פורום תזונה קלינית

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - תזונה קלינית - שיבא תל-השומר
15175 הודעות
14864 תשובות מומחה

לאחרונה פורסם בעיתון ידיעות אחרונות על חוקרים שעשו מחקר מדעי בשוודיה וגילו שחימום יתר של פחממות גורם ליצירת חומר נוסף המהווה סיכון ברור בגרימת מחלות סרטן. האם המחקר האחאון ידוע לך? והאם לחם מסוכן גם? בתודה מראש עזריאל

עזריאל שלום! ידוע לי על המחקר המתקיים כעת בשוודיה. חשוב להבין כי מחקר זה טרם הסתיים וטרם פורסם בכתב עת מדעי. החוקרים חשבו כי יש לפרסם מסקנות ביניים ולכן פנו לעיתונות הפופולרית (דבר שאינו מקובל בד"כ...). לצערי, בגלל שהמחקר טרם פורסם, אין לי כל מידע נוסף ואין לי שום כלים להעריך אותו מבחינה מחקרית, מדעית ומקצועית. כיוון שכך, וודאי תבין שגם אין עדיין מקום להסיק כל מסקנות לגביו. בכל מקרה, טיגון תפוחי אדמה אינו אופן ההכנה הכי מומלץ ואם תרצה, עד לפרסום תוצאות המחקר, אתה יכול להחליט להפסיק לאכול צ'יפס. לא ייגרם לך כל נזק בריאותי בשל כך. נועה

או בכל הפחמימות ? כי אז בעצם אסור לאכול את כל סוגי הדגנים וכד'- כי הם פחמימות שצריך לבשל בחום ואי אפשר לאכול כך סתם את הגרגירים. אשמח לדע עוד פרטים על המחקר. אולי רפרנס אליו וכו' בתודה מראש נטע

07/05/2002 | 00:13 | מאת: אילנית

שלום קראתי באיזה מקום שאם כ70 או 50 % ממה שאוכלים זה ירקות ופירות אפשר לרזות בגלל הסיבים או משהו כזה. האם זה נכון? האם אפשר להשתמש בזה כדייאטה? והאם זה יחשב לדיאטה מאוזנת ? אני כמובן לא מתכוונת ששאר האוכל יהיה ממתקים אבל גם לא פרכיות אורז אלא מאכלים מבושלים פשטידות בשרים ודברים כאלה תודה רבה

08/05/2002 | 15:51 | מאת:

אילנית שלום, המשמעות של המילה דיאטה הינה תזונה נכונה, ומכאן צריכה מבוקרת מכל קבוצות המזון, ירקות, פירות, לחם (פחמימות), בשר, חלב, שומן. תזונה מאוזנת מחולקת לכ - 55-60% מן הקלוריות שיגיעו מן הפחמימות ( לחם, אורז וכו' ), עד 30% מהשומן ( שמן, זיתים, אבוקדו וכו' )( עם חלוקה מאוזנת בין סוגי השומן) וכל השאר מן החלבונים ( בשר, דגים ומוצרי חלב ). הירקות, תרומתם העיקרית לתזונתינו היא סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. תרומתם הקלורית יחסית נמוכה, ולכן לרוב הם ניתנים באופן כמעט חופשי. הפירות לעומתם, הינם בעלי תכולת פחמימות גבוהה יותר, ומכאן בעלי תכולה קלורית גבוהה יותר, ולכן הצריכה מהם תהא יותר מוגבלת בתפריט. ההתאמה לכמה פריטים יש לבחור מכל קבוצת מזון, על מנת שלא נפתח חסרים תזונתיים, נעשית באופן אישי ופרטני מול המטופל, הואיל ולירידה במשקל יש להתחשב בסה"כ הקלוריות הנצרכות ובהוצאה האנרגתית שלנו, ועדיין לצרוך מכל קבוצת מזון שהוזכרה לעיל. בהתייחס לשאלתך, 50-70% ממה ? ההתייחסות יכולה להיות אך ורק ל - 50-70% מסך הקלוריות הנצרכות ביום, והשאלה בסוף היום, כמה קלוריות צרכת ? מקווה כי עניתי על תשובתך דנה

06/05/2002 | 21:07 | מאת: נעמי

אני שוקלת 70 קילו. הבנתי לכל קילו צריך לצרוך 25 קלוריות. כלומר 1750 קלוריות כדי לשמור על המשקל. זאת אומרת שאם אוכל ביום 1000 קלוריות - אני אחסוך כל יום 750 קלוריות. ב-10 ימים אחסוך 7500 קלוריות - ורק אז ארד 1 קילו. האם זה נכון החישוב הנ"ל?

07/05/2002 | 07:25 | מאת:

נעמי שלום! לא הבנת נכון. באותו דיון גם ציינתי שאסור לאכול פחות מ - 1200 קק"ל ביום. כאשר הגוף אינו מקבל די קלוריות, הוא במצב סטרס. במצב כזה, מאגר האנרגיה הזמין לו ביותר הוא רקמת השריר. פירוק רקמת שריר (במקום רקמת שומן), הוא מצב שאינו רצוי מבחינות רבות שכבר נדונו בהרחבה בעבר. "החיסכון" היומי האופטימלי הוא של 500 קק"ל. בשבועיים נחסכות 7000 קק"ל שהינן בעצם ירידה של 1 ק"ג (קרוב לוודאי ממאגר השומן). נועה

06/05/2002 | 16:40 | מאת: רון

נועה שלום רב, לגלידות נסטלה יש מוצר שנראה כמו גלידה לכל דבר הנקרא: מעדן קפוא בטעם שוקו וניל המכיל: מים, סוכרים, מוצקי חלב, שומן צמחי, קקאו, חומרים מייצבים ומתחלבים וחומרי טעם וריח. הרכב תשונתי ל-100 גר': אנרגיה 130, חלבונים 3.8 שומנים 2.8 פחמימות 22.5 נתרן 83 וסידן 121. התקשרתי לשאול למה לא מופיעים נתונים לגבי שומן רווי וכולסטרול ותשובתם היתה שכאשר השומן מתחת ל-3 אין חובה לציין שומן רווי וכולסטרול כי הם זניחים. 1) האם באמת אין חובה והאם לדעתך כשהשומן מתחת ל-3 אין הרבה שומן רווי וכולסטרול? 2) מה עדיף מבחינת שומן רווי וכולסטרול: מעדן שוקו 3% או הגלידה הנ"ל ( אשר טעימה מאוד אגב)? בתודה מראש, רון.

07/05/2002 | 07:46 | מאת:

רון שלום! אני מודה שאני לא זוכרת את כל התקנות לגבי סימון תזונתי אך זה נשמע לי הגיוני. בכל זאת תמיד תוכל למצוא חברות ש"מגדילות ראש", (וודאי כשזה נוגע למזונות הבריאות שלהן), שכן ייציינו פרטים אלה על האריזה. לגבי כולסטרול, הוא יהיה במוצר רק אם יש שומן מהחלב. נראה לי שבמוצקי חלב יש שומן. לגבי שומן רווי, הוא כנראה קיים בצורת חומצות שומן טרנס מהשומן הצמחי (המוצק), כמו שהסברתי לך לגבי המרגרינה. עדיין, אני מסכימה עם החברה, זוהי כמות זניחה, אם תקפיד לא לאכול כמויות מוגזמות ממוצר זה. לגבי ההשוואה שאתה מבקש - אני חושבת ששומן רווי שמקורו בחלב הפרה עדיף על שומן צמחי מוקשה. לכן אני הייתי הולכת על מעדן החלב. נועה

06/05/2002 | 15:30 | מאת: יובל

יש לי ילד בן 8 חודשיים. לפני כחודש הילד הפסיק לאכול דייסה לגמרי, מסרב לקחת בקבוק וגם ניסיונותנו להאכיל אותו עם כפית ובטעמים שונים לא עזרו. (וכתוצאה מכך הילד יורד במשקל) בבוקר בגן בשעה 8 הוא מקבל גבינה+עגבניה ב 10 הוא מקבל פירות ובצהרים הוא מקבל ירקות+סויה. בערב בבית הוא מקבל 2 כפיות חומוס ולחם,גבינה+יוגורט או מרק ירקות+בשר הודו. מה אפשר לתת לו במקום הארוחות בערב או בנוסף כדי להשלים את התפריט ?

07/05/2002 | 14:14 | מאת:

יובל שלום! המצב אותו את מתארת חמור. אין לקבל מצב בו ילד בגיל זה יורד במשקל, ללא התערבות מקצועית. המורכבות הן בבירור הבעיה והן בטיפול, אינן מאפשרות לי לתת תשובות באמצעות פורום. חשוב מאוד לדעת מה גרם לשינוי בדפוסי האכילה (דבר שאינו אמור לקרות במצב בריא ורגיל), וזאת על מנת שנוכל להתאים טיפול נכון. נשמח מאוד אם תפני למרפאת הגסטרואנטרולוגיה ילדים שלנו, שם עובד צוות רב מקצועי הכולל גם דיאטנית. ניתן כמובן לפנות למרפאה דומה בכל מקום אחר בארץ לפי נוחיותך. נועה

06/05/2002 | 13:36 | מאת: רוני

שלום הוספתי תגובה לתשובה שלך , אודה לך אם תוכלי להיתיחס אליה (הסיבה שאני רושם זאת כאן היא למיקרה שתפספסי את התגובה כי היא בדף אחורה) תודה

06/05/2002 | 15:00 | מאת:

רוני אתה חייב להבין ולהפנים את העובדה שכאנשי מקצוע, יש לנו את הכלים לכוון את הטיפול למטרות הרצויות. אנו יכולים לווסת את המאזן הקלורי בצורה שתשלוט לחלוטין בקצב העליה במשקל כך שהוא יואט בהדרגתיות המאפשרת התרגלות של הגוף. אין לך ברירה אלא לבטוח באיש המקצוע שאליו תפנה. נועה

בימים האחרונים קיבלנו שאלות רבות לגבי הליכה (או כל סוג אחר של פעילות גופנית), ככלי לקידום ירידה במשקל. לכן החלטתי לכתוב לכולכם "מאמרון" בנושא: לשם ירידה במשקל ניתן לפעול בשני מישורים, האחד - הפחתת כמות המזון הנאכלת ביום (תוך הקפדה על כמות מינימלית של מזון, סדר גודל של לפחות 1250 קק"ל ביום). המישור השני, העלאת השריפה הקלורית ע"י הגברת הפעילות הגופנית. מי שפועל רק במישור אחד, בד"כ ירד במשקל. מי שפועל בשני המישורים, יירד בקצב מהיר יותר ובהתמדה. תהליך הירידה במשקל יהיה רציף. הפעילות הגופנית צריכה להיות אירובית - כזו שמעלה את דופק הלב וגורמת להזעה. פעילות מומלצת מסוג זה תהיה הליכה, ריצה, אופניים, מחול אירובי, קיקבוקסינג, ספינינג, טניס וכדומה. פעילות זו יכולה גם להיות עבודה בגינה או ניקיון בבית. חשוב להתמיד בפעילות, להגיע לחצי שעה או יותר של פעילות, לפחות 3 פעמים בשבוע. הרצף בפעילות מאפשר לגוף לפתח כושר, שיפור בסיבולת לב-ריאה, גמישות השרירים. כל היכולות הנרכשות הללו מאפשרות לנו בהמשך להעלות את משך הפעילות או את עצימותה. על ידי כך ניתן בעצם להעלות את השריפה הקלורית ולקדם בהתמדה את תהליך הירידה במשקל. לא נשכח לציין את "תופעות הלוואי" של פעילות גופנית - שיפור במצב הרוח והנאה מהחיים! נועה

הכל טוב ויפה, ומה קורה לאחר שהגענו למישקל הרצוי? איך כעת לאכול? האם נידונו לאכול כמות מעטה של קלוריות מעכשיו? ומה לגבי הפעילות הזו? האם כעת ניתן לעשותה בצורה פחות תכופה - לעשותה מתי שישי באמת זמן וחשק ?

מיכל שלום! תהליך ירידה במשקל שיביא תוצאות מקוות הוא כזה בו מפנימים שהשינוי הוא לחיים. מהיום אני אוכלת אוכל בריא ומזין ולא מעמיסה על הגוף קלוריות מיותרות. מהיום אני תורמת לבריאותי הכללית גם באמצעות פעילות גופנית. האפקט של פעילות גופנית על היכולת הגופנית שלנו מתפוגג כאשר לא מתמידים. למה לאבד יכולות אלו לאחר שעבדנו קשה על מנת להשיג אותם? לגבי כמות האוכל - ניתן להעלותה בהדרגה ובמתינות עד כמות המתאימה לשמירה על משקל (כ - 25 קק"ל לק"ג). נועה

06/05/2002 | 11:32 | מאת: בתיה

רציתי לשאול האם סידן שרשוםבערך התזונתי של כל מיני חטיפים כגון ופלים , שוקולד או ממרחים חמאת בוטנים וכדו' - נספג בגוף.תודה רבה

06/05/2002 | 12:23 | מאת:

הי בתיה כאשר יצרן המזון כותב שיש סידן בסימון התזונתי (ודרך אגב החוק אינו מחייב אותו לסמן סידן), את יכולה להיות בטוחה שאכן יש סידן. לגבי השאלה אם הסידן הזה נספג בגוף אז התשובה היא קצת מורכבת. זה מאוד תלוי מהם המרכיבים הנוספים במוצר. ישנם פקטורים שונים (כמות השומן למשל, או אם המוצר הוא ממקור צמחי וכו') אשר מפריעים או מסייעים לספיגת הסידן. לכן באופן תאורטי התשובה לשאלתך היא כן, הסידן נספג, אך כלל לא בטוח שכל הכמות הכתובה אכן נספגת...

06/05/2002 | 10:52 | מאת: morito

שלום רב אני בן 22 בריא בד"כ. ברצוני לשאול על ההשלכות של ויטמין b 12 . הנני סובל מזה כחודשיים מחוסר מויטמין זה וברצוני לשאול על מה אחראי ויטמין זה. כמו כן איזה מזון עשיר בויטמין b12.

06/05/2002 | 11:16 | מאת:

שלום לך! שאלות רבות בנושא זה נשאלו כאן באתר, מכיוון שזוהי בעיה שהולכת ונהיית נפוצה, גם בקרב אנשים בריאים עם הרגלי תזונה טובים. אתה יכול לעשות חיפוש לפי "B12" ויעלו לך כל השאלות והתשובות בנושא. אם עדיין ישארו לך שאלות, אתה מוזמן לחזור ולפנות. נועה

05/05/2002 | 22:47 | מאת: אדיר

אני מתכוון להתחיל לצעוד כל יום כדי לרדת במשקל. רציתי לדעת: 1. כמה זמן צריך ללכת? 2. כמה פעמים בשבוע? 3. תוך כמה זמן רואים תוצאות. אני בן 40 ורוצה להוריד 10 קילו.

06/05/2002 | 13:35 | מאת:

אדיר שלום ראה תשובתי לדנית בעמוד זה דנה

06/05/2002 | 13:36 | מאת:

אדיר שלום ראה תשובתי לדנית בעמוד זה. דנה

05/05/2002 | 22:46 | מאת: רעיה

האם ניתן לרזות ללא ספורט? האם ניתן לרזות רק באמצעות הליכה יומית ושמירה על תזונה רגילה?

06/05/2002 | 00:50 | מאת: adi

06/05/2002 | 00:52 | מאת: adi

רעיה, הליכה היא רק זרז!!! עדי

06/05/2002 | 13:43 | מאת:

רעיה שלום, באופן עקרוני אפשר לרדת במשקל גם ללא ספורט, אך הספורט יכול בהחלט לזרז את הירידה במשקל. כמו כן הספורט יכול להקל על הטיפול התזונתי ומאשפר יותר מרחב תמרון בכל הקשור לאוכל, הואיל ובספורט אנו מעלים את ההוצאה האנרגתית שלנו, ומוציאים יותר אנרגיה ומאשר מכניסים, וכך יורדים במשקל. הליכה היא ספורט לכל דבר ולעיתים שילוב של הליכה עם תזונה מאוזנת, למעשה דיאטה, יכולים להביא לירידה משמעותית במשקל ויכולת טובה יותר לשמור על המשקל לאחר הירידה לאורך זמן. הליכה נעימה דנה

05/05/2002 | 22:44 | מאת: דנית

אני בת 40 + . מעונינת מאוד לרשות. עד כה ללא הצלחה. האם יש סיכוי לרדת יותר מהר אם אתחיל לצעוד מדי יום? כמה צריך לצעוד כדי לרדת במשקל? האם בכלל הליכה תורמת לירידה במשקל וכיצד?

06/05/2002 | 13:34 | מאת:

דנית שלום, ירידה במשקל מורכבת באופן עקרוני משני דברים : אנרגיה שמוציאים ואנרגיה שמכניסים, כלומר סה"כ מאזן אנרגתי. לרוב כאשר אנו רוצים לרדת במשקל, אנו צריכים להיות במאזן אנרגתי שלילי, כלומר להוציא יותר ממה שמכניסים. מכאן שיש לאכול פחות ממה שאנו רגילים לאכול על מנת לרדת במשקל. הוספה של פעילות גופנית, בייחוד פעילות אירובית, הליכה, שחייה, חתירה, אופניים ועוד מעלה את סך ההוצאה האנרגתית שלנו ובכך משפרת את המאזן השלילי של אנרגיה, ואז נראה ירידה במשקל שתהא כמובן מלווה בדיאטה מאוזנת המתאימה באופן אישי למטופל. עפ"י מחקרים ונסיון, הליכה של 4 פעמים בשבוע בכל פעם כ - 40 דקות יכולה לעזור באופן משמעותי לירידה במשקל,וכן לעיצוב מסת השריר, פיתוח סבולת לב - ריאה , שיפור רמות שומנים בדם וכן הרגשה פיסית ונפשית משופרת. הליכה נעימה דנה

05/05/2002 | 15:00 | מאת: שושי

האם יש הבדל מבחינת איכות החלבון בין חביתה לביצה קשה?

05/05/2002 | 15:09 | מאת:

הי שושי התשובה היא לא. איכות החלבון אינה משתנה כי הרכב חומצות האמינו (אבני הבנין של החלבונים) אינו משתנה. מה שמשתנה הוא המבנה בו מסתדרות מחדש חומצות האמינו כתוצאה מן החום. רק לשם הידע, חלבון הביצה הוא האיכותי ביותר שיש (יותר מכל סוג בשר או מוצרי חלב) ליטל

05/05/2002 | 16:06 | מאת: שושי

אז מהו ההבדל בין ביצה קשה לחביתה, מבחינת הערך התזונתי? (מעבר לקלוריות/שומן).

05/05/2002 | 14:04 | מאת: ravite14

האם שעועית ואפונה הם פחמימות והאם אפשר לקבל רשימה של פחמימות? השאלה היא אם אפשר למשל לאכול עוף עם אפונה (בדיאטה?)

05/05/2002 | 15:35 | מאת:

רוית שלום, הרשי לי להניח כי מדובר בדיאטה של הפרדת חלבונים ופחמימות. באופן עקרוני אין כל נזק בהפרדה כל עוד הינך מקבלת במהלך היום מכל אבות המזון, אך אנו יודעים כי השילוב האידאלי הוא שילוב של כל מרכיבי המזון בארוחה. ברשותך אתייחס לאפונה ולשעועית בשם הכללי קטניות. הקטנית מכילה תכולה גבוהה מאוד של חלבון ושל פחמימות, ובאופן יחסי יותר פחמימות, לכן משייכים אותן לשתי קבוצות גם לקבוצת הפחמימות וגם לקבוצת תחליפי החלבון מן הצומח. ברשימת הפחמימות ניתן למצוא את כל מוצרי הדגן ( חיטה, שעורה, שבולת שועל, שיפון, כוסמת,אורז, תירס, תפוחי אדמה וכל המוצרים הנובעים מהם ), קטניות ( שעועית, אפונה, עדשים, חומוס, פול, לוביה) טחינה, שומשום, חלווה, פירות, וכן חלק ממוצרי החלב הניגר ( חלב, לבן, גיל , יוגורט ), בייחוד מעדנים המכילים תכולת סוכר גבוהה שהוא למעשה פחמימה. כמובן כל הממתקים וכל המוצרים המכילים סוכר הינם ברשימת הפחמימות. דנה

06/05/2002 | 09:53 | מאת: ravit

דנה שלום. ברצוני להודות לך על תשובתך בנוסף לכך אשאל אם יש לך תפריט מסויים לתת לי לדיאטה טובה. תודה רוית

05/05/2002 | 13:04 | מאת: עדי

רציתי לדעת האם הליכה ביום מסויים למשך שעה למשל וביום שלאחריו לא ללכת כלל, זה כמו ללכת בכל אחד מן הימים חצי שעה? (השאלה נובעת כי ראיתי שממליצים כאן ללכת כ-חצי שעה ביום, ואם זה לא מסתדר אני רוצה לדעת האם ניתן לשלב זמן של כמה ימים ליום אחד ובשאר הימים לא לעשות פעילות והאם זה יתן את אותה התוצאה) תודה

05/05/2002 | 15:27 | מאת:

עדי שלום! פעילות גופנית חשובה ותורמת לגוף וגם לנפש. יש חשיבות בהגדרת המטרה - שיפור סיבולת לב ריאה, שריפת קלוריות, או אולי פשוט הנאה ושיחרור. בכדי להשיג ירידה במשקל (מתמדת) על ידי פעילות גופנית חשוב לעשותה בהתמדה. יש משמעות לפעילות יומיומית בכך שהגוף מגיב לה באופן של שיפור הדופק והנשימה, חיזוק השרירים ועלייה בכושר. כך ניתן בהדרגה להגביר המהירות או המרחק ולהשיג גם תוצאות משמעותיות יותר בהפחתת המשקל. התהליך שתיארתי יהיה נכון כאשר עושים פעילות כל יום או כל יומיים. כאשר עושים הפסקה בפעילות יותר מ - 48 שעות, הגוף מתחיל ל"שכוח" את ההישגים שרכש. אם אעשה הליכה של 3 שעות אבל רק פעם בשבוע, בכל פעם זה יהיה לי קשה ואסבול מהתכווציות שרירים וקוצר נשימה. לעומת זאת אם אלך 3 פעמים בשבוע כל פעם שעה, אני אחוש בשיפור הגופני מפעם לפעם ואז אם פעם בחודש אנסה מאמץ של 3 שעות הליכה, הגוף שלי יוכל להתמודד טוב עם מאמץ זה. נועה

05/05/2002 | 15:48 | מאת: עדי

למטרה של שמירה על מישקל האם זה אפשרי במקום חצי שעה כל יום לעשות פעילות רק יומיים בשבוע למשל? (עקב אורח חיים די מגביל)

איני רוצה לאכול כבד כי הוא נורא משמין ומלא בכולסטרול ורעלים, אבל אני רוצה לקבל את הדברים הטובים שבו- ברזל, אבץ, B6 ועוד. שמעתי שיש מיצוי של הדברים הטובים שיש בכבד. Heme iron from aqueous liver extract האם זה באמת טוב, או שיתכן שיש בזה סיכון ? היכן ניתן להשיג זאת בארץ? דוגמא למוצרים כאילו בחו"ל http//:www.bnatural-online.com/15209.html http//:www.thewayup.com/products/0158.htm

הי נטע איני מכירה את המוצר אך שאלתי, בשביל מה??? א. מלאכול כבד, נניח פעם בחודש, או אפילו פעם בשבוע, לא יקרה כלום ב. ישנם מקורות אחרים לברזל, אבץ, B12 ,וכו'. למשל, בשר בקר הוא תחליף טוב ג. אם השאלה ששאלת מגיעה ממקום של חסרים בברזל או במשהו אחר, יש להתייעץ עם רופא המשפחה לגבי תוספים. ד. בבקשה לא לשכוח- אוכל הוא לא רק תמצית של מינרלים וויטמינים. בהחלט חשובה גם ההנאה ממנו. אז בואו נאכל אוכל ולא תמציות...

הסיבות לשאלתי הן : 1. יש לי חוסר בברזל- אני בת 32, המוגלובין 12 פריטין מתחת ל- 10. 2. אני סובלת מצרבת, ותוספי הברזל שלהלן שניסיתי, הגבירו לי את הצרבת. solgar gentle iron bisglycinate Bio-Care EAP2 Ethanol-Amine -Phosphate Ferrifol-3 Iron (III) hydroxide Floravital ferrous gluconate כשאני אוכלת כבד או הודו, אין לי צרבת. ולכן עלה לי הרעיון. כמו כן, ברצוני לדעת לאיזו מצורות קשירת הברזל הבאות יש הכי פחות סיכוי לגרום לצרבת ? (גם לאור הניסיון שכבר תיארתי למעלה). lactate ascorbate citrate peptonate polysaccharides chelate aspartate succinate בכבוד רב נטע

05/05/2002 | 00:18 | מאת: חגי

שלום, אני בן 17.5 וכבר שנה כמעט אני לא עולה במשקל, אני בגובה 1.75 ושוקל רק 56 קילו - פחות מ 90 אחוז מבני גילי - מה אפשר לעשות כדי להעלות במשקל והרבה? אני מעוניין להעלות בתור התחלה לפחות 10 קילו תודה!

06/05/2002 | 11:32 | מאת:

חגי שלום! מספר שאלות: בשנה האחרונה גבהת? האם חלו שינויים כלשהם במצב בריאותך בשנה זו? האם שינית משהו בהרגלי האכילה שלך בשנה זו? האם יש דימיון בקצב גדילתך לגברים אחרים במשפחתך? בעיקרון, משקלך תקין לגובהך, אך נמצא בטווח התחתון. כדאי לעשות בירור טוב לגבי מה מפריע לגדילתך (אם בכלל), לפני שממליצים על תפריט מועשר. אני ממליצה שתיגש לרופא משפחה לשם הערכת הגדילה. לפי המלצותיו, ניתן בהמשך לפנות לדיאטנית אשר תסייע בקביעת תפריט מתאים להשגת המטרות בהן אתה מעוניין. נועה

04/05/2002 | 21:58 | מאת: טלי

אמרו לי שחצילים זה לא ממש בריא. יש בזה משהו? בני בן השנה ותשעה חודשים אוכל חצילים כל יום.. תודה טלי

05/05/2002 | 15:06 | מאת:

הי טלי מעניין מי השמיץ את החצילים!! כבר אין מספיק צרות בעולם? אלא אם את או בנך אלרגיים לירקות ממשפחת הסולנים, ולזה היית שמה כבר לב... בשם התנועה לזכויות החצילים ושאר ירקות, אני מאשרת לך להמשיך לאכול חצילים (-: ליטל

04/05/2002 | 15:56 | מאת: אוהד

מה יותר טוב לגוף, ויטמינים סינטטים יענו כמו צנטרום? או טיבעיים של סולגאר למשל? או שזה לא משנה לגוף..... תודה

אוהד שלום! אם תערוך חיפוש באתר זה למילה "ויטמינים", תוכל לקרוא דיון שלם בנושא זה שלו התייחסה ד"ר גילה רוזן. אם יישארו לך שאלות בנושא, חזור אלינו. נועה

04/05/2002 | 09:58 | מאת: גיל

לאחרונה יצא מוצר של ויטה שנקרא קל שמן (בצורת תרסיס). על האריזה רשום שהמוצר יכול להיות תחליף לטיגון- במקום לשמן את המחבת בשמן או מרגינה. על האריזה מצויין, שיש 3 קלוריות במנה- אך מה היא מנה של השמן הזה? למישהו יש מושג? והאם השמן הזה קל כי הוא דל בקלוריות, או מסיבה אחרת?

12/05/2002 | 07:02 | מאת:

גיל יש הוראות על המיכל מהי מנה - ריסוס של 3-2 שניות. כמות הקלוריות המועטה היא שילוב של הפחתת כמות השמן בשימוש (תוך פיזורו היעיל על הממחבת), ועירבוב עם חומרים נוספים המסייעים לאותה מטרה (דבר המוריד את ריכוז השמן). נועה

03/05/2002 | 14:53 | מאת: רוני

אני כרגע רזה מדי רוצה לעלות במישקל. (גיל 29 ) אני יודע שלצורך זה אני צריך לאכול יותר (והרבה יותר) ואני מוכן לעשות זאת. החשש שלי הוא מה יהיה אחר כך, לאחר שאגיע למישקל רצוי, כלומר מה יבטיח לי שהעליה תעצר ושאני לא אמצע את עצמי במצב של השמנה? הבעיה היא לא ללכת לדיאטנית כדי שתאמר לי שבנקודה מסויימת עלי לאכול פחות , אלא החשש שלי הוא זה: האם זה שאתחיל לאכול יותר עלול ליגרום לי להתרגל לכמויות גדולות של מזון ואחר כך יהיה לי מאוד קשה להוריד כמויות כדי לא להשמין?? כלומר אני מפחד למצוא את עצמי פתאום מתמודד עם מצב של צורך בדיאטה והפחתת כמויות ושזה יהיה קשה שלי עקב זה שהרגלתי את הגוף לכמויות גדולות של מזון. האם את יכולה לעזור לי - לאמר לי האם באמת מצב כזה יכול להיווצר או שהגוף יאזן את עצמו ואני לא אגיע למצב של הרגלת הגוף לכמויות גדולות מידי ולמצב של השמנה?? תודה (ואני יודע שהשאלה מורכבת ובעיתית , אך בכל אנא נסי להשיב הכי טוב שאת יכולה אני מרגיש לכוד בין הפטיש לסדן)

06/05/2002 | 08:19 | מאת: רוני

תודה

רוני שלום! חששך מובן לי. תמיד כשנכנסים לתהליך שאמור להגיע לקו מטרה מסויים, מקנן החשש שלא נוכל "להגמל" מהתהליך. בכל זאת אני מאמינה שכאשר אתה פונה לאיש מקצוע (ולא מתפתה לעשות זאת לבד), אתה נמצא בידיים טובות. כך אתה מעביר את האחריות למי שזוהי עבודתו. גש לדיאטנית טובה ומנוסה, הקפד להגיע לכל פגישות ההמשך שהן בעצם מאפשרות לדיאטנית לעקוב אחריך במהלך תהליך העלייה במשקל. סמוך עליה שהיא תדע מתי להוריד את קצב העליה במשקל ולבסוף ללמדך איך לשמור על משקל היעד אליו תגיע. בהצלחה! נועה

02/05/2002 | 18:34 | מאת: עדן

מידי פעם אני סובלת מגזים בבטן התחתונה והיא מתנפחת לי וכואבת. האם זה קשור רק לתזונה שלי ? אני אוכלת בד"כ הרבה ירקות, לחם מלא, ומזונות עשירים בסיבים , אני שותה חלב ואוכלת מוצרי חלב. מה אפשר לעשות ?

05/05/2002 | 14:57 | מאת:

הי עדן א. לאא בטוח בכלל שהתזונה שלך היא הגורם הבלעדי לגזים. ישנן תופעות כגון בליעת יתר של אויר וכדומה שיכולות לגרום לגזים ב. למרות האמור לעיל, כל אחד מהמרכיבים שציינת שאת אוכלת יכול באופן תאורטי לגרום לגזים. את צריכה לעבוד בשיטת האלמינציה, ולנסות להוריד מהתפריט כל פעם מרכיב אחר, ולראות אם ישנה הקלה ג. אני מפנה אותך לתשובתה של נועה שיף בעמוד זה בנושא הגזים ד. בכל מקרה, אם הבעיה מציקה, יש לפנות לגסטרואנטרולוג בברכה- ליטל

02/05/2002 | 18:33 | מאת: טלי

מה אפשר לתת לילד בן שנה ותשעה חודשים בארוחת ערב שתהייה יותר משביעה. הוא אוכל כרגע ביצה, עגבניה, קצת קוטג', קצת טחינה, יאמי 1-2. שאלה נוספת בקשר אלי, מהו הערך התזונתי של צנון? תודה טלי

05/05/2002 | 14:53 | מאת:

הי טלי הדבר העיקרי שחסר בהרכב הארוחה הזו הוא פחממות מורכבות (תרומתן של אלה לתחושת השובע היא רבה וידועה), לכן כדאי להוסיף קצת לחם או פסטה או אטריות או אורז. לדעתי זה יעזור. ערכה התזונתי של הצנונית, ל-100 גרם: אנרגיה- 17 קק"ל פחממות- 3.6 גרם חלבון-0.6 גרם שומן-0.54 גרם סיבים- 0.54 גרם יום טוב ליטל

02/05/2002 | 18:22 | מאת: אושרית

*האם פרוקטוז נמצא במיצים מתוקים ו / או מיצים מוגזים כמו קולה ? *האם הגוף משתמש בפרוקטוז ליצירת אנרגיה באמצעות תהליך הגליקוליזה שמתרחש בכבד ? תודה מראש אושרית

05/05/2002 | 14:46 | מאת:

שלום אושרית א. במשקאות מוגזים או ממותקים מלאכותית כמו קולה או ספרייט או מיץ פז, שהבסיס הוא מלאכותי לא תמצאי פרוקטוז. זהו חד סוכר המופיע בפירות ובדבש. מכאן שבמיצים על בסיס פרי או המכילים פירות ישנו סיכוי למציאת פרוקטוז. בכל מקרה את תראי זאת כאשר תעברי על רשימת המרכיבים של המוצר. ב.בשלב הראשון של הגליקוליזה הופך גלוקוז לפרוקטוז עם שני זרחנים (פרוקטוז 1-6 די פוספט). פרוקטוז לא מזורחן יכול להכנס בשלב הזה, לעבור זרחון ולהמשיך הלאה במסלול הגליקוליזה. בקיצור התשובה היא כן. בברכה- ליטל

02/05/2002 | 14:46 | מאת: רון

נועה שוב שלום, שאלה נוספת: בהכנת עוגה מבחינת שומן רווי וכולסטרול במה עדיף להשתמש: בשמן או במרגרינה? אם שמן - באיזה שמן תמליצי? האם קנולה הכי פחות מזיק? פרט לסוכר חום, קמח מלא וכמה שפחות ביצים האם יש לך עצות נוספות להפוך את העוגה לפחות מזיקה? שוב תודה, רון.

לרון שוב שלום! ללא היסוס, מבחינה בריאותית השמן עדיף פי כמה! לצערנו, לא תמיד ניתן להשיג איתו אותן תוצאות כמו עם המרגרינה או החמאה מבחינת תכונות הבצק. כאשר שמן לא מתאים וחייבים מוצק, אפשר לנסות את הויקול ("תחליף" למרגרינה בו אין את חומצות השומן טרנס המזיקות אשר קיימות במרגרינה). לגבי סוג השמן - קנולה הוא הכי מומלץ מבחינת הרכב חומצות השומן. נועה

03/05/2002 | 20:54 | מאת: אלי

אסור לחמם ויקול (הוראות היצרן)

02/05/2002 | 14:41 | מאת: רון

נועה שלום רב, נתקלתי בחנות טבע בדגים ועופות קפואים אורגניים אשר מזונם לא כלל אנטיביוטיקה וחומרי הדברה מזיקים אחרים. האם לדעתך כדאי לאכול את הדגים והעופות האורגניים הקפואים או שעדיף עופות ודגים טריים אך לא אורגניים? האם זה משנה בכלל? או במילים אחרות כמה מסוכן לאכול עופות ודגים (מגידול) לא אורגניים? בתודה מראש, רון.

רון שלום! אני מבינה את החשש ממזון אשר גודל בתנאים שאינם טבעיים אבל אסור לשכוח שיש היום מחלות קשות היכולות להיות מועברות דרך בעלי החיים לבני אדם. בדיוק לשם כך הוקם השירות הוטרינרי והוא קובע מהם התנאים הנאותים לגידול וטיפול בבעלי חיים המיועדים למאכל אדם. אני אישית מעדיפה לקנות בשר עם חותמת של השירות הוטרינרי. אם יש כזאת גם על עופות ודגים אורגניים קפואים - מה טוב! נועה

01/05/2002 | 20:47 | מאת: מעיין

בני בן 9 חודשים ו- 3 שבועות. הוא ניזון בעיקר מהנקה + גרבר פירות מעורבים + יוגורט/גמדים. הוא מסרב לבשר/ ירקות ואף מקיא אם אנו מנסים לתת לו. (אני איתו כך שההנקה זמינה לו כל היום) כשהיה קטן הייתה לו קליפה (קשקשים) על הראש, טיפלנו בכך בשמן וזה כמעט עבר לחלוטין ואז השיער החל לצמוח באופן מהיר יחסית. אני לוקחת ברזל, ויטמין לאשה מניקה וכן ויטמינים C , E , B12*2 טבליות (1000 מ"ג). לאחרונה לא לקחתי אותם באופן מסודר. לאחרונה החלה נשירת שיער מהצד הימני למעלה, ואף נהייתה שם קרחת, יש שם מעט קשקשים. אנו מאוד מודאגים, ממה נובעת נשירת השיער? תזונה? האם הויטמינים שאני לוקחת (לא ע"ס בדיקות דם) טובים להנקה? האם יש צורך ללכת ערב נשירת השיער לרופא הילדים שלו? תודה!!!

02/05/2002 | 07:58 | מאת:

מעין שלום! אפילו שאיני מומחית לעור ושיער... קשה להאמין שנשירת השיער נובעת מחוסר תזונתי אצל תינוקך. אם כך היה, הייתם רואים נשירה שהיא אחידה מכל חלקי הראש. כאשר היא מתרכזת באזור אחד, סביר להניח שזו בעיה מקומית כמו גירוי במקום או שכיבה ממושכת על אותו צד. לשם הביטחון אתם תמיד יכולים לגשת לרופא, או אפילו לשאול את רופאי הילדים בפורום שלהם באתר זה, לדעתם. חשוב לי להדגיש שחלב אם כמעט תמיד אינו נפגע מבחינת הרכבו התזונתי, הוא יכיל כל מה שהתינוק צריך. המאגרים לכך הם גוף האישה, מרכיב חסר יבוא ממאגריה (למשל אם חסר סידן, יתרחש פירוק עצם אצל האם). מכאן חשיבות תזונתה של האם המניקה, שלא יגרם לה נזק בתקופה זו. את לוקחת תוספים שונים. אין לי כל התנגדות למולטיויטמין בתקופה זו אבל למה את זקוקה לתוספת נוספת של ויט' E, C? קחי בחשבון שהם קיימים גם במולטי' בדיוק בכמויות המומלצות. על כך את נוטלת לפחות פי 10 ויט' C! זה מיותר לחלוטין ויכול אפילו לגרום נזק! וכל זאת עוד בלי שדיברנו בכלל על אוכל ותכולת הויטמינים שבו! לנטילת מינונים כה גבוהים צריכה להיות הצדקה, ומאחורי ההחלטה לקחתם צריך להיות שיקול דעת וייעוץ מקצועי. אני מקווה שכך הדבר. נועה

01/05/2002 | 19:31 | מאת: רוי

אני לא שותה חלב ולא אוכל שעועית. אז למה יש לי גזים? למה בכלל יש גזים??? מה מקורם???

02/05/2002 | 15:11 | מאת:

רוי שלום! בדרך כלל גזים במערכת העיכול נוצרים כאשר מרכיבים תזונתיים שאינם נעכלים מגיעים למעי הגס וחיידקי המעי הם שמעכלים אותם. תוצרי לווי של תהליך זה (הנקרא תסיסה) הם הגזים... נכון שמי שרגיש ללקטוז (סוכר החלב), יסבול מכך. נכון וגם ידוע שקטניות יכולות לגרום לכך (שעועית וחברותיה - אפונה, חומוס, עדשים, פול). ובכל זאת יש עוד מזונות הידועים כ"מעודדי גזים" כמו כרוב, כרובית, ברוקולי, נבטים, בצל, אספרגוס, שוקולד, ביצים, דגים, בירה ומשקאות מוגזים. דבר נוסף שיכול להשפיע הוא אופן האכילה. אכילה מהירה, תוך כדי דיבור ובליעת אויר יכולה גם היא לתרום לגזים. נועה

03/05/2002 | 20:59 | מאת: רוי

למה אין המרכיבים התזונתיים נעכלים לפני שהם מגיעים לחיידקים במעי הגס?

01/05/2002 | 18:00 | מאת: בן

נאמר לי שאי אפשר לקבל את הויטמין הזה מהצומח וחייבים לאכול מזון מהחי. האם נכון? ואם כן, למה הוא לא נמצא במזון מהצומח?

02/05/2002 | 14:47 | מאת:

בן שלום! ויטמין B12 מצוי באופן טבעי רק במזונות מן החי. זה כולל את כל סוגי הבשרים, דגים, ביצים, חלב ומוצריו. לפעמים מוסיפים את הויטמין באופן מלאכותי גם למזונות צמחיים כמו דגני בוקר, אבל זאת ללא הואיל מפני שבצורה כזו הוא אינו נספג ביעילות במעי. אם ננסה להתמקד בתפקידו של הויטמין, בעיקר בחשיבותו בשמירה על תאי העצב (ייחודיים לעולם החי...) וביצירת תאי דם אדומים (גם הם קיימים רק בעולם החי), נוכל להבין למה ניתן למצוא את הויטמין רק במזונות מן החי. נועה

10/08/2002 | 09:47 | מאת: אורנה

נועה שלום לגבי מקרה של רמת כולסטרול מעל הממוצע הרגיל (גם הכולסטרול הרע ) ואז ההמלצה החמה להמנע מבשרים אדומים, ואז לאחר שנמנעים תקופה של מס' שנים מתגלה שקיים חוסר גדול בויטמין B12 . איך ניתן לשלב בין שני הדברים ? מאוד אודה לך אם יש בידיך את התשובה . אורנה

01/05/2002 | 16:23 | מאת: גאולה

מה פירושם של שומן חד לא רווי ושומן רב לא רווי?

10/05/2002 | 20:42 | מאת:

שלום גאולה המונחים הם ביוכימיים, ומתיחסים למבנה הכימי של חומצות השומן. לא רוצה להכנס להגדרות יותר מדי. קשר בין שני פחמנים יכול להיות רווי כולו ביוני מימן. כאשר הקשר רווי בשני מימנים פחות הוא נקרא "קשר כפול". חומצות השומן הן למעשה רצף של פחמנים קשורים זה לזה . כאשר חומצת שומן כזו היא בעלת קשר כפול אחד היא נקראת "חד בלתי רווי". כאשר יש יותר מקשר כפול אחד, השומן נקרא "רב בלתי רווי", וכאשר השומן אינו מכיל כלל קשרים כפולים, השומן נקרא רווי, כי הוא רווי במימנים. בברכה- ליטל

01/05/2002 | 13:07 | מאת: אריאל

שלום, שמי אריאל, אני בן 27 ואני סובל מעצירות כרונית מילדות. בשנה האחרונה שיניתי לגמרי את הרגלי התזונה שלי עפ"י המלצה של נטורופטית. בכל בוקר אני אוכל דגנים (פייבר1 / מרובעי קואקר / דייסת שיבולת שועל) והיציאות השתפרו, אך לא באופן סדיר. לאחרונה, הוספתי לארוחת הבוקר 6 כפות של דייסיבית (רמדיה) ומאז היציאות הפכו לסדירות יומיומיות. יש לציין שאני שותה 2 ליטר מים ליום ומרבה באכילת פירות וירקות. אני חושש שהקיבה תתרגל או תהפוך להיות תלותית בדייסיבית, כך שבשלב מאוחר יותר אאלץ להחליפה או להגדיל את הכמות, האם יש אמת בכך ? דרך אגב, שוחחתי עם נציגת חברת רמדיה שהמליצה לי לנסות להפסיק עם הדייסיבית ולראות מהן התוצאות, למרות שהסיכויים בעיניה קלושים לתלות הקיבה בדייסיבית. לטענתה, גם אם יש אמת בחששותי - הדבר לא נורא כל עוד זה עוזר.

02/05/2002 | 14:33 | מאת:

אריאל שלום! חשוב להבין את ההבדל בין תרופות ושיקויים הפותרים את העצירות באופן של גרימת תלות (ע"י יצירת מעיים "עצלים" - השרירים מתרפים ויש יציאה), לבין שימוש בסיבים תזונתיים המסייעים לפעילות תקינה של מערכת העיכול - השרירים עובדים יותר ביעילות ויש יציאה. 6 כפות דייסיבית מכילות כ - 5 גר' סיבים תזונתיים (זו אינה כמות גדולה - ההמלצה היומית היא 30-25 גר'). לא מוכרת לנו תופעה של תלות מערכת העיכול בסיבים. ההגדרה היא לא נכונה. נכון יהיה לומר כי בצריכת סיבים ניתן לשפר את פעילות מערכת העיכול. עד שלא תעבור את הכמות המומלצת של סיבים, לא נראה לי שיש מקום לחשש. נועה

גאולה שלום! יש שני תחומים שונים דרכם ניתן להסביר את פירוש חומצות השומן. הפירוש הביוכימי הוא: חומצות שומן חד בלתי רוויות הינן בעלות קשר כפול אחד בלבד בשרשרת הפחמנים. חומצות שומן רב בלתי רוויות הינן בעלות מספר קשרים כפולים (שניים או יותר)בשרשרת הפחמנים. הפירוש או המשמעות התזונתית: שתי קבוצות השומנים הללו מומלצות (יותר מחומצות שומן רווי) אך תוך חלוקה נכונה. ההמלצה היא שהשומן יספק עד 30% מהקלוריות ביום. 10%-5 משומן רווי (שמקורו בעיקר מן החי - שומן שבבשר, חמאה, ביצים, ומן הצומח - דקלים וקוקוס) 10%-5 משומן רב בלתי רווי (בקבוצה זו האומגה 3 המומלצת המצויה בעיקר בדגי ים) כל הנותר מומלץ משומן חד בלתי רווי (שמן קנולה, זית, שקדים). מקווה שקיבלת תשובה לשאלתך. והערת אגב - סביר לתת לנו לפחות 48 שעות להגיב על שאלות... אז בפעם הבאה מעט סבלנות... נועה

01/05/2002 | 00:44 | מאת: שלמה

להלן קישור למאמר שניכתב ע"י דיאטנית בעלת שם די מוכר - סמדר שיר http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-1852949,00.html במאמר ניכתב שניתן לאכול כמה שרוצים ארוחות של גבינות 5% וירקות או ארוחות של אורז וסלט , ללא הגבלת כמויות ולא להשמין האם זה נכון? איך יתכן?

01/05/2002 | 07:40 | מאת:

שלמה שלום! המאמר נכתב ע"י סמדר שיר. בשום מקום לא כתוב שהיא דיאטנית. הדיאטה ממולצת ע"י ד"ר חרמון (אין לי מידע לגבי מומחיותו בתחום התזונה). מדובר על דיאטה המפרידה בין חלבונים לפחמימות (אני מאוד לא ממליצה על שיטה זו). כל שינוי בהרגלי האכילה שלנו יכול לגרום לירידה במשקל. מכאן, שגם דיאטות שאינן ממולצות (ואפילו מסוכנות), יובילו לירידה במשקל, לפחות בהתחלה. החוכמה היא לשמור על משקל המטרה לאורך זמן. זה בד"כ לא מתאפשר בדיאטות משוגעות ומוגבלות כ"כ (לא בכמויות אבל בגיוון!) כמו שמתואר בכתבה. נועה

01/05/2002 | 08:37 | מאת: שלמה

כלומר מכתבה היא שיקרית ולא נכונה? מה עם אתיקה? איך נותנים לזה להתפרסם בצורה כזו (כאילו מדובר במאמר רפואי)?

01/05/2002 | 00:39 | מאת: שלמה

שלום להלן ערכים תזונתיים ל- 100 גרם מחטיף שומשום: פחמימות 20 גרם חלבונים 38 גרם שומנים 30 גרם קלוריות 324 איך זה יתכן בחישוב הקלוריות מערכי הפחימומות חלבונים ושומנים מתקבל למעלה מ- 500 קלוריות ל -100 גרם מה כאן לא בסדר , אם זה שקר איך זה שלא עושים דבר בנידון? אותה תופעה קיימת בכמה מוצרים ובעיקר בחטיפי השומשום והבוטנים (אלו שנימכרים בחנויות טבע למשל) אנא הבהירו תודה

01/05/2002 | 14:52 | מאת:

שלמה שלום! אתה צודק בחישוב הקלורי שעשית ואכן חייבת להיות טעות. אם זו טעות תמימה או מכוונת? קשה לומר. יש חוק המחייב פירסום נכון ומדויק של מידע זה ואתה תמיד יכול להתלונן. נועה

02/05/2002 | 15:13 | מאת: שלמה

הדבר כפי שרשמתי חוזר על עצמו בכל סוגי החטיפים הללו, ומה שמפתיע עוד יותר שאלו חטיפים הנימכרים בד"כ החנויות טבע כחטיפי בריאות (אני לא מדבר על סתם ממתקים - לא שזה צריך לשנות) האם אין באפשרותך להעביר את המידע הלאה למישהו שתפקידו לברר את הדבר ולשים לזה סוף? (או שאולי יש איזושהי סיבה שחישוב הקלוריות ע"פ פחמימות שומנים וחלבונים איננו נכון במיקרים אלו - למרות שהערכים של כל אחד כן נכונים) ???

30/04/2002 | 07:17 | מאת: יורם

רבות אנו שומעים על תכונתם המועילה של שמנים מסוג אומגה 3 או 6 וכו',. אבל מה הם? מה פירושם? ממה הם עשויים?

30/04/2002 | 12:22 | מאת:

יורם שלום! שאלתך נוגעת לנושא חשוב אך גם מורכב להבנה. אנסה לעשות זאת פשוט ככל שניתן. חוץ מאספקת אנרגיה לגוף, לשומן יש תפקיד מרכזי כמרכיב חשוב מאוד לבניית הגוף (אבן בניין הכרחית לקרומי התאים, בכל הגוף ובעיקר במוח), וכמו כן, משתתף כמרכיב חשוב בכל התהליכים המתרחשים בגוף. חומצות שומן רב בלתי רוויות מתחלקות לשתי קבוצות - אומגה 3 ואומגה 6. אומגה 3 מתפקד במגוון תהליכים אשר להם תוצאות רצויות / חיוביות לגוף. למשל הפחתת מצבי דלקת, הפחתת יתר לחץ דם ושיפור זרימתו, הפחתת שומנים וסוכרים בדם. בתינוקות וילדים ידועה השפעה על התפתחות תקינה של המוח ורישתית העין. כמו כן תתכן השפעה חיובית על הפרעות קשב וריכוז. לאומגה 6 יש חשיבות גם כן, אך באיזון עם האומגה 3 (מכיוון שבחלק מהתהליכים הרצויים יש לו תגובה הפוכה). האיזון בין שתי חומצות השומן חיוני לבריאות. מקורות במזון: אומגה 3 - דגי ים החיים במים קרים (צפון או דרום כדוה"א) כמו סלומון נורווגי, הרינג, סרדינים, מקרל. דגים רזים יותר מכילים פחות אומגה 3 - טונה, סול, הליבוט, מקרל. לתינוקות, המקור הוא חלב אם (כאשר האם מקפידה על אכילת דגים), או תחליף המכיל אומגה 3. אומגה 6 - בשמנים צמחיים כמו תירס, סויה, חמניות, חריע, קנולה (רק בחלקו). בישראל קיים יחס מאוד לא רצוי של עודף אומגה 6 בתפריט לעומת חוסר באומגה 3. ההמלצות כיום הן לאכול דג ים 3-1 פעמים בשבוע ולהפחית מעט השימוש בשמן הצמחי התורם אומגה 6. נועה

30/04/2002 | 21:10 | מאת: יורם

תודה על התשובה אבל ממש לא מובן מה פירושה של אומגה. מה זה? אני מבין שזה בריא אבל מה זה אומגה 3 אומגה 6 ואפילו שמעתי על אומגה 9 מה זה???

30/04/2002 | 01:03 | מאת: רונית

שלום! אני צמחונית מזה כשנה, לאחר שהגוף החל לדחות בשר ועוף, אני חוששת מחוסר ויטמין B12 משום שאני מרגישה שהשער שלי נושר, מלבד זאת אני לא נוטלת שם כדורים או משלימים אחרים, אני אוכלת גבינות דגים וביצים. האם רצוי לקחת ויטמינים, איך בוחרים ועם מי מתייעצים?

01/05/2002 | 13:00 | מאת:

רונית הי, ראשית לתשובות ואח"כ יש גם לי מספר שאלות שאשמח אם תעני עליהן. הבעיה אינה בהכרח של חסר B12, היות ויש אותו גם בחלב, ביצים וגבינות ויש צמחונים אשר לא מגיעים כלל למחסור. בכל מקרה קל מאוד לדעת בעזרת בדיקת דם מה המצב. נשירת שער יכולה לנבוע גם מחסר אחר - למשל באבץ, או ברזל. מעבר לזה יש עוד רכיבים בבשר כמו קרניטין שמאוד חשובים. באשר להתייעצות, רצוי לגשת לדיאטנית בקופת החולים שלך והיא תוכל לעשות הערכה תזונתית כוללת של הצריכה שלך ולומר לך אם ומה חסר. אותי מדאיגה דווקא ההערה שלך שהגוף שלך דוחה את הבשר והעוף. שתי שאלות לי אליך - ראשית בת כמה את והשניה למה בדיוק את מתכוונת, אלו תופעות של דחיה?

01/05/2002 | 18:46 | מאת: רונית

שלום ד"ר גילה! ראשית אני מודה לך על תשובתך, שנית לשאלותיך אני בת 28 ובעלת מבנה גוף רזה (53 ק"ג וגובהי הוא 1.7 מ'), אין לי בעיקרון בעיות עם אוכל אבל שמתי לב לפני כשנה (כשהתחלתי עם עניין הצמחוניות) שפשוט כל פעם לאחר אכילת בשר ועוף הייתי משלשלת וכאבי בטן עזים, וכל זה היה עניין של תקופה של בערך חודש , חודש וחצי.

29/04/2002 | 11:34 | מאת: בל

מה מומלץ לשים בתפריט שישביע אותי אבל לא יגרום לי לרצון להקיא? נ.ב ד"ר לצר כבר חזרה?

02/05/2002 | 11:14 | מאת:

בל שלום! בימים הקרובים תצטרף אלינו לאתר דיאטנית המתמחה בהפרעות אכילה. היא תענה לך על שאלתך מיד כאשר יתאפשר. נועה

29/04/2002 | 11:19 | מאת: לואיזה

שלום רב, ברצוני לדעת האם אין הבדל מבחינה רפואית ותזונתית בצריכת מיץ עשב חיטה הבא בצורה קפואה או באבקה. האם יש יתרון ברור לסחיטה יומיומית. כמו כן אודה לכם אם תתייחסו לשאלה נוספת בענין חומרי השימור של פירות יבשים האם יש בהם סיכון לאדם שצורך אותם בקביעות יומיומית ובכמות רבה. תודה מראש על התייחסותכם.

02/05/2002 | 11:21 | מאת:

לואיזה למרות שסוגי מיץ עשב החיטה אינן מוכרות לי, ברור שהיתרונות התזונתיים מתרכזים במוצר שעבר מה שפחות עיבוד תעשייתי. שתי השיטות שציינת יכולות לגרום לאובדן כזה. כדאי לקבל מידע מהחברות המייצרות לגבי ערכים תזונתיים הנשמרים במוצר המוגמר. לגבי הפירות היבשים, למיטב ידיעתי השימור נעשה באמצעים טבעיים. כן תתכן נוכחות של חומרי הדברה למניעת נוכחות חרקים במוצר. צריך לבחור מוצר מובחר עם תוויות איכות. כמו כן אפשר לשטוף ולנקות את חומרי ההדברה כמו עם כל פרי אחר. נועה

28/04/2002 | 19:54 | מאת: היידי

האם תת משקל עלול לגרום להופעת קמטים דקים בפנים, כבר בגילאי ה-20? אם כן - מה עושים?

30/04/2002 | 07:25 | מאת: נועה שיף

היידי שלום! לא ידוע לי על קשר בין השניים.עד כמה שידוע לי (ואיני מומחית לעור), גיל הופעת קמטים, אופיים ועומקם מושפעים בעיקר מגנטיקה ומחשיפה לשמש. נועה

30/04/2002 | 07:27 | מאת:

היידי שלום! לא ידוע לי על קשר בין השניים.עד כמה שידוע לי (ואיני מומחית לעור), גיל הופעת קמטים, אופיים ועומקם מושפעים בעיקר מגנטיקה ומחשיפה לשמש. נועה

28/04/2002 | 00:47 | מאת: שלמה

ראיתי כי ירקות כמו מלפפון, עגבניה , פלפל , כרוב , חצילים , וכ"ו ניתן לאכול ללא הגבלה (בסלט או ככה סתם) בדיאטה וגם לא (כי זה כניראה לא משמין) האם זה נכון? אם זה נכון, האם הדבר נכון גם לגבי חמותים - כמו מלפפונים במלח . בחומץ , כרוב כבוש, פלפל חריף (מאלו שיש בקופסאות שימורים - הירוקים הקטנים המוחמצים)? אנא ענו לי תודה

28/04/2002 | 13:44 | מאת:

שלמה שלום! לדיאטה שמטרתה הרזייה בלבד - העקרון של ירקות חופשיים נכון לגבי כל צורות הכנתם (למעט טיגון). זה כולל גם חמוצים. יש אנשים שעושים דיאטות המגבילות אותם בעוד מרכיבים תזונתיים, למשל מלח. מי שמוגבל במלח, מוגבל גם בכמות החמוצים אותם יכול לאכול (כאשר ההמלצה תהיה להשתמש באלו המוחמצים בחומץ במקום במלח). נועה

28/04/2002 | 13:51 | מאת: שלמה

רק ליתר בטחון אני שואל שוב :) - זה אומר שאני יכול להרגיש חופשי עם אכילת מלפפונים במלח.חומץ , כרוב כבוש , ופלפלים חריפים -- אני מאוד מאוד אוהב את אלו ועד עכשיו די נמנעתי כי פחדתי שזה לא נחשב במסגרת "ירקות חופשי" מצפה לתשובה בקוצר רוח ותודה

26/04/2002 | 21:24 | מאת: נועה

אני בת 35, אוכלת מעט, רזה טבעית. לאחרונה אני מנסה לסדר לוח קלורי הגיוני שיהיו בו כל המרכיבים הנדרשים בעיקר בהיבט של אנטי אייג'ינג. כמה קלוריות ליום מומלץ לאישה בגילי (174-58 קילו, לא מעשנת,פעילות פיזית -שעה ביום) באיזה הרכב, האם לקחת תוספים? מה מעכב את הזדקנות העור (תזונה)? איפה אפשר לקרוא מידע מרוכז על כל אלו? מישהו לסמוך עליו בין שפע הפרסומות והמכונים השונים? הצילו?

29/04/2002 | 09:37 | מאת:

שלום נועה שאלתך נוגעת לתחום חדש יחסית לעולם המדע והרפואה. אין ספק שכולנו רוצים לשתות לעד ממעין הנעורים... יחד עם זאת עוד רחוק היום של מציאת הפורמולה המנצחת. ישנם המון טיפולים (כמו הטיפול בהורמון הגדילה וכו'), ובהקשר התזונתי מדברים בעיקר על ויטמינים נוגדי חמצון (אנטי אוקסידנטים). אין לי המלצות מספריות. כמו כן, בהקשר להזדקנות העור, אני יכולה להגיד כמעט בוודאות שנטילת ויטמינים אלה ,לא היא המשפיעה העיקרית. מדובר כרגיל בגנטיקה, ואני חושבת שרוב רופאי העור יסכימו איתי בנקודה זו. רופא מפורסם שעוסק גם בתחום האנטי אייג'ינג, הוא פרופסור רפי קרסו. נסי למצוא כתבות או חומר שלו בנושא.

26/04/2002 | 14:09 | מאת: מיכל

האם יש דיאטה שתהיה גם בריאה (ורצוי גם טעימה) למעי רגיז. כשיש גם: חוסר בברזל בעיות סוכר , שומנים בדם ורגישות לחלב. (רוב דיאטות הבריאות מתייחסות למי שאין לו בעיות עיכול: אוכל מלא וכל זה.).

28/04/2002 | 14:49 | מאת:

מיכל שלום! אני לא ממש יודעת למה את מתכוונת ב"רוב הדיאטות" - לדיאטות פופולריות שמוצאים בעיתון או בספרים שונים (אשכוליות, אטקינס וכדומה)? לשאלתך, יש כמובן דיאטה כזו... הדרך להשיג אותה היא לפנות לדיאטנית לייעוץ אישי. היא תקבע לך תפריט המותאם להפרעות הבריאותיות כמו גם לטעמך האישי וסדר יומך. נועה

25/04/2002 | 18:22 | מאת: אור

קראתי שפטל יעיל לחיזוק הרחם לפני הלידה. האם גם לאחר הפלה טבעית פטל יכול לסייע לחיזוק הרחם לפני לידה? תודה מראש, אור

28/04/2002 | 13:31 | מאת:

אור שלום! למרות שזהו נושא הקשור יותר בצמחי מרפא,אוכל לומר כי אכן יש לפטל תכונות מסוימות הקשורות בחיזוק הרחם. לכן אני חושבת שיש מקום להתייעץ ולברר אצל מומחה לנושא. נועה

25/04/2002 | 14:58 | מאת: שרית

רציתי לדעת כמה קלוריות יש במנה של מסעדה סינית.תאילנדית - מנה של עוף ואורז מוקפץ ((זו אמורה ליהיות מנה בריאה לפי מה שני מבינה), ומנה שמוכרים - מנה לאדם , שוקלת כ- 900 גרם. מצד אחד זו ארוחת צהריים והיא לא כל כך גדולה מצד שני מהמישקל זה נראה לי שיתכן שיש שם המון קלוריות - אז כמה באמת יש ? ולמה אומרים שארוחת צהריים כזו אמורה ליהיות דיאטטית (ארוחה סינית) ?

28/04/2002 | 12:57 | מאת:

שרית שלום! קשה לי להעריך תכולה קלורית והרכב אבות המזון במנה שאת מתארת. בכל מקרה 900 גר' זה הרבה וודאי יספיק כמנה יפה לשני סועדים. בעיקרון, שיטת הבישול הסינית אינה עתירה בשומן ושומרת על הערכים התזונתיים. המנות מורכבות מאבות המזון הבסיסיים (פחמימה - אורז או אטריות, בשר - עוף או כל בשר אחר וכן ירקות). לכן זהו מזון מומלץ. נועה

28/04/2002 | 13:10 | מאת: שרית

מה לגבי זה שכל הזמן טוענים שאלו ארוחות עתירות שומן? למה? הגודל שתיארתי זה מה שנימכר כמנה עיסקית לסועד אחד (ובנוסף יש מרק ואגרול) בכל זאת (הבנחה שהרוב הוא אורז) האם ניתן לקבל הערכה לכמות הקלוריות והאם אכן זו ארוחת צהריים מקובלת - שוב זה מה שאנשים אוכלים כמנה

25/04/2002 | 14:49 | מאת: שאול

רציתי לדעת האם עצירות מספר מועט של יציאות יכול ליגרום להשמנה , כלומר אם אין הרבה יציאות (פעם בשבוע אולי) , למרות שאוכלים האם זה אומר שיותר נשאר בגוף ויגרום להשמנה או שמה שבכל מיקרה צריך "לצאת" גם אם לא יוצא לא יכול לגרום להשמנה?? (אני יודע שצריך לטפל ללא קשר בעצירות אני רק שואל לגבי האם זה מעיד על כך שהגוף ישמין מאותה כמות אם יש יציאות סדירות או אם לא) תודה

25/04/2002 | 15:34 | מאת:

שאול שלום! התשובה לשאלתך היא לא. באופן עקרוני, כאשר מעבר המזון במערכת העיכול תקין, כל המרכיבים התזונתיים במזון, אותם הגוף יכול לנצל, נספגים לזרם הדם. השארית אותה הגוף אינו יכול לנצל ממשיכה במערכת העיכול עד ליציאתה כצואה. נועה

24/04/2002 | 20:31 | מאת: יבגני

שלום. אני כבר כחודש וחצי בדיאטה. בהתחלה התחושה היית נפלאה השומנים ירדו. אני משלב את הדיאטה עם הליכה של בערך שעה ביום. התפריט שלי מורכב בערך במידה שווה מפחממות וחלבונים כשנטיה יותר לחלבונים. בזמן אחרון המשקל ממשיך לרדת אך עדיין נשאר צמיגון קטן סביב הבטן והוא מסרב להיעלם. השאלה היא עם ירידת משקל יכולה לבוא על חשבון מסת השריר ואם כן אז איך מונעים זאת ? תודה רבה מראש על תשובה.

25/04/2002 | 15:26 | מאת:

יבגני שלום! על פי איזה מדד אתה קובע את חלוקת אבות המזון בדיאטה שלך? ההמלצה היא שלפחות 50% מהקלוריות יבואו ממקור פחמימתי, עד 30% משומן והיתר, כ - 20% מחלבון. האם כך תפריטך מחושב? דבר נוסף שכמובן יש להבטיח היא כמות מינימלית הכרחית של קלוריות אשר תמנע מצב של פירוק מסת שריר אשר אכן מתרחש אם לא מספקים לגוף די קלוריות (זה מתורגם כמצב חירום אשר מחייב את הגוף לפנות אל מאגריו והזמינים ביותר שהם השרירים ולאו דווקא השומנים). לגבי הצמיגון, אין ערובה שכאשר הגוף כבר מפרק שומנים, הוא יעשה זאת דווקא מאלו המפריעים לנו אסתטית. כאן פעילות גופנית, הן אירובית והן מחטבת יכולה לסייע. נועה

25/04/2002 | 22:19 | מאת: יבגני

תודה רבה על התשובה. התפריט שלי בנוי קצת אחרת נגיד אם אני אוכל תפו"א וטונה אז אני לוקח חצי חצי וכמובן מוסיף ירקות. האם אני יכול להרגיש שיורדת מסת השריר ? האם זה מלווה בתופעות כלשהן ? מה זה מצב חירום של הגוף ? איך להמנע ממנו ? תוכלי לתת איזה תפריט מינימום לדוגמא ? תודה רבה מראש על התשובה.

24/04/2002 | 07:22 | מאת: יוסי

ברצוני להפסיק אכילת בשר מטעמי מצפון. שאלתי , האם זה מעשי מבלי שייגרם לי נזק רפואי כלשהו?

25/04/2002 | 15:15 | מאת:

יוסי שלום! בשר נחשב לחלבון בעל ערך ביולוגי גבוה (כלומר מכיל את כל חומצות האמינו ההכרחיות לגופינו). גם דגים, ביצים וחלב ומוצריו הינם בעלי ערך ביולוגי גבוה. הרכב חומצות האמינו בחלבון צמחי אינו מלא, כלומר קיים חוסר בחומצת אמינו הכרחית אחת או יותר. ניתן להתגבר על כך על ידי שילוב של סוגי חלבון צמחי אשר יחדיו תורמים את כל ח' האמינו הדרושות. למשל שילוב של דגנים (חיטה, אורז, תירס) יחד עם קטניות (חומוס, עדשים, שעועית). יש עוד מרכיבים שיש לתת עליהם את הדעת כמו ברזל, ויטמין B12 ואבץ, בעיקר אם תוותר גם על שאר החלבונים מן החי אותם ציינתי. אם מוותרים גם על מחצרי חלב, צריך גם להקפיד על צריכת סידן נאותה. לסיכום, אפשר להיות צמחוני, יש בכך יתרונות בריאותיים (פחות שומנים רווים וכולסטרול, יותר ויטמינים וסיבים תזונתיים), אך גם סכנה לחוסרים תזונתיים, לכן מומלץ ללמוד את הנושא וליישמו בחוכמה. נועה נועה

נועה שלום רב, על איזו תזונה תמליתי לעוסקים בפעילות ספורטיבית נרחבת (כדורסל) וחדר כושר למטרת פיתוח גוף וגדילה? ידוע לי כי למטרת גדילה יש לצרוך כ-150 גר' חלבונים ביום וכי הגוף אינו יכול לפרק יותר מ-30 גר' בתוך 3 שעות. האם זה נכון ואיזו תזונה תמליצי? האם לדעתך כדאי להשתמש באבקות הפרוטאינים הנמכרות לצורך כך? האם זה משנה אם אוכלים את החלבונים כשעה לאחר האימון בחדר כושר או שניתן לאכול חלבונים בשאר שעות היום וזה עדיין יהיה אפקטיבי? בתודה מראש, רון.

רון שלום! כפי שכבר עניתי לרבים באתר זה, תחום תזונת הספורט הנו רחב ודורש התמקצעות נוספת. לכן אני תמיד ממליצה לפנות לדיאטנית המתמחה בתחום זה לשם קבלת ייעוץ מוסמך ונכון המתאים למטרות אותן תחום העיסוק הספורטיבי דורש (בניית נפח שריר, סיבולת לב-ריאה וכדומה). רק אציין שרוב ה"עובדות" אותן הבאת אינן מדויקות בלשון המעטה, עוד סיבה טובה לקבלת ייעוץ מוסמך. נועה

21/04/2002 | 13:24 | מאת: מיקה

שלום, ברצוני להרשם ללמודי תזונה,תהיתי אם מישהו יודע על בתי-ספר ללמודים גבוהים לתזונה, תודה מראש, מיקה.

מיקה שלום! לימודי מדעי התזונה - תואר B.Sc ניתן ללמוד בפקולטה לחקלאות ברחובות (שלוחה של האוניברסיטה העברית), או במכללת תל-חי. נועה

21/04/2002 | 09:07 | מאת: דינה

כתבתי תגובה לתשובתך וכניראה לא ראית אז ארשום את התגובה. שאלה שוב בניפרד בהקשר לתשובה שענית לי : אם כך , האם אני יכולה להבין מתשובתך שהמצב הפיך, והנזק הוא לא תמידי ? יש תקווה ?

21/04/2002 | 15:19 | מאת:

כן דינה, יש תקווה. רק רצוי לפעול תחת ייעוץ ופיקוח. נועה

22/04/2002 | 11:24 | מאת: תזונאית טבעית

כן, יש סיכוי גבוה לתיקון המצב.