פורום תזונה קלינית
אני לא אוכלת מוצרי חלב בגלל רגישות שאלתי היא כמה טופו בבוקר צריך לאכול עם הכריך אם זה טופו גולמי או טופו למריחה והאם אני חייבת לאכול גם יוגורט סויה ביום חוץ מאשר 2 כוסות נס קפה עם חלב סויה להשלמת הסידן תודה
סופיה שלום! אפשר להתייחס לטופו בכמויות שוות ערך למוצר אותו הוא אמור לחקות, כלומר טופו למריחה כמו גבינה למריחה, מעדן טופו כמו מעדן חלב. מבחינת כמעט כל הערכים התזונתיים המוצרים הללו זהים. דבר זה אינו נכון לגבי הסידן. גם אם יש פחות או יותר אותן כמויות בחלב סויה כמו בחלב רגיל, איכות הספיגה של אותו הסידן פחותה ולכן כמות הסידן הזמינה לעצמות נמוכה משמעותית. על כן יש מקום לשקול תוסף סידן בכדור. מינונים יש לקבוע בייעוץ אישי. נועה
שלום רב, לאחר תקופה ארוכה למדי של עייפות , תשישות וכאבי ראש חזקים ערכתי בדיקות דם בהם נמצא כי ההמוגלובין שלי הוא 10.5 וכי בסקאלה שבין 49-151 רמת ברזל שלי נמוכה מאוד. רופא המשפחה רשם לי שני כדורי ברזל ליום ע"מ להתאושש אך טרם הבהרנו את נושא התזונה. תפקוד בלוטת התריס נבדק פעמיים (TSH) והתוצאות היו סותרות כך שעלי לערוך בדיקה שלישית ; הכיוון שנראה הוא תת פעילות של הבלוטה אם כי לא חריג מאוד לדברי הרופא; אך בינתיים עלי לחכות כאמור. היות ואני חלשה מאוד ומותשת אחרי פעילויות קצרות הייתי רוצה לשקם את מאגרי הברזל שלי אך במקביל להוריד מעט ממשקלי שכן עליתי שלושה ק"ג בחצי השנה האחרונה; אציין כי במהמלך תשופה זו לא עסקתי בפעילות גופנית סדירה נוכח תשישות קיצונית שכעת מובנים לי מקורותיה. אמנם איני בחורה שמנה אך ניכר (אפילו בעיני אימי , דבר נדיר מאוד ) )שעליתי במשקל והייתי רוצה לקבל המלצות לגבי אכילה נכונה שתסייע לי בעניין הברזך אך גם לא תוסיף למשקלי. בתודה , מיק
מיק שלום! לא ציינת גיל, משקל, גובה והרגלי תזונה בסיסיים הרלוונטים לעניין (למשל צמחונות?). אם תוכלי להוסיף לנו מעט יותר פרטים, נוכל לתת לך תשובה מוסמכת יותר. נועה
שלום נועה משקלי 53 וגובהי 160; גילי 27 ברור לי שאני "עומדת בתקן " אך איני שבעת רצון ממראה גופי היות ובשל מבנה הגוף כל קילו עודף נוחת בירכיים ובאגן . בתחילת השנה שקלתי 50 והייתי שבעת רצון , התעמלתי בצורה יחסית מסודרת (הליכה מרובה ) . מבחינת אכילה, את הארוחה המרכזית אני אוכלת במקום העבודה ומשדלת בערב "לא להכביד"; אני מרבה לאכול מוצרי חלב דלי שומן ; כבר יותר משנתיים לא אכלתי בקר , אני מבכרת חזה עוף , 2 בשבוע לכל היותר ולעיתים גם זה לא ; אכילת כבד עוף היא בחזקת מאמץ ודגים אני ממעטת כי אין לי כל כך זמן להתעסק איתם ולא מתחשק לי לאכול אותם בחוץ; מגוון האוכל היה רחב יותר כאשר גרתי בבית ההורים ומאז שעברתי לגור לבד אין לי סבלנות להתעסק עם מזון מעבר ללחם קל בערב , הרבה ירקות : עגבניות מלפפונים פלפלים; גבינות לבנות מסוגים שונים (5 אחוזים) +חולשה לעוגות... אבל לא נוטה "לטרוף" ,פרי אחד ליום מקסימום - לא מהפירות המתוקים אציין כי אני נמנעת מאוכל מטוגן, מקבוצת הפחמימות אני אוכלת בעיקר : לחם קל, אורז לבן, פסטות. אני נמנעת מדברים שמנים כמו : שמנת, גבינות עתירות שומן , קצפות וכו'. אשמח להוסיף מידע שעשוי לסייע למתן תשובה מיק
הנושא הוא בולמיה אני מעוניין ליצור קשר עם כל מי שיכול לספר לי ולעזור לי לדעת איך יוצאים מהמחלה אני חולה כבר יותר משנה ואני לא יכול להפסיק לאחרונה התחלתי גם לקחת כדורים משלשלים ואני מרגיש שמצבי הבריאותי הולך ומתדרדר. אנא צרו עימי קשר.
תוכל להרים טלפון לאחות דליה במרפאה להפרעות אכילה 8543031-04. היא תסייע לך ביעוץ ראשוני בטלפון ותפנה אותך למי שצריך. בהצלחה.
האם זה עולה כסף? כי אני די מתמודד עם זה לבד אף אחד מסביבי לא יודע על ההפרעה שלי ואני לא יוכל להשתמש בעזרה כספית של ההורים
אם תכשיר זה איננו גורם תלות ועוזר לעצירות אזי מדוע בכלל משתמשים בתכשירים המכילים סנה או בלקסטיבים למיניהם הגורמים תלות? מה ההבדל ומתי משתמשים בהם לעומת נובולקס? (בפורום גסטרו כניראה הפסיקו לענות לתמיד)
יונה שלום! אני חושבת שהתשובה לשאלתך קשורה במקצועיות והתמקצעות. יש סברה רווחת שעצירות היא בעיה קלה אותה פותרים ע"י לקיחת "תרופה" (?) שכל אחד יכול להמליץ עליה - הדודה, האמא, חברים, מכרים, מוכרים בחנות טבע או רוקח. הדרך הנכונה לפעול היא קודם כל לאתר האם הרגלי החיים והתזונה לקויים בתחום זה (חוסר סיבים בתפריט, שתייה בלתי מספקת, חוסר בפעילות גופנית וכדומה). אם כך הוא, הרי שדי במספר הנחיות פשוטות על מנת לשפר המצב. הסיבה לפנות הלאה לרופא (משפחה או אפילו מומחה גסטרו) - אם כל ההרגלים שציינתי מתקיימים ואין שיפור או שיש סיבה אובייקטיבית למה לא ניתן לקיימם. לרופא יש אפשרות לפנות לטיפול תרופתי כזה או אחר לפי שיקול דעתו. כעיקרון, מי שילך בדרך זו, קרוב לוודאי שלא יקבל תכשירים הגורמים לתלות ללא הצדקה. בהערת אגב, מי שכבר משתמש בלקסטיבים, אכן תלוי בהם ושימוש בתכשירים שאינם גורמים לתלות כבר לא יעזור לו לפרוץ את המעגל הזה. לגבי פורום הגסטרו, תשובת מנהל האתר היא כי כעת הפורום אינו פעיל (תוך תקווה שהוא יחזור לפעילות בקרוב). נועה
מה הקשר בין כולסטרול נמוך לפעילות גופנית ?
שלום צביה אין קשר נמוך, אך יכולים להיות קשרים עקיפים, כמו למשל פעילות גופנית שגורמת לירידה במשקל תביא בדרך זו לירידת רמת כולסטרול. כמובן שיש עוד קשרים בסגנון הזה. אולי תשאלי משהו יותר ספציפי? בברכה-ליטל
ליטל שלום, אני בת 22 יש לי כולסטרול נמוך (108). בפורום אחר באתר נכתב שכולסטרול נמוך יכול להגרם מפעילות גופנית . אני לא עוסקת בפעילות גופנית. מהן הסיבות לכולסטרול נמוך ? על מה זה יכול להצביע ? תודה צביה
1. האם הקרמל נספג 2. אם כן, האם הוא מזיק
שלום אבי, קרמל נוצר בתהליך חימום של סוכר ופחמימות, ואכן הוא נספג במעי באופן דומה לזה של שאר הסוכרים והפחמימות. לשאלתך האם הוא מזיק, אין תשובה חד משמעית. לאחרונה התפרסמו מחקרים המראים כי חימום פחמימות מעל טמפ' מסויימת, כמו צ'יפס, חטיפים, דגנים גורם להווצרות חומר הנקרא אקרילאמיד הטוענים כי הוא נמצא מסרטן בחיות מעבדה אך טרם הוכח בבני אדם. קרמליזציה היא למעשה תהליך המתרחש בחימום סוכר ופחמימות, אך לא הוכח כי החומר הנ"ל נוצר במקרה זה, כך שלמיטב ידיעתנו מבחינה זו אינו מסוכן, אך יש לזכור כי מדובר בסוכר המכיל קלוריות ונספג, לכן ה"סכנה" העיקרית היא אולי עליה קלה במשקל. בברכה, דנה
אני רגישה ללקטוז אפילו ליוגרט ולחלב דל לקטוז, שמעתי שיש תרופה שלוקחים אותה יחד עם מוצרי החלב האם תוכלו לתת לי את שם התרופה תודה.
הי סופיה ישנו מוצר בשם לקטזין. שאלי בבית המרקחת. בברכה-ליטל
רציתי לדעת האם בצל רגיל (לבן או סגול) ניכלל בקטגורית הירקות שניתן לאכול ללא הגבלה (כמו שאם הבנתי נכון ניתן לאכול ללא הגבלה עגבניה , מללפון , פלפל) או שמה בצל ניכלל יחד עם גזר בקטגורית הירקות שכן יש לשים לב (יותר פחממתיים או משהו כזה) תודה
מיה שלום, ישנם ירקות בהם תכולת הפחמימות גבוהה יותר , לדוגמה : גזר, בצל, שעועית ירוקה, גזר, חציל, דלעת, פלפל אדום, קלורובי ועוד. ככל שתכולת הפחמימות גבוהה יותר כן תכולת הקלוריות גבוהה יותר, אך ההתייחסות הינה יותר רלוונטית למטופלי סוכרת בהם יש הקפדה על תכולת פחמימות בתפריט ופחות במקרים של ירידה במשקל. אין להסיק מכך שיש להפחית בצריכת ירקות אלו, נהפוכו, צריכה מוגברת של ירקות הינה מומלצת בשל צריכת סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. סה"כ התכולה הקלורית של ירקות תהא זניחה לעומת התכולה הקלורית משאר המזון הנצרך במהלך היום. בברכה, דנה
בימים האחרונים קיבלתי רגישות בקיבה- משמע בחילות חזקות מאוד וחוסר תיאבון. בתחילה חשבתי שהדבר קשור למשהו מקולקל שאכלתי אבל כשהתחלתי לעקוב אחרי הדבר ברצינות, שמתי לב שהדבר קורה אחרי אכילה של מאכלים חלביים. יש לציין כי אני חובבת מושבעת של גבינות ולא היתה לי שום בעיה כזו בעבר. אשמח לדעת ממה דבר כזה יכול להתפתח. תודה רבה
פיי, אולי הריון עושה לך את זה? עדי
שלום פיי אם זה בימים האחרונים בלבד, זה עדין ממש לא אומר שום דבר. יכול להיות משהו ויראלי ואקראי. לא הייתי נחפזת בהסקת מסקנות. ליטל
היום בבוקר קיבלתי מחזור כך שאינני בהריון. אמנם בימים האחרונים, אבל בכל פעם נגרמו לי בחילות חזקות שהשביתו אותי למספר שעות מידי יום. המליצו לי להימנע ממוצרי חלב לחודש. האם עליי באמת להתחיל דיאטה מסויימת? האם הדבר לא מחייב ביקור אצל רופא? ואם כן- רופא המטפל בבעיות קיבה או דיאטנית? אשמח לפירוט בנושא. תודה
אני צמחונית הרבה שנים .אנשים שונים שאני פוגשת אומרים לי שאני עושה נזק לעצמי ולילדים שיהיו לי בעתיד. הם אומרים שילדים של צמחונים פחות חכמים מילדים אחרים . יש בכך אמת ?
הדר שלום! מאגרים חשובים נבנים בגופנו אשר עיקר הדרך להשגתם היא תזונה המבוססת גם על בשר ודגים. בתקופת ההריון נוטריאנטים חשובים אלו מועברים אל העובר ממזונה של האם או (אם אינה אוכלת אותם בכמות/איכות מספקת) ממאגרי גופה. גם תקופת ההנקה מתאפיינת במעבר נוטריאנטים דומה מהאם לתינוק. אפשר בהחלט לתאר רוב החומרים אשר מקורם האיכותי והכמותי בחי ככאלה הקשורים בהתפתחות המוח והראייה. ראוי שבתקופות הריון והנקה (ואפילו ביניהן - לשם מילוי מאגרים) התזונה של האם תהיה מלאה יותר עם דגש על כמות ברזל נאותה וכן חומצות שומן מסוג אומגה 3 המצויות בדגים. צמחונית אדוקה שאינה מוכנה לוותר על עקרונות כאלו או אחרים בחייה, חובה שתשלים מרכיבים אלו בצורת תוספי מזון וזאת תוך התייעצות עם הרופא לגבי מינונים. נועה
שלום רב, אני בת 29 וצמחונית (מטעמים אידיולוגיים) מזה 15 שנה. הברזל שלי מעט נמוך, אך ויטמין B12 תקין (הפסקתי לפני כחצי שנה ליטול טבליות של הויטמין). חשוב לי לדעת, לפני שאכנס להריון, האם למען הבריאות שלי ושל העובר שלי, עליי לוותר על הצימחונות?מבחינתי, הבריאות קודמת לכל, אך חשוב לי לדעת אם יש ברירה אחרת. שאלה שנייה שמטרידה אותי: גובהי 163 סמ' ומשקלי 56 קג' מאז ומתמיד המשקל שלי העסיק אותי. לאחרונה, המצב החמיר, ואני עוסקת בזה באובססיביות. הבעיה העיקרית שאני אוכלת את המאכלים שאני אוהבת (שהם לא מהבריאים ביותר), אך בכמויות קטנות יש לך פתרון בשבילי? תודה רבה.
מה זה סולת חיטה? איך פיזית מכינים מזה דייסה לתינוקת בת שנה ? האם זה בריא?
דנה שלום! סולת עשויה מחיטה. את החיטה גורסים בדרגות טחינה שונות - קמח, סולת, בורגול, כולם מחיטה. יש וודאי הוראות הכנה על האריזה. לילד בן שנה אין בעיה עם סוג מזון זה. מכיוון והחיטה מכילה גלוטן, רצוי לדחות הצגתה לתינוק לגיל 9 חודשים ואילך. בגיל שנה אין כל חשש. נועה
האם מותר לאכול סרדינים, טונה, סלמון והרינג בעת ההריון? אמרו לי שלא. אבל למה? מה עוד אסור? תודה.
מאירה שלום! אין לי מושג למה אמרו לך זאת אך זה ממש לא נכון! הדגים האלו מאוד תורמים לבריאותך שלך ובאופן ספציפי להתפתחות ההריון והעובר. והיה ותחליטי להניק, גם בתקופת ההנקה מאוד מומלץ על דגים אלו. כל זאת בשל חומצות שומן מסוג אומגה 3 המצויות בעיקר בדגים שציינת. נועה
הרבה פעמים אני קוראת את המלה פוספטים על הנקניקיות או המבורגר אבל היום שמעתי מישהו שאמר שמשתמשים בזה לחקלאות. אני מהקשת ממי שיודע להסביר מה זה פוספטים?
היי יש המון חומר על הפוספאטים בספר לסלק את הקוץ בקישור בגדול מסתבר שהם משמשים בשביל למנוע קלקול של האוכל אבל לפעמים יכולים לגרום מחלות
הנה הקישור http://doctors.msn.co.il/forums/read.php?f=291&i=18209&t=18209
שלום הומלץ לי על תכשירים אלו כי נאמר לי שהם לא גורמים לתלות בניגוד לתכשירים אחרים שעוזרים ליציאות. יש לי שתי שאלות בנוגע לכך: א) התכשירים מכילים איזשהו סוג של סוכר או משהו דומה ורציתי לדעת האן זה אומר שיש לתכשיר ערך קלורי? (אנא פרטו) ב) בעלון התכשיר רשומה בכל זאת אזהרה ששימוש עלול ליגרום לתלות האם זה נכון גם לתכשיר זה או שזו הערה שתמיד "שותלים" בתכשירים כאלו אוטומטית ולא תמיד שמים לב העיקר לצאת ידי חובה אודה מאוד על תשובות יונה
נ.ב. שם החומר ה"סוכרי" הוא לאקטולוז
יונה שלום! הלקטולוז הוא סוכר שאינו נספג במעי, ויש לו בעצם תכונות הגורמות ל"שלשול קל". מכיוון שהוא אינו נספג, הקלוריות שבו אינו מנוצלות ע"י הגוף. אני מאמינה שבאמת יש מס' אזהרות אותן רושמים על כל תרופה באופן רוטיני כי א. לכל תרופה יכולות להיות תופעות לוואי (ותמיד יהיה מישהו, אפילו אחד מאלף שיסבול מהן). ב. החברה מכסה עצמה מבחינה משפטית. לגבי אבילאק, שהוא בעצם משלשל קל, בהחלט תתכן תלות בשימוש. נועה
מדוע הרוקח אמר בפרוש שאין שום סיכוי לתלות בתכישירים כגון אבילק או נובולק? האם יש המלצה האם כדי להעדיף את התכשיר כסירופ או כאבקה?
מה ההשלכות על התורם האים תהיה לו מוגבלות?
שמוליק שלום, בפורום זה אוכל לדבר רק על מגבלות תזונתיות. למעשה מרבית תורמי הכליה אינם מוגבלים לאחר התרומה בתזונתם, הואיל ואנו מסוגלים לחיות עם כליה אחת בלבד. אך לא מזיק לשמור על הרגלי חיים בריאים על מנת לא לפתח מחלות העלולות לפגוע בכליה, כגון יתר לחץ דם לא מאוזן וסוכרת לא מאוזנת. מומלץ לשמור על הרגלי תזונה בריאים ועל פעילות גופנית . בברכה, דנה
קראתי בפרום אימון גופני שאלה של בחורה הטוענת שהיא רוצה להתאמן בבוקר בשחיה למטרת הרזיה, המאמן המטיף ללא הרף על ביצוע אימונים עצימים כמה שיותר (שעם זה אני מסכים,אני בעצמי מאמן כושר וספורטאי תחרותי) המליץ לה לא לאכול לפני האימון (בעיקר לא פחמימות)כדי לשרוף כמה שיותר שומנים, שאלתי היא האם זה לא מסוכן לצאת לאימון שחייה עצים אחרי צום הלילה , אין לי ספק כי יעלותו של האימון תרד אך מה לגבי מצב של היפוגליקמיה והתעלפות? בתודה אבירם.
אבירם שלום, אכן פעילות גופנית ללא צריכה אנרגתית לפני כן יכולה לגרום לעייפות ותשישות, אך לא להיפוגליקמיה מכמה סיבות : 1. בגופינו מאגרים של גלוקוז בצורת גליקוגן בכבד ובשרירים, ואלו משמשים אותנו במצב של רעב או פעילות גופנית עצימה, אך אלו מאגרים קטנים המספיקים במקרה של מנוחה לכ - 13 שעות ואילו במצב של פעילות גופנית להרבה פחות. 2. במקרה ונגמר מאגר הגליקוגן גופינו יודע לסנטז גלוקוז מחומצות אמינו ( מן השריר ) וכך למעשה בעזרת הפרשת הורמונים שעובדים בהפוך לאינסולין המכניס גלוקוז לתאים, אין סיכוי ממשי להכנס למצב של היפוגליקמיה. בנושא ההתעלפות יכולה להיות השפעה של עייפות, ירידה בלחץ דם, התייבשות וחולשה כללית מחוסר אכילה ומאמץ מוגבר אך קרוב לוודאי שלא מהיפוגלקמיה. בברכה, דנה
א. תודה על התשובה ב.אז לא היית מליצה לצאת לאימון בוקר מבלי לאכול שכן גם האימון יהיה פחות יעיל וגם יגרום לדה אמינציה קטבולית ואז כל מטרת האימון ירדה לטמיון? מה כן היית מליצה לאכול לפני אימון בוקר לאדם הרוצה לרדת במשקל אך גם לבצע אימון יעיל? בד"כ אני ממליץ למתאמנים שלי לאכול פרוסת לחם עם ממרח (דבש/ריבה) ולשתות הרבה לפני השיעור(לפחות כוס גדולה) שוב תודה אבירם
שלום רב, אודה לך אם תציעי לי טיפול להורדת טרומבוציטים בדם. הנני בגיל 51 עוסקת בספורט ורזה ולמרות זאת נמצא אצלי מצב של קרישתיות יתר. אודה לך על תשובתך. בברכה, רות
רות שלום, אין קשר ממשי בין טרומבוציטים ותזונה כמו שיש בין כולסטרול ותזונה. זהו דבר המצריך יעוץ המטולוגי . בברכה, דנה
ד"ר שלום רב ! אני חולה מזה כשנה ממחלת essential thrombocythemia( מחלה גידולית בדם) רמת הטסיות המקסימלית הייתה 1,700,000 אני מטופל כיום באגרילין ( בעבר בהידראה ) בחודשים האחרונים אני מרגיש כאבים בחזה ( כל הבדיקות תקינות) וחוסר שקט פנימי., ירידה גסה בריכוז וביכולת החשיבה , וכבדות כל אלו לא היו נחלת העבר לפני המחלה. ברצוני לדעת באם תופעות אלו יכולות להיגרם מהתרופה עצמה? מה אני יכול לעשות כדי למנוע או לצמצם למינימום. לאחרונה הציעו לי( לא רופאים) מס' צמחים כגון : א. שמן זרעי קנביס.- בכבישה קרה - לקחת פעמיים כף ביום. ב. צמח ג'קו בוליביה.להגברת ריכוז וחשיבה. ג. בי- קומפלקס. האם אני יכול ליטול צמחים אלו? האם השפעתם עם התרופות ידועה? האם אולי עדיף לי בכלל לחזור להידראה? אודה לך על תשובתך. ערב טוב יעקב
יעקב שלום! לצערי זהו אינו הפורום המתאים לשאלותיך. נועה
שלום אחי בן 18 וחצי מתגייס לצבא ביום שני הקרוב (יחידה קרבית ) . בבדיקות דם שגרתיות התגלו אצלו הממצאים הבאים : wbc 5.7 4.4-12 rbc 4.62 4.4-6 hgb 13 12-18 hct 39.7 41-52 mcv 85.9 77-99 mch 28.1 26-34 mchc 32.7 31-37 plt 210 100-400 mpv 7.3 7-11 macro % 0.3 0-2.5 micro % 0.8 0-6 hypo % 0.7 0-6 vitamin b12 248 160-670 ferritin 11 25-260 transferrin 309 200-360 רוב הערכים שלו נמצאים בגבול התחתון של הנורמה או מתחתיו .הבנתי שמשמעות הדברים הם חוסר בברזל. מה ניתן לעשות כדי לשפר את מצבו? הוא עומד לפני מאמץ פיזי רב בצבא , ואי יכולת להגיע לרופא טוב או לתזונאית. מניסיוני שלי האוכל בצבא לא תורם לשיפור ערכי הברזל בדם (אלא להפך ). חשוב להוסיף שהוא צמחוני - לא אוכל בשר ודגים אך מרבה באכילת ביצים ומוצרי חלב.
שכחתי לציין שבעבר המליצו לו להרבות באכילת ביצים עקב כולסטרול נמוך.
רוני שלום! על פי התוצאות ששלחת, נראה שלא מדובר רק במחסור בברזל אלא גם רמות נמוכות (עדיין בתחום אבל נמוכות) של ויטמין B12 אשר מחסור בו גם גורם לאנמיה. צמחונות לא עוזרת לשיפור המצב כי המזונות העשירים במרכיבים אלה (ואשר מבטיחים ספיגה מקסימלית לדם) מקורם בחי וכנראה שצריכת הביצים ומוצרי החלב אינה מספקת. לפי דעתי לקראת הצבא כדאי להחליט להתחיל לאכול גם בשר ובכל מקרה להתחיל לקחת תוספים (עדיף שרופא יחליט על מינונים). כמו כן רצוי לחזור על הבדיקות כל כמה חודשים. לגבי תוספים של ויטמינים ומינרלים חשוב לזכור שהם לא יהיו יעילים כאשר אין צריכה מספקת של קלוריות, חלבונים ושומנים. לא ציינת את משקלו של אחיך, האם סה"כ אוכל בכמויות טובות השומרות אותו במשקל תקין. בכל מקרה, יש אפשרות לאחר תקופה מסויימת בצבא גם להגיע לדיאטנית. צריך לבקש הפניה מרופא היחידה והוא שוקל כל מקרה לגופו. בהצלחה וגיוס נעים נועה
אנשים שלא אוכלים מספיק מבחינה כמותית או איכותית הם אנשים שזקוקים לתוספי ויטמינים ומינרלים, אבל ויטמינים ומינרלים לא יעילים כאשר אין צריכה מספקת של קלוריות. זהו לא מעגל סגור שקשה לצאת ממנו ?
תודה על התשובה המקיפה. מכל מיני סיבות לא הצלחנו לדבר עם רופא המשפחה. בהתיעצות עם הרוקחת בבית המרקחת היא המליצה לנו על מוצר חדש שנקרא :liquid chlorophyll של חברת nature's sunshine. הרוקחת המליצה על מוצר זה מכיוון שאין לא תופעות לוואי על מערכת העיכול. אם אתן מכירות את המוצר אודה לכן אם תענו לי על מספר שאלות : האם זה נכון שהמוצר לא גורם לעצירות או שלשול ? האם המוצר יעיל לבעיה של אח שלי ? האם יש לו תופעות לוואי שהרוקחת לא ציינה לפנינו ? תודה מראש רוני
שלום לדיאטניות, האם יש ביסוס לטענה (ששמעתי בהרצאה של דיאטנית) שמי שסובל מתת פעילות של בלוטת התריס ומטופל באלטרוקסין אל לו לאכול מוצרי סויה? האם אישה בגיל המעבר במצב כזה אינה יכולה להשתמש במוצרי סויה כחלופה להורמונים? תודה וכל טוב, יפית
יפית שלום! במקרה כזה תמיד רצוי להפנות השאלה לרופא האנדוקרינולוג המטפל. טיפול בהורמונים (משני הסוגים אותם את מציינת) ראוי שיהיה בהתייעצות עם רופא המומחה לנושא. בכל זאת, בתשובה לשאלתך, יש מספר (מועט ביותר!) של עבודות מדעיות המראות שצריכת סויה בכמויות גדולות (כמזון עיקרי אצל תינוקות או כתוסף הורמונלי בגיל המעבר), הראתה ירידה בספיגת הורמון התירואיד במעי אצל חולים עם תת פעילות בלוטת התריס ולכן היה צורך במתן מינונים גבוהים יותר של אותו הורמון. לי כדיאטנית קשה לצאת בהמלצות על סמך מספר עבודות כה קטן אך זה נותן לנו סיבה להיות זהירים ולכן אני חוזרת שוב על המלצתי לפנות לאנדוקרינולוג. נועה
ליפית שלום רב, מוצרי סויה אכן נחשבים לגויטרוגנים. אלא שבבישול ממושך הגויטרוגן נהרס ולכן ככל שמוצרי הסויה מעובדים יותר כן הם פחות מזיקים. טופו הוא מוצר מצויין, גם לגיל המעבר, ואין חשש להשתמש בו בתת פעילות. חלב סויה לעומת זאת מזיק ולכן ההמלצה היא להימנע ממנו. רות מאור תזונאית קלינית טבעית
תודה לנועה ולרות, שאלות נוספות לי: נועה - האם בעקבות דברייך קיימת הסתייגות בקהיליה המדעית משימוש בתחליף חלב אם על בסיס סויה? רות - האם תוכלי להרחיב מהו בדיוק הגויטרוגן ואיך הוא פוגע בבלוטה? ומדוע חלב סויה אינו מומלץ? עד כמה שידוע לי תהליך ההכנה שלו מצריך חימום...
בני בן שנה, בבדיקת דם שהוא עשה התוצאה הייתה - ההמגלובין של בני הוא 13.5, הוא מקבל כל יום 6 טיפות ברזל ו- 2 טיפות AD, הבעיה היא שהוא עדיין יונק ומסרב לאכול בשר, הוא מסכים לאכול רק מעדני חלב, דניאלה ומעט גרבר פירות, הוא אוכל מעט מאוד בישלולי עם בשר, כלומר תזונתו אל אף מאמצינו לא מלאה. יש לציין שכל הערכים בספירת הדם יצאו בתחום, האם על סמך תוצאות להפסיק לתת לו ברזל ו - AD? לתת לו חלקית? להמשיך לתת לו באותו המינון? מה דעתך? נתונים נוספים על בדיקת הדם - שאלתי רופאים מומחים לנושא, הוספתי גם כאן, לא בטוחה שזה קשור: בדיקת דם + מספרים מוחלטים בני בן שנה ועשה בדיקת דם שגרתית, היו 4 בדיקות שלא יצאו בתחום, יש לציין שכ- 6 ימים לפני בדיקת ם בני קיבל את החיסון המשולש – אדמת, חצבת, חזרת. הבדיקות הם: המטולוגיה – דיפרנציאל הבדיקה % תוצאה טווח תוצאה – מספרים מוחלטים Lymphocytes – 58.8 (67-77) 4.3 (4-13.5) Monocytes - 14 (3-13) 1 (0.6 – 1) Eosinophils - 4.3 (0-3) 0.3 (0.3 – 0.5) Basophils - 1.5 (0-1) 0.1 (0-0.2) מה משמעות התוצאות? מה משמעות האחוזים מחוץ לתחום ומה משמעות המספרים המוחלטים שנמצאים בתחום? האם הדבר מחייב ביקור חוזר אצל הרופא? תודה!!!
מיכל שלום! קודם כל אני שולחת לך פיסקאות נבחרות מהמלצות משרד הבריאות הנוגעות לוטימינים וברזל: "יש לתת תכשיר ויטמין A+D לכל תינוק, יונק ושאינו יונק, החל מתום החודש הראשון ועד תום החודש השנים עשר לחיים. המינון היומי המומלץ הינו 400 יחידות ויטמין D ו 1000 יחידות ויטמין A. יש לתת לכל תינוק מתום החודש הרביעי עד תום החודש השניים עשר לחייו, תוסף ברזל. מינון התוסף יהיה: 7 מ"ג ליממה עד תום החודש השישי ו15- מ"ג ביממה מתחילת החודש השביעי ועד תום החודש השניים עשר לחיים. כל זה ללא קשר לרמת ההמוגלובין שבדמו ולרמות הברזל בתפריטו (מניעה ראשונית של חסר ברזל). כדי למנוע מחסור בברזל, מומלץ להגיש לתינוק מתום החודש השישי מזונות המכילים ברזל זמין (כמו בשר או דגניים מועשרים בברזל זמין) כמזונות ראשונים. לאחר גיל שנה, אם הפעוט אוכל מזון מגוון ועשיר בברזל, ניתן להוסיף חלב פרה לתפריט. קיימים בשוק תמ"ל מועשרים בברזל וסידן, המיועדים לפעוטות. תמ"ל אלה מהווים מקור טוב יותר לברזל מחלב פרה." כפי שאת מבינה, בעיקרון זהו הזמן להפסיק מתן ברזל ותוספת הויטמינים. לדעתי את לא צריכה להיות מודאגת ממחסור A+D . השאלה הגדולה היא לגבי הברזל. צריך לדעתי להשקיע מאמץ בלימוד הילד לאכול מזונות העשירים באופן טבעי בברזל (כמו בשר, דגים, ביצים מוצרי חלב וקטניות), וכן מזונות המועשרים באופן מלאכותי בברזל (כמו תכשירי מזון לתינוקות ודייסות קורנפלור ודגנים). אפשר בסיוע דיאטנית להעריך לאיזה כמויות מגיעים ביום ואז, אם עדיין חסר, להתייעץ עם הרופא לגבי המשך מתן תוסף במינונים אשר הוא יקבע. בכל מקרה, אני ממליצה לך בחום להכנס לאתר של משרד הבריאות ולקבל קצת טיפים איך ניתן לקדם מעבר למזונות מוצקים ואולי עוד נושאים שמעניינים אותך: www.health.gov.il/public/baby/feed נועה
האם תתכן תופעת אי עיכול חלבונים כללית כגון:חלב,מוצרי בשר,דגים,סויה ואם כן איך אפשר לגלות זאת ומה אפשר לעשות
חנה שלום, מוטב כי תפני שאלה זו לפורום גסטרואנטרולוגיה. בברכה, דנה
אמרו לי שאני רגישה ללקטוז תוך כמה זמן יעלמו לי הסיפטומים והבטן תחזור למצבה הנורמלי ללא גזים ונפיחויות והאם רגישות זו היא לתמיד
שולה שלום, רגישות ללקטוז נובעת ממחסור באנזים הנמצא במערכת העיכול הנקרא לקטאז. תפקידו של האנזים לפרק את הלקטוז ( סוכר החלב ) לגלוקוז וזה נספג במערכת העיכול. כאשר אין פירוק לרוב מרגישים נפיחות, גזים ולעיתים שלשולים. כאשר אנו מורידים את צריכת הלקטוז בתפריט למינימום האפשרי והמותאם לרגישותך ייתכן וזה יהא עניין של ימים עד שתעבורנה התחושות שתארת, אך הדבר משתנה מאדם לאדם בהתאם לרגישות ולאורך זמן החשיפה למוצרי חלב. רגישות יכולה לנבוע בעקבות מחלה חריפה במערכת העיכול או בעיה כרונית, לכן קיימת אפשרות כי הרגישות תהא לתמיד. המלצתי, גשי לדיאטנית וזו תוכל להתאים לך תפריט דל לקטוז וביחד תגיעו לכמויות מוצרי החלב הדלים בלקטוז אותם תוכלי לצרוך מהלך היום, כמו כן זו תלמד אותך על מוצרי חלב דלים בלקטוז, על מזונות מיוחדים ועל טיפול תרופתי/טבעי ( מתן האנזים עצמו ) במקרה הצורך. בברכה, דנה
מבקשת תשובה לשאלתי מה 22/7 תודה
ליאור שלום! סביר לתת לנו ארכה של לפחות 48 שעות... נועה
בבדיקת דם שערכו לי התגלה כולסטרול נמוך ומעט אנמיה. תמיד שמעתי שכולסטרול גבוה זה לא טוב אך האם כולסטרול נמוך זה גם לא טוב ? למה יכול לגרום כולסטרול נמוך ? האם יש קשר בין כולסטרול נמוך לעובדה שאני צמחונית ?
הדס שלום, לפני שנוכל לענות על שאלתך אזדקק למספר נתונים כגון : גילך, גובהך, משקלך, ואת נתוני הבדיקות כולל סה"כ כולסטרול, ואת ערכי הכולסטרול הנוספים LDL, HDL וכן רמת המוגלובין ואם יש ברזל. תודה, דנה
דנה שלום ! גיל 21 גובה 174 משקל 54 כולסטרול 110 wbc 5 rbc 3.88 hgb 10.6 hct 31 mcv 79.9 mch 27.3 mchc 34.1 rdw 14.8 plt 223 iron 24 (הברזל נמדד בבדיקה קודמת ,לא יחד עם הבדיקות האלו אני משערת שהוא עלה קצת מאז ) ldl , hdl לא נבדקו או שהם רשומים בדף הבדיקה תחת שם אחר שאני לא מכירה. אני מקווה שהנתונים יספיקו. תודה מראש הדס
שלום כאשר רופאים ממליצים על נטילת ברזל עדין הם מתכוונים למוצר ברזל עדין של חברת סולגר או לסוג מסוים של ברזל שנקרא ברזל עדין ? במילים אחרות : יש דבר כזה שנקרא ברזל עדין או שזהו שם של מוצר של חברת סולגר ? סליחה על הניסוח המסורבל יעל
יעל שלום, אני מניחה כי כוונתו של הרופא היתה לסוג מסויים של תוסף ברזל הנקרא בתרגום לעברית ברזל עדין או gentle iron שהוא מוצר של סולגר. בברכה, דנה
על איזה חסרים תזונתיים יכולים להצביע פסי רוחב לבנים על הציפורניים ? איך ניתן להשלים חסרים אלה ?
רותם שלום, לרוב פסי רוחב לבנים על הציפורניים מעידים על מחסור באבץ ולעיתים גם בחלבון. מקורות מזון לאבץ הינם בעיקר מן החי, בשר, דגים, ביצה, מוצרי חלב. ניתן למצוא אבץ גם בקטניות ובדגנים מלאים, אך זמינותם לגוף נמוכה מזו שמקורה במוצרי מזון מן החי. במידה ואינך צורכת מן המזונות הללו יש לשקול תוסף אבץ, אך לשם כך עליך להתייעץ עם דיאטנית קלינית ו/או רופא. בברכה, דנה
איך זה יכול להיות שתרנגולות או פרות מקבלות ויטמין B12 מהאוכל הצמחוני שהן אוכלות ואילו בני אדם יכולים לקבל ויטמין B12 רק מבשר או מזון מהחי?
מירי שלום, ההגדרה הפשוטה של ויטמין היא חומר אשר איננו מסוגלים לייצרו או לסנטזו בגופינו ועלינו לקבלו מן המזון. ההגדרה אינה מתייחסת במלואה לבעלי חיים, הואיל ואנו שונים מהם, לדוגמה, ויטמין C הינו הכרחי לקיומינו הואיל ואיננו מסוגלים לייצרו אלא רק לקבלו מן המזון, בעוד ישנן חיות מסויימות המוסגלות לייצרו מחומרים שהן מקבלות במזונן. הדבר דומה לגבי הויטמין B12 , אנו איננו מסוגלים לייצרו במינון המספק את צרכינו ( ישנם חיידקים במערכת העיכול שמייצרים בכמות ככל הנראה לא מספקת ) ולכן עלינו לצרוךמוצרים המכילים B12 . עופות ובקר שונים מבני האדם במובנים רבים ( לדוגמה במבנה מערכת העיכול ) בכך שהן מסוגלות ליצור את החומר B12 מן המזון אותו אוכלות, אך במזונן אין B12. עבור החיות B12 אינו ויטמין. בברכה, דנה
תודה על התשובה אבל לא הבנתי איך החיות מייצרות ויטמינים ואנחנו לא?
רופא גסטרו אמר שאני בולעת אויר שאלתי היא מה זה לעיסה נכונה , כמה זמן אני צריכה ללעוס את הביס, באיזה מאכלים אני צריכה יותר לשים לב בלעיסה,והאם באכילת מוצרים נוזליים כמו מרק,גבינה נוזלית/קוטז, יוגורט גם תתכן התןפעה של בליעת אוויר ואם כן מה הפתרון. והשאלה האחרונה האם כדאי לעשות הפרדת מזון כדי שהקיבה תעבוד רק על מוצר אחד ואני לא אבלע אוויר
ליאור שלום! בליעת אויר תתכן כאשר אוכלים מהר, עם פה פתוח, תוך כדי דיבור וכדומה. כדי להתמודד עם הבעיה את צריכה להיות יותר מודעת לאופן האכילה שלך. לא לעסוק בדברים אחרים המסיחים את הדעת בשעת הארוחה, להקפיד על פה סגור, לא לדבר, ללעוס הייטב (כך שהמזון רך מאוד ואינו דורש מאמץ מיותר בבליעתו). לשאלתך בדבר הפרדת מזונות, אין כל צורך. אין קשר בין שני הדברים. נועה
re
שלום. ראיתי שנכתב שירקות ניתן לאכול ללא הגבלה.. האם הדבר נכון גם לירקות כבושים (כמו מלפפונים , כרוב כבוש או פלפל חריף כבוש) ? כי לאחר הכבישה הם מצטמקים (כך נראה לי - אלה אם כן מדובר בזן שונה של ירקות שהוא מראש קטן כזה) ואז בעצם אוכלים כמות הרבה הרבה יותר גדולה בלי להרגיש - לכן האם זה עדיין תקף - אכילת ירקות ללא הגבלה (אם ביכלל הדבר מיתיחס גם לירקות כבושים) (אין השאלה מיתיחסת לכמות המלח שבירקות והסיכון אם קיים מכך אלא רק לכמות הקלוריות ומהבחינה הזו האם ניתן לאכול אותם ללא הגבלה כמו ירקות רגילים - שוב בהנחה שאין בעיה של מלח וכ"ו)
לילך שלום! אם אין בעיה של מלח כפי שציינת, והירקות לא משומרים גם בתוספת שמן, אז אין בעיה לאכול כמה שרוצים. נועה
תודה רבה על התשובה
האם יתכן תופעה כזו שאחרי אכילת מלפפון/עגבניה/חסה/פירות אפילו אם אני מקלפת את הקליפה הבטן מתנפחת הרבה,כלומר האם יתכן שהגוף שלי לא מעכל סיבים ואני צריכה להוריד אותם לחלוטין. ואם כן האם כדאי לקחת כדורים עם סיבים ולהוריד את הירקות והפירות לחלוטין?
לילי שלום! א. סיבים (מכל סוג שהוא ומכל מקור שהוא) אינם מתעכלים, לא רק בגופך אלא בגופם של כל האנשים. ב. אם יש לך תגובה לא טובה לסיבים, סביר שהיא תתבטא גם בשימוש בכדורים או אבקות. ג. ההחלטה להוריד פירות וירקות היא "כבדה" בגלל החוסרים התזונתיים שהיא עלולה לגרום. רצוי לעשות זאת בייעוץ רפואי/דיאטטי ולא על דעת עצמך. המלצתי לך, לפנות בשאלה לרופא גסרואנטרולוג לגבי התופעות מהן את סובלת ולנהוג בהתאם להמלצותיו. ייתכן ויהיה מקום כהמשך טיפול לפנות לדיאטנית. נועה
הייתי רוצה לדעת האם יש קשר בין כמות הקלוריות שהגוף סופג מן המזון הנצרך לבין שילשולים / עצירויות - האם תופעות אלו יכולות ליגרום לכך שנצרוך יותר / פחות קלוריות מאותה כמות מזון? או שמה תופעות אלו רק משפיעות על קצב פינוי "הפסולת" שנשארת מן המזון הנצרך ללא קשר לכמות הקלוריות שהגוף ספג ממנו? ובהקשר לזה על מה בעצם מתבססות כל דיאטות התה הטיבטי ושו"ת למניהם שבעצם גורמות לשילשולים?
שלום רן השפעת המזון על תנועת המעיים, היא בעיקר דרך תכולת המזון והרכבו. נכון יהיה לומר כי במקרים מסוימים, חשובה הצפיפות הקלורית (כלומר, מספר הקלוריות פר נפח הזנה), אך לרוב מדובר במצבים מיוחדים. הרכב המזון חשוב גם לענין אחר והוא קצב ההתפנות מהקיבה. כמו כן כפי שאמרתי גורמים הקשורים להרכב התזונתי, ישפיעו על תנועת המעי, למשל סיבים תזונתיים. כמות הקלוריות אינה הגורם החשוב. לשאלתך השניה. בתה טיבטי, ומוצרים דומים, ישנה התיחסות לגורמים צמחיים המצויים בתמצית התה, אשר מסוגלים לגרום לתנועת מעי מהירה יותר, או לגרום לתנועה של נוזלים אל תוך חלל המעי ובכך לגרום לשלשול. המוצרים השונים מכילים חומרים שונים הפועלים במנגנונים שונים. המשותף לכולם מבחינתי הוא,שהם אינם מומלצים כאמצעי דיאטטי. בברכה- ליטל
לא הבנתי את התשובה או שהשאלה לא הובנה כראוי שאלתי התיחסה להאם תדירות היציאות ובפרט מצבי שילשול / עצירות משפיעים על כמות הקלוריות הנספגת בגוף מן המזון שנאכל או שאין כלל קשר ותמיד תספג אותה כמות קלוריות ומה שיוצא זה תמיד ה"פסולת" ובהתאם לאופי אותו מזון כך תשתנה תדירות יציאת אותה פסולת?? (עיקר השאלה מיתיחס לכמות הקולוריות מהאוכל ואם יש קשר לתדירות יציאות- ובהקשר זה גם לדיאטות בתה למיניהם) תודה
שלום זה אולי לא כל כך קשור אליכם, אבל מיכוון שאתם שייכים לרמב"ם אולי אתם יודעים מדוע הרופאים מפורום גסטרואטרולוגיה של רמב"ם הפסיקו לענות בפורום??
ננסה לברר את הענין עבורך ליטל
תודה רבה
האם עודף בבטה קרוטן בדם עלול להזיק לבריאות
אוהד שלום! אני רוצה לברר אם הבנתי את שאלתך - עשית בדיקה לרמות בטא קרוטן בדם והתוצאות גבוהות? לי לא ידוע על בדיקה כזו. אפשר לבדוק ויטמין A בדם. אם אכן עשית בדיקה, מה תוצאותיה? אם אתה שואל לגבי צריכה של תוסף בטא קרוטן, חשוב לי לדעת באיזה כמויות מדובר. בעיקרון, ויטמין A רעיל לגוף בעודף ובטא קרוטן לא, אבל כמו כל דבר בחיים, רצוי מאוד לא להכנס להגזמות (בכל תחום...) ולכן יש רמות סבירות של צריכת תוספים ולא מומלץ לעבור אותן. נועה
אתמול שאלתי שאלה ולא קיבלתי מענה- אולי היום ילך לי יותר. ועד ההורים בגן של בני קיבל משימה: הרכבת תפריט ארוחת צהריים שיהיה טעים בריא ומאוזן. אני לא יודעת איך לגשת למשימה ואשמח לקבל רעיונות, טיפים ותפריטים. תודה רבה
ירדנה שלום! תודה רבה על שהפנת לנו את שאלתך אך לא נראה לי שזהו ממש המקום המתאים. על רגל אחת אני יכולה לומר לך שארוחה צריכה להיות מגוונת, לכלול את כל אבות המזון (חלבונים, פחמימות, שומנים) אך קיימת גם התייחסות ספציפית לילדים מבחינת ערך החלבון, נוכחות ויטמינים ומינרלים חשובים וכן חומצות שומן הכרחיות. לא נראה לי שהפורום הזה הוא המקום המתאים ללימוד נושא זה. וודאי אם תערכי חיפוש תמצאי אתרים מתאימים יותר. אני מצידי אננסה למצוא אתרים כאלו ואפנה אותך אליהם בהמשך השבוע. נועה
ירדנה שוב שלום! מצאתי אתר שייתן לך (אני מקווה...) את התשובות שאת מחפשת: www.horim.co.il בגיל 2.5-5 שנים, לחצי על נושא האכלה. נועה
תודה רבה
האם יש עדיפות בקבלה לעבודה לאנשים שלמדו בפקולטה לחקלאות לעומת אלו שלמדו במכללת תל-חי?
ליאת שלום נכון לעכשיו עדין אין בוגרי תל חי שעובדים בשטח מאחר וזהו מסלול חדש שם והראשונים יסימו את לימודהם רק השנה. באופן עקרוני לא צריכה להיות העדפה בין בוגרי הפקולטה לתל חי.
נועה, את אחת מהצוות ושמך במקרה לא הודגש או שזאת דעתך האישית?
ליאת שלום! ענתה לך נועה ברימברג, דיאטנית חדשה בפורום. להדגיש את דבריה, קבלה לעבודה תהיה על סמך השגים אישיים ומידת הידע, לא רק בשנות הלימוד באוניברסיטה אלא גם בתקופת הסטאז'. אין סיבה כיום להעדיף מוסד אקדמי אחד על פני השני. נועה
תודה על התשובה וסליחה על הבלבול.
לבני הקטן בורח פיפי בלילה.הוא שותה כוס שוקו במהלך ארוחת הערב. נאמר לי לאחרונה ששוקו הוא משקה משתן כמו קפה ותה. האם זה נכון ? מהם המשקאות המשתנים הנוספים שרצוי למנוע מהילד לפני השינה? תודה מראש הדס
הדס שלום! קפאין ונגזרותיו השונות (כפי שנמצאות בכל סוגי הקפה, התה והקקאו) אכן גורמים להשתנה מרובה (לעומת כמות הנוזלים שהוכנסה לגוף, יש הפרשה בכמות גדולה יותר). משקה נוסף עם אותו אפקט הוא קוקה קולה (המכיל קפאין). לדעתי רצוי כמה שיותר לעודד שתיית מים ובאמת לשמור משקאות אחרים למסגרת הארוחה (כאשר תהיה רחוקה יותר משעת השינה...). נועה
שלום ותודה על תשומת הלב! אני בת 16,צמחונית,עם תת פעילות של בלוטת התירואיד (צורכת 200 מ"ג אלטרוקסין ליום), שחלות פוליציסטיות והסטוריה של השמנה במשפחה. לפני כשנה, כשהגעתי למשקל של 102 ק"ג עשיתי דיאטה שסוף-סוף עבדה (לפני זה הייתי אצל 8 דיאטניות "מומלצות ביותר" ולא רזיתי אפילו ק"ג אחד, להפך, כל אחת מהן חשבה שהיא יודעת בדיוק מה אני צריכה, שמה אותי על דיאטה של 1200 ק"ל וגרמה לי לעלות מס' ק"ג בכל חודש עד שלא עזבתי) הדיאטה הזאת הייתה דיאטה צמחונית של 600 ק"ל ליום (לא כולל ירקות)וירדתי בה, במשך 6 חודשים, 15 ק"ג. לא הצלחתי לרזות אם אכלתי 800 ק"ל ליום, ואם אכלתי 1000 (כרגיל אצלי) העלתי 10 ק"ג קבוע כל שנה. הפסקתי עם הדיאטה כי היה לי ווירוס שגרם להפחתת טיאבון, לא אכלתי כלל כמה ימים ואז בקושי הצלחתי לגרום לעצמי לעכל מזון אח"כ... זה מאוד הבהיל אותי. הבעיה היא שמאז אני לא מצליחה להכניס את אצמי למסגרת של דיאטה, וממשיכה לעלות במשקל (ק"ג כל חודש). אני צריכה לציין שאני עוסקת בפעילות גופנית (רצה 8 ק"מ ביום, כל יום)ומרגישה טוב עם הגוף שלי. מה עליי לעשות? תודה.
בגלל כל הבעיות שלי אני במעקב צמוד (בדיקות דם כל חודשיים)ואין לי שו מחסורים (ברזל וכו') שציפו שיהיו לי כי אני צמחונית ולא לוקחת תוספי מזון. יש איזישהו טיפול תרופתי שיכול לעזור לי לרזות (אלטרוקסין לא עוזר)? או אולי, על מנת להצליח להכניס את עצמי לדיאטה לעוד חצי שנה עד שנה, לקחת משהו לדיכוי טאבון לתקופה קצרה? נ.ב. אני גם קצת דכאונית, אבל לא בצורה שדורשת טיפול...
אלכס, את חייבת להאמין בעצמך ולעשות בדיקות אולי יש לך בעיה נוספת מעבר להיפוטירוהידיזהם. דרך אגב: גם לי יש אותו סיפור. עדי
אלכס שלום! בשל מורכבות מצבך, אבקשך להתעזר מעט בסבלנות עד שד"ר גילה רוזן תענה לשאלתך. עניין של יום יומיים. נועה
אלכס שלום, למרות גילך הצעיר, את מתארת בעיה ממושכת שגרמה לך לעבור כבר מספר מסגרות טיפול. מטעמים אלו לא ניתן לתת לך יעוץ דרך האתר ומבלי לקבל את הנתונים הרפואיים המדוייקים שלך. הטיפול בך צריך להיות רב צוותי - של מומתה לאנדוקרינולוגיה (לברור מדויק של מצב איזון בלוטת התריס ומצב השחלות) ודיאטנית במקביל. יתכן גם שכדאי לך לערוך בדיקה של חילוף חומרים. אני ממליצה לך בחום להגיע לרמב"ם למרפאה של ד"ר צופיה איש-שלום (מזכירה עליזה 5482584-04) שם תקבלי את הטיפול המשולב שאת זקוקה לו. אני מקווה שהפעם הטיפול יסייע.
שלום אני חולת אולקוס ודלקת בקיבה ובתרסריון(אגב,יש הבדל בן השניים מבחינת תסמינים?).אני נמנעת מדברי מאכל שומניים מתובלים וחומציים.אבל אשמח לקבל כל מידע לגבי פירות וירקות הידועים כחומציים.למשל סלק אדום מבושלהאם הוא חומצי?או שומר? בנוסף אני סובלת מעצירויות בין היתר כי אני "מפחדת"לאכול מוצרי ירקות ופירות כי רובם חומציים(כמו עגבניות פרי הדר וכ...)אשמח לכל רשימה גם אם חלקית לדברים שרצוי להימנע מהם. תודה גלי
גלי שלום! ראשית עלי להסביר כי לנטייה הרווחת להוריד מאכלים חומציים, אין הצדקה פיזיולוגית. החומציות בקיבה עולה פי כמה על החומציות במזון כך שלא אמורה להיות השפעה למאכלים אלה על האזור הפגוע בקיבה. עם זאת, אנו יודעים מדיווחים של פציינטים, כי יש מזונות ספציפיים הגורמים להם לכאבים ותחושות קשות בעוד מאכלים אחרים אינם מפריעים כלל. על כן ההמלצות במצבים כאלו הן להמנע ככל האפשר ממזונות שאת יודעת שגורמים לך לכאב או צריבה. אם כמות ואיכות המזונות שאת מורידה מהתפריט היא גדולה, כדאי לפנות לדיאטנית שתבנה לך תפריט עם מזונות חליפיים מבחינה תזונתית. את שאלותייך לגבי תסמינים אני מציעה להפנות לפורום גסטרואנטרולוגיה באתר זה. ההמלצות לגבי עצירות: א. תחזרי לאכול ירקות ופירות בהתאם להמלצותי ב. תוספת סיבים מדגנים מלאים וקטניות ג. שתייה מרובה ד. פעילות גופנית נועה
הייתי רוצה לקבל מידע אודות רדוקטיל 10mg האם ישנם תופעות לואי ומהם % ההצלחה בשימוש בתרופה התרופה ניתנה לאדם שמן שכל נסיונות הדיאטה לא עוזרות
שלום! ניתן להכניס את המילה רדוקטיל באופצית החיפוש ולקבל תשובות על שאלות רבות שנשאלו באותו נושא. אם עדיין נשארו שאלות אתה מוזמן לחזור ולשאול אותנו. נועה
ברצוני לשאול מהן הביקורות העיקריות על דיאטת אטקינס. אני מבצע את הדיאטה הזו כ-7 חודשים. תמונת הדם שלי השתנת לחיוב, ירדתי במשקל כ-3 ק"ג אותם רציתי להשיל ואני מרוצה מאד מהדיאטה, מהצלחתי לשמור על עקרונותיה ומתכוון להמשיך ולהתמיד לאורך זמן.
לדרורי שלום! אם מבצעים את הדיאטה בדיוק לפי כלליה, אפשר ממש לגרום לנזק. זוהי דיאטה מאוד לא מאוזנת מבחינת מרכיבי המזון שבה. מעט מדי פחמימות גורמות לגוף לפרק מאגרים חיוניים כמו רקמת השריר לשם אספקת גלוקוז, דבר הגורם ליצירת חומרי פסולת אותם הגוף צריך להפריש דרך הכליות. יש חשש שיווצר עומס על הכליות וזאת ניתן לראות בבדיקות הדם (השאלה איזה עשית?). תתכן גם הפרעה בתפקודי הכבד. ההתר לאכול חלבונים ללא הגבלה מביא עימו בד"כ גם העלאה בכמות השומן הרווי והכולסטרול בתפריט וזהו גורם סיכון נוסף. אם להתייחס לדבריך, 3 ק"ג ב - 7 חודשים זה קצב ירידה מאוד איטי. בדיאטה המתוכננת טוב יכולת כבר לרדת 15-10 ק"ג באותו זמן. לכן לא כ"כ ברור לי למה אתה מרוצה (אלא אם כן עודף המשקל שלך היה ממש שולי). בכל מקרה, על מנת לשמור על בריאות טובה, לא מומלץ להמשיך בדיאטה זו לאורך זמן. במידה וממשיכים, חשוב מאוד לעשות מדי פעם בדיקות דם להערכת תפקודי הכליות, הכבד, יתר שומנים ועוד בדיקות נוספות על פי פירוט מפורט יותר של מרכיבי התזונה עליהם ויתרת. נועה
ירדתי במשך כחצי שנה 20 ק"ג אולם בחודש האחרון לא כל כך הולך לי....(מעין משבר וגם נתקעתי). רציתי לשאול האם לאחר זמן מסויים יש צורך בלהוריד את כמות הקלוריות הנאכלת ביום מאחר שהגוף כבר התרגל ולא שורף יותר. מה עושים כשנתקעים. נכון לעכשיו אני משתדלת לאכול כ- 1500-1800 קלוריות ליום ושוקלת 96 ק"ג
שירה, סבבה על הירידה במשקל!!! כן, צריך מידי פעם לעשות הערכת כמות הקלוריות. חוץ מזה, תחשבי כל פעם שקשה לך, על המחמאות!!!! עדי (מניסיון)
הי שירה לא ציינת מה גובהך כך שאין לי אפשרות לחשב BMI. הדבר חשוב על מנת לדעת באיזה מצב את נמצאת ועד כמה את קרובה לטווח המשקלי הרצוי שלך. לשאלתך, לאורך זמן ישנו תהליך של התייעלות מטבולית. התהליך קורה בד"כ אחרי 6 שבועות של מסגרת קלורית קבועה. דיאטות בהחלט יכולות להתקע. הגוף לא ממהר להפטר מעודפי האנרגיה, בעיקר אם הדיאטה היתה דלה מאוד בקלוריות (פחות מ- 1000-1200 קק"ל ליום). ישנם פתרונות מעשייים להתמודדות עם דיאטה "תקועה". פני לדיאטנית קלינית שתדריך אותך (ואני מצטערת, אבל בכוונה אני לא מפרטת). בברכה- ליטל
מצאתי את הדיאטה הזו באינטרנט מה את חושבת עליה בוקר: 2 פרןסןת לחם קל + גבינה רזה ביניים: פרי או מעדן דל שומן צהריים: סלט ללא הגבלה + ביצה + קופסת גבינה אחה"צ: פרי או מעדן דל שומן ערב: סלט + טונה במים+ 2 פרוסות לחם קל
ענת שלום מדובר בדיאטה דלה מאוד של כ 850-900 קק"ל ביום. חסרים לי בה כמה דברים כמו שומן - שאף שרובינו חושבים כי צריך להימנע ממנו באופן מוחלט אין הדבר נכון מאחר ויש לו חשיבות מבחינת קיום הגוף למשל ישנם ויטמינים המסיסים רק בשומן ונספגים רק באמצעותו. כמו כן נראה לי כי על פי כתיבת התפריט יכולים להיות ימים בהם אין בכלל פירות או מעט מידי (פרי אחד) לעומת ימים בהם צריכת הפירות תהיה טובה (2 פירות) אך הצריכה היומית דלה בחלבון. בכל מקרה לא ניראה לי כי האינטרנט הוא מקור טוב לדיאטות ונראה לי כי קשה לעמוד בדיאטה מסוג זה ועצתי לך: פני לדיאטנית קלינית בקהילה על מנת לקבל תפריט אישי מאוזן לירידה במשקל. בהצלחה נועה ברימברג - דיאטנית קלינית - רמב"ם
אני בת 22 (גובה 1.73 משקל 54 ) לא אוכלת כלל בשר ודגים מגיל 5 (מסיבות אידאולוגיות ) כמעט ולא אוכלת פירות וירקות , גבינות לעיתים נדירות. עד גיל 16 בערך הרגשתי טוב (אנמיה מידי פעם אך סך הכל תחושה כללית טובה ) . בסביבות גיל 16 התחלתי לחוש סחרחורות וחולשה דבר שהתגבר מאוד בצבא . ההמוגלובין היה נמוך מאוד( 9 )והפריטין גם (5). כל סוגי הברזל שניסיתי לקחת גרמו לי לכאבי בטן ושילשולים (ניסיתי גם סוגים טבעיים וסירופים של ילדים ).מרוב הניסיונות (וגם בזכות סיום השירות הצבאי )ההמוגלובין עלה ל12.1 . עכשיו ההמוגלובין אומנם תקין אך עדין אין לי כוח -כל פעילות פשוטה גורמת לי לקוצר נשימה ועיפות. הסחרחורות גם לא עברו . נמאס לי להיות חלשה וחיוורת כל הזמן ולהרגיש סחרחורת כמעט כל פעם שאני מתרוממת מישיבה. בבקשה תגידו לי מה לעשות אבל בבקשה אל תגידו לי לאכול את כל הדברים שאני לא אוהבת כי אני לא מסוגלת. בעיה נוספת שאולי קשורה היא שבזמן האחרון אני לא רעבה. אני מכריחה את עצמי לאכול משהו קטן מידי פעם אבל ברוב המקרים זה עושה לי בחילה . תודה מראש גל
גל שלום חוסר הכוח, חולשה, תחושת הסחרחורות, העיפות שאת מציינת נובעים כנראה מהעובדה האחרונה שציינת והיא שאת כמעט ואינך אוכלת. המלצתי פני ליעוץ של דיאטנית בקהילה על מנת שתוכל להתאים לך תפריט אישי התואם את המזונות אותם את אוכלת ומשלים חסרים עקב מזונות מהם את נמנעת. בהצלחה נועה ברימברג - דיאטנית קלינית - רמב"ם
תודה רבה על התשובה אבל חוסר התיאבון הוא רק בחודשיים האחרונים אך הסחרחורות והעייפות החלו הרבה קודם. גל
ירקות ללא הגבלה, (אסור אבוקדו) אסור טחינה וחומוס פירות ללא הגבלה. ביצים ללא הגבלה, 2 פרוסות לחם קל. 2 פרוסות גבינה צהובה, בטטה דלעת ותפוחי אדמה ותירס ללא הגבלה. אורז ללא הגבלה. בשר פעם ביום. (לא נקניקיות) זו דיאטה שקבלתי מארה"ב. רציתי את חוות דעתך. האם יש סיכוי בכלל לירידה.? זה נראה המון אוכל.
אורית שלום ללא ברור לי האם זו הדרך בה קיבלת את ההמלצות לדיאטה הזו - כרשימת קניות ? כלומר עלייך לחלק זאת לאורך היום בצורה חופשית? ללא כמויות מדיוקות יותר? אנו נוהגים לחלק את המזונות לקבוצות מזון: פחממות( קבוצת תחליפי הלחם), חלבונים (קבוצת תחליפי החלב והבשר), שומנים, פירות וירקות. הלחם, אורז, אטריות, תפוחי אדמה, תירס ועוד שייכים לאותה קבוצת מזון - הפחממות (תחליפי הלחם), כך שאיני מבינה מדוע לחם הגבילו לשתי פרוסות בעוד את שאר חברי הקבוצה לא הגבילו יוצרי דיאטה זו. הטחינה והאבוקדו שייכים לקבוצת השומנים כך שנהוג לא לאכול מהם בכמויות גדולות בזמן דיאטה אך אפשר ואף רצוי בהחלט לשלבם במידה גם בדיאטה לצורך ירידה במשקל. ומה עם "חברים" נוספים בקבוצה זו כגון: זיתים, מרגרינה, שמן, אגוזים ועוד אותם בכלל לא הזכירו נותני הדיאטה, גם הם מקבוצת השומנים ואותו הנוהג כמו לגבי האבוקדו והטחינה מומלץ לגביהם. פירות מכילים סוכר כך שגם מהם אין אנו ממליצים לאכול בלי הגבלה בדיאטה לצורך ירידה במשקל. לגבי שאלתך האם אפשר לרדת במשקל מדיאטה כזו? תלוי כמה אוכלים משאר המרכיבים אותם רשמו היוצרים כבלי הגבלה בכל מקרה שיטה זו לא נראת לי מספיק מאוזנת מבחינת החלוקה של מרכיבי המזון. יתכן כי היא תעזור לך לרדת במשקל אך מה אז? איך חיים הלאה האם אפשר להתמיד בשיטה זו לאורך זמן? נועה ברימברג - דיאטנית קלינית - רמב"ם
מה דעתך על הדיאטה הבאה: קבלתי אותה מחברה. האם לדעתך היא בריאה והאם ניתן לרזות בה? הדיאטה מיועדת ל-10 ימים בלבד. עד שעה 1300 לא אוכלים אלא רק שותים. 0700- 2 כוסות מים 0900 - כוס מיץ אשכוליות טבעי 1100 - כוס לימונדה מרבע לימון + 2 כפיות דבש 1200- כוס שוקו על בסיס חלב (כן כן שוקו!) 1300 - קופסת קוטג' שלמה + סלט ירקות גדול + גיל 1900 - דג + סלט
קרן, זה מעט מידי ואת עלולה לעלות בתום התקופה עם ריבית! עדי
שלום קרן האם יפתיע אותך אם אכתוב שהדיאטה הזו גרועה?? אם כך לא ארצה לאכזבך. מדובר בדיאטה דלה מאוד בקלוריות (850-900), קטוגנית (פחות מ-100 גרם פחממות), דלה בויטמינים (מסוימים) ומינרלים (כגון סידן ), וסובלת מחוסר איזון כללי. בקיצור, תבקשי מחברתך הפנייה לדיאטנית טובה, זו תהיה עזרה ראויה יותר. בברכה- ליטל
שלום אני בחורה בת 26 סובלת מדלקת חריפה בקיבה ובתרסריון,ריפלוקס ובקע סרעפתי. הנ"ל גורם לי לבחילות רבות מאו דוקשות,במשך השנים האחרונות.ניסיתי להימנע ממאכלים כבדים ושומניים לתקופה של שבועות מספר.(כולל כל ה"מזיקים",קפאין קולה שוקולד וכ...).ללא הועיל. כעת אני מנסה דיאטה טבעונית,שעל פניו עושה לי רע.מדובר בהימנעות ממוצרים מהחי,מסוכרים חיטה ומוצרי חלב.הבעיה לא נובעת מהמבחר המצומצם.אלא מכך שאורז מלא למשל,עושה לי תחושת נפיחות גדולה בבטן יותר מאורז רגיל,ובדיאטה הטבעונית אני מחוייבת לאורז מלא.כנ"ל לגבי קוואקר וחלב סויה.זה גורם לי לתחושה רעה והגברת הבחילות. יש לי הרגשה שמוצרים בעלי סיבים תזונתיים רבים כגון קוואקר אורז מלא וכ...קשים לי לעיכול למרות הערך התזונתי שלהם.אך לעומת זאת גם בדיאטה הקונבנציונאלית,של חיטה רגילה וכ...אין שיפור. ממה עליי להימנע בוודאות?והאם הדיאטה ההטבעונית אמורה לעזור לי ברבות הזמן(אני רק בתחילתה)או שדווקא הקונבנציונאלית? תודה נעמה
הי נעמה שאלתך מורכבת במקצת. ראשית לא ברורה לי האבחנה שניתנה לך. דלקת חריפה, היא מצב אקוטי ולא כרוני, אך אני מבינה שלא מדובר במספר ימים בלבד. דבר שני, אם נניח מדובר בכיב, ישנו הבדל בין כיב קיבתי לכיב דואדנלי (בתרסריון). בקשר לתזונה עצמה. דיאטה טבעונית, מלבד חסרונות אחרים, עלולה להיות עתירה בסיבים תזונתיים. במקרים אחרים זה יתרון, אך במקרה שלך, לוא דווקא. את מציינת בעצמך כי הדיאטה הזו עושה לך רע. הייתי מוסיפה את דעתי הנחרצת כי הדיאטה הזו ממש לא מתאימה לך, ואין בה,לדעתי כל יתרון בפתרון בעייתך. ככלל, מה שעושה לך רע- המנעי ממנו, ולא חשוב מה יגידו כל "המומחים". בקשר לבחילות. איני יודעת מה מקורן הרפואי, והאם הן בכלל קשורות לאוכל!!. ישנם גם פתרונות תרופתיים לענין. מקווה שעזרתי, בברכה- ליטל
נעמה שלום, לפני התזונה צריך לטפל בבעיה הרפואית. לרוב בדלקת חריפה של הקיבה והתרסריון יש צורך לטפל בגורם הדלקת בטיפול תרופתי מתאים הנקבע ע"י הרופא. דלקת זו אמורה לעבור לאחר טיפול תרפתי נכון. באשר לבעייתך השניה, הבקע הסרעפתי, מדובר יותר בהתנהגות אכילה מאשר בסוג המזון, לדוגמה, לא לשכב כשעה לאחר הארוחה, לאכול בישיבה, לאכול ארוחות קטנות ותכופות ולא ארוחות גדולות, לפעמים גם עוזר להנע משתיה ואכילה בו זמנית ונות להפריד בין השניים. כאשר יש בקע סרעפתי נוצר לחץ על סוגר או שסתום בין הושט לקיבה וזה גורם לפעמים גם לצרבות, לכן יש מזונות שיש להמנע כגון פלפל שחור , צ'ילי, מנטה, פפרמינט, קפאין, שוקולד ואלכוהול. כמו כן כל מה שגורם לך לאי נוחות במערכת העיכול כמו הרגשה של נפיחות וגזים יש להמנע, כמו מקטניות, ירקות מוצלבים ( ברוקולי, כרוב, כרובית, צנון, ברוקולי ), כמו כן בצל ושום יכולים לגרות את מערכת העיכול. סויה היא קטנית ויכולה לגרום לתחושת נפיחות, אין כל סיבה ממשית שלא תאכלי מוצרי חלב אלא אם כן חלק מהתסימינים הם שלשולים. אלו רק עצות כלליות, אך יש מקום לגשת לטיפול משולב אצל גסטרואנטרולוג ודיאטנית בקהילה. בברכה, דנה
שלום ראשית תודה על תשובותיכן.זה קצת עשה לי סדר,בעיקר לגבי העניין של דיאטה טבעונית. שנית.אני מטופלת כבר כשנתיים בתרופות שונות כביכול לדלקת,כגון מונעי חומצה או נוגדי חומצה.קיבלתי גם טיפול אנטיביוטי משולב להשמדת הליקובקטר פילורי.הבעיה היא שהם לא משפיעים עליי,התרופות.במקרה הטוב ובמקרה הרע,זה גורם לי לתופעות לוואי אחרות כגון שילשולים.לגבי מוצרי חלב אני נמנעת כי אומירם שהם חומציים מדיי(תוססים בקיבה).התחלתי דיאטה קונבנציונאלית אצל דיאטנית מעולה בבית החולים שבו אני מטופלת,שכללה רק דברי מאפה קלים(לחם רגיל)בשר עוף מבושל,ירקות מעטים,ופירות מעטים.ובלי חלב.אחרי שבועיים של דיאטה כזו עדיין הרגשתי רע.אני שוקלת לחזור לדיאטנית הזו. שאלתי היא,כמה זמן שינוי תזונתי אמור להועיל,והאם הוא זה שאמור לטפל בדלקת הכרונית(כי כדורים לא ממש עוזרים).גם התברר בבדיקת מיפוי שיש לי עיכול איטי.היכן אני יכולה לקבל רשימה של מזונות שמתעכלים לאט?זה חשוב לי כי לפעמים מזון שנראה קל הופך להיות ממש מעיק בגלל העיכול האיטי.(למשל תפוא"ד). תודה נעמה
ראיתי את תשובתך בנושא של בטן מתנפחת (ציליאק)שאלתי האם אפשר להיות רגישים גם למוצרי חלב וחיטה בו זמנית? כי כאשר הורדיתי מוצרי חלב הבטן שלי המשיכה להתנפח וכאשר הורדיתי חיטה וכל הקשור בזה הבטן המשיכה להתנפח. ההורדות היו למוצר אחד בלבד. ועוד שאלה אחת האם אפשר להיות אלרגים לכל סוגי החלבונים (סויה,ביצה,בשר וחלב)?
ליאור שלום! בהחלט יכול להיות מצב של אלרגיה/רגישות למספר מזונות במקביל. א. ניסיון להוריד מזונות כה חשובים מהתפריט, רצוי שיעשה בייעוץ/הדרכה/המלצה רפואית ורצוי גם דיאטטית. כך ניתן לעשות לבחון באמת את הרגישות, להבטיח שאכן הורדת את כל המוצרים החשודים (למשל גלוטן יש לא רק בחיטה אלא גם בשעורה ושיבולת שועל), ולתכנן תפריט עם חלופות תזונתיות הולמות. ב. אלרגיות לחלבונים נוספים ייתכנו אך הן יחסית נדירות. יש שרגישים לסויה, יש לדגים, יש לביצים. אלרגיה לבשר היא מאוד נדירה ואז בד"כ זה כבר לא מוגדר כאלרגיה אלא כחוסר יכולת של הגוף להתמודד עם חלבונים שלמים (בעיה מטבולית). נועה
מה כדאי לאכול לפני חדר כושר על מנת שאהיה אנרגטי ומספיק חזק באימון?
אלי שלום! התשובה לשאלתך היא פחמימות יחסית פשוטות המצויות בפירות ומיצי פרי. אפשר גם להשתמש בפאוור בר או אנרג'י בר. בכל מקרה רצוי להתייעץ עם דיאטנית המתמחה בתחום הפעילות הגופנית (רוב חדרי הכושר היום נותנים שרות מקצועי זה). נועה
אסור לאכול לפני כושר כשעושים כושר כבר לא מרגישים רעבים (קראתי את זה איפשהוא)
שלום אני צמחונית מגיל צעיר מאוד ובנוסף לכך אני אוהבת את מוצרי טבעול .לכן תזונתי מורכבת בעיקר ממוצרי טבעול השונים. שמעתי שמוצרי טבעול לא מכילים ערכים תזונתיים גבוהים כמו שנהוג לחשוב ורציתי לדעת אם זה נכון . עינת
עינת שלום! כאשר הצמחונות היא אדוקה ולא אוכלים את כל סוגי הבשר כולל דגים וגם לא מוצרי חלב או ביצים, אז מוצרי טבעול ודומיהם הם תחליף. תחליף נוסף הוא פשוט שילוב של קטניות (שעועית, חומוס, אפונה, עדשים וכן, גם פולי סויה) עם דגנים (חיטה, אורז, תירס). ייתכן ותחליף זה הוא אפילו עדיף כי זה טבעי יותר ולא עבר תהליכי עיבוד תעשייתיים. לגבי איכות הערכים התזונתיים, היא גבוהה יותר במוצרים מן החי מבחינת הרכב החלבון, מבחינת יכולת ספיגת המינרלים (כמו ברזל וסידן) ומבחינת נוכחות ויטמינים חשובים (כמו B12 שלא קיים כלל במוצרים מן הצומח). מי שצמחוני, צריך להיות מאוד מודע להשלכות התזונתיות של אורח חיים זה, לבחור תחליפים נאותים לבשר, לעשות מדי פעם בדיקות ולהשלים חוסרים תזונתיים באמצעות תוספים במידת הצורך. נועה
לעינת שלום! אני צמחונית כבר מס' שנים. המלצתי: יש מוצר בחניות שנקרא "קוטלט צמחי" המורכב ירקות וטופו, 90 קלוריות בלבד, המכיל תוספי ברזל וB12. הוא גם טעים מעוד, משביע, וקל להכנה במיקרוגל (3 דקות). ביססתי עליו הרבה דיאטות. המוצר נמכר בסופרים בקופסאות לבנות מוקפאות. תהני.
תודה