פורום תזונה קלינית
בני סובלמאלרגיה לחלב מאז שנולד ומגיב בחריפות לכל מגע עם חלב, האם יש תחליף שייכסה את קשת הויטמינים והאיכויות שאנו מקבלים מחלב? האם זה נכון שחלב הוא למעשה מזיק ויותר טוב לא להשתמש בו?
אילנית שלום לא ציינת בן כמה הוא, וזה די חשוב. ליטל
בן 5
שמי אור, אני בת 14. במשך השנה האחרונה עשיתי דיאטה ובה הורדתי ממשקלי 19 ק"ג... במשך החודש וחצי האחרונים-קרו לי דברים שמעולם לא קרו לי בעבר- נפילות סוכר... כל פעם שאני קמה משכיבה-אני רואה שחור בעיניים ויש לי סחרחורת. ולפני שבועיים- הייתה לי נפילת סוכר שבדיעבד ידעתי שהיא נפילת סוכר חזקה מאד- כאמור, סחרוחרת חזקה מאוד, לא הצלחתי לראות כלום, חום מאוד גבוה, קושי בנשימה, כאבים בחזה, בחילה חזקה מאוד (בלי הקאה-זה היה על הבוקר) ונפלתי כי לא הצלחתי להחזיק את עצמי-חשבתי באותם רגעים שיש לי משהו בלב, ונזכרתי בתוכנית בערוץ שמונה שצריך לנשום נשימות קצרות או משהו כזה-אז זה מה שעשיתי...-וזה עוד ממה שאני זוכרת... כל הדבר הזה היה לי בערך דקה וחצי... אך בלתי נשכח... אני חוששת מדבר כזה בעתיד-כי בפעם הבאה אני פשוט לא אצליח לעמוד בזה... (ואני מתכוונת לזה) זה היה מפחיד מאד... ההורים שלי אומרים לי שאני לא אוכלת מספיק... אבל אני יודעת שכן, ושלא ינסו אפילו לפטם אותי! חברה טובה שלי (שהיא חולת סוכרת נעורים) חושבת שאולי (אבל ממש אולי) זה היפוגלקימיה-איןם לי מושג מה זה אומר אבל אני אשמח לדעה של מישהו.. הייתי באמת רוצה למנוע מדבר כזה לקרות בעתיד, בתודה,אור.
אור שלום את רק בת 14 ובגילך לא מתמודדים עם דיאטות לבד. זה יכול להיות מאוד מסוכן. התחושות שאת מרגישה יכולות להתאים גם להיפוגליקמיה וגם ללחץ דם נמוך, וגם לכל מני חסרים תזונתיים שאולי פיתחת בגלל הירידה הגדולה במשקל. הדרך היחידה למנוע את השנות הסימפטומים היא לברר ולהבין ממה הם נובעים ואת זה אפשר לעשות רק ע"י ברור רפואי ותזונתי מתאים. בהצלחה-ליטל
רציתי לדעת איך ירדת במשקל ותוך כמה זמן? האם היית אצל דיאטנית?
האם ניתן ליטול אינשור לזמן ממושך? למי הוא בדיוק מיועד? מה הן סגולותיו ומה הן השלכותיו השליליות אם קיימות?
שלום ורד ensure או ensure plus הינו תכשיר מזון רפואי. הוא מגיע בפחית קטנה, בצורה נוזלית ובטעמים שונים (שוקו, תות ,וניל, קפה) או בצורת פודינג. מדובר בהזנה "מלאה" כלומר, התכשיר מכיל את כל אבות המזון, הויטמינים והמינרלים השונים, ביחסים מאוזנים בינהם. בבית החולים, כמו גם בקהילה אנו משתמשות ב ensure כאמצעי להעשרה כאשר התזונה הפומית אינה מספקת. מנסיוני הרב עם התכשיר, לעיתים גם פחית או שתיים ביום יכולות לקדם את מצבו התזונתי של החולה לאין שעור! כמובן שיש גם מחקרים התומכים בטענתי זו. אין לתכשיר השלכות שליליות, אך הוא אינו מתאים לסובלים מסכרת (להוציא מצבים מסויימים). ניתן להשתמש בתכשיר כאמצעי להעשרה או כהזנה בלעדית למשך זמן רב, מבלי לחשוש. לפני השימוש כדאי כמובן להתייעץ עם דיאטנית קלינית, שתוכל להדריך אתכם, ולתכנן שימוש כמותי נכון עם התכשיר. בברכה-ליטל
האם קיים תחליף לאינשור ?
האם ייתכן דבר כזה כמו אי ספיגת מים בגוף? אני בחורה שמסתובבת עם בקבוק מים לכל מקום . שותה המון לפחות שניים או שלושה ליטרים ביום. ועדין השתן שלי צהוב, אני סובלת מעיפות ,כאבי ראש , ויובש בגרון .
לא ידוע לי על תופעה שכזו... מה שכן, צבע השתן אינו האינדיקציה היחידה לשתיית נוזלים מספקת. התופעות שאת מתארת אכן מצדיקות ברור רפואי נוסף. בברכה-ליטל
אני בן 22, בריא, גובה: 176, משקל: 51 ק"ג. אין לי שום בעיות רפואיות, אני פשוט רזה (מאוד מאוד!!) , ונראה לי שזה תורשתי כי גם כולם במשפחה שלי נורא רזים. הקטע הוא שלי זה ממש מציק, ניסתי ללכת למכון כושר, וזה לא עזר (אמרו לי תשמין קודם שיהיה לך שומן להפוך לשריר....) , ניסתי לאכול הרבה וזה גם לא הלך, היתה תקופה שניסתי אבקות חלבון כאלה אבל הם היו ממש מגעילות ולא הצלחתי לאכול אותם לאורך זמן מהסיבה הזאת. אז נראה לי שהשאלה שלי כבר ברורה לכם: מה אני יכול לעשות, אם בכלל, כדי להשמין? או שנגזר עליי להשאר רזה כ"כ ?
שלום אורן מבנה גוף הוא קודם כל תולדה של גנטיקה. אם כולם מאוד רזים במשפחה, הגיוני שגם אתה תהיה רזה. ובכל זאת, ודאי שניתן לעזור ע"י תזונה מתאימה, אך לשם כך תאלץ לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בהצלחה-ליטל
שלום. הגובה שלי הוא 168-169. בחודשים האחרונים ירדתי במשקל מ-63 ל-56.5, בלי שום שינוי קיצוני בהרגלי האכילה שלי (לא ניסיתי לעשות דיאטה). עשיתי כמה שינויים מינוריים לכיוון אכילה בריאה יותר, אבל אני עדיין אוכל גם דברים משמינים. השאלה שלי היא אם אני צריך לדאוג שיש איזו בעייה בריאותית שגרמה לירידה הזאת במשקל.
שלום רב ירידה של 7 ק"ג בחודשיים מבלי לעשות דיאטה היא סימן מחשיד שיש לבררו אצל רופא. בברכה-ליטל
לא בחודשיים, בכמה חודשים. כיוון שאני לא צריך לרזות, אני לא עוקב בקפדנות, אז קשה לי להגדיר כמה בדיוק, אבל אני מניח שמדובר בפלוס מינוס חצי שנה.
אני מציעה דבר כזה: גש לייעוץ חד פעמי אצל דיאטנית קלינית, שתעריך את ה-intake שלך. ייתכן ועשית שינויי הרכב וכמות מבלי שאתה מודע להם עד הסוף. 7 ק"ג בחצי שנה זה קצב מתון, בתנאי שאכן התכוונת לרדת במשקל. אם לא נערכה שם מודיפיקציה של הרגלי האכילה או הפעילות הגופנית שלך, זה יכול להעיד על מצבים קלניים שונים וזה בהחלט מצריך ברור. בהצלחה-ליטל
שלום בתי בת 10 חודשים ואינה אוהבת פירות בכלל. ניסינו מרקמים שונים של פירות טריים וגם גרבר ואין התלהבות מצידה. אשמח לדעת מה אמורים הפירות לספק לה מבחינה תזונתית ובמה אפשר להחליף אותם ?
אור שלום! פירות מספקים (גם לתינוקות וגם למבוגרים) מים, קלוריות (ממקור פחמימות פשוטות), סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. קבוצת המזון שהכי קרובה אליהם היא ירקות. גם בירקות אותם מרכיבים רק פחות קלוריות. מי שאוכל ירקות, ממש לא חייב לאכול פירות. ההמלצה לירקות + פירות לפעוטות היא 5 יחידות. ניתן לחלק זאת לפי הטעם... בברכה, נועה
שלום לדיאטנית, אני (60) אוכלת יום יום הרבה חסה בין- 8-9 עלים גדולים. קראתי שבחסה יש הרבה ויטמין K, שהוא גורם לקרישיות של הדם. אם זה כך, אז האם עלי להפסיק או להפחית מהכמות. ומה האמת? הרי החסה היא בריאה מאוד.בתודה שושי
שושי שלום! ויטמין K הוא אכן פקטור (אחד מני רבים!) בתהליך קרישת הדם. כיום, האוכלוסיה היחידה המוגבלת בצריכת ויטמין K, הם חולים הנוטלים את התרופה קומדין. כאשר יש חשיבות מכרעת לאיזון רמת הקומדין בדם, הויטמין עלול להפריע בכך. גם חולים אלו אינם מוגבלים באופן מוחלט. חשוב לציין שויטמין זה גם מיוצר באופן טבעי ע"י המיקרופלורה במעיים, כך שדי קשה לשלוט על הכמות המדוייקת שמגיעה לדם. לכן שושי, אם אינך נימנת עם הקבוצה שציינתי, אינני רואה סיבה שתוותרי על החסה! בברכה, נועה
האם באמת יש יתרון למזון אורגני לעומת מזון רגיל. אני אמה לתינוקת ומניקה, האם מומלצ לאכול מזון אורגני ?
טניה שלום! זה עניין מאוד מורכב. בעיקרון אני ממליצה אבל לא באופו גורף, אם נכנסים למשל לסוגיות כמו עלות. בברכה, נועה
שלום, האם תוספת חיצונית של חומצת אמינו GABA (ע"י תוסף תזונה/ויטמין טבעי) יכולה לסייע למצב של דיכאון קל וחרדה קלה?, האם חומצת אמינו זו ידועה כמייצרת/מנרמלת רמות סרוטונין ? כמה זמן יש ליטול החומצה עד להרגשת שינוי משמעותי והפחתת הדכאון ? (אני נוטל 750 מ"ג ביום). שנית, שמעתי על חומצה אמינית שעושה פלאים בשם טריפטופאן המשווקת כתוסף תזונה בארה"ב בשם 5HTP, אומרים עליה שהיא מעלה סרוטונין חזק ביותר ואף משווים את פעולתה (הטיבעית) לפעילות התרופות ממשפחת ה-SSRI. האם לא מסוכן להשתמש בה היות ואין לי אישור של משרד הבריאות לייבוא ארצה ? אשמח לקבל התייחסותך לשתי חומצות האמינו המוזכרות מעלה.
עודד שלום אני רחוקה מלהיות מומחית בפסיכיאטריה... GABA הוא נוירוטרנסמיטור חשוב ביותר, ובהחלט משחק תפקיד באיזון הכימי הקשור גם לנושא של דיכאון, ובהחלט לנושא של חרדה. טריפטופן היא חומצת אמינו חיונית שממנה נוצר סרוטונין. ההבדל בין תוסף של טריפטופן ובין שימוש בSSRI הוא שהתוסף מגדיל את יצור הסרוטונין, והתרופה משאירה את הסרוטונין בסינפסה, וגורמת לגוף "להרגיש" כאילו רמות הסרוטונין נשארות גבוהות. אני לא מכירה את הנושא מספיק טוב בשביל להגיד לך שהתוצאות המושגות בשתי הדרכים הן תוצאות דומות. אם אין אישור של משרד הבריאות, לא הייתי משתמשת בשום תוסף, בעיקר בגלל שאין לדעת מה התוסף מכיל בתוכו, וכי אין לכך שום פיקוח. אני מציעה לך להפנות את שאלתך לפורום פסיכיאטריה. בברכה-ליטל
אני סובלת מיציאות מרובות. בהמלצת פרוקטולג אני חודש ללא מוצרי חלב. והמצב השתפר יפה. (עדיין לא עשיתי בדיקת רגישות ללקטוז).כנראה שגם אוכל שמכיל סיבים גורם לי לבעיות. האם שיבולת שועל וחיטה מלאה מתאימים לי.? האם גבינות ויוגורטים מחלב עיזים מכילים מעט לקטוז? מה מומלץ בעיקר כתחליפי מזון? תודה! אני בת 47
טינה שלום! מן הראוי, כאשר רופא ממליץ על שינוי תזונתי המוצדק מבחינה רפואית, להפנות את המטופל לדיאטנית קלינית לבניית תפריט התואם את ההגבלות, תוך שמירה על איזון תזונתי, כך שלא ייווצרו מחסורים תזונתיים. אם תלכי לייעוץ כזה, זה כמובן ייתן לך פתרון נכון ומלא למצבך. באופן כללי אומר לך שבשיבולת שועל יש סיבים תזונתיים, בעיקר מהסוג המסיס, שיכול להתאים למצבך. בחיטה מלאה יש סיבים תזונתיים בעיקר מהסוג הבלתי מסיס שלא בטוח שמתאים לך כרגע (לא ציינת אם מדובר גם בפוליפים/טחורים). זה לא נכון שבחלב עיזים יש פחות לקטוז, יש שם בדיוק אותה כמות כמו בחלב פרה. הלקטוז נמצא במי החלב. ככל שמוצר החלב פחות נוזלי, כך יש בו פחות לקטוז. מכאן, שבגבינות צהובות וקשות אחרות, יש מעט מאוד לקטוז, אם בכלל. בברכה, נועה
תודה על תשובתך! היו לי טחורים. הופניתי על ידי הפרוקטולוג לדיאטנית והיא המליצה על שיבולת שועל (כף ביום). עד היום לא לקחתי כי קראתי שזה נגד עצירות. וזה רע לי כמובן אשמח אם תסבירי לי מה המשמעות של שבולת שועל כסיב מסיס שכנראה מתאים לי. האם יש דגנים נוספים שמתאימים לי? אני די חדשה בעניין לכן אבקש את ההסבר. תודה!
שלום. לביתי בת החמש וחצי יש בטן נפוחה. כאשר בשעות הערב הבטן מתנפחת יותר והיקפה גדל בארבעה סנטימטרים. רופא גסטרו המליץ על הפסקת מאכלי החלב למספר שבועות. בחודש האחרון היא לא אכלה מוצרי חלב ואכן הנפיחות בבטן הצטמצמה. אילו מוצרי חלב היא תוכל לצרוך?
שלום , רציתי לדעת מה מומלץ / אסור לאכול בזמן שהמחלה פעילה , ובזמן רמיסיה (קרוהן) ? תודה
מיה, השאלה אינה מתאימה לרוח הפורום כי היא ברמה של יעוץ אישי. באופן כללי אוכל לומר לך שבזמן רמיסיה ניתן ואף רצוי לאכול ה-כ-ל. אנחנו מנצלים את תקופת הרמיסיה לצורך העשרה ושיקום המאגרים התזונתיים. בזמן התקף, התזונה מותאמת לצרכי המטופל- דלת שומן, דלת לקטוז, דלת סיבים, כל אחד מהם לחוד או כולם ביחד. זה מאוד אינדוודואלי. ממליצה על יעוץ אישי. בברכה-ליטל
שוב שלום, 1.האם במיץ תפוזים סחוט קנוי בבקבוקי פלסטיק, שנמכר בסופרמרקטים נשמר ויטמין C בצורה משמעותית? או שמא זה רק טעים ומשמין ולא ממש בריא? 2.האם כאשר מחממים חלב, נשארים בו הסידן ושאר ויטמינים? או שמא החימום פוגע ביכולת הגוף לקבל סידן מחלב? 3.האם חיטת דורום עדיפה על חיטה קשה בפסטה? אם כן, ואם לא, מה ההבדלים? המון תודה, שלומית
שלום רב 1. תלוי במיץ, ובכמות הפרי שהוא מכיל. בכל מקרה, עדיף לקבל ויטמין C ולו רק מבחינה כמותית מהפרי השלם (פירות הדר, קיווי, עגבניות וכו). 2.סידן הוא מינרל ואינו נהרס בחום, כמו גם המינרלים האחרים ולפיכך חימום החלב אינו פוגע בספיגת הסידן 3.מצטערת, לא הבנתי את השאלה. מדובר בשני סוגים של חיטה. מאיזה בחינה יותר טוב? בברכה-ליטל
שלום רב, שאלה לי- האם גבינות הנמכרות בסופרמרקטים הגדולים לפי משקל (בולגרית, עיזים וכו') הן מפוסטרות ובטוחות לנשים בהריון? העובדת בסופר, שחתכה לי את הגבינות לא ידעה לענות על שאלה זו. אולי ליתר בטחון עדיף לאכול רק את הגבינות באריזות המקוריות? תודה רבה מראש, שלומית
אני תמיד בעד לקנות מזון במארז שבו יש פירוט של המרכיבים, והסימון התזונתי. הגבינות שציינת לא אמורות להיות בעיתיות, אך אם העובדת עצמה לא יודעת מה היא מוכרת לך, אז מכאן שתשובתי ברורה: קני באריזה. יותר בטוח ככה. בברכה-ליטל
שלום, שמי גלי, גילי 26 ונתוניי הם: 49 קילו על 1.69 מטר. מעולם לא שקלתי יותר ומעולם לא עשיתי דיאטה. לאחרונה התחלתי להתעניין קצת בתזונה ובדקתי בין השאר את כמות הקלוריות היומיות שעליי לצרוך במחשבונים שנועדו לחישוב זה בכמה אתרים באינטרנט. לאחר מכן ניסיתי לחשב את כמות הקלוריות שאני אוכלת מדי יום ולשם כך נעזרתי במחשבוני חישוב קלוריות ובמשקל מזון שבביתי. עפ"י החישוב שלי, אני אוכלת כ- 2500 קלוריות ליום כאשר עפ"י המחשבונים ועפ"י כמות הפעילות הגופנית שאני מבצעת, עליי לאכול כ-1800-2000 קלוריות ליום. שאלתי היא כזו: האם המחשבונים הנ"ל אינם תקינים ואי אפשר לסמוך עליהם או שחילוף החומרים שלי הוא מהיר מאוד ולכן הקלוריות הנוספות לא "מורגשות" אצלי. אני פשוט לא מבינה.....
הי גלי את צודקת בתחושתך. המחשבונים האלה אינם אמינים כלל היו והם מבוססים על נוסחאות קבועות. לכמה אנרגיה זקוק אדם לצורך פעילות גופנית מסויימת? זה תלוי במין, בגיל, בגנטיקה, בהרכב הגוף, בהיסטורית הדיאטות ועוד גורמים, אלה רק דוגמאות. ברור שבחצי שעה הליכה בקצב 6 קמ"ש אישה מבוגרת בשנות השבעים ובחור צעיר בשנות השלושים עם מסת שריר גדולה, לא "ישרפו" את אותה כמות של קלוריות. אל תייחסי לזה יותר מדי חשיבות... בברכה-ליטל
לעשות? האם זה נורא? האם זה קשור לכך שגם הIRON נמוך? תודה ויום נעים.
שיר שלום! לא ציינת למה נלקחה הבדיקה, עד כמה גבוה ה- B12, האם עוד בדיקות לא תקינות. לדעתי לא מדובר בבעיה תזונתית (בד"כ עודפי B12 מהמזון משתחחרים בשתן). מבדיקה שעשיתי, מדובר בבעיה מאוד נדירה והיא אכן יכולה להעיד על מס' מחלות, חלקן קשות. הרופא שלך, חייב (!!!) לתת לך תשובה ברורה בעניין. אם אכן מדובר בערך גבוה באופן משמעותי, המלצתי לך היא לפנות למומחה להמטולוגיה ילדים. בברכה, נועה
מאמר מעולה בנושא חילוף חומרים www.allbiz.co.il/studio_G
קודם כל זה לא מאמר אלא פרסומת. ממה שידוע לי סטודיו G הוא "הרבלייף" בשינוי אדרת. עם כל הכבוד יוסי, חבל שאתה מנצל את הפלטפורמה של פורום מקצועי ורציני לקידום ענייניה של חברה מסחרית, תוך קישור כביכול למאמר רציני. זה לא מכובד ולא מקובל והודעות נוספות שלך או של חבריך ימחקו בעתיד ללא התרעה מראש ליטל
האם פירות יבשים משמינים ?
כמו לגבי כל סוג מזון אחר: תלוי כמה אוכלים מהם...
האם תוכלו ליעץ לי מאיזה מאכלים להמנע כדי להפחית את הלחץ של הסינוסיטיס בעונות המעבר ובכלל.
הי אורנה אנחנו לא עוסקות ברפואה אלטרנטיבית. יש כאן בדוקטורס פורום אחר לצורך העניין. אולי שם יוכלו לעזור לך יותר. בברכה-ליטל
שלום רב, אני כרגע נמצאת בהתפרצות קוליטיס-פרוקטיטיס וגם בהריון. כמעט כל דבר גורם לי לכאבי בטן ושלשולים (התקף הכי חזק שהיה לי). מקבלת טיפול תרופתי כמובן כבר חודש וזה עדיין לא נרגע. אז אני מוגבלת באוכל ולא יכולה לקבל ויטמינים ה"פרנטל" הרגילים וברזל כי כל דבר גורם לי לכאב בטן. כן יכולה לאכול לחם לבן, אורז, בשר רזה, גבינה, אגוזים, מרק אפונה ללא ירקות. רציתי לשאול האם מותר לאכול כוסמת (יש בה תאית או סיבים?) ומה עוד אני יכולה לאכול כדי שההריון יוכל להתפתח תקין על אף הדיאטה הקפדנית. תודה מראש.
סיון שלום המצב שלך מורכב מדי בשביל יעוץ ברשת. האמת היא שרוב הרפרנסים לא מייעצים לגבי דיאטה מיוחדת ב-ulcerative colitis . יש האומרים כי אין כל צורך בדיאטה מיוחדת, ויש האומרים שבזמן התלקחות חריפה יש להפחית בכמות הסיבים ולתת דיאטה דלת שומן. אבל היות ואת בהריון, לא נראה לי שכדאי להתמהמה, ורצוי שתפני לדיאטנית קלינית לייעוץ עם בדיקות רלוונטיות, תשאול יסודי, והרכבת תפריט מתאים. בברכה-ליטל
שלום לכולכם, כמו שהצלחתם להבין אולי רק מעצם הכותרת, מדובר בפרוייקט שאמור לתפוס את דעת הקהל הלאומית ע"מ להביא ליותר מודעות בעניין ולא רק מודעות אלא פעולות מעשיות בשטח. רבים היו המקרים בהם היו ניסיונות לשינוי, אך ניסיונות אלו לא באו לידי ביטוי, בעיקר משיקולים תקציביים. הגיע הזמן שתקציב לא ימנע מיישום המלצות ויביא לפגיעה במצב החברתי במדינה ! והגיע הזמן כי ישונה המצב האבסטרקטי במדינה בו יש קלות ענישה בלתי נסבלת ונשמע על פיטורי 2500 מורים וכך בעצם נגדיל את העומס על מערכת החינוך במקום לעשות את הפעילות ההפוכה לכך ! אני לא יודע מי מיכם "נכווה" מהתופעה ההולכת וגוברת במדינה, אך אני בטוח כי יש כאלה ביננו והם רבים לצערי. כבר היום שמענו על עוד רצח שהיה ולצערי לא הופתע אם גם מחר יתפרסם מקרה רצח נוסף. מדובר בכרוניקה מצמררת של רציחות, אונסים, אלימות בני נוער והיד עוד נטוייה וניתן להוסיף לרשימה את התחבורה הציבורית ומקומות בילוי. התופעה הזו אמורה להדיר שינה מענינו ועלינו לפעול במהרה למען ניסיון אמיתי לשיפור ושינוי המצב הקיים כאשר מי שימצא עניין בנושא זה יקבל מחברי ההתארגנות על עצומה זו את תוכנית הפעולה שתוצע בבוא העת. צורת העבודה והפעולות שייעשו - ייעשו בפומבי ע"מ להשפיע, ע"מ לעשות שינוי משמעותי ולצורך כך אנו זקוקים לא רק לתומכים אלא גם למתנדבים שיסייעו לנו בהחתמות על עצומות במרכזי קהל ובמקביל העניין יקבל סיקור תקשורתי לו הוא ראוי. למתעניינים אנו עומדים לקבל בנוסף תמיכה מגורמי צבא בכירים בעבר ומאישים ציבור ידועים. אני כמי שניהל את פורום חיילים ומתגייסים בפורטל "וואלה!" למשך 3 שנים, כמי שמרצה בפני תלמידי תיכון וחטיבות הביניים משזה כשנתיים בנושא מורשת קרב, לקראת גיוס ומקיים דיונים חברתיים ואף שהיה כתב בפורטל אינטרנט והכין מספר כתבות תחקיר ביניהן גם על עמותת "קו לחיים" וארגון "אחרי!" - מאמין שביכולתינו לעשות ביחד את השינוי. שינוי אינה שם של מפלגה, לעניין זה, אלא דבר חשוב והכרחי שצריך להעשות ולכן קריאה זו מופנית לכל מגזרי האוכלוסייה ללא הבדל דת, גזע או מין. לכן, כל מי שמעוניין ורוצה לסייע מוזמן לפנות למנהל העצומה, אלון לופוביץ באחד משני האמצעים הבאים: א. יצירת קשר דרך הבלוג באתר "תפוז" (www.tapuz.co.il) וכניסה לבלוג "התארגנות לעצומה ופעילות כנגד האלימות" קישור לבלוג http://www.tapuz.co.il/blog/userBlog.asp?FolderName=violence ב. יצירת קשר עם הח"מ למייל בברכה,
אני בעד כל פעילות שבאה להלחם באלימות על כל צדדיה. איתך במאבקך צודק.
עד כמה שאני יודע, ויטמין C נהרס בחום גבוה והוא נמצא רק בירקות ופירות... אז איך אפשר להסביר את הרשימה שנמצאת באתר הרשמי של משרד החקלאות האמריקאי שבקישור, אשר טוען שויטמין C מצוי בצ'יפס תפוחי אדמה, בהמבורגר, בעוף, במקרוני ובעוד מאכלים לא הגיוניים. http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/Data/SR17/wtrank/sr17w401.pdf
דרור שלום! הקישור שצירפת הוא ממשרד החקלאות האמריקאי והוא מפרט את כל המזונות שנבדקה תכולתם התזונתית ומדרג אותם מבחינת תכולת ויטמין C, מהגבוה לנמוך. וודאי שמת לב שתכולת ויטמין משמעותית (מעל 10 מ"ג, כאשר ההמלצה היומית לצריכה היא 60 מ"ג) נמצאת רק בכ - 10% מהמזונות ברשימה, וברבים מהם 0 מ"ג או קרוב לכך. ויטמין C אכן נמצא בפירות וירקות (וגם בדגנים) ופעילותו נפגעת ככל שהמזון מעובד יותר. עדיין, ניתן למצוא תכולת ויטמין C בצ'יפס כי הוא קיים בתפו"א ולא "נעלם". במזונות מעובדים נוהגים לעיתים להוסיף ויטמין C כחומר משמר (ח' אסקורבית) וגם זו יכולה להיות סיבה לנוכחותו במזונות " לא הגיוניים". מקווה ששנושא קצת יותר ברור לך עכשיו... בברכה, נועה
אני בת 45, בתקופה האחרונה אני חשה מדי פעם תחושות של נימול עדין, לעיתם בכפות הידיים או הרגליים,לעיתים בזרועות, פעם או פעמיים בפנים. שמעתי שמחסור בויטמין B 12 יכול להיות אחראי לתופעה כזו. בארבע השנים האחרונות השתנתה התזונה שלי, ואני כמעט ולא אוכלת בשר,עוף. אני כן אוכלת טונה משימורים. עקבתי אחרי תוצאות בדיקות המעבדה שלי בשנים האחרונות (תוצאה אחרונה מלפני חצי שנה) וראיתי ירידה הדרגתית בערכי B 12 מ - 380 ל - 268. ערכים אלה נמצאים בתחום הנמוך של הנורמה. יתכן שחלה ירידה נוספת בחודשים האחרונים, ואני אבדוק זאת במהרה. האם ערכי B 12 כאלה יכולים להסביר את תופעות הנימול הקל שמופיעות מדי פעם? אם כן, מהו הטיפול המומלץ?
מישל שלום ב-ה-ח-ל-ט יכול להיות קשר ישיר בין ערכי ה-B12 שלך ובין תחושת הנימול בידיים. הייתי ממליצה: א. בלי קשר לנימול ,לקחת תוסף של B12 על מנת להעלות את רמתו. ב. לעשות ברור מקיף יותר אצל הרופא המטפל לגבי הנימול, על מנת לשלול בעיות רפואיות אחרות שעלולות להביא לאותו סימפטום בדיוק. בברכה-ליטל
שלום רב, אני לוקחת סידן (באבקה) כיוון ואני לא מעכלת מוצרי חלב ובנוסף אני לוקחת גם "שמן זירעי פישתה". האם אני יכולה לקחת את זה בזמן הריון והאם הם הולכים ביחד עם חומצה פולית? תודה מראש...
שלום גילה אין מניעה להשתמש בתוספים שציינת בזמן הריון, ואין בעיה לקחת אותם ביחד. הריון קל ומשעמם (-: ליטל
שלום רב, רציתי לדעת אם יש קשר בין תזונה לבין איכות וכמות הזרע אצל גברים ואם יש משהו שמומלץ לאכול או להמנע ממנו. תודה מראש!!!
שלום רב אני מודה שאיני מכירה את הנושא. חיפשתי לך קצת חומר באינטרנט, ומצאתי קישור הכולל בתוכו מאמרים אותם ניתן למצוא ולהוציא עוד אינפורמציה: http://www.ima-adama.co.il/healling_methods/naturopathy/naturopathy_lilah_nahari5_men_fertility.htm בברכה-ליטל
שלום ברצוני לדעת מה הם התסמינים של בולימיה ברמה שלישית? (תסמינים חיצוניים בעיקר) מה הסיכויים למוות כתוצאה מבולימיה מסוג שלישי (אם אפשר באחוזים מתוך 100%)? אשמח לקבל תשובה כמה שיותר מהר תודה רבה מראש!!!!
ליטל שלום בולימיה נחשבת ל"מחלה סודית" מהסיבה הפשוטה ,שחיצונית קשה מאוד לגלות אותה. בניגוד לסובלות מאנורקסיה שמשקלן נמוך, הסובלות מבולימיה נמצאות פעמים רבות במשקל תקין ואף בעודף משקל , ולכן קשה לגלות. תסמינים חיצוניים כוללים בעיות שיניים וחניכיים, כמו גם דלקות גרון חוזרות ונשנות, ריח רע מהפה, וסימנים על האצבעות. גם נשירת שיער אפשרית. כל אלה נובעים כמובן מפעילות ההיטהרות (ההקאה). לשאלתך, האם אפשר למות מבולימיה? לצערי הרב התשובה היא חיובית. ההקאות יכולות לגרום לשיבוש אלקטרוליטרי (אשלגן נמוך לדוגמא), הפרעות בקצב הלב, התייבשות וגם מוות. רק בריאות- ליטל להב
אני לוקחת כבר כמה שנים רסיטל אחד ביום כתוצאה מדיכאון חרדתי. הרסיטל הציל לי את החיים ואני מאוד מאוזנת. לאחרונה התחלתי לסבול בעיות רפואיות בגלל משקל גבוה מאוד מאוד. הרופא נתן לי לקחת רדוקטיל כדי לעזור לי בדיאטה שאותה אני חייבת לעשות. הרוקח אמר לי שאין לקחת רסיטל ורדוקטיל ביחד כי הריאקציה בינהם לא טובה . הרוקח גם החתים אותי על כך שהוא יידע אותי על שילוב התרופות. מה לעשות? אני חייבת לרזות וחייבת גם להיות מאוזנת נפשית. היום יום חמישי והרופא שלי יצא למילואים. אני דואגת מאוד.
שלום חדווה. לצערי יש לי תחושה שהרוקח שלך צודק. שתי התרופות עובדות במנגנון דומה (הידעת שרדוקטיל נחשבת לתרופה אנטי דיכאונית?), ובהחלט יתכן כי ישנה מניעה לקחתם בו זמנית. מה לעשות? קודם כל להקשיב לרוקח ולא לקחת את שתי התרופות. שנית, הטיפול בדיכאון חרדתי חשוב יותר כרגע מהטיפול בהשמנה, שלגבי השמנה ישנם טיפולים חלופיים,להבדיל מהדכאון הדורש התערבות טיפולית עכשוית. לא יקרה כלום אם הטיפול ברדוקטיל ידחה, כי ישנן אלטרנטיבות אחרות לירידה במשקל. חכי לחזרת הרופא שלך , ובקשי ממנו אלטרנטיבה טיפולית לטיפול בעודף המשקל שלך. בברכה-ליטל
שלום רב ביתי בת 8 חודשים, ניזונה מסימילאק טופ, מסרבת לאכול את מרק העוף עם הירקות, אוהבת עגבנייה, בטטה, ובננה, איזה עוד מזונות אני יכולה לתת לה בגיל זה, והאם זה שהיא לא אוהבת עוף וירקות במרק מזיק לתזונה שלה ולויטימנים בגוף?
אלישבע שלום! המרכיב התזונתי החשוב יותר שמוסיפים בתקופה זו הוא הבשר, זה לא חייב להיות רק עוף, יכול להיות הודו ואפילו בשר בקר. החשיבות היא כמקור איכותי לחלבון ולברזל. זאת במגמה להרגלי תזונה נכונים בהמשך, ככול שכמות תכשיר ההזנה תפחת מהתפריט היומי. כרגע, אם אוכלת מספיק סימילאק (שלב 2!) וממשיכה לקבל את הברזל, אין חשש לחסר. אבל... מבחינת ההרגלים, חשוב שתאכל בשר. תינוקות לא תמיד "אוהבים" מזון חדש. זה תהליך היכרות שהוא לפעמים ארוך ולא צריך להתייאש מלהמשיך ולהציע, גם 20 פעם (!) מזון חדש. מזונות נוספים שניתן להציע בגיל זה - תפו"א, אורז, קישוא, גזר, דלעת, תפו"ע, אגס. הרבה אופציות, לא? בברכת סבלנות ובתאבון, נועה
אימי נוטלת תרופה לדילול דם בשם קומדין והמליצו לה לא לאכול ירקות ירוקים. ברצוני להבין, האם זה נכון או אין קשר ואימי יכולה לאכול ירקות ירוקים. תודה מראש
הלל שלום! שאלו שאלות דומות לשלך בזמן האחרון וגם בעבר הרחוק של הפורום. אתה יכול לעשות שימוש באופצית החיפוש, מילות מפתח ויטמין K וקומדין. אני בטוחה שתקבל תשובה לשאלתך. אם עדיין ישארו לך שאלות אתה מוזמן לשוב ולפנות אלינו. בברכה, נועה
ברצוני לדעת אילו סוגי שמן מותרים בעת נטילת קומדין. האם שמן שומשום, וכדו'? אשמח לקבל תשובה.תודה דליה
האם יש איזושהי סכנה בטבליות ציטוזן ? האם מומלץ לקח אותן לספיחת שומנים ?
דורית שלום! מדובר בסיבים תזונתיים בעלי תכונה של ספיחת נוזלים משמעותית. בנוסף למים, הם סופחים מרכיבים נוספים כמו מולקולות שומן. אין הוכחה מחקרית על כך שהטבליות הנ"ל מקדמות ירידה במשקל. כל עוד השימוש הוא בהתאם להוראות היצרן (מדובר ביצרן אחראי תחת פיקוח - GNC), לא צריכה להיות סכנה. חשוב לזכור שבנוסף לספיחת נוזלים ושומנים, סיבים תזונתיים יכולים לספוח עליהם גם רכיבי תזונה חיוביים כגון ויטמינים ומינרלים. חשוב להקפיד על תזונה טובה ומאוזנת ואף ייתכן שיש צורך לקחת מולטיויטמין (לא במקביל לטבליות הסיבים). אין לי ניסיון עם הטבליות הנ"ל ולכן לא אוכל להוסיף עוד. בברכה, נועה
בני הוא בן 8 חודשים הוא יונק ואוכל גם דייסה וכמה סוגים של פירות האם אני יכולה לתת לו דנונה עם פירות או שזה עדיין לא מתאים
שלום לך! ההמלצה היא להתחיל מוצרי חלב בגיל 9 חודשים. אני שולחת לך קישור להמלצות משרד הבריאות בעניין: http://www.health.gov.il/public/baby/feed/index.htm לגבי מה כדאי כעת להוסיף, אני הייתי ממליצה על אוכל שאינו מתוק ובעל ערך תזונתי גבוה: פחמימה - תפו"א/בטטה/אורז, ירק - גזר/קישוא/דלעת, בשר - עוף/הודו/בקר ארוחה מגוונת המכילה את כל המרכיבים יכולה להחליף ארוחת הנקה. חשוב להציג כל מרכיב בנפרד על מנת לבדוק רגישות למזון. בהצלחה נועה
אני סובל מעצירות למרות שאני שותה מספיק מים ביום עד כ-3 ליטר ביום ואוכל המון ירקות וגבינות. תענו לי מהר אני כבר מיואש
תשתה בבוקר מיץ שזיפים שתשרה כל הלילה + כוס מים חמים עם לימון [חצי לימון ] שתסחט לתוך הכוס + כפית שמן זית. ואל תאכל עוגות ועוגיות !
שלום הלל. במידה ואתה צורך תפריט עשיר בסיבים תזונתיים, ומקפיד על שתייה מרובה ופעילות גופנית, ויחד עם זה עדיין סובל מעצירות, אין מנוס מלפנות לרופא המתמחה בגסטרואנטרולוגיה לברור מקיף ולהתאמת טיפול מתאים. בברכה-ליטל
על-פי איגוד התזונה הקנדי, הכמות האידיאלית לאוכלוסייה סטנדרטית הוא 0.86 גר' לק"ג משקל גוף. השאלה שלי כאשר אומרים כאן חלבון הכוונה היא לחלק היחסי של חלבון ממש? כלומר נניח אנו אוכלים 100 גרם של קיטניות אזי שווה ערך לכמה חלבון? או נניח אכלנו 100 גרם של דגנים מלאים כגון אורז חום או שבולת שועל -- כמה חלבון זה שקול? בתודה
שלום שאול כשאתה מסתכל בטבלת סימון תזונתי נותנים לך את הערך התזונתי של כל רכיב (קרי חלבון, שומן, פחממות וכו) ל-100 גרם מזון. אי אפשר כמובן להסיק מכך ש-100 גרם של מזון כלשהו = ל-100 גרם חלבון, שהרי כל מזון הוא מעורב (מכיל גם מזה וגם מזה וגם מזה). לדוגמא: 100 גרם ברנפלקס, מכילים 12 גרם חלבון בלבד. כדי להרכיב תפריט מאוזן, יש לקחת את המשקל התקין, להכפילו ב-0.8 ולקבל X גרם חלבון. אחר כך יש לחשב את כמות החלבון שיש בכל אחד מהמזונות שכלולים בתפריט היומי (למשל 1 פרוסת לחם=3 גרם חלבון), ולשאוף להגיע למספר שיצא בחישוב כמות החלבון הכוללת הרצויה. חשוב מאוד כמובן שאחוז ניכר מהחלבון יבוא ממקורות מן החי כי איכותו הביולוגית גבוהה יותר. כמו כן, חשוב גם לשמור על איזון עם רכיבים אחרים כמו פחממות ושומן על מנת לוודא כי החלבון ינוצל למטרת בנייה ולא למטרת הפקת אנרגיה.
סליחה על הכפילות של השאלה שלי. תודה על התשובה. לאור תשובתך עשיתי מאזן ראשוני של החלבון , כי אצלי הנתונים פשוטים: 150 ג פחמימות מלאות ( גרעינים מהסוגים אורז , שבולת שועל, שעורה,דוחן, קינאווה, שיפון)ליום יבשים ו -50 ג קיטניות (גרעינים מסוג חומוס עדשים מש שעועית פול) יבשות. זה מביא במקרה הטוב לחלבון בכמות 25 ג ליום. משקלי 60 קג כלומר צריך לשאוף ל 50 ג חלבון ביום. אני די בטוח שהירקות והפירות ומעט השומן היומי רחוקים מרחק רב מכמות חלבון של 25 ג נוספים. להגדיל את הדגנים הקטניות נראה לי פתרון לא טוב , הן בגלל הכמות הגדולה שזה יתן מבחינה קלורית ובכלל לאכול הרבה יותר. לכן רציתי לשאול לגבי מקור חלבון של שמרי בירה. להוסיף כף או שתיים של פתיתי שמרי בירה ליום. כי זה מכיל 50 אחוז חלבון ומאיכות טובה וגם את קבוצת B. השאלה אם זה פיתרון טוב במצבי (רוצה להשאר טבעוני) ועם מאזן חלבוני כפי שציינתי. האם יש לשמרי הבירה חסרונות כל שהן? או יש לך הצעה אחרת ( במסגרת הטבעונית) ? שמעתי שהנבטות מעלות את ערך המזון .. האם זה מעלה את הערך החלבוני בצורה משמעותית? גילי 59 גובה 175 רזה ספורטאי מרגיש מעולה וכל הבדיקות תקינות למעט בעיית צפיפות עצם שעבורה אני לוקח פוסלן + ויטמיןD + סידן. בתודה
תודה על התשובה. לאור תשובתך עשיתי מאזן ראשוני של החלבון , כי אצלי הנתונים פשוטים: 150 ג פחמימות מלאות ( גרעינים מהסוגים אורז , שבולת שועל, שעורה,דוחן, קינאווה, שיפון)ליום יבשים ו -50 ג קיטניות (גרעינים מסוג חומוס עדשים מש שעועית פול) יבשות. זה מביא במקרה הטוב לחלבון בכמות 25 ג ליום. משקלי 60 קג כלומר צריך לשאוף ל 50 ג חלבון ביום. אני די בטוח שהירקות והפירות ומעט השומן היומי רחוקים מרחק רב מכמות חלבון של 25 ג נוספים. להגדיל את הדגנים הקטניות נראה לי פתרון לא טוב , הן בגלל הכמות הגדולה שזה יתן מבחינה קלורית ובכלל לאכול הרבה יותר. לכן רציתי לשאול לגבי מקור חלבון של שמרי בירה. להוסיף כף או שתיים של פתיתי שמרי בירה ליום. כי זה מכיל 50 אחוז חלבון ומאיכות טובה וגם את קבוצת B. השאלה אם זה פיתרון טוב במצבי (רוצה להשאר טבעוני) ועם מאזן חלבוני כפי שציינתי. האם יש לשמרי הבירה חסרונות כל שהן? או יש לך הצעה אחרת ( במסגרת הטבעונית) ? שמעתי שהנבטות מעלות את ערך המזון .. האם זה מעלה את הערך החלבוני בצורה משמעותית? גילי 59 גובה 175 רזה ספורטאי מרגיש מעולה וכל הבדיקות תקינות למעט בעיית צפיפות עצם שעבורה אני לוקח פוסלן + ויטמיןD + סידן. בתודה
שלום שאול החשיבה שלך נכונה, אך לא לקחת בחשבון את התמונה בכללותה. כאשר מרכיבים דיאטה שצריכה להתאים לטווח ארוך של שנים ולהשיג בריאות מיטבית, אין אפשרות לבחון את הדיאטה ברמת הרכיב. אם נתייחס רק לרכיב החלבון בדיאטה שלך ,הרי שאתה צודק. 100 גרם שמרי בירה יתנו לך 38 גרם חלבון, כך שעם שתי כפות תוספת אתה מסודר. אבל בעצם אתה לא. כי בדיאטה שלך חסר למשל ברזל, וזו סתם דוגמא. סידן- אתה נאלץ לקחת תוסף... ואם אבחן לעומק את הדיאטה שלך ודאי אגלה שהיא ינה מאוזנת בעוד כמה הבטים. לא מכירה את הדיאטה הטבעונית המאוזנת, צר לי. במידה והתשובה עדיין לא מספקת אותך, אני מציעה להתייעץ עם דיאטנית קלינית מוסמכת. בברכה-ליטל
שלום, אני סטודנטית בת 26, נמצאת לפני תקופת מבחנים מלחיצה ביותר. אני חשה לעתים קרובות בחוסר שקט ופיזור הדעת. אשמח להמלצה על מאכלים שכדאי ולא כדאי לאכול בתקופה הקרובה. חג שמח שלי
שלי שלום! אין המלצות חד משמעיות, וגם אלו שקיימות מתייחסות באופן ספציפי להפרעות כמו הפרעות קשב וריכוז, היפראקטיביות, דיסלקציה או אוטיזם. כל ההמלצות מתייחסות לילדים. את יכולה לנסות לעשות חיפוש בפורום לגבי שאלות דומות שנשאלו בעבר. בברכה נועה
ביתי בת 5 ואוהבת מאוד לאכול (מאז שנולדה). כל היום היא עסוקה מה היא תאכל עכשיו, מה לקינוח, ואחר כך ממתק, וכשהולכים לאירוע שיש גישה חופשית לאוכל, היא אוכלת ללא מעצורים, ונדמה שאין לה נקודת שובע. אני מוצאת שאני כל הזמן מנסה לבלום אותה כדי שלא תפריז וזה מעסיק מאוד אותה ואותי. היא מגלה נטיה להשמנה ויש לה ממש כרס, גובהה 107 ס"מ ומשקלה 24 ק"ג. אני חוששת שהנסיונות שלי לעצור אותה והפחדים שלי שהיא תהיה שמנה מחמירים את הבעיה. שאלותי הן: א. האם יש מצב שאין נקודת שובע? היא אוכלת כמויות של מבוגר, ואם אני לא עוצרת אותה היא לא עוצרת לבד. ב. איך מונעים הפרעת אכילה אצלה היום ובעתיד? היא מאוד אוהבת פחמימות-לחמים וממתקים (בהם אני נאבקת), אך אוכלת גם ירקות ופירות. בתודה מראש.
יעל שלום! אכן בתך מעט בעודף משקל. זה נכון להתייחס לכך כבר בגיל זה אך יחד עם זאת, יתר עיסוק והלחצה בעניין יכולים בהחלט ליצור אצל בתך אנטי וכפי שציינת, להחריף את הבעייה. המלצתי לך היא לפנות לייעוץ אצל דיאטנית קלינית העוסקת בטיפול בילדים. מפגשים ביניכן (שממש לא חייבים לכלול את הילדה) יוכלו לספק לך הדרכה בסיסית לתזונה נבונה, להקניית הרגלי אכילה נכונים בבית (של כל המשפחה), לדגשים לאורח חיים פעיל ובריא יותר ובעיקר כיצד להתמודד עם קשיים שיתעוררו בהמשך הדרך. בברכה, נועה
אני בת 18.גובה 164. לפני שנה שקלתי 63 והתחלתי דיאטה ונתקעתי על 57. אחרי שראיתי שאני לא מצליחה להרזות התחלתי להקיא ועכשיו אני שוקלת 51 אבל אני כבר לא מצליחה לאכול נורמלי. כמעט כל מה שאני אוכלת (ואני אוכלת הרבה ) אני מקיאה אבל לפעמים אני לא מצליחה להקיא ורק בגלל זה אני לא נהיית רזה מדי. אני יודעת שאני כבר די בסדר אבל אני לא מצליחה לאכול נורמלי. אני ממש יודה לכם אם תגידו לי איך אני יכולה להתחיל לאכול בלי שאני יצטרך להקיא וגם אם תוכלו לתת לי תפריט. תודה
שלום לך! אכן יש לך בעיה והיא דורשת טיפול. אני ממליצה לך בחום לפנות למרפאה להפרעות אכילה ברמב"ם: http://www.rambam.org.il/departments/detail.asp?cod=5&depID=459 שם תקבלי טיפול מדיאטנית קלינית שתתן לך תפריט מתאים, וגם תקבלי את הסיוע והתמיכה הנפשית שתזדקקי לה כדי להצליח. אם את לא מאיזור חיפה, אני בטוחה שהם יוכלו להפנות אותך למרכז טיפול הקרוב למקום מגורייך. אל תהססי לפנות. נועה
שלום רב, בני אוכל מגוון מצומצם מאוד של מאכלים.לאחרונה כל ארוחה הינה מאבק ממושך של מעל חצי שעה, שמסתיים בבכי של הילד ובפליטה (יריקה) של המזון שבפיו והילד ממש כמעט ומקיא. המנות שאני מוזגת לו אינן גדולות כלל וגם אותן הוא לא מסיים. חשוב לציין שהילד מתפתח יפה בגובה (117 ס"מ משקל 17 ק"ג) והוא ילד שמח וחיוני. המצב כיום בלתי נסבל ! גם כשאני מבשלת לו מה שהוא מבקש הוא לא מסיים את המנה שאני מגישה לו. שאלתי היא האם להמשיך ולאלץ אותו לאכול ולריב עימו על כל ביס או להניח לו לנפשו ולתת לו לאכול רק מה שהוא רוצה מהארוחה ? אנא תשובתך בהקדם.
לאמא המודאגת שלום! ראשית אתייחס למשקלו וגובהו של בנך - גובהו תקין אך משקלו נמוך. קשה לי לקבוע עד כמה הבעיה חמורה (אם בכלל) מכיוון שלשם הערכה מלאה, יש לראות עקומת גדילה מלאה, כולל מדידות שהולכות אחורה עד הלידה. בד"כ כאשר נוצרת בעיה, המשקל נפגע ראשון ורק בשלב השני (המאוחר יותר) רואים פגיעה בגובה. כרגע פגיעה בגובה טרם הופיעה. האם מדובר בתקופה ארוכה של סרבנות אכילה? את מתארת מצב לא טוב. ארוחה לא צריכה להיות מאבק וודאי שלא צריכה להסתיים בבכי. את צריכה לזכור את התפקידים להם כל צד אחראי. את אחראית לבחור מה להגיש לארוחה, באיזו צורה להכין את המזון, כמה מגוון יהיה, מתי יושבים לאכול. בנך אחראי לבחור אם לאכול וכמה. זו זכותו ודרך ביטוי חשובה של עצמאותו. אני מבינה שיש ויכוח על הכמויות. קשה למבוגר להעריך את הכמויות שמתאימות לילד. נסי לתת לו להגיש לעצמו לצלחת, הזכירי לו שהוא מחליט כמה לקחת אך את הכמות הזו עליו לאכול ולסיים. נסי דווקא לעודד אותו להתחיל עם כמויות קטנות. אם טעים וירצה עוד, יוכל להגיש לעצמו תוספת. בגלל שכנראה ויש פגיעה בעלייה במשקל, וייתכן שבעיות ההתנהגות עם האוכל כבר מושרשות, הכי טוב יהיה לפנות לטיפול בהפרעות אכילה לפעוטות וילדים. קיימים מרכזים רפואיים שבהם צוות מקצועי רחב הנותן מענה לכלל הבעיות וכולל רופא ילדים, דיאטנית, ריפוי בעיסוק וקלינאית תקשורת. בברכה, נועה
שלום ברצוני לשאול האם האם אכילה רבה של מזונות המכילים ממתיקים מלאכותיים כוהליים עלול להפחית או לסכן כניסה להיריון? תודה.
שלום לך! הנושא לא מוכר לי. סקירת ספרות מדעית העלתה מספר מועט של עבודות שאינן מצביעות על בעיה. לדעתי, אם את מקפידה על שימוש במגבלות ההמלצה (בד"כ רשום על האריזה), לא צריכה להיות בעיה. לא מהכיוון התזונתי בכל אופן. בברכה, נועה
אני בן 25 גובהי 183 ס"מ ומשקלי 65 ק"ג בקביעות. האם יש סיבה לדאגה? איך אפשר להשמין?
שלום לך! משקלך תקין לגמרי. לדעתי אין סיבה לדאגה. האם אתה מעוניין לעלות במשקל? אפשר לעשות זאת תחת ייעוץ תזונתי של דיאטנית קלינית אך וודאי שאין הכרח לכך. בברכה, נועה
אהלן. אני שוקלת כ-45 ק"ג וגובהי נע בין 1.60 לבין 1.60 מטרים. אני מאוד לא מרוצה ממשקלי הנמוך, ומעוניינת להשמין. יש לציין כי אינני סובלת מבעיות אכילה או ממחלות כלשהן הקשורות לכך, פרט לכך שמשפחתי מצד אבי הינם רזים מה שמצביע על כך שזה בגנים (או לפחות יש לך פוטנציאל). בכל אופן, ברור לי שבכל זאת אפשר להשמין, אך זה דורש מאמץ מוגבר. אני אוכלת ארוחות מסודרות ועשירות בתפריט מזין, המכיל בתוכו הרבה פחמימות, מינרלים, ויטמינים, חלבונים וכו'. יש לצין שבנוסף לכך אינני עוסקת בספורט ואני נוטה לישון ברוב זמני הפנוי. אינני רואה זאת כדבר הגיוני שבת-אדם כמותי אינה מסוגלת להשמין (2 ק"ג בשנה בסה"כ!) בעוד כשחברותיי משמינות כמעט מכל דבר. ציינו בפניי את עיניין חילוף החומרים המהיר, שכנראה יש לו השפעה על שריפת השומנים המוגברת בגופי ולכן מאגר השומנים בגוף אינו יכול להתגבר. האם זה נכון? מה עלי לעשות בכדי להשמין? אנא עזרו לי. תודה מראש, נוי.
נוי שלום! אכן, למען בריאותך, יש לשאוף לעלייה של לפחות 2 ק"ג. לשם כך, עלייך לפנות לטיפול תזונתי אצל דיאטנית קלינית. אני בטוחה שתחת טיפול מסודר, תוכלי להשיג מטרה זו. בברכה, נועה
שלום אני בת 23 1.60 מטר ושוקלת 40 ק"ג,וסובלת מתת פעילות של בלוטת התריס. פניתי הרבה לרופאים בתקווה לעזרה לעלות במשקל אך הם לא מתייחסים ברצינות לבקשה. לקחתי ויטמינים שונים ותוספי מזון למניהם אך כלום לא עזר. לאחרונה נתנה לי רופאת המשפחה לקחת אינשור פלוס רציתי לדעת כמה פחיות רצוי לקחת ביום והאם זה באמת יועיל חשוב לי גם לציין שחלה לי ירידה במשקל רק בשנתיים האחרונות ולפי כן הייתי עם גוף בריא אשמח לקבל תשובה יעילה.
איירין שלום! את זקוקה לטיפול תזונתי! בקשי הפנייה מרופאת המשפחה שלך לדיאטנית קלינית. לאחר שהדיאטנית תעשה הערכה מקיפה של מצבך התזונתי, הויא תוכל לקבוע את הכמויות המתאימות לשימוש מאנשור פלוס. בברכה, נועה
אם לאדם יש מחסור בכדוריות דם לבנות, האם תזונה יכולה לשפר את המצב? אם לא מה כן יכול לשפר את המצב? תודה..
שלום לך! יש סוגים שונים של תאי דם לבנים ומחסור של כל אחד מהם מעיד על מצב חולי/בריאות מסויים. במקרים מאוד נדירים, מחסור בחלבון בגוף, יכול להתבטא בלימפוציטים נמוכים. באופן כללי, תזונה לא תשפיע אך וודאי שצריך להקפיד על צריכה מספקת של חלבון ממקור איכותי (בשר, ביצים, דגים, מוצרי חלב). יותר חשוב לברר את הסיבה לתופעה (לפנות לרופא!) ונסות לטפל בה מן היסוד. בברכה, נועה
אמא שלי חולת סרטן יש לה גידול בראש כניראה בעיקבות הטיפול התרופתי היתפתחה לה סכרת יש לה בערך 180 בבוקר ו480 בערב היא מקבלת פעמיים ביום אינסולין השאלה שלי היא האים מותר לה לאכול מצות? היא מאוד אוהבת את המצות ולא מוכנה לוותר קראתי על האריזה שהמרכיבים במצות הם מיים וקמח חיטה אך כולם טוענים שיש בהם הרבה סוכר האים זה נכון? האים היא יכולה לאכול מצות או לא?
אתי שלום! השאלה שלך מורכבת. ההחלטה האם בכלל לאמץ תפריט המתאים למחלת הסכרת במקרה כזה, צריכה להעשות במשותף עם הצוות המטפל. מצב המחלה, מצב החולה ומשך תקופת ההשפעה של התרופות (שגרמו לסכרת) כולם מהווים שיקול בהחלטה. אם הנושא מדאיג אתכם, עליכם לפנות לצוות המטפל ולברר מה הגישה שלהם, מבחינת הטיפול התזונתי. והיה והוחלט על תפריט דל סוכר ומוגבל בכמות הפחמימות המורכבות (זה מה שיש במצות, לא סוכר!), אזי על אמך לקבל הדרכה מסודרת מדיאטנית המחלקה, כיצד עליה לנהוג בנוגע למזונות המכילים פחמימות. בברכה, נועה
בהמשך לתשובתך לאמא מותר לאכול לחם קל זה גם נחשב לפחמימה מורכבת פשוט לא מכיל סוכר גם במצות לא כתוב על האריזה שהן מכילות סוכר. פשוט כיוון שהיא נימצאת בטיפול בבית (טיפול כימי באמצעות כדורים) אין לנו כול כך גישה לרופאים וביגלל שהמצב שלה כ"כ קשה הם אפילו לא מייעצים ליפנות לתזונאית לקבלת תפריט מתאים(אפילו הקציבו לה מיספר חודשים ליחיות) לכן פניתי אליך כיוון שהרופאים כניראה חושבים שזה מיותר ליפנות לתזונאית לשם קבלת תפריט. הם אומרים ככה בחפיפניקיות - לא לאכול לחם רגיל ,פרי אחד ליום,שתיה דיאטטית -לא ממש תפריט מודרך הבעיה היא רק עם המצות תודה על הסבלנות אתי
האם זה לא בריא לשתות שוקו כמו שזה לא בריא לשתות קפה ?
יעל שלום! כמו כל דבר בחיים, מדובר במידתיות. כאשר מגזימים, יש סוגי מזון או מרכיבים בהם שהופכים ללא בריאים. כאשר משתמשים במידה, כמעט אין מזון שהוא אינו בריא! לגבי קפה וקקאו, שניהם בריאים במידה ואף הוכחו כבעלי תכונות מקדמות בריאות. בברכה, נועה
האם ה"תכונות מקדמות בריאות" עולות על הנזקים של הקפה והקקאו? בקקאו יש קפאין, תיאוברמין וחומצה אוכסלית - חומרים שמונעים ספיגת סידן וברזל בגוף. הקפה גורם להפרעות בדופק, עצבנות, הפרעות בשינה, יתר חומציות בקיבה, הפרשה מוגברת של סידן ואשלגן בשתן, שיבוש ברמת השומנים בדם, נמצא קשר בין קפאין לשיבושים במהלך ההריון ועוד. האם למרות כל זאת את ממליצה על שתייה (מתונה) של קפה וקקאו? איזה יתרונות תזונתיים יש לקפה לקקאו? שמענו על הקקאו כאנטי אוקסידנט, האם זה כדאי במונחים של עלות תועלת?
שלום רב, יש לי כמה שאלות, אשמח אם תענו לי, 1- האם נסקפה ( האבקה עצמה) היא ללא קלוריות גם אם היא בטעמים מסויימים כמו בטעם וניל או אגוזים?? ( הכוונה היא האם מתייחסים לנסקפה בטעמים שונים כמו קפה או כמו שוקו שהוא כן יש בו קלוריות)??? 2- האם השכבה העליונה שמוצאים בספל החלב אחרי זמן קצר מחימומו הוא בעצם שומן, האם הסרת שכבה זו היא בעצם כאילו הסרת חלק מסוים מהשומן שיש לנו בחלב?? 3- למה אומרים שאבקת "מרק עוף" שמוסיפים למרק או לאוכל כשמבשלים משמינה למרות שיש בה מעט מאוד קלוריות וגם אין בה שומנים? האם אתם ממליצים להוסיף לאוכל גם בזמן דיאטה? תודה רבה...
דנה שלום! 1. בנס קפה רגיל אין כמעט קלוריות. האבקות בטעמים בד"כ מכילות סוג של המתקה ולכן מכילות יותר קלוריות. אפשר לבדוק על האריזה ולקבל תשובה ברורה. אלמנט נוסף שתורם לערך הקלורי הוא כמות החלב שמוסיפים. אם על חלב מלא (או אבקת חלב בתוך מיקס אבקת הקפה), כמובן שזה מכיל יותר קלוריות מאשר תוספת קטנה של חלב למים הרותחים. 2. השכבה העליונה של חלב מורתח (קרום) היא חלבון שעבר שינוי מבני בגלל החימום (דנטורציה), כמו לבן של ביצה שמתקשה בחימום. בכל מקרה מדובר בכמות זניחה של קלוריות שאין טעם להתעמק בה. 3. לא יודעת איפה שמעת את ה"אימרה" הנ"ל לגבי אבקת מרק. ההמלצה להפחית בשימוש באבקות מרק היא לא בגלל קלוריות או שומן אלא בגלל תכולת נתרן גבוהה שאינה מומלצת לכלל האוכלוסיה. בברכה, נועה
שלום לך: רצית לארגן את הענינים שלי אוקיי :בתקופה האחרונה הבחנתי בכך שכל פעם שאני שותה מעט חלב עם נס-קפה תוך פרק זמן קצר אני רצה לשירותים והייתי מגיעה לפעמים ל4- יציאות ליום הרבה מאוד גזים ובטן תפוחה .רופא גסאטרו המליץ להוריד לגמרי מוצרי חלב לאור רגישות ללקטוז בדיקה שנעשתה לפני שנים אך השנים גרמו לי לשכוח שאצטרך לשמור כל החיים!! אוקיי מדוע הקיבה שיוצאת מאוד חריפה וגם הגזים תובנוסף אם אפסיק מוצרי חלב מהאם הסידן? בדיקת קולוסקפיה לאור פוליפים במשפחה מה תזונה חילופית לחלב ולסידן אני לא צריכה תזונאית שתסביר לי מערך מרכיבי המזון החדשים ללא חלב? אנא עזרתך ותשובתך לאור המידע לעיל אשמח לשמוע ממך -תודה לך
מירוש שלום! שוב לא הבנתי לגמרי את דברייך (היה עוזר אם היית כותבת עם פיסוק). בכל זאת אנסה לענות לך. לקטוז הוא סוכר החלב. הוא מצוי בעיקר בחלקו המימי של החלב. ככל שמוצר החלב מוצק יותר, הוא מכיל פחות לקטוז. מזונות שמכילים כמות לקטוז יחסית גבוהה - חלב ומשקאות חלב, מעדנים וגבינות רכות. כמות לקטוז נמוכה יותר (עד אפסית) - גבינות חצי קשות וקשות. בלבן ויוגורט אמור להיות פחות לקטוז כי החיידקים הפרוביוטים מפרקים אותו. יש כמובן גם חלב נטול לקטוז שניתן להשתמש בו כתחליף. יש יכולת ספיגה מינימלית של לקטוז שגם אנשים כמוך יכולים לסבול. אם צורכים מוצרי חלב במתינות (ומחלקים למנות קטנות לאורך היום) לא אמורות להיות תופעות. ההמלצות למניעת מחסור בסידן הן לצרוך 3-4 מנות חלב ביום. אם תקפידי שהם יהיו ממקור דל לקטוז, לא תהיה לך בעיה בעיכול ולא בעיה של מחסור. אפשרות נוספת היא לרכוש את האנזים המפרק את הלקטוז (ושנמצא בחוסר בגוף) - לקטאז. הוא מגיע בצורת אבקה שניתן לפזר על מוצר החלב לפני אכילתו, או קפסולות שלוקחים עם האכילה.אם עדיין נותרו דברים לא ברורים, כמובן שניתן לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ. את יכולה לבקש הפניה מהרופא שנתן לך את ההנחיה. מקווה שעניתי לך על שאלותייך. בברכה, נועה
נבדקתי לפני שנית ונסתבר שאני רגישה ללקטוז האם זה אומר לא לאכול בכלל מוצרי חלב למעט גבינה צהובה? איך אפשר כל החיים ללא מוצרי חלב כיוון שזה גורם לי ליציאות מרובות רופא גסטרו המליץ לי על קולונוסקופיה- האם זה לא יכול לפגום בי יתר יציאות +גזים רבים.והאם זה שאפסיק לאכול מוצרי חלב מבחינה גופנית -סידן וכו' לא יחסר לי בגוף בעתיד אשמח לתשובה מהירה... והאם ישנה אפשרות לייעץ לי על תזונה חילופית...
מירוש שלום! בפנייתך, מס' פרטים אינם ברורים: מתי נעשתה האבחנה? על איזה רקע (מחלה מלווה בשלשולים או חוסר נוחות תמידי שלא קשור בארוע מסויים)? האם ניסית להוריד מוצרי חלב? האם עזר? הקולונוסקופיה קשורה בזה או בתופעות נוספות מהן את סובלת? מידע נוסף יוכל לעזור לי כדי לתת לך תשובה מסודרת. בברכה, נועה
שלום רציתי לדעת האם מינרלים נהרסים בבישול? מה ההבדל בינם לויטמינים?
יעל שלום! ויטמינים יכולים לההרס במגע עם חום וחמצן. מינרלים אינם נהרסים אך יכולים להשתחרר למי הבישול. לגבי ההבדל, מדובר בשיעור ארוך בכימיה וביוכימיה שאחסוך ממך. נסכם שהם שונים במקור ובמבנה שלהם אך 2 הקבוצות הכרחיות לבריאות טובה תפקוד תקין של הגוף. בברכה, נועה
צהריים טובים! אני מבצעת דיאטה יותר משנה. ירדתי בערך 13 ק"ג כיום אני בת 33 גובה 1.70 שוקלת 58 ק"ג הדיאטה שאני עושה היא: בבוקר אני אוכלת : 2 מלפפונים - ו2 פלפלים אדומים עם כפית מיונז, ושותה 2 כוסות נס קפה עם חלב דל שומן ו-2 סוכרזית. לעבודה: אני לוקחת פחית דיאט בצהריים:אוכלת קערת קורנפלקס עם חלב דל שומן, ו-2 מלפפונים ו-2 פלפלים אדומים עם כפית מיונז. וסלט כרוב אדום. נס קפה עם חלב דל שומן ו-2 סוכרזית ופרי עונתי או חצי אשכולית או אבטיח. בערב: אוכלת ביצה קשה , תפוח אדמה אפוי בתנור, ו-2 מלפפונים ו-2 פלפלים אדומים עם כפית מיונז. וסלט כרוב אדום. וגביע קוט'ג 5% ונס קפה עם חלב דל שומן ו-2 סוכרזית ופרי. פעם בשבוע אני אוכלת במקום הקורנפלקס הביצה התפוח אדמה והקוט'ג דבר משמין כמו פיצה בורקס זיוות וכו'. או לעיתים במסעדה שיפוד בשר. רופאת המשפחה חושבת שאני אנורקסית. בבדיקות דם האחרונות התגלה לי עודף ניכר בבטא קרוטן. (גזר אני לא אוכלת) מה דעתכם.
מאי שלום! את לא הראשונה שפונה לגבי בטא קרוטן. את יכולה לעשות חיפוש ולקרוא את התשובות הקודמות. לא צריכה להיות בעיה ברמות הגבוהות של בטא קרוטן (חוץ מצהבהבות בעור...) אבל כדאי שהרופאה שלך תעשה לך מעקב אחר תפקוד הכבד, לשם ביטחון. לגבי התפריט שלך, האם נעזרת בדיאטנית קלינית? כדאי מאוד שתעשי זאת כי על פניו הוא נראה לא מאוזן, יש מרכיבים בעודף גדול לעומת מרכיבים בחוסר. משקלך כעת תקין (בגבול התחתון) וירידה של 13 ק"ג בשנה היא טובה אבל זה הזמן להפסיק לרדת המשקל ולהתחיל לחזור לכמויות מזון מתאימות. דיאטנית קלינית תוכל לסייע לך לעשות זאת מבלי לעלות חזרה במשקל. אנורקסיה? קשה לי לשפוט. בברכה, נועה
שלום רב, למרות נסיונותי להקפיד על תזונה נכונה ככל הניתן לבני בן השנתיים, הרי שאני כבר מבולבלת לגמרי בנושא סוגי השומן המומלצים: 1. באיזה שמן רצוי לטגן חביתה - קנולה? חריע? שמן זית? 2. ומאידך - בחמאה יש אלמנטים תזונתיים חשובים, האם יתכן שרצוי דווקא לטגן בחמאה? (בהנחה שהיא לא נאכלת בשום צורה אחרת) 3. האם יש חשיבות באכילת אבוקדו, או שאין בכך ערך תזונתי מיוחד? אשמח לקבל תשובה ולהבין סוף כל סוף מה כדאי לעשות... תודה מראש.
מורין שלום! דבר שחשוב לזכור לגבי ילדים (לעומת מבוגרים) הוא שלא מגבילים אותם בכמות השומן. % גדול מהקלוריות שילדים צורכים צריך להיות משומן היות וזהו מרכיב חשוב ביותר לבניית תאי הגוף ובמיוחד תאי המוח. בנוסף זהו מקור טוב לויטמינים מסיסים בשומן החיוניים לגוף. לגבי הסוג, ההמלצות דומות למבוגרים. שמן המומלץ לטיגון ולתוספת הוא שמן זית או קנולה. האחרים שציינת אינם מומלצים. אני לא מוצאת סיבה טובה למה לטגן בחמאה (למעט הטעם...). מוצרי מזון עשירים בשמן שהינם מומלצים גם הם (לפי יחסי חומצות השומן שבהם), הם אבוקדו, וטחינה וגם דגי ים צפוני (מכילים אומגה 3). פחות מומלצים הם אלו שמקורם בשומן מן החי, שומן רווי וכולסטרול - מרגרינה, חמאה, מיונז וכדומה. בברכה, נועה