פורום תזונה קלינית
בבדיקת טיגליצרידים אחרונה נמצא ספירה 209 שאלתי אם מותר לי לאכול כ- 2 ביצים או חבתיות בשבוע.שאר הבדיקות תקינות.
דבי, רצוי לאכול את הביצה כביצה ולא כחביתה. עדי
הי דבי דבר ראשון את יכולה להרגע. לפי טווחים מסוימים של נורמה לטרי גליצרידים התוצאה שלך היא בסדר, ובטח שלא נחשבת להיפרטריגליצרידמיה. באופן עקרוני, כאשר רוצים להוריד את רמת הטרי גליצרידים בדם, ע"י דיאטה, יש להפחית (או להמנע) בעיקר מסוכר פשוט ומוצריו (כלומר, כל המתוקים כולל שתייה), ולגבי פירות ישנה גם כן הגבלה. הדגש בדיאטה הזו הוא יותר לגבי כמות הפחממות ופחות לגבי השומן. יחד עם זאת, לגבי הביצים, עדיף ביצה קשה מאשר חביתה, בגלל תכולת שומן נמוכה יותר. בכל מקרה, פעמיים בשבוע זה ממש לא מוגזם, כך שאם בא לך חביתה מדי פעם זה בהחלט אפשרי..
שלום הבנתי שמומלץ ליצרוך יוגורט לפחות פעם ביום. אני גם אוהבת יוגורט וגם משתדלת ליישם זאת. יש לי כמה שאלות : האם יש חשיבות / הבדל אם היוגורט הוא מחלב עיזים (שפחות טעים לי) או חלב רגיל (פרה)? נהגתי רבות לשתות משקה דנונה של שטראוס שהוא משקה יוגורט, אך שטראוס מסתבר הפסיקה את יצורו. רציתי לדעת האם המשקה של תנובה : ריוויון / פריוויון הם גם כן משקאות יוגורט או שהם סתם משקאות חלב כמו שוקו? - מה בעצם מיוחד בריוויון / פריוויון לעומת חלב רגיל? תודה
שלום! א. אין חשיבות למקור החלב (בין אם הוא מעז או פרה) ממנו עשוי היוגורט. הערך הוא בחיידקים הפרוביוטיים המצויים בו (והגורמים בעצם להווצרותו מהחלב). ב. ריוויון הוא אכן משקה יוגורט, כפי שוודאי מצויין על האריזה. היוגורט נוצר מחלב הבא במגע עם חיידקים מיוחדים אשר גורמים להווצרותו. לחיידקים אלה תכונות בריאותיות התורמות לפעילות מערכת העיכול. נועה
דבר ראשון תודה על התשובה אבל.. על האריזסה של הריוויון לא מצויין דבר המקשר אותו ליוגורט, ומה שנאמר לגביו הוא שהוא כמו לבן (שוב לא על האריזה) - מה ההבדל בין לבן ליוגורט והאם את אכן בטוחה שזה משקה יוגורט (אני פשוט רוצה לוודא זאת שוב ליתר ביטחון)
שלום בני בן שנה וחודשיים לאחרונה התאהב בחביתות שאלתי היא האם מות רלתת לו לאכול כל יום ביצה ואם כן עד איזה גיל. יש לציין שהילד לא אכלן גדול ולכן מאוד שמחתי כשהתחיל לאכול ביצים. תודה מראש גאיה
גאיה שלום! ביצים הן מאוד בריאות, וודאי לילדים. יש בהן חלבון באיכות הכי גבוהה ושומנים המאוד מומלצים לילדים (כן כן, אפילו כולסטרול!). כמו כן יש תכולת ויטמינים חשובה בביצה. אין חשש לתת ביצה או אפילו שתיים ביום. ה"בעיה" עם ביצים - תכולת הכולסטרול, היא לא בעיה של תינוקות וילדים אלא של מבוגרים וגם אז רק למי שיש שומנים גבוהים בדם. זה נובע מסיבות גנטיות, השמנה וצריכה עודפת של שומן רווי (שלא מצוי בכמות גדולה בביצים). נועה
בני בן השנתיים וחצי, ילד בריא בד"כ, סיגל לעצמו תופעה מוזרה מאד - בחצי השנה האחרונה במידה והוא אוכל ארוחה מאוחרת הווה אומר לאחר שבע בערב - מגיעים לשעת השינה שלעיתים מלווה בהתנגדות לשינה וכחלק מהמאבק הוא מקיא את נישמתו ורק אחר כך נרדם. מבחינת תזונה התזונה שלו איומה - לא מוכן לאכל פירות וירקות, למרות שמאז שנולד לא ויתרתי אך ללא הצלחה, אוכל רק פחמימות(פסטה, אורז ותפוח אדמה) ושניצלים. שתי שאלות- 1. מה עושים לגבי ההקאות - הילד הוא ילד חכם ומבין והוא מבין שמה שהוא עושה הוא שלילי (רק לאחרונה ניסיתי בשיטת ענישה - אין קלטת, אין משחק) אבל זה לא עוזר. 2. איך משפרים/משנים תזונה של ילד בגיל זה? אני חייבת לציין שבבית אין ארוחה ללא סלט, תוספת ירק ופירות חופשי. סליחה על השאלה הארוכה ותודה מראש איריס
איריס שלום! הייתי רוצה להבין האם ההקאות מופיעות תמיד כאשר הארוחה היא מאוחרת? האם כאשר הארוחה מוקדמת יותר ההתנהגות הזו לא מופיעה? האם את יכולה לקשור את ההקאות למשהו אחר חוץ מההתנהגות? האם את חושבת שהוא זקוק להקאה כדי להרדם? יש לי הרבה שאלות אבל לא הרבה תשובות למצב זה. נראה לי שזו בעיה התנהגותית ואני לא סמכות לייעוץ בעניין כזה. בכל מקרה לא נראה לי שענישה זה הפתרון. לגבי המבחר התזונתי שלו, זה קורה לפעמים שילד מתקבע על סוגי מזון מסויימים ומסרב לאחרים. צריך סבלנות, לא לוותר, להראות לו ששאר בני הבית אוכלים ירקות ופירות. אפשר לנסות בכל פעם להציע את הירק או הפרי במרקם, טעם או צורת הכנה שונה. לנסות למצוא יחד איתו מה הוא אוהב. לא ציינת אם הוא אוכל מוצרי חלב, זהו מרכיב משמעותי ביותר בתזונתו של ילד שחסר לי בדיווח שלך.
נועה שלום! קודם כל תודה רבה על התשובה. לגבי ההקאות - לדעתי זוהי דרך של מרידה בגבולות, אבל הוא מנצל אותה אך ורק כשהוא אוכל מאוחר וכנראה קל לו יותר להקיא. התייעצתי עם הגננת שלו והיא אמרה שכנראה זוהי דרך למשוך תשומת לב (לא שחלילה חסרה לו - הוא בן יחיד ולאחר טיפולים רבים זכינו ללדת אותו). לגבי התזונה - מוצרי חלב כמעט שלא אוכל - סבל בעבר מדלקות אוזניים ולכן הומלץ לנו להמעיט, וכנראה שגם הילד מעדיף פחות-ניסיתי מעדנים וגבינות אך ללא הצלחה. איך אפשר לפתות אותו? אשמח לקבל רעיונות יצירתיים... תודה רבה איריס
לדיאטנית שלום, בביתי הצטברו מספר בקבוקי יין ישנים משנת 1993 ו1989 וכו. שאלתי, מאחר והבקבוקים אוכסנו כל השנים בצל, האם היין עדיין ראוי לשתיה . אני מתכוונת למסור אותם כמתנה צנועה לחג - תודה על תשובה.
אוסנת שלום! אני חושבת שצריך להפנות את השאלה ליינן, אולי של היקבים בהם מדובר. נועה
שלום, בני בן 5 חודשים ומקבל כל יום 3 טיפות ברזל ferripel-3 של טיפטיפות. האם ניתן לערבב את הטיפות עם עגבניה מגורדת בבקבוק שאותה הוא מקבל ממילא כל יום? האם נכונה הטענה כי לא טוב לקחת ביחד ברזל וויטמין c (שנמצא גם בעגבניה?)
ענת שלום! מלבד העובדה שלא מתאים לתת עגבניה בגיל זה (כפי שכבר עניתי לך בפורום רפואת ילדים), אין שום בעיה לתת את הברזל עם העגבניה. ויטמין C המצוי בעגבניה ידוע כמשפר את ספיגת הברזל. נועה
האם נכונה השמועה שטונה במים סופחת שומנים???
דן (?) שלום! האם אתה יכול לפרט? אני לא מכירה שמועה כזו ולא מצליחה לנחש מה ההגיון העומד מאחוריה. נועה
אני לא יודע אם השמועה נכונה....אבל אם את לא שמעת עליה כנראה שהיא לא ממש מבוססת.........
שמעתי שכולסטרול ישנו רק במזון מן החי אם אכן זה כך הכידצ יש כולסטרול בגבינה לבנה (זה לא בשר) האם זה מגיע עקב זה שהחלב מקורו בפרה (בחי) ?
יונה, כן!!! עדי
יונה שלום! מזון "מן החי" כולל גם כל תוצרת המפיקים מן החי וזה כולל את חלב בעלי החיים (ומוצרים המופקים ממנו כמו מעדנים, גבינות, שמנת, חמאה), ביצים, שומן מוקשה המופק מבעלי חיים (כמו שומן אווזים, כבשים או בקר). כל אלה ואחרים שלא ציינתי הנכנסים תחת אותה הגדרה, יכללו בתוכם כולסטרול וגם את אבני הבניין מהם הגוף שלנו מייצר כולסטרול - שומנים רוויים. נועה
יש הבד לבין שני הסוגים? אם כן מהם הדגים השייכים לכל קבוצה? בתודה
שאול שלום! מי הים הצפוני הם באופן יחסי קרים כך שזו הגדרה כמעט זהה. לפי דעתי גם דגי הים הדרומי (גם הוא קר - קרוב לקוטב) הם בעלי אותן אכויות רק שהם קצת פחות נחקרים מבחינת הרכבם התזונתי. נועה
אודה לכן מאוד אם תוכלו להמליץ לי על תזונאית באזור חיפה שתוכל לעזור לי בהרכבת תפריט סביר עקב העובדה שהרבה מאוד דברים אני לא אוכלת, הדבר גורם לי לחסרים תזונתיים והרגשה כללית לא טובה. תודה
מיה שלום! אם אין לך בעיה תזונתית בעלת אפקט בריאותי, לא תוכלי לקבל הפנייה לדיאטנית דרך קופת החולים. לכן מה שנותר לעשות הוא לפנות לדיאטנית המקבלת באופן פרטי ועל כזו לא אוכל להמליץ דרך האתר. אופציה נוספת היא להביא התחייבות אישית ולהתקבל למרפאה שלנו ברמב"ם. את מוזמנת להתקשר למזכירה שלנו 8542625-04. נועה
שלום רב! אחד מקרובי משפחתי רוצה מאוד להשמין ולא מצליח. הבעיה היא שהוא טבעוני ומוכן לאכול רק מה שטוב לבריאות (לא שוקולד, לא סוכר, לא שמן, לא עוגות (סוכר), לא דברים מתוגנים, וכו') . אימרו לי בבקשה איפה אפשר להשיג טבלת קלוריות כדי שנצבור בשבילו 3500 קלוריות ליום. ואילו מאכלים כדאי לאכול במקרים כאלה? אולי יש איזה אתר עם מתכונים של אוכל בריא? תודה רבה!
נטלי שלום! הדאגה והרצון לעזור לבן משפחתך מעוררת כבוד והערכה אך לדעתי לעשות זאת עצמאית זו לא הדרך. על מנת להשיג השמנה (או עלייה במשקל), מומלץ לפנות לדיאטנית לקבלת ייעוץ מקצועי ואישי. כפי שאנשים עושים טעויות אשר עולות בבריאות בניסיון לרזות ללא ייעוץ מקצועי (כמו שימוש בתה משלשל, צומות, דיאטות הפרדת מזונות וכו'), כך גם ניתן לעשות טעויות בניסיון לעלות במשקל. חבל. פנו לייעוץ אישי. נועה
שלום, 1) יש תרכיזי מיץ שמגיעים בפחיות אלומיניום- האם האלומיניום יכול להזיק למיץ? 2) האם יש לחסה ערך תזונתי כלשהוא? קראתי שמבין הירקות הירוקים, לחסה אין כל ערך תזונתי ממשי. תודה...
יעל שלום! אני בודקת את עניין האלומיניום ואחזור עליך בהמשך לגביו. בנוגע לחסה, יש לה (כמובן) ערכים תזונתיים לא מבוטלים אך בגלל ש 95% ממנה מים, צריך לאכול כמות גדולה כדי להגיע לכמויות משמעותיות. הכוונה בעיקר לחומצה פולית ולברזל. שני מרכיבים המופיעים בד"כ בירקות עליים ירוקים. לדוגמה - 100 גר' של מלפפון מכיל 150 מק"ג חומצה פולית. 100 גר' של חסה מכילה 135 מק"ג חומצה פולית. עכשיו השאלה חוזרת אליך, מה קל לך יותר לאכול? נועה
האם יתכן רגישות או אלרגיה לכל סוגי החלבונים ואם כן איך בודקים? בפורום גסטרו לא עונים הרבה זמן, מבקשת תשובתכם , תודה
לילי שלום! יש מצבים נדירים מאוד של אלרגיה לכל (או למרבית) סוגי החלבונים. זאת יש צורך לאבחן אצל רופא גסטרו. אלרגיה כזו מאובחנת בד"כ בתחילת החיים בגלל תופעות קשות עד כדי חוסר גדילה. מצבים נדירים נוספים קשורים במחלות גנטיות בהן פגם במטבוליזם של החלבונים גורם ליצירת עודף בחומרים מסוימים. עודף כזה יהיה רעיל לגוף. מחלות אלו גם כן מתגלות מאוד קרוב ללידה. לאחר שיש אבחנה רפואית ברורה, ניתן להציע טיפול תזונתי מתאים. נועה
אילו מזונות נוספים חוץ ממוצרי חלב מפריעים לספיגת ברזל בגוף ( אם יש כאלה בכלל) ?
טליה שלום, הרבה חומרים במזון יכולים להשפיע על ספיגת ברזל לטובה או לרעה, לכן ההמלצה הגורפת היא לא לקחת תוספי ברזל בזמן הארוחות אלא בין הארוחות לספיגה מקסימלית. ידוע כי ויטמין C מגביר ספיגת ברזל לכן נטילת התוסף עם מיץ פרי הדר, לדוגמה, יכולה לשפר ספיגתו. בברכה, דנה
תודה בעד התגובה לשאלתי למטה. ביקשת נתונים נוספים: רמת המוגלובין: 12.5 ברזל : 17 אני בת 35 וסובלת מחולשה למרות שאין לי אנמיה ממשית. האם נטילת תוספת ברזל רק בימים סביב המחזור החודשי עלול גם להזיק? שוב תודה.
דנית שלום, נראה כי רמת ההמוגלובין אינה נמוכה מאוד אך מאגרי הברזל נמוכים, ועל כן יש למלאם. כדורי ברזל שונים מכילים כמויות שונות של ברזל, ורמת הספיגה מכל כדור משתנה. ידוע כי ישנן לעיתים תופעות לוואי במערכת העיכול היכולות לנוע מעצירויות קשות ועד שלשולים. כיום קיימים בשוק מוצרים כגון Gentle iron של סולגאר שנראה כי פחות גורם לתופעות לוואי. לגבי הסוג והמינון בכל זאת הייתי ממליצה לפנות לרופא המשפחה. ההמלצה היומית למנוע חסרים היא 15 מ"ג ביום, אך במצבי חסר נצפה ליותר, ועל כך יש להתייעץ עם הרופא. גם עודפים אינם בריאים. גם לתוזנה חלק לא מבוטל במילוי מאגרי הברזל, ועל כן צריכה של מזונות עתירי ברזל יכולה לתרום לשיקום המאגרים, מזונות כגון : בשר לסוגיו ( בקר, עוף הודו ( בשר מעושן, כבד, דגים, קטניות וזרעים, חלבה, טחינה, פירות יבשים, קורנפלקס. שיעור ספיגת הברזל ממזונות מן החי גבוהה בהרבה ממקורות הצומח.לדוגמה תרד מכיל המון ברזל אך ספיגתו אפסית. יש לזכור מס' כללים כאשר נוטלים תוספי ברזל : להמנע משתיית תה וקפה או קפאין עם הכדורים, או בסמוך לארוחה עשירה בברזל. כדורי ברזל כדי ליטול בנפרד ממזון ומתרופות אחרות. מומלץ ליטול כדורי ברזל בנטכחות ויטמין C המזרז ספיגת ברזל. נמצא בעגבניות, קיווי, ופירות הדר. בברכה, דנה
תודה על התשובה, אך הכוונה היתה האם לאחר דיאטה כלשהי והגעה למישקל רצוי, האם הגוף יודע כמה הוא צריך והאם ניתן ליסמוך על הגוף כדי לדעת כמה לאכול ע"פ תחושות רעב ושובע ללא צורך בספירה והתחשבות בכמות קלורית? האם זו לא אמורה היתה ליהיות הדרך האמיתית של החיים בסך הכל?? האם ע"י אכילה ע"פ רעב ושובע - מה שהגוף דורש לא אמור לישמור אותנו על מישקל תקין ובריא? (שוב כמובן שרוב המזון מבוסס על מזון איכותי ובריא ולא רק גאנק וחטיפים)
נ שלום, גופינו אינו מכונה או מחשב אין לנו אפרות לתכנתו. הגוף עובד לפי התנאים המוצבים לו ואליהם הוא לומד להתרגל. מהרגע שחשפת את גופך לכמות קלוריות יותר נמוכה הגוף לומד להתייעל ולהסתפק בה על מנת להתקיים, ולכן פעמים רבות אנו רואים את העצירה בירידה במשקל. ברגע שנחזור לאוכל כפי שאכלנו לפני הדיאטה סיכוי סביר כי נעלה במשקל. לכן כל פעם כמות האנרגיה אליה נתרגל איתה נצטרך להשאר על מנת לא לעלות במשקל. פתרון נוסף הוא הוספת פעילות גופנית נמרצת יותר, כמובן במסגרת היכולת. תחושה של שובע ורעב הינם מורכבים מאוד והם יותר ממה שאנו אוכלים, תחושת שובע אינה רק מכנית אלא גם ביוכימית - מוחית. אנו מפרישים הורמונים במינון שונה בכל פעם שאנו עושים דיאטה, והדבר משתנה מאדם לאדם. אם המחשבה שלך היתה מתקיימת במציאות, כולנו היינו רזים, או לפחות לא משמינים אחרי דיאטה, מה שאנו יודעים לא עובד בפועל במרבית מן המקרים. במידה ואת זו המבצעת את הדיאטה, הייתי מציעה לך לפנות ולו לייעוץ חד פעמי לדיאטנית בקהילה ךשיחה ולתפריט המתאים לך לשמירה על המשקל. בברכה, דנה
אני בת 23 היתה לי אנמיה בשנים האחרונות דבר שגרם לי לחולשה רבה , עיפות וקוצר נשימה. לאחרונה עלה לי ההמוגלובין ל12.2 כלומר תקין אבל כח עדיין אין לי . שאלתי היא האם למרות שההמוגלובין כבר תקין יתכן ולגוף לוקח יותר זמן להתאושש או שעליה בהמוגלובין גוררת אחריה ישר שיפור בהרגשה ? תודה
הי שירה בדרך כלל תיקון החסר מביא להקלה ושיפור מידיים. מדוע אם כן את עדיין עייפה? יכולות להיות אין ספור סיבות א. בגיל 23 יש (עדיין...) מחזור. החסר יכול לשוב על עצמו. ב. ייתכן ואת סובלת מחסרים אחרים (נניח ויטמין B12 אך לא רק הוא) ג. יכולות להיות עוד הרבה סיבות אורגניות אחרות ד. גם מתח וסטרס יכולים לתרום את תרומתם לכן, אם את עדיין סובלת מהסימפטומים הנ"ל יש להוועץ ברופא המטפל לגבי המשך הטיפול. בברכה-ליטל
נועה בהמשך לתשובתך הייתי אצל גסטרו , עשיתי בדיקות והוא אמר לי שהכל תקין. מבקשת עצה האם כדאי לי ללכת לרפואה אלטרנטיבית? האם יש כזאת תופעה שהגוף דוחה מזון? תודה
חנה שלום! למרות שאני מאמינה בכך שהגוף "מודיע" לנו מה לא טוב לו, אני גם מאמינה גדולה ברפואה הקונבנציונאלית. אבחנות נעשות על פי בדיקות ופרמטרים מדידים. יש מקום לאינטואיציות אך אין להתעלם מעובדות. לכן, אני לא האדם המתאים לשאול אותו על רפואה אלטרנטיבית... נועה
מה זה בדיוק קפאין? הבנתי כי זה מצוי בשוקולדים, קוקה קולה, קפה. רציתי לדעת - האם אסור לגמריי להשתמש בזה בהריון? למרות שקוקה קולה לא בריא לאף אחד - האם מותר לשתות מזה קצת בהריון, מבחינת הקפאין? (אני נורא אוהבת לשתות קולה...) אני רואה המון נשים הרות שותות קפה ותה וקולה וכו' . האם זה כה נורא? תודה.
שלום נופר רוב הנשים ההרות,צורכות קפאין ממקורות שונים כפי שהזכרת.הצריכה הממוצעת היא 100 עד 150 מ"ג ליום. קפאין אינו עובר מטבוליזם אצל העובר, ואינו עובר מטבוליזם אצל הילוד (אם מדובר בצריכת קפאין בזמן ההנקה).המחקרים האחרונים בתחום מראים כי צריכה מתונה של קפאין (עד 300 מ"ג ביום), אינה גורמת להגברת הסיכון להפלה או לפיגור בהתפתחות העובר, או לעלייה בשכיחות מומים מולדים. בקיצור, מותר קצת...
נושא: תזונה אני סובלת מרפלוקס מהקיבה לושט. מעונינתלקבל אינפורמציה בנושא תזונה,האם יש צורך בתזונה מיוחדת מאחר וכיום מרגישה גרוע עם מרבית סוגי המזון תודה עירית
עירית שלום כאשר אנו נותנים המלצות בנושא של ריפלוקס (חזרה של מזון) מהקיבה לושט אנו מתיחסים לכך שבקצה הושט ישנו ספינקטר (שריר סוגר) שמוסט מעבר מהקיבה לושט. אנו ממליצים להמנע ממזונות הגורמים להיחלשותו כגון: אלכוהול, שוקולד, מזון עתיר בשומן (מזון מטוגן, מזון עם % שומן גבוה). מצד שני אנו ממליצים על מזונות שאינם משפיעים על הספינקטר כמו: מזונות חלבוניים דלי שומן (בשר רזה, חלב רזה ומוצרי חלב דלי שומן) ומזונות פחממתיים דלי שומן (לחם, דגנים, קרקרים, אטריות, תפוחי אדמה, אורז ) וכן פירות וירקות. בנוסף ישנן מספר פעולות שגם הן יכולות לעזור 1. במידה ואת נמצאת בעודף משקל - השגת משקל גוף רצוי. 2. המנעות מארוחות גדולות. (עדיף ארוחות קטנות ותכופות) 3. המנעות ממשקאות ומזונות שיכולים לגרום לנזק לריקמת הושט: משקאות מוגזים, משקאות חומציים, קפה (רגיל ונטול קפאין), תבלינים, מוצרי עגבניות. 4. המנעות מאכילה לפחות שעתיים לפני שכיבה. 5. הרמת ראש המיטה. 6. המנעות מבגדים הדוקים וחגורות. 7. המנעות מעישון. נועה 3.
אני מטפלת בפעוט בן שנתיים וחודשיים שאלרגי לחלב וביצים.ינק עד גיל שנה ,תוספות חלב היו מטרנה צימחית ( כמובן שהוסיפו לו פירות , בשר... בגיל המתאים).עד היום הוא עדיין מקבל לפחות שני בקבוקי דייסה צימחית ביום - הוא מאוד מאוד אוהב את הדייסה. בשנה האחרונה הוא אוכל שניצל טופו ( של זוגלובג - זה היחיד בלי ביצה )פעם ביום. ראיתי באתר שלכם הסתייגויות רבות לגבי סויה וטופו במיוחד אצל ילדים . הפעוט אוכל סויה וטופו בעיקבות אלרגיה לחלב וביצים ולא בעיקבות בחירה. מה כדאי להמליץ להוריו לעשות - להמשיך בתזונה דומה או לנסות לתת לו משהו אחר ? אם משהו אחר אז מה כן נוכח האלרגיות שלו ? תודה
ענת שלום! צריך להבדיל בין שני מושגים שונים - אלרגיה ורגישות. לביצים יש אלרגיה. לחלב יש אלרגיה אבל יש גם רגישות אשר בטיפול מתאים בינקות יכולה לחלוף. השאלה היא האם הילד באמת אלרגי למוצרי חלב או שהייתה לו רגישות שייתכן וחלפה. זהו כבר בירור רפואי שאני מניחה שעשה ואם לא, הרי שראוי לעשות זאת. בירור רגישויות למזון נעשה במרפאה גסטרואנטרולוגית. בד"כ יש שם גם דיאטנית המייעצת לגבי תחליפי החלבון המתאימים וזאת בהתאם למגבלות התזונתיות. אם יש צורך בתוספים (למשל סידן), הם ניתנים תוך חישוב מינונים מתאימים במסגרת המרפאה. לגבי סויה, לאוכלוסיה הבריאה היא אינה מהווה תחליף מתאים לחלב, אבל כאשר יש מגבלות תזונתיות חריפות, היא בהחלט יכולה לשמש כבסיס חלבוני טוב דיו תוך השלמת המרכיבים התזונתיים החסרים. נועה
שלום ! אחי בן ה-8 ביקר במרפאת ספורט לצורך קבלת אישור להשתתף בליגת כדורסל. בבדיקות נאמר שהוא בריא אך בבדיקת אחוזי שומן נאמר שהוא רזה מידי. היה לו 1.9 וביקשו שבשנה הבאה בבדיקה הבאה הוא יהיה לפחות 4. (תזונתו לקויה - הוא לא אוכל כמעט אוכל בריא אבל חטיפים כגון במבה , ביסלי , שוקולד ופיצה.. הוא אוכל יפה לכן מפתיע שדווקא שומנים חסרים לו.) כמה ק"ג הוא צריך להעלות כדי להגיע לאחוזי המשקל הרצויים ? איך ניתן לעשות זאת - מה הוא צריך לאכול ? גובהו 1.29 ומשקלו 24 . שאלה נוספת חשובה פחות היא מה אומרים המספרים 4 , 1.9 ? את אחוזי השומן או שהם מייצגים משהו אחר . תודה מראש הדס
הדס שלום! נתחיל בכך שמבחינת גובה ומשקל, אחיך נמצא בגדר הנורמה. אחוזי השומן הנמוכים מפתיעים. הנורמה המקובלת היא מעל 5%. רצוי לעשות בדיקה חוזרת. לגבי העלאה של מסת השומן, זה לא ממש תלוי במה אוכלים אלא בכמה אוכלים וכמה שורפים. אחוז שומן נמוך הוא ביטוי לכך שהגוף מנצל גם את רקמת השומן לאנרגיה ולא מסתפק באנרגיה מהמזון. אצל אחיך זהו אולי סימן שאינו אוכל מספיק (לא משנה איזה אוכל - כל עודף מתורגם בסוף לשומן). זה גם יכול להיות סימן לפעילות מרובה (אולי מרובה מדי?), אשר דורשת אנרגיה. נועה
נועה שלום ! תודה רבה על תשובתך המהירה. ננסה לבצע בדיקה חוזרת למרות שככל הנראה אין טעות. בדיקת המשקל , הגובה ואחוזי השומן נעשו כולם אצל הרופאה ברצף ולמרות הנתונים המפתיעים היא לא חשבה לבצע לו בדיקה חוזרת. (ובאמת כשמסתכלים עליו רואים שאין שומנים לצבוט.) אחי באמת ילד פעיל מאוד - כל היום רץ ומשחק משחקי כדור שונים . הוא מוציא הרבה אנרגיה במשך היום אך לא בצורה רבה יותר מחבריו. מה את מציעה לעשות עכשיו ? לנסות לשכנע אותו לאכול יותר או שיש משהו אחר לעשות ? תודה הדס
שמעתי שחומרים הנמצאים במוצרי סויה עלולים להזיק למוח. מה ידוע על כך? תודה.
מירב שלום! יש שם לחומרים עליהם את מדברת? נועה
נ שלום, שאלתך היתה מעט מורכבת אך אני אנסה לענות עליה בפשטות. הרעיון של דיאטת הרזיה ביסודו פשוט ביותר, עלינו להוציא יותר אנרגיה מאשר אנו מכניסים. אנרגיה מתבטאת במושג קילוקלוריה. אנרגיה נוצרת בעקבות שריפת חומר ( מזון ) או יצירת חום ע"י הגוף. גם במצב מנוחה מוחלטת גופינו מייצר חום ( אנרגיה ) בעקבות הפעילות הבסיסית של גופינו, נשימה, עיכול, ועוד. אם אנו מכניסים יותר אנרגיה מאשר מוציאים אנו נשארים בעודף קלוריות אשר נאגר בגופינו לרוב במאגרי השומן, וכך אנו משמינים ( התהליך מורכב יותר אך הבטחתי תשובה פשוטה ). לכן בזמן דיאטה לירידה במשקל אנו מנסים להכניס פחות אנרגיה מאשר אנו מוציאים. כמה אנו מוציאים משתנה מאדם לאדם, ולדיאטנית אפשרות חישוב. בנוסף יש לנו אפשרות להעלות את ההוצאה האנרגתית שלנו ע"י פעילות גופנית. ספירת קלוריות מאפשרת לנו לחשב כמה אנרגיה אנו מכניסים לגופינו . הדיאטנית מחשבת את כמות הקלוריות שעליך לקבל על מנת לרדת במשקל, וזאת תוך התחשבות בהרגלי האכילה שלך לפני הדיאטה. הורדה של 500-600 קק"ל ליממה יכולה להוביל לירידה של 0.5-1 ק"ג בשבוע, זוהי הירידה המומלצת. ברגע שהגענו למשקל הרצוי הדיאטנית מרכיבה תפריט לשמירה על משקל לאורך זמן. ישנן דרכים נוספות כיצד להמנע מספירת קלוריות כגון רעיון קבוצות התחליף בו כל פריט בקבוצה דומה למשנהו בהרכבו ובערכו הקלורי והדיאטנית נותנת לך את מס' המנות מכל קבוצת תחליף. בברכה, דנה
אם נוטלים תוספת ברזל, איזה סוג רצוי לקחת על מנת להימנע מתופעות לוואי כגון עצירות או נזקי חימצון? ומה המינון (הממוצע) שרצוי לקחת כל יום? תודה. תודה.
דנית שלום, לפני שאוכל לענות על שאלתך אבקש מס' נתונים : רמת המוגלובין, ברזל, סיבת האנמיה וכן גילך. ברכה, דנה
אני שותה כבר קרוב ל3 שנים את התה הטיבטי ידעתי שהוא מאיץ את חילוף החומרים אך גיליתי שאם אני לא שותה אותו אני סובלת מעצירויות. אין לי ספק שהמעיים שלי הפכו לעצלים ואני חוששת שבקרוב יפסיקו לתפקד גם באמצעות התה. מה עלי לעשות? כיצד והאם בלל אוכל להחזירם לתפקוד רגיל? האם יש תרופות או טיפול כלשהו? HELP
אלמונית שלום, מוטב להפסיק כבר עכשיו. בתקופה הקרובה תסבלי מעצירויות אבל תוכלי להמעיט אותן על ידי אכילת סיבים ושתיית המון מיים. עדי
שלום לך! עד כמה שידוע לי קשה מאוד להחזיר את המעיים לתפקוד תקין ואין ערובה לכך שהכלים המקובלים (סיבים, נוזלים ופעילות גופנית) יתקנו את הנזק שנגרם. רצוי להתייעץ עם גסטרואנטרולוג לגבי טיפול. נועה
נועה אני משתמשת ביוגה, גבינה צהובה ויוגורט ביו.(עם כל מוצר אני לוקחת כדור לקטזין אחד) חלב אני שותה חלב סויה, תודה
חנה שלום! כל המוצרים שציינת מכילים כמויות קטנות של לקטוז. בגבינה צהובה הכמות היא ממש זניחה. הלקטאזין היה אמור "לעשות את העבודה". מכיוון שאת עדיין סובלת, אני מציעה לשת לגסטרואנטרולוג לייעוץ. ייתכן ומדובר ברגישות מסוג אחר. נועה
על אף שאני לוקחת כדורי לקטזין יחד עם מוצרי חלב התופעות של גזים עדיין ממשיכות, מבקשת עצה דחופה, תודה
חנה שלום! האם את יכולה לפרט באיזה מוצרי חלב את משתמשת? נועה
ליטל הפנת לי שאלה בנושא סטרס, עניתי לך ועדיין לא קיבלתי תשובה.
הי לי מצטערת, רק עכשיו ראיתי את הודעתך. היות ועבר קצת זמן, האם תוכלי לשלוח את השאלה שוב? מבטיחה לתת את כל תשומת הלב בברכה-ליטל
האם תרסיס ספרי נגד גוקים יכול ליפגוע בתכולה של קופסאות שימורים (סגורות) במידה ומרססים ליד?? מה ההשלכות של מזון שניפגע מתרסיס כזה ואח"כ נאכל??
למודאגת שלום! נראה לי שפנית לכתובת הלא מתאימה. אולי תנסי לפנות ליצרן התרסיס. נועה
נאמר לי שבמהלך פעילות גופנית בהתחלה נשרפות רק פחמימות ורק לאחר עשרים דקות נשרפים גם שומנים. בנוסף לכך נאמר לי ששתית קפה מוציאה את השומנים ולכן פעילות גופנית לאחר שתית קפה שורפת שומנים מהתחלת הפעילות ולא רק לאחר 20 דקות. רציתי לדעת אם זה נכון . אם זה אכן נכון האם יהיה יעיל יותר לשתות תמיד קפה לפני פעילות ספורטיבית ? תודה
עדן שלום! בכל מקרה הגוף שורף קודם כל פחמימות. הקפה משחרר שומנים לדם ולכן בזמן פעילות גופנית יש פוטנציאל יותר גבוה לניצולם לאנרגיה. לא ידוע לי על המלצה גורפת לשתות קפה לפני כל פעילות גופנית ואם כן, רצוי לקבלה ממישהו מוסמך כמו דיאטנית המתמחה בספורט. נועה
רציתי לשאול האם מישהו שכרגע איננו נימצא בעודף מישקל צריך ליספור קלוריות או שרשאים לאכול כמה שממרגישים שצריך לפי השובע כל עוד מקפידים על ארוחות מסודרות והמבוססות ברובן על מזון בריא (דגנים מלאים יוגורטים ירקות וכ"ו) אבל עדיין גם ארוחות של מסעדה ופיצות מדי מפעם - כלומר לא ליהיות קיצוני אבל בעיקרון תזונה בריאה ולא לחטוף סתם בין הארוחות שטויות (אולי ברעב חטיף קטן או גלידה לפי ההרגשה) - האם זה בסדר - למרות שיתכן שהכמויות לשובע הן הרבה יותר גדולות ממה שמוגדר אם יספרו הקלוריות התורמות כמויות אלו או שצריך להקפיד ולספור כדי לא לחרוג ממכסה קלוריות (מספר שאסור לחרוג ממנו) כי אחרת תיהיה השמנה ולא יעזור כלום וצריך פשוט להפסיק בכוח ולא על פי צורך אמיתי של הגוף (לא נפשי) - בקיצור האם הקלוריות הן פשוט עוד דרך לדיאטניות כדי שיהיה נוח ליבנות לאנשים תפריט עבור הרזיה או שצריך ליספור ללא כל קשר להרזיה על מנת לא להשמין ממצב תקין
השאלה הינה כללית, באופן עקרונ לגבי אני עשיתי דיאטה שבה ספרתי קלוריות, ירדתי הרבה ובסוף הייתי צריכה לעלות קצת והגעתי למשקל תקין. אני רוצה להפסיק לספור ולהרגיש חופשי עם אוכל כי כאשר סופרים זה ממש נורא ורציתי לדעת האם אכן הגוף יודע מה וכמה לפי רעב ושובע ומספר הקלוריות לא עקרוני אם זה מה שהגוף דורש והמשקל אנור להשאר תקין (כלומר שוב: ההנחה היא אם זה נכון שמשתמשים בקלוריות כדי ליהיות על הצד הבטוח ב -100 אחוזים שיגרום לירידה וכ"ו בדיאטה אבל באמת הגוף יכול לבקש יותר או הרבה יותר וזה עדיין יהיה בסדר כי אני חושבת שהגוף אמור לדעת כמה הוא צריך והגוף - אני חושבת לא יודרוש יותר מדי כך שיגרם עודף משקל) מצטערת על האורך ועל החזרה לפעמים אבל זה פשוט מעניין אותי לדעת האם יש משהו בזה ואם כן מה, או שאני סתם מדברת שטויות
ילדה בת 12, סובלת מאכילת יתר וכמוובן מעודף משקל. אוכלת מנות גדולות ואחרי זמן קצר מרגישה רעבה. כל הנסיונות של דיאטות נכשלו. למי אפשר לפנות לעזרה?(רצוי באיזור הדרום)
דודה יקרה: אני אמנם לא דיאטנית, וגם תואר בכל הקשור בילדים אין לי. אני מדברת מניסיון בלבד. ראשית הייתי מציאה שתערכו לילדה בדיקות רפואיות. אם כל הבדיקות תקינות, אז כמה הערות לי: 1. לא שווה להרוס מערכת יחסים איתה בגלל כמה קילוגרמים. אל תעירו לה על משקלה כי גם כך היא מרגישה מסכנה. 2. לימדו הרגלי חיים בריאים! 3. זיכרו כי אם קשה לכם לעשות דיאטה, לה פי 8 יותר קשה! 4. דעו כי אם יש לה אחים, יש סיכוי שגם הם יהיו שמנים וגם הם יסבלו מבעיות. מוטב כי תלמדו אותם שלא צריך ממתקים וכן תלמדו להקפיד על כמויות השמן ולשים הרבה סלטים. עדי (שבעברה הייתה נערה שמנה ואת הסבל שהיה מנת חלקה לא תיתן לילד אחר לעבור(
תודה על התשובה. כל הערות שלך מקובלות עלי. יש לי גם בת עם נטיה להשמנה ואני התנהגתי כלפיה בדיוק לפי הכללים האלה. ועיכשו כשהיא היגעה לבד להחלטה (היום היא בת 16) שרוצה לרזות, היא עושה את זה יפה מאוד. אבל המקרה שכתבתי עליו אחר לגמרי. אף פעם לא ראיתי ילדים שמסוגלים לאכול כמויות כאלה של אוכל (2-3 צלחות מרק + כמה מנות של מנה עיקרית + קינוחים +++). זה נראה לי כבר כמו משהו פטלוגי, לכן היתי רוצה לקבל שם וכתובת של מומחה בנושא.
לדודה המודאגת שלום! ראוי שהטיפול יהיה מקצועי ומוסמך ככל האפשר. העובדה שזוהי ילדה מחייבת לפעול קודם כל באופן אשר לא יפגע בגדילתה ובנפשה. אני הייתי פונה ראשית לקופת החולים, דרך רופא המשפחה. קודם כל חשוב לעשות בירור רפואי ולאחר מכן, במידת הצורך, הרופא יכול להפנות לטיפול תזונתי. אם יש סימנים שזוהי הפרעת אכילה, הרופא יכול להפנות למסגרות המספקות טיפול משולב הכולל טיפול נפשי ותמיכה תזונתית. לצערי אין לי מידע מספיק על אזור הדרום (קצת רחוק מאיתנו...). מקווה שאכן תמצאו מסגרת טיפולית הולמת. אל תהססי לפנות שוב במקרה ושום דבר לא מסתדר. נועה
מה המשקל שאני צריכה לשאוף אליו ?
עינת, צריך לראות את מבנה הגוף ואת זה תקבעי עם המדריכה. חוץ מזה, החשוב הוא ללמוד הרגלים בריאים. עדי
עינת שוב שלום! כאשר הדרך היא ארוכה (הן בק"ג והן בזמן), צריך בכל פעם להציב מטרה ריאלית, עוד 5 ק"ג ועוד 5 ק"ג. בעיקרון, על פי יחס BMI (עשי חיפוש לגבי מושג זה), הגבול העליון של טווח הבריאות לפי גובהך הוא 70 ק"ג. נועה
נועה רק רציתי לומר תשובה על תשובותיך
אני רוצה להודות לככן על התשובות אך יש לי עוד שאלה קטנה אולי כדאי לשלב עם הדיאטה שימוש בתה טיבתי במינון נמוך של פעם או פעמים בשבוע בימים בהן אני אוכלת יותר ? וכן אני עושה ספורט בערך 3 פעמים בשבוע
עינת, תה טיבטי - ממש לא! תגבירי את הספורט. עדי
עינת שלום! למה להרוס? כבר בחרת בדרך שהיא טובה ובריאה שגם נותנת לך (אני מקווה) את התמיכה הנפשית הכ"כ חשובה. למה להרוס ע"י שימוש בחומרים אשר אינם תורמים דבר ועכשיו אף ניתן לומר שהם מזיקים למהלך התקין של פעילות מע' העיכול (ובכך אף יזיקו למהלך הדיאטה שלך). למרות שחשדנו כי יש שימוש בחומרים משלשלים בתה הטיבטי כבר תקופה ארוכה, רק עכשיו פורסמה ההוכחה לכך. את מוזמנת לקרוא את הכתבה ולהתרשם בעצמך: http://images.maariv.co.il/cache/cachearchive/16082002/ART335231.html בכל מקרה, התשובה לשאלתך היא שמאוד לא מומלץ להוסיף את התה! התמידי עם הפעילות הגופנית. ליטל יעצה לך איך להתקדם במידת הצורך. נועה
בשבועות האחרונים נרדמות לי הידיים מספר פעמים ביום ( גם אם אני לא נשענת עליהן )ובנוסף לכך אני מרגישה לפעמים נימול בידיים . זה קורה גם ברגליים אבל בתדירות נמוכה יותר. זה יכול להצביע על חסר תזונתי מסוים ? תודה מראש
זה יכול להצביע על חסר בויטמין B12 או אחרים מקבוצת B אבל זה יכול גם להצביע על בעיות נוירולוגיות שאינן קשורות לחוסר תזונתי, ואם זה מציק לך את צריכה להבדק ע"י רופא.
קרן שלום! ייתכן שזהו חסר תזונתי וייתכן שזה נובע מסיבה אחרת. חשוב מאוד לגשת לרופא ולהבדק.
בעקבות הכתבה בסוף השבוע לגבי התה הטיבטי רציתי לברר לגבי 1. תה יונגלבורן אם לוקחים כל יום מה ההשלכות לעתיד ? כרגע אני לוקחת שקית ליום על דעת עצמי. 2. אני בת 32 אחרי לידת שלישייה (בני 4.5 שנים) שוקלת 60 קילו וגובהי 1.53 משקלי בתחילת ההריון היה 57 קילו ושאיפתי להגיעה למשקל זה ? לפ הנתונים שמסרתי מה המשקל הנורמלי שצריך להיות?
רוני שלום! אנא שלחי לי אחד מהבאים (או את כולם): שם מאוית נכון בעברית ובאנגלית שם היצרן רשימת המרכיבים נועה
נועה שלום השם בעיברית יונגבורן או JUNGBORN (משלשל עדין מעשבי מרפא) שם היצרן : תרו תעשיה רוקחית בע"מ כל שקית מכילה: FOLIA SENNA )EQUIVALENT TO NOT LESS THEN 25 MG TOTAL SENNOSIDES CALCULATED AS SENNOSIDE B FLORES TILIA, FRUCTUS CARVI, FRUCTUS ANISI, FRUCTUS FOENICULI, FOLIA UVA URSI, FLORES CHAMOMILLAE, FOLIA MENTHAE. אני לוקחת אז זה בערך כחודשיים רצוף בלילה וזה עוזר (הורדתי 8 קילו במקביל לדיאטה) אבל יומיים לא יצא לי לקחת וזה גרם לי לעצירות האם הגוף התמכר לתה ? תודה מראש.
רוני שלום! קודם כל תודה על המידע שמסרת. כעת לתשובה - התה שאת שותה לא נבדק בכתבה אבל כמו סוגי תה אחרים שנבדקו הוא מכיל כמויות זהות של החומר הגורם ל"מעיים עצלים" - סנוזיד - שמקורו בצמח הסנה (כפי שמצויין על האריזה). זה חומר שמומלץ להשתמש בו בכמויות קטנות ולטווח קצר, ורק בשל עצירות, לא להרזיה! גם אם לא עברת את הכמויות המותרות ליום, את מדווחת על תופעות של התרגלות (מערכת העיכול שלך מתקשה לתפקד בלעדיו), וזה לא טוב! קשה לחזור אחורה לתפקוד נורמלי של מערכת העיכול אבל כדאי בכל זאת לנסות ולהתייעץ עם גסטרואנטרולוג. לשאלתך לגבי המשקל, את בעודף קל ביותר של 1 עד 5 ק"ג מהמשקל הרצוי. לכי בדרך הישר, הפחיתי מהמטוגנים והמתוקים, הוסיפי ירקות רבים לתפריט והתחילי לעסוק בפעילות גופנית מתונה (זה יכול לעזור גם לעצירות...). תופתעי לגלות שאפשר להשיג מטרה זו ללא גרימת נזק לגוף ואולי אפילו להפיק הנאה מכך. נועה
שלום רב, אני בת 32, צמחונית (ולא אוכלת דגים) מגיל 14. בעבר היו לי מס' פעמים שהתגלה חוסר של ויטמין B12 . חוסר זה טופל באמצעות מתן זריקות B12, לאחר שכדורי B12 לא הביאו לתוצאות הרצויות. לאחרונה, אני סובלת מסימפטומים האופייניים למחסור ב- B12 - עייפות יתר, חולשה, חוסר ריכוז, ולפעמים תחושה עמומה ברגליים. בבדיקות דם נמצא כי רמת ה- B12 שלי הינה 320. מהו הטווח הנורמלי לרמת ויטמין B12 ? מהן הסיבות הנוספות שעשויות לגרום לסימפטומים שציינתי? תודה מראש על התשובות.
דורית שלום, שאלה זו עלייך להפנות לפורום רופאי משפחה או המטולוגיה. בברכה, דנה
שמעתי על דיאטה לניקוי רעלים שכוללת אורז מלא ושעועית מש. למישהו יש את התפריט המלא, או שמע על הדיאטה??????
זהו ניקוי גוף הנקרא ע"י הסינים ניקוי אביב. התפריט הוא בדיוק מה שרשמת אורז+שעועית מש וזהו. אפשר להוסיף לתפריט הנ"ל ירקות בלבד. הסינים ממליצים לעשות את הניקוי במשך שבועיים באביב.
אני בחורה בת 27, גובה 168 ומשקלי ההתחלתי היה 92 בפעם הקראשונה בחיי בחלטתי להתחיל דיאטה מבוקרת ולשלם עליה, במחשבה שאולי אם אני ישלם כסף אני יתמיד בדיאטה. בדיאטה זו נשקלים פעם בשבוע, אני עוד מעט מסיימת את השבוע השישי של הדיאטה ויש ירידה בקצב הירידה שלי והנה הנתונים שבוע ראשון ירדתי 2 ק"ג שבוע שני - חצי ק"ג שבוע שלישי - 1.2 ק"ג שבוע רביעי - חצי ק"ג שבוע חמישי - חצי ק"ג סה"כ 4.7 ק"ג שאלתי היא א. האם מבחינה רפואית דיאטה של שומרי משקל מומלצת? ב. האם קצב הירידה לא איטי מידי? מה הוא קצב ירידה מתאים לאור הנתונים הנ"ל? ג. אני מסיימת את השבוע השישי עם הרגשה שלא ירדתי כלום ואולי אף עליתי במשקל, מה לעשות ?
עינת, אני חברה בקבוצת שומרי משקל . א. כן, הם הכי מומלצים מבחינה בריאותית למי שלא רוצה דיאטנית. ב. קצב הירידה הוא מצויין.[ ג. אולי באמת נתקעת אבל מי שקובע זה המשקל. תמשיכי! עדי
הי עינת. קודם כל הרשי לי לומר לך כי החלטתך לבחור בדיאטה מבוקרת הינה החלטה חכמה ונבונה. כשאני מסתכלת על קצב הירידה שתארת, הוא נראה לי בהחלט סביר. בממוצע את יורדת ק"ג 1 לשבוע. תהליך ההרזיה הוא תהליך מורכב,עינת. ישנם תפריטים רבים ושיטות שונות. המשותף לכל דיאטות ההרזיה למיניהן הוא צמצום המסגרת הקלורית. ברוב המקרים ישנה ירידה יפה בהתחלה, מהירה יותר, ולאט לאט הקצב הולך ויורד. ישנו שלב, בו עיקר האנרגיה מופק מרקמת השומן העודפת. זהו השלב המוצלח ביותר מבחינה פזיולוגית, אך מבחינה פסיכולוגית הוא איום, מהסיבה הפשוטה שניתן בשלב הזה לרדת 100-200 גרם בלבד לשבוע. בעיני מבצע הדיאטה השינוי כמעט בלתי נראה לעין. יש המכנים זאת "שלב הפלאטו" כלומר כאילו שהגוף מיוצב על משקלו החדש וממאן לזוז. שוב אני מדגישה, חוסר התזוזה הוא לכאורה בלבד. הבעייה היא בעיקר מורלית. זהו השלב שבו אנשים רבים נשברים וחבל. נראה לי כי את הגעת אליו. מכאן, בעניינך הפרטי, ישנן מספר דרכים לשפר את המצב. א. איני יודעת מה המסגרת הקלורית שקיבלת. האם ניתן לצמצמה? (לא לבד!!!) ב. האם את מבצעת פעילות גופנית? אם לא, זה הזמן להתחיל, ואם כן זה הזמן לתגבר. ג. שילוב שתי האופציות הנ"ל. בכל מקרה אני רוצה לחזק את ידייך. נכון שהדרך שבה בחרת היא הדרך הקשה יותר, שלצערי רוב האנשים אינם בוחרים בה. יחד עם זאת, תאמיני לי, התוצאות שתשיגי בצורה שכזו יוכיחו לדעתי את עצמן, הרבה יותר טוב, במבחן הזמן. בברכה-ליטל
סושי - אסןר בהריון, אך מה לגבי דג מלוח - כבוש- כגון הרינג, מטיאס. זה הרי גם אינו דג מ ב ו ש ל , אלא כבוש בחומץ בלבד. תודה.
אפרת שלום! האם את יכולה לפרט מי אמר לך שאסור לאכול סושי ומדוע? האם זה בשל הדג הנא? דין דגים כבושים/מעושנים/מלוחים אינו כדין דג נא. אין בהם חשש לנוכחות חיידקים, (בתנאי שקונים מוצר איכותי), ולא נראה לי שיש חשש מלאוכלם בתקופת ההריון (להיפך - יש בהם מרכיבים חשובים ביותר להתפתחות העובר). נועה
אני בת 30 בריאה ובעלת מבנה גוף בינוני. לאחרונה חשתי חולשה ועייפות מצד אחד וחוסר אפשרות להרדם מנגד ועשיתי בדיקות דם. הרופא קרא לי בבהלה לקבל את תוצאותיהן והורה לי באופן מיידי לקחת ברזל ויטמיןB12 חומצה פולית ויטמיןB6 ויטמין C למרות שאנמיה אין לי. הבעיה שלי היא ע-צ-י-ר-ו-י-ו-ת נוראיות, שעושים לי הויטמינים ובעיקר הברזל (בהריון פשוט סבלתי מדימומים בגלל העצירויות מהברזל). אציין כי אני שומרת על תזונה עשירה בסיבים ונטולת מאכלים המקשים על העיכול (כמו קיטניות, אורז, גם אורז מלא, בננות, תירס וכו,) כמו כן אני מקפידה על אכילת ירקות ירוקים על קליפתם, חסה ופטרוזיליה. ניסיתי כל סוג של ויטמין וברזל שקיים: כימי וטיבעי, הומאופטי ועשבים סיניים ומה שלא גורם לי לעצירות גורם לי לבחילות עד הקאה. אנא - תצילי אותי- מה אני עושה?! תודה מראש
שרון שלום איני יודעת לאלו ערכי בדיקות בדיוק התייחס הרופא וכמה הן היו נמוכות, אך בד"כ קשה לתקן חסרים גדולים של ויטמינים רק על ידי תזונה. כדאי לתקן את החסרים על ידי לקיחת תוסף ואח"כ להקפיד על תזונה נכונה על מנת לשמור על המצב. לא ציינת בשאלתך האם את צימחונית? האם סבלת פעם מאנמיה? והאם בררת עם הרופא מדוע כל התוספות אם את טוענת שאינך אנמית? ציינת בפניתך כי את מקפידה על תזונה עשירה בסיבים אך נמנעת ממזונות אותם ציינת כמקשים על העיכול למה כוונתך? האם הם גורמים לך לגזים? עצירות? המזונות אותם ציינת הינם דווקא מזונות עשירים בסיבים ואם אינך סובלת מגזים או עצירות עקב צריכתם דווקא הייתי ממליצה על צריכתם. יתכן ויוכלו לשפר את תנועתיות המעי ולהקל על העצירות. בנוסף כדאי מאוד להקפיד על שתיה רבה 11/2 - 2 ליטר ביום שיכולה לעזור ולהקל על היציאות. במידה ובאמת ניסית את כל הויטמינים של כל החברות בשוק ואף אחד מהם לא ממש עזר בדקי עם הרופא האם יש שיפור מסויים בערכי הבדיקות ואולי תוכלי להסתפק בתזונה בלבד לשימור המצב. בהצלחה נועה
אם אתם מודעים לחשיבות התזונה הנכונה בשמירה על בריאותכם ובמניעת מחלות, אבל הייתם רוצים להמשיך ליהנות מאוכל טעים, יש לזה פתרון אמיתי. כל מה שעליכם לעשות, זה לפנות שעתיים מזמנכם ע"מ לשמוע הרצאה בנושא, תוך הדגמת שיטה להכנת מזון, שהיא בו זמנית: יותר פרקטית, יותר חסכונית, יותר טעימה ומעל הכל יותר בריאה!!! שיטה זו הינה שיטה מדעית שפותחה באוניברסיטת הרווארד והיא מאפשרת לשנות את כל איכות חייכם, מבלי לשנות את הרגלי האכילה או את סוגי המזון אליהם אתם רגילים!. המעוניינים בהתנסות אישית עם השיטה הנ"ל יפנו ישירות לדוא"ל שלי.
איך אפשר להכין אוכל טעים ואם זאת לשמור שכמות השומן לא תעלה על 30% מסך הקלוריות שאני אוכלת באותה מנה?
נאמר לי, על ידי חברה, שבעת בישול תפוחי אדמה במרק ירקות, למשל, הם פולטים רעלים, ולכן, על פי דבריה, יש לבשלם בנפרד ורק אז להוסיפם למרק ולשאר הירקות. זה נשמע לי מאוד מוזר. האם יש משהן בעניין הזה של בישול פחמימות?
יפעה שלום! התייחסנו לנושא בעבר. עשי חיפוש באתר תחת השם "אקרילאמיד" נועה
ליפעה שוב שלום! במחשבה שניה נראה לי שמגיע לך תשובה קצת יותר מפורטת. לאחרונה התחילו לחקור נוכחות של חומר - אקרילאמיד (הנחשב חשוד כמסרטן), המופיע במזון (פחמימתי בעיקר), לאחר חימומו לטמפ' גבוהות באמצעות טיגון. שוב, כמויות גבוהות של החומר נמדדו בעיקר במוצרים מטוגנים. עדיין אין ממש המלצות בנושא והידע הקיים מתייחס אך ורק למוצרי המזון אשר נבדקו ע"י קבוצת מחקר שבדית. אי לכך, אנו ממשיכים להמליץ כבעבר על אכילת פחמימות מורכבות כאשר צורות ההכנה המועדפות הן בישול, אידוי ואפיה ופחות מומלץ לטגן (זאת מסיבות בריאותייות נוספות). נועה
למיטב ידיעתי רעלים שבתוך ירקות טריים נהרסים בזמן הבישול. הבעיה העיקרית בבישול תפו"א וירקות אחרים היא איבוד מרכיבים תזונתיים לתוך מי הבישול. הדבר ניתן למנוע ע"י שימוש בשיטת בישול ששומרת על המרכיבים, המראה והטעם הטבעיים של הירקות, מבלי לפגוע בערך התזונתי והמבריא שלהם.
נא הרחב בבקשה את האפשרות עליה דיברת, איזה שיטת בישול, יגאל
האם יש מזון שיכול לחזק שיער ולשפר מצב של נשירה, למרות שזו תופעה כנראה תורשתית אצלינו וגם עקב מתח? וגם - שמעתי שקליפות של ענבים מכילות פטריות. האמנם? האם ניתן, אם כך, לתת אותם לתינוקות עם הקליפה (כמובן, לאחר שחתכתי לקוביות)? וגם - שמעתי כי אוכמנויות טובות לדלקות שתן - אך האם עדיף לשתות מיץ אוכמנויות או לאכול אותם יבשות? תודה.
דנית שלום! ראשית סליחה על העיכוב במתן התשובות. לגבי נשירת שיער, בדרך כלל הגורמים קשורים בתורשה (כפי שציינת), מצב הורמונלי וכן בגיל. לעיתים הנשירה מושפעת גם ממצב בריאותי, כאשר ירידה דרסטית במשקל, אנמיה (מחסור של B12 או ברזל), סטרס או תזונה לקויה יכולים להיות גורמים לנשירה. תזונה לקויה הגורמת לחסרים תזונתיים ספציפיים,, מונעת מהגוף מלהצליח ולהתמודד עם בעיות כמו סטרס ושינויים הורמונליים. כאשר הסיבה היא תורשתית, לצערי אין כ"כ מה לעשות. אם הבעיה היא מצב בריאותי, אזי ששיפור המצב התזונתי יכול לסייע. ישנם מרכיבים תזונתיים ספציפיים הקשורים בשיער כמו אבץ, ביוטין וחומצת האמינו ציסטאין. ניתן לשפר את התזונה באופן כללי או לקחת תוספים (אשר יעילותם בד"כ פחותה). לגבי הענבים, על גבי הקליפה יש פטריות מסוג שמרים (אשר הן הגורמות לתסיסה המייצרת את היין). בכל מקרה מומלץ לרחוץ את הפירות בגלל נוכחות של חומרי הדברה. מעבר לכך, אם בתך בגיל המתאים, היא (ומערכת החיסון שלה), יוכלו להתמודד עם כך. החומרים היעילים בחמוציות נמצאים גם בפרי וגם במיץ. האמת היא שבמחקר הקליני שנערך, השתמשו במיץ חמוציות. נועה
אודה לתגובה מוסמכת ומקצועית האם יש הבדלים תזונתיים בין סוגי תפוחי-עץ ואיזה המלצות יש אם אכן, יגאל
יגאל שלום, ככל הידוע לנו אין הבדלת משמעותי בין זני התפוחים מבחינה קלורית, תכולת פחמימות או סיבים תזונתיים. ההבדל יכול לנבוע מאיזורי גידול שונים, דישון, סוג אדמה, רמת השקיה ועוד, אך תפוח חמוץ או תפוח מתוק מכילים תכולה זהה של קלוריות ופחמימות ההבדל נובע מרמת החומצות בתפוח הנותנות את הבדלים בטעם. בברכה, דנה
אני נמצאת בשלבים ראשונים של תכנון מסע שייצא לפועל בעוד שנה בערך, מסע של 3 חודשים בניו-זילנד. הרעיון הוא טיול בשממה עם כניסה לאזורים מיושבים כל 3 שבועות בממוצא בשביל הספקה. איננו לוקחים איתנו כלי רכב - ז"א את כל הצידה שנקח נצתרך לסחוב. הרעיון המקורי הינו שנצתייד באורז, פירות יבשים, גבינה צהובה וחבילות של וויטמינים (כולנו צמחוניים). מהי דעתך על ההספקה הדרושה? תודה רבה גלית
גלית שלום! קודם כל אני מאחלת לכם הצלחה והנאה בטיול. לפי דעתי התפריט המצומצם שתארת יכסה את הצרכים הבסיסיים והשלמת הויטמינים (רצוי להתייעץ ולקחת פורמולציה מתאימה הכוללת הכל) תשמור אתכם מפני התפתחות חסרים תזונתיים. בשל הצמחונות ולמען הגיוון, אני מציעה לכם להחליף שליש או אפילו חצי מכמות האורז בקטניות (אפשר לגוון - מכל סוג שהוא), שישפרו את איכות החלבון, הויטמינים והמינרלים וגם יתנו תוספת חשובה של סיבים (לא נעים לסבול מעצירות בשממה...). נועה
מהם הסימנים של מחסור באבץ ?
שלום נעמה מחסור באבץ קשור מאוד לכל נושא בניית חלבונים בגוף. סימנים אפשריים הם נשירת שיער או ציפורניים שבירות, ריפוי איטי של פצעים. בבדיקת דם נוכל למצוא אנמיה, תמונת חלבוני דם משובשת , רמת אבץ נמוכה ועוד. בברכה-ליטל
שלום ליטל ! באילו מזונות יש אבץ ? האם אני כצימחונית צריכה לדאוג יותר מרמת אבץ נמוכה ? תודה, נעמה
ויטמין k הוא אשלגן או שבמקרה יש להם את אותו הסימון ? באיזה מאכלים יש ויטמין k ? תודה מראש
גלי שלום, ויטמין K אינו אשלגן. אשלגן מסומן באות הלטינית K. ויטמין K משתתף בתהליכי קרישת הדם, אנשים המטופלים בתרופות נוגדות קרישה צריכים לשים לב לרמות ויטמין K אותן הם צורכים. מזונות עשירים בויטמין K : תה ירוק, שמן סויה, כבד בקר, כבד עוף, דגים משומרים בשמן, ירקות ירוקים (ברוקולי, כרוב ירוק ולבן, חסה, תרד,כרוב ניצנים, במיה), קטניות- גרגרי חומוס, עדשים, אפונה, פולי סויה (ומזונות על בסיס סויה). בברכה, נגה.
האם הקיבה שלנו צריכה להיות חומצית או לא? מה עדיף מבחינה בריאותית?
הי בקיבה מופרשת חומצה הנקראת HCL (חומצה הידרוכלורית, וכתוצאה עולה החומציות (יורד ה-PH). יש לחומציות הזו תפקידים חשובים. למשל, אפקט של הגנה. החומצה הזו הורגת גורמים מיקרוביאליים שונים, ומונעת מהם להתקדם במערכת העיכול. תפקיד נוסף: ישנם אנזימים בקיבה שתפקידם הוא פירוק חלבונים המגיעים מן המזון. על מנת שהאנזימים האלה יפעלו הם זקוקים לסביבה חומצית. ליטל