פורום תזונה קלינית
האם הבינותי נכון שמוצרי חלב וסויה (הנוזליים? המוצקים?) אינם בריאותיים? וזאת משום שהם פוגעים בספיגת הסידן (המצוי בהם בשפע, עפ"י הפירוט הרשום על אריזותיהם) ו/או אין להם תכונות בריאותיות (כמו בקקאו, למשל)? ואם לא בריא לשתות את הקקאו כמשקה שוקו על בסיס חלב או סויה, איך ניתן לנצל את התכונות הבריאותיות של הקקאו? ומאיזה מוצרים אחרים ניתן לקבל את מלוא כמות הסידן הנדרשת? ושאלה נוספת: אם אני נוטל בבוקר מולטיוויטמין הכולל, בין השאר, 400 י"ב של D, האם יש בעיית ספיגה של סידן אם איטול את תוסף הסידן לפני השינה (בנפרד) ללא D?
שלום אלעד, לא אמרנו כי מוצרי סויה אינם בריאים, אלא כי מוצרי סויה אינם המקור הטוב ביותר לסידן, הואיל ויש בו גרומים מעכבי ספיגה. קקאו אפשר לקבל בשוקולד ולאו דווקא במשקה. רצוי לצרוך סידן ממוצרי חלב, בעיקר אלו המועשרים בסידן. רצוי ליטול את הויטמין D יחד עם הסידן,אך גם נטילה במהלך היום תעזור למאזן הסידן בעצם. בברכה, דנה
שלום, רציתי לדעת האם יש הבדל בין אבקת קקאו לקקאו עצמו, הנמצאים בדברי מתיקה שונים, בהשפעתם על ספיגת הסידן? בתודה, לירון
שלום לירון, השפעת העיכוב של קקאו על סידן הינה יחסית זניחה, באשר ליחס כמותי והיחסי בין סידן לקקאו או אבקת קקאו במזון, כך שההבדל בין שניהם אינו משמעותי. השתדל לצרוך את הסידן בנפרד ממוצרים שמכילים טנינים ( קפה, תה ). השפעת קקאו על סידן, הינה בעיקר בשל תכולת קפאין גבוהה, הגורמת לאיבודים דרך הכליה בשתן. בברכה, דנה
שלום לכם.... ברצוני לדעת האם נעשים ניתוחים זעיר פולשנים לקיצורי קיבה ברמבם או בכל מקום בחיפה... עד עכשיו שמעתי רק על "מלבי" דר אסנת רזיאל בתודה מראש מירה
שלום מירה, עליך להפנות שאלה זו למחלקה הכירורגית ברמב"ם. בברכה, דנה
לאחר ששיניתי באופן דרמטי את תזונתי (לתזונה טבעית ונטולת בשר), התקבלו התוצאות שלהלן, אודה מקרב לב להסבר מפורט היות והתור שלי לתזונאית הוא במאי (?!) ואני מרגיש שמשהו מוזר קורה לי בגוף. אני לומד תזונה בחודשים אלה, אז אודה אם ההסבר יהיה קצת מעמיק. TSH 0.9 B12 232 FOLIC ACID 18.7 HB 13.7 HCT 39.1 RBC 4.43 MCB 88.3 MCH 30.8 MCHC 34.9 RDW 14.2 WBC 4.7 NEUT.ABS 2.8 LYMP.ABS 1.4 MONO.ABS 0.3 EOS.ABS 0.1 BASO.ABS 0.00 NEUT 60.5% LYM 30.3% MONO 6.4% EOS 2.3% BASO 0.5% PLT 191 MPV 10.4 PDW 16.3 HEMOLYTIC 0 ICTERIC 0 LIPEMIC 0 GLUCOSE 76 UREA 17 CREATININE 0.66 BILIBIRUBIN- TOTAL 1.1 BILIBIRUBIN 0.3- DIRECT BILIBIRUBIN 0.8- INDIRECT SODIOM 140 POTASSIUM 4.0 ALK- PHOSPHATASE 52 GOT 19(AST) GPT 23(ALT) CHOLESTEROL 121 TRIGLYCERIDES 49 CHOLESTEROL- HDL 53 CHOLESTEROL LDL- CAL 58 VLDL 10 COLOSETEROL\HDL 2
שלום אופיר, מסקירה של הבדיקות, נראה כי בעייתך העיקרית נובעת מסוג הדיאטה אותה בחרת, וזו דיאטה טבעונית שמיסודה מוגבלת בברזל ובויטמין B12, שנראה כי הינך סובל מחסר יחסי. ההמגולובין לגבר צעיר צריך להיות גבוה מ-14 מרוב הגברים, ורמות ה-B12, נמצאות בגבול הנמוך. איני יודעת מה הינך מרגיש, כלומר מהי התחושה המוזרה, אך ידוע כי דיאטה טבעונית הינה מדוללת בברזל, חסרה לחלוטין B12, ואינה מספקת את כמות הסידן הדרושה. בברכה, דנה
1. בקשר לשמן פראפין שלוקחים בשביל לרקח את היציאות, בגלל שעברתי לפני שבוע ניתוח בבטן, אמרו לי לקחת פעמיים בשבוע המשך שלושה שבועות שמן פארפין, כף בבוקר וכף לפני השינה.. כל היום אני רק צרי לשרותים כל שעה יש לי יציאה מאוד מאוד רכה, כמובן בזה רך בגלל שאני לוקחת משהו שמרכך. אבל האיתכן שגם בגלל זה כל שעה יש לי יציאה ? מזה מרקח את כל מה שיש במעי כמו חוקן? 2. בקשר לסידן, עם אני אוכלת גבינה או טחינה שיש בזה כמובן סידן, ושעה וחצי אחרי זה אני שותה נס קפה עם כפית נס. הסידן מספיק להיספג נכון? תודה נעמה
שלום נעמה, שמן פראפין מרכך יציאות אך גם גורם ליציאות מרובות, בדיוק כמו חוקן או כל משלשל אחר. הסידן יספיק להספג עד הקפה שאת נוטלת. הבעיה עם קפה או קפאין אינה רק בפסיגה אלא בכך שקפאין גורם להפרשה מוגברת של סידן בכליה. אך צריכה של קפה אחד ביום לא תשנה באופן משמעותי. בברכה, דנה
אני שותה נס ממש חלש אפילו חצי כפית נס, ולפעמים גם אחר הצהריים ואני משתדלת שזה יהיה שעה וחצי אחרי אוכל
מאחר שסוכר אינו בריא, באיזה ממתיקים שאינם מסוכנים אתם ממליצים להשתמש להמתקת קפה, תה ובראן פלייקס? ניסיתי סטיוויה, אך לצערי היא יותר מקלקלת מאשר ממתיקה את המשקאות/האוכל הנ"ל, לטעמי. ושאלה נוספת באותו עניין: האם יש הבדלים בריאותיים בין סוכרזית, סוכרלוז, סוכרוז, אסולפם וכיו"ב?
שלום אליעזר, בהמשך לתשובתי הקודמת, כן ישנם הבדלים בריאותיים בין הממתיקים השונים. ישנם ממתקים מלאכותיים כגון אצוסלפאם קיי, סכרין ואספרטיים, וממתקים טבעיים כגון סוכרלוז. ההבדל הראושני הוא במקורם, אחד במפעל והשני מקורו בטבע. ישנם מספר מחקרים המראים נזקים ארוכי טווח של ממתיקים מלאכותיים, כגון פגיעות בעוברים, פגיעות נוירולוגיות ועוד. בממתקים טבעיים, החסרון העיקרי הוא בכך שמעצם היותם בלתי נספגים במערכת העיכול, בכמויות גדולות יכולים לגרום לגזים ויציאות מרובות. בברכה, דנה
מאחר שסוכר אינו בריא, באיזה ממתיקים שאינם מסוכנים אתם ממליצים להשתמש להמתקת קפה, תה ובראן פלייקס? ניסיתי סטיוויה, אך לצערי היא יותר מקלקלת מאשר ממתיקה את המשקאות/האוכל הנ"ל, לטעמי.
שלום אליעזר, ישנם ממתקים טבעיים, כמו סוכרלוז ( סוכרה דיאט או סוכרה לייט ). בברכה, דנה
בעניין ההמלצה ליטול תוסף סידן עם D, האם זה בסדר ליטול, למשל, בבוקר את הוויטמין D הנמצא במולטיוויטמין, ובערב - את הסידן (כלומר - שניהם באותו היום, אך לאו דווקא באותה השעה ובאותו התוסף)?
שלום אלעד, כאשר יצרו את התוסף סידן וויטמין D חשבו על נוחות המטופל בנטילת כדור אחד ולא שניים. צריכת ויטמין D ביום שתספיק לשימוש נכון של הסידן תהא מספקת. יתרון נוסף הוא, שויטמין D בו זמנית מעלה את הספיגה של סידן המערכת העיכול, בנוסף להשפעה על העצם. כמו כן, כמות הויטמין D ברוב המולטיויטמינים אינה עומדת בהמלצות לאוכלוסיה הבריאה, על כן בכל מקרה מומלץ ליטול את שניהם יחדיו. בברכה, דנה
היי ...מה דעתך על התוסף הזה? הוא מכיל הורמון הגדילה http://www.musclesurf.com/animal-stak2.html
שלום גיא, מהתרשמות ראשונית המוצר נראה אינו מומלץ לשימוש, הואיל ולטענתו מכיל הורמונים, בין היתר הורמוני מין. הואיל ואיני מומחית לתזונת ספורט, באתר של קופת חולים כללית יש דיאטנית בשם, יעל דרור, שמומחית בנושא זה, הינך מוזמן לפנות אליה. בברכה, דנה
שלום מה ההבדל בין שיבולת שובל(קווקר)לבין סובין שיבולת שובל ומה התכונות שלהם ומה עדיף להורדת כולסטרול ?בתודה
.
שלום סימה, לא דלגתי עליך, פשוט בדקתי את המידע הקיים לגבי שבולת שועל וסובין שבולת שועל. שבולת שועל זהו סוג של דגן כמו חיטה ושעורה. כאשר אנו אוכלים שבולת שועל אנו אוכלים את הגרעין עם חלק מקליפתו. סובין שבולת שועל זה בעיקר מה שנשאר אחרי חימום וזהו חלק אחר משבולת השועל. ההרכב התזונתי של שניהם דומה למדי, אך בסובין שבולת שועל יש מעט יותר סיבים תזונתיים. ישנו קשר בין צריכת שניהם והורדת רמות כולסטרול, אך המחקרים תומכים יותר בשימוש של סובין שבולת שועל. אין המלצה על מינונים מסויימים, זה יכול לנוע מ-10 עד 100 גר' של המוצר ליום, כך שלא ברור עדיין מהי המנה המומלצת. בברכה, דנה
דנה, נכתבו כאן תגובות שלי בסימן "ש" לשאלות בנושא חוש טעם וריח, , סוכר לא מעובד. לא היתה שום סיבה למחוק אותן. לא היה כאן השמצה, גזענות, הוצאת דיבה ... אם אינך מוכנה שמישהו מהגולשים יקח חלק במענה לשאלות, בבקשה תצייני זאת במפורש !
שלום לכל מבקרי האתר, כפי שכתוב בכותרת זהו פורום תזונה קלינית של הקריה הרפואית רמב"ם. הפורום נועד למענה לתשובות של אנשים ע"י אנשי מקצוע בלבד. זהו אינו פורום במבנה של "צ'אט". אם הינכם מעוניינים לענות על תשובות, עשו זאת באתר מתאים, או פנו ישירות לאנשים שמציגים לרוב כתובת אי-מייל. מחיקת התשובות אינה היתה לפגוע חס וחלילה בך או בכל אחד אחר, אך הואיל ותשובותינו מעט יותר מפורטות ומדוייקות, השאר את העבודה לצוות המקצועי שנאסף בפורום זה. בברכה, דנה
הפורום נועד לאפשר לכל אחד לשתף את הגולשים בניסיונו. זה לא פורום פרטי של בית החולים! אתם התבקשתן והסכמתן לענות לגולשים בפורום. זה פורום פתוח. אנשים מספיק בוגרים ונבונים ויכולים להבדיל בין תזובה מקצועית ומוסמכת לתשובה לא מקצועית.
זה שנים שחוש הטעם והריח שלי נעלמים וחוזרים אשמח לדעת האם עליי לפנות לרופא אף אוזן גרון או אחר? תודה
שלום, חוש טעם וריח הולכים לרוב יחד, בעיקר חוש ריח פוגע בחוש הטעם. אם אינך נוטל תרופות שיכולות לגרום לכך, המלצתי לגשת לרופא המשפחה שיכול להפנותך לרופאים מומחים בנושא, החל מנוירולוג ועד רופא אף-אוזן-גרון. בברכה, דנה
איך נקרא סוכר לא מעובד?
שלום, סוכר לבן- זהו הסוכר הפשוט והמוכר ביותר. הוא מורכב מ-2 מולקולות של גלוקוז ושל פרוקטוז (סוכר הפירות). סוכר זה, כאמור, הוא נטול כל ערך תזונתי מלבד הפחמימות הפשוטות שבו. הוא חסר סיבים, ויטמינים ומינרלים. סוכר פירות/ סוכר ענבים- זהו הפרוקטוז המופק מפירות. הוא מתוק פחות מהסוכר הלבן ולעתים משתמשים בו למאפים. סוכר חום- זהו סוכר שעבר תהליך אחד פחות בשרשרת העיבוד, מה שהשאיר אותו עם מעט ויטמינים ומינרלים. מאחר וזהו מוצר מעובד ומופרד הוא אינו ומלץ גם כן, אך הוא הרע במיעוטו. סוכר חום כהה- ברוב המקרים זהו סוכר רגיל שהוסיפו לו צבע מאכל קרמל, או במקרה הטוב מעט מולסה. לא מומלץ לשימוש. סוכר חום מסוג "דמררה"- סוכר בעל גרגירים זהובים. מכיל גם הוא קצת יותר ויטמינים ומינרלים מאשר הסוכר הלבן הפשוט. סוכר קנים- סוכר בעל גבישים קטנים ודקיקים. זהו הסוכר הכי פחות מעובד והכי מומלץ לשימוש . מכיל יותר ויטמינים ומינרלים, מאחר והוא מוכן מסירופ סוכר קנים. מולסה- זהו סירופ חום כהה המכיל את מה שמו?צא החוצה כשמעבדים את הסוכר. יש הבדלים קלים בין מולסה מסלק סוכר ומולסה מקנה סוכר. סילאן טבעי מתמרים בלבד יש להשיג בחנויות טבע, או בסביבות פסח בחנויות הרגילות. סירופ מייפל- זהו סירופ המוכן מעץ המייפל. גם כאן חשוב לוודא שהמקור הוא טבעי ולא סירופ "בטעם" מייפל עם המון סוכר וחומרים משמרים. ההבדל יורגש במחיר. סירופ מייפל אמיתי מכיל מינרלים רבים וניתן להשתמש בו באפייה ובישול. לתת דגנים ( malt )- זהו סירופ צמיגי המוכן מהתססה של דגנים שונים (חיטה, שעורה, אורז) ויכול לשמש להמתקת מאפים ותבשילים. סטיביה- זהו צמח בעל מתיקות טבעית מכינים ממנו ממתיק למשקאות חמים ומאפים. ישנם כמובן עוד אפשרויות המתקה, כגון דבש טבעי. בברכה, דנה
שלום, שמעתי שלא טוב לאכול הרבה קוקוס (אגוז חי) כי הוא מכיל הרבה קולגן שנדבק למעי וסותם אותו. עד כמה זה נכון, באילו כמויות מדובר והאם זה שונה מאדם לאדם? תודה
שלום דב, ישנן מדינות בהן קוקוס הינו מרכיב עיקרי במזון, ולא ידוע באוכלוסיה זו על חסימות מעיים. מזון לא "נדבק" במעיים. ישנם אנשים עם בעיות במערכת העיכול ונטיה לחסימות מעיים, לאנשים אלו אנו ממליצים על המנעות ממזונות עשירים בסיבים מן הסוג הנ"ל. אין המלצה לכמויות מסוימות, ואם אינך סובל מבעיות במערכת העיכול, או חסימות בעבר, אין מקום להגבלה, פרט לכך שקוקוס הינו שומן רווי. בברכה, דנה
מה הסכנה בדיאטה עתירה בסיבים? האם ניתן לייחס את ההשפעות המזיקות של סוכר לבן גם לסוכר פירות? (הרי שניהם נהפכים לגלוקוז). אם אני בתת משקל, מותר לי לצרוך כמה פירות שאני רוצה או שבכל זאת כדאי רק קצת?
שלום אופיר, לא ידוע על סכנה כלשהי בדיאטה עתירה בסיבים לאוכלוסיה הבריאה. אם ישנה מחלה כלשהי במערכת העיכול, יכולה להיות בעיה בדיאטה זו, אך אוכלוסיה זו הינה מצומצמת ביותר. הסוכר בפירות מכיל פרוקטוז שהינו סוכר בעל מסלול ישיר ליצירת טריגליצרידים ( סוג של שומן מזיק ). כמו כן אכילת פירות תורמת לעליה ברמות הסוכר. פירות בדיאטה אינם בלתי מוגבלים, אך הכל בהתאם למטופל ומצבו הבריאותי. אם אינך בטוח,פנה לדיאטנית קלינית להרכבת תפריט אישי. בברכה, דנה
מהי התזונה המתאימה ביותר לילדה בת 8 חודשים (כולל המוצרים הטובים ביותר הקיימים בשוק)? ממה להימנע? מה להגביל?
אמא שלום! תוכלי למצוא תשובות אין ספור לשאלה זו, אם תעשי חיפוש לפי "תזונת תינוקות", כאן בפורום. אם יוותרו לך שאלות נוספות, אנא פני שוב. בברכה, נועה
מהיכן אני יכולה להשיג סידן שאינו מן החי? מה אני יכולה לךעשות כדי להגביר את ספיגתו? האם סוכר דמררה (מקנה סוכר) בריא יותר מסוכר לבן? למה?
שלום דינת, סידן שאינו מהחי נמצא בשומשום ומוצריו, שקדים ואגוזים. אך יש לזכור כי רמת הספיגה ממזונות אלו נמוכה יחסית לספיגת סידן ממוצרי חלב. לכן בד"כ אנו ממליצות על תוספי סידן, אך יש להתייעץ לפני כן עם דיאטנית קלינית . סוכר דמררה עובר פחות תהליכי עיבוד מסוכר לבן, לכן מעט טוב יותר מסוכר לבן, אך תכונותיו התזונתיות זהות לסוכר לבן, הן מבחינת ערך קלורי והן מבחינת האפקט על רמות הסוכר בדם. בברכה, דנה
שלום בבדיקת דם שערכתי נמאה רמת פריטין חריגה ברמה של 4.5 ומאז אני לוקחת כדורי ברזל פעמיים ביום. עד כמה רמה זו אכן לא נורמלית ובריאה?
שלום יעל, הרמה אכן נמוכה ומעידה ברוב המקרים על חסר בברזל. שאלות נוספות בנושא עליך להפנות לרופא המשפחה. בברכה, דנה
1- מה עם מלח שמכיל כלוריד האשלגן בריכוז כפול מכלוריד הנתרן? 2- איזה ירקות אני יכול להוסיף לתבשילים שיתרמו מליחות (מן הנתרן שלהם)? מה קורה לנתרן בחום? למה הוא כל כך מחייה תבשילים?
שלום נגב, תחליף מלח מכיל יותר אשלגן במקום נתרן, שהוא המקור שיכול להעלות לחץ דם. לכן תחליף זה עדיף. אם הבעיה שלך עם נתרן, אז כדי גם להמנע מנתרן במזון, לא משנה מקורו. בכל מקרה, סלרי נחשב לעשיר יותר בנתרן. נתרן לא משנה ערכו ותכונותיו בחום, והאפקט המזיק בנוגע ללחץ דם נשאר זהה. הוא אינו מחייה תבשילים, הוא פשוט מוסיף טעם, כמו סוכר או כל תבלין אחר. בברכה, דנה
שלום רב, אני בחורה בת 38. עשיתי בדיקות והכל יצא מצויין חוץ מהפוטסיום - אשלגן, שיצא ברמה נמוכה יותר מהנורמל. מה אני יכולה להוסיף לתזונה שלי כדי להעלות את רמת הפוטסיום? תודה מראש על תשובתכם. סופשבוע נעים לכולם. שושי
מהן הסכנות באי אכילת מוצרי חלב? מהם מוצרי החלב הבריאים והנקיים ביותר שקיימים בארץ?
שלום עידן, הסכנה העיקרית באי אכילת מוצרי חלב הוא חסר בסידן, הואיל ומוצרי חלב הינם המקור העיקרי לכך בתזונה. אין לי מידע לגבי " נקיון" מוצרי חלב, לרוב אני ממליצה על מוצרי חלב מועשרים בסידן דלי שומן, בין 1.5% -5%. בברכה, דנה
הדיאטה שלי מורכבת מדגנים מלאים, מעט קטניות, פירות (3-4 ביום) והמון ירקות. כמו כן אני מקפיד לאכול כל יום , פעם אחת, חלבון שלם מן החי (דגים או ביצים). 1- מה הסכנה באי צריכת בשר? איך אני יכול למנוע אותה? 2- הבנתי, שעיכול של פחמימות וחלבונים מצריך מיצי עיכול שונים, על כן אני מפריד בין השניים לארוחות שונות, יש עם זה סכנה?
שלום נגב, כל עוד אתה צורך דגים ומוצרים מן החי, אינך אמור לפתח חסר של מרכיבים חיוניים בתזונתך. אמנם תכולת ברזל בבשר וויטמין B12 יותר גבוהה משאר המקורות מן החי, אפשר בקלות להשלימם, במידה והוכח חסר מעבדתי, ע"י תוספי מזון. אין כל הוכחה לטענתך השניה. מקור הדיאטה של הפרדת חלבונים ופחמימות מעולם לא עמד במחקר קליני, אמנם אין סכנה בהפרדה, אך אין לכך על צידוק מדעי. בברכה, דנה
נמאס לי לאכול אוכל חסר טעם למען הבריאות. יש איזשהו סוד למתן טעם לתבשילים, במקום מלח? איזה סוג של מלח הוא הבריא ביותר (מלח ים, דל נתרן...)? למה?
שלום מני, הטעם "מלוח" הינו טעם בעל רגישויות שונות. בעולם המערבי אנחנו רגילים לאכול כמויות גדולות של מלח, הודות לחברות המזון המוסיפות ממנו למזון, וגורמות לנו להמשך אליו יותר. דיאטה דלת מלח, אמנם קשה בשלביה ההתחלתיים, אך אינה בלתי אפשרית, ודורשת התרגלות. ניתן לתת למזון טעמים נוספים ע"י הוספת תבלינים מכל הסוגים, כגון פלפל, פפריקה ועוד, שום, בצל, להשתמש במיץ לימון, חומץ למיניו ועוד. מלח ים אינו תחליף מלח, שכן הרכבו זהה בדיוק למלח שולחן רגיל, מבחינת כמות הנתרן. תחליפי מלח אחרים מבוססים על אשלגן במקום נתרן, וישנם מס' סוגים. תחליף מלח זה מומלץ לאנשים הסובלים מיתר לחץ דם, בהנחה שהתפקוד הכלייתי תקין ואין נטיה לרמות אשלגן גבוהות בדם. אם ברצונך להשתמש בתחליף מלח כזה, התייעץ קודם עם דיאטנית קלינית. בברכה, דנה
שלום רב, ברצוני לשאול מספר שאלות הנוגעות לאומגה 3 : 1) איזה מקור עדיף לצריכת אומגה 3 - שמן פשתן או אצות ואם אצות אז איזה אצות? 2) מה עדיף שמן פשתן בכבישה קרה או זרעי פשתן טחונים (במה מהם הערכים התזונתיים נשמרים יותר?) תודה מראש.
שלום פרל, ענינו בפורום זה רבות בנושא אומגה 3. הינך מוזמנת לערוך חיפוש תחת השם " אומגה 3" ושם תראי את הכל השאלות והתשובות בנושא, כולל תשובות לשאלותיך. בברכה, דנה
ג.נ. לצערי אני מוצא לנכון להבהיר שהזמנתך אותי (תשובתך מ-19.3) לבדוק במאמרים ובאינטרנט שאלות כגון מהי מידת החשיבות והחומרה בהן יש להתייחס לטענות (שהקרדיולוגים באתר זה כותבים שאין להן הוכחות) לפיהן נטילת סימוביל פוגעת ב-Q10 בתאים ושלפיכך רצוי לתקן זאת ע"י נטילת תוסף כזה (במינון מירבי?מיזערי?) שתועלתו, לדבריהם, לא הוכחה - איננה ברת ביצוע, מאחר שכאדם מן השורה (בניגוד למקצוענים בתחום) לא עומדים לרשותי בשום צורה ואופן מאמרים מדעיים, כנדרש בעניין זה, או כלים לחיפוש מידע רציני ומוסמך לגביהן ולגבי המחלוקות הקיימות בין אנשי מקצוע לגביהן, כפי שהסברת (אגב, הידע שלי באינטרנט מוגבל בעיקר לכתיבת אי-מיילים וקבלתם, וגם זה בקושי, ואין לי אפשרות מעשית לשנות מצב זה, מטעמים שלא כאן המקום לפרטם).
אליעזר שלום, אני עוקב אחרי השאלות שלך ונראה לי שאתה קצת כפייתי בנושא של "מינונים" ובמקרה זה Q10. האם אתה באמת חושב שדנה, או תזונאית אחרת או רופא כלשהו יכולים לדעת בדיוק מה המונון המתאים לך? האם לדעתך אפשר לקבוע מינון כללי לאדם זה או אחר מבלי לדעת את גילו, מינו, משקלו, מחלות שיש לו, מטען גנטי, תרופות שהוא לוקח ועוד.... האם אתה באמת חושב ש"מינון" זה או אחר של תוסף זה או אחר באמת ירפא אותך ויביא מזור לכאביך. כל הנושא של "מינונים" כרוך בהרבה השערות, ניסוי וטעיה. כדאי שתעבור לתזונה נכונה ומאוזנת ותרפה קצת מנושא המינונים. קח בחשבון שגם קרדיולוגים הם בני אדם ויש להם מגבלות. חלקם לא מתמצאים בכלל בתזונה וחלקם רואים איום בכל הנושא של התוספים. שתהיה לך בריאות טובה עם או בלי Q10 במינון זה און אחר. יהודה
שלום אליעזר, כפי שציינתי, אין לי מידע נוסף מעבר למידע שניתן לך. הינך מוזמן לפנות לפורומים נוספים בנושא תזונה, אולי שם תקבל המלצה שתהא מקובלת עליך, ללא כל היסוס. בברכה, דנה
יפה אמרת יהודה
שלום, ברצוני לדעת האם אפשר לצרוך לחם קל - מדגנים מלאים - בזמן הריון? תודה
שלום גילי, באופן עקרוני , אין בעיה לאכול לחם קל בזמן הריון. אך יש לקחת בחשבון שאם ברצונך לשמור על משקל מסויים, או לא לעלות במשקל, או לבצע דיאטה להרזיה בזמן ההריון, רצוי לעשות זאת בליווי דיאטנית, הואיל ודיאטה בזמן הריון יכולה להביא לחסרים אצלך ובעובר. בברכה, דנה
בבדיקה שעשיתי נימצא שאני אלרגי לניקל איך אני נימנע ממאכלים הקשורים לכך?
האם לצפות לתשובתך?
יש לי בת בגיל 15.5, בריאה ואוכלת הכל מלבד..דגים. האם יש צורך בתוסף אומגה 3 או שמא היא יכולה לאכול משהו אחר במקום? יש לציין שהיא מוכנה לאכול טונה מקופסא... תודה מראש.
שלום ענבר, נכון להיום אין המלצה על תוספת של אומגה 3 לדיאטה באופן גורף לכל האוכלוסיה. ישנם מזונות להן מוסיפים אומגה 3, ואם הינך מוכנה להשקיע בתוסף, לא צריכה להיות בעיה בכך, אך זה לא הכרחי. תכולת אומגה 3 בטונה משומרת יחסית נמוכה. בברכה, דנה
שלום, בעלי קיבל תוצאות בדיקה על פיהן רמת הכולסטרול, ובעיקר הכולסטרול ה"רע" גבוהה מהנורמה, אך לעומת זאת רמת הטריגליצרידים טובה מאד. תמיד חשבתי שכולסטרול וטריגליצרידים קשורים זה לזה, האם ניתן ללמוד משהו מכך שהאחד גבוה והאחד נורמלי?
שלום, מטבוליזם של כולסטרול וטריגליצרידים שונה, ומקורם שונה הן ביצור כבדי והן בתזונה, לכן לא תמיד שניהם מגיעים יחד. יש לזכור כי שניהן גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, וביחד, כאשר גבוהים, מעלים את הסיכון. בכל מקרה, יש לטפל בכולסטרול. בברכה, דנה
במשקה שוקו סויה, המבוסס על קקאו (עליו נכתב שהוא עשיר בתכולת פנול המגונן מפני מחלות לב, כלי דם וסרטן), רשומה כמות של 150 מ"ג סידן ב-100 ג'. מאידך, קראתי שקקאו מפריע לספיגת סידן. אני שואל: האם קיימת בעיית ספיגת סידן בשתיית המשקה הטעים הנ"ל (או משקה סויה חלבי)? והאם, באמת, זה מזון בריא? והאם שוקולד, המבוסס על קקאו, אף הוא בסה"כ דבר בריא, כפי שנכתב עליו?
אלעד שלום! יותר משהקקאו מפריע לספיגת הסידן, במשקה סויה הבעיה העיקרית הוא חומצה פיטית שמקורה בסויה עצמה והיא פוגעת באופן ניכר בספיגת הסידן. תכונות בריאות בשוקולד מיוחסות לקקאו (צמח) המכיל מרכיבים צמחיים שהם אנטיאוקסידנטים. לא לחלב שיש בשוקולד חלב... בברכה, נועה
אני לוקחת כל יום ויטמינים: e, c, קלציום, אומגה 3, איך הויטמינים יספגו הכי טוב מי עם מי? תודה אילי
שלום אילי, לפני שאענה על שאלתך, מדוע הינך נוטל את כל התוספים הנ"ל? בברכה, דנה
שלום דנה, אומגה 3 אני לוקחת להוריד כולסטרול ושמעתי שזה גם טוב לזכרון. קלציום אני לוקחת כי יש לי חוסר בסידן. (אני בגיל 50) ויטמין C אני לוקחת כשאני מצוננת או עם כאב גרון וזה מאד עוזר לי. ויטמין E עוזר לי לעור. עכשיו שאשמח לתשובתך
שלום. הבנתי שגלוטן חיטה הוא לא טוב לחולי צליאק. שאלתי היא, האם גלוטן חיטה לכשעצמו עלול לסכן אנשים ללא צליאק? האם לגלוטן ישנן חסרונות נוספים? שאלה שניה .. היכן ניתן לקנות בארץ גלוטן חיטה כחומר מבודד, ולא בתוך קמח. פשוט אבקת גלוטן? תודה.
שלום, אין בעיה עם אכילת גלוטן למי שאינו רגיש לגלוטן. לא ידוע לי על מוצר שהינו גלוטן בלבד. המקום הסביר יהיה בחנויות טבע. השאלה, מדוע את צריכה מוצר כזה? בברכה, דנה
חזרנו למשבצת 1. אם רצוי, כדברייך, שכמי שנוטל סימוביל אקח במקביל Q10, כאשר אין המלצות על מינונו, האם דווקא המינון המירבי - אשר רק אותו הזכרת בתשובתך מ-17.3 - הוא המתאים למקרה הנדון? האם, לחילופין, לא מתאים יותר ליטול את המינון המיזערי (30 מ"ג) של ה-Q10, בהתחשב בעובדה שהסימוביל שאני מקבל הוא במינון המיזערי (10 מ"ג)? ובהקשר זה, איזה מהמינונים הללו נמצא - אם בכלל - מעלה את הקואנזים בתא, בהתאם למינון הסטטין אשר בגללו מומלץ, לדברייך, לקחת גם את התוסף 10? שאלות אלה מתעוררות בהנחה שאחליט לקבל המלצתך, כאשר כל שנותר הוא לענות על שאלותיי הנ"ל. תודה.
שלום, אני חושבת שתשובתי היתה מספקת בנושא . אין לי מידע נוסף לספק לך. כל הדברים הנאמרים באתר זה הינם בגדר המלצה , ואינך חייב לקבלה. כתבתי את המינונים. אתה מוזמן לערוך חיפוש באינטרנט ובמאמרים, כפי שאני עשיתי. בברכה, דנה
מה ההבדל בין מרק לירקות מאודים? האם ההבדל נעוץ בשיטת הבישול, בכמות המים שמוסיפים או רק בזמן הבישול?
שלום אורנה, ירקות מאודים מתבשלים ע"י אדי המים ולא בתוך המים, בניגוד למרק. כך יש פחות איבודים של מינרלים מסיסים למים, ובשל בישול קצר יותר, פחות הרס של ויטמינים. בברכה, דנה
שלום רב, רציתי לדעת האם ייתכן מצב של שינוי בערכי הכולסטרול ה"רע" לאחר הריון? כלומר, אם סבלתי מכולסטרול גבוה לפני כן, ייתכן כי לאחר הלידה ערכיו ירדו? (בכל מקרה אני מנסה לשמור על תזונה ללא שומן רווי וכולסטרול) בברכה, יעל
שלום יעל, ידוע לי על עליה בשומנים בדם שיכולה לקרות בזמן הריון. באשר לירידה אחרי, האם היא בהשוואה להריון או לפני ההריון. אם בהשוואה לזמן הריון, אז התשובה ברורה, אך אם זה בהשוואה לפני ההריון, אין לי הסבר מדעי מדוייק, אלא אם כן, ירדת במשקל ואת עוסקת ביותר פעילות גופנית.בכל מקרה, תהני מהירידה ושמרי עליה ע"י תזונה נכונה ופעילות גופנית. בברכה, דנה
האם יש קשר בין סוג הדם וקבוצות מזון? בתודה מראש.
שלום שמואל, ישנם מספר ספרים בנושא, אך אף אחד מהם לא נתמך ע"י מחקרים קליניים. אנחנו לא פועלות לפי שיטה זו ולא ממליצות עליה, שכן השיטה דוגלת בהמנעות מקבוצות מזון בכל סוג דם, שעלולות לגרום לחסר. הרעיון בתזונה נכונה, נכון להיום, היא לאכול מכל קבוצות המזון במידה. היום הכיוון המחקרי הוא להתאים את התזונה לפי המבנה הגנטי של כל אדם, אך התשובות לכך יהיו בעוד מס' רב של שנים. בברכה, דנה
שלום רב, לאור המידע הבלתי שלם לגבי שפעת העופות: האם פסטרמה מחזה הודו נחשבת למאכל בטוח מבחינת סיכוני ההידבקות בשפעת העופות? האם הפסטרמה היא בשר מעושן בלבד והאם עיבוד כזה מספק? בתודה, עמוס
שלום עמוס, כל עוד הבשר עובר בישול אין סכנה לשפעת העופות. גם בתהליך העישון, קרוב לוודאי שהוירוס אינו שורד. אם הינך חושש באשר לצריכת מזון שמקורו מעופות, ואינך בטוח, המלצתי לפנות ישירות עם שאלות אלו למשרד הבריאות או משרד החקלאות. בברכה, דנה
שלום מימה מורכב קוסקוס? האם ישנו לו צורה מלאה? האם הוא בריא? האם יש לו השפעה על אקנה?
שלום אמיל, קוסקוס עשוי מסולת. זוהי אינה הגרסה "המלאה" של המוצר. בורגול עשוי מחיטה מלאה טחונה, ולעיתים משתמשים בו כתחליף למזונות המבוססים על קוסקוס. כפי שציינתי לפני כן, בשאלותיך הקודמות, אין מחקרים בנושא דגנים מלאים ואקנה. בברכה, דנה
אני בת 49, בריאה , בבדיקות דם שעשיתי הראו עליה ברמות הכולסטרול והשומנים בדם. יש לציין שזו פעם ראשונה שיש חריגות בבדיקות. LDL=245, HDL=44, LDL=160 טריגליצרידים 207 כמובן שדי נלחצתי. אני שוקלת 85 ק"ג וגובהי 178. מבקשת כמה טיפים במזונות חשובים העוזרים לירידה בכולסטרול. תודה .
שלום יעל, ענינו רבות בפורום זה בנושא כולסטרול ושומנים בדם, ערכי חיפוש תחת המושגים הנ"ל בפורום. כמו כן, מומלץ לגשת לדיאטנית קלינית להרכבת תפריט אישי לשומנים וירידה במשקל. בברכה, דנה
שלום לך, לפני חודש עשיתי בדיקות דם והתברר כי רמת הטיגליצרידים בדמי היא 200+, מעבר לטווח הנורמה. כ"כ, רמת הכולסטרול גבוהה, אך בטווח הנורמה. מה שמפתיע בכל העניין הוא שאני בחור בן 22, משקל 72, 180 ס"מ גובה. אני לא צורך שומן כמעט לחלוטין-וכשכן אז רק שמן זית, לא מרגרינה,משתדל להימנע מאוכל מטוגן, אוכל ירקות ופירות, לא צורך שום מאכל שמכיל חומרים משמרים, ובקיצור-אוכל בצורה הכי בריאה שאני יכול. ברקע תורשתי אין בעיות כולסטרול ול"ד. אז איך כל זה מסתדר עם בדיקות הדם החריגות? אודה לתשובתך.
שלום יוני, את הבדיקות הנ"ל יש לעשות בצום של 14 שעות. במידה וכך היה, עליך לגשת לדיאטנית בקופת החולים להרכבת תפריט אישי. אין חובה להיסטוריה משפחתית או בעיה בתזונה לא נכונה, הדבר יכול לקרות גם באקראי. הינך מוזמן לערוך חיפוש של שאלות ותשובות בנושא בפורום זה. בברכה, דנה
הלכתי לגסטרו בגלל כאבי בטן ונמצאו לי אאוזונופילים גבוהים בדם (35). מה זה אומר?
שלום ירדנה, אאוזינופילים גבוהים יכולים להעיד על מספר דברים כגון: אלרגיה, פרזיטים ועוד.עליך לפנות עם שאלה זו לרופא המטפל על מנת לעשות אבחנה. בברכה, דנה
או קיי, אם שוכנעתי כי, עקרונית, סטטינים (וגם גיל) גורמים להפחתת Q10 בגוף, למי עליי לפנות כדי לאבחן האם גם בי, כמשתמש בסימוביל, חלה ירידה כנ"ל, ואם כן - באיזו מידה ולכן איזה מינון, אם בכלל, יתאים לי? ובהקשר זה, האם ירידה כנ"ל חלה אצל כל נוטלי הסטטינים למיניהם? ואם לאו, באיזה אחוזים מקרב נוטלי סטטינים חלה ירידה משמעותית בקואנזים הזה?
שלום אליעזר(אליהו), כפי שציינתי, המחסור קורה בכל נוטלי הסטטינים, בוודאי שישנו הבדל בין האנשים באשר לרמות החסר, ואי אפשר לצפות מראש אצל מי תהיה ירידה יותר משמעותית. אין היום אפשרות למדוד בבדיקת דם פשוטה את החסר, אלא באמצעים מחקריים בלבד. אין כרגע המלצות על מינון, אך מינון מקסימלי במחקרים הראה טווח של בין 60-120 מ"ג ליממה של Q10. בברכה, דנה
הבשר בארץ עובר המלחה, האם התהליך לא מזיק ? מהם אחוזי הנתרן בבשר עוף /הודו שהוכשרו? האם יש מקומות שמוכרים בשר שנשחט ונבדק בפיקוח ויטרנרי ולא רבני?
שלום רם, בשר מוכשר הינו מומלח על מנת להוציא את הדם. כל סוגי הבשר המוכשרים בארץ עוברים תהליך זה. ההמלחה לא מזיקה לבשר, אך ללא ספק מעלה את כמות הנתרן בבשר. נכון להיום רוב הנתונים לגבי תכולת נתרן בבשר מגיעים מארה"ב ואירופה, שם הבשר לא עובר הכשרה, כך שסביר להניח שבבשר שלנו יש יותר נתרן. במנה של 100 גר' בשר בקר/עוף לפי הנתונים האמריקאיים יש כ- 70 מ"ג נתרן ל - 10 גר', בבשר המוכשר יש פי-2-3 יותר נתרן. ישנן משחטות בארץ תחת פיקוח וטרינרי ולא רבני, אך מטעמי פרסום ושיווק, לא אוכל לספק פרטים בנושא. חיפוש קצר באינטרנט יספק לך את כל הפרטים. בברכה, דנה
שלום, רציתי לדעת האם לבורגול או לג'ריש ישנה גרסא 'מלאה' או שהם מגיעים בצורתם הטבעית/ מלאה כבר מלכתחילה? תודה, רונית
שלום רונית, בורגול עשוי מחיטה מלאה טחונה בכל מיני דרגות. ג'ריש הוא בורגול טחון דק. בברכה,דנה
שלום, אני נוהגת לאכול ממרח חרובים במקום ממרח שוקולד מטעמי בריאות (כולסטרול גבוה..), אך גילית כי אחוז השומן (הצמחי, כמובן) הוא 30% כאשר מתוכם 12% הינם ממקור של שומן רווי. אם כן, האם באמת ממרח חרובים עדיף על ממרח שוקולד מבחינת שמירה על כולסטרול? בברכה, מיטל
שלום מיטל, את ענית לשאלתך, התשובה היא לא. היום מייחסים לשוקולד הרבה סגולות רפואיות, ביניהם רמות גבוהות של נוגדי חמצון. כמובן, הכל תלוי בכמות הנצרכת ליממה. תמיד אפשר לשלב בין השניים, אך טיפול בכולסטרול גבוה לא כולל הורדה לצמיתות של שוקולד מהתפריט. בברכה, דנה
בדר"כ אם אדם אוכל בבת אחת כמות אדירה של קלוריות, פחמימות (נאמר עוגה שמכילה 3 כוסות סוכר) ושומנים, אז באופן טבעי תהיה לו בחילה ותחושה רעה מהבחילה. אבל במשך הזמן תהיה דעיכה ותבוא ההקלה בהרגשה הרעה. רציתי לדעת על השלבים שבין שיא התחושה הרעה מהבחילה לבין תחילת ההקלה בהרגשה הרעה. איזה חומרים במוח משתנים, רציתי לדעת אם אני שואלת את השאלות הנכונות: 1. כיצד הם משתנים כלומר כאשר יש את הבחילה מרוב השובע האדיר - מהם החומרים שגורמים לתחושה הזאת ? 2. מאותו הרגע שמתחילה הדעיכה בחומרים שגרמו לבחילה מרוב השובע שמורגשת בתור כניסה להקלה הדרגתית בתחושה הרעה - מהם החומרים במוח שגורמים להקלה וכיצד הם משתנים במוח באופן כזה שגורם להקלה מהבחילה להיות הדרגתית ? האם ישנן שאלות נוספות כדי לשאול את השאלות הנכונות ?
שלום אביגיל, שאלתך מורכבת מאוד,הן מבחינה קלינית והן מבחינה ביוכימית. בתחושת השובע והרעב מעורבים הרבה מאוד גורמים, בעיקר הורמונים, חלקם מופרשים ממערכת העיכול וחלקם מופרשים מרקמת השומן, וכולם פועלים דרך הורמנים מיוחדים במוח המשדרים תחושה של רעב או שובע. עד היום לא ברורים כל המנגנונים בנושא ומחקרים מתפרסמים כמעט על בסיס שבועי, אך התשובה לשאלתך יכולה להמשך על פני סמסטר שלם של לימודים. צר לי שלא נוכל לפרט על כך במסגרת פורום זה. בברכה, דנה
איזה הבדל בריאותי ידוע בין סוכר לבן וחום? חום רגיל וחום אורגני? חום ודבש? דבש ומזון מלכות? מה עדיף כממתיק (לקפה או תה)?
שלום אלעד, ההבדל בין סוכר לבן וסוכר חום הוא מידת הזיקוק. סוכר לבן עובר יותר תהליכי זיקוק מהמוצר המקורי , ועל כן נחשב פחות בריא, אך, ערכו התזונתי מבחינה קלורית וכמות פחמימות והעלאת סוכר, הינה זהה לסוכר לבן. ההבדל בין חום רגיל לאורגאני הוא בשיטת הגידול והעיבוד, כלומר בלי חומרי הדברה ומיכון, יותר טבעי. דבש הינו סוג נוסף של סוכר, הנוצר באופן טבעי ע"י דבורים, גם ערכו התזונתי מבחינה קלורית שווה לסוכר לבן או חום, היתרון הוא במקורו הטבעי יותר, בחלק מסוגי הדבש. מזון המלכות נחשב ליוקרתי מבין מוצרי המכוורת. הוא מופק בכוורת ע'י דבורים צעירות . מזון המלכות נאסף בכוורת מתוך תאי המלכה, התאים מהם מתפתחות מלכות הצעירות העתידות לבוא צורתו כקרם חלבי וטעמו מר וחמצמץ. מזון המלכות עשיר בחלבונים, פחמימות, שומנים, מינרלים, סידן, אשלגן, ברזל וויטמינים (ביחוד ויטמינים מקבוצת B - תיאמין,ריבופלווין,ניאצין,ביוטין ועוד) . מרכיבים אלו הופכים את מזון המלכות למשלים תזונתי רב ערך.הרכב הסוכרים של מזון מלכות דומה לדבש, אך יש בו סה"כ פחות פחמימות. בנוסף מייחסים למזון המלכות תכונות אנטי בקטריאליות והוא עוזר למערכות הגוף להתמודד עם תופעות של חולשה, מחזק את המערכת החיסונית של הגוף ואת מערכת העצבים, מסייע להחלמה ממחלות וניתוחים ועוד. באשר לשאלה במי להשתמש כממתיק, מזון מלכות אינו מיועד לכך, הואיל ואינו מתוק כמו כל השאר. מכל הנ"ל, הכי פחות מומלץ הוא הסוכר הלבן. אין העדפה בין סוכר חום לדבש, אך תמיד רצוי מקור אורגאני. בסופו של דבר יש לזכור, כי כולם, פרט למזון מלכות, מורכבים מפחמימות בלבד, ולכן ערכם התזונתי מבחינה קלורית זהה ותרומתם לעליה בסוכר זהה. בברכה, דנה
שלום! אמי בת 87 . בבדיקת דם אלבומים( חלבון ) נמוך 2.5 יש לה פצע לחץ בכף הרגל. נאמר לי שתוספת אלבומין אולי יכולה לשפר את המצב. היכן במזון יש כמות גדולה של אלבומין שגם תאכל ויתעכל בגוף במהרה ( בתקוה ) או לקחת תוסף מזון ממקור אחר אולי אבקת חלבון ממי גבינה לספורטאים שקונים בבתי מרקחת? מחכה לתשובה ותודה מראש מימי
שלום מימי, רמות האלבומין בדם משקפות מצב תזונתי. ירידה באלבומין יכולה לנבוע ממספר מחלות, ביניהן תת תזונה, מחלות במערכת העיכול, זיהומים, איבודים דרך הכליה ומחולת כבד, ועוד. במקרה של אימך, נראה כי הירידה ברמות האלבומין בדם נובעות הן מירידה בצריכת החלבון והן בשל מקור לזיהום, ייתכן מפצע הלחץ ברגלה. על מנת להעלות את רמת האלבומין יש להוסיף חלבון וקלוריות בדיאטה. מקורות עשירים בחלבון: בשר על סוגיו, ביצים, דגים, מוצרי חלב. לעיתים, כאשר המטופל אינו מסוגל לצרוך מזונות אלו נותנים תוספות מזון עשירות בחלבון וקלוריות ולעיתים מוסיפים גם אבקות חלבון ( הן ממקור ביצה והן ממקור מי גבינה ). השיקול כמה להוסיף ומה להוסיף צריך להעשות בייעוץ עם דיאטנית קלינית המכירה את המחלות הרקע של המטופל. בברכה, דנה
לדנה יקרה!! תודה מקרב לב אין לי מילים על תשובתך המהירה. ישר כוח והמשיכי כך בפורם. שוב תודה מימי
שלום, התחלתי לפני שבועיים דיאטה מאוזנת עם פעילות גופנית, זו אינה פעם ראשונה שאני בדיאטה. מאז יש לי 2 תופעות: 1. טעם רע בפה, ריח רע (כמו אצטון ששורף בפה ובוושט). בדיקות סוכר ואינסולין מלפני שבועיים תקינות. זה נורא מציק לי. 2. לאחר ארוחה ובעיקר פחמימות, יש לי בחילות. דבר שלא היה לפני הדיאטה. מה דעתך על תופעות אלו? כמו כן, בינתיים לא ירדתי במשקל, לפי דעתי אפילו עליתי קילו. התפריט ניתן לי בעבר ע"י דיאטנית בבי"ח. תודה
שלום רונה, איני יודעת מהו הרכב הדיאטה "המאוזנת" שאת עושה, אך ככל הנראה לא נראה לי שהוא מתאים לך עכשיו. ריח אצטון או טעם רע בפה יכול לנבוע ממספר סיבות כמו סוכרת לא מאוזנת, אי אכילה מספקת של פחמימות, ופטריות באזור בית הבליעה. כמו כן, כדי להוכיח רמות אינסולין תקינות יש לעשות עקומה אחרי העמסת סוכר. נשמע כי את סובלת מירידות סוכר לאחר ארוחה עשירה בפחמימות, מה שיכול להעיד על רמות אינסולין גבוהות בתגובה לפחמימות. המלצתי היא, לגשת לדיאטנית קלינית , שוב, לעשות הערכה מחדש על התפריט ואורח החיים אותו את מנהלת, ולהתאים תפריט אישי וחדש גם לפי הבדיקות. בברכה, דנה
האם ירקות (גזר, קישואים, כרוב) שומרים על ערכם התזונתי לאחר בישול?
שלום אורנה, בבישול חלק מהויטמינים נהרסים, תלוי בטמפ' ובזמן. על כך מומלץ יותר לאדות ירקות ופחות לבשל, הן כי הטמפ' נמוכה יותר, פחות איבודים למי הבישול וזמן הכנה קצר. אך יש מקרים בהם הבישול מעלה זמינות של חלק מהויטמינים, כמו הויטמין A בגזר. בברכה, דנה
האם אנורקסיה פוגעת בראיה?
שלום, אנורקסיה, הן על רקע מחלה פסיכיאטרית והן כתוצאה ממחלות אחרות, גורמת לחסרים קשרים, תזונתיים, הן של חלבון, פחמימות, שומנים, ויטמינים ומינרלים. בכל מנגנון שפועל בגופינו אנו זקוקים למרכיבים אלו. ידוע לי על פגיעה בראיית לילה בחסר של ויטמין A. כמו כן שינויים בלחץ דם, גבוהים או נמוכים מאוד יכולים להפריע בראיה. מעבר לכך אין מידע נוסף. את מוזמנת להתייעץ עם רופא עיניים בנושא. בברכה, דנה