פורום תזונה קלינית
האם נכון הדבר שמומלץ כשיש שלשולים לשתות הרבה משקאות איזוטוניים? מה זה?
שלום אורי, לא בכל מקרה, תלוי בכמות ותדירות השלשולים. אנשים נוטים במצב שלשול להחזיר רק מים חופשיים ולא מלחים, שגם אובדים במצבים אלו, לאן ממליצים על משקה איזוטוני- כלומר משקה המכיל גם מלחים הדומים בריכוזם לדם, על מנת להחזיר לא רק נוזלים אלא גם מלחים שאבדו. אם רק מחזירים מים חופשיים ללא החזרת מלחים, רמתם עלולה לרדת בדם. בברכה,דנה
כדי להגיע לכמות מלחים הדומים בריכוזם לדם? ביום של שלשול בגלל מעי רגיש? או בכלל באופן כללי כאשר יש שלשולים ?
שלום רב, לפי תוצאות בדיקות דם מתברר שיש לי דלקת, כנראה במעיים. המטפל בדיקור ממליץ לי על תזונה טבעית לניכוי הגוף מרעלים למשך 3 חודשים. אשמח לשמוע דעה בנושא.
שלום, על איזו בדיקה מדובר בדיוק? אני לא פועלת על פי חושים ומדקרים, אלא על פי מדע ובדיקות וקליניקה של מטופל. איני נוהגת לתת המלצות תזונתיות ללא ביסוס מדעי, בייחוד שאין כזה בנמצא בנוגע לניקוי רעלים. במידה ויש לך תוצאות וקליניקה המעידה על מצב קיים, נשמח לעזור. בברכה,דנה
תודה על המענה. הבדיקה היא: C-REACTIVE PROTEIN והערך שיצא בתוצאה: 0.83
האם עדיף לקחת B12 חומצה פולית ביחד או בנפרד? כמה זמן עד לבדיקת דם? חולה אי ספיקת כליות. בנוסף, סידן, ציטראט או ויטה קל? בציטראט זה מינון של 250 מ"ג, ויטה 600 מ"ג. ובאיזה שעות כדאי לקחת?
שלום מאור, ראשית, תוספים לאנשים עם אי ספיקת כליות חייבים להנתן בייעוץ רופא ודיאטנית נפרולוגית, ולא כי כתוב או המלצה כללית, כי המינונים שונים. B12 עדיף לקחת מתחת ללשון ורק אם יש חסר. חומצה פולית המינונים עומדים על 1 מ"ג ליממה 3 פעמים בשבוע. ושוב, לא תמיד בבדיקה רואים חסר. לגבי סידן, מאוד מורכבות ההמלצות לסידן וויטמין D בשל מורכבות המחלה, ולכן יש לקבל המלצה כתובה מנפרולוג. בברכה,דנה
הרופאה אמרה לו לקחת כי חסר לו. השאלה - האם לקחת מציצה של B12 ביחד עם חומצה פולית, או אותם בנפרד. אם בנפרד, עדיף באותו רגע? לגבי סידן, הוא צריך כי יש לו אוסטו,השאלה היא מה עדיף ובאיזה מינונים. כמו כן חומצה פולית לפי מה שאמרת אפשר 400 מיקרוגרם ביום לא?
בסד שלום האם אומגה 3 מכיל יוד? האם המיפוי ובדיקת השתן יכולות לצאת חא תקינות מאחר ונטלתי אומגה 3 עד אתמול. השבוע ביום חמישי עושה בדיקת שתן ועוד שבועעים מיפוי לבלוטת התריס. תודה יום טוב
שלום מזל, שאלה מצויינת, אך אין לי תשובה עליה. תבררי עם החברה היצרנית. לדעתי לא אמור להיות, ובטח לא במינונים גבוהים. בברכה,דנה
האם כאשר מבשלים שקדים במיים רותחים כדי להסיר את הקליפה מאבדים הרבה מהערך התזונתי של השקד?מה נשאר?מה הולך לאיבוד?
שלום שיר, חלק מהויטמינים הרגישים לחום אובדים, והחימום עצמו יכול לפגוע באיכות חומצות השומן. בברכה,דנה
טריים כנראה עדיף... לפי דברייך.
שלום\אני בן 25 וסובל מפוליפ באף. האם התזונה יכולה לעזור לפולים באף? אין לי חוש טעם ולא ריח וקשה קצת לנשום מאף ואינני רוצה לעבור ניתוח או להשתמש בתרופות קונבציונליות. אשמח לפתרונות מהתזונה הטבעית
שלום, אין פתרונות תזונתיים שאני מכירה שיכולים לעזור בבעיה זו. בברכה,דנה
שלום מה ידוע לך על חלב נאקות? האם הוא באמת עדיף על חלב פרה/בריא מאוד/נחשב מזון על/ וכדאי לצרוך ממנו כפי שאומרים? ואיפה קונים? ובכלל- מה יתרונותיו הבריאותיים? תודה
שלום, בגלל מיעוט בשימוש ומחקרים לא הרבה. מצאתי כתבה של חוקר שאולי תוכל לכוון אותך, אך איני תומכת או שוללת שימוש בו. בברכה,דנה http://www.nrg.co.il/online/29/ART1/601/736.html
שלום, אני אמא לתינוקת בת שנה וחודשיים כמעט. אני מנסה לגמול אותה סופית מהנקה. כמעט את כל הארוחות היא אוכלת כבר מוצק חוץ מהבוקר ובלילה לפני השינה. הבעיה היחידה היא שעדיין לא צמחו לה שיניים (דבר גנטי אצלנו במשפחה)ואני מחפשת ארוחה לבוקר מזינה שתחליף את ההנקה.היא לא מוכנה לשתות מבקבוק. ניסיתי לתת לה חלב שקדיה וזה עבד במשך חודש ושתתה ממש מעט ויותר לא רצתה. היא לא אוהבת אוכל נוזלי חוץ מהנקה..בגיל שלה היא כבר רוצה לאכול לבד ואמורה כבר לאכול אוכל יותר מוצק ולא טחון אבל בגלל שאין לה שיניים אני לא יכולה לתת לה.אני צמחונית שמאוד חשובה לי התזונה.אני חייבת לציין שאני לא בעד מוצרי חלב.ניסיתי כמה פעמים למעוך לה ביצה וקצת עגבניה מרוסקת וטחינה. זה לא ממש הלך לי. היא לא רצתה.התפריט שלה בדרך כלל הוא שבשעה 9 היא אוכלת פירות מרוסקים עם כפית טחינה או ממרח פיסטוק או אגוזים..בצהריים מרק ירקות עם קטניה ובשר הודו/ עם דגן. כארוחת ביניים היא מקבלת שוב פירות אבל כמות מועטה יותר עם כפית שקדיה. בערב היא אוכלת דייסה קואקר או כוסמת או דגנים וקינואה עם תוספת של כפית שקדיה. אשמח לקבל עצה לארוחת בוקר שתתאים בשבילה, אם יש לך רעיונות ללא מוצרי חלב.תודה.
כנרת שלום! השאלה שלך משלבת 2 נושאים - מרקם וצמחונות. השילוב מצדיק לדעתי פנייה לייעוץ פרטני. פורום אינו המסגרת המתאימה. ממליצה לפנות לדיאטנית ילדים, דרך הקופ"ח או באופן פרטי. בברכה, נועה
שלום רב אשמח לשמוע מה אומרים לגבי 2 נושאים אלו מהכיוון של המדע, הרפואה והתזונה: 1. לגבי מולטי-ויטמין - פעם אני קורא על מחקר שזה בריא וכדאי, ופעם שלא מומלץ ושהמינונים מוגזמים. מה אתם אומרים ? 2. לגבי ממתיק מלאכותי - ממה שקראתי זה כנראה עדיף מסוכר אבל האם יש בהם סכנות לבריאות ? תודה רבה, יאיר
שלום יאיר, לגבי מוליטויטמין ישנם מס' מחקרים מצומצם שמראה תועלת אפשרית בחולים קשישים. לגבי ממתיק- הוא אמנם בטוח לשימוש וטוב יותר מבחינת חסכון קלורי, אבל מחקרים מראים שלמרות השימוש בממתיקים מלאכותיים, העולם הולך ומשמין, כנראה שלא הכל טמון בסוכר ובקלוריות המגיעות ממנו. בברכה,דנה
שלום דנה, תודה על התשובות. לגבי המוליטויטמין - אבל האם מסוכן לבריאות לקחת אותו (עקב מינונים מוגזמים) או מסיבות אחרות ? או שהוא גם בטוח לשימוש בצריכה סבירה ? תודה רבה, יאיר
שלום רב בסימון תזונתי של בננה לדוגמא כתוב פחמימות 22(מתוכם סוכרים 12),מה הכוונה אם הרי כל הפחמימות הם סוכרים? תודה
שלום שחר, הכוונה לסיבים התזונתיים שנכנסים תחת פחמימות.וסוכרים הככונה לסוכרים פשוטים ולא לסיבים או עמלינים ככל הנראה, למרות שמעולם לא ראיתי הפרדה כזו לפרי. בברכה,דנה
תודה הכוונה לסיבים שנחשבים לפחמימה מדובר בתאית למשל..?
שלום שחר, תאית, פקטינים ופרוקטנים למיניהם. בברכה,דנה
שלום ותודה מראש על תשובתך. לאימי המבוגרת מאוד, יש אולקוס, שאלתי לגבי אופן הבישול שלה. היא מטגנת בצל להכנת צלי,ואח"כ מוסיפה רוטב, האם זה בסדר, או שהיא צריכה להמנע מטגון בכלל, ומה עם בצל באופן כללי, האם לא מגרה האולקוס? שוב תודה ריקי
שלום ריקי, בצל וטיגון עלולים להחמיר אולקוס קיים, אבל לא בהכרח, זה עניין של סבילות. בברכה,דנה
אני לא אוכלת בשר והמקורות היחידים שלי לויטמין B12 הם: ביצה אחת ליומיים, חצי קופסת טונה ליום, כוס חלב ליום, האם אני מקבלת מספיק B12 ?
שלום עינת, לצערי לא. ערכי בדיקה לרמות, במידה ובגבול הנמוך, קחי תוסף. בברכה,דנה
כאשר אוכלים מאכלים עתירי קלוריות אך בסופו של דבר קצבת הקלוריות היומית נמוכה , האם משמינים מזה ? זה מאט את הדיאטה ? או שזה לא משפיע כלל ?? אשמח אם תשלחו את התשובה למייל האישי שלי.
שלום רינת, ההסתכלות שלנו על תזונה ובריאות לא מתסכמת למס' הקלוריות היומית בלבד. השאלה כיצד משפיע על משקל, הרכב גוף (יחס שומן לשריר) ועוד. לכן לשאלה זו אין תשובה נכונה או לא, זה פשוט מורכב מכך. בברכה,דנה
כמה לקטוז באחוזים יש בגבינה לבנה 5% שומן וגם כמה לקטוז יש באותה גבינה לאחר אפיה (פשטידה, עוגה וכו')? האם זה נכון שבאפיה כמות הלקטוז פוחתת או שהשפעת הלקטוז במעי יורדת?
שלום ענבל, ההמלצה ללקטוז אינה נמדדת באחוזים אלא בכמות יומית מומלצת. לרוב , רגישים ללקטוז יכולים לסבול בממוצע 6-12 גר' ליממה לקטוז. ב- 4 כפות גבינה לבנה 5% יש כ- 4 גר לקטוז. אין שינוי משמעותי אחרי בישול או אפיה. הסיבה שיש פחות רגישות כי לרוב את צורכת את זה עם עוד מרכיבי מזון שמורידים את הרגישות. בברכה,דנה
הבן שלי לוקח מוקסיפן והוא שתה חלב. האם יש מניעה לאכול מוצרי חלב וחלב ניגר בזמן שלוקחים אנטיביוטיקה? תודה
שלום עינב, אין כל מניעה תזונתית בזמן נטילת מוקסיפן. במידה ויש תופעות לוואי של שלשולים בעקבות הטיפול, אז מומלץ לתת פרוביוטיקה ולהמנע ממוצרי חלב ניגר. בברכה,דנה
שלום, בני חייל ומתאמן לשמירה על כושר, בTRX ולעיתים באופני כושר. כיוון שהוא רזה ומעונין לקבל גוף מלא יותר ושרירי, החל להשתמש באבקת חלבון. אני חוששת שזה עלול לפגוע בכליותיו או בכבד ,הוא החל לקחת 2 מנות ביום ,כאשר מעבר למרכיבים של אבקת החלבון היא מכילה גם אסטולפאם K וסוכלרוז שהם עצמם לא מומלצים ,מה דעתכן? תודה מראש רחלי
שלום רחלי, אין שוןםום הוכחה כי אבקות אלו מזיקות, בוודאי לא לכבד. מבחינת עומס חלבונים, זה פנקציה של כמה מזה הוא מנצל לבניית שריר. אין הוכחות שבאדם בריא, צריכת חלבון מוגברת גורמת לאי ספיקת כליות. לגבי תחליפי הסוכר- גם פה אין הכוחה שמזיקים, ביחוד לא סוכרלוז. אפשר תמיד לחפש אבקות חלבון ללא התוספים הנ"ל. בברכה,דנה
כל ערב אני אוכלת סלט גדול מאאוד. כמות של למשל- 3 קולורבי + 3 עגבניות + 3 גמבות. ביחד עם הסלט אני אוכלת כ 3-4 כפות של טחינה גולמית + כ 200 גרם סומסום מלא. השאלה שלי היא- האם יכול להיות שבגלל כמות הסיבים הגדולה אז השומן שבסומסום ובטחינה לא נספג בגוף אלא ישר יוצא ולכן אני גם לא משמינה מכמות זו של טחינה וסומסום למרות שמדובר בכמות לא קטנה של שון. תודה
שלום, לא, השומן לא יוצא עם הסיבים, הוא נספג. ייתכן ומבחינה קלורית את מאוזנת. בברכה,דנה
שלום רציתי לדעת האם בממרח חומוס תעשייתי (בזה שאני קונה יש 16% טחינה, יש ברזל או סידן?
שלום סימה, קרוב לוודאי שיש, אך בכמות קטנה וחסרת משמעות כמקור עיקרי, במיוחד בכמויות שנאכל. בברכה,דנה
האם תבלינים שונים שאנו אוכלים במזון למשל כורכום פלפל שחור קינמון יש בהם סיבים תזונתיים והם נספרים בחישוב של אכילת ירקות ב-5 צבעים שונים ?
שלום לימור, בתבלינים אין סיבים תזונתיים. יש בהם נוגדי חמצון פוטנציאלים, ומכאן תרומתם התזונתית.וזה ממש לא על חשבון ירקות. בברכה,דנה
האם בורגול וכוסמת הם דגנים מלאים והאם יש בהם מספיק סיבים תזונתיים כאשר אני אוכלת כל יום אחד מהם בכמות של נפח של 2-2.5 כוסות מלאות בגודל של 200 מ"ל ? חוץ מזה אני אוכלת כל יום ירקות מגוונים (פלפלים בכל הצבעים מלפפון עגבניה גזר שמיר) אבל לא אוכלת פירות. תודה.
שלום לימור, בהחלט מדובר בדגנים מלאים. בכל מנה בורגול יש כ-12 גר' סיבים ובכוסמת 7 גר' סיבים בממוצע. תוסיפי לזה ירקות את בהחלט יכולה להגיע למנה יומית יפה של סיבים תזונתיים. בברכה,דנה
אני אוכלת באופן קבוע , כל יום: לחם רגיל, סלט חומוס קנוי, ביצה אחת ליומיים, טונה, בורגול או כוסמת, אפונה או עדשים, רסק עגבניות, ירקות מגוונים, דבש מידי פעם, חלב, שומשום, משמשים מיובשים, שקדים. האם חסר לי משהו בתפריט מהבחינה של ויטמינים ומינרלים? לא אוכלת בשר ולא סויה כי יש רגישות לסויה בכמות גדולה.
שלום לימור, כן, חסר לך ויטמין B12 בעיקר וברזל ואבץ. תוסיפי יותר דגים לתפריט. בברכה,דנה
אם אני אוסיף לתפריט 2 כפות טחינה גולמית משומשום מלא כל יום, זו תהיה כמות מספיקה בשביל ברזל ואבץ? אני אוכלת קבוע כל יום חצי קופסת שימורים של טונה, זה לא מספיק? האם במשמשים מיובשים יש ברזל או אבץ? שוב תודה.
זה משמעותי?
שלום, האם נכון ששתיית חלב ואכילת גבינה משפיעים לטובה על השיניים? בברכה, אליהו
שלום אליהו, יש מחקרים לכאן ולכאן, ואין מסקנה חד משמעית. על פניו מוצרי חלב אמורים להטיב עם שיניים בגלל תכולת סידן גבוהה ומינרלים אחרים. יצא לאחרונה מחקר שמטיל זאת בספק, ולכן אין עדיין הוכחות חד משמעיות. מה שבריא בעיקר לשיניים הוא הגיינת פה טובה, צחצוח יומי, המנעות ממזונות עתירי סוכר. בברכה,דנה
שלום רב, האם חשוב להימנע אפילו מקוביית שוקולד מריר, פרוסה מרוחה בריבה או בדבש או במזון מלכות - כל אלד מאלה פעם אחת ביום בלבד (כדי לשמור על בריאות השיניים, כמובן בשילוב צחצוחן היומיומי, מחד, תוך הנאה כלשהי מהם, מאידך)? בברכה, אליהו
האם מנגו מכיל יחס פרוקטוז/גלוקוז שמאפשר גם לרגישים לפרוקטוז לאכול ממנו במידה? מה עם מילון?(סוגים שונים- לבן, כתום, האם יש הבדל ביניהם בכמות הפרוקטוז וביחס לגלוקוז)
שלום גד, לצערי על מנגו אין לי מידע, אך אני יודעת שהוא לא באלו שרצוי להמנע מהם. מלון נמצא בלא מומלצים מבחינת היחס. מומלצים: אפרסק, נקטרינה, משמש, שזיף, חמוציות, דבדבנים, תותים, פירות הדר, בננה בשלה, קיווי, פסיפלורה, אננס, גויאבה, אפרסמון ואבטיח. בברכה,דנה
שלום מאז שעברתי לתזונה טבעונית אני רק משמינה. יש לציין שהלכתי לתזונאית שבנתה לי תפריט מאוזן, ואני לא אוכלת מוצרים מעובדים. יש הצעות איך אוכל לרדת במשקל מבלי להיות בחסרים? תודה מראש
שלום קורין, בשלב ראשון, חזרי לדיאטנית שנתנה לך את הייעוץ. שנית, יש לבצע הערכה כמה קלוריות את אוכלת ביום- טבעונות לא שווה דיאטה דלת קלוריות. ומה לגבי פעילות גופנית? בברכה,דנה
היי, אני בת 25 ונמנעת ממוצרי חלב כבר כחודש ובשבוע האחרון אני סובלת מנשירת שיער די מסיבית ולא כל כך אופיינית. שאר התזונה שלי די רגילה (פירות - די הרבה בננות, ירקות, בשר, דגים). מה יכול להיות שחסר לי כתוצאה מההמנעות? סידן? ויטמין D? עוד משהו? יכול להיות שהאשלגן של הבננות מתחרה עם מעט הסידן שאני כן צורכת? מה כדאי להתחיל לאכול יותר? חייבת לציין שגם לפני זה צריכת החלב שלי היתה די מועטה - ככוס חלב בשבוע, מעט גבינות קשות, מעט חמאה.
שלום, קשה לי להאמין שזו הסיבה, שכן לפתח חסרים משמעותיים לנשירת שיער כגון אבץ, ברזל, ויטמין b12 וחלבון לא סבירים רק בגלל שהפסקת לאכול את מעט מוצרי החלב שאכלת, אלא אם כן לא החלפת אתם במקור הולם. פני לדיאטנית שתבחן את התפריט שלך ותוכל לברר מה החסר האפשרי. אשלגן וסידן לא מתחרים. וגם אין קשר בין סידן ויטמין d ונשירת שיער. בברכה,דנה
מה יכול להוות תחליף הולם? ומה כדאי בכלל להוסיף לתפריט בעקבות הנשירה? סבלתי מנשירה די חזקה שנה שעברה באותה התקופה, יש סיכוי שזה איזה משהו מחזורי כזה?
האם דיאטת אטקינס יכולה לספק מספיק פחמימות? האם היא מסוכנת? דרך אגב, האם ניתן לקבל את כל הפחמימות הדרושות לנו מאכילת המון המון ירקות מבושלים.
שלום פיני, הרעיון שהיא לא מספקת מספיק פחמימות בהתחלה ואז נוצרים קטונים שגורמים לפירוק שומן מוגבר יותר ומשם אנו מייצרים גם גלוקוז וקטונים לשימוש המוח ותאים חיוניים אחרים. דיאטת אטקינס מתחילה עם מעט פחמימות ועולה עם הזמן למינימום הדרוש. ולא, בירקות מבושלים אין מספיק פחמימות לספק אותנו, אלא אם כן מדובר בכמויות גדולות של ירקות עשירים מאוד, וגם אז בקושי. ואני לא מדברת על מינימום. בברכה,דנה
שלום לכולם שמי יוסי, לפני כחודש נמצא לאימא שלי בבדיקת דם סוכר גבווה 187. הרופא המליץ לאימא שלי לקחת כדור "גלוקומין" להורדת סוכר בנוסף להתחיל לעשות "ספורט" (עושה איתי שעה ביום הליכה יחד) ודיקור סיני שיכול להזרים לה דם תקין. אימא שלי קיבלה את כל הדברים שהוא המליץ לה והתחילה לבצע. כמו כן לאחר שבוע "הכדורים" גרמו לאימא להרגיש לא טוב ובהתייעצות עם הרופא הוא החליט להפסיק לה אותם ולבצע את שאר המשימות שהוא נתן לה חוץ מהכדורים. עכשיו לאחר חודש למרות הספורט,דיקור סיני,ושבוע אחד בלבד של הכדורים הסוכרת עלתה לה ל 190. אני אומנם לא רופא אבל אני משוכנע שמדובר כאן מעבר לספורט ולכדורים כמו שאני מכיר את אימא שלי היא לא אוכל נכון לכן החלטתי לקבוע לה תור לדיאטנית כרגע. השאלות שלי הם כאלה: 1.האם לאימא מומלץ לאכול כתחליף לפחמימות אורז מלא, בטטות,פסטות מקמח מלא?.האם פחמימות כאלה מסוכנות הרבה פחות למדד הגליקמי של מאשר הפסטות הרגילות,תפוחי האדמה הרגילים והאורז הרגיל?. (אגב אסור לה לאכול גלוטן) 2.אימא שלי אוכלת במתוקים עוגיות שוקלד צ'יפס בלי סוכר,משתמשת באבקת אפיה "פודינג וניל" ללא סוכר של "גלעם" ואוכלת לחם כפרי של green line ללא גלוטן (אסור לה גלוטן). האם במקום בכל הממתקים האלה שאין בהם סוכר(אבל סוכרזית כן) כדי להחליף אותם בפירות טבעיים כמו ענבים,בננות,אפרסקים וכו?. כן אני יודע שאתם לא תחליף של תזונאית אישית אבל עד "השבועיים" שאימא שלי מחכה לתור רציתי לדעת האם הדברים שרשמתי לכם שהצעתי לה לאכול יותר מומלצים לה ממה שהיא אוכלת עכשיו? אני לא רוצה שהיא תמשיך לעשות לעצמה נזק עד שהיא תפגוש את הרופא. בברכה יוסי.
שלום יוסי, 1. בהחלט הן יכולות להיות מומלצות יותר, אך גם הן מוגבלות בכמות. 2. לאו דווקא, אפשרי, אבל זה עניין כמותי . נזק לעוד שבועיים מסוכר 190 לא יקרה, זה לא מעכשיו הסוכר הנוכחי. אני מניחה שמה שהיא הרגישה עם ההגלוקומין זה בחילה, שלרוב עוברת אחרי כמה ימים. במידה ולא, יש תרופות אחרות גם כן. בברכה,דנה
שלום בת 19 סובלת ממיוטוניה דיסטרופי. כאבי בטן , שלשול מדי פעם והקאות מדי פעם. אין צליאק, אין הליקובקטור פילורי, בבדיקת נשיפה לאלרגיה לחלב התגלה רגישות ללקטוז וכן רבוי חיידקים במעי. האם יש המלצה לתזונה מאוזנת ע"מ להתמודד עם החיידקים הרבים? פרוביוטיקה? פחמימות? מה להוסיף וממה להשמר? תודה
שלום סמדר, לרוב נותנים טיפול אנטביוטי ולאחריו משלימים עם פרוביוטיקה. אין המלצה למזון כזה או אחר, אבל אם יש לך רגישות ללקטוז, הורידי משמעותית. אפשר להוועץ עם דיאטנית במסגרת ייעוץ אישי ולבנות תפריט מאוזן ומזין יותר. בברכה,דנה
האם דגנים ועמילנים (כגון תפוח אדמה, תירס וכדומה)אמורים להיות הבסיס של התזונה שלנו, כלומר בבסיס ה"פירמידה", או לא בהכרח.
שלום פיני, יש דיאטות שגורסות שלא, כגון דיאטת אטקינס. כן אנו זקוקים למינימום של פחמימות בדיאטה לצורך קיומי ותפקוד מוחי מבלי לעשות נזק, אבל ככל הנראה לא בכמויות שאנו צורכים היום. בברכה,דנה
שלום, אני נמנעת מלהמתיק שתייה בסוכר, כי הוא ידוע כמזיק, אשר על כן אני מסתפקת בממתיק מזה שנים רבות. אבל קראתי בפורום זה, לתדהמתי, הסתייגות אפילו מממתיק, ולא ברורה לי הסיבה לה, שהרי FDA מאשר ממתיקים (במינון שקבע, כמובן). לאור זאת, מה רע בממתיק? שיהיה יום רגוע. רות
שלום רות, הסיבה אינה בגלל רעילות פוטנציאלית או מחלה אחרת, הבעיה היא שהמחשבה שאנחנו חוסכים בקלוריות בגלל שימוש בממתיקים אינה נכונה ככל הנראה, כי אנו מרמים את המוח ומשלימים ממקורות אחרים, שמביאים ליותר השמנה ויותר נזק. בברכה,דנה
דנה שלום, אני משתמשת בממתיק אך ורק כדי להימנע מרמת סוכר גבוהה בדם, ובשום אופן לא כסגולה נגד השמנה או נגד הוספת קלוריות (אני רזה, ולא יכולה להשמין). לכן, תשובתך כמובן אינה תואמת את נתוניי. על רקע זה אודה על התייחסותך המעודכנת. בברכה, רות
שלום, ידוע כי ישנן יתרונות לצריכה מתונה של יין אדום לבריאות הלב בגלל הפוליפנולים שבו. רציתי לדעת האם יש הבדל משמעותי בין יין אדום יבש ליין אדום מתוק יותר כמו יין מבושל (יין קידוש)? תודה, אורן.
שלום אורן, למיטב זכרוני ההבדל העיקרי הוא מקור הענבים והחביות בהם הותססו. לצערי, מחקרים בתחום היין האדום ממקור ישראלי לא נעשו הרבה, ולכן אין מקור להשוואה. כמו כן, המחקרים טובים יותר באנשים שרגילים לתריכה זו, אין המלצה להתחיל בכך, אם לא עשית זאת עד כה. יש אמצעים לא פחות מומלצים כדי לשפר את בריאותך. בכל מקרה, כוס יין אדום ביום קרוב לוודאי לא תזיק, אך מי יותר מומלץ- אין ממש הוכחה נחרצת. בברכה,דנה
אחרי שנים שלא עשיתי פעילות, המליצו לי לעשות הליכה בשביל הבריאות ולעזור להורדת המשקל. אני כבר 6 שבועות עושה הליכה - אבל הרגל התחילה ממש לכאוב באזור הקרסול. הכאב נעלם ברגע שאני מפסיקה ללכת מהר. זה כבר שבוע ולא עובר. אני יודעת שההליכה חשובה ולא רוצה להפסיק. האם מותר להמשיך ללכת למרות הכאב? האם יש פעילות אחרת שניתן לעשות שלא תגרום לכאבי רגליים? תודה רבה מראש.
שלום גילה, איני רופאה או פיזיוטרפיסט. מציעה שתפני אליהם. בברכה,דנה
היי, אני בת 30 בהריון בשבוע 33 בתת משקל עם שחלות פוליצסטיות ושותה אנשור פלוס האם זה יעזור לי לעלות במשקל והאם אוכל לשתות את האנשור גם לאחר הלידה(חייבת לציין שדיאטנית המליצה לי על האנשור בלי ידיעה על השחלות הפוליצסטיות).
שלום אירית, לשחלות הפוליצסטיות אין שום משמעות כשאת בהיריון, כי אין פעילות שלהן רלוונטית אליך כרגע. ההגבלה על פחמימות רלוונטית כאשר אינך בהיריון. אנשור פלוס בהחלט יכול לעזור לך לעלות במשקל ולהשלים את תזונתך ואת בהחלט יכולה להמשיך גם אחרי, עד שתחזרי לפעילות שחלתית תקינה. יש גם דרכים להעשיר מזון עם פחות פחמימות פשוטות, הוועצי עימה אחרי הלידה. בברכה,דנה
אני עושה דיאטה של 800 קלוריות ולא מצליחה לרדת. דיאטנית בקופת חולים אמרה לי שזה לא טוב כי אני צריכה לאכול דיאטה של 1200 קלוריות ולטענתה אז אני אצליח להוריד במשקל. זה לא נשמע לי הגיוני אפילו שהיא נתנה הסברים. האם זה נכון? ואם לא איך יוצאים מהמצב שבו אני תקועה ולא יורדת? (אני גם הולכת 4 פעמים בשבוע 40 דקות) יש אולי תרופה או תוסף שתזרז? תודה על תשובה מהירה , גל.
שלום גל, לצערי איני יכולה לייעץ לך ברמה האישית, ואכן יצרת בעיה שאת ירדת ל- 800 קק"ל והגבלת את עצמך, כי הגוף מבחינה מטבולית התייעל. הדרך היחידה היא להעלות משמעותית את כמות ואיכות הפעילות הגופנית. בברכה, דנה
בעלי פיתח יכולת לאכול רק בערב (לא אוכל כלום עד השעה 6-7 בערב ואז אוכל כמות לא קטנה כדי לפצות על הרעב). יש לי תחושה שלמרות שהוא לא אוכל מעל 1000 קלוריות ביום - המשקל העודף שלו קשור באכילה שבבסיסה היא רק בערב. תוכלו לאשר/ לאשש? תודה!
שלום ענבר, איני יכולה לאשר או לאושש זאת, אבל אדם על 1000 קק"ל לא אמור להיות בעודף משקל, לא משנה באיזו שעה הוא אוכל. מציעה שתפנו לייעוץ פרטני אצל דיאטנית. בברכה,דנה
שלום, אשמח לעזרתך... הובחנתי כסובלת מדלקת בקיבה (ע"י בדיקת גסטרוסקופיה). קיבלתי טיפול תרופתי נוגד חומציות ופירוט של דברים שאסור לי לאכול ולשתות כמו: קפה, תה, קוקה קולה (קפאין), דברים עם הרבה סוכר, ירקות טריים וירקות חומציים, פירות הדר, שתייה מוגזת, חמוצים, חריף ועוד.... שאלתי היא: האם אני יכולה לחזור ולאכול תפריט רגיל (בריא כמובן), לאחר סיום הטיפול התרופתי (שניתן לי למשך חודשיים), או שעליי להמשיך עם התפריט הזה למשך זמן ארוך יותר? בתודה, עדי :)
שלום עדי, לא ברור לי ממי קבלת את הרשימה. ירקות ופירות מכל הסוגים את יכולה לאכול כרצונך ולפי סבילות. אין מניעה מסוכר. כנ"ל לגבי חמוצים ומשקאות מוגזים. כן כדי להמנע מחריף, עישון, מזון עתיר שומן ומטוגן ואלכוהול. ואם יש לך נטיה, גם אחרי הטיפול רצוי להפחית במזונות מגרים אלו. בברכה,דנה
שלום, רציתי לדעת אם בננה טובה או לא טובה במצב של גסטריטיס ללא חיידק.אני מקבל תשובות סותרות מאנשי מקצוע. האם ניתן לקבל פירוט בנושא תזונה רצויה. תודה מראש
שלום יוסי, יש להמנע מעישון, קפאין, אלכוהול, מזונות עתירי שומן ומטוגנים, חריף ומתובל מאוד. כל השאר מותר. בברכה,דנה
שלום, בכל פעם אחרי שאני אוכלת מאכלים שהוסיפו להם קצת יותר ממש מעט שמן, מתחילה אחרי כשעה לכאוב לי הבטן ויש לי שלשול קשה שממש מרגיש כאילו הוא מוציא את כל מה שאכלתי החוצה. מה יכולה להיות הסיבה? קצת רקע- סבלתי כ-12 שנים מאנורקסיה עם תקופה של בולמיה. כיום אני בת 27. לפני שהפרעות האכילה התחילו, הבעייה הזו לא היתה קיימת. תודה
שלום, יכולות להיות מספר סיבות. בשלב ראשון- פני לרופא גסטרו לבירור מלא. בברכה,דנה
שלום רב, שאלה לגבי הורדה במשקל-האם זה נכון שכדי להוריד במשקל גוף,בסופו של דבר הכול מסתכם בקלוריות שאנו מכניסים,ללא חשיבות לכמות השומן שיש באוכל?,כלומר-אם לדוגמא 120 קלוריות שוות לפרוסת לחם או ל עוגייה,במקרה שאבחר את העוגייה על פני הלחם זה יאט את תהליך הירידה במשקל?
שלום גיא, התשובה הנכונה היא שאנחנו לא באמת יודעים. מורכבות מרכיבי התזונה הרבים וההשפעה של כל אחד בנפרד וכל אחד לחוד על התבטאות ביולוגית שלנו, שונה מימן למיןם, מאדם לאדם וכמובן תלוית גיל, נטיה גנטית, מחלות רקע, תרופות, סביבה ועוד. נכון שבסיכום של יום, חיסכון קלורי יוביל לירידה במשקל, אבל גם הוספת פעילות גופנית ללא שינוי תזונתי יגרום לכך, כך שלמעשה אין פה תשובה ידועה. בברכה,דנה
שלום, האם מותר לאכול "סקיני פסטה" (אטריות קונג'אק) בזמן הריון כל עוד דואגים לתפריט עם כל אבות המזון העיקריים? תודה
שלוןם עדי, כל עוד את מקבלת מספיק קלוריות מכל אבות המזון, לא אמורה להיות בעיה. אין משהו מיוחד בפסטה הזו מעבר לזה שהיא ללא גלוטן. אם תגווני עם קטניות, אורז, לחם ועוד מרכיבים פחמימתיים אחרים, לא צריכה להיות בעיה. גם נשים עם צליאק לא אוכלות את הפחמימות ממקור דגן אבל מקבלות ממקורות מותרים אחרים בלי בעיה. בברכה,דנה
שלום, עקב בעיות של מעי רגיז התחלתי בדיאטת אלימנציה (גלוטן לקטוז) על מנת לבחון מה משפיע על ריבוי יציאות. שמתי לב השבוע לאפשרות לקורלציה בין אכילת נקטרינות לימים קשים. רציתי לשאול האם נקטרינות אכן מזרזות פעילות מעיים(יציאות) ואילו פירות מועדים לפורענות קרי פעילות מעיים?
שלום, דיאטת אלימנציה אמיתית אינה כולל ירקות ופירות טריים כלל, אז מציעה שתעשי את זה נכון מול דיאטנית ותחשפי בהדרגה למזונות ידועים. גם פרוקטוז יכול לגרום לרגישות גבוהה. בברכה,דנה
שלום, האם היתרונות של בירה שחורה (דיאט), אם בכלל, שקולים כנגד חסרונותיה (בהנחה שיש כאלו)? בברכה, אליהו
שלום אליהו, כבר עניתי בנושא בעבר, ואין מספיק מידע מדעי להשוות בין השתיים. העניין הוא כמותי בלבד. ולדעתי המקצועית, החסרון של ממתיק מלאכותי מוריד מערכה של הבירה הדיאטטית לעומת הרגילה. בברכה,דנה
דנה שלום, בהמשך לתשובתך, האם אותו דין חל גם על קדם-סוכרתיים, הנאלצים אולי להימנע מסוכר? והאם זה חל גם על משקאות שמכינים בבית (קפה, תה, לימונדה וכו'), שיש לדעתך להעדיף המתקתם בסוכר, במקום בממתיק, גם בקדם-סוכרתיים? בברכה, אליהו
שלום , אני בדיאטה נטולת פחמימות ורציתי לדעת אם אני אוכלת לארוחת ערב צלחת שלמה עם דלורית מבושלת זה בסדר? הייתי רוצה לדעת כמה קלוריות יש בדלורית והאם היא נחשבת לירק פחמימתי?
שלום סיוון, דלורית נחשבת לירק יחסית עשיר בפחמימות. אמנם קצת פחות מתפו"א ויותר מגזר. אז אם את באמת דומרת על דיאטה דלת פחמימות (אין דבר כזה נטולה), אז דלורית פחות מתאימה. ב- 100 גר' דלורית לפני בישול יש כ- 45 קק"ל וכ- 12 גר פחחמימות, וזאת נחשבת מנה יחסית קטנה. בברכה,דנה
שלום אני מיכאל גיל : 16 משקל : 60+- גובה : 170+- אחוזי שומן : 10% - אני מתאמן הרבה בחדר כושר ואני לא יכול לאכול מספיק חלבון אחרי אימון הזמנתי תור לתזונאית אבל התור רק עוד חודשיים ויש לי בבית 2 אבקות חלבון שאין לי מה לעשות איתם כרגע אז רציתי לשאול העם אתם יכולים לבנות לי תפריט תזונה כולל אבקת חלבון
שלום מיכאל, לצערי פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי או בניית תפריטים. בברכה,דנה
אתמול שתיתי במסעדה בחוף שייק על בסיס חלב . היום קמתי עם כאבי בטן, סחרחורות ושלשולים ותחושת חולשה משעות הבוקר. אין לי חום ככ גבוה . כרגע עומד על37.6 מה כדאי לעשות?
שלום מעיין, לתת לזה לעבור. אם אחרי 24 שעות אין שיפור ו/או החמרה, לפנות לרופא. הקפידי להחזיר נוזלים המכילים מים ומלח כדוגמת מרק צח והרבה אורז . בברכה,דנה
שלום רב יש לי שאלה על זרעי צ'יה קניתי זרעים טחונים והתחלתי לשתות בקנקן מים כל יום, אחרי חצי שעה אני מרגישה שזה קצת נהיה גומי כזה.והכל מתרכז למעלה בפיה. שאני מוזגת רוב הזרעים נשפכים לכוס ונשאר מעט בקנקן. מה עליי לעשות כדי לחלק את הכמות של הזרעים לאורך היום? או שזה לא משנה. האם יש לך טיפ מה לעשות עם הזרעי צ'יה? לשתיה או להוסיף לאוכל? תבורכי בכבוד רב בתודה מראש שרי
שלום, הוסיפי כפית ליוגורט או מעדן או גבינה. אין ממש המלצה לצרוך אותם בכל מקרה לא כמוקר לאומגה 3 ולא כמקור לסיבים בכמות הזו. בברכה,דנה
ערב טוב לדיאטנית, האם ממתיק מלאכותי (בקפה, למשל) מיטיב לבלום את עליית הסוכר בדם, לעומת המתקה בסוכר (לבן או חום)? שבוע טוב. רחל
שלום רחל, בוודאי, הוא לא תורם לעלית סוכר כלל. בברכה,דנה
אני סובל מרפלוקס. שמעתי שלא מומלץ לשתות בזמן הארוחה מאחר והשתיה מדללת את החומצה שבקיבה האם זה נכון? ואם כן כמה זמן לפני האוכל ואחרי האוכל מומלץ לא לשתות בתודה לתשובה מאיר
שלום מאיר, ממש לא נכון, אין דילול, זהו מיתוס והמצאה. לעיתים המלצה כזו נובעת מתוך הצורך להוריד תחושת מלאות בקיבה, ולהפריד בין אכילה ושתיה, כדי לא להעלות על נפח הקיבה המקסמילי, אך בעיקרון ברפלוקס זוהי אינה ההמלצה. בברכה,דנה
היי. אני אמא לנסיכה קטנה.. הראשונה במספר (: רציתי להתייעץ לגבי התזונה ע"מ לדעת שהיא מקבל את מה שצריך. לארוחת בוקר היא מקבלת בקבוק תמ"ל ולאחר כ 4 שעות מנת פירות. לרוב זה:רבע תפוח רבע אגס, בננה שלמה ומעט אבוקדו(נטחן בבלנדר עם מעט מים) לאחר כ 3 שעות לערך מקבלת מנת ירקות. לפעמים עם עוף לפעמים בלי. המנה כוללת : גזר, בטטה, קישוא ותפוח אדמה( טחון).יש מצבים שזה לא מספיק ולאחר שעתים היא מקבלת ביצה מקושקשת ברסק עגבניות.במידה וזה מספיק היא מקבלת בערב בקבוק לפני השינה. ( 7 בערב) לרוב תתעורר פעם נוספת לאחר כ 5/6 שעות לבקבוק נוסף עד היקיצה בשעה 6/7 בבוקר. האם אני נוהגת נכון?אשמח לעצות ע"מ לשפר את המצב הקיים. תודה רבה רבה
נופר שלום! ממליצה לך מאוד להתרשם מתשובותי בעבר בפורום. למשל תינוקת בת 8 ח' שעניתי לא מזמן. באופן עקרוני זה גיל שכבר צריך לבסס 3 ארוחות עיקריות, אפשר להתקדם למרקם מעוך/רך/מזון אצבעות. חשוב שארוחה תהיה מאוזנת מבחינת אבות המזון (לא רק פרי בלבד או ירק בלבד - זה מעט קלוריות וללא חלבון!). ממליצה לאחר כשעה לתת בקבוק השלמה של תמ"ל. ככל שאכילת המוצקים מתבססת, כמות ההשלמה יורדת עד שאפשר להפסיק בקבוק. כמובן שיש מקום להפסיק אכילה לילית. בברכה, נועה
תודה רבה נועה! איך את מציעה לי להעשיר את ארוחת הפירות?. אני מוסיפה לה גם 2 ביסקיוויטים ואבוקדו. זה עדיין לא מזין? ואם אוכל להוסיף.. איך אני יכולה להתחיל לשלב לה מוצרי חלב לתפריט? עדיין לא התחלנו. תודה רבה !!
שלום, אני בת 17 וחצי. שנה שעברה הייתי אוכל מעט ועושה ספורט. מאז הפסיק לי המחזור. הוא חזר פעם אחת במשך השנה והפסיק שוב. אני עוד ספורט פעמיים בשבוע ואינני בטוחה שהתזונה שלי נכונה. מצד אחד אני דואגת לבריאות שלי ורוצה קבל מחזור (ולא להרגיש עייפות, תחושת קור יתר על המידה כשקר, מצב רוח ירוד ועוד) אך מצד שני אני לא מוכנה להשמין.... נפגשתי עם הדיאטנית מספר פעמיםאך היא איננה עזרה לי. בנוסף שכחתי לציין גם כי הפכתי לצמחונית במשך השנה (אך הקפדתי על קטניות וכדורי ברזל כך שלפי התוצאות האחרןנות לא חסר לי ברזל) מה לעשות? איך לקבל את המחזור שוב ולהסדיר את תהליכי הגדילה שלי (הרי אני בגיל ההתבגרות עוד) אך מבלי להשמין?
שלום מיקה, הסיבה שאינך מקבלת מחזור היא קרוב לוודאי הורמונלית בלבד. על מנת לקבל מחזור עליך להיות עם מסת שומן מינימלית לצורך ייצור ושפעול הורמונים, כך שכנראה הדרך היחידה להחזירו היא לעלות מעט במשקל. לפעמים 2 ק"ג יכולים לעשות את ההבדל. על זה נאמר- אי אפשר לאוכל את העוגה ולהשאירה שלמה. אם את באמת דואגת לבריאותך, עליך לשנות הרגלי אכילה ואולי משקל. שנית, פני לאנדוקרינולוג או רופא נשים לסקירה של הורמוני מין ואחרים, לוודא שאין בעיה שמקורה אינה קשורה לתזונה או משקל. בברכה,דנה