פורום תזונה קלינית

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - תזונה קלינית - שיבא תל-השומר
15175 הודעות
14864 תשובות מומחה
09/03/2003 | 13:51 | מאת: יהודית

שלום! ברצוני לדעת מהי מחלת הצליאק ? האם יש לה ריפוי? אודה לכן על הפניה למקורות מידע על המחלה. תודה

09/03/2003 | 18:44 | מאת: דולצינאה

הרי לך שני מקורות: http://www.celiac.co.il http://www.celiac.org.il אגב, זו לא מחלה איומה כל כך. לחבר שלי יש את זה ובסך הכל לא לאכול חיטה זה די בריא ולא נורא בכלל. יש בפורומים של נענע פורום של חולי צליאק: http://forums.nana.co.il

09/03/2003 | 18:48 | מאת: adi

היי, כעקרון צליאק (או בעברית כרסת) זו מחלה בה הגוף לא מפרק את חלבון החיטה הקרוי גלוטן. או שלוקים בה חייבים להמנע מחיטה וכל הקשור בזה. עדי

11/03/2003 | 16:07 | מאת:

יהודית שלום! קיבלת ממשתתפי הפורום הפניות למקורות מידע מוסמכים. בקצרה - צליאק הינה מחלה בה גלוטן (חלבון המצוי בחיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל), גורם לתגובה חריפה במערכת העיכול המתבטאת בשלשולים, נפיחות, משקל ירוד ומצב תזונתי ירוד. קיימים גם חולים אשר אין להם תופעות חריפות אך אין זה מוריד מחשיבות הטיפול במחלה כי יש לה סיבוכים הצפויים לחולים אלו בעתיד (כמו סרטן). לא מחלימים ממחלה זו, חיים איתה. איך? באמצעות תפריט שאינו מכיל גלוטן (לשם כך יש לקבל הדרכה מקיפה מדיאטנית). נועה

09/03/2003 | 12:28 | מאת: שירה

בעלי בן 37 חולה בגאוט. הייתי רוצה לקבל המלצה ממישהו שמבין במחלה, מה אסור לו לאכול. כל רופא אומר לנו משהו אחר ואם נחבר את כולם ביחד אז הוא פשוט צריך לצום. תודה.

11/03/2003 | 15:13 | מאת:

שירה שלום, המזונות מהם רצוי להמנע הינם מזונות המכילים פורינים, היוצרים חומצת שתן השוקעת ברקמות הרכות. מזונות בעלי תכולת פורינים גבוהה הם : איברים פנימיים, אלכוהול, אנשובי, אספרגוס, כרובית, סרדינים, פטריות, תמציות בשר. אלו הם מזונות מהם רצוי להמנע. מזונות בהם יש להמעיט : סוגי בשר שונים, אפונה יבשה, עדשים, דגים, פירות ים, שבולת שועל, תרד ושעועית יבשה. כל שאר המזונות : דגניים, לחמים, גבינות, ביצים, מוצרי חלב ירקות, פירות וזרעים ניתן לצרוך באופן מאוזן וחופשי. בברכה, דנה

12/03/2003 | 12:56 | מאת: שירה

לדנה שלום, תודה רבה לך על תשובתך, הייתי רוצה לדעת מה בנוגע לשוקולד ומתוקים אחרים. תודה.

09/03/2003 | 10:30 | מאת: שקד

שלום, אני בת 27 וסובלת ממחלת הבולימיה כבר שבע שנים. שמעתי שיש ברמב"ם מרפאה לטיפול בהפרעות אכילה. הייתי שמחה לשמוע על המרפאה ועל הדרך להיות מטופלת בה? האם זה כרוך בתשלום ואם כן, מהו? ובכלל, אשמח לשמוע על כל דרך אחרת שתסייע לי לצאת מהמחלה הנוראית הזו. תודה שקד

הנה הקישור http://www.tapuz.co.il/forums/forum.asp?id=198

09/03/2003 | 01:53 | מאת: שרון

שלום רב קוראים לי שרון ואני בן 17 אני סובל זה שבוע שלם מכאבי בטן המלווים בשילשולים כבר ביום השני של המחלה לקחתי תרופות אשר הפסיקו את השילשולים למשך 12 שעות בלבד ולאחר מכן זה חזר. אף הכנתי כדור קפה המעורבב במיץ לימון ובלעתי אותה. אומנם זה עזר לי אבל אךורק ל-12 שעות בלבד! כרגע חזרתי לשלשל ו... זה כבר שבוע שאני משלשל ואיני יודע מה לעשות! הוריי אמרו לי שאין על מה לדאוג ושזה יעבור במהירות. אך אני מודאג בכל אופן! האם תוכלי לאמר לי מה עלי לעשות? האם להמתין עם זה? לקחת תרופות? לפנות לרופא? והאם זה מסמל על מחלה קשה? עזרי לי! איני יודע מה לעשות! תודה רבה נ.ב מכיוון שזה פורום דיאטה חשבתי לשאול אותך שאלה בנושא. לפני כחצי שנה התחלתי דיאטה בדיאטה הזאת ירדתי עד לפני כשלושה חודשים 20 קילו! כרגע הרעב חזר אלי ובגדול. אני כל הזמן חושק באוכל ולא מפסיק לאכול! אומנם אני לא משמין חזרה אך איני מרזה עוד. מה עלי לעשות? תוכלי לייעץ לי ואף להסביר לי מדוע הגיע החשק הגדול הזה לאוכל ככה בפתאומיות, שזה כבר זמן רב שהאוכל היה בעדיפות אחרונה אצלי. תודה רבה שוב שרון

שרון שלום, בשלב זה אאלץ להתייחס לבעייתך העיקרית שאולי גם קשורה למצבך הכללי. המלצתי בשלב ראשון, גש לרופא המטפל לאבחון הבעיה, יתכן ומדובר במשהו ויראלי או חיידקי הניתן לטיפול ע"י תרופות. כמו כן בשלב זה המנע מאכילת פירות וירקות בקליפה ומחלב ניגר. צרוך מזונות כגון בננה, אורז שיכולים לעזור המצבי שלשול. המנע ממזונות מטוגנים ושמנים. אם השלשולים פוסקים, הינך יכול לחזור לאכילה מאוזנת ללא מגבלות. לאחר אבחון מתאים נוכל לדון בשאר בעיותיך. בברכה, דנה

08/03/2003 | 23:43 | מאת: נוח

בפורום תמיכה של מחלות מעיים יש כל הזמן דיונים לגבי תזונה נכונה של מי שחולה בקרוהן ובכוליטיס. האם אתן יכולות להחכים אותי? ספציפית אני צעיר, חולה קרוהן במשך שנתיים. יחסית עכשיו בהפוגה. רזה מאוד, אפ כי השתפרתי. רוצה גם להשמין וגם שלא תכאב לי הבטן מהאוכל, וגם שהתזונה שלי לא תגרום להתלקחות נוספת. בתודה מראש

11/03/2003 | 15:21 | מאת:

נוח שלום, התזונה המתאימה לחולי קרוהן וקוליטיס הינה דינמית ומשתנה מאדם לאדם, לפי הרגלים, מצב המחלה ( רמיסיה או התקף ), תרופות לטיפול במחלה, האזור הפגוע, רגישות למזון ועוד גורמים נוספים רבים. לכן ההמלצה היא, לגשת לדיאטנית המתמחה בתחום הגסטרו, ולהביא בפניה את כל האבחנות והבעיות ולהיות במעקב צמוד אצלה, עד לנקודה בו תוכל לאזן את עצמך מבחינה תזונתית. בברכה, דנה

08/03/2003 | 21:12 | מאת: קרן

אודה לדיאטיקנית קלינית על תשובתה. לפני כשבוע עברתי כריתה של כיס המרה בלפרוסקופיה כתוצאה מאבנים. על פי המלצת הרופא המנתח, אני יכולה לחזור מייד לכלכלה רגילה, לאחר שהייתי בדיאטת דלת שומנים עד הניתוח לאחר פנקריאטיטיס. שאלתי היא - האם אכן ניתן לחזור לאכול הכל? האם להעדר כיס המרה אין שום השלכות ומגבלות תזונתיות? ואם ישנן מגבלות כאלו אשמח לדעת אותן. תודה מראש, קרן.

12/03/2003 | 08:41 | מאת:

קרן שלום! משום שהדיאטנית המומחית בנושא אינה פנויה לענות, אני מציעה לך לעשות חיפוש לפי מילת המפתח "כיס מרה" ולמצוא את התשובה הרלוונטית לך. אם עדיין ישארו לך שאלות, את מוזמנת לחזור ולפנות אלינו. נועה

08/03/2003 | 20:00 | מאת: יעל

תגידו מי זו פריטי שעונה לכל השואלים, היא ע.מנהל הפורום, רס"פ או משהו. ולבעיתי, התגלה לי כולוסטרול גבוה ואני מבינה שכאן זה המקום למצוא תשובות לשאלות בענין זה. ניסיתי במנוע חיפוש לפי המלה "כולוסטרול" ו...נאדה, מישהו, או מישהי יכולים לעזור, אני מעוניינת בטבלאות של מזון עם כולסטרול גבוה/נמוך וברעינות להורדת כולסטרול בלא עזרת תרופות. אשמח עם יצורף לינק. תודה.

08/03/2003 | 21:47 | מאת: יעל

יש "טונות " של מידע כזה באתרי רפואה שונים סטארמד, קופ"ח מכבי ומאוחדת אפשר גם בפורטלים השונים.

08/03/2003 | 22:00 | מאת: יעל

ואפילו בדף זה ב - שאלות נפוצות......... תמצאי מידע מתאים.

10/03/2003 | 22:34 | מאת:

יעל שלום! תנסי עם המילה כולסטרול ("ו" אחת פחות ממה שרשמת). נועה

08/03/2003 | 13:53 | מאת: אמירה

מהם השומנים / ויטמינים עיקריים השומרים על לחות וגמישות העור?

08/03/2003 | 15:08 | מאת: הכי חשוב זה לשתות מים במידה מ

09/03/2003 | 07:50 | מאת: אמירה

תודה. מים כן ברור. ובכל זאת לאוכל?

08/03/2003 | 13:52 | מאת: מיכל

מהם האחוזים המקסימליים שתזונה נכונה יכולה להוריד ברמת הכולסטרול?

11/03/2003 | 15:29 | מאת:

מיכל שלום, לצערנו בתחום הרפואה והתזונה אין מספרים מדוייקים ובייחוד לא בתחום זה. אנו יודעים כי כמות הכולסטרול בגוף כ - 1/3 מקורו במזון והשאר בייצור כבדי. גם הייצור הכבדי תלוי במזון,כלומר תכולה גבוהה של שומן רווי בתפריט יכולה להביא לעליה בכולסטרול. ובכל זאת, לא לכל האנשים הסובלים מעודף משקל ואוכלים הרבה שומן רווי יש בהכרח כולסטרול גבוה. ישנם גורמים נוספים המשפיעים על רמות כולסטרול, כמו תורשה, תרופות וטיפולים. יש להסתכל על כולסטרול כבעיה מטאבולית של הגוף, שניתן ע"י תזונה נכונה למנוע החמרה של המצב, ובחלק מן המקרים גם להטבה במצב, אך אין דרך ממשית לדעת מי יגיב לטיפול תזונתי ומי לא, פרט לאלו הידועים עם הסטוריה משפחתית חד משמעית. בברכה, דנה

08/03/2003 | 13:48 | מאת: יעל

האם צריכת גלולות ניאצין (ללא בעירה) להורדת כולסטרול מזיקה ?

08/03/2003 | 15:09 | מאת: פריטי

אם מדובר במינון המותר - אין בעיה.

08/03/2003 | 10:44 | מאת: אפרתי

מה קרה לי: אני בת 16 וקצת ותמיד הייתי שמנמונת רזיתי יפה ולאט לאט הגעתי לגיל 15 וחצי עם גוף יפה, כמו שצריך בט ן שטוחה כי עבדתי המון על כפיפות בטן ורגליים יפות עם תחת כמו שצריך והכל. כמו כל ילדה אמרתי לי למה לא להרויד עוד קצת כמה קילוגרמים? כמו מפגרת התחלית לעשות בנוסף לכיפות בטן (המוןןןןן תועפות) הליכות כל יום הייתי הולכת חצי שעה יורדת ועולה במדרגות הולכת ברגל פעמיים בשבוע וחוזרת מהג'ז, שזה גם בערך 30 - 20 דקו.ת. וגם עוד יותר אכלתי פחות. זה לא שלא הייתי מרוצה מהגוף פשוט לא היה אכפת לי להרויד קצת זה מה שקרה לי. עכשיו כל כךך רזיתי ברגליים שאני אפילו לא יכולה לקנות מכנסיים ניהיה לי רגליים של ילדה קטנה כמו של צימוק (הרוחב ברגליים נישאר לי כי יש לי עצמות רחבות) אבל כל התחת האחורי ירד לי עעכשיו אני בדיאטת השמנה אצל דיאטנית וכן אני משמינה נורא מהר כי יש לי נטיה להשמנה ומתפריט נורא קטן שאני עו ד מאט ירשום אותו אני עולה קילו כבר. בשלושה שבועות. עכשיו תראו אני נורא נורא מפחדת שעכשיו שאני צריכה להשמין ואני מסכימה עם זה לחלוטין שאני צריכה להלשין אני מפחדת שהרגליים שלי יישארו ככה ובימקום זה ייגדל לי רק הבטן למשל אמא שלי אומרת ששמים לב שרק הפצרוף שלי השמין קצת ביינתים ואני ממש ממש רוצה שחזור להיות לי תחתח אחרוה מבינים לא לצדדים כי אני דאי רחבה במותיים בגלל העצמות (זה לא שומן) מה לעשות? אני מפחדת שלא ייגדל לי תחת ואז כל מכנס יהיה צריך לאצר שוב, ורק ייגדל לי בטן יש לזה סיכוי בקשה HELP! אני זועקת לעזרה הנה התפריט שבכלל לא ניראה כמו תפריט להשמנה:(אני משמינה ממנו כי יש לי נורא נטייות) בוקר: יוגורט פרי 3% בית ספר: לחמניה עם שתי פסטרמה כף טחינה צהריים: בשר שיהיה בו 250 קלוריות ושלוש כפות תוספת ביינים: פרי ערב: שתי תחתיכות פשטדיה עם בצק ביצים או לחם וביצה וירקות או מאודיים או רגילים אן עם רוטב מה שבלי. לקינוח עוד יוגורט כמו שבבוקר. אני מתחננת (יורדת לברכיים) תגידו לי מה לעשות. נכון בעיקרון אני שוקלת עכשיו 41 אני נישאר לי לעלות עוד 3 קילו אני גובה 1.52 (בת 16 ורצת\-:) אתם אומרים לי לחכות לעלות למשקל התקין שלי ואז ליראות עם צמח לי תחת אבל אני מפחדת שזה יהיה מאוחר מידי. מה דעתכם? תודה על ההאקשבה

08/03/2003 | 15:02 | מאת: פריטי

תחת ובטן לא צומחים סתם. אם תאכלי באופן שפןי ולא תחשבי כל הזמן על דיאטות תקבלי מבנה גוף סביר ונגמר הבלגן. לפי מכתבך יש לך אובססיה לעניין וכדאי לך לפנות למרפאה של הפרעות אכילה שם תקבלי הדרכה מתאימה.

08/03/2003 | 16:53 | מאת: אפרתי

אני אוכלת באופן שפוי זה מה שהידטאינת כותבת לי ועובדה שעליתי בשלשוה שובועת כבר קילו וחצי כל אחד והטניות שלו וזה לא מה ששאלתי אבל תודה בכל מיקרה

07/03/2003 | 18:26 | מאת: לא מבין

08/03/2003 | 15:06 | מאת: פריטי

1) חלק מהשאלות כל כך מטומטמות שעדיף להתעלם מהן. 2) יש אנשים שמפברקים שאלות רק בדי להפגין נוכחות. 3) לפעמים גם דיאטניות לא יודעות את התשובה, והן מתעלמות מהשאלה. 4) יש שאלות שכבר נשאלו 700 פעם ואין חשק וכח לענות שוב. 5) לפעמים שואלים שאלה שזקוקה ליעוץ פרטי ולא דרך המדור. ל ידעתך.

לדעתי, למעט אלו שברור שהם מפברקים, זכאים לפחות להסבר מדוע אינם מקבלים תשובה. אני, למשל, נכנסתי לפורום רק השבוע, וייתכן ששאלתי נשאלה 700 פעם. במקרה כזה, מן הראוי שיגידו לי שיש לי אפשרות אולי לחפש תשובה בדרך מסוימת וכיו"ב...

07/03/2003 | 15:37 | מאת: שירה

נועה שלום! בתאריכים 22,24/12/02 התיעצתי איתך לגבי בדיקות הדם שלי. לתזונאית עדיין לא הלכתי וכנראה שלא אוכל ללכת לפני יולי-אוגוסט. בינתיים עשיתי בדיקות דם מפורטות יותר , רציתי לדעת אם הן משנות את דעתך או מאפשרות לך לתת לי המלצות בעיקבות היחס בין כל סוגי הכולסטרול. choledterol 107 cholesterol,hdl 36 cholesterol,ldl 62.1 cholesterol/hdl 3 (הטווח 0-4 כלומר תקין) triglycerides 41 קיימים ערכים נוספים בתיפקודי כבד/כליה נמוכים אך נראה לי שאין להם קשר לתזונה והבנתי שאין להם משמעות רבה. המוגלובין 11.9 המטוקריט 36 שאר ספירת הדם תקינה , יתכן והיא נראית תקינה כי ערכי b12 נמוכים ולכן מאזנים את הספירה לקצה השני. (b12 בדקתי פעם אחרונה לפני שנה וחצי ואז הערך היה גבולי אך תקין) תודה מראש שירה נ.ב. מה ההבדל בין שני סוגי הכולסטרול hdl ואיך יתכן שיש להם טווח שונה ואחד מהם תקין והשני לא?

10/03/2003 | 19:59 | מאת:

שירה שלום! אינני מבינה למה את צריכה לחכות עד אוגוסט. ההמלצה שלי לא השתנתה מה - 24/12 רק שנראה לי שתוצאות הבדיקות החדשות מדגישות עוד יותר את הצורך לגשת לטיפול. כל הערכים הנמוכים יחדיו מצביעים על מצב גופני (ולא רק תזונתי) ירוד עם קשר לתזונה שלך ועלייך לפנות בהקדם לטיפול. לשאלתך, 36 הוא ערך ה -HDL שלך שהוא נמוך. גם LDL נמוך. היחס ביניהם הוא 3 שהוא נחשב תקין (אם שניהם נמוכים או שניהם גבוהים אז כמובן שהיחס ישאר תקין). נועה

06/03/2003 | 17:51 | מאת: איתי

שלום רב, אני סובל מעודף כולסטרול, אך נאמר לי לאכול סטייק אחד בשבוע כדי למנוע מחסור ב-B12. הואיל ואינני אוכל סטייקים, רציתי לדעת האם בשר אדום בצורה אחרת - למשל, גולאש - יספק לי את כמות ה-B12 הדרושה. תודה, איתי

10/03/2003 | 15:17 | מאת:

איתי שלום! B12 מצוי בכל המזונות מן החי - בשר, דגים, ביצים ומוצרי חלב. ברור שאתה מוגבל בשימוש בהם אך רק מבחינת תכולת השומן (כלומר, אם אתה מפריד את השומן אתה יכול לאכול כמות יפה של מזונות המכילים B12). גולאש יכול להחליף סטייק (ולך חשוב לאכול בשני סוגי המזון הללו בשר כמה שיותר רזה ולהפריד את השומן הנראה לעין), אך לדעתי אתה זקוק לאכול 3 או 4 פעמים בשבוע בשר וגם משאר המזונות שציינתי. רצוי לגשת לדיאטנית שתעזור לך לחשב תפריט המוגבל במזונות הנכונים אך מכיל את כל הויטמינים ללא חוסר. נועה

שלום רב. אני בת 22 .התזונה שלי סך הכל בריאה . אני אוכלת בארוחות הביניים פירות יחד עם עוגות ועוגיות באופן קבוע ורציתי לדעת איזה תחליף בריא יש לעוגה ולעוגיות .(לחם אוכלת בבוקר ובערב.) אני יודעת שעוגיות הן "פחממות ריקות" בעלות ערך קלורי בלבד וחסרות ערך תזונתי. מה את מציעה לי לאכול בארוחות ביניים שיהיה גם בריא,טעים וניתן לאכילה בעבודה, בלימודים וגם בבית? (מדובר בארוחות 10 ו-16). בתודה , הלי.

הלי שלום, ישנן מס' אפשרויות, אך אוכל לתת רק מס' מצומצם בפורום זה : 1 . חטיפי אנרגיה למיניהם והחטיפים החדשים של תלמה (עב"ס קורנפלקס ) 2. אם יש אפשרות לקחת מעדן חלב. 3. שקית במבה קטנה. 4. לקחת עוד פרי 5. 10-15 אגוזים או שקדים טבעיים. לכל אלו תכולה קלורית נמוכה מכל העוגות והעוגיות . בברכה, דנה

05/03/2003 | 21:19 | מאת: דפי

כמה ויטמין D מוסיפים לחלב בדרך כלל? תודה.

06/03/2003 | 15:59 | מאת:

דפי שלום, שאלתך נמצאת כרגע בבירור בתנובה. דנה

05/03/2003 | 14:42 | מאת: רפי

שלום ותודה מראש על תשובה בדחיפות האם מותר וכדאי לתת לבתי בת ה-שנה ו-9 ח' שמן פרפין דרך הפה, 5 סמ"ק ביום ,במשך חודש, כדי לרכך את הצואה( עקב פיסורה שאובחנה וגורמת לה סבל ובכי רב)? שמעתי ששמן פרפין (דרך הפה)- גורם לציפוי של המעי מבפנים בשכבה שמנונית שמונעת ספיגת נוזלים וחומרים נחוצים דרך דופן המעי הכירורג (לא כירורג ילדים) אומר שיש להתמיד בכך חודש כדי לתת הזדמנות לפיסורה להרפא לבד. אם שמן פרפין הוא לא רצוי (מהסיבה הנ"ל)- מה אפשר לתת במקום כדי לרכך את הצואה? הכירורג אומר שצריך להיזהר שלא להרגיל את הגוף לתכשירים משלשלים במשך חודש, כדי שלא לפתח תלות במשלשלים.

hello raphi i'm not in israel now so i hope u don't mind the english. this is from a former answer : "שמן פראפין מופק מנפט, הוא אינו מתעכל בגוף ונספג במידה מזערית ביותר. אפילו שהוא מכיל קלוריות, הן אינן ניתנות לניצול ע"י הגוף. מבין החומרים המשמשים לעצירות, הוא נכנס תחת הכותרת של "מרכך צואה". הוא חודר לצואה, מרכך אותה ומצפה אותה בכיסוי שומני המסייע ומקל על המעבר במעיים. עד כמה שאני מבינה הוא אינו גורם למעיים עצלות. בשל ההקלה האמיתית בשעת היציאה, ההמלצה לשימוש בו היא אך ורק כאשר יש צורך אמיתי וחשוב שלא להתאמץ בשעת היציאה. מעבר לכך, הוא אינו מומלץ לשימוש יומיומי כלל בשל כמה סיבות: - גורם לתת ספיגה של ויטמינים מסיסים בשומן: A, D, E, K - עלול לחדור לריאות ולגרום לדלקת במקרים בהם עלולה להתרחש אספירציה. לכן אסור לשימוש בתינוקות, זקנים וחולים המרותקים למיטתם. אסור לקחת אותו בשכיבה. - עלול לחדור לרקמות פצועות בפי הטבעת ולגרום לגירוי. שורה תחתונה - זהו אינו חומר מומלץ לשימוש יומיומי ואם יש אינדיקציה לשימוש בו, רצוי מאוד שזה יהיה בהמלצתו של רופא, עדיף גסטרואנטרולוג. לבעיית העצירות יש היום פתרונות הרבה יותר אלגנטים שלא גורמים לנזק ותופעות לוואי. מומלץ מאוד להוועץ עם גסטרואנטרולוג לפני שמתחילים להשתמש בחומרים מחומרים שונים." hope it will help noa

רפי שלום! אני מקווה שמה ששלחתי לך ברור. לאחר שקראתי את שאלתך שוב אני חושבת שרצוי מעבר להתייעצות עם הכירורג, להתייעץ גם עם גסטרואנטרולוג ילדים. נועה

10/03/2003 | 18:32 | מאת: רפי

לנועה שלום תודה על תשובותייך. התיעצתי עם : שני גסטרו-ילדים שדעתם בעד פרפין במשך חודש(אחד אומר שאפשר גם יותר מ-5 CC), ד"ר לרוקחות שאמר שזה מקובל ולא סביר שייגרם נזק , אם כי אפשר לנסות במקום זה אבילק avilak רופאת ילדים שדיברה בעד פרפין ושאפשר גם יותר מ-5 CC והרוקחת כאן באתר שלא ממליצה על פרפין

04/03/2003 | 17:05 | מאת: רון

בכתבה שהתפרסמה באתר לפני מספר ימים הומלץ על אכילה יום יומית של פומלית, כדי למנוע את סרטן המעי הגס. האם הכוונה לאכילת בשר הפרי בלבד או גם עם העטיפה של כל פלח ופלח. יש לציין שהעטיפה עצמה היא מרה.

06/03/2003 | 16:12 | מאת:

רון שלום, על פי המחקר שנעשה נתנו לחולדות מיץ פומלית ( כלומר בלי הקליפה ). החומר הפעיל שאותו בחנו הוא נרנגין, שהינו אנטי אוקסידנט המצוי באשכולית וכן בפולמית שהינה הכלאה של אשכולית ופומלה. הואיל והקליפה מרה, ואינה ניתנת לאכילה ניתן להסתפק באכילת בשר הפרי בלבד. יש לזכור, כי המחקר נעשה בחולדות ולא בבני אדם, ולכן זוהי אינה המלצה שהוכיחה עצמה בבני אדם, אך אין כל נזק להמליץ על שתיית כוס מיץ פומלית, תוך התחשבות בערך הקלורי שיש לפרי. בברכה, דנה

04/03/2003 | 10:38 | מאת: אפרת

האם מוציויטל ( פסיליום ) עוזר לעצירות או לדיאטה תודה אפרת

04/03/2003 | 14:19 | מאת:

אפרת שלום תכשיר המכיל פסיליום בהחלט יכול לעזור במקרים של עצירות , אולם עליך להקפיד גם לשתות עם לקיחתו (לפחות שתי כוסות מים) , על מנת שלא יחמיר את העצירות. בקשר להשפעתו על הדיאטה למה כוונתך? נועה

04/03/2003 | 16:39 | מאת: אפרת

האם הוא עוזר לדיאטה עם דיאטנית מוסמכת

04/03/2003 | 16:18 | מאת: יגאל

לאפרת שלום. על גבי האריזה של המיכל העגול של המותג" מטמוציל" יש הוראות נטילה לצורך דיאטה. אגב, כדאי שתדעי יש טוענים שתוך כדי הפעילות החיובית של מוצר זה. הוא סופח בדרכו החוצה גם כל מיני ויטמינים ומינרלים שלא התכוונו להפטר מהם. יגאל

04/03/2003 | 00:53 | מאת: מיה

מדוע על שום אריזת קפה אין ערכים תזונתיים (האם זה לא חובה)??? הייתי מעוניינת לדעת ערכים תזונתיים של קפה (ל - 100 גרם אבקה) של קפה טורקי (אבקה) ושל קפה נמס (אבקה) כמה קופאין כמה קלוריות וכ"ו יש ב- 100 גרם אבקה ???

10/03/2003 | 15:01 | מאת:

מיה שלום! אני חושבת שבגלל שהערכים התזונתיים המתקבלים במנה (כפית קפה) הם מזעריים, אין חובה לפרסמם על האריזה. בדקתי לך לפי קפה קלוי בכוס קפה מוכן - 5 קק"ל , 137 מ"ג קפאין וקפה נמס - 240 קק"ל ל - 100 גר' (3.5 קק"ל למנה), 3140 מ"ג קפאין ל - 100 גר' (47 מ"ג קפאין למנה). נועה

03/03/2003 | 19:26 | מאת: שני

שלום לכן! רציתי לדעת האם יש צורך שאני יספר לדיאטיקאנית שאני מוזמנת אליה בשל עצירות מרופאת המשפחה על המקור שנגרם כתוצאה מהקאות ומכדורים משלשלים?? האם זה שאני יספר יעזור לה להרכיב לי תפריט בכלל או שמא אין אפשרות להפסיק את נטילת הכדורים המשלשלים??אם אומר לה יכול להיות שהיא לא תרצה לעזור לי ותשלח אותי למרכז להפרעות אכילה. אבל אני בטיפול פסיכולוגי והגעתי למסקנה שאולי תפריט חדש ובקרה על משקל יעזרו. מה תשובתכן הכנה.

10/03/2003 | 15:06 | מאת:

שני שלום! אם את באמת מעוניינת בייעוץ טוב, עלייך להיות כנה ולחלוק עם הדיאטנית כל מה שרלוונטי לנושא. כפי שאת מעוניינת שהאדם המטפל בך יקח אותך ברצינות ויטפל בך בצורה הטובה ביותר, ראוי שגם את תתייחסי ברצינות אל המטפלים בך ותהיי כמה שיותר כנה ואמיתית איתם. זו הדרך היחידה שאני מכירה לטיפול טוב באמת. נועה

03/03/2003 | 18:21 | מאת: אמא

ברצוני לברר על תחליפי הסוכר הבאים: מלטיטול, פולידקסטרוז. האם זה כמו סוכרזית או שזה באמת ללא סוכר?

06/03/2003 | 16:26 | מאת:

שלום, מלטיטול הינו תחליף סוכר טבעי ( רב כהלי ) ואילו סוכרזית הינה ממתיק מלאכותי. לסוכרזית אין כלל ערך קלורי ואילו למלטיטול יש ערך קלורי , כמחצית מזה של סוכר. ההבדל בין סוכר למלטיטול , שסוכר זה כמעט ואינו ניתן לספיגה לכן לא מספק ערך קלורי לגוף, ולכן דומה במטרתו לסוכרזית. ההבדל שאינו משאיר טעם לוואי. חסרונו, שריבוי באכילתו יכול לגרום לשלשולים ולגזים. פולידקסטרוז, הינו פולימר של גלוקוז שעבר מטבוליזם חלקי, המספק 1/4 מכמות בקלוריות שסוכר מספק. הינו מוסף למזון בעיקר בשל תכונותיו הפיסיקליות, המקנות למזון תחושה של מרקם שומני וכן טעם. כך שגם מלטיטול וגם פולידקסטרוז אינם סוכרזית אך גם אינם סוכר. הם נותנים טעם טוב למזון ללא טעמי לוואי ומרקם, וכמעט ללא ערך קלורי. בברכה, דנה

03/03/2003 | 00:17 | מאת: רוית

האם ויטמין E נחשב יעיל יותר משמן נר הלילה או שמן נבט חיטה, לשיקום עור פנים, במריחה ישירה על העור?

04/03/2003 | 16:55 | מאת:

רוית שלום, את שאלתך תאלצי להפנות לפורום של רופאי עור. בברכה, דנה

05/03/2003 | 17:32 | מאת: י

אחך אני שואל שאלה בקשר לעור ? הלינק של העור לא מופיע בפורום של התיעצות עם רופאים

03/03/2003 | 00:03 | מאת: אמא של אורי

רציתי לברר כמה דברים בקשר לתזונה של תינוקי בן ה- 7 חודשים. הוא יונק ומתחיל כעת להתנסות ביותר ויותר סוגי מזון של פירות וירקות. שאלותי הן: מתי אפשר להציע לו את הירקות הבאים: אבוקדו, ברוקולי, אפונה, חומוס מתי אפשר להציע לו לחם ומאכלים אחרים המכילים גלוטן? תודה על המידע, אמא של אורי

10/03/2003 | 13:20 | מאת:

לאמא של אורי שלום! אני שולחת לך לינק להנחיות התזונה לתינוק של משרד הבריאות הכוללות תשובות לשאלותיך: http://www.health.gov.il/public/baby/feed/index.htm עם זאת, אני מציעה להמתין עם הגלוטן והקטניות לגיל 12-9 חודשים (זאת בשל החשש מתגובה אלרגית). נועה

02/03/2003 | 22:08 | מאת: אמא שלה

שלום רב, בתי בת שבעה חודשים. בתחילה היתה אכלנית נלהבת ואכלה בהנאה מרובה. מאז החלו לבקוע שיניה (בגיל חמישה חודשים) חלה ירידה משמעותית בתאבון. היא אמנם אוכלת, אך כל ארוחה מלווה בהתנגדויות וסרוב . לוקח המון זמן עד אשר היא מתרצה ומוכנה לאכול. בקיצור זמני ההאכלה הפכו ללא נעימים. היא ניזונה מיום לידתה מסימילאק טופ. בחודשיים האחרונים אני מסמיכה כל בקבוק בדייסת קורפלור של רמדיה ובחודש האחרון הוספתי גם פירות. היא אוכלת ארבע בקבוקים של 200 מ"ל ביום וטעימות של פירות (עדיין לא אוכלת מנה מלאה). שאלותי: א. ממה צריכה להיות מורכבת התזונה היומית שלה? האם מה שתארתי משביע רצון או שמא יש צורך לשנות? ב. האם להוסיף כבר ירקות , כאשר עדיין אינה אוכלת מנה שלמה של פירות? ג. בטיפת החלב ביקשו שאוסיף טיפות ברזל, בגיל חמישה חודשים. עדיין לא הוספתי רופא הילדים טוען כי מזון התינוקות עשיר דיו בברזל . (בגיל חמישה חודשים היא עברה בדיקת דם והברזל היה תקין) האם בכל זאת חשוב להוסיף ברזל על בסיס יום יומי? ד. מה לעשות כאשר אינה מוכנה לאכול, האם להמשיך ולשכנע אותה או שלהניח לה ? לא הייתי רוצה שתתחיל לפתח הפרעות אכילה בגיל כה צעיר. המצב הזה מכניס גם אותי ללחץ והייתי מאוד שמחה לקבל יעוץ בנושא. מתנצלת על האורך ומודה מראש על תשובתך.

לאמא שלום! קודם כל לגבי ההתקדמות עם המזון, אני מציאה לך להציץ בלינק ששלחתי לשאלת של אמא של אורי (מעליך ברשימת השאלות). לגבי ברזל, חשוב להוסיפו, על אף המצאותו בתכשירי מזון לתינוקות. כאן חשוב לציין שדווקא בסימילק טופ כמותו נמוכה ביותר. גם על אנמיה בתינוקות תוכלי קצת לקרוא בלינק שציינתי. אני מסכימה עם הקביעה שלא צריך להכריח ילד לאכול והפרעות אכילה בגיל הצעיר אכן יכולות להתעורר (גם אם את לא מכריחה אך משדרת לחץ סביב נושא האוכל). עם זאת, יש לברר היטב האם כמויות המזון שהיא אוכלת מספיקות והאם היא גודלת כראוי. זאת ניתן לעשות רק בייעוץ אישי ולא online. אני ממליצה לך לקבל הערכת גדילה מרופא ילדים ואם מתקבל הרושם שיש בעיה, לעשות ברור מקיף הכולל גם ייעוץ דיאטנית (רצוי כזו המתמחה בילדים). נועה

01/03/2003 | 22:10 | מאת: פנינה

שלום, יש לי אח קטן וחמוד(בן 11) שאוהב פעילות גופנית. הבעייה היא שלדעת כולנו (ולאחרונה גם המורה שלו לקראטה ציין כך)- הוא רזה מדי. הגובה שלו ~1.45, והוא שוקל פחות מ 30 ק"ג. נושא התזונה דווקא מעניין אותו מאוד, והוא מעוניין לדעת מה הוא צריך לאכול כדי להיות בריא ועם כושר גופני טוב. (הוא שונא לאכול, כך שלהגיד לו לאכול הרבה זה לא יעזור...)

10/03/2003 | 13:33 | מאת:

פנינה שלום! מהנתונים שמסרת אין סיבה לדאגה. האם חלה ירידה במשקל או האטה בקצב הגדילה בתקופה האחרונה? האם אתם חשים שהוא אינו רעב או שאינו אוכל מספיק? לא כ"כ ברור לי על סמך מה עלו החששות. נועה

01/03/2003 | 17:22 | מאת: רון

אשמח לקבל פרטים כל תזונה מתאימה להתמודדות מול ערכים נמוכים של b-12, לא רק מהחי (אם יש גם חלופות "צימחיות"). תודה

04/03/2003 | 16:51 | מאת:

רון שלום, מקור הויטמין B12 הינו רק מן החי, כלומר ניתן למוצאו במוצרי מזון כגון כל סוגי הבשר, דגים, מוצרי חלב וביצה. ישנם מס' מזונות להם מוסף הויטמין, לעיתים בכמויות מכובדות כגון : קורנפלקסים למיניהם, חטיפים ומזונות בריאות מוכנים. הסתכל על תווית המזון באשר לתוספת. המלצה יומית ל - B12 הינה 2.4 מיקרוגרם ליממה. בברכה, דנה

04/03/2003 | 17:42 | מאת: רון

חן חן על ההתייחסות המהירה והבהירה בברכה רון

28/02/2003 | 22:17 | מאת: אבי

אני בן 21 ויש לי נשירה, וכל יום נושרות לי עשרות שערות, אפשר בבקשה לקבל ייעוץ לגבי תזונה נכונה שקשורה לזה?

10/03/2003 | 13:15 | מאת:

אבי שלום! אם תכניס את הביטוי "נשירת שיער" לאופצית החיפוש, תקבל תשובות רבות לשאלתך. נועה

28/02/2003 | 22:05 | מאת: שלהבת

שלום אני נוטלת כדורי קומדין לדילול הדם וידוע לי כי עליי להימנע ממאכלים בהם קיים ויטמין K בנוסף הוסבר לי כי צריכת מאכלים שומנים חייבת להיות מועטה ברצוני לברר האם עליי להמנע לגמרי ממאכלים מטוגנים או רבויי שמן (מאפים למיניהם) או האם ישנם סוגי שמן שאיתם ניתן להשתמש ומהי הכמות המותרת ליום

06/03/2003 | 15:48 | מאת:

ויטמין K מהמזון יכול להשפיע על איזון הטיפול בקומדין. צריכה גבוהה יכולה להפחית את השפעתו, וצריכה נמוכה יכולה להגביר השפעתו. הסיבות העיקריות לשיבוש האיזון בטיפול הן צריכה מוגברת של ירקות ירוקים עליים ( כרוב ניצנים, כרוב, כרובית, תרד, חסה, ברוקולי ותה ירוק ) ושינוי חד בהרגלי אכילה כמו דיאטה להרזיה . באופן כללי, ירקות ירוקים עליים, חלק מסוגי הקטניות ( חומוס, סויה, שעועית ירוקה ואפונה ירוקה ), כבד בקר ושמנים צמחיים מכילים כמות גבוהה של ויטמין K. חשוב לציין כי מזונות אלו הינם מומלצים כחלק מתפריט מאוזן ובריא וניתן לצרכם גם אם נוטלים קומדין, אך במידה יומית קבועה. כמו כן יש לזכור, כי כמות ויטמין K הנצרכת ביום הינה מצטברת ועל כן יש לשים לב למזונות בעלי תכולת ויטמין בינונית. יש להמנע ממזונות המכילים תכולת שומן בלתי ידועה וכמו כן שלא ידוע סוג השמן כמו : חטיפים, רטבים, ציפס קנוי, עוגות ומאכלים מוכנים. סוגי שמנים עדיפים הם: שמן זית, קנולה, תירס, חמניות וחריע. יש להמנע משמן סויה. הכמות תלויה באיזון הקומדין. רצוי לא לצרוך יותר מ - 250 מק"ג ויטמין K ליום. ב - 100 גר' שמן סויה יש 190 מק"ג, אך רובינו לא צורכים 100 גר' שמן ביום, לכן המנעי ממזונות בעלי תכולת שמן גבוהה, והשתדלי לשמור על כמות יומית קבועה ללא שינויים קיצוניים. בברכה, דנה

28/02/2003 | 21:09 | מאת: מיכל

בבדיקת דם שגרתית נמצא שיש לי רמה גבוהה - 231 של נחושת COPPER אבקש לדעת מה משמעות הדבר והאם יש קשר לאופי התזונה. כמו כן אני צמחונית ולוקחת ויטאמין B12 באופן קבוע (סולגר) ורמתו טובה 411 תודה מיכל

05/03/2003 | 09:18 | מאת: Gubi

05/03/2003 | 16:10 | מאת:

מיכל שלום, מצב בו רמות הנחושת יהיו גבוהות בשל מזון הינן נדירות ביותר. הואיל ואין קשר ממשי בין רמות נחושת גבוהות ותזונה, אמליץ לך להפנות שאלתך לרופא המטפל. בברכה, דנה

28/02/2003 | 20:46 | מאת: יערית

האם לקיחת תוספת של מגנזיום עלולה לגרום למחסור במינרלים אחרים בגוף או להפריע לספיגתם (מלבד סידן)? תודה.

04/03/2003 | 16:44 | מאת:

יערית שלום, ישנם מס' גורמים המקטינים ספיגה של מגנזיום והם סיבים ופיטטים בירקות וכמות גדולה של סידן במזון. ( כלומר סידן מפריע לספיגה של מגנזיום ולא להיפך ) חשוב ליטול את כדורי המגנזיום בנפרד מאוכל וכדורים אחרים, במיוחד מכדורי סידן. נטילת כדורי מגנזיום לא תגרום למחסור במינרלים אחרים בגוף או להפריע לספיגתם, ככל הידוע לנו. יש לזכור כי ההמלצה לנשים היא 280 מ"ג ליום ותוספת של 150 מ"ג בהריון. הסיכוי להגיע להרעלת מגנזיום הינו נדיר, בשל יכולת הכליות לווסת את רמת המגנזיום בגוף, ועל כן לא מומלץ לתת תוספת מגנזיום לחולי כליה. בברכה, דנה

04/03/2003 | 20:53 | מאת: יערית

27/02/2003 | 23:21 | מאת: גלית

ברצוני לברר לגבי תוספי תזונה - לציטין-למה מיועד תוסף ה מזון לציטין , והאם הוא באמת עוזר? קונסיל- מהו קונסיל? איזה סוג סיבים הוא מכיל , ולמה הוא יעיל?

04/03/2003 | 16:35 | מאת:

גלית שלום, לציטין, מעבר להיותו תוסף במזונות , הלציטין ,כתוסף מזון, מופק לרוב מסויה, והינו חלק פעיל באיזון כולסטרול ובמניעת טרשת עורקים. יש לו חלק במטבוליזם של שומן. קונסיל הינו תוסף מזון המכיל פסיליום. פסיליום הינו חומר או סיב המגדיל את נפח הצואה. משתמשים בו לטיפול בעצירות ובמחלות מעי שונות. יש להרבות בשתיה עם נטילת תרופה זו. אם כמות הנוזלים אינה מספקת, התרופה או הצואה עלולים להפוך לקשים מאוד ולהחמיר עצירות קיימת עד כדי חסימה. פסיליום יכול לגרום לנפיחות במקרים מסויימים. יש להוועץ עם רופא מטפל לפני שימוש. בברכה, דנה

27/02/2003 | 08:50 | מאת: yosy99

שלום עשיתי בדיקת דם B-12 מכיוון שאני צמחוני. אני אוכל תחליפים כמו שקדים אגוזים והרבה ביצים בבדיקה יצא 250 pmol/L. הטווח המומלץ הוא 180-650 השאלה היא האם אני צריך לקחת כדורי B-12 ? בתודה מראש

27/02/2003 | 12:01 | מאת:

שלום, לפי הבדיקה יצא כי הרמה אצלך בדם תקינה אך נוטה מעט לצד הנמוך של הסקאלה. אם תצליח לשמור על רמה זו לאורך זמן, אין כל צורך בתוסף. חשוב לציין שמקור של ויטמין B12 הינו מן החי בלבד ואין בצומח כלל, כך ששקדים וחבריו אינם מהווים תחליף. ניתן להשיג B12 ממוצרי חלב, ביצים ודגים, אך מירב ה - B12 נמצא בכל סוגי הבשר. בברכה, דנה

27/02/2003 | 00:54 | מאת: מיכל

שלום . בדכ כל האוכל הבריא שמומלץ עליו, אינו טוב למי שסובלים מבעיות בעיכול. אם זה אוכל מלא, ירקות, קיטניות וכו' וכ'ו האוכל שמתאים לקיבה רגישה הוא דווקא הפחות בריא. שאלתי היא האם ומהו הפתרון לכך. בתודה מיכל.

27/02/2003 | 13:24 | מאת:

מיכל שלום, הנחיות תזונתיות למערכת עיכול בעייתית הינן רבות ומגוונות. אין המלצות חד משמעיות והדבר משתנה מאדם לאדם. כמו כן תלוי מהי הבעיה במערכת העיכול ואיזה חלק הינו הבעייתי. לא כל רגישות או בעיה נפתרת ע"י המנעות ממזון זה או אחר. וכאן נכנסת לתמונה הדיאטנית המטפלת. היא יכולה בשיתוף פעולה איתך לגלות אלו מזונות רצוי להוריד מהתפריט ואלו מזונות בכל זאתאפשר להשאיר, למרות הנחיות כלליות הטוענות שרצוי שלא. במידה ומס' המזונות שאינם כלולים בתפריט יכול לגרום לחסר של ויטמינים, מינרלים סיבים ועוד, יש לחפש אלטרנטיבות להשלים את התפריט ע"י תוספי מזון. בברכה, דנה

27/02/2003 | 00:05 | מאת: אלי

אני בן 30ומעוניין לעלות במשקל. ראיתי לאחרונה פרסום על משקה בשם ensure plus. האם הוא ממולץ?

27/02/2003 | 13:27 | מאת:

אלי שלום, עליה במשקל נעשית ע"י העלאת תכולה קלורית במזון. תוספי מזון כגון ensure plus, הינם תוספים להעשרה קלורית וחלבונית הניתנים לאנשים בתת תזונה או תת משקל. תוספים אלו נמכרים באופן חופשי ואין צורך במרשם. אך יש לזכור כי תוסף מזון זה אינו בא במקום האוכל שכרגע הינך צורך אלא בנוסף. מכל מקום, המלצתי, גש לדיאטנית בקהילה להתאמת תפריט מתאים, אולי יש דרכים לעלות במשקל ללא תוספי מזון, אלא ע"י המזון בלבד. בברכה, דנה

26/02/2003 | 18:53 | מאת: רונית

האם תכונותיו החיוביות של שמן קנולה נשמרות גם בטיגון?

27/02/2003 | 12:04 | מאת:

רונית שלום, התכונה העיקרית של שמן קנולה היא תכולה יחסית גבוהה של חומצות שומן בלתי רוויות, בעיקר חד בלתי רוויות. בטיגון או חימום, החומצות הללו חשופות יותר לחמצון, וכך הן מאבדות מסגולותיהן. עדיף תמיד לצרוך את השמן במצבו הטבעי, אך אם לטגן, אז בשמן קנולה או בשמן זית. בברכה, דנה

שלום לסוזאן. קראתי את שאלתך לגבי תזונה מתאימה לבעיות בכיס המרה ורציתי לשאול אותך מה היו התופעות שהיו לך האם רק כאבים או עוד תופעות של עטם מר בפה ואי יכולת לאכול מטוגן מלוח ועוד?

26/02/2003 | 07:27 | מאת: דרורה

שלום רב אולי שאלה זו נשאלה כבר אך עדיין הנושא מאוד לא ברור ואודה מאוד על תשובה מפורטת: לגבי הממתיק הטיבעי סטיביה: בהתאם למאמר שנמצא בקישור לאתר "ma-tok" (של חולי הסכרת) , נאמר כי סטיביה הינו ממתיק טיבעי, מתוק כ פי 600 מסוכר , אינו מהווה בעיה לסכרתיים, לא ראיתי בעיה של תופעות לוואי ובנוסף הוא חסר קלוריות לחלוטין כי איננו מתעכל בגוף , וגם אין בעיה להישתמש בו בבישול אפיה וכ"ו אם כן מדוע הוא איננו נמצא בשימוש נירחב במוצרי מזון וביכלל לקניה בחנויות בימקום ממתיקים מלאכותיים אחרים שחלקם אף לא טיבעיים ובעלי ערך קלורי?? למה מחכים עם ממתיק זה , הוא נישמע כממתיק האידיאלי וכתחליף אידיאלי לסוכר ביכלל אודה מאוד מאוד על תשובה מפורטת שתבהיר את נושא ממתיק זה ואת נושא מתי משתמשים בסוגים שונים של ממתיקים ביכלל - מה השיקולים בשימוש בממתיק מסויים על פני אחר? אבל אודה על פירוט נירחב עד כמה שניתן אודות הסטיביה והשימוש בו תודה (וגם אם זה כבר נישאל אנא אודה על תשובה חוזרת ומסכמת וסוף סוף שתבהיר את נושא זה)

28/02/2003 | 14:44 | מאת:

דרורה שלום! אף כי הסטיביה עושה רושם כממתיק האולטימטיבי (ואולי היא אכן כזו), היא הוכרזה כבלתי בטוחה לשימוש כממתיק מלאכותי בארה"ב ע"י ה - FDA. כך גם באירופה. מסתבר שעדיין חסר מידע לגבי הבטיחות שבשימוש במוצר זה. אינני מכירה את עמדתו של משרד הבריאות בנושא אך אנסה לברר זאת (בד"כ "מיישרים קו" עם העמדות האמריקאיות). ממה שקראתי בנושא אני מתרשמת שיש לא מעט פוליטיקה בתחום וייתכן והיא זו שמפריעה לאישור הסטיביה. בכל מקרה אנו כאנשי מקצוע מחכים לאישור כל הגורמים המקובלים והאחראיים לפני שנמליץ על מוצר כזה או אחר. נועה

25/02/2003 | 02:49 | מאת: יובל19

שלום שמי יובל כולם מדברים על משקל עודף וברצוני להעלות בעיה יש משקל מועט אני בן 19 גובהי הוא 180 ס"מ ומשקלי הוא 60. כמה שאני אוכל ואני אוכל המון מאכלים שומניים(המון בשר וג'אנק פוד) .אבל איני משמין ברצוני להעלות כמה קילו כדי שמבנה גופי יראה בטיפה יותר שמן ונורמלי. אבקש שתייעצו לי בקשר לזה כמה שניתן..... בתודה מראש

25/02/2003 | 15:10 | מאת:

יובל שלום מה שעליך לעשות הוא: קודם כל לבקש מהרופא בדיקות מקיפות (כולל תפקוד בלוטת התריס) על מנת לשלול בעיה רפואית. במידה והכל תקין פנה לדיאטנית בקופת חולים על מנת שתתאים לך תפריט אישי ובמידת הצורך תוכל להמליץ על תוספים אחרים. בברכה נועה

25/02/2003 | 15:13 | מאת:

יובל שלום, כפי שאיננו מייעצים באופן אינדיבדואלי כיצד לרדת במשקל אותו כנ"ל לגבי עליה במשקל. ישנן דרכים רבות כיצד לעזור לך לעלות במשקל, למרות שלעיתים הנסיון לעלות במשקל יכול להיות קשה יותר מירידה במשקל הן למטופל והן לדיאטנית המטפלת. במידה והעלאת צריכת המזון אינה מספיקה, ישנן דרכים להעשיר את המזון בקלוריות באופן מלאכותי ע"י תוספי מזון -העשרה. במידה ואין כל בעיה רפואית המסבירה את משקלך הנמוך, יש לגשת לדיאטנית בקהילה ולהתאים תפריט אישי. אם הינך משרת כעת בצבא, ישנה אפשרות לבקש הפניה לדיאטנית באחד מבתי החולים הקרובים למקום מגוריך. בברכה, דנה

24/02/2003 | 22:02 | מאת: מה קודם למה

אני צריכה לקבל כדורי ברזל וכדורי אבץ וכדורי סידן . סידן ואבץ מורידים את ספיגת הברזל ,מהו הפרש הזמנים בלקיחת המיכלול כדי שיועילו ולא תהיה סתירה בנהם תןדה

25/02/2003 | 15:08 | מאת:

נתי שלום, את כדורי הברזל מומלץ לקחת שעה לפני האוכל ( עדיף בבוקר מוקדם ) ולהוסיף ויטמין C לספיגה מקסימלית, או לפני השינה שעה לאחר האוכל. את כדורי הסידן מומלץ לקחת בסוף הארוחה. את האבץ יש ליטול בכל זמן שאינו קרוב לנטילת הברזל. בברכה, דנה

24/02/2003 | 21:22 | מאת: עינב וגלית

אנו מורות למדעים. שאלתנו: מדוע קמח לבן ומוצריו, אורז לבן ותפו"א מופיעים בחלקה העליון של פירמידת המזון החדשה? מדוע הם נחשבים לבעלי ערך תזונתי נמוך

26/02/2003 | 15:31 | מאת:

עינב וגלית שלום! אני שולחת לכן קישור למאמר של החוקר וולט ווילט בו הוא מציג את הצעתו לשינוי הפרמידה: http://www.sciam.com/article.cfm?articleID=0007C5B6-7152-1DF6-9733809EC588EEDF&pageNumber=1&catID=2 לפני שאענה על שאלתכן, 2 דברים: 1. הפרמידה ה"רשמית" עדיין לא שונתה. 2. זהו חוקר אפידמיולוגי מאוד רציני אשר אחראי על מחקר האחיות (90000 משתתפות מ - 1975) ואנשי מקצועות הרפואה (50000 משתתפים מ - 1986), כך שהוא מתבסס על ממצאים אפידמיולוגים מאוד משמעותיים. עם זאת, חשוב לזכור שמדובר באוכלוסיה אמריקאית. ולשאלתכן.. מדובר על פחמימות מורכבות אך במצב שהוא הכי קרוב לפשוטות, כלומר הן מתפרקות מהר לסוכר, מעלות מהר את הגלוקוז בדם ומכילות הכי מעט (אם בכלל) יתרונות תזונתיים כמו ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים (שאובדים בתהליך העיבוד). לכן החוקר מחשיב גם פחמימות אלו לקלוריות "ריקות" (כפי שאנו מתייחסים לפחמימות פשוטות - סוכרים). במחקריו נמצא שמרכיבים אלו מעלים את הסיכון לחלות בסכרת סוג 2 ומחלות לב וכלי דם. נועה

03/03/2003 | 10:07 | מאת: עינב

נועה שלום! עזרת לנו מאוד תודה רבה ויישר כח עינב וגלית

24/02/2003 | 14:22 | מאת: מאפ

כמה קלוריות בערך יש במשולש קטן של בורקס גבינה תודה מראש ( לא הצלחתי למצוא בטבלת קלוריות וגם בספר שהמלצתן) ושוב תודה על המאמצ!

24/02/2003 | 15:39 | מאת:

שלום לך! אם תקני פעם אחת מגשית של בורקסים קפואים (או שתציצי על אחת כזו בסופר..), תוכלי לחשב את כמות הקלוריות לפי תווית המזון. בהצלחה! נועה

25/02/2003 | 00:00 | מאת: מאפ

אני יודעת, רק שידוע שאלו של המאפיות הרבה יותר משמינים מהקפואים ולאלו התכוונתי שוב אשמח באם תוכלי לתת הערכה גסה תודה.

23/02/2003 | 21:43 | מאת: דוד

שלום, אבקש לשאול האם יש בעייה או מגבלה כלשהי לסכרתיים באכילת גרעיני חמניות קלויים? בתודה מראש, דוד

24/02/2003 | 14:11 | מאת:

דוד שלום, הדיאטה המיועדת לסכרתיים אינה רק דיאטה דלת סוכר או פחמימות, היא גם דיאטה המתייחסת לכמות השומן, ביחוד אחוז השומן הרווי. תכולת השומן בכלל והשומן הרווי בפרט בגרעיני חמניות הינה גבוהה מאוד. כמו כן, מרבית חולי הסוכרת מסוג 2 הינם בעלי עודף משקל או סובלים מהשמנה. התכולה הקלורית בגרעיני חמניה הינה גבוהה - 600 קק"ל ל - 100 גר'. כמו כן לרוב גרעיני חמניות הינם קלויים במלח. מרבית חולי הסוכרת סובלים מיתר לחץ דם, מכאן שגם מסיבה זו אין לאוכלם באופן חופשי. המסקנה הסופית היא, לא מומלץ לצרוך גרעיני חמניות ללא הגבלה, גם אם אינך סובל מסוכרת. חשוב לזכור - מזון אינו מזיק לבריאותינו כאשר זה מגיע במינון הנכון. בברכה, דנה

23/02/2003 | 17:05 | מאת: דניאלה

שלום רב, אני סטודנטית לריפוי בעיסוק שנה א'. נתקלנו במקרה של נערה עם בעיות בבליעה המוזנת תחילה ע"י זונדה ובתום ניתוח החלה להיות מוזנת ע"י גסטרוסטום. הייתי רוצנ לדעת מה ההבדל ביניהם ומה בדיוק תפקידו של כל מכשיר תודה דניאלה

23/02/2003 | 19:20 | מאת: adi

היי דניאלה, זונדה וגסטרוסטום הם שניהם צינורות הזנה מבחוץ כאשר אדם לא יכול לאכול בעצמו (למה אדם לא יכול לאכול בעצמו? יש לזה מלא סיבות) הזונדה מוחדרת דרך האף, ומשם דרך הסינוסים לוושט ובסוף לקיבה (כאן ההחדרה נעשית תוך שימוש בחורים הטבעיים של הגוף). הגסטרוסטום לעומת זאת, מוחדר ישירות לקיבה (כלומר, חייבים לנתח). אני לא יודעת מה היה במקרה שלכם, אבל במקרה של אימא שלי ז"ל נאלצו להשתמש בטכניקה השניייה. עדי

24/02/2003 | 10:30 | מאת: דניאלה

עדי תודה רבה על האינפורמציה דניאלה

24/02/2003 | 15:45 | מאת:

דניאלה שלום! עדי מסרה לך את עיקרי הדברים. כתלמידה, וודאי יש לך מקורות לברר מידע זה ואני בטוחה שבשנת הלימודים המתאימה גם ילמדו אותכם נושא זה באופן מסודר תוך הדגשת האספקטים הרלוונטים למקצוע שלכם. לציין רק שגסטרוסטום מוחדר בשתי שיטות ניתוח שונות, אחת חודרנית, כוללת פתיחת בטן והחדרת הצינור. השניה, באמצעות אנדוסקופ, הצינורית מוחדרת דרך הוושט לקיבה וממנה מוצאת דרך דופן הקיבה וחלל הבטן אל החוץ. התוצאה זהה - הזנה ישירות לקיבה ללא מעורבות מערכת עיכול עליונה. נועה

23/02/2003 | 16:56 | מאת: תיאה

אחרי שנודע לי שאני רגישה ללקטוז, טעמתי כארבע כפות קצפת והבטן הגיבה ממש-ממש לא טוב, יכול להיות שבגלל כמות כזו קטנה נגרמו שילשולים וכאבי בטן?

24/02/2003 | 13:58 | מאת:

תיאה שלום, לקטוז הינו סוג של סוכר שמקורו בחלב ולכן הוא גם נמצא בתוצרי החלב. ישנם מוצרים המכילים יותר לקטוז מהאחרים כגון שמנת, חלב, לבן, יוגורט ( כלומר יותר מוצרי החלב הניגר ) ואילו גבינות קשות ביחוד הצהובות כמעט ואינן מכילות לקטוז. הרגישות ללקטוז הינה מאוד אינדיבידואלית, ויש אנשים הסובלים מחסר מוחלט באנזים המפרק את הלקטוז, שמו לקטאז. לכן אם הקצפת מקורה בשמנת שמוקרה בחלב, כן היא יכולה לגרום לתגובה קשה, בהתאם לרגישות שלך. האופציה העומדת בפניך היא לבחור מזונות ללא לקטוז או דלים בלקטוז, וכן ניתן לרכוש בבתי מרקחת את האנזים עצמו ולהוסיף לאוכל בהתאם למלצות. כיום יש בשוק חלב דל לקטוז, ושמנת צמחית ממנה ניתן להפיק קצפת שלא תגרום לכאבי בטן. המלצתי, גשי לדיאטנית בקהילה אשר תדריך אותך באופן מפורט, ותעזור לך להבחין בין מזונות אסורים לבין מזונות שהינך רגישה אליהם יותר. בברכה, דנה

23/02/2003 | 13:48 | מאת: אירנה

שלום רב, לפני כמה שבועות התחלתי בטיפול אורטודונטי ליישור שיניים. אני סובלת מכאבי חניכיים ( זה נורמאלי לטיפול כזה). אני כרגע במצב של תינוק חסר שיניים או לחילופין זקנה בלי שיניים. אני מסוגלת לאכול דברים רכים במיוחד כמו פירה וגבינות רכות למיניהם. עם קציצות למשל או אורז או ירקות אני כבר מסתבכת... שאלתי היא, איך אני יכולה לגוון את התפריט שלי בתנאים אלו כדי לקבל את כל אבות המזון והויטמינים??? אני כבר לא יכולה להסתכל על פירה ושוקו..... S. O. S

אירנה שלום! קודם כל, מבחינה תזונתית חשוב לקחת בחשבון כמה זמן תישארי במצב זה. אם מדובר על תקופה קצרה, ואת במצב תזונתי בסיסי טוב, אין צורך לעשות סלטות באויר אלא לחכות בסבלנות שיכולת הלעיסה שלך תשוב לקדמותה. אם מצב זה נמשך זמן ארוך, אז וודאי שיש צורך לדאוג לתזונה טובה ומגוונת במקרם המתאים ליכולת הלעיסה שלך. אפשר לשנות מרקמו של כל מזון כך שיהפוך להיות מתאים - גרוס גס, טחון, ונוזלי. אם את לא מצליחה לאכול די ירקות ופירות בצורה זו ואת חוששת שאין לך די ויטמינים ומינרלים, את יכולה לבלוע כדור מולטיויטמין להשלמה. אם מדובר בזמן ארוך ואת במצב תזונתי שאינו טוב, או חולה במחלות נוספות עם השלכות תזונתיות, מומלץ לפנות לדיאטנית לבניית תוכנית הזנה מתאימה. נועה

23/02/2003 | 04:04 | מאת: ממ

שלום רב אני בן 25 כשנה וחצי לאחר ניתוח להוצאת גידול מהחלק התחתון של המעי הגס שבמהלכו הוצאו כשלושים ס"מ מהמעי הגס . כמו כן בעקבות הניתוח עברתי טיפולים כימיים והקרנות לאיזור האגן. מאז אותה תקופה יש לי בעיות תמידיות במערכת העיכול ז"א כל פעם , משהו אחר שאני אוכל , מזיק לי, ואני לא יודע מהו . האם יש אפשרות לדעת בצורה וודאית איזה דברים אסור לי לאכול בעקבות הניתוח שעברתי ? והאם המערכת העיכול שלי אמורה לחזור ולתפקד כמו שהיתה פעם ? מתי? מה אני יכול לעשות בכדי לשמור על פעילות מעיים תקינה כך שלא יתעוררו בעיות? עם מי אני יכול להתייעץ בענין בצורה אישית לטובת מעקב ובדיקות נוספות שיכולות לפתור את הבעיה?

25/02/2003 | 15:00 | מאת:

שלום משאלתך קצת קשה להבין מאילו בעיות אתה סובל שלשולים? כמה פעמים ביום? או עצירות?. למה כוונתך משהו אחר שאני אוכל מזיק לי? במה זה מתבטא? במידה ותוכל לפרט קצת יותר, יתכן ונוכל לתת גם מספר המלצות והכוונות. בכל מקרה כדאי לך לפנות לדיאטנית בקופת חולים ועם תשובות לשאלות ששאלתי היא בהחלט תוכל לתת לך יעוץ מתאים וכמובן גם מעקב. ואם ישנה בעיה אקוטית חמורה כדאי לפנות לרופא. בברכה נועה

22/02/2003 | 08:44 | מאת: Susan

יצאתי מבי"ח אחרי כשבוע אישפוז דלקת בכיס מרה (אבנים בכיס מרה) אחרי בדיקת אולטרה סאונד. טופלתי בצום ואנטיביוטיקה (הוזמנתי לניתוח). הדיאטנית שישבה איתי נתנה לי דף של דיאטת דלת שומן. גם ציינה שאסור לי לאכול אבוקדו בגלל שהוא שמן. שאלתי היא האם מותר לאכול חצילים? האם זה לא שומני? אבקש תשובתכם כמו כן האם ישנו תפריט שאפשר לקבל או לשלוח לי (במקום שתגידי לי ללכת לדיאטנית בקופ"ח שזה לוקח בדיוק חודש ימים עד לקבלת התור (נרשמתי) תודה סוזן.

23/02/2003 | 15:12 | מאת:

סוזן שלום ההמלצות לדיאטה דלת שומן אותן קיבל מהדיאטנית במחלקה הן גם ההמלצות שאנו נותנות במקרים כאלו במחלקות שלנו. אינני נוהגת לתת תפריט אישי משום שאיני חושבת כי יש צורך בכך אלא, המטרה לעבור עם החולה על פריטי המזון, שמכילים שומן ולהמליץ לו להפחית את צריכתם. וכפי שציינת מזונות כמו : אבוקדו, טחינה, מיונז, מיוקל, זיתים, אגוזים למנהם, שקדים וגרעינים גם הם שייכים לקבוצת השומנים. לגבי מוצרי חלב אני נוהגת להמליץ להפחית את אחוזי השומן ל1/2 - 5 % . בשרים לאכול רזים ללא עור. ביצה את הלבן אין בעיה לאכול הצהוב הוא המכיל את השומן. להקפיד על מזון לא מטוגן. להשתדל לא להוסיף שמן או מרגרינה. ולסיום גם בשוקולד יש שומן. פירות וירקות אין בעיה לצרוך חופשי ומכאן גם לגבי החציל שהוא שייך לירקות. בסלט חצילים יכולה להיות כמות שומן משתנה תלוי בסלט (חצילים במיונז או על האש ) בסלטים הקנויים יש בד"כ יותר שומן מאשר בסלט שמכינים בבית. מקווה שעזרתי נועה

21/02/2003 | 22:46 | מאת: עדי

שלום! אני אוכלת בערך 4 פרוסות לחם עם שכבה דקה של חמאה בשבוע. ידוע לי שחמאה זה לא בריא. אני בתחילת שנות העשרים ויש לי כולסטרול נמוך מהתקן . שאלתי היא האם להפסיק לחלוטין עם החמאה או שבגילי ובגלל רמת הכולסטרול שלי אני יכולה להמשיך ? תודה מראש

23/02/2003 | 14:44 | מאת:

עדי שלום, חמאה הינה מקור לשומן בתפריט היומי שלנו. אמנם רמות הכולסטרול שלך תקינות, אך אנו מסתכלים על מרכיבים נוספים בחמאה, כגון תכולת השומן הרווי בתוכה, שהינו בעייתי יותר מתכולת הכולסטרול. אנו ממליצים כי עד 10% מהשומן בתפריט מקורו יהיה רווי, והשאר בלתי רווי. החמאה מכילה גם שומן בלתי רווי, ועל כן אינה "נוראית" כפי שאנו נוטים להציגה. מומלץ לצרוך שומן ממקור צמחי ביחוד שמן זית או קנולה או ממרח ויקול. בהשוואה למרגרינה, עדיפה החמאה, הואיל ובמרגרינה ישנן חומצות שומן בהם הגוף אינו יכול "לטפל" והן נתונות לחמצון . לאור מצבך אין כל מניעה מאכילה של חמאה . צריך לזכור, אין מזון מותר או אסור, כל דבר שמגיע בעודף או כל דבר שאנו מונעים מעצמנו לחלוטין יכול לחשוף אותנו לסיכון. לכן ניתן לאכול כמעט מהכל, הכל תלוי במידה. בברכה, דנה

21/02/2003 | 18:39 | מאת: עומר

שלום אני חולה קרוהן ואני כרגע במסגרת של דיאטת דלת-שארית (ללא שארית בכלל). רציתי לשאול מה לא מומלץ לי לאכול במסגרת הדיאטה הזאת ?

25/02/2003 | 14:51 | מאת:

עומר שלום במסגרת דיאטה דלת שארית לאחר התקף כרון אנו נמנעים ממזונות המכילים סיבים כגון: פירות וירקות, דגנים מלאים וקיטניות. בהדרגה ניתן להוסיף מזונות מקמח לבן כגון לחם לבן או מאפה. כמו כן אנו נמנעים ממוצרי חלב עקב החשש מרגישות ללקטוז. ניתן לצרוך חלב דל לקטוז, מעדני סויה, ומוצרי חלב דלי לקטוז כמו יוגורט, גבינת קוטג' ומוצרי חלב מעובדים אחרים. כדאי להוסיף בהדרגה עפ"י היכולת וההרגשה. מומלץ גם להמנע מצריכת מזונות שומניים. ולהעדיף אורז או אטריות (פסטות) על תפוחי אדמה, משום שהללו נחשבים גם כמשאירי שאריות במערכת העיכול. בהצלחה נועה