פורום תזונה קלינית
אני נמנעת מחלב ומשתדלת לאכול ביצים ודגים האם חלבון הביצה מספיק או שמא רצוי לאכול גם את החלמון? מה יותר בריא?
שלום יפעת, כמקור לחלבון בלבד מספיק רק חלבון הביצה. אבל הוא רק חלבון. בחלמון יש גם חלבונים וכל שאר הויטמינים והמינרלים החיוניים בביצה ולכן רצוי לאכול גם את החלמון. בברכה, דנה
האם זה נכון שמיץ לימון (מים תוספת לימון סחוט בלי סוכר) עוזרת לשריפת שומנים או להרזיה?
שלום אורנה, התשובה היא לא.עוד מיתוס. בברכה, דנה
מהי כמות השומנים המומלצת ביום על מנת להוריד 2-3 קילו. עד היום אכלתי חופשי חומוס, מיונז וטחינה והמאמן כושר אמר לי להוריד מיד הכל לשתי כפיות שומנים. מה דעתך? השומנים האהובים עלי :חומוס בעיקר, מיונז, אבוקדו, טחינה. תודה
שלום מורין, זה לא כמות קבועה זה משתנה מאדם לאדם, ולכן את הייעוץ הזה תוכלי לקבל מדיאטנית באופן אישי. בברכה, דנה
בהמשך לפנייתי מלפני יומיים, התזונה ה"צמחונית" שלי כוללת רק הימנעות מבשר. אני כן אוכלת מוצרי חלב, סרדינים וטונה. האם צריכה של ביצה אחת ביום איננה מוגזמת בתזונה זו? האם יש חסרים מסויימים שעלולים להיווצר? המון תודות על תשובותייך!
שלום יואל, אם ההמנעות היא רק מבשר ויש אכילת דגים מוצרי חלב וביצים אין חשש לחסר אך רצוי לבדוק מדי פעם רמות ברזל וויטמין B12. אין בעיה לאכול ביצה ביום. בברכה, דנה
שלום, בחצי שנה האחרונה אני לא מצליחה לשמור על המשקל שלי. אני בת 22 מתעמלת 5 פעמים בשבוע (סה"כ 4.5 שעות כוח ו3.5 אירובי) בחדר כושר לפי תוכנית שהותאמה ע"י מאמן כושר. ומכירה את רזי האכילה הנכונה מעבר עשיר של דיאטות, ספרים, מאמרים וכו'. לפני כשנתיים הורדתי 30 קילו ממשקלי (24 קילו באמצעות דיאטת חרמון ועוד 6 קילו באמצעות שומרי משקל) לאחר הירידה הגדולה הצלחתי לשמור על המשקל שהגעתי אליו למשך שנה אך לפני חצי שנה התחלתי לעלות מבלי לשנות אורך חיים / מאכלים וכו'. התייעצתי עם מדריכות שומרי משקל והמדריכים בחדר כושר ואף אחד לא הצליח לעזור. חשוב לי לציין שאחרי הירידה הגדולה הגעתי לBMI של 25 והיו לי עוד כ-5 קילוגרמים עודפים להוריד. כרגע, חצי שנה אחרי השינוי הלא מוסבר אני עם BMI של 28 ועם אחוזי שומן מפחידים - 39.7%. האם יכול להיות שמדובר בגורם פיזיולוגי ? (יש לי נטיה לתת פעילות של בלוטת התריס אך בבדיקה אחרונה תפקודה נראה תקין בשליש האחרון של הטווח) יכול להיות שיש משהו גדול שאני מפספסת? אני לא בטוחה עד כמה ניתן לעזור על גבי פורם זה, אך אני אשמח להפניה לגורם מוסמך שיכול לייעץ ולעזור, אני ממש אובדת עיצות. תודה רבה נעמה
שלום נעמה, את צודקת, הרבה לא יתן לעשות במסגרת פורום זה. ראשית הייתי מתייעצת עם אנדוקרינולוג לגבי איזון הבלוטה. שנית, למרות נסיונך העשיר, לפעמים אנשים זקוקים למסגרת, לרוב לא משמינים מהאוויר. ולכן הייתי פונה גם לדיאטנית קלינית לטיפול. בברכה, דנה
שלום לך, עשיתי ניקוי גוף מרעלים עם עשב חיטה בשיטת אן ויגמור ( במצפה אלומות). גם ירדתירדתי במשקל אבל כל הבעיות שהיו לי בקיבה ( נפיחויות) ממש עברו. מה דעתך על השיטה. האם עשב חיטה ממשיך להשפיע גם בהמשך אותה מידה במחינת ניקוי גוף. כמה פעמים בשבוע כדאי לשתות מיץ עשב חיטה בתור תחזוקה? מה דעתך על סגולות עשב חיה בכלל?
שלום אביטל, אני לא מביעה דעה אני מסכמת המלצות ומחקרים. עשב חיטה אינו טיפול מבחנתי לשום דבר, לא למחלות ולא לירידה במשקל. הסיבה שירדת במשקל כי שתית רק את זה ולא אכלת כלום, וזו גם הסיבה לבעיות הקיבה שלך, שלא ממש הגדרת מה הן. אי אפשר להסתמך על טיפול זה לאורך זמן, בשל נזקים אפשריים של תת תזונה. כטיפול אחת לכמה זמן פעם בכמה ודשים איני רואה התנגדות אך כטיפול קבוע איני ממליצה עליו, ואין אף גורם רפואי שממליץ עליו. בברכה, דנה
שלום, אני נמצא במעקב אנדרוגני עקב בעיות פוריות. שוקלים לטפל בי בסטררואדים אנדרוגניים אנבוליים. ידוע לי שישנם תופעות לוואי אך עם טיפול רפואי אין ממה לחשוש, עברתי שבוע שעבר בדיקות דם, הטריגליצרידים נמצאים אצלי בנורמת המינימום אך הכלוסטרול (hdl-ldl) נמצאים בנורמת המקסימום. ידוע לי שסטרואידים מעלים את הסיכון למחלות עקב עלייה בכולסטרול ושומנים בדם. האם יש סכנה מטיפול של 3 חודשים בסטרואידים לעלייה ברמות הכולסטרול האם 3 קפסולות של אומגה 3 ליום יפחיתו את הכולסטרול הרע שיצטבר אצלי בתודה, דן.
שלום דן, את שאלת הסיכון תפה לרופא המטפל בך בנושא זה. הוא יוכל לתת לך מידע מדוייק. במקום לקחת תוספים שטרם הוכחו, עדיף לשמור על תזונה נכונה ופעילות גופנית. פנה לדיאטנית קלינית להנחיה. בברכה, דנה
שלום. בבדיקות דם שעשיתי רשום כולסטרול, כולסטרול LDL. וכולסטרול HDL אני יודעת מהו הכולסרול הרע והטוב אבל מה אומרת הבדיקת של הכולסטרול בלבד?
שלום איריס, עניתי רבות בנושא זה בפורום זה. ערכי חיפוש תחת השם כולסטרול ותוכלי לראות את כל השאלות והתשובות בנושא. שנית להסבר רפואי, פני לרופא המשפחה. בברכה, דנה
האם תוכלי בבקשה להמליץ לי על שמן זית שהוא באמת שמן זית איכותי ואמיתי (יש חיקויים בשוק). ולכתוב מה היתרונות שלו בערבוב עם סלט. תודה
שלום מורין, איני יכולה להמליץ על סוג של שמן בפורום זה. חפשי שמן של חברה מוכרת בארץ או מאיטליה. המנעי משמן זית ספרדי. חפשי שמן זית מכבישה קרה כתית מעולה. היתרונות של שמן זית כמקור לחומצות שומן חד בלתי רוויות המורידות תחלואת לב וכלי דם וכן מהווה מקור לנוגדי חמצון רבים המועילים בהורדת סיכון לפתח מחלות לב, כלי דם וסרטן. בברכה, דנה
הבלבול רב...מותר או שרצוי שלא לאכול עגבניות ומוצרים נילווים כמו רוטב עגבניות/ רסק עגבניות וכו', כאשר קיימת בעיה של גאוט כרוני מטופל בקולכיצין ואלוריל??? האם אפשר לקבל מידע מאיזה ירקות ופירות רצוי להימנע?.. כיון שהבלבול רב... תודה איציק
שלום איציק, פרט לפטריות, כרובית, ברוקולי והגבלה בקטניות כגון אפונה, שעועית, עדשים, חומוס, פול וסויה כל שאר הפירות והירקות הם ללא הגבלה. בברכה, דנה
אני יודע מקריא , דיאטנית וחולים אחרים שעגבניות כמו חצילים וברוקולי ועוד אסורים, דובדבנים מומלץ לא ידעתי למה, קבלתי חומר פרסום ובלי קשר היה כתוב על תכונות של פירות על הדובדבן היה כתוב שמכיל אנתוציאנינים" שהם נוגדני רדיקלים חופשים ואניזימים בדומה לתרופות אנטי דלקתיות" הקשתי בגוגל "אנתוציאנינים" ואז הגעתי לכרוב סגול שמכיל את החומר ומשם לפורום שלכם,בקיצור נראה לי שמדובר בניסוי עצמי מה כן ומה לא טוב
ד.נ. אני מעוניין, מטעמים חשובים שלא כאן המקום לפרטם, ללמוד או לקרוא על התזונה השוודית - מהם המזונות האופייניים ו/או האהובים על השוודים (ורצוי גם לגבי הנורבגים). כמו כן מעוניין אני לדעת באיזו מידה נפוצה אצלם אכילת דג סלמון, ובפרט - סלמון מעושן. היכן וכיצד ניתן לקרוא על כך? בתודה מראש. אלי
שלום אלי, לדאבוני אין לי מידע. את המידע לגבי התזונה שלהם תקבל בדיוק כמוני מחיפוש באינטרנט.תזונת האומגה 3 אופיינית לאסקימוסים ולפינים ופחות לנורבגים ולשוודים, עדיף לחפש מידע לגבי תזונה של אסקימואים. בברכה, דנה
דנה שלום, אני, כמובן, מוכן לחפש באינטרנט, אבל איך? עד כה לא מצאתי מאומה באינטרנט לגבי מזונות אופייניים בפינלנד למשל. אשר לתזונת האסקימואים - זה לצערי לא מתאים לענייני, מאחר שאני מבקש לקבל את המידע (שציינתי) לפי מדינות, ולא לפי קבוצות אתניות. האם את מוכנה להמליץ לי על דרך מעשית לחיפוש בעניין זה? תודה. אלי
שלום רב, האם אכילת דגים כגון:טונה (במי מלח) מותרת למי שצריך להקפיד על אוכל דל פורינים? כנ"ל האם שתיית תה סרפד (משתן) טובה להנ"ל? תודה, אמיר
שלום אמיר, אפשר לאכול טונה בהגבלה, כ- 100 גר' ליממה במקום מנה בשרית. לא ידוע לי על בעיה עם כל סוגי התה. בברכה, דנה
אהלן דנה, כתזונאית בתחילת דרכה אני מתרשמת מאוד מהידע הרחב שיש לך. איך אני מצליחה לאסוף כ"כ הרבה ידע ולהתמצא? האם יש לך טיפים בשבילי? תודה מראש
שלום עפרה, לקרוא, לקרוא, לקרוא וניסיון. בברכה, דנה
מהם מקורות המידע שלך? ושוב תודה
שלום, כמו רוב הסטודנטים,גם אני מצטיידת בכל יום שישי בקופסאות אוכל מבית אמאבא.. העיניין הוא שזה כל מה שאני אוכלת-עד יום רביעי שאחרי... כמה ימים ניתן להחזיק אוכל מבושל במקרר,והאם זה מזיק לגוף לאכול אותו? (אציין שאני מחממת במיקרו רק את מה שאני אוכלת בפועל-ולא את כל תכולת הקופסא..) תודה!
שלום טל, זה מאוד תלוי בסוג האוכל וצורת הבישול. בשרים ודגים מחזיקים פחות מעמד מירקות ופחמימות מבושלות, וכן תלוי כיצד את מאחסנת אותם, טמפ' וכו'. אין זמן מדוייק לכל מזון, לרוב רואים ומריחים. בברכה, דנה
אילו חסרים תזונתיים עלולים להיווצר בתזונה צמחונית? כיצד ניתן למנוע אותם? האם צריכה של ביצה אחת מדי יום הינה בגדר הרצוי בתזונה צמחונית?
שלום יואל, תלוי מה את מגדירה תזונה צמחונית. אם זה כולל המנעות מדגים מוצרי חלב וביצים אז זוהי דיאטה חסרה בסידן, ברזל, B12, אבץ ועוד. אם את רק נמנעת מבשרים ודגים אז החסר הבולט יהיה של ברזל, אבץ ו-B12. ביצה אחת ביום זה טוב אך לא מזין כמו תזונה מלאה. בברכה, דנה
האם זה נכון שחליטת זרעי שומר עוזרת להרזיה? ואם לא יש איזשהוא תה (חוץ מתה טיבטי) שעוזר להרזיה?
שלום מורין, מה שעוזר להרזיה היא דיאטה לירידה במשקל ופעילות גופנית. מזון או כל תה לא עוזר לרדת במשקל. כל אלו משתנים או משלשלים ולכן גורמים לאיבוד נוזלים ולא שומן. בברכה, דנה
אבל אחרי שיורדים נוזלים לא מתחילים לרדת שומנים? וחוץ מזה כשאת רושמת לעשות דיאטה אז לפי מה שהבנתי כל הדיאטות נועדות לכישלון אחרי תקופה מסוימת וכמעט תמיד עולים הכל בחזרה פלוס ריבית אז מה הפיתרון? תודה
שלום דומני שהמחקר הבא עשוי לישב כמה מחלוקות בקשר למינון כדורי האומגה ויעילותם http://www.starmed.co.il/News/2566 תודה חננן
וזה המאמר האורגינלי באמריקן ג'ורנל אוף נוטרישן http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/86/6/1621 תננן
האם השילוב של אורז לבן או תפוחי אדמה ביחד עם קטניות (חומוס, שעועית, עדשים, אפונה) הוא בריא ונותן תוספת חלבון, ברזל וכו,. ניסיתי קטניות עם פחמימות מורכבות וזה ממש דוחה אותי. ושאלתי השניה האם תירס גרגרים הוא גם נחשב לקטניות בריאות כמו השאר שכתבתי
שלום מורין, שילוב של קטניות ודגנים נותן חלבון שלם מבחינת מבנה ולאו דווקא כמות גדולה יותר. ברזל אינו רלוונטי למקרה זה כי הוא כמעט ואינו נספג מהצומח. את יכולה לשלב אורז, קוסקוס, תפוחי אדמה ופסטה הנחשבות לדגנים עם קטניות כגון אפונה, שעועית, עדשים, חומוס, פול וסויה. בברכה, דנה
אני כיום בן 56 החל מגיל 40 במעקב כולסטרול לאחר שניתגלו בדמי ערכים גבוהים זה התחיל בערכים של 340-350 אותם הצלחתי בעזרת שינוי בהרגלי התזונה להביא לרמות של 220-260 .לפני כשלוש שנים התחלתי להעלות מישקל והורדתי את כמות הפחמימות הניצרכת לרמות נמוכות מאד ,הצלחתי להשיל מעלי כ 10 קג מיותרים במשך כחצי שנה (לא דיאטת כאסח).ומצליח לשמור על רמת המשקל הנוכחית. לאחרונה ניבדקתי שוב שיגרתית והחריג היחיד אצלי הם ערכי הכולסטרול שהיגיעו לרמה כוללת של 260 ורופאת המשפחה שוקלת תחילת טיפול תרופתי. האם לדעתכם ניתן לעשות עוד משהו בתחום התזונה??לפני תחילת טיפול
שלום חיים, ראשית חושב להסתכל על כל התמונה, לא רק כולסטרול כליי אלא גם על ה-HDL, LDL טריגלצרידים, היקף מתניים, ערכי סוכר בצום והסטוריה משפחתית של מחלות כלי דם ולב. על פי זה הרופאה צריכה להחליט אם לתתטיפול תרופתי ולא רק על פי מדד אחד.שנית, תמיד יש את הנושא התזונתי ובעיקר פעילות גופנית והפסקת עישון החשובים עוד יותר.הצעתי, פנה לרופא מומחה לנושא שומנים לייעוץ נוסף. בברכה, דנה
ידוע שטחינה כמה שזה בריא זה גם מלא שמן. זה בסדר אבל גם ידוע שחומוס מלא שמן. ואת זה אני מנסה להבין, ותגידי לי אם אני אולי טועה, זה בגלל שבחומסידות מוסיפים מלא שמן + טחינה לחומוס בדרך כלל?. אם אני לוקחת גרגרי חומוס ומעבדת אותם במעבד מזון יוצא לי מן ממרח חומוס בלי טיפת שומן . הריי זה שתי דברים שונים, נכון? ודבר אחרון, כמה קלוריות יכול להיות בכף ממרח אגוזים ? תודה
שלום לאחרונה עשיתי בדיקה של ויטמין D והתשובה היתה שאני במינימום של הטווח. מאחר ואני מקבלת ויטמין אלפא D3 באופן קבוע יותר משנה (בגלל נפילה ושבר באגן) ברצוני לדעת מה יכולה להיות הסיבה לכך שאני לא קולטת מספיק את הויטמין והאם יש דרך להעלות את רמתו, וכמובן האם צריך להעלות את הרמה בגוף לאור זה שאני סובלת מאוסטרופורוזיס) בתודה
שלום רינה, תוסף של ויטמין D צריך להלקח בסביבה שומנית כי זהו ויטמין מסיס שומן. כמו כן ייתכן ואת לא מקבלת מינון מספק. לשם כך עליך לפנות לרופאה המטפלת. בברכה, דנה
שלום עופירה, טחינה עשויה משומשום, שומשום הוא סוג של זרע שבעיקר מכיל שומן ולכן טחינה נחשבת למנת שומן . חומוס טבעי נחשב לקטניה. הוא עשיר בחלבון ופחמימות אך מעט שומן. לכן כאשר טוחנים אותו הוא יבש ולא שמן כמו הטחינה. לחומוס מעובד בחנות או במסעדה מוסיפים גם טחינה וגם שמן וזה נותן לחומוס את מרקמו השומני.ההבדל עומד על סוג השמן שמוסףלחומוס. אם זה שמן זית או קנולה, מה טוב, אך לרוב מוסיפים שמנים פחות איכותיים ואז מתחילה הבעיה. בכף של ממרח אגוזים יש כ- 100 קק"ל לפחות. בברכה,דנה
אני מעוניינת להתחיל ללמוד תזונה ויש לי כמה שאלות: 1. בסיום התואר, איפה אפשר לעבוד ובתור מה? 2. האם יש בארץ ביקוש לדיאטנים, ויהיה קל למצוא עבודה? 3. מהי המשכורת הממוצעת של דיאטן בתחילת הדרך ולאחר מספר שנות ותק? 4. מה האפשרויות שתואר שני במדעי התזונה נותן? 5. אם יש מידע נוסף חשוב- אשמח לדעת!!! המון תודה נועה
שלום נועה, 1. בסיום התואר את יכולה להעבוד בכל עבודה אפשרית, בתי חולים, קופת חולים, בתי אבות, משרד הבריאות, קליניקה פרטית, קבוצות רופאים, חברות תרופות ומזון ועוד. 2. תמיד יש עבודה, צריך לחפש. 3. משכורת משתנה בהתאם למקום העבודה אין דבר כזה ממוצע. 4. אין בדיוק תואר שני במדעי התזונה, יש תארים בנושא בכל אוניברסיטה כולל ירושלים, תל-אביב, טכניון וחיפה, תלוי הנושא. למידע נוסף פני לעמותת עתיד לדיאטניות. בברכה, דנה
איפה ורצוי ללמוד תזונה בלי פסיכומטרי
דנה שלום, אני אוכלת בדר"כ מזון בריא ומלא, אולם בכמויות שאני אוכלת אני מצליחה רק לשמור על המשקל ולא להוריד, וקשה לי לאכול מעט פחות לאורך תקופה ארוכה. האם דיאטה של שבוע (דגן מלא כמו כוסמת/אורז מלא/קינואה וכד' ללא הגבלה, ירקות ירוקים ללא הגבלה, שני תפוחים וגביע לבן) כדי לתת דחיפה לדיאטה, ולאחר מכן לחזור לאיזון למשך חודש וחוזר חלילה יזיק לגוף? (ככה אני אוריד בשבוע 1-2 ק"ג ואז אשמור עליו, במצב הרגיל שאני אוכלת, גם אם אני מפחיתה כמויות לוקח לי שבועיים-שלושה להוריד 1ק"ג). תודה מראש, ליטל
שלום ליטל, זה לא יזיק אך להערכתי זה גם לא יעזור. בשובע הזה תרדי מסת שריר ולא שומן, וזו לא מטרת הדיאטה. פני לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה, דנה
אני בדיאטה קפדנית לפי שיטת הנקודות של שומרי משקל אך אני עושה זאת באופן אישי.איך נוצר מצב שאני עולה במשקל למרות שאני מקפידה?תודה
שלום מיכל, אז את כנראה לא עושה את זה כפי שצריך. פני לחברה ממנה לקחת את הדיאטה שתסביר לך יותר טוב או תרשמי לקבוצה להסבר מפורט יותר. בברכה, דנה
כמה קלוריות יש בפרוסת פסטרמה הודו בדבש שקונים לפי משקל בסופר? תודה מראש
שלום ליאת, זה מאוד תלוי בעובי ובגודל הפרוסה אך מדובר בסדר גודל של 20-40 קק"ל. בברכה, דנה
אני בת 63 וסובלת מיתר לחץ דם.ומטופלת בזה.אולם בשתי בדיקות הדם האחרונות נמצא אצלי חומצה בשתן 8.62 .משקלי הוא 92 ק"ג וגובהי 1.73 ס"מ.אודה לכם באם תציעו לי דיאטה נכונה להורדת חומצת השתן מאחר ואני כבר עושה דיאטה להורדת משקל מבוקרת ע"י דיאטנית.
שלום, ישנן תרופות להורדת לחץ דם המעלות חומצת שתן כגון משתנים ועוד. אז ראשית יש להתייעץ עם הרופא לגבי הטיפול התרופתי. מעבר לכך כדי לפנות דליאטנית גם בהמלצה לדיאטה דלת פורינים הכוללת הגבלה של אלכוהול, פטריות, כרובית, ברוקולי, פטריות, בשר ודגים עד 100 גר' ליממה והמנעות מאיברים פנימיים. מוצרי חלב, דגנים, ירקות ופירות אינם מוגבלים. בברכה, דנה
שלום האם טופו בריא או לא? האם יש B12 בקטניות? ובביצים וחלב?היכן יש הכי הרבה מהויטמין הזה? תודה
שלום סמדר, טופו עשוי מסויה. איני יכולה לומר בריא או לא. מבחינתי הוא סוג מזון נוסף שנתן לשלב בתפריט. B12 מקורו מן החי בלבד ולכן אין אותו בקטניות. הוא קיים בביצים ובמוצרי חלב אבל הרבה פחות לעומת בשר בקר, הודו, כבד ודגים. בברכה, דנה
ומה לגבי עוף- גם בו יש B12 ? המון תודה
דג סלמון לדוגמה שנמכר בשקיות קפואות בחתיכה אחת גדולה הוא אמנם לא טרי, אבל האם כמות האומגה 3 אצלו נופלת בהרבה מהדג הטרי? והאם יש הבדלים בין החברות שמשווקות דגים אלה? כי הבדלים במחירים יש...
שלום נועה, בדג קפוא יהיה פחות מדג טרי, כמה פחות, אין לי מידע. לגבי ההבדל בין הדגים, תצטרכי לפנות לחברה המשווקת, הואיל ואין חובת דיווח על כמות אומגה 3 במוצרים. בברכה, דנה
בהתיחסות לשאלה של שמעון : אני לא אוכל מוצרי חלב לכן אני לוקיח שלשה כדורי סידן מ'250 +D אז איך לקחת ?(ישהטוענים על קיבה ריקה, מתי הקיבה ריקה אני לא יודיע )יש הטוענים יחד עם חלבון ביצה.יש כל כך הרבה דברים שמפריעים לספיגת הסידן. מה היא ההנחיה .... למען הסדר. 2-הרופא שלי המליץ על בירה ליום...האם בירה מפריעה לספיגת הסידן ? תודה אלון
שלום אלון, בכל מקרה יש לקחת כדורי סידן לספיגה מקסמילית 1/2 שעה לאחר כל ארוחה. אלכוהול יכול להשפיע על מאזן הסידן, לא ידוע לי לגבי ספיגה. בברכה, דנה
שלום, האם יכול להיות קשר בין נטילת "קלסיום" לבין ירידה בברזל? אם כן ,איך את ממליצה ליטול את ה"קלסיום" כדי שלא יגרם לאי ספיגת ברזל. ש. אסף
שלום שמעון, לא סביר אך אפשרי. את כדורי הקלציום יש ליטול 1/2 שעה לאחר ארוחה חלבית. בברכה, דנה
שלום רב, אני סטודנטית לעבודה סוציאלית , ויש לי להגיש עבודה על אנורקסיה ובולימיה. רציתי לבקש מכן עזרה במציאת חומרים, עדיף בעברית. אם יש מאמרים גם שמדברים על הנושא בבני נוער וילדים תודה רבה
שלום לימור, יש הרבה חומר, בעיקר באנגלית, חומר מדעי בעברית לוקה מאוד בחסר. הואיל ואיני מומחית בתחום זה, אני ממליצה לך לפנות ישירות למרפאה להפרעות אכילה ברמב"ם בראשותה של דר יעל לצר. בברכה, דנה
הי דנה קראתי כתבה " בריא ללב: עשינו סדר בדגנים" וברצוני לשאול מספר שאלות 1. הסובין שמכיל את הסיבים התזונתיים הוא בעל ערך קלורי. 2. דגן מעובד אינו מכיל את הסובין והנבט אז את מה כן הוא מכיל 3. באורז חום מקלפים את הקליפה החיצונית ורק אותה- מה עושים עם השאר הוא פחות טוב ובריא? אורז בסמתי נחשב למלא? 4. סיבים לא מסיסם בתוספת שתיית מים הופכים לסיבים מסיסים? בלחם שיפון מלא עם שמרים יש 330 קלוריות ל100 גרם וללא שמרים 220 קלוריות איך יכול להיות? בכלל נראה שלחם שיפון משמין הרבה יותר מכל לחם אחר 5. מהי הכמות המומלצת של דגנים ביום? 6. אורז ותירס אסור לחולי ציאלק? מה זה ציאלק? תודה והמשך יום ניעם וחמים.
שלום דניאל, 1. סובין הינו בעל ערך קלורי רק עם נספג ומתפרק במערכת העיכול. הואיל והוא אינו עושה זאת הוא אינו מוסיף כמעט לערך הקלורי של מזון. 2. דגן מכיל בעיקר פחמימות בצורת עמילנים וחלבון. כמובן שמכיל ויטמינים ומינרלים אך בכמות קטנה מצורתו המקורית. 3. ככל שמקלפים יותר את הדגן כך הוא פחות מזין כי מכיל פחות סיבים ופחות מינרלים. אורז בסמתי נחשב למלא לעומת אורז לבן. 4. סיבים לא מסיסים אינם מסיסים במים ואינם הופכים למסיסים בסביבת מים. 5. לשמרים ערך קלורי והם תורמים לפירוק חלק מהסיבים לפחמימות. לחם שיפון אמנם בעל ערך קלורי גבוה יותר מלחם אחיד אך הוא משביע יותר ובסופו של דבר אוכלים פחות ממנו. 6. כמות הדגנים המומלצת ביום אינה אחידה בין אדם לאדם ולכן אין לכך תשובה. 7. אורז ותריס מותרים לחולי צליאק. צליאק הינה מחלה בה יש אלרגיה לחלבון הנקרא גלוטן הנמצא בחיטה, שעורה, כוסמין, לתת ויש הטוענים גם בשבולת שועל. בברכה, דנה
האם יש מניעה להוסיף לכוס תה או קפה חם מים מהברז כדי לקרר את השתיה ולשתות, שהשתיה לא תהיה חמה מאוד. הרבה תודה
שלום זוקי, לא אין בעיה. בברכה, דנה
הי דנה בוקר טוב ברשותך מספר שאלות נוספות א. ממהה עשוי שומשום ולמה הוא נחשב לכלכך בריא ב. מה זה קמח סויה, וגלוטן האם הם בריאים ג. מה זה קלציום, פרופיונט, מולאסה ד. חומצה אסקרובית ציטרית? ה. חיטה כהה??? לתת טיבעי ? תודה והמשך יום נעים
שלום, 1. שומשום עשוי משומשום, זהו סוג של זרע. הוא נחשב לבריא בשלתכולת סידן גבוהה וכן חומצות שומן חד בלתי רויות המועילות מבחינת מחלות לב וכלי דם. 2. קמח סויה הוא קמח העשוי מסויה כמו שקמח לבן עשוי מחיטה. גלוטן זהו חלבון הנמצא בחלק מהדגנים כולל חיטה.גלוטן בעייתי רק לאלו האלרגים אליו. קמח סויה אינו בריא יותר מקמח חיטה. 3. קלציום- שם לועזי לסידן. פרופיונרט- שם לחומצות שומן קצרות שרשרת הנוצרות מתסיסת סיבים במערכת העיכול ואלו נמצאו מועילות בהורדת סיכוי לסרטן מעי הגס. מולאסה- סוג של סוכר. 4. חומצה אסקורבית וצטרית אלו חומצות הנמצאות בחלק גדול מהפירות בעיקר פירות הדר. מקנות טעם וריח. 5. חיטה כהה- הכוונה לחיטה מלאה. לתת טבעי נוצר משעורה. בברכה, דנה
א.מה זה חלבוני חלב למה הם נחשבים ללא בריאים, ואיך יודעיןם לבחור מעדן טוב ובריא. ב.איזה קרונפלקס נחשב כטוב לילדים ,את האול בראוון והפייבר 1 שעשיר בסיבים הם לא אוהבים QUAKER SQUARES נחשב לטוב? ג. איזה אורז נחשב לבריא וטוב אשמח לקבל דוגמאות. מה זה תירס צהוב מלא (יש את זה בשלווה פה גדול) ד.שומן צימחי בלחם מדוע הוא לא טוב? ה.אקטימל אחד ביום באמת טוב או שזה בלוף פירסומי? ו. סוכר קנים? מה ההבדל מסור לבן
שלום גליה, א. חלבוני חלב הינם חלבונים הנמצאים באופן טבעי בחלב פרה או כל חיה אחרת. ישנם מס' סוגים של חלבונים. הם אינם בריאים למי שאלרגי אליהם. אם אין אלרגיה לחלבונים אלו אין בהם כל רע. כל המעדנים מכילים את אותם חלבוני חלב. מעדן בריא נחשב לכזה שאינו מכיל סוכר ובעל אחוז שומן עד 3%. ב. מה שטוב לך יהיה טוב לילדיך, כך שמבחינה זו אין הבדל. את יכולה לתת להם את אלו המבוסיים על קוואקר, אך זכרי, גם אלו מכילים לא מעט סוכר. הכל במידה. ג. אורז מלא או אורז בר נחשב למזין לעומת אורז לבן. ד. אין לי מושג מה הכוונה לתירס צהוב מלא, תירס זה תירס צהב ומלא. ה. שומן צמחי שעובר תהליך הקשיה יכול להפוך לשומן טרנס בתהליך שנקרא הידרוגנציה. הבעיה היא לא שומן צמחי אלא שומן צמחי מוקשה. כך שאין בעיה בלחם. ו. אין מחקרים לגבי אנשים בריאים ואקטימל רק במקרה מחלה הוכיחו תועלת ולכן אין לו חשיבות כל עוד צורכים תזונה בריאה. ו. סוכר קנים הינו סוכר פחות מעובד ולכן יותר מזין מסוכר לבן מעובד, אך בעל ערך קלורי זהה. בברכה, דנה
האם דג זהבון הוא דג ים והאם יש בו אומגה 3
שלום יפית, דג זהבון נחשב לדג ים ויש בו אומגה 3 . בברכה, דנה
אני בת 50. 1.78 ושוקלת 85 ק"ג. עליתי לפני מספר שנים בכ10 ק"ג עקב לקיחת סרוקסט. מאז אני "תקועה". בחודשים האחרונים התחלתי ללכת לחדר כושר ששיפר את הכושר הגופני שלי, את שתחושה ואף הצרת היקפים...אולם במשקל לא ירדתי. אני משדלת לשמור על מזון מאוזן (יש חריגות לעיתים). אני גם בגילך המעבר ככה ש.... האם הכל תירןצים או שמא כל הנתונים הללו באמת יכולים לעכב הורדה במשקל. חשבתי כבר לנסות לקחת רדוקטיל לתקופה קצרה אך אני מבינה שזה לא ממש בריא... קצת מיואשת. יש לך עיצה מועילה?????
שלום הדס, אמנם את בעודף משקל אך לא משמעותי לגובהך. אינך צריכה רדוקטיל את צריכה דיאטנית טובה שתרכיב לך תפריט נכון ומאוזן, לפעמים אנו חושבים שאנו אוכלים נכון אך לא כך הדבר. הצרת היקפים במקרה שלך חשובה אף מירידה במשקל, בעיקר בגלל ירידה במסת השומן המסוכן ועליה במסת שריר. בהחלט גיל המעבר טומן בחובו הרבה בעיות ואכן לנשים בגילך קשה יותר לרדת במשקל אך אפשר לעשות זאת בעזרת הדרכה נכונה. בברכה, דנה
תודה על תשובתך המעודדת...אכן אני לא נראית כה שמנה בגלל גובהי, ויותר מעצבן אותי החוסר ירידה במשקל מאשר איך אני נראית (זה מתחלק בסדר..) מובן שבריאותית שה חשוב. אמנם הלכתי לדיאטנית, ואת התיאוריות אני יודעת אך כנראה אני צריכה מישהי "קשוחה" יותר..אין לי ממש משמעת עצמית. ושוב - תודה.
האם עדיף ורצוי לצרוך סוכר חום על פני סוכר לבן? תודה
שלום רחל, מבחינת איכות המוצר והעיבוד כן, מבחינה קלורית לא. בברכה, דנה
שלום לכם ושנה חדשה טובה אני נער בן 18 עוד מעט,ואני קצת מודאג מהרגלי האכילה שלי אני בדרך כלל אוכל בריא..ירקות בשר וכל מה שצריך הבעיה שלי שאני אוכל מבושל רק שהוא טרי,למשל יום למחרת אני לא יכול לאכול את זה ובדרך כלל אני מטגן את זה(מה שאפשר כמובן),ואני תמיד שומע מההורים שזה לא טוב לאכול הרבה מטוגן,השאלה שלי אם התדירות שאני אוכל בו מטוגן זה בסדר... כמו שאמרתי אני אוכל מבושל רק שזה טרי,ויום למחרת אני מטגן את זה כדי לאכול אוכל מרקים,ירקות,אוכל בריא... תודה על תשומת הלב
שלום, הכ זה עניין של מינון. אין המלצה חד משמעית בנושא, ההמלצה היא כללית, המנעות מטיגון עד כמה שניתן. אני מעריכה אם מדובר בעד 3 פעמים בשבוע לגילך אין בעיה. דאג לטגן בשמן קנולה ושיהיה טרי כל פעם וזמן טיגון קצר ככל האפשר. בברכה, דנה
תודה רבה !
שלום, אני בשבוע החמישי להריון (ע"פ ספירה מהיום הראשון של המחזור האחרון) וכשבוע עד שבועיים מאז העיבור (הזמן בין המחזורים אצלי הוא ארוך - כשישה שבועות). לפני ההריון נטלתי חומצה פולית בכמות של 0.1 עד 0.2 מיליגרם במשך חודשיים עד כחודש לפני ההריון. רמת החומצה הפולית אצלי בדם היתה תמיד נורמלית. בנוסף התזונה שלי היא עשירה בירקות, פירות, קטניות, דגנים (בעיקר אורז מלא ושיבולת שועל). מעוניינת: 1)לקבל חוות דעת על כמות החומצה הפולית שכדאי לקחת בתוסף (בהתייחס למצבי ולתזונה שלי). האם כדאי לקחת מעבר ל- 0.4 מ"ג, כיון שראיתי במקום מסויים המלצה גם ללקיחה של 5 מ"ג, ונאמר שכמות זו יותר אפקטיבית במניעה של מומים מהכמות הנורמלית. בפרט עקב העובדה שלפני ההריון לקחתי כמות קטנה מהמומלצת. 2) לדעת מה הגורמים המשפיעים על ספיגת החומצה הפולית (הן מתזונה והן מתוסף) כיון שראיתי התייחסויות שונות לכך שרק כ- 3% מכמות הויטמינים נספגת, שחומצה פולית המגיעה מהתזונה אינה נספגת היטב (ביחס לתוסף), ושחומצה פולית במזון מבושל (קטניות) נהרסת. בתודה מראש, אורלי
שלום אורלי, הואיל וחומצה פולית בהריון ניתנת כתרופה ולא כתוסף מזון, כי המינונים נחשבים פרמקולוגים את צריכה להתייעץ עם רופא הנשים. למיטב ידיעתי הממלצה היא לפחות 400 מק"ג שזה 0.4 מ"ג. ישנם רופאים שנותנים יותר כ- 1 מ"ג. 5 מ"ג לטעמי מוגזם, אך הואיל ואין רעילות לחומצה פולית והואיל ולקחת מינון נמוך מההמלצה יש לשקול ללכת למינון גבוה אך זאת בהתייעצות רופא בלבד. לגבי ספיגה, אין הרבה מידע לכאן ולכאן. נכון להיום אין הרבה שמשפיע על ספיגתו ולכן ניתן לקחת אותו לפי המלצות היצרן.בשלב זה לא הייתי מתייחסת למינון המגיע ממזון כי הוא זניח לעומת הכדור. בברכה, דנה
קניתי השבוע ממרח אגוזי יער בניצת הדובדבן. את מכירה את כל הממרחים האלו? יש המון, כגון שקדיה וממרח אגוזי מלך כו'. קניתי את האגוזי יער, באותו נושא כמה קלוריות יכול להיות הכי הרבה לסך הכל כפית ממרח אגוזי יער? (אני יודעת שזה מאוד שומן) אבל כפית אפשר לשלב בתפריט. נכון? הריי זה מלא ויטמינים מצד אחד. אז מה לא לצרוח בגלל זה? כרמית
שלום כרמית, בוודאי שאפשר לשלב, החוכמה היא תמיד המינון. כפית של ממרח כזה תכיל כ- 60 קק"ל לפחות ותוכל להגיע עד 100 קק"ל. בברכה, דנה
שלום כרמית, בוודאי שאפשר לשלב, החוכמה היא תמיד המינון. כפית של ממרח כזה תכיל כ- 60 קק"ל לפחות ותוכל להגיע עד 100 קק"ל. בברכה, דנה
כמה קלוריות, ולו בהערכה גסה, יש בסלט ירקות גדול המכיל: 10 עגבניות שרי, בצל בינוני, 3 מלפפונים ושני מלפפונים חמוצים?
שלום נירה, כ- 100 קק"ל. בברכה, דנה
מה דעתך על ארוחה אחת גדולה פעם ב - 24 שעות? האם חרף העובדה שהארוחה כוללת את כל אבות המזון והיא בעלת ערך קלורי רב (כ- 2,000 קק"ל) יכול להיגרם נזק בריאותי כלשהו? האם נכונה הטענה כי יכול להיגרם עקב כך אולקוס?
שלום שאול,, מחקרים ישנים הראו שתוזנה זו אינה יעילה להורדה במשקל ואינה מתאימה להלך רוח של תזונה בריאה. אנו אוכלים גם לפי הפרשת הורמונים מסויממים. לא כולם מופרשים באותה מידה ובואתה שעה ולכן חשוב לפזר את המזון על פני היום. איני יכולה לומר אם זה מעלה את הסיכוי לכיב אך זה בהחלט לא מזין. בברכה, דנה
בהנחה שאני מתאמן מתחיל.כמה קילו מסת שריר בממוצע אני יכול לעלות אני בן 35. ואיך המסת שריר יכולה לתרום לי לחילוף חומרים.. כי אני יודע ששריר שורף 13 קלוריות לקילו שריר..
שלום אלי, הואיל ואיני מומחית בספורט או בתזונת ספורט אני ממליצה לך לפנות לדיאטנית בחדר הכושר או למאמן .אין אפשרות לחזות עליה במסת שריר. זה מאוד אינדבידואלי ותלוי סוג אימון ורקע גנטי. בברכה, דנה
שלום, בני בן 5.5 סובל כבר קרוב לשנתיים מחוסר ברזל. הוא נבדק בבדיקות דם שונות והרופא הגיע למסקנה שהכל תקין, וצריך רק לשפר תזונה. (בנוסף הוא מקבל תוספת ברזל לזמן מה) הבעיה היא שהילד אכלן גרוע במיוחד, ואפילו נסיונות לספק לו מזונות טעימים ועשירים בברזל (כמו חלבה לדוגמא) נתקלים בהתנגדות קשה. האם יש לך רעיונות ? האם יש תרופות/ויטמינים/מזונות מגבירי תיאבון שיכולים לעזור ? תודה מראש יוסי
שלום יוסי, לצערי איני מומחית בתזונת ילדים. פנה לדיאטנית קלינית בקופת החולים לייעוץ אישי. בברכה, דנה
שלום, לפני כשבוע וחצי התחלתי דיאטה חדשה בהמלצת נטורופטית שלא כוללת תוספי מזון או תרופות. מאתמול בערב אני חש בטעם מר בפה בעיקר כשאני אוכל משהו, אפילו אגס מתוק הופך למר לאחר כמה שניות בפה. האם יש קשר בין הדיאטה לתופעה? האם צריך להבדק אצל רופא? תודה, זיו
שלום זיו, איני יודעת מהי הסיבה לכך. אם זה ממשיך עוד מס' ימים פנה לרופא. בברכה,דנה
היי דנה. אני נוהגת כל ערב לאכול פרוסת לחם לפני השינה עם ממרח טעים שאני עושה לי המורכב ממרח אגוזי מלך שקונים בחנויות טבע ומערבבת את זה עם סירופ חרובים. אני לוקחת כף ושמה על פרוסה.. השאלה שלי כמה קלוריות את משארת שיש בכף . ממרח אגוזי מלך + סירופ חרובים. ובכלל האם זה טוב לאכול בלילה לפני השינה? בסביבות 23:30?\23 עם כוס תה נטול קפאין?? יום נפלא
שלום כרמית, קצת קשה לי העריך, אך מדובר בלפחות 150 קק"ל לכף, אך יכול להיות גם יותר. איני רואה בעיה עם אכילת מזון זה בשעה שציינת. בברכה, דנה
ראשית תודה על תשובה לשאלתך הקודמת יש במשפחתי אנמיה ונאמר לי שבקטניות יש לרוב ברזל רב אך יחד עם כול זאת זה לא מיתעכל לי טוב וגורם לעצירות וגזים רבים מה עלי לעשות כדי שזה לא יגרום לגזים??ואני גם אוהבת נורא קטניות אין משהו שמפסיק את הציות והגזים? מאחר ואני יודעת שבבשר אדום יש ברזל אבל זה לא בריא כול כך לאוכל מזה יותר מידי.? מהי התדירות לאוכל בשר אדום בשבוע ? כדי שלא יהיה חוסר ברזל?? ואני אוהבת נורא קטינות אך אפשר למנוע את את תופעת הגזים?????????אם בכלללל
שלום ליאור, צריך לאכול לפחות 3פעמים בשבוע בשר בקר או הודו. קטניות לא מהוות מקור טוב לברזל מבחינת ספיגה השריה של קטניות במים לילה לפני בישול יכולה להקל מבחינת הגזים. בברכה, דנה
שלום רב,האם ישנה מניעה להשתמש בכדורי אבץ כאשר אני משתמשת בסירופ פלורדיקס שמכיל ברזל?
שלום שיר, פני לרוקח בשאלה זו. בברכה, דנה
שלום דנה , יש לי 2 שאלות : 1) האם חומץ מוריד רמות שומנים בדם? 2) האם חלב ומוצריו מעקבים ספיגת B12 וברזל ( תוספים)? תודה
שלום נועה, 1. לא. 2. מוצרי חלב מעכבים ספיגת תוספי ברזל. על B12 לא ידוע לי, אך למיטב ידיעתי אין השפעה. בברכה, דנה
שלום יש לי מספר שאלות יש לי היסטוריה משפחתית לסוכרת ,ומחלות לב ,וכולסטרול האם באמצעות מניעה כדרך התזונה אוכל למנוע את האפשרות להיות גם פגועה מכך ב100 אחוז ?? ואם כן מהם הרכיבים התזונתים שעלי להשים לב היטב ברכישת מזון מסוים שמזיקים לגוף כמו מה למשל שומן רווי וכ"ו ועד כמה מהרכיבים מותר לכול היותר בגרמים? ואילו מזונות מותר לאוכל ?? ואילו לא?? האם יחס של כולסטרול של217 ניתן להוריד עי" תזונה ?. ואי צריכת כדורים להורדת כולסטרול ביחס הזה פוגעת בלב או במה? ושאלה אחרת שלא קשורה יש במשפחתי אנמיה ונאמר לי שבקטניות יש לרוב ברזל רב אך יחד עם כול זאת זה לא מיתעכל לי טוב וגורם לעצירות וגזים רבים מה עלי לעשות כדי שזה לא יגרום לגזים??ואני גם אוהבת נורא קטניות אין משהו שמפסיק את הציות והגזים? מאחר ואני יודעת שבבשר אדום יש ברזל אבל זה לא בריא כול כך לאוכל מזה יותר מידי.? מהי התדירות לאוכל בשר אדום בשבוע ? כדי שלא יהיה חוסר ברזל??
שלום ליאור, אני בהחלט רואה שאת מתעניינת בתזונה נכונה. תזונה נכונה לא לומדים על רגל אחת, לשם כך יש לקרוא הרבה בתחום ולפנות לאיש מקצוע לייעוץ אישי. לצערי במסגרת פורום זה איני יכולה לתת ייעוץ אישי ופרטני. באופן עקרוני תזונה נכונה בהחלט יכולה לעזור למנוע מחולת מהסוג שציינת אך בוודאי לא ב- 100%. זה מאוד תלוי במחלות המשפחתיות כגון דרגת הקרבה וגיל התחלת המחלה וכמובן גורמים נוספים. הדיאטה הנכונה מורכב מדיאטה דלת שומן רווי ועשירה יותר בשומן חד בלתי רווי כגון שמן זית וקנולה, דיאטה מוגבלת בסוכרים פשוטים ועשירה בסיבים תזונתיים נוגדי חמצון ועוד. פני לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי והדרכה בנושא. לגבי ברזל בשר הודו ובשר בקר רזה מהווים מקור מצויין לברזל. ספיגת ברזל מהצומח קטנה מאוד. בברכה, דנה