פורום תזונה קלינית
האם יש לך המלצות לתזונה לחולה סרטן בכבד שכתוצאה מכך הכבד כמעט לא מתפקד וגם הבילירובין גבוה. אשמח עם תתני מס' המלצות
רונית שלום! כמובן שחסרים לי הרבה פרטים כדי לתת תשובה מתאימה אבל אם את מתארת מצב מתקדם של המחלה בו תפקוד הכבד נפגע כתוצאה מהממאירות, מזון כל שהוא לא ישנה הרבה, לטוב או לרע. אם המצב הוא שונה, ובכל מקרה, מומלץ לפנות לדיאטנית המחלקה האונקולוגית, המכירה את החולה, למתן ייעוץ מתאים למצבו העכשווי. נועה
האם יש אפשרות לשנות את היחס בין ה-HDL לldl
דפנה שלום! היחס כמובן יכול להשתנות לטובה עם ה - HDL עולה, ה - LDL יורד או ששניהם מתרחשים במקביל. די קשה להעלות HDL וידוע כי הגורם המשפיע ביותר הוא פעילות גופנית. לכן כדאי להגביר תדירות ועצימות פעילות גופנית כדי להעלות HDL. את ה - LDL מורידים באמצעות דיאטה בה מפחיתים שימוש בשומן רווי (שומן שמקורו מהחי) ומגבילים את כמות הכולסטרול הנצרכת (בהתאם לרמות ה - LDL). נועה
האם ליוגורט מחלב עיזים או כבשים יש יתרונות שאין ליוגורט מחלב בקר?
רון שלום! יתרונות אם קיימים, מתייחסים לאכות הטעם ותו לא. נועה
מהם המושגים האלה? איזה מזונוות עשירם בחומרים אלה?
נתי שלום, אוקסלאטים ופורינים הינם מושגים בעיקר בהקשר לאבני כליה. חומרים אלו במקרים מסויימים שוקעים ברקמות בגוף ביניהן בכליות. אוקסלאט הינו חומר המצוי בכמות גדולה מזונות הבאים :גבעולים ועלים של סלק, עולש, בטטה, תרד, תאנים, אוכמניות, שזיפים, כל משפחת התותים, קקאו, תה, שקדים, אגוזי קשיו ועודף ויטמין C. הוא נמצא גם במזונות אחרים אך בכמות קטנה יותר. דיאטה דלת אוקסלאטים ניתנת במקרה של אבני כליה ממקור אוקסלאט וכן במחלות אחרות המופיעות בנשים. פורינים הינם חלק מהרכב החומר הגנטי הנמצא בגרעין התא. החומר הופך בגופינו לחומצת שתן השוקעת בפרקים וכן בכליה. ( כאשר שוקעת בפרקים המחלה נקראת גאוט ). מזונות עשירים בפורינים :איברים פנימיים, אלכוהול, אנשובי, סרדינים, אספרגוס, כרובי, פטריות וכמות גדולה של בשר לסוגיו. איני יודעת למטרת שאלתך, אך אם הינך סובל מאחת מהבעיות הנ"ל, אין לראות בזה המלצה לטיפול, ועליך לפנות לרופא/דיאטנית מטפלת בקהילה לטיפול אישי. בברכה, דנה
בבדיקת דם מצאו לי 210 כולסטרול אני מבינה שזה מעל הרצוי-אילו מאכלים כדאי לי להפסיק לאכול? משקל גוף הוא 56 ק"ג וגובה 165.
ענת שלום! ממי הבנת שאלו ערכים גבוהים? אלו בהחלט ערכים נורמלים. יותר חשוב להתייחס לרמות ה - LDL ו - HDL (כולסטרול טוב ורע). לפי הנתונים שמסרת בלבד, אין כל צורך שתגבילי את עצמך. נועה
לא קיבלתי תשובה על שאלתי מהדף הקודם לגבי גפרית דו חמצנית המוספת לפירות יבשים ויינות - האם זה מסוכן? רון.
רון שלום! לא נשכחה, פשוט אין לנו מידע בנושא. אפשר לנסות לברר דרך שרות המזון של משרד הבריאות. נועה
שלום, בני בן 4.5 חודשים. האם כדאי להתחיל להוסיף למזונו פירות וירקות. הבנתי כי כדאי להתחיל בירקות. האם נכון? באיזה ירק מומלץ להתחיל וכן באיזה פרי? נאמר לי כי לא כדאי להתחיל בגזר, אכן? האם יש להוסיף לירק עצמו תוספת כלשהי?
איה שלום! אני מנצלת את שאלתך כדי לחזור ולשלוח לינק להנחיות משרד הבריאות להזנת התינוק הבריא: http://www.health.gov.il/public/baby/feed/index.htm את מוזמנת לקרוא בעיון את הפרק לגבי מעבר למזונות משלימים. אשמח לענות לשאלות שעדיין ישארו פתוחות. נועה
בבקשה תתנו לי אפילו הערכה גסה כמה קלוריות לעזאזל? אני פשוט מכורה
גם אם את מכורה, אין צורך למלא אותנו בשאלה החוזרת על עצמה. אנו משתדלות להשיב תמיד בהקדם האפשרי. אני נותנת לך הערכה גסה כי אין לך נתונים מדוייקים - לפי דעתי לא פחות מ - 200 קק"ל. את יכולה פעם אחת לקנות מאפין בגודל דומה לזו שאת אוכלת, באריזה עם תווית מזון ואז תקבלי תשובה קרובה יותר למציאות. מקווה שתצליחי להגמל! נועה
במסגרת לימודי תזונה לכיתה ט אני מלמד את נושא התזונה האם קיימת במקום כלשהו טבלה מפורטת המציגה משקל תקין או לא תקין אני יודע שהשנה פורסמה טבלה שונה ? אשמח לקבל טבלה מפורטת של משקלים וגבהים אני יודע מחשבים את זה לפי משקל חלקי גובה בריבוע אבל נאמר לי כי טווח התוצאות השתנה אשמח לקבל מידע מעודכן ומהו המקור שלו ? אביב
הטווח הוא בין 20-25 . כאשר בגילאים עליהם אתה מדבר רצוי שזה יגיע עד 22.5
אביב שלום! טווח ה - BMI התקין העדכני ביותר הוא 25 - 18.5. חשוב לזכור שהוא מתייחס למבוגרים. כיתה ט' זה גיל שעדיין נחשב גיל גדילה וטווחי ה - BMI שונים בו. לגילאי 15, באופן גס זה 24 - 18. שאלתי אליך, מה אתה מתכוון לעשות עם הממצאים? מה תאמר או תציע לבני הנוער שיגלו שהם מחוץ לטווח (מעליו או מתחתיו)? איך תתמודד עם מערכת הלחצים של גיל זה והבעיתיות של דימוי גוף והסיכוי הגבוה יותר של הדרדרות להפרעות אכילה? נועה
א. אני עדיין מחכה לטבלה או סקאלות שנמצאים ברשות תזונאים ב. למי שיש בעיה,אני מציע לפנות לתזונאי שיתן לו עצה טובה ואמרתי להם כי ההורים שלהם משלמים הרבה כסף לקופות החולים ומיסי בריאות ומגיע להם להיפגש עם תזונאי/ת אני אומר להם לשים פס על הסובב אותם ומראה להם את האנורקסית הידועה שרואינה בעיתון מעריב ופורסמו הצילומים שלה לפני ואחרי אין לי מושג האם היא חייה ? בקיצור צריך להילחם בתופעה
בעקבות מחלת הצליאק של אמא שלי, התפתחה אצלה רגישות משנית ללקטוז. היא צורכת רק מוצרים מחלב עיזים. השאלה היא האם היא יכולה גם חלב כבשים? האם יכולה להיות רגישות גם לחלב הכבשים?
רחל שלום! אי סבילות ללקטוז היא בעיה שמתעוררת בד"כ כאשר אוכלים כמות גדולה מדי של לקטוז. לקטוז קיים בכל סוגי החלב, בכמות גדולה יחסית בחלב ובמוצריו הניגרים והרבה פחות במוצרים הרכים. כמות מזערית קיימת במוצרים הקשים. זאת בשל המצאות הלקטוז בחלק המיימי של החלב. כאשר אין מים - אין לקטוז! זה נכון לגבי כל סוגי החלב ולא חשוב מאיזה בהמה הוא נחלב. ההבדלים בכמות הלקטוז בין חלב עיזים וחלב פרה הם לא משמעותיים, 4.45 ו - 4.6 גר' ל - 100 מ"ל. לעומת זאת לחלב כבשים יש הרכב תזונתי שונה בכל הפרמטרים וכמות הלקטוז בו היא מעל 5 גר' ל - 100 מ"ל. שוב אדגיש, לא צריכה להיות כל בעיה עם אכילת גבינות חצי קשות וקשות, גם מחלב זה. נועה
אני קצין בצבא, סובל יותר מ - 5 שנים ממיגרנה לאחרונה מצבי הוחמר, דבר שפוגע קשות בתיפקודי, שאלתי - האם ניתן להתאים לי דיאטה מדורגת שתמנע את החמרת המיגרנה או תבטל אותה לחלוטין?
ניסן שלום, הטיפול במיגרנה צריל לכלול התייחסות וטיפול בהיבטים נוספים באורח החיים מלבד בתזונה (גישה הוליסטית). בחלק ממקרי המיגרנה יש לתזונה השפעה כגורם אלרגני. מומלץ לבדוק בשיטת האלימינציה. להימנע לתקופה מסויימת מיין, שוקולד, חלב, תפוזים, ביצים, בוטנים ועוד. טיפול שיאצו או דיקור יכולים לעזור. יש צמחי מרפא ותוספי מזון שיכולים לעזור. טיפול במתחים ופעילות גופנית נכונה. מציע לך לפנות לפורום נטורופטיה לקבלת מידע נוסף. אגב, אני אישית טיפלתי בהצלחה, בגישה הוליסטית, במספר מקרי מיגרנה. לבריאות צביקה קורן
כמה קלוריות במאפינס שוקולד בינוני ואם אפשר מהו הרכבו התזונתי.
שלום, אין דרך לדעת במדוייק מהו הרכבו של המאפינס וכמה קלוריות יש בתוכו, הואיל וישנם סוגים וגדלים שונים, וכן הרכבים שונים. הדרך לחשב הינה מאוד פשוטה, לקחת את כל הרכיבים ( קמח, שוקולד, קקאו, סוכר, ביצים וכו' ). לחשב כמות ולחשב עבור כל מוצר כמה קלוריות יש ולראות כמה מאפינס יוצאים מן הכמות הזאת ולחלק. מוצרים שלא כתוב עליהם ערך קלורי, אפשר בטבלת מזונות למצוא. בברכה, דנה
לא אכפת לי לקבל הערכה גסה. תודה
מה הערך התזונתי של פריכיות אורז? וגם, האם בדגים יש ברזל?
רונית שלום הערך התזונתי של פריכיות האורז רשום על גבי אריזת המוצר. בדגנים יש ברזל, אולם כמות הברזל שונה מדגן לדגן וכן תלוי האם מבושל או טבעי. דבר נוסף מבחינת הכמות של הברזל אין זה המקור האידאלי ישנם מזונות המכילים יותר ברזל. כמו כן כדאי לציין כי זמינות הברזל שהוא מהצומח (יכולת ניצול ע"י הגוף) היא פחותה מאשר ברזל שמקורו בחי מאחר וישנם בצמח חומרים המעכבים ומפריעים לספיגת הברזל. נועה
התכוונתי לדגים, לא לדגנים.
האם יש מקום לטיפול בארטריטיס בכרובית טריה לא מבושלת? אם כן האם יש לזה ביסוס בספרות? מקורות?
משה שלום, לאחר חיפושים רבים בספרות ובאינטרנט לא מצאתי כל ביסוס לטענה זו. ארטריטיס נובע מסיבות שונות וישנם מספר סוגים המוגדרים ע"י הרפואה. מרבית המחקרים אשר בחנו מזון או תוסף מזון מסוג זה או אחר לא הגיעו למסקנות חד משמעיות ומובהקות באופן סטטיסטי. ישנם אנשים הנמנעים ממזונות כאשר מרגישים כי אלו מחמירים את הדלקת, אך התגובה שלנו למזונות שונה מאדם לאדם ואין המלצה חד משמעית. ידוע כי אם מקור הארטריטיס הינו מחומצת שתן כלומר גאוט, ישנם מזונות שרצוי להמנע מהם כגון: איברים פנימיים, אלכוהול, כרובית סרדינים ואכילת בשר בכמות גדולה. לכל אורך כל המאמרים והסקירות הספרותיות היתה מסקנה חד משמעית אחת לגבי תזונה והיא כי ירידה במשקל או שמירה על משקל גוף תקין משפרת באופן משמעותי את מצבו של המטופל. כמו כן ניתן דגש לגבי תזונה מגוונת עשירה בפירות ובירקות, דגנים מלאים, דלת שומן ככל שניתן, במיוחד שומן רווי. כיום ישנם מאמרים הבוחנים את יכולתה של חומצת השומן אומגה - 3 כטיפול אנטי דלקתי, אך טרם נמצאו הוכחות חד משמעיות. כמו כן ישנם הטוענים כי ירקות/פירות ממשפחת הסולניים מחמירים דלקת כגון : עגבניה, חציל, תפוח אדמה ועוד, אך גם זאת לא הוכח. לגבי כרובית ושאר קרובי משפחתה המצליבים ( כרוב, ברוקולי, כרוב ניצנים ), הם נמצאו חיוניים במניעת סרטן מעי הגס, אך ללא אזכור ליכולתם בטיפול בארטריטיס באופן ספציפי. המלצתי, אם אינך סובל מגאוט, המנע ממזונות הגורמים לך באופן אישי להחמרה בדלקות, שמור על משקל גוף תקין, באם לא פנה לדיאטנית אשר תוכל לעזור לך לרדת במשקל, והקפד על טיפול תרופתי בהתאם להמלצות הרופא המטפל. בברכה, דנה
אני צריכה לקחת ויטמין c, כדורי ברזל,כדורי אבץ ,וסידן.זאת מחוץ להורמונים וזוטון כדור להורדת חומציות הקיבה. מאחר וצריך לקחת חלק מהכדורים רחוק מחלב ועוד כל מיני הגבלות החלטתי לקחת את ברזל אבץ וויטמין c לסרוגין כל כדור פעם ב3 ימים.האם יש ערך ללקיחה שכזו? ברור לי שריכוז החומר בדרך זו לא גבוה מידית אך לתקופה ממושכת אולי זה יעיל ? תודה
שלום, איני חושבת שנטילת כדורים אחת לשלושה ימים עדיפה על נטילתם באופן יומי, למרות בעיות של עיכוב וכדומה. את הברזל מומלץ לקחת לפני כל הכדורים והמזון או לפחות שעה אחרי. ניתן לקחת כדורי ברזל יחד עם ויטמין C וזה אף משפר ספיגה. ( רצוי לקחת בבוקר לפני תחילת היום). מזון המכיל סידן, אבץ וכדורים סותרי חומצה מורדים את ספיגת הברזל. את תוספת האבץ יש ליטול בנפרד גם מסותרי החומצה וגם מתוספי הברזל. גם את הסידן רצוי לקחת לפני סותרי החומצה, כי סידן נספג טוב יותר בסביבה חומצית. לכן רצוי את סותרי החומצה לקחת לפני השינה. בברכה, דנה
הייתי רוצה להתייעץ עם הדיאטיקנית בקשר לבני. הוא בן שנה ומקבל בבוקר ובערב בקבוק עם תחילף מזון לתינוקות. בשאר היום הוא אוכל אוכל רגיל. האם אפשר להחליף לו את הבקבוק לחלב רגיל? או שזה עדדין מוקדם מדי?
חגית שלום! בגיל שנה בהחלט אפשר כבר לתת חלב רגיל. עם זאת, המלצת משרד הבריאות כיום היא להמשיך ולתת תכשיר מזון לתינוקות עד גיל שנתיים ולא חלב. הסיבה - התאמה תזונתית טובה יותר לצרכים התזונתיים בגיל זה. חלב פרה (בכמויות שפעוטות שותים), עשיר מדי במרכיבים כמו חלבון ומינרלים. כמו כן, מינון הויטמינים והמינרלים שבתכשיר המזון לתינוקות מבטיח צריכה נאותה מהם בשלב בו צריכת ירקות ופירות טריים בכמות ובמגוון הנדרש עדיין אינה מגיעה להמלצות. נועה
שלום רב. אני בחורה רזה יחסית (1.78, 63 ק"ג) בת 33, אך מזה כחמישה חודשים שמתי לב שהשמנתי מאוד באזור הבטן ולכן מהרתי להרשם לחדר כושר. היום לאחר התמדה באימונים 5 פעמים בשבוע, ירדו מאוד ההקפים שלי, רזיתי מאוד ברגלים ובישבן. אני משלבת אימון אירובי ועבודה על השרירים ושרירי הבטן שלי מאוד חזקים. למרות כל זה נראה שהשומן פשוט "נתקע" באזור הבטן העליונה ושום דבר לא מזיז אותו משם. האם יכולה להיות לכך סיבה בריאותית?
מיכל שלום! פיזור השומן בגוף הוא בד"כ פונקציה של מין, גנטיקה משפחתית וגם לגיל תפקיד (בגיל המעבר ידועה התופעה של השמנה בטנית אצל נשים). אין כל ערבות לכך שפעילות גופנית אינטנסיבית, גם כזו הממוקדת באזור הבעייתי, תבטיח ניצול של שומן זה לאנרגיה. גילך עדיין אינו מבוגר כ"כ ולפי נתוני המשקל והגובה שמסרת, את באמת רזה כך שהמילה השמנה לגבייך קצת לא מתאימה. לא ציינת האם את לאחר לידה/ות. את סובלת כרגע מבעיה אסטטית (מבחינתך). שווה להתייעץ בחדר הכושר לגבי תרגילים מתאימים (שוב, לא בטוח שזה יעזור). נועה
אני בהריון שבוע 38. אני סובלת משיעול כרוני מרגיז. הרופא שלל דלקת ריאות ואמר שלא ניתן לתת לי כעת שום תרופה. מה ניתן לעשות מבחינת תזונה או משהו טבעי שיכול להקל על סבלי הרב? תודה
מאירה שלום! ההגדרה של שיעול היא חומר (כל שהוא - ליחה, מזון) שנמצא על מיתרי הקול ומגרה אותם. השיעול מטרתו להוציא חומר זה החוצה. אין מזונות שימנעו זאת, יש אולי דרך אכילה שתמנע הגעת מזון לשם (אם זה אכן מה שקורה). כל זה מחוץ לתחום ההתמחות שלנו. צר לי שלא ניתן לעזור. נועה
מאירה שלום, לא כתבת אם זה שיעול יבש או עם ליחה. בכל מקרה הפתרון הוא חיזוק המערכת החיסונית בשתי צורות: א. על-ידי הימנעות ממוצרים מזיקים כגון: קפה, תה, קקאו, מלח, צבעי מאכל, שימורים, ממתיקים מלאכותיים, בשר אדום, עודף מוצרי חלב ועוד., ב. צריכת שפע פירות וירקות, רצוי מגידול אורגני. לדוגמה: לחסה יש השפעה חיובית על מערכת הנשימה. בנוסף, ירקות מבושלים, דגנים וקטניות. מיץ ירקות המורכב מגזר, מלפפון, סלרי וסלק עשוי להועיל. לתקופה של שבוע את יכולה לנסות לקחת ויטמין C ואבץ המחזקים גם הם את המערכת החיסונית. לשתות בבוקר ובמשך הים מים עם כמה טיפות לימון. לשתות תה צמחים המורכב מ: טיליה, ורבנה, מליסה, עשב לימון. בהצלחה, צביקה קורן
צביקה שלום! אשמח מאוד אם תועיל להזדהות במקצועך או לימודיך אשר מאפשרים לך לתת עצות טיפוליות. גם אם אינך בעל מקצוע, ראוי לציין זאת. נועה
רק עכשיו ראיתי את תשובתך. תודה תודה תודה מכל הלב. לקחתי לתשומת ליבי.
שלום! רציתי לדעת אם יתכן ויש קשר בין תזונה לקויה/ חסרים תזונתיים והתנפחות בלוטות לימפה ? תודה מראש
שירה שלום! אם קיים קשר הרי שאינו ישיר. בלוטות לימפה "מתנפחות" בתגובה לזיהום בגוף (בד"כ בקרבתו - דלקת גרון תגרום להתנפחות הבלוטות בצוואר). תזונה דלה ולקויה ומצב גופני ירוד תורמים להחלשות מע' החיסון ולכך שהגוף רגיש יותר להתפתחות זיהומים. נועה
שלום לך אני שנים משתמשת בתה לידו ,ביגלל עצירות כרונית הייתי רוצה שתמליצו תחליף טבעי שיכול לעזור.התחלתי עם סיבים תזונתיים ומשקה אלוורה אבל זה לא ממש עוזר... תודה
נאווה שלום! בהתחשב בתוספת להודעתך, מאוד חשוב שפני למומחה גסטרו (רצוי במרכז בו יש גם ייעוץ דיאטנית) למתן פתרון כולל לבעיה כי יש קשר הדוק בין הדברים. נועה
שלום בעבר לקחתי את הכדורים ובסונר התגלו לי מעט אבנים בכליות. האם כדורים אלה גורמים לאבנים? האם חשוב לקחת אותם בדרך מסוימת כמו לפני השינה או דוקא באמצע היום כשאני בתנועה? האם יש להרחיקם ממזון מסוים? תודה על העזרה
נתי שלום, אבנים בכליה יכולות להיות ממספר מקורות. ישנם מקרים בהם מדובר באבני סידן או אבני חומצת שתן או אבני אוקסלאט. אין אני יודעת את מקור האבנים אצלך, אך גם אם מדובר באבני סידן אין להגביל צריכת סידן בדיאטה אלא לשתות הרבה - 10-13 כוסות נוזלים ביום. במחלות חום או כשחם מאוד בחוץ יש להגיע ל - 15 כוסות ביום. יש לצרוך מזונות הגורמים לשתן להיות חומצי בו הסידן מסיס יותר כגון בשר ומוצריו, דגים, ביצים דגניים וגבינות קשות. גם אם האבנים הינן אבני אוקסלאט מומלץ אף לצרוך הרבה סידן כי אלו יוצרים יחד מלח קשה תמס במערכת העיכול ומונע ספיגת אוקסלאטים. כמו כן יש להמנע מצריכה מוגברת של מלח, הגורם לאיבודי סידן דרך השתן. להמנע מתוספת ויטמין D ו - C. גם כאן מומלצת שתיה מרובה כ - 3 ל' ביום.כמו כן יש להמנע ממזונות עשירים באוקסלאטים, ולצרוך דיאטה עשירה במגנזיום וויטמין B6. אבני חומצת שתן יש להגביל במזונות עשירים בפורינים. כמו כן חשובה שתיה מרובה ויצור של שתן בסיסי, בו חומצת השתן מסיסה יותר, אכילה של מזונות כגון : פירות וירקות, חלב ומוצרי חלב ניגרים ולהמנע מאלכוהול. לפירוט המזונות עליך לפנות לדיאטנית בקהילה להרכבת תפריט בהתאם לסוג האבנים. בברכה , דנה
שלום לך, בעלי , אדם בריא בד"כ בן 38 עוסק בתחום ההייטק. בימים של לחץ מסיבי בעבודה מתלונן על התחלת כאב ראש - מיגרנה בשעות 16:00-17:00 , זאת לאחר שאכל ארוחת צהריים בשרית , משביעה . מה המלצותייך לגביי אכילת ארוחה קטנה , חטיף וכו' בשעות הללו על מנת למנוע את המיגרנות הללו כיוון שבימים שכאלה שעות עבודתו נסחפות גם הלאה. מה מהמזונות יכול להמריץ את זרימת הדם , לתת אנרגיה שיוכל להמשיך בעבודתו ?? כנ"ל לגביי שתיה , אנא התייחסי במסגרת המגבלה של אכילה במשרד. תודה , יולי
היי, אולי ישנה אפשרות לאכול פרי במשרד. עדי
יולי שלום! אין ממש קשר ברור בין אכילה (או חוסר אכילה..) לכאבי ראש ומיגרנה אבל זה בהחלט הגיוני, כמו שחוסרים אחרים כמו נוזלים או שינה משפיעים. בכל מקרה מומלץ לכל האוכלוסיה לאכול 6 ארוחות ביום, 3 עיקריות (לא מאוד גדולות) ו - 3 ארוחות ביניים קטנות, כך שאין כל מניעה תזונתית שבעל יאמץ שיטת חלוקת מזון זו. ארוחת ביניים כזו יכולה להיות מנת פרי או מעדן חלב או 3-2 ביסקוויטים או סנדוויץ' או גרנולה בר. יש הרבה אפשרויות, כולן טובות ומספקות אנרגיה בשלב זה של היום. רק אומר שמכיוון ואיני מכירה את הרגלי האכילה של בעלך והאם הוא במשקל תקין, הרי שלא בטוח שהעצות שייעצתי טובות ספציפית לו. נועה
יש לי מספר שאלות: 1.אני צריכה לעלות 3 ק"ג במשקל במשך 3 ימים, האם זה אפשרי?אם כן ,מה הכי כדאי לאכול? (לא להמליץ לי על משקאות מועשרים) 2.האם עליה במשקל כתוצאה מאכילת שומרים כרוכה בטווח הרחוק לאי ירידה במשקל או בירידה איטית יותר מהשמנה כתוצאה מאכילה מבוקרת(פחמימות,חלבונים וכו') 3.
דלית שלום! 1. תאורטית זה אפשרי. בפועל עלייך לאכול כ - 9000 קק"ל. 2. מה זה שומרים? 3. ? בלי צחוק, אם את זקוקה לעזרה, יש הרבה מסגרות טיפוליות אליהן ניתן לפנות. בין אם תזונתיות, רפואיות, נפשיות או משולבות. אם תרצי לפרט יותר, אשמח לנסות לעזור. נועה
תודה רבה לך נועה,אני שגיתי בשאלה 2 והנה התיקון ועוד שאלה. האם עליה במשקל שנובעת מאכילת שומנים ומתוקים גורמת בטווח הרחוק לירידה איטית יחסית ללירידה הנובעת מאכילה מבוקרת? האם תוספת ק"ג במשקל בגוף מאכילת מתוק ושומן נחשב כק"ג במשקל בגוף מאכילת פחמימות+חלבונים וכו'?
נועה שלום רב, תודה על תשובתך לגבי הסידן ןהחלב. אכן הפעם הצלחתי לפתוח את הלינק. קראתי את המאמר, ובדיוק לפני שהשתכנעתי סופית, ראיתי בסוף הכתבה לינק למאמר דומה בנושא: http://www.tevalife.com/article.asp?id=278 המאמר הנ"ל שולל צריכת חלב. בנוסף GUBI ציין בדף הנוכחי של הפורום שהחלב מכיל חומר האוטם את ספיגת המעי. נושא הודעתו: חבל על החלב. האם הדברים הכתובים בלינק ששלחתי ודבריו של GUBI אינם נכונים? תודה, רון.
רון שלום! מבחינתי מיצינו את הנושא. תאלץ להחליט או ללמוד ולהעמיק בנושא זה בכוחות עצמך. בברכה נועה
שלום רב !!! אישתי בצעה ניתוח קיצור כיבה. ( הקיצור הכיבה עובדה על בסיס של הכנסת טבעת לגוף, יעל ידי הכנסת נוזלים למערכת הטבעת יש הקטנת הטבעת ובדרך זו יש את השליטה על כמות האוכל שמוכנס) נכון להיום היא, אוכלת רק אוכל נוזלי ( 10 ימים שלאחר הניתוח), ובעיקר בין 8-10 כוסות שתיה נכון שהיא קבלה את הפורמת של הדיטנית הקלינית של בית החולים סורוקה, חסר לה את הערכי הקלוריות לכל אבות המזון . השאלה היא האם אפשר לקבל דרך כל שהיא את טבלאות, עם יש דבר כזה של אבות המזון ( השמח לקבל בפקס 04-9082855 או במידה ויש אתר אינטרנטב נושא לקבל את כתובתו ) אודה על עזרתכם יואל שלי
יואל, אולי לדיאטנית בסורוקה יש את אותה טבלה? אם לא, אז בכל חנות ספרים יש. עדי
יואל שלום! אני ממליצה לך בחום לא להסס ולפנות לדיאטנית המטפלת מסורוקה. אתה יכול גם וודאי להתקשר למחלקה לתזונה בסורוקה. נועה
הייתי רוצה לדעת את השפעת נתינת תוספי מזון לחולה סרטן מבוגר - גיל 70 האיש מקבל טיפולים כימוטרפיים והקרנות. האם כדאי לתת מגה דוזות של קב' ויטמיני B 1000 מ"ג ויטמין C וכמוסות שמן דגים?
רז שלום, בזמן טיפולים כימוטרפיים והקרנות לא מומלץ לתת טיפול בתוספי ויטמינים, בוודאי שלא במגה-דוזות. הויטמינים עלולים לפגום בטיפול עצמו ולהוריד מהאפקטיביות שלו. אין כל בעיה עם ויטמינים הנמצאים באופן טבעי במזון. נגה.
תודה רבה, נגה
שלום איפה אפשר למצא ברשת ערכים של מזונות שונים רצוי בעברית
משה שלום! אם אתה מעוניין בקלוריות בלבד, יש מנועי חישוב בעברית. הכי נוח למצוא דרך google או netex. באנגלית יש כבר מאגרי מידע מאוד נרחבים הכוללים את כל הערכים התזונתיים (קלוריות, פחמימות, שומנים, חלבונים, ויטמינים, מינרלים, יסודות קורט, סיבים, חומצות אמינו וחומצות שומן). במנועי החיפוש תקליד את המושג: food composition. בהצלחה נועה
נועה שלום רב, הפניתי שאלה לדנה בעמוד הנוכחי אבל לא קיבלתי עדיין תשובה ובכל מקרה אבקש את התיחסותך: דנה כתבה שבבשר הקוקוס יש 30 גר שומן רווי (מתוך 34 גרם שומן כללי) ל-100 גרם. מכיוון שבופלים (שנחשבים למזון לא בריא) יש 5 גר' שומן רווי ל-100 גר' (1/6 מקוקוס), אם אני לא טועה זה נראה שבקוקוס יש המון שומן רווי! . האם קוקוס דומה לקצפת או סטיק בקר מבחינת שומן רווי? ואם כן, לי נראה שכדאי להמנע ממנו. מה דעתך? אגב מה זה חלב קוקוס? אני מבין שזה לא מי הקוקוס (שדנה טענה כי בהם אין שומון רווי). רון.
רון שלום, ראה התייחסות לשאלתך בתאריך בו נשלחה השאלה. בברכה,דנה
רון שלום, שומן רווי הוא מיותר ואין לו שום תועלת בריאותית. עקרונות התזונה המאוזנת מורים שיש לצרוך כ 30% מסך האנרגיה היומית ממקורות שומניים. זה לא הרבה לכן עדיף לצרוך שומנים חד בלתי רוויים (כמו שמן זית) ורב בלתי רווים (שומשום, אגוזים ושקדים). מוטב להימנע מצריכת קוקוס. יש כל כך הרבה מוצרי מזון בריאים... לבריאות צביקה קורן
גם שמן פשתן ו/או גרגרי פשתן בשילוב עם יוגורט עיזים אורגני או מחית לופה לפי שיטת BUDWIG הידועה. נ.ב- נמסר לי מפורום קנדי שאני משתתף בו כי היתה לה תאונה בביתה (שיברה כתף ויד) וכי היה מרותקת למיטה. היא בת 94. אחת מעמודי התווך של המאה הזו בתרומתה בתחום התזונה והרפוי.
שלום רציתי לדעת האם יש איזשהו קשר ידוע בין אכילת פטרוזיליה לבין עצירות??
אין קשר.
דנה שלום! לא ידוע לי על כך. באיזה כמויות מדובר? פטרוזיליה טריה? נועה
נועה שלום ! האם דעתך השלילית על חלב סויה חלה גם לגבי מוצרי סויה אחרים כגון תחליפי בשר? האם רצוי שצמחונים (שלא אוכלים בשר אבל כן אוכלים מוצרי חלב) יצרכו מוצרי סויה כתחליף או ימנעו מכך ? תודה
נעמה שלום! יצא לי שם של "משמיצת" סויה? אני מצטערת עם התקבל הרושם הזה. סויה כשלעצמה ויחד עם כל הקטניות היא מרכיב בריא ומבורך בתפריט. ההשגות שלי הן לשימוש בסויה כתחליף (בין עם לחלב או לבשר), זאת משום שהיא אינה תחליף מלא אמיתי ומי שמשתמש בה ככזו, עלול לסבול מחסרים תזונתיים משמעותיים. בחלב הכוונה היא בעיקר לסידן. בבשר הכוונה היא לברזל ול - B12. סויה כתחליף לבשר לאנשים שאינם אוכלים בשר כלל יכולה לספק באמת חלבון בערך ביולוגי יחסית גבוה ורוב הויטמינים והמינרלים שבשר מספק. B12 קיים רק במזונות מהחי כך שאכילת מוצרי חלב, ביצים ודגים יכולה להיות מספיקה (זה מאוד אישי - המזונות אותם צמחונים אוכלים ואיך הם משפרים את רמות הויטמין בדם שלהם). ברזל קיים גם במזונות הנ"ל וגם במזונות מהצומח (מהם הזמינות הביולוגית שלו אינה גבוהה). צמחונים יעשו טוב אם יאכלו קטניות באופן כללי (וכתחליף החלבון אם מוצרי חלב, ביצים ודגים אינם בתפריט). צעד חכם נוסף מצד האדם צמחוני יהיה לעשות בדיקות דם כל שנה בכדי לוודא שאין חוסרים תזונתיים במרכיבים שדנו בהם ואחרים. במידה וחוסרים כאלו מתגלים, יש לקחת תוספים תזונתיים ספציפיים לפי המלצת דיאטנית או רופא. נועה
שלום רב רציתי לברר האם יש תזונה המתאימה לבעיות הנובעות מכיס המרה? ממה כדאי להימנע?
אני ממתינה לעזרה יש משהו בפורום שיכול לעזור?
יעל אם תעשי חיפוש באתר באמצעות המילים כיס מרה או אבנים בכיס מרה תמצאי תשובות שכבר נתנו בנושא בהצלחה נועה
במידה ועדיין מחפשת תשובות לשאלותיך: הייתי במצבך. להימנע מכל דבר הכולל יותר מ 5% שומן ל100 גרם. אם אפשר גם פחות. להמנע משומן רווי. בנוסף, להמנע גם מזיתים ומאבוקדו. מבחינת בשרים: עוף או הודו ללא שומן גלוי (לבקש בסופר שינקו משומן).להמנע משמנים לגמרי! כל דבר שמכניסים לפה - לבדוק ממה עשו אותו. להמנע מסלטים (חומס, טחינה וכו") תעשייתיים, רסק עגבניות תעשייתי וכו' - לעשות הכל בבית כשאת שולטת על כמות השומנים שמכניסה. פסטרמה - קיימת היום דלת שומן, ועוד...פשוט להיות מודעים לכל דבר שנכנס לפה. פיצוי - מותר לאכול מרשמלו וסוכריות גומי. בנוסף - המלצה לבעלי האבנים הפעילות - ללכת ולהוציא את כיס המרה, ויפה שעה אחת קודם. לא כולם יודעים כי אחד הסיבוכים של אבנים בכיס המרה זה דלקת בלבלב - יכול לקרות כשאבן פשוט יוצאת לה מכיס המרה. דלקת בלבלב אותה חוויתי באופן אישי כתוצאה מהאבנים היא מחלה קשה עם סיבוכים ולעיתים אף תמותה. לכן - לא לזלזל ולהיות מודעים. been there, done that - להוציא את כיס המרה!
אני בדיאטת השמנה(עוד מאט הסיפור) עם אני רוצה להשמין יותר ברגליים, אז אני צריכה לאכול בעמידה?עם אוכלים מהר חוץ מי זה שהקיבה לחוצה, אפשר להשמין יותר מהר? (על תדיאגו זה לא הדרך שלי להשמין) אני שואלת בשאלה רטורית. אוקי אז ככה, פעם הייתי שמשמנה אפילו שמנה (אני בעלת נורא נטייה להשמנה) אני בת 16, עשיתיד יאטה בהתחלה כסח אחר כך עליתי כמובן, אחר כך עישתי דיאטה לאט לאט כמו שצריך ובאמת רזיתי לטוב, שניגמר לי התקופה עם הדיאטנית שלי פחדתי להשמין למכו שהייתי והמשתכי עם הדיטאה אפילו אכלתי טיפה'לה מידי פעם או פעם. פחות עד שהיום הגעתי למצד שאני מטר 52 ושוקלת 40!, אוקי אז אני אצל תזונאיית שהיא אלכה ולאט לאט אני יעלה היא אמרה לי למשקל 44, התפריט שהיא נתנה לי ניראה נורא סביר ולא להשמנה היא אמרה שעם התפריט הזה אני אני ייעלה כל שלושה שבועות 300/400 גרם, לי ניראה כיאלו אני ייעלה יותר כי יש לי נטייה, קודם כל היא אמרה לי להפסיק עם כל הספורט שעישתי רק פעם בשבוע שעה אחת ג'ז זה מספיק לי, ואני כל יום עושה 150 כפיפות בטן כי תמיד הייתה לי בעיה של התמכרות של הכפיפות וגם אני עושה מתיחות אבל לא משנה זה לא מוריד בקלוריות. אני רק מתאמנת על שפגעטים וכאלו כדי שאני יצילח עוד לעשות מידי פעם או פעם. זה התפריט : בוקר: יוגורט יופלה עם פרי 3% בית ס פר: לחמניה עם טונה מיונז פסטרמה טחינה כל מה שבלי. צהריים: איזה מוצר סויה או בשר שיהיה 250 קלוריות, וליד זה איזה מנה פירה או פסטה או משהו כזה 3 כפות, (אני יודעת שזה קצת, אבל ביינתים) אחר הצהריים: שתי פירות, שאני אולכת פרי אחד היא יודעת וזה לא משנה לה.ממש. ערב: שתי חתכיות פשטדיה עם בצק שיש בזה כבר יבצים וירקות וכל זה וליד 5 כפות גבינה איזה שאני רוצה 5% ועוד ירוקת או ריגלים או מאודיים מה שבראש שלי, לקינוח או בלילה עוד יגורט כמו שבבוקר. מותר לי 5 מסטיקים ללא סוכר ו 5 סוכריות ללא סוכר, עם אני רוצה אני יכולה פחות סוכיורת יותר מסטיקים או להפוכו..... עכישו לשאלה שלי: אני לא יודעת עם למשל מותר לי אוכל סיני וכל מיני כאלו ושינצלים וקציצות של אמא שלי אני לא יודעת כמה לשים כי אינ ל יודעת עם זה 250 קלוריות בדייוק, ואני לא ידועת הרבה דברים. עם כאילו היא תוסיף לי לתפריט סתם נגיד כל יום וופלת פסק זמן(290 קלוריות) ושוקו-קרלו. אני ישמין מהר מידי נכון? ואני מפחדת גם לא לעושת פעילות גופנית ואז להשמין מידי ואז ייה הלי קשה לחזור לכושר שלי. מה שכן אני פעם כן פעם לא עולה במדרגות 60 מדרגות וכל יום יורדת במדרוגת, ופעם אחת בשבוע ג'ז שעה זה מספיק?
אני -ממש- רוצה לעלות כבר במישקל אני יודעת שזה לא טוב לעלות ישר כמו שזה לא טוב לרדת ישר אבל נגיד למי שצריכ הלעלות 4 קילו, הכי טוב שכל חודש כמה היא תעלה???? ועוד משהו, אני כל המזן נורא לחוצה, ואני נורא מפחדת שבגלל זה אני הוריד עוד קלוריות מקווה שלא.
את חייבת לעלות במשקל,זה נורא מסוכן להיות תת-משקל אולי זה יפריע למוח ויופיעו בעיות רציניות,את צריכה לשקול בין 46ל-57 קילו
אילו ירקות/מזון מרכך יציאות???? תודה
היי סמדר, אני לא רוצה לעשות פה פרסומת. שלחי לי אמייל ואשלח לך משהו שאולי יעניין אותך. עדי
סמדר, תשתי המון מיים. עדי.
לסמדר ודנה, אנא ראו תשובה שכתבתי בפורום תזונה ודיאטה. בכל מקרה מאד לא מומלץ לצרוך תוספים משלשלים! לטפל בבעיה בתזונה!
סמדר שלום! מזון המכיל בתוכו סיבים תזונתיים מסיסים - קליפות של ירקות ופירות, סובין שיבולת שועל וקטניות. כמו כן שתייה מרובה של מים והקפדה על פעילות גופנית. אני מצטרפת להמלצה לא להשתמש בחומרים משלשלים, אחרת אין לזה סוף! במקרים קשים, מומלץ לפנות למומחה גסטרו. נועה
יצאתי מבי,ח אחרי התקף של אבנים כיס מרה לפני ניתוח קיבלתי דיאטת דלת שומן שאלתי היא האם מותר לי לשתות בירה או יין? אבקשכם תשובה מהירה ותודה מראה
רז, אני חושבת שזה המקום לשאול דיאטנית של בית החולים בו טופלת. עדי
רז שלום התשובה היא כן . המטרה של ההנחיות התזונתיות לאחר התקף אבנים בכיס המרה ולפני ניתוח היא להפחית את הכאבים ולהקטין את הסיכוי להתקף נוסף (לא למנוע לגמרי), ע"י כך שמשתדלים להפחית את התכווצות הכיס הגורמת לתזוזת האבנים ועשויה להכניסן לצינור המרה שם הן עשויות לגרום דלקת וכאב. ככל שאנו צורכים פחות שומן במזון כיס המרה צריך להפריש פחות מרה ולכן מתכווץ פחות. נועה
בעלי בן 53 אינו מעשן אבל שמן בשכיבה יש לו המון ליחה היינו אצל מומחה ריאות בדקנו אלרגיה וגסטרו נתן לו כדורי קונטרולוק הוא גם הפסיק מוצרי חלב. הליחה קצת נחלשה אבל הוא סובל. הוא לא מוכן ללכת שוב לרופא או מקור אחר. לכן אני אטפטף לו מידע בעדינות. האם יש מוצרי מזון נוספים הגורמים ליחה? תודה רבה.
מירושקה שלום, תופעת הליחה והקשר שלה למזון טרם הוכח באופן וודאי, והקשר בין ליחה ומוצרי חלב אף חלש עוד יותר. אלרגיה למוצרי חלב לרוב לא מתבטאת בייצור ליחה וכן לא מזונות אחרים. מקור הליחה הינו במערכת הנשימה ויכול לנבוע מאלרגיות אחרות כגון אבק. אפילו בשאלתך ציינת כי הליחה לא השתפרה באופן משמעותי ובעלך עדיין סובל, ובכל זאת עדיין אינו צורך מוצרי חלב. למוצרי חלב חלק חשוב בתפריט היומי, כמספקי הסידן העיקריים בדיאטה. ככל הידוע לנו אין מזונות ספציפיים הגורמים לליחה, פרט למזונות הגורמים לאלרגיה באופן מובהק. המלצתי גשו למומחה אלרגיות לברור העניין. בברכה,דנה
היי, ארוחת הצהריים שלי מורכבת בעיקרה - אם לא כולה - מ "שניצל עוף טוב" או איזה שניצל של טבעול. ברור שאין זו דיאטה בריאה. מה ההשלכות של דיאטה שכזו? רונן ק
היי רונן, אתה מכניס לך עוד מלא מלחים מיותרים לגוף. עדי
רונן אם ברצונך חוות דעת על הדיאטה שלך דרוש פירוט מלא יותר של אכילתך במשך היום. משום שעל סמך אכילתך בצהרים אי אפשר לקבוע זאת. יתכן שזה מה שאתה אוכל כל היום, יתכן שאתה משלים חסרים בארוחות אחרות או בין הארוחות . ולכן לא ניתן לענות לשאלתך. נועה
ארוחת בוקר: קורנפלקס עם חלב סויה ותפוח או בננה. קפה, תה או מים. צהריים: כאמור שניצלים. לאחרונה התחלתי להויף קצת ירקות קפואים. ערב בדרך כלל שני פרוסות לחם עם חומוס או ריבה. במשך היום גזרים תפוחים בננות ולחם עם איזה ממרח. מדי פעם ביצים. דרך אגב, ידוע לך על קורנפלקס בלי תוספת של ברזל (למה התחילו להוסיף תוספים לכל מה שזז?)?
ידוע שעגבניה כדאי לאכול לאחר חימום בשל שיחרור ליקופן. שאלתי: האם קיימים פירות וירקות אחרים אותם עדיף לאכול מבושלים על פני טריים? לדוגמא סלק וכרובית. ניתן לאכול אותם טריים (אמנם פחות טעימים) וגם מבושלים. דנו בעבר בנושא בעיית איבוד הויטמינים בבישול. אז האם עדיף לאכול סלק וכרובית טריים (או שמא בדומה לעגבניה ערכם התזונתי עולה בבישול)? מה לגבי פירות וירקות נוספים? קראתי בספר שסלק מכיל חומרים נוגדי סרטן כשהוא לא מבושל האם זה נכון? בתודה מראש, רון.
רון שלום! אין לי תשובות ספציפיות בשבילך לגבי ירקות אלה. ההנחיה שאדם צריך לאמץ לעצמו בכדי להנות מכל היתרונות התזונתיים של ירקות היא לגוון. לגוון בסוגי הירקות, צבעיהם, לאכול עלים, שורשים, את פרי הצמח ואת זרעיו וגם לגוון באופן ההכנה - טרי, מבושל, מאודה, מוקפץ. כך לדוגמא שנתת, עגבניה - טריה היא מאוד עשירה בויט' C אך מבושלת היא תורמת ליקופן. זה בריא וזה בריא, זה נחוץ וזה נחוץ. לכן מומלץ גם וגם! נועה
למה לא עונים לשאלת הבייגל?? בנוסף - האם מישהו יודע כמה קלוריות יש בקפה נמס ובשחור (הכוונה לאבקה ל- 100 גרם) זה לא מצויין על האריזה (דבר שהוא בפני עצמו נראה לי לא בסדר)
חיה שלום! עניתי לשאלתך המקורית. לשאלתך לגבי קפה, כמות הקלוריות למנה (1 כפית אבקה או 1 כוס קפה מוכן) היא קטנה ביותר: 5 - 3.5 קק"ל. יש חוקים המחייבים את חברות המזון לדווח על גבי האריזה את הערכים התזונתיים אך יש מוצרים שאינם חייבים בדיווח. ייתכן וזהו אחד מהם משום שכמות הקלוריות למנה היא זניחה. נועה
האם מותר לחולי סכרת לשתות יין, לאכול פסטה ,אורז, תפוחי אדמה?
לי שלום! שלושת פריטי המזון שציינת מותרים לחולי סוכרת אך בהגבלה. ההגבלה צריכה להקבע ע"י הדיאטנית המטפלת על פי סוג המחלה, אופן הטיפול התרופתי בה, גיל, משקל, מין, הרגלי אורח החיים של החולה ועוד פרטים רבים. אני לא יודעת למען מי את שואלת אך התשובה ברורה - טיפול אישי של דיאטנית ייתן את התשובות הנכונות ביותר לאותו אדם באופן ספציפי. כל תשובה אחרת לא תהיה מספיק מקצועית או אחראית. נועה
הוזכר ששומן קוקוס מכיל שומן רווי. שאלתי היא האם השומן הרווי נמצא בפרי הקוקוס בלבד או שגם מי הקוקוס הנמצאים בפרי מכילים שומן רווי? מהי כמות השומן הרווי בקוקוס? האם היא גבוהה וכדאי להמנע מאכילת קוקוס?
רון שלום, מן הקוקוס מייצרים מס' מוצרים : הפרי עצמו ( החלק הבשרני ) מי קוקוס חלב קוקוס שמן קוקוס החלק הבשרני של הפרי, שמן קוקוס וחלב קוקוס מכילים תכולה גבוהה של שומן רווי ( כ - 80% מסה"כ השומן במוצר ). מי קוקוס אינם מכילים שומן . ב - 100 גר' פרי ( החלק הבשרני ) יש כ - 34 גר' שומן שמתוכו 30 גר' שומן רווי . אין כל המלצה לא לצרוך קוקוס, פרט לאנשים הסובלים מנטיה לעודף שומנים בדם, וגם אלו יכולים לצרוך ממוצר זה, בכמות מוגבלת. אין המלצה גורפת לא לאכול קוקוס , וכל המלצה כזו תהא באופן אינדיבדואלי למטופל ולמצבו הכללי. בברכה, דנה
דנה שלום רב, 30% שומן רווי בבשר הקוקוס, נשמע לי המון!!! בוופלים שנחשבים ללא בריאים יש 5% שומן רווי. אז לא ברור לי מדוע את לא חושבת שיש להתנזר מכך? רון.
שלום רב, מהם סוגי הדגנים המכילים גלוטן ואילו אינם מכילים גלוטן?
אבי שלום! הדגנים שמכילים גלוטן הם: חיטה, שעורה, שיבולת שועל ושיפון. הדגנים שבוודאות אינם מכילים גלוטן הם: תירס ואורז. פחמימות נוספות שניתן לאכול: תפו"א, קטניות. כדאי להתייעץ עם דיאטנית מומחית לצליאק או עם העמותה לגבי סוגי מזונות נוספים. חשוב לציין שיש קמח חיטה מיוחד שאינו מכיל גלוטן והוא מותר לשימוש. נועה
לאור בעיית הביוב: איזה סוגי דגים מותרים לאכילה ואיזה אסורים? ברור שסלמון וטונה מותרים כי הם מיובאים מחו"ל. אך מה לגבי דניס, בס, וכול'. דגי ים אפילו אם הם גדלים בבריכות דגים בים סוף, אם אינני טועה הם מושרצים בים התיכון. האם יש הנחיה ברורה איזה דגים (ופירות ים) מותרים ואילו אסורים לאכילה?
רון שלום לאור זיהום מי ים התיכון המלצות משרד הבריאות כפי שגם פורסמו בעיתון יום חמישי: מותר לאכול דגים שגדלים בברכות או דגי ים סוף וכנרת וכן דגים המיובאים מחו"ל. כמובן שהדגים האסורים הם דגי ים תיכון, עד פירסום הנחייה חדשה. נועה
לנועה שלום רב, ברור היה לי שדגי הים התיכון אינם מותרים לאכילה. אך כשקונים דגים קשה היכן הם גדלו. שאלתי היתה איזה זנים של דגים מותרים לאכילה. האם דניס ובס למשל מותרים או לא? האם הם גדלים בים התיכון? לדעתי כן ורק אח"כ מועברים לבריכות דגים (שאינני יודע היכן נמצאות). רון.
שלום , אני אם לילדה בת שנתיים ומגיל שנה הילדה חולה המון לפני כחודש הלכנו לרופא קונבנציונלי שעשה הסבה לרפואה סינית . הוא המליץ לנו לשנות את התזונה של הילדה השינויים העיקריים הם : לא לאכול חיטה , לא לאכול מוצרי חלב פרה רק מוצרי צאן לא לאכול ירקות חיים ולא לאכול תפוזים ניתן רק פומלה ואשכולית. שאלתי היא האם גבינות צאן מכילות סידן כמו חלב פרה והאם אי אכילת חיטה יכולה ליצור בעיה בעתיד. אשמח לקבל תשובה
אילנה שלום! לא כל ההנחיות ברורות לי ומבלי להבין את הרציונאל על פיו הרופא הזה פועל, קשה לי לתת התייחסות לתזונה שהוא מציע לבתך. מכיוון שבכל זאת את פונה ושואלת, לגבי מוצרי חלב עיזים, יש בהם תכולה כמעט זהה של סידן לאלו של חלב פרה כך שאין בעיה. לגבי חיטה, היא כשלעצמה אינה הכרחית אך יש צורך להחליף בדגנים אחרים כבסיס פחמימתי (תירס, אורז, שיבולת שועל, שעורה וגם תפו"א). יכולה להווצר בעיה אם לא אוכלים כלל ירקות טריים כי חסרים מס' ויטמינים שנהרסים בבישול. אם היא אוכלת פירות טריים אז זה יכול לחפות על בעייה זו. אשכולית ופומלה דומות מאוד מבחינה תזונתית לתפוז כך שפה באמת לא ברור על מה ההמלצה שלו מתבססת. בכל מקרה, כאשר מקבלים הנחיות לשינויים תזונתיים, מומלץ לבדוק האם לא נוצר מצב שמוותרים על משהו שהכרחי לבריאות ללא אפשרות לתחליף הולם. טוב עשית שפנית. נועה
לביתי בת השנה יש בעיות אכילה , היא מסרבת לאכול, היא נולדה במשקל 3340 ושוקלת היום 8360. אני ממש מחריכה אותה לאכול והיא מסרבת ואף עושה קולות של הקאה ולפעמים מקיאה. כמו כן אני מציעה לה לאכול בעצמה והיא לא מוכנה אפילו לאכול במבה. היא מרגישה חתיכה וישר מקיאה , אני מאוד מודאגת ולא יודעת למי לפנות. בטיפת חלב הם אומרים שזה בסדר ורופא נתן לי פורמולות של תוספי מזון שהיא לא מוכנה לאכול אותם. ביתי ינקה עד 11 חודש והומלץ להפסיק את ההנקה בנוסף היאשותה רק מים. אשמח לפנות למרפאה שמתפלת בכך גם באופן פרטי או לכל מטפל שמבין בתחום.
שלום לך! התחום שכדאי לך לפנות אליו הוא ייעוץ של קלינאית תקשורת המתמחה בבעיות בליעה או מרפאה בעיסוק. נניתן לפנות באופן פרטי או דרך מכונים להתפתחות הילד. כדאי לברר דרך קופת החולים. נועה
שלום. אני מבקשת המלצות לגבי תזונה נכונה למי שיש לו אבנים בכיס המרה. תודה.
אנה שלום! אם תעשי חיפוש בפורום לפי מילות המפתח "כיס מרה", תמצאי תשובות לשאלתך. נועה
שלום רב . האם אי פעם הוכח במחקרים מדעיים כי צריכת סידן בונה עצמות ואם כן , אזי כיצד ישנם ארצות באפריקה שם לא שותים חלב כלל והם לא סובלים מאוסטאופורוזיס כמו במערב ? האם חלב סויה מומלץ יותר מחלב פרה ? תודה ושלום
ציון שלום! התשובה לשאלתך היא כן, במחקרים רבים אין ספור. סידן וזרחן לבניית העצמות מגיעים לגופנו רק דרך המזון, הגוף אינו יודע ליצור חומר זה יש מאין. סידן קיים במזונות ממגוון מקורות בריכוזים משתנים. יכולת הספיגה של הסידן בתאי המעי אינה אחידה, ישנם סוגי מזונות מהם הסידן נספג ביעילות וישנם אחרים מהם הסידן נספג בחוסר יעילות רב. כך יש קשת מזונות, מכאלה עם כמות סידן רבה שנספגת הייטב, ועד כאלה עם כמות נמוכה שכמעט ואינה נספגת. מוצרי החלב נחשבים אידאלים כמקור לסידן משום שכמות הסידן רבה וגם ספיגתו במעי יעילה. בסויה כמות לא מבוטלת של סידן אך גם מרכיבים צמחיים נוספים אשר פוגעים בספיגתו במעי. לאור נתונים אלה, ההמלצה הגורפת היא להעדיף חלב. סויה מומלצת אך לא כתחליף לחלב. לגבי אפריקה: א. מהיכן הנתונים על כך שלא שותים חלב כלל? ב. מהיכן הנתונים על כך שלא חולים באוסטאופורוזיס? כאן יש לציין שתוחלת החיים שם נמוכה (50 שנה) ולכן רובם פשוט לא מגיעים לגיל בו המחלה הזו מתחילה לתת אותותיה... נועה
נועה שלום רב, אני נוהג לשתות מדי בוקר מיץ פירות ׁאותם אני מערבב בבלנדר עם חלב סויה, בהנחה שחלב סויה עדיף על חלב פרה שמכיל שומן כולסטרול ועוד דברים לא בריאים. במחקר אחרון שקראתי בנושא (ולא זכור לי היכן) טען הכותב שחלב פרה נועד לעגלים ולא לבני אדם. אז עכשיו לא ברור לי מה יותר בריא. האם המלצתך לשלב בין שניהם? אגב, למרות שאני שותה רק חלב סויה (למעט המעט חלב שבקפה), אני כן אוכל גבינות (שמקורן בחלב פרה). בתודה מראש, רון.
ברצוני לציין, כי הנושא של חלב וסידן שנוי במחלוקת. לכל המפקפקים ומהססית, אני מציע לקרוא את ספרו של ד"ר אריה אבני: תעזבו את העטינים שלי. שם גם הוא מצטט מחקרים בדבר הנזקים הבריאותיים של החלב ומוצריו. בנוסף, יש אתר באינטרנט WWW.nomilk.com המכיל הרבה מידע ומחקרים נגד מוצרי החלב. מוצרי חלב מכילים שאריות תרופות, הורמונים וחומרי הדברה  הם גורמים לאלרגיות (במע' הנשימה, עור, עיכול)  מכילים שומן רווי וכולסטרול, נמצא קשר ישיר לתמותה ממחלות לב  להרבה אנשים יש אי סבילות לסוכר החלב (לקטוז) ולחלבון (קזאין) עלול לגרום לחוסר ברזל, סוכרת נעורים, סרטן השחלות, אוסטיאופורוזיס, קטרקט  כאבי בטן אצל תינוקות (קוליק) ראוי לציין, כי משרד הבריאות לא ממליץ להזין תינוקות עד גיל שנה בחלב פרה (דימומים במערכת העיכול, קשיי עיכול ועוד)... אגב, ב 100 גר' חלב פרה יש 100 מ"ג סידן בעוד שב 100 גר' שומשום יש 1,100 מ"ג סידן. ומשפט לסיום, קפה ומלח גורמים להפרשה מוגברת של סידן מהגוף ויש גם חומרים נוספים שמשפיעים לרעה על הספיגה כגון: קקאו, סוכרים, חלבון מהחי ותרופות. העצה שלי היא לא לקבל כתורה מסיני כל מה שמקובל להגיד בנושא החלב ולבדוק את הנושא מכל הכיוונים. לבריאות צביקה קורן
צביקה שלום! אני מסכימה איתך שיש דעות לכאן ולכאן בנוגע לחלב אך לא נראה לי שיש מחלוקת לגבי תכולת הסידן וזמינותו הביולוגית במוצרי חלב. אני חושבת שהתייחסנו כבר רבות לנושא החלב בפורום זה ובצניעות אבקש רק לציין כי אנו עוקבות ומכירות את הספרות המדעית בנושא. ד"ר רוזן (מנהלת הפורום) אף כתבה את הדוקטורט שלה בדיוק על הנושא הזה כך שלא נראה לי מתאים להתייחס לתשובותינו כאל כאלו הנשלפות מהמותן. ודבר אחרון - את עצתך האחרונה אני מאמצת בלב שלם! נועה
האם מומלץ לאכול סרדינים על עצמותיהם ? תודה .
אבי שלום! עצמות ניתנות לאכילה (בתנאי שניתן ללעוס אותן...). עצמות הסרדינים קטנות ורכות ולכן אין בעיה מכנית לאוכלן. היתרון באכילת עצמות - מקור לסידן שהינו בעל זמינות ביולוגית גבוהה. לכן ההמלצה היא אכן לאכול סרדינים עם העצמות. נועה
האם גבינת קאש שנימכרת במשקל במעדניות היא 5% שומן?
ענת שלום כל מה שעליך לעשות הוא לשאול במעדניה בד"כ הם יודעים כמה אחוזי שומן יש על המוצר הנמכר. יתכנו כמה סוגים של כמה חברות עם אחוזי שומן שונים. נועה
שלום, לפני מספר ימים נודע לי, לאחר בדיקת רגישות, שאני רגישה ללקטוז ברמה גבוהה (רכוז המימן ההתחלתי היה 6 ובסיום הבדיקה - 106), ידוע לי שביוגורט ובקוטג'יש מעט לקטוז, תוכלי לאמר לי באילו מוצרי גבינה נוספים יש כמות מועטה של לקטוז, ובכלל אם בשל רמת הרגישות שממנה אני סובלת - עפ"י הבדיקה , מוטב שלא אצרוך בכלל לקטוז? תודה מראש
שיר - לי שלום ישנם מקרים בהם גם אנשים הרגישים ללקטוז מסוגלים לצרוך כמות מסויימת ביום (המשתווה לזו שבשתי כוסות חלב) וזאת בתנאי שהאכילה היא ביחד עם ארוחה וכמות הלקטוז בבת אחת לא עולה על זו שבכוס חלב אחת (כ 10 גר'). מוצרי חלב המספקים כ 10 גר' לקטוז הם: כוס חלב, שנים ורבע גבעי יוגורט, כגביע ורבע גבינה לבנה, עד שנים וחצי גביעי קוטג', עד גביע ורבע גבינה צפתית 5% , עד 5 כוסות חלב. גבינות צהובות לא הגבלה. גבינות עיזים גם הן מכילות פחות לקטוז. הצעתי לך: מאחר ואת הכמות שאת מסוגלת ליצרוך צריך לנסות ולקבוע על סמך הנסיון, כדאי להתחיל עם כמויות קטנות ובמידה והכמות נסבלת להגדילה בהדרגה. כדאי להקפיד על שילוב המזון מכיל הלקוז עם מזונות אחרים בארוחה. כמו כן לבחון כל סוג מזון בנפרד ולא להכליל מיוגורט לגבי גבינת קוטג' וכדומה. כמו כן כדאי לנסות מעדנים וממרחים על בסיס סויה או טופו כמקור לסידן במידה ואינך מצליחה ליצרוך מזונות מקבוצת החלב בכלל או מעט מידי. דיאטנית בקופת חולים תוכל להמליץ לך על תחליפים נוספים או פתרונות אחרים ולהשלים את התפריט מבחינה תזונתית במידה ואינך מסתדרת בכלל עם מוצרי החלב לכן מומלץ לפנות לייעוץ. בהצלחה נועה
תודה על התשובה המקיפה
האם מישהוא יודע במקרה אם ביגלה (זה שנמכר בקיוסקים עם שומשום או מלח) מכיל מרגרינה או שמן והאם יש בו הרבה שומן רווי?
בנוסף כמה קלוריות יש בכזה בייגל?? (משקל בערך 200 גרם לבייגל)
אסף שלום! מוצר מזון שנמכר ללא אריזה, אין כל דרך באמת לדעת מה הוא מכיל. ניתן רק לשער. השערתי היא שאכן הוא מכיל כמות מסויימת של מרגרינה (אשר נחשבת שומן רווי). לחיה - גם כמות הקלוריות היא השערה (שהרי לפחות כמות השומן אינה ידועה). לדעתי 250-300 קק"ל לבייגלה הקטנים יחסית. גדול כבר יכול להגיע ל - 500. נועה