פורום תזונה קלינית
שלום , אני ילדה בכיתה ח'5 ואני עושה עבודה על התמכרויות לשוקולד... ואני צריכה לדעת כמה דברים: מה גורם להתמכרות לשוקולד? מה קורה בעקבות זה? בברכה ותודה רבה מזי
מזי, במקרה שלי יש לזה הרבה גורמים: 1. הימצאות שלו בבית. 2. גן ההתמכרות למשהו עבר אליי בתורשה. מה שקורה זה שיש מן מעגל קסמים שכדי לשבור אותו (זה מאוד קשה) העפתי אותו מהבית!!! עדי
לאחרונה יצא לשוק מוצר חדש - גבינה צהובה ללא כולסטרול. רציתי לדעת האם התחליפים שהכניסו לגבינה צהובה ללא כולסטרול בריאים. כלומר האם אנשים צעירים ובריאים שלא סובלים מעודף כולסטרול רצוי שיאכלו גבינה צהובה ללא כולסטרול או שהחומרים שהכניסו לה מזיקים אף יותר מכולסטרול? תודה
רוני שלום עדין לא יצא לי לראות את הגבינה הזו ואת הרכבה. מה שעלה לי בראש ברגע שראיתי את הפרסומת היא השאלה: "טוב אולי אין בה כולסטרול, אך מה היא כמות השומן הרווי המצוי בגבינה זו?". כידוע אנו חוששים מכולסטרול, אך צריכים לשים לב גם לכמות השומן הרווי, שמזיק לא פחות מהכולסטרול. לפי הפרסומת הגבינה עשויה משמן חמניות (משהו שהיה כתוב בקטן בתחתית התמונה). השאלה היא באיזו דרך הפכו את השמן הנוזלי למוצק? משום שהיום ידוע למשל שתהליך הפיכת השמן הנוזלי למוצק כמו במרגרינה יוצר חומצות שומן המזיקות ללב ולכלי הדם. או אולי השתמשו בטכניקה אחרת כמו ב"ויקול" שבנתים נחשבת לטובה ולא מזיקה ? כך שגם לנו הדבר עדין לא ברור יתכן ובהמשך נקבל פרטים נוספים. באופן עקרוני הכולסטרול שוקע בדפנות כלי הדם שלנו כבר מגיל צעיר, כך שתזונה מאוזנת יותר, דלה בכולסטרול ושומן רווי היא ההמלצה לבריאות תקינה כבר מגיל צעיר. כידוע הרגלים שרכשנו בצעירותנו קשה לשנותם בגיל המבוגר. נועה
אולי מישהו יבוא ויעשה פעם סדר בנושא זה: איך רוחצים פירות וירקות? מהם החומרים וכמה זמן צריך להשרות בהם את הירקות והפירות?
צריך לרחוץ במים וסבון ולשפשף טוב את הירקות. את השאלה השניה שלך לא הבנתי.
תודה על התשובה המהירה הסבון לרחיצת הירקות/פירות, הוא מיוחד, או שניתן להשתמש בסבון הנוזלי בו אנו עושים שימוש ברחיצת הכלים? החלק השני של שאלתי היה: לאיזה פרק זמן יש להשרות במי הסבון את הירקות תודה יעל כתב/ה: > > צריך לרחוץ במים וסבון ולשפשף טוב את הירקות. > > את השאלה השניה שלך לא הבנתי.
zed שלום אם תלחצי על אופצית החיפוש ובחלון שיפתח תרשמי פירות וירקות תוכלי למצוא תשובות קודמות שלנו בנושא רחיצת פירות וירקות. במידה ולא הצלחת דפדפי אחורה בדפי האתר עד לתשובתה של דנה מה 18.6.02 לגבי רחיצת פירות וירקות. בהצלחה נועה
שלום מזה מספר חודשים אני סובל מצרבת חריפה בעיקר בבוקר ובערב (לאחר הארוחות). מטופל ב - Controloc 40 מבקש לקבל המלצות ביחס לדיאטה שתסייע להתמודד עם התופעה (מה אסור ומה מומלץ) זוהר
שלום זוהר! עברתי את אותה התופעה לפני כ-6 שנים וכל החכמולוגים יעצו לי לשתות חלב,לאכול שקדים בכדי למנוע את הצרבת. אולם לאחר שטיפלתי רק בסימפטום ולא בשורש הבעייה,המצב הוחמר ועמדתי לעבור 3 ניתוחים. במקרה נפגשתי עם חבר שעוסק ברפואת צמחים והוא הציל אותי מהניתוחים. אם אתה רוצה פרטים נא לפנות למייל האישי שלי ולהשאיר טלפון שלך. בברכת רפואה שלמה. אבי
זוהר שלום תזונה עשירה בסידן היתה נהוגה בעבר כפתרון לצרבת מתוך מחשבה כי הסידן הבסיסי יסתור את החומצה ויקל על הצרבת. היום אנו יודעים כי אין זה נכון ופעולה כזו אומנם מקלה רגעית, אך לטווח הארוך גורמת להפרשה גדולה יותר של חומצה ותחושת חוסר הנוחות גוברת. מזונות שומניים גורמים להחלשתו של שריר הסוגר לנו את היציאה מהקיבה אל הושט לכן מזונות עשירים בשומן כמו, שקדים, אגוזים, טחינה , מוצרי חלב שמנים, מזונות מטוגנים ועוד רק עלולים להחמיר את המצב וכדאי להימנע מהם. המלצות נוספות תוכל למצוא אם תלחץ על אופציית החיפוש ובחלון שיפתח תרשום צרבת. ישנה שם תשובה של ליטל מה 3.12.02 שיכולה לסייע לך. כמו כן נסה לעשות במקום ארוחות גדולות 3 ביום, ארוחות קטנות יותר ותכופות כך שרוב הזמן יהיה מזון בקיבה (בעיקר פחממתי כמו לחם, קרקרים דלי שומן, תפו"א, אורז וכד'), שיוכל לספוג את חומציות הקיבה. מקווה שעזרתי נועה
נועה שלום תודה על תשובתך המקיפה ומעניינת. זוהר
כמה קלוריות צריך לאכול ילד בדיאטה לגיל ההתבגרות על מנת לרדת במשקל מבלי לפגוע בהתפתחות? האם זה אפשרי לרדת במשקל מבלי לפגוע בהתפתחות? תוך כמה זמן מורידים ק"ג שומן (ולא שריר!) בדיאטה בריאה לסוג הזה, וכמה קלוריות צריך "לקצץ" מהתפריט על מנת שיהיה אפשר לרדת במשקל אך לא לפגוע במיוחד בהתפתחות (מדובר בדיאטה לזמן קצר. רק שני קילו להוריד...) ? תודה
שלום לאורח! ילד ומתבגר שהינו בעל עודף משקל אינו צריך לרדת ממשקלו. כל עוד הוא נמצא בתהליך של גדילה, המטרה בטיפול תזונתי תהיה שישאר במשקלו הוא ועם הצמיחה לגובה יושג איזון טוב יותר בין המשקל לגובה, קרי - הרזייה. כאשר מדובר בעודף משקל רב, ייתכן ותדרש הפחתה במשקל אך זה יעשה תחת פיקוח רב על מנת שלא לפגוע בגדילה. נושא הקלוריות נקבע באופן אישי על פי גיל, משקל, גובה ואורח חיים. כאשר מדובר בעודף של קילוגרמים בודדים, ההנחיות בד"כ יהיו לתוספת של פעילות גופנית לסדר היום ולמידה של תזונה מגוונת ובריאה (אך לא "דיאטה" במובן הקלאסי). אין דבר כזה דיאטה לזמן קצר, הדגש הוא על הקניית הרגלים בריאים וטובים לשמירה על משקל תקין משך כל מעגלי החיים. נועה
שלום כחודשיים אני סובלת מנשירת שיער רבה , אני אחרי לידה כ 5 חודשים ועברתי משבר גדול מלפני שנה שעדיין משפיע עליי. האם יש אפשרות להשפיע על ידי תזונה על נשירה- אני לא אוכלת די ירקות ופירות. האם יש צורך בתוספות של ויטנמינים כלשהם? תודה
שלום באפשרותך ללחוץ על חלון החיפוש ולהקליד את המילים נשירת שיער. תמצאי תשובות שכבר ענינו בנושא. תשובתה של דנה מה 27.10.02 יכולה לעזור לך. בהצלחה נועה
האם זה נכון שאם אוכלים הרבה בננות ביום- זה יכול לגרום לעצירות ?
מיכל שלום בננות יכולות לגרום לעצירות וזאת עקב תכולת הסיבים המסיסים מסוג פקטין בהן. הסיבים המסיסים יוצרים בסביבה מימית ג'ל ולכן הדבר גורם לצואה להיות קשה יותר ואם צורכים מהם בכמות רבה אף לעצירות. פקטין מצוי גם בתפוחי עץ, פירות הדר, בקליפה הלבנה שלהם), אורז, תירס, קיטניות יבשות. נועה
שלום, רציתי לשאול, אם אני עושה דיאטה ולפחות פעם בשבוע אני נכנסת להתקפי אכילה עצומים. האם אעלה במשקל?
גלית שלום כאשר את שואלת האם תעלי במשקל למה כוונתך? בסוף אותו יום של בולמוס? בסוף השבוע? בסה"כ כעבור חודש? הכל שאלה של איזון בין כמות הקלוריות שמכניסים לגוף לעומת מה שאנו מוציאים. יתכן שבאותו יום של בולמוס לא תתרחש ירידה במשקל ואף עליה קלה, אך מה שחשוב הוא המאזן הסופי מה קורה בסוף יותר ירידות או יותר עליות? קיומם של הבולמוסים הללו אינו דבר תקין וצריך לבחון כיצד אפשר להתמודד איתם. מדוע הם מתרחשים? ולנסות לפתור אותם המלצתי לך: גשי לדיאטנית קלינית על מנת שתקבלי יעוץ אישי לגבי תפריטך וכן על מנת שתנסה לפתור את בעיית בולמוסים שתארת. בהצלחה נועה
שלום, אני סובלת ממחלת פחמימות. אני חולה על כל מה שקשור לפחמימות ולא מצליחה לשבוע משום דבר אחר. יש לי בעיה חמורה של סוכר. יש לי רמה של 65 וחוסר הסוכר שיש לי גורם לי לבולמוסים היסטריים של מתוקים מדי פעם. איך אני יכולה להרדת בצורה כזו...?מה לעשות עם הרמה של הסוכר? לתגובתך אודה..
רויטל שלום האם התייעצת עם רופא בקשר לרמות הסוכר הנמוכות?. רמות נמוכות של סוכר כפי שציינת בהחלט יכולות לגרום לתחושת רעב " בולמוסים היסטריים של מתוקים" כפי שכתבת. המלצתוי הן: 1. בררי את הנושא עם רופא. 2. ישנה תשובה באתר שנכתבה ע"י הדיאטנית מירי ב 21.5.03 את יכולה לדפדף אחורה אליה (ע"מ 148 אם אני לא טועה). 3. לאחר כל הברורים גשי לדיאטנית קלינית בקופת חולים לקבלת יעוץ אישי ותפריט מאוזן. בהצלחה נועה
אובחנתי כסכרתית בהריון, כשתוצאת העמסת סוכר מלאה (100 גרם סוכר) הייתה 224 אחרי שעה ו- 181 אחרי שעתיים. יש לי כמה שאלות: 1. במדידה ביתית בגלוקומטר, האם הגיוני ששעתיים אחרי ארוחה (סללט, טחינה ושתי חתיכות בורקס) נמדדו 49 מ"ג?? 2. קיבלתי תשובה מדיאטנית מהי מנת פחמימות מומלצת - כמה כאלה מנות אני צריכה לאכול ביום? 3. האם אני צריכה לאכול גם אם אני לא רעבה, כל שעתיים שלוש? מאד אודה לכם אם תענו, עד פגישתי עם דיאטנית יש זמן כי אני בשמירת הריון בגלל בעיה אחרת. המון תודה מראש - נ
נון שלום, ההמלצות לסוכרת הריונית שונות מעט מדיאטה לסוכרתיים באופן כללי. לפני שאוכל לענות לך על שאלותייך אבקש מס' פרטים : גילך, גובהך, משקלך לפני הריון, שבוע להריונך, כמה עלית במשקל עד כה ( או כמה משקלך כעת ) ? דנה
כמו כן, האם את מטופלת באינסולין, איזה סוג וכמה ?
קודם כל תודה! אני בת 28.5, גובהי 1.62 מ' ולפני ההריון העלתי במשקל, כך שהתחלתי אותו ב- 59 ק"ג. כעת אני בשבוע 28 ושוקלת 67 ק"ג (יש לציין שמשקלה של העוברית תואם את גיל ההריון ע"פ הבדיקה האחרונה). אינני מטופלת באינסולין - הרופא המליץ בשלב זה רק על דיאטה. שוב תודה והערכה על עזרתך
שלום ברצוני לקבל עצות להורדת כולסטרול. תודה
משה שלום, המלצה ראשונה פנה לדיאטנית בקהילה להתאמת תפריט אישי. להמלצות כלליות לחץ על הפינה השמאלית בעמוד זה " שאלות נפוצות בתחום התזונה והדיאטה " שם תוכל למצוא הנחיות להורדת כולסטרול. בברכה, דנה
שלום הייתי רוצה לדעת מה הדיאטה הממולצת להורדת רמת טריגליצרידים גבוהים (קולסטרול תקין) והיכן ניתן לקבל אינפורמציה נוספת . האם יש להורידבעיקר את רמת הסוכרים או השומנים. בתודה סופי
סופי שלום, דיאטה להורדת טריגליצרידים מורכבת מהפחתה משמעותית בכמות הסוכר הפשוט בדיאטה, פחמימות, פירות ואלכוהול, כמו כן גם הפחתה בצריכת שומן רווי, לזה יש להוסיף דיאטה עשירה בסיבים תזונתיים ופעילות גופנית. דיאטה ותפריט מתאימים תוכלי לקבל אצל הדיאטנית בקהילה. בברכה, דנה
אמנם בכל מקום מצוין שהעיקר הוא הורדת כמות הפחמימות אבל זה לא מסתדר לי במה שכתוב ב American Heart Association בקשר לדיאטה ששם לא מצינים את זה וכאילו מדגשים את חשיבות הורדת השומנים והחלפתם בשונים מהצומח. AHA Recommendation -- Dietary treatment goals Changes in lifestyle habits are the main therapy for hypertriglyceridemia. These are the changes you need to make: If you're overweight, cut down on calories to reach your ideal body weight. This includes all sources of calories, from fats, proteins, carbohydrates and alcohol. Reduce the saturated fat and cholesterol content of your diet. Reduce your intake of alcohol considerably. Even small amounts of alcohol can lead to large changes in plasma triglyceride levels. Be physically active for at least 30 minutes on most days each week. People with high triglycerides may need to substitute monounsaturated and polyunsaturated fats -- such as those found in canola oil, olive oil or liquid margarine -- for saturated fats. Substituting carbohydrates for fats may raise triglyceride levels and may decrease HDL ("good") cholesterol in some people. Substitute fish high in omega-3 fatty acids instead of meats that are high in saturated fat like hamburger. Fatty fish like mackerel, lake trout, herring, sardines, albacore tuna and salmon are high in omega-3 fatty acids. ד"ר גלס רפאל ילדים א רמבם
חמי (בן 62) עבר ניתוח קיצור קיבה לפני יותר משנתיים, הוריד 45 קילו ומשקלו יציב, כיום הוא נתקף בפחדים, חרדות, חושש לאכול, כמעט כל יום הולך לרופא משפחה בטענה שאינו מרגיש טוב (חולשה, סחרחורות,לחצים) - פיזית אין בעיה, הבעיה הינה נפשית, הוא לוקח כדורי הרגעה כל יום (ואליום, וובן, לוריבן) - הוא נהיה תלותי, חלש - איך מתגברים על החרדות הללו? מה לעשות?
רונית שלום בנושא החרדות והבעיה הנפשית כדאי לפנות לייעוץ בתחום אולי לפסיכולוג על מנת שידבר איתו וירגיעו. אפשרות נוספת, ויתכן שכדאי שתהיה בשילוב עם הצעתי הראשונה, כדאי לגשת לדיאטנית קלינית בקופת חולים, שתוכל לדבר עם חמך, לשמוע מה אוכל וכיצד מסתדר ולהרגיעו בכל מה שקשור למזון ויתכן והדבר גם כן יעזור. בהצלחה נועה
בתודה מראש על תשובתכם פטריות טריות ( לבנות שנמכרות בסופר ) - האם יש להם ערך תזונתי כלשהוא?
והאם הם "מסוכנות" כאשר הן משחירות ( במקרר )? שוב תודה
תמרי שלום, הערך התזונתי של פטריות הוא כ - 25 קק"ל ל - 100 גר' ( כ - 17 קק"ל לכוס פטריות חתוכות טריות ). כאשר הפטריות משחירות הן עוברות תהליך חמצון והתיישנות במקרר, הן אינן מסוכנות אך מומלץ בכל זאת לצרוך פטריות טריות כמו כל פרי וירק אחר. בברכה, דה
בתי בת 6.5 חודשים. מלפני שבועיים התחלתי לתת לה ירקות וכיום היא אוכלת מחית המורכבת מגזר+בטטה+תפוח אדמה+קישוא. שמתי לב שהיא אמנם אוכלת בתיאבון מספר "ביסים", אך היא איננה מגדילה כמויות מיום ליום ובסה"כ אוכלת מספר כפיות קטן יחסית (כ-10 כפיות בלבד). האם תקין ופשוט זקוקה לזמן נוסף? האם להתחיל כבר בפירות (למרות שמנת הירקות, כאמור, איננה מחליפה עדיין ארוחה שלמה)? תודה.
גל שלום! אין צורך לדאוג, יקח קצת זמן עד שבתך תתרגל למזון החדש ועד שהוא יהווה כמות השווה לארוחה. עד אז, כמובן שיש להשלים את הארוחה עם יניקה או תכשיר מזון לתינוקות. השלב הבא יהיה להוסיף עוף או הודו מבושל טחון לתוך מחית הירקות. אז זו אכן תהיה ארוחה שוות ערך מבחינה תזונתית. עד אשר מזון זה יתבסס ובתך תאכל אותו ברצון ובכמות יפה, אני לא ממליצה להתחיל עם פירות. הסיבה לכך נעוצה בעיקר בטעם המתוק הגורם להעדפה ברורה לפירות וזאת על חשבון המזון בעל הערך החשוב יותר כרגע - בשר. בהצלחה! נועה
שלום ברוצני לדעת מה היא חומצת הלב ומדוע היא כל כך חשובה לתינקות
אתה מתכוון לחומצת חלב?? אף פעם לא שמעתי שיש חשיבות כמזון לתינוקות- המזון האידיאלי לתינוקות הוא חלב אם
יש לי מספר שאלות: 1. כל מה שאני אוכלת יש לי גזים, היינו, רעשים תמידיים בבטן אפילו גם כשאני שותה מים. 2. יש לי גם גזים הנפלטים מפי הטבעת בעלי ריחות של ריקבון. האם זה קשור בתזונה ואם כן אנא יעצו לי מה עלי לא לאכול.
שלום Ortanz, ענינו כבר לשאלות רבות בנושא זה. אנא פתחי את חלון ה"חיפוש" והקלידי גזים. אם גם אז לא תמצאי מענה, כתבי שנית. בברכה, מירי.
וכמו כן אני כמעט בטוח שיש לך גם עצירות קשה- ממליץ על שבוע של אכילת ירקות בשפע וללא בשר כלל, והרבה מים 12 כוסות ליום(תשימי לידך בקבוק מים וכל כמה דקות תקחי לגימה קטנה) בצלחה!
מומלץ לעשות בדיקה מקיפה המאתרת טפילים שונים במערכת העיכול. זו בדיקה שעושים אותה במעבדה פרטית.אם תרצי פרטים,חיזרי אלי למייל עם מס' טלפון. בברכת בריאות ואיכות חיים ורד
אני גרה בת"א ובתי בת ה - 3 יש צליאק אני לא מוצאת דיאטנית ילדים שמעודכנת ומתעסקת בצליאק אשמח להמלצה
שלום גל, פני לסניף קופת חולים שבו את מטופלת, אני בטוחה שבין הדיאטניות המטפלות בילדים או בגסרואנטרולוגיה תמצאי מישהי שתתאים. אפשרות נוספת היא לפנות לעמותת עתי"ד, שהיא עמותת הדיאטניות ושם לחפש מישהי שזו מומחיותה 9462770-08. ואפשרות שלישית היא לפנות לעמותת הצליאק ולברר שם: 6781481-03. בהצלחה, מירי.
תודה רבה
איזה אוכל משביע יותר? נשאר ליותר זמן?-שומנים או פחמימות מורכבות?
שלום מריה, שני רכיבי המזון שציינת גורמים לתחושת שובע, כל אחד במנגנון משלו. פחמימות מורכבות קשורות בהפרשת אינסולין ובהפרשת סרוטונין במוח, שהוא הורמון הגורם לתחושת שובע. שומנים אינם משביעים תוך כדי אכילה (כמה גלידת שמנת אפשר לאכול בבת אחת..), אבל משפיעים כשמגיעים לקיבה, היות ומעכבים את ריקון הקיבה, וכנראה שקשורים בהפרשת גרלין, שגם הוא הורמון שאחראי על שובע. המצב מסובך אף יותר! מה קורה כשמערבבים? צ'יפס(שומן עם פחמימה מורכבת) משביע פחות מתפוח אדמה אפוי אצל רוב האנשים. כך שגם אופן הבישול בעל השפעה. כנראה שבנוסף לכל קיים גורם שהוא אישי לכל אדם, ומכונה "אינדקס שובע". לכל אדם יש את קבוצת המזונות שמשביעה אותו יותר. תזונה בריאה צריכה לכלול את שני הרכיבים, ודיאטה לירידה במשקל צריכה להיבנות לכל אדם באופן אישי בהתחשב גם בתחושת שובע. בברכה, מירי.
שלום, מירי, תודה רבה על התשובה. רציתי לברר מה מן המזונות האלה(שומנים או פחמימות מורכבות) מתעכל לאט יותר, אחרי מה נשארים שבעים למשך זמן רב יותר? אני לומדת בפקולטה לחקלאות, מדעי התזונה, ובשני קורסים שונים היו גם דעות שונות. אז מה ישאיר אותנו שבעים לתקופה ארוכה יותר- צ'יפס עתיר שומן או תפוח אדמה אפוי(מבושל)-?
הי אם תוכלי להתייחס לשאלה נוספת ששאלתי בעמוד קודם תחת הכותרת "הרזיה" אני אודה לך מאד בברכת יום מקסים!!! דנה.
דנה שלום קודם כל ההתעלמות משאלתך לא היתה מכוונת, קשה לנו לעקוב אחר תשובות או שאלות נוספות שמוכנסות כהמשך לשאלות שכבר ענינו עליהם, משום ששאלות חדשות דוחקות את הישנות אחורה בדפים כך שאיננו רואים תמיד שאלות חדשות הצמודות לשאלות ישנות. בפעם הבאה כדאי להכניס את השאלה מחדש או לכתוב שאלת המשך חדשה ולציין קישור לשאלה הישנה כדאי שנדע למה להתיחס. בקשר לשאלתך מאחר ואת מטופלת ע"י דיאטנית אני חושבת שיותר נכון יהיה שתשאלי אותה את השאלות הללו ותקבלי את התיחסותה לכל הבעיות המטרידות אותך. בהצלחה נועה
שלום רב, קראתי כי משקאות סויה בריאים יותר לגוף מאשר חלב פרה. הייתי מעונין לדעת מה הייתרונות של הסויה על פני החלב ולמה הם עדיפים. תודה עדן
ברצוני להוסיף לשאלה, האם יכולה להיות אלרגיה לסויה למי שאף פעם לא שתה או אכל מוצרי סויה.
אבי שלום קיימת אלרגיה לסויה. התגובה האלרגית מתעוררת בעקבות צריכה של מזון מסויים למשל סויה, או חשיפה לכל גורם אלרגני אחר למשל פריחה מסויימת. כמו כן תגובה אלרגית יכולה להתעורר גם כאשר החשיפה לגורם אינה בפעם הראשונה למשל צריכה ראשונה של המזון לא גרמה לתופעה האלרגית, אולם חשיפה חוזרת תגרום לאלרגיה. זאת עקב הפעלה של מערכת החיסון וגרויה ע"י האלרגן בפעם הראשונה ובפעם השניה התגובה האלרגית יכולה להתפרץ ולהתבטא בפריחה, גרוד, וסימני אלרגיה אחרים. נועה
עדן שלום ישנם הטוענים כי גוף האדם הבוגר אינו מותאם לעכל את חלב הפרה, בעיקר עקב ירידה של רמות אינזים הנקרא לקטא המתרחשת עם השנים (בעיקר אצל אלו שאינם ממשיכים בצריכת חלב ומוצריו), שעוזר בעיכול סוכר החלב. כמו כן יש הטוענים כי חלב יוצר ליחה ואלרגיות... אני איני ממליצה המלצה גורפת להימנע מחלב או מוצריו, אלא במקרים בהם הוכחה רגישות לחלב (לחלבון החלב (בעיקר בתינוקות), או לסוכר החלב) . במידה ונמנעים מחלב פרה כי אז הסויה הוא מקור לחלבון ולסידן. נועה
לאחר צו גיוס ראשון והבדיקות והכל אני צריכה לעלות במשקל להעלת הפרופיל ולמען הגיוס גובה שלי: 1.59 משקל: 40 אני ללא הפרעת אכילה, אך ממעטת לאכול לחם (אני אוכלת רק בבוקר 2 פרוסות מקמח מלא) בערב אני אוכלת 3 מעדנים 3 אחוז ובמהלך היום במבה וארטיק בצהריים ארוחה מלאה בבוקר כפי שציינתי 2 פרוסות עם גבינה קטנה וביצה... אני תקופה כך ולא עולה עדיין במשקל... אני לא חובבת מאפים וסנדוויצ'ים אני מאוד אוהבת מעדנים וגם את אלה של משק צוריאל... הייתי רוצה את חוות דעתכם לשיפורים על מנת לעלות מעט במשקל תודה! כי מבחינה קלורית זה די הרבה ואמור להספיק לעלייה...
מיטל שלום מחישוב ערך הנקרא BMI המתאר את היחס שבין המשקל לגובהך, ניתן לראות כי משקלך נמוך לגובהך, ואת נמצאת במצב של תת משקל. יתכן והתפריט אותו ציינת נראה לך הרבה, אך לדעתי אינו מספיק לעליה במשקל. קשה לתת המלצות דרך האינטרנט ולכן כדאי שתפני לדיאטנית קלינית במסגרת קופת חולים (את זכאית), בקשי מרופא המשפחה, או במסגרת פרטית על מנת שתוכל לתת לך את היעוץ המתאים ביותר. בהצלחה נועה
בבית תינוקות של בתי מרסקים את הפירות לארוחת עשר בשבע בבוקר, ואז מכניסים אותם למקרר, עד לשעת הארוחה הייעודה. האם תקין? האם לא נאבדים עד אז כל הויטמינים? תודה.
שלום גל, הויטמין הבעייתי במה שתיארת הוא ויטמין C, היות והוא רגיש מאוד לחום ולחמצון. אבל אם הרסק נשמר בחושך ובקירור לזמן מוגבל עדיין נשמר בו גם ויטמין C. בברכה, מירי.
בתי בת חצי שנה. התחלתי לתת לה ירקות (קישוא, בטטה, גזר, תפ"א). האם ניתן להקפיא את מחית הירקות, מייד כשהיא מצטננת? כלומר, האם ע"י הקפאה לא נאבד הערך התזונתי? האם חימום במקרוגל מותר? תודה.
גלית שלום! כפי שכבר ציינתי בעבר בשאלות רבות שנשאלו בנושא זה (את יכולה לחפש), החשיבות שבתחילת מתן ירקות בגיל זה היא בלמידה של טעמים ומרקמים חדשים של המזון. הערך התזונתי ממליא יאבד בחלקו באופן ההכנה ולכן אין שמים עליו דגש רב. הערכים התזונתיים הנחוצים כל כך בגיל זה ימשיכו לבוא ברובם מחלב האם או תכשיר מזון לתינוקות. לדעתי ניתן להקפיא, החימום במיקרוגל בעייתי מכיוון שהחימום נעשה באופן בלתי אחיד ולכן חשוב מאוד לערבב היטב ואף להניח להצטנן מעט לפני ההאכלה. נועה
שלום רציתי לבקש את עצתכן לגבי סוגי משקאות עד כה שתיתי בעקר מים לא תה לא קפה וכמובן לא מיץ תפוזים לא מוגז . עם בוא הקיץ קשה לי לשתות מים ואני נוטה להתייבש איזו שתיה כדאי לי לשתות מלבד מים? תודה.
גלי שלום דבר ראשון את יכולה להעזר בהנחיות לריפלוקס אותם כתבתי בתשובתי לדפנה כמה שאלות לפנייך (שאלה בנושא סידן ציטראט ומגנזיום). במידה וקשה לשתות מים אפשריות ששות נסיון לדעתי הן: לנסות מים ממותקים עם מעט תרכיז רגיל או דיאט. תה צמחים העשוי מחליטת עלים כמו למשל נענע, לואיזה לימונית וכד' או קנוי אך לבדוק שאינו מכיל קפאין. נועה
אני לוקחת כבר כמה שנים סידן ציטראט 250 מ"ג ומגנזיום ציטראט 100 מ"ג. לאחרונה אני סובלת מבעיה מאד קשה של רפלוקס ועודך חומצה. סידן אמור דווקא לסתור חומצה, אבל האם שני המינרלים האלה בצורת ציטראט יכלו לגרום לחומציות יתר בקיבה? תודה.
דפנה שלום בעבר הטיפול בצרבות ועודף חומציות היה שתיית חלב ומוצריו המכילים סידן במחשבה כי הסידן יסתור את החומצה ובכך יפתור את הבעיה. היום אנו יודעים כי הסידן גורם להקלה רגעית ובעצם הוא מעודד תגובה הפוכה של הפרשת חומצה מוגברת. כדאי לשקול בהתייעצות עם רופא המשפחה את הצורך בתוספים שאת לוקחת. בכל מקרה מספר הנחיות שעשויות להקל במקרה של ריפלוקס למשל: 1. ארוחות קטנות ותכופות במקום ארוחה גדולה. 2. צריכת מוצרי חלב כחלק מארוחה המכילה גם פחממה כגון לחם או קרקרים ולא כפריט יחיד בארוחה. 3. להמנע משכיבה לאחר הארוחה כ1/2 שעה עד שעתיים. 4. המנעות מאלכוהול, שוקולד, מזון עשיר בשומן 5. להמנע ממשקאות מוגזים, משקאות ומזונות חומציים כמו מיצי פירות, עגבניות, תבלינים, קפה (גם נטול קפאין) 6. להימנע מבגדים הדוקים וחגורות 7. במידה ואת מעשנת להימנע מעישון. נועה
ברצוני לדעת מהם המרכיבים הכימיים של האספרטיים ,כיצד הוא משפיע על הגוף ,נזקיו...ואילו תחליפים טיבעיים קיימים שאינם מזיקים ?אודה לך מאוד אם תוכלי לעזור ,בתודה מראש עינב .
עינה שלום שאלתך רחבה וגדולה. איני יודעת מה הוא הרקע שלך והשכלתך בתחום הכימיה והביולוגיה והאם המונחים בהם אשתמש יהיו ברורים לך אך ננסה. אספרטם הוא די פפטיד של חומצה אספרטית ופניל אלנין. מחקרים שונים מראים כי צריכה שלו לעיתים גם בכמויות קטנות יחסית יכולה לגרום לנזק למערכותת העצבים, החיסון ואף נזק גנטי. ולכן הוגבלה ההמלצה לצריכתו ל 40 מיליגרם לכל ק"ג משקל גוף והוא אסור לחולי פניל קטונוריה. תחליפים "טבעיים" אחרים שקימים הם תחליפי סוכר כהליים: מולקולות המקור הן גלוקוז, פרוקטוז, לקטוז שבתהליכים כימיים ובמקרים בודדים תהליכים טבעיים הופכים לכהלים כמו סורביטול, מלטיטול, מניטול וכד'. צריכת ממתיקים מסוג זה בכמות גדולה עשויה לגרום לכאב בטן ושלשול. כמו כן אין הם משוללי ערך קלורי לגמרי. תחליף אחר הוא הסוכרלוז שעד כה לא ידוע על הגבלת כמות שלו. מקווה שעזרתי נועה
בני בן השלוש לא מסכים בשום פנים ואופן לטעום שום פרי או ירק, ממש שום דבר. המצב נמשך כבר כשנה וחצי. אני ממש מודאגת...האם תוספת ויטמינטים יכולה להספיק?
שלום יהודית. שלחי לי אמייל ואשלח לך חומר על מוצר שאולי יעניין אותך. עדי
יהודית שלום! בבקשה קראי את תשובתי לשאלה של יעל - "ויטמינים" שנשאלה ב - 18/5 ועליה עניתי ב - 30/5. אני חושבת שהיא עונה גם על שאלתך. נועה
רציתי לשאול באילו מזונות קיים ריכוז גבוה של אשלגן?אחי סובל מהתכווצויות כואבות ברגלים ואמרו לו שזה מצביע על מחסור באשלגן?מישהו מכיר את התופעה ואת הטיפול בה?
שמש שלום ! את התופעה אני לא מכירה אבל המקורות לאשלגן הם: קטניות, חיטה מלאה ומוצריה, תפוחי אדמה, עגבניות, גזר, סלרי, אגוזים, פרות הדר, בננות, פירות יבשים, בשר בקר, עוף ודגים.
שמש שלום מחסור באשלגן יכול לגרום לתופעה של כיווצים, השאלה מדוע נגרמה תופעה זו ואת זה לדעתי כדאי לבדוק, האם פעילות גופנית מוגברת?, האם הזעת יתר (נדיר)?, האם שימוש בתרופות הגורמות לאיבוד אשלגן?, האם יש בעיה הורמונלית?. בכל מקרה לאחר התייעצות עם רופא לגבי מקור הבעיה תזונה עשירה באשלגן יכולה לעזור. הפירות והירקות מכילים אשלגן בכמויות משתנות לרוב הם די עשירים באשלגן. מזונות הנחשבים לבעלי תכולה גבוהה יחסית של אשלגן נחשבים מעל 200 מ"ג ב 100 גרם. למשל: בננות, תפו"א, עגבניות, אבוקדו, ירקות ירוקים עליים כמו: פטרוזיליה, כוסברה וכד', סלרי, סלק, ענבים, פירות יבשים, תמרים, פטריות (טריות), זרעים למינהם, קיטניות, חלב. נועה
רוב תודות לשתיכן.נקווה שיעזור.
שלום ! בתאריך 24.7.02 התיעצתי איתכם לגבי בדיקות הדם של אחי שהיה לפני גיוס לצבא. כיום לאחר 10 חודשים בצבא בשל ירידה ביכולת הריצה שלו הוא נשלח לבדיקות דם, אין לי את כל התוצאות אבל זה מה שיש לי : המוגלובין 9.6 ברזל 36 b12 204 הוא עדיין לא נפגש עם רופא היחידה וכנראה שזה יקח עוד זמן כי ביום ראשון הוא יוצא לקורס (הוא עדיין במסלול). פרטים נוספים: אחי בן 19, צמחוני מגיל צעיר (כלומר אינו אוכל בשר ודגים אך אוכל מוצרי חלב וביצים), משרת ביחידה קרבית . האם אפשר להתחיל לקחת ברזל לפני המפגש עם הרופא ? אם כן על איזה סוג ברזל (שניתן לקנות ללא מרשם רופא) הייתם ממליצים ? האם ברמה כזאת של המוגלובין יש סכנה להמשיך עם מאמצים פיזיים ? לא שחררו אותו מאימונים כי עדיין לא פגש רופא ובנוסף לכך הוא עצמו אינו רוצה להפסיד אימונים וקורסים ולכן לא יבקש שיחרור? תודה מראש
לי נראה שכן- אבל אני לא רופאה. רמת ההמוגלובין בהחלט נמוכה ואולי זאת הזדמנות לשכנע את הנער לאכול לפעמים בשר או כבד עוף...זה בהחלט ישפר את התוצאות והמרגש. איך הוא בכלל יכול לתפקד ? האם הוא לא חלש מאוד?אם הוא מתעקש להשאר צמחוני - רציתי להמליץ על תזונה של עדשים ירוקים. בעדשים רמת ברזל הגבוהה ביותר מקרב הצמחים.בהצלחה.
תודה רבה על ההמלצות. כבר שנים מנסים לשכנע אותו לאכול בשר ללא הועיל. למרבה ההפתעה הוא מתפקד בסדר גמור והבעיה באה לידי ביטוי רק במאמצים פיזיים ארוכים. לגבי עדשים ירוקים , ידוע לנו שיש בהם ברזל והוא אכן אוכל אותם (מג'דרה) אך קשה לדאוג לתפריט בריא ומאוזן במהלך השירות הצבאי ושישי - שבת בבית פעם בשבועיים שלושה כנראה לא מספק מספיק ברזל...
רוני שלום הערכים אותם ציינת הם באמת נמוכים מהנורמה. יתכן והדבר נובע מתזונה לא מאוזנת של אחיך הצימחוני בשילוב עם המגבלות של התזונה הצבאית ויתכן שיש כאן בעיה נוספת. לדעתי יש צורך בלקיחת תוספים של ברזל ו B12 ,אך לא כדאי לעשות זאת לפני התייעצות עם רופא שישלול כל בעיה אחרת. כדאי לנסות לדרוש לראות רופא בהקדם, כי המוגלובין נמוך, ברזל נמוך ו B12 נמוך יכולים לגרום לחולשה ועייפות מוגברת, שיקשו על תפקודו של אחיך במסגרת הצבאית. במידה ורופא ישלול בעיה אחרת כי אז בעזרת התוסף אפשר לתקן את הרמות הנמוכות ואח"כ ע"י תזונה יותר מאוזנת לנסות לשמור עליהן.
שאלתי לגבי הנתרן מתאריך 18.5 נשכחה ככל הנראה, אני עדיין מחכה לתשובה. תודה
שירה שלום הוכנסה תשובה בסמוך לשאלתך מ 18.5 מקווה שתעזור לך נועה
הי! אני בת 24.5 יש לי תת פעילות של בלוטת התריס ומטופלת באלטרוקסין (10 כדורים בשבוע 100 מ"ג) כבר איזה 15 שנים. לא עשיתי בדיקות כבר מעל שנה וגם שום דבר לא השתנה בחיי. כבר פעמיים שביצעתי את הדיאטה של ד"ר אטקינס (נטולת פחמימות- שבועיים ראשונים 20 גר פחמימות ביום ושבוע 3+4 40 ג' פחמימות ביום) כאשר בראשון ירדתי משמעותית ממידה 42 למידה 38 ואף 36 ובשני הגעתי למרמ בגלל כאבי בטן חריפים ובעייה של יציאות (פשוט לא היה 3 שבועות) גם אז ירדתי. בשנייהם הייתי מאוד עייפה (אני סטודנטית לפסי' 4 ימים ועובדת יומיים) אבל בצורה משמעותית - הייתי ישנה 10 שע' בקירוב. הפעם, אני לא עייפה מדי, יש לי כל יום יציאות, אין לי כאבי בטן ואני סוגרת 4 שבועות של הדיאטה שלו אבל! - אני נורא עצבנית (קיבלתי תגובות כאלו מהסובבים אותי) ואני ירדתי...2 ק"ג בלבד - ממשקל 63.5 ל61 במשך חודש!!! את 3 הדיאטות עשיתי במרחק של חודשיים אחת מהשנייה. מדוע אני לא יורדת? והאם יש קשר בין עצבנות לדיאטה? נ.ב. אני מודעת לכך שיש לי חילוף חומרים איטי, אני עושה פעמיים בשבוע ספורט ואני מודעת לכך שלתא שומן לוקח 3 שבועות בממוצע להתפרק - אבל כבר עבר חודש????? בבקשה תעני לי... בתודה מראש נורית
נוירת שלום, ענית בעצמך על חלק מהשאלות. כמו כל דיאטה לירידה במשקל, עם הזמן הגוף שלנו מתייעל ומשתמש בפחות קלוריות לשמירה על משקל, ולא משנה אם מדובר בדיאטת אטקינס או בכל דיאטה אחרת. כמו כן יתכן ואינך מאוזנת מבחינת פעילות בלוטת התריס וגם לזה יכולה להיות שפעה על קצב הירידה במשקל. העצבנות שלך נובעת מחסר די בסיסי בחומר הגורם לנו להרגשה טובה ומקורו בפחמימות, שמו סרוטונין והוא נוצר במוח הוא זה הגורם לנו לתחושה הטובה במיוחד אחרי אכילת שוקולד. המלצתי, בדקי את רמת פעילות בלוטת התריס ולאחר מכן פני לדיאטנית בקהילה לדיאטה מאוזנת ( ראי תשובתי לאייל בעמוד זה בנוגע לדיאטת אטקינס ). בברכה, דנה
שלום רב, אני בשבוע 9 של ההריון ובבדיקות דם קיבלתי את התוצאות הבאות: HEMOGLOBIN 10.30 G/DL % HEMATOCRIT 31.70 MCV 77.30 FL FERRITIN 4.20 NG/ML VITAMIN B12 282.00 PG/ML? אני מנסה לברר האם אני צריכה לקחת כדורים. בכל מקרה האם יש המלצה לתזונה מסוימת במצב זה ? בתודה מראש, יעל
שלום יעל, בדיקות הדם שלך מעידות על אנמיה, כנראה על רקע חסר בברזל. לנשים בהריון מומלץ ליטול תוסף ברזל עם חומצה פולית כבר מתחילת ההריון. פני לרופא שלך לצורך ייעוץ. מבחינת תזונה, מזונות עשירים בברזל הם בשר אדום (הודו ובקר), כבד, ביצה, וחומצה פולית מתקבלת בעיקר מירקות עליים, בשר, אגוזים. אבל! בהריון ובמצבים שכבר קיים חסר תזונתי, תזונה בלבד אינה מספקת, ויש ליטול תכשיר. בברכה, מירי.
Thank you !
ד"ר שלום התינוק שלי בן שנה ועשרה חודשים בלילה לפני השינה הוא שותה דייסת רמדיה 120 CC ובבקר הוא שותה 150 CC. האם יש טעם להמשיך לתת לו את הרמדיה או שאפשר כבר לתת לו חלב נקי לפני השינה ובבקר עד איזה גיל יש ערך לדייסות? תודה מראש ענת
ענת שלום! חלב פרה רגיל אפשר להתחיל לתת כבר מגיל שנה. ההמלצה להמשיך עם תכשירי מזון לתינוקות (תמ"ל) נעוצה בהרכב התזונתי העדיף שלהם על פני החלב. עד גיל שנתיים שלוש, כאשר הדייסות הן חלק גדול מהתפריט, יש עדיפות לתמ"ל מבחינת תכולת החלבונים, המלחים, הויטמינים ובעיקר הברזל. ככל שתפריט הפעוט הופך דומה יותר לשל מבוגר - מגוון ומורכב מכל אבות המזון, אז פוחתת החשיבות שבשימוש בתמ"ל. נועה
שלום רציתי לדעת הכל על תה תיבטי, האם הוא מזיק? יש שאומרים שהוא מסרטן... האם זה נכון? אני יודעת שזה משלשל ומסייע בהרזיה.... האם זה בריא לשתות תה תיבטי? תודה
מעיין שלום, התה הטיבטי מתפרסם בשל סגולותיו בירידה במשקל. ישנם המשייכים תכונות אלו ליכולתו לשלשל או לשתן, שתי תופעות בלתי בריאות וכן יכולות לעזור לירידה במשקל לזמן קצוב בלבד, בלי לגרום לנזקים בלתי הפיכים. כל חומר טבעי או לא יכול להוות נזק כאשר נצרך בעודף או בהגזמה. אין לנו מידע מהי הכמות המומלצת לשתיית תה טיבטי, והאם הוא מסרטן או לא. כמו שאנו תמיד אומרות, אין כל מזון או משקה אסור השאלה כמה צורכים והאם אנו גורמים נזק לגופינו. בברכה, דנה
שלום! רציתי לתאר סיטואציה שקורית לי מדי פעם ולשאול את דעתך: ביום שבת האחרון יצאנו לטיול. ב- 9:30 בבוקר אכלתי ארוחת בוקר נאה: קפה, חביתה, שתי פרוסות לחם, גבינה. בשעה 13:30 התחלתי להרגיש רע (בפתאומיות). מיד שלפתי מהתיק את הסנדוויץ' שמוכן אצלי למצבים כאלה, אכלתי אותו, והכל היה בסדר. הסיטואציה הזו קורית לי מדי פעם. אני רעבה (על השעון) כל 3 שעות לערך, כאשר אם זה קורה לפני ארוחת צהרים (שכוללת בשר, אורז וירקות) אני עלולה להגיע לסיטואציה המתוארת. אותו זוג שטילנו איתם הם רופאים, והאישה חקרה אותי קצת ואמרה שכנראה מדובר בהיפוגלוקמיה, ושיש צורך בבדיקה, כמובן, ובדיאטה מיוחדת. אשמח אם תוכלי להפנות אותי לקישורים מתאימים, ולהסביר קצת על הרגלי אכילה מתאימים. תודה רבה, שירה
שירה שלום, הסימנים שתיארת עלולים להיות חלק ממצב הקרוי reactive hypoglycemia . מצב זה מתאפין בהפרשת אינסולין גבוהה מדי בעקבות ארוחה, מה שגורם בסופו של דבר לירידה חדה ברמות הסוכר בגוף (היפוגליקמיה), ולהרגשת חולשה. כמובן שכל האמור לעיל אינו בגדר אבחנה! עלייך לגשת לרופא אנדוקרינולוג לצורך אבחון. לגבי טיפול תזונתי, ההמלצות הן להימנע מפחמימות פשוטות (סוכר, דבש, ממתקים, משקאות קלים וכד'), ארוחות מסודרות - 3 ארוחות עיקריות וארוחות ביניים מדי שעתיים-שלוש. והיה ותזדקקי לטיפול, פני לדיאטנית מוסמכת במסגרת קופת חולים, לצורך התאמת תפריט. בבברכה, מירי.
מירי שלום! ראשית, תודה על תגובתך. חוץ מזה, כמה שאלות: 1. מה זה אנדוקרינולוג? 2. מה לגבי פירות, משקאות המכילים קפאין? 3. קראתי באיזה אתר על היפוגלוקמיה (לא הוגדרה שם כריאקטיבית), ושם הם ממליצים על דיאטה דלת פחמימות. הם מתארים את ההיפוגלוקמיה כ'רגישות לפחמימות'. מה דעתך על גישה זו? (זה בסדר, לא אשנה שום דבר בתפריט בלי אבחנה :) תודה רבה, שירה
שלום רב . שאלתי היא כזאת : יש לקוואקר דגני בוקר בשם quaker oat squares משיבולת שועל ובסימון התזונתי בין שאר המרכיבים מצויין כי מנה מכילה 100 אחוז מהדרישה היומית לחומצה פולית ו90 אחוז מהדרישה היומית לברזל . האם זה לא רעיל במינון כזה ?, שכן אני מקבל ברזל וחומצה פולית גם ממקורות האוכל האחרים . האם 10 גרם סוכר למנה בת 60 גרם זה הרבה ? תודה מראש
שחר שלום, הקצובה היומית המומלצת של חומצה פולית היא 400 מיקרוגרם ליום (למבוגר), כאשר בהריון והנקה הקצובה עולה ל-600. הגבול העליון לצריכת חומצה פולית 1000 מיקרוגרם ליום, אבל המידע בספרות לגבי רעילות של חומצה פולית מוגבל. אין דיווחים שקושרים צריכה גבוהה של פולאט עם נזקים בריאותיים אך זה לא אומר שיש לחרוג מההמלצות. לגבי ברזל, ההמלצות משתנות בין גברים, נשים, גילאים שונים, הריון, הנקה..., אבל הגבול העליון הוא 45 מ"ג ליום. ברזל שמגיע ממקור צמחי (כמו דגני בוקר), אינו נספג ביעילות רבה. באופן עקרוני, ממזון בלבד קשה להגיע לרמות רעילות של ויטמינים ומינרלים. הבעיה היא כאשר נוטלים תכשירים ותוספי ויטמינים ללא יעוץ מקצועי, של רופט או דיאטן. אם אכן דגני הבוקר שבדקת מכילים כמויות אלו, הגבל את הצריכה למנה אחת ביום. בברכה, מירי.
שלום אני בת 28, לאחר דיאטות קיצונויות שהרסו לי את חילוף החומרים בגוף, החלטתי להתחיל לאכול בריא, מתוך מטרה ברורה לרזות (גובה 1.65 משקל 61). אני אוכלת מכל אבות המזון ארוחות קטנות 4 פעמים ביום(ע"מ להאיץ את חילוף החומרים) סה"כ בערך של קלוריות ליום 1000. בשבוע הראשון ירדתי 1ק"ג ובשבוע השני 400 גרם... שזה מעט מאד. כמובן שאני גם משלבת 3 פעמים בשבוע פעילות גופנית בת 45 דק'(שוב שיקום חילוף החומרים). מה לעשות ע"מ להגביר את קצב הירידה האם יש לי תקווה ובסוף אני ארזה? או שנגזר עלי להשאר במשקל זה כל חיי? (אני ממש לא רוצה לחזור על טעויות העבר ולפתוח בדיאטות כאסח...) תודה מראש דנה.
דנה, מבחינת המשקל, נראה לי שמשקלך תקין ביחס לגובה. אולי תגבירי את הפעילות הגופנית ותרגישי יותר טוב. עדי
דנה שלום לידיעתך קצב ירידה במשקל המומלץ בד"כ הוא 1/2 עד 1 ק"ג בשבוע. כמובן שיש להתחשב בהיסטוריה של הדיאטות שגופך עבר ולצפות בהתאם. איני חושבת כי זה מעט ולדעתי עדיף לאט אבל בטוח. (גם כך 1000 קלוריות ליום נחשב מעט) כאשר מחשבים ערך הנקרא BMI המבטא את היחס בין המשקל לגובה, (משקל לחלק לגובה בריבוע. משקל במטרים) הערך המתקבל עבור משקלך וגובהך הוא 22 שזהו ערך תקין המעיד על כך שמשקלך הוא בתחום הממוצע לגובהך,דעתי האישית היא כי את לא צריכה לרזות. המשקל הכי נמוך ביחס לגובהך שנחשב עדין תקין הוא 54. כך שבהחלט לא מומלץ לשקול פחות מזה. ואם ברצונך לרזות עוד קצת עשי זאת בסבלנות. כמו כן כדאי שדיאטנית קלינית תעבור איתך על התפריט היומי שלך לראות שהוא באמת מאוזן. בהצלחה נועה
הי דנה תודה על התשובה, הדיאטה שאני מבצעת היא בהדרכה של דיאטנית, אני מטופלת במרפאה להפרעות אכילה לאחר עבר של אנורקסיה, כך שהתפריט מאוזן. הדיאטנית היא זו שהמליצה על ארוחות קטנות כל כמה שעות ע"מ לשפר את חילוף החומרים. מספר הקלוריות הוא רק 1000 בגלל העבר של דיאטת קיצוניות שהמטרה היא להרגיל את הגוף לאט לאט לכמויות נורמליות של מזון עד הגעה ל= 1500 קל'. השאלה שלי היא האם הגוף שלי בסופו של דבר יבטח בי ויפסיק לשמור על כל ק"ג בקנאות? תודה מראש ויום מקסים דנה
לסמדר שלום, שמעתי ממספר מקורות שבישול במיקרוגל פוגע בערך התזונתי של המזון מעבר לבישול רגיל. האם ידוע לך על מחקרים בנושא ? תודה ארנסט
ארנסט שלום. הנושא שנוי במחלוקת. מציע לך לקרוא על מחקרים בנושא באתר? www.wddty.co.il (מה שרופאים לא מספרים לך). אני מזמן זרקתי את המכשיר מהבית.
היום בדיוק יש כתבה בעיתון (ידיעות) על דיאטה מבוססת מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך. בין השאר מצויין כי דווקא אורז מלא הוא בעל אינדקס גבוה (דווקא אוכלת הרבה ממנו ובכל זאת הצלחתי לרזות..), ואינו מומלץ לדיאטה. כמו"כ כתוב שספגטי אפשרי ופסטה לא....מה ההבדל ביניהם? העובי :))? בטטה (שאני למזלי אוהבת) מומלצת. מה דעתך?
שירי שלום במונח אינדקס גליקמי אנו מתכוונים ליכולת של מזון בעל כמות פחממות מסויימת להעלות את רמות הסוכר בדם לאחר ספיגתו במעי. האינדקס הגליקמי נבנה ביחס למזון בסיסי מסויים קמח חיטה לבן. הערך שקמח זה קיבל הוגדר כ 100. מזונות אחרים נבדקו ביחס אליו כאשר המשותף לכולם הוא תכולת הפחממות (מבחינת כמות). מזון שספיגתו מהירה יותר מקמח לבן ומעלה את רמות הסוכר בדם מהר יותר יקבל ערך מעל 100, בעוד מזון שספיגתו איטית יותר יקבל ערך נמוך ממאה. גורמים שונים משפיעים על הספיגה כמו כמות שומן, חלבון וסיבים שיש במזון. לכן בד"כ אנו אומרים שמזון בעל תכולת שומן גבוהה יותר או בעל תכולת סיבים גבוהה יותר יהיה לו אינקס גליקמי נמוך יותר. האינדקס הגליקמי חשוב לאנשים סכרתיים וכן לאלו שעושים דיאטת הרזייה, מאחר ועליה מהירה של רמות הסוכר תוביל גם לירידה מהירה שלהם, שתגרור אחריה תחושת רעב וצורך לאכול. לכן גם למעונינים לרדת במשקל מומלץ מזון בעל אינדקס גליקמי נמוך יותר המשרה תחושה ארוכה יותר של שובע. במקרה הספציפי: אורז מלא יש לו אינקס גליקמי גבוהה יותר מלאורז רגיל, אך עדיין נמוך משל קמח חיטה לבן. בכל מקרה אין הדבר אומר שהוא משמין יותר הכל תלוי בכמות שאוכלים. ספגטי מקמח חיטה מלא יש לו אינדקס גליקמי נמוך יותר מספגטי מקמח חיטה לבן ובכל מקרה נמוך משל האורז. בטטה גם היא נחשבת בעלת אינדקס גליקמי נמוך. (איני מבינה את ההפרדה שעשו בין פסטה ומקרוני יתכן שהכוונה הייתה לפסטה מקמח מלא לעומת רגילה). נועה
שלום רב האם אוכל רשימת פירות וירקות המכילים סורביטול ? תודה
תיקון הכוונה היתה האם ניתן לקבל רשיה כזו?
שלום שוב סורביטול הוא כהל שנמצא באופן טבעי בפירות כמו אגסים, חבושים, דובדבנים, שזיפים ותירס. ישנה גם אפשרות ליצרו באופן מלאכותי בתעשיה מגלוקוז. נועה
אני מעוניינת לעשות עבודה על ילדה שנכבתה בקורס דיאטטיקה, וברצוני לדעת על הדיאטה/תזונה המומלצת לילדה כזו, ולמה...
לסטודנטית שלום בטוחה אני שאת מכירה את הספרים השונים בתזונה בהם את יכולה למצוא את ההמלצות לחולה כוויה ומהן להשליך את התשובה לגבי הילדה המטופלת. במידה ואת מעוניינת ניתן לקנות את אוגדן המידע המקצועי לדיאטנית הקלינית שהוציאה המחלקה לתזונה קלינית ברמב"ם גם בו תוכלי למצוא המלצות בצורה מתומצטת לחולי כוויה וגם למקרים אחרים. לפרטים: המחלקה לתזונה קלינית : לבקש את יעל - 8542625 - 04 בהצלחה נועה
שלום רב רציתי לברר מס' דברים : 1. דיאטת "אטקינס". 2. חוסר בסידן וברזל. אתחיל עם הנושא הראשון. דיאטת "אטקינס" הנקראת על שמו. הייתה גם כתבה בעיתון בשבוע שעבר על האיש שנפטר בגיל 72. אטקינס ממליץ על פי ספרו לעשות דיאטת "שומנים-חלבונים" מבלי לאכול כלל סוכרים ופחמימות. ובנוסף טוען שבעיית ההשמנה הינה תלויה בעיקרה בהיפראינסוליניזם. האם מומלצת דיאטת אטקינס? יש לי חברה שהוריה התחילו בדיאטת אטקינס ומציינים שהשילו ממשקלם כ-3 עד 4 ק"ג במס' ימים(פחות משבוע). אני יודעת שתחילה מורידים מים (הרוב). אטקינס ממליץ לאכול כמה, שרוצים שומנים ללא הגבלה בשילוב עם חלבונים. האם ריבוי בשומנים אינו מסוכן מבחינת היצרות כלי הדם, קרישי דם, בעיות בלב וכד'. האם רמת ההמוגלובין בדם בעקבות דיאטה זו גדלה ובכך מסוכנת? התחלתי דיאטה זו "שומנים-חלבונים" בלי סוכרים ופחמימות כלל וכלל ולשתייה מים בלבד. הרגשתי השתפרה הורדתי ממשקלי כ-3 ק"ג. יש לציין שגובהי 1.64 מ' ומשקלי הינו 50-52 ק"ג אחרי שירדתי (זהו משקלי הרגיל, שנע בטווח זה). ובכל זאת אני חוששת מהגזמה בשומנים-חלבונים? נושא שני הינו סידן וברזל. יש לי מודעות רבה וטובה באשר לתזונתי וכן בעייתי הינה, שאנני אוהבת דברי חלב כלל וכלל. חוץ מגבינה צהובה. אם בכל זאת אני אוכלת אני לא יכולה יותר מידי, מכיוון שאני רגישה לחידק מסויים שיש בחלב. לגבי חלב סויה (יש לזה טעם של קמח עם מים)ומיני דברי אכילה מהסוג הנ"ל אני לא אוהבת ומסוגלת ל"הקיא" את נשמתי. מה לעשות? מה לאכול? נמאס לי לסבול מכאבים וחולשה בעצמות. וגם הדבר משפיע על השיניים.(כאשר בנוסף השיניים חלשות במשפחתי-עניין גנטי). יש במשפחתי בעיות של אוסטאופורוזיס. אני בת 30 וחשוב לי לדעת כיצד למלא את החסרים הנ"ל. רציתי גם לעשות בדיקה של בריחת סידן אמרו לי במכון מור שרק מגיל 40. האם בכל זאת רופא משפחה יכול להמליץ לי על בדיקה זו? באשר לברזל אני אוכלת כבד מידי שבוע-שבועיים פעם אחת בלבד, כי אני לא ממש אוהבת. אבל זה יחסית נסבל לעומת הסידן. האם זה מספיק? יש לציין שאני אוכלת ירקות. אני מאוד אוהבת. כל יום מלפפון אחד, עגבניה אחת מינימום. וכשבא לי אני מוסיפה חסה, גזר, פיטריות וכד'. פסטות ותפו"א שאני ממש אוהבת אני לא יכולה לאכול כי זה פחמימות וזה פוגע לי בדיאטה. אשמח לקבל תשובה רצינית ומדוייקת. מכיוון שאני כבר מתוסכלת מהעייפות והחולשה בגופי. תודה רבה ויום טוב.
אייל שלום, שאלתך מורכבת מאוד, ואני מקווה שאוכל לענות עליה באופן תמציתי וענייני. דיאטת אטקינס - דיאטה זו מוכרת לעולם המערבי מזה שנים רבות, אך מעולם לא הוכחה במחקרים ארוכי טווח עם מס' רב של נחקרים, וכן אין להשוות למס' המחקרים שנעשו בבני אדם בנושא דיאטות מאוזנות המשלבות את כל מרכיבי המזון. דיאטת אטקינס הוכיחה את עצמה לטוח קצר, ומרבית המטופלים מוצאים את עצמם לאחר ביצוע דיאטה זו עם עליה קיצונית במשקל, ברגע שמתחילים לאכול באופן סדיר ורגיל. ישנן מס' השערות לגבי הנזקים מדיאטה זו, כמו שיבוש מאזן השומנים בגוף, פגיעה בכליות ובאיברים נוספים אחרים. סגנון דיאטה זו יכול להיות מתאים לזמן קצר של שבוע או שבועיים אך לא מעבר לכך. ארגון התזונה העולמי פרסם לאחרונה השוואה בין דיאטות שונות והמלצות, כאשר הארגון החליט פה אחד כי דיאטת אטקינס אינה מומלצת. באם אינך צורכת מספיק סידן או ברזל בתפריט ישנה אפשרות של העשרה ע"י תוספי מזון ספציפיים. תיקון - לרוב רגישות למוצרי חלב נובעת מהסוכר שבתוכו הנקרא לקטוז. אנשים עם חסר באנזים המפרק סוכר זה סובלים לעיתים מכאבי בטן או שלשולים לאחר אכילת מוצרי חלב, בעיקר מוצרי חלב ניגר. בגבינה צהובה אין כמעט בכלל לקטוז וכן בגבינה מותכת, שהינן מקור מצויין לסידן בתפריט. כמו כן אם את מאמינה שאת רגישה ישנו חלב דל לקטוז המכיל סידן כמו חלב רגיל. לפי משקלך גילך וגובהך אין כל סיבה לעשות דיאטות קיצוניות, ואולי הדרכה קצרה אצל דיאטנית קלינית תוכל לשפר את הרגשתך הכללית . בברכה, דנה
אייל שלום שוב, נושא נוסף חשוב שנשמט מהתשובה הראשונה בנוגע לדיאטת אטקינס. אחת ההמלצות החשובות בתזונה נכונה ובמניעת מחלות כרונית כגון מחלות לב, סוכרת, שומנים בדם ומחולת המערכת העיכול כולל סרטן המעי הוא ריבוי בסיבים תזונתיים. לפי הדיאטה אין לאכול פירות, גם מרבית הירקות מוגבלים, לא כל שכן אין מקור לסיבים מהצומח, מדגנים מלאים, קטניות ועוד. אלו מועילים גם ביציאות תקינות. דנה
בתי בת ה-6 אינה אוכלת פירות וירקות אך עדיין אוכלת פעם ביום דייסת דגנים בתוספת סימילאק מזון לתינוקות (כמובן שמצויין במזון הנ"ל שהוא מכיל ויטמינים ומינרלים) האם היא מקבלת מספיק ויטמינים או שאני צריכה להוסיף לה תוסף מזון לילדים ? (היא אכלנית גרועה).
יעל שלום! נכון שיש ערך תזונתי לתכשירי מזון לתינוקות (תמ"ל) אך כשמם כן הם, מיועדים לתינוקות וכיום גם לפעוטות. עם הגיל, הצרכים התזונתיים משתנים וכך גם הטעמים. קשה יהיה לצפות מבתך להמשיך לשתות תמ"ל בכמויות אותן צרכה כתינוקת, כמויות שהיו יכולות להיות מספיקות מבחינה תזונתית לאותה תקופת גיל (1000 - 750 מ"ל ליום). אם באמת אינה אוכלת כלל ירקות ופירות, הרי שמנת דיסה אחת (שנפחה קרוב לוודאי 300 - 250 מ"ל), אינה תספיק. ייתכן שבמצב ראוי להתחיל לתת תוסף המכיל כמויות ויטמינים ומינרלים התואמות להמלצות המיועדות לילדים. עם זאת, אל תוותרי, המשיכי להציע לה בכל ארוחה לפחות פריט ירק או פרי אחד, תני לה לבחור, נסי מגוון רחב ככל שאפשר וצורות הכנה שונות אך אל תנסי בשום אופן "לעבוד עליה". זה עלול לקבע את ההתנגדות. יש תקווה, טעמים והעדפות משתנים עם הזמן ובהחלט יש מקום להניח שגם היא בסוף תלמד לאכול מזונות אלה. נועה
שלום רב אני צריכה לקחת תכשיר ברזל בגלל אנמיה וחוסר ברזל.האם לקחת על קיבה ריקה? אלו מזונות ואלו מהתרופות הבאות שאני מקבלת גורמים לאי ספיגה של ברזל? התרופות הן: נורמיטן גליבטיק גלוקופאז' ליפיטור ליפנור קומדין תודה
שלום ישנם גורמים רבים ושונים המשפיעים על ספיגת הברזל כגון: ויטמין C - המגביר את ספיגת הברזל ומצוי בפירות הדר, עגבניות, גמבה,תות שדה, קוי ועוד. גורמים שמעכבים ספיגת ברזל הם למשל: תרופות סותרות חומצה בקיבה (אף לא אחת מהתרופות שציינת), חומצה אוקסלית המצויה בשוקולד, קולה, ענבים, תרד. וסידן המצוי בחלב ומוצריו. לכן המלצתי היא: לצרוך את הברזל עם הארוחה. כדאי שבאותה ארוחה לא יהיו מוצרי חלב, או קולה, אך כן יהיה מיץ תפוזים טבעי או פירות וירקות המכילים ויטמין C. נועה
תודה רבה על התשובה הייתי מודה לך עך התייחסות לתרופות גם כן ,לגבי הקומדין אני יודעת שיש להרחיקו מהברזל לשעתיים . תודה
שלום לך התפלאתי לקרוא את תשובתך לגבי מלח אנגלי על שאינך יודעת מה זה? אם את לא יודעת מה זה מלח אנגלי הכיצד את עונה לשואלים ?
יונה שלום! אני איני מתיימרת לדעת הכל ולא מתביישת לומר כאשר משהו אינו מוכר לי. למתן תשובותי בנושאים שאיני מכירה אני משתדלת ללמוד הנושא ולברר כל שאני יכולה לגביו. במקרה האמור חומר זה אינו נהוג בטיפולים קונבנציונלים של דיאטניות העוסקות בגסטרואנטרולוגיה, קרי מטפלות בעצירות. רק הדיאטניות הותיקות זכרו כי פעם השתמשו בו אך לא ידעו מה שמו הלועזי של החומר או ממה הוא מורכב. ייתכן והתחנה הבאה לבירור היא פורום רוקחות. איני מבינה מה הפסול בתשובתי, האם נראה לך שחוסר הכרות עם מלח אנגלי פוסלת אותי מלענות לשאלות? נועה
כן!!
ליונה. תתבישי לך, את חסרת הגינות וחצופה. נועה לא חייבת לך כלום, יגאל
שלום! למרות אהבתי הרבה למלוח רמות הנתרן בגופי נמצאות בגבול התחתון של הנורמה. מתשובות קודמות בנושא הבנתי שרמות הנתרן בגוף מושפעות בעיקר ממשק המים ופחות מהתזונה. רציתי לדעת אם אני יכולה להמשיך ולצרוך מלוח ללא חשש על סמך בדיקות הדם ? תודה
שירה שלום קצת קשה לענות על שאלה כללית כזו כאשר איני יודעת את ההסטוריה הרפואית שלך האם את בריאה בד"כ או לא אם משתמשת בתרופות או לא, אך זה נכון שרמות הנתרן מושפעות ממצב הנוזלים בגופנו ועודף נוזלים יכול לגרום לדלול הדם ורמות נתרן נמוכות, כמו כן ישנן תרופות שגורמות לאיבוד נוזלים ויחד אתם גם איבוד נתרן. בכל מקרה כאשר הרמות נמוכות לא נראה לי כי יש צורך להגביל צריכה של הנתרן, אך כדאי לך לגשת עם התשובות של בדיקות הדם לרופא המשפחה ולבקש ממנו הסברים לחריגות בערכים או ערכים גבוליים כפי שראית בתוצאות ומשמעותם מבחינתו. בהצלחה נועה
ושט שהתאחה לאחר שבוע, מה ניתן לאכול דרך הפה, השלבים בסוגי האוכל, והסכנות הצפויות.
מרי שלום אני מפנה את שאלתך לדיאטנית המומחית בתחום, אנא עוד קצת סבלנות ונחזור עם תשובה. נועה
מרי שלום, מה הכוונה וושט שהתאחה? האם היה בו נקב מאיזושהי סיבה (פרפורציה), האם עברת הליך ניתוחי כלשהו? באופן עקרוני התחלת הזנה לאחר פרוצדורה בושט הנה במרקם נוזלי (מוצרי חלב ניגרים, דייסות, מרקים, מזון טחון בבלנדר וכדומה). זאת למספר ימי הסתגלות. כתבי בבקשה יותר פרטים. בברכה, מירי.
אני שלום קשה לענות על שאלה כזו ללא פרטים נוספים כגון: גיל, משקל, גובה, לכמה זמן אתה מתכוון באומרך לחיות? והאם התפריט שאתה צורך מאוזן מבחינת שאר רכיבי המזון. נועה
כמה גרם פחמימות מותר כדאי לצרוך ביום?
תמר שלום! כמות הפחמימות ליום תלויה בהרבה גורמים כמו סוג הסכרת, סוג הטיפול התרופתי, מידת האיזון, גיל, משקל וגובה, מצב בריאותי מלבד הסכרת, מידת הפעילות הגופנית וכן הלאה. מכאן שהדרך הטובה לקבוע זאת היא במפגש אישי עם דיאטנית קלינית העוסקת בסכרת. נועה
נעה תודה. אני יודעת שהכי נכון זה מפגש אישי, אבל בן-זוגי מסרב לראות את עצמו כאדם חולה. אפילו למדוד סוכר כל יום הוא מסרב. אני מנסה ללמוד את הנושא כדי שאוכל לבנות דיאטה מאוזנת, לבשל נכון בבית ולצייד אותו באוכל בבוקר לכל היום כי רוב היום הוא בדרכים. מדובר בסכרת סוג 2, בן 50 עוד מעט, גובה 173 ומשקל 74קג, הוא רזה בזמן האחרון כי הסכרת לא מאוזנת. 2 גלוקומין ליום ואורח חיים פעיל אבל לא פיזי. הרבה נהיגה. כל מידע שתתני לי יתקבל בברכה. תודה תמר