוע ייותר מיוגורט אחד כזה ביום?
שלום ביאר, הכוונה במקצר זמן מעבר מזון הוא פחות נטיה לעצירות ויותר פעילות של המעי הגס, בעיקר, וזה לא אמור לפגוע בספיגה של מרכיבים חיוניים במזון.איני רואה סיבה לאכול יותר מיוגורט ביו אחד ליום, אך אם זה מקור גם לסידן איני רואה בכך בעיה, לא ככל הידוע לי. בברכה, דנה
דנה ערב טוב אני אשה בת 41 עוסקת בספורט 6 פעמיים בשבוע אירובי ריצה ואימוני כוח עם מאמן אישי בחודשיםהאחרונים אני חשה עייפות חוסר שליטה על פחממות ריקות דבר שהביא אותי לעליה במשקלי דבר זה גורר אחריו תסכול כעסים ואימונים יותר עצמים בעיקר אירובי אני חשה שאיבדתי שליטה על גופי עשיתי בדיקות מקיפות כולל תפקודי בלוטת התריס ממתינה לתשובות התפריט שלי אינו מאוזן זקוקה לעזרה תודה מראש סיגל
שלום סיגל, כמו שאת הולכת לאימונים ונעזרת במאמן אישי, עליך לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי, תוך כדי תמיכה בתפריט ובהרגלי אכילה. בברכה, דנה
היי אני מאי ואני הבת 13 אני שוקלת 36 ק"ג ואני 1.61 מה אני יכולה לעשות כדי להשמין ? אולי זה קשור לזה שאני פעמיים בשבוע בהתעמלות קרקע
שלום מאי, אם ברצונך לעלות במשקל בצורה מבוקרת מבלי לפגוע בפעילות הגופנית בה את מעורבת, פני לדיאטנית קלינית המומחית לתזונת ילדים ובני נוער לייעוץ אישי. בברכה, דנה
האם נס קפה עלול לגרום לבעיות בספיגת הברזל ולפריטין נמוך?
שלום יעל, קפאין יכול להוריד ספיגת ברזל ובעקבות זאת להוביל לרמות ברזל ופריטין נמוכות. הקפאין לא משפיע באופן ישיר על פריטין. בברכה, דנה
אז איך אפשר להסביר שהברזל IRON שלי בסדר - 95 והפריטין נמוך - 15.6? כיצד אפשר להעלות את הפריטין? האם בתזונה הולמת?
נגיד סיר ממולאים בשעה 13:00 בצהריים בשעה 1:00 בלילה הסיר יהיה קר, אם אוכלים את זה ב 1:00 בלילה שזה קר, חומם מזמן. האם זה אותו דבר מבחינת ויטמינים? זה משנה אם זה חם או קר ואם זה כבר חומם? יורד הערך של הויטמינים או שזה אותו דבר רק שזה לא יהיה טעים כי קר? תודה.
שלום, חימום מחדש לא ישנה כלום מלבד טעם ואולי אפשרות להרוס חיידקים פוטנציאלים. מבחינת הויטמינים, זה די זניח, רוב הויטמינים יציבים בטמפ החדר. בברכה, דנה
לדנה היקרה שלום רב! אני בחור בן 19,לפני שנה היתי שוקל כ-60 קילו(גובהי 160) אחרי דיאטות קשות שהיתי עושה לעצמי ירדתי כ-12 קילו ואני שוקל כיום 48 קילו. רציתי לדעת האם המשקל בסדר, ואם כן כמה קלוריות אני צריך לאכול ביום כדי לשמור עליו ולא להשמין תודה דנה
שלום יוסי, משקלך אינו תקין, אתה בתת משקל, עליך להעלות לפחות 3-4- ק"ג כדי להחשב משקל תקין. כמות הקלוריות משתנה ואין לי דרך לחשב זאת רק על פי הנתונים שנתת. לשם כך עליך לפנות לייעוץ אישי. בברכה, דנה
שלום דנה, אני חייבת לציין שאני קצת מבולבלת מכל העניין של חמצון הויטמינים באוכל. אם לדוגמה חתכתי סלט ירקות וחיכיתי יום שלם (סתם דוגמה) וכבר כמעט לא נשארו בסלט ויטמינים, כנראה, אז איך לדוגמה בקמח מלא טחון שאני משתמשת בו לאפיה נשארים ויטמינים? (במיוחד אחרי שפותחים את החבילה) ואם באמת נאבדים הרבה מהויטמינים, אזי מה הערך של הקמל המלא על הלבן? תודה, נועה
שלום נועה, זה מאוד תלוי בסוג הויטמינים, לא כולם נתונים לחמצון במידה זהה. אלו שעוברים חמצון מהיר הם בעיקר ויטמין C וויטמין E. כל השאר די יציבים כך שאין בעיה ממשית לאכול מזון שנחתך כמה שעות לפני כן, אך עם הזמן תכולת הויטמינים תאבד, גם בגלל יציאתם לנוזל מסביב הואיל וחלק ניכר מהויטמינים מסיס במים. שנית, מי אמר שקמח מלא טחון לא מאבד מערכיו התזונתיים בשל בטחינה, בוודאי ומאבד, אך מכיוון שמתחיל מכמות יותר גדולה לעומת קמח לבן, גם בסוף נשאר לו יותר, באופן משמעותי. מעבר לכך היתרון המשמעותי בקמח מלא הוא תכולת הסיבים התזונתיים שאינה משתנה, וכן ויטמינים ומינרלים שלא נתונים לחמצון. בברכה, דנה
בזמן האחרון אני סובלת מעצירויותץ כתוצאה מכך יש נוצרת לי תחושה כבדה בבטן ונפיחות. בגלל התחושה הזו אני לא אוכלת כדי לא להכביד על עצמי. אודה לכם אם תענו לי ... זה ממש חשוב
שלום יפה, לעצירויות מספר גורמים, בין היתר שינויים בתזונה. עליך להקפיד על העשרת התפריט בסיסים תזונתיים ( ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, שיפון, שבולת שועל ועוד ), שתיה מרובה של מים ופעילות גופנית על בסיס יומי. אם התופעה אינה עוברת או מחמירה יש לפנות לרופא מומחה לבירור עצירות. בברכה, דנה
אוקיי, אז ככה. אני לא מתגוררת בבית כרגע,וכתוצאה מזה הרגלי ההאכילה שלי השתנו לרעה. אני אוכלת פחות מ 1000 קלוריות ליום ולפעמים אפילו בקושי 500. יש לי חילוף חומרים איטי, שגורם לי להרגיש מאלה וכבדה לאורך כל שעות היום. כתוצאה מתחושה זו, אני ממאטת לאכול כיוון שההרגשה רק גוברת עם כל ביס שנכנס לי לפה. בפעם האחרונה שנשקלתי שקלתי 49 ואני 1.67 נראה לי. אני לא רוצה להרזות יותר ממשקלי הנוכחי, אך אני גם לא רוצה להשמין עקב חילוף החומרים האיטי שלי. כמו כן, לפני שעברתי להתגורר מחוץ לבית ,קצב חילוף החומרים שלי היה סדיר. כמו כן, העובדה שאני לא אוכלת לפעמים בגלל התחושה הכבדה שמלווה אותי לאוך שעות היום, אני מרגישה סחרחורות וכאבי בטן איומים. אני לא יודעת מה לעשות, אני מרגישה שהגוף שלי נפגע. בבקשה תענו לי כמה שיותר מהר... תודה
שלום, ללא ספק את סובלת מתת משקל, ובספק אם לא גם מתת תזונה. איני מבינה מאיפה המידע לגבי חילוף החומרים שלך, שכן אם לא בדקת זאת באופן מדעי או ביוכימי אינך יכולה לדעת זאת בבירור. כמות הקלוריות היומית שאת אוכלת נמוכה מאוד ועלולה להחמיר חסרים תזונתיים ותחושות של כאבי בטן וסחרחורת. עליך לפנות בהקדם לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה, דנה
אני אפילו לא יודעת איך להתחיל את המכתב הזה אבל אני בכל יום מתעבקת עם הדיאטה שלי אני בת 27 ואני שוקלת 62 קילו אני מנסה לרדת ל 58-7 קילו ואני לא מצליחה בגלל כל הנסיונות הקושלים שלי היתמקרתי למשלשלים כמו לקסדין/תא משלשל וכ'ו בעכר היתי מקיאה או מבלה שעות בריצה בעבר ירדתי במישקל ה69 קילו ל 52 קילו אני לא מנסה לרדת כל כך הרבה אלא רק לרדת 3-4 קילו שכל כך מקשים עלי אני כל יום עושה ספורט ואוכלת אוכל מאוד בריא מה אני עושה לא נכון עם מישהו יוכל לעזור לי אני מאוד יודע לו כי אני באמת על סף יאוש
שלום ליאת, איני יכולה לומר לך היכן טמונה הבעיה, לשם כך עליך לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי והיא תוכל לעזור לך לרדת במשקל בצורה מבוקרת, ללא לחץ. בברכה, דנה
אני לא מקבלת מחזור כבר הרבה זמן הייתי רוצה לדעת אילו כדורים עליי לקחת ? בתודה רבה רבה רינתי [:
שלום רינת, עליך לפנות לגניקולוג בשאלה זו. בברכה, דנה
שלום קראתי במאמר שכרגע אני לא מוצאת שהגוף מפרק סידן עד גיל 30 לערך ולאחר מכך המחזור של הסידן הוא שלילי. האם זה נכון? הגוף מפסיק לפרק בשלב מסויים סידן? איך בודקים מאגרי סידן, האם בכלל יש דרך? תודה
שלום, אין מושג כזה "פירוק סידן" הבידן לא מתפרק. ישנה תופעה הנקראת אוסטאופורוזיס. זוהי מחלה המתאפיינת בירידה בחוזק העצם ובשבירות עצמות. מחלה זו אופיינית בגילאים מבוגרים יותר, החל מגיל 50 ומעלה אך היא מתחילה כבר בגיל צעיר. נשים וגברים חשופים אליה באותה מידה דומה, אך בנשים זה מתחיל מוקדם יותר, בעיקר בשל גיל המעבר והפסקת הוסת. בכדי למנוע תהליך זה יש לשמור על תזונה המספקת כ-1200 מ"ג סידן ביום, ויטמין D, לעסוק בפעילות גופנית ולהמנע מהשמנה או הרזיה קיצונית. יש דרך לבדוק זאת ע"י צפיפות עצם, בדיקה פשוטה בקופת חולים. לרוב רמות סידן בדם יהיו תקינות אך אין זה אומר שאין תהליך פעיל בעצם. בברכה, דנה
דנה שלום לך! אני בן 19 והגובה שלי הוא 160 רציתי לדעת האם יש לי עוד סיכוי לגבוה ולהגיע לפחות ל170? כי אבא שלי הוא כמעט 180 ואימא שלי היא יחסית נמוכה והאם זה שעשיתי המון דיאטות רצח שהיו כמעט ללא אוכל משפיע על הצמיחה שלי אבל הכי חשוב האם יש לי עוד סיכוי כי קשה לי בגובה הזה?
שלום יוסי, לרוב הצמיחה בבנים כבר מגיעה לשיא בגילך, והסיכוי להגיע לגובה שאתה רוצה הוא די נמוך, אך הואיל ואיני מומחית לןגדילה לא הייתי רוצה לתת לך מספרים. בהחלט יתכן והדיאטות הקשות שבצעת בזמן גדילה פגעו בפוטנציאל הגדילה שלך, ולרוב התופעה אינה משתפרת אם עושים שינוי תזונתי מאוחר מדי. אם התופעה מטרידה אותך מאוד פנה לאנדוקרינולוג היכול לבדוק את גיל העצמות שלך ולברר האם יש מקום לגדילה נוספת. בברכה, דנה
שלום דנה האם זה כל כך נורא לשתות תה טיבטי פעם אחת ביום? האם זה יפגע לי בבריאות? אם אני מקפידה לשתות 8-10 כוסות מים ביום, ואוכלת די בריא. קשה לי להקפיד על דיאטה ובערב אני אוכלת די הרבה, אני פוחדת להשמין, אני כרגע במשקל תקין ופוחדת לעלות, אז חשבתי להתחיל לשתות תה טיבטי פעם אחת לפני השינה, האם זה יזיק לי?
שלום, כל מזון או תכשיר שיכול לגרום להשתנה מרובה ושלשולים אינו בריא ולכן אינו מומלץ, מבחינתי גם פעם בשבוע. בברכה, דנה
כיצד להתגבר עליו באמצעות תזונה נכונה?
שלום ורדה, ראי תשובתי לניקול, שתי שאלות למטה. בברכה, דנה
שלום, אני נוהגת לקנות פיתות מחיטה מלאה. בכל בוקר אני מכינה לביתי פיתה שכזו לגן. שמתי לב בסופר שמכניסים את הפיתות כאשר הן חמות לתוך שקית הניילון וסוגרים אותן. האם זה בסדר? חשבתי שאולי עדיף לקנות לחם פשוט ולא לחם כביכול בריא יותר במידה ומשתחחרים חומרים מסוכנים. מה דעתכם? תודה! ענתוש
שלום ענת, בכל הכנות, אין לי מידע בנושא, האם החום גורם לשחרור של חומרים בעייתים מהניילון. אם יש לך חשש,קני לחם טרי, אך קחי בחשבון שגם זה מוכנס לניילון בעודו חם כאשר יוצא מהמאפייה. הכי בטוח, לקנות במקומות בהם הוא עובר מהתנור לשקית נייר. בברכה, דנה
יצא לי נמוך, כיצד להעלות אותו, מה לאכול וכו. ערכי נורמה יחידות תוצאה שם בדיקה 263- 12 ng/ml 15.6 FERRITIN
שלום ניקול, חסרים פרטים כגון רמת ברזל וטרנספרין. אם אלו תקינים אין מקום לטיפול בשלב זה. אם אלו גם מעידים על חסר בברזל הטיפול הוא תוסף ברזל בכדורים או טיפות + העשרת התפריט בברזל, בעיקר בשר בקר והודו ופעם בשבועיים-שלושה כבד עוף. בברכה, דנה
הברזל יצא תקין - 95 והטרנספרין גם תקין - 343 ובכ"ז, מה עלי להוסיף לתזונה כדי לחזק את הפריטין? והאם הוא סיבה לנשירת השיער שלי?
שלום רציתי לשמוע חוות דעת על תפריט הבוקר הבא: חביתה מ 3 חלבונים ומעט חלמון, אבוקדו קטן שלם, פרוסת לחם קל ומעט גבינה חצי אחוז. האם הארוחה נשמעת סבירה? כדאי להוסיף או להוציא משהו? תודה
שלום אורנה, נשמעת ארוחה סבירה למדי, הייתי מוסיפה יותר ירקות ואוכלת גבינה 3%. גבינת 1/2% אינה מזינה מבחינתי. בברכה, דנה
אני נמצאת בגיל ה 40 לחיי וזה כבר כמה שנית ובלת מתופעת המעי הרגיז בצורה חריפה מאוד ומרגישות יתר ליוד גם כשהוא מופיע במאכלים אני חשה לא בטוב אחר כך את הרגישות ליוד קיבלת אחרי בדיקת סיטי וחטפתי שוק הפלפטי , לאחרונה ההורמונים אצלי בגוף קצת משתוללים וגם קצת השמנתי יתר על מידה רציתי לדעת איזה מאכלים אסורים לי לאכול בכלל שיש בהם יוד שאוכל לבנות לי תפריט נכון תודה
שלום ליזי, הקשר בין החשיפה ליוד שקבלת ליוד במזון הוא מקרי לחלוטין. הסיבה שפתחת תגובה כל כך חריפה ליוד היא בגלל הכמות הרבה שנותנים לפני הבדיקה וכן סוג התרכובת שלו ששונה ממזון. אז אין סיבה להמנע מיוד במזון, בייחוד שהמזון בארץ אינו עשיר במיוחד ביוד. לגבי תזונה נכונה באופן כללי ולמערכת העיכול, עליך לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה, דנה
דנה שלום סיימתי כרגע את לימודי התואר הראשון בתל חי פנה אלי אדם חולה כליות (לפני דיאליזה) ושאל כיצד עליו לאכול. רציתי לשאול אותך אם את מכירה תזונאית באיזור המרכז שמבינה בתחום הנפרולוגיה שאוכל להפנותו אליה אודה לתשובתך שתהיה לך שנה טובה אורנית
שלום אורנית, יש דיאטניות נפרולוגיות באיכילוב (נורית סורוקה ) ועוד שתיים בתל השומר, למיטב זכרוני לשתיהן קוראים גם נורית, אני לא בטוחה, שינסה דרך מרפאות החוץ שלהם. בברכה, דנה
האם יש דיאטה מוכחת לקנדידה כרונית?
שלום טל, אין דיאטות מוכחות בנושא. ישנם איזכורים בספרות וביחוד בתחום התזונה האלטרנטיבית לגבי דיאטה דלת פחמימות, ושימוש בפרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה, כלומר סיבים מסויימים. אין הוכחה חד משמעית כי אלו עוזרים או משפרים את המצב, אך להערכתי שווה לנסות. בברכה, דנה
שלום לך עשיתי בדיקות דם והערכים שקבלתי בעניין המוגלובין היה 12 שכביכול תקין אך בקשתי גם פריטין והערך הוא33 והfe iron הוא 56 מחוץ לסוגריים שאמור להיות 60 ומעלה. שאלתי האים ניתן לקבל בזריקות כמו b12 ? אני לקחתי ברזל ממספר חברות ושום מוצר לא עשה את העבודה . אני מאוד חלשה. מה תוכלו להציע לי כדי לחזק את עצמי ואילו מזונות חוץ מכבד שאני יודעת עליו יעלו לי את ערך הברזל? ממתינה לתשובה בתודה מראש שרי
שלום שרי, ויטמין B12 יש לקחת רק אם הוכח חסר, ואת זה לא ציינת בבדיקות. מעבר לבדיקות שעשית רצוי לקחת גם טרנספרין ולחשב סטורציה ( ע"י הרופא המטפל) ולהחליט האם יש באמת צורך בתוספת ברזל. לא צריך רק כבד בשביל להעלות ברזל, בשר בקר וכן דגני בוקר עשירים מאוד בברזל. בברכה, דנה
שלום רב, אני נער בן 13, גובהי 1.70 משקלי 45 ק"ג. אני משחק כדור - סל 4 פעמים בשבוע (כשעה וחצי כל פעם). אני מאוד מאוד רוצה לעלות במשקל ולהיות חזק יותר. מה עצתך ואיך אוכל לעלות במשקל בצורה בריאה וטובה. אשמח לתשובתך המהירה, תודה
שלום, אתה עדיין בגיל בו דברים יכולים להשתנות, בעיקר שינויים במשקל ובגובה ולכן דיאטות לכאן או לכאן פחות מומלצות. בכל מקרה אם המשקל מפריע לך כרגע פנה לדיאטנית מומחית לתזונת בני נוער בקופת החולים לייעוץ אישי. בברכה, דנה
זה טוב שאתה עושה ספורט,אם אתה רוצה לעלות במשקל הייתי ממליצה לך להתייעץ עם תזונאים מומחים,את בתי (שהיא גם בגילך)רשמתי לחוגים של ד"ר הגר שפר במרכז איזי-החוג הראשון מסוגו בארץ המשלב בין ספורט, תזונה נכונה ואורח חיים בריא. המרכז מנוהל ע"י ד"ר הגר שפר ND, מומחית לתזונת ילדים המפרסמת בימים אלה ספר בנושא תזונת ילדים. הבת שלי רואה תוצאות טובות ויש שם תמיד מי שידריך אותה זה האתר של המרכז www.easy-way.co.il תהנה ובהצלחה..
שלום רב, רציתי לברר מהו הערך התזונתי של אכילת הפרות הנ"ל. בתודה מראש, קובי.
שלום קובי, לפירות אלו אין סגולות מיוחדות הידועות לי בהשוואה לפירות אחרים. כולם מהווים מקור לויטמינים ומינרלים ולסיבים תזונתיים, ואל לשכוח לכמות מכובדת של סוכרי פירות. בברכה, דנה
האם אפשר לתת אינשור דרך PEG ?
שלום נועה, בעיקרון אנשור מיועד להזנה דרך הפה ולא דרך PEG או זונדה. היתרון שלו שהוא בעל טעם להבדיל מהאוסמולייט. אם משווים אנשור רגיל לאוסמולייט הם זהים לגמרי מלבד הטעם. אם רוצים אנשור פלוס אז יש לו מקבילים להזנה דרך PEG כגון פראטיב, נוטרן 1.5 ועוד. התייעצו עם דיאטנית המכירה את המקרה. בברכה, דנה
שלום, אבץ יש לקחת הרחק מארוחה או מתוסף המכילים ברזל. שמן דגים אפשר לקחת בכל עת. בברכה, דנה
ניסיתי לקחת אבץ דבר ראשון על הבוקר במשך כמה ימים אך הפסקתי כי סבלתי מבחילות איומות שלעיתים הובילו להקאה. מהי הפסקה מספקת ללא אוכל שניתן לקחת אבץ? בין ארוחת צהרים לערב זה בסדר? האם יש צורך להקפיד לקחת לאחר הפסקה ארוכה ממזון וגם הרבה זמן לפני מזון או רק הראשון?
שלום, רציתי לדעת כמה זה 30 גר' ברנפלקס (65 קל' למנה)- כוס? חצי כוס? איך אפשר לדעת במידה ואין לי משקל ביתי למטבח תודה מראש
שלום שרון, מדובר בערך ב-1/2 כוס עד 3/4 כוס. בברכה, דנה
אני רזה מטבעי למעלה מן הרצוי עם ערכי סוכר גבוליים. שאלתי: האם יש אוכל המשמין אך לא מעלה את רמות הסוכר???
שלום ענת, אפשר להוסיף מקורות שומן חד בלתי רווי כגון אבוקדו, אגוזים ושקדים טבעיים, טחינה, יותר שימוש בשמן זית. בברכה, דנה
האם בשל בצקות יש לצרוך פחות מלחים ונתרן?
שלום תבל, תלוי מהי הסיבה לבצקות. אם הבצקות נובעות מאי ספיקת כליות, כבד או לב או כל מחלה כלייתית ולבבית, בוודאי שצריך להגביל בצריכת נתרן (מלח). לעיתים ישנן בצקות צסיבות אחרות כגון בעיה בזרימה לימפתית (כמו בהריון) או תרופות מסוימות ואז לא צריך הגבלה באופן עקרוני. התייעצי עם הרופא המטפל. בברכה, דנה
כתוב על קופסא של מלפפונים חמוצים 14 קל' ל 100 גר' וכתוב שלאחר סינון יש 300 גר' בקופסת המלפפונים. האם כמות הקל' של המלפפונים בקופסא היא 42 קל'? האם זה בסדר לאכול קופסה של מלפפונים? מה היתרונות שלהם ומה החסרונות?
שלום ליאת, התשובה היא כן.נראה לא קצת מוגזם לאכול קופסה שלמה, בשל תכולת נתרן (מלח) גבוהה מאוד.זה החסרון ואין יתרון. בברכה, דנה
שלום רציתי לשאול על הבמיה. אני בדיאטה ורציתי לדעת האם הוא סוג של קטניה ואם אפשר לאכול ממנו ללא הגבלה [כמו נגיד קישוא מאודה]. ואם אפשר גם לדעת מה הערכים התזונתיים שלו. יש לציין שאני אוכלת אותו מאודה עם רוטב עגבניות. תודה מראש.
שלום, במיה נחשב לירק, יחסית דל בקלוריות, פחמימות וחלבון ואינו דומה בהרכבו לעדשים או לשעועית. הוא פחות מירקות כגון גזר ודלעת מבחינת פחמימות, ולכן מבחינתי הוא פחות מוגבל. ב- 100 גר' במיה מבושלת ברוטב עגבניות יש כ- 50 קק"ל, 6 גר' פחמימות, 1ץ5 גר חלבון. בברכה, דנה
האם מבחינת ויטמינים וסיבים יש הבדל בין קופסאות שימורים של קטניות לקטניות קפואות משקית? מה עדיף?
שלום מור, ישנם הבדלים, לא משמעותים מבחינת סיבים, מינרלים ויטמינים, אך בכל מקרה עדיף הקפוא, כי בשימור לרוב מוסיפים מלח ו/או סוכר. בברכה,דנה