פורום תזונה קלינית

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - תזונה קלינית - שיבא תל-השומר
15175 הודעות
14864 תשובות מומחה
18/08/2013 | 13:00 | מאת: נילי

שלום רב, מה בין חלב עזים לחלב פרה? האם קל יותר לעיכול? אם כן מדוע? האם יש בו פחות כולסטרול?חומצות שומן שונות? אודה על תשובתך קראתי על כך ולא ברור לי תודה נילי

18/08/2013 | 13:46 | מאת:

שלום נילי, ראי כתבה מפורטת בנושא של לימור בן חיים, דיאטנית מובילה בארץ. http://www.clalit.co.il/HE-IL/Family/nutrition_and_diet/eating_right/articles/milkgoat בברכה,דנה

18/08/2013 | 00:19 | מאת: ענת

שלום האם שתיית מי-סודה טבעי יכול להזיק? האם יכול להזיק בספיגת סידן? ענת

18/08/2013 | 12:47 | מאת:

שלום ענת, לא ירדתי לסוף שאלתך- מה הכוונה מי סודה טבעי, יש לא טבעי? בברכה,דנה

17/08/2013 | 11:03 | מאת: רחל

האם שעושים פעילות גופנית זה שורף סוכר ומוריד את הסוכר בדם

17/08/2013 | 11:31 | מאת:

שלום רחל, בזמן פעילות גופנית, בעיקר אירובית, יש ניצול אנרגיה זמינה, בעיקר פחמימות, אך גם חלבונים ומעט שומנים, לכן זה בהחלט עוזר באיזון הסוכר. לפעילות גופנית השפעה בזמן הפעילות גם מתמשכת ולאורך זמן, בעיקר בעזרת העלאת קצב חילוף החומרים ובנית מסת שריר שמנצלת גלוקוז בצורה יעילה יותר בעזרת אינסולין . בברכה,דנה

17/08/2013 | 10:38 | מאת: רחל

האם שתיה מרובה של חלב מעלה את הסוכר בדם

17/08/2013 | 11:32 | מאת:

שלום רחל, בחלב יש סוכרי חלב, ושתיה בכמויות גדולות בהחלט יכולה לגרום לעליה ברמות הסוכר. בברכה,דנה

16/08/2013 | 16:50 | מאת: מידן

מהי הכמות המומלצת לצריכה של ויטמין B12 לגברים בגילאי 30-35? (שמתי לב לכך שזה מוצע בכמויות של 1000 מק"ג \ 2000 מק"ג). תודה.

17/08/2013 | 11:34 | מאת:

שלום מידן, ההמלצה לגברים מעל גיל 14 היא 2.4 מק"ג ליממה. המינונים בכדורים גבוהים בהרבה בהנחה שהספיגה אינה אידיאלית ולמלא מאגרים חסרים. אין סכנה במינון, שכו עודפים יוצאים בשתן. בברכה,דנה

17/08/2013 | 17:06 | מאת: מידן

15/08/2013 | 21:02 | מאת: זהר

אני מחליפה פילטר בריטה אחת לחודש ומנקה את הקנקן במים וסבון. ובכל זאת מדי פעם מצטבר עובש (ירוקת) בקנקן. אני מחליפה את הקנקן אחת לשנה-שנתיים ואף ניסיתי לנקות אותו עם חומץ / מיץ לימון ובכל זאת מדי פעם השכבה הירוקה חוזרת. האם שתיית המים עם הירוקת מסוכנת? (כמובן שאני לא שותה מהמים כשאני מבחינה בירוקת, אבל לעיתים לוקח לה זמן להצטבר ולכן אני חוששת משתייתה כשהיא עדין לא נראית לעין). בתודה מראש, זהר

שלום זהר, איני מומחית לסניטציה של מים, אבל אין סיבה לשתות דרך פחלטר כזה. מי ברז נחשבים לבטוחים, ואפשר להרתיח במקום, במקרה של חשש לזיהום. בברכה,דנה

15/08/2013 | 20:52 | מאת: זהר

שלום, אני בת 32, במשקל תקין, בריאה (למעט מחסור קל בברזל בעקבות מעבר לתזונה צמחונית), אבל יש תופעה שקורת לי מדי פעם שלא נראית לי תקינה: לעיתים כאשר אני מושכת רעב יותר מדי זמן (למשל אם אני עסוקה בעבודה) אני מתחילה לרעוד, בייחוד בידיים, והרעד עובר אחרי שאני אוכלת. חשבתי שזה קורה לכולם, אך הסתבר לי שלא. שמתי לב שזה קורה בעיקר כשבארוחה שלפני כן אכלתי פחמימות פשוטות. הבנתי שרעד כזה הוא תסמין של היפוגליקמיה. האם זה יכול להעיד על התחלה של סכרת סוג 2? (רמות הגלוקוז בדם שלי תקינות 89 mg/dl בבדיקת דם סטנדרטית). האם כדאי לי לעשות בדיקות יותר מעמיקות? בתודה מראש, זהר

16/08/2013 | 10:43 | מאת:

שלום זהר, בהחלט יכול להיות שאת סובלת ממה שנקרא : היפוגלקמיה ריאקטיבית. אפשר לבדוק זאת בקלות ע"י העמסת סוכר. אין הכוחה כי זה מעלה שכיחות סוכרת, אבל כדאי לבדוק ולטפל תזונתית בהתאם ע"י המנעות מסוכרים פשוטים ואכילת ארוחות קטנות עם פחמימות מורכבות במהלך היום. פני לרופא להמשך ייעוץ. בברכה,דנה

15/08/2013 | 18:46 | מאת: אפרת

האם נטילת כדורי מגנזיום ביחד עם סידן פוגעות ביעילות של אחד מהם? והאם כך גם כאשר אוכלים מזון עם סידן ועם מגנזיום?

16/08/2013 | 10:35 | מאת:

שלום אפרת, הבעיה בעיקר עם ברזל, מגנזיום פחות בעייתי. אפשר להפריד בתוספים, במזון זה בלתי אפשרי ולא מומלץ. בברכה,דנה

14/08/2013 | 23:20 | מאת: לי

אכלתי היום 3 פרוסות של לחם קל מקמח מלא עם דגנים ובעל תאריך תקין. אחריהארוחה הבחנתי שיש על חלק מהפרוסות נקודות עובש ירוקות ופלומה. האם זה מסוכן?? דורש טיפול???אני מנסה להיכנס להריון, האם זה פוגם איכשהוא??? מדביק בפטרייה?

15/08/2013 | 12:57 | מאת:

שלום, הכל בסדר, את יכולה להיות רגועה. בברכה,דנה

האם כאשר אני אכניס תכולות של קופסאות שימורים שונות לתוך מים למשך שעה למשל, ואחר כך אסנן את המים, זה יפחית את כמות הנתרן שיש במזון בחומוס או באפונה או בתירס או בזיתים או במלפפונים חמוצים או בדגים או אפילו דג כבוש שהוא מלוח מאוד וכו'? למשל אם בקופסת שימורים של חומוס כתוב 400 מ"ג נתרן ואני אכניס למים נקיים רק את החומוס ללא המים שבקופסה, כמה נתרן ישאר בחומוס? זה לצורך הורדת לחץ דם גבוה. תודה.

שלום עדי, ההשריה בהחלו תוריד תכולת נתרן. ככל שתשרי יותר ותשטפי יותר, אז יותר נתרן יצא. יחד עם זאת, גם רכיבים אחרים מסיסי מים יצאו, אז קחי בחשבון שאת מקבלת מזון דל יותר גם באשלגן, זרחן, מגנזיום או כל מינרל או ויטמין מסיס מים אחר. לכן עדיף מראש לא לצרוך מזונות אלו. בברכה,דנה

13/08/2013 | 18:23 | מאת: עדי

כמה נתרן יש ב- 100 מלח לימון?

13/08/2013 | 19:16 | מאת:

שלום עדי, התבלין מלח לימון זה למעשה חומצה ציטרית/חומצת לימון גבישית. אין בה נתרן.אך בכל מקרה מומלץ לצרוך בהגבלה בשל חשש לרעילות. בברכה,דנה

האם חצי כפית מלח לימון בשליש כוס טחינה שאותה אערבב עם מים ומיץ לימון זה תואם את ההגבלה הרצויה, מחשש להרעלה? תודה

13/08/2013 | 14:28 | מאת: לולש

אני מוסיפה סובין חיטה ליוגורת ל חצי גביה 2 כפיות האם אני יכולה להוסיף גם כפית ציה

13/08/2013 | 14:50 | מאת:

שלום, את יכולה להוסיף מה שאת רוצה וחושבת שמתאים לך.השאלה האם זה מוסיף לך משהו- חוץ מסיבים תזונתיים, כנראה לא הרבה. אך גם זה חשוב. בברכה,דנה

13/08/2013 | 14:24 | מאת: kuka

קניתי נבט חיטה לאפיה ,אך אני רוצה להוסיף גם ליוגורת האם אפשר להוסיף ליוגורת ? מה כמות המותרת ?

13/08/2013 | 14:51 | מאת:

שלום, אין המלצות בנושא. בברכה,דנה

13/08/2013 | 13:20 | מאת: עינבל

היי, יש לי תינוק בן 9 חודשים ורציתי לדעת. אני משרה שקדים במי ברז לילה שלם בבוקר מקלפת אותם וטוחנת במעבד מזון ומגישה לו עם פירות גם אגוזי מלך מקלפת וטוחנת במעבד מזון. אני שוהה בחו"ל ואין לנו שקדייה לתינוקות כמו בארץ חוץ מזה מעדיפה טבעי :-) את השקדים והאגוזים אני שומרת בקופסה סגורה במקרר שאלתי היא: כמה זמן אני יכולה לשמור במקרר שלא יתקלקל וכמה זמן מהטחינה נשארים הויטמינים?? תודה רבה

13/08/2013 | 13:55 | מאת:

שלום ענבל, בשל תכולת שומן גבוהה יש סכנת עיפוש מהירה. לא יותר מ- 3-4 ימים לכל היותר. תכיני בכמויות קטנות. הבעיה שאנחנו לא רואים אבל תהליך החמצון הינו מהיר מאוד. בברכה,דנה

13/08/2013 | 04:29 | מאת: עמנואלה

שלום רב, מזה כשבעה חודשים אני בדיאטה: אוכלת אך ורק ירקות חיים וחלבונים ללא הגבלה: ביצים, בשר ודגים. מוצרי חלב עם הגבלה: מעט מאד. האם תזונה מעין זו לאורך זמן עלולה לגרום לעומס ונזק לכליות?

13/08/2013 | 10:02 | מאת:

שלום עמנואלה, זה תלוי בכמות החלבון הכללית שנאכלת ביום. זה יכול להשפיע גם על מאזן חומצה בסיס, בריאות העצם וחסרים של ויטמיני B. בברכה,דנה

12/08/2013 | 21:20 | מאת: הילה

שלום, במשך השנה האחרונה יש לי כאבים ממוקדים בצד השמאלי של הבטן האמצעית. בבדיקת גסטרוסקופיה נלקחה ביופסיה ונראתה דלקת כרונית בקיבה על רקע הליקובקטר וכן דלקת בושת. שאלות: 1. האם ניתן להירפא מהדלקת בקיבה או שאפשר רק להרגיע את הסימפטומים? 2. לא מטופלת בסותרי חומצה ( טופלתי רק 3 חודשים והרופא אמר שאפשר להפסיק) האם עליי לדרוש זאת? 3. בבדיקת נשיפה ללקטוז נראתה רגישות. מהי התזונה שיכולה להתאים לי? תודה

13/08/2013 | 10:04 | מאת:

שלום הילה, 1. ברגע שקבלת טיפול בחיידק הקיבה מתרפאת. אם הסימפטומים ממשיכים, סימן שלא החלמת לגמרי. הורדת שומן בתפריט, עישון, קפאין, מזון מתובל מאוד והרגלי אכילה נכונים, של ארוחות קטנות וצפופות ולא ארוחות גדולות יכולה לשפר את המצב. 2. לא. 3. אם את רגישה עליך להוריד מזונות עשירים בלקטוז-חלק ממוצרי החלב. פני לדיאטנית לייעוץ פרטני. בברכה,דנה

12/08/2013 | 18:20 | מאת: אסף

ברצוני לדעת האם מושג זה הוא בעל חשיבות רבה לבריאות ואיזון הסוכר כמו האינדקס הגליקמי ומה ניתן לומר על מוצרים בעלי אינדקס גליקמי נמוך אך עם אינדקס אינסוליני גבוה כמו מוצרי חלב? האם אלה לא גורמים להצפה של גלוקוז את זרם הדם עקב הפרשה מהירה של הורמון האינסולין לאחר אכילתם? האם גם דגים בשר ועוף נכללים בקבוצת המזונות עם אינדקס אינסוליני גבוה? תודה מראש אסף.

13/08/2013 | 10:07 | מאת:

שלום אסף, כל האינדקסים הנ"ל הינם מאוד בעייתים, שכן נבחנים פר מזון אחד בלבד, ולא כמכלול של ארוחה וכמובן השפעתם שונה מאוד על בני אדם מבחינת עלית סוכר ואינסולין, ולכן קשה לצאת במסקנות חותכות. כל מזון יכול לגרום להפרשת אינסולין, גם שומן, אבל העיקר הוא בתגובה לפחמימות, זה העומס העיקרי. כך שבשר דגים ועוף השפעתם הינה זניחה יחסית למזונות אחרים. למוצרי חלב השפעה שונה בין הסוגים, וזה תלוי כמות הפחמימות שבתוכם. בברכה,דנה

12/08/2013 | 15:55 | מאת: יעל

שוב שלום. שכחתי לציין שאני גם נוטלת ויטמיןd (בנוזל) עקב רמה נמוכה של הויטמין. האם ניתן ליטול את שני הויטמינים c ו d ביחד. תודה רבה.

12/08/2013 | 16:09 | מאת:

שלום יעל, לא ידועה לי על בעיה ליטול את שניהם יחד. בברכה,דנה

12/08/2013 | 15:34 | מאת: יעל

שלום למנהלות הפורום. שתי שאלות בנושא ויטמין c: 1. מתי מומלץ לצרוך תוסף ויטמין c, בארוחה בשרית או חלבית. 2. האם ספיגתו של הויטמין הרגיל טובה יותר מזו של הויטמין הלא חומצי. תודה רבה, יעל.

12/08/2013 | 16:09 | מאת:

שלום יעל, אין שום אינדקציה ליטול ויטמין C, אלא אם כן את לא אוכלת ירקות ופירות בכלל. זה לא ממש משנה הארוחה. לגבי הסוג, אין לי תשובה. בברכה,דנה

11/08/2013 | 13:43 | מאת: אילן

שלום ברצוני לדעת האם שתית מי סודה ולימון טרי סחוט זה בסדר לשתות על בטן ריקה בבוקר ?? תודה

11/08/2013 | 15:52 | מאת:

שלום אילן, זה בסדר גמור. בברכה,דנה

11/08/2013 | 12:54 | מאת: לילי

שלום, הייתי רוצה לדעת אם צריך לאכול משהו מיוחד לפני ואחרי אימון של שעה אם אני לא רוצה להעלות מסת שריר אלא רק להוריד שומן

11/08/2013 | 13:00 | מאת:

שלום לילי, משהו מיוחד- לא. צריך לדאוג שלגוף תהיה אנרגיה זמינה וזה תלוי סוג האימון. התייעצי עם דיאטנית במכון או באופן פרטני. בברכה,דנה

11/08/2013 | 00:34 | מאת: שמש אור

בעבר צרכתי אומגה 3 במינון מוגבר : לאחר מספר מועט של חודשים אכן חלה ירידה דרמטית בכמות הטריגליצרידים אך במקביל עלה הכולסטרול הרע וירד הכולסטרול הטוב. האם זו תופעה מוכרת? האם כדאי לי לנסות מחדש אומגה 3 אבל במינון רגיל ולא במינון המרוכז שלה? ברופא שטיפל בי (מעקב ל"ד) טען ש"הרווח יוצא בהפסד" והמליץ להפסיק, אודה לחוות דעתכם.

11/08/2013 | 11:46 | מאת:

שלום , השאלה היא כמה עלה הרע וכמה ירד הטוב, אחוזים או מספרים. לי פחות מוכרת התופעה, אבל יש עוד הרבה גורמים שיכולים לשנות את התוצאות. יש דרכים טובות להוריד טריגלצרידים בעזרת תזונה נכונה ופעילות גופנית. פני לייעוץ אישי אצל דיאטנית. בברכה,דנה

11/08/2013 | 00:16 | מאת: פזית

שמתי לב שכשאני אוכלת כרובית אז כמה שעות לאחר מכן סובלת מאוד מגזים. יודעת שזו בעיה נפוצה (למרות שמאכלים אחרים שידועים כגורמי גזים הם דווקא בסדר לי - ברוקולי, קטניות). האם יש דרך למנוע או לפחות להפחית את הבעיה? מצאתי באינטרנט כל מיני פתרונות שנשמעים לא הכי מבוססים כמו שתיה של כל מיני חליטות מוזרות, האם יש משהו מדעי? מאוד אוהבת כרובית וחבל לי לוותר עליה.

11/08/2013 | 11:49 | מאת:

שלום פזית, זה עניין של רגישות. השריה או בישול ממושך אמור להקל, אבל לא למנוע. בברכה,דנה

11/08/2013 | 15:17 | מאת: פזית

ואם ממשיכים לאכול באופן קבוע מערכת העיכול מתרגלת?

10/08/2013 | 10:05 | מאת: shum

כמה קלוריות יש ב 100 גרם שום טרי ? אני בתהליך ירידה במשקל ורוצה לאכול אותו טיר חי בלי בישול תודה

11/08/2013 | 11:52 | מאת:

שלום, ב- 100 גר' שום חי יש כ- 150 קק"ל. בברכה,דנה

09/08/2013 | 20:35 | מאת: מרים

שאלתי היא: האם העיזים מקבלים גם כן תוספת הורמונים כמו הפרה ולכן האם ניתן לפסול את חלב העיזים בגלל זה ? האם חולבים את העיזים בתקופות היריון ?

11/08/2013 | 11:52 | מאת:

שלום מרים, אין לי תשובה בנושא. פני בשאלתך למוצעת החלב. בברכה,דנה

09/08/2013 | 00:00 | מאת: יהודית (דיתה)

שלום, אני מעוניינת לשאול בנושא החלב: ישנם רופאים וחוקרים הטוענים נחרצות כי חלב מזיק לבריאות, על אחת כמה וכמה חלב הפרה בתעשיית המזון הרגילה שאינה מאפשרת תנאי מחייה סבירים. ואכן, קשה לפסול טענות אלו, משום שרבים הם האנשים המפסיקים לצרוך חלב מסיבות שונות - ולרובם ככולם עושה הדבר רק טוב. כמו-כן, האדם הוא החיה היחידה שממשיכה לצרוך חלב אחרי ינקותה (ועוד חלב שאינו חלב אם). כל זאת בולט במיוחד על רקע תעשיית החלב הבעייתית כשלעצמה ושלל האינטרסנטים המשתילים במוחנו את הצורך באכילת X מוצרי חלב ביום. בולט בתחום זה ד"ר אריה אבני שחקר את הנושא וכתב עליו שני ספרים. אשמח לשמוע על העניין מניסיונך ומדעתך המקצועית. דיתה

11/08/2013 | 13:14 | מאת:

שלום יהודית, נושא החלב ומוצריו שנוי במחלקות בקרב כל הקהילות המדעיות, בין רופאים לבין עצמם, בין הדיאטניות, בין חוקרים בתחומים שונים, יחד עם ויכוחים נשנים וחוזרים עם תעשיית החלב. איני נוקטת בעמדה של אף אחד מהצדדים, כי לכל צד יש את המחקר המוכיח את טענתו לפי רצונו. מדע הרפואה והתזונה אינו מדע מדוייק, ואין נכון או לא נכון, בריא או לא בריא, מותר או אסור. צריך להסתכל על גוף האדם כמכונה יותר מתוחכמת ממה שחשבנו עליה עד כה, ולהבין כי אנו בני האדם, דומים ככל שנהיה, לא באמת דומים. ייתכן ומוצרי חלב עבורי הינם חיוניים וחשובים ואילו עבורך יביאו להתפתחות מחלות, וזה ללא כל קשר להאם הפרה קבלה אנטיביוטיקה או האם העגל ינק או לא, וכמה התעללו בבעל החיים, אלא מעצם העובדה שנחשפת לחלבוני הפרה או לנוגדנים אחרים ואלו שיפעלו אצלך גנים כאלו או אחרים. הואיל ורב הנסתר על הגלוי, או יותר נכון, מורכבות התזונה והעולם שלנו לא מאפשר לבודד גורם סיכון אחד, איני רואה צורך לצאת בהצהרות פאניקה של המנעות ממוצרי חלב, אלא לבחון כל מקרה לגופו. לי לדוגמה יש מטופלים שללא ממוצרי חלב נכנסים למצבי תת תזונה קיצוניים ועל כן איני יכולה לאפשר להם להמנע מהם לחלוטין. מצד שני צריכה מוגברת שלהם מעלה בדמם סוג של מינרל. אז הכל עניין של איזון מאוד עדין וצריכה מתונה, של כל דבר. שנים אנחנו דנים במוצרי חלב, למרות שאנו חשופים אליהם עשרות אלפי שנים. לעומת זאת, אף אחד לא שם את הדעת לחשיפה לגלוטן, שאליו נחשפנו בשלב הרבה יותר מאוחר, ולהערכתי בעייתי לא פחות מחלבון חלב פרה, ואולי אף יותר- זה עניין של שיווק. אני לא בעד הטפות ולא בעד לשכנע. אני בטוחה שאפשר לשלב מוצרי חלב בתפריט היומי שלנו ולבחור את מוצרי החלב הכי פחות מעובדים, ו/או לחפש מחלבות שמתחייסות לבע"ח בכבוד ועם מינימום זיהומים. הרי לא היית רוצה לחלות מאחד הזיהומים שבעלי חיים נושאים- לרוב דינם מוות או מחלות קשות לבני אדם. אם מישהו בוחר ללכת בדרך אחרת, צמחוני ו/או טבעוני, אדרבא- רק לעשות זאת נכון, להיות מודע לחסרים אפשריים, ולעקוב. הכי חשוב, אני בעד שכל אחד יבחר את מה שמתאים וטוב לא, בריאותית ומצפונית ולהתמיד, אך לא להטיף. אני יודעת שזאת לא התשובה שציפית או בקשת, אך זה המיטב שאני יכולה לתת לך במסגרת פורום זה ובכלל במסגרת הידע המצטבר בנושא מוצרי חלב והשלכותיו הבריאותיות. במאמר מוסגר- העובדה שנייר העמדה יצא מהארווארד, מקום מכובד ככל שיהא, לא הופך את זה לעובדה מדעית, אלא בעיקר לדעת רוב מסויים. אנחנו לא באמריקה, מוצרי החלב שלנו שונים במהותם ובהרכבם ולכן יש להתייחס להמלצות בזהירות ובשיקול דעת. מוסדות אלו בעבר יצאו גם עם ניירות עמדה שביצה לא טובה לכולסטרול- וכולנו יודעים היום כי מדובר בשטות גמורה. על כן, יש לנו עוד הרבה מה ללמוד ולחקור לפני שנצא בהצהרות בריאות כאלו או אחרות. בברכה,דנה

07/08/2013 | 14:59 | מאת: מיכל

שלום, הגיעה לאזני שמועה כי בצל חתוך שנותר במקרר מסוכן לאכילה שכן הוא צובר חיידקים. זה נשמע לי לא הגיוני, אבל בכל זאת, האם יש דברים בגו'? תודה רבה !

07/08/2013 | 15:40 | מאת:

שלום מיכל, רוב החיידקים לא שורדים ו/או משגשגים בטמפ' מקרר. בברכה,דנה

07/08/2013 | 14:35 | מאת: נגה

יש לי בעיה עם בחירת האוכל שאני אוכלת. אני ממש נגעלת ממרקמים מסויימים ומכאן מהרבה מאוד מאכלים, המבחר שלי מצומצם אז אני לא אוהבת להכין דברים יותר מידי, ומוצאת את עצמי עם חוסר חשק לאכול בכלל מהסיבה הזו- מה שנגמר בדרך כלל עם מה שכן אפשר לאכול, שוקולד או משהו לא משביע/בריא וכו... העניין עם המרקמים שמשליך על טעמים תופס גם לגבי מסעדות כמובן אז גם לצאת לאכול בחוץ זה לא פיתרון (אלא אם בא לי לשבת ולהוציא חתיכות בזו אחר זו ממנה מסויימת). בקיצור- אני מתנהגת עם אוכל כמו ילדה בת 5 עם הרגלים רעים. רציתי לדעת האם ניתן לקבל יעוץ או עזרה ממומחה (תזונאי, פסיכולוג, מאמן, משהו משולב, לא יודעת) שיוכל לעזור לי להתמודד ולהרכיב תפריט בריא ומאוזן ולעזור לי להתגבר על הסלידה ותחושת הגועל הזו שיש לי לפעמים (אשמח לדעת מה המקצוע של אדם כזה או אם יש שם ספציפי שאפשר להפנות אליו, כל דבר בכיוון יעזור) תודה

08/08/2013 | 08:40 | מאת:

נוגה שלום! אני לא מתיימרת לאבחן את הבעיה אבל זה נשמע כהפרעה בוויסות החושי. תחום זה מטופל (בד"כ בקרב ילדים) ע"י מרפאה בעיסוק. יש כמובן כאלו המתמחות ספציפית בהפרעה הזו. מפנה אותך למרכז המטפל בתחום שכזה כדי שתוכלי להתרשם: http://www.sensing.co.il/cms/content/view/11/45/ בברכה, נועה

08/08/2013 | 14:50 | מאת: נגה

התינוק שלי בן 11 חודשים. בארוחת הצהרים אוכל ירקות עם פחמימה וחלבון (דג/קטניות/עוף/בשר) בארוחת ערב לעיתים ביצה. פעמים או שלוש ביום תמ"ל. יוצא שהוא אוכל פעמים-שלוש בשבוע עוף/בשר, האם זה סביר או שצריך להוסיף מנות בשריות?

מעין שלום! מנה בשרית בתפריט הפעוט חשובה ביותר כמקור לחלבון איכותי כמו גם מקור לברזל. חלבון איכותי אכן ניתן להשיג ממגוון מזונות כגון בשר, עוף, הודו, דגים, ביצים, מוצרי חלב וגם קטניות. מזונות עשירים בברזל הם בעיקר בשר בקר והודו אדום. מהם רצוי לתת לפחות 3 פעמים בשבוע. עם שאר מקורות החלבון את יכולה לגוון כפי שאת עושה. בברכה נועה

07/08/2013 | 07:11 | מאת: מיטל

שלום רב נחשפתי לעובדה לא קיים אצל תינוק עד גיל שנתיים האינזים פטיאלין ולכן אין לתת עמילנים עד גיל שנתיים. עד כמה מדוייק המידע? במה אין עמילן?

מיטל שלום! באופן כללי ניתן לומר לגבי כל אנזימי העיכול שהם מתפתחים בהדרגה לאחר הלידה עד הגעתם לרמה הזהה לזו של מבוגר. לכן יש בחלב אם לקטאז (אנזים המפרק את הלקטוז - סוכר החלב) וליפאז (אנזים המפרק את השומן).עמילאז הוא האנזים המפרק עמילן ומופרש מהלבלב למעי הדק. פעילותו מגיעה לרמה מתפקדת סביב גיל 3-4 חודשים (וזו הסיבה שלא מומלץ לתת קורנפלור או דייסות אחרות לפני כן). פטיאלין גם הוא סוג של עמילאז המצוי ברוק. הוא מסייע בפירוק ראשוני של העמילן עוד בזמן השהות בחלל הפה (תוך כדי לעיסת המזון). אכן בתינוקות רמתו נמוכה והיא עולה ומגיעה לרמה זהה למבוגר סביב גיל שנה. אין כל מניעה לתת פחמימות (מזונות עמילניים) כחלק מארוחה מגוונת, החל מגיל חצי שנה. הפטיאלין פעיל באופן חלקי והעמילאז פעיל אף הוא. בברכה, נועה

06/08/2013 | 19:57 | מאת: עדי

שלום, אני כבר ממש אובדת עצות.. מעל שנה אני מנסה לרדת במשקל באמצעות דיאטה ולעיתים גם כושר. בשבועיים האחרונים התחלתי לעשות כושר 5-6 פעמים בשבוע למשך שעה (אליפטיקל ומשקולות קלות - הכל אירובי), ואין תזוזה אפילו קטנה במשקל. אני אוכלת נכון (או לפחות כך אני חושבת) - כל שלוש שעות, ארוחות לא גדולות. הרבה ירקות, אך ורק חיטה מלאה, שיבולת שועל, מעט פירות, 2 ביצים וגבינות דלות שומן. כל זה כמובן לאורך כל היום. מה אני עושה לא נכון? מה אני מפספסת? אני גרה באריזונה, בארצות הברית - והאוכל כאן ממש לא בריא, אבל אני משתדלת לקנות אוכל בריא ואורגני (למרות שמאוד קשה למצוא - הם מכניסים כמויות סוכר גדולות אפילו לחלב). אני אשמח אם תהיה לי אפשרות להתייעץ עם אחת מכן, במייל או טלפונית - כיוון שכבר ניסיתי ללכת כאן לדיאטנית - אבל איך אפשר להרכיב דיאטה בריאה שנובעת מאומה כל כך לא בריאה? תודה רבה רבה, עדי.

06/08/2013 | 22:19 | מאת:

שלום עדי, עם כל ההבנה לתסכולך, פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי, ואנחנו לא מטפלות במייל או בטלפון, זה לא מקצועי ולא אתי. אני מבינה שפנית לדיאטנית בארה"לב, אני לא רואה סיבה למה היא לא יכולה לעזור לך, שכן יש גם הצלחות אצלם. איני יודעת לומר מה את עושה נכון או לא נכון, אבל שבועיים לעשות פ"ג זה זמן קצר, את צריכה לגלות יותר סבלנות. בברכה,דנה

07/08/2013 | 03:11 | מאת: עדי

הבעיה שהדיאטנים פה נותנים תפריטים מאוד כלליים. לדוגמה, הדיאטנית אמרה לי שזה לא משנה אם אני אוכלת חיטה מלאה או חיטה רגילה.. וזה לא משנה אם אני משתמשת בשמן זית או בשמן תירס. (שברור שחיטה מלאה ושמן זית יותר בריא). הם מעודדים לאכול יוגורטים דלי שומן - אבל הבעיה שיוכורט דל שומן כאן, הוא לא כמו יוגורט דל שומן בארץ - פה במעדן יופלה 0% שומן יש 10 (!) גרם סוכר.. בגביע קטן. זה המון! בקיצור, פשוט רציתי מעט עזרה ממישהו שקצת יותר קרוב לבית שלי, ופחות מחובר לאומה האמריקאית. תאמיני לי שכבר הייתי אצל 2 דיאטניות מורשות ושתיהן פשוט אמרו דברים סותרים ומאוד לא בריאים. אז פשוט רציתי קצת הכוונה

06/08/2013 | 16:55 | מאת: יעקב

שלום אני צריך לעלות במשקל אני בן 18 ושוקל 50 רוצה לעלות במשקל תוכלו לתת לי תפריט שיעזור לי להשמין אני לא אוכל טונה וביצה וזה בעיה האם יש תחליף לזה

07/08/2013 | 10:02 | מאת:

שלום יעקב, פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי. פנה לדיאטנית בקופת החולים. בברכה,דנה

05/08/2013 | 22:02 | מאת: נורית

כמה כדורי לקטוז אני צריכה לבלוע כדי שאוכל לאכול ארטיק שוקולד או וניל חלבי מבלי שאסבול משלשולים וכאבי בטן עזים ובלתי נסבלים? התוצאה בבדיקה של אי סבילות לקטוז הייתה 71. איזה כדורים הכי מומלצים והאם יש בנוזל?

05/08/2013 | 23:43 | מאת:

שלום נורית, אין מינון קבוע וזה משתנה מאחד לשני. ולמה לאכול מזון שגורם לך להרגיש כל כך לא טוב? מציעה שתפני לדיאטנית לייעוץ. בברכה,דנה

05/08/2013 | 20:26 | מאת: דנה

האם שתיה מרובה שוטפת יותר מגנזיום מהגוף אל השתן(?) מאשר ההפרשה הרגילה/הנורמלית?

שלום דנה, לא. יש מנגנון נפרד לספיגת מגנזיום. רק בשתיית מים מאוד מוגזמת יכולה להיות אפקט של ירידה ברמות בדם, אבל לא סביר. בברכה,דנה

05/08/2013 | 15:58 | מאת: דן

קניתי פרובויוטיקה , בהוראות כתוב שעדיף בסמוך לארוחה. שאלתי היא האם יש עדיפות לארוחה מסויימת ? בערב ? בצהרים?

05/08/2013 | 16:42 | מאת:

שלום דן, לא, אין עדיפות. בברכה,דנה

05/08/2013 | 15:51 | מאת: ריקי

שלום דנה ותודה מראש על תשובתך. האם שמעת על דיאטת הפטל המגיעה מארה"ב? מה דעתך עליה? לפי כתבה שקראתי בירחון מנטה האחרון מדובר בתוסף מזון שגורם לירידה משמעותית ביותר במשקל....אשמח לשמוע חוות דעתך. תודה שוב ריקי

05/08/2013 | 16:42 | מאת:

שלום ריקי, מדובר בעוד דיאטת "מכירת אשליות". אם היא היתה כל כך טובה ומוצלחת מישהו היה טורח לחקור אותה. מנטה אינו רפרנס מדעי מבחינתי, עם כל הכבוד. בברכה,דנה

05/08/2013 | 12:38 | מאת: אבי

שלום, רציתי לדעת היכן בארץ ניתן להשיג חומץ תפוחים שאינו מפוסטר ? משהו בסגנון של חברת Bragg שהוא חומץ Raw with the "mother" תודה, אבי

05/08/2013 | 12:58 | מאת:

שלום אבי, אין לי מידע בנושא. נסה בחנויות טבע וברשתות המזון האורגאני. בברכה,דנה

04/08/2013 | 19:17 | מאת: ענת

שלום רב, לאחרונה (אחרי לימוד וקריאה רבה בנושא) אני התחלתי לשתות מיצי ירקות (בעיקר ירוקים) בבוקר, על בטן ריקה. אבל אנשים מסביבי קצת מערערים לי את הבטחון. רציתי לשאול האם באמת בריא לשתות מיצי ירקות בכלל ועל קיבה ריקה בפרט? תודה ענת

05/08/2013 | 09:12 | מאת:

שלום ענת, אין המלצות מיוחדות בנושא. אני לא חושבת שמזיק, אז אני לא רואה בעיה בכך. אם טעים לך ונותן לך הרגשה טובה, תמשיכי. בברכה,דנה

04/08/2013 | 14:43 | מאת: שיר

שלום אני נוטלת מגנזיום כמוסת שום ן3 כפות של שמן זית עם לימון (ביום) האם יש מניעה ליטול הכל ביחד מבחינת ספיגה? תודה

04/08/2013 | 15:14 | מאת:

שלום שיר, על פניו אני לא רואה סיבה שלא. אולי ליתר ביטחון הייתי מפרידה את המגנזיום. בברכה,דנה

04/08/2013 | 08:56 | מאת: ששון

לא הבנתי למה לא טוב בשבילי לאכול שיבולת שועל מלא? מה יש בסובין שיבולת שועל שמזיק למי שסובל מתת פעילות בלוטת המגן

04/08/2013 | 10:17 | מאת:

שלום ששון, המחשבה שזה עלול להפריע לספיגה של הכדור. לכן לוקחים את הכדור על קיבה ריקה. מעבר לכך לא אמורה להיות בעיה. בברכה,דנה

03/08/2013 | 20:50 | מאת: דרור

שלום רב , המליצו לי לשתות שמן זית לעצירות , שתיתי שמן זית וזה גרם ליציאות שלי להראות כמו כדורים עגולים קטנים. האם זה טוב או לא?

03/08/2013 | 20:55 | מאת:

שלום דרור, למנוע עצירות צריך לשתות יותר, לאכול סיבים תזונתים ולעסוק בפעילות גופנית. שמן זית לא נחשב לטיפול מונע. בברכה, דנה

03/08/2013 | 19:57 | מאת: יהודית

לפני חמישה ימים התחיל לי כאבי בטן שהתגברו מרגע לרגע עם הקאות עברתי את הלילה עם אקמול ובבוקר ניגשתי לרופאה כדי לקבל הפנייה לבית חולים בדקה אותי ואמרה שאם יוצא לי רק מלמעלה גזים ולא מלמטה יכול להיות שיש לי סתימת מעיים וציידה אותי בהפניה לבית החולים בינתיים חזרתי הביתה והתחילו לי שלשולים במשך יום שלם בלילה הפסיק בעת השינה ולמחרת בבוקר איך שקמתי התחילו לי שוב שלשולים עוד פעמיים הלכתי לאותה רופאה שאמרה שאין צורך ללכת לבית החולים כי אין סתימת מעיים בינתיים כל תזוזה שאני זזה ללא יכולת להתיישר וללכת היה מלווה בכאבים בכל הבטן כאילו הכל תפוס לי חום 37.5 ביום הראשון הגיע ל 38.2 ואח"כ ירד ל-37.2 3 ימים ישנתי ולא יכולתי להכניס כלום לפה ,מיד עם הפסקת השלשול התחלתי לצאת יש יציאות אך מלווה בכאבי בטן תחתון בכל יציאה היום התחלתי לקבל תיאבון והתחלתי לאכול ענבים אפרסק גלידת סויה בחוץ ובבית אכלתי היום מרק עוף וחמין רק תפוחי אדמה חיטה מלאה שעועית לא נגעתי עכשיו אחרי הארוחה שוב יש לי מעין מיחושים כאבים של גזים שלא יכולים לצאת ומציק לי מאוד אני פוחדת ששוב הכל יחזור מחדש ואני יעבור את הכאבים החזקים שוב .אבקש לדעת מה עלי לעשות בתודה מראש יהודית

03/08/2013 | 20:57 | מאת:

שלום יהודית, פני למיון לבירור, ואל תחכי לרופאת המשפחה. עדיף מיותר ממאוחר. יכול להיות הרבה דברים. לא נשמע כמו חסימת מעיים, אבל יכול להיות בהחלט דלקת של המעי הגס, דיברטיקוליטיס . אם הכאב מתגבר עוד יותר, אל תחכי. בברכה,דנה

02/08/2013 | 00:27 | מאת: זרעי שומר

שלום זרעי שומר: 1- מה היתרונות הבריאותיים אם יש? 2- כמה כפיות של זרעי שומר עלי לאכול ביום כדי להנות מהיתרונות הבריאותיים המספקים כמנה יומית 3- איך לאכול זרעי שומר? האם צריך לטחון כדי להנות מהיתרונות הבריאותיים או שאפשר ללעוס רגיל ולבולע ככה בלי טחינה? 4- האם טחינה/לעיסה שלהם שווה יותר משתיה של חליטת זרעי שומר? 5- האם צריך לשלב את אכילת הזרעים עם שמן כדי להנות מספיגה טובה יותר או שאין צורך בבקשה תעני לי על כל שאלה בנפרד אלפי תודות

03/08/2013 | 21:01 | מאת:

שלום, אני אענה בתשובה אחת ברשותך, כי אין ברשותי ידע לגבי יתרונות מיוחדים ו/או בכלל של זרעי שומר. לא בגלל שאין, אלא מעולם לא בחנתי אותם מבחינה מדעית. בברכה,דנה

01/08/2013 | 14:43 | מאת: שירן

כמה זמן יכולות להשאר במקרר

01/08/2013 | 18:51 | מאת:

שלום שירן, אם בושל היטב, ימים. בברכה,דנה

04/08/2013 | 11:42 | מאת: שירן

01/08/2013 | 09:22 | מאת: שושנה

שלום, במסגרת דיאטה והורדת 4 ק"ג ממשקלי, ירדה רמת הכולסטרול בדמי. לצערי גם הכולסטרול הטוב. מה צריך לאכול כדי להעלות את הכולסטרול הטוב? תודה.

01/08/2013 | 18:53 | מאת:

שלום שושנה, לצערי מעט מאוד מזונות מעלים כולסטרול HDL אם בכלל. פ"ג משמרת את רמתו לרוב. כמו כן, חשובה יותר רמת פעלותו ולאו דווקא כמותו. פני לדיאטנית לייעוץ. בברכה,דנה

02/08/2013 | 09:08 | מאת: שושנה

תודה. מה פירוש רמת פעולתו? הסבירי נא. את כותבת ככ בקיצור..

ערב טוב, במהלך ויכוחון עלתה השאלה הבאה: האם אכילת אוכל במשקל (נניח) 100 גרם, יכולה לגרום לעליה במשקל של 102 גרם? לצורך דוגמא, מצב היפותטי - לאכול במבה בלבד במשך שלושה ימים במשקל כולל של 5 קילו, האם יכול לגרום לעליה במשקל של יותר מחמישה קילו? נתעלם ממשתנים כגון צרכים או שתיה. השאלה תאורטית בלבד ונועדה לידע. תודה, ארז.

שלום ארז, התשובה באופן גורף היא לא.הגוף שלנו לא עולה ויורד במשקל לפי כמות האוכל בגרמים, אנחנו מייצרים מים, מאבדים מים, מנצלים קלוריות, אוגרים שומן, מפרקים ובונים חלבון, עצם וכו'. בברכה,דנה

31/07/2013 | 12:32 | מאת: נדב

שלום רב, אני שוקל כעת 87 ק"ג וגובהי 1.73 מטר. לאחרונה אני מסתפק בשלש ארוחות יומיות כאשר כל אחת מהן מורכבת מכ200- 300 קלוריות. סך הקלוריות הממוצע ליום נע בסביבות 850 -1000. בנוסף לכך אני רץ ארבע פעמים בשבוע כ 45 דקות כל פעם. האם כמות הקלוריות בה אני מסתפק סביר, בהיחשב בנתוניי הפיזיולוגיים? תודה גדולה, נדב

31/07/2013 | 17:22 | מאת:

שלום נדב, זה מעט מדי. לא פחות מ- 1500 קק"ל ליממה לגבר, ויכול להיות אף יותר, בייחוד לאור הפעילות. בברכה,דנה

31/07/2013 | 09:21 | מאת: שושנה

שלום, כדי לברר את ענין הA1C, לבקשת הקרדיולוג שלי הורדתי ממשקלי 4 ק"ג (גובהי 1.73 והורדתי ממשקלי מ78 ק"ג ל75 ק"ג). כמו כן במשך 4 חודשים שעברו לא אכלתי בכלל סוכר, דבש, פירות יבשים, עוגות, עוגיות, וופלים וכיוצא באלה. הסוכר היחיד שאכלתי בא מפירות (בננות, תפוחים, אגסים, שזיפים, אפרשזיף) (לא אכלתי ענבים ולא מנגו, לא אבטיח ולא מלון). מו כן אכלתי בחופשיות ירקות כולל גזר ובטטה. השאלה שלי: לפני הדיאטה היתה רמת הA1C לי 6.0. אחרי הדיאטה רמת הA1C שלי 6.1. רמת הגלוקוז לפני הדיאטה, לפני 4 חודשים היתה 117, אחרי הדיאטה 108. מה המשמעות של A1C 6.1? ואיך יתכן שהיא עלתה למרות שרמת הגלוקוז ירדה די יפה?

31/07/2013 | 17:25 | מאת:

שלום שושנה, ראשית, הירידה בסוכר סבירה אך עדיין לא תקינה,וזה לא יכול לשנות את ההמוגלובין A1C. כמו כן, התוצאה לא נקבעת לפי צום בלבד, רוב היום את לא בצום אלא אוכלת, ואז תלוי מה רמות הסוכר שלך שעתיים אחרי ארוחה, זו המדידה החשובה. את מוגדרת כמצב פרה סוכרתי. את צריכה להמשיך לרדת במשקל במתינות ולשלב יותר פעילות גופנית. כמו כן, כדאי להתייעץ עם דיאטנית. בברכה,דנה

01/08/2013 | 09:25 | מאת: שושנה

תודה על תשובתך. אישם את המלצותייך. איך עורכים בדיקת דם שעתיים לאחר הארוחה? יש אפשרות כזו בקופ"ח?

31/07/2013 | 07:35 | מאת: סימה

אם ב100 גרם גבינה לבנה 5% יש בערך 3 גרם שומן רווי ו- 15(!) מ"ג כולסטרול, אך 95 גרם סידן ובחטיף קטן של גלידת יוגורט יש בערך את אותה כמות של שומן, יחד עם רק 5.2 מ"ג כולסטרול, אך 142 גרם סידן - האם ייתכן שחטיף גלידת יוגורט יותר בריא מגביע של גבינה לבנה??

31/07/2013 | 17:45 | מאת:

שלום סימה, ההבדלים שציינת זניחים, מה גם שביוגורט יש יותר פחמימות. ההבדל בכולסטרול זניח ולא רלוונטי. בברכה,דנה

31/07/2013 | 18:42 | מאת: סימה

מה נחשב רמה גבוהה של כולסטרול באוכל?

01/08/2013 | 06:08 | מאת:

שלום סימה, היום אנחנו פחות מתייחסים לתכולת כולסטרול, אלא בעיקר למריכיבים אחרים במזון, בייחוד בהבט מניעתי, ולא טיפולי. בברכה,דנה

30/07/2013 | 20:46 | מאת: יהודית

שלום, בעלי רזה (מאוד) ולכן מרשה לעצמו לאכול סוכרים בצורה לא מבוקרת (לא בלי-סוף, אבל יותר מאשר היה מרשה לעצמו האדם הממוצע). האם יש בכך סיכון כלשהו, סוכרת או משהו אחר? (הוא מקפיד לאכול מכל שאר אבות המזון כנדרש) תודה, יהודית

שלום יהודית, את צודקת בעיקרון, רזון הוא לא סגולה לחיים ארוכים אם לא מלווה בהרגלי חיים בריאים כגון תזונה נבונה, ספורט ורוגע. אכילת סוכר לבדה אינה גורמת לסוכרת, זה שילוב של גורמים, סביביתיים וגנטים. איני יכולה לומר בוודאות מה התא ההשפעה על רמות הסוכר בעתיד, כי בהחלט זה תלוי גורמים נוספים. בברכה,דנה