פורום תזונה קלינית
שלום.. זה קרה לי פעם אחת לפני חודש אחרי ריצה קלה במשך 50 דקות, התחלתי להרגיש זרמים בכל הגוף ואחרי כמה דקות שחשבתי שאני הולך להתעלף ושהראש שלי עומד להתפוצץ התחילו השרירים בידיים, באצבעות, ברגליים, בחזה כולל שרירי הפנים, להתפס ובלי שיכלתי להזיז אותם.. השקו אותי במלחים וסוכרים והתאוששתי דיי מהר.. הלכתי לעשות בדיקת דם וא.ק.ג והכל היה תקין ובכל זאת אתמול אחרי אימון ומאמץ של 10 דקות בערך זה התחיל לקרות שוב ואיך שהתחיל להינעל לי הפה שתיתי מלחים וזה הסתדר.. אני בן 18 ובכושר לא רע בכלל ומבנה גוף טוב והכל תקין חוץ מזה.. מה זה לדעתך יכול להיות? כי שום בדיקה שעשיתי בינתיים לא הראתה משהו לא תקין או חוסר באשלגן... בנוסף לאחר מספר אימונים לא פחות קשים של ספרינטים במשך הרבה זמן, כאשר לקחתי כפית מלח לפני, לא קרה כלום.. האם יכול להיות קשר לכך שדיי קשה לי לנשום לפעמים? כלומר קורה שכל כמה שניות או לפעמים דקות אני צריך לנשום נשימה עמוקה וחזקה, שדומה בהרגשה לפיהוק.. והאם יש דבר כזה שהגוף למרות שיש בו מלחים במידה הרצויה, מאבד מהר מידי בפעולה ספורטיבית? תודה רבה על התגובה..
שלום דניאל, התופעה שאתה מתאר יכולה להיות היפונתרמיה, כלומר ירידה ברמות הנתרן בדם בזמן מאמץ. בכל מקרה לפני ובזמן ואחרי פעילות עליך לדאוג לשתות משקאות איזוטוניים, כלומר לא רק ם אלא מים המכילים גם מלח וגם גלוקוז. בנוסף רצוי לפנות לרופא המתמחה ברפואת ספורט לבירור הפרעות אלקטרוליטים או עצבים אחרות. בברכה, דנה
כמה קלוריות בבישקוט?
בהערכה גסה - 50 קק"ל בברכה, נועה
מה?! אז איך בשומרי משקל 4 בישקוטים שווים לנקודה 1?
מה?! אז איך בשומרי משקל 4 בישקוטים שווים לנקודה 1?
אני לוקחת ארבעה ימים ואין כל השפעה לצערי
שלום רות, לא הבנתי את השאלה, חזרי עליה שוב. בברכה, דנה
אני בת 36 בריאה, לא סובלת מעודף משקל, צמחונית כ25 שנה, מעט אנמית, האם מותר לי לצרוך בכל יום ביצה (אני לא אוכלת בשר או דגים), והאם מותר לילדי לאכול יום יום ביצה הם אוהבים זאת. בתודה מירב
שלום מירב, אם את וילדיך בריאים אין כל בעיה לאכול כל יום ביצה. בברכה, דנה
מה אתה חושב על מולטיויטמינים למיניהם שמבטיחים התאוששות מהירה של עייפות השרירים לאחר פעילות מאומצת???? ישנה חברה בשם '' טבע ספורט קסטל'' שמציעה מולטיויטמינים נגד עייפות השרירים, האם אתה ממליץ לקחת???? כי אני רוצה לקנות ....
שלום טליה, איני מומחית בנושא ספורט ומאמץ שריר, אך אני יכולה לומר לך שרוב התוספים האלו הינם דרך לעשוק את האנשים. הכל היום ניתן להשיג באמצעות תזונה כנונה, ואם אינך נמענת מכל קבוצות המזון, איני רואה שום צורך לקחת תוספים מיותרים. פני לדיאטנית המתמחה בענייני ספורט להרכבת תפריט אישי לאימון. בברכה, דנה
שלום, אני בן 17, אני 1.90 מטר, ואני שוקל 65. עכשיו השאלה שלי היא כזאת, כמה קלוריות אני צריך לצרוך ביום בשביל לתפקד באופן ראוי ובלי שאני אשמין? אני מקפיד על תזונה נכונה כמה שאני יכול אני לא אוכל שוקולדים וחטיפים, אבל אני מרגיש תמיד עייף וחסר חשק לכלום בגלל שאני מפחד להשמין. אני אודע מאוד אם תעזרו לי. תודה מראש (:
יוני שלום! מהיכן נובע החשש שלך? לא ברורה לי הסיבה מאחר ואתה מאוד רזה. אתה יכול להרשות לעצמך לעלות 5-10 ק"ג וגם אז עדיין תהיה רזה. זו לא תהיה השמנה. זה יפה וראוי להערכה שאתה עושה מאמץ לאכול בריא אך אין צורך "להתאמץ" לכיוון הדל קלורי. אולי בשל כך אתה חש עייף (כי אינך אוכל מספיק?). בגילך עלייך לאכול לפחות 2200 קק"ל ביום ועל מנת לעלות מעט במשקל (מסת שריר, לאו דווקא שומן) עליך להוסיף עוד 300-500 קק"ל. לא ציינת אם אתה עוסק בפעילות ספורטיבית ויש להתחשב בכך גם. בברכה, נועה
יואני בגובה 1.92 ושוקל 63 ק"ג.. אוכל המון ולא משמין בגרם.. עצמות.. הייתי אצל דיאטניות אבל כלום עוזר. בן 21
כמה אגוזי מלך קלופים יש ב100 גר'?
שלום, בהערכה גסה כ- 25-30 אגוזים. בברכה, דנה
האם בשוקולד לבן יש קפאין? (במרכיבים של השוקולד הלבן ראיתי שיש חמאת קקאו) אני נמצאת בטיפול הומאופתי ואחד הדברים שאסור לאכול במהלך הטיפול (כדי שלא ינטרלו את התרופה ההומאופתית) זה שוקולד, משום שיש בו קפאין. אשמח לדעת האם יש לי אפשרות לאכול שוקולד מסוג אחר כמו שוקולד לבן או שוקולד חרובים, או שוקולד אחר שאפשרי שאין בו קפאין. תודה, טל.
שלום טל, בשוקולד חרובים ובשוקולד לבן אין קפאין. בברכה, דנה
אם שוקולד עם קפאין (מריר?) עדיף על פני שוקולד חלב? או להיפך?
שלום .... המליצו לי לקחת את הכדורים רדיוקטיל , אני רוצה בבקשה לדעת מה תופעות לוואי והאם זה מזיק לבחורה בת 21 מה השלכות של זה ? ומה הצלחות של הכדור הנ"ל אני חייבת לציין שניסיתי את כל הדיאטות שקיימות ...... תודה
שלום גלית, הואיל ומדובר בתרופה, את צריכה להפנות שאלות אלו לרופא שהמליץ עליהן. ל שאוכ לומר לך שיש לתרופה זו תופעות לוואי רבות, והיא אולי תעזור לך לרדת במשקל, אך לא ללא דיאטה מלווה ולא ללא לימוד הרגלי אכילה ופעילות גופנית. הטיפול מוגבל בזמן, ולכן כאשר תסיימי איתו, אם לא תלמדי לאכול נכון, את תעלי חזרה במשקל. פני לרופא המטפל לייעוץ בנושא תוך ייעוץ אישי עם דיאטנית קלינית. בברכה, דנה
באיזה כלי מדידה נכנסת כמות של 20 גרם גרנולה? לפי המשקל זה יוצא 3 כפות אבל לא נראה לי הגיוני כי זה הרבה קלוריות שביל 1.5 נקודות (שומרי משקל) בתודה.
שלום, כף גרנולה שוקלת כ- 7-10 גר' תלוי בגודל, כל ש- 3 כפות גרנולה ישקלו בין20-30 גר'. בברכה, דנה
חו מכרובית וברוקולי מי עוד ממשפחת המצליבים?
שלום ג'ודי, כמה וכמה צמחי תרבות חשובים במשפחה זו: ירקות (כרוב, כרובית, צנון, צנונית, ברוקולית קולורבי, לפת, ), צמחי תבלין (חרדל, חזרת), ועוד. בברכה, דנה
שלום. מזה שנה וחצי מנסה להרות (ללא הצלחה עד כה...) שנה וחצי נוטלת פוריק הריון. האם זה בעייתי ? אין כאן "העמסת" ברזל ?
שלום לימור, עשי בדיקות לרמות ברזל וחומצה פולית, אם הן בגבול העליון של הנורמה מומלץ להפסיק את הברזל, עם חומצה פולית יש פחות בעיות מבחינת רמות גבוהות ועודפים. בכל מקרה, התייעצי עם רופא המשפחה או רופא הנשים. בברכה, דנה
שלום, 1. האם זה נכון שהדרישה האנרגית של הגוף בשעות הערב המאוחרות והלילה יורדת? 2. במידה וכן האם זה אומר שיש לצמצם את כמות הקלוריות הנצרכת בשעות אלה? 3. האם זה נכון שעדיף לאכול חלבונים על פני פחמימות ושומן בשעות אלה? תודה, יפעת
קודם כל אציין שאני לא מתמחה בנושא - סתם ידע כללי שלי ! עפ"י הגישה של הרפואה הסינית, הספיגה של מה שאוכלים במהלך היום הולכת ונחלשת עד הערב, לכן רצוי לא לאכול בערב ארוחה כבדה. בגדול, רצוי שכל ארוחה תכיל את כל אבות המזון,כשהחוכמה היא הכמות! המחמירים טוענים, שעדיף להמנע מלאכול חלבון מן החי בערב (בשר,עוף,דגים,ביצים,גבינות), משום שזה קשה לעיכול בערב ויוצר עומס על הכבד. אפשר לאכול את כל סוגי הדגנים והקטניות (זה הזמן להכיר את הכוסמת, הקינואה, המש וחבריהם...), ירקות חיים או מבושלים , מרקים. זה לא חייב להיות פלצני ומסובך - לחם ( עדיף מקמח מלא ) הוא דגן, חומוס או טחינה זה קטניות, וסלט ירקות הוא... סלט ירקות. גם פסטה היא ארוחת ערב נהדרת רק רצוי כמובן רוטב עגבניות ולא שמנת (חלבון מן החי - זוכרת...? ). שיהיה לך בכיף ובהצלחה ובתיאבון !!!
שלום וסליחה על השאלה המוזרה אני אמורה להגיש פרוייקט לביה"ס אחסוך מכם את כל הסיפור בגדול אני אמורה לדעת האם בתוך נייר ( כן זה שאנו כותבים עליו ומדפיסים עליו ) יש ויטמינים וסיבים. תודה לעונים
שלום אפרת, אין לי תשובה משכילה בנושא, אך למיטב ידיעתי אין. בברכה, דנה
את יודעת מה זה סיבים ? סיב זה חומר מהצמחים שלא עשוי פוליסכריד (כלומר פחממות מורכבות) ולא ניתנות לפירוק על ידי בני האדם . חלק מאותם סיבים ( כמו Cellulose )בכל זאת ניתנות לפירוק על ידי מעלי גירה וטרמיטים מסוימים. הנייר עשוי מחלק מאותם סיבים ואחד מהם הוא Cellulose ואחרים. לכן הנייר עשוי מסיבים . בשביל לדעתך מאיזה סיבים הנייר עשוי כדאי לך להעמיק ולקרוא ולמה הנייר עשוי ביחס סיבים מסוים ולא אחר. מה זה ויטמינים ? מולקולות כימיות מסוימות שקימות גם בצמחים כמו בעצים שעושים את הנייר מהם . בשביל לדעת איזה ויטמינים יש בנייר צריך להבין קצת בכימיה ובעיקר בכימיה אורגנית (כימיה של הפחמן ). לדעת בערך את החום הדרוש לפירוק מולקלוה של ויטמין ולפי התהליך שהעץ עובר אפשר לדעת אם יש בנייר כמויות ויטמין מסוים. אני מאמין שאם תחפשי באינטרנט תוכלי למצוא תשובות מדויקות או משוערות לשאלה זו. בהצלחה.
היי אני לא יודע אם אני בפורום הנכון, אם לא אשמח אם תפנו אותי לפורום הרלוונטי. השאלה שלי היא כזאת: עשיתי עכשיו בדיקות דם, הכולסטרול הטוב שלי נמוך מדיי (34) והרע שלי אומנם בגבולות הנורמלי אבל די גבוה (120). הכולסטרול הרגיל שלי הוא נורמלי (178). רציתי לברר האם המצב הזה רע לבריאות ואם כן, איך ניתן לאזן בין שינהם? תודה מראש רותם
שלום רותם, כולסטרול "טוב"- HDL נמוך הוא גורם סיכון בפני עצמו ללא קשר לרמות הכולסטרול ה"רע" LDL ולסה"כ כולסטרול. לדאבוני כיום, אין הרבה אמצעים בהם ניתן להעלות את ה- HDL פרט להפסקת עישון, פעילות גופנית אינטנסיבית וכן ירידה במשקל ושינוי אורח חיים, אך אלו האחרונים בעלי השפעה קטנה יחסית. רוב הטיפולים הנ"ל כולל טיפול תרופתי מכוונים יותר להורדת כולסטרול LDL ובמקרה שלך הוא לא גבוה כל כך, ולכן אינך מתאים לטיפול תרופתי. בנוסף, גילך מהווה בו גורם משפיע חשוב, ככל שאתה צעיר יותר, כך גורם סיכון זה הופך להיות משמעותי יותר מבחינת מחלות כלי דם ולב, ולכן רצוי להתייעץ עםרופא מומחה בנושא, ובמקביל לפנות דליאטנית, לייעוץ פרטני בנוגע לתזונה נכונה והרגלי חיים בריאים. בברכה, דנה
שלום, שמי נועה אני תלמידה בכיתה ח'. אני מכינה במסגרת פרוייקט מוכנות לאוניברסיטה בכיתתי עבודת מחקר. עבודת המחקר שלי עוסקת בתחום השמנת היתר והרגלי אכילה. אשמח אם תענו לשאלות שלי בהקדם האפשרי. 1. האם לדעתך יש קשר בין הרגלי אכילה לא נכונים להשמנת יתר? אם כן\לא הסבירי. 2. האם הרגלי אכילה ניתנים לשינוי מיידי או שזהו תהליך ארוך? 3. כיצד את ממליצה לאדם הסובל מהשמנת יתר להפחית ממשקלו בדרך הבטוחה ביותר והמהירה ביותר? 4. האם הרגלי אכילה של האדם הם הסיבה העיקרית להשמנה או שישנם עוד סיבות משמעותיות? אם יש באפשרותכן להוסיף לי עוד מידע חיוני לעבודה.. עוד מידע על הקשר או מחקר שבעבר עשיתן בנושא אקבל כל תשובה בברכה. תודה, נועה
שלום נועה, נשמח לעזור לך אך לא במסגרת הפורום. את מוזמנת ליצור קשר עם המחלקה לתזונה קלינית ברמב"ם לעזרה בנושא. בברכה, דנה
רציתי לדעת מה משקל הגוף המינימלי שעליי להמצא בו בהנתן וגובהי 1.67 ומשקלי 48.5 ק"ג (בת 29? אני מעוניינת לעלות במשקל ולהוסיף אחוזי שומן (כרגע 15% שומן ולא מקבלת מחזור מזה חודשיים). חשוב לי להעשיר את התפריט שלי באוכל מזין ובריא ולא בג'אנק פוד וקלוריות ריקות. כמה קלוריות עליי לצרוך? חשוב לציין שאני צורכת כ-1800 קלוריות ביום, עוסקת בפעילות אירובית 3-4 פעמים בשבוע, אך לא מצליחה לעלות במשקל.
עליי לציין כי בדיקת הדם שערכתי היתה תקינה לחלוטין (לרבות תפקוד בלוטת התרואיד) ולא הצביעה על בעיה פיסיולוגית שמונעת עלייה במשקל
שלום שירה, המשקל המינימלי שלך צריך להיות לפחות 53 ק"ג. ה- BMI שלך נמוך ואת נמצאת בקטגוריה של תת משקל. ייתכן וההוצאה האנרגתית הבסיסית שלך גבוהה מ- 1800 קק"ל ליממה ולכן את לא עולה במשקל. ישנם מכונים מטבוליים, בייחוד בתל השומר, שיכולים לבדוק מהי ההוצאה האנרגתית שלך ובהתאם להתאים לך תפריט. אם את לא עולה מ- 1800 קק"ל ליום, זה סימן שאת צריכה יותר, ובשלב זה זה קצל עניין של ניסוי . איני יכולה לתת לך מספר מדוייק, שכן זה דורש היכרות עם המטופל וצרכיו האישים. דרך לעלות במשקל היא ריכוז קלורי ללא העלאת נפח המזון, לדוגמה שימוש בשמנים בריאים כגון: אבוקדו, שקדים ואגוזים טבעיים, שמן זית וקנולה, זיתים, טחינה שהינם מקורות שומן בריאים עשירים בחומצות שומן חד בלתי רוויות. ישנן כמובן אפשרויות נוספות, אך לשם כך עליך לפנות דליאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה, דנה
ראשית תודה על התגובות שעוד לא הודתי עליהם :) ברצוני לשאול , איך מוכנים קרקרים ואם הקרקרים של WASA עדיפים על אחרים כי הם לא מכילים שומן צמחי ותוספות לא בריאות אחרות? או שכולם אותו דבר?
שלום, איני יודעת לומר לך איך מכינים קרקר. אינני עובדת במפעל מזון. ברור שאם לא מוסיפים שומן צמחי למוצר אז הוא עדיף על פני כאלו שמוסיפים להם. בברכה, דנה
לא יודע את תהליך ההכנה ואת המרכיבים. אם למשל כל הבורקסים היו מיוצרים מלחם מקמח מלא אז זה היה הופך אותם לבריא ואם לא כך אז למה הם לא בריאים ?
שלום רב רציתי לשאול מה מומולץ מבחינה תזונתית למי שחולה במחלה (בת 45 )בדרגה קלה. והאם מומולץ שינוי כלשהו בהרגלי החייים על מנת לשמר את הקיים. תודה ובריאות טובה.
שלום לך! עדיין לא הוכחו יתרונות תזונתיים כלשהם בהקשר של טרשת נפוצה. צריך לציין כי קיימים מחקרים במספר נמוך ועם מעט מאוד נחקרים ולכן קשה להסיק מהם מסקנות ברורות. ידוע כי תת תזונה יכולה להגביר את הסימפטומים ולכן רצוי כמובן לשמור על מצב תזונתי תקין. מחקרים אפידמיולוגים מרמזים על כך שלצריכת שומן בלתי רווי (וחומצת שומן לינולאית בפרט) יכולה להיות השפעה חיובית על מהלך המחלה. בטרשת נפוצה קיים סיכון מוגבר לאוסטאופורוזיס ולכן יש לשקול מתן סידן וויטמין D כבר בשלב מוקדם. ניתן לסכם ולומר שהנושא טרם נחקר בצורה ראויה. ניתן להניח כי בעתיד ייתברר הקשר וינתנו המלצות תזונתיות קונקרטיות יותר לטרשת נפוצה. בברכה, נועה
שלום יש לי בעיה שלאחר ארוחה הבטן שלי מתנפחת .מה סיבה ואך מטפלים בזה? על איזה לחם קל כדי להוריד במישקל את ממליצה?בתודה
שלום יפית, לכולם מתנפחת הבטן לאחר אכילה במידה זו או אחרת, השאלה כמה אוכלים, מה אוכלים ואיך אוכלים. כמות גדולה של מזון, סוגים מסויימים שמעלים ייצור גזים כגון קטניות, כרוב כרובית, צנון ואכילה מהירה, מעלים את ייצור הגזים והנפיחות. כמו כן מזונות עשירים בסיבים תזונתיים כגון פםירות וירקות בכמויות גדולות, דגנים מלאים, יכולים לגרום לעליה בגזים. נסי בשלב ראשון להקטין נפח ארוחות, לאכול הרבה ארוחות ביום אך קטנות, המנעי ממזונות יוצרי גזים והכי חשוב, אכלי לאט ושתי מספיק מים. אין לי לחם מיוחד שאני ממליצה עליו, אכלי מה שטעים ונוח לך, מבחינתי כולם פחות או יותר שווים. בברכה, דנה
כמה דובדבנים יש ב100 גר'?
שלום, יש כ- 15 דבדבנים ב- 100 גר'. בברכה, דנה
שלום דנה, קראתי שעדיף לאכול את הפריכיות עם כמות קטנה של ממרח שמכיל שומן חד-בלתי רווי ואולי חלבון ,האם זה נכון? תודה
שלום היידי, כחלק מההמלצות להורד ערך גליקמי של מזון והשפעתו על עליית סוכר, אנו ממליצים תמיד לצרוך פחמימות יחד עם מרכיב שומני או חלבוני על מנת להוריד ערך גליקמי של פחמימות, כלומר לגרום לעליה מתונה יותר ברמות הסוכר. הדבר בעיקר רלוונטי לאנשים סוכרתיים. בברכה, דנה
שלום, האם כלי אוכל העשויים מקרמיקה כגון ספלי קפה ותה בטוחים לשימוש ,במיוחד אלה מתוצרת סין.הכוונה היא לחשש מעופרת ומתכות כבדות תודה
שלום היידי, צר לי, אך אין לי מידע לגבי תכולת מתכות כבדות בכלי חימר וחרס המגיעים מסין. לרוב, המוצרים עוברים פה את מכון התקנים. אם יש לך חשש עליך לפנות למשרד הבריאות בנושא. בברכה, דנה
שלום פעמיים קניתי סובין שיבולת שובל .וכל פעם ניראה אחרת.פעם אחת הוא היה לבן ומאוד דומה לשיבות שובל שתחנו.ופעם שנייה כמו קליפת חיטה תחון.מה ההבדל ?ואיזה סוג יותר טוב כדי להוריד כולסטרול?בתודה
שלום סימה, איני יכולה לומר לפי מראה מה ההבדל. רצוי לקנות גרגירי שבולת שועל טריים ולטחון לבד. לרוב הם נראים בצבע חום, בשל הקליפה. ככל שטוחנים פחות את השבולת שועל, כך היא בריאה יותר ומועילה יותר להורדת כולסטרול. בברכה, דנה
שלום. מה עדיף להורדת כולסטרול?סובין שיבולת שועל או שיבולת שועל בעצמו? תודה מראש..
שלום! ידוע לי כי אופן העיבוד של הדגן בפריכיות האורז למינהן גורם לפחמימות להיות כבר בצורתם הפשוטה. רציתי לדעת האם כך הדבר גם לגבי פריכיות העשויות מדגנים מלאים, האם הן נחשבות לפחמימות מורכבות אז או לא? והאם בעקבות כך מומלץ לבעלי TG גבוהים להמנע מהן? תודה מיקה
שלום מיקה, פריכיות אורז מכל הסוגים נחשבות לפחמימות מורכבות, לא כל שכן, כמות הפחמימות בהן יחסית נמוכה. זהו תחליף לחם מצויין לבעלי TG גבוהים וחולי סוכרת. כמובן, גם אלו יש לצרוך באופן מבוקר ולא ללא הגבלה. בברכה, דנה
היי, ראשית סליחה על השאלות הרבות? כמה מנות של מוצרי חלב ניתן לתת לתינוקת בת 11 חודשים, בהנחה שיונקת 2 ביום? האם ניתן לתת גם קןטג, גם יוגורט באתו יום? האם זה כל כך " נורא" לתת מעדן חלב ממותק כל יום? אותו דבר לגבי פירות: האם ניתן לתת פעמיים ביום?
ליהי שלום! יניקה נחשבת מנת חלב, על כן מספיק עוד מנה אחת של מוצרי חלב ביום. מעבר לעניין הכמותי, לא הבנתי למה לדעתך צריכה להיות בעיה במתן של יוגורט וקוטג' באותו יום. אני לא ממליצה על מעדנים ממותקים. אין צורך בהם, וודאי אם בתך אוכלת את הטעמים הטבעיים. מדובר בבנייה של הרגלים טובים לעתיד. מנות פרי - מספיקות 2 ביום. בברכה, נועה
שלום לכולם, כחולת בולמיה לשעבר (הייתי חולה 9 שנים) שהפסיקה להקיא, אני מאוד משתדלת לאכול בריא, מאוזן ונכון. מה שקורה זה שהגוף כנראה כל כך התרגל להקאות ןלתחושת הריקנות בבטן, שכעת כל מה שאני אוכלת גורם לי לתחושה נוראית (כל מי שחלה יבין) שהאוכל לא מתעכל, שהבטן נפוחה- ולכן- מעודד את תחושת הרצון להקיא, שוב. לצורך העניין: אמש בשעה חמש אכלתי ארוחה ממוצעת שכוללת פיסת דג, כמה כמות של סלט ירקות וכמה כפות אורז. היום השעה כמעט 12 בצהריים ואני מרגישה שאכלתי את הארוחה הזו לפני חצי שעה...וזה לא עובר. שאלתי היא האם אני יכולה ליטול אנזימים שיעזרו ויעודדו את העיכול על סמך דעתי? האם אני צריכה להתייעץ עם רופא? זה יכול להזיק לי באופן כלשהו? אודה לכם מאוד על העזרה, הבולמית-לשעבר הסובלת.
שלום נינה, את יכולה לנסות ליטול אנזימים אלו ולראות אם הם יעזרו לך בעיכול . הבעיה העיקרית אצלך היא בעיה קשה בהתרוקנות קיבה. בשלב ראשון הייתי עושה בדיקה אצל גסטראנטרולוג שיכול לבדוק את זמן הבליעה בצורה פשוטה ולא פולשנית. אם יש בעיה, אז ניתן לקחת תרופות המזרזות ריקון קיבה ומקנות תחושת נוחות. אם אין בעיה כזו, לעיתים ממליצים על אנזימי לבלב למיניהם שעוזרים בעיכול אך לא עוזרים בריקון קיבה. דרך נוספת להתגבר על הבעיה היא לאכול הרבה ארוחות קטנות, קטנות מזו שתארת, לדאוג לא לשכב אחרי הארוחה, ולהיות יותר פעילה מבחינה גופנית. להמנע ממזונות שזמן עיכולם ארוך כגון אורז, כרוב ומזונות בעלי ערך שומני גבוה. בנוסף, הייתי נגשת לדיאטנית קלינית להרכבת תפריט אישי מתאים למצב אחרי ייעוץ עם גסטראנטרולוג. בברכה, דנה
המון, המון תודה לך. עזרת לי מאוד.
האם נכונה הטענה כי דגים מכילים כספית המסוכנת לבריאות? אני אוכלת באופן קבוע, על בסיס יום יומי דגי אמנון (מושט), נסיכת הנילוס וגם המון סרדינים. האם יש בכך משום סכנה לבריאות?
יהודית שלום! כעקרון , מירב ההמלצות נוגעות לנשים בגיל הפריון המתכננות הריון או שכבר נמצאות בהריון. זאת משום שריכוז גבוה של כספית מסוכן ביותר להתפתחות העובר. חשיפה עורית לכספית הינה יותר רעילה מזו של מערכת העיכול והיא שפוגעת בד"כ במבוגרים יותר. סכנת נוכחות כספית בדגים הוגדרה באופן הבא: ריכוז הכספית הגבוה והמסוכן נמצא בדגי ים טורפים (כלומר ניזונים מדגים אחרים) וגדולים. המלצות משרד הבריאות בנושא נשענות על אלו האמריקאיות: http://www.epa.gov/waterscience/fish/MethylmercuryBrochure.pdf מהתאור של תזונתך, אני נוטה להזכירך כי כל מזון יועיל לגופנו אם יינתן במידה. צריכה כה מרובה של דגים, גם אם אינה טומנת בחובה "הרעלה" ממרכיב כלשהו, אינה מאוזנת. מומלץ לצרוך דגים 2-3 פעמים בשבוע ולשלב גם עופות, בשרים וביצים בתפריט, כתחליפים הולמים מאותה קבוצת מזון. כך נהנים מכל הייתרונות ולא מגזימים במרכיב מזון יחיד. בברכה, נועה
התחלתי טיפול בצילוליטיס לפני כשלושה שבועות. בנוסף התחלתי דיאטה לא מבוקרת והליכות כמעט חמש פעמים בשבוע . כרגע ירדתי רק 3 קילו מה הסיבה והאם הטיפול הכן עוזר להצרת היקפים .
תיקי שלום! מה המשמעות של "דיאטה לא מבוקרת" - ללא עזרה מקצועית של דיאטנית? ירידה מומלצת היא 0.5-1 ק"ג בשבוע. לא נראה לי שיש לך סיבה לדאגה. בהערת אגב, כדי לתרום להצרת היקפים, מומלץ להוסיף עבודה מול התנגדות (תרגילי התעמלות, משקולות, גומי, שחייה וכדומה). בברכה, נועה
עם יש לי צליאק איך אני יכולה לשמור על המקשל בקייף בלי לעלות יותר מדיי? בבקשה תעזרוו ליי..
שלום, איני רואה את הבעיה. סה"כ אינך יכולה לאכול מוצרים שמקורם בחיטה ,וישנם לחמים במקום או פריכיות אורז או קרקרים ללא גלוטן. כל שאר המזון נשאר זהה. רצוי ללכת לדיאטנית קלינית לייעוץ במקרה של אבחון חדש של צליאק להתאמת תפריט. בברכה, דנה
שלום רב, הפנתי את שאלתי גם למומחים הפורום הריון ולידה, אך ברצוני ללקבל דיעה מהבחינה התזונתית (הרי הרופא ככל הנראה יפנה אותי לדיאטנית) : הנני בהריון בשבוע 29. ביצעתי בדיקת העמסת סובר 50 מ"ל ותוצאות הבדיקה יצאו גבוהות - 190 . כעבור כשעתיים לאחר הבדיקה חשתי חולשה רבה ורעידות (כנראהה בגלל נפילת הסוכר, לא כן?) לאור התוצעה הגבוהה עברתי בדיקת העמסת סוכר 100 מ"ל ותוצאותיה אף הן יצאו חריגות - אך הפעם נמוכות בצורה משמעותית מהנורמה: 0'- 85 60' - 107 120' - 65 180' - 38 שני הערכים האחרונים נמוכים משמעותית... מה משמעות הדבר ? האם ישנם שינויים בתזונה שעלי לערוך? תודה מראש ליזה
שלום ליזה, התופעה ממנה את סובלת נקראית " היפוגלקמיה ריאקטיבית" ונובעת מעליה בלתי סבירה של אינסולין בתגובה לגלוקוז, ובעקבות כך ירידה סוכר מהירה, כי כמויות האינסולין גבוהות ואינן בפרופורציה לכמות הגלוקוז. זוהי תגובה לא תקינה ויכולה להעיד על בעיות באיזון הסוכר. הדיאטה המתאימה במקרה זה דומה לדיאטה לסוכרת, כלומר דיאטה דלת פחמימות ובעיקר המנעות מוחלטת מסוכרים פשוטים המחמירים מצב זה. עליך לגשת לדיאטנית בהקדם האפשרי לבניית דיאטה מתאימה למצבך, בייחוד לאור היותך בהריון. תופעה זו יכולה להמשך כל ההריון וגם אחריה, כך שרצוי להמשיך מעקב סוכר גם לאחר הלידה. בברכה, דנה
דנה, תודה על תשובתך המהירה. יש לי כמה שאלות נוספות : 1. מה יכולה להיות הסיבה להבדלים בין תוצאות בדיקת ה-50 מ"ל (בה כעבור שעה רמת הסוכר היתה 190) לבין תוצאות ה-100מ"ל כעבור שעה((בה רמת הסוכר היתה 107) ? 2. האם הדבר שולל את היותי חולה בסוכרת הריונית ? האם תופעה זו חמורה פחות מסוכרת (כולמר האם ביכולתי "להירגע" מעט) ? 3. האם היפוגלקמיה ריאקטיבית הופיעה אצלי כתוצאה מההריון ? או ייתכן שכל חיי הייתי כך ? 4. במהלך כל חיי (מגיל 11 בערך) אני נאבקת במשקלי (עודף משקל של כ-5-7 ק"ג). כלומר חוויתי עליות וירידות כל הזמן. ביצעתי דיאטות להרזייה/שמירה בשל נטייתי להשמין . האם אורח חיים זה הוא זה שהוביל להיפוגלקמיה ריאקטיבית ? 5. האם תופעה זו גורמת לאותן תופעות בהריון שנגרמות ע"י סוכרת הריונית (עובר גדול, סיבוכים בלידה וכו") ? תודה ליזה
כמה ק"ל יש בבצל בנוני? האם רובו פחמימות /שומן?
גליה שלום! ב - 100 גר' בצל טרי יש כ - 42 קק"ל שמקורן מפחמימות. כמות השומן זניחה ביותר. כמו כן כמות מועטה של חלבון. בברכה, נועה
שלום, אני ניזונה מהמון ירקות בתפריט היומי שלי. לאחרונה אני ניגשתי לרופא המטפל שלי והוא נתן לי ליטול כדור אחד של "אנציפלמד" לפני/במהלך הארוחה. האם זה משהו לכל החיים? האם יכולה להיות לי סיבה אחרת לאגירת הגזים הזאת? הכאבים ממש חזקים ומעיקים- כמו צירי לידה. בנוסף, אני מקבלת זריקות לטיפול בחוסר בויטמין B12 . האם יש קשר בין הדברים? יום טוב
שלום ציפי, אכילת כמויות גדולות של ירקות מכל הסגוים וגם סיבים תזונתיים יכולה לגרום לתחושה של אי נוחות וגזים מרובים. לעיתים, ממליצים להפחית את כמות הסיבים בדיאטה כדי לראות אם חל שינוי ושיפור במצב. את יכולה לנסות זאת לכמה ימים ולראות אם יש שיפור. כלומר להפסיק אכילת ירקות ופירות ומזונות עשירים בסיבים תזונתיים ל2-4 ימים, ולראות אם חל שיפור. אם לא חל שיפור משמעותי, אז כנראה זו לא הסיבה. אם יש הקלה ושיפור התחלי להוסיף ירקות וסיבים בהדרגה עד לגבול בו את מתחילה להרגיש לא נוח. כמו כן רצוי להמנע ממזונות יוצרי גזים כגון כרוב, כרובית, ברוקולי, צנון, בצל, שום, קטניות. בברכה, דנה
שלום, אני אישה בריאה בת 36 הניזונה מתפריט מסויים כאורח חיים במשך השנתיים האחרונות, בו הירקות מרכיבים כמחצית מתזונתי היומית. אני אוכלת 3 מנות חלבון (מן החי ומן הצומח)ביום ,ונמנעת מפחמימות מורכבות וסוכרים. לאחרונה גיליתי בבדיקות דם כי יש לי חוסר בויטמין B12 ורופא המשפחה שלי נתן לי זריקות למשך חצי שנה. אני גם בגבול האנמיה. דבר שמאוד מציק לי מכיוון שמעירים לי על כך, הוא כי גוון העור שלי ובמיוחד בכפות הידיים והרגליים צהבהב- כתום. מהי הסיבה? איך אני נמנעת מגוון עור זה. אני צורכת בממוצע גזר אחד ליום. אודה על תשובה בהקדם.
שלום ציפי, לא רק הגזר מכיל קרטנואידים הנותנים לנו את הצבע הכתמתם צהבהב גם פלפלים בכל הצבעים, בטטה, וגם חלק מהעלים הירוקים כמו פטרוזליה. אכילת כמות גדולה של ירקות עלולה לגרום לצבע זה. אם זה מאוד מפריע לך, המנע מירקות אלו, אך להערכתי עדיף לצורכם מבחינה בריאותית ולקחת את הצבע כאסמתכא לכך שאת צורכת הרבה נוגדי חמצון. כמובן יש לוודא בבדיקות דם שתפקודי הכבד תקינים, שכן עליה בבילוריבין יכולה לגרום לצבע צהוב בעור, אך אני מאמינה שרופא המשפחה היה שם לב לחריגה כזו. בברכה, דנה
אם יש מס' קלוריות מסויים שאיתו שומרים על המשקל, האם זה משנה ממה מורכב התפריט- כלומר אם ב-1,000 קל' מישהו אוכל חתיכת פיצה ועוגה ולחילופין ב-1,000 קל' אדם אחר אוכל יוגורטים ללא שומן, קורנפלקס וירקות (תיאורטית...), האם למרות שכמות הקל' זהה אכילה של אוכל עתיר שומן (גם כך-במידה שכמות הקל' נמוכה ליום) תביא להשמנה?
שלום אורית, באופן עקרוני היינו מצפים שהתשובה תהיה שאין הבדל, שכמו ש- 1000 ק"ג נוצות שווה ל- 1000 ק"ג ברזל, כי קילו זה קילו, אז כנ"ל לגבי קילוקלוריות שנמדדות בערכם ממזון. ההבדל מתחיל לא בערך של המזון אלא בתגובה של הגוף לסוגים שונים של מזון, וכאן הרכב של המזון משנה מאוד, ונראה כי החלוקה בין פחמימות, שומנים וחלבונים בדיאטה כן משנה, הואיל וניצול האנרגיה משתנה בין השלושה. כמובן, שב- 1000 קק"ל ההבדל יהיה פחות משמעותי מאשר אם מדברים על דיאטה של 2000 קק"ל, אך כן יהיה הבדל, ודיאטה עשירה בשומן תגרום ככל הנראה לעליה גדולה יותר של ק"ג מאשר דיאטה דלת שומן בעלת אותו ערך קלורי. בברכה, דנה
אני בת 24 משקל:50 גובה:157 מתאמנת (אירובי +כח) כ-4 פעמים בשבוע בהתמדה התפריט שלי הינו דל בשומן(במטרה להוריד באחוזי השומן כרגע 22% נבדקתי אצל תזונאי קליני וספורט עם קליפר) התפריט כולל: יוגורט ביו 0 +יוגורט פרי 0 גבינה לבנה חצי אחוז טונה במים/חזה עוף/קציצות הודו -בישול ללא שמן ירקות +פרי אחד 5 פרוסות לחם קל /כוס וחצי אורז/פסטה/2 תפו"א בנוניים כוס וחצי ברנפלקס חביתת חלבון 2 כפות טחינה גולמית כף ריבה האם זה יהיה בסדר אם אצמצם לכף טחינה ביום במקום שניים? תודה רבה
שלום גליה, אני לא רואה סיבה לצמצם את הכמות, אך הואיל ויש לך מדריך צמוד בנושא, והוא כבר מכיר אותך, רצוי להתייעץ גם איתו. בברכה, דנה
מהם הייתרונות בשתיית מים? תודה ושבוע מקסים
שלום יעל, מים כנוזל המרכיב כל סוג של שתיה ונמצא רבות במזון חיוני לחיינו בני אדם, למניעת התייבשות ופעילות תקינה של גוף האדם. רוב גופינו מורכב ממים ולכן יש לדאוג כי לא יחסר ממנו. הן התייבשות והן שתיה מוגזמת של מים עלולים להיות מסוכנים לבריאות ולכן חיוני לשמור על כמות מאוזנת של נוזלים, שאצל רוב האוכלוסיה הבריאה נעה על כ- 2 ליטר ליממה. מים חיוניים לפעילות מטבולית של הגוף. בברכה, דנה
האם זה נכון שאכילת פטרוזיליה מזרזת את הוצאת השומן מהגוף? (במתן השתן נראה כאילו השומן צף ) אם כן מהי הכמות המומלצת ביום?
שלום יעל, לאכילת כמויות גדולות של פטרוזיליה אפקט משתן של מלח ומים ובשום פנים ואופן לא של שומן. השתן שלנו נטול שומן. אין המלצה על אכילת פטרוזיליה, אלא אם כן זה טעים לך במיוחד. בברכה, דנה
שלום,אני בת 25 ושוקלת 54 ק"ג.החלתי דיאטה לפני כשבועיים שכוללת 5 אימונים בשבוע בחדר כושר.התפריט שלי מכיל 6-8 פרוסות לחם קל,בצהריים אני אוכלת סנדביץ(לחמניה שחורה עם טונה) ,3 פירות(2 אפרסקים ותפוח),1-2, מעדני חלב ושני חטיפי קורני(88 קלוריות).אני סטודנטית ולכן קשה לי להתמיד בהכנת ארוחה.רציתי לשאול למה איני מרזה למרות זאת ואם תוכלי לייעץ לי בתזונה שמתאימה לסטודנטית שרוב היום נמצאת בלימודים ובעבודה.תודה.
שלום, צר לי, אך פורום זה אינו נועד לייעוץ אישי בנוגע לתפריטים. איני יכולה לומר לך למה אינך יורדת במשקל, יכולות להיות לכך מספר סיבות ולא הכל מסתכם לקלוריות מהמזון. המלצתי, לגשת לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי בחדר כושר או בקופת חולים. בברכה, דנה
אין לירקות ערך קלורי? באמת אפשר לאכול אותם בלי שום הגבלה? נשמע לי מוזר כי שתי פלפלים שווים בערכם הקלורי לתפוח אז איך זה הגיוני? תודה.
שלום מיאל, בוודאי שלירקות ערך קלורי, אך הוא משתנה מירק לירק. ישנן ירקות עשירים יותר בקלוריות כגון סלק ובצל וישנם ירקות דלים מאוד בקלוריות כגון חסה וסלרי. מצאו כבר במחקרים שכמות הקלוריות הנתרמת מירקות בדיאטת הרזיה הינה יחסית אפסית לעומת הכמות בגרמים, כלומר גרם של ירקות תורם הרבה פחות קלוריות מגרם של כל מזון אחר, ולכן ברוב הדיאטות מאפשרים אכילה חופשית של קבוצה זו. כמובן אם מדובר בצריכה מוגזמת והיא מפריעה לירידה במשקל, אן בחולי סוכרת לא מאוזנים צריך לקחת אותם בחשבון. אך ברוב דיאטות ההרזיה אנו מאפשרים יד חופשית, מתוך ידיעה שהכמות הממוצעת של צרכת ירקות של אדם ממוצע אינה עוברת את ה- 150 קק"ל ליממה.במקרה ויודעים שיותר, אז מווסתים, לכן אין המלצה גורפת, יש המלצה פרטנית. בברכה, דנה
שלום רב, אני מרתיחה לבתי בת החצי שנה מים מינרלים של חברה מסויימת. רציתי לדעת אם הרתחת המיים מפחיתה את כמות הנתרן בהם? תודה, שירי
שלום שירי, נתרן לא נהרס בחום, אם כבר ריכוזו עולה כי אחרי ההרתחה נשארים פחות מים ואילו המינרלים נשארים. בברכה, דנה
שלום, אומרים שמקורות הברזל הזמינים ביותר הן מן החי. אם אני צולה הודו או בשר אדום, האם הברזל נהרס? תודה!
שלום, הברזל כמעט אינו נפגע בכל צורת הכנת מזון. בברכה, דנה
היי, אני בת 17 ויש לי הפרעת אכילה. אני אומנם בטיפול שמטרתו להשתקם ולהמשיך בחיים רגילים, אבל בכל הנוגע לתזונה היומיומית יש לי כמה "עכבות" שאם תוכלי לתת לי תשובה זה מאוד יעזור: בקשר לפחממות- פשוטות ומורכבות: אני לא יודעת למה אבל התחלתי להסתכל ולהתעניין כמה גרם פחממות יש בכל דבר (בפרוסת לחם, בחטיף אנרג'י, ביוגורט..) איכשהו הכנסתי לעצמי לראש שפחממות זה משמין ואסור לי לאכול מעל סכום מסוים של גרם פחממות- זה נכון? קלוריה שבאה מחלבון פחות משמינה מקלורית פחמימה? אם אכלתי ביום מסויים 10 גרם פחממות יותר מהיום הקודם זה משנה? הרי המאזן הקלורי הוא מה שקובע או שמא מקור הקלוריות? עוד משהו, שאני כבר די הרבה זמן נמנעת מסוכר פשוט, אפילו פירות, אם אני אוסיף כפית דבש לדוגמא, צפוי שיקרה לי משהו? הגעתי למצב שאפילו אוכל דיאטטי אני לא אוכלת אם רשום שהוא מכיל סוכר (הפריכיות הקטנות האלה למשל, עם הדבש). ו"עכבה" אחרונה- הירקות- לספור או לא? ראיתי תשובה שלך שכתבת שיש ירקות שעצם הפירוק במערכת העיכול דורש יותר קלוריות ממה שהירק עצמו מכיל- נכון לגבי כל הירקות? סליחה על האורך והבילבולי שכל, זה פשוט חשוב לי. אני רוצה לאכול רגיל, בריא, בלי להמנע יותר מדי, ומעצבן אותי להיות שקועה בכל מיני "מיתוסים" שאני מכניסה לעצמי לראש של אסור ומותר. אני הרי לא רוצה כל החיים להמנע מירקות ולפחד מכפית דבש או מה יקרה מעוד כמה גרמים של פחממות. תודה ושבת שלום.
שלום רומי, ראשית, ירקות מבחינתי הם חופשיים בכל מקרה, גם אלו המכילים יותר קלוריות או פחמימות. גר' פחמימה נותן אותה כמות קלוריות כמו גר' חלבון, אך הניצול שונה. אוכל אינו משמין, רק אם אוכלים יותר מדי או יותר ממה שהגוף צריך. במסגרת השיקומית שלך יש בוודאי דיאטנית קלינית אשר יכולה להדריך אותך לגבי ההמלצות לצריכה הקלורית שלך בכדי לשמור על משקל או לעלות, בהתאם למצבך. 10 גר' פחמימות זה 40 קק"ל, כך שזה לא נראה לי משמעותי. בכל מקרה, רומי, הייתי מעדיפה לא לייעץ לך בפורום זה באופן זה, מצבך דורש ייעוץ אישי ופרטני ולא תשובות כלליות וכוללניות. בברכה, דנה
הי אני בן 23 גובה 165. המשקל שלי נע בין 46.5 ל50 במקרים הטובים. אני משתגע מזה - אני נראה ומרגיש ילדון, ולא משנה כמה אני אוכל (ואני אוכל המון!) - לא רואים את זה עלי. אני מתאמן כפעמיים בשבוע במכון כושר, ועדיין לא מצליח לראות תוצאות - כאילו כל האימונים והאוכל שאני אוכל נעלמים לאנשהו.. חשוב לי לציין שעשיתי בדיקות דם והכל תקין... איך אני משמין??
שלום, קצת קשה להדריך מצבי אלו בפורום זה. המלצתי, לפנות לדיאטנית קלינית בחדר הכושר או לדיאטנית קלינית בקופת חולים להמלצות אישיות. המטרה להעלות במסת שריר ולא שומן, ולכן חשובים היחסים בין המרכיבים במזון. אני יכולה לומר לך מנסיון, שלרוב במקרים אלו מדובר במבנה גוף עם יכולות מוגבלות למסת שריר גדולה, ומירב הנסיונות אינם מוצלחים, הואיל והטבע מנצח. בברכה, דנה
שלום, רציתי לדעת האם גם בחלב יש B12, אבץ וברזל כפי שיש ביוגורט? תודה, מירב
שלום מירב, הואיל ויוגורט עשוי מחלב אז המרכיבים הינם דומים מאוד. בברכה, דנה
היי דנה זאת שוב אני בקשר לסיבים תזונתיים. א. תודה על מהירות התשובה ועל ההענות. ב. ברצוני לשאול אותך לגבי זרעי פשתן, האם הם מועילים למערכת העיכול? ("ליציאות")? כיצד צריך לצרוך אותם, שלמים ולטחון בבית כל פעם? כמה קלוריות זה מכיל? והאם זה בה במקום או בתחליף ללחם קל בבוקר? ומתי צריך לצרוך אותם בערב או בבוקר? התשובות חשובות לי רק אם זה עוזר לפעילות מעיים סדירה.. מודה לך מראש וסליחה על הצפת השאלות. נגה
שלום, זרעי פשתן מכילים הרבה מאוד סיבים תזונתיים אך בעיקר שומן, ערכם התזונתי עומד על 55 קק"ל , 4 גר' שומן (בעיקר רב בלתי רווי) ו- 3 גר' סיבים תזונתיים לכף זרעי פשתן שלמים ו- 40 קק"ל, 3 גר' שומן ו- 2 גר' סיבים תזונתיים לכף זרעי פשתן טחונים. הם לא מהווים תחליף ללחם אלא תחליף שומן וניתן להסיפם ליוגורט או דייסה. טחינתם במקום ואכילתם טריים טחונים תעלה זמינות של מרכיב אך איני יכולה לומר מה משתנה והאם לטובה או לרעה. בכל מקרה, אם נטחן ונאכל במקום לא נראה לי שיש בעיה, הואיל והפה שלנו הוא המטחנה הטבעית ביותר. חשוב להקפיד לשתות מספיק מים עם צריכת סיבים אלו. זמן צריכתם אינו רלוונטי, לפי נוחיותך. בברכה, דנה
הרופא הורה לי ליטול מדי יום כדורי ברזל. והובהר לי כי אין לקחתם בסמוך לשתיית חלב. שאלתי מה הכוונה בסמיכות וכמה שעות רצוי שיהיה הפרש ביניהם. תודה
שלום ישי, הכוונה לא ליטול יחד עם ארוחה ולשמור על מרחק של לפות שעה. כדורי ברזל רצוי ליטול על קיבה ריקה עם מיץ הדרים (לימון או תפוז). כמובן שיש לזכור שמיצים אלו מכילים הרבה סוכר, ולכן מספיק לשתות רק 1/2 כוס. בברכה, דנה
שלום. אני סוכרתי ושמתי לב כי בוטנים משביעים אותי מאד. האם הם מומלצים לאכילה לחולי סוכרת ומה ערכם הגליקמי. תודה
שלום ישי, בוטנים הינם בעלי ערך גליקמי נמוך מאוד הואי ומכילים בעיקר שומן וחלבון. אפשר לצרוך בוטנים אך בזהירות ומעט, הואיל ומכילים הרבה מלח (אם קלויים) וכן מכילים הרבה שומן וקלוריות, ולכן יכולים לגרום לעליה במשקל, דבר שאינו רצוי צבחינת איזון סוכרת. אם מדובר בבוטנים טבעיים, אפשר עד 10 ביום וכנ"ל לגבי שקדים ואגוזים טבעיים שעדיפים מבחינת איכות השומן שמכילים. בברכה, דנה
שלום לדיאטנית, אני אינני משמין משום דבר (65 ק"ג, 180 ס"מ) - כנראה עקב גנטיקה, אף כי אני משתדל, למרות הגנטיקה, לאכול תזונה מאוזנת ובהתאם להמלצות הדיאטנית. לפיכך, האם עליי לא חלה המגבלה של כמות אגוזים שניתן לאכול ללא חשש בריאותי? עליי גם לציין שאני אוכל פיצוחים לא קלויים, לצערי, עקב הידיעה שהקלויים מכילים הרבה נתרן. אודה על התייחסותך לשאלה זו. אבי
שלום רב, בשנה וחצי האחרונות יש לי דלקות חוזרות בשתן והומלץ לי על כמוסות חמוציות. הייתי שמחה לשמוע דעת מומחה בנושא ובנוסף לשאול אם חליטת אוכמניות קנויה ועשויה בבית ללא סוכר מומלצת באותה מידה? אני בביקורות קבועות אצל הנפרולוגית בעקבות igA nephropathy לכן אני גם קצת לחוצה מהדלקות החוזרות... תודה מראש ויום נעים, לירון
שלום לירון, החומר הפעילו בחמוציות עובר כאנטי חיידקי והוא נמצא רק בחמוציות ולא בשום פרי מאותה משפחה. ככל שצורתו טבעית יותר, כך החומר הפעיל פעיל יותר ויש יותר ממנו. כל צורת אכילה או צריכה תהיה טובה, אך זה לא פותר שימוש באנטיביוטיקה, אם צריך. מעבר לכך בשל המחלה הכלייתית, הייתי ממליצה לגשת דליאטנית קלינית המתמחה בנושא הנפרולוגי לייעוץ בנוגע לדיאטה מיוחדת למצבך, אם צריך. בברכה, דנה
שלום לך, יש לי הרגשה של בטן נפוחה כבר המון זמן זאת למרות שאני שומרת על תזונה נכונה כיום נמצאת במצב דיאטה מסודרת. אני אוכלת יחסית הרבה ירקות ומנסה להוריד כמויות כדי להקטין את נפח הקיבה. קראתי שבטן נפוחה זה יכול להיות כתוצאה מחוסר אינזימים וכדי לעזור צריך לצרוך פאפיה או אננס אבל פאפיה זה לא מאכל אהוב ואננס דווקא כן הבעיה היא משמין. אני יודעת שאכילת כמות יחסית גדולה של ירקות גם גורמת לבטן נפוחה . השאלה מה אפשר לעשות בדבר ואייך אפשר להוריד את הנפיחות בבטן?? יש לציין פרט מאוד חשוב אני צורכת המון סוכרזית בשתיה החמה שלי סוכרזית בשם סוכררה שאומרים שזה הכי טוב מבין הסוכרזית ואני יודעת שכל החומרים אספרטיים וכאלה לא בריאים לגוף . השאלה האם זה נכון שגם זה מפשיע . ככה שמעתי?? אשמח לקבל תשובה לשאלותיי ואם יש דרך או מאכל המרגיע את הקיבה חוץ מבננה שכתוב שהיא מרגיעה אבל גם משמינה. תודה מראש ושבת שלום,
שלום עידית, בואי נצא מהנחה ראושנית שלא פאפיה ולא אננס ולא בננה הינם בעלי השפעה אנזימתית על מערכת העיכול או כל השפעה אחרת. גם אם יש בהם אנזימים, הם נהרסים מיידת בחומציות של הקיבה. מעבר לכך, אף אחד מהפירות הלוו או כל מזון אחר אינו משמין, השאלה כמה אוכלים ממנו בסופו של יום. ישנם אנשים הצורכים ירקות ו/או סיבים תזונתיים והדבר גורם להם לאי נוחות במערכת העיכול, כגון נפיחות וגזים. הדרך העיקרית להוריד נפיחות היא להוריד את הצריכה. אפשרות שניה להמנע מירקות "מנפחים "יותר כגון, כרוב, כרובית, ברוקולי, צנון, וכל הקטניות למיניהן כולל שעועית, עדשים ואפונה.כמו כן, סיבים תזונתיים בכמויות גדולות יכולים לגרום לתחושת נפיחות, כגון חיטה מלאה, שיפון ולעיתים אפשר גם להוריד בכמות של אלו. קילוף ירקות ובישולם לעיתים עוזר גם כן. מעבר לכך, אם הדבים לא משתפרים, היתי פונה לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה, דנה