פורום תזונה קלינית
האם יתכן ואכילת טופו גורמת ליצירת קנדידה?
הי אורלי קנדידה מצוייה אצל כל אחד מאיתנו. אף מזון אינו גורם ליצירת קנדידה. יש הטוענים עם זאת, שישנם מזונות המעודדים את התרבות הקנדידה. היות והטוענים לכך, אינם דיאטניות קליניות, כנראה שתצטרכי לשאול את מי שחושב שטופו או כל מזון אחר מביא לצרה הצרורה הזו הקרוייה "קנדידה", מה דעתו בעניין. אני בטוחה שיהיו רבים שישמחו לענות לך. בברכה-ליטל
שבוע טוב, בת 50, גובהי 1.55 מ', משקלי 84 ק"ג, בעלת כרס גדולה, איני בכושר גופני, כאשר אני עולה במדרגות יש לי קשיי נשימה גדולים וכאבים בברכים. מבקשת מכם לקבל תפריט מזון וכן תפריט להורדת הכרס המגעילה והמכבידה מכל הבחינות. תודה מראש מלי
הי מלי מצטערת, אך לא נוכל לספק את בקשתך. אנחנו איננו מספקות תפריטים אישיים בפורום זה. יחד עם זאת, את אכן זקוקה לטיפול תזונתי, והייתי ממליצה לפנות לשירותי הדיאטה של קופת החולים שלך, דרך מכתב הפנייה של הרופא המטפל (רופא המשפחה). את אכן עומדת בקריטריונים לטיפול שכזה. בברכה-ליטל
היי האם זה נכון שבלילה הפעילות של הקיבה איטית יותר ושבעצם אלו השעות שהקיבה מחליפה את הרירית או המה שזה לא יהיה? אשמח לקבל איזשהו הסבר על השעות שבהן לא כדאי להכביד על הקיבה מאחר ואני סובלת מאוד ממערכת העיכול העליונה(אולקוס ריפלוקס). תודה תמר
תמר שלום רב, יש בעצם שני נושאים בתוך השאלה שלך: 1. לשאלתך הכללית - לגוף יש מחזוריות של הפרשות של הורמונים וזה כולל הורמונים הקשורים לעיכול ואכילה (אינסולין למשל נמצא בשיא בשעות הצהרים) ולכן באמת אנחנו אמורים לאכול בעיקר בשעות היום. במעבדת שינה מתנהלים מחקרים המיועדים לברר מה ההשפעה של הזנה בלילה (עובדי משמרות, מטופלים כרוניים וכיו"ב) 2. לשאלה הספציפית שלך כסובלת מרפלוקס - אינני יודעת היכן ואיך את מטופלת, אבל חשוב מאוד למנוע כמה שניתן את תופעות הרפלוקס, היות והחומצה שעולה לושט מהקיבה מזיקה ביותר לרירית שם שאינה מותאמת לכך. שכיבה לאחר ארוחה גדולה בהחלט מחמירה התופעה (במיוחד אם זו הייתה ארוחה כבדה, עם תכולת שומן גבוהה, או קפה בסיומה, או שוקולד וכיו"ב) מומלץ לאנשים עם הבעיה הזו לא לאכול כשעתיים שלוש לפני השינה.
אני חולה בקרוהן כבר 15 שנה ולאחרונה התגלה כי יש לי מספר היצרויות במעי. הרופא שלי המליץ על דיאטה נטולת סיבים. האם בכל הירקות והפירות יש סיבים? האם יש כאלו שאין בהם או שכמות הסיבים נמוכה ואני יכולה עדיין לאכלם. האם באמת רצוי שלא אוכל יותר ירקות ופירות?
דודה היקר (למה דווקא דודה?...) בתור "עזרה ראשונה" אני שולחת לך תשובה חלקית, אך לדעתי אתה חייב לפעול בהתאם להוראות הצוות המטפל בך ואם יש למרפאה שם דיאטנית המתואמת עם הרופא המטפל - זה הדבר הנכון והטוב ביותר. בכלליות: יש פירות וירקות שהם יותר בעייתיים לעיכול ואתה חייב להימנע מהם, למשל אפרסמון, סברס, רימון, תאנים וירקות כמו סלרי, תירס, שעועית ודומיהם. ומצד שני אפשר בכדי לא לוותר על כל היתרונות של פירות וירקות (מבחינת ויטמינים ומינרלים) לצרוך מיצים מסוננים, או פירות וירקות מקולפים ומבושלים, לאחר שתידע את הצוות המטפל בך בנוגע לכך, היות והסכנה של חסימה צריכה להיות הקריטריון הקובע.
אני בחור בן 26 184 משקל75 יש לי קרס קטנה איך להוריד אותה מה לעשות?
יניב שלום ה-BMI שלך הוא 22 , ומכאן שמשקלך בהחלט תקין. יחד עם זאת אתה אומר שעודפי השומן אצלך מתרכזים באזור הבטן מה שמאפיין את מבנה הגוף הגברי. היות ואינך סובל מעודף משקל, לא הייתי נכנסת לתהליך של דיאטה. מבחינת המזון, לך על ההמלצות הכלליות- פחות ממתקים פחות אוכל מטוגן, יותר ירקות ופירות, והכי חשוב- פעילות גופנית. אגב פעילות גופנית הייתי עושה בשני מישורים: א. פעילות ארובית (שחיה, ריצה, הליכה וכו') ב. עבודה ספציפית על קבוצת שרירי הבטן (פעולה של חיטוב) אל תכנס לדיאטה. כשמתחילים זה לא נגמר בברכה-ליטל
שלום, לפני כחודשיים עשיתי בדיקת דם (בגלל עייפות וחולשה) ובבדיקה התגלה שיש לי חוסר ברזל (פרטין). רופא המשפחה רשם לי כדורי ברזל לטיפול. בכדורים שאני נוטלת (כדורי ברזל לעיכול קל של אלטמן) יש בנוסף לברזל גם ויטמין B12 וחומצה פולית. הבדיקה שעשיתי לפני כשבוע (על מנת לראות אם יש שיפור בברזל) הראתה שאכן הברזל עלה קצת אך ויטמין ה - B12 שלי עלה ל- 1500 שזה הרבה מעל הממוצע. עוד נתונים שאני רוצה לציין : אני בת 28 לא אוכלת כמעט בכלל בשר וגם עוף / הודו אני לא אוכלת הרבה. שאלתי - האם ערך זה של הויטמין נובע בהכרח מנטילת הכדור או יתכנו סיבות נוספות ? ושאלה נוספת האם זה מסוכן ומה ניתן לעשות על מנת לטפל בזה ? אודה לך על תשובתך המהירה. שולה
שולה שלום, אין כיום כל הוכחה לכך כי עודף ויטמין B12 מזיק . ייתכן כי הכדורים אותם את נוטלת מכילים תכולה גבוהה של ויטמין זה ולכן תמיד קיימת אפשרות לעבור לכדורי ברזל ללא תוספות נוספות ולחזור על הבדיקה בעוד מס' חודשים. אמת כי המקור העיקרי ל - B12 הינו בשר אך ניתן למוצאו גם בביצים, דגים , מוצרי חלב וקורנפלקס בכמות לא מבוטלת. לא ידוע לי על סיבות נוספות לרמות גבוהות של ויטמין B12 בדם שמקורו אינו מתוסף מזון, אך הייתי בכל זאת ממליצה לך להפנות שאלה זו להמטולוג. בברכה, דנה
אני בן 46 , סובל מאוסטיופיט (ממצא גרמי) בחוליה צווארית ב C5 הלוחצת על קבוצת עצבים. ברצוני להדגיש כי באמצעות דיאטה שקיבלתי מחולה בחו"ל הצלחתי לרפא את עצמי מפיברומיאלגיה (שנחשבת למחלה כרונית). שאלתי היא האם ידוע לך דיאטה שיש בכוחה לצמצמם את הנזקים של תהליכים ארטרוטים ומבחינה זו להאט את המשל הווצרות אוסטאופיטים. בברכה אלדו
הי אלדו האם תוכל לפרט קצת יותר לגבי הדיאטה שניתנה לך אז? ליטל
מה עושים בסטאג' שבסוף לימודי התזונה ? על סמך מה נקבע מי יגיע לאיזה מוסד לסטאג' ? תודה
מירב, לפי מה שאני יודעת, את בהתחלה יושבת ליד מישהי יותר וותיקה ולומדת ממנה לטפל באנשים. לאט לאט את מתחילה לבד. זה גם נקבע הרבה לפי יכולתך להגיע לאותו מוסד. עדי
מירב שלום, בסוף שנת הלימודים השלישית מתבצעת הגרלה על מקומות בסטאז'. ישנם בתי חולים המקצים מספר מקומות , הסטודנטים מדרגים את כל המקומות לפי עדיפות וזמן סטאז' המתחלק לשניים. הסטאז' מחלוק לשניים : 5 חודשים בבית חולים וחודש במשרד הבריאות. בבית החולים הינך מוצמדת לדיאטנית בכל אחת מהמחלקות, פנימית, כירורגית, טיפול נמרץ וילדים. בחודשיים האחרונים את מתחילה את השלב העצמאי באחת המחלקות אותן קובעות אחראיות הסטאז'. בזמן הזה את לומדת ליישם את החומר הנלמד ולטפל בחולים וללמוד לעבוד בצוות רב מקצועי. כמו כן קיימות מטלות נוספות לימודיות . במשרד הבריאות לרוב עובדים עם קהילה בריאה על המנעות ממחלות, הרצאות ועוד. למידע נוסף פני לפקולטה לחקלאות ברחובות. בברכה, דנה
מירב שלום! בתקופה האחרונה יש מעט שינויים וייתכנו שינויים נוספים במבנה הסטאז'. אם עוד לא התחלת ללמוד, צפוי בהחלט שהמבנה יישתנה עד שתגיעי לשלב זה. לדוגמה, ההגרלה (הידועה לשמצה...)שהיתה נהוגה ברחובות כבר אינה מתקיימת. לא ברור לי איך זה נקבע כיום, ובהחלט ניתן לפנות לפקולטה לחקלאות ולברר. בשנה הבאה מתחילה תוכנית סטאז', גם בתל חי, תחת חסות של רמב"ם, צפוי שהתוכנית הזו תהה מעט שונה מזו של רחובות. נועה
האם יתכן שכדור לקטזין שנלקח יחד עם מוצרי חלב לא עוזר והתופעות ישנן עדיין או שלוקח לו תקופה עד שהגוף יסתגל לאינזימים
סופיה שלום, כעקרון הכדור אמור היה לסייע. האם ודאי שמדובר בחסר לקטאז (זה עבר איבחון?) אולי יש פה רגישות אחרת, למשל לחלבון החלב. במי מדובר? בן כמה? איזה כמויות נאכלות (אולי הן גדולות מדי בכדי שהכדור יוכל לטפל בכל הלאקטוז)
שמעתי על דיאטה חדשה - היא נשמעת לא הגיונית אבל יש הוכחות שהיא עובדת. לא אוכלים כלל פחמימות בחודש הראשון אבל אוכלים בשר ושומנים. השומנים אמורים לשרוף את השומנים שכבר בגוף. האדם שאני מכירה שעושה את הדיאטה אוכל המון מוצרי חלב שמנים : גבינות 30% , שמנת ... מה דעתכם ?
זה נשמע לי כמו הדיאטה של ד"ר אטקינס. התייחסנו לכך מספר פעמים באתר. עשי חיפוש תחת מושג זה, ותראי את הדברים שנכתבו שם. בברכה-ליטל
האם מונוסודיום גלוטמט הנמצא כתוסף למזון, גורם לנזקים. תודה
רחלי שלום, החומר מונוסודיום גלוטומט הוא למעשה תוסף למזונות אשר תפקידו העיקרי הוא מתן טעם למזון, טעם מלוח, וכן אפקט של שימור מזון מפני קלקול. נוכל למוצאו בעיקר באבקות מרק להכנה ולתיבול, וכמו כן במזונות מומלחים אחרים. כמו כן הסינים משתמשים בו רבות לתיבול המזון. למונוסודיום גלוטומט ייחסו תכונות רבות מזיקות, חלקן הוכחו באופן חד משמעי וחלקן לא. מונוסדיום גלוטומט הינו סוג של מלח המכיל נתרן בדומה למלח שולחן. אנו יודעים כי צריכה מוגברת של נתרן באנשים רגישים לנתרן יכולה לגרום לעליה בלחץ הדם. כמו כן ישנה תסמונת הנקראת " תסמונת המסעדה הסינית " אשר מאופיינת ע"י כאבי ראש אחרי ארוחה סינית. במדע ייחסו זאת למונוסודיום גלוטומט הואיל ואנשים לא שתו מספיק נוזלים עם הארוחה, ואילו הסינים שותים תה בזמן הארוחות. טענה זו לא הוכחה באופן חד משמעי. כמו כן ישנם מיעוט של אנשים בעולם אשר מפתחים אלרגיה למוצר וניתן לבחון זאת בבדיקות רגישות ואלרגיה למזונות. בברכה, דנה
ישנם מספר מקורות כגון "טבלת המזונות של משרד הבריאות", גוגנהיים, או הטבלאות של יעקב אילני. חפשי בסטימצקי. בברכה-ליטל
למה יכול לגרום אי אכילה של ירקות ופירות ? אני כמעט ולא אוכלת פירות וירקות- מלפפון אחד ואשכול ענבים בשבוע וזהו. שאלה נוספת : מה ההגדרה של תפוח אדמה ובטטה ( הם ירקות או משהו אחר ?)
מור שלום אי אכילה של ירקות ופירות יכול לחשוף אותך לחסרים תזונתיים, בעיקר ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. ההמלצה הבריאותית היא לאכול 5 מנות פרי/ירק ביום על מנת להגיע להמלצות של ויטמינים ומינרלים. תפוח אדמה ובטטה אינם נחשבים לפי חלוקת קבוצות המזון לירק אלא לפחמימה בדומה ללחם, הואיל ותכולת הפחמימות בהם גבוהה בהרבה בהשוואה לירקות אחרים וכך גם תכולת הקלוריות. בברכה, דנה
אפשר לאכול משהו אחר במקום פרי או ירק להשלמת החסרים התזונתיים ? (אני לא אוהבת פירות וירקות ואין סיכוי שאגיע לחמש מנות ביום )
האם אבקות החלבון בשביל בניית מסת שריר שמוכרים בכל פינה הן מזיקות או לאו דווקא. אני שותה כף אחת מעורבבת במיץ לאחר כל אימון....האם זה מזיק? Met-rx בתודה מראש
משה שלום, אבקות חלבון נועדו בעיקרן לספק חלבון במקרים של חסרים תזונתיים. ניצולן למטרות פיתוח שריר עומד בסימן שאלה, הואיל ובעולם המערבי אנו צורכים די והותר חלבונים מן החי אשר בחלקם אנו משתשמים לבניית שריר ובחלק העודף, לאנרגיה. במידה והנך אוכל באופן מאוזן וצורך מכל אבות המזון, אין כל סיבה ממשית לצרוך אבקות חלבון מעבר לדרוש, כי באלו הגוף ישתמש לניצול אנרגתי ולא לבניית שריר. יש לזכור, כי הכליה הינה אחראית לפינוי פסולת הנוצרת בעקבות פירוק חלבון, צריכה עודפת עלולה להעמיס על הכליה. לשאלתך האם כף אחת ביום מזיקה או לא, לא אוכל לענות תשובה חד משמעית, אך אם חשוב לך לבנות שריר ולשמור על משקל גוף תקין תוך שמירה על הרגלי תזונה נכונים, גש לדיאטנית בקהילה, וזו תוכל להתאים לך תפריט בהתאם לצרכיך הגופניים. בברכה, דנה
איך אפשר לדעת אם יש מחסור בחלבונים בגוף ?
שלום רב, יש לי אמא שרואה דיאטטנית כבר כמה חודשים והיא ממשיכה לאבד במשקל. היום היא 1.62 סמ' ושוקלת רק על הגבול של 47 קג'...כך שזה בעצם 46. עד ינואר 2001 היא שקלה 64 קג'. הסיבות לירידה במשקל: - עברה ניתוח להורדת שד בעקבות סרטן השד. - עברה טיפולים כימותרפיים של חצי שנה מ-מרץ 2001 ועד אוגוסט 2001. ואז הפסקה קלה. - שוב עוברת טיפולים כימותרפיים במינון נמוך, זה 4 חודשים החל מ- מאי 2002. - בעקבות שיעול כרוני מטריד, אובחנה לפני כשנה כבעלת מחלת ריאות כרונית. זה הגיע להבנתי כי המחלת ריאות אחראית בעיקר לירידה במשקל מכיוון שהריאות צורכות הרבה אנרגיה. והכימותרפיה שכרגע היא עוברת לא תורמת לעניין, היא גם שורפת אנרגיה. בכל אופן...לאמא שלי יש הרבה סיבות לא לאכול דברים שהדיאטטנית ממליצה לה. היא לא יכולה לאכול שקדים, כי הקליפה גורמת לה להשתעל. היא לא אוכלת אבוקדו, כי היא לא אוהבת. היא לא יכולה לאכול שמנות, גלידה ומוצרי חלב כי זה עושה לה הרגשה לא טובה בגרון (SLIMY FEELING) היא אף פעם לא אהבה פסטה. היא אוכלת הרבה מרק עוף זך עם אטריות. היא אף פעם לא היתה אכלנית גדולה ולמרות שהיא אוכלת ארוחות קטנות לאורך היום ואפילו שותה ENSURE + זה פשוט לא מספיק קלוריות. אני מיואשת. הגעתי למסקנה שעלי להתחיל לבשל עבורה. אבל מה כל מה שאני אבשל עבורה חייב להיות ללא תבלינים כי זה גורם לזה להשתעל. בקיצור אני מיואשת. אני פונה בשביל עיצות וגם בשביל לקבל אולי מקהל הקוראים כאן תפריטים לדברים שאוכל להכין עבורה. כי אני שנתיים נשואה אבל עדיין לא ממש מבשלת, למרות שיודעת איך. מצטערת על האורך, אבל אני ממש מודאגת לשלומה, כי אני יודעת שירידה כזאת במשקל רק יכולה להזיק לגוף. (מן הסתם אני מעריצה של KAREN CARPENTER) וכולם יודעים מה קרה לה לבסוף. שלכם, אורלי
אורלי שלום, אני מבינה שאת מודאגת מאד ממצבה של אמך, אכן משקלה נמוך. עם זאת ההשוואה לקרן קרפנטר אינה במקום, הסיבות לתת התזונה בשני המקרים שונות. ישנן דרכים שונות להתמודד עם המצב: אכילת ארוחות קטנות ותכופות, העשרת המזון ע"י שמן, חמאה ועוד, העשרת המזון באמצעות תכשירים כמו אבקות חלבון, אבקות עתירות קלוריות ועוד. קשה לי לתת לך רשימה של מזונות אלו מבלי להפגש עם אמך, לכן, עצתי היא לפנות לדיאטנית המתמחה באונקולוגיה בביה"ח בו מטופלת אמך. בהצלחה, נגה.
תודה לך. כרגע אימי רואה דיאטנית מקופ"ח. אני אספר לה שיש מתמחות באונקולגיה. יש לך רעיונות טובים, אך אני חוששת שאני עלולה לקבל עוד רשימה של תירוצים. אחת מהסיבות שלאימי מעולם לא היתה בעית עודף משקל, היא שהיא מעולם לא אהבה מזונות עתירי שומן. למרות שהיא אוהבת ממתקים.
אורלי היקרה, כפי שנגה כתבה לך, את באמת חייבת להגיע למישהי שמתמחה באונקולוגיה ואולי גם ריאות (בדומה לילדים עם CF, אכן מחלת הריאות גורמת לאיבודי אנרגיה גדולים) אני מציעה גם אולי לפנות למרכז הרפואי סורסקי לשרות לאיבחון וטיפול בהפרעות בליעה - יתכן לפי תיאורך (משתעלת כשאוכלת דברים מסויימים, ואחרים נגעלת מתחושת הבליעה) שמה שהוביל למחלת הריאות הכרונית זו בעיה בבליעה. מאוד כדאי לאבחן ולטפל. שם גם יש דיאטנית מעולה בצוות. כמובן תיידעו אותם בכל הרקע הרפואי. טלפני ל -6973545-03 לקביעת תור. בהצלחה!
אורלי יקרה, ברור שאת מודאגת ממצבה של אימך. לא אוכל לתת לך עצות אבל , חברתי לעבודה שחלתה בסרטן וקיבלה טיפול כימותרפי ירדה המון במשקל. כאשר סיימה את הטיפול התחילה לאכול ארוחות תכופות וקטנות, קיבלה ויטמינים שנתנו לה תיאבון והיא הצליחה לעלות למשקל סביר. שיהיה לכם בהצלחה.
אני לא אוכלת מוצרי חלב בגלל רגישות שאלתי היא כמה טופו בבוקר צריך לאכול עם הכריך אם זה טופו גולמי או טופו למריחה והאם אני חייבת לאכול גם יוגורט סויה ביום חוץ מאשר 2 כוסות נס קפה עם חלב סויה להשלמת הסידן תודה
סופיה שלום! אפשר להתייחס לטופו בכמויות שוות ערך למוצר אותו הוא אמור לחקות, כלומר טופו למריחה כמו גבינה למריחה, מעדן טופו כמו מעדן חלב. מבחינת כמעט כל הערכים התזונתיים המוצרים הללו זהים. דבר זה אינו נכון לגבי הסידן. גם אם יש פחות או יותר אותן כמויות בחלב סויה כמו בחלב רגיל, איכות הספיגה של אותו הסידן פחותה ולכן כמות הסידן הזמינה לעצמות נמוכה משמעותית. על כן יש מקום לשקול תוסף סידן בכדור. מינונים יש לקבוע בייעוץ אישי. נועה
שלום רב, לאחר תקופה ארוכה למדי של עייפות , תשישות וכאבי ראש חזקים ערכתי בדיקות דם בהם נמצא כי ההמוגלובין שלי הוא 10.5 וכי בסקאלה שבין 49-151 רמת ברזל שלי נמוכה מאוד. רופא המשפחה רשם לי שני כדורי ברזל ליום ע"מ להתאושש אך טרם הבהרנו את נושא התזונה. תפקוד בלוטת התריס נבדק פעמיים (TSH) והתוצאות היו סותרות כך שעלי לערוך בדיקה שלישית ; הכיוון שנראה הוא תת פעילות של הבלוטה אם כי לא חריג מאוד לדברי הרופא; אך בינתיים עלי לחכות כאמור. היות ואני חלשה מאוד ומותשת אחרי פעילויות קצרות הייתי רוצה לשקם את מאגרי הברזל שלי אך במקביל להוריד מעט ממשקלי שכן עליתי שלושה ק"ג בחצי השנה האחרונה; אציין כי במהמלך תשופה זו לא עסקתי בפעילות גופנית סדירה נוכח תשישות קיצונית שכעת מובנים לי מקורותיה. אמנם איני בחורה שמנה אך ניכר (אפילו בעיני אימי , דבר נדיר מאוד ) )שעליתי במשקל והייתי רוצה לקבל המלצות לגבי אכילה נכונה שתסייע לי בעניין הברזך אך גם לא תוסיף למשקלי. בתודה , מיק
מיק שלום! לא ציינת גיל, משקל, גובה והרגלי תזונה בסיסיים הרלוונטים לעניין (למשל צמחונות?). אם תוכלי להוסיף לנו מעט יותר פרטים, נוכל לתת לך תשובה מוסמכת יותר. נועה
שלום נועה משקלי 53 וגובהי 160; גילי 27 ברור לי שאני "עומדת בתקן " אך איני שבעת רצון ממראה גופי היות ובשל מבנה הגוף כל קילו עודף נוחת בירכיים ובאגן . בתחילת השנה שקלתי 50 והייתי שבעת רצון , התעמלתי בצורה יחסית מסודרת (הליכה מרובה ) . מבחינת אכילה, את הארוחה המרכזית אני אוכלת במקום העבודה ומשדלת בערב "לא להכביד"; אני מרבה לאכול מוצרי חלב דלי שומן ; כבר יותר משנתיים לא אכלתי בקר , אני מבכרת חזה עוף , 2 בשבוע לכל היותר ולעיתים גם זה לא ; אכילת כבד עוף היא בחזקת מאמץ ודגים אני ממעטת כי אין לי כל כך זמן להתעסק איתם ולא מתחשק לי לאכול אותם בחוץ; מגוון האוכל היה רחב יותר כאשר גרתי בבית ההורים ומאז שעברתי לגור לבד אין לי סבלנות להתעסק עם מזון מעבר ללחם קל בערב , הרבה ירקות : עגבניות מלפפונים פלפלים; גבינות לבנות מסוגים שונים (5 אחוזים) +חולשה לעוגות... אבל לא נוטה "לטרוף" ,פרי אחד ליום מקסימום - לא מהפירות המתוקים אציין כי אני נמנעת מאוכל מטוגן, מקבוצת הפחמימות אני אוכלת בעיקר : לחם קל, אורז לבן, פסטות. אני נמנעת מדברים שמנים כמו : שמנת, גבינות עתירות שומן , קצפות וכו'. אשמח להוסיף מידע שעשוי לסייע למתן תשובה מיק
הנושא הוא בולמיה אני מעוניין ליצור קשר עם כל מי שיכול לספר לי ולעזור לי לדעת איך יוצאים מהמחלה אני חולה כבר יותר משנה ואני לא יכול להפסיק לאחרונה התחלתי גם לקחת כדורים משלשלים ואני מרגיש שמצבי הבריאותי הולך ומתדרדר. אנא צרו עימי קשר.
תוכל להרים טלפון לאחות דליה במרפאה להפרעות אכילה 8543031-04. היא תסייע לך ביעוץ ראשוני בטלפון ותפנה אותך למי שצריך. בהצלחה.
האם זה עולה כסף? כי אני די מתמודד עם זה לבד אף אחד מסביבי לא יודע על ההפרעה שלי ואני לא יוכל להשתמש בעזרה כספית של ההורים
אם תכשיר זה איננו גורם תלות ועוזר לעצירות אזי מדוע בכלל משתמשים בתכשירים המכילים סנה או בלקסטיבים למיניהם הגורמים תלות? מה ההבדל ומתי משתמשים בהם לעומת נובולקס? (בפורום גסטרו כניראה הפסיקו לענות לתמיד)
יונה שלום! אני חושבת שהתשובה לשאלתך קשורה במקצועיות והתמקצעות. יש סברה רווחת שעצירות היא בעיה קלה אותה פותרים ע"י לקיחת "תרופה" (?) שכל אחד יכול להמליץ עליה - הדודה, האמא, חברים, מכרים, מוכרים בחנות טבע או רוקח. הדרך הנכונה לפעול היא קודם כל לאתר האם הרגלי החיים והתזונה לקויים בתחום זה (חוסר סיבים בתפריט, שתייה בלתי מספקת, חוסר בפעילות גופנית וכדומה). אם כך הוא, הרי שדי במספר הנחיות פשוטות על מנת לשפר המצב. הסיבה לפנות הלאה לרופא (משפחה או אפילו מומחה גסטרו) - אם כל ההרגלים שציינתי מתקיימים ואין שיפור או שיש סיבה אובייקטיבית למה לא ניתן לקיימם. לרופא יש אפשרות לפנות לטיפול תרופתי כזה או אחר לפי שיקול דעתו. כעיקרון, מי שילך בדרך זו, קרוב לוודאי שלא יקבל תכשירים הגורמים לתלות ללא הצדקה. בהערת אגב, מי שכבר משתמש בלקסטיבים, אכן תלוי בהם ושימוש בתכשירים שאינם גורמים לתלות כבר לא יעזור לו לפרוץ את המעגל הזה. לגבי פורום הגסטרו, תשובת מנהל האתר היא כי כעת הפורום אינו פעיל (תוך תקווה שהוא יחזור לפעילות בקרוב). נועה
מה הקשר בין כולסטרול נמוך לפעילות גופנית ?
שלום צביה אין קשר נמוך, אך יכולים להיות קשרים עקיפים, כמו למשל פעילות גופנית שגורמת לירידה במשקל תביא בדרך זו לירידת רמת כולסטרול. כמובן שיש עוד קשרים בסגנון הזה. אולי תשאלי משהו יותר ספציפי? בברכה-ליטל
ליטל שלום, אני בת 22 יש לי כולסטרול נמוך (108). בפורום אחר באתר נכתב שכולסטרול נמוך יכול להגרם מפעילות גופנית . אני לא עוסקת בפעילות גופנית. מהן הסיבות לכולסטרול נמוך ? על מה זה יכול להצביע ? תודה צביה
1. האם הקרמל נספג 2. אם כן, האם הוא מזיק
שלום אבי, קרמל נוצר בתהליך חימום של סוכר ופחמימות, ואכן הוא נספג במעי באופן דומה לזה של שאר הסוכרים והפחמימות. לשאלתך האם הוא מזיק, אין תשובה חד משמעית. לאחרונה התפרסמו מחקרים המראים כי חימום פחמימות מעל טמפ' מסויימת, כמו צ'יפס, חטיפים, דגנים גורם להווצרות חומר הנקרא אקרילאמיד הטוענים כי הוא נמצא מסרטן בחיות מעבדה אך טרם הוכח בבני אדם. קרמליזציה היא למעשה תהליך המתרחש בחימום סוכר ופחמימות, אך לא הוכח כי החומר הנ"ל נוצר במקרה זה, כך שלמיטב ידיעתנו מבחינה זו אינו מסוכן, אך יש לזכור כי מדובר בסוכר המכיל קלוריות ונספג, לכן ה"סכנה" העיקרית היא אולי עליה קלה במשקל. בברכה, דנה
אני רגישה ללקטוז אפילו ליוגרט ולחלב דל לקטוז, שמעתי שיש תרופה שלוקחים אותה יחד עם מוצרי החלב האם תוכלו לתת לי את שם התרופה תודה.
הי סופיה ישנו מוצר בשם לקטזין. שאלי בבית המרקחת. בברכה-ליטל
רציתי לדעת האם בצל רגיל (לבן או סגול) ניכלל בקטגורית הירקות שניתן לאכול ללא הגבלה (כמו שאם הבנתי נכון ניתן לאכול ללא הגבלה עגבניה , מללפון , פלפל) או שמה בצל ניכלל יחד עם גזר בקטגורית הירקות שכן יש לשים לב (יותר פחממתיים או משהו כזה) תודה
מיה שלום, ישנם ירקות בהם תכולת הפחמימות גבוהה יותר , לדוגמה : גזר, בצל, שעועית ירוקה, גזר, חציל, דלעת, פלפל אדום, קלורובי ועוד. ככל שתכולת הפחמימות גבוהה יותר כן תכולת הקלוריות גבוהה יותר, אך ההתייחסות הינה יותר רלוונטית למטופלי סוכרת בהם יש הקפדה על תכולת פחמימות בתפריט ופחות במקרים של ירידה במשקל. אין להסיק מכך שיש להפחית בצריכת ירקות אלו, נהפוכו, צריכה מוגברת של ירקות הינה מומלצת בשל צריכת סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. סה"כ התכולה הקלורית של ירקות תהא זניחה לעומת התכולה הקלורית משאר המזון הנצרך במהלך היום. בברכה, דנה
בימים האחרונים קיבלתי רגישות בקיבה- משמע בחילות חזקות מאוד וחוסר תיאבון. בתחילה חשבתי שהדבר קשור למשהו מקולקל שאכלתי אבל כשהתחלתי לעקוב אחרי הדבר ברצינות, שמתי לב שהדבר קורה אחרי אכילה של מאכלים חלביים. יש לציין כי אני חובבת מושבעת של גבינות ולא היתה לי שום בעיה כזו בעבר. אשמח לדעת ממה דבר כזה יכול להתפתח. תודה רבה
פיי, אולי הריון עושה לך את זה? עדי
שלום פיי אם זה בימים האחרונים בלבד, זה עדין ממש לא אומר שום דבר. יכול להיות משהו ויראלי ואקראי. לא הייתי נחפזת בהסקת מסקנות. ליטל
היום בבוקר קיבלתי מחזור כך שאינני בהריון. אמנם בימים האחרונים, אבל בכל פעם נגרמו לי בחילות חזקות שהשביתו אותי למספר שעות מידי יום. המליצו לי להימנע ממוצרי חלב לחודש. האם עליי באמת להתחיל דיאטה מסויימת? האם הדבר לא מחייב ביקור אצל רופא? ואם כן- רופא המטפל בבעיות קיבה או דיאטנית? אשמח לפירוט בנושא. תודה
אני צמחונית הרבה שנים .אנשים שונים שאני פוגשת אומרים לי שאני עושה נזק לעצמי ולילדים שיהיו לי בעתיד. הם אומרים שילדים של צמחונים פחות חכמים מילדים אחרים . יש בכך אמת ?
הדר שלום! מאגרים חשובים נבנים בגופנו אשר עיקר הדרך להשגתם היא תזונה המבוססת גם על בשר ודגים. בתקופת ההריון נוטריאנטים חשובים אלו מועברים אל העובר ממזונה של האם או (אם אינה אוכלת אותם בכמות/איכות מספקת) ממאגרי גופה. גם תקופת ההנקה מתאפיינת במעבר נוטריאנטים דומה מהאם לתינוק. אפשר בהחלט לתאר רוב החומרים אשר מקורם האיכותי והכמותי בחי ככאלה הקשורים בהתפתחות המוח והראייה. ראוי שבתקופות הריון והנקה (ואפילו ביניהן - לשם מילוי מאגרים) התזונה של האם תהיה מלאה יותר עם דגש על כמות ברזל נאותה וכן חומצות שומן מסוג אומגה 3 המצויות בדגים. צמחונית אדוקה שאינה מוכנה לוותר על עקרונות כאלו או אחרים בחייה, חובה שתשלים מרכיבים אלו בצורת תוספי מזון וזאת תוך התייעצות עם הרופא לגבי מינונים. נועה
שלום רב, אני בת 29 וצמחונית (מטעמים אידיולוגיים) מזה 15 שנה. הברזל שלי מעט נמוך, אך ויטמין B12 תקין (הפסקתי לפני כחצי שנה ליטול טבליות של הויטמין). חשוב לי לדעת, לפני שאכנס להריון, האם למען הבריאות שלי ושל העובר שלי, עליי לוותר על הצימחונות?מבחינתי, הבריאות קודמת לכל, אך חשוב לי לדעת אם יש ברירה אחרת. שאלה שנייה שמטרידה אותי: גובהי 163 סמ' ומשקלי 56 קג' מאז ומתמיד המשקל שלי העסיק אותי. לאחרונה, המצב החמיר, ואני עוסקת בזה באובססיביות. הבעיה העיקרית שאני אוכלת את המאכלים שאני אוהבת (שהם לא מהבריאים ביותר), אך בכמויות קטנות יש לך פתרון בשבילי? תודה רבה.
מה זה סולת חיטה? איך פיזית מכינים מזה דייסה לתינוקת בת שנה ? האם זה בריא?
דנה שלום! סולת עשויה מחיטה. את החיטה גורסים בדרגות טחינה שונות - קמח, סולת, בורגול, כולם מחיטה. יש וודאי הוראות הכנה על האריזה. לילד בן שנה אין בעיה עם סוג מזון זה. מכיוון והחיטה מכילה גלוטן, רצוי לדחות הצגתה לתינוק לגיל 9 חודשים ואילך. בגיל שנה אין כל חשש. נועה
האם מותר לאכול סרדינים, טונה, סלמון והרינג בעת ההריון? אמרו לי שלא. אבל למה? מה עוד אסור? תודה.
מאירה שלום! אין לי מושג למה אמרו לך זאת אך זה ממש לא נכון! הדגים האלו מאוד תורמים לבריאותך שלך ובאופן ספציפי להתפתחות ההריון והעובר. והיה ותחליטי להניק, גם בתקופת ההנקה מאוד מומלץ על דגים אלו. כל זאת בשל חומצות שומן מסוג אומגה 3 המצויות בעיקר בדגים שציינת. נועה
הרבה פעמים אני קוראת את המלה פוספטים על הנקניקיות או המבורגר אבל היום שמעתי מישהו שאמר שמשתמשים בזה לחקלאות. אני מהקשת ממי שיודע להסביר מה זה פוספטים?
היי יש המון חומר על הפוספאטים בספר לסלק את הקוץ בקישור בגדול מסתבר שהם משמשים בשביל למנוע קלקול של האוכל אבל לפעמים יכולים לגרום מחלות
הנה הקישור http://doctors.msn.co.il/forums/read.php?f=291&i=18209&t=18209
שלום הומלץ לי על תכשירים אלו כי נאמר לי שהם לא גורמים לתלות בניגוד לתכשירים אחרים שעוזרים ליציאות. יש לי שתי שאלות בנוגע לכך: א) התכשירים מכילים איזשהו סוג של סוכר או משהו דומה ורציתי לדעת האן זה אומר שיש לתכשיר ערך קלורי? (אנא פרטו) ב) בעלון התכשיר רשומה בכל זאת אזהרה ששימוש עלול ליגרום לתלות האם זה נכון גם לתכשיר זה או שזו הערה שתמיד "שותלים" בתכשירים כאלו אוטומטית ולא תמיד שמים לב העיקר לצאת ידי חובה אודה מאוד על תשובות יונה
נ.ב. שם החומר ה"סוכרי" הוא לאקטולוז
יונה שלום! הלקטולוז הוא סוכר שאינו נספג במעי, ויש לו בעצם תכונות הגורמות ל"שלשול קל". מכיוון שהוא אינו נספג, הקלוריות שבו אינו מנוצלות ע"י הגוף. אני מאמינה שבאמת יש מס' אזהרות אותן רושמים על כל תרופה באופן רוטיני כי א. לכל תרופה יכולות להיות תופעות לוואי (ותמיד יהיה מישהו, אפילו אחד מאלף שיסבול מהן). ב. החברה מכסה עצמה מבחינה משפטית. לגבי אבילאק, שהוא בעצם משלשל קל, בהחלט תתכן תלות בשימוש. נועה
מדוע הרוקח אמר בפרוש שאין שום סיכוי לתלות בתכישירים כגון אבילק או נובולק? האם יש המלצה האם כדי להעדיף את התכשיר כסירופ או כאבקה?
מה ההשלכות על התורם האים תהיה לו מוגבלות?
שמוליק שלום, בפורום זה אוכל לדבר רק על מגבלות תזונתיות. למעשה מרבית תורמי הכליה אינם מוגבלים לאחר התרומה בתזונתם, הואיל ואנו מסוגלים לחיות עם כליה אחת בלבד. אך לא מזיק לשמור על הרגלי חיים בריאים על מנת לא לפתח מחלות העלולות לפגוע בכליה, כגון יתר לחץ דם לא מאוזן וסוכרת לא מאוזנת. מומלץ לשמור על הרגלי תזונה בריאים ועל פעילות גופנית . בברכה, דנה
קראתי בפרום אימון גופני שאלה של בחורה הטוענת שהיא רוצה להתאמן בבוקר בשחיה למטרת הרזיה, המאמן המטיף ללא הרף על ביצוע אימונים עצימים כמה שיותר (שעם זה אני מסכים,אני בעצמי מאמן כושר וספורטאי תחרותי) המליץ לה לא לאכול לפני האימון (בעיקר לא פחמימות)כדי לשרוף כמה שיותר שומנים, שאלתי היא האם זה לא מסוכן לצאת לאימון שחייה עצים אחרי צום הלילה , אין לי ספק כי יעלותו של האימון תרד אך מה לגבי מצב של היפוגליקמיה והתעלפות? בתודה אבירם.
אבירם שלום, אכן פעילות גופנית ללא צריכה אנרגתית לפני כן יכולה לגרום לעייפות ותשישות, אך לא להיפוגליקמיה מכמה סיבות : 1. בגופינו מאגרים של גלוקוז בצורת גליקוגן בכבד ובשרירים, ואלו משמשים אותנו במצב של רעב או פעילות גופנית עצימה, אך אלו מאגרים קטנים המספיקים במקרה של מנוחה לכ - 13 שעות ואילו במצב של פעילות גופנית להרבה פחות. 2. במקרה ונגמר מאגר הגליקוגן גופינו יודע לסנטז גלוקוז מחומצות אמינו ( מן השריר ) וכך למעשה בעזרת הפרשת הורמונים שעובדים בהפוך לאינסולין המכניס גלוקוז לתאים, אין סיכוי ממשי להכנס למצב של היפוגליקמיה. בנושא ההתעלפות יכולה להיות השפעה של עייפות, ירידה בלחץ דם, התייבשות וחולשה כללית מחוסר אכילה ומאמץ מוגבר אך קרוב לוודאי שלא מהיפוגלקמיה. בברכה, דנה
א. תודה על התשובה ב.אז לא היית מליצה לצאת לאימון בוקר מבלי לאכול שכן גם האימון יהיה פחות יעיל וגם יגרום לדה אמינציה קטבולית ואז כל מטרת האימון ירדה לטמיון? מה כן היית מליצה לאכול לפני אימון בוקר לאדם הרוצה לרדת במשקל אך גם לבצע אימון יעיל? בד"כ אני ממליץ למתאמנים שלי לאכול פרוסת לחם עם ממרח (דבש/ריבה) ולשתות הרבה לפני השיעור(לפחות כוס גדולה) שוב תודה אבירם
שלום רב, אודה לך אם תציעי לי טיפול להורדת טרומבוציטים בדם. הנני בגיל 51 עוסקת בספורט ורזה ולמרות זאת נמצא אצלי מצב של קרישתיות יתר. אודה לך על תשובתך. בברכה, רות
רות שלום, אין קשר ממשי בין טרומבוציטים ותזונה כמו שיש בין כולסטרול ותזונה. זהו דבר המצריך יעוץ המטולוגי . בברכה, דנה
ד"ר שלום רב ! אני חולה מזה כשנה ממחלת essential thrombocythemia( מחלה גידולית בדם) רמת הטסיות המקסימלית הייתה 1,700,000 אני מטופל כיום באגרילין ( בעבר בהידראה ) בחודשים האחרונים אני מרגיש כאבים בחזה ( כל הבדיקות תקינות) וחוסר שקט פנימי., ירידה גסה בריכוז וביכולת החשיבה , וכבדות כל אלו לא היו נחלת העבר לפני המחלה. ברצוני לדעת באם תופעות אלו יכולות להיגרם מהתרופה עצמה? מה אני יכול לעשות כדי למנוע או לצמצם למינימום. לאחרונה הציעו לי( לא רופאים) מס' צמחים כגון : א. שמן זרעי קנביס.- בכבישה קרה - לקחת פעמיים כף ביום. ב. צמח ג'קו בוליביה.להגברת ריכוז וחשיבה. ג. בי- קומפלקס. האם אני יכול ליטול צמחים אלו? האם השפעתם עם התרופות ידועה? האם אולי עדיף לי בכלל לחזור להידראה? אודה לך על תשובתך. ערב טוב יעקב
יעקב שלום! לצערי זהו אינו הפורום המתאים לשאלותיך. נועה
שלום אחי בן 18 וחצי מתגייס לצבא ביום שני הקרוב (יחידה קרבית ) . בבדיקות דם שגרתיות התגלו אצלו הממצאים הבאים : wbc 5.7 4.4-12 rbc 4.62 4.4-6 hgb 13 12-18 hct 39.7 41-52 mcv 85.9 77-99 mch 28.1 26-34 mchc 32.7 31-37 plt 210 100-400 mpv 7.3 7-11 macro % 0.3 0-2.5 micro % 0.8 0-6 hypo % 0.7 0-6 vitamin b12 248 160-670 ferritin 11 25-260 transferrin 309 200-360 רוב הערכים שלו נמצאים בגבול התחתון של הנורמה או מתחתיו .הבנתי שמשמעות הדברים הם חוסר בברזל. מה ניתן לעשות כדי לשפר את מצבו? הוא עומד לפני מאמץ פיזי רב בצבא , ואי יכולת להגיע לרופא טוב או לתזונאית. מניסיוני שלי האוכל בצבא לא תורם לשיפור ערכי הברזל בדם (אלא להפך ). חשוב להוסיף שהוא צמחוני - לא אוכל בשר ודגים אך מרבה באכילת ביצים ומוצרי חלב.
שכחתי לציין שבעבר המליצו לו להרבות באכילת ביצים עקב כולסטרול נמוך.
רוני שלום! על פי התוצאות ששלחת, נראה שלא מדובר רק במחסור בברזל אלא גם רמות נמוכות (עדיין בתחום אבל נמוכות) של ויטמין B12 אשר מחסור בו גם גורם לאנמיה. צמחונות לא עוזרת לשיפור המצב כי המזונות העשירים במרכיבים אלה (ואשר מבטיחים ספיגה מקסימלית לדם) מקורם בחי וכנראה שצריכת הביצים ומוצרי החלב אינה מספקת. לפי דעתי לקראת הצבא כדאי להחליט להתחיל לאכול גם בשר ובכל מקרה להתחיל לקחת תוספים (עדיף שרופא יחליט על מינונים). כמו כן רצוי לחזור על הבדיקות כל כמה חודשים. לגבי תוספים של ויטמינים ומינרלים חשוב לזכור שהם לא יהיו יעילים כאשר אין צריכה מספקת של קלוריות, חלבונים ושומנים. לא ציינת את משקלו של אחיך, האם סה"כ אוכל בכמויות טובות השומרות אותו במשקל תקין. בכל מקרה, יש אפשרות לאחר תקופה מסויימת בצבא גם להגיע לדיאטנית. צריך לבקש הפניה מרופא היחידה והוא שוקל כל מקרה לגופו. בהצלחה וגיוס נעים נועה
אנשים שלא אוכלים מספיק מבחינה כמותית או איכותית הם אנשים שזקוקים לתוספי ויטמינים ומינרלים, אבל ויטמינים ומינרלים לא יעילים כאשר אין צריכה מספקת של קלוריות. זהו לא מעגל סגור שקשה לצאת ממנו ?
תודה על התשובה המקיפה. מכל מיני סיבות לא הצלחנו לדבר עם רופא המשפחה. בהתיעצות עם הרוקחת בבית המרקחת היא המליצה לנו על מוצר חדש שנקרא :liquid chlorophyll של חברת nature's sunshine. הרוקחת המליצה על מוצר זה מכיוון שאין לא תופעות לוואי על מערכת העיכול. אם אתן מכירות את המוצר אודה לכן אם תענו לי על מספר שאלות : האם זה נכון שהמוצר לא גורם לעצירות או שלשול ? האם המוצר יעיל לבעיה של אח שלי ? האם יש לו תופעות לוואי שהרוקחת לא ציינה לפנינו ? תודה מראש רוני
שלום לדיאטניות, האם יש ביסוס לטענה (ששמעתי בהרצאה של דיאטנית) שמי שסובל מתת פעילות של בלוטת התריס ומטופל באלטרוקסין אל לו לאכול מוצרי סויה? האם אישה בגיל המעבר במצב כזה אינה יכולה להשתמש במוצרי סויה כחלופה להורמונים? תודה וכל טוב, יפית
יפית שלום! במקרה כזה תמיד רצוי להפנות השאלה לרופא האנדוקרינולוג המטפל. טיפול בהורמונים (משני הסוגים אותם את מציינת) ראוי שיהיה בהתייעצות עם רופא המומחה לנושא. בכל זאת, בתשובה לשאלתך, יש מספר (מועט ביותר!) של עבודות מדעיות המראות שצריכת סויה בכמויות גדולות (כמזון עיקרי אצל תינוקות או כתוסף הורמונלי בגיל המעבר), הראתה ירידה בספיגת הורמון התירואיד במעי אצל חולים עם תת פעילות בלוטת התריס ולכן היה צורך במתן מינונים גבוהים יותר של אותו הורמון. לי כדיאטנית קשה לצאת בהמלצות על סמך מספר עבודות כה קטן אך זה נותן לנו סיבה להיות זהירים ולכן אני חוזרת שוב על המלצתי לפנות לאנדוקרינולוג. נועה
ליפית שלום רב, מוצרי סויה אכן נחשבים לגויטרוגנים. אלא שבבישול ממושך הגויטרוגן נהרס ולכן ככל שמוצרי הסויה מעובדים יותר כן הם פחות מזיקים. טופו הוא מוצר מצויין, גם לגיל המעבר, ואין חשש להשתמש בו בתת פעילות. חלב סויה לעומת זאת מזיק ולכן ההמלצה היא להימנע ממנו. רות מאור תזונאית קלינית טבעית
תודה לנועה ולרות, שאלות נוספות לי: נועה - האם בעקבות דברייך קיימת הסתייגות בקהיליה המדעית משימוש בתחליף חלב אם על בסיס סויה? רות - האם תוכלי להרחיב מהו בדיוק הגויטרוגן ואיך הוא פוגע בבלוטה? ומדוע חלב סויה אינו מומלץ? עד כמה שידוע לי תהליך ההכנה שלו מצריך חימום...
בני בן שנה, בבדיקת דם שהוא עשה התוצאה הייתה - ההמגלובין של בני הוא 13.5, הוא מקבל כל יום 6 טיפות ברזל ו- 2 טיפות AD, הבעיה היא שהוא עדיין יונק ומסרב לאכול בשר, הוא מסכים לאכול רק מעדני חלב, דניאלה ומעט גרבר פירות, הוא אוכל מעט מאוד בישלולי עם בשר, כלומר תזונתו אל אף מאמצינו לא מלאה. יש לציין שכל הערכים בספירת הדם יצאו בתחום, האם על סמך תוצאות להפסיק לתת לו ברזל ו - AD? לתת לו חלקית? להמשיך לתת לו באותו המינון? מה דעתך? נתונים נוספים על בדיקת הדם - שאלתי רופאים מומחים לנושא, הוספתי גם כאן, לא בטוחה שזה קשור: בדיקת דם + מספרים מוחלטים בני בן שנה ועשה בדיקת דם שגרתית, היו 4 בדיקות שלא יצאו בתחום, יש לציין שכ- 6 ימים לפני בדיקת ם בני קיבל את החיסון המשולש – אדמת, חצבת, חזרת. הבדיקות הם: המטולוגיה – דיפרנציאל הבדיקה % תוצאה טווח תוצאה – מספרים מוחלטים Lymphocytes – 58.8 (67-77) 4.3 (4-13.5) Monocytes - 14 (3-13) 1 (0.6 – 1) Eosinophils - 4.3 (0-3) 0.3 (0.3 – 0.5) Basophils - 1.5 (0-1) 0.1 (0-0.2) מה משמעות התוצאות? מה משמעות האחוזים מחוץ לתחום ומה משמעות המספרים המוחלטים שנמצאים בתחום? האם הדבר מחייב ביקור חוזר אצל הרופא? תודה!!!
מיכל שלום! קודם כל אני שולחת לך פיסקאות נבחרות מהמלצות משרד הבריאות הנוגעות לוטימינים וברזל: "יש לתת תכשיר ויטמין A+D לכל תינוק, יונק ושאינו יונק, החל מתום החודש הראשון ועד תום החודש השנים עשר לחיים. המינון היומי המומלץ הינו 400 יחידות ויטמין D ו 1000 יחידות ויטמין A. יש לתת לכל תינוק מתום החודש הרביעי עד תום החודש השניים עשר לחייו, תוסף ברזל. מינון התוסף יהיה: 7 מ"ג ליממה עד תום החודש השישי ו15- מ"ג ביממה מתחילת החודש השביעי ועד תום החודש השניים עשר לחיים. כל זה ללא קשר לרמת ההמוגלובין שבדמו ולרמות הברזל בתפריטו (מניעה ראשונית של חסר ברזל). כדי למנוע מחסור בברזל, מומלץ להגיש לתינוק מתום החודש השישי מזונות המכילים ברזל זמין (כמו בשר או דגניים מועשרים בברזל זמין) כמזונות ראשונים. לאחר גיל שנה, אם הפעוט אוכל מזון מגוון ועשיר בברזל, ניתן להוסיף חלב פרה לתפריט. קיימים בשוק תמ"ל מועשרים בברזל וסידן, המיועדים לפעוטות. תמ"ל אלה מהווים מקור טוב יותר לברזל מחלב פרה." כפי שאת מבינה, בעיקרון זהו הזמן להפסיק מתן ברזל ותוספת הויטמינים. לדעתי את לא צריכה להיות מודאגת ממחסור A+D . השאלה הגדולה היא לגבי הברזל. צריך לדעתי להשקיע מאמץ בלימוד הילד לאכול מזונות העשירים באופן טבעי בברזל (כמו בשר, דגים, ביצים מוצרי חלב וקטניות), וכן מזונות המועשרים באופן מלאכותי בברזל (כמו תכשירי מזון לתינוקות ודייסות קורנפלור ודגנים). אפשר בסיוע דיאטנית להעריך לאיזה כמויות מגיעים ביום ואז, אם עדיין חסר, להתייעץ עם הרופא לגבי המשך מתן תוסף במינונים אשר הוא יקבע. בכל מקרה, אני ממליצה לך בחום להכנס לאתר של משרד הבריאות ולקבל קצת טיפים איך ניתן לקדם מעבר למזונות מוצקים ואולי עוד נושאים שמעניינים אותך: www.health.gov.il/public/baby/feed נועה
האם תתכן תופעת אי עיכול חלבונים כללית כגון:חלב,מוצרי בשר,דגים,סויה ואם כן איך אפשר לגלות זאת ומה אפשר לעשות
חנה שלום, מוטב כי תפני שאלה זו לפורום גסטרואנטרולוגיה. בברכה, דנה
אמרו לי שאני רגישה ללקטוז תוך כמה זמן יעלמו לי הסיפטומים והבטן תחזור למצבה הנורמלי ללא גזים ונפיחויות והאם רגישות זו היא לתמיד
שולה שלום, רגישות ללקטוז נובעת ממחסור באנזים הנמצא במערכת העיכול הנקרא לקטאז. תפקידו של האנזים לפרק את הלקטוז ( סוכר החלב ) לגלוקוז וזה נספג במערכת העיכול. כאשר אין פירוק לרוב מרגישים נפיחות, גזים ולעיתים שלשולים. כאשר אנו מורידים את צריכת הלקטוז בתפריט למינימום האפשרי והמותאם לרגישותך ייתכן וזה יהא עניין של ימים עד שתעבורנה התחושות שתארת, אך הדבר משתנה מאדם לאדם בהתאם לרגישות ולאורך זמן החשיפה למוצרי חלב. רגישות יכולה לנבוע בעקבות מחלה חריפה במערכת העיכול או בעיה כרונית, לכן קיימת אפשרות כי הרגישות תהא לתמיד. המלצתי, גשי לדיאטנית וזו תוכל להתאים לך תפריט דל לקטוז וביחד תגיעו לכמויות מוצרי החלב הדלים בלקטוז אותם תוכלי לצרוך מהלך היום, כמו כן זו תלמד אותך על מוצרי חלב דלים בלקטוז, על מזונות מיוחדים ועל טיפול תרופתי/טבעי ( מתן האנזים עצמו ) במקרה הצורך. בברכה, דנה
מבקשת תשובה לשאלתי מה 22/7 תודה
ליאור שלום! סביר לתת לנו ארכה של לפחות 48 שעות... נועה
בבדיקת דם שערכו לי התגלה כולסטרול נמוך ומעט אנמיה. תמיד שמעתי שכולסטרול גבוה זה לא טוב אך האם כולסטרול נמוך זה גם לא טוב ? למה יכול לגרום כולסטרול נמוך ? האם יש קשר בין כולסטרול נמוך לעובדה שאני צמחונית ?
הדס שלום, לפני שנוכל לענות על שאלתך אזדקק למספר נתונים כגון : גילך, גובהך, משקלך, ואת נתוני הבדיקות כולל סה"כ כולסטרול, ואת ערכי הכולסטרול הנוספים LDL, HDL וכן רמת המוגלובין ואם יש ברזל. תודה, דנה
דנה שלום ! גיל 21 גובה 174 משקל 54 כולסטרול 110 wbc 5 rbc 3.88 hgb 10.6 hct 31 mcv 79.9 mch 27.3 mchc 34.1 rdw 14.8 plt 223 iron 24 (הברזל נמדד בבדיקה קודמת ,לא יחד עם הבדיקות האלו אני משערת שהוא עלה קצת מאז ) ldl , hdl לא נבדקו או שהם רשומים בדף הבדיקה תחת שם אחר שאני לא מכירה. אני מקווה שהנתונים יספיקו. תודה מראש הדס
שלום כאשר רופאים ממליצים על נטילת ברזל עדין הם מתכוונים למוצר ברזל עדין של חברת סולגר או לסוג מסוים של ברזל שנקרא ברזל עדין ? במילים אחרות : יש דבר כזה שנקרא ברזל עדין או שזהו שם של מוצר של חברת סולגר ? סליחה על הניסוח המסורבל יעל
יעל שלום, אני מניחה כי כוונתו של הרופא היתה לסוג מסויים של תוסף ברזל הנקרא בתרגום לעברית ברזל עדין או gentle iron שהוא מוצר של סולגר. בברכה, דנה
על איזה חסרים תזונתיים יכולים להצביע פסי רוחב לבנים על הציפורניים ? איך ניתן להשלים חסרים אלה ?
רותם שלום, לרוב פסי רוחב לבנים על הציפורניים מעידים על מחסור באבץ ולעיתים גם בחלבון. מקורות מזון לאבץ הינם בעיקר מן החי, בשר, דגים, ביצה, מוצרי חלב. ניתן למצוא אבץ גם בקטניות ובדגנים מלאים, אך זמינותם לגוף נמוכה מזו שמקורה במוצרי מזון מן החי. במידה ואינך צורכת מן המזונות הללו יש לשקול תוסף אבץ, אך לשם כך עליך להתייעץ עם דיאטנית קלינית ו/או רופא. בברכה, דנה
איך זה יכול להיות שתרנגולות או פרות מקבלות ויטמין B12 מהאוכל הצמחוני שהן אוכלות ואילו בני אדם יכולים לקבל ויטמין B12 רק מבשר או מזון מהחי?
מירי שלום, ההגדרה הפשוטה של ויטמין היא חומר אשר איננו מסוגלים לייצרו או לסנטזו בגופינו ועלינו לקבלו מן המזון. ההגדרה אינה מתייחסת במלואה לבעלי חיים, הואיל ואנו שונים מהם, לדוגמה, ויטמין C הינו הכרחי לקיומינו הואיל ואיננו מסוגלים לייצרו אלא רק לקבלו מן המזון, בעוד ישנן חיות מסויימות המוסגלות לייצרו מחומרים שהן מקבלות במזונן. הדבר דומה לגבי הויטמין B12 , אנו איננו מסוגלים לייצרו במינון המספק את צרכינו ( ישנם חיידקים במערכת העיכול שמייצרים בכמות ככל הנראה לא מספקת ) ולכן עלינו לצרוךמוצרים המכילים B12 . עופות ובקר שונים מבני האדם במובנים רבים ( לדוגמה במבנה מערכת העיכול ) בכך שהן מסוגלות ליצור את החומר B12 מן המזון אותו אוכלות, אך במזונן אין B12. עבור החיות B12 אינו ויטמין. בברכה, דנה
תודה על התשובה אבל לא הבנתי איך החיות מייצרות ויטמינים ואנחנו לא?
רופא גסטרו אמר שאני בולעת אויר שאלתי היא מה זה לעיסה נכונה , כמה זמן אני צריכה ללעוס את הביס, באיזה מאכלים אני צריכה יותר לשים לב בלעיסה,והאם באכילת מוצרים נוזליים כמו מרק,גבינה נוזלית/קוטז, יוגורט גם תתכן התןפעה של בליעת אוויר ואם כן מה הפתרון. והשאלה האחרונה האם כדאי לעשות הפרדת מזון כדי שהקיבה תעבוד רק על מוצר אחד ואני לא אבלע אוויר
ליאור שלום! בליעת אויר תתכן כאשר אוכלים מהר, עם פה פתוח, תוך כדי דיבור וכדומה. כדי להתמודד עם הבעיה את צריכה להיות יותר מודעת לאופן האכילה שלך. לא לעסוק בדברים אחרים המסיחים את הדעת בשעת הארוחה, להקפיד על פה סגור, לא לדבר, ללעוס הייטב (כך שהמזון רך מאוד ואינו דורש מאמץ מיותר בבליעתו). לשאלתך בדבר הפרדת מזונות, אין כל צורך. אין קשר בין שני הדברים. נועה
re
שלום. ראיתי שנכתב שירקות ניתן לאכול ללא הגבלה.. האם הדבר נכון גם לירקות כבושים (כמו מלפפונים , כרוב כבוש או פלפל חריף כבוש) ? כי לאחר הכבישה הם מצטמקים (כך נראה לי - אלה אם כן מדובר בזן שונה של ירקות שהוא מראש קטן כזה) ואז בעצם אוכלים כמות הרבה הרבה יותר גדולה בלי להרגיש - לכן האם זה עדיין תקף - אכילת ירקות ללא הגבלה (אם ביכלל הדבר מיתיחס גם לירקות כבושים) (אין השאלה מיתיחסת לכמות המלח שבירקות והסיכון אם קיים מכך אלא רק לכמות הקלוריות ומהבחינה הזו האם ניתן לאכול אותם ללא הגבלה כמו ירקות רגילים - שוב בהנחה שאין בעיה של מלח וכ"ו)
לילך שלום! אם אין בעיה של מלח כפי שציינת, והירקות לא משומרים גם בתוספת שמן, אז אין בעיה לאכול כמה שרוצים. נועה
תודה רבה על התשובה
האם יתכן תופעה כזו שאחרי אכילת מלפפון/עגבניה/חסה/פירות אפילו אם אני מקלפת את הקליפה הבטן מתנפחת הרבה,כלומר האם יתכן שהגוף שלי לא מעכל סיבים ואני צריכה להוריד אותם לחלוטין. ואם כן האם כדאי לקחת כדורים עם סיבים ולהוריד את הירקות והפירות לחלוטין?
לילי שלום! א. סיבים (מכל סוג שהוא ומכל מקור שהוא) אינם מתעכלים, לא רק בגופך אלא בגופם של כל האנשים. ב. אם יש לך תגובה לא טובה לסיבים, סביר שהיא תתבטא גם בשימוש בכדורים או אבקות. ג. ההחלטה להוריד פירות וירקות היא "כבדה" בגלל החוסרים התזונתיים שהיא עלולה לגרום. רצוי לעשות זאת בייעוץ רפואי/דיאטטי ולא על דעת עצמך. המלצתי לך, לפנות בשאלה לרופא גסרואנטרולוג לגבי התופעות מהן את סובלת ולנהוג בהתאם להמלצותיו. ייתכן ויהיה מקום כהמשך טיפול לפנות לדיאטנית. נועה
הייתי רוצה לדעת האם יש קשר בין כמות הקלוריות שהגוף סופג מן המזון הנצרך לבין שילשולים / עצירויות - האם תופעות אלו יכולות ליגרום לכך שנצרוך יותר / פחות קלוריות מאותה כמות מזון? או שמה תופעות אלו רק משפיעות על קצב פינוי "הפסולת" שנשארת מן המזון הנצרך ללא קשר לכמות הקלוריות שהגוף ספג ממנו? ובהקשר לזה על מה בעצם מתבססות כל דיאטות התה הטיבטי ושו"ת למניהם שבעצם גורמות לשילשולים?
שלום רן השפעת המזון על תנועת המעיים, היא בעיקר דרך תכולת המזון והרכבו. נכון יהיה לומר כי במקרים מסוימים, חשובה הצפיפות הקלורית (כלומר, מספר הקלוריות פר נפח הזנה), אך לרוב מדובר במצבים מיוחדים. הרכב המזון חשוב גם לענין אחר והוא קצב ההתפנות מהקיבה. כמו כן כפי שאמרתי גורמים הקשורים להרכב התזונתי, ישפיעו על תנועת המעי, למשל סיבים תזונתיים. כמות הקלוריות אינה הגורם החשוב. לשאלתך השניה. בתה טיבטי, ומוצרים דומים, ישנה התיחסות לגורמים צמחיים המצויים בתמצית התה, אשר מסוגלים לגרום לתנועת מעי מהירה יותר, או לגרום לתנועה של נוזלים אל תוך חלל המעי ובכך לגרום לשלשול. המוצרים השונים מכילים חומרים שונים הפועלים במנגנונים שונים. המשותף לכולם מבחינתי הוא,שהם אינם מומלצים כאמצעי דיאטטי. בברכה- ליטל
לא הבנתי את התשובה או שהשאלה לא הובנה כראוי שאלתי התיחסה להאם תדירות היציאות ובפרט מצבי שילשול / עצירות משפיעים על כמות הקלוריות הנספגת בגוף מן המזון שנאכל או שאין כלל קשר ותמיד תספג אותה כמות קלוריות ומה שיוצא זה תמיד ה"פסולת" ובהתאם לאופי אותו מזון כך תשתנה תדירות יציאת אותה פסולת?? (עיקר השאלה מיתיחס לכמות הקולוריות מהאוכל ואם יש קשר לתדירות יציאות- ובהקשר זה גם לדיאטות בתה למיניהם) תודה
שלום זה אולי לא כל כך קשור אליכם, אבל מיכוון שאתם שייכים לרמב"ם אולי אתם יודעים מדוע הרופאים מפורום גסטרואטרולוגיה של רמב"ם הפסיקו לענות בפורום??
ננסה לברר את הענין עבורך ליטל
תודה רבה
האם עודף בבטה קרוטן בדם עלול להזיק לבריאות
אוהד שלום! אני רוצה לברר אם הבנתי את שאלתך - עשית בדיקה לרמות בטא קרוטן בדם והתוצאות גבוהות? לי לא ידוע על בדיקה כזו. אפשר לבדוק ויטמין A בדם. אם אכן עשית בדיקה, מה תוצאותיה? אם אתה שואל לגבי צריכה של תוסף בטא קרוטן, חשוב לי לדעת באיזה כמויות מדובר. בעיקרון, ויטמין A רעיל לגוף בעודף ובטא קרוטן לא, אבל כמו כל דבר בחיים, רצוי מאוד לא להכנס להגזמות (בכל תחום...) ולכן יש רמות סבירות של צריכת תוספים ולא מומלץ לעבור אותן. נועה
אתמול שאלתי שאלה ולא קיבלתי מענה- אולי היום ילך לי יותר. ועד ההורים בגן של בני קיבל משימה: הרכבת תפריט ארוחת צהריים שיהיה טעים בריא ומאוזן. אני לא יודעת איך לגשת למשימה ואשמח לקבל רעיונות, טיפים ותפריטים. תודה רבה
ירדנה שלום! תודה רבה על שהפנת לנו את שאלתך אך לא נראה לי שזהו ממש המקום המתאים. על רגל אחת אני יכולה לומר לך שארוחה צריכה להיות מגוונת, לכלול את כל אבות המזון (חלבונים, פחמימות, שומנים) אך קיימת גם התייחסות ספציפית לילדים מבחינת ערך החלבון, נוכחות ויטמינים ומינרלים חשובים וכן חומצות שומן הכרחיות. לא נראה לי שהפורום הזה הוא המקום המתאים ללימוד נושא זה. וודאי אם תערכי חיפוש תמצאי אתרים מתאימים יותר. אני מצידי אננסה למצוא אתרים כאלו ואפנה אותך אליהם בהמשך השבוע. נועה
ירדנה שוב שלום! מצאתי אתר שייתן לך (אני מקווה...) את התשובות שאת מחפשת: www.horim.co.il בגיל 2.5-5 שנים, לחצי על נושא האכלה. נועה
תודה רבה