פורום תזונה קלינית
שלום רב, לאחרונה (אחרי לימוד וקריאה רבה בנושא) אני התחלתי לשתות מיצי ירקות (בעיקר ירוקים) בבוקר, על בטן ריקה. אבל אנשים מסביבי קצת מערערים לי את הבטחון. רציתי לשאול האם באמת בריא לשתות מיצי ירקות בכלל ועל קיבה ריקה בפרט? תודה ענת
שלום ענת, אין המלצות מיוחדות בנושא. אני לא חושבת שמזיק, אז אני לא רואה בעיה בכך. אם טעים לך ונותן לך הרגשה טובה, תמשיכי. בברכה,דנה
שלום אני נוטלת מגנזיום כמוסת שום ן3 כפות של שמן זית עם לימון (ביום) האם יש מניעה ליטול הכל ביחד מבחינת ספיגה? תודה
שלום שיר, על פניו אני לא רואה סיבה שלא. אולי ליתר ביטחון הייתי מפרידה את המגנזיום. בברכה,דנה
לא הבנתי למה לא טוב בשבילי לאכול שיבולת שועל מלא? מה יש בסובין שיבולת שועל שמזיק למי שסובל מתת פעילות בלוטת המגן
שלום ששון, המחשבה שזה עלול להפריע לספיגה של הכדור. לכן לוקחים את הכדור על קיבה ריקה. מעבר לכך לא אמורה להיות בעיה. בברכה,דנה
שלום רב , המליצו לי לשתות שמן זית לעצירות , שתיתי שמן זית וזה גרם ליציאות שלי להראות כמו כדורים עגולים קטנים. האם זה טוב או לא?
שלום דרור, למנוע עצירות צריך לשתות יותר, לאכול סיבים תזונתים ולעסוק בפעילות גופנית. שמן זית לא נחשב לטיפול מונע. בברכה, דנה
לפני חמישה ימים התחיל לי כאבי בטן שהתגברו מרגע לרגע עם הקאות עברתי את הלילה עם אקמול ובבוקר ניגשתי לרופאה כדי לקבל הפנייה לבית חולים בדקה אותי ואמרה שאם יוצא לי רק מלמעלה גזים ולא מלמטה יכול להיות שיש לי סתימת מעיים וציידה אותי בהפניה לבית החולים בינתיים חזרתי הביתה והתחילו לי שלשולים במשך יום שלם בלילה הפסיק בעת השינה ולמחרת בבוקר איך שקמתי התחילו לי שוב שלשולים עוד פעמיים הלכתי לאותה רופאה שאמרה שאין צורך ללכת לבית החולים כי אין סתימת מעיים בינתיים כל תזוזה שאני זזה ללא יכולת להתיישר וללכת היה מלווה בכאבים בכל הבטן כאילו הכל תפוס לי חום 37.5 ביום הראשון הגיע ל 38.2 ואח"כ ירד ל-37.2 3 ימים ישנתי ולא יכולתי להכניס כלום לפה ,מיד עם הפסקת השלשול התחלתי לצאת יש יציאות אך מלווה בכאבי בטן תחתון בכל יציאה היום התחלתי לקבל תיאבון והתחלתי לאכול ענבים אפרסק גלידת סויה בחוץ ובבית אכלתי היום מרק עוף וחמין רק תפוחי אדמה חיטה מלאה שעועית לא נגעתי עכשיו אחרי הארוחה שוב יש לי מעין מיחושים כאבים של גזים שלא יכולים לצאת ומציק לי מאוד אני פוחדת ששוב הכל יחזור מחדש ואני יעבור את הכאבים החזקים שוב .אבקש לדעת מה עלי לעשות בתודה מראש יהודית
שלום יהודית, פני למיון לבירור, ואל תחכי לרופאת המשפחה. עדיף מיותר ממאוחר. יכול להיות הרבה דברים. לא נשמע כמו חסימת מעיים, אבל יכול להיות בהחלט דלקת של המעי הגס, דיברטיקוליטיס . אם הכאב מתגבר עוד יותר, אל תחכי. בברכה,דנה
שלום זרעי שומר: 1- מה היתרונות הבריאותיים אם יש? 2- כמה כפיות של זרעי שומר עלי לאכול ביום כדי להנות מהיתרונות הבריאותיים המספקים כמנה יומית 3- איך לאכול זרעי שומר? האם צריך לטחון כדי להנות מהיתרונות הבריאותיים או שאפשר ללעוס רגיל ולבולע ככה בלי טחינה? 4- האם טחינה/לעיסה שלהם שווה יותר משתיה של חליטת זרעי שומר? 5- האם צריך לשלב את אכילת הזרעים עם שמן כדי להנות מספיגה טובה יותר או שאין צורך בבקשה תעני לי על כל שאלה בנפרד אלפי תודות
שלום, אני אענה בתשובה אחת ברשותך, כי אין ברשותי ידע לגבי יתרונות מיוחדים ו/או בכלל של זרעי שומר. לא בגלל שאין, אלא מעולם לא בחנתי אותם מבחינה מדעית. בברכה,דנה
כמה זמן יכולות להשאר במקרר
שלום שירן, אם בושל היטב, ימים. בברכה,דנה
שלום, במסגרת דיאטה והורדת 4 ק"ג ממשקלי, ירדה רמת הכולסטרול בדמי. לצערי גם הכולסטרול הטוב. מה צריך לאכול כדי להעלות את הכולסטרול הטוב? תודה.
שלום שושנה, לצערי מעט מאוד מזונות מעלים כולסטרול HDL אם בכלל. פ"ג משמרת את רמתו לרוב. כמו כן, חשובה יותר רמת פעלותו ולאו דווקא כמותו. פני לדיאטנית לייעוץ. בברכה,דנה
תודה. מה פירוש רמת פעולתו? הסבירי נא. את כותבת ככ בקיצור..
ערב טוב, במהלך ויכוחון עלתה השאלה הבאה: האם אכילת אוכל במשקל (נניח) 100 גרם, יכולה לגרום לעליה במשקל של 102 גרם? לצורך דוגמא, מצב היפותטי - לאכול במבה בלבד במשך שלושה ימים במשקל כולל של 5 קילו, האם יכול לגרום לעליה במשקל של יותר מחמישה קילו? נתעלם ממשתנים כגון צרכים או שתיה. השאלה תאורטית בלבד ונועדה לידע. תודה, ארז.
שלום ארז, התשובה באופן גורף היא לא.הגוף שלנו לא עולה ויורד במשקל לפי כמות האוכל בגרמים, אנחנו מייצרים מים, מאבדים מים, מנצלים קלוריות, אוגרים שומן, מפרקים ובונים חלבון, עצם וכו'. בברכה,דנה
שלום רב, אני שוקל כעת 87 ק"ג וגובהי 1.73 מטר. לאחרונה אני מסתפק בשלש ארוחות יומיות כאשר כל אחת מהן מורכבת מכ200- 300 קלוריות. סך הקלוריות הממוצע ליום נע בסביבות 850 -1000. בנוסף לכך אני רץ ארבע פעמים בשבוע כ 45 דקות כל פעם. האם כמות הקלוריות בה אני מסתפק סביר, בהיחשב בנתוניי הפיזיולוגיים? תודה גדולה, נדב
שלום נדב, זה מעט מדי. לא פחות מ- 1500 קק"ל ליממה לגבר, ויכול להיות אף יותר, בייחוד לאור הפעילות. בברכה,דנה
שלום, כדי לברר את ענין הA1C, לבקשת הקרדיולוג שלי הורדתי ממשקלי 4 ק"ג (גובהי 1.73 והורדתי ממשקלי מ78 ק"ג ל75 ק"ג). כמו כן במשך 4 חודשים שעברו לא אכלתי בכלל סוכר, דבש, פירות יבשים, עוגות, עוגיות, וופלים וכיוצא באלה. הסוכר היחיד שאכלתי בא מפירות (בננות, תפוחים, אגסים, שזיפים, אפרשזיף) (לא אכלתי ענבים ולא מנגו, לא אבטיח ולא מלון). מו כן אכלתי בחופשיות ירקות כולל גזר ובטטה. השאלה שלי: לפני הדיאטה היתה רמת הA1C לי 6.0. אחרי הדיאטה רמת הA1C שלי 6.1. רמת הגלוקוז לפני הדיאטה, לפני 4 חודשים היתה 117, אחרי הדיאטה 108. מה המשמעות של A1C 6.1? ואיך יתכן שהיא עלתה למרות שרמת הגלוקוז ירדה די יפה?
שלום שושנה, ראשית, הירידה בסוכר סבירה אך עדיין לא תקינה,וזה לא יכול לשנות את ההמוגלובין A1C. כמו כן, התוצאה לא נקבעת לפי צום בלבד, רוב היום את לא בצום אלא אוכלת, ואז תלוי מה רמות הסוכר שלך שעתיים אחרי ארוחה, זו המדידה החשובה. את מוגדרת כמצב פרה סוכרתי. את צריכה להמשיך לרדת במשקל במתינות ולשלב יותר פעילות גופנית. כמו כן, כדאי להתייעץ עם דיאטנית. בברכה,דנה
תודה על תשובתך. אישם את המלצותייך. איך עורכים בדיקת דם שעתיים לאחר הארוחה? יש אפשרות כזו בקופ"ח?
אם ב100 גרם גבינה לבנה 5% יש בערך 3 גרם שומן רווי ו- 15(!) מ"ג כולסטרול, אך 95 גרם סידן ובחטיף קטן של גלידת יוגורט יש בערך את אותה כמות של שומן, יחד עם רק 5.2 מ"ג כולסטרול, אך 142 גרם סידן - האם ייתכן שחטיף גלידת יוגורט יותר בריא מגביע של גבינה לבנה??
שלום סימה, ההבדלים שציינת זניחים, מה גם שביוגורט יש יותר פחמימות. ההבדל בכולסטרול זניח ולא רלוונטי. בברכה,דנה
מה נחשב רמה גבוהה של כולסטרול באוכל?
שלום סימה, היום אנחנו פחות מתייחסים לתכולת כולסטרול, אלא בעיקר למריכיבים אחרים במזון, בייחוד בהבט מניעתי, ולא טיפולי. בברכה,דנה
שלום, בעלי רזה (מאוד) ולכן מרשה לעצמו לאכול סוכרים בצורה לא מבוקרת (לא בלי-סוף, אבל יותר מאשר היה מרשה לעצמו האדם הממוצע). האם יש בכך סיכון כלשהו, סוכרת או משהו אחר? (הוא מקפיד לאכול מכל שאר אבות המזון כנדרש) תודה, יהודית
שלום יהודית, את צודקת בעיקרון, רזון הוא לא סגולה לחיים ארוכים אם לא מלווה בהרגלי חיים בריאים כגון תזונה נבונה, ספורט ורוגע. אכילת סוכר לבדה אינה גורמת לסוכרת, זה שילוב של גורמים, סביביתיים וגנטים. איני יכולה לומר בוודאות מה התא ההשפעה על רמות הסוכר בעתיד, כי בהחלט זה תלוי גורמים נוספים. בברכה,דנה
אמרו לי שהחסרון במיצי פירות הוא שמכיוון שאינם מכילים סיבים תזונתיים , הסוכר נספג בדם במהירות ומעלה את רמת הסוכר. שאלתי היא מה קורה אם אני מוסיף למיץ פרי סיבים תזונתיים בעצמי(בנפייבר),האם בכך אני בעצם פותר את הבעיה של הסוכר מכיוון שבמשקה יש סיבים? ולמה בכלל הסיבים מאטים את ספיגת הסוכר בדם?
שלום דורון, יש הבדל בין סיבים שונים והשפעתם התזונתית/בריאותית. חלקם פועלים למען הסדרת פעילות מערכת העיכול, וחלקם פועלים למען הורדת שומנים בם ואיזון סוכרת ע"י האטת ספיגת סוכר, לא מניעתה. בנפייבר בעיקר משמש כסיב למען הסדרת מערכת העיכול, ופחות לצורכי איזון סוכר ושומנים בדם, לכן בספק שזה יעזור. כמו כן, כמות הפרי והסוכר שיש במיץ גבוהה מאוד לרוב פי-3 בשל כמות הפרי המצטברת. בברכה,דנה
שלום רב, הילד שלנו כמעט בן שנה ונמצא מתחת לאחוזון (שוקל 8 קילו) לא אכלן גדול בלשון המעטה אבל שמח שובב ומלא אנרגיות. אתמול אשתי החליפה לו את שני הבקבוקים האחרונים של שעה 15 ו-19 לפדיאשור (בעצת תזונאית שאף אמרה שאפשר להחליף את כל הבקבוקים שלו לפדיאשור) ובאמצע הלילה הילד הקיא הכל החוצה. כשאני קראתי את המינון על הקופסא נדהמתי לגלות ששתי מנות אפשר לתת מגיל 4 ומעלה. האם יתכן שהילד הקיא בגלל המינון הגבוה, והאם אין מניע לתת לילד בן שנה פדיאשור מספר פעמים ביום? תודה רבה
שלום לך אבא האם אתם מצויים תחת טיפול דיאטנית ילדים? כדאי לחזור אליה להמשך הטיפול. אין לי ניסיון בתכשיר האבקה אך ההתוויות הכלליות לשימוש הן לא רק החל מגיל שנה אלא גם החל ממשקל 10 ק"ג. אם משקלו של הילד היה 9.5 ק"ג אז ניחא אבל כאן יש ההבדל גדול. חשוב כמובן גם לבדוק שנתתם לפי הוראות ההכנה שעל האריזה. אנא שובו לייעוץ חוזר. בברכה, נועה
אני מכורה לשוקולד חלב ובימים האחרונים התחלתי גמילה, ומאז התחיל אצלי צמא מוגבר. מה הסיבות האפשריות לכך?
שלום ליטל, אין לי הסבר לתופעה, ואני בספק שיש קשר. פשוט הקפידי לשתות. ונשאלת השאלה, האם הוספת מזון אחר במקום. בברכה,דנה
שלום, רציתי לדעת האם מותר לאכול תפו"א שכבר בוקעים מהם כל מני סיבים - גם אם אני חותכת את הקטע ממנו הסיב בוקע. שמעתי זה רעיל השאלה אם זה פוגע בכל התפו"א או מותר לאכול את היתר? כנ"ל לגבי קטעים קטנים שהעלו רקבון בתפו"א - האם מותר לאוכלו לאחר שחתכתי את הקטע הרקוב? תודה.
שלום תמר, באופן גורף עדיף לאכול תפו"א טרי. החלקים האלו יכולים להיות רעילים, בעיקר בתפו"א ירוק, אבל על מנת שיהיה רעיל לאדם, צריך כמויות גדולות. אפשר לחתוך את החלק הנרקב, אבל זה מעיד על רמת תפו"א בכלליות. בברכה,דנה
בת 41 הריון רביעי שבוע 16 מרגישה רוב הזמן עייפות חולשה נוראית בחילות הקאות בוקר עדיין קיימות. לחץ דם נבדק - 90/60 המוגלובין תקין - 12.8 פריטין - 28 אם אני לא טועה. חזרתי לכדורי הברזל לפני שבוע - פריפול פעם ביום. בשל מחלת מנייר אני מקפידה על דיאטה דלת מלח בהוראת רופא. רגישה ללקטוז ולא אוכלת מוצרי חלב. מה ניתן להוסיף לתזונה כדי לשפר את ההרגשה ולהעלות קצת את לחץ הדם כי די קשה לתפקד ככה בבית. תודה מראש!
שלום ענבל, לחץ הדם יורד כי בשלבים אלו את מפתחת כלי דם רבים וגודלים להזנת העובר. חשוב להקפיד על כמות נוזלים תקינה, להקפיד לשתות, אך לא יותר מדי. לצערי מעבר לכך אין מה לעשות. אני מניחה שרוב התופעות שאת סובלת מהן הן שילוב של התחלת היריון והמחלה הבסיסית שלך. לגבי הגבלת מלח, נכון שישנה המלצה כזו, אבל השאלה האם רלוונטית בהיריון, שכן מדובר במצב פיסיולוגי חריג.הואיל ואיני רופאה, אני מוכנה לברר את הנושא, אך איני מתחייבת על תשובה. הואיל וקפאין גל אסור וגם לא מוכח שעוזר, אין ברירה אלא לעבור את התקופה הזו כפי שהיא ולנוח. בברכה,דנה
האם אבקת חלבון מזיק עם לקחים במידה
שלום עידו, אם אין מגבלת חלבון בגלל מחלה כזו או אחרת, לא, במידה זה לא מזיק. בברכה,דנה
קראתי כתבת תגובה לתחקיר, ושם נכתב שבכלל לא בטוח שטחינה מלאה עדיפה כי אנחנו גם ככה לא מצליחים לעכל קליפות שומשום, אז בעצם אין בכלל חשיבות לאקסטרה ברזל וסידן שנובע מהיותה של הטחינה מלאה? קישור לכתבה: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4410438,00.html מופיע מעט מתחת לתמונה שבאמצע הכתבה. תודה
שלום ניב, זה לא מדוייק. הואיל ומדובר בטחינה של הקליפות והפיכתם למרקם נוזלי הופכת את הברזל והסידן לזמינים. יחד עם זאת, ככל שהמינון גבוה יותר, כך אנו סופגים פחות. הרבה לא אומר בהכרח ספיגה טובה יותר. מה גם, שבשומשום ובטחינה ישנן חומצות שונות שמעכבות ספיגה וזמינות של שני המנירלים הנ"ל. לא באופן מלא אבל מעכבות.כמה- איש לא באמת יודע, ואני מניחה שזה משתנה מאדם לאדם. המלצתי- לחפש את הטחינה הגולמית הטעימה ביותר ונטולת תוספים מיותרים כגון צבעי מאכל, גם אם הם מטוחים לשימוש. בין שומשום מלא לרגיל- קודם טעם. אםיש יתרון נוסף, הרווחנו. בכל מקרה, שתי הטחינות במינון סביר. בברכה,דנה
האם יש אמת בשמועה שלקיחה קבועה של פרוביוטיקה יכולה לשפר מצב של עצירות כרונית?
שלום מיכל, זה לא עניין של שמועה. שמירה על פלורה תקינה של המעיים יכולה לעזור ולשפר מצבי עצירות. יותר מכך עוזרים סיבים תזונתיים, שתיה מספקת של מים ופעילות גופנית. בברכה,דנה
אני שואלת כי מאז ומתמיד סבלתי מעצירות למרות שמקפידה על סיבים, שתיה ופעילות גופנית. הלכתי לבירור רפואי ולא נמצא כלום. אמרו לי (חבר, לא מישהו מקצועי) לשתות אקטימל ואני שותה כל יום מזה כשלושה שבועות. מאז שהתחלתי לשתות אין עצירות בכלל, שזה מצב שלא היה קודם, ולא שיניתי שום דבר חוץ מהאקטימל. אז רציתי לדעת אם הגיוני שזה באמת בזכות האקטימל. וגם רציתי לשאול אם זה אומר שהפלורה שלי במעיים דפוקה ושתמיד אצטרך לשתות אקטימל כל יום, או שאחרי תקופה מסויימת הפלורה במעיים מסתדרת ואפשר להפסיק?
ילדתי לפני ארבעה חודשים יש לי שלשול ממושך או קיבה רכה כבר כמעט חודש. פעם ביום וללא כאבי בטן. האם יתכן שזה קשור ללידה? להנקה? ייתכן שפיתחתי רגישות לחלב? שמתי לב לכך שבימים שאיני אוכלת כמעט מוצרי חלב הצואה משתפרת והופכת מוצקה.
שלום מאיה, הגדרה של שלשול היא יציאות מרובות במהלך היום, מרקם נוזלי עד מימי. אם זה המצב, פני לרופא לבירור. אם מדובר על יציאה רכה פעם ביום, לא הייתי עוקבת בלבד. ברור שמוצרי חלב יכולים להחמיר את המצב אם ישנה רגישות על מקור אחר. בברכה,דנה
בהמשך לתשובה בנושא שמן המפ שכחתי לציין שאני חולה במחלת פרקים כמובן מטופלת ,השאלה אם השמן המפ יכול להתאים לי בתודה מראש מירה
שלום מירה, לצערי, אין לי תשובה בנושא. בברכה,דנה
שלום רב, אובחנתי כסובלת מרגישות וסטיבולרית בנרתיק, לכן, הומלצה לי דיאטת נטולת אוקסליטים. כצמחונית שחיה על קטניות, ירקות, טחינה וזרעים אגוזים מכל מיני וכו, אני מוצאת שיש לי בעייה להשלים חוסרים של ברזל בלי כל הרשימה הנל. שאלותי הן: 1. באילו מזונות כצמחונית אוכל להשלים את החסר? 2.האם גם בעדשים כתומות ועדשי מאש יש רמה גבוה של אוקסליטים? 3. חסה, תפוח וענבים האם גם בהם יש? 4. כיצד ניתן להסביר מבחינה תזונתית את הקשר בין האוקסליטים לתופעת הוסטיבוליטיס? תודה רבה על המענה
שלום ליאת, הבעיה שלך כצמחונית היא בעיקר כמות אוקסלאטים גבוהה מראש. לגבי ברזל- אפשר להלשים בתוספים , כי הספיגה מן הצומח נמוכה. כל הצמחים מכילים כמות כזו או אחרת של אוקסלאטים, ואין פירוט מדוייק לגבי כל אחד. ענבים ותפוחים לא נחשבים לעשירים במיוחד. חסה בינונית. אין בהכרח קשר, טוענים שבחלק מהמקרים מצאו שקיעה של מלחי קלציום אוקסלאט באזור הנרתיק וזה מה שגורם לכאב. תוסף סידן ומגנזיום יכול לעזור גם כן. בברכה,דנה
שלום רב, אני בת 72. חוויתי עצירות שהובילה אותי למיון, שם היה חשד לחסימת מעיים. הרופא אמר לי ליטול שמן פרפין. אשמח לקבל עליו אינפורמציה ואם כדאי. בנוסף המליץ על אבילק. מה דעתך? תודה יפה
שלום יפה, שני המוצרים בטוחים לשימוש בכל מקרה ואת יכולה להרגיש בטוחה. הייתי ממשיכה בבירור של מערכת העיכול , בעיקר קולונסקופיה. בהנחה שזו תקינה, פני לדיאטנית להמלצות למניעת עצירות. בברכה,דנה
שלום מה דעתך על שמן המפ אורגני? האם הוא עדיף על פני שמן זית? מה סגולותיו ואיך ולמה צורכים אותו,כמה קלוריות בכף אחת? מעבר למחיר היקר,האם מצדיק את השימוש בו? אבקש את היתייחסותך בתודה מירה
שלום מירה, אין לי דעה מעית לגבי שמן זה, הואיל והוא לא נחקר דיו, בהוושאה לשמנים אחרים. אני לא ממליצה על שימוש בן, למרות שעל פניו הוא נראה מזין דיו. הוא שונה בהרכבו לשמן זית ולא בר השוואה, זה שמן אחר לחלוטין. הקלוריות בכל השמנים זהה לגמרי, וטוענים שהוא עשיר בויטמין E וכן היחסים בין אומגה 6 ל-3 אידאלים. לדעתי אין הצדקה לשימוש כל עוד לא נחקר ונבדק. בברכה,דנה
אני בת 15 וחצי הגובה שלי הוא מטר 55 ואני שוקלת 40. אני אוהבת לאכול, ואני לא מגבילה את עצמי באוכל אבל יש לי 2 בעיות. אחת מהן היא שהרבה מאכלים מגעילים לי, עושים לי בחילה במיוחד מאכלים שאחרים אוהבים (לדוגמא: כל סוג של בשר לא טעים לי) אז אני נמנעת הרבה מלאכול אותם. בנוסף יש לי לאחרונה חוסר תיאבון לדוגמה אתמול אכלתי במשך כל היום: שקית קטנה של תפוצ'יפס ומילקי אחד והייתי שבעה במשך כל היום. רק כשחבר שלי בא הוא מכריח אותי לאכול יותר ואז אני אוכלת פחות או יותר בצורה נורמלית. אני כמעט לא מרגישה רעב אף פעם, אלא אם כן לא אכלתי הרבה זמן (נגיד עכשיו אני קצת רעבה כי לא אכלתי עד עכשיו מתחילת היום, אבל אם אני אחכה קצת התחושת רעב תעבור ואני יוכל לא לאכול עד מחר) ככה שלפעמים אני פשוט 'שוכחת' לאכול כי אני לא רעבה. יש ימים שיוצא שאני אוכלת בהם רק קורנפלקס וחביתה ואני לא שמה לב לזה, במיוחד עכשיו בימים של החופש הגדול שההורים שלי לא יכולים להשגיח על מה שאני אוכלת. המשקל שלי די קבוע (לרוב בין 39-41). עוד בעיה היא שכמו שאמרתי אני שמה לב שאני רעבה רק כשאני ממש רעבה ואז יש לי בחילה (מהרעב) שמונעת ממני לאכול. אז אני צריכה לחכות עד שיעבור לי התחושת רעב, אבל אז אני לא רעבה ולאכול יעשה לי בחילה אז זה סוג של פרדוקס. אני לא כל כך מבינה את הגוף שלי, אני רוצה לאכול בצורה נורמלית אבל אני לא רוצה לדחוף בכוח ולעשות לעצמי בחילה וכאבי בטן.
שלום, נראה לי שעזרה והכוונה מדיאטנית לבנית יום אכילה נורמלי, ללא כמויות גדולות עם התחשבות בהעדפות שלך יעשה את העבודה. בקשי מההורים לקבוע לך תור לדיאטנית לנוער ומתבגרים בקופה. בברכה,דנה
שלום, אני בת חמישים ברוך השם בריאה רציתי לדעת מהי הכמות המומלצת ליום לצריכת הפרי גוגי ברי? בתודה חנוש
שלום חנוש, אין המלצות ברורות. לא מומלץ לנוטיל קומדין ותרופות להורדת לחץ דם וסוכר. בברכה,דנה
האם זה אותו דבר? לפעמים כתוב כך ולפעמים כך. ועוד משהו- במרכיבים של ממתיק כלשהו כתוב: דקסטרוזה, סוכרלוז, סידן. האם המרכיבים מתאימים לתחליף סוכר?
שלום ורד, התשובה היא כן. לגבי הממתיק- שמים לעיתים דקסטרוז שהינו סוג של סוכר בכמות מזערית על מנת למסך על טעמי לוואי. בברכה,דנה
אין לזה ערך גליקמי של סוכר? מי שיש לו סוכר גבוה וצריך תחליף יכול לסמוך על זה?
איזה מינרלים וויטמינים מעלה החומר הזה בדם ?
שלום ורדית, בחיפוש לא מצאתי שהוא מעלה ויטמינים או מינרלים בדם. פעולתו נעשית בזכות עצמו. בברכה,דנה
אם אני אוכל יוגורט 1.5 אחוז שומן ושותה מיץ גזר , הויטמין A יספג בגוף ? או שצריך יותר מזה כדי ליצור סביבה שומנית?
שלום אורי, זה אמור להיות מספק. בברכה,דנה
שלום רב, נותרתי עם הרבה ביצים שהיו במקרר אך תוקפם פג לפני כיומיים. האם ניתן לשהתמש בהןועד מתי? תודה.
שלום שפי, פתח אחת מהן, הרח אותן. אם הריח רגיל ונראות תקינות, אתה יכול להשתמש, רק דאג לבשלן היטב, במאפה בטמפ' גבוהות.אם יש ספק, זרוק. בברכה,דנה
איזה חומרים ממכרים שמים בגבינה צהובה?
שלום אלונה, גבינה צהובה לא נחשבת לחומר ממכר. בברכה,דנה
האם אכן שזיפים יעילים לטיפול בעצירות? האם אכילת בצורתם הטבעית עשויה לעזור, או שמא עדיף להשרותם במים חמים למשך מספר שעות, ולאחר מכן לאכול אותם ולשתות את הנוזל בו הם הושרו? האם שזיפים מיובשים עשויים לעזור אף הם לטיפול בעצירות? כמה קק"ל בערך יש בשזיף אחד בינוני וכמה בשזיף מיובש?
שלום תמי, ההמלצות מדברות על שזיפים מיובשים ולא שזיפים באופן כללי. השריה שלהם במים יכולה לעזור. בשזיף בינוני יש כ- 30 קק"ל בשזיף מיובש יש כ- 20 קק"ל. בברכה,דנה
ידוע שצריכת הכולסטרול הרצויה היא לא יותר מ-300 מ"ג כולסטרול ביום. אם כך רוב האנשים אוכלים יותר מ-300 מ"ג כולסטרול ביום, מכיוון שרק בביצה יש יותר מ- 300 מ"ג ביום ואם זו ביצה בגודל L אז יותר מ-400 מ"ג, ואם אוכלים גם בשר באותו יום וגם גבינה וגבינה צהובה וגם טונה אז כמות הכולסטרול היא פי כמה מהמותר, והתפריט שכתבתי כאן הוא פחות או יותר כללי לכולנו כי אנחנו לא מגבילים את עצמנו לאכול בכל יום רק גבינה, או רק בשר, או רק ביצים אלא אוכלים את כל אלה באותו יום, בכל ארוחה משהו אחר. השאלה שלי היא האם ביום שאני אוכלת ביצה לא רצוי לאכול עוד מוצר מן החי בגלל שכך אני עוברת את הכמות המומלצת ליום מבחינת כולסטרול?
שלום סיון, המגבלה לרוב נועדה לאנשים עם תחלואה לבבית או נטיה משפחתית לתחלואה לבבית. נושא מגבלת הכולסטרול בתפריט והשפעתו על כל נושא הטרשת מוטל בספק בימים אלו, שכן הכולסטרול אינו הבעיה אלא מרכיבי השומן וחמצונם והתהליך הדלקתי. אין מניעה מאכילת ביצה על בסיס יומי בנוסף למקורות אחרים המכילים כולסטרול. ישנם מחקרים אף שמראים כי אכילת ביצה על בסיס יומי לא מעלה כולסטרול, ויש אף אנשים שגורמת לירידה. בברכה,דנה
האם בפתיתי שיבולת שועל יש אותה כמות של הנל לעומת הגרעין השלם והלא מעובד (הזרעים(? מה השוני הבריאותי תזונתי ביניהם? תודה אסף
שלום אסף, לצערי אין לי תשובה מדעית בנושא. בברכה,דנה
האם ניתן להשיג בארץ l-methyl folate? תודה.
שלום, איני יודעת. פנה לחברות הגדולות של תוספי מזון בארץ וברר מולם. בברכה,דנה
שלום, אני מנסה למצוא את המאכל הכי פחות מזיק מבחינה תזונתית אבל לא מצליחה להחליט בין למשל ברנפלקס שיש בו הכי פחות שומן אבל הרבה סוכר לבין בייגלה למשל שאין בו סוכר אבל יש בו יותר שומן... מה יותר מזיק ומשמין? סוכר או שומן??
שלום ריקי, יש עוד מדדים כגון נתרן, סיבים תזונתיים, ויטמינים ועוד. ההסתכלות אינה נגמרת בשומן ופחמימות. יש גם ברנפלקס מופחת סוכר. בכל מקרה, בין שניהם, עדיף ברנפלקס. בברכה,דנה
שלום. בני סובל מחיידק במעיים.אמרו לי לגשת לתזונאית להכנת תפריט אורגני למשך חודשיים. אשמח ליעוץ. תודה.
שלום אלי, לא ברור לי למה אורגאני. פנו לדיאטנית ילדים בקופה לייעוץ. בברכה,דנה
ישנה מחלוקת ידועה לגבי האם ויטמין B12,ברזל וחלבונים נהרסים בבישול של הבשר ועד כמה הם נספגים. הטבעונים טוענים שהויטמין B12 ורכיבי התזונה של הבשר נהרסים בבישול. השאלה היא האם יש דרך לדעת תשובה חד משמעית בעניין? האם אי אפשר באמצעות ניסויי מעבדה למדוד את כמות הויטמינים בבשר לפני ואחרי הבישול? האם יש מחקרים בעניין?
שלום אייל, בוודאי שיודעים בדיוק מה נשאר. אחד הדברים העיקרים שנשאר אפילו אחרי שריפת מזון זה ברזל. חלבון עובר שינוי מבני בחימום, ולכן מומלץ לא להכין בשר בטמפ' גבוהות מדי, או שרוף. ויטמין B12, נשאר- אחרת כל אוכלי הבשר היו חסרי ויטמין זה, כאשר העובדות מראות שהחסרים הם הצמחוניים ובעיקר הטבעוניים. בברכה,דנה
שלום רב, האם יתרונות הבירה שחורה (דיאט) - "מעניקה לגוף ויטמינים מועילים, מינרלים ונוגדי חמצון טבעיים" - המפורסמים ע"י היצרן, ממשיים וידועים למומחי התזונה? מאידך, האם יש לה גם חסרונות (מהם)? שבוע טוב. אליהו
שלום אליהו, לא כל כך בקיאה בנושא בירות כנוגד חמצון. זוהי אופציה לשתיה אחרת ומגוונת, אך לא הייתי מייחסת לה תכונות בריאות מיוחדות, בייחוד לא במינון של כוס משקה ליממה.עדיף תה קר מוכן בבית בכל מקרה. בברכה,דנה
שלום רב , מישהו אמר לי שלא להגזים באכילת ירקות טריים בעלי סיבים קשים , שזה יכול לגרום לעצירות. שאלתי היא מה הם סיבים קשים? תמיד אמרו לי שצריך להרבות באכילת ירקות ?
שלום שימי, הכוונה לסיבים מסיסים ובלתי מסיסים. ההמלצה אומרת שאם אוכלים הרבה סיבים מומלץ לשתות מספיק מים. בברכה,דנה
ראיתי באיזו תוכנית בריאות שהויטמין A שבמיץ גזר לא נספג בגוף כי הוא צריך סביבה שומנית ובגזר אין שומן. האם הדברים נכונים?
שלום דן, באופן עקרוני זה נכון. לא תמיד צריך ממש באותו הרגע, אבל אם הקיבה ריקה ולא נאכל שומן לפני הויטמין A לא ייספג ברובו. בברכה,דנה
האם מותר לשתות בזמן הריון קפה נטול קפאין ? וכמה כוסות קפה רגילות מותר לשתות ? קראתי באיזה מקום שהקפה נטול הקפאין גרוע יותר מקפה רגיל, כי יש בו חומרים כימיים באמצעותם הוצא הקפאין מהקפה. אז איך מתעוררים בבוקר ? מה אפשר לשתות במקום זה ?
שלום שרי, אין מניעה מוחלטת משתית קפאין בהיריון, אבל מומלץ להפחית מינון. קפה נטול קפאין לא מכיל שום דבר כימי, התהליך לרוב פיסיקלי. מותר לך כוס קפה בבוקר, לא חזק מדי על מנת להרגיש תחושת עירות. יש לקחת בחשבון שגם בתה רגיל או ירוק יש הרבה קפאין. בברכה,דנה
אני פשוט לא מבינה איזה חלבון אפשר לאכול במצב כזה? האם לא לאכול בכלל חלבון? אם כן - איזה?
שלום ליאור, ממש לא. ההמלצות אומרות להמנע מאיברים פנימיים, אלכוהול-בעיקר בירה, כמויות גדולות של בשר בקר/עוף/הודו נקנקים ונקנקיות. את יכולה לאכול עד 100 גר' ביום מנה בשרית, אפשר מוצרי חלב, ביצים, דגנים מלאים. קטניות במינון בינוני. ירקות ופירות רגיל. מומלץ לרדת במשקל בהדרגה, אם יש עודף, להמנע משתיה ממותקת או דיאט. בברכה,דנה
כמה ביצים מומלץ לאכול בשבוע?
שלום, אין המלצת מינימום או מקסימום.לרוב האנשים ביצה ביום זה סביר בהחלט. בברכה,דנה
שלום, אני בת 41 ,הבי 12 שלי הוא 270.האם התוצאה תקינה? תודה, שחר
שלום שחר, אלו הרמות התקינות :רמות תקינות של ויטמין B12 הן 200-835 פיקוגרם/מיליליטר או 148-616 pmol/L. לפי כך, רמותיך תקינות. בברכה,דנה
האם כדי להוריד חומצה אורית גבוהה מומלץ או לא מומלץ לאכול קטניות?
שלום ליאור, ישנן הרבה מגבלות חשובות יותר. מנה סבירה יומית או שבועית לא אמורה להזיק. בברכה,דנה
שלום, האם קיים מחקר שהראה קשר - סיבתי או סטטיסטי - בין אכילת גבינה לבין סיכון לסרטן המעי או לסרטן אחר או למחלה רצינית אחרת? אם כן, מתי והיכן? בברכה, אליהו
שלום אליהו, אין דבר כזה מחקר סיבתי או סטטיסטי- מחקרים בנויים בשיטות שונות ומגוונות, ומכל מחקר ניתן להסיק או לא להסיק מסקנות. גם אם אין משמעות סטטיסטית, אין זה אומר שאין משמעות קלינית. לגבי שאלתך, בכל מקרה, אין מחקר שמוכיח בצורה כזו או אחרת כי אכילת גבינה מעלה סיכון למחלות. אם אתה מתכוון למוצרי חלב באופן כללי, יש מחקרים סותרים לכאן וולכאן, אבל נסיבתי בעיקרו ולא מחקר של סיבה-תוצאה. בברכה,דנה
התחלתי לקחת אינשור פלוס ואני מרגיש את הלב שלי בזמן האחרון דופק מהר יותר מאשר כרגיל רציתי לשאול האם יכול להיות שזה בגלל הסוכר שיש באינשור?
שלום דרור, אם זה מלווה בזיעה גם, אחרי שאתה שותה בבת אחת, ייתכן ויש לך תופעה של ירידת סוכר חדה בתגובה לעליה חדה באינסולין. זה קורה גם לפעמים אחרי שתית מיץ או אכילת הרבה סוכר. פנה לבדיקות וייעוץ אצל רופא המשפחה אם התופעה חוזרת על עצמה. נשאלת גם השאלה- למה אנשור פלוס? בברכה,דנה
העניין הוא שהתזונאית אמרה לי לא לקחת , אבל אני לוקח בכל זאת כי אני לא אוכל בבקרים(קשה לי ואני מרגיש אחרי זה שבע גם בצהרים),וזה מספק לי חלבונים שאני צריך כי אני מתאמן במכון כושר , ולפי מה שידוע לי אין בזה סכנה , מבחינת זה שצריך לאכול כדי להפעיל את הגוף אז ממילא בלי זה ועם זה אני אוכל בצהרים ובערב. מה דעתך על הצעדים שלי?