פורום תזונה קלינית
שלום, תמיד שעושים דיאטה קצב חילוף החומרים יורד, האם יש תרופות או תוספות מזון שאפשר לקחת להגברת חילוף החומרים בגוף, וזאת מבלי לעסוק בפעילות גופנית יומיומית?
עידן, חייבים לעסוק בפעילות גופנית יומיומית! אין פתרונות קסם לחילוף חומרים מלבד זה. עדי
עידן שלום! ישנם גורמים רבים שמשפיעים על קצב חילוף החומרים בגוף. בחלקם אנו יכולים לשלוט אך רובם אינם תלויים בנו (כמו מין, גיל, סטטוס הורמונלי וכו'). הגורם היחיד שהוא בשליטה מלאה (באדם בריא) הוא הפעילות הגופנית. זו תהיה גם בעלת האפקט המשמעותי ביותר על העלאת הקצב המטבולי הבסיסי של הגוף. ישנם גורמים כימיים שגם הם בעלי תרומה (קטנה יחסית) להעלאת הקצב המטבולי הבסיסי אך אינם מומלצים לשימוש למטרה זו (סיגריות,, קפאין, סמים מסויימים). נועה
שלום, אני 5 שבועות לאחר הלידה , הריון שני ומאוד רוצה לרדת במשקל לפני חזרתי לעבודה. אני מניקה ומאוד מקפידה על תפריט דל קלוריות , אך אנני מצליחה לרדת . האם יש סיבה שהגוף שלי מסרב לרדת במשקל?אולי צריך להמתין 6 שבועות (זמן משכב לידה)
אביב, האם את עוסקת בפעילות גופנית כלשהי? עדי
אביב שלום! קודם כל אכן יש להמתין 6 שבועות לפחות. מעבר לכך, ההנקה עצמה אמורה לסיייע רבות בירידה במשקל (אך זו תהיה מתונה ולא תתרחש בן לילה!), בשל העובדה כי הגוף משתמש במאגרי השומן שלו (שנאגרו לפני ובתקופת ההריון בעיקר באזור הישבן) כמקור עיקרי לאנרגיה בחלב אם. דיאטה בזמן ההנקה אפשרית, אכן אמורה להיות דלת קלוריות (אךלא מוגזמת!) וחשוב להבטיח שתהיה מאוזנת ומלאה מבחינה תזונתית, בעיקר כדי להבטיח שמירה על בריאות האם. בדיאטה חריפה, חלב אם כמעט ואינו נפגע אך גוף האם כן. צרכי התינוק עולים על אלו של האם וכל מרכיבי התזונה החסרים מתפריטה לשם יצירת החלב "יישאבו" מגופה וכך היא עלולה להגיע למחסורים תזונתיים שעלולים להיות קשים. אם מדובר בק"ג בודדים, המלצתי היא להמתין עם הדיאטות עד לאחר הפסקת ההנקה ובנתיים להתרכז בפעילות גופנית. אם נדרשת ירידה במשקל משמעותית יותר, אני ממליצה לפנות לדיאטנית קלינית שתעזור לך לבנות תוכנית אישית שתבטיח בריאותם של כל הנוגעים בדבר... נועה
אני מחפשת מאמרים מדעים בעברית על הפרעת אכילה. איפה אני יכולה להשיג אותם?
סבטלנה, תעשי חיפוש ב"גוגל". עדי
סבטלנה שלום עיתון הרפואה הוא היחיד שמתפרסם באופן קבוע ורציף בעיברית ובו לדעתי תוכלי למצוא מאמרים בעברית על הפרעות אכילה. את העיתון תוכלי למצוא בספריות אוניברסיטאיות שונות בהן מתקיימים לימודי רפואה למשל בטכניון, ירושלים, בת"א ובאר שבע. כדי לאתר את הנושא הספציפי תצטרכי לעשות חיפוש באמצעות קטלוג הסיפריה או בעזרת הספרנית. בהצלחה נועה
נועה תודה רבה על עזרתך.
מהו מספר הפירות המקסימלי שאפשר לאכול ביום (תפוזים בננות ותפוחים)?
אילן שלום, בקרב האוכלוסיה הבריאה, כלומר ללא מחלות כגון סוכרת וטריגליצרידים גבוהים או השמנה אין הגבלה לגבי כמות הפירות ליממה. הגבלה בפירות נובעת מכמה סיבות : אם רמת הסוכר בדם גבוהה יש להגביל, בשל תכולת הסוכר הגבוהה בפירות. אם רמת הטריגליצרידים גבוהה גם כן יש להגביל ( בהתאם לרמות ) שכן הסוכר בפרי עובר במסלול ישיר לטריגליצרידים. כמו כן אם אדם סובל מעודף משקל/השמנה יש לשקול הגבלה של פירות בשל התכולה הקלורית. לכן מס' הפירות ביום מותאם לפי המטופל, לפי הרגלי אכילה, וכמובן בשילוב עם מזונות מקוצות מזון אחרות. בברכה, דנה
שלום רב אני בת54 בריאה .בבדיקת דם שלי רמת הטריגליצרידים היה 45 מה הסיבה ומה לעשות? שאר הבדיקו תקינות. תודה
שושנה שלום, אם הרמה שכתבת נכונה, כלומר 45 מ"ג/ד"ל, אין כל בעיה, אין כל משמעות לטריגליצרידים נמוכים מהטווח הנמוך. אם המספר שונה כתבי שוב. בברכה, דנה
קראתי את ההודעה הנ"ל וראיתי צורך להוסיף פן אישי שאני חווה בתור אב. ביתי בת 18 ונראה לי כי יש לה נטייה לבולימיה אבל אני לא בטוח במאה אחוזים הייתי מעונין לדעת יותר על דרכים לזיהוי סימנים של המחלה הנ"ל ודרכים למנוע אותה.
ג'ורג', ללא הסכמתה אי אפשר לעזור לה. תיפנו לאיש מקצוע. עדי
גורג הי, אני מבינה שאתה דואג לילדה שלך, אם אתה רוצה לדעת איזה סימנים יש למחלה אז בבקשה: עיניים אדומות..(מרוב הקאות) כניסה מרובה לשירותים ויציאה משם במראה קצת פרוע... (אם כי לא בהכרח כי אפשר להסתדר לפני היציאה..) אחרי כל ארוחה העלמות קצרה.. (לשירותים) בולמוסי אכילה.. (לא בהכרח ליד כולם אלא בסתר) העלמות של מזון... בזמן בולמוס אוכלים בלי הכרה ומה לעשות המזון "נעלם" מהבית... הישקלות מספר פעמים ביום. עיסוק בלתי פוסק בכמה אכלתי למה וכמה... אין לי מושג אם הבת שלך אכן חולה בהפרעת אכילה ויכול להיות למחלה המון שלבים ככה שלא תזהה אצלה את כל הסימפטומים... אני מציאה לך לנסות לדבר איתה ולשאול אותה מה מציק לה ואם אתה יכול לעזור... אם היא לא מוכנה לשתף, אתה יכול לומר לה שאתה יודע שמשהו איתה לא בסדר ושזב מסוכן, אבל שוב אם היא לא מוכנה לקבל עזרה אז זה יהיה קשה. אני מצטרפת לדעה של עדי פנו לאיש מקצוע!! בהצלחה!! מקווה שעזרתי...
בתי בת 6.5 חודשים. הבנתי שניתן להוסיף למזונה מולסה ושקדיה. מהי המולסה? מהי השקדיה? האם אכן מומלץ, ואם כן למה? מה מוסיפים למה (לירקות? לפירות?) תודה.
אריאל שלום! מגיל 6 חודשים אכן מתחילים להוסיף מזונות חדשים (בהדרגה...) לתפריטו של התינוק. בתחילה, הם אינם מחליפים שוב מרכיב אמיתי מבחינה תזונתית אלא מהווים ניסיון, שיעור, למידה של טעמים ומרקמים חדשים ואופן אכילה שהוא שונה. המזונות איתם מתחילים צריכים להיות הכי פחות אלרגניים, מבושלים וטחונים. בקבוצה זו נכללים בשר, ירקות (בתוכם תפו"א ואורז) ופירות (לא טרופיים). ההמלצה שלי היא להתחיל עם בשר עוף מבושל וטחון ואליו להוסיף בהדרגה תפוח אדמה, גזר וקישוא. אפשר בהמשך כמובן לגוון עם ירקות נוספים. כשמתבססת ארוחה כזו היא יכולה להחליף ארוחת חלב במובן העיקרי של תכולת קלוריות, חלבון וברזל. יש שמתחילים עם הפירות. זו לטעמי עלולה להיות טעות אסטרטגית. הטעם המתוק מועדף ע"י התינוק ובהמשך הוא אינו שש לנסות משהו חדש, מזין יותר, אם כי פחות "טעים" לחיכו כמו בשר או ירקות. מכיוון שנשארים רק עם פירות שאינם נותנים ערך תזונתי רב (לא שווים לארוחת חלב), חיפשו פתרון להעשרה תזונתית של הפירות ויש מי שממליץ היום על מולסה ושקדיה. מהם? מולסה היא סירופ סוכר המופק מקנה סוכר. היא תתן תוספת קלורית אך גם תמתיק עוד יותר את המזון. שקדיה - שקדים (או אגוזים אחרים) טחונים. אלו יתנו תוספת חלבון ואף ברזל וסידן (אך יש לזכור שמקורם הצמחי אינו איכותי וספיגת המינרלים האמורים פחותה בהרבה). לטעמי, אם מתקדמים בצורה נבונה אין צורך לפנות לפתרונות בלתי נחוצים אלו. בנוסף, קיים חשש לתגובה אלרגית בגיל צעיר זה שעלולה להופיע לשקדים ולכן לא הייתי ממליצה להשתמש בהם לפני גיל שנה וגם אז יש חשיבות עצומה לטחינה טובה שתמנע חו"ח חנק מחלקי שקד גדולים. שימוש בהמתקת מזון אינו מומלץ מבחינות רבות ולכן איני ממליצה על המולסה. במידה ויש צורך בהעשרה קלורית, יש שיטות יותר מוצלחות לכך ומומלץ להתייעץ עם דיאטנית ילדים לגבי הדרך המתאימה. נועה
אריאל שלום, המולסה (דיבשה) היא ה"פסולת" הנוצרת בתהליך הזיקוק של קנה הסוכר או סלק סוכר, אשר הופך בסוף התהליך לסוכר לבן המכיל קלוריות ריקות והוא חסר ערך תזונתי. המולסה נראית כמו סירופ כהה והיא מכילה הרבה מינרלים ובעיקר ברזל, סידן, מגנזיום ואבץ. היא מצויינת לטיפול בחוסר ברזל אצל תינוקות ונשים (הרות, מניקות, במחזור וכד'). היא עדיפה על התכשיר התרופתי שגורם לעצירות אצל חלק מהאנשים. היא גם טובה לטיפול בעצירות. בגלל האופי המשלשל צריך לתת בזהירות לתינוקות. "שקדיה" הוא שם של חמאת שקדים. זהו מזון טעים, מזין ובעל זמינות ביולוגית גבוהה (נספג טוב בגוף). הוא אינו מכיל שקדים שלמים או שבורים ולכן אין סכנת חנק!!! לעומת זאת יש בו שפע של חלבון (18% - לעומת 3.5% בחלב ו 12.5% בביצה), שמנים רב בלתי רוויים, סידן (255 מ"ג - פי שנים מאשר בחלב), אשלגן, ברזל (4.5 מ"ג - פי שנים מביצה), אבץ וויטמין B. אפשר לעשות מהשקדיה תחליב עם מים מינרליים, או רתוחים, או מסוננים ולהמתיק עם קצת מולסה). בעוד מספר חודשים אפשר לעשות "חלבה" לערבב עם מולסה, או דבש ולמרוח על לחם, או לתת בכפית כממתק בריא. כנ"ל אפשר עם טחינה. לבריאות צביקה
שלום רב . האם גרנולה זה מאכל מומלץ ובריא ? האם הויטמינים והמינרלים שבשיבולת שועל נשמרים גם לאחר קלייתם כמו בגרנולה? שמעתי שגרנולה מכילה שומנים מוקשים המזיקים לבריאות , האם זה נכון ? תודה אבי
אבי שלום! על פניו אין כל רע בגרנולה. תערובת של דגנים, אגוזים ופירות אשר בנוסף לקלוריות שבה תורמת כמות יפה של סיבים תזונתיים ויטמינים ומינרלים. נכון שיש ויטמינים שפעילותם נפגעת בחלקה ע"י חימום. זו אחת הסיבות מדוע רוב חברות המזון מוסיפות בכל מקרה ויטמינים לדגנים ללא קשר לתכולת הויטמינים הטבעית. מינרלים אינם נפגעים או משתחררים בעקבות הקלייה. לגבי שומנים מוקשים, אלו בהחלט לא מומלצים. כדאי לבחור גרנולה שאינה מכילה שומן צמחי מוקשה. נועה
שלום, רציתי לדעת אם קציצות טופו מוכנות וקפואות (של טבעול למשל) הם מזון בריא והאם הם יכולים להחליף מנות של בשר או עוף במספר ימות השבוע. לפי מה שראתי על התוית מוספים להם ויטמינים בעיקר מקבוצת B, ברזל וחומצה פולית. אין בהם כולסטרול ויש רק מעט שומן רווי למרות שכתוב שהן מכילות שומן צמחי.
אבי שלום, כפי שאנו ממליצות לכל המטופלים, במידה ואין אנו מתמקדים על מזון אחד ומגוונים מכל קבוצות המזון, במקרה שלך אוכלים בחלק מימות השבוע בשר מסוג כלשהו, בחלק מן הימים דגים ושאר מזון צמחוני, אין בכך כל בעיה, בהנחה כי מדובר באדם בריא. בתאבון, דנה
שלום דנה, מדובר במזון מעובד ותעשייתי ועד כמה שאני יודע מזון מעובד לא מומלץ ע"י האגודה למלחמה בסרטן. מה דעתך? שאול
האם זה בריא לאכול תפו"א ? קראתי באיזשהו עיתון שזה לא כ"כ בריא.
יעל, אינני יודעת באזיה עיתון קראת לגבי תפוח אדמה שאינו מומלץ לאכילה, לי לא ידוע על כך דבר. כמו כל מזון יש לצורכו במידה סבירה, ואין סיבה לאוכלו כל היום או להורידו מן התפריט בכלל. בברכה, דנה
שלום, אני סובלת מאי סבילות ללקטוז. בהתאם להמלצה קודמת קראתי את כל החומר בפורום הקשור ללקטוז, אולם לא מצאתי עדיין תשובה חד משמעית לשאלה שרציתי לשאול : האם יוגורט אכן מכיל לקטוז רב כך שיש לצרוך אותו רק בליווי הכדורים ? כשאובחנתי הגסטרולוג אמר לי שבמוצרים החמוצים, יוגורט ולבנה, הלקטוז מפורק ואין חשש לאכול אותם. אני אכן אוכלת מוצרים אילו הרבה וללא בעיות עיכול נלוות. לאחרונה נתקלתי במידע שונה, וגם כאן בפורום צויין היוגורט כמכיל לקטוז רב. רציתי לדעת גם לגבי מוצרי חלב עיזים, האם הם מכילים פחות לקטוז ממוצרי חלב פרה דומים ?
בר שלום! נראה לי שצריך להבדיל בהתייחסות ללקטוז במוצרי החלב בין הרגישים ללקטוז עצמו לבין אלו אותם מעניינת תכולת הסוכר הכללית. ביוגורט, סוכר החלב (לקטוז) ברובו מפורק לגלוקוז וגלקטוז, זאת בשל פעילות חיידקי היוגורט. לכן מוצרי מזון אלו מתאימים לרגישים ללקטוז. מבחינת תכולת הסוכר הכללית, היא יחסית גבוהה למוצר חלב ולכן חולי סכרת נדרשים להתייחס לכך. להערכתי זהו מקור הבלבול. לגבי חלב עיזים (או כבשים...), התייחסנו לכך בעבר בתשובותנו. את יכולה לחפש את הפרטים. בכל מקרה, תכולת הלקטוז דומה. נועה
רציתי לשאול מהם התנאים- להתקבל ללימודי דיאטנית.
מיכל שלום! את יכולה לברר באתרים הבאים (של בתי הספר הקיימים כיום): http://departments.agri.huji.ac.il/nutrition/ http://www.telhai.ac.il/academic/Nutrition/index.htm בהצלחה! נועה
הבנתי שאין בעיה להקפיא את מחית מרק הירקות שאני מבשלת עבור בתי בת החצי שנה. שתי שאלות: 1. איזה שילובי ירקות מומלצים במרק (היא עדיין לא אוכלת בשר)? 2. האם להקפיא את המחית מייד עם הכנתה (היא עדיין חמה מאוד), או ניתן לחכות כחצי שעה-שעה עד להקפאה? 3. מהי הדרך המומלצת ביותר להפשרה וחימום (ניתן במיקרוגל)? תודה
גלית שלום! כל השילובים אפשריים... אפשר להתחיל בשר. כדאי לחכות שהירקות יצטננו לפני ההקפאה (כמו בכל מזון מבושל שמקפיאים). לגבי המיקרוגל, עניתי לך בתשובתי הקודמת. אפשר לחמם גם על הגז או באמבט מים חמים. נועה
בתי בת 6.5 חודשים. התחילה לאכול מחית ירקות ומחית פירות. לצערי מגיל חצי שנה סובלת מעצירות (מהאוכל המוצק?! מטיפות הברזל?!). רציתי לדעת איזה פירות וירקות עלולים לגרום לעצירות ואילו פירות וירקות דווקא יכולים לעזור ליציאות רכות. המון תודה.
גלי שלום! את מדברת על עצירות הנמשכת מזה שבועיים. כיצד היא מתבטאת? מה תדירות היציאות ומרקמן? הסיבות לכך יכולות להיות מגוונות. שימי לב האם סה"כ הנוזלים שצורכת פחתו באופן משמעותי. לגבי מזונות העלולים לקדם עצירות, ניתן לציין את האורז והבננה המתאימים לאכילה בגיל זה. אין הכרח שיגרמו לעצירות אך בהחלט ייתכן. שאר הירקות והפירות בד"כ מקדמים יציאות רכות יותר. לגבי הברזל, קשה להניח שזו הסיבה מכיוון שהתחלת אותו (אני תקווה...) כבר לפני כחודשיים. אם העצירות נממשכת, כדאי לפנות לרופא גסטרואנטרולוג ילדים לבירור סיבתה ומתן טיפול הולם (לפני שהופכת לבעיה כרונית). נועה
שלום רב, אני סובלת מלחץ דם נמוך באופן קבוע. הלחץ הסיסטולי נע בין 85 ל 100 הדיאסטולי נע בין 55 ל 70. הדבר מתבטא בחולשה, סחרחורות, בחילות,בעיות ריכוז ונטייה לשינה מרובה. אני רק בת 30, אבל רמת התפקוד שלי נמוכה ביותר בשל כך. היו תקופות שהרגשתי טוב יותר, אבל ככלל, לאורך השנים האחרונות התופעה לצערי קיימת. מבדיקות כלליות שערכתי לא עלו ממצאים שיכולים להסביר זאת. האם קיימים מזונות או תוספים טבעיים להעלאת הלחץ? אשמח ואודה על כל מידע ועצה.
דנית שלום, באופן הגיוני היינו חושבים שמזונות הגורמים להחמרה בלחץ הדם אצל אנשים הסובלים מיתר לחץ דם יפעל באותה מידה גם על אלו הסובלים מתת לחץ דם, אך אין הדבר נכון תמיד. לחץ דם נמוך מושפע מממספר גורמים, ביניהם הורמונליים או פיסיולוגיים - אנטומיים. ציינת כי במקרה שלך לא נמצאה הסיבה לתת לחץ דם, לכן כל שאוכל להמליץ לך במסגרת זו אינו מוכח באופן רשמי, אך גם אינו יכול להזיק באופן משמעותי : 1. הקפדה על שתיה מרובה - 1.5-2 ל' ביום. 2. העשרת התפריט במלח ( נתרן ), ע"י המלחת האוכל או צריכה של מזונות עשירים במלח ( גבינות מלוחות, כבושים, אבקות מרק, בשר משומר, שימורים ועוד. 3. הוספת קפאין לתפריט - תכולת הקפאין הגבוהה ביותר נמצאת בקפה שחור, נס קפה, קולה או דיאט קולה, תה רגיל. 4. גם למשקאות אלכוהוליים יכולת להעלות לחץ דם , אך אינני ממליצה על העשרה באלכוהול. בברכה, דנה
דנית שלום, הפתרון ללחץ דם נמוך אינו להרבות בשתיית קפאין והוספת מזנות עתירי מלח. הקפאין הוא סם ממכר שמעלה את לחץ הדם באופן זמני בלבד ןגורם לנזקים רבים וביניהם הפרשת סידן בשתן. את אמנם צעירה אבל צריך כבר לחשוב על העתיד... גם הוספה מסיבית של מלח מסוכנת מאד! בספרו "הגוף ותפקודו" כתב פרופ' עזרא זוהר, כי אנו צריכים רק גרם אחד (1000 מ"ג) מלח כדי להתקיים ולא מומץ לצרוך יותר מ 5 גרם ביום (הכליות לא יכולות להפריש יותר מכך). גם עודף מלח גורם לבריחת סידן, חומציות יתר, אצירת נוזלים, לפגיעה בכליות ועוד. אני מציע לך להכניס תיקונים בתזונה ובאורח החיים כגון: להרבות בשתיה של מים, מיצי ירקות ופירות ומשקאות ספורט. הוספה מתונה של מלח לתפריט. שתיית תה רוזמרין (מעלה לחץ דם) במקום קפה שימוש בתבלינים "מחממים": קינמון, ג'ינג'ר, קארי, פפריקה חריפה. צריכה מאוזנת של כל אבות המזון פעילות גופנית: 30 – 60 דקות ביום : הליכה נמרצת, או אופנים, או שחיה, תנוחות הפוכות (ראש לברכים, עמידת כתפים) השלמות מזון: מולטיויטמין, גינסנג, שמן דגים (EPA/MAX), ויטמין – E עיסוי בשמן שומשום או שקדים שאליו מוסיפים: רוזמרין, פלפל שחור, טימיה, אורן, מנטה (כדאי להתייעץ עם איש מקצוע בנושא הכנת השמן). לא לקום בפתאומיות משכיבה לישיבה או מישיבה לעמידה. יעוץ נטורופתי טיפול גוף מאזן (מסג', שיאצו, רפלקסולוגיה, דיקור וכד'). בהצלחה, צביקה
שלום , אני ילדה בכיתה ח'5 ואני עושה עבודה על התמכרויות לשוקולד... ואני צריכה לדעת כמה דברים: מה גורם להתמכרות לשוקולד? מה קורה בעקבות זה? בברכה ותודה רבה מזי
מזי, במקרה שלי יש לזה הרבה גורמים: 1. הימצאות שלו בבית. 2. גן ההתמכרות למשהו עבר אליי בתורשה. מה שקורה זה שיש מן מעגל קסמים שכדי לשבור אותו (זה מאוד קשה) העפתי אותו מהבית!!! עדי
לאחרונה יצא לשוק מוצר חדש - גבינה צהובה ללא כולסטרול. רציתי לדעת האם התחליפים שהכניסו לגבינה צהובה ללא כולסטרול בריאים. כלומר האם אנשים צעירים ובריאים שלא סובלים מעודף כולסטרול רצוי שיאכלו גבינה צהובה ללא כולסטרול או שהחומרים שהכניסו לה מזיקים אף יותר מכולסטרול? תודה
רוני שלום עדין לא יצא לי לראות את הגבינה הזו ואת הרכבה. מה שעלה לי בראש ברגע שראיתי את הפרסומת היא השאלה: "טוב אולי אין בה כולסטרול, אך מה היא כמות השומן הרווי המצוי בגבינה זו?". כידוע אנו חוששים מכולסטרול, אך צריכים לשים לב גם לכמות השומן הרווי, שמזיק לא פחות מהכולסטרול. לפי הפרסומת הגבינה עשויה משמן חמניות (משהו שהיה כתוב בקטן בתחתית התמונה). השאלה היא באיזו דרך הפכו את השמן הנוזלי למוצק? משום שהיום ידוע למשל שתהליך הפיכת השמן הנוזלי למוצק כמו במרגרינה יוצר חומצות שומן המזיקות ללב ולכלי הדם. או אולי השתמשו בטכניקה אחרת כמו ב"ויקול" שבנתים נחשבת לטובה ולא מזיקה ? כך שגם לנו הדבר עדין לא ברור יתכן ובהמשך נקבל פרטים נוספים. באופן עקרוני הכולסטרול שוקע בדפנות כלי הדם שלנו כבר מגיל צעיר, כך שתזונה מאוזנת יותר, דלה בכולסטרול ושומן רווי היא ההמלצה לבריאות תקינה כבר מגיל צעיר. כידוע הרגלים שרכשנו בצעירותנו קשה לשנותם בגיל המבוגר. נועה
אולי מישהו יבוא ויעשה פעם סדר בנושא זה: איך רוחצים פירות וירקות? מהם החומרים וכמה זמן צריך להשרות בהם את הירקות והפירות?
צריך לרחוץ במים וסבון ולשפשף טוב את הירקות. את השאלה השניה שלך לא הבנתי.
תודה על התשובה המהירה הסבון לרחיצת הירקות/פירות, הוא מיוחד, או שניתן להשתמש בסבון הנוזלי בו אנו עושים שימוש ברחיצת הכלים? החלק השני של שאלתי היה: לאיזה פרק זמן יש להשרות במי הסבון את הירקות תודה יעל כתב/ה: > > צריך לרחוץ במים וסבון ולשפשף טוב את הירקות. > > את השאלה השניה שלך לא הבנתי.
zed שלום אם תלחצי על אופצית החיפוש ובחלון שיפתח תרשמי פירות וירקות תוכלי למצוא תשובות קודמות שלנו בנושא רחיצת פירות וירקות. במידה ולא הצלחת דפדפי אחורה בדפי האתר עד לתשובתה של דנה מה 18.6.02 לגבי רחיצת פירות וירקות. בהצלחה נועה
שלום מזה מספר חודשים אני סובל מצרבת חריפה בעיקר בבוקר ובערב (לאחר הארוחות). מטופל ב - Controloc 40 מבקש לקבל המלצות ביחס לדיאטה שתסייע להתמודד עם התופעה (מה אסור ומה מומלץ) זוהר
שלום זוהר! עברתי את אותה התופעה לפני כ-6 שנים וכל החכמולוגים יעצו לי לשתות חלב,לאכול שקדים בכדי למנוע את הצרבת. אולם לאחר שטיפלתי רק בסימפטום ולא בשורש הבעייה,המצב הוחמר ועמדתי לעבור 3 ניתוחים. במקרה נפגשתי עם חבר שעוסק ברפואת צמחים והוא הציל אותי מהניתוחים. אם אתה רוצה פרטים נא לפנות למייל האישי שלי ולהשאיר טלפון שלך. בברכת רפואה שלמה. אבי
זוהר שלום תזונה עשירה בסידן היתה נהוגה בעבר כפתרון לצרבת מתוך מחשבה כי הסידן הבסיסי יסתור את החומצה ויקל על הצרבת. היום אנו יודעים כי אין זה נכון ופעולה כזו אומנם מקלה רגעית, אך לטווח הארוך גורמת להפרשה גדולה יותר של חומצה ותחושת חוסר הנוחות גוברת. מזונות שומניים גורמים להחלשתו של שריר הסוגר לנו את היציאה מהקיבה אל הושט לכן מזונות עשירים בשומן כמו, שקדים, אגוזים, טחינה , מוצרי חלב שמנים, מזונות מטוגנים ועוד רק עלולים להחמיר את המצב וכדאי להימנע מהם. המלצות נוספות תוכל למצוא אם תלחץ על אופציית החיפוש ובחלון שיפתח תרשום צרבת. ישנה שם תשובה של ליטל מה 3.12.02 שיכולה לסייע לך. כמו כן נסה לעשות במקום ארוחות גדולות 3 ביום, ארוחות קטנות יותר ותכופות כך שרוב הזמן יהיה מזון בקיבה (בעיקר פחממתי כמו לחם, קרקרים דלי שומן, תפו"א, אורז וכד'), שיוכל לספוג את חומציות הקיבה. מקווה שעזרתי נועה
נועה שלום תודה על תשובתך המקיפה ומעניינת. זוהר
כמה קלוריות צריך לאכול ילד בדיאטה לגיל ההתבגרות על מנת לרדת במשקל מבלי לפגוע בהתפתחות? האם זה אפשרי לרדת במשקל מבלי לפגוע בהתפתחות? תוך כמה זמן מורידים ק"ג שומן (ולא שריר!) בדיאטה בריאה לסוג הזה, וכמה קלוריות צריך "לקצץ" מהתפריט על מנת שיהיה אפשר לרדת במשקל אך לא לפגוע במיוחד בהתפתחות (מדובר בדיאטה לזמן קצר. רק שני קילו להוריד...) ? תודה
שלום לאורח! ילד ומתבגר שהינו בעל עודף משקל אינו צריך לרדת ממשקלו. כל עוד הוא נמצא בתהליך של גדילה, המטרה בטיפול תזונתי תהיה שישאר במשקלו הוא ועם הצמיחה לגובה יושג איזון טוב יותר בין המשקל לגובה, קרי - הרזייה. כאשר מדובר בעודף משקל רב, ייתכן ותדרש הפחתה במשקל אך זה יעשה תחת פיקוח רב על מנת שלא לפגוע בגדילה. נושא הקלוריות נקבע באופן אישי על פי גיל, משקל, גובה ואורח חיים. כאשר מדובר בעודף של קילוגרמים בודדים, ההנחיות בד"כ יהיו לתוספת של פעילות גופנית לסדר היום ולמידה של תזונה מגוונת ובריאה (אך לא "דיאטה" במובן הקלאסי). אין דבר כזה דיאטה לזמן קצר, הדגש הוא על הקניית הרגלים בריאים וטובים לשמירה על משקל תקין משך כל מעגלי החיים. נועה
שלום כחודשיים אני סובלת מנשירת שיער רבה , אני אחרי לידה כ 5 חודשים ועברתי משבר גדול מלפני שנה שעדיין משפיע עליי. האם יש אפשרות להשפיע על ידי תזונה על נשירה- אני לא אוכלת די ירקות ופירות. האם יש צורך בתוספות של ויטנמינים כלשהם? תודה
שלום באפשרותך ללחוץ על חלון החיפוש ולהקליד את המילים נשירת שיער. תמצאי תשובות שכבר ענינו בנושא. תשובתה של דנה מה 27.10.02 יכולה לעזור לך. בהצלחה נועה
האם זה נכון שאם אוכלים הרבה בננות ביום- זה יכול לגרום לעצירות ?
מיכל שלום בננות יכולות לגרום לעצירות וזאת עקב תכולת הסיבים המסיסים מסוג פקטין בהן. הסיבים המסיסים יוצרים בסביבה מימית ג'ל ולכן הדבר גורם לצואה להיות קשה יותר ואם צורכים מהם בכמות רבה אף לעצירות. פקטין מצוי גם בתפוחי עץ, פירות הדר, בקליפה הלבנה שלהם), אורז, תירס, קיטניות יבשות. נועה
שלום, רציתי לשאול, אם אני עושה דיאטה ולפחות פעם בשבוע אני נכנסת להתקפי אכילה עצומים. האם אעלה במשקל?
גלית שלום כאשר את שואלת האם תעלי במשקל למה כוונתך? בסוף אותו יום של בולמוס? בסוף השבוע? בסה"כ כעבור חודש? הכל שאלה של איזון בין כמות הקלוריות שמכניסים לגוף לעומת מה שאנו מוציאים. יתכן שבאותו יום של בולמוס לא תתרחש ירידה במשקל ואף עליה קלה, אך מה שחשוב הוא המאזן הסופי מה קורה בסוף יותר ירידות או יותר עליות? קיומם של הבולמוסים הללו אינו דבר תקין וצריך לבחון כיצד אפשר להתמודד איתם. מדוע הם מתרחשים? ולנסות לפתור אותם המלצתי לך: גשי לדיאטנית קלינית על מנת שתקבלי יעוץ אישי לגבי תפריטך וכן על מנת שתנסה לפתור את בעיית בולמוסים שתארת. בהצלחה נועה
שלום, אני סובלת ממחלת פחמימות. אני חולה על כל מה שקשור לפחמימות ולא מצליחה לשבוע משום דבר אחר. יש לי בעיה חמורה של סוכר. יש לי רמה של 65 וחוסר הסוכר שיש לי גורם לי לבולמוסים היסטריים של מתוקים מדי פעם. איך אני יכולה להרדת בצורה כזו...?מה לעשות עם הרמה של הסוכר? לתגובתך אודה..
רויטל שלום האם התייעצת עם רופא בקשר לרמות הסוכר הנמוכות?. רמות נמוכות של סוכר כפי שציינת בהחלט יכולות לגרום לתחושת רעב " בולמוסים היסטריים של מתוקים" כפי שכתבת. המלצתוי הן: 1. בררי את הנושא עם רופא. 2. ישנה תשובה באתר שנכתבה ע"י הדיאטנית מירי ב 21.5.03 את יכולה לדפדף אחורה אליה (ע"מ 148 אם אני לא טועה). 3. לאחר כל הברורים גשי לדיאטנית קלינית בקופת חולים לקבלת יעוץ אישי ותפריט מאוזן. בהצלחה נועה
אובחנתי כסכרתית בהריון, כשתוצאת העמסת סוכר מלאה (100 גרם סוכר) הייתה 224 אחרי שעה ו- 181 אחרי שעתיים. יש לי כמה שאלות: 1. במדידה ביתית בגלוקומטר, האם הגיוני ששעתיים אחרי ארוחה (סללט, טחינה ושתי חתיכות בורקס) נמדדו 49 מ"ג?? 2. קיבלתי תשובה מדיאטנית מהי מנת פחמימות מומלצת - כמה כאלה מנות אני צריכה לאכול ביום? 3. האם אני צריכה לאכול גם אם אני לא רעבה, כל שעתיים שלוש? מאד אודה לכם אם תענו, עד פגישתי עם דיאטנית יש זמן כי אני בשמירת הריון בגלל בעיה אחרת. המון תודה מראש - נ
נון שלום, ההמלצות לסוכרת הריונית שונות מעט מדיאטה לסוכרתיים באופן כללי. לפני שאוכל לענות לך על שאלותייך אבקש מס' פרטים : גילך, גובהך, משקלך לפני הריון, שבוע להריונך, כמה עלית במשקל עד כה ( או כמה משקלך כעת ) ? דנה
כמו כן, האם את מטופלת באינסולין, איזה סוג וכמה ?
קודם כל תודה! אני בת 28.5, גובהי 1.62 מ' ולפני ההריון העלתי במשקל, כך שהתחלתי אותו ב- 59 ק"ג. כעת אני בשבוע 28 ושוקלת 67 ק"ג (יש לציין שמשקלה של העוברית תואם את גיל ההריון ע"פ הבדיקה האחרונה). אינני מטופלת באינסולין - הרופא המליץ בשלב זה רק על דיאטה. שוב תודה והערכה על עזרתך
שלום ברצוני לקבל עצות להורדת כולסטרול. תודה
משה שלום, המלצה ראשונה פנה לדיאטנית בקהילה להתאמת תפריט אישי. להמלצות כלליות לחץ על הפינה השמאלית בעמוד זה " שאלות נפוצות בתחום התזונה והדיאטה " שם תוכל למצוא הנחיות להורדת כולסטרול. בברכה, דנה
שלום הייתי רוצה לדעת מה הדיאטה הממולצת להורדת רמת טריגליצרידים גבוהים (קולסטרול תקין) והיכן ניתן לקבל אינפורמציה נוספת . האם יש להורידבעיקר את רמת הסוכרים או השומנים. בתודה סופי
סופי שלום, דיאטה להורדת טריגליצרידים מורכבת מהפחתה משמעותית בכמות הסוכר הפשוט בדיאטה, פחמימות, פירות ואלכוהול, כמו כן גם הפחתה בצריכת שומן רווי, לזה יש להוסיף דיאטה עשירה בסיבים תזונתיים ופעילות גופנית. דיאטה ותפריט מתאימים תוכלי לקבל אצל הדיאטנית בקהילה. בברכה, דנה
אמנם בכל מקום מצוין שהעיקר הוא הורדת כמות הפחמימות אבל זה לא מסתדר לי במה שכתוב ב American Heart Association בקשר לדיאטה ששם לא מצינים את זה וכאילו מדגשים את חשיבות הורדת השומנים והחלפתם בשונים מהצומח. AHA Recommendation -- Dietary treatment goals Changes in lifestyle habits are the main therapy for hypertriglyceridemia. These are the changes you need to make: If you're overweight, cut down on calories to reach your ideal body weight. This includes all sources of calories, from fats, proteins, carbohydrates and alcohol. Reduce the saturated fat and cholesterol content of your diet. Reduce your intake of alcohol considerably. Even small amounts of alcohol can lead to large changes in plasma triglyceride levels. Be physically active for at least 30 minutes on most days each week. People with high triglycerides may need to substitute monounsaturated and polyunsaturated fats -- such as those found in canola oil, olive oil or liquid margarine -- for saturated fats. Substituting carbohydrates for fats may raise triglyceride levels and may decrease HDL ("good") cholesterol in some people. Substitute fish high in omega-3 fatty acids instead of meats that are high in saturated fat like hamburger. Fatty fish like mackerel, lake trout, herring, sardines, albacore tuna and salmon are high in omega-3 fatty acids. ד"ר גלס רפאל ילדים א רמבם
חמי (בן 62) עבר ניתוח קיצור קיבה לפני יותר משנתיים, הוריד 45 קילו ומשקלו יציב, כיום הוא נתקף בפחדים, חרדות, חושש לאכול, כמעט כל יום הולך לרופא משפחה בטענה שאינו מרגיש טוב (חולשה, סחרחורות,לחצים) - פיזית אין בעיה, הבעיה הינה נפשית, הוא לוקח כדורי הרגעה כל יום (ואליום, וובן, לוריבן) - הוא נהיה תלותי, חלש - איך מתגברים על החרדות הללו? מה לעשות?
רונית שלום בנושא החרדות והבעיה הנפשית כדאי לפנות לייעוץ בתחום אולי לפסיכולוג על מנת שידבר איתו וירגיעו. אפשרות נוספת, ויתכן שכדאי שתהיה בשילוב עם הצעתי הראשונה, כדאי לגשת לדיאטנית קלינית בקופת חולים, שתוכל לדבר עם חמך, לשמוע מה אוכל וכיצד מסתדר ולהרגיעו בכל מה שקשור למזון ויתכן והדבר גם כן יעזור. בהצלחה נועה
בתודה מראש על תשובתכם פטריות טריות ( לבנות שנמכרות בסופר ) - האם יש להם ערך תזונתי כלשהוא?
והאם הם "מסוכנות" כאשר הן משחירות ( במקרר )? שוב תודה
תמרי שלום, הערך התזונתי של פטריות הוא כ - 25 קק"ל ל - 100 גר' ( כ - 17 קק"ל לכוס פטריות חתוכות טריות ). כאשר הפטריות משחירות הן עוברות תהליך חמצון והתיישנות במקרר, הן אינן מסוכנות אך מומלץ בכל זאת לצרוך פטריות טריות כמו כל פרי וירק אחר. בברכה, דה
בתי בת 6.5 חודשים. מלפני שבועיים התחלתי לתת לה ירקות וכיום היא אוכלת מחית המורכבת מגזר+בטטה+תפוח אדמה+קישוא. שמתי לב שהיא אמנם אוכלת בתיאבון מספר "ביסים", אך היא איננה מגדילה כמויות מיום ליום ובסה"כ אוכלת מספר כפיות קטן יחסית (כ-10 כפיות בלבד). האם תקין ופשוט זקוקה לזמן נוסף? האם להתחיל כבר בפירות (למרות שמנת הירקות, כאמור, איננה מחליפה עדיין ארוחה שלמה)? תודה.
גל שלום! אין צורך לדאוג, יקח קצת זמן עד שבתך תתרגל למזון החדש ועד שהוא יהווה כמות השווה לארוחה. עד אז, כמובן שיש להשלים את הארוחה עם יניקה או תכשיר מזון לתינוקות. השלב הבא יהיה להוסיף עוף או הודו מבושל טחון לתוך מחית הירקות. אז זו אכן תהיה ארוחה שוות ערך מבחינה תזונתית. עד אשר מזון זה יתבסס ובתך תאכל אותו ברצון ובכמות יפה, אני לא ממליצה להתחיל עם פירות. הסיבה לכך נעוצה בעיקר בטעם המתוק הגורם להעדפה ברורה לפירות וזאת על חשבון המזון בעל הערך החשוב יותר כרגע - בשר. בהצלחה! נועה
שלום ברוצני לדעת מה היא חומצת הלב ומדוע היא כל כך חשובה לתינקות
אתה מתכוון לחומצת חלב?? אף פעם לא שמעתי שיש חשיבות כמזון לתינוקות- המזון האידיאלי לתינוקות הוא חלב אם
יש לי מספר שאלות: 1. כל מה שאני אוכלת יש לי גזים, היינו, רעשים תמידיים בבטן אפילו גם כשאני שותה מים. 2. יש לי גם גזים הנפלטים מפי הטבעת בעלי ריחות של ריקבון. האם זה קשור בתזונה ואם כן אנא יעצו לי מה עלי לא לאכול.
שלום Ortanz, ענינו כבר לשאלות רבות בנושא זה. אנא פתחי את חלון ה"חיפוש" והקלידי גזים. אם גם אז לא תמצאי מענה, כתבי שנית. בברכה, מירי.
וכמו כן אני כמעט בטוח שיש לך גם עצירות קשה- ממליץ על שבוע של אכילת ירקות בשפע וללא בשר כלל, והרבה מים 12 כוסות ליום(תשימי לידך בקבוק מים וכל כמה דקות תקחי לגימה קטנה) בצלחה!
מומלץ לעשות בדיקה מקיפה המאתרת טפילים שונים במערכת העיכול. זו בדיקה שעושים אותה במעבדה פרטית.אם תרצי פרטים,חיזרי אלי למייל עם מס' טלפון. בברכת בריאות ואיכות חיים ורד
אני גרה בת"א ובתי בת ה - 3 יש צליאק אני לא מוצאת דיאטנית ילדים שמעודכנת ומתעסקת בצליאק אשמח להמלצה
שלום גל, פני לסניף קופת חולים שבו את מטופלת, אני בטוחה שבין הדיאטניות המטפלות בילדים או בגסרואנטרולוגיה תמצאי מישהי שתתאים. אפשרות נוספת היא לפנות לעמותת עתי"ד, שהיא עמותת הדיאטניות ושם לחפש מישהי שזו מומחיותה 9462770-08. ואפשרות שלישית היא לפנות לעמותת הצליאק ולברר שם: 6781481-03. בהצלחה, מירי.
תודה רבה
איזה אוכל משביע יותר? נשאר ליותר זמן?-שומנים או פחמימות מורכבות?
שלום מריה, שני רכיבי המזון שציינת גורמים לתחושת שובע, כל אחד במנגנון משלו. פחמימות מורכבות קשורות בהפרשת אינסולין ובהפרשת סרוטונין במוח, שהוא הורמון הגורם לתחושת שובע. שומנים אינם משביעים תוך כדי אכילה (כמה גלידת שמנת אפשר לאכול בבת אחת..), אבל משפיעים כשמגיעים לקיבה, היות ומעכבים את ריקון הקיבה, וכנראה שקשורים בהפרשת גרלין, שגם הוא הורמון שאחראי על שובע. המצב מסובך אף יותר! מה קורה כשמערבבים? צ'יפס(שומן עם פחמימה מורכבת) משביע פחות מתפוח אדמה אפוי אצל רוב האנשים. כך שגם אופן הבישול בעל השפעה. כנראה שבנוסף לכל קיים גורם שהוא אישי לכל אדם, ומכונה "אינדקס שובע". לכל אדם יש את קבוצת המזונות שמשביעה אותו יותר. תזונה בריאה צריכה לכלול את שני הרכיבים, ודיאטה לירידה במשקל צריכה להיבנות לכל אדם באופן אישי בהתחשב גם בתחושת שובע. בברכה, מירי.
שלום, מירי, תודה רבה על התשובה. רציתי לברר מה מן המזונות האלה(שומנים או פחמימות מורכבות) מתעכל לאט יותר, אחרי מה נשארים שבעים למשך זמן רב יותר? אני לומדת בפקולטה לחקלאות, מדעי התזונה, ובשני קורסים שונים היו גם דעות שונות. אז מה ישאיר אותנו שבעים לתקופה ארוכה יותר- צ'יפס עתיר שומן או תפוח אדמה אפוי(מבושל)-?
הי אם תוכלי להתייחס לשאלה נוספת ששאלתי בעמוד קודם תחת הכותרת "הרזיה" אני אודה לך מאד בברכת יום מקסים!!! דנה.
דנה שלום קודם כל ההתעלמות משאלתך לא היתה מכוונת, קשה לנו לעקוב אחר תשובות או שאלות נוספות שמוכנסות כהמשך לשאלות שכבר ענינו עליהם, משום ששאלות חדשות דוחקות את הישנות אחורה בדפים כך שאיננו רואים תמיד שאלות חדשות הצמודות לשאלות ישנות. בפעם הבאה כדאי להכניס את השאלה מחדש או לכתוב שאלת המשך חדשה ולציין קישור לשאלה הישנה כדאי שנדע למה להתיחס. בקשר לשאלתך מאחר ואת מטופלת ע"י דיאטנית אני חושבת שיותר נכון יהיה שתשאלי אותה את השאלות הללו ותקבלי את התיחסותה לכל הבעיות המטרידות אותך. בהצלחה נועה
שלום רב, קראתי כי משקאות סויה בריאים יותר לגוף מאשר חלב פרה. הייתי מעונין לדעת מה הייתרונות של הסויה על פני החלב ולמה הם עדיפים. תודה עדן
ברצוני להוסיף לשאלה, האם יכולה להיות אלרגיה לסויה למי שאף פעם לא שתה או אכל מוצרי סויה.
אבי שלום קיימת אלרגיה לסויה. התגובה האלרגית מתעוררת בעקבות צריכה של מזון מסויים למשל סויה, או חשיפה לכל גורם אלרגני אחר למשל פריחה מסויימת. כמו כן תגובה אלרגית יכולה להתעורר גם כאשר החשיפה לגורם אינה בפעם הראשונה למשל צריכה ראשונה של המזון לא גרמה לתופעה האלרגית, אולם חשיפה חוזרת תגרום לאלרגיה. זאת עקב הפעלה של מערכת החיסון וגרויה ע"י האלרגן בפעם הראשונה ובפעם השניה התגובה האלרגית יכולה להתפרץ ולהתבטא בפריחה, גרוד, וסימני אלרגיה אחרים. נועה
עדן שלום ישנם הטוענים כי גוף האדם הבוגר אינו מותאם לעכל את חלב הפרה, בעיקר עקב ירידה של רמות אינזים הנקרא לקטא המתרחשת עם השנים (בעיקר אצל אלו שאינם ממשיכים בצריכת חלב ומוצריו), שעוזר בעיכול סוכר החלב. כמו כן יש הטוענים כי חלב יוצר ליחה ואלרגיות... אני איני ממליצה המלצה גורפת להימנע מחלב או מוצריו, אלא במקרים בהם הוכחה רגישות לחלב (לחלבון החלב (בעיקר בתינוקות), או לסוכר החלב) . במידה ונמנעים מחלב פרה כי אז הסויה הוא מקור לחלבון ולסידן. נועה
לאחר צו גיוס ראשון והבדיקות והכל אני צריכה לעלות במשקל להעלת הפרופיל ולמען הגיוס גובה שלי: 1.59 משקל: 40 אני ללא הפרעת אכילה, אך ממעטת לאכול לחם (אני אוכלת רק בבוקר 2 פרוסות מקמח מלא) בערב אני אוכלת 3 מעדנים 3 אחוז ובמהלך היום במבה וארטיק בצהריים ארוחה מלאה בבוקר כפי שציינתי 2 פרוסות עם גבינה קטנה וביצה... אני תקופה כך ולא עולה עדיין במשקל... אני לא חובבת מאפים וסנדוויצ'ים אני מאוד אוהבת מעדנים וגם את אלה של משק צוריאל... הייתי רוצה את חוות דעתכם לשיפורים על מנת לעלות מעט במשקל תודה! כי מבחינה קלורית זה די הרבה ואמור להספיק לעלייה...
מיטל שלום מחישוב ערך הנקרא BMI המתאר את היחס שבין המשקל לגובהך, ניתן לראות כי משקלך נמוך לגובהך, ואת נמצאת במצב של תת משקל. יתכן והתפריט אותו ציינת נראה לך הרבה, אך לדעתי אינו מספיק לעליה במשקל. קשה לתת המלצות דרך האינטרנט ולכן כדאי שתפני לדיאטנית קלינית במסגרת קופת חולים (את זכאית), בקשי מרופא המשפחה, או במסגרת פרטית על מנת שתוכל לתת לך את היעוץ המתאים ביותר. בהצלחה נועה
בבית תינוקות של בתי מרסקים את הפירות לארוחת עשר בשבע בבוקר, ואז מכניסים אותם למקרר, עד לשעת הארוחה הייעודה. האם תקין? האם לא נאבדים עד אז כל הויטמינים? תודה.
שלום גל, הויטמין הבעייתי במה שתיארת הוא ויטמין C, היות והוא רגיש מאוד לחום ולחמצון. אבל אם הרסק נשמר בחושך ובקירור לזמן מוגבל עדיין נשמר בו גם ויטמין C. בברכה, מירי.
בתי בת חצי שנה. התחלתי לתת לה ירקות (קישוא, בטטה, גזר, תפ"א). האם ניתן להקפיא את מחית הירקות, מייד כשהיא מצטננת? כלומר, האם ע"י הקפאה לא נאבד הערך התזונתי? האם חימום במקרוגל מותר? תודה.
גלית שלום! כפי שכבר ציינתי בעבר בשאלות רבות שנשאלו בנושא זה (את יכולה לחפש), החשיבות שבתחילת מתן ירקות בגיל זה היא בלמידה של טעמים ומרקמים חדשים של המזון. הערך התזונתי ממליא יאבד בחלקו באופן ההכנה ולכן אין שמים עליו דגש רב. הערכים התזונתיים הנחוצים כל כך בגיל זה ימשיכו לבוא ברובם מחלב האם או תכשיר מזון לתינוקות. לדעתי ניתן להקפיא, החימום במיקרוגל בעייתי מכיוון שהחימום נעשה באופן בלתי אחיד ולכן חשוב מאוד לערבב היטב ואף להניח להצטנן מעט לפני ההאכלה. נועה
שלום רציתי לבקש את עצתכן לגבי סוגי משקאות עד כה שתיתי בעקר מים לא תה לא קפה וכמובן לא מיץ תפוזים לא מוגז . עם בוא הקיץ קשה לי לשתות מים ואני נוטה להתייבש איזו שתיה כדאי לי לשתות מלבד מים? תודה.
גלי שלום דבר ראשון את יכולה להעזר בהנחיות לריפלוקס אותם כתבתי בתשובתי לדפנה כמה שאלות לפנייך (שאלה בנושא סידן ציטראט ומגנזיום). במידה וקשה לשתות מים אפשריות ששות נסיון לדעתי הן: לנסות מים ממותקים עם מעט תרכיז רגיל או דיאט. תה צמחים העשוי מחליטת עלים כמו למשל נענע, לואיזה לימונית וכד' או קנוי אך לבדוק שאינו מכיל קפאין. נועה
אני לוקחת כבר כמה שנים סידן ציטראט 250 מ"ג ומגנזיום ציטראט 100 מ"ג. לאחרונה אני סובלת מבעיה מאד קשה של רפלוקס ועודך חומצה. סידן אמור דווקא לסתור חומצה, אבל האם שני המינרלים האלה בצורת ציטראט יכלו לגרום לחומציות יתר בקיבה? תודה.
דפנה שלום בעבר הטיפול בצרבות ועודף חומציות היה שתיית חלב ומוצריו המכילים סידן במחשבה כי הסידן יסתור את החומצה ובכך יפתור את הבעיה. היום אנו יודעים כי הסידן גורם להקלה רגעית ובעצם הוא מעודד תגובה הפוכה של הפרשת חומצה מוגברת. כדאי לשקול בהתייעצות עם רופא המשפחה את הצורך בתוספים שאת לוקחת. בכל מקרה מספר הנחיות שעשויות להקל במקרה של ריפלוקס למשל: 1. ארוחות קטנות ותכופות במקום ארוחה גדולה. 2. צריכת מוצרי חלב כחלק מארוחה המכילה גם פחממה כגון לחם או קרקרים ולא כפריט יחיד בארוחה. 3. להמנע משכיבה לאחר הארוחה כ1/2 שעה עד שעתיים. 4. המנעות מאלכוהול, שוקולד, מזון עשיר בשומן 5. להמנע ממשקאות מוגזים, משקאות ומזונות חומציים כמו מיצי פירות, עגבניות, תבלינים, קפה (גם נטול קפאין) 6. להימנע מבגדים הדוקים וחגורות 7. במידה ואת מעשנת להימנע מעישון. נועה
ברצוני לדעת מהם המרכיבים הכימיים של האספרטיים ,כיצד הוא משפיע על הגוף ,נזקיו...ואילו תחליפים טיבעיים קיימים שאינם מזיקים ?אודה לך מאוד אם תוכלי לעזור ,בתודה מראש עינב .
עינה שלום שאלתך רחבה וגדולה. איני יודעת מה הוא הרקע שלך והשכלתך בתחום הכימיה והביולוגיה והאם המונחים בהם אשתמש יהיו ברורים לך אך ננסה. אספרטם הוא די פפטיד של חומצה אספרטית ופניל אלנין. מחקרים שונים מראים כי צריכה שלו לעיתים גם בכמויות קטנות יחסית יכולה לגרום לנזק למערכותת העצבים, החיסון ואף נזק גנטי. ולכן הוגבלה ההמלצה לצריכתו ל 40 מיליגרם לכל ק"ג משקל גוף והוא אסור לחולי פניל קטונוריה. תחליפים "טבעיים" אחרים שקימים הם תחליפי סוכר כהליים: מולקולות המקור הן גלוקוז, פרוקטוז, לקטוז שבתהליכים כימיים ובמקרים בודדים תהליכים טבעיים הופכים לכהלים כמו סורביטול, מלטיטול, מניטול וכד'. צריכת ממתיקים מסוג זה בכמות גדולה עשויה לגרום לכאב בטן ושלשול. כמו כן אין הם משוללי ערך קלורי לגמרי. תחליף אחר הוא הסוכרלוז שעד כה לא ידוע על הגבלת כמות שלו. מקווה שעזרתי נועה
בני בן השלוש לא מסכים בשום פנים ואופן לטעום שום פרי או ירק, ממש שום דבר. המצב נמשך כבר כשנה וחצי. אני ממש מודאגת...האם תוספת ויטמינטים יכולה להספיק?
שלום יהודית. שלחי לי אמייל ואשלח לך חומר על מוצר שאולי יעניין אותך. עדי
יהודית שלום! בבקשה קראי את תשובתי לשאלה של יעל - "ויטמינים" שנשאלה ב - 18/5 ועליה עניתי ב - 30/5. אני חושבת שהיא עונה גם על שאלתך. נועה
רציתי לשאול באילו מזונות קיים ריכוז גבוה של אשלגן?אחי סובל מהתכווצויות כואבות ברגלים ואמרו לו שזה מצביע על מחסור באשלגן?מישהו מכיר את התופעה ואת הטיפול בה?
שמש שלום ! את התופעה אני לא מכירה אבל המקורות לאשלגן הם: קטניות, חיטה מלאה ומוצריה, תפוחי אדמה, עגבניות, גזר, סלרי, אגוזים, פרות הדר, בננות, פירות יבשים, בשר בקר, עוף ודגים.
שמש שלום מחסור באשלגן יכול לגרום לתופעה של כיווצים, השאלה מדוע נגרמה תופעה זו ואת זה לדעתי כדאי לבדוק, האם פעילות גופנית מוגברת?, האם הזעת יתר (נדיר)?, האם שימוש בתרופות הגורמות לאיבוד אשלגן?, האם יש בעיה הורמונלית?. בכל מקרה לאחר התייעצות עם רופא לגבי מקור הבעיה תזונה עשירה באשלגן יכולה לעזור. הפירות והירקות מכילים אשלגן בכמויות משתנות לרוב הם די עשירים באשלגן. מזונות הנחשבים לבעלי תכולה גבוהה יחסית של אשלגן נחשבים מעל 200 מ"ג ב 100 גרם. למשל: בננות, תפו"א, עגבניות, אבוקדו, ירקות ירוקים עליים כמו: פטרוזיליה, כוסברה וכד', סלרי, סלק, ענבים, פירות יבשים, תמרים, פטריות (טריות), זרעים למינהם, קיטניות, חלב. נועה
רוב תודות לשתיכן.נקווה שיעזור.
שלום ! בתאריך 24.7.02 התיעצתי איתכם לגבי בדיקות הדם של אחי שהיה לפני גיוס לצבא. כיום לאחר 10 חודשים בצבא בשל ירידה ביכולת הריצה שלו הוא נשלח לבדיקות דם, אין לי את כל התוצאות אבל זה מה שיש לי : המוגלובין 9.6 ברזל 36 b12 204 הוא עדיין לא נפגש עם רופא היחידה וכנראה שזה יקח עוד זמן כי ביום ראשון הוא יוצא לקורס (הוא עדיין במסלול). פרטים נוספים: אחי בן 19, צמחוני מגיל צעיר (כלומר אינו אוכל בשר ודגים אך אוכל מוצרי חלב וביצים), משרת ביחידה קרבית . האם אפשר להתחיל לקחת ברזל לפני המפגש עם הרופא ? אם כן על איזה סוג ברזל (שניתן לקנות ללא מרשם רופא) הייתם ממליצים ? האם ברמה כזאת של המוגלובין יש סכנה להמשיך עם מאמצים פיזיים ? לא שחררו אותו מאימונים כי עדיין לא פגש רופא ובנוסף לכך הוא עצמו אינו רוצה להפסיד אימונים וקורסים ולכן לא יבקש שיחרור? תודה מראש
לי נראה שכן- אבל אני לא רופאה. רמת ההמוגלובין בהחלט נמוכה ואולי זאת הזדמנות לשכנע את הנער לאכול לפעמים בשר או כבד עוף...זה בהחלט ישפר את התוצאות והמרגש. איך הוא בכלל יכול לתפקד ? האם הוא לא חלש מאוד?אם הוא מתעקש להשאר צמחוני - רציתי להמליץ על תזונה של עדשים ירוקים. בעדשים רמת ברזל הגבוהה ביותר מקרב הצמחים.בהצלחה.
תודה רבה על ההמלצות. כבר שנים מנסים לשכנע אותו לאכול בשר ללא הועיל. למרבה ההפתעה הוא מתפקד בסדר גמור והבעיה באה לידי ביטוי רק במאמצים פיזיים ארוכים. לגבי עדשים ירוקים , ידוע לנו שיש בהם ברזל והוא אכן אוכל אותם (מג'דרה) אך קשה לדאוג לתפריט בריא ומאוזן במהלך השירות הצבאי ושישי - שבת בבית פעם בשבועיים שלושה כנראה לא מספק מספיק ברזל...
רוני שלום הערכים אותם ציינת הם באמת נמוכים מהנורמה. יתכן והדבר נובע מתזונה לא מאוזנת של אחיך הצימחוני בשילוב עם המגבלות של התזונה הצבאית ויתכן שיש כאן בעיה נוספת. לדעתי יש צורך בלקיחת תוספים של ברזל ו B12 ,אך לא כדאי לעשות זאת לפני התייעצות עם רופא שישלול כל בעיה אחרת. כדאי לנסות לדרוש לראות רופא בהקדם, כי המוגלובין נמוך, ברזל נמוך ו B12 נמוך יכולים לגרום לחולשה ועייפות מוגברת, שיקשו על תפקודו של אחיך במסגרת הצבאית. במידה ורופא ישלול בעיה אחרת כי אז בעזרת התוסף אפשר לתקן את הרמות הנמוכות ואח"כ ע"י תזונה יותר מאוזנת לנסות לשמור עליהן.
שאלתי לגבי הנתרן מתאריך 18.5 נשכחה ככל הנראה, אני עדיין מחכה לתשובה. תודה
שירה שלום הוכנסה תשובה בסמוך לשאלתך מ 18.5 מקווה שתעזור לך נועה
הי! אני בת 24.5 יש לי תת פעילות של בלוטת התריס ומטופלת באלטרוקסין (10 כדורים בשבוע 100 מ"ג) כבר איזה 15 שנים. לא עשיתי בדיקות כבר מעל שנה וגם שום דבר לא השתנה בחיי. כבר פעמיים שביצעתי את הדיאטה של ד"ר אטקינס (נטולת פחמימות- שבועיים ראשונים 20 גר פחמימות ביום ושבוע 3+4 40 ג' פחמימות ביום) כאשר בראשון ירדתי משמעותית ממידה 42 למידה 38 ואף 36 ובשני הגעתי למרמ בגלל כאבי בטן חריפים ובעייה של יציאות (פשוט לא היה 3 שבועות) גם אז ירדתי. בשנייהם הייתי מאוד עייפה (אני סטודנטית לפסי' 4 ימים ועובדת יומיים) אבל בצורה משמעותית - הייתי ישנה 10 שע' בקירוב. הפעם, אני לא עייפה מדי, יש לי כל יום יציאות, אין לי כאבי בטן ואני סוגרת 4 שבועות של הדיאטה שלו אבל! - אני נורא עצבנית (קיבלתי תגובות כאלו מהסובבים אותי) ואני ירדתי...2 ק"ג בלבד - ממשקל 63.5 ל61 במשך חודש!!! את 3 הדיאטות עשיתי במרחק של חודשיים אחת מהשנייה. מדוע אני לא יורדת? והאם יש קשר בין עצבנות לדיאטה? נ.ב. אני מודעת לכך שיש לי חילוף חומרים איטי, אני עושה פעמיים בשבוע ספורט ואני מודעת לכך שלתא שומן לוקח 3 שבועות בממוצע להתפרק - אבל כבר עבר חודש????? בבקשה תעני לי... בתודה מראש נורית
נוירת שלום, ענית בעצמך על חלק מהשאלות. כמו כל דיאטה לירידה במשקל, עם הזמן הגוף שלנו מתייעל ומשתמש בפחות קלוריות לשמירה על משקל, ולא משנה אם מדובר בדיאטת אטקינס או בכל דיאטה אחרת. כמו כן יתכן ואינך מאוזנת מבחינת פעילות בלוטת התריס וגם לזה יכולה להיות שפעה על קצב הירידה במשקל. העצבנות שלך נובעת מחסר די בסיסי בחומר הגורם לנו להרגשה טובה ומקורו בפחמימות, שמו סרוטונין והוא נוצר במוח הוא זה הגורם לנו לתחושה הטובה במיוחד אחרי אכילת שוקולד. המלצתי, בדקי את רמת פעילות בלוטת התריס ולאחר מכן פני לדיאטנית בקהילה לדיאטה מאוזנת ( ראי תשובתי לאייל בעמוד זה בנוגע לדיאטת אטקינס ). בברכה, דנה
שלום רב, אני בשבוע 9 של ההריון ובבדיקות דם קיבלתי את התוצאות הבאות: HEMOGLOBIN 10.30 G/DL % HEMATOCRIT 31.70 MCV 77.30 FL FERRITIN 4.20 NG/ML VITAMIN B12 282.00 PG/ML? אני מנסה לברר האם אני צריכה לקחת כדורים. בכל מקרה האם יש המלצה לתזונה מסוימת במצב זה ? בתודה מראש, יעל
שלום יעל, בדיקות הדם שלך מעידות על אנמיה, כנראה על רקע חסר בברזל. לנשים בהריון מומלץ ליטול תוסף ברזל עם חומצה פולית כבר מתחילת ההריון. פני לרופא שלך לצורך ייעוץ. מבחינת תזונה, מזונות עשירים בברזל הם בשר אדום (הודו ובקר), כבד, ביצה, וחומצה פולית מתקבלת בעיקר מירקות עליים, בשר, אגוזים. אבל! בהריון ובמצבים שכבר קיים חסר תזונתי, תזונה בלבד אינה מספקת, ויש ליטול תכשיר. בברכה, מירי.
Thank you !
ד"ר שלום התינוק שלי בן שנה ועשרה חודשים בלילה לפני השינה הוא שותה דייסת רמדיה 120 CC ובבקר הוא שותה 150 CC. האם יש טעם להמשיך לתת לו את הרמדיה או שאפשר כבר לתת לו חלב נקי לפני השינה ובבקר עד איזה גיל יש ערך לדייסות? תודה מראש ענת
ענת שלום! חלב פרה רגיל אפשר להתחיל לתת כבר מגיל שנה. ההמלצה להמשיך עם תכשירי מזון לתינוקות (תמ"ל) נעוצה בהרכב התזונתי העדיף שלהם על פני החלב. עד גיל שנתיים שלוש, כאשר הדייסות הן חלק גדול מהתפריט, יש עדיפות לתמ"ל מבחינת תכולת החלבונים, המלחים, הויטמינים ובעיקר הברזל. ככל שתפריט הפעוט הופך דומה יותר לשל מבוגר - מגוון ומורכב מכל אבות המזון, אז פוחתת החשיבות שבשימוש בתמ"ל. נועה
שלום רציתי לדעת הכל על תה תיבטי, האם הוא מזיק? יש שאומרים שהוא מסרטן... האם זה נכון? אני יודעת שזה משלשל ומסייע בהרזיה.... האם זה בריא לשתות תה תיבטי? תודה
מעיין שלום, התה הטיבטי מתפרסם בשל סגולותיו בירידה במשקל. ישנם המשייכים תכונות אלו ליכולתו לשלשל או לשתן, שתי תופעות בלתי בריאות וכן יכולות לעזור לירידה במשקל לזמן קצוב בלבד, בלי לגרום לנזקים בלתי הפיכים. כל חומר טבעי או לא יכול להוות נזק כאשר נצרך בעודף או בהגזמה. אין לנו מידע מהי הכמות המומלצת לשתיית תה טיבטי, והאם הוא מסרטן או לא. כמו שאנו תמיד אומרות, אין כל מזון או משקה אסור השאלה כמה צורכים והאם אנו גורמים נזק לגופינו. בברכה, דנה