פורום תזונה קלינית

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - תזונה קלינית - שיבא תל-השומר
15175 הודעות
14864 תשובות מומחה

צוות פדיאטריה? צוות כירורגיה טיפול-נמרץ ומומחית בתחום הנפרולוגיה? רציתי לשאול מהו התפקיד של התזונאיות בצוות צוות פדיאטריה?, ובצוות כירורגיה טיפול-נמרץ ותחום הנפרולוגיה?

שלום, זהו אינו פורום לפירוט תפקיד הדיאטנית בכל מחלקה. נשמח לענות על שאלות בכל נושא שקשור לתזונה. בברכה, דנה

29/09/2006 | 03:29 | מאת: איד

אני רוצה להבהיר שלא התכוונתי לשאול ספציפית עליכן אלא רציתי לשאול מה אמור להיות תפקיד של תזונאי למשל בטיפול נמרץ? למה אי אפשר להבין אותי? :-)

29/09/2006 | 07:34 | מאת:

שלום, אני אתן לך דוגמה להמחשה: לעיתים קרובות חולה בטיפול נמרץ מונשם ומורדם, ועל כן יש להזינו דרך זונדה או בהזנה תוך ורידית. הדיאטנית קובעת את סוג ההזנה,נפח, קצב הזנה ועוד בהתאם למצבו של החולה וההמלצות למצבו הקליני.דיאטנית היא חלק מצוות רב מקצועי ועל כן כל פעולה שנעשית הינה בתאום עם הרופאים והצוות הסיעודי בהתאם לדיווחיו על מצבו של החולה. דיאטנית בנפרולוגיה, כמוני, מדריכה חולים לדיאטות השונות במחלות כליה, החל מאי ספיקת כליות כרונית וכלה במושתלי כליה ועוד. מקווה שתשובתי מספקת. בברכה, דנה

28/09/2006 | 14:57 | מאת: רועתי

הי רציתי לשאול לגבי הטיפול בהפרעות אכילה. אני בולימית כבר כמה שנים ומאוד רוצה להיכנס לאיזה שהוא טיפול שיעזור לי לצאת מזה. לאחרונה אני מרגילה את עצמי לאכול נורמלי אבל זה מאוד קשה ודורש ממני התמודדות יומיומית. לעיתים אני נשברת וזה מתסכל מאוד... אני יודעת שאני צריכה טיפול.. הבנתי שיש מרכז טיפול אצלכם ורציתי לדעת מה אופי הטיפול, למי לפנות, מהו התהליך הדרוש...

28/09/2006 | 19:47 | מאת:

שלום , המרפאה להפרעות אכילה ברמב"ם הינה תחת אחריות המחלקה הפסיכיאטרית ולא תחת חסותינו, אך ישנן דיאטניות בקבוצת הטיפול. עליך לפנות במוקד של רמב"ם למרפאה להפרעות אכילה 04-8542222. בברכה, דנה

27/09/2006 | 21:24 | מאת: אלמוג

האם טוב יותר לאכול לחם (100% שיפון) שאינו מכיל שמרים (אלא מחמצת שיפון) וללא סוכר או שעדיף דווקא לחם שמכיל שמרים וסוכר? אני מדריכת כושר,בת 21 גובהי 156 שוקלת 47 ,עוסקת בפעילות גופנית(עצימות בנונית-גבוהה כ-3 פעמים בשבוע),לא אוכלת בכלל פחמימות מלבד 5 פרוסות לחם שיפון+כוס ברנפלקס האם כמות הפחמימות סבירה או שמא גדולה מדי? תודה

שלום אלמוג, סך הכל נראה כי כמות הפחמימות מספקת, שכן פחמימות יש גם במוצרי חלב ניגר, פירות וירקות, וכן בקטניות, כך שחסר בפחמימות אין וגם לא עודף. לגבי שאלתך על הלחם, אין העדפה של לחם אחד על פני הנשני באופן גורף,אך כמובן שעדיף לחם שעשיר יותר בסיסים תזונתיים ובעל מרכיבים טבעיים ושגם יהיה טעים וישביע, אז מבחינה בריאותית ברור שעדיף לחם שיפון מלא, אך מבחינת טעם ונוחות, זוהי כבר בחירתך. בברכה, דנה

27/09/2006 | 12:07 | מאת: דרורית

שלום רב ביתי בת 5 רגישה לחלב פרה. כיצד אפשר להעשיר את תזונתה בסידן? שותה ביום כוס וחצי חלב סויה. מבחינת פירות וירקות: עגבניה אחת ביום וחצי אבוקדו בינוני בעונה. לא אוכלת מעדנים. לאור הפרסום האחרון הנוגע לסויה אנני רוצה להעמיס עליה יותר. אילו מזונות לתת לה העשירים בסויה וכמויות תודה

27/09/2006 | 14:10 | מאת:

דרורית שלום! במצב כזה יש לפנות לדיאטנית קלינית להערכה כללית וטיפול בחסרים במידה ואכן קיימים. אל תזניחי נושא זה. תשובות באינטרנט אינן מספיקות. בברכה, נועה

27/09/2006 | 12:02 | מאת: שלומית

שלום ערכי בדיקת הדם שלי מראים ערכי HDL נמוכים וכל השאר מאוד תקין. כיצג מעלים את ערכי הכולסטרול הטוב תודה

27/09/2006 | 13:59 | מאת:

שלום שלומית, אין הרבה מחקרים שהוכיחו כי ביכולתם להעלות HDL בין אם ע"י תזונה ובין אם ע"י פעילות גופנית, אך נכון להיום רק פעילות גופנית אירובית יומיומית הצליחה להעלות בחלק מהמחקרים את רמת ה- HDL. ישנם מחקרים היום המראים כי גם מיץ רימונים יכול לעשות זאתל, אך הוא בעיקר מוריד LDL.כמו כן ישנה תרופה בשוק להורדת כולסטרול בשם "קרסטור" שהוכיחו כי מעלה HDL. בברכה, דנה

27/09/2006 | 18:13 | מאת: אלי

האם קרסטור מעלה את ה-HDL גם במי שנוטל סטטין? והאם ניתן לנוטלו ביחד עם סטטין (ונטילתו תועיל בעניין זה)? האם אין ניגוד ביניהם, כאשר אחד מוריד כולסטרול והשני מעלה אותו (אומנם, לא אותו הכולסטרול)? ושאלה נוספת בהקשר זה: האם ייתכן שהסטטין מוריד לא רק את LDL (וגם את הכולסטרול הכללי), אלא גם את HDL?

29/09/2006 | 09:56 | מאת: אבי

דנה שלום, האם ידוע לך שקרסטור לא רושמים ולא מאשרים בקו"ח, אלא למי שסטטינים אחרים לא הורידו להם את LDL?

29/09/2006 | 12:03 | מאת: miro

ממליץ לפנות למומחה לרפואה סינית, בשם נודר 052-2752319 יכול לעזור בודאות מירו

27/09/2006 | 07:56 | מאת: סקרן

האם נעשו מחקרים באשר ליכולות הריפוי של המינרל גופרית בגוף האדם? האם היא יסוד חיוני ומה תפקידה בגוף? האם ידועים מצבי חוסר או עודף והשפעתם?? תודה

27/09/2006 | 14:09 | מאת:

שלום, התרכובת גופרית שאנו מקבלים בגוף מקורה ממזון, מים ומפירוק חלבון שאנו אוכלים ומפרקים בגופינו. הואיל ואנו מקבלים מספיק והסיכוי לחסר הינו אפסי, לא נצפו חסרים. כן נצפו מקרים בהם רמות הגופרית במים היו גבוהות וגרמו לשלשולים קשים ומחולת מעי כרוניות. מעבר לכך, אין סגולות רפואיות אחרות לגופרית, מעבר למה שהגוף צריך לסנטזה של אנזימים ותרכובות שונות. בברכה, דנה

27/09/2006 | 16:45 | מאת: גופרית

תודה. אבל האם זה לא נכון שלגופרית יש תכונות נוגדות דלקת וכאבים? נציין שלגופרית יש מסורת ארוכה של ריפוי כאבים ומאכאובים כמו ביוון,יפן ומונטנה יש מעיינות ומרחצאות גופרית אבני אדם פוקדים אותם כבר שנים רבות. גם במזון כמו בשום מייחסים לגופרית את היתרונות הבריאותיים שמספק השום. ושאלה נוספת בתוסף תזונה MSM יש כשליש גופרית והוא נחשב למופלא ויעיל בהקלת דלקות מסוגים שונים וכאבים ואף תורם לאנרגיה ומחזק את השעיר והציפורניים. הייתכן שהיסוד הזה וסגולותיו נזנחו על ידי מדע התזונה והרפואה?

26/09/2006 | 21:48 | מאת: ערן ושירי פלג

שלום, שמנו ערן ושירי פלג ואנחנו הורים לילדה הסובלת מצליאק. ממש בקצרה עלינו: בשל הקושי בו נתקלנו אנו: למצוא מוצרים מתאימים שיהיו זמינים לנו, באיכות וטעם טובים ובמחירים סבירים חברנו לאחרונה לחברת "נטורל קייקס" – אשר פיתחה מספר מוצרים מזון ומאפה באיכות נפלאה והתחייבה לעבוד רק באמצעות זכיינים – זאת על מנת לשמור על רמת מחירים הגונה ככל שניתן. בנוסף משווקת החברה מוצרי חברות אחרות – כולם ללא גלוטן. אך גם ללא לקטוז ללא צבעי מאכל וחלקם ללא סוכר, וללא כולסטרול. נשמח ונודה לכם מאוד באם תוכלו ליידע אנשי צוות נוספים וחולי צליאק בנקודת המכירה אשר נפתחה בראשל"צ. מצ"ב קישור לאתר ופרטים אודותינו. http://www.naturalcakes.co.il/default.asp נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה שתעלה. 03-9520044 בברכת שנה טובה, ערן ושירי פלג.

שלום משפ פלג, אנו מודים לכם על הקישור, אנו נדאג להעבירו הלאה ולבחון את המוצרים. בברכת שנה טובה, צוות הפורום.

26/09/2006 | 21:01 | מאת: גלית

ברצוני להתייעץ על עניין חשוב ביותר: בני בן השלוש (משקלו 13 ק"ג וגובהו 97 ס"מ) סובל מחוסר תיאבון מוחלט. עד גיל שנה ושבעה חודשים הוא ינק ומשקלו בגיל שנה היה 11 ק"ג- הוא נראה מצויין והרגיש מצויין. בהמשך התברר כי הוא אלרגי לחלב פרה ומאז הפסיק לינוק הוא פשוט אינו אוכל!! כל ארוחה הופכת עבורו למטרד והוא מסוגל להעביר ימים שלימים ללא אוכל. אני נאלצת לעיתים "להכריח" אותו לבלוע כי הוא פשוט משאיר את האוכל בפה מבלי ללעוס אותו. אני מכינה המון סוגי מזון ואפילו דברים שאהובים על ילדים (כגון: חטיפים וממתקים) לא מושכים אותו. אני רואה את תיאבונם של חבריו וליבי נקרע, כי אני יודעת שבמשך היום כולו הוא לא אכל מה שהם אכלו כנשנוש "בין הארוחות". משיחה עם העובדות בגנו עולה כי גם בגן הוא מתעקש ובקושי אוכל. יש לציין כי הוא ילד עליז וחביב ואינו סובל מהפרעה רגשית והתנהגותית כלשהי, אלא רק בעניין המזון. מה עליי לעשות? אני דואגת שהדבר יפגע בצמיחה שלו וביכולת הריכוז שלו... אנא עיזרו לי.

27/09/2006 | 08:21 | מאת:

גלית שלום! את מעלה בעיה אמיתי וכואבת ואני מבינה לליבך. התשובה אינה בידי הדיאטנית בלבד. לדעתי מדובר בהפרעת אכילה שהתפתחה על רקע האלרגיה וההנקה עד גיל מאוחר. הטיפול מורכב באמצעות צוות רב מקצועי. להלן מס' קישורים למרכזים המטפלים בבעיה זו: http://www.tasmc.org.il/main/siteNew/index.php?langId=3&page=511&stId=1758 http://www.wolfson.org.il/Index.asp?CategoryID=126&ArticleID=97 http://www.schneider.org.il/Index.asp?CategoryID=142&ArticleID=212 מקווה שתפני ותתחילו את המסע להחלמה. בברכה, נועה

26/09/2006 | 09:43 | מאת: א

הייתי שמחה לדעת מה אתן ממליצות לאכול בבוקר לפני אימון בחדר כושר(אירובי ועיצוב) העיניין הוא שלאחרונה אני מתאמנת בבוקר מוקדם ולא מתחשק לי לאכול סנוויץ ומה שכן כשאני אוכלת סנוויץ זה עושה לי בחילה במהלך האימון.

26/09/2006 | 18:05 | מאת:

שלום, אין המלצה מיוחדת לפני אימון, הכל תלוי באדם וביכולות שלו לסבול מזון מסויים. רצוי לאכול את הארוחה כשעתיים לפני אימון. רצוי שהארוחה תכיל מספיק פחמימות, לכן רצוי שיהיה לחם או דגני בוקר או חטיף אנרגיה ( אלו של 150 קק"ל לפחות ). כמו כן ניתן לשלב עם מזון חלבוני כמו גבינה, או חלב או ביצה. אני חושבת שהבחילה נובעת בעיקר מהקרבה לאימון ופחות מסוג האוכל, לכן בכל יום נסי משהו אחר וראי מה גורם לך להרגיש טוב, וזכרי לפחות שעתיים לפני אימון. כמו כן, מומלץ להוועץ עם הדיאטנית בחדר הכושר, שכן להן ידע נרחב בנושא. בברכה, דנה

26/09/2006 | 09:17 | מאת: אלי

כיצד ניתן - אם בכלל - להעלות את הכולסטרול הטוב באמצעות תזונה נבונה (בנוסף לפעילות גופנית אשר, למרות כל הידוע על השפעותיה, איננה מעלה את ה-HDL שלי, שהוא 40 בלבד)?

26/09/2006 | 15:21 | מאת:

שלום אלי, נכון להיום יש מעט מאוד מידע לגבי יעילות של תזונה נכונה ופעילות גופנית והעלאת HDL. ישנם המייחסים למיץ רימונים תכונות היכולות להעלות את ה- HDL, אך למעשה הן מעלות פעילות אנזים מסויים הנמצא על ה- HDL ולא ממש את רמתו, אך עוזרות להורדת ה- LDL. לגבי HDL ,LDL וסה"כ כולסטרול, חשוב מאוד היחסים ביניהם ולא רק מספרים אבסולוטיים, כך שאם HDL נמוך ו- LDL גבוה מהנורמה וסה"כ כולסטרול תקין, אז זהו אינו מצב תקין. אך אם כולם נמוכים, אך בטווח הנורמה, אין עם כך בעיה. חשוב לשמור על HDL גבוה בייחוד כאשר ישנה נטיה ל- LDL גבוה וכאשר ישנם גורמי סיכון נוספים כגון גיל, משקל, מחלה משפחתית ומחולת רקע, כגון מחלות לב וכלי דם. מכאן, התמונה הכללית היא החשובה, ולא רק מספר של נתון אחד מיני רבים. בברכה, דנה

27/09/2006 | 10:49 | מאת: אלי

הבינותי והייתי מודע גם קודם לכן לכך שחשובים היחסים בין סוגי הכולסטרול, ולא רק נתון בודד. אבל לא ענית לשאלתי העקרונית האם יש דרך תזונתית כלשהיא, פרט אוליי למיץ רימונים (אשר, חשוב לציין, שהוא משחיר את השיניים, אף כי הוא טעים), לשפר את היחסים הנ"ל, ובמקרה בו הכולסטרול הכללי והרע תקינים - לשפר את הכולסטרול הטוב. ושמא אין כל דרך כנ"ל (וזאת, לאחר שגם פעילות גופנית קבועה ומגוונת לא משפרת את הכולסטרול הטוב, במקרה שלי (רק הכללי והרע אצלי בסדר, בעזרת סטטין). בהקשר זה, אם כבר נגעת ביחסים הנ"ל, מהם היחסים המומלצים היום?

26/09/2006 | 01:52 | מאת: חגית

שלום רב, אני בת 18 וחצי. במשך כשנה אני בטיפול אצל רופאת עור. בפעם האחרונה שהייתי אצלה היא המליצה לי על טיפול המשלב לקיחת ויטמין B6 פעמיים ביום (100 מ"ג כל כדור). שאלתי היא: מדי יום אני מקפידה לאכול למעלה מ-100 גרם דגני בוקר המספקים לגוף כ-86% ויטמין B6 המומלץ למבוגר ליום (לפי הכתוב על האריזה). אני מניחה שבמאכלים אחרים שאני אוכלת יש גם את הויטמין. במצב זה נראה כי כמות הויטמין בגופי היא נורמלית. האם לקיחת הכדורים שהמליצה לי רופאת העור יכולים לגרום למצב של עודף בויטמין? האם יכול להיגרם לי איזשהו נזק? אשמח לתשובה ושנה טובה

26/09/2006 | 09:15 | מאת:

שלום חגית, ככל הידוע היום אין מצבים של עודף ויטמין B6 שכן ויטמין זה הינו מסיס במים ולכן כל עודף שלא שמיש יוצא בשתן. בברכה, דנה

25/09/2006 | 16:22 | מאת: איילת

אני אופה לחם באופה לחם , אני מוסיפה לעיסה גלוטן כי אני משתמשת בקמחים מלאים ומצאתי שהגלוטן מתפיח יותר את הלחם, אני יודעת שיש אנשים שאלרגיים לזה , אבל אנחנו במשפחה לא אלרגים, השאלה אם האם גם למי שלא אלרגי לא כדאי לאכול? זה חומר מזיק? האם כמות של שתי כפיות לככר היא משמעותית ? בתודה מראש

25/09/2006 | 17:58 | מאת:

שלום איילת, אם אין אלרגיה מוכחת לגלוטן אין בעיה להשתמש בו, בדומה לכל לחם אחר קנוי שקונים ואוכלים. בברכה, דנה

25/09/2006 | 15:49 | מאת: אמיל

שלום רב לחברי הפורום,האם ישנם מזונות ספציפים שעלולים לעזור או להחמיר בעת חיידק הליקובטר?. תודה רבה, ושנה מאושרת שמחה ובריאה לכולם.

25/09/2006 | 17:57 | מאת:

שלום אמיל, חייידק הליקובקטר פילורי הינו הסיבה העיקרית לכיבי קיבה. חיידק זה הינו היחיד הידוע שעמיד בחומציות הקיבה. הטיפול בו הוא אנטביוטיקה ל- 10 ימים ולוסק או כל תרופה אחרת להורדת חומציות. לרוב טיפול זה הינו מספיק. בנוסף רצוי לשמור על תזונה המפחיתה הפרשת חומצה בקיבה כגון מזונות שומניים, קפאין, פלפל שחור, בצל, שום, אלכוהול ועישון. מעבר לכך אין המלצות מיוחדות שמוכחות מחקרית. בברכה, דנה

25/09/2006 | 13:04 | מאת: שרון

אילו מוצרי מזון מורידים את ערכי הכולסטרול ה"רע"? האם בשר בקר רזה מותר למי שיש ערכי כולסטרול גבוהים ? האם טחינה מורידה את ערכי הכולסטרול ה"רע"?

25/09/2006 | 17:53 | מאת:

שלום שרון, ענינו בפורום זה רבות בנושא כולסטרול. הינך מוזמנת לערוך חיפוש בנושא תחת השם " כולסטרול" וכך תוכלי לקבל את כל השאלות והתשובות בנושא. (חיפוש בפורם זה). בשר בקר רזה מותר לחולים עם כולסטרול גבוה בכמות מוגבלת לכ- 120 גר' ליממה. טחינה גולמית או גל המזונות העשירים בשומן חד בלתי רווי יכולים לעזור בהורדת כולסטרול רע כגון אגוזים ושקדים טבעיים, שמן זית וקנולה ועוד. עליך לפנות לדיאטנית להרכבת תפריט אישי. בברכה, דנה

24/09/2006 | 17:38 | מאת: טלי

האם ניתן להשיג דבש ללא סוכר המתאים גם לחולי סוכרת? בעבר היה של חברת "מרמולייט" אך הפסיקו את ייצורו

24/09/2006 | 18:03 | מאת:

שלום טלי, דבש בהגדרתו הינו סוכר לכל דבר, ולכן גם דבש קל או "דבש ללא סוכר" אינו מתאים לחולי סוכרת. אם מדובר בטעימה לחג לשם מסורת אז אין בעיה, אך כמוצר לצריכה יומיומית, אף אחד מהשניים אינו מומלץ לסוכרתיים. בברכה, דנה

24/09/2006 | 19:59 | מאת: טלי

כוונתי הייתה לתחליף דבש ללא סוכר המתאים לסוכרתיים

23/09/2006 | 21:38 | מאת: שפרה

איך ניתן למנוע גזים לאחר אכילת קיטניות ?

24/09/2006 | 10:59 | מאת:

שלום שפרה, בקטניות ישנו סוג פחמימה שבפירוקה גורמת ליצירת גזים במערכת העיכול. אחת הדרכים לפירוק הסוכר מחוץ למערכת העיכול הינה השריה במים פושרים של הקטניות לפני ההכנה.כמובן, ההשריה גורמת רק לפירוק חלקי ולא מלא, ולכן ייתכן שעדיין יווצרו גזים לאחר אכילת קטניות. בברכה, דנה

25/09/2006 | 19:19 | מאת:

שפרה שלום! כאשר משרים את הקטניות, רצוי להחליף את המים מספר פעמים ולא לבשל במי ההשריה. כמו כן, ניתן גם להניח את הקטניות לאחר ההתפחה במים רדודים (כיסוי קל בלבד), על אדן החלון ולהמתין לנביטה, אפילו מינימלית בה מופיע קצה השורשון. תהליך הנביטה גורם גם הוא לפירוק אותה פחמימה יוצרת גזים. בברכה, נועה

21/09/2006 | 01:28 | מאת: אורן

מה קורה לאדם כאשר הוא אוכל מעט מדי למשל תפריט כזה: ירקות מאודים,קופסת טונה עם לחם ועגבניה ולחם שום ביום שלם. האם יכול להיות נזק לטווח רחוק?

שלום אורן, אכן יכול להיות נזק והוא בעיקר סיכון לת תזונה, כלומר חסרים תזונתיים של ויטמינים ומינרלים כגון ברזל, אבץ, סידן, ויטמין B12 ועוד. זוהי דיאטה חסרה גם בחלבונים וקלוריות ועל כן יכולה להוביל לירידה דרסטית במשקל, איבוד מסת שריר ועוד. אם הינך מעוניין בדיאטה או משטר תזונה נכון עליך לפנות לדיאטנית לייעוץ אישי. בברכה, דנה

21/09/2006 | 00:32 | מאת: סיגלית

שלום אני אישה בת 65 והייתי מאד מבקשת לדעת, כמה פרי יכול לצאת מ-300 גרם רימון כלומר עם הקליפה, זה נחוץ לי מאד לדיאטה מסוימת, האם אתם יכולים לעזור לי, תעשו אותי ממש מאושרת, בתודה מראש ובברכת שנה טובה סיגלית

21/09/2006 | 13:35 | מאת:

שלום סיגלית, מ- 300 גר' רימון בקליפתו נוכל לקבל כ- 150 גר' גרעיני רימונים שזה שווה ערך ל- 110 קק"ל לערך. בברכה, דנה

20/09/2006 | 16:55 | מאת: גלית

שלום האם טונה בקופסאת שימורים מכילה אומגה שלוש ואם כן כמה אכן הגוף יקבל? והאם פטרוזליה קצוצה קפואה שנקנית בסופר מכילה את כל הויטמינים או שחלקם הולכים לאיבוד אם כן כמה נשאר? כמו כן לגבי שאר הירקות הקפואים והחתוכים שאפשר לקנות בסופר: שום בצל תפו"א בתודה ובברכה חג שמח ושנה טובה גלית

20/09/2006 | 21:18 | מאת:

שלום גלית, בטונה שימורים כמות האומגה 3 הינה קטנה עד זניחה. ירקות קצוצים וקפואים מאבדים חלק מהויטמינים והמינרלים, איני יכולה לומר כמה, הואיל ואין מידע על גבי המוצרים לגבי ההרכב התזונתי המלא. באשר לירקות שעוברים הקפאה בשיטת FAST FREEZE החברות טוענות כי מרבית הויטמינים והמינרלים אינם הולכים לאיבוד, אך שוב, אין פירוט תזונתי מלא ועל כן כל שנשאר הוא להסתמך על נתוני החברה. בברכה, דנה

20/09/2006 | 14:26 | מאת: טל

היי, נתקלתי בתשובות הקובעות כי ירקות לא סופרים ועלו בי תהיות : שכל קלוריה הינה קלוריה לא משנה מה מקורה אם היא פחממה, חלבון, שומן או אולי סיבים -ירקות. ברצוני לעלות כמה עובדות: ערכו הקלורי של גזר ממצוע הינו כ-45 קלוריות, עגבנייה ממצועת כ30 ופלפל אדום כ-40 . הרי מי בארץ מוכר ירק ששוקל 100 גרם?!, תודה לאל הירקות בארץ אינם מינייטוריים כך שערך של יחידת ירק עשוי ליהיות מוכפל. ואז יחידת ירק שווה כבר כמעט לתפוח קטן או שזיף בינוני בערך הקלורי ואז קיימת התלבטות יחידת ירק או פרי מתוק? ראוי לציין שירקות עליים , מלפפון וכרוב הינם באמת בעלי ערך קלורי אפסי, אבל היתר אינם אז איך "לא סופרים"???

20/09/2006 | 16:08 | מאת:

שלום טל, אני לא יודעת מהיכן הסקת את המסקנה שאנו לא "סופרים ירקות", תלוי באיזה ירק מדובר ובכמויות. כאשר מדובר בידאטה לירידה במשקל אנו מדגישים הורדה קלורית ממזונות עשירים יותר כמו שומנים, פחמימות וכו', במידה וזה לא עוזר אנו גם מתחשבים בערך הנכנס מירקות. לחולים סוכרתיים לא מאוזנים אנו גם מתחשבים בכמות הירקות ובסוג, הכל תלוי במטופל וכל מקרה לגופו. בברכה, דנה

20/09/2006 | 13:58 | מאת: שרון

רציתי לשאול אם צריכת תוסף ברזל עדין במינון גבוה מדי יפגע בספיגתו כפי שקורה עם סידן האם לקיחת שתי כדורי ברזל עדין 30 מ"ג כל אחד זה יותר מדי בבת אחת? אני לוקחת פעמים ביום 60 מ"ג כל פעם בהמלצת רופא העור גם רציתי לשאול , 1 מק"ג ויטמין די (מה שיש - 100 גבינת סקי למשל) שווה ערך לכמה יחב"ל? תודה רבה על כל תשובותיך העוזרות בעבר

20/09/2006 | 16:27 | מאת:

שלום שרון, ככל הידוע לי אין בעיה ליטול כמות גדולה של ברזל מבחינת ספיגה כמו בסידן. רצוי לצרוך יחד עם מיץ לימון או תפוזים. 1 מק"ג ויטמין D שווה 40 יחב"ל. בברכה, דנה

20/09/2006 | 09:26 | מאת: יונית

שלום רב, יש לנו ילד בן 6 שמאוד אוהב לאכול - ובמיוחד פחממות ובשר. יכולת הקיבול של כיבתו הולכת וגדלה וכמובן משקלו. בנוסף, קשה מאוד לגרום לו לאכול פירות וירקות. את הקוטג' הוא הפסיק לאכול משום שהאריזה שונתה, וכיום הוא אוכל רק גבינה צפתית. הוא אומר לנו פעמים רבות שהוא רעב. אנו מנסים שלא לדבר איתו על דיאטה אלא על תזונה, על חשיבותה לגוף למוח וכד', אך הוא אומר שזה לא אכפת לו. יש בבית מודעות גבוהה לנושא חשיבות תזונה נכונה, כך שאין כאן ביעה של "חיקוי", או שאין על השולחן מזונות בריאים. קשה מאוד לעמוד בפני ילד שאומר שהוא רעב - ואכן יש לו תיאבון. הבעיה העיקרית כאן היא בעיה פסיכולוגית. הוא עושה כעת 2 שיעורי ספורט בשבוע + שיעור כדורגל ושיעור קראטה. מה לעשות ???? אמא ואבא מודאגים ואובדי עיצות.

25/09/2006 | 19:14 | מאת:

יונית שלום! חסרים לי פרטים על מנת להתייחס קונקרטית האם יש בעית השמנה הדורשת התערבות. בכל מקרה, במידה ואתם כה עסוקים ומוטרדים מאופן אכילתו, ניתן לפנות לדיאטנית ילדים להתייעצות חד פעמית. חיזוקים חיוביים - ממה שאת מתארת אני מתרשמת שאתם נוהגים נכון באופן כללי, הן בהצגת הנושא, הן בניסיון לא להדביק לו "דיאטה" וכמובן בעידוד הפעילות הגופנית. זו צריכה להפוך להיות חלק מהיומיום ולא רק בחוגים אלא גם טיולים,משחקים במגרש/חצר ליד הבית וכדומה. במקביל פחות שעות טלויזיה ומחשב. בברכה, נועה

19/09/2006 | 17:41 | מאת: נתי

שלום רב, האם יש סכנה בשימוש ב"סטיביה" ממתיק טבעי בזמן הריון? תודה, נתי

19/09/2006 | 19:38 | מאת:

שלום נתי, אין בידינו מידע מדעי לגבי סטיביה בזמן ההריון ועל כן איני ממליצה לצרוך תחליף סוכר זה בזמן ההריון. בברכה, דנה

19/09/2006 | 16:34 | מאת: יצחק

מבקש לדעת איזה פירות ואיזה ירקות אינם גורמים לצרבת

19/09/2006 | 19:17 | מאת:

שלום יצחק, צרבת נגרמת בעיקר בשל עליה של חומצה מן הקיבה לושט, בעיקר בשל החלשות הסוגר המפריד בן ושט לקיבה. בטיפול בצרבות יש להוריד גירוי מהסוגר בין ושט לקיבה והפחתת הפרשת חומצה מהקיבה.באופן עקרוני, מזון לא גורם לצרבת אלא מחמיר את הנטיה הקיימת. במצבים כאלו יש להמנע מקפאין, עישון, בצל, שום, מנטה, טיגון, אוכל שומני ומזון מתובל בעיקר בפלפל ובצי'לי. כל שאר המזונות הינם אינדבדיאולים ונצרכים לפי רגישות. באופן מעשי פירות אינם גורמים לצרבת, פרט למקרה שישנה פציעה בושט ואז פירות בעלי תכולת חומצה גבוהה כמו פירות הדר יכולים להכאיב, אך אלו אינם גורמים לצרבת. כמו כן יש להמנע מלשכב כשעה לאחר האוכל, ללעוס היטב את המזון ולאכול ארוחות קטנות. בברכה, דנה בברכה, דנה

03/11/2006 | 20:30 | מאת: לגבי בצל גם מבושל זה לא טוב?

03/11/2006 | 20:31 | מאת: קרן

לגבי בצל גם מבושל יכול לגרום לצרבות?

19/09/2006 | 13:43 | מאת: ג'ודי

מדוע מומלץ לא לתת לידים קטנים (אולי תינוקות) דבש? ואם קיימת, אמנם, הגבלת גיל בנושא,אזי עד איזה גיל אין לתת? תודה.

19/09/2006 | 19:12 | מאת:

שלום ג'ודי, לתינוקות עד גיל שנה לפחות ( וישנם אף אומרים יותר ) אסור בתכלית האיסור לתת דבש בשל סכנה ממשית לזיהום ע"י חיידק קלוסטרידיום בוטוליניום המשחרר רעלן בשם בוטוליניום אשר גורם למחלת הבוטוליזם הפוגעת בין היתר במערכת העצבים ויכולה לגרום לשיתוק ומוות. בברכה, דנה

21/09/2006 | 17:25 | מאת: ארי

האם יש מגבלות גיל כלשהן על אכילת דבש? עקרונית, למי הוא מומלץ ועל מי להימנע מאכילתו? כמו כן, בהתאם לכותרת שבנדון, מהן בעצם סגולותיו וערכו הבריאותי?

19/09/2006 | 13:19 | מאת: מינה

שלום רב, אני בת 20, וב-6 החדשים האחרונים נמצאת בדיאטה (בשילוב עם ספורט - 1/2 שעה עד שעה כל פעם, 3 פעמים בשבוע לפחות) שבה הורדתי כ-8 קילו ממשקלי. כיום משקלי הוא 62 קילו וגובהי 162 ס"מ. עשיתי בדיקות דם שגרתיות והתברר כי רמת הטריגליצרידים בדמי היא 157 (בעוד שהנורמה בקופ"ח כללית היא עד 140) והכולסטרול 195 (נורמה - עד 200). אציין שהתפריט היומי שלי די קבוע, מבוסס על 2 פירות, 2 פרוסות לחם קל, 2 פרוסות פסטרמה (או ביצה פעם בשבוע), 60-80 גר דגני בוקר מלאים, כוס חלב דל שומן, ירקות רבים, 2 תפא"ד בינוניים, 150 גר' חזה עוף ו-2 כפיות שמן זית.כן אציין שאני שותה די הרבה דיאט קולה ופחות מים. האם מדובר ברמה מסוכנת, במיוחד בהתייחס לגילי הצעיר? מה עוד אוכל להפחית על מנת להקטין אותה? בתודה מראש.

19/09/2006 | 19:08 | מאת:

שלום מינה, את בדיקת הטריגליצירידים יש לערוך לאחר 14 שעות צום מוחלט הכולל רק מים, במידה ולא עשית זאת, הבדיקה אינה מהימנה. במידה וכן, הרמה אינה מסוכנת והינה גבולית, התפריט שלך נראה מתאים לדיאטה לכל מצב. בכל מקרה הינך יכולה פנות לדיאטנית לייעוץ אישי. בברכה, דנה

19/09/2006 | 11:38 | מאת: shoshi

מה עושים כשילד לא רוצה לאכול פירות? במה אפשר למלא חסר של פירות ? תודה, אמא

19/09/2006 | 20:11 | מאת:

שלום לך! פירות מספקים מים, קלוריות בצורת פחמימות פשוטות (סוכרים), ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. את כל המרכיבים הללו (למעט הסוכרים - מרכיב שבד"כ לא חסר לאף אחד...) ניתן להשיג מירקות. הכמות היומית המינימלית המומלצת היא 5 יחידות (ירקות ופירות גם יחד). בברכה, נועה

19/09/2006 | 11:33 | מאת: מילי

שלום, אני בת 30 ואוכלת טונה מקופסת שימורים כמעט כל יום. שאלתי היא האם מותרת צריכת טונה מקופסת שימורים על בסיס יומיומי? אם לא, לאיזה נזקים זה עלול לגרום? תודה

19/09/2006 | 19:05 | מאת:

שלום מילי, הבעיה העיקרית בשימורים היא תכולת נתרן גבוהה ובמקרה של טונה יכול להיות גם שומן צמחי. במידה ואין צורך בהגבלת מלח ושומן אין בעיה לצרוך כל יום שימורי טונה. יש לציין כי דברי אינם מבוסיים על מחקר שנעשה בעניין אלא רק מתוך הגיון בריא. ישנם הטוענים כי חלק מהשימורים מכילים כספית, אך זה לא נמצא עד כה בשימורי טונה. בברכה, דנה

19/09/2006 | 10:11 | מאת: ליאת

ביתי בת 4 שוקלת 16 ק"ג רציתי לדעת האם זהו המשקל המתאים לגיל זה וכמו כן יש לי ילדה בת 3 ששוקלת אותו משקל??? האם מכאן ניתן לשים דגש ????

19/09/2006 | 20:14 | מאת:

ליאת שלום! לא ניתן להתייחס למשקל בלבד אלא גם לגובה וכן לתהליך הגדילה (עקומות אחוזוני הגדילה שממלאים בטיפת חלב). בברכה, נועה

19/09/2006 | 09:35 | מאת: דפנה

ילדתי בת ה 4 אינה אוכלת ירקות ופירות ובקושי בשר. היא צורכת הרבה חלב. באיזה אופן וע"י איזה תוספים אוכל להשלים לה את החסר? תודה

19/09/2006 | 20:17 | מאת:

דפנה שלום! את מתארת תמונה בעייתית ואני בטוחה שתרצי תשובה מקיפה וטובה שתעניק לבתך טיפול נכון. לשם כך עלייך לפנות לדיאטנית ילדים שתעשה הערכה תזונתית מלאה לבתך, כולל הערכת תהליך הגדילה. לאחר שיתקבלו כל הנתונים, היא תוכל להמליץ על טיפול ותוספים במידת הצורך. בברכה, נועה

19/09/2006 | 07:37 | מאת: רחל

לאור התכונות הטובות והמועילות של הדבש, כיצד (אם בכלל עבורי) מומלץ לצרוך אותו על בסיס יומי, אני בת 61, רמת סוכר 140, נטיה לעצירות............תודה.

19/09/2006 | 09:04 | מאת:

שלום רחל, סוכר 140 בצום מוגדר כסוכר גבוה ועל כן לא מומלץ לצרוך דבש, כי הרי מדובר בסוכר פשוט. בכל מקרה עליך לפנות לדיאטנית להמלצה לדיאטה מותאמת לסוכרים גבוהים ולעצירות. בברכה, דנה

19/09/2006 | 04:45 | מאת: גלית

שלום רציתי לדעת האם מרישום מפורט של כל מה שאוכל ילדי בן 4 במשך שבועיים אוכל לבדוק האם הוא אוכל טוב? תודה גלית

19/09/2006 | 06:51 | מאת:

גלית שלום! בתשובה לשאלתך, כן , בהחלט! במידה ואכן זה מייצג ואת מקפידה גם על רישום הכמויות. ניתן לפנת לדיאטנית ילדית לפיענוח הרישום. בברכה, נועה

19/09/2006 | 03:41 | מאת: טלי

בעלי קיבל הוראה להגביל את כמות הפחמימות לארוחה ולכן אנו רוצים לשאול:מה בעצם נחשב לפחמימה? הבנו שלחם,תפ"א אורז ופסטה נחשבים לפחמימות,אבל מה לגבי פירה עדשים (עדשים מבושלות ומעוכות)או שעועית ברוטב עגבניות? ומה לגבי אפונה וגזר? אותי לימדו להתיחס לקטניות כמקור לחלבון,סידן ועוד דברים טובים-אבל האם הן גם עשירות בפחמימות?

19/09/2006 | 09:01 | מאת:

שלום טלי, גם קטניות הינן מקור לפחמימות וחלבונים באותה מידה. כמות הפחמימות מעט יותר נמוכה מהדגנים שציינת, אך היתרון הבולט של קטניות שהן עשירות בסיבים תזונתיים רבים המאטות את ספיגת הסוכר. גם קטניות צריכות להצרך בהגבלה בהתאם להמלצת דיאטנית. בברה, דנה

18/09/2006 | 22:58 | מאת: אלירן

קראתי על יתרונו של קפה מסונן לעומת מבושל. מה ההבדל בין השניים? איך אני, כאדם שאינו מצוי בענייני בישולים, יכול לזהות סוגים אלה?

19/09/2006 | 08:58 | מאת:

שלום אלירן, לדאבוני איני מבינה גדולה בהכנת קפה, אלא מבינה ביתרונותיו וחסרונותיו באספקט הבריאותי. שאלה זו עליך להפנות לחברות המתמכות בהכנת קפה, בהם יש מהנדסי מזון שיכולו להסביר את ההבדל. בברכה, דנה

19/09/2006 | 16:26 | מאת: איציק

ישלי בעית צרבת הומלץ לי להפסיק לשתות קפה קשה לי מעונין לדעת האם קפה מסונן או קפה כלשהו גורם לפחות צרבות

18/09/2006 | 22:27 | מאת: יעל

אני מניקה כבר 4 חודשים ובמקביל עולה במשקל. אני רעבה כמעט כל הזמן. איך אוכל לרזות? כמה קלוריות אני צריכה לצרוך ביום?

18/09/2006 | 22:35 | מאת:

שלום יעל, תקופת ההנקה דורשת הרבה קלוריות, ומצד שני הישיבה בבית מגבירה את צריכת המזון. לרוב נשים בהנקה יורדות במשקל. איננו נוהגים לתת עצות אישיות, ועל כן עליך לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. המלצתי האישית, המתיני עד סוף ההנקה לפחות עד שילדך יהיה בן 6 חודשים ויעבור לאוכל מוצק ואז ראי מה קורה למשקלך. בברכה, דנה

18/09/2006 | 18:06 | מאת: אבי

קראתי על דבש דברים רעים (יותר מידיי סוכר) ודברים טובים (מחזק את המערכת החיסונית, משפר את פעילות הלב, מסייע להתמודד עם מחלות זיהומיות). מה מכל אלה נכון? והאם זה נכון לכל סוגי הדבש וגם למזון מלכות? ובסך הכל, יתרונותיו גוברים על חסרונותיו, או להיפך?

18/09/2006 | 22:30 | מאת:

שלום אבי, עניתי בעבר בנושא זה, חפש בפורום תחת הכותרת " דבש מלכות" ותוכל למצוא את כל השאלות והתשובות בנושא. בברכה, דנה

19/09/2006 | 20:45 | מאת: אבי

האם התכוונת שאחפש בארכיון של הפורום? ניסיתי ולצערי לא הצלחתי להתמצא ולהגיע לדבש מלכות. אודה לך אם תתני לי הנחיות חיפוש מפורטות אשר לפיהן אוכל למצוא את המבוקש. ממש לא הצלחתי למצוא כאלה.

18/09/2006 | 15:56 | מאת: שי

האם יש בעיה בלקיחת תוסף ברזל ואבץ יחדיו? תודה

18/09/2006 | 22:06 | מאת:

שלום שי, אסור לקחת תוסף ברזל ואבץ יחד שכן שניהם מהווים מעכבים תחרותיים אחד לשני בספיגה. בברכה, דנה

18/09/2006 | 22:47 | מאת: שי

אז זה אומר שכמויות האבץ והברזל הנכבדות בחמאת שומשום לא נספגות? (וגם לא הסידן...) ומה לגבי כל המולטיויטמינים שמכילים גם אבץ גם ברזל (וגם סידן)? למעשה כל מאכל שמכיל ברזל מכיל גם אבץ-לא? רציתי גם לשאול אם הסידן שבמוצרי דיאט נספג ועד כמה סידן מותר לצרוך בבת אחת כי.. נדמה לי שיש מוצרים שמכילים כמויות אדירות של סידן- למשל קרטון אישי של סויה צוריאל מכיל 150 מ"ג סידן ל- 100 מ"ל ויש שם 330 מ"ל תודה רבה

20/09/2006 | 09:26 | מאת: אבא

במולטימינרל היחידי שאני מכיר (של חברה ידועה) יש שורה של מינרלים (בעיקר סידן ומגנזיום, אך לא רק), וכן אבץ (11מ"ג) וברזל (10מ"ג). האם הרכב זה פוסל אותו? שנית, האם הצירוף הבלתי רצוי של אבץ+ברזל פסול גם כאשר מדובר במזון ולא בתוסף? לדוגמה בקטניות, באגוזים, בבשר ובדגים יש ברזל+אבץ. האם את ממליצה להימנע מאכילתם?

23/09/2006 | 14:18 | מאת: דורה

האם ניתן לקחת את המרכיבים הנ"ל במרווחי שעות באותה יממה וסידן גם

18/09/2006 | 15:06 | מאת: מנחם

שלום,אני בן 58 ולפני שבועיים נמצאה לי רמת סוכר בדם של 187 ללא צום. לאחר 3 ימים של דיאטה והליכות רמת הסוכר ירדה ל130 . היום רמת הסוכר שלי משתנה בין 95 ל108. ברצוני לדעת איך אפשר לדעת אם רמת הסוכר שלי מאוזנת? האם קיים קשר בין העדה התימנית למחלת הסכרת? תודה, מנחם

18/09/2006 | 22:04 | מאת:

שלום מנחם, יש קשר בין העדה התימנית לסוכרת ואכן היא נפוצה בה בקרב תושבי הארץ. איזון סוכרת ניתן לראות לפי בדיקות דם יומיות של סוכר בצום ובמהלך היום וע"י בדיקה הנקראת המוגלובין A1C הנלקחת אחת לשלושה חודשים וצריכה להיות פחות מ- 6.5. המלצתי, פנה לדיאטנית קלינית להרכבת תפריט אישי, שכן הפחתת הסוכרים אינה מספיקה. בברכה, דנה

19/09/2006 | 20:49 | מאת: אליהו

האם ערך של 100 לגלוקוז בצום 12 שעות וערך 6 ל-A1C הם עדיין תקינים (מדובר על בן 70)?

18/09/2006 | 15:04 | מאת: בר

כמה קלוריות בערך בכדור?

18/09/2006 | 22:01 | מאת:

שלום בר, מוערך כ- 70 קק"ל, תלוי בסוג הפרי וצורת ההכנה. בברכה, דנה

19/09/2006 | 07:51 | מאת: פירחה

שלום, הבעיה שלי זה לא כמה קלוריות יש בכדור . יש הרבה מתכונים על ביצים טריות במתכון האם זה נורא שמקפיאים דבר כזה או אפילו אם אוכלים ביצים טריות .

18/09/2006 | 14:03 | מאת: בתאל

איך התפריט לילדה בת 20 עם גובה 153 ומשקל 50.5 בוקר: שתי פרוסות לחם עם סלט טונה 2 ביינים: שתי אגסים גדולים מאור צהריים: פעמיים בשבוע משהו בשרי, או שלוש, בימים האחרים זה יההי 6 כפות בבטטות 8 כפות אורז מלא, וסלק קצת. ביינים: מיני לחמניה (קטנה) עם כף טחינה או ממרח חלבה כזה בערב: לחמניה עם גבינה צהובה 9% + קוטג 3 כפות לפעמים גם אקטימל. לילה: עוד פרי, או שזיף או אפרסק. נשמע סביר לא? כמה קלוריות צריך להיות פה?

18/09/2006 | 14:44 | מאת:

שלום בת אל, איננו מייעצים על דיאטות אישיות וגם לא מבקרים אותן, לשם כך פני לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. מדובר בכ- 1200-1300 קק"ל,שנחשב לרוב, כמות נמוכה של קלוריות אשר אינה מספקת את מרבית הדרישות התזונתיות. בברכה, דנה

17/09/2006 | 23:12 | מאת: שי

שלום , כמה כדורי זוכרזית מותר לשתות ביום , לבחור השוקל 110 ק"ג , מהם הנזקים הפוטנציאלים של שימוש יתר בסוכרזית תודה

18/09/2006 | 22:33 | מאת:

שלום שי, סוכרזית מכילה בעיקר אספרטיים. מותר לצרוך ממנה עד 40 מ"ג אספרטיים לק"ג משקל גוף. נכון להיום ידוע כבעייתי בחולי פנילקטונוריה. מעבר לכך צריכה מוגברת יכולה לגרום להרעלה במינונים גבוהים. כל תופעת לוואי אחרת טרם הוכחה. בברכה, דנה

17/09/2006 | 22:02 | מאת: יפית

שלום למה אחרי אוכל הבטן שלי מתנפחת בהרבה ?אך מתפלים בבעיה?עלי להוסיף שהיציאות שלי תקינות.בתודה

18/09/2006 | 14:42 | מאת:

שלום יפית, ישנם אנשים בעלי נטיה לייצר יותר גזים ומכאן תחושת הנפיחות. לעיתים אלרגיה למזונות מסויימים מתבטאים בנפיחות ועוד. אם לנפיחות מצטרפות תחושות כמו כאבי בטן, שלשולים, גזים וגיהוקים, יש לפנות לרופא מומחה בנושא מערכת העיכול. כמו כן, יש לבחון האם מזונות מסויימים גורמים ליותר נפיחות מאחרים ולנסות להמנע מהם. בכל מקרה, מומלץ להוועץ עם דיאטנית לפני כן. בברכה, דנה

17/09/2006 | 21:58 | מאת: סימה

שלום האים לאכול כדורי לציטין על בסיס סויה מותרת למי שהיא שחלתה בסרטן השדבעבר(לפני 12 שנה)?בתודה

18/09/2006 | 14:39 | מאת:

שלום סימה, אם הכדורים מכילים פיטואסטרוגנים וסרטן השד במקרה שלך היה תלוי אסטרוגן, לא הייתי ממליצה לצרוך מוצר זה. בכל מקרה, יש להתייעץ עם הרופא המטפל. בברכה, דנה

17/09/2006 | 21:44 | מאת: סטודנט

האם ישנם חסרונות בשתיית חלב סויה במקום חלב רגיל ? במילים אחרות, האם זה כדאי מבחינה תזונתית, ולמה ? תודה.

18/09/2006 | 14:38 | מאת:

שלום, אין כדאיות חצרוך חלב סויה, הוא אינו מקור טוב לספיגת סידן ואף יש בו חומרים המפריעים לפסיגתו, וחסר ויטמין D. אם אין סיבה בריאותית כמו אלרגיה לחלבון חלב פרה או רגישות קשה ללקטוז, איטן סיבה לצרוך חלב סויה. בברכה, דנה

19/09/2006 | 20:55 | מאת: אליעזר

ומה בקשר למעדן סויה? האם גם הוא אינו רצוי? לפחות מבחינת הטעם הוא ממש טעים (לי לפחות). האם הוא חסר ערך תזונתי?

17/09/2006 | 21:41 | מאת: סטודנט

שלום רב, אני זכר בן 24, צמחוני מזה כשנה וחצי. בקופת החולים שלי מסרבים לאשר לי לעשות בדיקת אבץ משום שאני לא "מקרה קליני חריג". אני חושב שיש סיכוי למחסור באבץ בגלל נשירת שיער וסדקים בציפורניים. בשאר בדיקות הדם הכל נמצא תקין, כולל b-12. שאלתי היא: 1. האם כדאי לי פשוט לקחת טבליות של אבץ ? ז"א, האם זה יכול להזיק ? כי הרי אני פשוט לא יכול לדעת אם חסר לי או לא, אז עדיף "לכסות" את הפינה הזאת, אם זה לא יכול להזיק. 2. ישנה אפשרות לבדוק את זה באופן פרטי ? זה הרי מגוחך שלא מאפשרים לי לעשות את זה בגלל שאני בריא...אם כן, אשמח לדעת איך... תודה רבה !!!

18/09/2006 | 14:36 | מאת:

שלום, מחסור באבץ יכול לקרות בקרב צמחוניים אשר אינם צורכים כלל מוצרים מן החי ( בשר, מוצרי חלב, ודגים). נשירת שיער וסדקים בציפורניים יכולים להיות גם על רקע חסר בחלבונים ובברזל. אם אלו תקינים, ישנה אפשרות כי מדובר בחסר באבץ, ולכן ניתן לקחת לתקופה מוגבלת, עד לשיפור במצב. מומלץ לקחת כ- 10 מ"ג ליום. אם מדובר בתוספים במינון גבוה אז לצרוך כדור אחת למספר ימים. לא ידוע לי היכן ניתן לעשות את הבדיקה באופן פרטי, וכן ידוע לי כי בדיקה זו מעט בעייתית מבחינה אבחנתית. בברכה, דנה

17/09/2006 | 16:50 | מאת: לאחרונה אוכל

שלום רב אני בן 25 בריא,אינני סובל מבעיה רפואית ידועה מבני גופי רזה ומזה מס חודשים הנני מרגיש כי אני אוכל בכמויות גדולות מהרגיל ובנוסף לפעמים איני מרגיש תחושת שובע. שמתי לב כי כמויות המזון שאני אוכל ביום גדולות כמעט פי 2 מהכמויות שנבגתי לאכול בעבר האם תופעה זו יכולה לרמוז על בעיה כלשהי שעלי לבדוק?

שלום, לא נראה לי כי מדובר בבעיה רצינית, יכול להיות שהינך פעיל יותר מבחינה גופנית בזמן האחרון וזה דורש ממך יותר אנרגיה, מעבר לכך איני רואה כל בעיה. בברכה, דנה

17/09/2006 | 16:10 | מאת: רונית

שלום רב, רציתי לדעת מהם הערכים התזונתיים של קוסקוס מלא לעומת רגיל? תודה, רונית

17/09/2006 | 20:32 | מאת:

שלום רונית, קוסקוס מלא דומה בהרכבו לבורגול,שכן מקורם בחיטה, רק אופן הטחינה שונה. קוסקוס מלא עשיר יותר בסיבים תזונתיים, ברזל, אבץ, זרחן, אשלגן. ערך קלורי, חלבון ופחמימות זהה. בברכה, דנה

17/09/2006 | 16:09 | מאת: מיקי

שלום, שמעתי לאחרונה כי בסויה ישנה חומצה אוקסלית הקושרת סידן. האם הדבר נכון? בברכה, מיקי

17/09/2006 | 20:27 | מאת:

שלום מיקי, בחיפוש שערכתי נראה כי באופן וודאי בטופו יש תכולה גבוהה של חומצה אוקסלית שאכן קושרת סידן, באשר לשאר מוצרי הסויה יש סימן שאלה שכן לא כולם נבחנו. להערכתי, אם בטופו יש, אז כנראה שהמקור שהוא סויה עשירה בחומצה אוקסלית. בברכה, דנה

18/09/2006 | 09:06 | מאת: אליעזר

האם חומצה אוקסאלית שונה מחומצה פיטית (שתיהן, כנראה, מפריעות לספיגת סידן), או שמא מדובר באותה חומצה או באותה משפחה של חומצות? מה בעצם מאפיין אותן? מה הן עושות (פרט להפרעה בספיגה כנ"ל)?

17/09/2006 | 14:56 | מאת: נועה

הייתי שמחה לדעת כמה קלוריות הוא מכיל? כמה ברזל יש בו, וכמה בי 12 תודה

17/09/2006 | 20:17 | מאת:

שלום נועה, ב- 100 גר' בשר בקר רזה לפני בישול יש 147 קק"ל, 2.3 מ"ג ברזל ו- 3.25 מק"ג ויטמין B12/ ב- 100 גר' בשר בקר רזה מבושל יש 222 קק"ל, 3.2 מ"ג ברזל ו- .7 מק"ג ויטמין B12את אלו יש להכפיל ב- 3. בברכה, דנה

17/09/2006 | 21:41 | מאת: נועה

את באה להגיד לי שבסטייק אנטריקוט שאוכלים ככה סמעדה על האש עם בצל ולא יודעת יש 700 קלוריות לפחות? גם בפילה?.

17/09/2006 | 08:28 | מאת: אלירן

קראתי ששמנים צמחיים רב לא רוויים בכבישה קרה, כגון אגוזי מלך, סויה ושומשום הינם בריאים. אם זה נכון, מה זה "כבישה קרה"?

17/09/2006 | 19:29 | מאת:

שלום אלירן, כבישה קרה הינה שיטת מיצוי השמן מן המוצר בטמפ נמוכה מבלי להרוס את איכות השמן וחמצונו. השמנים שציינת אכן בריאים, אך מבחינת הרכב עדיין עדיף שמן זית וקנולה העשירים יותר בחומצות שומן חד בלתי רוויות שעדיפות על הרב בלתי רוויות. בברכה, דנה