פורום תזונה קלינית

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - תזונה קלינית - שיבא תל-השומר
15190 הודעות
14864 תשובות מומחה
20/01/2003 | 00:51 | מאת: יעל

שלום! קראתי בתשובה קודמת שנתתם שויטמינים נהרסים בבישול. אני אוכלת רק ירקות מבושלים - לא אוכללת כלל ירקות טריים. אם כך חסרים לי ויטמינים ? אם כן איך ניתן להשלים זאת ע"י תזונה ? תודה

30/01/2003 | 18:37 | מאת:

יעל שלום! ראי תשובתי לרון בעמ' הראשון - יציבות ויטמינים. נועה

19/01/2003 | 23:55 | מאת: תמר

ברצוני לשאול האם ידוע לך ממי ניתן לקבל יעוץ תזונתי-דיאטטי לחולת לופוס+אפלה אשר מטופלת בתרופות רבות? לתשובתך אודה, תמר.

28/01/2003 | 15:20 | מאת:

תמר שלום! טיפול תרופתי בסטרואידים לאורך זמן אכן דורש התייחסות תזונתית אשר ללא ספק מגיעה לך. בקשי מהרופא במטפל הפנייה לדיאטנית דרך קופת החולים שלך. נועה

19/01/2003 | 00:13 | מאת: מיכל

אבי בן 59 סובל כחלק מתופעות לוואי בטיפולים כימותראפיים ממחסור חמור בחלבונים המתבטא בבצקות קשות ב-2 רגליו בייחוד ברגל שמאל המקשות על הליכתו ותפקודו הפיזי והמוראלי. מה ניתן לעשות? מה התזונה המומלצת שתשיב אותו מהר לכוחו? תוך כמה זמן אפשר לתקן חסר כזה?

19/01/2003 | 07:23 | מאת:

מיכל שלום, מחסור בחלבון הוא ביטוי לצריכה לא מספקת של חלבון כתוצאה מהטיפולים איתם מתמודד אביך. על מנת לתקן את המחסור יש להקפיד על צריכת מזונות עשירים בחלבון, עם דגש על חלבון שמגיע מן החי- ביצים, בשר, מוצרי חלב. אם אביך לא מסוגל להגיע לצריכה נאותה של רכיבי מזון (בגלל תופעות לוואי של הטיפול) יש לבנות תפריט המבוסס על העשרות. תוצאות ניתן לראות כבר לאחר עשרה ימים- שבועיים. בכל מקרה, אני ממליצה להפגש עם דיאטנית שמתמחה באונקולוגיה. בהצלחה, נגה

19/01/2003 | 08:58 | מאת: גילי

תודה על התשובה המהירה! יש לי עוד שאלה: מה עם אנשור או אוכל מרוכז אחר שקונים בבית מרקחת? לאבי יש תיאבון מאד מוגבל והוא לא מסוגל לאכול כמויות. איך נתבסס על הכמות המזערית של הביצים והחלב שיאכל (ע וף עושה לו רע.). סבתי לפני מותה קיבלה אנשור בכמויות. ניתן לקחת בלי ייעוץ? תודה מראש!

18/01/2003 | 22:07 | מאת: קרן

לכל המומחים - אני מחלימה מפנקריאטיטיס עקב אבנים בכיס מרה וגם סובלת מבקע סרעפתי. אודה לעצות והנחיות לגבי התזונה הנדרשת בזמן ההמתנה לניתוח הוצאת כיס המרה. בנוסף, האם משהו מכיר את הטיפול התזונתי ע"י דיאטה לאבנים בכיס מרה? כמו גם, אשמח לקבל מתכונים של מאכלים דלי שומן וחומציות (ממה עוד נשאר להנות....?) תודה, קרן

19/01/2003 | 14:59 | מאת:

קרן שלום כאשר ממתינים לניתוח לכריתת כיס מרה ההמלצות הן לתזונה דלת שומן. הגבלת השומן במזון אינה פותרת את הבעיה ומעלימה את האבנים,אלא, מקטינה את הסיכוי להתקפים נוספים וזאת משום שתפקידו של כיס המרה ולתכווץ ולהפריש את המרה כתגובה לאכילת מזון שומני. המרה עוזרת בעיכול וספיגה של השומן שבמזון. כאשר יש בכיס אבנים כל התכווצות שלו עלולה להזיזן ולהכניסן לדרכי המרה שם הן גורמות לדלקת וכאבים. מכאן שהמטרה היא שבמזון שאנו אוכלים יהיה כמה שפחות שומן שיגרה את הכיס להתכווץ. לכן אפשר לאכול מזון בכל צורת בישול מלבד מטוגן (גם בבישול להוסיף כמה שפחות שומן) בשרים לאכול עוף ,הודו ודגים דלי שומן (אם אפשר ללא עור). כדאי להימנע מנקניק, נקניקיות ,המבורגר ובשר מעובד לסוגיו. אפשר פסטרמה דלת שומן או קציצות אפויות או מבושלות מבשר טחון הנטחן במקום ללא שומן. כדאי להימנע מביצי מביצי דגים (איקרה) ומהצהוב של הביצה. גבינות ומוצרי חלב דלי שומן ( גבינות עד 5 % ואם עם אלו מרגישים לא טוב להפחית השומן ל 1/2% . מעדנים עד 11/2% שומן וחלב 1% ). מזונות נוספים השייכים לקבוצת השומנים כמו: מרגרינה, טחינה, אבוקדו, שקדים ואגוזים, מיונז, זיתים, סלט חומוס, שוקולד. זכרי הגבלות אלו הן זמניות עד הניתוח, אח"כ שוב ניתן מרוב המזונות. בנושא החומציות והבקע: אנו ממליצים על מזונות שמגבירים את הלחץ על השסתום בין הקיבה והוושט, וכן ממליצים להימנע ממזונות חומציים שיכולים להגביר את הגרוי בוושט: להימנע מאלכוהול, להימנע מקפה, תה ושוקולד (אפשר תה צמחים ללא קפאין), להימנע משתיית מיצים חמוצים, מזון חריף ומתובלן, משקאות מוגזים. לאחר האכילה להימנע משכיבה. לאכול ארוחות קטנות ותכופות. לשתות מעט בזמן הארוחה, אפשר להגביר שתיה בין הארוחות. להימנע מעישון ולעיסת מסטיקים. בהצלחה נועה

19/01/2003 | 20:48 | מאת: קרן

תודה

18/01/2003 | 16:16 | מאת: נוגה

יש כזאת לחמניה עגולה ויש עוד אחת אבל היא ממש קצת קצת יותר מתקתק לא מריגישם סוכר וזה אבל באיזה חלק של לחמניה זה טיפ'לה יותר מתוק מכירים את הלחמניה? זה יותר משמי מלחמניה עגולה רגילה?

נוגה שלום! צר לי אך שאלתך לא ברורה, האם תוכלי לנסח אותה מחדש? נועה

19/01/2003 | 13:56 | מאת: נוגה

כן אוקי אני שומרת עלה מישקל אבל אינ נורא פוחדת קצת להפריז ולאוכל יותר ולהמשין אני ואלכת כל יום בשעה עשר לחמניה עם משהו.... בקיצור יש לחמניות שפעם הייתי אוכלת שהם טיפה יותר מתוקות למעלה מהלחמניות הרגילות ואני מפחדת לאכול אותם העם את יודעת אליז הלחמניות אני מתכוונת עוגלות כלאו ריגלות שהם קצת יתר כההות למעלה כי זה טיפ'לה יותר מתוק?

18/01/2003 | 14:19 | מאת: זהר ובעז

שלום רב, בתנו בת שנתיים וחצי ומטופלת בתרופה בשם בטנזול (סטרואידים לטיפול בהתקף אסתמה). אחת מתופעות הלוואי של תרופה זו היא תאבון מוגבר. בתנו קבלה תרופה זו בעבר ואכן אכלה יותר, אולם הפעם אכילת היתר הפכה לקיצונית. היא אוכלת פי שלושה מבגיר בעל תאבון בריא, ורוצה לאכול כל הזמן - ללא הגבלה. מעניין שהיא לא מבקשת, כהרגלה, ממתקים, ומתמקדת ב"אוכל" ממש: אורז, בשר, עוף, שעועית, לחם, המון מוצרי חלב ועוד. התרופה הזו ניתנת לעשרה ימים ואז מפחיתים את המינון בהדרגה. היא החלה לאכול כך כיומיים לאחר התחלת הטיפול, ותוך שלושה ימים הפכה לבלון קטן ומתוק. עכשיו אנחנו כבר בשלב הפחתת המינון. אנו יודעים שהתשובה הסבירה ביותר שאת יכולה לתת לנו היא להמתין ולראות מה קורה עם תום הטיפול, אבל אנחנו מעט מודאגים, ולפיכך מעוניינים שתתיחסי לשאלה ברמה ההיפוטתית: בואי נניח שגם לאחר הפסקת הטיפול היא תמשיך לאכול כך: האם יש מה לעשות בנידון עם ילדה כל כך קטנה? תודה רבה, ההורים של עמליה

20/01/2003 | 19:18 | מאת:

עמליה בועז וזוהר שלום! מה שאתם מתארים היא תופעה ידועה בטיפול בסטרואידים ונכון צפיתם את תגובתי.. קודם כל, אפשר לשמוח שאת התאבון שלה עמליה "משקיטה" באוכל טוב ובריא שקרוב לוודאי שלא יגרום לה נזק בתקופת זמן כ"כ קצרה. אפילו עדיף בזמן הטיפול להתרחק כמה שאפשר מפחמימות פשוטות (סוכר ומזונות העשירים בו). תופעה נוספת שמופיעה לעיתים היא צבירת נוזלים, כזו שיכולה להתבטא בפנים אופיניים (דומים לאוגר עם לחיים נפוחות). גם זה אמור לעבור ולהעלם בסוף הטיפול. לשאלתכם, מניסיוננו התאבון המוגבר חולף. עלול להשאר עודף משקל אך בגיל זה אנו איננו מתערבים. בניסיון לשנותו. יש לה מספיק שנים לרכוש הרגלי תזונה טובים אשר בעזרתם לא תסבול מעודף משקל בבגרותה. נועה

18/01/2003 | 10:52 | מאת: דוד

מהי התזונה הנכונה לאישה בהריון, האם הרכב וכמות המזון לה היתה רגילה טרום הריון נכונה גם להיום או שיש צורך לשנות משהו.

20/01/2003 | 13:05 | מאת: עדי

וידיאו שיכול לסייע: http://www.herbalife.com/us/Shared/HBN/HBN_Library/28_56_BTnutformomsbabies_eng.ram דרוש Real Player במחשב: http://www.real.com/products/biz

21/01/2003 | 20:51 | מאת:

דוד שלום! אם תעשה חיפוש בפורום זה על פי מילת המפתח הריון תמצא כ - 40 שאלות ותשובות בנושא, אשר יחד מכסות את הכל (מה לאכול ומה לא, כמה, התייחסויות למצבים ספציפיים וכו'). כמובן שגם קיימים אתרים ברחבי הרשת וקשה לי להמליץ על אחד מסויים אך רצוי להתמקד בכאלה של גופים מוסמכים (משרד הבריאות, קופות החולים, אולי של מגזיני הורות) ולא של חברות מסחריות שמנסות למכור משהו (קיבלת בתשובה של עדי המלצה על אתר של הרבלייף - מבלי להכנס לתוכן הדברים, מבחינתי הם לא מקור ידע תזונתי אחראי). בברכה נועה

17/01/2003 | 17:49 | מאת: אתי

שלום. אני בת 28 גובהי 1.60 ואני שוקלת 65 קילו,וזאת לאחר שכבר לפני כשנתיים ירדו מעליי 20 קילו. כמה לדעתך אני צריכה לרדת במשקל כדי שאראה וארגיש טוב?? אני שומרת על תזונה נכונה רק שלפעמים קצת חוטפת מאחר ואני רק ב"שמירה" על משקלי.יש גם לציין שאנני עושה שום פעילות גופנית,מכיוון שעד לפני חודשיים עשיתי יומיום הליכה במשך מספר חודשים ולא ראיתי שום ירידה במשקלי אפילו לא גרם,לכן המוטיבציה נעלמה לי לחלוטין. תודה רבה מראש

אתי, כן רצוי לחזור לפעילות גופנית!!! אפשר בקבוצה (נגיד חדר כושר) עדי

אתי שלום! קשה לי לקבוע באיזה משקל תראי ותרגישי טוב. זה תלוי אך ורק בך. משקל תקין לגובהך יהיה כל משקל בין 64 ל - 52 ק"ג. במשקל בו את נמצאת את יכולה להיות מרוצה. מה שכן, כדי לשמור עליו או להמשיך לרדת מעט, את צריכה להמשיך ולשמור על תפריט מאוזן המחושב נכון ולוקח בחשבון את רמת הפעילות שלך. זה לא מאוד מסייע להפסיק פעילות גופנית. גם לה יש חלק בשמירה על המשקל והפסקתה עלולה להביא לעלייה חזרה. את יכולה להתייעץ עם בעל מקצוע לגבי סוג הפעילות המתאימה, משך זמן יעיל ועצימות על מנת להשיג המשך ירידה במשקל. נועה

16/01/2003 | 23:05 | מאת: יעל

שלום! כאשר אין שינוי בתזונה אך מוסיפים לאורך החיים פעילות גופנית (חצי שעה אופני כושר או 45 דקות הליכה ביום) מה קורה ? המשקל יורד בגלל הפעילות הגופנית או עולה בגלל בניית שריר ? (או שזוהי לא פעילות רבה מספיק בשביל הורדת משקל או בנית שריר). תודה מראש

17/01/2003 | 09:23 | מאת: adi

יעל, קודם כל, כל פעילות גופנית היא מבורכת!!!! היא אכן מעלה את מסת השריר אבל מורידה את אחוז השומן בגוף. עדי

17/01/2003 | 11:07 | מאת: יעל

עדי, אני יודעת שפעילות גופנית מעלה את מסת השריר ומורידה את אחוז השומן השאלה היא מה בא לידי ביטוי (מה יקרה קודם) עליה במשקל או ירידה במשקל. יעל

19/01/2003 | 09:00 | מאת:

יעל שלום! הפעילות שציינת היא אירובית ובעיקר מסייעת להפחית את רקמת השומן. תדמייני את רצי המרתון - הם עושים פעילות אירובית טהורה וגופם רזה, עם רקמת שומן מועטה. פעילות הבונה מסת שריר היא יותר אנ-אירובית, בעיקר עם משקולות ומכשירים. אם את עושה רק פעילות אירובית, ניתן לצפות לירידה במשקל. נועה

20/01/2003 | 00:12 | מאת: יעל

תודה רבה, שמחת אותי מאוד.

16/01/2003 | 13:22 | מאת: רביד

שלום, בתקופה האחרונה נשמעות טענות רבות ביחס לכמות ההורמונים הנשיים המצויים בתחליפי החלב הצמחיים. בני בן שנה וחצי ומגיל 4 חודשים הוא ניזון, בין היתר, מתחליף המזון "איזומיל". שאלותי הן: 1. האם יש צורך להעביר אותו לתחליף חלב חלבי? 2. מהן ההשפעות האפשריות על "בן" מכמות ההורמונים (הבנתי שבנות עלולות לסבול מהתפתחות מינית מוקדמת ועברי מין מוגדלים)? תודה

18/01/2003 | 11:01 | מאת:

רביד שלום! נושא הפיטואסטרוגנים עדיין בתהליכי מחקר ועוד אין מסקנות ברורות, למעט זה שזהו מרכיב שאינו מצוי בחלב אם ומכאן המסקנה שוודאי שאינו נחוץ לתינוק. אינני יודעת מה הסיבה שבחרת להשתמש בתכשיר צמחי. הממסד הרפואי בראשות משרד הבריאות אינו רואה צורך רפואי אמיתי כיום לעשות שימוש בתכשיר זה, וודאי לא לטווח זמן ארוך. רק לאחרונה התפרסם מחקר אוסטרלי בו נבדקו ילדים בני 10-3 שנמנעו מחלב פרה (מסיבות שונות). הם נמצאו בעלי קומה נמוכה בהשוואה לאוכלוסיית צורכי החלב, וכן בעלי צפיפות עצם נמוכה ונטייה לשברים. טוב יהיה אם תתחילי לתת לבנך תכשיר הזנה המבוסס על חלבון חלב פרה, ובהמשך חלב. נועה

20/01/2003 | 09:38 | מאת: רביד

שלום ותודה על תגובתך המהירה, אחרי 4 חודשי הנקה נתתי לבני תחליף חלב חלבי, אולם בעקבות שפעת והצטננות קשה המליצו לי לעבור לתחליף צמחי. מאז, בכל פעם שאני מנסה להעביר את בני לתחליף חלבי הוא משלשל. האם פשוט להמשיך לתת לו תחליף חלבי והשלשול יעבור? תודה.

16/01/2003 | 13:12 | מאת: ציפי

היי האם יש אוכל שיכול למנוע דיכאון או לגרום לו? מה גורם לשיהוקים?

19/01/2003 | 15:36 | מאת:

ציפי שלום! אני שולחת לך לינק לספר ממש טוב בנושא. מצטערת אבל אני לא מומחית. http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0805062009/qid=1042982663/sr=2-2/ref=sr_2_2/102-2309921-5868163 לגבי שיהוקים, הגורם העיקרי הוא אוויר שנכנס למע' העיכול וגורם לה להגיב ב.. שיהוקים. נועה

19/01/2003 | 22:46 | מאת: Gubi

הי ציפי, שיהוקים הם למעשה התכווצות לא רצונית של הדיאפרגמה. הדיאפרגמה היא שריר בצורת כיפה עגולה הנמצא בתחתית החזה. כמעט תמיד הדיאפרגמה עובדת בצורה תקינה ודרכה עובר אויר שאנו שואפים בדרכו לריאות ודרכה הוא גם עובר כשאנו נושפים אותו החוצה. קורה לעיתים שהדיאפרגמה מגורה ואז היא נפתחת כלפי מעלה בבת אחת. האויר מגיע אל תיבת מיתרי הקול וכך נוצר השיהוק. התכווצויות לא רצוניות אלה של הדיאפרגמה (שיהוקים) יכולים לנבוע מאחד הגורמים הבאים: צחוק חזק ומתמשך דגדוג שינויים בטמפרטורה של הקיבה בליעה של מזון קר או חם מדי אכילה חפוזה מדי הפרעות עיכול חשבתי שמגיע לך לדעת.

23/01/2003 | 00:17 | מאת: אודי

מצורף קישור לכתבה שעוסקת בנושא: http://www.wddty.co.il/alt/depress.html

16/01/2003 | 12:28 | מאת: אידה

אני נוהגת לקחת שמן דגים. אני מרגישה שזה מחזק אותי מאד במיוחד שאני לוקחת את זה יחד עם ביטא קרוטן. אני סובלת מדליות ברגלים אבל לא בולטות. האם שמן דגים מסוכן עבורי? במאמר שקראתי באתר טבעלייף כותב אודי בר שאין סכנה לקחת שמן דגים בכמות סבירה וגם הוא מציין ש"מקסימום זה יגרום לשילשול או טעם דגים בפה?"קראתי באחת השאלות בדף זה על תת קרישיות ואומגה3. אבקש הסבר נוסף. תודה.

26/01/2003 | 15:27 | מאת:

אידה שלום! קודם כל סליחה על העיכוב במתן התשובה. הכוונה היא לתת קרישיות ברמה העלולה לגרום לשבץ מוחי והמטופלת תרופתית. בכל מקרה, כפי שציינתי, נוכחות שתי חומצות השומן החשובות DHA ו - AA בשמן הדגים, מנטרלת את האפקט העלול להווצר. רצוי להתייעץ עם רופא לכלי דם. נועה

16/01/2003 | 12:02 | מאת: נינה

נינה שלום! טרם נקבע גבול עליון לשימוש אך הצריכה היומית המומלצת של ויטמין A היא 800 מ"ג (2600 IU). בבטא קרוטן הכמות היא חצי (כל מולקולה מכילה 2 יחידות ויט' A). נועה

16/01/2003 | 01:11 | מאת: נעם

שלום, לפני שבועיים-שלושה הופיעה כתבה בידיעות אחרונות על גדילת ילדים. בכתבה ניתן מתכון למשקה שכדאי לשתות לפני השינה ומסייע בגדילה. במתכון נכתב בין השאר 2 כפות גדושות חלבון גבינה. מה זה חלבון גבינה? תודה

18/01/2003 | 10:55 | מאת:

נעם שלום! רוב הילדים מקבלים את כל כמות החלבון לה הם זקוקים מהמזון. רובם אוכלים הרבה מוצרי חלב ותוספת של ביצים, בשר, דגים וגם קטניות מביא אותם לכמות הדרושה ויותר מכך. תפקוד הכליות מושפע לאורך כל החיים מצריכת חלבון וצריכה עודפת עלולה לפגוע בו. בילדים צעירים ראוי לזהר. אם יש התוויה להעשרת חלבון אנו לא מהססים, אך יש צורך בקביעה ברורה ומוסמכת. זו צריכה להיות של רופא ודיאטנית. איני בטוחה שכתבה בידיעות היא מוסמכת. אם אתה מתרשם שיש בעיה בגדילה של ילדך, נכון יותר לפנות לרופא ילדים שיעריך את גדילתו ויקבע האם יש צורך לטפל, אולי בדרכים אחרות. חלבון חשוב לגדילה אבל אם הוא קיים בכמות מתאימה, ועדיין הגדילה אינה תקינה, אז צריך למצוא מה הסיבה שהגוף אינו מנצל אותו כראוי. ולשאלתך.. מחלבוני החלב מפיקים 2 סוגי חלבון - קזאין (שייתכן ושמו חלבון גבינה בעברית) ו - whey (מי גבינה). מה היה כתוב בכתבה? אשמח אם תשלח לינק שלה. נועה

15/01/2003 | 19:31 | מאת: שגית א.

ברצוני לשאול - אני בת 28. גובהי 1.65. התחלתי בדיאטה מאוזנת לפני ארבעה חודשים, בקבוצה. כ-1400 קלוריות ליום ופעילות גופנית. ירדתי שלושה קילוגרמים בלבד. ממשקל 65 ל-62 ק"ג. אני משערת כי יש סיבה גופנית לירידה הכה איטית. אולי זה ההסבר - המחזור שלי אינו סדיר. אני מקבלת אחת לחודש וחצי-חודשיים. וכעת, מזה חודשיים וחצי שלא קיבלתי מחזור. האם ישנה אפשרות שהירידה האיטית מקורה בבעיה הורמונלית? אילו בדיקות (הורמונליות או שלא) עליי לעבור כדי לבדוק מה הסיבה לירידה האיטית?

15/01/2003 | 20:19 | מאת: adi

שגית, עד שלא נבדקים - לא יודעים!!! עדי

15/01/2003 | 23:17 | מאת: שגית א

אבל זו השאלה. אילו בדיקות לעשות??

שגית שלום! לפני שאענה לך לנושא ההורמונלי, הרשי לי לציין שמשקלך כעת תקין לחלוטין, במרכז הטווח התקין לגובהך. לכן לא ברורה לי הסיבה הקריטית לדיאטה. אם מבנה הגוף מדאיג אותך, התמידי בפעילות גופנית מחטבת. אינני יודעת מה סוג, אופי ומשך הפעילות שאת עושה אבל היא גם יכולה לתרום לעלייה במסת שריר, מה שמתבטא בעלייה מסויימת במשקל. יש מכשירים בחדרי כושר שבאמצעותם ניתן למדוד אם אכן מסת השריר עלתה ומסת השומן ירדה. אם כן הרי זה נהדר כי זה משפיע על מראה חטוב יותר וממש לא משנה מה המשקל. מה גם שזה תורם רבות למצב הבריאותי. עלייך גם להבין שכאשר אנשים במשקל תקין מעוניינים לרדת במשקל, התהליך הוא הרבה יותר ארוך כי השינוי שהם עושים באורח החיים אינו דרסטי כמו של שמנים והרי הפער הקלורי (בין מה שהיית רגילה לאכול למה שאת אוכלת עכשיו) הוא שקובע את קצב הירידה במשקל. לגבי מצבך ההורמונלי, למחזור לא סדיר יש סיבות, מן הסתם הורמונליות שיכולות להיות קשורות והדרך המתאימה היא לפנות לגניקולוג. קיימת גם האופציה של בדיקת תפקוד בלוטת התריס אך לא נראה לי שזה העניין. נועה

16/01/2003 | 16:42 | מאת: שגית א

שבשניצל רגיל של מאמא עוף שניראה לי בקופסא אפילו רואים כמה שמן יש שם או שזה גם קצת מיםאו דברים אחרים אבל איך זה יכול להיות שיש בזה פחות קלוריות משניצל רגיל של טיבעול?

דנה שלום! זה בהחלט יכול להיות. כל מזון, מכיל קלוריות. שניצל טבעול אינו חף מאשמה זו. אם תביטי בתווית מזון תראי שמלבד קלוריות היא מפרטת גם את מקור הקלוריות - פחמימות, חלבונים ושומנים. כך תוכלי לראות מאיזה מקור אב מזון רוב הקלוריות והיכן יש באמת יותר שומן (לא בהכרח רואים זאת..). נועה

15/01/2003 | 10:35 | מאת: EFRATDOC

האם סוכר חום אכן בריא יותר מסוכר רגיל ומהם יתרונותיו הבריאותיות של סוכר חום בהנחה שהוא כן בריא יותר?

16/01/2003 | 10:51 | מאת:

שלום לך! באופן כללי, סוכר בשימוש בכמויות סבירות, אינו בעייתי. לשימוש מוגזם בסוכר עצמו ובמוצרי מזון עתירי סוכר יש השלכות שליליות על מצב הבריאות הכללי. מבחינה זו, סוכר לבן וחום זהים. ההבדל ביניהם הוא שתהליך הייצור של הסוכר כולל בתוכו זיקוק בו הופך הצבע מחום ללבן. המשמעות, סוכר חום עובר פחות עיבוד תעשייתי. ככל שמזון פחות מעובד, הוא נחשב בריא יותר. זה לא שלסוכר חום סגולות בריאותיות כמו שסוכר לבן פחות מומלץ. דעתי האישית - למי שמשתמש בכמויות קטנות כמו כפית או שתיים בקפה, זה ממש לא משמעותי. נועה

אפרת שלום, אינני יודעת אם כך אכן אומרים, אבל בוודאות אני כן יכולה להגיד שיש סיכון באכילת אפרסמון עבור אנשים עם חומציות פחותה בקיבה (למשל כאלו הנוטלים באופן כרוני סותרי חומצה). במצבים אלו היו מיקרים שסיבי האפרסמון יצרו גוש שלא התפנה מהקיבה או עבר למעי אבל נתקע שם ויצר חסימה, וכתוצאה נדרשה התערבות ניתוחית. מקרים דומים דווחו לגבי אנשים שהפריזו ואכלו סברס בכמויות גדולות בבת אחת. כעקרון, אדם בריא, ללא בעיות במערכת העיכול יכול לאכול אפרסמון וסברס ללא חשש, אך מומלץ לא להפריז בכמויות.

14/01/2003 | 17:57 | מאת: annie

אני נטורופאתית במקצועי, ומבקשת לברר: האם ישנו טיפול נטורופאתי וטיפול תזונתי יעיל בהרפס סימפלקס ?

15/01/2003 | 19:59 | מאת:

אנני שלום! מסקירה ספרותית לא מצאתי דבר למעט תוסף ליזין או דיאטה בה כמות הליזין עולה על הארגינין. בדיאטה, לא הצליחו להוכיח יעילות בטיפול ולגבי התוסף, יש ממצאים שונים לגבי יעילות, קבוצות המחקר קטנות, המינונים משתנים והמחקרים נעשו לפני בערך 20 שנה כך שקשה לי להעריך את ממצאיהם. לגבי הטיפול הנטורופטי - זה השטח שלך ולא אתערב בו. ל - gubi, נשמח אם תזדהה במקצועך, אני תקווה שהמלצותיך מוסמכות. המזונות העשירים ביותר בליזין שאני מצאתי הם דווקא בשר, ביצים, דגים ובאופן מפתיע - תפו"א. נועה

נועה שלום רב, תודה על תשובתך מתאריך 2003-1-8 לגבי תזונת תינוק בן 7 חודשים. לא היה לי מחשב פעיל מספר ימים אז אני מתנצל על התגובה המאוחרת. ראשית אציין שהתינוק מעדיף עדיין תחיף חלב וזהוא מזונו העיקרי (כפי שהמלצת). מספר דברים לא ברורים לי בתשובתך: לגבי פירות: 1. טענת שלמיצי פירות אין ערך תזונתי. כוונתי היא לטחון בבלנדר בננה, מלון אגס ופירות אחרים. בהנחה שיש בפירות אלו ויטמינים. איננו מבשלים את הפירות אלא רק טוחנים אותם בבלנדר. האם גם כך נאבדים הויטמינים? האם עדיין את חושבת שאין לכך ערך תזונתי? ולמה כוונתך בכך שכתבת (להפך)? 2. למה את ממליצה לבשל את הפירות (אז באמת נאבד מהויטמינים) ולקלף את הקליפה (בדר"כ רוב הוטימינים בקליפה)? 3. המלצת על בננה ומיץ הדר. שמעתי שבננה ותפוז מבטלים אחד את השני מבחינת הויטמינים. האם שמועה זו אינה נכונה? לגבי ירקות: 4. אנו מבשלים את הירקות במים (מינרליים) וטוחנים את המרק בבלנדר. האם יש שיטה טובה יותר שבה לא יאבדו הויטמינים והמינרלים? למה כוונתך ב-(תלוי איך מבשלים את הפירות והירקות)? לגבי ביסקויטים: 5. האם אינך חושבת שכדאי להעדיף דברי מזון בריאים יותר כתחליף לביסקויטים? לגבי עוף ובשר: 6. לתינוק עדיין לא יצאו שיניים. האם בכל זאת ניתן לתת לו בשר ועוף? אם כן כיצד? שוב תודה, רון.

רון שלום! ראשית אני שולחת לך קישור להמלצות לתזונת התינוק הבריא של משרד הבריאות: http://www.health.gov.il/public/baby/feed/index.htm שנית, קצת תשובות לשאלותיך: כפי שציינתי, בחודשים הראשונים של החשיפה לירקות ופירות, יש לבשל אותם. הסיבה לכך היא צורך בפירוק ראשוני של הפחמימות המורכבות והסיבים שבהם. את הקליפה מסירים כי היא ממש קשה לעיכול בשלב זה. את הבננה לא צריך לבשל. מגיל 10-9 ח', כבר אין צורך קריטי בבישול. הבישול גורם להרס של מרבית הויטמינים ובריחה של המינרלים למים. גם מה שנשאר מהפירות הקלופים, מבושלים וטחונים, עדיין עדיף על פני מיצים מסחריים (מיצים סחוטים בבית זה סיפור אחר, וודאי שהם בריאים וטובים יותר). שוב אני מזכירה, בשלב זה של החיים, החשיבות של פירות וירקות היא בחשיפה ולמידה של טעמים ומרקמים חדשים, לא כמקור תזונתי עיקרי לויטמינים ומינרלים. מסיבה זו (וסיבות נוספות) כ"כ חשוב להמשיך עם תכשיר הזנה לתינוקות אשר עשיר בכל מרכיבי התזונה, כולל ויטמינים ומינרלים וימשיך להיות המקור העיקרי להם, עד שהילד יהיה מסוגל לאכול מזונות בצורתן הטבעית. * לגבי הירקות אם כן, מרק העשוי ממי הבישול שלהם, יכיל לפחות את המינרלים שבהם. * לגבי הפחמימה, בגיל זה כדאי להשתמש רק בתפו"א ואורז (למרק), קורנפלור או דייסת אורז לפירות ולתכשיר ההזנה. אם אתה יודע שבסקוויט פחות בריא, אל תתן אותו. (אתה לא זקוק במקרה זה לאישור הדיאטנית...). בגיל 9 ח' אפשר להתחיל גם פחמימות אחרות - דגנים ממקור חיטה, שיבולת שועל וכו'. * עוף ובשר, אם הם מבושלים וטחונים, אפשר לאכול ואפילו לשתות (בתוך המרק ירקות) גם בלי שיניים. מקווה שהדברים ברורים קצת יותר עכשיו... נועה

14/01/2003 | 15:23 | מאת: דביבונית

זה נכון כשכאשר אתה אוכל ומתעמל אתה יורד במשקל מהר יותר מאשר מישהו שלא אוכל ומתעמל???

16/01/2003 | 10:44 | מאת:

איך אפשר להתעמל בלי לאכול?? יש פה סתירה! נועה

14/01/2003 | 14:33 | מאת: שלומי

אני מעונין בקורס תזונה במקום מוכר וידוע , עם תעודה מוסמכת מה האופציות ?

15/01/2003 | 11:40 | מאת:

שלומי שלום,- היום יש שני מקומות בלבד המוכרים ע"י המועצה להשכלה גבוהה, נותנים תואר בוגר מוכר ולאחר תקופת הכשרה מעשית גם תעודת הכרה במעמד של משרדהבריאות. האוניברסיטה העברית - קמפוס רחובות. מזכירות חוג בה"ס לתזונה- 9489265-08 מכללת תל-חי - מזכירות בה"ס לתזונה - 6900977-04. בהצלחה.

14/01/2003 | 07:03 | מאת: גלי

בוקר טוב, 2 שאלות יש לי: 1) בימים האחרונים אני סובלת מכמות ליחה בלתי נורמלית. יוצא לי מהגרון ליחה וגם המון נזלת מהאף. מבחינה תזונתית - מה ניתן לעשות ןממה זה נובע? 2) אני בהריון שבוע 34 וסבולת מצרבת איומה שלא מאפשרת לי לישון אפילו דקה. חלב, שקדים וכל זה ממש לא עוזר לי. מה לעשות? תודה.

15/01/2003 | 11:27 | מאת:

גלי שלום, בנוגע לליחה - הגישה של התזונה הסינית דוגלת במזונות מייבשים ומזונות גורמי ליחה. היות ואין לי הכשרה בנושא, אינני יכולה לומר מה לעשות וגם לא לחוות דעה בנוגע ליעילות הגישה. גם ראוי לדעתי לברר עם רופא קונבציונלי אם אינך סובלת מזיהום הדורש טיפול. בכל מקרה, היות ואת מציינת בחלקה השני של שאלתך שאת בהריון, אני מרגישה חובה לציין שיש להיזהר מגישה שתמנע ממך כיסוי של צרכים תזונתיים החשובים לך כרגע. מה הכוונה? אם ידרשו ממך להימנע לדוגמה ממוצרי חלב הנחשבים בגישה הסינית כגורמי ליחה, את עלולה ליצור מצב של חסר סידן. אז בכל מקרה, אם את מחליטה על השיטה חפשי דיאטנית או רופא מטפל שיש להם גם הכשרה ברפואה סינית וגם מערבית. בנוגע לצרבות - הן נגרמות משילוב הלחץ של הרחם הגדלה על הקיבה, עם שריר סוגר חלש בין הושט לקיבה. במצב כזה חומצה מהקיבה יכולה לחזור לושט ולגרום לצריבה אותה את חשה. הפתרון היעיל ביותר הוא להימנע ממזונות ומצבים המעודדים מחד הפרשת חומצה ומאידך הרפיה של השריר. לפיכך מומלץ לא לאכול שעתיים-שלוש לפני השינה ובארוחה האחרונה לא לאכול יותר מדי, ולהימנע מחומרים הידועים כמרפים את השריר - דהיינו ממזון מטוגן, קפה ואלכוהול. גם שוקולד ותבלינים כמו קינמון גורמים להרפיית השריר.

26/06/2007 | 00:20 | מאת: ליאורה

שלום רב, אני בהריון שבוע 20 , בשבועים האחרונים אני סובלת מצרבת איומה. עד כדי כאב בגרון וגם בעורף. הצרבת נגרמת כמעט מכל מאכל - עגבניות חצילים, יוגורטים, קציצות עוף, אני כבר לא יודעת מה לאכול, ואיני רוצה בהתערבות כימית כגגון כדורי טאמס. אודה לעזרתם בהכוונת מזונות מועילים לצרבת. ליאוורה

13/01/2003 | 22:58 | מאת: אתי

שלום. לפני כשנתיים הורדתי כ-20 קילו,ומאז אני שומרת על תזונה נכונה וכיביכול לא עולה במשקל,רק שלפני כשלושה חודשים נכנסתי להריון שבסופו של דבר לא הצליח אך בינתיים הוא "תרם " למשקלי 4-5 קילו לערך וכיום אני שוקלת 66 קילו ואני 1.60 בגובה,כאמור שמרתי על משקל של 60-61 קילו לאורך זמן של שנתיים. איך אני יכולה להוריד אותם??זה נורא מפריע לי.יש לציין שאת הדיאטה עשיתי בשומרי משקל. תודה רבה מראש

14/01/2003 | 01:11 | מאת: adi

אתי, אם היה לך טוב, אז תחזרי לשם. עדי

16/01/2003 | 10:41 | מאת:

אתי שלום! אני מצטרפת לעצתה של עדי. מלבד זאת, כדאי לנסות האופציה של פעילות גופנית. נועה

12/01/2003 | 23:28 | מאת: גלי

שלום, רציתי לדעת אם אכילת ה"מים" של מרק ירקות ללא הירקות עצמם תורמת לגוף ויטמינים, כלומר האם הויטמינים יוצאים מהירקות למים בזמן הבישול ? תודה מראש

13/01/2003 | 20:37 | מאת:

גלי שלום! כשעושים מרק ירקות, רוב הויטמינים נהרסים מהבישול עצמו והופכים בלתי פעילים. לעומת זאת המינרלים כן משתחררים למי הבישול ולכן יש למים ערך תזונתי כלשהו. נועה

15/01/2003 | 11:14 | מאת: רון

נועה שלום, האם בבישול מרק ירקות על אש נמוכה מאוד (למשך זמן רב יותר) ואולי לא יגיעו כלל לרתיחה- ישמרו הויטמינים? רון.

האם זה לא אותו דבר?. במצרכים - ברשימת המרכיבים לפעמים כתוב מרגרינה ולפעמים שומן צמחי מוקשה. אני ממש שונאת מרגרינה, וכל דבר שכתוב בו את אחד משני אלו, אני לא קונה. הבנתי שאם כתוב רק שומן צמחי אז הכוונה היא לשמן. (אם שמן אין לי בעיה). האם אני צודקת? מישל (מיכל)

מישל שלום! את צודקת ב - 100%. אם תמשיכי כך, אין ספק ותתרמי רבות לבריאותך. נועה

14/01/2003 | 08:48 | מאת: מישל

יש לי חברות שאצלן נהוג להשתמש הרבה במרגרינה ומוצרים עם מרגרינה (בורקסים, עוגות ועוד... )וגם בכל דבר שהן מבשלות. אצל כולן יש תופעות חזקות של צרבת וקוצר נשימה, בהריון, אצל הילדים ואצל התינוקות שיונקים. ורובן משתמשות באינלציה. אני בסוף חודש שביעי וכמעט שאין לי תופעות כאלו - שהגיוניות בהריון. האם יש קשר או שאני טועה?

שלום אשמח לדעת האם נהוג לדבר באופן ישיר על אנורקסיה ובולמיה תוך התייחסות לכול הסימפטומים והשיטות כאשר מועברים תכנים בנושא זה בבתי ספר ע"י ממומחים? או שישנה התייחסות עקיפה? אודה לכם אם תשלחו לי תשובה לכתובת המצורפת.

שחף שלום! שאלה מצויינת. אין לי תשובה. אפשר לנסות לפנות למרפאה להפרעות אכילה של רמב"ם ולשאול אותם. עשה חיפוש באתר של רמב"ם לקבלת טלפון שלהם. טעות נפוצה היא לחשוב שאנו מתמחות בנושא זה. אנחנו לא. יש דיאטניות שעובדות במרפאה זו אך הן אינן חלק ישיר מהמחלקה שלנו, אינן משתתפות בפורום ואין לנו קשר יום יומי איתן. נועה

12/01/2003 | 20:55 | מאת: מתי

נועה שלום, קבלתי את תשובתך, אך אינני יכולה לספק לך את הקישור כי לא רשמתי אותו. זה היה די מזמן ואינני זוכרת אפילו באיזה כתבה זה הופיע. גם לי זה לא נראה אפשרי וחבל שאינני יכולה לעזור בזה. בכל אופן תודה ונמשיך לחפש. בברכה מתי

13/01/2003 | 15:25 | מאת:

מתי שלום! באין עוד אינפורמציה, ניסיתי לבדוק הנושא רק על פי נתונים תזונתיים הידועים לי על הבטטה. אינדקס גליצמי הוא מדד לקצב עליית הסוכר לאחר אכילת מזון מסויים. משווים אותו לגלוקוז או ללחם לבן כאשר הערך שלהם הוא 100. מה שמשפיע על אידקס נמוך יותר הוא לא רק תכולת הפחמימות אלא תכולה של שומן, חלבון וסיבים. ככל שיש יותר, האינדקס נמוך יותר, כלומר עקומת סוכר נמוכה יותר. בהשוואה לתפו"א אדמה, הבטטה מכילה יותר פחמימות, מעט יותר סיבים ואותה כמות של חלבון ושומן. לכן להערכתי יש לשני המוצרים הללו אינדקס גליצמי דומה. בהשוואה לגלוקוז, האינדקס הגליצמי של בטטה נע בטווח 78-44, בהתאם לזן. תפו"א לדוגמא נע בטווח 100-60, בהתאם לזן ולחם לבן 70. לעומת זאת מזון שידוע שיש לו אינדקס גליצמי נמוך הוא קטניות. בערך 20. כאן ההבדל הוא משמעותי וזה בגלל שיש בקטניות כמות גדולה של חלבון ויחסית יותר שומן. גם סיבים יש הרבה. המסקנה שלי היא שאין הבדל בין בטטה, תפו"א או לחם מבחינת השפעתם על קצב עליית הסוכר בדם. נועה

12/01/2003 | 15:28 | מאת: גילי

רציתי לדעת אם לעיסה של אוכל ויריקה אחר כך נחשבת לבולמיה או לסוג אחר של הפרעת אכילה ואיך אפשר לטפל בזה

12/01/2003 | 18:52 | מאת:

גילי שלום! התשובה לשאלתך היא כן אם כי אינני מכירה את המינוח המדוייק. הפנייה צריכה להעשות למרפאה להפרעות אכילה, של רמב"ם או בכל מקום אחר בארץ. נועה

12/01/2003 | 11:56 | מאת: שירה

שלום ! בתאריך 22/12 שאלתי באתר לגבי בדיקות הדם שלי שהיו נמוכות יחסית. הלכתי עם תוצאות הבדיקות לרופא המשפחה שאמר שכל הבדיקות תקינות, כששאלתי אם כולסטרול כ"כ נמוך זו לא בעיה הוא אמר שרק כולסטרול גבוה הוא בעייתי. מה יכול לגרום להבדלים בין שתי התשובות שקיבלתי ? עדיין כדאי שאפנה ליעוץ או כמו שהרופא אמר המצב לא בעייתי ? תודה מראש

12/01/2003 | 19:02 | מאת:

שירה שלום! א. לא בטוח שרופא המשפחה שלך מכיר בעובדה שכולסטרול נמוך עלול להצביע על תת תזונה, למרות שזה לא סביר בעיני. ב. אני המלצתי לך לגשת לדיאטנית, לא בטוחה שרופא יוכל לסייע לך במקרה זה. ג. לאיזה "הבדלים בין התשובות" את מתכוונת? שלי ושל הרופא? אם כן, הם אולי נובעים מנקודת ראות שונה של מצבך, וקצת חוסר ידע של הרופא בהערכות תזונתיות. מה לעשות, יש גם כאלה. לא כל הרופאים מומחים לתזונה. למה את חושבת הומצא המקצוע שלנו? נועה

12/01/2003 | 23:47 | מאת: שירה

נועה שלום ! בדיקות הדם שלי נלקחו מסיבה רפואית ללא קשר לתזונה שלי.ניגשתי לרופא עם הבדיקות בהקשר אותה סיבה רפואית (כאשר ראיתי שהוא לא מעלה את הנושא התזונתי שאלתי אותו) - לא ניגשתי כדי לבדוק אם את צודקת. אם לרופאים יש חוסר ידע בהערכה תזונתית הם לא ידעו להפנות אנשים לתזונאיות, אנשים צריכים לבד להסיק מסקנות מהבדיקות שלהם ולפנות באופן פרטי לתזונאית ? זה לא מצב קצת בעייתי ?

12/01/2003 | 09:14 | מאת: דורון

שלום רב אני בן 41 עושה מזה 8 חודשים דיאטה וספורט אינטנסיבי בחדר כושר 4 פעמים בשבוע אני עושה אירובי ועל פי מד הקלוריות של השעון (POLAR) אני שורף אלף קלוריות באימון ו2 פעמים אני עושה אימוני משקולות ירדתי לאט מאוד- ב6 חודשים 15 ק"ג. כיום אחוזי השומן בגופי 25 אני ממשיך באותה דיאטה, את הפעילות הגופנית אני אפילו מעלה מדי פעם, כי הכושר שלי משתפר. אבל מזה חדשיים לא ירדתי גרם אני מעוניין לרדת עוד גם כי מבחינה אסתטית עדין יש לי קצת כרס וחזה וגם כדי להגיע לאחוזי שומן נמוכים יותר . מה עושים?

12/01/2003 | 19:08 | מאת:

דורון שלום! כל הכבוד על כך שאתה עושה מאמצים לרדת במשקל. לצערי אני לא יכולה להביע דעה כי לא מסרת פרטים לגבי ה"דיאטה" שלך. בכל מקרה, תוכנית כזו יפה של שילוב דיאטה עם פעילות גופנית דורשת ייעוץ ומעקב. אני מניחה שלגבי הפעילות קיבלת את כל זאת. כך גם צריך להיות לגבי הדיאטה. פנה לייעוץ דיאטנית, במידת האפשר, כזו שמבינה בפעילות גופנית, אולי יש בחדר כושר אליו אתה הולך? נסה לברר. נועה

11/01/2003 | 21:10 | מאת: galia

היום אכלתי חצי חבילת שוקולד 5 עוגיות, מלא סוכריות ועוגה מהיום הדברים האלה כבר מחוץ לחוק ממחר מלפפון יהיה דבר טעים ועוגה מגעיל בעוד שבוע המאמן שלי יגיד לי שרזיתי בעוד חודשיים אני אהיה דומה לקופצת גובה בעוד חצי שנה אסע לצרפת ואולי אזכה בעו חצי שנה ושבוע אולי אסע לקנדה ואולי אזכה.... אני צריכה עזרה, נועה בבקשה תעני זו גליה. רק את תביני

12/01/2003 | 19:10 | מאת:

גליה הי! עניתי לך למייל הפרטי שלך. תני לי סימן חיים שאת אכן מקבלת את תשובותי... נועה

11/01/2003 | 21:10 | מאת: פנינה

האם אפשר לומר לי בבקשה מה התפריט שצריכים לאכול חולי סוכרת. אבקשכם תשובה מהירה. תודה.

12/01/2003 | 19:17 | מאת:

פנינה שלום! למרות שיש עקרונות ברורים מאוד, הכלל הראשון הוא התאמת הטיפול התזונתי לחולה וצרכיו. את זה אי אפשר לעשות on line. בנוסף, יש הרבה למידה תזונתית שצריכה להעשות ע"י המטופל, בהדרכתה של הדיאטנית. בהתחלה פגישות אינטנסיביות יותר ובהמשך כל 3 חודשים או חצי שנה, פגישות מעקב בהתאם לאיזון הסוכר וסוג המחלה. פני לקופת החולים לפגישה עם דיאטנית ואם לא, פני באופן פרטי. נועה

11/01/2003 | 15:44 | מאת: נוגה

יש לי הפרעות אכילה, לאחר שרזיתי אני נורא פוחדת שוב להשמין זה התפריט שלי לשמירת המשקל ביינתים: בוקר: יוגורט יופלט עם תות למטה כמו שאני אוהבת 3 אחוז. בית ספר: לחמניה או אפילו קצת מתוקה כמו שאני אוהבת עם כף טחינה ו נקניק צהריים:(דוגמא:) שתי נקניקיות ופיקה ליד זה תירס/שועית ירוקה/אפונה זה לא משנה:)(לפעמים גם יש בצל מטוגן) ועם אני אוכלת ספגטי עם גבינה וקטשופ אז בלי בשר ליד. בין לבין- 3 או 4 פירות ערב: שתי חתיכות פשטדיה שיש בזה כבר בצק ביצים ירקות וגבינות וליד זה גבינה וירקות או ביצה עם שתי פורוסת לחם וגבינה או משהו כזה ליד זה גם אפשר ירוקת מאודיים או משהו כזה. ופירכיות עם ריבה (ואני לא אוהבת ריבה, אז בלי) (יאנו זה לקינוח) אני עושה פעמיים בשבוע ג'ז כל פעם שעה זה לא כזה אנרגטי כי זה ג'ז חלש כזה, אני מפחדת להשמין עם יצאו מצבים שאני לא הלך, כל יום אינ עושה מתיחות והררררבה פכיפות בטן ואני מפחדת שעם אני יפסיק עם הכפיפות אני ישמין בתכ'לס אני מפחדת להשמין מהתפריט הזה עד היום הייתי אוכלת ככה: בוקר: יוגורט 3 אחוז כמו שאני אוהבת ופרי אחרי 5 שעות צהריים: מה שכתבתי (ושמה קצת)ושתי כפות טחינה אחרי 7 שעות את מה שכתבתי רק אחרי זה בלי פירכיות ולקינוח שתי פירות. אכלתי רק את זה כי פחדתי להשמין אבל לפני שאנייתיחל לרדת במשקל נתנו לי תפריט לשמירת המשקל(ואני עדיין מפחדת להשמין) אני באמת צריכה לפחד? אני מטר 52 וחצי שווקלת 45 מחכה לתגובות נוגה

12/01/2003 | 19:21 | מאת:

נוגה שלום! לא ברור לי כ"כ לאיזה תגובות את מחכה. האם את מטופלת במסגרת להפרעות אכילה? האם יש לך דיאטנית שקבעה לך את התפריט? אם כן, את צריכה לתת אמון באנשי המקצוע שמטפלים בך ורוצים את טובתך. אם התשובה לשאלותי היא לא, אז זה מה שאת צריכה לעשות: להיות מטופלת במסגרת כזו, בין היתר ע"י דיאטנית מומחית לנושא. נועה

12/01/2003 | 21:21 | מאת: נועה

דיאטנית פעם נתנה לי תפריט דומה עכשיו אני הרבה זמן לא בדיאטנית הרכתבי לעצמי משהו ודמה ורציתי לשאול עם זה בסדר ועם אני באמת לא ישמין מי זה?

11/01/2003 | 13:40 | מאת: פנינה

שאלתי היא לדיאטנית האם חילבה טוב לחולי סוכרת? לבעלי יש אבנים בכיס מרה הוא קיבל דיאטה מביה"ח דלת שומן. שאלתי היא האם מותר לו לשתות אלכוהול כמו כן האם מותר לו לאכול חמוצים כגון מלפפונים או זיתים? מחכה לתשובתך

12/01/2003 | 19:27 | מאת:

פנינה שלום! האם את אותה פנינה מהשאלה לגבי סכרת? את כל התשובות לשאלות אלה צריכה לתת הדיאטנית המטפלת, גם זו בבי"ח. בקצרה אומר, לאבנים במרה אכן מומלץ להפחית את כמות השומן בתפריט כדי למנוע הפרשה מוגברת של מרה. מבין פריטי המזון שציינת, זיתים נחשבים עשירים בשומן. לחולי סכרת אסור לשתות אלכוהול ואם כן שותים, יש עדיפות למשקאות חריפים לא מתוקים ולהתנהגות מסויימת, שוב, כדאי לפנות לדיאטנית בקופ"ח לקבלת הסברים. סיבי החילבה אכן נמצאו כתורמים שיפור רמות הסוכר בדם. נועה

10/01/2003 | 15:32 | מאת: אורית

תמיד ידעתי שחלב לא טוב לבריאות עד שנתקלתי בכתבה המצורפת (בעברית) שממנה עולים דברים אחרים. זה נשמע הגיוני, אבל האם מנהלי הפורום או כל מישהו אחר יכול להביע את דעתו על כך? http://www.tevalife.com/article.asp?id=1092

11/01/2003 | 12:24 | מאת: adi

היי אורית, תקראי פה: http://doctors.msn.co.il/forums/read.php?f=16&i=132897&t=132844 מקווה שעניתי, עדי

12/01/2003 | 19:29 | מאת:

אורית שלום! מאמר נחמד וטוב. מקווה שעזר לך לשנות דעתך בנושא. נועה

10/01/2003 | 13:35 | מאת: מתי

לדיאטנית נועה שלום ברצוני לשאול האם יש אמת בכך שבטטות מורידות רמת סוכר? קראתי על כך באחת הכתבות באינטרנט, וקשה לי להאמין. האם ידוע לך משהו בכיוון זה? אודה לך מראש מתי

12/01/2003 | 19:30 | מאת:

מתי שלום! האם תוכל להעביר לי קישור לכתבה? התשובה האינטואטיבית שלי היא לא, אך אשמח לבדוק הנושא לעומק. נועה

09/01/2003 | 22:49 | מאת: תמר

שלום 1.איזה מזונות אסורים במיגרנה, מה זה טירמין ואיזה מזונות מכילים טירמין? 2.כבד מכיל ויטמין A ,האם לנשים בהריון אסור לאכול כבד כהמלצה בזמן אנמיה, באיזה שלב בהריון אסור,ומתי מותר. תודה על תשובתך.

10/01/2003 | 22:19 | מאת: תזונאית

כל אחד יודע שגבינה צהובה, שוקולד, חטיפים , יין אדום ומאכלים שמנים גורמים להגברת כאבי הראש הידועים גם בשם מיגרנה. עצתי לך, לשמור על דיאטה חריפה שתסייע בהקטנת כאבי הראש. לבריאות.

שלום! 1.מה זה טירמין? ובאיזה מזונות ישנו? מה הקשר שלו לאיסורים לאנשים עם מיגרנה? 2.האם אסור לאכול כבד בהריון, בגלל הויטמין A, באיזה שלב בהריון אסור, מתי מותר?

12/01/2003 | 19:34 | מאת:

תמר שלום! אם תעשי חיפוש על פי המילה מיגרנה, תגלי שאלות רבות בנושא, להן התייחסנו בעבר. בעיקר קיראי את תשובותיה של ליטל להב, לה ידע רב בנושא זה. התשובה החשובה ביותר בשבילך היא שלא כל מיגרנותי מגיב לדיאטה שציינת. צריך לבדוק זאת. נכון שלא מומלץ לקחת תוספים מוגזמים של ויטמין A אך לא כך לגבי הויטמין שמקורו במזון. בכל מקרה אם תאכלי באופן סביר של 2-3 פעמים בשבוע, אין כל סכנה כלל. נועה

09/01/2003 | 07:47 | מאת: שר

בעקבות בעיית פוריות שיש לי , אובחן אצלי אינסולין גבוה - 35 כשהטווח הוא בין 5 - 25. אני בת 27. יש לציין שבעקבות הטיפולים עליתי במשקל בערך 20 קילו במשך 3.5 שנים כאשר אני נלחמת בהם כל יום ,הבנתי שעקב אינסולין גבוה קשה לרזות. יש לך הצעות מה כדאי לי לאכול עקב בעיה זו? אני משתדלת להקפיד על צירופים, כלומר פחממות לחוד וחלבונים לחוד. אך הבנתי שעם בעיית אינסולין דוקה כדאי לשלב,מה דעתך? הגלוקוז שלי תקין - 90. האם זה נקרא סכרת מה שיש לי? כדרך אגב הרופא לפריון נתן לי גלוקופג' לקחת בזמן הטיפולים. מה תפקיד הגלוקופג' והאם הוא יעזור לי לרדת במשקל?

09/01/2003 | 22:07 | מאת: רות מאור - תזונאית קלינית טבעי

שר היקרה, בעיית השמנה ברוב המקרים ובעיקר במצב שלך נובעת מחוסר איזון הורמונלי, ההורמונים בגוף נשלטים אחד על ידי השני, ברגע שנוטלים הורמוני מין משתבש המאזן ההורמונלי, ובמקרה שלך, עלו רמות האינסולין בגוף. כדי להחזיר את האיזון לגוף יש לאכול מזונות מלאים ומזונות המכילים פיטואסטרוגנים, כן ניתן ליטול את התוסף אומגה 3 במינונים מתאימים, מומלץ שתפני לתזונאי קליני טבעי, הטל' שלי: 055-218965.

10/01/2003 | 10:00 | מאת:

שר שלום, המצב שאת מתארת קרוי היפראינסולינמיה (אינסולין גבוה מהנורמה), והוא אופיני להשמנה, וגם לבעיות כמו שחלות פוליציסטיות, נטילת הורמונים סטירואידלים ועוד. במצב זה יש בגוף תנגודת לפעילות האינסולין. אחד מתפקידי האינסולין הוא להוריד את רמות הסוכר בדם, והיות וקיימת בגוף תנגודת, נדרשת לגוף רמה גבוהה יותר של אינסולין על מנת לאזן את רמות הסוכר. אנו מתיחסים למצב זה כאל קדם-סוכרת, והטיפול התזונתי המומלץ הוא כמו לחולי סוכרת. כלומר: הימנעות מפחמימות פשוטות (סוכר לבן, סוכר חום, דבש, ממתקים, מיצים וכו'), ארוחות מסודרות בשעות קבועות, ארוחות ביניים, תפריט מוגבל בשומן ועשיר בסיבים תזונתיים. הרכב הארוחה אף הוא משמעותי, ולכן הארוחות העיקריות צריכות לכלול גם פחמימות, גם חלבונים וגם שומן - לא להפריד! אם מצבך הגופני מאפשר לך לעשות פעילות גופנית מתונה- מה טוב. הפעילות עוזרת לגוף להוריד את רמות הסוכר בדם מבלי צורך באינסולין. על מנת שתוכלי ליישם את הנ"ל גשי לייעוץ אישי אצל דיאטנית קלינית בקופ"ח. לגבי גלוקופאז': מבין התרופות לאיזון סוכר היא בין היחידות שאינה גורמת לעליה במשקל. בברכה, מירי.

09/01/2003 | 01:11 | מאת: דלית

1.האם בחורה אנורקטית שמחלימה מאנורקסיה עלולה להיות שמנה בעתיד? 2.ממה עדיף להוסיף קלוריות, משוקולד או תמרים לדוגמא? 3.האם לטווח הרחוק שריפת קלוריות שנצברו משוקולד קשה יותר משריפת קלוריות שנצברו מפחמימות או ירקות או פירות ,חלבונים וכדו'? אנא השיבי לכל שאלותיי במהרה ,אני מבולבלת.

09/01/2003 | 20:56 | מאת: יפעת- דיאטנית

דלית שלום, את התשובות לשאלותייך אחלק לפי הסעיפים שהצגת: 1. השמנה לאחר החלמה מאנורקסיה תלויה אך ורק בבחורה עצמה. בעת הטיפול באנורקסיה, נפגשת הבחורה עם דיאטנית שמסבירה על עקרונות התזונה הבריאה. את אותם עקרונות צריך להפנים לא רק בעת הטיפול אלא לכל החיים. מעקב אחר אותם עקרונות ישמרו על הבחורה במשקל בריא. השאלה היא מי מגדיר את ההשמנה. הבחורה או אנשי המקצוע. 2. תוספת קלורית לתפריט יכולה להיות מכל מגוון המזונות לוא דוקא שוקולד או תמרים או כל דבר מתוק אחר. ניתן לאכול סנדוויץ עם ממרח, או קורנפלקס או כל דבר אחר. הדבר החשוב הוא הגיוון. 3. האם את רוצה להמשיך לרדת במשקל? יפעת

12/01/2003 | 00:22 | מאת: דלית

לא, בשום פנים ואופן אני לא רוצה לרדת במשקל. אני במעקב והעליתי כבר כמעט 3 וחצי ק"ג בשבועיים וחצי האחרונים. אין לי תפריט מסודר ולכן אני קצת מבולבלת מה עדיף לי לאכול ?(הייתי בטיפול אצל דיאטנית וזה לא הלך כ"כ -כלומר לא עליתי במשקל במהירות) מה דעתך?(לפעמים אני נכנסת ל"אטרף" של אכילה בלילה -אני לא רוצה להיות בולימית)

12/01/2003 | 00:24 | מאת: דלית

הייתי רוצה גם את דעתה של נועה.ותודה לך יפעת שהשבת לי בתשומת לב.

15/01/2003 | 00:13 | מאת: דלית

ליפעת : למה כוונתך כאשר את אומרת שהדבר החשוב לעלות במשק הוא הגיון? נצא מתוך הנחה שאינני נפגשת עם דיאטנית ואני עולה יפה במשקל .

08/01/2003 | 21:15 | מאת: מירית

שמעתי שאכילת דגים עם אומגה 3 עלולה לגרום לדימום בכלי דם במוח. אם כך הדבר, האם רצוי להימנע מנטילת תוספת אומגה 3 אם סובלים מבעיה קלה של תת-קרישיות בדם? תודה מראש.

15/01/2003 | 15:26 | מאת:

מירית שלום! סליחה על העיכוב בתשובה... הכנסתי אותה בראשית הפורום. נועה

08/01/2003 | 20:59 | מאת: אורית

שלום רב, שאלתי היא האם סטיאטוריאה וחוסר ויטמין B12 אצל חולה קרוהון מעידים על פגיעה בקולון? היכן נפסג השומן? כמו כן הייתי רוצה לדעת מהם העקרונות המנחים דיאטה לחולה קרוהן? איזו כמות של שומן בצואה נחשבת סטיאטוריאה? תודה מראש, אורית.

09/01/2003 | 13:03 | מאת:

אורית שלום מחלת הקרוהן אינה מוגבלת לחלק מסוים של מערכת העיכול, אלא יכולה לפגוע במערכת העיכול מהפה ועד פי הטבעת. השומן נספג במעי הדק בחלק שנקרא אילאום. ויטמין B12 נספג גם הוא במעי הדק באזור שנקרא אילאום סופי באזור זה ישנה גם ספיגה חוזרת של מלחי המרה הקשורים בעיכול וספיגה של שומנים. אצל חולי קרוהן יכולה להיות סטאטוריאה הנובעת מפגיעה בתהליך הספיגה של השומן באילאום. או עקב בעיה באזור האילאום הסופי (כאשר מלחי המרה לא נספגים, יכול להוצר מצב של חסר והדבר יכול לפגוע בעיכול השומן וספיגתו באילאום). חסר B12 יכול לחזק את ההערכה כי המחלה פגעה רק/ גם באילאום הסופי. בקשר לכמות השומן בצואה: כמות נורמלית נחשבת עד 7% מסה"כ השומן הנצרך. מחלת הקרוהן מאופיינת ע"י התלקחויות ונסיגות במחלה שאינן צפויות מראש. הטיפול התזונתי והטיפול התרופתי שואפים לאזן את ההפרעות הרבות ולעזור לחולה להיכנס לתקופת נסיגה ולהישאר בה. הטיפול התזונתי שונה בשלב התלקחות ובשלב הנסיגה התאמה תזונתית באה לתקן ולשפר חסרים תזונתיים. העיקרון הכללי הוא לנסות לחזור לתזונה רגילה להימנע ממזונות שגורמים לבעיות וכאבים ולנסות למצוא להם תחליף מתאים. בהזדמנות זו ברצוני להמליץ על חוברת, שכתבה דיאטנית המחלקה לתזונה קלינית ברמב"ם, הנקראת "הטיפול התזונתי בחולי קרוהן וקוליטיס כיבית". במידה ואת מעוניינת לקנותה צרי קשר בטלפון 8542625 - 04 תמורת 15 ש"ח. נועה

08/01/2003 | 14:02 | מאת: בת 28

http://images.maariv.co.il/cache/ART413739.html על הכתבה בקישור שלעיל וכיצד ניתן להתמודד עם הכמיהה למתוק

08/01/2003 | 19:19 | מאת:

שלום לך! הכתבה טובה, אמנם לא מחדשת לי מבחינה מקצועית אך לדעתי מסבירה יפה את הנושא. שאלתך לגבי הכמיהה למתוק היא כללית או לאור ה"סימפטומים" המתוארים בכתבה? האם את מזהה עצמך כסובלת מסינדרום X? יש גישה האומרת להתנזר כליל ממתוק למשך זמן ארוך ככל שניתן (גמילה). אח"כ, כל מתוק שמנסים לאכול הוא מתוק "מדי" ולא אוכלים זאת באותן כמויות כבעבר. את מוזמנת לנסות. נועה

שלום רב כל פעם שאני אוכלת שמן דגים, גרעיני פשתן טחונים, אגוזי מלך, גרעיני דלעת- לאחר 1-3 ימים יוצאים לי פצעים שומניים תת-עוריים בפנים. אני בטוחה בקולרציה הזו- כי עקבתי אחריה כבר שנה. אילו סיבות יכולות להיות לכך? למשל, האם יתכן ואיני מעכלת שומן מהסוג הזה? האם לשומן מהסוג הזה יש אנזים מיוחד? שמן זית, ושאר שמנים צמחיים, אבוקדו, חמאה וכו', לא גורמים לי לזה. נטע

09/01/2003 | 22:15 | מאת: רות מאור - תזונאית קלינית טבעי

לנטע שלום רב, התיאור שלך מפורט יפה אך חסר לי נתון נוסף, והוא האופן בו את צורכת את השומנים הבעייתיים לך, שכן שמנים אלו נוטים להתחמצן די מהר, שלא לדבר על קלייה שלהם. בנוסף רצוי שתביני שגם עודף של שומנים טובים אינו רצוי ועלול לגרום לתופעות האמורות, לכן חשוב שתפני לתזונאי קליני על מנת לקבל ייעוץ הולם. ניתן לפניות אלי לטל': 055-218965.

08/01/2003 | 09:34 | מאת: רון

1. עם מה ניתן להסמיך מיצי פירות לתינוק בן 7-8 חודשים? כרגע אנו מוסיפים ביסקויט מפורר למיצי פירות. אבל אני משוכנע שעדיף להשתמש במשהוא יותר בריא מביסקויטים כדי לעשות את המיץ יותר סמיך. חשבתי על קוואקר. מה המלצתכם? 2. מהו התפריט הממולץ למשך כל היום לתינוק בגיל זה? בתודה מראש

רון שלום! למה לתת לתינוק מיצי פירות? הרי אין לכך שום ערך תזונתי (להיפך) וגם לא הרבה למידה מצידו של התינוק. מגיל 6 ח' אפשר להתחיל ולחשוף תינוקות למזונות חדשים. אלה יכולים להיות פירות, ירקות, בשר ופחמימות כמו אורז ותפו"א. הרעיון הוא שהתינוק יתחיל להחשף לטעמים חדשים אך בעיקר למרקמים חדשים אותם יוכל לאכול מכפית שבבוא הזמן יחזיק אותה בעצמו ויהיה עצמאי באכילתו. מבחינת הערך התזונתי של מזונות אלה - כמובן שהקלוריות נשמרות וכך גם החלבון. רוב הויטמינים נהרסים אך המינרלים אמורים להשמר (תלוי איך מבשלים את הירקות והפירות). אם כן, ההמלצה לאופן מתן הפירות (אם לא בוחרים בגרבר), היא לקלפם ולבשלם ואז לטחון אותם. זה אמור לצאת סמיך ולא בצורת מיץ. לאחר שכל פרי בוסס ואינו גורם לתופעות כאלה ואחרות אצל התינוק, אפשר לשלב ביניהם ולמשל לתת בננה מעוכה עם קצת מיץ הדר. זה המיץ היחיד שאני רואה כאפשרי ומתאים בגיל זה. לגבי ביסקוויטים, וקווקאר שציינת, ניתן לתת מגיל 6 ח' אך רצוי לדחות זאת עוד כמה שאפשר, לדעתי עד גיל 12-10 ח'. כך גם כל הדגנים המכילים גלוטן - חיטה, שעורה, שיבולת שועל ושיפון. זאת מחשש לאלרגיה. החל מהחודש ה - 10 אפשר גם להוסיף מוצרי חלב כמו גבינות ומעדנים, קטניות ודגים ללא עצמות. בגיל שנה נוספת הביצה. בגילו של בנכם, כדאי להמשיך ולשמור על לפחות 3-4 יניקות/ארוחות תכשיר הזנה לתינוקות. נועה

09/01/2003 | 22:43 | מאת: ,תמר

רון שלום לשאלתך, ובהמשך לתשובה של הדיאטנית,פירות לא כדאי לבשל ,כי כך נהרסים הויטמינים לפחות בחלקם, פירות מחחילים כל פרי בנפרד ובהדרגה כדי להמנע מאלרגיה,עד שמקבלים מנת פירות כארוחה.

08/01/2003 | 07:42 | מאת: keidar

שלום רב האם רמת LDL בדם של 177 גבוהה? באם כן כיצד ניתן להפחיתה ללא התערבות כימית בנטילת כדורים? בתודה מראש

08/01/2003 | 16:09 | מאת:

קידר שלום, כאשר אנו בוחנים תוצאות מעבדה של כולסטרול אנו בוחנים מס' מדדים. סה"כ כולסטרול, רמת LDL ( כולסטרול "רע")ו -HDL ( כולסטרול "טוב " ) .כאשר השאיפה היא לרמת סה"כ כולסטרול פחות מ - 200 , רמת LDL פחות מ - 100 ורמת HDL מעל 40. רמות ה - LDL אמנם גבוהות אך ניתן לנסות להורידן ע"י תזונה מתאימה ופעילות גופנית אירובית. יש לזכור, כי נטיה לכולסטרול גבוה יכולה להיות תורשתית/גנטית, ולא תמיד שינוי בתזונה או בפעילות גופנית יובילו לשינוי ברמות, ולפעמים יש צורך להתחיל בטיפול תרופתי לשיקולו של הרופא. מידע לגבי תזונה מתאימה לכולסטרול גבוה תוכל למצוא ע"י לחיצה על לחצן חיפוש והכנסת המילה "כולסטרול". לטיפול פרטני, גש לדיאטנית בקופת החולים אליה אתה שייך. בברכה, דנה

07/01/2003 | 12:41 | מאת: שלומי18

שלום אני בן 18 אשר סובל מפנים שומניות ומפצעונים התחלתי לקחת לפני שבוע כדורי שמרי בירה שאמורים לסייע להעלמת הפצעונים(6 כדורים ביום). אני שותף את פניי 3-4 פעמים ביום מכיוון שפניי שומניות מאוד האם יש פתרון(אני שם קרם לחות אחרי שאני שוטף פנים) אני ממש אובד עצות לא יודע מה לעשות אבקש ממכם לעזור לי אני הודה מאוד תעשו בן אדם מאושר...

היי שלומי, אתה בהחלט יכול ללכת לרופא עור וקוסמטיקאית. עדי

06/01/2003 | 14:44 | מאת: יובל19

שלום שמי יובל ואני בן 19 משקלי הוא 60 כבר הרבה זמן אני לא מרזה ולא משמין גובי הוא 180 בערך רציתי לדעת האם זה נורמלי ואם יש איזה המלצות בנוגע למצבי

08/01/2003 | 18:53 | מאת:

יובל שלום! משקלך תקין ביחס לגובהך אך נמצא בגבול התחתון, כלומר כל ירידה במשקל תביא אותך לתת משקל. אכן יהיה רצוי שתעלה מעט במשקל, כ - 5 ק"ג. מה נחשב הרבה זמן בו אתה יציב במשקל זה? והאם באותה תקופה גם לא צמחת לגובה? גברים בגיל זה עדיין גדלים. תבנית הגדילה היא בד"כ קפיצה מסויימת באורך ולאחר מכן עלייה במשקל (שהיא בעצם עיבוי העצמות והשרירים). אם זה המצב אצלך, אז פשוט מומלץ להתעזר בסבלנות ולתת לטבע לעשות את שלו. אם תקופה ארוכה של שנתיים שלוש אינך עולה בגובה או במשקל, כדאי לפנות לבדיקות רפואיות (רק לוודא שהכל תקין) ואז לפנות לדיאטנית לבניית תוכנית לעליית מה במשקל. רצוי לעשות זאת בייעוץ מקצועי אחרת תעלה רק ברקמת שומן במקום לבנות שריר. נועה

05/01/2003 | 17:55 | מאת: רונית

האם למיץ רימונים יש סגולות ריפוי מיוחדות ובכלל, מהו ערכו התזונתי של הפרי?

06/01/2003 | 09:24 | מאת: נועה

שלום רב בהמשך לשאלתה של רונית, ברצוני לדעת האם נכון הדבר שיש "הרבה" ברזל במיץ רימונים וכמה מ"גל ברזל יש בו. האם גם תות עשיר בברזל ומי יותר מבין שניהם תודה

06/01/2003 | 15:01 | מאת:

"סגולות המרפא" כפי שאת מכנה אותן, שנתגלו לגבי מיץ הרימונים בסדרת מחקרים אשר נערכת במעבדת הליפידים של הפקולטה לרפואה של הטכניון ע"י פרופ' אבירם, מיוחסות לטנינים - פוליפנולים המצויים ברימון, אך דווקא בקליפות הפנים הצהבהבות ומעט בקליפת החוץ שלו (כפי שמסרה ד"ר ביאנקה פורמן ממעבדת הליפידים). לטנינים תכונות נוגדות חימצון המשפיעות לטובה על תהליכי טרשת עורקים (מעכבות אותם). ככלל, חומרים צמחיים בעלי תכונות נוגדות חימצון, נמצאים בד"כ בריכוזים גבוהים בחלקיו החיצוניים של הצמח. הסיבה - אלה חומרי מגן גם לצמח מפני תנאי סביבה קשים העלולים להגביר החימצון כמו קרינה וחום. מכאן ניתן להבין שהיתרונות המצויים בקליפות ינוצלו רק ממיץ המופק מסחיטת הרימון יחד עם הקליפה שלו (כפי שנעשה לאחרונה בחופי הים..). לשאלה הנוספת שנשאלה ע"י נועה - לרימון אין תכולת ברזל משמעותית כלל וכצמח הוא אינו מהווה מקור משמעותי לברזל. נועה ומירי

05/01/2003 | 11:20 | מאת: דלית

שלום רב... אני סטודנטית המכינה עבודה בנושא: הפרעות אכילה. ברצוני להתייעץ עימכם איפה אוכל להשיג חומר (בנוסף לחומר העומד לרשותי בסיפריה). בנוסף ברצוני לשאול האם אוכל להיפגש עם אחד המומחים או המטפלים בנושא כדי להוסיף לעבודתי, ראיון עם איש מקצוע. אשמח לתשובה חיובית ותודה מראש.

דלית שלום! פני בבקשה למרפאה להפרעות אכילה: http://www.rambam.org.il/departments/detail.asp?cod=5&depID=459 נועה