פורום תזונה קלינית
שלום דנה, האם איזוטרול אינה גורמת להתכוציות שרירים? האם ניתן לקחת אותה ללא סטאטינים? תודה ,
שלום, כפי שאמרתי, איני רופאה או רוקחת, פנה אליהם בשאלות אלו. בברכה, דנה
אני בשבועות הראשונים של ההריון רציתי לדעת אם מותר לי לצרוך 2 פחיות אנשור פלוס לאזון משקל נמוך, להבנתי אסור לצרוך מוצרים שיש בהם תוספות מזון שלא נפלטות מהגוף במידה של עודף. לתשובתך אודה
שלום שיר, אין בעיה לצרוך אנשור פלוס בהריון, מדובר באוכל לכל דבר. בברכה, דנה
שלום, לאחרונה שמתי לב לבעיית דיספרופורציה בין שני צידי הבטן [צמוד מלמטה לטבור] כאשר צד שמאל מעט גבוה יותר, או נפוח. השאלה שלי היא האם זה יכול להיווצר מאכילה לא נכונה, מחזור, פעילות גופנית לקויה וכדומה? בתודה, איילת
שלום איילת, יכול להיות מדבור בשבר-הרניה. פני לרופא המשפחה. בברכה, דנה
האם עוף אורגני יכיל פחות שומן מעוף רגיל? או שאין קשר.
שלום דליה, הכל תלוי בהגדרה של עוף אורגאני. אם מדובר גם בעופות שגדלות בשטחים פתוחים ויכולות לנוע ולא חיות בצפיפות כמו לולים אחרים אזי אחוז השומן יהיה נמוך יותר. אם תנאי הגידול זהים וכל השונה הוא המזון שצורכות והעובדה שלא מקבלות אנטיביוטיקות למיניהן, לא אמור להיות הבדל משמעותי. בברכה, דנה
היי דנה האם במים מינרלים דלי נתרן יש יותר נתרן מבמי ברז? תודה
מים מינרלים דלים במינרלים כולל דלים בנתרן (כל הסוגים) לעומת מי ברז שמיכילים כמות גדולה מאוד של נתרן, מכל מיני סיבות ולכן נקראים בין היתר מים קשים.
שלום נופר, כמות הנתרן במים מינרלים דלי נתרן מתשנה, אך אוכל לתת לך את הנתון הממוצע לגבי מי ברז שמכילים 40 מ"ג נתרן ל-1 ליטר, שזה לרוב יותר מרוב המים המינרלים, בייחוד דלי הנתרן. בברכה, דנה
שלום עשיתי דיאטה מאוד חריפה (אטקינס הנוסחה הישנה) ואני מרגיש פשוט כל היום שאני לא רעב כמעט אני יכול לאכול ממש ממש מאט ולהרגיש שבע בנוסף אני רואה שבהתחלה ירדתי מהר מאוד ולקראת הסוף ההרזיה נעצרה לגמרה למרות שאכלתי מאט א. איך אני יכול לבדוק כמה שיותר במדיוק כמה קלוריות אני שורף ביום? ב. איך אפשר להחזיר את המטבוליזם לקדמותו בלי להשמין?
שלום גיא, ידוע לי בתל השומר ישנה מרפאה מטבולית שיכולה לבדוק, כמובן בתשלום, את מידת הקלוריות שאתה מוציא ביום בזמן מנוחה ולפי התוצאות אתה יכולה לפנות לדיאטנית להרכבת תפריט אישי שבהדרגה תבנה לך תפריט נכון כדי למנוע עליה במשקל. כמו כן קרוב לוודאי שתצטרך להגביר את מידת הפעילות הגופנית שלך. בברכה, דנה
האם ניתן לשפר מצב של תת פעילות בלוטת התריס באמצעות דיאטה מתאימה?
שלום נאוה, לרוב לא, כלומר את בעית תת פעילות בלוטת התריס יש ראשית לפתור בעזרת תוספת ההורמון עצמו.כמובן שבזמן תת פעילות הבלוטה ישנה נטיה לעליה במשקל ללא קשר לכמות המזון הנצרכת, כך שדיאטה להרזיה יכולה לעזור רק בתנאי שאת מאוזנת מבחינת רמת פעילות ההורמון. מבחינה תזונתית יש להמנע מאכילת ירקות מצליבים בעיקר ברוקולי וכרובית וכרוב חיים, אפשר מבושלים. בברכה, דנה
שלום בהמשך לשאלתי האם ניתן להפסיק את הפרבאליפ 20 בצורה מידית או בהדרגה? תודה
שלום, כפי שייעצתי, פנה לרופא והתייעץ עימו בנושא. בברכה, דנה
שלום, ידוע כי קטניותזה בריא ומומלץ בתפריט השבועי. רציתי לדעת האם יש אנשים שלא מומלץ להם לאכול קטניות? אני מתכוונת לבישול עדשים כתומים, עדשים ירוקים, שעועית מש וקופסת שימורים שעועית ברוטב עגבניות. תודה
שלום מיקה, אין איסור על אכילת קטניות לרוב האנשים פרט לאנשים עם G6PD שידוע מגיל צעיר שסור להם לאכול פול בלבד. ישנם אנשים שלעיתים קטניות לא מומלצות בשל מחלות כליה וכבד, אך רוב האנשים הבראים יכולים ואף מומלץ לצרוך קטניות מכל הסוגים, עדיף לא משומרים. בברכה, דנה
אני בת 21. לפניי שנה סבלתי מהתקף חרדה ומאז אני מטופלת אצל פסיכולוג קליני ולא נוטלת תרופות כלל.המצב השתפר אך החרדה מאוד השפיע על גופי גם כי הרזתי המון ואני רוצה מאוד לעלות במשקל כדי להרגיש טוב יותר וגם הרגשה פיזית כללית.אני אשמח אם תוכלו לתת לי מאכלים ומזונות שיהיו בעליי ערך תזונתי גבוה ומצד שני יסדירו את מערכת העיכול.כל עצה תתקבל בברכה.
שלום, פורום זה לא נועד לייעוץ אישי. המלצתי, לפנות לדיאטנית קלינית בקופת החולים לייעוץ אישי ותפריט פרטני. בברכה, דנה
שלום לצוות במאמר שמתפרסם ב'סטארמד',טוענת דר' רות קרייצר- רביב כי בגיל השלישי עלינו לצרוך ,אחת ליום, לפחות קפסולה אחת של כרום פיקולינט(מסיבות שהיא מפרטת) ואם אנחנו בדייטה לפחות שלושה!!!כדורים של כרום פיקולינט אני בן 64 ועוסק בפעילות גופנית,ושומר על דייטה...מה דעת הצוות המצוין ? תודה אריה
לצוות שלום הנה המאמר של קרייצר -רביב http://www.starmed.co.il/Diet/GoldenAge תודה אריה
שלום אריה, חשוב לציין שד"ר קרייצר רביב אינה רופאה ו/או דיאטנית, וכל ידיעותייה אינן מדעיות או וסמכות, ועל כן יש לקחת בערבון מוגבל את "מאמריה" הלא מדוייקים. ראשית, אין הוכחה שכרום פיקולינאט עוזר להזדקנות ו/או לכל תופעה אחרת פרט מלאיזון סוכר אצל חלק מאנשים. שנית, כבר לפני מס' שנים הראו במחקרים כי החומר פיקולינאט שלמעשה מזרז את הספיגה של הכרום הינו חומר מסרטן ורצוי ליטול תוספים ללא תוספת זו. לדעתי, המשך בפעילות הגופנית, צרוך מכל קבוצות המזון, אכול מאוזן, ולא תצטרך תוספי מזון, פרט לאלו שחסרים כבר או שחסרים בתזונתך. אם אתה מעוניין במידע נוסף, פנה לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי, כך תוכל ביחד איתך לבנות תפריט מלא ולהמליץ על תוספים ספציפיים, אם צריך. בברכה, דנה
כמה גרם יש בכוס גרנולה עם סוכר, פירות יבשים ואגוזים? ועל הדרך, גם כמה קלוריות? תודה.
שלום מיאל, בכוס יש כ- 100 גר' גרנולה וזו מכילה כ- 450 קק"ל בממוצע (זו הערכה בלבד). בברכה, דנה
שלום , רציתי לדעת האם תרופה בשם פרבאליפ 20 להורדת כולסטרול. יכולה לגרום לשרירים תפוסים בגב? תודה
שלום, תרופות להורדת שומנים בדם יכולות לגרום לכאבי שרירים בכל הגוף, פנה לרופא המשפחה בהקדם לבדיקות ובירור, אולי יש מקום להפסיק או להחליף את התרופה. בברכה, דנה
האם לעיסת מסטיק מזיקה באיזשהו אופן למערכת העיקול? תודה.
שלום נועה, לא ככל שידוע לי. בברכה, דנה
כמה קל' יש בחביתה מביצה 1? + מינימום שמן למחבת - לא מטפלון? בערך.. תודה:))
שלום ניצה, יש בערך כ- 100-120 קק"ל. בברכה, דנה
שלום, אני בת 20 וסובלת מכאבי בטן והפרעות עיכול כבר חמש שנים. המצב החמיר עם הזמן וכרגע הוא בלתי נסבל לחלוטין. במיוחד מפריעים הגזים הבלתי נגמרים, כאשר מדובר על מאות כל יום כל היום, רק אוויר (ללא ריח) שחוץ מהאי נוחות גם גורם לכאבי בטן עזים, עוויתות, נפיחות וכו'... במשך השנים ניסיתי כל מיני תרופות, דיאטות וטיפולים אלטרנטיביים כאשר שום דבר לא ממש הועיל. לאחורנה הציא לי הרופא גסטרו לעשות במשך חודש דיאטה המבוססת על שתיית "אנשור" בלבד... אני מפחדת שאני מאד אתקשה להתמיד בזה ורציתי לשאול האם יש איזשהי דיאטת אלמינציה שאפשר לעשות המבוססת על מזונות ניטרלים או שאולי אין מנוס מלעשות זאת באמצעות אנשור בלבד? תודה
שלום מיכל, בוודאי שיש, אך שלם כך עליך לפנות לדיאטנית מומחית לתחום גסטרואנטרולוגיה. בברכה, דנה
שלום, לאחרונה מצאו אצלי גאסטריטיס, דלקת חמורה בתריסריון ובקע סרעפתי בגודל 3 ס"מ. אני סובל מאוד מכאבים בלתי נגמרים. רציתי לדעת מה מומלץ לאכול ומה מומלץ לא לאכול למי שסובל מבעיות אלו. אני רוצה לציין שגם ככה אני אוכל בזמן האחרון מעט מדי ולכן אנא נסו להיות קצת יותר "לארג'ים" איתי כי אם האוכל לא טעים, ואין תיאבון, וכואב - בסוף לא אוכלים, אז לפחות כדאי שהאוכל יהיה טעים. אם אפשר לתת גם דוגמאות לכל דבר אשמח. אני גם רוצה לדעת מה הם הפירות שניתן לאכול. חוץ מזה, המליצו לי על פתי בר עם חלב. זה טוב? בנוסף, רציתי לדעת מה לגבי בורקס שמוכן מבצק פריך עם מילוי גבינה, בהנחה שאין בו שמן (או שיש ממש מעט...). תודה מראש!
עומר שלום! עליך לפנות לטיפול, לקבל הפניה מהרופא שלך. חסרים נתונים על מנת להתייחס בפורום. בברכה, נועה
אבי בן 82 ומתלונן על בעיות יציאה יומית . מה צריכה להיות הנורמה בגיל זה והאם 2-3 ימים ללא יציאה מהוה בעיה שיש להתיחס אליה כאל עצירות תודה יפה
שלום יפה, עצירות הינה בעיה נפוצה מאוד, ועולה עם הגיל. עצירות מוגדרת כחוסר יציאה במשך 3-4 ימים לפחות, ללא קשר למרקם. ייתכן ואביך סובל מנטיה קלה לעצירות ואפשר לעזור לו בכך, על ידי הגדלת כמות הסיבים התזונתיים במזון אן ע"י אוכל או ע"י תוספים, הגברת השתיה ולנסות להפעילו יותר מבחינה גופנית. כמובן שכל אלו נכונים בהנחה שאין בעיה גופנית כגון מחלת כליה, כבד או כל מחלה כרוניתש ל מערכת העיכול. שינויים ביציאה באדם מבוגר גם מחייבים בדיקה ע"י רופא מומחה גסטרואנטרולוג.בכל מקרה פני איתו לדיאטנית בקופת החולים לייעוץ אישי. בברכה, דנה
שלום רב, ידוע לי שחלבון של ביצה הוא אחד המקורות הטובים של החלבון.שאלה שלי האם יש הבדל באיכות / של החלבון של ביצה רגילה (לא מבושלת) לעומת קשה ? האם ערך של החלבון יורד אם אני בטעות בישלתי את הביצה יותר מידי זמן ? תודה, מיקי
שלום מיקי, התשובה פשוטה : לא. בברכה, דנה
לצוות שלום.אני שוקל קרוב למאה קילוגרם.היום חוויתי מצב פיזיולוגי שאני לא יודע לאן למה לשייך אותו.כשש שעות לאחר שאכלתי ארוחה מלאה אשר הכילה סלט גדול,לחם מלא,וגבינת חלומי,הרגשתי ברגע אחד בלבול ועצבנות,ולאחר כרבע שעה כשחלפה ההרגשה הזאת,הרגשתי "חסר כוחות",מרוקן,הרגשה של חיוורון בפנים,חולשה כללית של הגוף.אציין שלאחר אכילת סוכריה ללא סוכר ,שבו אלי חלק מן הכוחות. פרט נוסף קטן,אני סובל מרמות גבוהות של גלוקוז בדם.. האם חוויתי "נפילת סוכר"? אולי משהו אחר,ואיך אפשר למנוע,או לפחות להתמודד עם מקרים כאלו בעתיד ובמקרה שהם יחזרו תודה...
שלום בן, ייתכן וחווית נפילת סוכר, או במושג המדעי "היפוגלקמיה", אך לשם הוכחת תאוריה זו יש למדוד סוכר בזמן אמת ולראות. כדי למנוע מצבים אלו בעתיד, פנה לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי ותפריט אישי מתאים לסוכרת. בברכה, דנה
כמה קלוריות יש בזה זה דיי קטן יחסית אני מתכוון למה שקונים בחנות
במלווח רגיל יש כ 500 קלוריות. בפרוסת גבינה צהובה יש בין 60 ל80 קלוריות (תלוי באחוזי השומן). במלווח פיצה יש את השילוב של שניהם שמשתנה יחסית לכמות הגבינה שאתה שם. רסק העגבניות כמעט ולא מוסיף קלוריות.
http://www.goleango.com/show_calculator_heb.php?cat_id=3&art_id=9
כמה קלוריות יש בזה זה דיי קטן יחסית
שלום שי, אולי תפרט מעט במה אתה מעוניין , לא הבנתי את השאלה, איזו פיצה, כמה, כמה מלואווח וכו'? בברכה, דנה
לפני כ-3 חודשים ילדתי את ביתי השלישית. היא יונקת מעט ולעיתים תכופות, בעיקר בלילה, היא בולעת אויר במהלך היניקה וכן נראה כי איננה נינוחה. היא נולדה על אחוזון 50 אבל ירדה אל קצת מתחת לאחוזון 25. מה לדעתך יכולה להיות הבעיה?
שלומית שלום! פני ליועצת הנקה שתוכל לבחון האם אכן יש בעיה בחיבור לשד וצורת היניקה של בתך. זה הזמן המתאים. לדעתי היא גם תוכל להציע פתרון. אם תמשיך ירידה באחוזונים, לא תהיה ברירה אלא להמליץ לעבור לתמ"ל. בברכה, נועה
שלום. בתור אם חדשה ומניקה רציתי לדעת האם רצוי שבתקופה זו אמנע מאכילת דבש שמא הוא יעבור לתינוק? אני יודעת שלתינוקות עד גיל שנה אסור דבש אך לא ברור לי מה לגבי אם מניקה... תודה רבה רבה...
ענבר שלום, אם שמניקה למעשה מעבירה ה-כ-ל לתינוקה, כך שלמעשה כל מה שנכנס לגופך עובר ממך אליו. זה נכון מה שהזכרת שלתינוקות עד גיל שנה אסור דבש ולכן גם לך, כל עוד הינך מניקה, אסור.. שבוע טוב : )
סליחה, אבל מי את? אני פונה לפורם הזה בקבלת מידע מקצועי מאנשים שזה תחום המקצוע שלהם והם המומחים לשאלות בתזונה... לא ברור לי מאיפה הידע שלך... תודה על הרצון לעזור אבל - לא תודה...
ענבר שלום! החשש בדבש הוא מרעלן הבוטיליזם המופרש מחיידק הבוטיליניום העלול לזהם את הדבש. מערכת החיסון של התינוק אינה מסוגלת להתמודד עם החיידק ולכן עולה הסיכוי להפגע מהרעלן. באם המניקה, מערכת החיסון מתמודדת עם החיידק בצורה אפקטיבית ולכן אין כל חשש שהוא יגיע לזרם הדם ומשם לחלב האם וכמובן שבשל כך גם לא מיוצר הרעלן. לסיכום, אין כל מניעה לאמהות מניקות מאכילת דבש. תזכורת - לתינוקות חל האיסור מתחת לגיל שנה באופן מוחלט! בברכה, נועה
כמה קלוריות יש לצרוך על מנת להעלות קילו אחד? וכמה קלוריות יש לצרוך על מנת לשמור על משקל הגוף?
צריכת 7000 קלוריות מעבר למה שדרוש לגוף תגרום לעליה של 1 ק"ג. לגבי שאלתך השניה, זה תלוי בכמה גורמים בינהם גיל, פעילות גופנית, דיאטות שעשית בעבר (אם עשית) ולכן אין תשובה אחת שנכונה לכולם.
קראתי ששקדים מולבנים לא בריאים - מה הסיבה? יש שקדים קלופים שהם לא מולבנים? תודה, מרב
שלום מרב, איפה קראת? את יכולה להביא לי את הציטוט שאתייחס אליו. כי כך אין לי תשובה משכילה בנושא. בברכה, דנה
האם יכול להיווצר מצב שבו אין ירידה במשקל בגלל פעילות גופנית מוגברת? (בנוסף אכילה מאוזנת - ע"י בקרה של דיאטנית).
נעמה שלום! באופן עקרוני - אם מבצעים פעילות התורמת לעלייה במסת השריר, למרות הירידה במסת שומן, הנטו יכול להתבטא בעלייה במשקל. התייעצי עם הדיאטנית שלך, יש מספר בדיקות שיעידו על קיום מצב פוטנציאלי זה. בברכה, נועה
מדוע לאחר שאני אוכלת ארוחה "נכונה" עם כל המרכיבים שצריכה ארוחה להכיל אני מרגישה עיפות נוראית. כל האנרגיה יוצאת לי מהגוף ואני חייבת לנוח. ממש אפיסת כוחות. לעיתים אם אני שותה קפה זה עוזר לי להתאושש ולחזור לאנרגיות שהיו לי. מה עלי לעשות שזה לא יקרה?
שלום לך, מה זה ארוחה "נכונה"? אולי תנסי לאכול ארוחות קטנות יותר? ככה רמת הסוכר בדם שלך לא תקפוץ ותרגישי פחות עייפות. ד"א הרגשת עייפות לאחר האוכל זה דבר טבעי מאוד, פשוט הגוף מזרים יותר דם למע' העיכול ופחות לשרירי השלד ומה לעשות, מח.. אז אנחנו חשים כבדים ועייפים יותר וגם פחות מרוכזים. מקווה שעצתי תעזור : )
לי גם יש את הבעיה הזו. אני אכן התחלתי לאכול ארוחות קטנות וקלות יותר, הכוונה לא יותר מדי סוגי מזונות בבת אחת. פירות אני אוכלת בנפרד (לא ביחד עם/לפני/אחרי אוכל) . זה קצת עוזר להוריד את תחושת הנפיחות ומקל על פעילות מערכת העיכול לאחר האוכל.
שלום בעלי בין 57 מטופל בכדורים נגד תעוקות לב ונגד כולסטרול. יש לו ערמונית מוגדלת. האם זרעי פשתן טחונים יכולים להזיק לערמונית? לזרז סרטן? מאיזה גיל? תודה
ענת שלום, ההפך הוא הנכון. זרעי פשתן מכילים חומצות שומן חיוניות שלהן פעילות אנטי דלקתית והן יעילות מאוד בהפחתת רמות כולסטרול, טריגליצרידים ומחלות לב. מה שכן, אני ממליצה לטחון את הזרעים בצמוד לשימוש (במטחנת קפה, או מתקן לטחינה של פלפל גס) כי הם עלולים להתחמצן במגע ממושך עם האויר. מה שמאוד נוח בזרעי פשתן, זה שניתן לצרוך אותם בצורות רבות, ניתן להוסיפם לגרנולה או לסלט וטעמם (שלא כמו הרבה דברים "בריאים" אחרים) לא רע בכלל. רפואה שלמה : )
שלום ענת, אמנם זרעי פשתן מכילים הרבה סיבים וחומצות שומן מסוג אומגה 3, אך לא הסוג הנכון, או יותר נכון, לא הסוג שהוכח כיעיל בהורדת כולסטרול ונזקי חמצון. בכל מקרה, אם המטרה היא העלאת אומגה 3 בתפריט עשי זאת עם דגים כגון סלמון, טונה, סרדינים, מקרל, ו/או תוספת שמן דגים ו/או תוספי אומגה 3. אלו לא הוכחו באופן חד משמעי לגבי פרוסטטה וההשלכות, אך ידוע כי ליקופן המצוי ברסקי עגבניות, קטשופ והעגבניות עצמן מוריד סיכון לסרטן הפרוסטטה. בברכה, דנה
שלום לצוות היקר, לאחרונה אני קוראת על עידוד וחשיבות אכילת פירות יער ובינהם אוכמניות. רציתי לדעת מהי הצורה המומלצת ביותר לצריכת אוכמניות? כמות? היכן ניתן להשיג? תודה
נוי שלום, כמובן שהצורה הטובה ביותר היא פירות טריים. אך לצערי כמעט ובלתי אפשרי להשיגם בארץ ולכן הצורה הנפוצה ביותר להשיגם היא- קפואים. ללא ספק, שהקפאה והפשרה ( וה' יודע כמה כאלה היו עד שהמוצר הגיע למקרר שלנו) לא תורמים לויטמינים וביופלבונואידים שבפירות יער אך זה מה יש.ניתן לאכול אותם כאשר מפשירים או להכין שייקים ומיצים -שזה אפילו עוד יותר טעים. צורה נוספת "לזכות" שכל הדברים הטובים שיש בפירות יער זה התמציות שלהם בכמוסות. ישנן פורמולות רבות ש"מסתמכות" על תמציות של דומדומיות, אוכמניות ושאר השמות המוזרים בעברית. בהצלחה : )
יש לי קצת בעיה עם כמוסות של צמחים, פירות וכל מיני דברים מהצומח שמופיעים בצורת כמוסה. השאלה היא האם בכמוסות יש מספיק מיצוי של הפרי, ועד כמה הוא אכן יעיל שהוא לא בצורתו הטבעית. האם זה לא "בלוף" לבלוע כמוסה ולחשוב שאכלנו פרי?
שלום רב! הכולסטרול שלי הוא 190 (בבדיקה קודמת היה מעל 200), ldl 115, hdl 62 , טריגליצרידים 66. ברצוני להוריד את רמת הכולסטרול בעזרת תזונה נכונה. שאלתי היא איזה סוגי בשר(עוף, כבש,עגל,בקר,טלה, חזיר) מותרים לבעלי כולסטרול גבוה ומאילו בשרים כדאי להמנע. ספציפית רציתי לדעת אם מותר לי פרגיות, כנפי עוף, קציצות בקר, סטייק אנטריקוט ושישליק כבש. בנוסף רציתי לדעת אילו בשרים ומזונות אחרים מהווים מקור טוב לברזל (המוגלובין שלי 11.6). תודה רבה על התשובה. בברכה.
שלום טלי, ראשית עליי לציין שבדיקותייך מצויינות. שנית ניתן לצרוך מכל בשר, השאלה כמה ואיך. מכל הבשרים עדיף בקר חלקים רזים והודו, לאחריו דגים ועוף. כבש ובשר חזיר רצוי לצרוך לעיתים רחוקות יותר. פרגיות ניתן לצרוך, כנפיים עשירות מאוד בשומן רווי וכולסטרול ולכן רצוי לא, בשר טחון מבקר- תלוי מאיזה ומי נתח נטחן והאם הוסיפו לו שומן, אנטיריקוט נחשב לבשר יחסית עסיסי ושמן ולכן עדיף פילה, ושישליק כבש לעיתים רחוקות, אחת לחודש נראה לי די והותר. כבד עוף אמנם מכיל הרבה כולסטרול אך פעם בשבועיים שלושה לא תזיק ותוסיף הרבה ברזל, כמו כן צריכת בשר בקר והודו 2-3- בשבוע מכל אחד יכלה לשפר את רמות ההמוגלובין, בהנחה שמדובר בחסר ברזל. בברכה, דנה
שלום, רציתי לשאול אם אבטיח ומלון מחריפים מצב של עודף חומצה בקיבה או שיש בפרי מרכיבים שגורמים לאי נוחות בקיבה? (לגבי פירות הדר ידוע לי שהם שאסור... השאלה שלי מתייחסת רק לאבטיח ומלון). תודה
שלום נטלי, פירות לא מעלים הפרשת חומצה בקיבה גם לא פירות הדר. ייתכן שבגלל שיש יותר הפרשת חומצה את סובלת מצרבת, ואז צריכת מיצי הדר מפריעה, אך חוץ מזה, אין הוכחה שזה מפריע, פרט לתחושה האישית שלך. בברכה, דנה
שלום לך אני בן 20, נוטל סטרואידים אנבוליים אנדרוגניים לשם פיתוח גוף. עקב כך מצטברים אצלי בגוף רדיקלים חופשים, עליית כולסטרול הרע, הרס תאי כבד והחלשת המערכת חיסונית. אני לוקח בכדי למנוע את הנזקים תוספי מזון: קיו 10. ויטמין סי. אומגה 3. וגדילן מצוי. האם יש סיכון מלקיחת תוספי המזון הללו? זה רק לתקופה של חודשיים. האם יש בהמלצתך תוספים אחרים/נוספים שיעזרו לי להגן על גופי מהנזקים שהוזכרו לעיל? בתודה דודי.
שלום דודי, צר לי לבשר לך אבל הדרך היחידה למנוע נזקים היא להמנע מהורמונים הרסניים אלו, זה כמו לעשן סיגריה ולקחת אח"כ נוגדי חמצון, חסר טעם וערך, ופשוט גובל בבזבוז זמן וכסף, לא כל שכן לא בדיוק בריא. אין לי המלצה לתוספי מזון במקרה שלך פרט להפסקת כולם באופן מיידי. בברכה, דנה
ברצוני לדעת אם כאשר מכינים מרק ירקות המינרלים והויטמינים שבתוך הירקות נעלמים לתוך מי המרק? למשל ירק כמו גזר מה עדיף לאכול אותו חי או לבשל אותו האם במהלך הבישול הוא מאבד את הויטמינים שלו?
שלום, לרוב המינרלים לא נהרסים וחלקם יוצאים למים, ואז אין בעיה. לגבי ויטמינים, רוב הויטמינים רגישים לחום וחמצון ולכן זה לא משנה אם יוצאים למים או לא כי החום הורס אותם. הויטמין היחיד שדווקא לא נהרס בחום כמעט ואף לפעמים איכותו משתפרת הוא ויטמין A ונגזרותיו שנמצאים בגזר. לכל אחת מצורות הצריכה של גזר יתרונות וחסרונות ולכן אין העדפה בין השניים, כל עוד צורכים משניהם באופן שווה. בברכה,דנה
אני אמורה לעשות בדיקה קולונסקופיה רציתי לדעת מה זה ביסמוט ופחם שאמרו לא לאכול שבוע לפני בדיקה, אמרו גם לא לאכול דגנים ש הבנתי מה זה רק אם אפשר תגיד לי מה זה ביסמוט ופחם ותודה מראש
שלום שוש, צר לי ואני מקווה שזה לא מאוחר מדי, אבל אין לי מושג במה מדובר. לפני קולונוסקופיה צריך במשך 3 ימים סה"כ לא לאכול פירות וירקות, והשאר רגיל, הואיל והחומרים "המנקים" הינם משלשלים כל כך חזקים שאין היום צורך בדיאטה כל כך נוקשה. בברכה, דנה
כמה קלוריות בערגליות?
שלום, בערגלית אחת יש 45 קק"ל. בברכה, דנה
שלום דנה, כשביוגורט מסויים יש 60 קלוריות לדוגמה, ורשום עליו שהוא "מועשר בסיבים תזונתיים", האם החשיבו את הקלוריות של הסיבים שהוסיפו בתוך ה-60 קלוריות של היוגורט, או שלא החשיבו אותם בתוך הקלוריות של היוגורט, כי הם ממילא לא נעכלים? תודה, יום טוב.
שלום רומי, זה מתשנה ממוצר למוצר, הואיל ואין חוק בנושא, אבל החישוב די פשוט, בדקי עם הסכום הכולל של הקלוריות מתאים לסך הפחמימות/שומן/חלבונים ולראות אם החשיבו את הסיבים בתוך זה. את כמות הפחמימות והחלבונים יש להכפיל ב- 4 ואת השומנים ב- 9.אם הסכום הכללי של כמות הגרמים כפול ערכם הקלורי יוצא 60 קק"ל למוצר או ל-100 גר', תלוי מה כתוב על האריזה, אז לא החשיבו את הפחמימות . בברכה, דנה
האם לקטוז מפריע לספיגת ברזל? תודה!
דנה שלום, דווקא לקטוז מעודד את ספיגת הברזל. מה שמעכב אותה הוא הסידן. הסידן והברזל מתחרים על הספיגה בגוף (ולכן ישנה סברה מאוד מבוססת שאין שום תועלת בחלב מועשר בברזל ובסידן), ולכן במידה והמזון עשיר באחד מהם השני ספק אם יספג. במידה ואת צריכה את אחד המינרלים או את שניהם רצוי להפריד את נטילתם. רפואה שלמה : )
שלום ימית, את דיאטנית חדשה שמחליפה את דנה או נועה?
שלום רב, אילו תוספי מזון ( בנוסף לקריאטין ) כדאי לקחת כדי להגביר את היכולת, האנרגיה והכח בזמן פעילות גופנית ? התחלתי להשתמש בקריאטין לפני כארבעה חודשים והוא עוזר בצורה חלקית, אשמח לדעת אילו תוספי מזון נוספים יכולים להועיל. תודה מראש, נאור.
נאור שלום, תוסף נוסף המומלץ למתאמנים הוא "חומצות אמינו מסועפות BCAA". זוהי שרשרת של שלוש חומצות אמינו הכרחיות אשר פועלות להגנה על השרירים ומשמשות מעין "דלק" לפעילותם. השרירים מכילים שיעור גבוה של החומצות הללו, ופעילות גופנית, במיוחד אימוני כושר ותרגילי כוח, מצריכים כמויות מוגברות מהן. מומלץ במיוחד לספורטאים לבניית שרירים, לשיפור הכושר הגופני ולמניעת עייפות בעקבות אימונים. בהצלחה : )
שלום נאור, אינני מומחית בתוספי מזון אני מומחית בתזונה. איני ממליצה על תוספי מזון הואיל ואלו יכולים להיות לעיתים כמו תרופה.לפני תוספי מזון, שלעניות דעתי, מיותרים לרוב, פנה לדיאטנית קלינית בחדר הכושר או בקופ"ח להמלצה לתפריט אישי מתאים למידת הפעילות שלך. בברכה, דנה
שלום רב, בני סובל מהשמנה קלה, הוא נוטה לצרוך סטייקים של בקר, ומצד שני אין לו הרבה ברזל בגוף, ברצוני לדעת את היכן יש יותר קולסטרול ושומנים בבשר בקר טחון לעומת פילה בקר? ובכלל ארצה לדעת מהו בשר הבקר הרזה ביותר? בברכה טל תדמור
שלום טל, כמות הכולסטרול בבשר בקר טרי מחלקים רזים קטנה מזו של עוף, כך שאנו ממליצים על צריכתו, אך בכמות כמובן מתונה של 2-3 בשבוע. כמות הכולסטרול בבשר בקר טחון תלויה בבשר ממנו נטחן. הבשרים הרזים הם חלקים 4.5.6,8, 10-18, ביניהם גם הפילה שנחשב יחסית סביר.נותנת לך קישור מצויין של תנובה בנושא. http://www.bakar-adomadom.co.il/ בברכה, דנה
האם זה באמת נכון שזה לא בריא לאכול אותם ביחד? למשל פירא עם בשר, לחם עם גבינה וכו'. תודה!
פירות בנפרד אפשר לאכול גם בשעות הערב..סביבות 9-10? או רק בבוקר?
שלום תמר, לטענה הזו אין בסיס. אדרבה, גוף האדם מעדיף לקבל פחמימות וחלבונים יחדיו ולא לחוד. [בפחמימה יש סוכרים הגורמים ללבלב להפריש אינסולין שמעלה את רמת החנקן בגוף שגורמת לספיגה טובה יותר של החלבון החי (בשר) בגופנו בתפו"א יש גם חלבון אך לא מלא ולא אפרט עליו]. לכן בריא ואף רצוי לאכול אותם יחד. בקשר לפירות: אכן ניתן ורצוי לאכול פירות בשעות הערב ולפני השינה מארוחה בשרית כבדה. מה גם שאכילת פירות וירקות בלבד מהשעה 16:00-18:00 היא אחד התהליכים המסייע לניקוי הגוף מרעלים. מקווה ועזרתי, ערב טוב.
אני סובל מנפיחות הבטן אילו פירות ממולצים לי לאכול? הבנתי שתפוח..גזר..בצל גורמים לגזים אז מה לא? תודה
שלום, השאלה על רקע איזה גורם הינך סובל מנפיחות. גם לגזים ישנם גורמים רבים. הדרך הטובה ביותר לנסות ולא להחמיר את המצב היא ע"י המנעות ממזונות יוצרי גזים בשלב ראשון כגון קטניות-חומוס , שעועית אפונה, פול וכן משפחת המצליבים- ברוקולי, כרוב, כרובית וכן תנון שום ובצל. רצוי להקפיד על שתיה מרובה ופעילות גופנית. ישנם אנשים שגם סיבים תזונתיים גורמים להם נפיחות וגזים, אך להוריד סיבים בנוסף קצת בעייתי לבצי באופו עצמאי בלי ייעוץ נכון, ולכן בכל מקרה מומלץ לפנות לדיאטנית קלינית לייעות אישי. פירות ספציפיים אינם גורמים לגזים אלא אם כן הסיבים גורמים לכך. בברכה, דנה
שלום, רציתי לשאול אם טוסט פוגע בערכים התזונתיים שיש ללחם מלא, או לדגנים למינהם שמכניסים ללחמים אלה. תודה,
נועה שלום! אין הבדל משמעותי בין תהליך האפייה שהלחם עבר לפני כן, לבין קליית הטוסט. יש להניח שיש פגיעה מסויימת בויטמינים. לא במינרלים ולא בסיבים. בברכה, נועה
הייתי רוצה לדעת מה מותר לי לאכול ומה אסור בהחלט
אסנת שלום! אין רשימת איסורים. מדובר בתחושות אישיות. מה שמכאיב ומפריע - אל תאכלי בשלב זה. הגורם אינו תזונתי וכך גם הטיפול. ההתייחסות התזונתית היא אך ורק לסימפטומים - במידה וקיימת השפעה (לא אצל כולם). בברכה, נועה
דנה שלום אני מתאמן במכון כושר, מדברים על 'עקה חימצונית',תוצאה של הפעילות הגופנית. האם תה ירוק מכיל אנטי אוכסידנטים שנותנים מענה, אם שותים אותו אחרי או לפני האמון ? ובכלל: מה התועלת שבתה הירוק ? והאם כדאי לצרוך אותו מדי יום ? תודה: אמנון
אמנון שלום! אכן, מכיל אנטי אוקסידנטים בעלי פוטנציאל מתאים. רצוי לשתות לאחר פעילות גופנית. אין מניעה מצריכה יומיומית. ניתן כמובן גם לשלב מזונות נוספים בעלי פוטנציאל דומה, ירקות ופירות לסוגיהם. בברכה, נועה
אני מתלבטת האם ללכת ללמוד מדעי התזונה ומנסה להגיע לכל מידע אפשרי בעניין שיכול לעזור לי, אשמח אם תכולו לפרט יותר על המקצוע, האם כל עניינו [ולא מתוך זלזול חלילה] הוא חישוב קלוריות והתאמת תפריטים לאנשים? לאיזה תחומים אפשר להגיע? באיזה מקומות אפשר לעבוד? בתי חולים? מפעלים? האם יש קשר עם המטופלים [וכמובן שזה גם תלוי במטפל] אך האם יש עניין ליצור קשר ולהיות במגע עם האנשים או שהקשר הינו יותר טכני? תודה מראש.
שלום נילי, לשאלתך הרבה תשובות, וכל דיאטנית תענה לך באופן שונה, בהתאם להגדרתה לתפקיד דיאטנית. אני יכולה לתת לך רק אותי כדוגמה כדייאטנית שאחראית לתחום הנפרולוגיה בבית החולים, מטפלת בכ- 200 מטופלים כרוניים המגיעים לדיאליזה ובעזרת תזונה נכונה אנו מאריכים את חייהם באופן משמעותי, אני מרצה ומתרגלת סטודנטים לתזונה וסיעוד, עובדת באופן פרטי וכן עונה בפורום זה ולומדת לתואר שני בתחום המדעים, כך שהשמים הם ללא ספק הגבול השאלה מה את רוצה לעשות. בברכה, דנה
האם ניתן להמיר פרוסת לחם לבן ששווה 70 קלוריות בפרוסת לחם מקמח מלא מועשר בסיבים תזונתיים ששווה גם היא 70 קלוריות? בעיקרון, אנשים יגידו שכן, כי אין הבדל קלורי, אך האם הפרוסה מקמח מלא "שווה" לנו בעצם פחות קלוריות כי הגוף מוציא על עיכולה יותר אנרגיה. או שההבדל לא משמעותי ואפשר להחליף בין הסוגים בלי להתחשבן? נאמר ואדם שנהג לאכול מספר פרוסות ביום של לחם מקמח מלא, עם סיבים, ירצה להחליף את כל הפרוסות בפרוסות מקמח לבן, האם יגרם עודף קלורי על אף שלכאורה בשני הסוגים אותה כמות קלוריות? תודה, ערב נעים.
שלום, אין הבדל משמעותי מבחינה קלורית בין השניים, גם לא מבחינת עיכול. בכל מקרה, רצוי לצרוך לחם מחיטה מלאה מבחינה בריאותית, קלוריות זה לא הכל. בברכה, דנה
תודה דנה, אני יודעת שרצוי להעדיף דגנים מלאים. אבל איך אין הבדל מבחינת עיכול? ועל אף שההבדל הקלורי שנוצר איננו משמעותי כמה קלוריות להערכתך מבדילות בין שתי פרוסות לבנות רגילות לשתי פרוסות מועשרות בסיבים?
מאוד מעניין לקרוא פה בפורום.. ויש לי שאלה.. האם אפשר לקבל המלצה על עוגיות שוקולד עם ערך קלורי נמוך.. והאם 900 קל' ביום זה בסדר? בעצם 2 שאלות:)
שלום לינור, רוב העוגיות מכילות 50-100 קק"ל, תלוי בגודל, לא משנה הסוג, ואין לי המלצה מיוחדת. ו-900 קק"ל זה מעט מדי לכל הדעות, לא משנה גיל, משקל וגובה. בברכה, דנה
תודה דנה, אז כמה קל' את חושבת שזה טוב ליום?
שלום, לאחרונה התגלה כי אני חולה בקוליטיס. אני נמצא כרגע במצב של התלקחות. רציתי לשאול, האם דיאטנית קלינית תוכל לסדר לי תפריטים שמתאימים למחלה הזו, למצב של התלקחות ולמצב של רגיעה? הייתי אצל נטורופתית והיא נתנה לי תפריט לזמן ההתלקחות למשך חודש עד שלושה חודשים שהוא פשוט נורא ואיום מבחינת אוכל (כלומר, גם אם הוא עובד המחיר די כבד. עם זאת, ייתכן שהתוצאה שווה את המאמץ). רציתי לדעת האם גם לדיאטנית קלינית יש יכולת לתת תפריט שיעזור לצאת ממצב ההתלקחות (או להקל עליו) ולשמור לאורך זמן על רגיעה. בתודה מראש, עומר.
שלום עומר, בוודאי שכן,רצוי לפנות לדיאטנית שמומחית בתחום הגסטרואנטרולוגיה. בבברכה, דנה
שלום -לאחרונה התחלתי לאכול דייסת קוואקר שיבולת שועל לארוחת בוקר ואני מרגישה שהדבר גורם לי לצרבת.(את הדייסה אני מכינה עם חלב). בעבר הייתה לי צרבת גם כשאכלתי סובין חיטה ואמרו לי שכדאי לי לנסות סובין שיבול שועל. האם יש דרך להכין את שיבולת השועל בצורה אחרת (להוסיף משהו או לא להכין עם חלב) כדי למנוע את הצרבת? איך אני יכולה להנות מהיתרונות של סובין שיבולת שועל ושל דייסת קוואקר לארוחת בוקר ולמנוע את הצרבות תודה מראש, שני - ירושלים
שלום שני, ראשית נסי בלי חלב וראי אם יש הבדל. אם אין הבדל, פשוט המנעי ממזון זה, אפשר לקבל סיבים תזונתיים גם בדרך אחרת. בברכה, דנה
שלום , * האם שבולת שועל מומלצת גם לסוכרתיים? * האם שבולת שועל שקווקר (שמיועדת לדייסה)כמו שמוכרים בסופרים היא מלאה? או האם שבולת שועל היא בכלל דגן מלא ? תודה, רונן