פורום תזונה קלינית
בתשובתה של דנה ווינר לגבי קורנפלקס, נאמר שבחימום פחמימות נוצר חומר בשם אקריל אימד אשר הינו מסרטן. רציתי לדעת אם מדובר רק בקורנפלקס או גם בבישול תפוחי אדמה או אורז?
אמיר שלום, במחקר שנעשה בשבדיה בנושא האקריל אמיד, החומר נמצא בכל פחמימה שעברה תהליך של חימום בטמפ' גבוהות, וזה כלל קורנפלקס וקרקרים למיניהם וצ'יפס, וחטיפי תפוח אדמה. אך כמו שציינתי בתשובה הקודמת, הדבר לא הוכח בבני אדם, ואין כיום כל הנחיה מצד ארגון הבריאות העולמי לא לצרוך ממזונות אלו. ההמלצה נשארת בעינה, לצרוך מכל קבוצות המזון ולהעדיף מזונות טריים ופחות אוכל מוכן. בברכה, דנה
רציתי לשאול כמה גר' חלבון יש ב 100 גר' גרגרי חומוס מבושלים והאם תוספת של טחינה, ביצירה של "סלט חומוס" ביתי תעלה את רמת החלבון או תוריד?
רונית שלום, ב - 100 גר' גרגירי חומוס לפני בישול יש כ - 20 גר' חלבון. תכולת החלבון בטחינה גבוהה ולכן היא תעלה את תכול החלבון בסלט. ב - 100 גר' טחינה יש כ - 17 גר' חלבון. בברכה, דנה
בעמוד השער היתה כתבה לגבי מיץ אוכמניות ותכונותיו הבריאות. האם מישהוא יודע היכן ניתן להשיג מיץ זה? בסופרים יש מיץ חמוציות (CRANBERRIESׂ) אבל נדמה לי שלא לזה הכוונה.
רון שלום, הכותבת התוכוונה למיץ חמוציות והבריאות שלהם כבר הוכחה בארה"ב. יש בסופרים וזה באמת CRANBERRIES. תשתה את המיץ לאט, כל חצי שעה חצי כוס. תסיים בקבוק ביום וזהו. מנקה דלקות, מנקה את הדם ועושה רק טוב. לא להגזים. פעם בחודש בקבוק בשתייה איטית כמו אינפוזיה. בהצלחה.
הייתי שמחה לקבל אינפורמציה ממומחה בנוגע לתזונהמתאימה להשמנה. אני בת 30 גובי 1.67 ומשקלי 47. ילדתי לפני 9 חודשים. כל חיי הייתי מאוד רזה וקיוויתי שדווקא לאחר הלידה אוכל לשמור על כמה ק"ג עודפים. היום כ- 9 חודשים לאחר הלידה אני שוב בחזרהבנשקל המקורי. אני עובדת קשה וקצרת זמן ולא מצליחה לאכול כמויות המביאות אותי להעלות 3-5 ק"ג המיוחלים. אשמח קבל טיפים לנושא.
תקני סקנדישייק. יש בכל בית מרקחת ובטעמים שוקו, וניל, תות. דווקא מאוד טעים. מהכנה של שקית אחת יש 470 קלוריות. אפשר להכין עם חלב (אם את לא רגישה) או עם מים. כוס או שתיים ביום מזה בטוח תעלה אצלך כמה ק"ג. אצלי זה עבד.
דנה שלום! כפי שכבר ענינו רבות לפונים בנושא זה בפורום (את יכולה לעשות חיפוש), הדבר החשוב ביותר לפני פנייה לטיפול אצל דיאטנית, הוא להבדק ע"י רופא ולשלול סיבות רפואיות שעלולות לגרום לרזון. זה חשוב על מנת לאפשר לדיאטנית להציע טיפול יעיל. קרוב לוודאי שבמסגרת טיפול כזה יוצע לך להשתמש בתכשירי מזון רפואי לשם העשרה, כמו סקנדישייק אותו הציעה רונית בתשובתה, או תכשירים אחרים. עם זאת, אני ממליצה לך לפנות לפתרון זה אחרי ייעוץ דיאטנית ולא לפני. נועה
רציתי לדעת לגבי ירקות האם בירקות ללא הגבלה ניכללים גם בצל לבן , בצל ירוק ושום ?? והאם יש הבדל בין פלפל חריף (צילי) לפלפל רגיל - כלומר האם כל סוגי הפלפלים ניכללים בירקות ללא הגבלה??
דינה שלום, ברוב ההמלצות לתזונה נכונה אין מגבלה על כמות או סוג הירקות כולל אלו שציינת בשאלה. לעיתים ישנה הגבלה בירקות מסויימים במצבי חולי שונים. ישנם ירקות בעלי תכולה קלורית מעט יותר גבוהה מהשאר, כגון גזר ובצל, אך ההבדל אינו משמעותי. יש לציין כי ברשימת הירקות איננו מכלילים - תפוח אדמה, בטאטה, ארטישוק ירושלמי, אבוקדו, תירס וכל הקטניות למיניהן ( חומוס, שעועית יבשה, אפונה, עדשים ופול ). אין הבדל קלורי בין סוגי הפלפלים, הכל תלוי בגודל המנה. בברכה, דנה
שלום רציתי לדעת כמה ויטמין e צריך לצרוך ביום ? תודה מראש
מצאתי כבר לבד את הכמות : 8-10 מ"ג ליום. תודה בכל מקרה וחג שמח.
שלום, אני משתמשת כל בוקר בדייסיבית, 2 כפות בתוך נוזל בכדי להקל על העיכול ובכדי להוריד את רמת הכולסטרול. מה תוכלו להציע לי כתחליף לחג הפסח, מטעמי כשרות, חוץ משזיפים שחורים? בתודה מראש.
סילביה שלום! לצערי מירב הסיבים נחשבים חמץ וגם אלו שלא, מופיעים במוצר המוגדר חמץ. אי לכך, את בבעיה. אם את לא יכולה להסתדר בצורה אחרת, לדעתי (שהיא אינה רבנית!), יש מקום להקל בחומרת המצווה. אם פירות יבשים וקטניות כן עוזרים, לבריאות! נועה
http://www.doctors.co.il/forums/read.php?f=284&i=33944&t=33609
נטע שלום! על אף שאני יודעת שהרשימה היא כמעט אין סופית... אני לא מצליחה למצוא מאגר מידע שכולל את הכל. בכל זאת משהו שמצאתי: http://dwp.bigplanet.com/tonyhere/antioxidantatoz/ http://www.firstratemall.com/antioxidant/ נועה
שלום רב, במאמר המצ"ב כתוב שפלסטיק יכול לחלחל למזון, בייחוד בתנאי חום. אני נוהגת לשתות כמויות גדולות של מים מינרליים בבקבוקי פלסטיק, שמיוצרים בחו"ל (לייף-כי יותר זולים וכי יש בהם פחות חנקות). חשבתי שאולי הדרך הארוכה שהם עושים על ספינה בשמש, גורמת שהם נמצאים זמן רב בחום, ולכן זה מסוכן מבחינת הפלסטיק. שאלותיי הן: 1. האם כדאי לעבור למים המיוצרים בארץ מיכוון שזמן ההובלה שלהם לסופר הוא יותר קצר? 2. הםא בין חברות המים המינרליים בארץ, יש הבדל מבחינת טיב בקבוק הפלסטיק? 3. האם כדאי לעשות את הטרחה האיומה של לקנות מנסן מים אלקטרוני, ולמלא כל פעם בקבוקי זכוכית? תודה מראש נטע http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?itemNo=282674&contrassID=2&subContrassID=2&sbSubContrassID=0
אני רואה שהקישור לא עבר, אז הנה קישור מאתר אחר http://news.walla.co.il/ts.cgi?tsscript=item&path=18&id=374082
נטע שלום! אני חייבת לומר שהכתבה ןממצאי המחקר שהציגה מעניינים ודורשים את התייחסות חברות המשקאות. עם זאת, המשפטים האחרונים בכתבה הם "תשובתי" לך: "העכברים בניסוי היו חשופים לביספנול A בריכוזים גבוהים יחסית. האם גם בריכוזים נמוכים הוא עלול לגרום לנזקים בכרומוזומים? האם מדובר באפקט מצטבר? והאם הממצאים האלה תקפים גם בבני אדם? כדי לענות על שאלות אלה דרושים מחקרים נוספים". נועה
שלום אני בן 18 וקצת. גובהי 175 ומשקלי 53.4 ק"ג האם אני תת משקל ? אני אכן נראה רזה מאוד אבל אני לא מצליח להשמין. מומחה/ית יכולים לתת לי עצה וגם להגיד לי מה מצבי תודה
יוסי שלום, לפי הטבלאות והחישובים הינך נמצא מחוץ לטווח הרצוי, כלומר משקלך נמוך מהרצוי. באם הינך מעוניין לעלות במשקל, עליך להתייעץ עם דיאטנית בקופת החולים אליה אתה שייך. במידה ואין כל בעיה הגורמת למשקלך הנמוך, תזונה נכונה תוכל לעזור לך. בברכה, דנה
יוסי שלום אתה יכול לבדוק את מישקלך באופן עצמאי, יש נוסחה מאד פשוטה לחישוב האם אתה בתווח העקומת הפעמון הנוסחה היא המשקל \ (מחולק) בגובה 2 (בריבוע) במידה ואתה נמצאה בתחום של 22- 25 אתה נמצאה בתחום הנורמלי בהצלחה יואל
שלום ! אני סטודנטית לסיעוד ואני כותבת עבודה סמינריונית על מניעה של אירוע מוחי . תזונה בעלת תפקיד משמעותי במניעה של מחלה זו. מצאתי ספרות שמדברת על כל מיני מרכיבים בתזונה והייתי רוצה למצוא איזשהו מקור ספרותי שמאגד בתוכו את כל הנושא של תזונה מונעת שבץ. אשמח מאוד אם תוכלי להפנות אותי למקור כזה. תודה.
סבטה שלום! אני חייבת לומר שאני מכירה דרכים יותר טובות למציאת חומר לעבודה אוניברסיטאית. בוודאי שספרניות הפקולטה בה את לומדת יוכלו לסייע לך. גם אנו עובדות עם מספר מקורות רב (שמתחדש כל הזמן) כך שקשה לי מאוד לתת לך משהו שיהיה כללי אך יקלע בול למה שאת צריכה. צר לי. נועה
שלום משקלי 75 גובהי 165 שומנים 30 כמה קילו אני צריכה לרדת ומה זה שומנים 30? תודה
היי גולי, אם את רוצה ייעוץ מקצועי, את צריכה דיאטנית. לדעתי שומנים 30, זה 30% שומן בגוף. עדי
גולי שלום! המטרה הראשונית שלך צריכה לרדת כ - 5 ק"ג. על מנת לעשות זאת בצורה בריאה ושפויה, כדאי לפנות לדיאטנית. אני מסכימה עם עדי לגבי השומנים (30). זהו כנראה % השומן בגופך. אצל נשים יכול להגיע עד 25% ונחשב תקין. האם עשית בדיקה כזו? נועה
נועה שלום, בתשובתך לגיא בקשר לפירות, הזכרת את נושא רמות גבוהות של אינסולין כהתחלה של סכרת. יש לי בעיה שאחרי ארוחה מופרש (לדעתי בלבד זה עדיין לא מוכח) יותר מדי אינסולין שגורם לי להרגיש לא טוב. אני מניח שזוהי REACTIVE HYPOGLYCEMYA. אחרי ארוחה אני חייב לאכול מתוק, כי אחרת אני לא מסוגל לתפקד. אחרי ארוחה אני אוכל לדוגמא 150 גרם של עוגיות לפסח או וופלים. האם מצב זה מוביל לסכרת ומה לדעתך ניתן לעשות למנוע זאת? לא לאכול מתוק אחרי האוכל זה לא פתרון טוב, כי זה אומר לסבול. יש לציין שלאורך השנים אכלתי הרבה מאוד מתוק. אני מניח שהבעיה העיקרית היא פחמימות, אך ללא פחמימות הארוחה לא נראית לי מספקת. בתודה מראש, רון.
רון שלום! אם זו אכן הבעיה (וניתן לבדוק זאת בבדיקות דם לא מאוד מסובכות), הרי שנידרשת הקפדה על תפריט מסויים (המכיל דווקא פחמימות מורכבות ולא "מתוק" כפי שהאינסטינקטים מורים) שיש לבנות בעזרת דיאטנית. לגבי הסיכון/סיכוי לסכרת, מומלץ להתייעץ באופן אישי עם רופא לאחר אבחנה מסודרת. נועה
נועה שלום, אם כוונתך ל- GLUCOSE TOLERANCE TEST אז עשיתי זאת כבר פעמיים. יש חריגה מהנורמה אבל לטענת הרופאים זה בסדר. הבעיה היא אחרי אוכל ולא אחרי שתיית סוכר. אנסה לכן לבדוק את הסוכר לאחר ארוחה. האם יש טעם לבדוק גם את רמת האינסולין לאחר ארוחה? רון.
מדוע יש תזונאים הממליצים להשרות שקדים למספר שעות במים, לקלף את הקליפה, ולאכול אותם ללא הקליפה?
שלום לך! איני יודעת מה הסיבה להנחייה זו אך אני מעריכה שאין זו הנחייה סוחפת לכל האוכלוסיה. בקליפה הדקה של השקד יש סיבים. לרוב האנשים (בריאים וחולים) ההמלצה היא להרבות בסיבים. עם זאת, יש אנשים הסובלים מהפרעות במערכת העיכול העלולות לגרום לחסימות מעיים. לאלו מומלץ דווקא להפחית ככל שנותן בצריכת הסיבים. ייתכן וההנחיות אליהן שמעת כוונו לאנשים אלה? נועה
שלום! יש לי שתי שאלות: אחת היא בקשר לשמן סויה שיש בו את חומצת השומן אומגה 3 ו-DHA(תקנו אותי אם אני טועה)והוא בעצם חומצת שומן רב בלתי רוויה. רציתי לדעת האם בטיגון היעילות של חומצות השומן נפגמת או נשארת כמו שהיא? ושאלה שניה היא בקשר לכולסטרול ושומן רווי: בכול סוג מזון הערכים התזונתיים מופיעים לרוב ליחידות של 100 גרם ורציתי לשאול מהי הכמות המקסימלית הסבירה של כולסטרול ושומן רווי בתחום הנתון.
עומר שלום, ישנם שני סוגי חומצות שומן עיקריות שומן רווי ובלתי רווי. בתוך קבוצת השומן הבלתי רווי ישנם שני סוגים נוספים. חומצת שומן חד בלתי רוויה ורב בלתי רוויה. אומגה 3 זה שם כללי לקבוצת חומצות שומן רב בלתי רוויות כאשר החשובה מביניהם מבחינה המדע הרפואי היא ה - DHA. חומצת שומן זו נמצאת בעיקר בשמן דגים או בדגים אשר מקורם בים הצפוני כמו סרדינים, סלמון, מקרל והרינג. בשמן סויה אין כמעט בכלל מחומצות שומן אלו. ההמלצה לגבי שמנים מהצומח היא לפי תכולת השומן החד בלתי רווי שנמצא בעיקר בשמן זית וקנולה, וכן באבוקדו, שקדים ואגוזים טבעיים. בטיגון מעבר לנקודת העישון ישנה פגיעה בחומצת השומן והנ"ל עוברת חמצון, לכן עדיף לצרוך את השומן או השמן במצבו הטבעי. אין המלצה כללית במזון לכולסטרול או לשומן רווי, כי תלוי מהו גודל המנה. ישנה המלצה לצריכה יומית במקרה של יתר שומנים בדם: כולסטרול בין 200-30 מ"ג ליממה. שומן רווי אמור להוות בין 7-10% מסה"כ הצריכה היומית של הקלוריות. בברכה, דנה
האם יש B12 בטחינה?
שלום, מקור הויטמין B12 הינו אך ורק מן החי. ישנם מזונות להם מוסיפים את הויטמין כמו קורנפלקסים למיניהם. טחינה גולמית אינה מכילה ויטמין זה. בברכה, דנה
אפשר להסתפק רק בתוסף מהקורנפלקס אם אוכלים מספיק? ועוד שאלה כמה כמות B12 מספקת טונה , זה הדבר היחידי מהחי שאני אוכלת תודה
שלום ! בבדיקות דם שערכתי התקבלו הערכים הבאים : כדוריות אדומות 3.93 המוגלובין 12.1 המטוקריט 34.9 ( plt 129, mpv 11.5 אני לא בטוחה שזה קשור אך גם אלה יצאו גבוליות או מחוץ לתחום) b12 210 פריטין 18 (10-168) ברזל 131 (37-145) אני בת 23, צמחונית 17 שנה, לא מקבלת כדורי ברזל כבר למעלה משנתיים. איך יתכן שרמת הברזל כ"כ גבוהה בעוד שהמחסנים כמעט ריקים ? ידוע לי שתזונתי אינה טובה, איך יתכן שהברזל גבוה כ"כ ?(האם טבעול יכול לספק ברזל בכמות גבוהה כ"כ?) תודה מראש
יעל שלום! קודם כל אני מציעה לך להפנות שאלתך למומחה המתאים וזהו רופא המטולוג. עם זאת, בהתייחסות לערכי הבדיקות ששלחת, ניכר ברבים מהפרמטרים כי החסר בברזל במזון מתחיל להתבטא - יש לך מעט מדי כדוריות דם אדומות, גם ההמטוקריט מראה זאת, ההמוגלובין שלך גבולי והפריטין (מאגרי הברזל) גבולי אף הוא. רמת הברזל העכשווית בדם אינה אומרת לנו כלום (המאגרים הם שחשובים) כי הגוף מקפיד על רמות אלקטרוליטים טובות בדם ועם חסר, לוקח מהמאגרים. גם B12 שלך יכול להחשב נמוך (בחלק מהמעבדות) וכבר יכול לגרום לתופעות ניורולוגיות של חסר. אם אינך אוכלת מזונות מהחי כלל (בשר, עופות , דגים, מוצרי חלב וביצים), עלייך לקחת תוספי B12 ולא רק ברזל. לא מומלץ לסמוך על מזונות צמחיים מועשרים כספקים בלעדיים של מרכיבים אלו. נועה
ברצוני לדעת באם יש סיכונים באכילת קורן-פלייקס. יש הטוענים שבתהליך ייצור המוצר משתמשים בחומצות המעלות את הסיכון לחלות בסרטן. האם יש אמת הטענות אלו, והאם אוכל לקבל הפנייה למאמרים בנושא? בברכה לי
לי שלום, כבר דנו בעבר בנושא זה. בתהליך חימום של פחמימות נוצר חומר הנקרא אקריל אמיד שנמצא כחומר מסרטן ברמות גבוהות בחולדות אך טרם הוכח הנושא בבני אדם. נכון לעכשיו אין המלצה חד משמעית בנושא. ההמלצה נשארת בעינה, כלומר אכילה מגוונת מכלל קבוצות המזון, גם פחמימות טריות וגם כאלו שעברו תהליך חימום כזה או אחר. לחומר נוסף תוכלי לחפש במנועי חיפוש אחרים בשם אקריל אמיד. בברכה,דנה
היי שוב, ייתכן שבתי בת ה-9 חודשים רגישה לחלב (או לסוכר החלב), אינני באמת יודעת. תחליף חלבי כלשהו עושה לה שלשולים . אין לי כוונה לעשות לה בדיקת דם כרגע כדי לוודא. מגיל 4 חודשים וחצי היא ניזונה מחלב סויה. ולהערכתי, ככל שהיא אוכלת כמות גדולה יותר של תחליף חלבי או צמחי (כלשהו), יש לה יותר גזים. בנוסף, היא אוכלת פירות, ירקות, עוף/הודו. השאלה - מה הדין לגבי דברי חלב של ממש (יוגורט וכו')? האם אוכל לנסות לתת לה מאלה? האם הרגישות היא אותה רגישות? מה בדיוק לתת לה? ואיזו כמות נותנים? האם במקום בקבוק? זמן מסוים אחרי ירקות??? בקיצור, הייתי רוצה לנסות מוצרי חלב, על חשבון תחליף החלב. אנא עצתך. תודה רבה
שירן שלום! למיטב ידיעתי אין בדיקת דם לקביעת אלרגיה למזון. הבדיקה היחידה היא תבחין עור וגם היא לעיתים נותנת תוצאות שגויות. לכן בד"כ הקביעה נעשית על פי קליניקה, כלומר הסימפטומים המופיעים בתגובה למזון + היסטוריה רפואית נוספת + היסטוריה משפחתית. לטעמי תכשיר צמחי אינו טוב דיו להזנת תינוקות וצריכה להיות סיבה מוצדקת לשימוש בו. לכן כאשר מתעורר חשד, יש לגשת לרופא ילדים, רצוי גסטרואנטרולוג או אלרגולוג אשר מסוגל לאבחן האם זו אלרגיה (אשר מתבטאת לחלבוני חלב פרה אך עלולה להתבטא גם לחלבוני הסויה) או שמא אי סבילות לסוכר החלב לקטוז. שני המצבים הללו יחסית נדירים באוכלוסיה אם כי קיימים. במידה ואחד משני המצבים הללו קיים, הרי שיש תכשירי מזון לתינוקות המתאימים למצבים אלו והינם טובים יותר מבחינה תזונתית. מכיוון ואיני יודעת ממה בתך סובלת, קשה לי לתת לך תשובה מתאימה לגבי התחלת מתן של מוצרי החלב. לתינוקות להם יש אלרגיה מוכחת, עושים חשיפה הדרגתית ומבוקרת לחלב בסביבת בית החולים כאשר הם מגיעים לגיל שנה, זאת מתוך צפיה שהאלרגיה חלפה (כפי שקורה לרוב). אוכל רק לומר לך שאם בתך אכלה כבר מוצרי חלב (גבינה או יוגורט), ולא הגיבה להם, הרי רוב שרוב הסיכויים שאינה אלרגית כלל או שהאלרגיה/רגישות שהייתה, חלפה. נועה
שלום, בני בן 8 חודשים יונק ואוכל פירות ומרק ירקות. רציתי לשאול מספר שאלות הנוגעות לתזונתו: 1. האם ערבוב של פירות מסויימים אחד עם השני גורמות ל"ביטול" הויטמינים שלהם למשל בננה עם מיץ תפוזים? 2. האם ניתן לתת מוצרי סויה לתינוקות כמו מעדן, חלב סויה וכו'? 3. האם ניתן לתת מוצרי חלב שעשויים מחלב כבשים או עיזים (כי חלב פרה לא מומלץ עד גיל שנה)? 4. האם ניתן לתת דגנים כמו דוחן, שיבולת שועל (למשל דוחן עם תמרים ותפוח עץ). 5. האם יש סיכן מסויים לגבי פירות יבשים (טחונים כמובן)? אודה מאוד על תשובתכם ואשמח אם תוכלו להפנות אותי לספרות מתאימה עירית
עירית שלום! 1. לגבי סוגיית הבננה ומיץ התפוזים - חלק קטן מהויטמין C המצוי במיץ התפוזים הופך בלתי פעיל תוך כדי הגנה מפני התחמצנות של מרכיבים בבננה (והתוצאה של כך היא שהבננה אינה משחירה). ככלל ויטמין C יהפוך בלתי פעיל גם מחשיפה ארוכה מדי לאויר או לחום. אם מדובר בתינוק אשר עדיין יונק או מקבל תכשיר מזון לתינוקות, אזי זהו מקור נאות לצריכת הויטמינים שלו ואין מקום לדאגה מפני חוסר. 2. לגבי סויה - כמו מוצרי חלב, אפשר להתחיל להוסיף לאחר תום החודש ה - 9. למרות שאפשר להוסיף סויה, אני איני ממליצה על זאת משום שבד"כ זה בא על חשבון מוצרי החלב ואלו חשובים ותורמים פי כמה סידן, ברזל וחלבון איכותי. 3. מוצרי חלב (מכל סוג חלב שהוא) מומלצים מתום החודש ה - 9. הדחיה לגיל בוגר יותר היא בגלל החשש מפני תגובה אלרגית לחלבוני החלב. זו יכולה להתרחש גם בחשיפה לחלב פרה וגם בחשיפה לחלבוני חלב עיזים או כבשים. חלב ניגר, כנוזל, מומלץ רק לאחר גיל שנה ואפילו יותר מאוחר. הסיבה לכך היא שהוא בד"כ בא המקום הנקה או תכשיר הזנה לתינוקות ואלו יותר מאוזנים תזונתית ומכילים ויטמינים ומינרלים במידה כזו העדיפה על פני חלב פשוט. 4. דגנים מכל סוג שהוא, כולל אלו שציינת מומלצים מגיל חצי שנה. 5. אין שום בעיה עם פירות מיובשים אך חשוב לשטוף אותם הייטב מכיוון שהם נוטים "לאגור" חומרי הדברה. אני מפנה אותך לאתר של משרד הבריאות בתקווה שיענה על שאלות נוספות שייתכן ויתעוררו: http://www.health.gov.il/public/baby/feed/index.htm נועה
רציתי לדעת האם יש הבדל מבחינת ערכים תזונתיים ועיכול בין גבינה מחלב עיזים לבין גבינה מחלב כבשים?
רונית שלום! הבדלים בעיכול אינם צריכים להיות דרמטיים אך לפחות בקצב תלויים כמובן בהרכב התזונתי.לדוגמא, תכולת שומן גבוהה יותר תגרום לקצב עיכול איטי יותר. הבדלים תזונתיים בין שני סוגי החלב אכן קיימים. בכל הפרמטרים, חלב כבשים עשיר יותר - בקלוריות, חלבון, שומן, פחמימות ומינרלים כמו סידן ומגנזיום. נועה
אבל בכל זאת ממליצים יותר על חלב עיזים מאשר כבשים. למה?
האם אתם יכולים להציע או להמליץ על תחליף ל- ברנפלקס (דגני בוקר שעשירים בסיבים תזונתיים) ושיהיה כשר לפסח? - האם יש דבר כזה (לא דברים מתוקים ומלאים צבעי מאכל וכ"ו)
דינה שלום תחליף ממש לדגני הבוקר איני מוצאת, מאחר וכל הדגנים אינם כשרים וכך גם סיביהם או הקיטניות. במידה ואת אוכלת אורז בפסח את יכולה לנסות להעשיר את תפריטך בפריכיות אורז מלא במקום הברנפלקס, או אורז תפוח כתחליף לברנפלקס( אף שאינו עשיר בסיבים ). סה"כ חשוב לזכור הפסח הוא רק שבוע ולאחריו חוזרים לשיגרה. נועה
שלום רב אמרו לי שיש לי סינדרום X ואין לי מושג מה זה ואיזה תזונה עלי לאכול האם מותר תפוא", בננות,פסטה אשמח אם אקבל יעוץ אני בן59 ,בריא,עושה ספורט, לא שמן, לא יודע מה רוצים ממני. תודה
יוסי שלום סינדרום X זוהי תסמונת המורכבת מהשמנה, יתר לחץ דם, רמות גבוהות של שומנים בדם, ורמות אינסולין גבוהות בדם. הטיפול הרפואי והתזונתי קשור בכל אחת מהמחלות המרכיבות תסמונת זו. לא צינת בפניתך את המשקל והגובה כך שאין באפשרותי לחשב ערך הנקרא BMI שהוא מדד עבורנו למצב התזונתי (תת משקל, משקל תקין או עודף). יתכן שמשקלך תקין, אך אתה סובל משאר הבעיות שציינתי קודם. יתכן גם שאתה אינך שמן, אך אולי קצת בעודך משקל ובנוסף הבעיות המוזכרות לעי"ל. איני חושבת שכדאי להתחיל לפרט מה מותר או אסור, או שניתן לתת יעוץ דרך האינטרנט ונכון יהיה אם תבקש מרופא המשפחה הפניה לדיאטנית בקופת חולים על מנת לקבל הסבר מלא ויעוץ תזונתי ובמידת הצורך גם תפריט אישי. בהצלחה נועה
שלום! חפני זמן לא רב שאלתי אותכן שאלה על ה-DHA שבאומגה 3 ועניתן לי שכמויות גדולות של חומצת השומן DHA מצויה בדגי ים צפוניים, אך שבדגים טריים שנמצאים למשל בשימורים שלא עברו תהליך שימור בייחוד כאשר מדובר בשימור בשמן צמחי אין כמעט את חומצות השומן הרצויות. להזכיר אני חולה קרוהן ורציתי לשאול שאם בכול זאת אני רוצה לצרוך את ה-DHA בצורה טבעית איך כדאי לאכול את הדגים אם לא בשימורים כך שיכילו את הכמויות הגדולות של ה-DHA. תודה רבה מראש!!!
עומר שלום ההמלצה היא לצרוך דגי ים ובעיקר דגי מים עמוקים כמו סלומון, טונה, מקרל. ניתן לקנות דגים אלו בצורה קפואה, אני מניחה שלכך התכוונו כותבות התשובה הקודמת. בכל מקרה ניתן לקנות תוספים המכילים שמן דגים (קפסולות) וישנם גם ממרחים , סירופים וקרמים על בסיס שמן דגים ו DHA הנמכרים בבתי מרקחת. כמו כן תמיד ישנה אפשרות לצרוך את שמן הדגים המקורי, שממנו אפשר לצרוך כף ליום . נועה
בני בן 16, חולה קרוהן קרוב לשנתיים, לוקח מזה זמן ויטמין C במציצה במטרה לסייע בספיגת הברזל. לאחרונה "נמאס" לו למצוץ את הכדור והוא מעדיף לבלוע כדור. שאלותי: 1. האם בליעת כדור המיועד לבליעה שוות ערך לכדור המיועד למציצה. 2. הכדור למציצה היה במשקל 500 מ"ג בעוד שהכדור לבליעה הוא במשקל 1000 מ"ג - האם מותר לו לבלוע הכדור במשקל הנ"ל? בתודה מראש
ריקי שלום כאשר משתמשים בכדור המיועד למציצה המטרה היא שהחומר שאותו מספק הכדור ( למשל ויטמין C או אם זה ויטמין B12 ) יספג בצורה טובה יותר מאחר ובאזור הלשון ישנם כלי דם קטנים והדבר יכול להגביר את הספיגה. כאשר אנו בולעים כדור לא בהכרח כל מרכיביו נספגים, כך שאין ביטחון כי נקבל את 100% תכולת הכדור. לכן בד"כ הכמות של החומר והמשקל של כדור המיועד לבליעה גדולים מאלו המיועדים למציצה וספיגה תת לשונית, על מנת להגדיל את הסיכוי שבסופו של דבר תספג כמות מסויימת הרצויה. אצלי חולי הכרון יכולה להתעורר בעיה בספיגה של מרכיבי המזון השונים עקב המחלה במעי או עקב צריכה לא מספקת של רכיבי מזון שונים ולכן אנו ממליצים לעיתים על צריכת כדורי המציצה או תוספים. כדי לבדוק את יעילות הכדור הנבלע לעומת כדור הנמצץ אפשר לבקש אחרי תקופה מסויימת בדיקת דם לרמת הויטמן בדם. חשוב בהזדמנות זו להזכיר כי כדאי לבדוק רמות ויטמינים ומינרלים שונים גם כן. כדאי לזכור כי עודף של ויטמינים שונים ובינהם גם ויטמין Cבעודף עלול לגרום לנזק. לכן שוב חשוב לבדוק. באפשרותך לקבל יעוץ אישי יותר מדיאטנית בקופת חולים (רצוי המתמחה בגסרואנטרולוגיה) נועה
שלום רב, לפני חצי שנה אובחן שיש לי וסטיבוליטיס והומלצה לי תזונה דלת אוקסלטים. לצערי התברר לי שהמזונות העשירים באוקסלטים הם גם אילו שעשירים בנוגדי חימצון. לכן ברצוני להשלים את תזונתי בתוסף או שניים שיכילו כמה שיותר נוגדי חימצון . ויטמין E ו C אני כבר נוטלת בנפרד. אני מעונינת בתוסף שמכיל את התמצית של המזונות המכילים אנטי אוקסידנטים כמו תה ירוק, קקאו, זרעי ענבים וכו'. תוסף שיכיל Co-Q10 , ביופלבונואידים, Proanthocyanidim, אנטוציאנידים, ,polyphenols ,astaxanthin ,alpha-carotene ,lutein ,zeaxanthin ונוגדי חימצון נוספים. איזה תוסף בארץ מכיל כמה שיותר מהרשימה הזו, והוא באיכות טובה? אם לא רוצים לפרסם בפורום, אשמח לקבל זאת לאימייל שלי. כמו כן רציתי לדעת איזה מנוגדי החימצון משמש גם כאנטי-דלקתי? בנוסף רציתי לדעת, אולי יש מחקרים חדשים בנושא האוקסלטים, שאולי קצת מפריכים את ההמלצה של תזונה דלת אוקסלטים? (כי אני מחכה בקוצר רוך למחקרים שיגידו שזה לא כ"כ חשוב....) תודה מראש נטע
נטע שלום! לצערי בספרות המקצועית שלנו, הדיאטה הזו עדיין לא מספיק מוכרת ונחקרת. בכדי להוסיף על הקשיים הרי שערכי אוקסלטים במזון אינם נמדדים באופן נרחב ולכן מאגר המוזונות שיש לנו עליהם מידע הוא מצומצם למדי. בכל זאת... אני מעבירה לך קישור לאתר די טוב בנושא: http://www.branwen.com/rowan/oxalate.htm לשאלותייך, רוב האנטיאוקסידנטים המופקים מצמחים הינם תמצית מרוכזת של הצמח ולא אותו רכיב כימי מבודד, על כן יש כמובן חשש שיש בהם גם אוקסלטים. כפי שתראי ברשימה ששלחתי לך, יש מספר צמחים / מזונות / משקאות הידועים בתכולת האנטאוקסידנטים הרבה שבהם אך הם גם בעלי תכולה גבוהה של אוקסלטים כמו תה, קקאו, ג'ינג'ר, אוכמניות ופירות גרגירים אחרים, אגוזים ובוטנים. אני מציעה לך לפנות לחנות טבע בה יש יעוץ נטורופטי טוב ולעבור מרכיב מרכיב יחד עם הרשימות שנתתי לך ולנסות למצוא משהו מתאים. בהצלחה! נועה
שלום רב, המון תודה על תשובתך המקיפה. הייתי שמחה מאד אם היית יכולה להפנות אותי, או לרשום לי רשימה של אנטיאוקסידנטים, כדי שאוכל להצליב עם הרשימה של האוקסלטים, ולמצוא אילו מזונות (אולי גם תוספים) מתאימים. תודה מראש נטע
אני נוהג לאכול 4 פירות כארוחת בוקר. במהלך היום אני לא אוכל יותר פירות . האם יש בעיה של ריכוז סוכר בארוחה אחת? האם יש בעיה של חלוקת סוכר על פני היממה. אני מעדיף לאכול את הפירות כארוחה, אחרת לא יוצא לי לאכול פירות בין לבין.
גיא שלום! כעיקרון 4 - 3 מנות פרי הן ההמלצה היומית לצריכת פירות. בכל זאת 4 מנות פרי (שזהו סוכר פשוט המגיע במהירות יחסית לזרם הדם) זו מנה יחסית גדולה. כאשר הגוף מקבל מנה גדולה של סוכרים שהם בעצם אנרגיה, יש לו 2 נתיבים עיקריים לבחור בהם: 1. שימוש מיידי - אך זה תלוי במידת הדרישה, כלומר הפעילות הגופנית. 2. אגירה. הגוף יודע לאגור אנרגיה בצורה של שומן ולכן את עודף הסוכר הוא יכול להפוך בתהליך מטבולי לשומן. לכן, אם נצא מתוך הנחה שאתה בריא, אך אינך מאוד פעיל, עיקר האפקט של ארוחה כזו עלול פשוט להיות השמנה. אפקט נוסף וחשוב הוא הפרשת אינסולין - אכילה מוגברת של סוכרים, גורמת להפרשה מוגברת של אינסולין. כמויות אינסולין גבוהות לאורך זמן אינן בריאות, ועלולות לגרום למצב בו הגוף מתרגל לאינסולין ונעשה "עמיד" בפניו ועל כן יש צורך בהפרשה עוד יותר מוגברת של אינסולין. זהו שלב ראשון לפני התפתחות סכרת של הגיל המבוגר. לא הכרחי שדברים יתפתחו בכיוון זה אך עדיין לא מומלץ "לאתגר" את הגוף באופן זה. עדיף לאכול מנה אחת או שתיים של פרי עם אבות מזון נוספים כמו חלבונים, שומנים וסיבים תזונתיים המעכבים פירוק וספיגת הסוכר לדם (לדוגמא - קורנפלקס עשיר בסיבים עם חלב 3% ופרי). נועה נועה
אני בן 35. עד לפני שלוש שנים שמרתי על משקל של כ-65 קילו. בשלוש השנים האחרונות עליתי 15 קילו. בשנה האחרונה הפסקתי לעשן אחרי חמש שנים. אני עושה פעילות גופנית בחמישה חודשים אחרונים (הליכה, כדורסל, שחייה, מועדון כושר), אני אוכל פחות, לא ממתקים ועוגות, ממעט בפחמימות ומשתדל לצרוך בשר דל שומן. לפעמים, בשל לחץ בעבודה, מדלג אפילו על ארוחת צהריים. בוקר לא אוכל כי לא רעב. ובכל זאת - משמין באופן עקבי. היום אני כבר 80 קילו, ועדיין ממשיך לעלות, וזה פשוט לא הגיוני. ניסיתי לאכול שלוש ארוחות מסודרות ליום - וגם זה לא עזר. הורדתי בכמות המזון - אבל אין שינוי, אני רק ממשיך להשמין. מה עליי לעשות? האם ייתכן שהסיבה היא בכלל פסיכולוגית (לחץ בעבודה, חששות אחרים...?) כי לי אין כל הסבר רציונלי לבעייה. מה דעתך?
יואב שלום! בד"כ להשמנה יש סיבה... הסיבה היחידה לעליה במשקל היא כאשר כמות הקלוריות המוכנסת לגוף עולה על כמות הקלוריות המנוצלת ע"י הגוף. עודף הקלוריות הזה מתורגם בגוף לשומן (בד"כ), נאגר ברקמת השומן והתוצאה היא השמנה. מה גורם לעודף קלוריות? - עודף קלוריות במזון - ירידה בניצול הקלוריות ע"י הגוף - שילוב של שני הגורמים הנ"ל אני יכולה למנות לך מספר גורמים אשר אצלך יכלו לתרום לירידה בניצול הקלוריות בגוף - גיל (מה לעשות ואנו לא נעשים צעירים יותר...), הפסקת עישון (תופעת לוואי לא נעימה לנגמלים מעישון כבד...), דילוג על ארוחות ואכילה מועטה מדי (הגוף נכנס למצב חיסכון). נכון לציין שפעילות גופנית אמורה "להלחם" בכך ולהגביר את ניצול הקלוריות אך כאן כמובן זה גם תלוי בסוג הפעילות, משכה ועצימותה. לסיכום- ייתכן ויש סיבות (שאולי לא העלת על דעתך) הגורמות לך להשמנה ואולי אף אורח החיים שאימצת לך מחבל במטרה שאתה מנסה להשיג והיא ירידה במשקל. ההמלצה שלי לך היא כמובן לפנות לדיאטנית לייעוץ אישי. בהצלחה! נועה
נועה שלום, יש לי ילדה בת שבעה חודשים. במישפחתנו יש צליאק (בן דוד של בעלי ) והייתי רוצה לדעת האם אני יכולה לתת לילדה לאכול לחם כבר בגיל זה או שמא עדיף לחכות? האם יש קשר בין הזמן בו נחשף התינוק לגלוטן לבין התפתחות המחלה? תודה
נוית שלום! ידוע כי לצליאק יש מרכיב משפחתי ולכן נכון להניח (לפחות שבלב זה ) כי ייתכן וגם לבתך יש צליאק. לצערנו, יש צורך בחשיפה לגלוטן על מנת לעשות את האבחנה. האבחנה בד"כ מתבצעת בשני אופנים: 1. בדיקת דם לאנטיאנדומיזיאל - אך הבדיקות לפני גיל שנתיים אינן אמינות כ"כ. 2. ביופסיה של רירית המעי לבדיקה תחת מיקרוסקופ - זו בדיקה פולשנית. בגילה של בתך לא נראה לי מומלץ לעשות אחת משתיהן. אמנם לרוב האוכלוסיה אפשר להתחיל ולהוסיף גלוטן למזון בגיל 6 חודשים אך לגבי מי שיש סיכוי למחלה זו, הדעות חלוקות. אני ממליצה לדחות חשיפה לגלוטן לפחות עד גיל שנה ואז להתייעץ עם גסטרואנטרולוג ילדים לגבי ההמלצה להמשך. נועה
אשמח לדעת איזה סוג של רופא יכול להפנות לבדיקות לסוגים ספציפיים של ויטמינים ומינרליים כמוכן האם קיים אתר.ספרות בה ניתן לראות מה נגרם עקב חוסרים בויטמינים.מינרליים ספציפיים תודה
טליה שלום! ההתמחות המתאימה היא גסטרואנטרולוג, יש גם כאלה עם התמחות בתזונה ואז זה כמובן עדיף. נועה
ספרים טובים בנושא "תזונה פרי מחשבה" - האוניברסיטה הפתוחה "אנציקלופדיה לרפואה טבעית" ויש עוד רבים
תנסי לשאול באחד מהסניפים של רשת GNC, נדמה לי שהם עושים בדיקות לחוסרים של ויטמינים.
שלום רב, קיבלתי את תוצאות בדיקות הדם וטרם התייעצתי עם רופאת המשפחה. ראיתי כי תוצאת הגלוקוז שלי היא מחוץ לתחום (ערך נמוך מהערך הנמוך בטווח) -71 ותוצאת ה-alk. phosphatase נמוכה גם היא מהתחום - 33. הייתי רוצה לדעת מה המשמעות ומה ניתן לעשות והאם יש לעשות משהו הנושא. בברכה, לילך
לילך שלום! אין ערך רב להתייחסות לערך אחד או שניים בבדיקות הדם. צריך לראות אותן בכללותן ובהקשר המתאים (מצבך הבריאותי, הסיבה לבדיקה וכדומה). בהחלט מומלץ שתגשי לרופאה עם התוצאות. גלוקוז ברמתו התחתונה לעיתים מפורש כתקין ולעיתים מצריך ברור נוסף. alk. phosphatase הינו סוג של אנזים בכבד אשר בודקים את רמת פעילותו. יש לשאול הרופאה לגבי זה. באם יש אבחנה רפואית בסוף הבירור המצריכה טיפול תזונתי, ניתן לפנות לייעוץ. נועה
ביצעתי לאחרונה בדיקת כולסטרול והתוצאה היא: כללי: 210 טריגליצרידים: 312 HDL 35 LDL 113 האם זה תקין, מה נחשב לרמה תקינה עבור כל אחד מהערכים? תודה ניר
ניר שלום, ההמלצות הן לבדיקות הנעשות בצום : סה"כ כולסטרול מתחת ל - 200 מ"ג/ד"ל LDL - מתחת ל - 100 מ"ג/ד"ל HDL - לפחות מעל 40 מ"ג/ד"ל טריגליצרידים - תלוי במעבדה , רצוי פחות מ - 170 מ"ג/ד"ל. בדיקה זו חייבת להעשות ב - 14 שעות צום מלא. בדיקות הכולסטרול יחסית תקינות פרט לכולסטרול - HDL שהינו מעט נמוך. ניתן להעלותו ע"י תמיכה תזונתית נכונה. רמות הטריגליצרידים גבוהות ( במידה ונעשו בצום, אם לא יש לחזור על הבדיקה ). אם בצום הבדיקה זהה יש לגשת לדיאטנית בקהילה לייעוץ פרטני. בברכה, דנה
אבא שלי סובל מכלסטרול גבוהה, ואני רוצה לדעת מה מותר ומה אסור לו לאכול, והאם יש מאכלים שיכולים לעזור לו להוריד את רמת הכלסטרול?...אם אפשר הייתי רוצה לקבל רשימה של מאכלים שמותר לאכול...בתודה מראש
ניר שלום במידה ויש בידך את דף תוצאות בדיקות המעבדה , רוב המעבדות היום גם רושמות את טווח הערכים התקין. כמו כן יכול להיות הבדל מסויים בערכים הנחשבים תקינים בין מעבדה למעבדה. בכל מקרה: רמות כולסטרול כללי צריכות להיות עד 200 ( בתנאי שאין גורמי סיכון והיסטוריה משפחתית למחלות לב). רמות טריגליצרידים עד 150 (אף כי יש מעבדות הרושמות גם ערכים יותר גבוהים כתקינים) HDL רצוי מעל 40 LDL עד 130 (ושוב אם יש גורמי סיכון למחלות לב אז פחות). מהבדיקות שציינת נראה כי רמות הטריגליצרידים הן גבוהות מהנורמה והן שתרמו כנראה לעלית הכולסטרול הכללי מעל לנורמה. במידה והבדיקה נלקחה אחרי 12 עד 14 שעות צום כדאי לבקש הפניה לדיאטנית בקופת חולים מרופא המשפחה. בהצלחה נועה
כן הבדיקות נלקחו לאחר 14 שעות צום וכבר קבעתי תור לדיאטנית תודה ניר
שלום. יש לי בעיה של החזר תוך ושטי הגורם לי לצריבה בפה ולוע .אילו מאכלים כדאי לאכול שיקלו על הבעיה ומאילו להמנע? האם יש אוכל שמגרה את בלוטות הפרשת החומצות והמלחים בקיבה?אני שמתי לב שזיתים חמוצים מטוגנים מעוררים את הבעיה. תודה.
ענת שלום, במיקרים של ריפלוקס ההנחיות התזונתיות נועדו על מנת להקל את הצריבה שחשים באזור התחתון של הושט. בד"כ תוכן הקיבה לא מצליח לעלות כ"כ גבוה עד אזור בית הבליעה אלא אם כן אנו שוכבים. לכן אחת ההמלצות היא להישאר במצב של ישיבה לאחר האוכל חצי שעה עד שעה לפחות. בנוסף כדאי לאכול יותר מזונות חלבוניים, אך פחות שומניים. (למשל מוצרי חלב דלי שומן). להוסיף מרכיב של פחממה (לחם, פסטה , קרקר) לכל ארוחה (לא לצרוך מוצרי חלב כמזון יחד בארוחה) להימנע מאלכוהול, להימנע מקפה, תה ,שוקולד. להימנע ממיצים חומציים כגון עגבניות, תפוזים או תבלינים חריפים וכן ממשקאות מוגזים. אכילת ארוחות קטנות ותכופות על מנת לא ליצור לחץ גדול בתוך הקיבה. לשתות פחות בזמן הארוחה ולהעדיף שתיה בין הארוחות. להימנע מלעיסת מסטיק ומעישון. בהצלחה נעה
שלום. למה כוונתך ב"לא לצרוך מוצרי חלב כמזון יחד בארוחה"? תודה ענת
כמה קלוריות יש בפרג ?
טל שלום, ב - 100 גר' פרג יש 533 קק"ל בכפית פרג ( 2.8 גר' ) יש 15 קק"ל. יש לזכור כי ברוב המאפים הממולאים בפרג יש שילוב עם מרכיבים נוספים המספקים קלוריות. באשר לשימוש בפרג לקישוט, משמעותו מבחינה קלורית זניחה. בברכה, נועה ודנה
שלום רב מה ההבדל בין שומן חד בלתי רווי לשומן רב בלתי רווי? כוונתי אינה למוצרים אלא מה בדיוק מגדיר אותם ככאלה. תודה
תמר שלום, כדי להבדיל בין סוגי השומן הבלתי רווים צריך להבין מה ההבדל ביניהם לבין שומן רווי. שומן רווי - מולקולה המורכבת מפחמנים הקשורים זה לזה בקשר יחיד ( זהו סוג של קשר כימי). שומן בלתי רווי - מולקולה המורכבת מפחמנים הקשורים זה לזה גם בקשרים יחידים וגם בקשרים כפולים. שומן בלתי רווי מתחלק לשתי קבוצות עיקריות : שומן חד בלתי רווי - כשמו כן הוא, מכיל קשר כפול אחד. שומן רב בלתי רווי - מכיל לפחות שני קשרים כפולים. דוגמאות למזונות העשירים בשומן רווי - שמן קוקוס, חמאה, שומן בקר, שמן דקלים ( לציין שבכל סוגי השמנים יש אחוז מסויים של שומן רווי ). מזונות עשירים בחומצות שומן חד בלתי רוויות - שמן זית, שמן קנולה, בוטנים ושומן בקר. מזונות עשירים בחומצות שומן רב בלתי רוויות - שמן חריע, חמניות, תירס, סויה וכותנה. בקבוצת השומן הרב בלתי רווי נמצאות גם חומצות השומן אומגה 3 . אלו נמצאות בעיקר בדגי ים צפוניים - מקרל, סלמון, הרינג, טונה וסרדינים. בברכה, נועה ודנה
שלום לדיאטניות, האם ידוע על תה אשר מתאים לבעיה של בית הבליעה? כמו תה של שומר/קמומיל? בתודה מראש, אורנה
אורנה שלום, אם הינך סובלת מבעית רפלוקס, אחת ההמלצות היא להפחית בצריכת קפאין. תה רגיל מכיל קפאין, על כן כל תה אחר שאינו מכיל קפאין הינו מומלץ. אין תה ספציפי למקרה של בעית רפלוקס. בברכה, דנה ונועה
אני מוצאת שכל נושא ספיגת הסידן לוט בערפל. אם, למשל, מומלץ שלא לקחת תוספי סידן כגון קלטרייט פלוס בסביבת מוצרי חלב בתואנה שמוצרי חלב מפריעים לספיגת הסידן - איך מתיישב הדבר עם ההמלצה להרבות במאכלי חלב לצורך העשרת הגוף בסידן? שאלה נוספת, האם ההמלצה הנ"ל שלהפריד בין מוצרי חלב לתוספי סידן תקפה גם לגבי מזונות אחרים עתירי סידן כגון ברוקולי, סרדינים, שקדים וכדומה? אני לגמרי מבולבלת כבר. מודה מראש על תשובה מפורטת.
טילי שלום, הפתרון לבעית מוצרי החלב מאוד פשוטה. את התוספים אין ליטול בזמן ארוחות המכילות מוצרי חלב, או הרחק ככל האפשר מארוחה, למשל לפני השינה, או מוקדם בבוקר לפני הארוחה, או בתום ארוחה בשרית.אין להפסיק לצרוך מוצרי חלב. ההשפעה היא רק שהשניים נלקחים בו זמנית. לגבי שאר המזונות שציינת (פרט לסרדינים ), תכולת הסידן אולי גבוהה אך רמת הספיגה יחסית נמוכה, כך שהשפעתם במקרה זה זניחה. בברכה, דנה
שלום האם אפשר לקחת תוספי סידן על קיבה ריקה? האם נגרם נזק בלקיחת התוסף ביחד עם מאכלי חלב? בין כה עד שהכדור מגיע לקיבה, הסנדביץ כבר נספג, לא כן? אז באמת יש השפעה שלילית על הגוף אם כדור VITA CAL נלקח לאחר אכילת סנדביץ עם גבינה? מה ההיגיון לקחת תוסף קלציום אחרי ארוחה בשרית, הגוף לא מתבלבל? בין ספיגת חלב לבשר? אנא תשובה מפורטת שנבין פעם אחת ולתמיד איך לקחת את התוספות ולמה !! תודה.
למרכזת הפורום שלום רב, שאלתי היא: הנני אשה בת 52 כאשר BMI בסקאלה הגבוהה מטופלת בתרופות ללחץ דם, עושה התעמלות אירובית 4 פעמים בשבוע במכון כושר, משך הפעילות האירובית הינה שעה ולאחר מכן עבודה על מכשירים. יש לציין שאני עובדת עם מד דופק ולפי אשור רופא מותר לי לעבוד עד 130 דופק לאירובי. השאלה שלי היא איזו דיאטה אפשר להרכיב לי, ומתי צריך לאכול האם לפני הפעילות או אחרי הפעילות וכמה זמן לפני או אחרי. אני בדרך כלל יוצאת מהבית עם שתיה של קפה שחור + הכדור ללחץ דם אוכל פרוסה של לחם קל עם גבינה לבנה 5% ואחרי כ-;15 דקות מתחילה להתעמל. אודה לך באם אוכל לקבל מכם תפריט למשך שבוע ימים או האם אתם מטפלים אצלכם במחלקה וכיצד ניתן להתקשר אתכם. בברכה ותודה על תשובתך. חיה ר.
חיה, הכי טוב שתגשי לדיאטנית! עדי
חיה שלום! לצערי אין באפשרותנו להענות לבקשתך היות ו"טיפול" on line אינו אפשרי ואינו מקצועי דיו. כפי שציינת בפרוט כה רב את אופן האימון, כך גם הטיפול התזונתי - יש לו צדדים רבים. אני ממליצה לך לפנות לקבלת טיפול של דיאטנית דרך קופת החולים. הדיאטנית תוכל לקבוע לך תוכנית טיפול שתתאים למטרות (ירידה במשקל ואולי מטרות נוספות), לאורח החיים שלך (הכולל פעילות גופנית), ולטעמך והעדפותייך האישיות. בהצלחה! נועה
שלום נועה, אני לאחר לידת תאומים. במהלך ההריון עליתי כ- 15 ק"ג (מטבעי אני מלאה) ולאחר הלידה ירדתי כ- 20 ק"ג אך כעת לאחר כמה חודשים אני "מפצה" את עצמי על אי האכילה הטובה בהריון וזוללת די הרבה. מהיום החלטתי לקחת את עצמי בידיים כי זה כבר לא נוח לי והחלטתי לעשות דיאטה. הייתי מאוד שמחה אם יכלת לייעץ לי על תפריט יומי שאני יכולה לגוון כארוחת בוקר צהרים וערב על מנת לתת לי את הפוש לעשות דיאטה, ברצוני לציין כי אני לא אוהבת הרבה גבינות. תודה מראש, סמדר.
שלום סמדר, תצטרכי לראות איש מקצוע פנים מול פנים כדי לעזור לך. עדי
סמדר שלום! אין באפשרותנו לתת טיפול אישי ותפריטים דרך פורום ייעוץ זה. המלצתנו היא לפנות לדיאטנית דרך קופת החולים או באופן פרטי. בהצלחה! נועה
בס"ד שלום וברכה! קודם כל תודה רבה על המוכנות לעזור. אני בת 25 , אם לשתי בנות (שנתיים וחצי שנה) ומניקה. לאחרונה חשתי חולשה כללית פעמים רבות מאד למרות שהשתדלתי לישון מספיק , לנוח, אני לוקחת ויטמינים באופן קבוע ושותה המון. העובדה שאני מניקה לא מסבירה את החולשה בייוחד כיוון שצימצמתי את ההנקה עד לפעם אחת בלבד בכל יממה. בקיצור- לא היה לי ברור מה קורה. חשבתי שאולי אם אוכל בצורה מסודרת יותר: 3-4 פעמים בכל יום ואקפיד לא לנשנש בין הארוחות ארגיש טוב יותר אבל להפתעתי הרגשתי לא השתפרה ואלוי אפילו היפך. ניסיתי להבין מה קורה לי ופנתי לרופא ששלח אותי לבדיקות דם. לא ידעתי שאסור לאכול לפני הבדיקות הללו וממש לפני הבדיקנ אכליתי ארוחת בוקר רוויה בפחמימות וסוכרים. (דייסה עם דבש, עוגיה ועוד שטויות) לאחר כחצי שעה נבדקתי. רמת הסוכר שנמצאה בדם היתה 68 כאשר המינמום התקין לאדם בצום הוא 60. כלומר, רמת הסוכר שלי הייתה נמוכה למרות שאכלתי ארוחה רצינית ממש לפני כן. הרופא הסביר לי שאני סובלת מבעיה שאינה מחלה אבל היא בעיה שנקראת היפר אינסולין. רמת הסוכר שלי נוטה לרדת במהירות ואז אני מרגישה סחרחורת ותחושת עילפון, הוא הסביר לי שכאשר אני אוכלת במצב כזה רמת הסוכר יורדת עוד יותר. זה היה לי מאד הגיוני כי כאשר אני רעבה( שזה יכול להיות כמה שעות אחרי שאכלתי) אני מרגישה מיד שאני כמעט מתעלפת וזה לפעמים ממש מביך או מגוחך כי זה נראה כאילו רק לפני כמה שעות אכלנו ארוחה מלאה, רב האנשים שאכלו איתי עדיין מלאים גם אני עוד שבעה ולא רוצה לאכול אבל אני מרגישה שאני חייבת לנשנש משהו. אם אני לא מנשנשת אני מרגשיה יותר ויותר רע. כשאני מגיעה למצב של רעב ממש אני מרגישה שיש לי כזה מין כאב ראש שכמה שאני אוכל זה לא יעוזור ואולי יהיה אפילו יותר גרוע ואכן, אחרי הארוחה(אם התחלתי אותה במצב של רעב רציני) אני מרגישה מאד מאד חלשה, מטושטשת, לא רואה כל כך טוב כאילו בתוך ערפל וכולי. שאלתי ובקשתי: א. אם תוכלו בבקשה לתת לי עוד אינפורמציה בנושא ולהפנות אותי לאתרי אינטרנט שיסבירו לי על כך. ב. מענינת אותי במיוחד שכיחות התופעה: האם זה נפוץ? זה מענין אותי במיוחד כי שמתי לב שכאשר אני רעבה זה מאד מציק לי ואני מאבדת סבלנות בקלות לפעמים אפילו מגיבה בעצבנות עד שאני אוכלת ויש בסביבתי אנשים רבים שמסוגלים להתאפק הרבה זמן גם כשהם רעבים. רק לאחרונה הבנתי שבעצם, כשאני רעבה אני מרגישה מאד רע ולא בטוח שכולם מרגישים כך כשהם רעבים. האם זה אכן לא שכיח שאנשים סובלים מירידת סוכר שכזאת? ג. לא תמיד זה אפשרי לאכול כל כמה שעות (הרופא המליץ לי לאכול כל ארבע שעות). במידה ואני מתחילה להרגיש " ירידה" האם כדאי לי לאכול משהו קטן מתוק ולחכות ואחרי זה לאכול את הארוחה? האם זה ימנע את החולשה אחרי הארוחה כי רמת הסוכר תתאזן? ד. האם העובדה שאני שותה כמות מים גדולה בבת אחת יכולה להשפיע לרעה על הרגשתי? ה. האם שתית סוכרזית במינון סביר (פעמיים שלוש ביום) מזיקה לי? בתודה מראש על עזרתכם יפעת אני מקווה שתוכלו לספק לי אינפורמציה בענין.
יפעת שלום! אנו מניחות כי את סובלת מתופעה הנקראת היפוגליקמיה ראקטיבית. רצוי שהרופא שלך יאשר שזו אכן האבחנה. אם כן, את יכולה לעשות חיפוש באתרים לפי מינוח זה (reactive hypoglycemia). אם זהו אכן המצב, הרי שאת זקוקה לייעוץ דיאטנית ולטיפול תזונתי בהתאם. טיפול כזה ינחה אותך דווקא לפחמימות מורכבות המספקות לגוף סוכר המגיע לדם בקצב איטי, ולא סוכרים פשוטים. דנה ונועה
שלום ! רציתי לדעת אם יכול להיות מצב שבו רמת הסידן בדם תקינה אך למרות זאת יהיה מחסור בויטמין d ? תודה
יעל שלום, התשובה היא כן, יכול בהחלט להיות מצב של ויטמין D נמוך עם ערכים תקינים בדם של סידן. השאלה היא במצב כזה מה קורה עם צפיפות העצם, היות וויטמין D מאוד מעורב בבריאותה ותקינותה של העצם. כאשר החסר ממש קיצוני יכולה להיווצר בעית עצם המכונה אוסטאומלציה ואז גם רמות הסידן בדם ירדו. כעקרון, היות וויטמין D יכול להיווצר גם מחשיפה לשמש, יש לבדוק למה יש מחסור. אני מציעה גם להתייעץ עם הפורום של ד"ר איש שלום למטבוליזם העצם, היות והיא המומחית לנושא.
שלום רציתי לדעת איפה ניתן למצוא את כמות הb12 שיש בסוגים השונים של היוגורט (זה לא רשום על האריזות). תודה מראש
עדי שלום, ישנם רכיבי מזון שאין חובת רישום על המזון, ביניהם ויטמינים שונים. לכן, חלק מהחברות אינן בודקות תכולת ויטמינים במזונות המקוריים שלהם ומסתמכים על מזונות מחו"ל ותכולת הויטמינים בתוכם. מסקירה בטבלאות של מזונות מרבית היוגורטים מכילים בין 0.7-1 מק"ג של ויטמין B12. בנוסף ישנה אפשרות ליצור קשר עם החברות עצמן : תנובה, שטראוס ועוד. מס' המוקד של תנובה הוא : 244-666-800-1. בברכה, דנה
רציתי לדעת מהי בדיקת בלוטת התריס ומהם :T4, T3, TSH מהי תמונת לפידים בדם? טרגלצרידים וסוכר בצום?
מיכל שלום, את השאלות האלו כדאי להפנות לרופא המשפחה או לפורום העוסק ברפואה כללית או משפחה. בברכה, דנה
מה זה BROMELAINE ? והאם מותר לתת לתינוק בן 10 חודשים? איך נמדדת כמות של 25,000 IU ויטמין A מבחינת מינון לתינוק? איך ניתן להוסיף תוסף של ויטמין C 1000MG לתינוק האם זה מותר? כל השאלות לגבי תינוק שעתיד לעבור ניתוח כירורגי.
לימור שלום! אני ממליצה לך לפנות לפורום רוקחות של רמב"ם כי כל המינונים שציינת הינם פרמקולוגיים (תרופתיים ולא תזונתיים). שאלתי אליך - מי המליץ על כך ולמה? רוב התינוקות אינם זקוקים ל"הכנה" מסוג זה לפני ניתוח. נועה
שלום! רציתי לדעת מהו ה-DHA שבשמן הדגים. כמו כן, רציתי לדעת מה הכמות של אומגה 3 (או שמו דגים) שנמצאת בקופסת שימורים אחת של טונה. דבר אחרון, האם ידוע על חומרים טבעיים נוגדי דלקת נוספים שקיימים וכדאי לקחת (חולה קרוהן).
עומר שלום, אומגה 3 הינה קבוצה של חומצות שומן רב בלתי רוויות, אשר DHA הינה אחת מהן, והיא המומלצת כחומר הפעיל האנטי דלקתי. ניתן להשיג DHA מהמזון , אך לא בכמויות המומלצות לחולי קרוהן, מכאן ההמלצה לקחת תוסף או ע"י כדורים מרוכזים של שמן דגים או ע"י שתיית שמן דגים. דגי ים צפוניים, בהם הטונה, המקרל, הסרדינים, הסלמון, מכילים תכולה גבוהה מאוד של אומגה 3 ובייחוד את חומצת השומן DHA, אך מדובר בדגים טריים שלא עברו תהליך שימור, בייחוד כאשר מדובר בשימור בשמן צמחי. לכן טונה בקופסת שימורים אינה מכילה כמעט את חומצות השומן הרצויות. ההמלצה לגביך היא, ליטול את התוסף, ובאשר למזון, להעשיר את התפריט במזונות עתירי אומגה 3. נכון להיום אין מידע לגבי מזונות נוספים המשפיעים במידה דומה. כאשר מידע זה יבוא לידינו, נביא אותו בפניך . ומכאן ההמלצה להמשיך ולהיות בקשר עם הדיאטנית המטפלת. בברכה, נעה ודנה
לנועה שיף: בהתיחסותך לבשר בקר לא הזכרת בשר כבש. האם זה אומר שכבש לא מומלץ? האם בשר כבש שמן יותר מבקר? בברכה ברנרד
ברנרד שלום, תוכל לבדוק ערכים של כל סוגי הבשר באתר הבא כפי שצוטט בתשובתה של נועה : http://doctors.co.il/forums/read.php?f=284&i=33108&t=32686 בבדיקה שערכתי באתר זה מצאתי כי תכולת השומן הרווי בבשר כבש שווה לשומן החד בלתי רווי, ואינה שונה בהרבה מבשר הבקר, אך יש לזכור כי סוגי הבשר ותכולת השומן משתנים בהתאם לתנאי הגידול. נכון לנתונים בארץ, תכולת השומן והכולסטרול בבשר כבש גבוהים יותר מבשר בקר ( ההשוואה בין החלקים היחסית רזים של שני הבשרים). גם בהמלצות העולמיות של ארגוני בריאות ותזונה, אין כל המלצה להמנע מבשק בקר אלא מבשר "אדום " הכולל בשר חזיר ובשר כבש. בברכה, דנה
שלום דנה, בשר אדום זה גם ובעיקר בשר בקר. אז אם ממליצים להמנע מבשר אדום, זה כולל בשר בקר.
רציתי לדעת כמה גרם שומן רווי מותר לאדם מבוגר לצרוך ביום? האם עוגיות כשרות לפסח המכילות 5 גר' שומן רווי ו-20 מ"ג כולסטרול זה נורא?
רביב שלום, ההמלצה לגבי שומן היא שיהווה 30% מסה"כ הקלוריות היומיות. ההמלצה לגבי שומן רווי שיהווה פחות מ - 7% מסה"כ הקלוריות. לדוגמה : אם ההמלצה היומית עבורך היא 2000 קק"ל אז מתוך זה 600 קק"ל מקורן בשומן. 1 גר' שומן = 9 קק"ל כלומר מותר לאכול כ - 66 גר' שומן ביום מתוכם . רק 15 גר' שומן מקורם יהיה שומן רווי. ההמלצות האלו קשות לביצוע בתזונה המערבית ולרוב אנו אוכלים יותר שומן מההמלצה. יש לזכור כי לכל אחד מאיתנו מתאים תפריט שונה והמלצות שונות, אין תפריט והמלצה אחידה לכל האנשים בעולם, ולכן אם ברצונך לקבל יותר פירוט פנה לדיאטנית בקהילה. לשאלתך השניה, עוגיות לפסח מכילות 5 גר' שומן רווי , אני מניחה, ב - 100 גר' עוגיות. השאלה כמה עוגיות אתה אוכל וכמה עוגיות שוות 100 גר'. כמו כן, עוגיות לפסח הן לתקופה זו, אין כל נזק ממשי לצרוך מהן באופן מבוקר כתחליף למזונות שאינך יכול לאכול בפסח. במרבית העוגיות שאינן כשרות לפסח יש מידה דומה של שומן רווי. פסח שמח וכשר, דנה
שלום רב! אני משתמשת בכדורי רדוקטיל כבר חצי שנה (ללא המלצת רופא).לאחרונה אני מרגישה לחץ בחזה, סחרחות ,כאבי רגלים (הרגשה של אי יכולת ללכת). עשיתי בדיקות דם והבדיקות לא יצאו טובות .הרופאה שאלה אם אני עושה דיאטה אמרתי כן אך לא דיווחתי שאני לוקחת כדורים פרט לכדורי משלשלים (10 כדורים ליום במשך 7 שנים). אני מבקשת לדעת אם התופעות הללו נגרמו כתוצאה משימוש ברדוקטיל או כתוצאה מהמשלשלים? אני רוצה לציין שלמרות שירדתי במשקל המון (46 ק"ג) אני לא מרגישה שאני רזה ואני ממשיכה בדיאטה (תופאת הרדוקטיל גורמת לחוסר תאבון ואני לא ככל). האם אני סובלת מהפרעת אכילה?כולם מבחינים ברזון ובפנים המצומקות ואני לא .
היי טינקרבל, לדעתי את כן, למרות שלא ראיתי אותך ואני לא יכולה להגיד לך אם כן או לא. עדי
טינקרבל (?) שלום! למרות שזו לא ההתמחות שלי, אני מתרשמת שאכן את סובלת מהפרעת אכילה וזקוקה לטיפול. פרטים נוספים תוכלי למצוא בתשובתי לשאלה הקודמת בדף זה. נועה
שלום. אני בחורה בת 22, חושבת שיש לי הפרעת אכילה. יודעים אולי, לאן אפשר לפנות לעזרה? (גם פסיכולוגית וגם פיזית). תודה
חן שלום! אני שולחת לך פרטים של המרפאה הפועלת ברמב"ם ובטוחה שהם יוכלו לעזור: http://www.rambam.org.il/departments/detail.asp?cod=5&depID=459 נועה
נועה תודה רבה.
לנועה שלום האם יש לך תשובה לעודף אשלגן בגוף, כתבתי לך בתאריכים 18/19/3/03 על הבעיה ואמרת שזה מאוד מורכב וצריך לחכות כדי לברר מה ניתן לעשות, בתודה מראש רחל.י.
רחל שלום! למיטב ידיעתי, דנה ענתה לך. היא הדיאטנית המומחית לבעיות אלו. האם נשאר משהו לא ברור? נועה