פורום תזונה קלינית
האם אכילת לחם מחיטה מלאה מונעת ספיגת ברזל ומרכיבי תזונה אחרים? תודה.
שלום דלית התשובה היא לא. בברכה-ליטל
אשמח לדעת אלו בדיקות צריך לעשות כדי לברר רמות ויטמינים ומינרלים?
שלום גלית על מנת לברר את אמתם של ויטמינים ומינרלים יש צורך לערוך בדיקות דם ספציפיות לויטמין או למינרל. בברכה-ליטל
בבדיקות דם שעכרתי נמצא שיש לי מעט מאוד B12 (אך עדיין בתוך הטווח הרצוי). האם רמה נמוכה בתוך הטווח מחייבת התייחסות (לקיחת תוסף של ויטמינים)? או שמא זה תקין? אילו מאכלים בעלי ויטמין B12?
שלום טל במידה וקיימים סימפטומים של חסר בויטמין, זה דורש התייחסות גם אם הרמה שנצפתה בדם היא תקינה או גבולית. B12 נמצא בכמויות יפות בבשר ומוצריו (בעיקר איברים פנימיים כמו כבד, טחול), בביצים, וגם קצת במוצרי חלב. א-ב-ל, לרוב כשמדובר בחסר, קשה מאוד להשלימו ע"י תזונה, כי המקורות לויטמין אינם מקורות שניתן לצרכם ללא הגבלה, ולכן רצוי להעזר בתוסף מזון. בברכה-ליטל
הייתי רוצה לדעת אילו מזונות יכולים לסייע בבעיית קרישת דם כתוצאה מחוסר בטרומבוציטים. תודה מראש על העזרה.
שלום רב על מנת שאוכל לענות אני צריכה יותר פרטים: על איזה רקע ישנה טרומבוציטופניה? האם מדובר על מחלה? האם כתגובה לטיפולים כמותראפיים? מה רמת הטרומבוציטים וכו. בברכה-ליטל
שלום רב ! ! בני בן השנתיים ו- 3 חודשים רגיש לחלב. עד גיל שנתיים הכלכלה שלו הייתה על בסיס סויה (תמ"ל איזומיל). מגיל שנה התחיל לאכול אוכל מוצק (עוף, ירקות ופירות ללא בעיה). לפני כחודשיים הפסיק מיוזמתו לאכול את התמ"ל (עד אז שתה בוקר וערב בין 180CC ל-300CC). לנו זה מאוד הסתדר לאור המחקרים האחרונים וויתרנו לו מהר. פתאום התעוררנו וחשבנו שאם אם הוא מחסיר מגופו את ה- 500 CC של האיזומיל שמכיל בוודאי ויטמינים שחיוניים להתפתחות. מה אני יכולה לעשות ? איך להוסיף לו את החסר ?
שירי שלום! כדי להעריך האם חסרים לו אלמנטים מסויימים בתזונה, יש לפנות לדיאטנית ילדים שתוכל לבצע הערכה מדוייקת של התזונה שלו בנוסף להערכת הגדילה. במידה ויתבררו חסרים מסויימים (בעיקר יש לשים לב לחלבון איכותי וסידן - כפי שהיא וודא תעשה), ניתן יהיה לשקול חלופות/תוספי תזונה. בברכה, נועה
שלום לכל הדיאטניות קראתי את ההודעות שלכן בנושא קנדידה ותזונה, כמו כן קראתי באינטרנט על קנדידה וכמוסות בשם " קולורקס " שעוזרות לפרק את תא הקנדידה ובכך להיפטר ממנה. שאלותי הן: מהן ההנחיות התזונתיות בנושא קנדידה והאם התכשיר הזה אכן יכול לעזור ע"י פירוק תא השמר קנדידה. אין באפשרותי לפנות למומחה, אודה על תשובה, הדר.
הדר שלום! אם קראת בעיון את תשובותנו בנוגע לקנדידה, היית מבינה שאיננו מצדדות בטיפול תזונתי במקרים אלו אלא טיפול רפואי/תרופתי. אני מניחה שהכמוסות שאת מדברת עליהן נופלות תחת הגדרה זו ואינן טיפול תזונתי (אני לא מכירה אותן כלל). על כן המלצתי לך היא לפנות לרופא משפחה ואם צריך למומחה (למה אי אפשר? אפילו דרך פורום?). בברכה, נועה
שבוע אחרי לידה מניקה וחוששת לאכול סושי בגלל ריכוז של יוד באצות ודג נא האם חששות מוצדקים?
הדס שלום! כמות האצה והדג בסושי היא כמעט זניחה, אלא אם תאכלי 5 גלילים...! אין לך מה לדאוג. בתאבון, נועה
בני בן שנתיים וחצי סובל מתת ספיגה נתתי לו ויטמינים,מינרלים ואצידופולוס אך גם זה לא ניספג. האם רצוי לתת לו את הויטמינים דרך עירוי לוריד האם לתת לו אנזימים מה לעשות התודה מראש מראש
אסנת שלום! על איזה רקע התת ספיגה? באיזה אופן נתת את הויטמינים המינרלים והאצידופולוס? טיפות? כדורי לעיסה? כמוסות לבליעה? מי המליץ על מתן כל אלו? אם תוסיפי לי פרטים אוכל לתת תשובה יותר אחראית. בברכה, נועה
שלום רב ,הסיבה לתת הספיגה היא שהילד נולד ללא הנוגדן IGA ,דבר שפוגע בריריות המעי. נתתי לו בעצת רופא ילדים ונטורופתית אצידופילוס, אבץ,מולטיויטמיניים נוזליים,תמיסת מינרלים, ויטמין סי,ותוסף תזונה בשם פוליויט. כולם בצורת נוזל שהוספתי לו לשתיה, זה לא ניספג,הכל יוצא בצואה (אני יודעת לפי הכמויות הלא פופורציונליות,הצבע והרייח וגם לפי זה שהוא לא מעלה אפילו גרם במשקל ולא גובהה כבר שנה),אנא הושיעו האם עירוי לוריד יכול לעזור או כל דבר אחר? בתודה מראש אסנת
בתשובה לשאלותייך: הוא לא סובל מתופעות אחרות כמו שלשולים והקאות (מעצירות לפעמים). עולה יפה במשקל (אפילו קצת שמנמן). הוא בד"כ בריא. התחלנו לנסות אוכל נוסף מגיל חצי שנה. אוכל כיום גרבר תפוח עץ בבוקר ועוף עם פירה בצהריים. בד"כ האוכל הזה לא עושה לו בעיות (למרות שלתפוח האדמה לקח לו הרבה זמן להתרגל). גם כשהוא קיבל רק תחליף חלב (סימילאק חלבי ואח"כ צמחי) היו מדי פעם תופעות של גזים, אבל לא ברמה של המוצקים.
קרן שלום! גזים יכולים להיות בגלל בעיה בתהליך העיכול כאשר המזון אינו מפורק עד הסוף ע"י האנזימים. בהגיעו למעי הגס, הוא עובר פירוק ע"י חיידקי המעי הגס ותופעת הלוואי היא גזים. כאשר מדובר בבעיה חריפה, אז ניתן לראות גם חוסר עליה במשקל כי תאי הגוף אינם סופגים ומנצלים את כל הנוטריאנטים. לא נראה לי שזו הבעיה כי את מציינת שהוא עולה הייטב במשקל. למה סימילאק צמחי? יש סיבה לכך? כמו לכל הקטניות, גם לסויה יכולים להיות תופעות של גזים. ייתכן שגם העצירות שציינת תורמת מעט לעניין (כמה יציאות ביום? בשבוע?). אם הבעיה ממשיכה ומציקה, מומלץ לפנות לגסטרואנטרולוג ילדים העוסק גם בתזונה (כמו אצלנו ברמב"ם). בברכה, נועה
לאחרונה שמעתי שאם משלבים תרופה נגד דיכאון -"פאקסט" עם תרופה לאולקוס-"פמוטידין" אז ניתן למנוע עלייה במשקל ..רציתי לדעת האם יש בזה ממש ?ואיך בדיוק התרופה פועלת בגוף על מנת למנוע עלייה במשקל ?והאם יש תופעות לוואי?
שלום רב אני לא מספיק מתמצאת בתרופות פסיכיאטריות, אבל אם זה אכן נכון, רצוי פשוט להוועץ ברופא המטפל ולהחליף לתרופה נוגדת דיכאון שאינה גורמת לעלייה במשקל. זה נשמע כפיתרון פשוט יותר לטיפול. אתה יכול לנסות להפנות את השאלה הזו בפורומים אחרים כאן בדוקטורס כמו פורום פסיכיאטריה או פורום רוקחות. בברכה-ליטל
איפה ניתן לרכוש משקל לתינוקות? כמו שיש בטיפת חלב. תודה שני
שלום שני זאת שאלת צרכנות ולא תזונה קלינית. נסי אולי להריץ חיפוש בגוגל תחת הכותרת "משקל ביתי" ותגיעי לתוצאות רבות. אני מצאתי, אך איני מפרסמת בפורום :-) בברכה-ליטל
בתור טבעונית הייתי מעונינת לדעת מאילו מקורות אוכל להשיג אומגה 3, תוך העדפה למקור שהוא מזון ולא לתוספות מזון.האם זרעי או שמן פשתן מכילים כמות מספקת? מהו המינון היומי הרצוי - כלומר: כמה כפיות פשתן טחון/שמן פשתן רצוי לקחת? בתודה מראש, שני.
בעיקר מאגוזי מלך!!!! מדוע את מעוניינת באומגה 3? את סובלת מבעיות לב או משומנים גבוהים בדם?
שלום רב שמן זרעי פשתן או זרעי פשתן, מכילים חומצה אלפא לינולנית שהופכת ל-DHA ו- EPA ולכן נחשבים למקור טוב של אומגה 3. לגבי המינון הרצוי, עוד לא נקבע מינון כזה באופן מדוייק. המינון במחקרים השונים נע בין 20 ל- 50גרם זרעי פשתן ליום. יש דיאטניות הממליצות על 2 כפות ליום של זרעי פשתן טחונים (עדיף לטחון בבית לפני השימוש) או חצי כף שמן זרעי פשתן. בברכה-ליטל
שני שלום! פשתן מכיל חומצה אלפא לינולנית שהופכת ל-DHA ו- EPA אך לשם כך יש צורך בפעילות אנזימטית מיטבית. לאחרונה עולה החשש שבמקרים רבים, תפקוד האנזימים ה"נל לוקה בחסר ואינו מספק את כל צורכי הגוף. בשל כך אנו ממליצות על תוסף המכיל DHA ו-EPA ולא רק ח' אלפא לינולנית. לצימחונים, ניתן להשיג זאת מאצות גם במזון וגם בקפסולות. תוכלי לקרוא עוד בקישור: http://www.astro.northwestern.edu/~lin/DHA/Chapter6.html בברכה, נועה
התינוק שלי, בן 9 חודשים, סובל מגזים כמעט מכל אוכל שנותנים לו (לדוגמא, ניסינו גזר, בטטה, לחם וכו') בינתיים רק גרבר תפוח עץ טוב לו. האם ניתן לעזור לו במשהו? האם יש מאכלים שעדיף לתת לו?
קרן שלום! האם הוא סובל מתופעות נוספות? שלשולים, הקאות, עלייה במשקל? האם בד"כ בריא? מה עוד אוכל ללא בעיות? מאיזה גיל התחלת איתו כל מזון נוסף? אני צריכה תמונה קצת יותר מקיפה כדי לנסות להבין את מהות הבעיה. בברכה, נועה
שלום ברצוני לדעת האם ישנו קשר בין מתן ויטמין זה בכדורים לבין תיאבון יתר או השמנה? האם חסר בויטמין זה גורם לירידה במשקל או לחוסר תיאבון? שאלה נוספת היא האם יש קשר בין פעילות גופנית של 4 פעמים בשבוע ברמות עצימות בינוניות ובין חסר בויטמין B12, למרות תזונה שמכילה בשר, עוף בדרך כלל ותפריט מגוון. תודה רבה טלי א.
טלי שלום לחסר בויטמין B12 ישנן השלכות נוירולוגיות בעיקר, משום שהפגיעה היא במערכת העצבים הפריפרית והמרכזית. תופעות של השמנה או הרזייה אינן התופעות האופייניות לחסר בויטמין זה, כמו גם תוסף של הויטמין לא מקושר לעלייה בתאבון ולהשמנה. אין קשר בין פעילות גופנית לחסר בויטמין. החסר נגרם עקב אחת מהשתיים: אספקה לא נאותה במזון או בעיות בספיגת הויטמין (בשתי רמות שונות). בברכה-ליטל
ביתי בת 6.5 חודש יונקת ללא תוספות של תחליף. מזה כשבועיים התחלנו פירות [תפוח, אגס, בננה, שזיף, אפרסק, פתי בר]. מה ניתן עוד להוסיף, גם מבחינה בריאותית? לפני שבוע טעמה כמה כפיות של גזר, ולאחר כמה ימים - כפית של תפוח אדמה. מה להוסיף ובאיזה קצב מבחינה כמותית יחד עם הפירות בבוקר, ומבחינה תזונתית? תודה.
לילך שלום! אני מצרפת את הנחיות משרד הבריאות לתזונת התינוק. אני מקווה שהחומר המצורף יאיר את ענייך בנושא: http://www.health.gov.il/public/baby/feed/index.htm אני ממליצה בד"כ להתחיל עם הלא מתוקים - ירקות מבושלים, תפו"א, בטטה ועוף או הודו טחון. דחייה של המתוקים (פירות ועוגיות), תעלה את הסיכוי שבתך לא תסרב לירקות. לגבי הפירות, נהוג להתחיל עם תפוח, בננה ואגס כי להם יש פחות רגישות. כדאי לדחות שזיפים, אפרסקים, מנגו (וכל הפירות הטרופיים) לשלב מאוחר יותר בגלל החשש מרגישות. בברכה, נועה
שלום אני לא יודעת אם אני בפורום המתאים לשאלתי זו אך אשמח אם תעזרו לי " המנומחים" יש לי בעיה כבר כמה זמן שהיא באה נעלמת וחוזרת . תקופות אני מרגישה כל הזמן רעבה אפילו אחרי שאכלתי בשעה .. וביצאות מופיע כמו "תולעים" קטנים לבנים פעם הלכתי לרופא ונתן לי תרופה וזה נעלם ? אך זה קורה לי הרבה ואני רוצה לדעת האם זה מהמעי או אכילת דברים לא טובים ף והאם יש דרך לטפל בזה ללא תרופות , בצמחי מרפא או משהו אחר
שלום לך! יש להפנות את השאלה לרופא. בברכה, נועה
שלום, קראתי באיזשהו מאמר שאם רמת ה- B12 היא מעל 400 מיקרוגרם למיליליטר, אפשר להסתפק בכך. כשהרמה נמוכה מ-400 מיקרוגרם, יש לבצע בדיקת דם למדידת הומוציסטאין ובדיקת דם ושתן למדידת רמתה של חומצה הנקראת חומצה מתיל-מלונית. כמו ההומוציסטאין, גם החומצה המתיל-מלונית, כאשר היא נמצאת בדם ובשתן ברמה גבוהה, מהווה סמן לחסר משמעותי יחסית ב- B12. השאלה שלי היא: אם התוצאה בבדיקת דם היא 300pg/ml, איך ממירים את התוצאה למיקרוגרם למיליליטר, האם הרמה הזו אינה מספקת? מה כדאי לאכול כדי למנוע חוסר בויטמין זה? תודה מראש, ענבל.
??
ענבל שלום! תוכלי לקרוא תשובות רבות שענינו בעבר בנוגע ל - B12 אם תשתמשי באופצית החיפוש. לגבי התוצאה שקיבלת, לא הגיוני שהיא בפיקוגרם. היא מתאימה לטווח של מיליגרם. תסתכלי על הטווח הנורמלי בדף התוצאות של הבדיקה. אם זה בערך 200 עד 800, מדובר על מיליגרם. בברכה, נועה
נועה המון תודה על ההתייחסות הרצינית. את צודקת הכיוון של זונדה יהיה הכי אפקטיבי, אך סבי מתנגד בתוקף. אולי אם ננסה זונדה דקיקה הוא לא יוציא אותה כי זה פחות יפריע לו. אני רק מקווה שאכן קיימת זונדה דקיקה במקום בו הוא מאושפז... לא כל כך נראה לי... אני אברר. נשוב המון תודה ונעים שאת מסיימת כל הודעה בנימה אמפטית...
יולי הי! תשאלי במחלקה אם יש אפשרות להשיג זונדת סיליקון ממחלקות הילדים. זה מה שעושים אצלנו וזה מאוד עוזר. אני אשמח לשמוע ממך אם דברים הסתדרו. נועה
הי יולי אני מצטרפת לדעתה של נועה לגבי אינפוזיית האלבומין. היות וזמן מחצית החיים של האלבומין שניתן באינפוזיה הוא קצר ביותר (!) אין בו בשביל לשנות את הסטטוס התזונתי של החולה ועיקר מטרתו היא ייצוב המודינאמי ולא שיפור במצב האלבומין של החולה. כמו כן, הטיפול יקר מאוד ויינתן רק אם הדבר מוצדק ביותר, ואני מבינה כי הרופאים המטפלים אינם סבורים שזה אכן המצב, ולכן דבריהם נשמעים לי הגיוניים. הההזנה דרך זונדה אכן יכולה להטיב מאוד עם מצבו התזונתי של החולה במקרים כגון אלה, אך מצד שני, לא כל כך מקובל לתת זונדה לחולה ערני, וברוב המקרים יסתיים העניין בשליפה עצמונית של הזונדה. לפעמים יולי, צריך לתת לאדם את זכות הבחירה, וזה כולל גם את עניין ההזנה. אני מציעה לנסות ולמצות את הטיפול בהזנה דרך הפה, ורק אח"כ לנסות ולהשפיע לכיוון הזנה דרך זונדה. בברכה-ליטל
נועה המון תודה על התשובה המפורטת לגבי מתן TPN. בקיצור דיברתי עם הרופאים והם אמרו שזה לא בא בחשבון כי הם מפחדים מזיהומים. חשבתי על רעיון אחר אודה לך אם תגידי אם הוא הגיוני. מתן של עירוי אלבומין יכול להשפיע על הסטאטוס התזונתי? אם לא האם יכול להקל קצת על הבצקות? הרופא אומר שאין לזה שום אפקט כי זה מיד מתפרק ומתפוגג בדם. אך לגבי הקשר לסטטוס תזונתי אני מעדיפה לשאול אותך אם עקרונית זה יכול להקל כי את המומחית לתזונה. אודה לך מקרב לב אם תעני אני מבינה שזו שאלה לא שגרתית אך פניתי לדיאטנית והיא לא ידעה לענות אז חשבתי שאולי את תדעי. בתודה מראש!
יולי שלום! לעיתים אין ברירה ויש לתת עירוי אלבומין. זה קשור בעיקר ברמה נמוכה ביותר של האלבומין בדם. כפי שהרופאים ציינו, ההשפעה מוגבלת ביותר. אני לא מכירה מספיק את מצבו של אביך כדי להביע דעה ונוטה בהחלט לקבל את דעתם של הרופאים. אנו חייבת לחזור ולשים דגש על הזנה דרך זונדה! האם אין דרך למתן את ההתנגדות? אפשר להשתמש בזונדה דקיקה שאינה מפריעה והשיפור במצב בד"כ ניכר הרבה יותר מהר וללא סיבוכים (לעומת TPN). אני מקווה שבשבילך לשיפור במצב. אולי ליטל תרצה להוסיף פה מניסיונה? בברכה, נועה
משקלי היה תמיד פחות או יותר 54 ק"ג. אבל לאחרונה שמתי לב שעליתי במשקל וגם הבטן התנפחה קצת. ראוי לציין שלא שיניתי את הרגלי התזונה שלי פרט לכך שעברתי לחיטה מלאה (כגון לחם מחיטה מלאה עם דגנים במקום לחם לבן, דגני בוקר מחיטה מלאה במקום קונפלקס וכד'). בנוסף לאחרונה הפחתתי באכילת הבשר ואני אוכלת יותר טבעול מאשר בשר. בנוסף אני אוכלת לפחות 3 פעמים בשבוע פסטה (שהיא לא מחיטה מלאה). אני תמיד החשבתי את עצמי בין האנשים שלא צריכים לחשב כל קלוריה ולדאוג לכמה אכלתי במהלך היום. וזאת מבלי שהייתי פעילה גופנית. גילי הוא 22. האם עליי לפנות לייעוץ ע"מ לבנות תפריט נכון? אשמח לתגובה/עזרה בנושא.
יעל שלום עליה במשקל, כרוכה בדרך כלל ,בשינויי כל שהוא של הרגלי האכילה, כאשר מדובר בתוספת אנרגיה לתפריט, או בירידה ברמת הפעילות הגופנית. לא פרטת כמה עלית במשקל, ובכמה זמן, כך שדי קשה לי להתייחס. אני מציעה כן לפנות לדיאטנית לייעוץ אישי. בברכה-ליטל
יעל, היי. אני הורדתי במשקל ע"י שימוש בעשב שעורה. אשמח לתת פרטים בכתובת הדואר שלי המופיעה למעלה. הרבה בריאות, אלי.
שלום האם לחלבה יש ערך תזונתי? האם היא מכילה שומנים ואיזה סוג? מה הערך הקלורי שלה? חוה
חווה שלום! חלבה עשויה מטחינה ודבש (או ממתיק אחר). את כל התשובות לשאלתך תמצאי בכתבה היפה שאני מצרפת, אותה כתבה יעל דרור, ידידתי הטובה שהיא דיאטנית ילדים וספורט: http://food.walla.co.il/?w=/917/666560 בברכה, נועה
רציתי לדעת האם יש בדיקה או סיבה הגיונית למצב בו אני נימצאת?, אני שותה או אוכלת דברים מתוקים על בטן ריקה וזה גורם לי לפעמים לסחרחורות או לדופק מהיר...
זו שאלה שצריכה להיות מופנית לרופא
עלמה שלום בהחלט ייתכנו מספר גורמים שיכולים להביא לתופעה שאת מתארת. אחד מהם הוא מה שנקרא reactive hypoglycemia . לשם אבחנה מסודרת יש לערוך מבחני סבילות לגלוקוז כגון OGTT ולברר מה מביא לתופעה, ובהתאם להתאים דיאטה נכונה. פני לרופא המטפל בברכה-ליטל
רציתי לדעת כמה מוצרי דיאט מותר צרוך ביום לגוף במשקל 56 ק"ג ,בזמן האחרון שמתי על מוצר בשם סוכרה דיאט ועליו רשום שהוא עשוי מסכר אך מותר לחולי סכרת וניתן לצרוך באופן חופשי רציתי לדעת האם זה נכון והאם אם מוצרי הדיאט מסוכנים וכמה ניתן לצרוך ביום
מאי שלום! יש מספר ממתיקים מלאכותיים שמותרים לשימוש אך בהגבלה (שבד"כ מחשבים אותה לפי משקל). ההגבלה רשומה בד"כ על מוצר בסיסי של אותו ממתיק. למשל על סוכרזית, רשום מהי ההגבלה לסכרין. בד"כ ההגבלה היא לכמות רבה כך שאין ממש צורך בחישוב. שוב ניקח לדוגמא את הסכרין, ההגבלה מגיעה לכ - 80 טבליות סוכרזית... ההגבלה היומית: סכרין 2.5 מ"ג/ק"ג ציקלמאט 11 מ"ג/ק"ג אספרטם 50 מ"ג ליום אסולפאם K - הגבלה של 0.9 מ"ג/ק"ג סוכרלוז (זה הסוכרה דיאט) - 15 מ"ג ליום יש גם ממתיקים טבעיים במוצרי דיאט (כמו סורביטול, מלטיטול, קסיליטול וכו'). כל אלו שנגמרים ב- "אול" הינם סוכרים כהליים המכילים כמחצית מהקלוריות שבסוכר. צריכת כמות גדולה מהם עלולה לגרום לשילשול, נפיחות, גזים וכאבי בטן. תוכלי לקרוא יותר בפרוט את הכתבה של ד"ר קנטור: http://www.matalk.co.il/docy/25_102c.htm בברכה, נועה
בני בן 10 חודשים , בריא בד"כ מתפתח יפה. שוקל 9.3 ק"ג , אוכל היטב הכל וברצון. לפני שבועיים נתתי לו פעם ראשונה לאכול גבינה ולמחרת הוא שילשל עד שעות הצהריים , כדי לבדוק האם זה מהגבינה עשיתי הפסקה של 3 שבועות בהם לא קיבל גבינה , ואז נתתי לו יוגורט והוא שוב שלשל . כדאי לציין שהוא אוכל מטרנהעל בסיס חלב ולא היו בעיות מעולם . מספר שאלות : 1 ) האם זו רגישות לחלב ? 2 )איך אני יכולה לאבחן רגישות לחלב ? 3) יוגורט דל בלקטוז ועדיין הוא שלשל מה זה אומר ? אודה לך על התשובה אני מאוד מודאגת
האם מישהו יודע היכן ניתן להשיג חלב ושמנת שבולת שועל אשמח לכל עזרה תודה
יהודית שלום! אני לא מכירה מוצרי מזון כאלה. את יכולה לפרט קצת? נועה
הדר שלום! עדיין חסרים לי מס' פרטים בסיפור שלך. אמרת שאוכל הכל. מה? האם היו שלשולים או תופעות אחרות (כמו הקאות או פריחה) בתגובה למזונות אחרים? איזה גבינה וכמה? איזה יוגורט וכמה? השאלה של כמות היא חשובה. מקובל להתחיל במס' כפיות ולא מנה שלמה. קשה לי להניח שמדובר ברגישות ללקטוז. במטרנה יש יותר לקטוז מבגבינות או יוגורטים. לגבי אלרגיה נשאלת השאלה. חשוב להבין שריכוז החלבון במטרנה הוא נמוך ובגבינות ויוגורטים - גבוה. גם ההרכב שלו מעט שונה. לכן יכולה להיות תגובה אלרגית הקשורה אולי בכמות החלבון או איכותו. מומלץ בחום לפנות לגסטרואנטרולוג ילדים (עדיפות למי שעוסק גם בתזונה - כמו אצלנו ברמב"ם) לבירור של השלשול. בברכה, נועה
להדר תודה על ההתיחסות לפניה. מדובר בנכד שלי שחי בשבדיה ומגיע לארץ בן שלש ובשל רגישות כמעט לכל דבר ואקזמה אטופית לא שותה חלב או חלב סויה ניזון מחלב שבולת שועל .מצאתי את היבואן היחיד בארץ ולדבריו היצרן השבדי ממנו רכש בעבר את החלב הפסיק את המשלוחים כנראה מסבות פוליטיות בתי שוחחה עם היצרן והוא טען כי מסיבות שלהם לא ישלחו לישראל מוצרים כלשהם . לאור האמור תאלץ בתי להביא אתה באישור את החלב. תודה על הנסיון לעזור יהודית
מה המינון המומלץ ליום? האם יש לקחת את הכמוסות לפני או אחרי הארוחה? תודה
יוסי שלום! מדובר בסה"כ בשמן וככזה רצוי שילקח יחד עם ארוחה. זה גם יכול להקל על תופעות כמו שיהוקים בניחוח דגים... לגבי מינון, זה תלוי באינדיקציה. מה הסיבה שאתה לוקח אומגה 3? באופן כללי טרם נקבעו מינונים למעט לנשים מיניקות, פגים ותינוקות. בברכה, נועה
בתגובה לשאלתך בקשר למינון, הסיבה שאני לוקח אומגה 3 היא שקראתי מאמרים רבים בנושא התכונות של אומגה 3 (הקטנת הסיכוי להתקף לב, הורדת הכולסטרול...). אני בן 57. עברתי צנתור ואני לוקח אספרין וסימוביל. תודה
האם זה נכון שאין לתת TPN בעת גידול סרטני כי זה אוכל לגידול, גם במצב שחולה בתת תזונה קשה , ומסרב לאוכל ומסרב לזונדה. הרי החולה יכול למות בגלל התת תזונה. מדובר בחולה בן 90 שהרופאים טוענים שאין טעם להתערבות לשם ריפוי. אודה לך מאוד אם תעני לי לפחות בקשר לשאלה העקרונית אם נכון שאין לתת TPN בעמצב של גידול סרטני.
יולי שלום! ההתנגדות למתן TPN (הזנה לוריד) בשל הטענה שכך מזינים את הגידול היא מיושנת ולא מתאימה לדעתי למצב שאת מתארת. לא מקובל להרעיב חולה ולהביא למותו (חו"ח) מתת תזונה. הזנת החולה בד"כ ממשיכה כפי שממשיכים בשאר הטיפולים התומכים כמו טיפול תרופתי בכאב, מתן נוזלים או חמצן. יחד עם זאת, יש העדפה ברורה למתן הזנה בזונדה, למערכת עיכול. יש באופן הזנה זה הרבה פחות סיבוכים וסיכונים (שעלולים להתרחש בהזנה לוריד). ייתכן וזו הסיבה לסרוב הרופאים. בכל מקרה ברור לי שהזנת הגידול היא לא השיקול כאן. החלטה על מתן TPN לחולה צריכה להיות משותפת לכל הגורמים המטפלים, בכללם גם דיאטנית. אולי תבקשו לדבר איתה ולהבין מה היו השיקולים? ייתכן והיא תוכל להציע פתרון אחר או שתוכל לפתוח את הנושא שוב לדיון עם הרופאים. אני מאוד מקווה שתגיעו לפתרון נכון ומתאים. בברכה, נועה
נועה תודה רבה על התשובה המפורטת. לא שמתי לב שאפשר לענות ישירות להודעה, אז עניתי לך בהודעה חדשה בשם - עירוי אלבומין. אנא התייחסי אליה.
נועה תודה רבה על התשובה המפורטת. לא שמתי לב שאפשר לענות ישירות להודעה, אז עניתי לך בהודעה חדשה בשם - עירוי אלבומין. אנא התייחסי אליה.
גם כיום יש מדיניות ברורה למנוע מזון כחלק מכאילו המתה בכבוד של חולים ללא ריפןי. זה אמיתי. כאילו מתוך חמלה וזה הפך מאוד נפוץ שמוכרים את הספור למשפחה. הסכנה היא שרופא הוא אלוהים. עצם העובדה שהוא מחליט למנוע זו עבירה מוסרית וחוקית. ברירת המחדל חייבת להיות הזנה ולא מניעת הזנה. האם החוק מתיר מניעת הזנה לחולים שאין ריפוי? מה עושים במצב כזה? את מדברת על לדבר עם דיאטנית כאשר בכלל אתה לא מבין שמונעים הזנה. הרופאים שקובעים כך הם ממש משחקים את אלוהים. מה המדיניות כיום.
איזה מאכלים או ירקות מכילים וויטמין b
שלום לך לאיזה ויטמין B את/ה מתכוון/ת? יש B1, B2, B3, B5, B6, B12? נועה
בת 24,]בריאה בדר"כ,לא מעשנת .בשנה וחצי אחרונים אני סובלת מליחה שמאוד מציקה לי.נאמר לי שזה רוב קורה ממוצרי החלב לכן הפסקתי לפני חודשיים לגמרי את צריכת מוצרים המכילים לקטוז והתחלתי לאכול כתחליף מוצרי טופו וסויה בנוסף נאמר לי לאכול מוצרים המכילים קמח מלא ולא רגיל גם את זה הפסקתי והחלפתי בקמח חיטה מלא.אך עדיין קיימת התופעה,מה עלי לעשות?למה זה קורה?
סימה שלום! במחקרים קלינים לא הוכח כל קשר בין צריכת חלב לליחה מוגברת. מדובר בתפיסה הקשורה ברפואה סינית (למיטב הבנתי) ואינני נוטה ליחס לה חשיבות. הדוגמא שלך מצויינת, על אף שהחמרת ונקטת בתפריט נוקשה (ולא מוצדק, לדעתי), הדבר לא סייע והתופעה נמשכת. הייתי ממליצה לך כמובן לפנות לרופא משפחה. ללא אבחנה לגבי סיבת הליחה, אין באפשרותי לתת המלצה תזונתית, למעט חזרה לתפריט רגיל. בברכה, נועה
שלום, איזה ירקות ומזון אחר אסור לצרוך כשנוטלים קומדין? שמעתי שגם בצל ושום. האם זה נכון? תודה.
שלום לך! ענינו על שאלות רבות כשלך בעבר. את מוזמנת לעשות חיפוש בפורום עם מילות החיפוש קומדין או ויטמין K. אם ישארו לך שאלות נוספות ספציפיות ללא מענה, פני אלינו שוב. בברכה, נועה
שלום, אחותי בת ה - 7 מאז ומעולם לא אכלה כלום חוץ מפסטה ואורז יבשים בלי שום רוטב או תוספת. לא אוכלת בכלל פירות וירקות. כאשר היא נכנסת לסופר הריח של האוכל גורם לה פשוט בחילה ולכן היא לא מוכנה ללכת למקומות כאלו. היא סובלת מעודף משקל ואני מודאגת. האם לקחת אותה לתזונאית או שכדאי לשקול לערב פסיכולוג או פסיכיאטר?
מורן שלום! את מתארת מצב בעייתי של תזונה לא מאוזנת, אשר כבר בגיל צעיר זה מתבטאת בעודף משקל. יחד, עם זאת, ייתכן שהתיאור שלך קצת סובייקטיבי והמצב לא כ"כ גרוע כמו שאת חושבת...? אני ממליצה בחום לפנות לדיאטנית ילדים שתעריך את מצבה התזונתי של אחותך ותציע טיפול בהתאם לממצאיה. ייתכן שיהיה גם צורך בתמיכה נפשית אך קשה לי לומר זאת ללא מפגש אישי. בברכה, נועה
שלום, יש לי מספר שאלות. חיוני וודאי שאתן רקע כללי: אני בת 19 גובה 1.50 משקל בערך 56-57. אני התחלתי טיפול ברדוקטיל לאחר שנים של 'תופעת יו-יו' במשקל בהפרשים של יותר מעשרה קילו ! אני מקרה קלאסי לדיאטות דלות מדי בקלוריות, ועלייה מהירה מאוד במשקל לאחר מכן. מאז שאני לוקחת רדוקטיל (כחודשיים) התאבון סביר, וירדתי מ-65-64 ק"ג למשקל הנ"ל. המטרה הסופית היא 45 ק"ג כך שיש עוד 12 ק"ג בדרך להוריד. ולשאלות: 1. החודש היו בערך שבועיים שהיה לי חוסר תאבון מוגזם, אך לאחר מכן זה עבר. לפני כמה ימים תקף אותי רעב חזק ביותר, מה שלא אכלתי לא עזר עד שלבסוף בשעות הלילה לא יכולתי להתאפק ואכלתי מכל הבא ליד, לא אתפלא אם כל אותו יום הסתכם ביותר מ-2000 קלוריות...שאלתי היא בעצם האם זה נורא ואיך עליי להמשיך לאכול מכאן? אני עקרונית אוכלת כל 3 שעות ארוחה קלה כלשהי...(טונה, לחם / לחמניות קלות, יוגורטים עם פירות 0%, גבינה לבנה צפתית/בולגרית/קוטג', גיל, פירות, ירקות, ביצה, פסטרמה...) והתאבון חסר להיות סביר. אז האם עלי לאכול בזהירות יתרה מס' ימים/שבועות בגלל אותו בולמוס או להמשיך כרגיל? 2. שאלתי השניה: מה עדיף? הליכה מהירה של כ-40 דקות במרחק לא רב, או הליכה איטית יותר בזמן כפול ומרחק גדול יותר? (שעה וחצי כמעט)... תודה מראש על התשובה והסבלנות לאור אורך השאלה. בברכה, ליטל
ליטל שלום ראשית אני מתנצלת שנאלצת להמתין לתשובה. באשר לשאלתך. את דעתי על הרדוקטיל פרסתי כאן בפורום לא פעם. את מוזמנת לערוך חיפוש תחת המילה רדוקטיל ולבחון את העניין. מטבע הדברים, תרופה הפועלת על מערכת העצבים המרכזית, קרי המח, יכולה לגרום לחוסר איזון. האמת? זו בעייה לרדת במשקל כאשר נסמכים על גורם תרופתי חיצוני. אין לי דרך לדעת כמובן מה הביא אותך לבולמוס רעב. ייתכן וזה קשור לתרופה עצמה, וייתכן כי הבולמוס נוצר עקב רצון לפיצוי עצמי שלאחר איפוק ממושך. איני יודעת. את הדיאטה שאת מתרת ניתן כמובן לבצע מבלי להשתמש ברדוקטיל, ולהגיע לאותן תוצאות, ואולי גם לשמור עליהן לאורך זמן רב יותר. לשאלתך השנייה, שתי האופציות טובות באותה מידה, אם את מגיעה לדופק ועצימות מספיקה עבורך. הכי חשוב זה ההתמדה לאורך זמן האימון, במאמץ כזה שיאפשר לך לשרוף אנרגיה אך לא יעייף אותך מדי עד לכדי הפסקת הפעילות. בהצלחה-ליטל
שלום, האם תוכלו להמליץ לי על חוברת/ספרון כלשהו שיש בו מרשמים למזון המתאים במיוחד לגיל המבוגר מאד, הכוונה לדברים רכים ומזינים במיוחד, קלים לעיכול, ושניתן להכינם ללא תוספת מלח וכו'. ראיתי פעם פירסום לחוברת כזאת, אולי של משרד הבריאות, אבל איבדתי אותו. תודה
שלום שלומית אני לא מכירה את הספרון הספציפי שעליו את מדברת, אך אני מוסיפה לך קישור לאתר של אשל. יש להם חוברות הדרכה וסיפרונים שנראה לי שיוכלו לסייע לך http://www.eshelnet.org.il/he/programs.php?catid=94 בהצלחה ליטל
שלום רב, ברצוני לשאול האם יש תחליף קל יותר לפחיות הגלוצרנה לבעלי סוכר נמוך? בתודה, עופר
עופר שלום! ראשית אתה צריך להסביר לי למה אתה מתכוון ב"קל יותר"? מאיזו בחינה? שנית, גלוצרנה מיועד לשימוש לחולי סכרת או מי שסובל מערכי דם גבוהים. אתה ציינת סוכר נמוך. האם כך? נועה
שלום, האם בבקשה תוכלי להמליץ על משקה תחליף מזון בדומה לגלוצרנה לבעלי סוכר נמוך? בתודה עופר
שלום רב שמעתי מדריכת הנקה מספרת כי יש אפשרות להניק ילד אחד בזמן הריון של השני ואפילו להניק את השניים לאחר מכן. האם זה ייתכן? הרי הצרכים התזונתיים והרכב החלב שונים עבור שני הילדים( נניח וקיים הפרש של 14 חודשים בן השניים).?
שני שלום! אני חייבת לשאול מתוך סקרנות, האם מדובר בילדיך שלך? אם כן, אני מקווה שלא אפגע בך בתשובתי. ראשית, אין נתונים על ערכו התזונתי של חלב אם בסיטואציה מוזרה שכזו. אני נוטה להניח שערכו של החלב מתאים לילוד ולא לפעוט. שנית וחשוב יותר, כמובן שבן ה - 14 חודש (או יותר?) אינו זקוק יותר מבחינה תזונתית לחלב האם. אספקת חלב ליותר מילד אחד היא אפשרית ומוצדקת כאשר מדובר בחודשים הראשונים (עד גיל 6 חודשים). יחד עם זאת חשוב לזכור שזהו עומס רב על גוף האשה שיכול לגבות מחיר יקר באופן של דלדול מאגרי הגוף. שוב אני מדגישה, בתאומים למשל, מדובר בהשקעה מוצדקת מצד האם. בסיטואציה שתארת אני לא משוכנעת. אספקט נוסף שאין עליו מספיק נתונים (אך הוא מדאיג), הוא השפעת הנקת ילד אחד על התפתחות ההריון והעובר. מקווה שהארתי לך קצת את הנושא. בברכה, נועה
שלום רב לא מדובר בילדים שלי( יש לי ילדה בת שנתיים ואני בהריון כעת)....אבל ההתלהבות של מדריכת ההנקה והסיפורים שלה נשמעו לי מופרכים קצת! תודה שני
שלום, אני נוטלת גלולות למניעת הריון מזה כ10 שנים עם הפסקות קצרות בלבד. לאחרונה החלטתי להפסיק לקחת גלולות, אך אני חוששת מחוסר איזון הורמונלי שיתבטא באקנה ואף שיעור יתר (זאת מנסיון העבר). האם אוכל למנוע או להפחית תופעות אלו ע"י תזונה מיוחדת?
שושנה שלום! שיעור יתר ואקנה יכולים להגרם מחוסר איזון הורמונלי כפי שציינת: http://www.schneider.org.il/Parents/InfoPage.asp?InfoPagesID=72 כדי לתת מענה תזונתי (אם בכלל) לתופעות שתיארת יש לבצע אבחנה ולאתר את הסיבה. צרפתי את הקישור בו מתוארות מס' סיבות אפשריות. למשל, אם מדובר בשחלות פוליציסטיות, הוכח שטיפול תזונתי יכול בהחלט לסייע, בעיקר דרך ירידה במשקל ושיפור פרופיל שומנים הדם. כמובן שבמצב כזה יש לפנות לייעוץ אישי. בברכה, נועה
שלום רב, הנני בעלת מעון בו שוהים ילדים כ-8-9 שעות ביום. הייתי רוצה לקבל תפריט של ארוחת בוקר וצהרים שמתאים לגילאי 2-3 כמויות, צירופי מזון ועוד. אודה לכם מאוד רבקה
רבקה שלום! אני מאוד מעריכה את בקשתך והרצון שלך לשמור על תזונה בריאה במעון. יחד עם זאת, אם תקראי את מכתב הפתיחה של הפורום, איננו נוהגות לתת תפריטים או טיפולים דרך פורום זה. מה שאת מבקשת זה ייעוץ לעסק שראוי שיעשה כהלכה. אני ממליצה לך לפנות לדיאטנית ילדים (וגם לשלם לה כראוי בעבור עבודתה) שתכין לך תוכנית מתאימה תוך התייחסות גם לתקציב, תרבות, דת וכדומה. במידה ויש לך בעיה כספית, את מוזמנת לפנות למדשרד הבריאות, למחלקה לתזונה. ייתכן ויש להם כלי עזר למעונות. בברכה, נועה
אני סובלת מקנדידה חוזרת בנרתיק. הרופאת נשים שלי אמרה שאני צריכה להפחית כמה שאפשר בסוכרים ופחממות, ולאכול רק פחממות "מלאות". הלכתי לנטורופטית, שנתנה לי תפריט מאד "נוקשה". אני מרגישה שאני לא אוכלת מספיק, אומנם אני יורדת יפה במשקל אבל ... שאלתי היא, האם דיאטנית קלינית תוכל לעזור לי? (כי איכשהו תזונה לקנדידה מקושרת יותר עם רפואה משלימה, אבל גם הרפואה הקונבציונלית כמו הרופא משפחה שלי והגניקולוגית, דיברו איתי על חשיבות התפריט בתוך מסגרת הטיפול). ואם ה-BMI שלי תקין אתן חושבות שאני בכל זאת אוכל לקבל הפנייה לצורך בניית תפריט? אני כבר ממש מיואשת..
אוסנת שלום! תפריט או טיפול שהוא נוקשה, קשה ליישום ולוקה בחסרים תזונתיים, אינו מוגדר לטעמי כטיפול תזונתי אחראי. חוץ מהקנדידה שייתכן ויש להלחם בה, חשוב מאוד לשמור על הבריאות הכללית. לדוגמא, אם ה - BMI שלך תקין, הרי שאין סיבה שתרדי במשקל. אני רואה בכך בעיה אם אכן הטיפול מביא אותך לירידה לא רצויה במשקל. לשאלותיך 1. דיאטניות בהחלט מטפלות גם בקנדידה אך בתאום עם הטיפול הרפואי הקונבנציונאלי שכולל לעיתים גם שימוש בתרופות אנטיפטריתיות שיכולות להועיל ולהקל. 2. את יכולה לבקש הפניה לדיאטנית מהרופאה שלך. 3. אני לא בטוחה שיש החזר מקופ"ח לטיפול זה אך וודאי שתוכלי לפנות לטיפול כזה כפי שפנית לנטורופטית. 4. בין השורות אני מתרשמת שלדעתך דיאטנית מטפלת רק בעודף משקל. המקצוע שלנו הוא כמובן רחב היקף הרבה יותר. דיאטנית קלינית עוסקת בכל ההבטים של תזונת האדם (בהקשר לשמירה על הבריאות ובהקשר האינסופי של טיפול במחלות שונות). בברכה, נועה
יש לי מבנה גוף בינוני-מלא. היו תקופות ששמרתי ממש בנוקשות על תפריט, ואז שקלתי 62. (עם המון המון המון ספורט).קשה לי לשמור על המשקל הזה לאורך זמן, ובאורך חיי הנוכחיים. האם 68 ק"ג לגובה1.73 זה נורמאלי? (גיל 28).
רוית שלום! משקלך תקין לחלוטין! טווח המשקל התקין (והבריא) לפי גובהך הוא 57-75 ק"ג. יש לי הרגשה שאת קורבן לסטנדרטים הבלתי אפשריים שהתרבות והאופנה מכתיבות לנו. אל תכנעי לכך. בברכה, נועה
שלום, אני בת 53 ובעקבות מצבים אובייקטיביים קשים וממושכים, אני סובלת ממצבי סטרס, חוסר שינה ומצבי מתח וחרדה. אני שומרת על תזונה בריאה, ומשתמשת במולטי-ויטמין ובויטמין c .מאחר ולצערי מציאות קשה זאת איננה עומדת להסתיים בעתיד הנראה לעין, אני שוקלת להעזר בתרופות הרגעה ושאלתי היא - האם קיימים תוספים טבעיים שעשויים לעזר במצבים מסוג זה - שכן, תרופות ההרגעה נראות לי פתרון גרוע ואני שומרת אופציה זאת כמוצא אחרון . בתודה ובברכה, גליה
גליה שלום! אין לי ניסיון בטיפול בנושא זה ולכן אני מעדיפה לא לתת לך תשובה שאינה אחראית. את יכולה לעשות חיפוש בפורום ולקרוא תשובות של ליטל לשאלות דומות שעסקו בדיכאון וחרדה. בברכה, נועה
גליה שלום קיימים מספר צמחי מרפא ותוספיהם, המשמשים להרגעה, אך כפי שציינה נועה, אין זה בתחום התמחותינו ולימודנו, ולכן אף אני לא אוכל לייעץ בכיוון זה. יחד עם זאת, ישנם מספר דברים שרציתי להוסיף. ראשית, פעילות גופנית מתונה, מספר פעמים בשבוע תוכל להועיל לך מאוד. שנית, לפני שאת פונה לרופא לקבלת תרופות הרגעה, חשוב לי שתדעי, כי מצבים כמו שאת מתארת, הכרוכים גם כך בסבל רב, יש לאבחן בצורה מסודרת. גם יעוץ פסיכולוגי יכול לעזור לאין שיעור. ובסופו של דבר, גם אם יומלץ לך על טיפול תרופתי, דעי לך כי קיימות היום תרופות נפלאות שיכולות לשפר את מצבך לאין שיעור, וכי הטיפול בהן לא כרוך בתופעות לוואי קשות. אני משערת שהסבל שלך רב, ואני ממליצה מכל הלב לפנות לפתרון רפואי ונפשי מסודר ולא לכיוון של צמחי מרפא (אלא כעניין משלים, לא חליפי). מקווה שהצלחתי לעזור ולו רק קצת. ליטל
לקלוריות רגילות? לדוגמא אם מצוין שב100 גרם יש 1230KJ כמה קלוריות בשפנתנו יש שם?
דנה שלום! הסבר: http://stwww.weizmann.ac.il/energy/WhatisEnergy/UnitsofEnergy/FEnergyUnits1.htm ולפשט את ההסבר: 1 קילוקלוריה (קק"ל) = 4.2 קילוג'אול בדוגמא שצירפת, המוצר הנ"ל מכיל 293 קק"ל. בברכה, נועה
שלום , לא מזמן קראתי ספר רפואי שמדבר על תזונה נכונה לפי הסוג דם,לפי הספר הזה לסוג דם שלי??( A - ) לא מומלץ לאסור הרבה מאכלים שנחשבים בריאים כמו: כרוב ,עגבניות ,חומוס ועוד מגוון גדול של מאכלים. א.האם העניין הזה מוכח מדעית ? ב.האם זה אומר שאני צריך לוותר על מאכילים שנחשבים מאוד בריאים? בתודה מראש ,מוטי.
מוטי שלום! בעתיד נוכל להתאים דיאטות אישיות על פי נתונים גנטים כי המחשבה שיש מזונות בריאים לכולם היא באמת לא נכונה. למזונות יש השפעה מיטיבה על פי תכונות ותפקוד מטבולי שהם אינם זהים מבחינת רמת תפקוד בין אדם לאדם. אנחנו עדיין לא שם... דיאטה לפי סוג דם מתבססת בצורה מאוד פשטנית על רעיון זה וכמובן שלא נסמכת על נתונים קלינים אמיתיים. לחשוב שיש רק 4 טיפוסים זה פשטני מדי. על כן אין הוכחה מדעית על פי ניסויים קלינים ליעילות דיאטה שכזו. אני לא ממליצה לפעול על פיה. בברכה, נועה
הייתי מעוניינת לדעת מה היא הכמות היומית שמומלץ לא לעבור אותה, או ליתר דיוק - כמה נתרן כדאי/מותר לצרוך ביממה. כמו כן, הייתי מעונינת לדעת, באופן כללי, מה יכולה לגרום צריכה עודפת של נתרן. תודה.
שלום רעות לגבי כמות הנתרן היומית, זה תלוי בגיל כמובן. אני מצרפת לך את הקישור הבא: http://www.iom.edu/Object.File/Master/20/004/0.pdf צריכה עודפת של נתרן, יכולה להשפיע על לחץ הדם ויכולה שלא. רוב האוכלוסיה מסוגלת לפנות ולהפריש את עודפי הנתרן בשתן. כאשר יכולת הפינוי הכלייתי פחותה, עלול הנתרן העודף להצטבר בגוף, מה שיביא להצטברות נוזלים ולעלייה בלחץ הדם (זה במילים פשוטות). בברכה-ליטל
רעות שלום, מה שכתוב בקישור שליטל הזכירה הוא: שכדי להתקיים צריך בסך הכל 1.5 גרם נתרן ביום והגבול העליון המומלץ (UL ) הוא: 2.3 גרם ביום. כל הכמות הזאת ויותר נמצאת בתזונה הרגילה שלנו שמכילה מוצרי חלב, לחם, ממרח חומס, קורנפלקס וירקות שורשיים. כל הוספה של מלח לבישול או למזון, או צריכה של גבינות מלוחות, דגים מלוחים, פיצוחים, "חמוצים" וכד' גורמת לעודף נתרן, מעמיסה על הכליות ועלולה לגרום לנזקים המפורטים במאמר שלהן (מתוך "נפרולוגיה" באתר EMED ) הגוף לא משתחרר בקלות מעודפי המלח.אין מקום לשאננות בנושא צריכת מלח. "האפקטים של הנתרן בנוסף לתפקידו ביתר לחץ דם 23/07/2002 לאחרונה פורסמה סקירה על האפקטים של הנתרן בנוסף לתפקידו ביתר לחץ דם. (De-Wardener HE AND MacGregor Ga: Harmful effects of dietary salt in addition to hypertension). Journal of Human Hypertension, 2002 (16): 213-223. יתר לחץ דם הינו גורם עיקרי בתחלואה קרדיווסקולרית, וכמות הנתרן בדיאטה הינה גורם חשוב ביותר בתחלואת לחץ הדם. במהלך האבולוציה האדם נהג לאכול רק 10 מא"ק נתרן ליום ורק במשך 5000 שנה אחרונות מוסף מלח לאוכל, כך שהיום יש כ- 400-100 מא"ק ליום בתזונה. יש היום קונסנסוס שכמות מלח זו בדיאטה בעלת תפקיד בקביעת לחץ הדם באוכלוסיה. אך למלח יש "תפקידים" מזיקים אחרים נוסף להעלאת לחץ הדם, ועל כך הסקירה. א. אפקטים קרדיווסקולרים: 1. המסה של חדר שמאל: בבני אדם יש קשר ישיר בין מסת חדר שמאל ובין התחלואה והתמותה הקרדיווסקולרית, ללא תלות ביתר לחץ דם. באנשים נורמוטנסיבים מסת חדר שמאל והמילוי הדיאסטולי נמצאים במתאם חיובי עם כמות הנתרן בשתן. כשעקבו אחרי נורמוטנסיבים 8-3 שנים, מסת חדר שמאל ההתחלתית ועובי הדופן היו קשורים להתפתחות יתר לחץ דם בהמשך. חולדות נורמוטנסיביות המקבלות עירוי סלאין מעלות את מסת חדר ללא קשר ליתר לחץ דם. כלומר, מסת חדר שמאל תלויה בכמות הנתרן בדיאטה וללא קשר ליתר לחץ דם. בחולים היפרטנסיבים יש קשר הדוק בין מסת חדר שמאל ומידת הפרשת הנתרן בשתן. קשר זה הדוק יותר מאשר הקשר בין מסת חדר שמאל ומידת הלחץ דם. העליה במסת חדר שמאל (גם בחולדה נורמוטנסיבית עם דיאטה רבת מלח וגם בחולדה היפרטנסיבית) קשורה בעלית mRNA של ה- ACE, כמות החלבון והקולגן וכמות הפיברוזיס בשריר הלב ובעורקי הלב. במקביל לכך יש ביטוי יתר של b-TGF. בחולדות הנוטות ל- stroke דיאטה רבת נתרן מעלה התבטאות הגן לאנדוטלין בלב, ללא שינוי בלחץ דם. את עלית מסת חדר שמאל ביתר לחץ דם ניתן להוריד ע"י מתן דיאטה דלת מלח (ראה TOMHS study). גם בחולדות היפרטנסיביות עם הווצרות עורק כליה, מתן דיאטה רבת מלח מורידה את היפרטרופית שריר הלב ללא שינוי בלחץ הדם. בחולדות נוטות ל- stroke ניתן למנוע היצרות היפרטרופיה בלב ע"י מתן דיורטיקה, הגורמת ירידת לחץ דם קלה, אך מונעת לגמרי התפתחות היפרטרופיה של שריר הלב ופיברוזיס. מסקנה: יש קשר הדוק בין כמות הנתרן בשתן ומסת חדר שמאל גם באדם וגם בחולדה, ללא קשר ליתר לחץ דם. הורדת המלח בדיאטה מורידה את ההיפרטרופיה, גם כאן ללא קשר ללחץ דם. 2. כלי הדם: עליה בכמות הנתרן בדיאטה, הן בבני אדם והן בחיות ניסוי, מעלה את נוקשות (stiffness) של עורקי ההולכה ((Conduit Arteries CA והן עורקי ההתנגדות ((Resistance vessels, וכולם נעשים היפרטרופים. נוקשות ה- CA כפי שנמדדת ע"י pulse wave velocity או pulse pressure הינה גורם מנבא עצמאי חזק לגורם סיכון קרדיווסקולרי. ניתן להראות שמתן מלח רב בדיאטה גורם שינויים מבניים בכלי הדם במוח ובכליה ומתן דיורטיקה לחולדות נוטות ל- stroke מורידה את העליה בעובי דופן עורק התרדמה וכמות הקולגן בו, למרות שלחץ הדם לא היה יותר נמוך בקבוצה זו. בבני אדם הורדה בינונית של כמות הנתרן בדיאטה מורידה נוקשות ועובי של דפנות העורקים, ללא קשר ללחץ דם. דיאטה דלת מלח מורידה pulse wave ללא קשר להורדת לחץ דם. השפעת המלח על עובי העורקים הגדולים הינה אדיטיבית לזו של אנגיוטנסין II. גם ריכוז הנתרן בניסויים in vitro משפיעים על תאי האנדותל והשרירבתרבית; למשל בתרבית תאי שריר לב ותאי שריר חלק, עלית ריכוז נתרן ב- 6ממו"ל גורמת להיפרטרופיה של התאים. בתרבית של תאי אנדותל עליה דומה בריכוז הנתרן בנוזל התרבית גורמת עליה בכמות החלבון וה- ,RNA ובהמשך עליה בהתבטאות mRNA של c fos . סכום: כמות הנתרן בדיאטה שולטת על נוקשות עורקי ההובלה הגדולים, תגובתיות עורקי ההתנגדות הקטנים יותר ועובי הדופן של שניהם. עודף מלח גורם עליה בכמות הקולגן ויצור יתר של רדיקלים חמצניים בדפנות העורקים. הורדת המלח בדיאטה מונעת זאת. 3. אי ספיקת לב: המלח גורם דרך יתר לחץ דם להפרעת התכווצות סיסטולית ובהמשך דיאסטולית. עודף הנפח החוץ תאי מעלה הצורך בפעילות מוגברת של הלב. הורדת כמות המלח בדיאטה משפרת סימפטומטית חולי אי ספיקת לב. אין כל מחקר מבוקר ומסודר על דיאטה דלת מלח באי ספיקת לב. 4. Stroke: ככל שאוכלים יותר מלח, שכיחות ה- strokes עולה. התמותה מ- stroke לא קשורה ליתר לחץ דם כמו שקשורה היטב לכמות הנתרן בשתן. ב- 12 ארצות אירופיות הפרשת הנתרן בשתן לא היתה קשורה ללחץ הדם הסיסטולי אך רק לתמותה מ- stroke . ה- stroke בחולדות קשור לנתרן בדיאטה ללא קשר ליתר לחץ דם. מתן דיורטיקה בחולדות שהן stroke prone מוריד שכיחות CVA ללא שינוי בלחץ הדם. 5. תרומבוציטים: אגרגציה של תרומבוציטים הנגרמת ע"י אדנוצין 5 דיפוספט מואצת תחת דיאטה רבת מלח בגברים. גם בנשים עלית נתרן בדיאטה מ- 10 ל- 200 ממו"ל ליום, מגבירה את אגרגצית התרומבוציטים. בחולים עם יתר לחץ דם אגרגצית התרומבוציטים תעלה עם עליית הלחץ דם ועם דיאטה רבת מלח וקשורה למספר הרצפטורים האדרנרגים 2b . 6. תפקוד כליתי: עליה בקליטת מלח מ- 1 ל- 8% למספר שבועות מעלה לחץ דם וגם את גודל ומשקל הכליות בחולדות. הכליות ההיפרטרופיות מפתחות פיברוזיס גלומרולרית ואינטרסטיציאלית, עם עליה ברמות הקולגן ועליות ב- b-TGF . לאחר כריתת כליה, דיאטה דלת מלח מפחיתה את ההיפרטרופיה הקומפנסטורית של הכליה השניה. בחולים עם יתר לחץ דם עליה עליה בקליטת נתרן גורמת עלית GFR, תנגודת וסקולרית, לחץ קפילרי תוך גלומרולרי ופרוטאינוריה. בחולים עם מחלה כליתית כרונית, דיאטה של 100 מא"ק נתרן ליום גורמת הפחתה בפרוטאינוריה והאטה בהתדרדרות ה- GFR לעומת דיאטה של 200 מא"ק נתרן ליום. דיאטה דלת נתרן יכולה לגרום ירידה בסקלרוזיס, נפח הגלומרולוס ופרוטאינוריה בחולדות דיאבטיות או בחולדות עם כריתה תת שלמה של הכליות. האפקט המועיל של חוסמי ACE על הורדת פרוטאינוריה מתעצם בדיאטה דלת מלח (50 ממו"ל) ומתבטל בדיאטה רבת מלח (200 ממו"ל). האפקט האנטיפרוטאינורי היעיל ביותר של חוסמי ACE בחולים עם מחלות כליה לא סכרתיות הינו כאשר החולים מקבלים פחות מ- 100 מא"ק נתרן ליום. בדיאטה רבת מלח, כאשר האפקט של חוסמי ACE נעלם, ניתן להחזירו ע"י מתן דיורטיקה. ב. מצבים לא וסקולרים 1. צפיפות עצם ואבנים בדרכי השתן הפרשת הנתרן בשתן שולטת על הפרשת הסידן. לפיכך, דיאטה רבת מלח גורמת היפרקלציוריה שבהמשך יכולה לגרום הוצאת סידן מהעצם. אכן, בדיאטה רבת מלח בבריאים ובריאות נמצא שככל שעולה רמת הנתרן בדיאטה, אובד יותר סידן בשתן וכן עולה רמת הידרוקסי פרולין בשתן. בבנות צעירות יש קשר הדוק בין נתרן וסידן בשתן עם אפקט שלילי של כמות הסידן בגוף וצפיפות העצם. בנשים לאחר המנופאוזה הנתרן בשתן נמצא ביחס שלילי לצפיפות העצם אינטרטרורקטרי ובירך. אם כמות הנתרן בשתן פחותה מ- 92 מא"ק ליום, אין איבוד עצם. בהתאם לכך, תיאזידים, המורידים רמות סידן בשתן, מפחיתים שכיחות שברי פרק ירך. ביתר לחץ דם, באדם ובחולדה, יש הפרשה מוגברת של סידן בשתן במקביל לעליה במטבוליזם העצם. יתכן ששכיחות היתר של אבני דרכי שתן ביתר לחץ דם קשורים להיפרקלציוריה הנגרמת ע"י דיאטה רבת מלח. 2. קרצינומה של הקיבה: מכל הפקטורים הקשורים לקרצינומה של קיבה, הנתרן הוא המשמעותי ביותר. באוכלוסית מדינות רבות (מחקר ה- Intersalt ) יש קשר הדוק בין רמות הנתרן בשתן ושכיחות סרטן הקיבה. דיאטה רבת מלח באדם ובחיות גורמת גסטריטיס עם אפקט קרצינוגני מוגבר לקרצינוגנים שונים. גם החידק הליקובקטר פלורי, הקשור למעבר גסטריטיס לסרטן קיבה, עובר קולוניזציה מוגברת בנוכחות דיאטה רבת מלח. 3. אסטמה: יש נתונים שבגברים דיאטה רבת מלח מחמירה אסטמה. אין קשר בין מלח לתגובתיות דרכי האויר הנורמלים. סה"כ בנושא זה המחקרים קטנים ומועטים. הערת העורך: ההקפדה על דיאטה דלת מלח בטיפול ביל"ד אינה נשמרת בחיי יום יום. נראה לפי הנ"ל שהנושא חשוב ביותר וחיוני לנסות לבצע זאת. יתכן ומסתבר שגם בחולים עם גורמי סיכון ללא ל"ד, דיאטה דלת מלח חשובה (למרות שאין הדבר מקובל עד היום). הנושא גם מחזק את הצורך החיוני לתת דיורטיקה בעדיפות גבוהה יותר בטיפול ביל"ד.
שלום רב! לאמי בת ה-58 התגלו רמות כולסטרול גבוהות ואי לכך היא הופנתה לדיאטנית ע"י רופאת המשפחה. לצערה, התור הקרוב ביותר הוא לעוד שלושה שבועות מהיום ולכן עד שהדיאטנית תבנה לה תפריט דל בכולסטרול ברצוני לשאול מאילו מזונות עליה להמנע ע"י להוריד את רמת הכולסטרול? באילו מזונות יש כולסטרול ברמות גבוהות או בכלל? תודה
דנה שלום כתבנו רבות בנושא הכולסטרול, כאן בפורום, ואני ממליצה לערוך חיפוש תחת מילת המפתח "כולסטרול". אני מבינה את הדאגה הרבה לאמך, אך שלושה שבועות אינם תקופת זמן ארוכה כלל ולא יגרם כל נזק אם תמתינו בסבלנות עד לתורכם אצל הדיאטנית, ובכך תרוויחו ייעוץ אישי המתאים למצבה הכולל של אמך, גילה ומצבה הרפואי. בברכה-ליטל
שלום, אני בחורמ בת 26 בריאה אבל הרופא אמר לי שאני צוברת מעט נוזלים, קצת בצקתית. הוא הציע לי טיפול בכדור משתן פעמיים בשבוע. אני כמעט ולא משתמשת במלח, שותה מים 8-10 כוסות ביום. שאלותיי: 1. אני יודעת שגם פטרוזיליה משתנת. ע"מ להשיג אפקט רצוי כמה יש לצרוך ממנה ביום? 2. מה היעילות של כמוסות פטרוזיליה ביחס לתבלין הטרי? 3. אילו עוד מרכיבים בתזונה יכולים לגרום להוצאת נוזלים עודפים. בברכה, נועה
נועה שלום צר לי, אבל אין באפשרותי לייעץ לך באחריות מבלי להכיר את מצבך הרפואי במלואו. בברכה-ליטל
שלום, יש לי שיער ארוך, ובעיית נשירה, האם ישנם איזשהם ויטמינים שיכולים לחזק את שורש השיערות, או מאכלים מסויימים? אמרו לי שאבץ יכול לעזור, האם זה נכון? תודה ע'.
שלום רב ישנם גורמים רבים המשפיעים על בריאות השיער. בינהם גנטיקה, מצב הורמונאלי, עונות השנה, סוג השמפו והמרכך, ייבוש שיער במייבש, שימוש בתכשירים שונים, חשיפה לשמש, תרופות ,גיל, וגם תזונה. בהקשר התזונתי, נשירת שיער יכולה להעיד על תת תזונה כתוצאה מחסר בחלבון, אנרגיה, ברזל, אבץ ועוד מרכיבים. במקרה של נשירת שיער יש להיוועץ בראש ובראשונה עם רופא עור, שיאבחן את סיבת הנשירה, וייתן טיפול מתאים. בברכה-ליטל
שלום לתזונאי/ת, ברכות לצוות התזונאי על פועלכם הרב והמקצועי לתועלת הפונים בפורום. יישר כוח ! בעידן הטכנולוגיה המתקדמת "התברכנו" בשפע פרי וירק מהונדסים כמוהם, לא ידענו בעבר. אפשר למכרם כיום לפי סוג,מידה, צבע ורכות; קטן, בינוי עד ענקי XL . בשם ההורמונים והצבע. על כולם מנצחת רמת מתיקות גבוהה מהרגיל. בפרט בענבים, בטטות, גזר. מדאיג ! מחד, מומלץ להרבות באכילת מיגוון פירות וירקות מאידך, הם עתירי סוכר, לבד מרכיבים מהונדסים לתוחלת חיי מדף ארוכים, גודל ויופי צבעוני. אכילת מיגוון פירות בפרט ענבים, מעלה בלי ספק את רמות הסוכר בדם ואז מה..? גם אם פרי אחד ביום ומכל סוג, כמומלץ. שלא לדבר על חולי סוכרת, עליהם ודאי אסורה אכילת פירות בנוסחה המודרנית. אני נוהגת לאכול פירות ו/או לשתות מיצי פרי עם בוקר ו/או בין הארוחות. לעולם לא כקינוח. עם זאת, אכילת ענבים גורמת לי לתחושת מלאות ונפיחות.כך גם מילון לבד, אבטיח לכשעצמו או אפילו תפוח. שלא לדבר על מה שעושים לי הגוייבה, השום, הבצל וכמוהם. כן/לא לאכול ומכל סוג ? תודה רבה .
שלום שרי כתבת כאן מספר אמירות וקביעות לגבי פירות וירקות, שאם חלקן איני מסכימה, וחלקן אינן מדויקות. נכון הוא כי הפירות מכילים מה שנקרא "סוכר פשוט", המעלה את רמת הסוכר בדם באופן זמני, אך כשאדם אינו סובל מסכרת, אין כל בעיה או נזק עם עליה זו. בתגובה מפריש הלבלב אינסולין, אשר מפנה את הסוכר הזה מהדם, ורמת הגלוקוז חוזרת לנורמה. גם חולי סכרת אינם מוגבלים לחלוטין באכילת פירות, רק שבמקרה כזה, ישנה הגבלה כמותית של מספר מנות הפרי ליום (ומנת הפרי מוגדרת היטב כמותית, כלומר לא רק "ענבים" אלא "עשרה ענבים" לדוגמא), כמו גם העיתוי בו נאכלים הפירות (בהתאם לזמני הארוחות ולטיפול התרופתי), וההרכב הכולל של הארוחה. לגבייך, הבנתי (?) כי אינך סובלת מסכרת, וכי בעייתך עם הפירות וירקות ספציפיים גורמת לתחושת מלאות ונפיחות. יתכן ומדובר ברגישות אישית, אינדוודואלית. זה בהחלט קיים, אך לא נראה לי שיש קשר ישיר לעניין ההנדסה הגנטית. בדרך של אלימינציה, נסי לאתר מה עושה לך טוב ומה לא. בברכה-ליטל
שלום לתזונאי/ת, נחשפתי למגע אלומות חיטה יבשה (לצרכי עיצוב) שגרמו לתגובה אלרגית - "אורטיקריה". פריחה עבה ומציקה כיסתה חלקים מפלג הגוף העליון והבטן, מלווה אדמומיות, גרד, תפיחה וסבל רב וממושך. (מכולם - האלוורה של עין יהב בלבד עשתה את העבודה !). האם להקיש מהאירוע רגישות למאכל חיטה למוצריה, בכלל זה - גלוטן ? אני מנסה לקשור ביניהם עקב רגישות כללית וידועה, שנים (57) ; מלאות מכלום כמות, שיהוקים, גזים, אי נוחות כללית, חמיצות. גסטרוסקופיה - דלקת והליקובקטר פילורי שטופלו. אין עדות לכיב. לחם (מלא ואחרים, עם/בלי שמרים) גורם לי לתחושת חמיצות וטעם רע בחלל הפה. מאכלים עמילניים, קטניות ואחרים, גורמים לי לתחושת מלאות ואי נוחות. גזים באכילת מוצרי חלב שאני מאד אוהבת (כנראה רגישות ללקטוז) - סויה במקום. האלימינציה בתפריט גדולה. איך שוללים מעבדתית רגישות למזונות שונים בעיקרם - ספציפית לחיטה (גלוטן)? כיצד מתקבלים אליכם לבירור ברמב"ם ? תודה
שרי שלום! על פי התסמינים שאת מתארת, ייתכן בהחלט שאת סובלת מרגישות (או אלרגיה) לחלבון החיטה וייתכן שאף מדובר בצליאק. דרך החשיבה שלך נכונה ויש לאבחן זאת בצורה מסודרת, הן ע"י בדיקות דם ויתכן ואף אנדוסקופיה נוספת. אני ממליצה לך לפנות לרופא גסטרו לשם אבחון. את מוזמנת ליצור קשר עם המכון הגסטרואנטרולוגיה לקביעת תור: http://www.rambam.org.il/departments/detail.asp?cod=3&depID=536 במידה ואכן תאובחן רגישות ספציפית למזון, תקבלי הפנייה לדיאטנית. בברכה, נועה
קנינו חבילת ביצי תרנגולות רגילות (20 במספר) ממושב בצפון. כל הביצים כולן הכילו בתוכן 2 חלמונים. זה נראה לי מוזר... מה זה אומר לגבי התזונה של התרנגולות? איך זה משפיע עלי? האם זה מוטציה? פגם גנטי? האם עדיף לאכול ביצים עם חלמון 1?
עדי שלום! על אף ששמעתי על מקרים כאלה, אין לי שום מידע בנושא. לא לגבי הגורם (והאם הוא קשור בתזונת התרנגולות...?), למרות שלדעתי זה דומה לתאומים, ביצית שהתחלקה לשתיים, ולא לגבי סכנות (אם בכלל). לכן אני גם לא יכולה לגבש עמדה ולומר איזה ביצה מומלצת יותר. למרות שידוע שהחלמון הוא שמכיל את הכולסטרול בביצה, אני לא יודעת לומר האם כאן מדובר על חלמון כפול או אותה כמות שמחולקת ל - 2. הייתי מציעה לך לפנות בשאלה למשק שקנית ממנו את הביצים או למועצת הלול: http://www.eggs.org.il/ בברכה, נועה
אימי לאחר DVT טרומבוזה ברגל ונאמר לה לא לאכול עלים כמו חסה, כרוב וירקות ירוקים. האם אוכל לקבל פרוט מדויק של סוגי המזון האסורים לאכילה. בחוברת ההדרכה כתוב גם עדשים וחומוס. אשמח לקבל מידע יותר מדויק. חנה כהן
חנה שלום האם אמך קיבלה את ההנחיות בגלל נטילת התרופה קומדין? אם כן, התייחסנו רבות מאוד לאחרונה לנושא זה. את מוזמנת להריץ חיפוש בתוכן הפורום עם מילת המפתח קומדין או ויטמין K . בברכה-ליטל
בהמשך לשאלתי ...דחוףף אני בת 13 האם זה משקל תקין כאשר מטר 1.68 ומשקל 56
טלי (או גל?) שלום! משקלך תקין לגילך ולגובהך. בברכה, נועה