פורום תזונה קלינית
היי חברות, קראתי במקומות לא כל כך אמינים שתירס שנמצא במזון שלנו (בקורנלפקס,תירס בשימורים ואפילו קלח תירס טרי) הוא לא ברי בגלל שהוא מהונדס גנטית ברמה כזו שהופכת אותו למזיק למערכת העיכול לטווח ארוך. הייתי רוצה לדעת אם יש אמת בדברים האלו? אני חייבת לציין שנמנעתי מלאכול תירס במשך שני ואני שמה לב לפעילות חלקה יותר של מערכת העיכול שהשתפרה פלאים.מצד שני,זה יכול להיות קשור לשינוי תזונתי כללי שעברתי. תודה מראש
שלום שירלי, ההנדוס הגנטי מטרתו העיקרית היא ליצר זנים עמידים יותר לתנאי מזג אוויר ומזיקים. אין בו כאמור לשנות הרכב תזונתי כזה או אחר שאמור להפשיע עליך, אבל הכל אפשרי. בברכה,דנה
שלום! הבנתי שאין לצרוך מעל 30 גרם סיבים ביום. אם אני אוכל כל יום 4 פרוסות לחם מלא עם סיבים, כ-6 ירקות, 4-5 פירות, 100 גרם קיטניות ו100 גרם שיבולת שועל זה בסדר או עלול לגרום לבעיות?
שלום אסי, זה בסדר גמור. אין מניעה לאכול יותר מכך, אאל זוהי ההמלצה הממוצעת. מעבר לכך זה עלול לגרום ליותר גזים ונפיחות. בברכה,דנה
שלום ביתי בת 9 חודשים ורציתי לקבל המלצות לתפריט יומי עבורה. היא אוכלת בין 4-5 בקבוקי מטרנה במהלך היום. בבוקר פירות (2 בד"כ) ואחה"צ מנה בשרית עם ירקות מרוסקים במזלג, בד"כ אוהבת לאכול עם האצבעות... בבירור מול רופא הילדים הבנתי שלא מומלץ לחשוף למוצרי חלב לפני גיל 10-12 חודשים... ? אשמח לתגובות
אורית שלום! על פי התדריך להזנת התינוק, מעודכן לשנת 2012, אלו הקווים המנחים להזנה בגילאים 6-12 ח': D3 ויטמין o o חלב אם/תמ"ל o כ-2 ארוחות ביממה ממגוון מזונות, למשל: בקר, הודו, עוף, דגים, ביצים, טחינה, קטניות, דגנים, ירקות, פירות, מוצרי חלב לא ממותקים(כגון גבינות, יוגורט, לבן) o מים (מים מורתחים ומקוררים, מכל המקורות והסוגים) מגיל שנה ואילך: o חלב אם/תמ"ל o מזון מתפריט המשפחה: בקר, הודו, עוף, דגים, ביצים, טחינה, קטניות, דייסות לתינוקות מועשרות בברזל, ירקות, פירות, חלב ומוצריו. o מים o ארוחות משפחתיות, תוך שימוש בתבלינים המקובלים במשפחה והדגשת הגבלת כמות המלח ואבקות המרק. o דבש: עד גיל שנה אין לתת. לאחר גיל שנה אין צורך לתת. אפשר כגיוון אם מקובל במשפחה * תינוק שאינו יונק כלל, או יונק חלקית יקבל השלמה מתרכובות מזון לתינוקות על בסיס חלב פרה מועשרות בברזל. יש לתת לפחות ארוחה אחת ביממה, המכילה מזון עשיר ו/או מועשר בברזל. כדי להדגיש את נושא מוצרי החלב - חשיפה לחלבון נעשית מרגע שהתינוק נחשף לתמ"ל. תוספת מוצרי החלב כחלק מתפריט מגוון יכולה להתחיל מגיל 6 ח'. חלב ניגר יש להמנע עד גיל שנה. ניתן להשתמש בכמויות קטנות כחלק ממזונות אחרים (עוגה, פשטידה וכדומה). הסיבה לדחיית חלב ומוצריו היא שהם דלים בברזל ובישראל אנמיה מחסר ברזל הינה תופעה שכיחה. לכן חשוב לבסס תפריט עשיר בברזל בגילאים אלה ולא לשים דגש בשלב זה על מזונות דלים. בברכה, נועה
שלום, רציתי להבין משהוא בסיסי בתזונה-אם נאמר יש מעדן חלב עם אפס אחוז שומן שהוא 60 קלוריות ,שניים כאלו זה 120 קלוריות,האם זה שווה אותו הדבר למעדן עם 2 אחוזי קלוריות אחד שמכיל 120 קלוריות? האם בזמן תהליך ירידה או שמירה על המשקל הנתון יש מועדף מבין שתי האופציות או שבסיכום זה אותו הדבר בדיוק? והאם את התשובה אני יכול להשליך על כל סוג מזון שהוא-מתוקים וכו?...
שלום גיא, התשובה היא לא. כי אנחנו לא מודדים רק קלוריות ושומן אלא גם פחמימות, חלבונים, סידן ועוד. אם תאכל 2 מעדנים תקבל בהערכה 12 גרם חלבון, אבל מעדן אחד עם אחוזי שומן זהים ל- 2 מעדני דלים, יתן לך רק 6-7 גר' חלבון, אז לא, זה לא שווה. בברכה,דנה
שלום. אני בת 57 ויש לי רמת שומנים בדם 500 הרופא נתן לי בזפיברט 400 ברצוני לשלב אותו עם נוסטרול של אלטמן האם זה ממולץ. בבקשה אני מודאגת. תודה חנית
שלום חנית, ראשית, עליך לגשת דחוף לדיאטנית, ב-TG ניתן לטפל בעזרת תזונה נכונה די מהר. שנית, לגבי שילוב תרופות ותוספים, רצוי להתייעץ עם רוקח. בברכה,דנה
האם קיימים תוספי תזונה מומלצים לאימוני סיבולת של עד שעה? כמו כן האם BCAA יכול להתאים כתוסף לאימוני סיבולת כיוון שנותן אנרגיה לשריר במאמצים ממושכים?
שלום אסף, זהו אינו תחום התתמחות שלי. מציעה שתפנה לפורום תזונה של מכון וינגייט. בברכה,דנה
שלום, אני בת 29, מדריכת כושר. לפני מספר חודשים ביצעתי בדיקות נשיפה שאיבחנו שיש לי רגישות ללקטוז ופרוקטוז. ביקרתי אצל דיאטנית המתמחה בנושא אך גם לאחר הביקור הרגשתי שלא קיבלתי כלים ומספיק מידע כיצד להתמודד עם העובדה שאסור לי לאכול את רוב המאכלים שאכלתי עד כה, וכמו כן ובעיקר לא קיבלתי הכוונה של איזה מזונות מותר לי לאכול וממה אני חייבת להמנע. אשמח לפירוט. טלי שמרגישה אבודה
שלום טלי, צר לי, אך פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי. מציעה שתפני לדיאטנית המתמחה בתחום הגסטרו שתכוון אותך נכון יותר. בברכה,דנה
שלום רב, לאחר אבחון של מעי רגיש הומלץ לי להתייעץ עם תזונאי\ת אשר מתמחה בתחום המעי הרגיש, אשמח להמלצות בכללי ואם יש אפילו בצפון הארץ או כאלה שעובדים עם קופח כללית. תודה מראש
שלום, אתה מוזמן לפנות למראפת גסטרו בבית החולים רמב"ם ולבקש פגישה עם הדיאטנית שלנו מוריה במכון. בברכה,דנה
למכובדות שלום לפני כשבועיים עברתי אוטם בשריר הלב אני בן 54 קיבלתי את התרופות הבאות CARDILOC 2.5 TRITACE 2.5 MICROPIRIN 100 PLAVIX 75 LANTON 30 MG EUTHYROX 100 MCG CRESTOR 20 MG .לפני האירוע נהגתי לשתות בבוקר מיץ עשב חיטה לקחת Q 10 אומגה 3 וכדור כורכום 500 MG .האם אני יכול להמשיך לקחת את התוספים הנ"ל ובאיזה הפרש זמן מנטילת התרופות.האם את התרופה לנטון עליי לקחת אחרי הארוחה או לפני.מהו האספירין שפוגע הכי פחות בקיבה ומתי מומלץ ליטול אותו.
שלום אלי, לאף אחת מהתרופות אין מגבלה תזונתית, ואין מניעה מלקחת את התוספים שציינת, פרט לכדור של בלוטת התריס, שיש לקחת על קיבה ריקה ולחכות אחריו. בברכה,דנה
שלום רב, המליצו לי על קפה זה כתחליף לקפה שחור. בהנחה שאני מתכוונת לצרוך מהקפה עולש על בסיס יומי לטווח הרחוק, כמה מקסימום כוסות מותר לי לצרוך ביום? שאלה נוספת: האם לקפה זה יש תופעות לוואי? אני מתכוונת להשתמש בו כתכשיר מעורר/מרענן (הקפה הרגיל גורם לי לרגזנות וכל זאת למרות שאני שותה ממנו עד 2 כוסות ביום) תודה! דבר נוסף, קראתי באיזה מקום שלא בריא לצרוך מתחליף קפה זה יותר משבועיים. זה נכון?
שלום לאה, לצערי אין לי כל מידע המפריך או מאושש את מה ששאלת. אין בעיה עם קפה או קפאין, אאל אם כן זה עושה לך לא טוב. ואז אני שואלת, בשביל מה תחליף? אין שוב דבר מעורר במשקאות שציינת. המעורר נמצא בקפאין, שבאלו אין. בברכה,דנה
גריסי פנינה כידוע הם גריסים מלוטשים, מי מביניהם יותר בריא? וגם, למה באמת מלטשים? הא יש הבדל בטעם?
שלום רוני, ברור שהגריסים המקוריים בריאים ומזינים יותר. הסיבה לליטוש כי כך קלים יותר לעיכול ולבישול. טעם- אישי. בברכה,דנה
רוצה להחליף את 3 כוסות הקפה ביום שלי במשקה ציקוריה כדי לנסות ולהפחית צרבות וכאבים באיזור הקיבה (כנראה חומציות יתר). האם משקה העולש אינו חומצי כמו קפה? כי הרי הבנתי שקפה נטול קפאין אומנם לא מכיל קפאין אך הוא חומצי אפילו יותר מקפה רגיל....אז אני לא בטוחה מה כבר עדיף לשתות.
שלום הדר, הבעיה בקפה הוא הקפאין. החומציות שלו לא רלוונטית. הקפאין מגרה הפרשת חומצה בקיבה. לכן קפה ללא קפאין יכול לעזור וגם התחליפים. אין קשר בין חומציות מזון להשפעתו על הפרשת חומצה בקיבה. בברכה,דנה
מה התזונה המומלצת לגבר בשנות השבעים לחייו חולה סוכרת (מדד אחרון בבדיקות דם - גלוקוז 166) (לוקח כדורים) ובעיית כליות תורשתית (קראטינין 1.5)? אדם שנראה רגיל (אינו שמן), אינו שותה ואינו מעשן. תודה. מה כדאי לאכול? ממה מומלץ להימנע? כמו כן אבקש לדעת האם נדרש במקרה זה להמעיט בצריכת מוצרי חלב, ביצים ובשר? האם יש צורך לבצע בדיקות נוספות?
שלום, יש לפנות לרופא נפרולוג ולדיאטנית המתמחה בתחום הזה לקבלת ייעוץ אישי. בברכה,דנה
שלום, בעקבות המלצות רבות באינטרנט, נטלתי כמוסות קפה ירוק של סופהרב והצלחתי לרדת במשקל לא רע בכלל. רציתי לדעת, לפני שאני ממליצה לחברה, האם יש מניעה מלקחת או שאין לי מה לחשוש?
שלום הילה, נכון לעכשיו לא מסתמנת בעיה או סכנה, אך אני איני מורשית להמליץ על תוסף זה. בברכה,דנה
שלום, יש לי שאלה קצת מוזרה... אני מאוד אוהבת לאכול בורגול, ולפעמים גם חיטה, כשהם במצב לא מבושל. רציתי לדעת האם אני יכולה אליהם כאל פחמימה לכל דבר ואם כן, מהי הכמות שמוגדרת כמנת פחמימה? אני שואלת כי אני לא בטוחה שהם מתעכלים כמו שצריך, כי הרבה פעמים אני רואה חתיכות מהם בצואה תודה וסליחה על השאלה המוזרה
שלום, בהחלט כפחמימה עשירה מאוד בסיבים. 1/3 כוס בורגול לא מבושל זו מנת פחמימה. בברכה,דנה
תודה רבה. אותו הדבר גם לגבי חיטה לא מבושלת?
היי בת 40 פלוס מבצעת ספורט יומי ואוכלת יחסית נכון . הספורט הוא אירובי . ריצה . הליפטי. ספנייג עושה 7 ימים בשבוע בשבועות האחרונים רוצה לרדת במשקל ואין לי כוחות כבר על 7 ימים אז ירדתי לחמש האם גם ארד במשקל ?
שלום מירי, זה עניין של איזון בין הוצאה להכנסה אנרגתית. אם תאכלי פחות ותתאמני פחות אולי כן. אם תמשיכי לאכול בהתאם ל- 7 אימונים, הירידה תהיה קטנה יותר או בכלל לא. בברכה,דנה
האם יש השפעה על הכולסטורול של שימוש בחומרים הבאים בבישול : שמן קוקוס שבבי קוקוס בברכה מיכה
שלום, ההפשעה של שבבי קוקוס שולית. לעומת זאת, שימוש קבוע בשמן קוקוס ישפיע אולי פחות על כולסטרול, אך עלול להעלות רמות טריגלצרידים אם משתמשים במינונים גבוהים. בברכה,דנה
שלום רב, ראיתי על המדפים פשתן חום ופשתן זהוב. מה ההבדל בינהם מבחינה תזונתית ואם כבר אני צורכת פישתן אז מה עדיף מבין השניים? אנא אל תגידו לי שנכון לגוון ולצרוך את שניהם :) נגיד ואני צריכה להחליט על חד משנהם אז מה עדיף? מה בריא יותר? תודה
שלום, לצערי אין לי מידע מדעי ומיהמן בנושא, כך שלא אוכל לעזור לך בנושא. אם מטרת צריכת הפשתן היא סיבים- זה לא משנה. אם מטרת צריכת הפשתן היא אומגה 3, גם גן לא משנה, כי שניהם מקור לא טוב לחומצות שומן מסוג אומגה 3 להם אנו זקוקים. בברכה,דנה
ג.נ. מה מזיק/בריא יותר, עקרונית: בירה מאלט רגילה, או בירה מאלט דיאט (עם פרוקטוז וסוכרלוז)? האם התשובה דומה לגבי אדם שרמת הסוכר שלו בדם קרובה לגבולית, לעומת אדם קדם-סוכרתי? בברכה, אליעזר
שלום אליעזר, אני רבות בנושא. אם רמת הסוכר גבולית, עדיף בירה רגילה לא על בסיס יומי מאשר בירה מתוספת פרוקטוז וסוכרלוז. בברכה,דנה
שלום,אני רוצה לעבור לצימחונות.הפסקתי לצרוך בשר בקר,דברי חלב ולחם בגלל גלוטן. (אני כן אוכלת ביצים,גרעינים וכו'.רוצה לנסות לחם ללא גלוטן.)מרגישה יותר טוב.ולא יודעת איך עליי לערוך תפריט יומי,חושבת שלא תהיה לי חסרים בויטמינים בגוף.הייתי רוצה לבקש מכם שתעזרו לי בלערוך לעצמי תפריט.עזרו לי,בקשה.
שלום מלי, פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי. עליך לפנות לדיאטנית בקופה לייעוץ פרטני. בברכה,דנה
שלום דנה 1-כמה אקסקסנטין יש ב100גר' דג סלמון .האם ידועה רמת רעילות? 2-חומצה כלורוגנית היא אנטי אוקסידנט חזק ויעיל במיוחד נגד מולקולות גדולות של רדיקלים חופשיים , רוס ,לכן מומלץ לצרוך אותה ,חוץ מתועלות אחרות שיש לה...נכון? כמה ? תודה עמיר
שלום עמיר, 1. לא מצאתי מידע בנושא וכן לא מצאתי מידע לגבי רעילות. 2. חומצה כלורוגנית (פולי קפה ירוק), הידע לגביה, מינון והמלצות לא נקבע עדיין, ואין מספיק מחקרים מדעיים מהימנים בכדי לתת המלצה, על כן אין מספרים מוגדרים.תועלות שמייחסים לה זה גם ירידה במשקל ואיזון סוכרת. בברכה,דנה
איפה אפשר לקבל עוד מידע בנושא?
אכלתי ביומיים שלוש האחרונים יותר מהרגיל ונשארתי 19.4 אחוזי שומן (בבוקר) אבל עליתי 2-3 קילו במשקל שזה מורא הבהיל אותי .. מזה אמור להיות העלייה במשקל האם זה נוזלים ? או שבאמת עליתי
שלום ספירי, שינויים במשקל על בסיס יומי לרוב מעידים על שינוי במסת נוזלים ולא במסת שומן. השאלה כמה באמת אכלת יותר, ייתכן וחלק מזה גם עליה בשומן, שלא מתבטא באחוזים, כי הבדיקה אינה מדוייקת בלאו הכי. בברכה,דנה
אני אוכלת מסודר 2 פרוסות לחם עם אבוקדו או ביצה 2 פירות ביום בשר בצהריים וסלט טונה בערב.. בסופשים במיוחד יש לי התקפות רעב בעיקר של פחמימות אני לא מתליחה לעצור את עצמי כשאני מתחילה לאכול כמה דברים מתוקים או כמות אוכל יותר מהרכיל אני מרגישה שאני הרסתי את היום ואני מתחילה לטחון את כל הבית ועד תחושת הקאה ושאני מתפוצצת אני מפסיקה אשמח להמלצה מה לעשות בנוגע להתקפות האלה שהורסות לי את הירידה במשקל..
שלום ליאן, צר לי, אך פורום זה אינו מיועד לייעוצים אישיים. עליך לפנות לדיאטנית לטיפול אישי. טיפ אישי- אולי במקום ל"הרעיב" את עצמך בסופ"ש ממתוקים והנאות החיים, תחליטי שיש לך בכל יום אפשרות למנה מוגגדרת של מתוקים, וכך לא תגיעי לסופ"ש עם חשקים בלתי נשלטים. כמו כן, בסופ"ש יש נטיה להיות יותר בבית ופחות עבודה/לימודים. נסי למצוא תעסוקה אחרת. בברכה,דנה
אני בחור בן 30 ויש לי חוסר בחומצה פולית יצא לי בבדיקה 4 נתנו לי כדורים של חומצה פולית ורציתי לדעת תוך כמה זמן החומצה הפולית מתחילה לעלות בדם ומתיי יש שיפור לטווח התקין?
שלום חיים, אין זמן בדוק וידוע. ההחלטה היא רפואית.לעיתים זה לוקח חודשים. המינון הוא 3-5 מ"ג ליממה. אבל, ללא כל קשר יש לחזור על הבדיקה שוב, ואם אכן הדבר, יש לערוך בירור לחסר, שכן חסר בגבר בגילך הינו נדיר. יש לקחת בדיקות דם לבדיקת אנמיה, סוג כדוריות הדם ולהתסכל על משטח דם. לברר את סיבת החסר כולל מחלות מעי ( למשל צליאק ללא שמירה על תזונה מתאימה), שימוש בתרופות (כגון מטרוטרקסט ואז הטיפול הוא שונה), שימוש מוגבר באלכוהול (אלכוהוליזם), מחלות עם צריכה מוגברת של ח.פולית כגון מחלות כליה, כבד ועוד. לכן אין לקבל את החסר כמובן מאליו אלא לבררו. בברכה,דנה
איזה מזונות או תוספי מזון משפיעים על העמילאז-- אם בכלל? תודה.
שלום, מבירור הנושא ישנן מס' תרופות שיכולות לגרום לעליה בעמילאז בדם/שתן או מחלות שגורמות לכך. תלוי כמובן כמה חריגה מהנורמה. לא מזון או תוספי מזון ידועים כגורמים לכך. פנה לרופא המטפל. בברכה,דנה
שלום, אני צורכת בירה בכמות היומית המומלצת לאשה- אבל במקביל נוטלת תרופה נגד דכאון (מהסוג המרדים). לצערי לשום גורם אין הנחיה באיזו מידה צריך לצמצם/ לא לצמצם את כמות הבירה ומספר הפעמים בשבוע של השתיה. כולם מסתפקים ב"לצמצם"... לכן אני לא פועלת בנידון וממשיכה ברוטינת שתיית הכמות המומלצת . אם תוכלו לסבר את אזני העסק יהיה פשוט יותר- הרי מדובר בכמויות מדודות הן של אלכוהול והן של מינון תרופתי ולא נראה לי מסובך כלל ליצור נוסחה שתתאר תבנית שתיה רצויה במצבים אלה. אם אין באפשרותכם להשיב על העניין- אשמח אם תפנו אותי לגורמים שכן מסוגלים להשיב במדוייק על השאלה (לצערי הרב רופאים פסיכיאטרים אינם יודעים פתרונות בנושא- וחשבתי שאולי למומחי התזונה יהיו). תודה רבה
שלום נטע, לרוב ההמלצות להמנע משילוב עם אלכוהול נובעת מהשפעות מרדימות של התרופות, שאלכוהול עלול להחמיר את התופעה. כמו כן, אלכוהול יכול להשפיע על מידת הספיגה של חלק מהתרופות , כך שזה יכול למנוע ספיגה או להגביר ספיגה. על כן לרוב התרופות יש תוספת של המנעות מאלכוהול או הפחתה בשתיה. כל עוד את שומרת על מנה קבועה, והתרופה משפיעה לטובה ורמתה אינה משתנה, כנראה שזה בסדר. בכל מקרה המלצות כאלו אמורות להיות של רופא/רוקח. בברכה,דנה
ד.נ. מהם סוגי הדגים (סרדינים וטונה משומרים, סלמון מעושן, דג ממולא, וכדומה דגים טעימים) וכמותם השבועית המספקת אומגה 3 די הצורך? בברכה, רוביק
שלום רוביק, ההמלצה עומדת על 2 מנות בשובע של לפחות 100 גר' של סלמון, הרינג, מקרל, סרדינים. בברכה,דנה
שלום האם ויטמין סי במינון 100 ליום, לבן אדם בן שמונים עם אי ספיקת כליות ורגישות לפול יכולה להזיק?
שלום דוד, אין סיבה לתת ויטמין c בכלל במינון כזה. פלפל אחד ביום מספק אותה תמורה בלי הבעייתיות של G6PD. בברכה,דנה
מינון 100 מ"ג בגלל הכליה, יותר יזיק. קראתי שזה טוב ללב ולכן אני לוקח גם אם זה מינון כזה. השאלה האם יש בזה סכנ. אינני אוכל פלפל ביום.
שלום רב, פניתי לגבי ערכים נמוכים של טריגליצרידים ואמינות בדיקת LDL מחושב. בתשובת הוספתם שאם הערך של טריגליצרידים מעל 300 אז ה-LDL המחושב הוא לא אמין. שחיפשתי תשובה לשאלתי הראשונה נתקלתי בערכים שונים 250/300/400. למה השוני?זה תלוי מעבדה? תודה מראש אילנה נ.ב- שאלתי שאלה זו כתגובה לתשובתכם אך אני רואה שעניתן על שאלות שנשאלו ליר מכן ולכן החלטתי לשאול כשאלה חדשה
שלום אילנה, ראי תשובתי בשאלה המקורית. בברכה,דנה
שלום לכן, האם אין פרדוקס בעצם באכילת טחינה לשם קבלת ברזל ו\או סידן??(יש גם סידן וגם ברזל יחדיו בטחינה) לפי מה שאני יודע....סידן מונע ספיגת ברזל וברזל מונע ספיגת סידן....אני תוהה האם זה מה שקורה בעצם באכילת טחינה? ..כי אכן זה הדבר..אז הטחינה היא חסרת כל ערך תזונתי וכל הטוב בה נעלם.אני צודק? אשמח לתגובה בתודה מראש .ע.
שלום עודד, ראשית, יש עוד חומרים בטחינה שמונעים ספיגה של סידן וברזל, לכן שלא רק התחרות ביניהם בעייתית. על כן טחינה, לא יכולה להוות מקור טוב שלניהם לבדה, וצריך עוד מקורות. מי שבונה על קבלת מספיק סידן וברזל מטחינה נידון לכשלון, ומזל שאנחנו לא אוכלים רק טחינה. חלק בכל זאת נספג, היא לא חסרת ערך מבחינה זו. לטחינה יתרונות נוספים כמקור שומן בריא ומזין המכיל חומצות שומן חד בלתי רוויות שנמאו מועילות באיזון שומים בדם הורודת סיכון למחלות כלי דם ולב. בברכה,דנה
האם דייסת שיבולת שועל משמינה? ואם לא כמה אני יכול לאכול ממנה?
שלום עוזי, אוכל פר הגדרה אינו משמין. משמין משמעותו לאכול יותר קלוריות ממה שהגוף מוציא, ולא רק דייסה, אלא סה,כ המזון יחד עם הוצאה אנרגתית של פעילות גופנית. אפשר לשלב דייסת שבולת שועל בתפריט היומי- מנה לרוב מוגדרת מ- 3 כפות שבולת שועל לפני בישול. בברכה,דנה
לא בטוח במה מדובר בדיוק.. האם יש לך את המידע הזה? (קישור)
שלום, אין לי מידע בנושא. בברכה,דנה
בערכים נמוכים של טריגליצרידים,סביב 50,ניתן להתייחס לערך LDL מחושב כמו שהוא או שנכון יותר להשתמש בערך non HDL כולסטרול? תודה מראש :-)
שלום אילנה, הבעיה היא כאשר TG גבוהים מ- 300, לא כאשר הם נמוכים, בגלל שבחישוב לוקחים את ה-VLDL. בברכה, דנה
תודה רבה על התגובה.מוזר לי שאת כותבת 300,ראיתי ערכים של 250/300/400 שחיפשתי תשובה לשאלתי ברשת. למה יש הבדל בין הערכים שמוזכרים במקורות? אילנה
שלום אילנה, זה תלוי בסוג המעבדה. לכל מעבדה קיטים שונים לבדיקה עם רגישות שונה. הממוצע זה לרוב 300. בברכה,דנה
כאשר יש שלשולים בגלל קלקול קיבה, כמה מלח לשים בכוס מים כדי כדי להגיע לכמות מלחים הדומים בריכוזם לדם?
שלום אנה, אם מדובר ביום אחד, אין טעם להחזיר משהו מיוחד. מספיק לאכול קצת קרקרים מלוחים או מרק צח. בברכה,דנה
בארוחה אחת אכלתי קופסה שלמה (250 גרם) של גבינה דלת לקטוז שכתוב על האריזה 0.5% לקטוז ושתיתי מילקשייק ממלון ומכוס וחצי חלב דל לקטוז (300 מ"ל) שכתוב על האריזה 0.5% לקטוז האם אכלתי בארוחה אחת 2.75 גרם לקטוז? קבלי התנצלות על שאלה של חישובים שאולי בכלל לא קשורה לפורום אבל אני חייב להבין כדי לא לעשות טעות ותודה רבה. כי לפי תשובה בפורום לפני ימים ספורים כתבת שרגישים ללקטוז יכולים לסבול בממוצע 6-12 גרם ליממה לקטוז.
שלום אריק, החישוב אכן נכון. זה ממוצע. יש כאלה שיכולים יותר ויש כאלו שלא יכולים בכלל. אם לא קרה כלום, כנראה שאתה בסדר. מעבר לכך, ניתן עדיין ליטול אנזימי לקטאז. בברכה,דנה
האם זה נכון שבמוצר חלבי שאין עליו רישום כמות הלקטוז אז מסתכלים בטבלת ערכים תזונתיים בערך המספרי של פחמימות ואם כתוב 1 או פחות מ- 1 גרם פחמימות ל-100 גרם, אז זה אומר שכמות הלקטוז במוצר היא קטנה ? לי זה נראה לא הגיוני כי על אריזת חלב דל לקטוז כתוב כמעט מעל 4 גרם פחמימות ל-100 מ"ל וכמות הלקטוז היא 0.5%. מהי בעצם הדרך לדעת כמה לקטוז יש בכל מוצר חלבי כאשר המפעל לא כותב על האריזה?
שלום ענבל, יש את הידע הכללי של אנשי מדע, מזון ודיאטניות. לדוגמה גבינה צהובה מכילה פחות מ-1 גר' פחמימה, ועל כם נחשבת למוצר דל לקטוז. הסיבה לכמות הפחמימות הגבוהה בחלב, כי למעשה מה שעשו זה פרקו את הלקטוז או הוסיפו פחמימות ממקור אחר כדי לשמר את הטעם והמרקם של החלב. לקטוז הוא דו סוכר, וע"י פירוקו נוצרים חד סוכרים שנכנסים לספירה של הפחמימות. בברכה,דנה
היי, אני יודעת שפירות יער, ביניהם פטל ואוכמניות הם בעלי ערך בריאותי גבוה ומומלצים לצריכה על בסיס יומי אבל מאחר ונורא קשה להשיגם,בכל הסופרים למיניהם מוכרים אותם קפואים והשאלה שלי היא האם כל הערכים הבריאותיים נשמרים כאשר הם נמצאים בהקפאה או שעדיף לקנות אותם במצבם הטרי? שמעתי שיש המלצות לפה ולפה. תודה!!
שלום אביב, נכון שפירות יער עשירים בהרבה נוגדי חמצון, אך איננו רגילים לצורכם, ואנו מקבלים את אותם נוגדי חמצון מפירות שנמצאים בשפע בארץ כגון ענבים, שזיפים, דבדבנים. אין המלצה לצרוך דווקא אותם, ובאמת שאלה מצויינת מה ערכם כקפואים, ועל כך אין מידע של ממש. בברכה,דנה
שלום, רציתי לשאול האם מותר להוסיף קפה ירוק (אבקה) לקפה רגיל ("טייסטרס צ'ויס", למשל) בתודה מראש, גיא.
שלום גיא, אין לי מידע בנושא. לא נראה לי שישנה בעיה. בברכה,דנה
שלום בעקבות הכתבה העוסקת בפוריות ותזונה, רציתי לשאול, האם תזונה נכונה יכולה לעזור בשיפור איכות הביציות גם לבנות 40. תודה דנה
שלום דנה, שאלה מצויינת. איני חושבת שהדבר נבדק לדקויות אלו. כן ידוע שתזונה, פעילות ומשקל תקין משמרים פוריות לאורך זמן, וידוע כי נשים העוסקות בדיאטות הרזיה קיצוניות, תת משקל או עודף משקל נוטות לסבול יותר מבעיות פוריות, אך לא רק הן. שיא תקופת הפוריות מבחינתנו היא 27-28, מגיל זה מתחילה ירידה משמעותית בכמות ואיכות הביציות. תוסיפי לכך שינוים הורמונליים של הגיל וגורמים נוספים, והסיכויים הולכים ופוחתים להריון מהיר, טבעי וקל. לשפר ושלמר את איכות הביצית בגיל 40 ע"י שינוי תזונתי, קרוב לוודאי שלא נוכל לעשות באופן משמעותי, כי השינוי הטבעי שנשעה עד נקודה זו לא ניתן לתיקון. בהנחה ששמרת על תזונה נכונה עד כה ואת פעילה גופנית, ובמשקל תקין, הסיכוי שמצב הביציות שלך טוב יותר לעומת נשים שלא עשו זאת. אך לתקן עכשיו, מה שכבר נעשה- כנראה שלא. את כן יכולה לשפר פרופיל הורמונלי שחשוב לא פחות וזה שילוב של תזונה נכונה ופעילות גופנית וירידה למשקל גוף תקין. בברכה,דנה
דנה שלום, איזה ממתיק עדיף לדעתך מבחינה בריאותית - סוכרלוז או סטיביה? ידוע לי שאינך מעודדת שימוש בממתיקים באשר הם, אך בבחינת "הרע במיעוטו", על מי משניהם היית ממליצה?
שלום איילת, מבחינה לוגית- סטיביה. מבחינה מחקרית- אין הבדל. בברכה,דנה
שלום למנהלות הפורום. בעבר שמעתי שאסור לאכול טחינה ואבוקדו יחד (לא זכור לי מה הסיבה). רציתי לדעת האם נכון הדבר. תודה רבה.
שלום יעל, אין מניעה כזו. בברכה,דנה
שלום דנה אני צורך כל יום 1 כף זרעי פשתה, האם צריכת ALA מן הצומיח מספקת אומגה 3,DHA EPA ,? תודה נתן
שלום נתן, ממש לא, ולעולם לא תספק. יכולת ההמרה שלנו נמוכה מאוד, ולכן חייבים גם מקור דגי. בברכה,דנה
אז אם אוכלים זרעי פשתה אפשר לצמצם את צריכת הדגים ,נכון? נתן
אני בן 67 ולפני מספר שנים עברתי ניתוח בריאטרי. לפי הוראות רופאים אני נוטל בכל יום כדור ברזל (עדין) וכדור ויטמינים. האם יש צורך לעשות מידי פעם הפסקה בנטילתם?
שלום עמי, זה תלוי בוסג הניתוח שעברת וברמות בדם. הכי נכון לפנות לדיאטנית בריאטרית לבירור. בברכה,דנה
שלום, האם מלפפון ללא הקליפה מומלץ או אסור שיש גסטריטיס שמטופלת ב ppi? מצאתי מידע סותר באינטרנט, תודה.
שלום יוסי, אין מניעה מאכילת ירקות באופן כללי בגסטריטיס שמטופלת ב-ppi, פרט לבצל ושום. בברכה,דנה
שלום מה ידוע לך על צמח המורינגה? 1- איפה קונים? 2- איך צורכים? 3- כמה צורכים ביום? 4- מה היתרונות הבריאותיים? 5- האם יש תופעות לוואי? 6- האם אפשר לרכוש ללא חשש או שאני צריכה לשאול איש מקצוע? 7- האם הוא מסוכן? תודה
שלום, המורינגה שייכת יותר לתחום התזונה האלטרנטיבית, ולכן אין הרבה מאוד מידע מחקרי בנושא. נראה כי אין נזק בנטילתה כאשר נצרכת דרך הפה באופן טבעי. אסור לצרוך את השורש כי הוא רעיל. לא מומלץ לנשים בהיריון. מייחסים לו הרבה תכונות בריאותיות כגון איזון סוכרת, לחץ דם, סרטן ועוד. כדיאטנית המסתמכת על מחקר מדעי- איני יכולה להמליץ על צריכתו, אך נראה בטוח לשימוש. בברכה,דנה
שלום, לפני כמה שבועות פתאום התחלתי מדי פעם להשתין באופן מסיבי כמויות גדולות של שתן שלא פרופרציונליות לכמה אני שותה. שמתי לב שזה קורה רק כאשר: 1)אני לוקח ויטמין D. או 2)אני אוכל ארוחות גדולות ומלאות בפחמימות. עשיתי בדיקת דם ויש לי ויטמין D נמוך וגלוקוז קצת גבוה. הרופא שלי לא יודע למה זה קורה. ידוע לך מה יכולה להיות הסיבה? תודה.
שלום אייל, בוא נסכם שלויטמין D אין קשר. ובוא נגדיר סוכר גבוה- אם הסוכר שלך בצום מעל 100, אז אחרי ארוחה יכול להיות מעל 200 ואז לגרום להשתנה מרובה. השתנה אינה בהכרח פעל יוצא רק של נוזלים אלא חוסר איזון של סוכר בדם אוכילה מוגברת של נתרן. בברכה,דנה
שלום דנה, האם שאלתי בנדון מ-5.8 (!) נפלה בין הכיסאות? אליהו
שלום אליהו, אני חושבת שעניתי לך בנושא רבות, ועמדתי ברורה למדי. תזונה אינה פשרה בכל מצב, יש מחלות בהן פשרות מיותרות עלולות להביא אותך למחלות מסכנות חיים. אני ממליצה בחום לא לעשות שינויים תזונתיים בלי ליווי מקצועי של דיאטן, שגם יכול לספק לך פתרונות יצירתיים לכל נושא תחליפי הסוכר. בברכה,דנה
שלום . אני בת 21 גובהי 1.50 ושוקלת 42 משקלי תקין לגובה ולמבנה גוף שלי . בעבר שקלתי בערך 48 קילו הרזתי אותם במשך כ4 חודשים באמצעות תפריט דיאטה בריא מאוד שכלל 1200 קלוריות ביום . כרגע הפסיק לי הווסט בערך 3 חודש וגם כן עצירות. פניתי לדיאטנית והיא טוענת שמשקלי תקין אך אני חייבת להשמין בשביל קבלת ווסט וכניראה הגוף שלי אינו מיועד להיות רזה . האם זה הגיוני ?
שלום טלי, בהחלט היא צודקת, ייתכן ועליה שך 2-3 ק"ג תשנה את המצב לגמרי. המחזור לא הפסיק סתם, אלא בגלל ירידה במסת שומן וייצור הורמוני מין, כך גם העצירות. אין סיבה שתאכלי תפריט דל כל כך. בברכה,דנה
האם נכון הדבר שמומלץ כשיש שלשולים לשתות הרבה משקאות איזוטוניים? מה זה?
שלום אורי, לא בכל מקרה, תלוי בכמות ותדירות השלשולים. אנשים נוטים במצב שלשול להחזיר רק מים חופשיים ולא מלחים, שגם אובדים במצבים אלו, לאן ממליצים על משקה איזוטוני- כלומר משקה המכיל גם מלחים הדומים בריכוזם לדם, על מנת להחזיר לא רק נוזלים אלא גם מלחים שאבדו. אם רק מחזירים מים חופשיים ללא החזרת מלחים, רמתם עלולה לרדת בדם. בברכה,דנה
כדי להגיע לכמות מלחים הדומים בריכוזם לדם? ביום של שלשול בגלל מעי רגיש? או בכלל באופן כללי כאשר יש שלשולים ?
שלום רב, לפי תוצאות בדיקות דם מתברר שיש לי דלקת, כנראה במעיים. המטפל בדיקור ממליץ לי על תזונה טבעית לניכוי הגוף מרעלים למשך 3 חודשים. אשמח לשמוע דעה בנושא.
שלום, על איזו בדיקה מדובר בדיוק? אני לא פועלת על פי חושים ומדקרים, אלא על פי מדע ובדיקות וקליניקה של מטופל. איני נוהגת לתת המלצות תזונתיות ללא ביסוס מדעי, בייחוד שאין כזה בנמצא בנוגע לניקוי רעלים. במידה ויש לך תוצאות וקליניקה המעידה על מצב קיים, נשמח לעזור. בברכה,דנה
תודה על המענה. הבדיקה היא: C-REACTIVE PROTEIN והערך שיצא בתוצאה: 0.83