פורום תזונה קלינית
לגבי דגים, את ממליצה לצרוך דג לפני בישול כמקור לאומגה 3, אך אלו דגים ניתן לאכול לא מבושלים? האם סרדינים לדוגמה? או שהם מקבילים פחות או יותר לטונה? ושאלה נוספת לא קשורה: האם מומלץ לעשות צעידה קלה ישר אחרי ארוחה? או שזה מפריע איכשהו לעיכול?
שלום נועה, אפשר לצרוך סרדינים כמקור טוב לאומגה 3 . טונה משומרת לא מהווה מקור מגביל. הצעידה לא מפריעה לעיכול בכלל, אך הואיל וחלק גדול מזרימת הדם מופנית קלמערכת העיכול, רצוי לחכות כשעתיים אחרי האוכל. בברכה, דנה
האם יתכן שיש לחם מחיטה מלאה נטול גלוטן? מה זה גלוטן
שלום ליה, גלוטן הוא החלבון שנמצא בחיטה. קשה לי להאמין שאפשר ליצור לחם מחיטה מלאה ללא גלוטן, הואיל וחלקו נמצא גם בקליפת החיטה. יש לבדוק היטב מוצר זה. בברכה, דנה
דנה שלום ותודה על התשובות מהשרשור שלמטה. בהמשך אומר שאני עדיין לא נוטלת אלטרוקסין, מאחר והבנתי שאחרי כמה שנים של נטילת התרופה הזאת, הבלוטה מתנוונת ומפסיקה לתפקד בכלל, מאחר והגוף כבר מקבל את ההורמון מבחוץ. אם זה ככה אני מעדיפה טיפול אלטרנטיבי. להרוג את הבלוטה זה לא טיפול מבחינתי. בכל אופן אני לא נוטה להיפרתירואידיזם למרות שיש שיפור ברמות ה-TSH. (ירד מ-13.00 ל-7.20 וגם ה-T4 השתפר ועכשיו הוא בנורמה, בעוד שלפני כן הוא היה נמוך מהנורמה). כאמור, למרות השיפור אני עדיין בתת פעילות, לכן מוזר לי שאני יורדת במשקל.
שלום נטע, טיפול בהיפותירודיזם אינו לשיקולי או לשיקולך, את חיייבת לקבל ייעוץ מרופא מומחה לנושא. אי טיפול עכשיו יחמיר את המצב בעתיד עד כדי תלונות משמעותיות. טיפול באלטרוקסין לא יגרום לניוון הבלוטה. היפותירודיזם זו לא מחלה שעוברת בדרך כלל ולכן זה רק עלול להחמיר. פני לאנדוקרינולוג בהקדם . בברכה, דנה
האם ניתן ע"י תזונה ללא כדורים להוריד כולסטרול (225 ערך), בתודה מראש
שלום סילביאן, בהחלט אפשר ורצוי לנסות דיאטה למשך מס' חודשים לפני התחלת טיפול תרופתי. לשם כך עליך לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה, דנה
האם יש קשר בין דיאטות מרובות לקושי בירידה במשקל מבין כל הדגים המומלצים לצריכת אומגה 3 איזה דג הכי מומלץ (דג הטונה)
שלום ריוי, ככל שמבצעים יותר דיאטות להרזיה, וככל שהן יותר דרסטיות, כך עולה הקושי לרדת במשקל. הדג המומלץ ביותר לאומגה 3 הוא מקרל, הרינג, סרדינים וסלמון. בברכה, דנה
מה קורה אם יש כולסטרול טוב (hdl) ברמה יותר גבוה מהנורמה נשים 47 גברים 40 מה הפירוש של ליפופרוטאין
שלום אבי, ככל שה-HDL גבוה כך הוא מהווה גורם מגן מפני חמצון LDL ומוריד תחלואה ותמותה ממחות כלי דם ולב. כמובן שאם הוא חורג מאוד מהנורמה יש להתייעץ עם הרופא. ליפופרוטאין הוא החלקיק הנשא של כולסטרול וטריגלצרידים בדם. בברכה, דנה
שלום דנה מהי הרמה המומלצת התקינה של טריגליצרידים האם טריגליצרידים נחשבים לשומנים בדם[ מה קורה כשיש רמה נמוכה של טריגליצרידים
שלום אבי, הרמה מומלצת היא פחות מ- 150 מ"ג/ד"ל. טריגלצרידים נחשבים לשומנים בדם. אם הרמה נמוכה מהנורמה אין לכך משמעות קלינית אם כל שאר המדדים תקינים וזה לא מלווה במחלות כרוניות, כגון סרטן. בברכה, דנה
שלום רב, מתחילת הריוני אני נוטלת מדי יום כדור פוליק 400 (חומצה פולית). לפני כשבועיים התחלתי ליטול גם כדור אקטיפרין-פ המכיל, בנוסף לברזל, גם חומצה פולית בריכוז 500 מ"ג. האם מן ההכרח להמשיך לקחת גם את כדורי הפוליק, או שניתן לוותר עליהם? בתודה מראש
שלום זוהר, עליך לפנות בשאלה זו לרופא המטפל. בברכה, דנה
שלום! אני מעוניינת ללמוד תזונה ויש לי מספר שאלות: 1. עד כמה תואר של אוניברסיטה נחשב יותר מתואר של מכללה? 2.האם תואר ראשון מספיק או שצריך ללמוד גם לתואר שני? 3. אם אני מעוניינת להתמקד בתחום של הפרעות אכילה האם אני צריכה לשלב תואר בפסיכולוגיה או משהו בסגנון? אודה מאוד אם תוכלו לענות לי על השאלות הנ"ל... :)
שלום אילנה, לימודי תזונה קלינית מתרחשים בשני מקומות, הפקולטה לחקלאות ברחובות של האוניברסיטה העברית ובמכללה האקדמית בתל-חי. מתוך ניסיון והיכרות, אין הבדל בין שני המקומות. כדי לעסוק בתזונה מספיק תואר ראשון, תואר שני תמיד עוזר ומעשיר, תלוי בתחום ההתעסקות שלך. תחום הפרעות האכילה מורכב מאוד, ולרוב דורש לימודים נוספים מעבר לתזונה, לאו דווקא תואר נוסף, אלא קורסים בפסיכולוגיה והרבה התלמדות בשטח. בברכה, דנה
שלום דנה קראתי כתבה בy net "מוצרי חלב כך מטעים אותנו" ש נכתבנבחן כעת את מרכיבי השומן בחלב 3%: יש בו 3 גר' שומן לכל 100 מ"ל חלב שמספקים לנו 57 קלוריות. 3 גרם שומן מספק 27 קלוריות כלומר מרכיב השומן בחלב הוא למעשה 47% (לעומת ה-30% המומלצים לעיל) כשמתוכו 1.8 גרם שומן רווי, כלומר 16.2 קלוריות, כלומר 27% שומן רווי (לעומת ה-10% המומלצים לעיל). נשמע מסובך מדי? אולי. אבל אלו הן העובדות. א. זה אומר שיש לצרוך חלב באחוז נמוך יותר ממה שצוין בדוגמה ב. ההכפלה * 9 היא לכמות השומן באופן כללי או לכל חלק כלומר יש להכפיל את השומן הרווי והשומן הבלתי רווי והרב בלתי רווי כל אחד ב9 ?
שלום רן, הכתבה מאוד מעוותת את המציאות. נכון ש- 3 גר' שומן שווים 27 קק"ל ששוים לכמעט מחצית מהערך הקלורי של המוצר, ונכון שההמלצה לצרוך עד מסך הקלוריות היומיות משומן, אבל חלב הוא רק דוגמה אחת למזון. אני לא סופרת פר מוצר אניסופרת לסך כל היום, ולכן זה קצת מעוות. לא מכפילים גם שומן וגם שומן רווי ב-9. שומן רווי נמצא בתוך השומן.הואיל ואנו לא מפרקים את המזון שלנו לגורמים, צריך להסתכל על התמונה הכללית בסוף היום ולא עבור פריט אחד. כמו כן, חשוב לזכור, בייחוד במוצרי חלב, שככל שאחוז השומן נמוך יותר כך ספיגת הסידן יורדת. מוצרי חלב אינם רק ספקי אנרגיה ושומן אלא גם המקור היחיד והמומלץ לסידן, ולכן צריך להרגע ולקחת את המספרים בפרופרציה. אתה יכול לאכול גם מוצרי חלב 3%, גם פחות וגם יותר, הכל תלוי במידה. בברכה, דנה
שלום דנה איזה חומצות שומן הגוף יודע ליצר
שלום דני, גוף האדם יודע לייצר בכבד, חומצות שומניות שונות מחלבונים ופחמימות וחומצות שומן אחרות. חומצות שומן אלה שהגוף יודע לייצר בעצמו, נקראות חומצות לא חיוניות מפני שאין הכרח לקבלן מהמזון. אף על פי שהגוף מייצר את רוב חומצות השומן בעצמו, גוף האדם לא מסוגל להכניס קשר כפול לפחמן הנמצא אחרי מיקום 9 (כשסופרים מהקבוצה הקרבוקסילית). כתוצאה מכך ישנן שתי קבוצות של חומצות שומן שהן חיוניות לגוף ואינן מיוצרות ממרכיבי תזונה אחרים. חומצות אלו הן החומצות הרב-בלתי רוויות מקבוצת אומגה 3 (בהן הקשר השלישי בין אטומי הפחמן הוא כפול) ואומגה-6 (כאשר הקשר השישי בין אטומי הפחמן הוא כפול). בברכה, דנה
כמה קלוריות יש בדג הליבוט האם הוא דג שומני האם יש בו תכולה טובה של אומגה 3
שלום רפי, דג ההליבוט נחשב לשמן, ב- 100 גר' לפני בישול יש כ- 14% שומן, רובו חד בלתי רווי, וחלק קטן יחסית של אומגה 3. בברכה, דנה
שלום דנה, בסה"כ האם הליבוט נחשב דג בריא? והאם מיעוט האומגה 3 בו פירושו שאינו בריא? האם ניתן לאוכלו במקום סלמון, למי שאינו סובל את טעמו של סלמון מקורי, אך מסתפק בסלמון מעושן (אשר, דומני, שאיננו ממש בריא, נכון?)? ואם לאו, על מה היית ממליצה במקומם כמקור לשומן בריא? תודה. אלעד
שלום א. כמה גרם דגים (מהדגים הצפוניים) יש לאכול בכדי לקבל את כמות האומגה 3 המומלצת ליום בד"כ ממליצים 3 פעמים בשבוע ההספקה לא צריכה להיות על בסיס יומי ב.האם קופסת טונה יכולה לספק את הכמות אומגה 3 המומלצת ליום ג. כף זרי פשתן מספיקים להספקת אומגה 3 ליום
שלום מיכאל, ההמלצה היא על 3 פעמים בשבוע, וזה מספיק. ההמלצה לאכול מנה של כ- 250 גר' דג לפני בישול. טונה משומרת לא מספקת אומגה 3 בכמות נאותה, הכוונה לדגים טריים. כף זרעי פשתן מספקת הרבה אומגה 3, אך לא מהסוג שהוכח כמועיל בהורדת תחלואה, כך שלא הייתי מסתמכת עליה כמקור יחיד. בברכה, דנה
עשיתי השוואה קטנה בין סוגי השמנים ועולות מספר שאלות סוג השמן שומן(ל100גר) שומן רווי חד ב. רווי רב ב. רווי כתית זיתון 9.3 14 - - יד מורדכי 100 12.3 87.7 - כתית אורגני 100 14.28 - 7.14 עץ הזית 92 14 78(בלתי רווי) קנולה 92 5.5 86.5(בלתי רווי) בוקר טוב דנה 92 5.5 86.5(בלתי רווי) א. האם בכל שמן יש שומן רווי וחד בלתי רווי ב. בשמן כתית זיתון כמות השומן 9.3 לא הגיונית לעומת שאר השמנים בהם יש בין92-100 גרם שומן למאה מ"ל אין אינפורמציה לגבי חד ורב בלתי רווי מה זה אומר? ג. כתית אורגני אין אינפורמציה לגבי חד בלתי רווי אך יש לגבי רב בלתי רווי?? ד. בשמן קנולה יש 86.5 (שומן בלתי רווי) ההתיחסות היא לחד או לרב בלתי רווי אין אינפורמציה על גבי הבקבוק??
שלום ליה, אין חובת דיווח על המוצרים לגבי סוגי השומן פרט לשומן רווי. כאשר כותבים בלתי רווי מתכוונים גם לחד וגם לרב בלתי רווי. בכל השמנים יש את כל סוגי חומצות השומן, פשוט ביחסים שונים. רוב שמני הזית הינם בעלי תכולה זהה של חומצת שומן, לא משנה הסוג או החברה. יש כ- 15% שומן רווי, 75% שומן חד בלתי רווי והשאר רב בלתי רווי. בברכה, דנה
האם יש קשר בין מחסור בחלבון לירידה במשקל?
שלום נטע, לא הבנתי את השאלה, מחסור בדם או מחסור בדיאטה, כי בשני המקרים התשובה היא שונה. בברכה, דנה
השאלה שלי נובעת מכך שבזמנו, כאשר הייתי בטיפול נטורופתי, הנטורופתית שלי אמרה לי שיש לי מחסור בחלבונים וייעצה לי להכניס יותר חלבון לתזונה שלי. בינתיים אני רואה שאני כל הזמן יורדת במשקל, בלי להתכוון לכך, ותהיתי האם יש קשר בין הירידה במשקל למחסור בחלבון.
שלום דנה קראתי באינטרנט "שומן חד בלתי רווי תורם לבריאותינו בהיבט של העלאת רמות הכולסטרול "הטוב", הורדת רמות הכולסטרול הכללי ו"הרע". הוא עושה זאת בצורה שונה וביעילות גבוהה יותר מהשומן הרב בלתי רווי." א. לא ממש ברור לי שמן זית ושמן קנולה אומגה 3 ו6 הם שומנים חד בלתי רווי או רב בלתי רווי ב. קראתי שגם זיתים, אבוקדו ,שקדים יש הם שומן חד בלתי רווי ? (בד"כ לא ממליצים לאכול זיתים, באיזה שקדים מדובר?) ג. אם השומן הרב בלתי רווי הוא מהצומח איך דגי ים נכנסים לקטגוריה של מן הצומח ד. בכלל לפי הבנתי יש העדפה כלומר רצוי להשתמש בשומן חד בלתי רווי על פני רב בלתי רווי (וכמובן רווי) העדפה זו לא ברורה לי לאור העובדה ששמן קנולה שמן זית אגוזי מלך וזרי פשתן הם שומן רב בלתי רווי מבולבלת
שלום ליה, שמן זית וקנולה מכילים בעיקר חומצות שומן חד בלתי רוויות. אומגה 3 ואומגה 6 נחשבות לחומצות שומן רב בלתי רוויות. זה אכון נכון, אבוקדו וזיתים ושקדים ואגוזים וטחינה גולמית עשירים בשומן חד בלתי רווי. מדובר בשקדים ואגוזים מכל הסוגים בצורתם הטבעית. אפשר לאכול זיתים אך עדיף שמן זית. שומן רב בלתי רווי נמצא גם בצומח וגם בחי, ולכן אפשר למוצאו גם בדגים. שמן זית וקנולה מכילים בעיקר שומן חד בלתי רווי וכנ"ל לגבי אגוזים. זרעי פשתן מומלצים בגלל תכולת אומגה 3. בברכה, דנה
הי דנה קראתי ב y net כתבה על "חייבים שומן בדיאטה על השומן הטוב והשומן הרע" ששומן טרנס מבחינה טכנית (ועל גבי תוויות המזון) הוא נחשב לשומן רב בלתי רווי, מעין "תחפושת" מתעתעת שמשווה לו ערך חיובי בנתונים תזונתיים של מוצר מזון.??? לא ברור לי לאור העובדה שממליצים על שומן רב וחד בלתי רווי?
שלום גלי, שומן טראנס אינו נמצא בטבע כמעט אלא בתהליך התעשיה. אלו למעשה חומצות שומן ששינו בעזרת כימיה את צורתך מצורה בריאה ללא בריאה. ישנה הפרדה מוחלטת בין חיומצות שומן חד בלתי רווי, רב בלתי רווי וטראנס. הכוונה לטראנס היא לשמנים מן הצומח שעברו תהליך של הידרוגנציהואף אחד לא ממליץ לצרוך אותו. הוא נמצא בעיקר במזון תעשייתי. בברכה, דנה
סליחה על הבורות מה ההבדל בן שמן לשומן
שלום עדי, שמן הוא נוזלי בטמפ' החדר ושומן מוצק בטמפ' החדר. בברכה, דנה
איזה בשרים ואיברים פנימיים מכילים שומן רווי אשמח לקבל דוגמאות
שלום, רוב האיברים הפנימיים מכילים בעיקר כולסטרול וגם שומן רווי, הגרוע מכולם הוא המוח. בשר ברווז, אווז וכבש עשירים בשומן רווי, עור של עופות, ונתחי בשר בקר בהם רואים שומן נגלה לעין, כגון הצלעות. בברכה, דנה
ערב טוב דנה קראתי באינטרנט לגבי אומגה 3 ו 6 א. האם ניתן לומר ששני שמנים אלו הגוף לא יודע ליצר ויש לקבל אותם מבחוץ ב. עוד צויין כי יש לצרוך אומגה 6 בהגבלה מפני שהם יוצרים רדיקלים חופשיים הגורמים לחימצון הכולסטרול מה זה רדיקלים חופשיים ומה הסכנות בחימצון ג. אשמח לקבל דוגמאות לשומנים רב בלתי רוויים ד. מדוע יש עדיפות לשומנים חד בלתי רווי על רב בלתי רווי (וכיצד ניתן להבחין בין חד בלתי רווי לרב בלתי רווי) תודה והמשך ערב נעים
שלום רוני, אומגה 3ו-6 הינם שמות לקבוצה של חומצות שומן רב בלתי רוויות, כאשר השוני הוא במיקום הקשר הכפול במבנה הכימי. חלק מחומצות השומן בקבוצות אלו חיוניות לנו, ואנו מקבלים אותן מן המזון. אומגה 6 נמצאת בשפע בכל שמן שאנו צורכים, ולכן אין בעיה לקבלן במזון. אומגה 3 נמצא פחות ובעיקר בדגי ים צפוניים (מקרל, הרינג, טונה, סרדינים וסלמון טריים) ובזרעי פשתן. חשוב מאוד היחס בין חומצות השומן האלו, כאשר אנו תמיד נצרוך יותר אומגה 6 אך ככל שהיחס קטן בין השניים, כלומר צורכים יותר אומגה 3 באופן יחסי, כך ישנה ירידה במחלות כלי דם ולב. רדיקלים חופשיים הינם חומרים הנותרים בגוף כתוצאה מפעילות נורמלית של הגוף ובעלי נטיה לחמצן, חמצון של מרכיבים בגוף, בין היתר LDL שהינו הכולסטרול הרע מעלה סיכוי לטרשת עורקים. כמובן שיש גם רדיקלים חופשיים שמקורם אינם בגוף, כגון עשן סיגריות וזיהום סביביתי. אלו גם מעלים סיכוי לסרטן מסוגים שונים. שומנים רב בלתי רווים הם אומגה 3 שציינתי בדדים וכן מרבית השמנים הצמחיים חוץ משמן זית וקנולה שמכילים בעיקר חומצות שומן חד בלתי רוויות ושמן קוקוס ודקלים שמכילים בעיקר שומן רווי. יש עדיפות לשומן חד בלתי רווי כי מצאו שהוא מוריד תחלואה לבבית וכלי דם.ואילו שומן רווי מעלה. בברכה, דנה
שלום דנה ביתי בת שש והיא איננה אוהבת לאכול ירקות כלל אם אנחנו אוכלים למשל מלפפון לידה היא פשוט ניגעלת מה אני יכולה לעשות בנדון האם לקחת ויטמינים או תוספי מזון
שלום גילה, איני מומחית בתזונת ילדים, ולכן רצוי לפנות לדיאטנית מומחית לנושא. בכל מקרה ישנם הרבה אנשים שאינם צורכים ירקות, אך במקום אוכלים פירות, קטניות ודגנים מלאים וכל אלו מספקים בהחלט. כמובן שרצוי לאכול ירקות אך אפשר להסתפק גם במזונות הנ"ל כמקור לויטמינים, מינרלים וסיבים. בברכה, דנה
שלום, אבקש לדעת תוך כמה זמן ניתן לצפות לשינוי בערכי טריגליצרידים מרגע שינוי בתזונה(תהליך שמלווה ע"י דיאטנית), תודה ויום טוב
שלום אביבית, אם הרקע לבעיה הוא תזונתי , כגון סוכרת ו/או השמנה,אז תוכלי לראות את זה תוך מס' שבועות קצר (לרוב לוקחים טווח של חודשיים-שלושה.אם הרקע הוא גנטי יכול להיות שלא תראי שינוי משמעותי או שתראי שינוי תוך מס' חודשים רב יותר. בברכה, דנה
בוקר טוב דנה איך אני יכולה לדעת מה שומן רווי מה שומן בלתי רווי ורב בלתי רווי
שלום ליה, ענינו רבות בעבר בנושא. ערכי חיפוש בפורום זה תחת השם "שומן" או "סוגי שומן" וכך תוכלי לראות את כל השאלות והתשובות בנושא. בברכה, דנה
לאחר ניתוח הסרת כיס מרה ועקב המשך כאבים לאחר בדיקה קולונוסקופית התגלה שאני סובלת מדלקת קלה באנטרום. לאיזו דיאטה אני זקוקה. אינני אוכלת בשר אדום בכלל. אני אשה בת 37 אם לילד. לציין שלא קיבלתי תרופות לדלקת. אודה על תשובה -אראלה
שלום, ניסיתי לשלב בארוחותי שעועית מש ואיזוקי (לא באותה ארוחה). השריתי במים כל הלילה, החלפתי מים בזמן ההשרייה ובזמן הבישול, ובכל זאת סבלתי מגזים ב-12 השעות שלאחר הארוחה. האם להפסיק לצרוך קטניות אלו?
שלום, אם הם גורמים לך לסבל וגזים בלתי נסבלים, אז כן. יש מספיק מזונות בריאים אחרים לצרוך מהם. בברכה, דנה
שלום, מסקרן אותי לדעת, מה כל כך מיוחד בדבש מלכות, עד כדי שנמכר בצנצנות קטנות ביותר ובמחירים מופקעים ואדירים. במה הוא שונה מדבש רגיל, מה יש בו? והאם באמת שווה לעשות כמו שאומרים - לאכול כפית ממנו כל יום? מה תתן לי הקפדה שכזו? בתודה רבה לדיאטן/ית.
שלום רן, עניתי רבות בעבר בנושא. ערוך חיפוש בפורום זה תחת הכותרת "דבש מלכות" או "דבש" ותמצא את כל השאלות והתשובות בנושא. בברכה, דנה
ד.נ. סליחה, אבל איני יוגע כיצד ניתן לחפש בפורום זה נושא כמו דבש, למשל. אודה לך אם תפרטי מה בדיוק עליי לעשות כדי למצוא את הנושא המבוקש. בברכה, אלי
שלום אני בת 20 התפריט היומי שלי כולל: בוקר: קורנפלקס (מדגנים מלאים מצופה בדבש עם אגוזים ושקדים) עם חלב צהריים:שתי פרוסות לחם קל עם גבינה לבנה ביניים: חטיף בריאות ערב:סלט ירקות וחביתה וקפה על בסיס חלב, תפוח עץ רציתי לשאול כמה קלוריות יש בתפריט הזה והאם אני צריכה להוסיף משהו לתפריט?, כמו כן האם זה תפריט שמתאים לדיאטה?
שלום, התפריט שלך מכיל לכל היותר 900 קק"ל. זהו תפריט דל מדי לא רק בקלוריות, אלא בהכל.בשלב ראשון תרדי במשקל, אך ככה תצטרכי להשאר כל חייך כדי לא להעלות במשקל, וזנ מעט מדי. להמלצות פני לדיאטנית קלינית להרכבת תפריט אישי. בברכה, דנה
מדוע יש עדיפות לשומן חד בלתי רווי רב בלתי רווי על שומן רווי
שלום ליה, כי מחקרים רבים הראו ששומן רווי מעלה ייצור כולסטרול רע וחמצונו ושומן חד בלתי רווי מוריד כולסטרול רע וחמצונו, ובהקבלה האחרון מוריד תחלואה לבבית וכלי דם, ההפך משומן רווי. בברכה, דנה
שלום, האם יש בחומוס ובטחינה חומרים החיוניים לבניית מסת שריר?
שלום יוסי, בחומוס יש הרבה חלבון צמחי שחשוב גם לבניית שריר אך פחות לעומת חלבון המגיע מן החי. בטחינה יש בעיקר שומן חד בלתי רווי, שבריא, אך לא לבניית שריר באופן מיוחד. בברכה, דנה
" אלא גם חומצות שומן בודדות, כולסטרול ועוד, ולכן יש בה פחות קק"ל לגר'. (כולסטרול לא תורם אנרגיה ולכל חומצת שומן שווי אנרתי שונה). הי דנה לא ממש הבנתי מה זה חומצות שומן בודדות איך יכול להיות שכולסטרול לא תורם לאנרגיה?
שלום , יש לנו גם חומצות שומן חופשיות בגוף שלהן אין ערך קלורי בפירוק, ערך קלורי מגיע מטריגלצרידים שזה מבנה כימי המכיל חומצות שומן וגליצרול, לכולסטרול אין ערך קלורי, הגוף לא מפיק אנרגיה מפירוקו כמו שומן, חלבון ופחמימות. ההבנה של חומר זה נובעת מידע בסיסי בכימיה וביוכימיה, לא דברים שהמצאתי. בברכה, דנה
שלום, בבדיקה אצל הרופאה עקב תחושות תשישות וישנוניות, נמצא כי יש לי לחץ דם נמוך (80/50). מה עליי לאכול / לשתות על מנת להעלות את הלחץ דם? אני צמחונית ,שומרת על דיאטה ואוכלת בריא תודה
שלום אורית, אוכל לא מעלה לחץ דם. קפה מעלה למספר דקות ומלח לא עושה זאת לאנשים שאינם רגישים למלח. אכלי כל 3 שעות והקפידי על שתיה מספקת של 2 ליטר ליממה. בברכה, דנה
האם גוף האדם יודע ליצר שומן בעצמו או שהוא צריך מקורות חיצוניים?
שלום גלי, הגוף יודע לייצר חומצות שומן ומהם טריגלצרידים, אך יש גם חומצות שומן חיוניות, ועל כן צריך שומן גם ממזון. הכוונה בחיוני, שאנו לא מסוגלים לזנטז לבד ואלו חיוניות לתפקוד תקין של הגוף וכלן אין דבר כזה דיאטה ללא שומן כלל.לכן חסר שומן בדיאטה גורם להפרעות מרובות, כולל הפרעות במערכת הרביה, קרישה ועוד. בברכה, דנה
הי דנה אפ בכל גרם שומן יש 9 קלוריות איך יכול להיות שבק"ג (1000 גרם ) יש 7000 קלוריות ? זה אמור להיות יותר
שלום גלי, מה שאנו מודדים במזון זה טריגליצרידים ששווים מבחינה אנרגתית הממוצע הוא 9 קק"ל לגר'.. מסת שומן מכילה לא רק טריגליצרידים אלא גם חומצות שומן בודדות, כולסטרול ועוד, ולכן יש בה פחות קק"ל לגר'. (כולסטרול לא תורם אנרגיה ולכל חומצת שומן שווי אנרתי שונה). בברכה, דנה
האם ייתכן שלאחר תרומת דם רמת הברזל בדם תרד למחצית מן הנורמה? אם כן, מתי חוזרת הרמה לנורמה? תודה, ליאורה
שלום ליאורה, איני מומחית לנושא, שאלי שאלה זו רופא או המטולוג. בברכה, דנה
מהו אשלגן תפקיד האשלגן ולמה הוא משמש
שלום רון, אשלגן הוא סוג של מינרל הנמצא בגופינו באופן טבעי. רובו נמצא בתוך התא וחלקו בחוץ, בדם. יש לו תפקידים חשובים בפני עצמו ובשיתוף עם נתרן, מינרל נוןסף. הוא שומר על מאזן הנוזלים בגוף ועל העברת מסרים עצביים. האשלגן חשוב גם לתפקוד תקין של שרירי הגוף, כולל שריר הלב, לתנועתיות תקינה של מערכת העיכול.מחסור או עודף באשלגן יכולים לסכן את הבריאות, בעיקר בשל אי סדירות בקצב הלב. מקורות טובים לאשלגן, פירות, ירקות מכל הסוגים ועוד. בברכה, דנה
הי דנה בהשמשך לתשובתך לגבי מדידת אחוז שומן במשקלים ביתיים (בחדר כושר) א. האם לשומן אין הולכה חשמלית לעומת מים ב.לפי ההסבר שלך מחסירים את כמות המים ואז מקבלים את אחוז השומן ..מה עם משקל העצמות והשרירים ג.לא הבנתי את ההבדל בין שומן תת עורי לשומן ויסלרי? ד. האם כל אחוז שומן שווה לק"ג משקל? תודה
שלום ליה, שומן אינו בעל תכונות הולכה ולכן לא נכלל בחישוב זה. שריר מכיל כ- 80% מים ולכן הוא נחשב במדידה. את משקל העצמות הממוצע לוקחים מנתונים של גובה, משקל ומין. עצמות לא מוליכות מים.במכשיר ישנו מחשב קטן המחשב את החלק היחסי של כל אלו מסך המשקל. מכאן את יכולה להבין כמה המכשיר לא מדוייק. ההבדל בין שני סוגי השומן לא נראה לעין, אלא במכשור מיוחד כמו סי טי או MRI. ההבדל הוא הבדל במחינת הסכנות הטמונות בהשמנה. מבחינה אסטטית, אין הבדל. אם את שוקלת 70 ק"ג והמכשיר מציין שיש לך 25% שומן אז זה אומר שכ- 17 ק"ג ממשקלך הוא שומן. בברכה, דנה
האם בספירת הקלוריות היומי צריך להוסיף את כמות הקלוריות שיש בירקות? הכוונה היא לירקות חיים ושלמים (מלפפון עגבניה גמבה גזר..) ללא תוספות. תודה
שלום פולי, אני לרוב לא מחשיבה את הקלוריות המגיעות מירקות, בגלל שזה יחסית זניח לעומת הקלוריות המגיעות ממקורות מזון אחרים. רק במקרים של דיאטה לירידה במשקל שלא מצליחה או נתקעת, אז אני מתחילה להחשיב את הירקות. כמובן שזה תלוי כמה המטופל אוכל ביום. אם מדובר ב- 5-6- ירקות ליום אז זה זניח, אך אם מדובר בק"ג של ירקות יש לקחתם בחשבון בסוף היום. בברכה, דנה
שלום, אני במעקב עקב קרוהן/קוליטיס (עוד לא ברור לגמרי). ב-12 ימים האחרונים אני לקוח פרדניזון במינון של 40 מ"ג ליום, כאשר ביום שלישי אני אמור לרדת ל-30 מ"ג ושבוע לאחר מכן ל-20 מ"ג. בימים האחרונים החלו אצלי כאבי שרירים, בעיקר בידיים וברגליים. נאמר לי באחד הפורומים, לא ע"י רופא (ע"י גולשת), שבזמן לקיחת פרדניזון מומלץ להמנע ממלוח ומתוק. העניין הוא, שעקב בעיות שהיו אצלי בקיבה מומלץ לי להמנע גם מחמוץ, ובגלל הבעיות הגסטרואנטרולוגיות גם מחריף. חוץ ממר, לא נשאר הרבה. האם באמת כל כך חשוב שאמנע ממלוח ומתוק בזמן נטילת הסטרואידים? והאם זה אומר להמנע לגמרי מהדברים האלו, או פשוט לאכול אותם במינון נמוך (מה, אסור בכלל לאכול ממתקים? אני אפילו קצת בתת משקל, אבל אותה גולשת אמרה לי שזה לא העניין כאן).
צריך לציין גם, שלהערכתי תוך כחודש אני צפוי להפסיק לגמרי את הטיפול בסטרואידים. מעבר לזה, רציתי לדעת גם עד כמה כדאי לעשות פעילות גופנית, דבר שדווקא אני מאוד רוצה לעשות אבל אינני יודע האם הוא טוב במצב הזה, או שאולי הוא דווקא רע במצב הזה. אם כן כדאי - איזו פעילות?
שלום עומר, לא בכל מקרה של נטילת סטרואידים במינונים גבוהים ישנה עליה ברמות הסוכר, השומנים והלחץ דם, בייחוד כאשר מדבור בטיפול מוגבל בזמן ולא טיפול ממושך לכל החיים. לפני שאתה עובר לדיאטה דלת מלח וסוכר,רצוי להסתכל על מדדים אלו . אם הלחץ דם תקין ורמות הסוכר תקינות אין סיבה להגבלה חמורה והואיל ואתה סובל מתת משקל לא הייתי מגבילה בשלב זה. אך כל אלו יש לעשות בזהירות רבה תחת ביקורת של דיאטנית מומחית לתחום. פנה מייד לדיאטנית לייעוץ אישי לא רק בנושא הסטרואידים אלא גם בנושא המחלה עצמה ודיאטה מתאימה לאבחנה. בברכה, דנה
שלום עומר, לא בכל מקרה של נטילת סטרואידים במינונים גבוהים ישנה עליה ברמות הסוכר, השומנים והלחץ דם, בייחוד כאשר מדבור בטיפול מוגבל בזמן ולא טיפול ממושך לכל החיים. לפני שאתה עובר לדיאטה דלת מלח וסוכר,רצוי להסתכל על מדדים אלו . אם הלחץ דם תקין ורמות הסוכר תקינות אין סיבה להגבלה חמורה והואיל ואתה סובל מתת משקל לא הייתי מגבילה בשלב זה. אך כל אלו יש לעשות בזהירות רבה תחת ביקורת של דיאטנית מומחית לתחום. פנה מייד לדיאטנית לייעוץ אישי לא רק בנושא הסטרואידים אלא גם בנושא המחלה עצמה ודיאטה מתאימה לאבחנה. בברכה, דנה
מבקש לדעת אילו מזונות מכילים אשלגן בכמות משמעותית, זאת לאור העובדה שתוצאות בדיקת הדם הראו עליה של כ 20% [5.6] ואני מעוניין בהורדת הרמה הגבוהה מהנורמה. מודה מראש , יגאל
שלום יגאל, האם אתה סוובל מהפרעה בתפקודי כליה או נוטל תרופות ללחץ דם ? האם אתה סובל מסוכרת? דנה
אכן אני סובל מסוכרת.
תוצאות של בדיקת פוטסיום יצא 5.6 ברצוני לדעת מה הגובה הרצוי וכמו כן איך אפשר להוריד את הרמות - ומה ההשלכות לעתיד - אני חולת סכרת .
שלום אני בת 40 וגובה שלי 158 ומשקל שלי 69. ניסיתי כמה תפריטים לדיאטה וכולם לפי המלצה של מומחה.אבל אני לא יורדת במישקל .אני אוכלת כ1000 קלויות ביום .לפי דעתי אני מאוד מדיקת .אך אני לא יורדת במשקל .הדיאטנית אומרת. אולי יש לי בעיה של חילוף החומרים בגוף .אך אפשר לבדוק עם הבעיה זה חילוף החומרים ?ואך מטפלים בחילוף החומרים?מה עוד יכול להיות הסיבה שאני לא יורדת במישקל?בתודה
שלום סימה, אחת הסיבות שאת לא יורדת במשקל כי כנראה שנים של שיאטה לא נכונה הובילה לירידה בקצב חילוף החומרים שלך ולכן את צריכה לאכול מעט ובכל זאת לא יורדת במשקל. יכול להיות שצריך לבדוק את תפקודי בלוטת התריס, אך הסיכוי גבוה שהם תקינים. במקום לחפש פתרון בדיאטה פני לפעילות הגופנית. פעילות גופנית אינטנסיבית יומיומית תוכל לעזור לך להעלות את קצב חילוף החומרים ותאפשר לך גם לרדת במשקל בדיאטות פחות חמורות מאלו שבצעת עד כה. בברכה, דנה
דנה שלום רב שמתי לב שיש כמה שאלות עליהן ענתה (או ענה) אדם בשם עדי. האם הוא נמנה על צוות מנהלי הפורום ותשובותיו מוסמכות או שזה סתם אדם שלא קשור בכלל?
שלום גאולה, כפי ששמת לב השם שלי מסומן בצבע אחר וקו תחתון. כל מי שאינו צבוע כך בתשובות אינו שייך לפורום זה ואיני יודעת אם אלו אנשי מקצוע או לא. בברכה, דנה
שלום דנה אני אוכל חלבון סויה פעמיים שלוש בשבוע. בין לבין שאלותי : 1- האם כדאי לצרוך חלבון סויה בגלל האיזופלבונים. בכמות שאני צורך ? 2- אני מתאמן במכון כושר וצורך חלבוני ביצה וטונה האם חלבון הסויה העני תורם לסך החלבון ?( יש שמועות שהוא נקשר לתאים סרטניים ומחסל אותם, זה נכון ? ) 3-אני נוטל כדורי סידן .בחלבון הסויה יש ליזין שתורם, אבל יש גם אוקסלנטים וחומצה אוקסלית שמעקבים,האם להרחיק את הסידן מן הסויה או לקרבו ? 4- ובכלל האם כדאי לצרוך חלבון סויה ? 5- יש שמועות שזה יכל לפגוע בכוח הגברא. האם זה נכון ? תודה מראש לאוראקל דנה א. אינשטיין
שלום מר איינשטיין, ראשית עלי לברר באיזה חלבון סויה מדובר. אם אתה מתכוון לתחליפים כגון טבעול וחבריו, אז חבל על זמנך, אמנם יש שם חלבון, ויש כאלו האומרים בעל ערך ביולוגי גבוה, אך לטעמי אין מקום של ממש לשלבו כל כך הרבה פעמים בשבוע, עדיף עדיין חלבון מן החי. אם אתה מדבר על פולי סויה טבעיים, יש מקום להוסיפם לתפריט, אך כמו כל קטנית אחרת.איזופלבונים אפשר לקבל גם מקטניות אחרות ופירות, אין כל הכרח בסויה. בוודאי שהסויה תורם לכמות החלבון ביומית, אך בשונה מחלבון מן החי, חלקו הגדול הולך לאנרגיה ולא לבניה. רצוי מאוד להפריד בין מוצרי סויה וסידן. לגבי נושא המיניות, הדבר בולט יותר בתינוקות שצרכו זאת בינקותם ולא בגברים מבוגרים,שכן כמויות הפיטואסטרוגנים יחסית נמוכה, וכמות הקולטנים שלך לאסטרוגן קטנים משל אישה. המסקנה שלי, אם אינך צמחוני, צרוך את החלבון מן החי ולא מסויה, ושלב אותה בתפריט באופן הגיוני, כמו כל מזון אחר. בברכה, דנה
בנוגע להודעה שכתבתי לך לפני כמה ימים, תאריך התפוגה מתייחס למוצר כל עוד הוא סגור הרמטית באריזתו. בשאלתי התייחסתי למוצר פתוח שמוחזק במקרר. כמה זמן לדעתך אפשר לשמור קטשופ פתוח במקרר? (ושוב, תאריך התפוגה כאן איננו רלוונטי כי המוצר כבר פתוח)
שלום חנה, ראשית אין הבדל משמעותי בין התאריכים, זהו מזון משומר בטבעו ולכן זמן המדף שלו ארוך. לתאריך יותר מדוייק פני לחברה. בברכה, דנה
שלום, בבדיקת דם שנערכה לי לאחרונה התגלו רמות כולסטרול וטריגליצרידים גבוהים. אני נוהג מספר פעמים בשבוע לאכול פיצה. האם היא מכילה אחוז גבוה של שומן רווי, וכדאי לי לצמצם ואולי אף להפסיק את צריכתה ? בתודה מראש,
משה שלום, כדאי לך לדעתי, להגביל מאוד את צריכת הפיצה במסגרת שילוב בתפריט השבועי. עדי
שלום משה, פיצה בהחלט מכילה הרבה שומן רווי, פחמימות וכן שומני טראנס ובמיוחד כולסטרול. אין צורך להמנע לחלוטין אבל בטח לא על בסיס שבועי מס' פעמים בשובע. אחת לשבועיים בהחלט יספק. כמובן שיש לקחת בחשבון מזונות אחרים בתפריט שיכולים להשפיע, ולשם כך עליך לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה, דנה
האם קיים מושג "עצמות כבדות"? אני סטודנטית לסיעוד ובלימודי אנטומיה בשנה א' נאמר לי כי המושג הזה לא קיים בכלל
אפרת, לדעתי גם המושג לא קיים. עדי
תודה על התשובה!!!
שלום אפרת ועדי, בהחלט ישנם אנשים בעלי מבנה עצמות שונה , הרי לא כולנו בנויים אותו דבר. ישנם אנשים בעלי מבנה צר וכאלו בעלי מבנה רחב. וכמובן, אלו בעלי מבנה רחב יותר הינם בעלי עצמות רחבות יותר וכן הן גם שוקלות יותר, לא בכדי להסביר הבדל של עשרות ק"ג בין אדם לאדם אבל לפחות של מס' ק"ג בודדים. לכן בטבלאות השונות של המשקל יש גם התייחסות לבמבנה גוף. בברכה, דנה
תודה על התשובה!!!
שלום , גילו אצלי את וירוס hpv ואמרו לי לאכול בריא ברצוני לדעת מה זאת אומרת אוכל בריא?איזה אוכל ממולץ לי לאכול בכדי להעלות לי את מערכת החיסון בגוף? תודה רבה
שלום מור, הוירוס שנמצא אצלך אינו קשור כלל למזון. זהו וירוס נפוץ באוכלוסיה שלרוב יש לחכות שיעבור. אם מדברים על תזונה בריאה, הכוונה לאכול הרבה סיבים תזונתיים, דיאטה דלת שומן, עשירה במוצרי חלב דלי שומן לא פחות מ-1.5% שומן, להרבות בירקות ופירות ודגנים מלאים, לעסוק בפעילות גופנית, להמנע מאלכוהול ועישון. שוב אלו טובים תמיד, ללא קשר לוירוס. בברכה, דנה
שלום רב, מהו גופרת הברזל? האם הוא מועיל או מזיק לגוף? מדוע הוא מוסף לשימורים? תודה על תשומת ליבכם
שלום סופי, גופרת הברזל הינה צורת הכנסה של ברזל למזון כתוסף מזון להעשרתו בברזל. חלק מכדורי הברזל שאנו נוטלים מבוססים על תרכובת זו. אין בה שום נזק לבני אדם, פרט לכאשר ניתנת במינונים גבוהים יכולה לגרום לבחילה. בברכה, דנה
לפני שנתיים הובחנתי כחולה במחלת קרוהן. הומלץ לי לאכול דגנים מלאים ,קמח שיפון,ולהמנע כמה שיותר מקמח רגיל.מהטענה שהוא בריא יותר לעיכול. אך להפתעתי אני נתקלת בהמון מאמרים שאומרים בדיוק את ההפך.שתזונה העשירה בדגנים מלאים ובכלל קמח מלא...שיפון...וכ'ו הם מזונות העשירים בסיבים ולכן אלה הסובלים ממחלת קרוהן צריכים להמנע ממזונות אלה ולצרוך מזונות שהם דלים בסיבים. אשמח אם תוכלו לעזור לי.
שלום, ראשית עלי לומר לך שאת חייבת, פשוט חייבת להיות במעקב של דיאטנית מומחית לנושא ולא להסתמך רק על קריאה באינטנרט ועל ידע של רופאים שהינו חלקי ביותר בנושא תזונה. באופן כללי, התזונה בקרוהן מתחלקת לשניים, בזמן מחלה או התקף שם התזונה צריכה להיות דלת סיבים, דלת שומן ודלת לקטוז, אך בזמן רמיסיה וכשהמטופל מרגיש טוב ללא בעיות מיוחדות במערכת העיכול, הוא בהחלט יכול לצרוך דיאטה עשירה בסיבים, כמובן הכל תלוי בהרגשה כללית ןהדיאטה הינה מאוד אישית, ולכן כדי לפגוש דיאטנית להרכבת תפריט אישי. בברכה, דנה
Blastocystis hominis יושב לי במעיים (לאחר בדיקה) ואני רוצה להפטר מזה כי זה מנפח לי את הבטן ויוצר לי (ולרעייתי שסובלת גם כן ואולי נדבקה ממני ואולי אני ממנה) גזים וצרבת וגרפס-ים ומה לא. אני מבין שאפשר לחסל את זה עם אנטיביוטיקה אבל האם יש דרך אחרת בלי לפגוע בחידקים הטובים במעיים? האם קולוניק יכול לחסל את זה? ומה עושים כדי שלא יחזור על עצמו כי זה ממש ממש קשה לי לחיות כך.
שלום רון, ללכת ולקבל טיפול מיד, עזוב את השיטות הטבעיות בשלב זה ולכך על אנטיביוטיקה, חיידקי המעיים ישתקמו מיד לאחר מכן. אתה יכול לשלב בזמן הטיפול נטילתחיידקים פרוביוטיים. בברכה, דנה
שלום, ברצוני לדעת האם בקראסונים ובצק עלים גולמי ישנו שומן טראנס? למרות שישנן מספר חברות אשר מציינות על גבי אריזות המוצר כי אינו מכיל שומני טראנס. באיזה סוג של שמן הן משתמשות, אם כן? אודה על ההבהרה, רונית
שלום רונית, אם החברה טוענת שאין במוצר שומני טראנס, הכוונה שהם אינם משתמשים בשומן צמחי מוקשה מסוג מרגרינה או סוגים אחרים, הם משתמשים בשמנים רגילים . שומן טראנס נוצר בתעשיה בתהליך כימי, היום יודעים ליצור שומנים מוקשים עם פחות חומצות שומן טראנס. איני מאמינה שאין בכלל, כי גם בחימום נוצרות חומצות שומן אלו, אך הכמות יחסית זניחה.הבעיה שלעיתים הם משתמשים במקום בשמן דקלים שהינו עשיר מאוד בחומצות שומן רוויות ולכן רצוי להסתכל גם על כמות השומן הרווי, אם הוא מהווה יותר מ-10% מסה"כ השומן במוצר, רצוי להמנע ממנו בכל מקרה. אם מדובר בחברות גדולות וידועות, הייתי נוטה להאמין, כגון מעדנות, אסם, עלית, זוגלובק או כל מוצר של יוניליוור, אם אלו חברות קטנות פרטיות, הייתי שוקלת את הקניה. בברכה, דנה
מעודדים אותנו לצרוך דגים ובמיחוד דגים מהים הצפוני. כידוע שמן דגים מכיל כמות רבה של ויטמין A אשר פוגע בנושא צפיפות עצם או חוזק העצם. לאור זאת האם אנשים הסובלים מאוסטיאופורוזיס צריכים להגביל את צריכת הדגים שלהם? מהי הכמות הסבירה לשבוע? בתודה
שלום שאול, באופן עקרוני התשובה היא לא. אכילת דגים יומיומית לא גורמת לנו לצרוך יותר ויטמין A מהמומלץ לכל אדם ולכן אין מגבלה. בכל מקרה אני לא ממליצה על אכילה יומית שכן גם בשר בקר, הודו ועוף הינם בעלי מרכיבי מזון חיוניים שיש פחות בדגים, כגון ברזל.כמות סבירה לשבוע היא כ- 3 פעמים. בברכה, דנה