פורום תזונה קלינית

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - תזונה קלינית - שיבא תל-השומר
15175 הודעות
14864 תשובות מומחה
21/07/2005 | 18:49 | מאת: ב

האם יש תפריט למי שסובל מעצירות וטחורים לא עושה פעילות גופנית איזה דברים לאכול גבר בן 23

24/07/2005 | 13:01 | מאת:

שלום לך! אם תקרא את מכתב הפתיחה שלנו, תבין שאין באפשרותנו לתת תפריטים אישיים. בעיקרון מניעת עצירות מושתת על צריכת סיבים תזונתיים, שתייה מרובה ופעילות גופנית. יש בהחלט מקום לפנות לייעוץ אישי בעניין, תוך לקיחה בחשבון של הטחורים וטיפול תרופתי במידה וניתן. בברכה, נועה

21/07/2005 | 10:12 | מאת: נועה

שלום רב ביתי בת 4 רגישה לחלב: מקיאה. לא ברור למה רגישה לחלבון או ללקטוז. לשם בירור סוגייה זאת הרופא המליץ לי לתת לה גבינה צהובה (קשה) שבה אין לקטוז (תסיסה) אך יש חלבון ואם מקבלת זאת טוב סימן שהרגישות אינה לחלבון. עד כאן ההסבר של הרופא. לפי ידיעתי גבינה צהובה הינה מותכת כלומר הקשרים של אבני הבנין של החלבונים משתנה ולכן גם הרגישות לחלבון אינה מהווה בעיה. אודה לך אם תעשי לי סדר... בברכה

21/07/2005 | 14:12 | מאת:

נועה שלום! מאיזה גיל? אם זה מהינקות, זו קרוב לוודאי אלרגיה. מתי הייתה החשיפה האחרונה של בתך לחלב? הקאות בד"כ מעידות על אלרגיה וזו מתבטאת בתגובה לחלבון (חלב פרה במקרה הזה). אי סבילות ללקטוז (שזו אינה אלרגיה) מתבטאת בנפיחות, גזים ושלשולים. אם אינה נובעת מפגיעה זמנית (זיהומים, אנטיביוטיקה), היא מאוד מאוד נדירה בזמן ינקות. מירב הסיכויים שמדובר באלרגיה לחלבון. אלרגיה תתבטא גם בתגובה לגבינה צהובה. לא מומלץ לעשות חשיפה לחלבון עם מזון שמכיל ריכוז כה גבוה של חלבון כמו גבינה צהובה. בד"כ עושים זאת עם מזונות בעלי ריכוז נמוך של חלבון (חלב, פורמולה, לבן או יוגורט) ובצורה מאוד הדרגתית, כפית, 15 דק' הפסקה, 3 כפיות ועוד הפסקה וכו'. כמו כן, מקובל לעשות חשיפה במסגרת אישפוז, תוך כדי השגחה רפואית והדרכה מסודרת איך עושים זאת ואיך ממשיכים אח"כ בבית. רצוי מאוד לפנות לגסטרואנטרולוג ילדים או אלרגולוג ילדים על מנת לאבחן אלרגיה/רגישות למזון בצורה מסודרת. לאחר שבוצעה אבחנה, ואכן יוכח שיש אלרגיה/רגישות למזון, יש לקבל הפניה לדיאטנית ילדים לקביעת טיפול תזונתי מתאים תוך שימת דגש על מזונות מתאימים ומניעת מחסורים תזונתיים. הידע שלך לגבי גבינה צהובה אינו מדוייק. המבנה השניוני של החלבון (שרשרת חומצות האמינו) לא משתנה בתהליך הווצרות הגבינה. על מנת למנוע תגובה אלרגית, יש לפרק את השרשרת הזו לשרשראות קצרות מאוד הנקראות פפטידים (והתהליך הזה נקרא הידרוליזה). זה לא קורה בגבינה צהובה... בברכה, נועה

21/07/2005 | 07:41 | מאת: אור

כמה קלורויות יש להערכתך בחלב עיזים (3 אחוז)? אני אני אוכלת בבוקר ברנפלקס (חצי כוס )עם חצי כוס חלב עיזים (אסור לי חלב פרה), האם עלי לחשב זאת כעוד יחידת שומן ביום? עד עכשיו הייתי שותה רק סויה, אבל אני מעדיפה לגוון (בעיקר לאור הפירסומים) תודה

21/07/2005 | 17:24 | מאת:

שלום אור בחצי כוס חלב עיזים (100 מ"ל) יש 60 קק"ל ובחצי כוס ברנפלקס יש בערך 80 קק"ל. סה"כ- 140 קק"ל. אנחנו מחשיבים מנת שומן ל- 5 גרם שומן, ולכן אין כאן מנה מלאה (רק שלושה גרם). מדוע אינך יכולה לשתות חלב פרה? האם זה בגלל אלרגיה לחלבון חלב פרה או שמא זו רגישות ללקטוז? אם מדובר ברגישות ללקטוז, אני מוכרחה לספר לך שערכנו , אני ונועה השוואה בין תכולת הלקטוז בחלב עיזים לעומת חלב פרה, וראינו שאין כמעט הבדל בין כמות הלקטוז שבחלב העיזים לזו שבחלב הפרה. (4.45 גרם ל-100 מ"ל בחלב עיזים לעומת 4.6 גרם ל-100 מ"ל בחלב פרה... הבדל כמעט זניח...) אם מדובר באלרגיה לחלבון חלב פרה אז זה כמובן לא רלוונטי. בברכה-ליטל

21/07/2005 | 01:17 | מאת: שלום עליכם !

אני גבר בן 25 וחילוף החומרים שלי איטי מאוד ( יציאה פעם ביומיים - שלושה ) . התחלתי לקחת אבקת פסיליום ורציתי לדעת האם הפסיליום מזיק . כמו כן , איזה פתרון טבעי נוסף יש לבעיה ( חוף מירוקים , מים וספורט ) . עניין אחר , הבנתי שיש הבדל בין לרדת 5ק"ג מים לבין לרדת 5 ק"ג שומן . כיצד אוכל לדעת שאני מוריד שומן ולא נוזלים מהגוף? כיצד מורידים אחוזי שומן בגוף..? תודה ויום מקסים

21/07/2005 | 17:15 | מאת:

שלום רב ראשית, אני רוצה להבהיר את המושג "חילוף חומרים" כי אתה לא הראשון שטועה בו. כשאומרים חילוף חומרים לא מתכוונים למספר היציאות שיש לאדם ביום. כמו כן, אדם הסובל מעצירות לא נחשב לאדם בעל חילוף חומרים נמוך, כמו גם ששלשולים אינם נחשבים כחילוף חומרים מהיר. חילוף חומרים או בשמו המקצועי- מטבוליזם הוא מונח המתאר קשת רחבה של פעילויות ביוכימיות הקשורות בניצול חומרי מזון (נוטריאנטים) הכולל פירוק וסינתזה. אתה סובל ממספר יציאות נמוך (לא יודעת אם זו עצירות או לא). זה יכול להיות קשור גם לתזונה כמובן, אך לא רק. זה קשור לחוסר של פעילות גופנית וזה קשור גם לשתייה בלתי מספקת. תוספת של סיבים תזונתיים, כתוסף (דוגמאת הפסיליום) או במזון עצמו (פירות, ירקות, דגנים מלאים) היא אכן התשובה התזונתית לפתרון הבעיה באם הבעיה היא אכן תזונתית. בקשר לשאלתך השנייה. איך מודדים אחוזי שומן בגוף? ישנן כמה דרכים, ובדרך כלל לא ניתן למדוד במדוייק בבית. דרך אחת היא מדידת קפלי עור ע"י קליפר, וחישוב נוסחתי (אי אפשר לעשות לבד). ישנם מכשירים המודדים את כמות המסה הכחושה הנקראים ביו-אלקטריקל אימפידנס, אך התשובות שלהם אינם מדוייקות. על מנת לרדת 5 ק"ג שומן צריך לעשות דיאטה מאוזנת מבחינת ההרכב וגם מתאימה מבחינת סה"כ הקלוריות, ולשלב פעילות גופנית אירובית, בעצימות ובתדירות מתאימה. כיצד אתה יודע שהורדת בעיקר שומן? על המשקל לא תראה ירידה חדה, אך במדידת ההקפים תראה ירידה יפה של מספר סנטימטרים (5 ק"ג שומן זה לרדת במידה וקצת במכנסיים...). בברכה-ליטל

האם ידוע לך על יתרונות מוכחים (מדעית) של טיפול בחומצות השומניות בהפרעותק שב וריכוז ואם כן - אשמח לפירוט של מינונים, זמן השפעה וכו. תודה מראש אורן

אורן שלום! הקשר בין חומצות שומן מסוג אומגה 3 (בעיקר DHA) להפרעות קשב וריכוז נחקר מ - 2 סיבות: 1. DHA היא מרכיב בסיסי במעטפת תאי המוח. חסר בה קשור במחלות שעיקרן תפקוד מוחי. 2. נמצא חסר בחומצת שומן זו בקרב חולי AD/HD. יחד עם זאת, למרות שיש בסיס מדעי להניח שטיפול כזה יכול להועיל, עדיין לא הצליחו להוכיח זאת באופן חד משמעי במחקרים בהם הטיפול נוסה בילדים. ראשית, לצערי עדיין לא בוצעו מספיק מחקרים. שנית, אין אחידות לגבי המינונים ומשך הטיפול שנוסו. יש אפקט בריאותי בהוספת חומצות שומן אלו. אין בהן נזק. יש דיווחים על הצלחות. לכן הבחירה נותרת בידי ההורים האם לתת צ'אנס לשיטת הטיפול הזו שעדיין לא הוכחה כיעילה. בברכה, נועה

אני בן 60 בריא מתאמן במכון כושר.שאלתי : מה היא המנה המומלצת של אומגה3 ?מאמר במדורכם טען שמנה מומלצת היא 7עד10 כדורים ביום !! היתכן ? תודה סוס

20/07/2005 | 13:26 | מאת: בן25

כמה גרם חלבון מומלץ לצרוך ביום ? אני מתאמן בחדר כושר הגובה שלי 1.73 ושוקל 65 ק"ג מהי הכמות המאוזנת ביום שאם אעבור אותה,השרירים "יגדלו" ? תודה

20/07/2005 | 16:41 | מאת:

שלום לך! על אף מה שיאמרו לך אולי בחדר הכושר, לא מומלץ לצרוך יותר מ 1.5 גר' לכל ק"ג משקל גוף. על מנת לקדם עלייה במסת השריר יש להקפיד על איכות החלבון, מרכיבים נוספים בתפריט ותזמון נכון של אבות המזון על פי לוח הזמנים של הפעילות. מומלץ בחום לפנות לייעוץ דיאטנית העוסקת בתחום הספורט, לשם התאמת תוכנית אישית. בברכה, נועה

20/07/2005 | 08:41 | מאת:

שלום לכולם! לאור הודעת משרד הבריאות בנוגע לצריכת סויה, חשבתי שיתעוררו שאלות רבות ועל כן אני מקדימה אותכם עם מעט אנפורמציה, מתוך תקווה שתענה לפחות לחלקכם. סויה, על כל יתרונותיה הבריאותיים, מכילה חומרים צמחיים שצריכת בעודף עלולה לגרום לבעיות התפתחותיות ואחרות. מסיבה זו יצאו בהמלצה שעיקרה - הגבלה! לגבי תינוקות - חשוב שרופא יקבע האם מדובר באלרגיה לחלבון חלב פרה. באם כן, מכיון שעלולה להופיע גם אלרגיה לחלבון הסויה, ישנם תכשירי הזנה המתאימים למצב זה (המבוססים על חלבון חלב פרה מפורק) והשימוש בהם מומלץ עד גיל שנה, אז ברוב המקרים האלרגיה חולפת. יש להתייעץ ברופא ילדים ו/או דיאטנית ילדים. אם מדובר באי סבילות ללקטוז (שהיא ברוב המקרים זמנית), גם אז ישנו תכשיר הזנה מתאים שאינו מבוסס על חלבון סויה אלא חלבון חלב פרה. שוב, מומלץ להתייעץ ברופא ילדים ו/או דיאטנית ילדים. לגבי ילדים - ההגבלה מיועדת כמובן לאוכלוסיה בריאה. מי שממשיך לסבול מאלרגיה למוצרי חלב (ומזונות שונים אחרים), רצוי לפנות לייעוץ תזונתי אישי ומסודר כדי לבנות תפריט מתאים המבטיח מניעת חוסרים תזונתיים. מעונות היום יהיו חייבים ליישר קו עם ההמלצה ואם יפנו לשימוש יותר נרחב בדגים (רצוי דגי ים צפוני), אזי הילדים יצאו רק נשכרים. על ההורים לזכור שאין זה משחרר אותם מהאחריות לתת גם 3 מנות של בשר בשבוע, על מנת להבטיח כמות ברזל נאותה. לגבי נשים עם סיכון לסרטן השד, המידע המועט שבידי אכן קובע שיש לעשות שימוש זהיר ביותר בסויה. לגבי גברים (אוכלוסיה שהועדה לא ציינה), גם כן מומלץ משנה זהירות משום שיש מחקרים בבעלי חיים שמראים על ספירת זרע נמוכה, יכולת תנועתיות מופחתת של הזרע וכן גם תחילה של פירסום מחקרים ברקמות אנושיות שמראים שהסויה משרה סביבה עוינת לזרע. לדעתי, זוגות שסובלים מבעיות פריון, עדיף שימנעו (2 בני הזוג) מסויה בתקופת הניסיונות/טיפולים. למי שתוהה לגבי הסויה בתזונת המזרח הרחוק והשפעותיה, לצערנו לא מגיעים מספיק מחקרים טובים מאזור זה של העולם ולכן קשה להאריך את היתרונות/חסרונות. אני יכולה לציין נתונים לא מחקריים שכולם וודאי מכירים מחלק זה של העולם - גובה נמוך (גם גברים וגם נשים), שעירות פחותה בהרבה של הגברים. אולי אלו קשורים??? תהייה שלי. נשמח לענות לשאלות שיתעוררו בנושא זה. בברכה, נועה

20/07/2005 | 14:16 | מאת: חווה

אם כך, האם יש יתרונות תזונתיים ובריאותיים לאכילת סויה "במידה". כמה זה "במידה" וכמה זה "צריכה בעודף" לאנשים בוגרים? תודה

20/07/2005 | 16:37 | מאת:

חווה שלום! ה - FDA האמריקאי קבע כמות למבוגרים שנחשבת בריאה ומסייעת להפחתת הכולסטרול וה - LDL כולסטרול. מדובר על כ - 2 מנות ביום. אני מסתייגת מכך, מהסיבות שמשרד הבריאות העלה (ויש נוספות...), וכן, ביודעי עד כמה הפוליטיקה של החקלאות האמריקאית מהווה גורם מרכזי "בדחיפה" הבריאותית של הסויה. לדעתי לא צריך יותר ממנה אחת ביום. להדגיש, זוהי דעתי האישית. לדעתי על קבוצות הסיכון שציינתי - נשים עם סיכון או מחלת סרטן שד פעילה - במקרה הזה מדובר גם בהמלצה של משרד הבריאות, זוגות בגיל הפוריות המתקשים להרות), להפחית השימוש במוצרי סויה. בברכה, נועה

19/07/2005 | 17:15 | מאת: שחר

שלום מה הנזק שיש בסוכר? מה התועלת שבו? תודה

19/07/2005 | 17:46 | מאת:

הי שחר אני לא אוהבת את המונח "מזיק" בהקשר של מזון כי אין מזון אסור . תרשה/י לי להתייחס במונחים של יתרונות וחסרונות תזונתיים: חסרונות: קלוריות ריקות ועודפות המצטברות כשומן באם לא מנוצלות עליה ברמות האינסולין בדם בצורה חדה- מה שמעורר תחושת רעב תרומה משמעותית לעלייה מיותרת במשקל נזק לשיניים יתרונות: מקור אנרגיה זמין מאוד לניצול מיידי (לפעמים זה מאוד חשוב) הנאה עכשיו, הכל עניין של מינון . אומרים שהדברים הטובים מגיעים בכמויות קטנות. במקרה של סוכר לבן, המשפט הזה נכון מאוד,לדעתי. בברכה-ליטל

18/07/2005 | 19:56 | מאת: נטלי

שלום, בבדיקות הדם שלי מזה שנים יש חוסר בברזל. ניסיתי לקנות כדורים עם ובלי מרשם של חברות שונות אולם בכולם הברזל גורם לשינוי ביציאות שלי, במרקם ובצבע. האם יש פתרון / המלצות לנטילת ברזל שלא יגרום לשינוי במערכת העיכול (אני לא נוטלת עם מוצרי חלב) ? תודה מראש

19/07/2005 | 17:38 | מאת:

שלום נטלי ישנם כל מני סוגים של כדורי ברזל בהרכבים שונים ובמינונים שונים ובוודאי שניתן להחליף, אך אני ממליצה לעשות זאת תחת יעוץ ומעכב של איש מקצוע מוסמך. אם מדובר בשינוי צבע בלבד (כהה יותר) זה לא צריך להטריד אותך כי זה צפוי ולא מסוכן. אך אם מדובר גם בעצירות, שווה להחליף תוסף. בברכה-ליטל

18/07/2005 | 16:07 | מאת: תמי

לנועה שלום רב! בהמשך לשאלותיך הקודמות, מבקשת יעוץ. ערך ה- LDL הוא 151.6, וה- HDL הוא 54 וכתוב שהוא נמוך. בנוסף על אותו הדף רשום cholesterol/HDL 4.1 והוא גבוה במעט (לפי מה שכתוב). 1. האם תוכלי לומר לי מה זה אומר ומה המאכלים שעלי לאכול על מנת להעלות את הכולסטרול הטוב? 2. בהתיחס לתשובתך לגבי חומצה אורית, הייתי רוצה לדעת מהם המאכלים מהם כדאי להמנע ואילו לאכול על מנת להוריד את ערך החומצה. אני בת 53. תודה, תמי

תמי שלום! התשובה לשאלתך מורכבת ולא כ"כ מתאימה לאינטרנט. שוב, חסרים לי פרטים כדי לתת לך תשובה כוללת (משקל, גובה, מחלות נוספות? טיפול תרופתי?) אך בעיקרון, התופעות שאת סובלת מהן יכולות להעיד על תסמונת מסויימת (על הרופא לאבחן זאת) הדורשת טיפול. קרוב לוודאי שההתייחסות הראשונית צריכה להיות באמת תזונתית ושינוי אורח חיים (דגש על פעילות גופנית, שלא ציינת אם את עושה או לא...). אני ממליצה לך בחום לפנות לייעוץ דיאטנית קלינית ולהביא לה מכתב הפנייה מפורט מהרופא לגבי מצבך הרפואי וכן את תוצאות בדיקות הדם שלך. הנחיות תזונתיות פרטניות תוכלי לקבל ממנה. בברכה, נועה

18/07/2005 | 15:33 | מאת: חנה

כ -250 - 300 גרם חמוס (בייתי שעושים שם) ( כ- 2 כפות הדשה גדושות כף הגשה גדושה של פול כ 150 - 200 גרם (זה קצת סמיך יוצא כי זה מבושל במין סיר לחץ) מעט טחינה כמו של פאלאפל (נוזלית) ושמן זית -- אפשר לבקש לשים קצת) ביצה קשה ופיתה האם הערכה הקלורית שנתתם מיתיחס לזה -- וכולל הפיתה והביצה ?? ואיך זה מיסתדר עם כמות הקלוריות של החומוס שרשום שחומוס שקונים בסופר?? איך יתכן שארוחה טובה ויחסית בריאה עושה כל כך הרבה בעיות כאשר מתחילים לחשב קלוריות מי שלא יודע קלוריות יוכל את הארוחה הזו וידע שהוא אוכל בריא וטוב ואני לא חושבת שישמינו מזה כארוחת צהרים נ אז מה קורה כאן תודה

19/07/2005 | 09:39 | מאת:

חנה שלום! את מפתיעה אותי. לא נראה לך הגיוני שזה מזון עשיר קלוריות? הצריכה הקלורית הממוצעת של ישראלי היא מעל 3000 קלוריות! חומוס ומזון מהיר אחר הם הסיבה לכך. כמעט ואין מנה של מזון מהיר שמכילה פחות מ - 800 קק"ל. יחד עם זאת, כפי שליטל ציינה, חומוס הוא מהיר אך לא ג'אנק, באופן כללי כל המרכיבים בריאים. יש בעיה עם הכמויות. חומוס טרי וביתי לא נשמר תקופה ארוכה. מרכיביו הטבעיים מסייעים במעט לשפר את אורך חייו, רובם על בסיס שמן. בואי נפרק את החומוס למרכיביו: חומוס גרגירים, טחינה גולמית, שמן זית ומיץ לימון. אין לנו כל דרך להעריך את תכולת הקלוריות אלא אם נקבל את המתכון. היחסים בין המרכיבים הללו משתנים ממתכון למתכון. אני מקווה שאת מבינה שככל שיש יותר טחינה ושמן זית, התכולה הקלורית עולה. בחומוס תעשייתי אפשר לשפר את אורח חיי המדף לא רק באמצעות שומן אלא גם באמצעות חומרי שימור אחרים. מסיבה זו הוא יכול להיות קצת פחות עשיר בקלוריות. בד"כ גם קצת פחות בריא כי לא תמיד עשוי עם שמן זית אלא שמנים פחות מומלצים. וכן, בחישוב כללנו את הפיתה והביצה. בברכה, נועה

18/07/2005 | 10:38 | מאת: דנה

הי נועה המדובר באדם מבוגר ללא בעיות בריאות מיוחדות. האם עליי להבין שהמדובר בבעיה או בסימפטום של בעיה רפואית? תודה דנה

19/07/2005 | 09:26 | מאת:

דנה שלום! כפי שהסברתי לך בתשובתי הקודמת- זה יכול לנבוע לא רק ממחלות כרוניות (קשות, שקרוב לוודאי לא בכך מדובר אך אם שאר הסיבות לא רלוונטיות, יש לפנות לבדיקה אצל רופא). הסיבות הנוספות היותר הגיוניות: זיהום ויראלי זמני במערכת העיכול תגובה לתרופה הפוגעת בספיגה במערכת העיכול מזון מקולקל? בברכה, נועה

17/07/2005 | 23:30 | מאת: איילת

אני מצטטת מתוך מאמר " Folic acid supplementation may mask an occult vitamin B12 deficiency and further exacerbate or initiate neurologic disease" ובמחשבה שנייה, מה הרציונאל להוסיף חומצה פולית לטבליות של ויטמין B12 האם לצירוף האמור יש יתרון על טבליות של B12 בלבד? תודה.

איילת שלום אני לא ליטל אבל שמעתי לפני כמה שבועות הרצאה בנושא. הכוונה במיסוך היא שרמה תקינה או עודפת של חומצה פולית גורמת לכדוריות הדם להראות תקינות גם אם רמת ויטמין B12 נמוכה. כמובן שהנזק הנגרם למערכת העצבים כתוצאה מחסר בויטמין b12 לא מושפע מרמות החומצה הפולית. לסיכום, אי אפשר להסתמך על ספירת דם (גודל הכדוריות) כדי לקבוע אם יש או אין חסר בויטמין B12. לגבי התוסף שמכיל חומצה פולית יחד עם B12, החומצה הפולית לא עוזרת לספיגת B12 אבל כנראה שהתכשיר פונה בין השאר לאנשים הסובלים מרמות גבוהות של הומוציסטאין ולכן זקוקים גם לתוספת של חומצה פולית (וגם לB6).

הי איילת קודם כל תודה על המחמאה (-: עכשיו כשהבאת את הציטוט המדוייק אני יכולה להבין למה התכוון המשורר. מה שבלבל אותי היה העובדה שכתבת "רמות תקינות של חומצה פולית בדם" ומכאן שממש לא הבנתי מה הקשר. התשובה שנתן לך א. היא מדוייקת. חסר בויטמין B12 או בחומצה פולית מביא למצב הנקרא אנמיה מגלובלסטית, היפר כרומית. כלומר, כדוריות הדם כהות וגדולות יותר. גם לחומצה פולית יש השפעה על גדילה והתחלקות של תאי הדם האדומים, ומכאן שמתן תוספת של חומצה פולית יכול למסך בתחילת התהליך על יכולתנו לראות את התופעה של האנמיה. היות וחסר בויטמין B12 מביא בעצם לבעיות נוירולוגיות (עכב פגיעה במעטפת המיאלין), הרי שאבחנה מוקדמת שלו היא חשובה. מה ההגיון לשים אותם ביחד בכדור? אין לזה הגיון רב, חוץ מנוחות. היות והם פועלים במערכות דומות, והחסר שלהם יביא לבעיות דומות (דוגמאת אנמיה) וכמו כן, החסר הזה מאפיין אוכלוסיות מסוימות שגם ככה יצטרכו לקחת תוספת של שני הויטמינים, אז חלק מהחברות החליטו שזה רעיון לא רע לשים את שניהם באותו כדור... מבחינת ספיגה אין לזה משמעות(עד כמה שידוע לי), וניתן לקחת את כל אחד מהם גם בנפרד ולהגיע לאותה התוצאה. בברכה-ליטל

17/07/2005 | 14:27 | מאת: חנה

כ -2 כפות הגשה גדושות של חומוס (250 - 300 גרם חומוס) כ - כף הגשה גדושה של פול ביצה קשה שמן זית טחינה פיתה לכמה מגיעה ארוחה כזו כי אנשים אוכלים זאת כימעט כל יום מבחינת כמויות בפועל זה ארוחה בסדר גמור כמו שהיא ניראית לארוחת צהריים והיא די בריאה אבל קלורית זה ניראה לי בשמיים אזה פשוט לא מיסתדר לי האם את יכולה לפרט יותר ולהבהיר (בסופר לחומוס יש קלוריות של כ - 350 קק ל- 100 גרם ואלו במחשובונים ליפעמים רואים שלסלט חומוס יש כ- 180 קק ל- 100 גרם) אנא עיזרי לי

חנה שלום למרות שהוספת פרטים, הם עדיין לא מספיק מדוייקים, כי יש כמובן צורך בכמויות (כמה שמן זית? כמה טחינה? וכו וכו). אני מצטרפת להערכתה של נועה לגבי תכולת הקלוריות. לי זה נראה בין 850 קק"ל ל-1000 קק"ל, ולדעתי זו כמות גדולה ביותר לארוחה אחת (למרות שההרכב האו הרכב לא רע, כי הוא מכיל פחממות מורכבות, חלבון איכותי ושומן מסוג מומלץ). בברכה-ליטל

16/07/2005 | 14:52 | מאת: חנה

כיום ישנן המון חומוסיות בייתיות שמציעות ארוחה של צלחת גדולה עם חומוס פול ביצה שמן זית טחינה ופיתה והייתי רוצה לדעת מהי הערכה קלורית של ארוחת צהריים כזו (אני מניחה שהרבה יודעים על סוג המנה שאני מיתכוונת זה די נפוץ היום)

17/07/2005 | 14:19 | מאת:

חנה שלום! מכיוון שאין לנו פרטים מדוייקים של כמויות (חומוס, טחינה, שמן זית, פול) אני נותנת לך הערכה גסה - 750-800 קק"ל. בברכה, נועה

15/07/2005 | 23:20 | מאת: צעירונת

שלום לך , יש לי בעיה ואני סובלת מאוד, אולי תוכלי לעזור לי, אני יודעת שתפני אותי בין היתר גם לכל מיני רופאים וגורנים אחרים שיעזרו לי אבל אולי יש תשובות שנמצאוןת אצלך.. אני סובלת מעצירות קשה ביותר, אף על פי שהצואה היא לא הכי קשה שיש (כי אני לוקחת משלשלים כבר מעל ל5 שנים,ניסיתי כבר את כל סוגי התץה, האבקות הטיפות והכדורים האפשראיים, עכשיו יש לי קיבה עצלה, אין לי דחף ליצאות,אני ממש עד שאין מקום בבטן יותר לצואה והיא כבר יוצאת לבד כמעט , אבל גם אז אני מתאמצת מאוד, אני מתעסקת בריוק רוב חיי, א-ב-ל לצערי הרב אני מרגישה וזה באמת כך: החיים שלי הם לא חיים. הכל תלוי באיך והאם ומתי היתה לי יציאה, קשה לי לרקוד עם בטן מפוצצת בצואה, יש לי גם מין מחשבה כזו שאם אני יאכל הרבה אז במקום שאני יצא לשירותים מחרתיים, אני אדחוס עוד קצת אוכל ואצא היום..(אבל לא תמיד זה באמת עוזר, בסוף אני סתם מפוצצת מאוכל ולא יכולה בכלל לזוז) זה מין מעגל מעצבן וטורדני שמפריע לי וממש משבש לי את כל חי.. היתה לי גם תקופה שמרוב שאכלתי התחלתי להקיא אחרי בולמוסים שנבעו (לא רק אבל בין היתר) בגלל רצון לדחוף את הקקי למטה.אני בת 21 גובהי 158 ואני שוקלת 58 אני סובלת מנפיחיות מחרידות בבטן. מה לעשות כדי להציל את המצב?? אני כבר מכירה את כל השיטות שמרכות את הצואה. האם יש מוצא לחיות חיים נורמלים? אני מרגשה שזו הסיבה שאני לא מצליחה לרדת במשקל11 ואני מאוד הייתי רוצה לרדת 6 קילו.. אבל קשה לי עם העצריות האלו. האם יש דרך קונקרטית לעזור לי? האם בדחיסה של אוכל ושתיה מרובה "קיבולת" הקיבה גודלת ? אפילו שזה אוכל לא משמין כמו ירקות פירות דיאטים למינהם, ודיאט ספריט או קולה? מקווה שתעני לי על כל השאלות תודה על הכל !

17/07/2005 | 19:13 | מאת:

שלום רב את מתארת כאן בעיה שנשמעת חמורה וקשה. למרות בקשתך לעזרה, לא נראה לי שאוכל להיות לך לעזר רב. השימוש במשלשלים למינהם בצורת אבקות, תה, כדורים וצמחים עושים את שלהם, ויתכן כי מערכת העיכול שלך פיתחה בהם תלות. אין לי מושג כיצד פותרים בעיה שכזו, ולכן שאלתך מתאימה לרופא גסטרואנטרולוג. אני ממליצה בחום לפנות לברור מקיף בעניין (בעיקר כי תופעת עצירות קשה כל כך בגיל כה צעיר אינה ממצא יום יומי) בברכה-ליטל

15/07/2005 | 13:44 | מאת: דנה

האם מזון או חלקי מזון שיוצאים שלמים בקקי הם לא בריאים? או שפשוט אינם תורמים כל ערך תזונתי? הכוונה לדברים כמו תירס, קליפות עגבניה מטוגנת, מיני גרגירים וזרעונים על לחם וכו'. השאלה היא האם הגוף דוחה אותם ולפיכך הם יוצאים שלמים, האם אצל כל אחד זה אחרת והאם כדאי לפיכל לא לצרוך אותם. תודה וסליחה על הכיוון הקצת מגעיל

17/07/2005 | 14:16 | מאת:

דנה שלום! אני חייבת לשאול, יציאות של מבוגר או ילד/פעוט/תינוק? בעיקרון, מזונות שלא מתעכלים באופן מלא, אינם יכולים להיספג במעי הדק ועל כן מופרשים בצואה. מבוגר אמור לעכל את כל המזונות שציינת. אצל תינוקות/פעוטות המערכת עדיין לא לגמרי בשלה מבחינת תפקודה ולכן ניתן לראות מזונות אלו ביציאות. לעיתים, גם אצל מבוגרים, כאשר יש מעבר מהיר של המזון במערכת העיכול (עד כדי שלשול) שיכול לנבוע ממחלה, זיהום או טיפול תרופתי, העיכול נפגע ואז תתכן הפרשה המכילה חומרי מזון שלא עוכלו עד הסוף. מקווה שקיבלת תשובה לשאלתך, בברכה, נועה

15/07/2005 | 01:07 | מאת: אילנית

רציתי לדעת לגבי "ציטוזן", האם יש לזה תופעות לוואי, האם כל אחד יכול להשתמש. אשמח לתשובה מהירה

17/07/2005 | 14:11 | מאת:

אילנית שלום! עשי חיפוש בפורום, כבר פנו אלינו עם שאלות על חומר זה. אין לנו ניסיון איתו. נועה

15/07/2005 | 00:36 | מאת: מישהי

שלום! רציתי לשאול אם יש סיכון של פיתוח תלות בנטילת משלשלים טבעיים. חומרים אלה בעצם לא גורמים לשלשול, אלא רק מרככים את הצואה. האם יש סכנה של פיתוח מעיים עצלים בגללם? תודה!

17/07/2005 | 14:09 | מאת:

שלום לך! לאיזה חומרים בדיוק את מתכוונת? נועה

18/07/2005 | 11:32 | מאת: מישהי

הכוונה למיצוי פירות יבשים, תמר הינדי, שזיפים, תאנים וכדו'. בתודה מראש!

13/07/2005 | 12:34 | מאת: איןשם

שלום רב... מאוד מתרשם מהפורום. יש לי שאלה, אני בן 20, סובל מזה שנים מכאבי בטן כרוניים. לפני כשנתיים (לפני הצבא), רציתי לבדוק אחת ולתמיד את הסיבה לכך, הייתי אצל גסטרולוג שבמישוש אמר שיש לי קרוהן (?) ויש לוודא בעזרת קולונוסקופי (או גסטרוסקופי לא זוכר) או באמצעות מצלמה (שהיא ממש ממש לא קטנה) ולכל אחד יש הסיכונים שלו... כך שמאוד חששתי מלבצע הבדיקה. במקום זאת ביצעת רנטגן לקיבה (שכמו שהבנתי אם לא רואים כלום זה לא אומר שאין , רוב הסיכויים שלהיפך) וכמובן לא ראו כלום ... מה גם שהייתי רזה ביותר, קיבה שטוחה. הלכתי גם לכירורג שמישש את הקיבה ואמר שהוא לא מרגיש דבר שיכול להצביע על קרוהן... ואולי יש לי אלרגיה לחלב\לחם, הפסקתי בזמנו לאכול חלב ובאמת כאבי הבטן פחתו בצורה משמעותית! עשיתי בדיקת דם לצאליאק ואני לא אלרגי ללחם. לפני כ9 חודשים התחלתי להתאמן בחד"כ , וסוף סוף העליתי (בחודשים הראשונים) מסה רצינית בזמן קצר... תוך 6 חודשים העליתי 7 ק"ג שריר. הייתי מאוד מרוצה, לאחר מכן התחילה תקופה שעדיין נמשכת של כאבי בטן פעם בחודש \שבועיים למשך יום-יומיים ...וירדתי במשקל בסביבות ה4-3 ק"ג (אני שוקל כ70-71 ק"ג גובהי 183). שאלותיי הן כדלקמן: א) האם אני צריך לחשוש מכך שיש לי קרוהן או מחלת מעיים אחרת , אני מאוד חושש מהבדיקה החודרנית. ב) קבעתי תור לדיאטנית קלינית, האם בכלל היא התשובה לבעיותי??? רצוי לציין שאני מאוד מקפיד לאכול בריא (כמות חלבונים יומית מספקת עד 2 גר' חלבון לכל ק"ג משקל, פחמימות מפסטה\פירה\אורז שלם, אני אוכל מדי יום 170 גרם חזה עוף בצהריים ועוד 150 גרם חזה עוף\קופסאת טונה בערב) בנוסף אני לוקח גיינר ונמנע מלאכול מזונות בעלי שומן רווי\עשירים בכולסטרול, אני לא אוכל פירות וירקות אולם ונמנע משיבולת שועל\סיבים (כל פעם שניסיתי לאכול אותם מצאתי את עצמי שעות בשירותים מאבד הרבה ממה שאכלתי, הייתי אוכל חצי אריזת פייבר 1 ביום או חלק ניכר מאריזת צ'יריוס לדוגמא), אני לא אוכל ממתקים למרות שבתקופה האחרונה באקט של ניסיון ניסיתי לאכול עוגיות אוריאו (125 גרם - 540 קלוריות, ~80 פחמימות, 7 גרם שומן רווי לא מעט) ביום כדי להשמין אפילו קצת .. ללא הועיל. יש לי חילוף חומרים מהיר מאוד אני חושב כיוון שאני לא עולה במשקל, אני יכול לומר שפעם אחרונה שעשיתי בדיקת % שומן (אני יודע שזה לא אומר כלום) , שהייתה ממוצע בין משקל ולבין המכשיר שמחזיקים עם הידיים בעמידה , בהתאם למבנה הגוף שלי (אתלטי) היה לי 9.2% . אני מאוד מעוניין להעלות במשקל , זאת הסיבה העקרית שבזמנו נרשמתי לחד"כ , על מנת להעלות במשקל מסה איכותית (ולא שומן) לעזרתך אודה,

13/07/2005 | 12:38 | מאת: איןשם

מיותר לציין שהמטרה הראשית היא קץ לכאבי הבטן. כל פעם שיש לדוגמא שפעת או משהו בסגנון (ויראלי) אכשהו אני חוטף את זה בבטן... תמיד. אין חום, אבל אני משלשל... (לעיתים רחוקות מקיא). זה עניין של שנים. המטרה המשנית אבל לא פחות חשובה היא עלייה במשקל.

17/07/2005 | 14:08 | מאת:

שלום לך! קרוהן היא מחלה לא פשוטה שמחייבת מעקב וטיפול לכל החיים. טיפול תזונתי הוא חלק בלתי נפרד מהטיפול הרפואי ויכול מאוד לסייע גם לכאבים וההרגשה הכללית וגם במניעה או דחייה של התפרצויות המחלה. (המחלה מאופיינת בתקופות התפרצות ותקופות רגיעה). טוב עשית שפנית לדיאטנית. היא תוכל לסייע לך להתמודד עם מירב הבעיות שאתה מעלה. יחד עם זאת חשוב לי להדגיש שרצוי שזו תהיה דיאטנית העובדת בשיתוף עם הגסטרואנטרולוג ומכירה הייטב את הטיפול במחלות קרוהן. כדאי לשם כך לפנות למרפאת גסטרו עם צוות רב מקצועי. בנוסף, כדאי שתדע שככל שתשתף יותר פעולה עם הרופא בנוגע לבדיקות האבחנה שהוא מעוניין לעשות לך, כך תהייה לו אפשרות טובה יותר לטפל בך, כזו הנשענת על מצבך האמיתי (ולא הספקולטיבי). בברכה, נועה

17/07/2005 | 19:23 | מאת: איןשם

תודה רבה על התשובה. אני אעשה כהמלצתך, אולי תוכלי להמליץ לי בבקשה על מרפאת גסטרו טובה באיזור ת"א? תודה רבה!

13/07/2005 | 11:06 | מאת: נפתלי

מה עלול להיות חסר למי שאוכל רק פירות וירקות? (בלי בשר, דגים....)

17/07/2005 | 14:00 | מאת:

נפתלי שלום! המון - חלבונים בעלי ערך ביולוגי גבוה, חומצות שומן חיוניות, ייתכן שגם קלוריות. ויטמינים מסיסים בשומן, ברזל, סידן, B12 ועוד. עודף סיבים יכול להביא לפגיעה בספיגת ויטמינים ומינרלים שכן קיימים במזון. ייתכן עודף של מינרלים מסויימים (כמו אשלגן) וקרטנואידים. זהו תפריט גרוע שיכול להוביל לנזקים חמורים לגוף! נועה

13/07/2005 | 09:16 | מאת: שירן

אני לוקחת כדורי סידן וכן כדורי "טרבינאפין".נאמר לי שיש לקחת את שני הסוגים מייד אחרי האוכל.האם יש מגבלה אם אקח את שניהם באותו הזמן ומה המשמעות של לקיחת תרופה מייד אחרי האוכל??

17/07/2005 | 18:52 | מאת:

שלום שירן למיטב ידיעתי אין מניעה לקחת את שני הכדורים בו זמנית . את יכולה להתייעץ גם עם רופא העור שרשם לך את התרופה. כמו כן הקפידי לקרוא את העלון לצרכן של התרופה ושל התוסף. לגבי שאלתך השנייה, הכוונה היא לבלוע את הכדורים מיד בסיום הארוחה. בברכה-ליטל

אני מעונינת לדעת \מה הם כללי הדיאטה לחולי סכרת ללא אינסולין, תודה

יפעת שלום! לא ברור לי אם את מתכוונת לסכרת מסוג 2 (אינה תלויה באינסולין) או סכרת הריונית. ולמה את בדיוק מתכוונת במניעה לפני ההריון? בכל מקרה הטיפול הוא אישי ונדרש לעשותו בייעוץ אישי עם דיאטנית קלינית שעוסקת בתחום הסכרת. אפשר לפנות דרך רופא הנשים או רופא המשפחה לקביעת תור. בברכה, נועה

12/07/2005 | 19:04 | מאת: לירן

שלום, לא ידעתי לאיזה פורום מבין כל הפורומים פה לפנות בקשר לשאלה הזאת ומכוון שהפורום הזה עוסק במזון אז אני כותב כאן את השאלה: ראיתי פעם מזמן בטלוויזיה שיש סוג מסויים של אוכל שתורם בתהליך הגדילה והגביהה. אני לא זוכר בדיוק מה אמרו שם כי זה היה מזמן. יכול להיות שלא הבנתי נכון? כשאני שואל אנשים אף אחד לא יודע על מה אני מדבר יש סוג כזה של אוכל? אם כן אפשר לתת דוגמאות בבקשה? (אני מדבר על ילדה בת 16 כמעט. אמרו לה שהזרקת הורמון גדילה יכולה להיות מסוכנת בגיל כזה וממליצים לה לעשות ניתוח) תודה מראש.

12/07/2005 | 20:50 | מאת:

שלום לירן! בעיקרון, מידת איכות התזונה מהרחם, דרך גיל הינקות, הילדות וההתבגרות משפיעה באופן מכריע על הגובה הסופי לו אדם מגיע בבגרותו. תזונה לא איכותית בכל אחד מהשלבים הללו יכולה לפגוע בגדילה. התוצאה תהיה שאותו אדם לא יממש את מלוא פוטנציאל הגדילה שלו. חשוב לציין שלתורשה יש חלק נכבד בכך - היא קובעת את היעד. התזונה מביאה אותנו אליו. יש השפעה של מרכיבים ספציפיים, כל אחד בנפרד (למשל סידן וזרחן לבניית העצם, חלבונים לבניית שרירי השלד התומכים בעצמות), ויש השפעה סנרגיסטית למגוון מרכיבי התזונה יחדיו (חלק מההשפעות עדיין לא לגמרי מובנות). קשה לי לתאר למה הכוונה שלך. אני לא מכירה מרכיב תזונתי פלאי שמגביה נערות בגיל 16 שיש להן בעיה בגדילה. רצוי לפנות לאנדוקרינולוג - רופא מומחה העוסק בתהליך הגדילה מזוית ההורמונים. בברכה, נועה

12/07/2005 | 14:58 | מאת: תמי

בבדיקת דם שעשיתי לאחרונה התקבל ש - HDL 54 (נמוך מהנורמה), וחומצה אורית 7.7 (גבוה מהנורמה). רציתי לשאול האם יש סכנות בערכים הללו, האם יכול להיות שזה נובע ממזונות שונים? האם צריך לטפל בזה ואם כן אז איך?

12/07/2005 | 20:42 | מאת:

תמי שלום! לא ציינת את גילך אבל ערכי ה - HDL כולסטרול שלך תקינים. ההמלצות כל הזמן עולות אבל הערך הזה מאוד קשור ב - LDL כולסטרול אותו לא ציינת. לגבי חומצה אורית, זהו תוצר פרוק של פורינים (חומרים המצויים במזונות רבים). שוב לא ציינת את גילך, הוא יכול להשפיע על עליה מסויימת וזה עדיין נחשב נורמלי. פני לרופא שלך, אם מדובר במצב של היפראוריצמיה זה יכול להוביל לאבנים בכליה או מחלת פרקים. במידה ומדובר במקרה כזה, יש מקום לייעוץ תזונתי להפחתת מזונות המכילים פורינים מהתפריט. בברכה, נועה

13/07/2005 | 17:41 | מאת: תמי

לנועה שלום רב! ערך ה- LDL הוא 151.6, וה- HDL הוא 54 וכתוב שהוא נמוך. בנוסף על אותו הדף רשום cholesterol/HDL 4.1 והוא גבוה במעט (לפי מה שכתוב). 1. האם תוכלי לומר לי מה זה אומר ומה המאכלים שעלי לאכול על מנת להעלות את הכולסטרול הטוב? 2. בהתיחס לתשובתך לגבי חומצה אורית, הייתי רוצה לדעת מהם המאכלים מהם כדאי להמנע ואילו לאכול על מנת להוריד את ערך החומצה. אני בת 53. תודה, תמי

12/07/2005 | 12:50 | מאת: ענת

אני בת 41 , אשר לאחרונה מרגישה עייפות וחולשה . לפיכך , נתבקשתי לעשות בדיקות דם . התוצאות שהתקבלו , הראו שערך הפריטין מאד נמוך - 5 וגם ה B 12 - התקבל 150 . מצד שני , הכולסטרול - 240 . עלי לציין שאני רזה באופן קבוע . מה עלי לאכול כדי לעלות את רמת הברזל , אך במקביל להוריד את הכולסטרול ? בתודה

12/07/2005 | 20:25 | מאת:

ענת שלום! כדי לתקן רמת הברזל יש כמובן לקחת תוסף ע"פ הנחיית הרופא. כדי לשמור על רמת הברזל יש לצרוך בעיקר בשר בקר וכל בשר שצבעו אדום מכיל יחסית הרבה ברזל (הודו אדום, טונה, סלמון). מזונות מהצומח המכילים ברזל אינם משמעותיים כי איכות ספיגת הברזל שבהם ירודה. לא בטוח בכלל שיש מקום להגביל את הכולסטרול. אוכל לחוות דעה במידה ותעבירי גם את פירוט ה - LDL וה - HDL. בברכה, נועה

11/07/2005 | 22:57 | מאת: בת-אל!

אניע ושה דיאטה כבר חודשים בהתחלה ירדתי הרבה ולאחר מכן נעצר קצת ונראה לי שהמשיך טוב ככה שזה דיאטה מאוזנת... לאחרונה אני סובלת מרעב אני כל הזמן רעבה ורוצה לאכול כאילו אני רוצה הרבה פחמימות לחם וכאלה אני לא יודעת ממה זה נובע והאם זה מוזר שזה פתאום? אני מפחדת לאכול כדי לא להשמין..... האם זה הפרעת אכילה?

17/07/2005 | 18:55 | מאת:

בת אל שלום אם את חשה רעבה כל הזמן או חלק גדול מהזמן, כמו גם אם את חשה בצורך לאכול דווקא ממרכיב מסויים (כמו פחמימות) סימן הוא כי הדיאטה שלך אינה מאוזנת. אני לא חושבת שיש לך הפרעת אכילה, אך כנראה שאת פשוט לא אוכלת נכון ומבולבלת כתוצאה מהעדר ידע מספיק והכוונה מתאימה. אני ממליצה לפנות לדיאטנית קלינית לבלת ייעוץ אישי. בברכה-ליטל

11/07/2005 | 20:28 | מאת: sדנה

האם יש איזשהו קשר בין הפרעות קצב לתזונה שלי מה אפשר לאכול ומה אסור? תודה

12/07/2005 | 20:20 | מאת:

דנה שלום! האם את יכולה לתת קצת יותר פרטים לגבי מצבך הבריאותי ולהרחיב לגבי ההפרעות קצב? נועה

11/07/2005 | 11:59 | מאת: איילת

"רמות תקינות של ח.פולית בסרום עלולות למסך על מחסור בויטמין B12." מה גורם למצב הזה?

17/07/2005 | 19:04 | מאת:

איפה זה כתוב ובאיזה הקשר?

10/07/2005 | 22:44 | מאת: שירן יראור

אני בת 45 ובעלת הרגלי אכילה גרועים.אינני אוכלת מוצרי חלב ולא ירקות ופירות.בעצם אני ניזונה בעיקר מארוחה עקרית הכוללת בשר לסוגיו ותוספת(פסטה וכד').שאר המזון שלי מורכב בעיקר מממתקים(שוקולד). אילו תוספי מזון חשוב שאקח.(אגב-גם המחזור החודשי שלי כבר פסק,למרות שאינני סובלת מתופעות קשות של גיל המעבר).

12/07/2005 | 20:18 | מאת:

שירן שלום! על רגל אחת התשובה היא כמובן סידן + ויט' D ומולטיויטמין. וביתר כובד ראש, את מתארת מצב בעייתי. יש מקום לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי על מנת לאתר את כל החסרים האפשריים והתייחסות ספציפית לכל אחד מהם בהתאם לגילך, משקלך, מצבך הבריאותי וכן תוצאות בדיקות דם רלוונטיות. בברכה, נועה

12/07/2005 | 23:56 | מאת: שירן

תודה על ההתיחסות.אשמח לדעת כיצד מגיעים לדיאטיקנית קלינית והאם באיזור המרכז יש ל"מכבי" אפשרות כזו:

10/07/2005 | 15:53 | מאת: עמוס

שלום ליטל להב ושאר המשיבים, 1. לא הצלחתי לקבל תשובות על שאלותי. האם אסור לאכול מהמזונות הבאים: עדשים, חומוס, שקדים, ענבים, סויה, מרגרינה, חרדל, בירה. 2. אני מתייעץ עם דיאטנית אך לצערי המידע ממקורות אחרים שונה. האם כולכם נעזרים באותם מקורות? 3. תשובותיכם למספר שואלים מפנות אותנו לחיפוש בפורום הזה. לצערי, מנוע החיפוש מודיע לי למשל שאין מידע על קומדין וויטמין K (כך ביקשתם שנחפש). 4. ביקשתי להצטרף לרשימת התפוצה, אך בינתים לא קבלתי דבר. בתודה ובברכה, עמוס

11/07/2005 | 08:54 | מאת: גדי

בפורום המטולוגיה תוכל לקרוא הרבה שאלות תשובות והסברים בנושא קומדין ואוכל. מידי פעם יש הפניה לאתרים נוספים המציגים את כמות ויטמין K הנמצא באוכל . תביא בחשבון כי אוכל שיש בו יותר מ-25 מג' ויטמין K עלול לשבש את האיזון של ה- INR בתנאי שאתה אוכל אותו בכמויות .כמובן מאכלים שונים במצטבר משפיעים בהתאם. אם לא תקפיד לא לשנות את הרכב מנות האוכל שלך , תוכל ליצב את רמת ה-PT. תוכל למצוא תשובות גם בפורום נוספים , וגם אם סתם תכנס לאתר קומדין.

11/07/2005 | 13:23 | מאת: עמוס

שלום גדי, תודה רבה על ההפנייה לפורום המטולוגיה. לא הבנתי את המשפט הבא במכתבך: "אם לא תקפיד לא לשנות את הרכב מנות האוכל שלך , תוכל ליצב את רמת ה-PT ". הבעייה בשלב הנוכחי של לימוד ותהייה, שיש כנראה לשנות לא מעט עד שתיפטר הבעיה. השאלה היא איך להתחיל וגם לא לפגוע במאזן התזונתי הכולל. בתודה ובברכה, עמוס

17/07/2005 | 13:55 | מאת:

עמוס שלום! סוף סוף תשובה: חשוב לאכול מספיק ויטמין K כדי למנוע חסר שיכול בעצמו להוביל לדימומים. מצד שני אין לאכול כמויות גדולות מדי על מנת למנוע קרישיות יתר. הכמות המומלצת לאוכלוסיה הבריאה, מומלצת גם למי שנוטל קומדין, כ - 120 מק"ג ביום. לבריאים אין בעיה לחרוג מכך, לחולים אסור! כדי למצוא את האיזון הנכון עם הקומדין, ההמלצה היא לשמור עד כמה שאפשר על צריכה קבועה של ויטמין K. אני שולחת לך רשימה של כל המזונות, עם תכולת ויטמין K, בסדר יורד, לפי כמות במנה. צריך להגיע ל 100-120 מק"ג ביום. המלצתי לך, לאכול 6 מנות מהמזונות שבגודל מנה יש כ - 20 מק"ג. http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/Data/SR17/wtrank/sr17w430.pdf בהצלחה! נועה

17/07/2005 | 16:58 | מאת: עמוס

נועה שלום רב, תודה רבה על המידע העצום והמפורט ששלחת לי. שאלה קצרה: האם אני מבין נכון שחשוב לדאוג לכמות של 100-120 מק"ג ויטמין K במזון, ליום? בתודה ובברכה, עמוס

שלום, תחום של מדעי התזונה מאוד מעניין אותי ורציתי לשאול כמה שאלות: 1- האם יש ביקוש גבוה בשוק העבודה לדיאטנים ומהו שכר הממוצע של דיאטן קליני? 2- מהו מוסד הלימודים המועדף ללמודי מדעי התזונה? 3- הבנתי שיש לעבור תוכנית הכשרה בת חצי שנה לאחר סיום התואר על מנת לקבל תעודה של דיאטן קליני. האם יש תחרות/קושי גבוה להתקבל ולעבור בהצלחה תוכנית זו? אני מקווה ששאלותי מתאימות לפורום זה, תודה רבה מראש על ההתייחסות.

שלום לך! חלק משאלותייך לא כ"כ מתאימות לפורום. שילחי מייל ואענה לך באופן אישי. בברכה, נועה

האימייל שלי הוא [email protected] אודה לך מאוד על התשובה

09/07/2005 | 19:31 | מאת: ילדה 13

אני רציתי לדעת איך אני מרכיבה תפריט נכון כדי לשמור על גיזרתי, אך אני לא אוכלת את רוב המאכלים הבריאים. אני ילדה שעושה הרבה ספורט: אני משחקת כדורעף, אני עושה אומנות לחימה ושוחה. הדבר היחידי הלא בריא שאני עושה בחיי הוא שאני לא אוכלת נכון אך המימדים שלי הם בסדר: גובה:1.55 משקל: 39. הייתי רוצה למצוא את התפריט הייחודי שמתאים לי שלא כלול בו אף טיפת עגבניה(אלא אם זה רוטב עגבניות). בתודה ילדה13

12/07/2005 | 20:12 | מאת:

שלום לך! זה יפה שאת מתעניינת בתזונה בריאה ושומרת על פעילות גופנית. קודם כל את צודקת, אכן משקלך וגובהך לגמרי תקינים לגילך. זה בעצם אומר לנו שאופן האכילה שלך (גם אם לא כ"כ בריא...), מאפשר לך מצד אחד לגדול ומצד שני לא להשמין. לכן המסקנה היא להמשיך פחות או יותר כך. על הרגלי אכילה בריאים ונכונים יותר תוכלי לקרוא בקישור הבא: http://stwww.weizmann.ac.il/health_nutrition/ לצערי איננו יכולות לתת תפריטים אישיים בפורום. כדי לקבל תפריט, יש לפנות לייעוץ אישי. בברכה, נועה

09/07/2005 | 18:25 | מאת: יפעת

היי, אני בת 25 הולכת לחדר כושר כשלוש פעמים בשבוע בחצי שנה האחרונה.היום עליתי על המשקל אחרי תק' מאוד ארוכה בה לא נשקלתי ולתדהמתי גיליתי שעליתי 4 קילו!! אני לא חושבת שאני אוכלת יותר תמיד ואני מתמידה בחדר כושר האם זה יתכן שבכל זאת עליתי במשקל??!!? אני מרגישה מאוד מתוסכלת מכך האם מישהו יוכל להסביר לי האם יש סיבה לעלייה?!? תודה.

12/07/2005 | 19:45 | מאת:

יפעת שלום! האם את מרגישה על הבגדים ובהקפים שאכן עלית במשקל? אם לא, אז המסקנה המתבקשת היא שהפעילות שאת עושה בחדר כושר סייעה לך להעלות מסת שריר. שריר שוקל יותר משומן ותופס פחות נפח. מלבד זאת, הוא גם תורם להגברת יכולת ניצול האנרגיה במקום אגירתה. מקווה שנרגעת... בברכה, נועה

עברתי טיפולים כימוטרפיים, ניתוח וכעת הקרנות בשל גידול סרטני בשד. כעת אני לקראת סיום ההקרנות ואני מעוניינת לדעת האם יש המלצות מיוחדות לתזונה בתקופה זו. האם יש לנקות את הגוף מרעלים? לחזק אותו? ואיך. בנוסף אני צריכה להקפיד כי יש לי כולסטרול גבוה.

שלום לך! הטיפול התזונתי מתמקד בשמירה על סטטוס תזונתי תקין, השלמת חסרים שעלולים להתפתח בתגובה למחלה או הטיפולים והתמודדות עם תופעות הלוואי. מכאן את וודאי מבינה שמדובר בטיפול אישי המותאם לכל חולה על פי מצבו. אני לא מכירה במושג "ניקוי רעלים". המלצתי לך לפנות לייעוץ אישי, דרך בית החולים או קופת החולים. עדיפות לדיאטנית העוסקת באונקולוגיה. בברכת בריאות טובה, נועה

08/07/2005 | 01:37 | מאת: חוה

שלום רב, אני בת 70, ונוטלת התרופות: כורווסק 5 מג, דרלין 40מג, מיקרופירין 75מג,ליפיטור 10מג ,פאמוטידין 20 מג, והתוספיםCALCIUM600+D ,טבליות מציצה ויטמין B12 שלוש פעמים בשבוע,ו-CENTRUM. בחדש מרץ שנה זו התוצאה של ה SODIUM בבדיקת הדם היתה 134 כשערכי הנורמה בטופס הבדיקה (137-150) כשחזרתי על הבדיקה כעבור חדש התוצאה שוב היתה נמוכה 136 .עלי לציין שאני נוהגת זה שנים רבות להרתיח את מי הברז ולקרר אותם לפני שתיתם . רופאת המשפחה המליצה לשתות מים מינרלים . שתיתי מים מיכרלים במשך כחדשיים ועשיתי בדיקה אך התוצאה שוב היתה נמוכה 134. שאלתי מה יכולה להיות הסיבה לירידה בערכי ה SODIUM אצלי? ומה הטיפול ואולי הבדיקות הנוספות שעלי לעשות לפני הטיפול? אני מודה לכם מראש על התיחסותכם בהקדם.

08/07/2005 | 09:14 | מאת:

חוה שלום! נדיר ביותר שרמות הסודיום (נתרן) בדם מושפעות מתזונה. ההשפעה העיקרית על מדד זה, הוא משק הנוזלים בגוף. זה כמובן יהיה מושפע מכמות הנוזלים הנצרכת למול זו המופרשת. בכך מעורבת פעילות הורמונים וכן פעילות של חלק מהתרופות שאת מקבלת. אני הייתי מפנה את השאלה חזרה לרופאת המשפחה שלך כי היא מכירה הייטב אותך, את מצבך הבריאותי והתרופות בהן את מטופלת. זכותך לבקש ממנה הסבר. אנסה רק להרגיע אותך ולומר שלא מדובר על רמות נמוכות באופן ניכר וככאלה, קרוב לוודאי שאינן מחייבות תגובה טיפולית כלשהי. בברכה, נועה

07/07/2005 | 14:35 | מאת: עמוס

שלום ליטל להב, לאחרונה הצטרפתי לצערי לקהל אוכלי הקומדין ואינני מצליח להגיע ל- INR האופטימלי. החשד נופל כמובן על המאכלים שאני אוכל. לכן קראתי בענין רב את מכתבך לטלי, ומתעוררות אצלי מספר שאלות: 1. הרשימה של מאכלים אסורים, ממש מדכאת. האם באמת אסור לחלוטין לאכול חומוס, עדשים,סויה וכו'? האם איסורים אלה מבוססים על ניסויים מדעיים? 2. כאשר מדובר על 6 מנות של 100 ג' כל אחת, האם הכוונה היא מנה יומית מכסימלית של 600 ג' מתוך מבחר המזונות שברשימה זאת? 3. לאיזו קטיגוריה שייכים השקדים? 4. שמעתי שגם מוצרים של חלב מוחמץ, כגון יוגורט, משפיעים בעקיפין ע"י השפעה על אוכלוסית המיקרופלורה במעיים, המייצרת ויטמין K, האם זה נכון? מה תהיינה אם כן המיגבלות לגבי מוצרים אלה? 5. מה דינם של מיני תה צמחים, כגון היביסקוס, ורד הבר, סלקא ואוכמניות? 6. האם ל-מגהגלופלקס יש השפעה כלשהי על קומדין? 7. האם לפרטק פלוס ולפרוסטמד גולד יכולה להיות השפעה על קומדין? אודה לך מאד על תשובותיך. בכבוד רב, עמוס דינור

עמוס שלום! סליחה על העיכוב בתשובה. אני לומדת את הנושא ורוצה לתת לך תשובה מקיפה. עוד מעט סבלנות... נועה

13/07/2005 | 18:02 | מאת: עמוס

תודה נועה, אני ממתין בסבלנות לממצאיך. עמוס

07/07/2005 | 14:34 | מאת: יהודית

נשלחתי אל דיאטטנית בגלל סוכר 119 וכולסטרול מעט גבוה. אני מטפלת בבעיה בצורה טבעית ומצליחה היטב. היא יעצה לי להשתמש גם בפשתן טחון, 1.5 כפיות ליום ביוגורט. למה מועיל פשתן טחון, כמה כדאי לקחת ליום אם בכלל, וכיצד ניתן לנצלו בדרך הטובה ביותר? האם הוא מסייע גם לסוכרת וכולסטרול או לפחות למניעתם? תודה

10/07/2005 | 09:49 | מאת:

יהודית שלום! את השאלות האלה כדאי כמובן לשאול את הדיאטנית המטפלת שלך. זכותך כמובן להבין למה ממולץ לך פשתן... אני מניחה שהומלץ לך בגלל חומצת שומן אלפה- לינולנית שיש בפשתן. יש סיבה לדעתך לא לסמוך על המינון ודרך השימוש שהומלצה לך? לגבי האפקט על הסכרת - הסיבים שבפשתן יכולים לסייע. לגבי האפקט על בריאות כל הדם - חומצת שומן אלפה-לינולנית יכולה לסייע להפחתת הכולסטרול וה - LDL. בברכה, נועה

10/07/2005 | 10:06 | מאת: יהודית

נועה שלום, אין לי כל סיבה לפקפק בהוראות שניתנו לי. סתם כך רציתי לדעת האם נכון הדבר שאחסון בלבד במקפיא אינו מסייע לשמור על תכונות הפשתן? בעיקר בכל הנוגע להשפעה על הבריאות הכללית של הדם? הכולסטרול וכן הלאה? תודה, יהודית

באילו מאכלים יש לציטין ? יום טוב

שלום לך! לציטין חשוב הן לתפקוד המרה המיוצרת בכבד ומופרשת ממנו והן להעברת השומן מהכבד אל תאי הגוף. ברמה העקרונית, ניתן בהחלט לסייע לתפקוד הכבד באמצעות לציטין. זה כמובן תלוי במהות הבעיה ממנה אתה סובל ואיזה מתפקודי הכבד (יש כמה) גבוה אצלך. בכדי לברר יעילות הטיפול רצוי ועדיף לפנות לרופא שמכיר את מצבך הבריאותי. מומחה לתפקודי כבד הוא רופא גסטרואנטרולוג. מזונות המכילים לציטין הם - סויה, בוטנים, נבט חיטה. לציטין מוסף כחומר מתחלב במזונות כמו שוקולד, מרגרינה, רטבים לסלט וגבינות. בברכה, נועה

07/07/2005 | 20:41 | מאת: חייל19

רק עכשיו שמתי לב שאת בוגרת הפקולטה לחקלאות היה מתאמן במכון כושר בפקולטה... בן אדם נחמד תודה על התשובה יום טוב

07/07/2005 | 08:09 | מאת: י.

שלום, ברצוני לדעת האם אפשר לקחת בסוף ארוחה ברזל, שמן דגים וסידן - כולם ביחד, או צריך לפזר את זה בכמה ארוחות במשך היום? תודה.

17/07/2005 | 19:06 | מאת:

שלום רב יש להפריד בין לקיחת תוסף ברזל ולקיחת תוסף סידן. לגבי שמן הדגים ניתן לקחתו בכל עת גם ללא קשר לארוחה. בברכה-ליטל

06/07/2005 | 22:13 | מאת: סימה

היי האם גרגרי חומוס שנקטפו מהשדה משמינים וכמה קלוריות לכל 100 גרם?

07/07/2005 | 19:54 | מאת:

סימה שלום! מזון משמין רק אם אוכלים ממנו בהגזמה. אם מגזימים, גם לחם קל ויוגורט דיאט יכולים להשמין... במתינות, אפשר לאכול הכל בלי להשמין. למה את מתכוונת בגרגרים שנקטפו? טריים? אינני יודעת אם אוכלים כך חומוס. יש לי נתונים רק לגבי חומוס יבש, מותפח ומבושל - ב 100 גר' יש כ - 160 קק"ל (שווה ערך לכ - 2 פרוסות לחם). בברכה, נועה

06/07/2005 | 14:14 | מאת: שלומיתשלומית

שלום רב, בקשר לכדורים של חומצה פולית (400 מק"ג), ולכדורי פרנטל (ברזל, אבץ, חומצה פולית ועוד מרכיבים), אבקש לברר: על הקופסאות של הכדורים כתוב ליטול אותם בזמן האוכל או לאחר מכן. אבל הרוקחת המליצה לי ליטול אותם על בטן ריקה, כדי להגביר את הספיגה. שאלותי: 1. האם מומלץ לקחת כדורים אלה על בטן ריקה, להגברת הספיגה בגוף? או שמא דווקא בשעת אכילה או לאחר מכן הם נספגים טוב יותר? 2. האם יש קשר בין עצירות שהם גורמים לבין לקיחתם על בטן ריקה? 3. מה זה שחרור איטי של ויטמינים/תוספים, ומה משמעותו מבחינת לקיחת הכדור עם האוכל, או על בטן ריקה? איך יודעים אם יש כאן שחרור איטי או מהיר? המון תודה מראש, שלומית

הי שלומית 1. התשובה שלי לא יכולה להיות גורפת, מכיוון שזה תלוי מאוד בסוג התוסף. ברזל לדוגמא רצוי ליטול בסביבה מחזרת אך לא בסמוך למוצרי חלב, וזו שוב, רק דוגמא. כך שאני תמיד מייעצת לקרוא את הוראות היצרן (יש ליצרן אינטרס שהמוצר שלו יספג בדרך הטובה ביותר). לגבי חומצה פולית- אין משמעות אם את לוקחת את התוסף עם האוכל או בלעדיו. 2. לגבי עצירות, כתבתי תשובה היום. ישנם תוספים שיגרמו לעצירות כתופעת לוואי, אך אין לדעתי קשר לעובדה שאת לוקחת אותם על בטן ריקה או מלאה. 3. מנגנון שחרור מושהה של תרופות ותוספים: מרבית הויטמינים נספגים במעי הדק. לפעמים המעבר במעי הדק הוא מהיר, ואז אחוזי הספיגה של הויטמין נמוכים יותר. ע"י טכניקות כמו קפסולציות מיוחדות, גורמים לכך שהתוסף ישהה זמן רב יותר במעי, וישחרר כל פעם קצת מהחומר, כך שבסופו של דבר יספג יותר חומר מהמעי אל מחזור הדם. בצורה הזו הספיגה יעילה יותר. לגבי המשך שאלתך, אין לי מושג. נסי לפנות לפורום רוקחות שלנו, אולי יוכלו לתת לך תשובה מדוייקת יותר. בברכה-ליטל

05/07/2005 | 20:13 | מאת: רונן

ערב טוב..שמי רונן ורציתי לברר.במקרה ואני רוצה להתחיל בשינוי תזונתי לאחר אכילה של כמעט כל דבר ללא ביקורת.. למשל כל בוקר הייתי שותה שוקו בשקית +עוגה.. והייתי אוכל דיי מתוק(אני לא שמן כלל..פשוט אוהב מתוק) ועכשיו אני אוכל מבוקר ונכון..ללא מתוק..(הכוונה לקקאו )רק דברים טבעיים.. אז לשאלה..כמה זמן כעקרון לוקח לנקות את הגוף מכל הרעלים המצואיים בו...??? רציתי להוסיף שמלווה אותי תקופה דיי רבה (כחודש+ הרגשת מרירות הפה..לא עשיתי עדיין בדיקת גאסטרו.. ולפי מה שידוע לי..לאחר בדיקת רוא שיניים הבעייה לא מהשיניים או חניכיים. וגם אפשר להוריד פטרייה..לארח בדיקת נטרופטית ורופא עור.. האם גם לזה יש קשר?לפסולת שבגוף? תודה על הכל מראש..רונן.

06/07/2005 | 20:50 | מאת:

רונן שלום אתה נשמע לי נסער ומבולבל מאוד. זה שאכלת סוכרים ודברים מתוקים זה לא אומר שהרעלת את עצמך. זה אולי לא תזונה אידאלית אבל זה לא רעל. סתם קלוריות ריקות. בקשר לפטריה, לא הבנתי את השאלה שלך עד הסוף. בקשר לטעם המתכתי בפה, עניתי לך על כך. בברכה-ליטל

05/07/2005 | 10:56 | מאת: טליה

בבדיקות הדם האחרונות שעשיתי, נמצאה רמת ברזל של 196 כאשר הטווח הרשום הוא 40-145. מה פירושו של עודף ברזל? מהיכן זה נובע והאם יש בכך סיכונים? (אינני יודעת אם זה קשור לנושא, אבל אני צמחונית כשבע שנים, אינני אוכלת בשר או דגים).

06/07/2005 | 10:38 | מאת:

טליה שלום פני בבקשה לרופא המטפל לקבלת תשובה מוסמכת. בברכה-ליטל

04/07/2005 | 16:39 | מאת: שלומיתשלומית

שלום לכם, אני נוטלת את התוסף פרנטל מזה כשבועיים, אחת ליום, מתכננת הריון קרוב. בכדורים הללו יש, בין היתר, 250 מ"ג קלציום,25 מ"ג אבץ, 60 מ"ג ברזל, 1 מ"ג חומצה פולית ועוד. לאחרונה אני סובלת מעצירויות, וצבע הצואה נהייה חום כהה וקשה יותר (סליחה על התיאורים הפלסטיים). שאלותי הן: 1. האם סביר שהעצירות נובעת מהכדורים האלה? 2. אם כן, מה במרכיבים הללו גורם לעצירות? 3. כיצד אפשר למתן את תופעת הלוואי הזו? כלומר- הם יש זמן מסויים בו כדאי לקחת את הכדור, או מזון מסויים עמו כדאי לקחת את הכדור כדי שיקטין את העצירות? 4.אילו מזונות או משקאות מומלצים כדי לסייע להלחם בעצירות, והאם יש זמן מומלץ לאכול או לשתות אותם? 5. האם יתכן שנטילת הכדור על בטן ריקה (להגברת הספיגה, כפי שהומלץ לי), היא שמגבירה את העצירות? תודה רבה מראש, שלומית

שלום שלומית 1.יתכן והעצירות קשורה לכדור 2.באופן תאורטי כל אחד מהמרכיבים, אך יותר סביר שמדובר בברזל או בסידן. 3.לא חייבים לקחת תוסף בצורה גורפת. את אנמית? קחי ברזל לפי עצת הרופא. סידן? ניתן לצרוך מוצרי חלב (250 מ"ג זה שני יוגורט). הדבר היחידי שאת חייבת מהרשימה הוא החומצה הפולית (3 חודשים לפני הכניסה להריון ו-3 חודשים ראשונים להריון). 4. כל משקה יסייע, כי עצירות נובעת הרבה פעמים גם מחוסר שתייה. 5. לא סביר. בכל מקרה יש לקחת כדורים לפי ההוראות בעלון לצרכן. 6. תוספות שלי- יכול להיות שהעצירות אינה קשורה לתוסף כלל. יתכן והיא קשורה לתזונה לא מתאימה, לחוסר פעילות גופנית, לשתייה לא מספקת או לבעיות אחרות. כדאי לערוך בירור לפני ההריון. בברכה-ליטל

04/07/2005 | 16:28 | מאת: שרית

שמעתי שפירות הם די משמינים, האם אבטיח ומלון פחות משמינים ?

05/07/2005 | 21:02 | מאת: שני

היי פירות מכילים יותר קלוריות מירקות ולכן "שמעת " שהם משמינים. חשוב לאכול פירות וירקות אבל כדאי לאכול במידה! לא לחסל חצי אבטיח אלא להסתפק בפלח אחד....

06/07/2005 | 10:26 | מאת:

שרית שלום כמות הסוכרים בפירות השונים משתנה, אך לא בצורה מאוד משמעותית. האם הם "משמינים"? תלוי כמובן כמה את אוכלת מהם, ואיך זה ביחס ליתר הדברים שאת אוכלת, ואיך כל זה ביחס לכמות האנרגיה שאת מוציאה בסך הכל ביום. בברכה-ליטל

03/07/2005 | 21:53 | מאת: יוסי

שלום גיל 60 משקל 68 גובה 170 לאחר זמן הגעתי למש קל זה ממשקל 84 למשקל 68 מה חיבים לאכל במשך השבוע וכיצד שומרים על המשקל בתודה

06/07/2005 | 10:24 | מאת:

יוסי שלום אין באפשרותי להתייחס לדיאטות פרטניות במסגרת הפורום. בברכה-ליטל

03/07/2005 | 17:11 | מאת: דוד

נתקלתי במאמר במשפט הבא - "מניעת הצטברות פוליולים ע"י עיכוב היפוך גלוקוז לסורביטול". מה ה 'פוליולים'. תודה.

06/07/2005 | 10:22 | מאת:

האם אתה יכול לכתוב את השם באנגלית?

03/07/2005 | 14:17 | מאת: אליה

שלום רב, מדי פעם אני חשה תחושה לא נעימה בפה , מעין תחושת חמצמצות ואז לפתע נפלט מגרוני מעין גוש קטנטן וצהבהב בעל ריח ממש רע. אני ממש רוצה לגרום לתופעה זו להפסיק. רציתי לדעת האם הדבר נשמע לכן מוכר? מה זה בדיוק? ממה זה נובע והאם ניתן לטפל בכך? תודה מראש.

06/07/2005 | 10:21 | מאת:

שלום אליה התופעה ידועה ומוכרת בקרב רופאי אף אוזן גרון. יתכן ומדובר בשאריות מזון הנלכדות בחללים קטנים בשקדים. לטיפול יש לפנות לרופא אף אוזן גרון. בברכה-ליטל

03/07/2005 | 12:10 | מאת: אילנה

האם השמן שעבר אפיה או בשול משנה את ערכו והוא כמו מרגרינה מבחינה תזונתית.

06/07/2005 | 10:20 | מאת:

שלום אילנה שמן כמו גם מרגרינה, אינם משנים את ערכם התזונתי. מה שמשתנה זה המבנה הכימי שלהם, אך הערך הקלורי נותר אותו דבר.