פורום תזונה קלינית
אני בחורה בת 22 משקל 50 ק"ג גובה 1.57 ברצוני לדעת האם המשקל שלי תקין ביחס לגובה? אם ברצוני לשמור על המשקל, כמה קלוריות עליי לצרוך ביום בהנחה שאני לא מבצעת פעילות גופנית מיוחדת ולא עובדת בעבודה פיזית?
שלום חני, משקלך תקין לחלוטין. אין לי אפשרות לומר לך כמה קלוריות עליך לאכול על מנת לשמור על משקל. זה לא רק לפי הנתונים שתארת, אלא יש צורך באנמנזה תזונתית, וזאת יש לעשות במסגרת ייעוץ אישי. בברכה, דנה
1.האם אפשר לאכול טונה/טחינה/חומוס/סרדינים בשילוב עם מוצרי חלב? (שמעתי פעם ששילוב של מאכלים אלה עם מוצרי חלב מונע את ספיגת הברזל האם זה נכון? 2.האם אפשר לאכול ביצים בשילוב עם מוצרי חלב? 3.האם מספיק לאכול אחרי פעילות אירובית בינונית (נניח שעה הליכה בינונית- מהירה) רק יוגורט 1.5%/משקה יוגורט 0%? בהנחה שאני לא רעבה
שלום, 1. אפשר לאכול את המזונות במשולב. אין בעיה של הברזל, כי גם ככה הספיגה נמוכה ממזונות אלו, או שהרמות נמוכות. המזונות שציינת בעיקר עשירים בסידן חוץ מהטונה והחומוס. 2. אפשר לאכול ביצים עם מוצרי חלב. 3. הייתי מוסיפה גם פחמימה מורכבת, דגנים, שבולת שועל, פרוסת לחם מחיטה מלאה. בברכה, דנה
של חלב 180 מ"ג ל-100 מ"ל 1% שומן מספק 1000 מ"ג סידן.. ובכך נותן את התצרוכת היומית המומללצת השאלה אם זה לא מוגזם ? כי בנוסף הרי יש סידן גם במזון.. בנוסף האם צריכה כזאת טובה מבחינה הספיגה של הסידן? זה כמו שלוקחים גלולה? בקשר לויטמין D חוץ משמש ושמני דגים לא זמינים.. יש משהו טבעי שנותן 1000 יחידות ומעלה? תודה.
שלום, זוהי כמות גדולה מדי לצרוך בבת אחת, כי ככל שצורכים יותר סידן, נספג פחות, ולכן הייתי יותר מפזרת על פני היממה. הכמות המומלצת לסידן ביום היא כ- 1200-1300 צ"ג ליממה כך שזה לא מוגזם. שמש היא מקור מצויין לויטמין D, סך הכל חשיפה של רבע שעה ליממה בין השעות 11-14 בצהריים, מספיק לחשוף ידיים. גם המזונות מתוספים ויטמין D, כולל מוצרי חלב, אך קשה להגיע להמלצה במזון. בברכה, דנה
אז מה ההבדל? בין חלב לגלולות מבחינת הכמות בבת אחת? יש ויטמין D טבעי בטיפות או משהו? כף שמן דגים ממקור Halibut,מכילה כ-4,800 יחידות ויטמין D יכול להיות יש כזה בגלולות?
דנה שלום, בגבינות, גם לבנות וגם צהובות - כולל האיכותיות ביותר - יש מייצבים, משמרים, חומרי טעם וריח, צבע מאכל, מווסת חומציות, חומצת חומץ, מלח וסוכר. אפילו בחלב יש מייצב, ובמשקה חלב סויה יש חומרי טעם. גם בלחמים - כולל האיכותיים מאוד - יש חומר משמר, חומר מתחלב, מעכב חמצון, עמילן תירס, אנזימים לאפייה, סוכר ומלח. בנוסף, כל המזונות הללו נקנים מהחברה, ואין הם מוכנים באופן ביתי. מאחר שכך, איך מתיישבת האמירה שאלו אינם מזונות מעובדים עם הסברך באשר למאפיינים המגדירים "מזונות מעובדים"? אלה
שלום אלה, כל החומרים שציינת שמוספים למזון הינם חומרים טבעיים ולא מלאכותיים, וגם בבית ניתן להוסיפם. החומרים המתחלבים והמייצבים לרוב מיוצרים מחומרים טבעיים אחרים ולכן יש איתם פחות בעיה. הבעיה העיקרית במזון מעובד הוא כמויות מלח אדירות, שומן טרנס,חומרים מסרטנים, שלא נכללים ברשימה שציינת, פרט למלח. אני בהחלט ממליצה לאנשים המנסים שלמור על תזונה בריאה להכין את המוצרים בבית, בעיקר לחמים למיניהם. אך מוצרי חלב זה קצת יותר בעייתי, בגלל נושא הפסטור. בברכה, דנה
שלום אלה, צר לי שאיני מצליחה להבהיר את דברי בפניך, אך לדאבוני אין לי דרך אחרת להביר לך את התשובה, אני חושבת שפרטתי מספיק את הרעיון ואת המוצרים אליהם אני מייחסת תכונות לא מזינות. את מוזמנת לפנות לאתר של משרד הבריאות אגף התזונה שם יש פירוט של חומרים טבעיים, מלאכותיים חומרי טעם וריח ועוד. וכמו כן את יכולה להפנות אליהם שאלות בנוגע למזונות מעובדים,שכן לי אין תשובה אחרת לספק לך. בברכה, דנה
כבר ידוע שסידן יש לו נטייה של ''ליברוח'' ולא להיספג איך אפשר להפיק את רוב ספיגתו נגיד מהחלב או כול מזון אחר העיקר שהוא יספג הכי הרבה שיש? תודה!
שלום דניאל, סידן לא "בורח" אך ספיגתו תלויה בהרבה גורמים, הורמונליים וכן כמותיים. ככל שכמות הסידן גבוהה יותר בארוחה כך נספג פחות, לכן חשוב לפזר את המזונות על פני היממה. לא לקחת תוספי ברזל באזור הארוחות. להמנע מאכילת הרבה סיבים בזמן ארוחה המכילה סידן. בברכה, דנה
האם לאכול סלט ירקות בלילה (שעה שעתיים לפני שינה) זה בריא? אין לי זמן לאכול יותר מוקדם.
שלום מור, אין לזה שום משמעות בריאותית מיוחדת. אכלי את הסלט כאשר יש לך אפשרות. בברכה, דנה
אני מטופל בקומדין בעקבות החלפת מסתם אורטלי .בספרות מופיע מזון המכיל ויטמין K בכמות גדולה .אין איזכור לתופעה הפוכה -כלומר:האם יש מאכלים,תבלינים ,תוספי מזון המבטלים את יצור ויטמין K וכתוצאה מכך - בלי לדעת- ערכי ה-INR עולים לרמה מסוכנת .תופעה זו מצאתי באשכולית , חילבה ,שום, ועוד . רק לאחר בדיקת דם והתוצאה הקיצונית- PT 4.7 או PT 5 .עמדתי על קיום תופעה כזו. האם יש מקום מרוכז מידע זה ?
שלום גדי, מחקרים אחרונים מראים שאין למעשה דיאטה מסויימת לאנשים הנוטלים קומדין, כלומר לא להמנע ממזונות באופן כללי, אלא לשמור על דיאטה קבועה, כלומר שעות קבועות ואכילת מזונות דומה על בסיס יומי.לא ידוע לי על מזונות שגורמים לתופעה שאתה מתאר, ולאו דווקא המנגנון שתארת הוא דרך ויטמין K. כלומר יכול להיות שזה קורה בגלל עליה ברמות הקומדין בדם, בגלל מטבוליזם שונה,וכן ישנם חומרים שהינם דמויי קומדין, אך לא מאלו שציינת. כן יש דגש להמנע מאלכוהול ומיץ חומציות. לגבי ויטמין K ההמלצה היא לשמור על דיאטה קבועה ולא לעבור את ה- 120 מק"ג ליממה. בברכה, דנה
וכמה ויטמין D יש בכפית ? כתוב איפהשהו 5,000 יחידות ויטמין D זה נכון? או שתלוי של איזה דג ? ומה עוד יש בזה? תודה.
שלום, שמן דגים מהווה מקור מצויין לאומגה 3 , יש לקחת בחשבון שמדובר בכ- 120 קק"ל לכף ובכ- 60 מ"ג כולסטרול. מבחינת תכולת ויטמין D זה רק בשמן דגים שמקורו בכבד של דג קוד ושם בכף יש כ- 1400 יחב"ל. בברכה, דנה
היי דנה, מה עדיף בדיאטה חלב 1% או חלב 0% ? אני שותה בערך 1/2 עד כוס ליום . תודה
שלום נטלי, מבחינה קלורית זנ ממש לא משנה. מבחינת סידן, עדיף 3%. בברכה, דנה
קצת מבולבלת. מבחינת דיאטה: האם חלב 3% חצי כוס ביום יעשו את ההבדל מבחינת הסידן לעומת 1% אך מצד שני יעלו את צריכת השומן. מה עדיף? תוספת סידן אך גם תוספת שומן. בכל הדיאטות מגבילים את צריכת החלב וגם מציינים 1%, מדוע ? 2. האם סידן לא עדיף לקבל ממקורות אחרים? גם כך אני משתדלת להמעיט בחלב פרה .
כמה זמן כדאי לבשל יחד עם אורז, קינוא וכדו' קטניות משקית כדאי שישמרו הערכים התזונתיים? כי אם אני שמה אותם יחד עם הפחמימות מהתחלה זה לא נהרס?
שלום יעל, בישול קטניות ודגנים ביחד לא הורס ערכים תזונתיים אחד של השני, ולכן בשלי אותם עד למוכנות המוצר שיהיה לטעמך. בברכה, דנה
1. האם אורז מלא/אדום/שחור/מעורב יכול לגרום לעצירות כמו אורז לבן? 2. האם אורז אדום הוא נחשב למלא?
שלום מאי, אורז אדום ושחור שונים בתכליתם. אורז אדום הוא למעשה תוצר של שמר שמצוי באורז רגיל ומצאו שהוא מועיל מאוד בהורדת כולסטרול בדומה לטיפול תרופתי בשל חומר שנוצר בו. זהו למעשה לא ממש אורז אלא תוצר של שמר באורז. אורז שחור דומה במהותו לאורז מלא ובעל תכונות דומות. לשניהם יתרון על פני אורז לבן בכל מקרה. גם אורז לבן לא גורם באופן כללי לעצירות, זה משתנה מאדם לאדם, ורק לאנשים בעלי נטיה לעצירות זה ישפיע כולל אורז לבן, שחור, מלא ומעורב. זה מאוד תלוי בכמות השתיה. בברכה, דנה
עקב מחלה אני לוקחת סטראוידים במינון גבוה (80 מ,ג) שיופחת לאורך זמן. ידוע לי שאחת מתופעות הלוואי היא השמנה שעשויה להיות גדולה מאד. כבר עכשיו, כשבועיים אחרי תחילת הטיפול, אני מתחילה לצבור שומן בבטן ובפנים, בעיקר, למרות שאני מקפידה מאוד על תזונה ועל הליכות מדי יום. האם יש סיכוי למנוע את ההשמנה או שהיא בלתי נמנעת? אשמח לכל עצה
שלום תמר, ההשמנה שאת מתארת מאוד אופיינית לשימוש בסטרואידים במינון גבוה. השמנה זו נקראת השמנה קושינואידית המתאפיינת בפני ירח והשמנה בעיקר באזור הבטן. צבירת השומן באזורים אלו לאו דווקא גורמת לעליה במשקל, הואיל וסטרואידים במינון כזה גורמים לפירוק שריר מוגבר, ואז ישנה ירידה במסת שריר על חשבון עליה במסת שומן.. זה לא בלתי אפשרי למנוע עליה במשקל בטיפול בסטרואידים, אך זה גם לא פשוט. רצוי במקביל לפנות לדיאטנית להרכבת תפריט אישי מתאים, תוך שימת דגש על דיאטה דלת פחמימות וסוכרים פשוטים, דלת מלח ושומן רווי, מועשרת בסידן וויטמין D. חשוב להיות פעילים מבחינה גופנית. ההשמנה בפנים אינה תשתנה עם דיאטה אלא רק בהורדת מינון הסטרואידים למינימום. בברכה, דנה
היי דנה, האם מיץ גזר מ-4 גזרים בינוני-גדול הוא פצצת קלוריות? בכמה קלוריות מדובר? והערך הפחמימתי לכוס כזו? תודה
שלום טלי, בגזר בינוני יש כ- 25-30 קק"ל. כך שמיץ מ- 3 גזרים יהיה שווה ל- 100-120 קק"ל, בהנחה שלא מוסיפים לא סוכר.יש במיץ טבעי כזה כ- 25 גר' פחמימה. בברכה, דנה
ומה לגבי הויטמינים? ושילוב עם פרי/ירק אחר תורם לספיגה טובה יותר?
איך מורידים רמות גבוהות של טריגליצרידים? אם אפשר להתיחס בתשובה לכך שיש לי רגישות ללקטוז.
שלום צילה, דיאטה דלת פחמימות וסוכרים פשוטים, פירות, שומן רווי, הורדת אלכוהול ופעילות גופנית וכן ירידה במשקל. כמובן שזוהי הנחיה כללית ביותר, עליך לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה, דנה
שלום התחתלתי לעשות דיאטה לפני חצי שנה ( תפריט בשילוב פעילות גופנית : מכון כושר והליכה בחוץ) , ירדתי 5 ק"ג , ומאז אני לא יורדת במשקל למרות שאני אוכלת ארוחות מסודרות סה"כ קלוריות 1300 ביום . עם שעתיים פעילות גופנית . אני רוצה לרדת עוד 3 ק"ג ולא מצליחה .מה עלי לעשות.
שלום דקלה, לצערי אין לי אפשרות לתת לך עצה מועילה, הואיל ופורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי. ישנן דרכים רבות "לעורר" ירידה במשקל מחדש. הבעיה שאת התחלת עם כמות קלוריות נמוכה מאוד ומשם די קשה לרדת מבלי לגרום לנזקים. לפעמים משנים את הרכב התפריט, שעות אכילה, עושים ימי קיזוז ועוד. אך בשביל אלו עליך לפנות לייעוץ אישי. בברכה, דנה
שלום דנה אם מטופל עובר כימותרפיה אלבומין מאוד נמוך , ואין לו תיאבון (כמעט ולא אוכל כלום ) , איך אפשר להעלאות את האלבומין שלו?
שלום נועה, אלבומין ניתן להעלות רק ע"י מזון המכיל חלבונים (בשר, גבינות, ביצים, דגים, קטניות ) וכמובן שיש לדאוג לתמיכה קלורית מתאימה משומנים ופחמימות. במקרים של חולים אונקולוגיים ניתן לרוב למצוא ירידה באלבומין בשל חוסר תאבון ומחלה פעילה. רמת ההתערבות תלויה בחומרת הירידה באלבומין. עליכם לפנות לדיאטנית במרפאה האונקולוגית לייעוץ, ואולי היא תוכל להמליץ על תוספים והעשרות מתאימות למצב החולה. בברכה, דנה
שלום! לבעלי יצאו בדיקות דם הבאות: (Glucose (B) (70 -104 -110 HDL-Cholesterol 32.7 LDL Cholesterol Calculat. 124.6 הסוכר הוא עדיין בטווח אבל מתקרב לגבול עליון, HDL נמוך מ-40, LDL גם קרוב ל-130. לבעלי יש קצת כרס. האם צריך לשים לב לנתונים שהתקבלו ולהתחיל להוריד שומן? נכון שתוצאות לא יוצאות דופן אבל מה זה אומר HDL 32.7? אודה לתשובתך.
שלום, הבדיקות אינן תקינות, HDL נמוך מהווה גורם סיכון בלתי נפרד למחלות לב וכלי דם. כמו כן הסוכר נחשב כבר לגבוה בצום, והיום ברוב קופות החולים הטווח ירד ל-100 מ"ג%. עליכם לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי לתזונה נכונה דלת שומן ופחמימות , לירידה במשקל, בהתאם לצורך, וכמובן לשלב הרבה פעילות גופנית לשיפור המדדים. בברכה, דנה
לדיאטנית דנה שלום, האם מיץ סלק, בניגוד למיצי פירות שונים, בעייתי ולא מומלץ לשתייה? לחילופין, אם הוא בריא, ואיננו בעייתי, האם הוא מהווה תחליף ראוי למים (כחלק ממכסת הנוזלים היומית המומלצת לשתייה)? לימור
שלום לימור, מיץ סלק מבחינה תזונתית הוא בין מיץ פרי למיץ ירק מבחינת תכולת הפחמימות. זהו לא מיץ דיאטטי והוא מהווה תחילף למים רק מבחינת נוזלים אך לא מבחינת הרכב. הוא עשיר מאוד באשלגן ולכן בריא ( אלא אם כן ישנה בעיה כלייתית). ולא הייתי ממליצה לחולי סוכרת בשל תכולת פחמימות גבוהה. הוא לא יותר או פחות בריא ממיצים אחרים, הוא פשוט מספק את תכונותיו של הסלק. בברכה, דנה
דנה שלום, מה שבעצם אני מבקשת לדעת זה האם הרכב נוזלים כדלקמן מספק את דרישת הגוף (ככלל, כמובן) ל-8 כוסות נוזלים ביום: 3 כוסות מים,1 כוס סודה, 1 כוס מיץ סלק, 1-2 כוסות תה, 1-2 ספלי קפה, 1 ספל קקאו, 1 כוס בירה וכן מרק אחד. אני מבינה שהמכסה הנדרשת בדר"כ היא 8 כוסות נוזלים. אודה על תשובתך. לימור
שלום, אני בן 23 שוקל 98! על גובה 184. מעוניין לרדת במשקל ולהתחזק.אני מפחד ללכת להתאמן בחדר כושר משום מה(רגשי נחיתות). לכן התחלתי לעשות הליכות אבל לא מצליח להתמיד למרות שנהנה מהם. עושה פילטיס. מבקש עצה ועזרה מה לעשות איך להתחיל...
שלום חיים, התחלה נכונה היא לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי בנוגע לתזונה נכונה ולשלב פעילות גופנית. בברכה, דנה
שלום אני נער בן 17 וחצי רזה מאוד שוקל 52 קילו..אני כבר כמה שנים ככה ופשוט נמאס לי זה פוגע לי באיכות החיים אני לא הולך לים ומתבייש ליד אנשים..מה גם שאני מאוד חלש בעקבות זה..אני גם מאוד מפונק באוכל ולא אוהב הרבה דברים...הייתי רוצה לקבל עצות מה אני יכול לעשות ואולי גם לקבל תפריט כולשהו שיכול לעזור לי.. תודה.
שלום, טיפול לעליה במשקל מצריך מעקב וטיפול אישי ע"י דיאטנית קלינית במסגרת קופת חולים. לטיפול נכון עליך לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי.דיאטנית תוכל להרכיב לך תפריט מתאים לעליה במשקל. בברכה, דנה
ניסיתי דיאטנית של קופת חולים והיא לא עזרה לי רק אמרה לי לרשום כל דבר שאני אוכל אחרי זה הביאה לי תפריט עם דברים שאני לא אוכל...רציתי לדעת אולי יש דרך ויטמינים או משהו כזה שאני אוכל להשמין ואם לא אז איך אני יכול לגרום לעצמי לרצות לאכול דברים שאני שונא? אני כמעט לא אוהב לאכול כלום וזה משגע אותי.. תודה.
היי הבנתי שהרזון שלך מאוד מפריעה לך והיתי רוצה לעזור יש דרך לעלות במשקל לא אחת יש הרבה אני אישית מכירה אחת מהן והיא מאוד מוצלחת.. במידה וזה מעניין אותך ותרצה לישמועה עוד פרטים אז צור קשר אשמח לעזור!
אוקיי מה האימייל שלך?
שלום,אני בעלת עור בהיר ומקפידה להגן עליו בים,אך השתזפתי קצת בידיים וברגליים ואז ראיתי כמה נקודות לבנות על העור.אמרו לי שזה נובע ממחסור כלשהו בגוף.האם זה יתכן? אם כן,מה עושים?
שלום מור, זה לא קשור לתזונה ככל הידוע לי. קרוב לוודאי מדובר בכתמי שמש או פטריה. פני לרופא עור. בברכה, דנה
לדיאטנית שבוע טוב, האם אכילת מזונות מעובדים (בשר מעובד, מוצרי חלב למיניהם, דברי מאפה וכו') מגדילה את הסיכוי לחלות בסרטן? ואם כן, איך יכול, באופן מעשי, מי שאיננו צמחוני או טבעוני להימנע מאכילתם? האם יש מספיק מזונות שאינם מעובדים? אלה
שלום אלה, מזונות מעובדים נחשבים לשניצלים ונקנקיות, חטיפים, מרקים מוכנים ועוד. מוצרי חלב לא נחשבים למזון מעובד ולכן אין בעיה לאוכלם. כדי לאכול תזונה בריאה יש לקנות חומרי גלם טריים, בשר טרי, לחם טרי, ירקות, פירות, מוצרי חלב, ביצים, פסטות, תפוחי אדמה, קינוןאה, כוסמת והרשימה ארוכה. במזון מעובד הכוונה למזון שמגיע כבר מוכן לאכילה או שכל מה שצריך לעשות הוא להוסיף מים חמים או לחמם מחדש. כן מזונות מעובדים אכן מעלים סיכון לסרטן במערכת העיכול. בברכה, דנה
דנה ערב טוב, תשובתך מבלבלת אותי מאוד, משום שעפ"י הגדרתך ("מזון מעובד = מגיע מוכן לאכילה"), חלב ומוצריו (גבינות, יוגורט וכו'), לחם, לחמניות, פיתה וכו' - המגיעים, כמובן, מוכנים לאכילה - כלולים במפורש ובאופן חד-משמעי בהגדרתך את המונח "מזון מעובד". לכן, ממש לא מובן מדוע את מתייחסת אליהם כמזון לא מעובד (אשר, לפיכך, אינו מעלה סיכון לסרטן). אנא הבהירי. תודה. אלה
שלום, בכתבה הזאת: http://www.doctors.co.il/xID-7346,xCT-514,m-Doctors,a-Article.html כתוב שמומלץ לשתות שני בקבוקי בירה ביום כדי לשמור על הבריאות. במאמרים ומחקרים אחרים כתוב שבריא מאוד לשתות שתי כוסות יין אדום ליום. אני לא יודע,אבל בפעם האחרונה ששתיתי שני בקבוקי בירה ושתי כוסות יין קמתי בבוקר עם כאב ראש וסחרחורות.. אבקש את התייחסותך לעניין תודה
שלום בני, ההמלצות היום עומדות על 2 מנות אלכוהול ליום לגבר ואחת לאישה. מנה שווה : כוס בירה, כוס יין, כוסית משקה חריף כגון ויסקי, קוניאק. כלומר גבר יכול לשתות 2 כוסות בירה או 2 כוסות יין ביום ולא גם וגם. בברכה, דנה
שלום רב, כמה קלוריות צריך לשרוף כדי להוריד ק"ג ? הודה לך על תשובתך.
שלום יוסי, צריך ליצור "חסך" של 7000 קק"ל על מנת לרדת 1 ק"ג במשקל. בברכה,דנה
שלום רב, איך אני יכול לדעת כמה קלוריות צברתי במשך היום, וכמה קלוריות שרפתי במשך היום ? הודה לך על תשובתך.
שלום יוסי, כמה קלוריות צברת היא לעשות רישום מזון ולחשב את הערכים. כמה הוצאת קשה יותר לקבל מידע מדוייק ומדובר בהערכה גסה בלבד. בברכה, דנה
האם נכונה המשוואה>הוצאת יותר אנרגיה=שריפת שומנים=ירידה במשקל? ככה פשוט? אני שואל כי אני חושב שכשאני מוציא יותר אנרגיה (הליכה/ריצה קלה/עבודות פיזיות בבית או בחוץ וכו') אני גם רעב יותר.. ואז אוכל יותר ואז הגוף לוקח את האנרגיה הזאת מתוספת האוכל ולא מפרק שומנים קיימים. אני טועה כאן??
שלום איציק, המשוואה היא הוצאה אנרגתית לעומת הכנסה אנרגתית. אם תוציא יותר אנרגיה מאשר תכניס בצורת קלוריות מהמזון תרד במשקל. אם תוציא ותכניס אותו דבר המשקל לא ישתנה וההפך לגבי עליה במשקל. לעיתים כאשר אנו פעילים יותר אנו באמת אוכלים יותר ואז לא עשינו דבר למשקל, אך ייתכן מצב בו היחסים בין שומן ושריר בגוף ישתנו והיה יותר שריר משומן אך המשקל ישאר זהה. לכן ירידה במשקל היא שילוב בין הורדת הצריכה בתוספת הוצאה אנרגתית. בברכה, דנה
השתחררתי היום מבית חולים לאחר אישפוז בגלל דלקת בלבלב עקב אבנים בכיס המרה. אני עומדת לפני ניתוח בעוד כ-שלושה שבועות. לא ביקרה אותי דיאטנית מטעם המחלקה ולא נאמר לי כלום בקשר לתזונה עד לניתוח. (עלי לציין שבתקופת האישפוז, כ-10 ימים הייתי בצום מוחלט פרט לעירוי נוזלים שקיבלתי).. כשהגעתי היום הביתה, סיפרה לי שכנה שאני מאוד צריכה להיזהר בצריכת שומנים, ומגבינות בעלות אחוז גבוה של שומן, מביצים בפרט ועוד ועוד. מאוד מבקשת אם אפשר עוד הערב, מי שייכנס לפורום שייעץ לי מה לאכול. אני פוחדת להכניס משהו לפה שיזיק לי. (סבלתי מספיק והותר)! תודה.
שלום ליזי, רצוי להמנע עד אחרי הניתוח לפחות מתזונה עתירת שומן. יש להמנע מטיגון, גבינות ומוצרי חלב מעל 5% , בשלב זה להוריד את החלמון (הצהוב) של הביצה, בשרים אפשר עוף, הודו ודגים רזים מבושלים או אפוייים ללא תוספת שומן. את יכולה לאכול ירקות, פירות, לחם מדגנים מלאים, פסטות, אורז, קטניות מבושלות או אפויות ללא תוספת שומן, גלידות סורבה, להמנע ממתקים וחטיפים עתירי שומן. את יכולה לשתות כל משקה שאת רוצה בשלב זה.השתדלי להקפיד על אכילת חלבון כגון בשר גבינות וחלבון הביצה על מנת שתגיעי לניתוח במצב תזונתי תקין. המנעות בשלב זה ואי אכילה תגרום להחלמה איטית יותר לאחר הניתוח. בברכה, דנה
שלום רב ידוע לי ששתיית קפה אחרי אכילת מזון , מונע ספיגת ברזל. עם אילו מאכלים מומלץ לא לשתות קפה ? והאם הנזק באמת משמעותי? תודה
שלום לי, ישנם חומרים בקפה ובתה המעכבים ספיגה של ברזל וכן של סידן, ולכן רצוי לצרוך קפה כשעה לאחר הארוחה. בברכה, דנה
ברצוני לדעת היכן ניתן ללמוד תזונה באיזור המרכז ? האם ניתן ללמוד תזונה כתואר שני - לאלה שיש להם תואר ראשון בתחום אחר? האם מישהו מכיר את המסלול של מכללת רידמן - תזונה קלינית טבעית? בתודה מראש, יוליה
שלום יוליה, לימודי תזונה קלינית לתואר אקדמי ניתן היום ללמוד בפקולטה לחקלאות ברחובות של האוניברסיטה העברית ובמכללה האקדמית בתל חי. כמו כן ניתן ללמוד במכללת אריאל, אך למיטב ידיעתי אין להם עדיין אישור של המל"ג אך דברים משתנים ויש לפנות אליהם ישירות. כל שאר המכללות, כולל רידמן, אינן מוכרות במשרד הבריאות ולא מקנות רשיון לעסוק בתזונה קלינית במוסדות מוכרים. בברכה, דנה
שלום דנה, האם יש יתרונות, או חסרונות, תזונתיים לבשר אדום לעומת בשר לבן (או להיפך), על רקע דברים לכאן ולכאן הנכתבים מדי פעם בעיקר על בשר אדום, אך לא על בשר לבן (ואני מניחה שבשר אדום הוא בשר בקר בלבד)? תודה. אלה
שלום אלה, מדע התזונה מפסיק להתייחס לבשרים בקבוצות, ולכל בשר מייחסים תכונות שונות, יתרונות וחסרונות. בשר "אדום" נחשב גם לבשר כבש, חזיר, ומיני בשרים שלא נכללים עם עוף והודו. בשר בקר נהוג היה להתסכל ולבחון אותו כבשר מזיק ושמן, אך היום יודעים כי בשר בקר בחלקים מסויימים עדיף מרוב חלקי העוף ודומה בהרכבו לבשר ההודו, ביחוד מבחינת שומןו, כולסטרול ומינרלים כגון ברל ואבץ. כך שצריך להתייחס לכל סוג בשר לגופו. בברכה, דנה
ד.נ. קראתי שבקפה נוצרים ניטרוזמינים, הידועים כמסרטנים. אבקש התייחסותך: א. האם הנ"ל נכון? ב. מה זה ניטרוזמין, בעברית פשוטה? ג. מבחינתך, האם חסרונות הקפה בסה"כ עולים על, או פחותים מ-, יתרונותיו? תודה. ליאורה
שלום ליאורה, גם אני ראיתי אזכורים של הדבר, חלק במחקרים מדעיים חלק באתרים פופולריים. איני יכולה לומר מהי הכמות, האם משמעותית וכו'. כנראה כל תהליך הפיכת מזון לאבקה כלשהי יכולה להוביל ליצירת ניטרוזאמינים ברמה כזו או אחרת, לגבי קפה אין לי מידע. ניטורזאמין- הוא למעשה תהליך בו חומצה אמינית, שהיא אבן הבניין של החלבון עוברת ניטרציה, תהליך כימי, המשנה את מבנה החלבון והופכת אותו לבעל פוטנציאל מחמצן וככל הנרה מסרטן. המחקרים עדיין שנויים במחלוקת לגבי קפה ויתרונותיו, וגם תלוי מה אנחנו בוחנים. כמו שאני תמיד אומרת, צריכה מבוקרת לא תשנה לכאן או לכאן. בברכה, דנה
אני מתאמן כבר כמה שנים ועד לפני 3חודשים הייתי עושה רק אירובי רוב האימונים היו ספינינג לאחרונה הצטרפתי לאימון אישי שכמובן משולבים בתוך האימון אימוני כוח. יש טוענים שמומלץ מאוד לצרוך אבקת חלבון כדי להפוך אימוני כוח ליעילים יותר בפיתוח השרירים. האם מומלץ לצרוך חלבון?
שלום יואב, החלבון חיוני לבניית שריר, ואכן על מנת לבנות שריר צריך יותר חלבון בעל איכות גבוהה, אך אין צורך באבקות, כאשר ניתן להשיג את החלבון בקלות מן המזון. פנה לדיאטנית בחדר כושר להתאמת תפריט אימון. בברכה, דנה
אני אוכל כוס ירקות ביום ולא נוגע בפחממות בכלל בגלל הנזקים הבריאותים שלהם וההשמנה שהם גורמים . חוץ מירקות שאר התפריט מורכב משומן בלי הגבלה בעיקר חמאה והרבה בשר לבן ואדום והרבה מאוד ביצים וגם דגים. אני משתדל לאכול 200 גרם חמאה כדי לשמור עד דיאטה מאוזנת ללא פחממות בכלל. האם כדאי להפסיק ירקות בכלל בגלל הנזקים הבריאותים שלהם או שלהשאיר את הכוס הירקות גם אם הם מעלים את הסיכון להתקפי לב בגלל כמות הסוכר הגדולה שנמצאת בחסה וביזיתים ובעגבניה ובפלפל ? או ש 10 גרם פחממות אפשר למי ששומר על דיאטה מאוזנת ? האמת נראה שאשאיר את ה 10 גרם האילו .
שלום אלון, אני לא מתכוונת לבקר את התפריט שלך, ונראה לי שאתה די נחוש בדעתך כי הדיאטה שלך מאוזנת, למרות שהיא לא, זוהי דיאטה חסרת סיבים תזונתיים, מעלה סיכון לאבני כליה, לחץ דם ואוסטאופורוזיס. אך אם אתה הולך עם הדיאטה עד הסוף ומבחינתך פחמימות הן מקור כל הרוע, ולא שומן, אז אל תאכל ירקות. בברכה, דנה
שלום רב אני נוטלת 1200 מ"ג סידן ציטראט -עקב בריחת סידן האם אני יכולה במקביל ליטול ויטמין K. האם יש לויטמין K תופעות לוואי?
שלום דיקלה, למה ויטמין K? זה לא ויטמין שחסר במזון שלנו,מספיק כפית שמן ליממה לספק את כל ויטמין K שאנו זקוקים לו +ייצור ע"י חיידקי המעיים. לא רואה צורך בתוסף זה אלא אם כן מדובר הפרעות קרישה כלשהן והתוסף בהמלצת רופא. לגבי אינטראקציות בין התוספים, פני לרוקח, זוהי מומחיותו. בברכה, דנה
שלום מדובר על ילד בן שנתיים שסובל מ"קוליטיס" ללא הטבה בטיפול התרופתי !!! האם יש משהו בנושא התזונה שיכול להועיל ?? תוד רבה
שלום יאיר, בוודאי שכן, פנו בהקדם לדיאטנית מומחית לתזונת ילדים, רצוי בתחום הגסטרואנטרולוגיה. בברכה, דנה
שלום דנה, אני צימחונית בבית שתפריטו מורכב בעיקר מחיות מתות שמנוחתן האחרונה בבטן של בני משפחתי. אז אני אוכלת ירקות, ואורז, ויש לי את השניצלים של טבעול שלא הייתי שורדת עד כה בלעדיהם אבל יש רק שני סוגי שניצלים שאני אוכלת (תירס וחזה בגריל, של טבעול כמו שהזכרתי) ורב ארוחות הצהריים נשארות בלי המרכיב המרכזי הזה כי זה כבר מאוס עליי יוצא שאני אוכלת ארוחות קטנות ונהיית רעבה מהר מאוד, אימי אופה המון וככה קורה ששנתיים עיקר הדיאטה שלי מורכבת מעוגות וחלב אני אשמח לעצות, אני לא יודעת אם זה משנה, אבל אני בת 17 תודה מראש בתאל.
שלום בת אל, לא ברור לי למה רק עוגות ומוצרי חלב. מה לגבי ירקות, פירות, דגנים מלאים- אורז, פסטות, בורגול, דגני בוקר, קטניות- שעועית, אפונה, עדשים, פול, סויה, מוצרי חלב, ביצים, פשטידות למיניהן, מרקים, סלטי פירות, גלידה ויש עוד אין סוף מזונות חוץ מבשר ותחליפיו. אם את לא בטוחה, פני לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה, דנה
כיצד אפשר לטפל ו/או למנוע גידול סרטני? האם מומלצץ על מאכל מסויים?
שלום , ציסטה בשחלה אינה אומרת כי זה יתפתח לגידול ממאיר. סיצטה בשחלה יכולה להעיד גם על בעיה בביוץ . רצוי להתייעץ עם הגניקולוג למשמעות הממצא. אין תזונה מיוחדת למצב שתארת, אלא אם כן מדובר בשחלה פוליציסטית שלה יש דיאטה לירידה במשקל ודלת פחמימות. כמובן שיש תזונה מונעת להתפתחות סרטן באופן כללי, כגון דיאטה עשירה בירקות ופירות, מוצרי חלב דלי שומן, מיעוט בטיגון ועישון וכו'. בברכה, דנה
שלום דנה לאחרונה שמתי לב שרק לחם קל מקמח מלא משביע אותי, אני מרגישה שהלחם הזה שומר לי על רמת סרטונים גבוה, אז התחלתי לאכול כל היום כריכים, הכוונה לדיאטת הלחם. אני אוכלת כל 3 שעות כריך עם ממרח אחר וכפית חמאה לייט אם הממרח מחייב חמאה, למשל טוסט מגבינה בולגרית 5% עם כפית חמאה לייט וטוסט מגבינה צהובה לייט עם כפית חמאה, וכריך עם פסטארמה לייט ומיוקל וכריך עם גבינה לבנה 5%. ירקות ללא הגבלה ופרות 1-2 ביום, 8-10 כוסות מים ביום, ותה בלי קפאין ללא הגבלה עם סוכרלוז, ונס קפה 2-3 כוסות ליום. כל 3 שעות כריך עם אחד מהממרחים שציינתי, מה דעתך על הדיאטה הזאת? האם היא בריאה? והאם אני ירזה כך?
שלום לימור, הדיאטה מוכרת וידועהף זוהי הדיאטה של אולגה רז. דיאטה מאוד מוצלחת לאוהבי הלחם והפחמימות, אך קחי בחשבון,שהיא נוטה להימאס על אנשים בגלל חוסר הגיוון. תרשי לעצמך יום בשבוע לחרוג מצורת האכילה, למשל ארוחה חמה וכו'. איני יכולה לחזות מראש כיצד תגיבי לתפריט,ראשית מדובר בכ-10-12 פרוסות לחם קל או 6 פרוסות לחם רגיל, אז קחי זאת בחשבון. בברכה, דנה
שלום דנה לא ענית לי על שאלותיי אין לי בעיה עם לחם אני מאד אוהבת לחם והוא ממלא אותי, אבל מה למרוח על הלחם? האם אפשר למרוח כפית חמאה לייט בכל טוסט שאני מכינה? פעם עם גבינה בולגרית 5% ופעם עם גבינה צהובה לייט האם חמאה לייט מתאימה לדיאטה הזאת? ולגביי כריך עם פסטראמה לייט וכפית מיוקל האם זה בסדר לדיאטה הזאת? האם כל ממרח מותר בדיאטה הזאת? ומה עם ממרחים מתוקים מותר בדיאטה הזאת?
אני לא יודע אם זה הפורום המתאים אבל השאלה שלי קשורה לאוכל. כאשר אוכלים אנחנו מרגישים מלאים אחרי כמה זמן,ולא יכולים לאכול עוד טיפה. -איך זה קורה? -למה זה שונה אצל כל אדם(אנשים יכולים לאכול יותר מאחרים)? -האם אפשר לגרום לכך שתוכל לאכול יותר/תרגיש מלא לאט יותר? אני מתאר לעצמי שלכל אדם יש קיבה בגודל שונה-ובכך לכל אדם קיבולת אחרת אבל אין לי מושג האם זה אפשרי להגדיל את הקיבולת של הקיבה. תודה מראש
שלום שי, מנגנון השובע מורכב מאוד. הוא מורכב ממנגנון שובע מקומי בקיבה, תחושת מלאות של מתח הקיבה ויחד עם זאת הפרשת הורמונים רבים הפועלים במערכת העיכול ובמוח. כמו כן, אכילה מזונות גורמת להפרשת הורמונים רבים כגון אינסולין ועוד, ולאלו השפעה מרכזית במוח על מנגנון השובע במרכז השובע במוח. ההבדלים ביכולות האכילה בין אנשים נובעת משונות גנטית וכן מהרגלי אכילה, ככל שאוכלים יותר כך היכולת עולה עם הזמן, כמובן שאצל חלק מהאנשים הגבולות משתנים בהתאם לפרופיל הגנטי. אין טכניקה להגדלת קיבולת קיבה, כאשר ישנה תחושת שובע ומלאות מהירה , ההמלצה היא לאכול הרבה ארוחות קטנות ביום, צפופות. בברכה, דנה
על איזה סוג סוכר אתם ממליצים כתחליף לסוכר לבן? תודה
שלום ורדה, אפשר להשתמש בסוכר חום, סוכר קנים וסוכרים טבעיים שניתן לקנות בבתי טבע, אך אם המטרה להוריד סוכר מהדיאטה באופן כללי, אז יש לנסות תחליפי סוכר מסוג סוכרלוז. בברכה, דנה
שלום רב מה שלומך?? רציתי לשאול האם בצק שמרים זה כמו בצק עלים מבחינה בראותית מה יותר בריא?.גבניות זה מבצק שמרים או עלים? והאם פסטלים בשר /תפו"א שאוכלים בארועים זה מבצק רגיל או עלים ?? כי פשוט יש כאלה שכותבים עלים ויש כאלה בצק ומים ?? האם אוכלים מידי פעם בצק עלים הדפנות העורקים לא צברות את השומן בדפנות אם הפסקתי לאוכל בכלל ופתאום לא אכלתי הם נעלמות מגוף? ואיך אפשר להעלים אותם? כמה עוגיות או פרוסות עוגה ביום אפשר לאוכל במידה סבירה כדי שלא יסתמו העורקים ליום ?? אילו מתוקים אין בהם צבעי מאכל בכללל? מה כדאי ? האם בחטיפים של אוסם יש הרבה שומן בסלי ואפרפו.? אשמח אם תענה ותתייחס לכול שאלותי תודה מראש
שלום ליאור, בצק שמרים ובצק עלים נחשבים לבצקים שמנים מאוד ומכילים מרגרינה בכמויות גדולות. נכון להיום ניתן למצוא מוצרים העשויים מבצק פילו עדיפים. מבחינתי בצק שמרים ועלים הינם שווי ערך בתרומתם לאחוז השומן. אכילתם על בסיס חד פעמי אחת ל.. לא תזיק. אין לי דרך לדעת ממה כל מוצר עשוי, לרוב בצק עלים דק יותר וקריספי יותר ואילו בצק שמרים רך יותר. המנעות ממזונות אלו בהחלט משפרת את מצבך התזונתי ועוצרת את הנזקים שנוצרו לדפנות העורקים. עורקים לא "נסתמים" מעוגות ועוגיות, אלא מנטיה גנטית ואורח חיים לא בריא הכולל תזונה לא נכונה, חוסר פעילות גופנית, עישון, סוכרת לחץ דם ועוד. לכן אכילה של עוגה או עוגיה על בסיס יומי לא תזיק כל עוד שאר הגורמים נשמרים. לגבי צבעי מאכל, צריך לבדוק את רשימת הרכיבים על המזון ולחפש צבעי מאכל. היום מזונות המוכנים בבית או בבתי מאפה וקנדיטוריות לרוב לא מכילים צבעי מאכל, ולרוב מצויין זאת על האריזה. בסלי ואפרופו הרגילים מכילים הרבה שומן, אך ישנה הגרסה האפויה שלהם שנחשבת ליותר דלת שומן. חשוב לזכור כי אלו לא נטולי קלוריות ומכילים כמויות גדולות של נתן (מלח). בברכה, דנה
שלום רב אני סטודנט וגם אובחנתי כלקויי למידה. ניתקלתי בכמה כתבות על מחקרים בילדים הלוקים בADHD,בהם תיפול היה ע"י אומגה 3 במינון גבוהה. אני רוצה לדעת מהוא המינון המומלץ של חומצות EPA וחומצותDHA,ומה היחס בין השניים,כמו כן אני יודעה שיש תופעות לווי,(דימום יתר) בלקיחת מינון גבוהה של אומגה3. תודה
שלום אולג, א אפשר להסיק מילדים למבוגרים. כמו כן, אין המלצה חד משמעית בנושא, הואיל והמחקרים נעשו במספר קטן של אנשים. זהו לא נחשב לטיפול מקובל הואיל ואומגה 3 אינו טיפול תמים ויכול לגרום לתופעות לוואי.המינונים נעים בין 1.5-3 גר' אומגה 3 ליממה כאשר אין אחידות לגבי היחס בין חומצות השומן מסוג EPA ו- DHA. בברכה, דנה
שלום רב רציתי לדעת מהם התופעות המצביעות על אפשרות לאלרגיה ללקטוז, אני סובלת מליחה מרובה לעיתים שקופה לעיתים עכורה (צהבהבה). האם זו יכולה להיות תופעה של אלרגיה. בתודה מראש על המענה. בתיה
שלום בתיה, אין אלרגיה ללקטוז, לקטוז הוא סוג של פחמימה במוצרי חלב ויכולה להיות רגישות אליו שמתבטאת בעיקר בתופעות של מערכת העיכול גכון גזים ושלשולים. ישנה אלרגיה לחלבון חלב פרה, אלרגיה זו גם מתבטאת בתופעות במערכת העיכול כולל שלשולים, כאבי בטן, צואה דמית ורירית ועוד. הקשר בין צריכת מוצרי חלב ונטיה לאלרגיות במערכת הנשימה מוזכרת בספרות אך מעולם לא הוכחה מדעית. ישנם אנשים המתארים כי אכילה של מוצרי חלב מעלה אצלם יצור ליחה ומגבירה התקפי אסטמה, אך אין לכך ,עדיין, הוכחה מדעית. הדרך הטובה ביותר לזהות רגישות כלשהי או השפעה היא להוריד מזונות אלו למשך תקופה קצרה של שבועיים ולראות אם חל שינוי כלשהו במצב. במידה ולא, אז כנראה זו לא הסיבה. אם כן, כנראה שיש קשר, ואז אפשר להוריד במינון צריכת מוצרי חלב פרה ולנסות מוצרי חלב שמקורם בעיזים הידועים כפחות אלרגניים. חשוב לזכור כי המנעות כללית ממוצרי חלב לתקופה ממושכת יכולה לחשוף אותך לחסר בסידן ולכן יש לשקול תוסף סידן במידת הצורך.בכל מקרה הייתי פונה לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה, דנה
שלום, אני סובל ממחסור בויטמין B12, ולוקח את הכדורים המתאימים. בקרוב אתחיל לקחת זריקות אחת לשבוע כי התופעות לוואי של המחסור מתישות אותי. איך יכול להגרם מחסור בויטמין B12 אם אני מקפיד על תזונה נכונה? יכול להיות שזו בעיית ספיגה במעיים? האם יש לזה פתרון? תודה
שלום, ספיגה של ויטמין B12 הינה מורכבת, היא דורשת פקטור המופקש מהקיבה. בגלל שינויים של גיל, חומציות ותרופות וכן נטיה הפקטור יורד בהפרשתו וכך יורדת הספיגה. לכן ממליצים על כדורי מציצה תת לשוניים כדי שהויטמין ייספג ישירות לדם. ישנם אנשים שהבעיה היא גם ספיגה באופן כללי במערכת העיכול אך לרוב זה משולב עם חסרים נוספיים ולא רק B12. כמו כן ישנה טענה שהספיגה מהמזון ירדה בשל טיפולים רבים שהבשר עובר, מחסור במקורות, והירידה בצריכת בשר בקר מתוך מחשבה כי זהו בשר לא בריא. בברכה, דנה
אחת ולתמיד - האם צריכת מוצרי חלב 0 אחוז או אחוזי שומן פחות מ5 אחוז זו טעות כי לא נספג כלום בגוף או שטויות מהנטורופטיה? האם באמת חלב עיזים מומלץ על חלב פרה? ומה עם חלב סויה? מה עדיף?
שלום מורן, ישנם הבדלי ספיגה בעיקר של סידן ממוצרי החלב ככל שאחוז השומן גבוה מדי או נמוך מדי, לכן ההמלצה עומדת על 3% שומן בממוצע. כל שאר המרכיבים נספגים ללא בעיה. חלב עיזים ומוצריו נחשבים לבטוחים יותר בעיקר בקרב אלו הרגישים יותר למוצרי חלב פרה,הרכב חומצות השומן וכו', אך לא הייתי עוברת לאכילת חלב עיזים בלבד. חלב סויה אינו בר השוואה למוצרי החלב שמקורם מן החי, פרה ועיזים, ולכן איני רואה סיבה להמליץ עליו כלל, אלא אם כן ישנה רגישות קשה למוצרי חלב. בברכה, דנה
מדברת שרי נחמיאס .. אני בת 11 כמעט ועולה לכיתה ו' אני בגובה 144 ושוקלת 29 אני מרגישה שבימים האחרונים אני מרזה ומרזה לפני 2 לילות הקאתי וחושבים שזה בגלל שלא אכלתי טוב כמה ימים.. אני לא אוכלת טוב ויש לי כולסטרול גבוה לילדה בגילי מה אני עושה ?? מחכה לתשובה ..
שלום שרי, איני מומחית לתזונת ילדים ובני נוער. אם את חשה שינויים או בעיות באכילה ותאבון בקשי מההורים לפנות לדיאטנית קלינית במסגרת קופת חולים לייעוץ אישי. בברכה, דנה
ביתי לוקחת סטרואידים כבר כמה שבועות ובעקבות כך אנו נתקלים בתופעות של חומציות יתר בקיבה ופליטות מרובות. בעקבות המלצתו של הרופא המטפל עברנו לאנפמיל AR אך היא לא אוהבת את הטעם וכל האכלה משולבת בהרבה בכי שאלותי הן : 1. האם ניתן לערבב את האינפמיל עם הסימילאק באותו בקבוק כדי להחזיר לה את הטעם המוכר והמועדף? 2. האם מבחינת הנפיחות שיוצרים הסטרואידים יש משמעות לסוג המזון אותו היא אוכלת? ואם כן איזה מהתרכובות עדיפה?
שלום לירון, איני מומחית לתזונת ילדים. פני לדיאטנית בקופת החולים המתמחה בתזונת ילדים או לדיאטנית בבית החולים בו טופלתם. בברכה, דנה
שלום לדיאטנית, אני מאוד אוהבת חצילים. קראתי שלא מומלץ לאכול חצילים. למי כן מותר ולמי אסור. ומה יש בחצילים שלא כל אחד יכול לאכול. מצפה לתשובה ובתודה שושי
שלום שושי, ישנם מחקרים קטנים שהראו החמרה אצל חולי דלקות פרקים כאשר אוכלים ירקות ממשפחת הסולניים ביניהם חציל, אך זוהי לא הוכחה מובהקת.למיטב ידיעתי אין הגבלה על צריכת חצילים במידה סבירה. בברכה, דנה
ד.נ. האם טענת תזונאים, שאכילת בשר/דג מעושן הינה גורם מסרטן, מתיישבת עם תוחלת החיים הגבוהה של העם השוודי, שאנשיו אוכלים דגים מעושנים לרוב? אליהו
שלום אליהו, אני לא יודעת מאיפה המידע המדוייק לגבי העם השוודי ונטיותיו התזונתיות אך לי אין מידע שהם אוכלים יותר בשר מעושן מעמים אחרים ולהזכירך, תוחלת החיים במדינת ישראל היא מהגבוהות בעולם במקום דומה מאוד לשבדיה בזכרים ונמוך במס' חודשים בנשים. שנית, הכל תלוי גם בסוג הדגים שנאכל, וככל הנראה דגים עשירים באומגה 3 "מחפים" על הצריכה המוגברת, לטענתך, של דגים מעושנים. לגבי הבשר המעושן אין לי מידע. כמו כן, תוחלת חיים אינה מושפעת רק מצריכת מזון אלא מגורמים רבים נוספים כגון גנטיקה וסביבה. הטענה כי מזונות מעושנים מעלים גורמים מסרטנים אינה"טענה" של אנשי הבריאות אלא הוכחה מדעית ומצאו כי אוכלוסיות הצורכות מזונות מעובדים ומעושנים אחוז התחלואה הלבבית וסוגי סרטן שונים כגון סרטן במערכת העיכול, גבוה יותר. בברכה, דנה
דנה שלום, לשאלתך, המידע שברשותי על צריכת מעושנים בסקנדינביה מבוסס על 2 מקורות, שיש לי יסוד (אף כי לא הוכחה) להסיק מהם: א. ביקוריי במדינות הללו. ב. העובדה שאריזות הסלמון המעושן הנמכרות כאן (לפחות באיזור מגוריי, אך ברשתות ארציות) מיוצרות כולן בסקנדינביה ומיובאות משם. עם זאת, כמובן, אשמח לקבל כל מידע מוסמך אחר בעניין זה, אם נמצא ברשותך, שהרי אינני איש מקצוע בתחום התזונה. לגבי עצם העניין, האם מותר להבין מדברייך שסלמון מעושן (בניגוד למעושנים אחרים) איננו מסרטן, על אף היותו מעושן, משום הכמות הגדולה של אומגה 3 המצויה בו? ולבסוף, אשמח מאוד לעיין בכל מאמר מדעי שהוכיח כי מזונות מעושנים - מסרטנים. אודה לך אם תפני תשומת לבי לשמות המחברים, שמות כתבי העת המדעיים ומועד הפרסום של 2-3 מאמרים כאלה, כדי שאוכל למוצאם. תודה. אליהו
בתי סובלת מס שנים ממעי רגיז בדרך כלל במצב רגוע אך עתה בעקבות לחץ נפשי היא במצב אקוטי, איננה אוכלת מוצרי חלב, מה ניתן לעשות כרגע כדי להרגיע את המעי מבחינת התזונה, היא סובלת משלשולים ומעויתות בבטן קשה לה לאכול וזה נמשך כבר זמן רב והיא נחלשת מאד, מה כדאי לה לאכול על מנת להרגיע את המעי .
שלום אנה, הואיל והגורם למעי רגיז לא ידוע קשה לטפל תזונתית באופן גורף והמלצות ניתנות למטופל באופן אינדבדואלי ולא כללי. קשה לי להעריך כיצד בתך תגיב למזון זה או אחר וישנן נטיות שונות. במקרים כאלו חשוב לפנות לדיאטנית קלינית שתוכל לזהות רגישות למזונות מסויימים בזמן התקף וללמד את ביתך לצרוך מזונות אחרים כתחליף. כמובן שישנם טיפולים תרופתיים כגון כדורי הרגעה למיניהם אך אלו ניתנים ע"י רופא מוסמך. בברכה, דנה