פורום תזונה קלינית
אני בין 19 , סובל מטחורים פנימיים , לקחתי אבקת נורמלקס שריככה לי בצורה טובה את הצואה ועכשיו הרופא אמר לי להפסיק עם האבקה ולאכול תזונה לריכוך צואה . אשמח אם תוכלי לתת לי עזרה מפני שאני צריך לדעת איך לאכול כל יום כי נושא הטחורים מפריע לי מאוד . התפריט שלי ברוב הימים כולל : קורנפלקס קראנץ מדגנים מלאים עם חלב, לחמנייה עם חביתה וגבינה צהובה (לפעמים 2 לחמניות) , ארוחת צהרים שמורכבת מבשר(עוץ,שניצל.קציצות) ופחמימות (תפוח אדמה,מקרוני,אורז), חטיף (במבה/דוריטוס) וארוחת ערב של מלפפון ופיצה/ מלפפון ובורקסים עם גבינות/פיתה עם חביתה וגבינה .
שלום דני, המלצה כללית: תוסיף הרבה יותר ירקות טריים בקליפה, דגנים מלאים- קינואה, חיטה, שיפון, שבולת שועל ולא אורז ותפוחי אדמה. קטניות מבושלות ומושרות. והכי חשוב- שתיה מרובה- לפחות 1.5-2 ליטר מים ליממה (לא יותר) ופעילות גופנית יומית. כמו כן, חשוב לדאוג שבמהלך היום אתה משלב מספיק שומן- כף שמן זית או קנולה לפחות במזון. בברכה,דנה
האמת אני בעייתי מבחינת המאכלים שרשמת אני לא אוהב כמעט כלום . מלפפון עם קליפה זה הירק היחיד שאני אוכל, לגבי הרשימה של -קינואה,חיטה,שיפון,שבולת שועך - אילו מאכלים יש שמכילים אותם ?
לגבי כפית של שמן זית/שמן קונולה , את מתכוונת ממש מתוך בקבוק של שמן זית/קונולה למזוג לכפית ולבלוע ?
אני לא אוכלת בשר ומוצרי חלב. האם אגוזים - שקדים אגוזי מלך אגוזי לוז ברזיל. כ60 גרם ליום מהווים תחליף טוב לחלבון? כמה קטניות צריך לאכול ביום כדי שלא יהיה מחסור בחלבון?
שלום שיר, זרעים למיניהם מהויים מקור יותר טוב לשומן מאשר חלבון. 60 גר' ליום של אגוזים מסוגים שונים נותנים כ- 10 גר' חלבון, שזו מנה חלקית בלבד, וכמובן לא מלא. אם את שוקלת לעבור לדיאטה טבעונית, רצוי לפנות לדיאטנית לבניית תפריט מתאים כשי שלא תפתחי חסרים תזונתיים מעבר לחלבון, כי לכמות חלבון יומית קל להגיע. בברכה,דנה
אני בת 19 , בעבר הייתי אוכלת ירקות כמעט כל יום אך בשנים האחרונות הפסקתי לגמרי. ומאז , כל פעם שאני "מתפרעת" ומחליטה לאכול עגבניה או מלפפון אני מתפתלת מכאבים, מה זה יכול להיות ?
שלום יעל, יכול להיות רגישות לסיבים תזונתיים שיוצרים אצלך גזים. בגלל המנעות ממושכת יכול להיות שזו הסיבה. השאלה האם זה קורה עם מקורות סיבים אחרים כגון פירות או דגנים מלאים, ומה לגבי קטניות ובכלל מהי התזונה שלך. ממליצה לפנות לייעוץ אישי אצל דיאטנית. בברכה,דנה
1. האם כאשר כתוב במרכיבים שיש שומן דקלים או שמן דקלים הכוונה היא תמיד שזה מיוצר מגלעיני דקלים? 2. לגבי שומן טראנס בשמנת צמחית שמכילה שומן צמחי מוקשה מגלעיני דקלים, כתוב על האריזה: פחות מ-0.5 גרם ל-100 גרם כלומר פחות מ-1.5 גרם ל-250 גרם שזה כל הקופסא, ואני אוכלת לבד קופסא שלמה, אחת לשלושה שבועות במשך 5 ימים עד שהעוגה או הפסטה נאכלת לגמרי. האם זה יותר מידי שומן טראנס לכמות שאני אוכלת ולמשך התקופה שציינתי והאם זה בכלל נכון שזה לא מזיק לבריאות כאשר המוצר מכיל פחות מ-0.5 גרם שומן טראנס ב-100 גרם מזון? 3. דברים נוספים שכתוב על האריזה: 20% שומן, סדר רישום המרכיבים: מים, שומן צמחי מוקשה מגלעיני דקלים, סוכר, גלוקוזה ועוד תוספות שעליהן אני לא שואלת. האם לפי סדר המרכיבים זה הגיוני שבמוצר יש פחות מ-0ץ5ץ גרם שומן טראנס ב-100 גרם מזון? תודה מראש
שלום גליה, מבלי להתייחס להבט הקלורי בכלל, כי זו לא השאלה, שמנת צמחית אינה נחשבת למזון בריאות כלל וכלל, ולא נעים לומר שעדיף שמנת רגילה. אם זה נובע מטעמי כשרות וממש אין ברירה, אז זה הרע במיעוטו, אבל הייתי מציעה לעבור למקורות מזון מזינים יותר כגון שמנים צמחיים טבעיים גם בפסטה וגם בעוגות. בברכה,דנה
דנה שלום וסליחה מראש אם כיוון המחשבה שלי פשטני מדי... אמש הייתי בחתונה ואכלתי ארוחה דשנה במיוחד. כמה שעות לאחר מכן עשיתי פעילות גופנית מאומצת. השאלה שלי היא האם העובדה שביצעתי את הפעילות הגופנית בסמוך לארוחה מעידה על כך ששרפתי יותר קלוריות מאשר הייתי שורפת אילו הייתי עושה את אותה הפעילות בזמן שגרה, וזאת כיוון שהגוף עדיין לא הספיק להפוך את הארוחה הדשנה לשומן.
שלום סיגי, למיטב ידיעתי בפיסיולוגיה של מאמץ התשובה היא לא, זה לא משנה באופן משמעותי או בכלל. בברכה,דנה
אני משתמש בבישול בקליפות לימון אורגני. מה יש בקליפת לימון שהגוף שלי צריך?
שלום ששון, אני מניחה שיש בו חלק מרכיביו הפנימיים כגון ויטמין C, אבל זה עובר פירוק בחום. בעיקר חומצות טעם וריח. בברכה,דנה
הבנתי שהקפאת דגים (בבית? או במפעל?) עלולה לפגוע בחלבון ובחומצות השומן שבדג. האם הכוונה היא שהדג מאבד מכמות החלבון ומכמות אומגה 3 ו-6 ? אם כן כמה פחות אומגה 3 ו- 6 וחלבון ישאר בדג לאחר הקפאתו הפשרתו ? ואם כך, אז יתכן שהערכים התזונתיים שרשומים על אריזת מוצרי הדגים הקפואים הם לדגים שלא איבדו מערכם התזונתי ואז זה לא מדויק?
שלום נילי, למיטב ידיעתי והבנתי ערכים אלו אינם נפגעים משמעותית. אמנם אכילת דג טרי הינה המומלצת ביותר בשל טריות המוצר וערכים תזונתים גבוהים יותר, אך אין משום כך להבין שאין לאכול דגים קפואים. בברכה,דנה
האם תכולת החלבונים וחומצות האומגה נשמרות בטונה וסלמון שנמכרים בקופסאות שימורים?
שלום נילי, חלבון, כן. חומצות שומן-באופן חלקי, איני יכולה לומר כמה. בברכה,דנה
האם יש בהם אותן כמויות של חומצות שומן אומגה 3 ו- 6 וכמויות שוות של חלבונים? (הם מאותה משפחה של הדגים הסלמוניים) ואותה כמות של שומן?
שלום נילי, בהרכב הכללי הם מאוד דומים (חלבון, שומן ואומגה 6 ). מבחינת אומגה 3, בסלמון יש יותר. בברכה,דנה
שלום רב , האם משנה איזה שעועית אוכלים? לבנה ,אדומה ,אזוקי,מאש ,מנומרת ,שחורה או העיקר שזו תהיה שעועית כלשהיא אני נוהגת לאכול שעועית יבשה לבנה,האם זה משנה? אשמח לקבל מענה אנה
שלום אנה, כמו כל דבר בחיים, ובעיקר במזון, רצוי לגוון. לכל אחת יתרונות שונים, לכן כדאי לצרוך מכולן. בברכה,דנה
שלום, יש לי חבר שאוכל כל יום את הבוץ של הקפה שחור ואני מעוניין לדעת האם זה בריא, או לא בריא? תודה זאב.
שלום זאב, איני יכולה לומר אם זה בריא או לא בריא, זה ככל הנראה לא מזיק. בברכה,דנה
בני צמחוני ודואג שהוא לא אוכל מספיק חלבונים לכן הוא אוכל 2-3 ביצים ביום,חלקם ללא חלמון .האם השומן הרווי בביצה מעלה את הדרישה היומית והאם זו אספקת חלבונים נאותה. הוא בן 21 שוקל כ75 .כמה אחוזי שומן רווי כצריכה יומית ,ממולצת. תודה
שלום רות, ראשית, 2-3 ביצים ביום, בהנחה שמדובר בביצים שלמות מהווה מנה חלבונית נאה. דווקא חלמון הביצה לא עשיר בשומן רווי אלא דווקא בכולסטרול. אם הוא צמחוני שאוכל גם מוצרי חלב ו/או דגים, אין בעיה בכלל. שומן רווי מגיע גם באופן חלקי מן הצומח, כך שחסר של זה או עודף הינו קלוש. בברכה,דנה
שלום, אני בן 60, ברקע יל"ד מאוזן, כולסטרול מאוזן (LDL 70), סוכר תקין גבולי (HBA1C 5.8, גלוקוז 99), עודף משקל. בבדיקות דם אחרונות רמות הטריגליצרידים עלו ל-240 (בעבר היו עד 150). בעבר קיבלתי כמה שנים בזופיבראט. כאשר הרופאה החליפה לי את פרבליפ בליטורבה היא אמרה להפסיק לקחת בזופיבראט. התוצאה 240 היא עם טיפול בליטורבה 40 מ"ג (כדור אחד פעם ביומיים). אני מקבל גם מיקרופירין 100 מ"ג ביום ואנלדקס 10 מ"ג, לפעמים סיאליס. האם אני יכול לקחת אומגה 3 ואם כן מהו המינון המומלץ לצורך הורדת טריגליצרידים? עד כמה זה יכול לעזור? סך הכל אני מקפיד לאכול בריא, נמנע לחלוטין ממתוק, לא שותה שתייה מתוקה, מיצים, לא אוכל יותר מפרי 1 ביום. כן אוכל יותר מדי פחמימות בערב ועל זה אעבוד. תודה רבה, ירון
שלום ירון, הרופאה החליפה לך סטטין אחד באחר. נכון שהשני לעיתים עוזר מעט בהורדת TG אך כמו שאתה רואה, לא באופן יעיל, ולכן עלה. יש לעיתים סיכון בלקחת את שתי התרופות יחד. אתה יכול לקחת אומגה 3 במינון של כ- 1-2 גר' ליממה.איני יכולה להעריך כמה זה יעזור, אבל שווה לנסות. לא ציינת האם אתה בעודף משקל, מה רמת הפעילות הגופנית וכמובן, נושא הפחמימות הכללי מצריך התייחסות גם כן. מציעה, לפנות במקביל גם לדיאטנית ולהמשיך לעקוב. בברכה,דנה
אני נוטל 1200iu ויטמין די. האם נטילתו עם כמוסה של 850 מ"ג אומגה3 מספקת סביבה מספיק שומנית להתמוססות מינון ויטמין d האמור ?
שלום משה, באופן עקרוני זה יכול לעזור, אבל יותר פשוט לקחת אחרי ארוחה רגילה. בברכה,דנה
שלום. התחלתי לקחת אספירין לדילול דם. שמעתי שאסור לאכול ירקות ירוקים. זה נכון?
שלום ג'סי, לא רלוונטי לנוטלי אספירין. רלוונטי באופן חלקי בלבד לנוטלי קומדין בלבד. בברכה,דנה
מה זה החומר הזה? והאם נכון שנמצא בצמחים שאנו אוכלים והאם נכון שזה רעיל ? באיזה צמחי מאכל זה נמצא? האם נמצא גם באלוורה? יש משקה אלוורה בבתי טבע - האם ראוי למאכל אדם/לשתיה?
שלום מלי, מדובר בחומר אורגאני. אין לי מדיע לגבי המקורות שלו פרט לצמח שנקרא ריבס. החומר הזה פעיל בתרופות לשלשולים, לטיפול בסרטן ונוגד מלריה. אני מניחה שבמינונים גבוהים יהיה רעיל ומשלשל. איני יודעת האם נמצא באלוורה. בברכה,דנה
שלום רציתי להיוועץ איתך בנוגע לשעועית לבנה יבשה אני נוהגת להשרות ואחר כך לקלף את הקליפה (מהסיבה שלא יהיו גזים) ומבשלת במרק, האם בכך אני מאבדת מערכם התזונתי? רינה
שלום רינה, באופן חלקי בוודאי שכן. בברכה,דנה
שלום האם ידוע על השפעה של פיטואסטרוגן ממקור סויה לבין צמיחה חריגה של מיומה יש לי מיומה 12 ס''מ ואני צורכת כוס סויה ביום לא יותר האם האסטרוגן מהסויה יכול להשפיע על צמיחת מיומה ידוע שמיומה צומחת בהשפעת אסטרוגן אשמח לתשובה
שלום יפעת, ידוע לי כי מיומות צומחות גם לנשים שאינן צורכות סויה כלל, כך שקשה לי להגדיר את הקשר וכן אין לי מידע מדעי בנושא. בברכה,דנה
שלום, האם ייתכן שבננה יכולה לעבור את ה136 קלוריות? ייתכן שבננה יכולה להגיע ל200 קלוריות? מהו הערך הקלורי הכי גבוה שיכול להיות בבננה? תודה רבה
שלום ליאנה, זה תלוי בגודל הבננה. בעיקרון בננה גדולה יכולה להיגע ל -100 קק"ל. ב- 100 גר' בננה יש כ 90 קק"ל. בברכה,דנה
האם מותר לאכול כמויות גדולות של כורכום בהריון?
שלום תמי, אין לי מידע בנושא. בברכה,דנה
קראתי שב-100 גרם קימל יש כמויות גדולות של סידן, מגנזיום ואשלגן ולכן אני מתענינת האם את אותם כמויות של מינרלים אני אקבל אם אכין לי חליטה מקימל ואשתה ללא אכילת הקימל? קראתי גם שלקימל מסוימת יש השפעות נרקוטיות אם אוכלים יותר מידי, אז איך אני צריכה להיזהר כלומר מאיזו כמות להגביל את הצריכה של קימל והאם ההשפעה היא גם כאשר שותים חליטת קימל? תודה.
שלום עידית, זרעים שלא נטחנים היטב תכולתם לא זמינה, גם בחליטה. אין י מידע לגבי יכולות ממכרות של קימל. בברכה,דנה
האם כוונתך שצריך ללעוס טוב ואז לבלוע? או לטחון במכשיר את זרעי הקימל? תודה
נער בן 18 המתכונן לתחרות בשבת (גודו) ולשם כך נדרש להוריד במשקל ואכן הוריד אך כעת מרגיש חלש פיזית והיתרון עלול להיות חסרון ,השאלה האם ניתן להתחזק מבלי לעלות במשקל בימים הקרובים ,תודה
שלום אריה, איני מומחית בנושא, ואיני יכולה להמליץ במסגרת פורום זה. בספורט תחרותי כדאי להיות מלווה בדיאטן שמבין בתחום הספורט. בברכה,דנה
שלום, הגובה שלי הוא 1.67 וכל החיים הייתי רזה ושקלתי בין 48 ל50. לפני כחודש התחילו אצלי כאבי בטן, תחושת נפיחות, חוסר תיאבון, שובע מהיר שבעקבותם ירדתי תוך שבועיים כ4.5 קילו, ובשבוע האחרון ירדתי עוד חצי קילו. למרות שאין לי כל כך תיאבון אני יודע שאני חייב לאכול ולעלות במשקל. התורים לדיאטנית נורא רחוקים ואני חייב להתחיל לעשות משהו עם זה. מה כדאי לעשות במקרה שלי? מה מומלץ לאכול? יש תוספי תזונה מומלצים (ניסיתי אנשור פלוס, אפשר לשלב אותו בתפריט איכשהו?)? חייב את עזרתך לפחות בהתחלה עד הפגישות עם הדיאטנית. תודה רבה!
שלום משה, ראשית, אתה זקוק לרופא ולא לדיאטנית. הבעיה כבר אינה מוגדרת חריפה אם היא נמשכת למעלה מחודש ויש לערוך בירור מקיף. איני יכולה להמליץ על תוסף מזון כזה או אחר מבלי להכיר את המטופל, זה כמו לבקש ייעוץ לתרופה מרופא שלא מכיר אותך. כמו שאמרתי, קודם רופא משפחה ובירור מקדים לירידה במשקל. כמו גם בדיקות דם מקיפות. בברכה,דנה
שלום, קודם כל תודה על התגובה, כמובן שהייתי אצל רופא משפחה ורופא גסטרו והם הפנו אותי להמון בדיקות שאני מבצע תוך כדי הניסיון להעלות במשקל (בדיקות דם, גסטרוסקופיה, אולטרסאונד). הוא זה שהפנה אותי גם לדיאטנית, פשוט התור שלי רק עוד חודש =/ אשמח אם בכל זאת תוכלי לתת לי טיפים קטנים שיכולים לעזור לי להעלות קצת במשקל בתקופה הקרובה בין אם זה מה כדאי לאכול ומתי וכמה.. תודה,
אם בביצים יש לציטין ולציטין מוריד כולסטרול אז איך זה שביצים מעלים את הכולסטרול עד מאוד?
שלום שולה, שמחה להפתיעך, ביצים לא מעלות כולסטרול (כאשר נאכלות במידה סבירה, כמובן)-כבר הוכח מחקרית לפני שנים רבות. זה לא הלציטין, פשוט ההתייחסות למזון ולכוסטרול עברה שינוי משמעותי בשנים האחרונות, ולצערי אנשים עדיין שבויים במיתוסים ועובדות לא נכונות. בברכה,דנה
אדם שעבר התקף לב בגלל שהיה לו כולסטרול גבוה מאוד יכול לאכול ביצה בכל יום ולהיות רגוע שהכולסטרול לא יעלה בגלל הביצה היומית? או שתשובתך מתייחסת לאדם עם בריא ועם כולסטרול מתון ? האם לציטין בגרגרים שנמכר בבתי טבע עשוי להשפיע לטובה על איזון הכולסטרול? תודה רבה !!!
האם תבשיל עוף ברוטב קולה רצוי או לא רצוי באפיה? אני שואלת את זה בהקשר של מזון שמתפרק ולא מתפרק בחום. לפני הרבה שנים שמעתי באחת ההרצאות שיש מזון שמתפרק ולא מתפרק בחום ואז לא כל כך הבנתי את הנושא. בהרצאה ניתן לדוגמא המשקה קולה ולא הבנתי עד היום האם הוא מתפרק בחום או לא והאם פוגע בבריאות או לא ומה משתי האפשרויות פוגע. שאלתי בערך לפני שבוע שאלה דומה ועכשיו נזכרתי למה התכוונתי ומה הדוגמא שנתנו בהרצאה אז אני מייחסת את אותה השאלה לקולה (בקבוק שתיה) וככה שאלתי יותר ברורה וממוקדת. תודה מראש
שלום רונה, לא כל כך יודעת איך לענות לזה. אין ממש בדיקה או מחקר בנושא, ואף אחד לא יודע מה קורה לקולה באפיה. את רוצה לתת לעוף טעם מתקתק קרמלי, שימי רוטב דבש ושום עם מעט חרדל-האפקט יהיה זהה. בברכה,דנה
עברתי מעקף קיבה לפני שנתיים,מידי פעם יש לי שלשולים,אך אני לא מוטרדת מהם במיוחד. בעוד יומיים אני מתחילה טיפול כימותרפי בעקבות סרטן שד שהתגלה לאחרונה והיום שלשלתי לא מעט.מה לעשות?תודה רבה!
שלום אורלי, אין ממש קשר בין השניים. הטיפול הכימותרפי ייתכן ויגרום למעט בחילות, למרות שתקבלי טיפול נגד זה. הטיפול נגד בחילות והקאות לרוב גורם לעצירות, כך שלא רואה בעיה עם השלשולים. הטיפול עצמו לא דורש תזונה מיוחדת ולכן המשיכי כרגיל כפי שנהגת עד כה. במידה וישנה החמרה, פני לדיאטנית במכון האונקולוגי. בברכה,דנה
שלום, רציתי לשאול האם יש בעיה ללעוס/למצוץ את התבלין ציפורן(לא טחון) על בסיס קבוע? נתקלתי בזה כתרופת סבתא נגד אפטות בפה אך נוכחתי לדעת שיש הטוענים שהן גם משפרות את הריח בפה ויש הטוענים שזה גם אנטי מיקרוביאלי, אנטי אלרגני, מעורר מיצי עיכול, אפיטייזר,מכייח מרגיע ועוד כיד הדמיון הטובה :) אשמח גם להתייחסות האם יש אמת בדברים אלו אך שאלתי עיקרית האם מה שכתבתי למעלה(שאדע שאם זה לא מועיל זה לפחות לא מזיק). תודה מראש!
שלום אלי, לא תחום התמחותי- אין לי מידע מחקרי בנושא. בברכה,דנה
ג.נ. מכון בינ"ל לחקר סרטן טוען שיש הוכחות מסוימות לכך שגבינה היא גורם לסרטן המעי, וכמו כן שצריכה גבוהה של חלב ומוצריו היא גורם לסרטן ערמונית.אבקש התייחסותך. בברכה, אליעזר
שלום אלי, ישנן מדינות שלמות בעולם כגון סין ויפן בהן אכילת מוצרי חלב נחשבת לדלה בעולם ואחוזי סרטן גבוהים מאוד יחד עם מחלות כליה רבות, וההסבר אינו טמון בגבינות. קשה להפריד מחקרית בין סוגי מזונות הושפעתם על התפתחות מחלות, כי קשה לבודד גורמים. מה שקורה במעבדה ו/או על עכברים לרוב לא תקף בבני אדם. נכון שצריכת שומן מן החי ובשרים מעובדים נמצאה קשורה לעליה בתחלואה של סרטן ומחלות לב, אך לרוב אנשים אלו צרכני מזון לא מזין באופן כללי, לא פעילים מבחינה גופנית ונוטים יותר לעשן ומודעות בריאותית כללית ירודה. ארגוני בריאות עולמיים כגון WHO וגם מכוני סרטן וארגוני סרטן בעולם לא יצאו עם המלצה להמנע ממוצרי חלב באופן גורף. בברכה,דנה
ג.נ. האם שכיחות מחלות סרטן וכליות בסין וביפן עולה על זו שבישראל? והאם שכיחות כלל המחלות הרציניות (כולל קרדיו-וסקולריות וסכרת)בהן עולה על זה שבישראל? אשר להעדר המלצות ארגוני בריאות להימנע ממוצרי חלב, דומני שאין להתעלם מהעובדה הנוספת שרובם גם נמנעים מלהמליץ על צריכת המוצרים הללו - זאת בניגוד למזונות אחרים עליהם הם כן ממליצים. נכון? אלי
ד.נ. למרות דברייך, האם ניתן להתעלם מהמידע המפורסם שתוחלת החיים של היפנים עולה אפילו על זו של הישראלים? כמו כן, הידעת שמי שממליץ להימנע ממוצרי חלב הם "עמיתייך" באתר זה -שני הפורומים של רפואה סינית? רוביק
שלום ידוע לי שאוכל שהוצא מהמקרר לא טוב לחממו מיידית במיקרו גל/תנור/גז אחרי שהוצא מהמקרר. שאלתי כמה זמן המתנה צריך עד שניתן לחמם? תודה למשיבים חזי
שלום חזי, אין מניעה כזו בכלל, אז זה ממש לא משנה. בברכה,דנה
שלום האם יש ביין אדום חומר משתן? האם הוא גורם להשתנה למעט הנוזל שבו?
שלום איתן, כן, קוראים לזה אלכוהול, וזה קיים בכל משקה אלכוהולי, ולכן כששותים משתינים יותר לרוב, בגלל שאלכוהול ברמות גבוהות מדכא הורמון שנקרא ADH , שהוא כאשר אובד מונע הפרשת מים בשתן. אז כשהוא מדוכא משתינים יותר ולכן בשכרות יש סיכון להתייבשות והנגאובר שאנו מרגישים ביום למחרת. בברכה,דנה
שלום, כמה זמן כעבור תחילת שינוי תזונתי מומלץ לעשות בדיקת דם ע"מ לבדוק האם קיים שיפור בערכי הכולסטרול? תודה!
שלום טלי, לפחות חודשיים. בברכה,דנה
היי דנה, האם פרי מסוים שהוא מתוק יותר מפרי זהה לו מכיל יותר סוכר ועקב כך יותר קק"ל? כוונתי היא, למשל, האם תפוח מסוים שהוא מתוק בטעמו מכיל יותר קק"ל מתפוח אחר, שטעמו חמוץ יותר? האם שזיף בשל מאוד שטעמו מתוק מכיל יותר קק"ל משזיף בוסר שטעמו חמוץ?
שלום שגית, באופן עקרוני לא. יכול להיות הבדל בין בשל לבוסר, אבל בסוגים אם חמוץ יותר, ממש אין הבדל. בברכה,דנה
נכדי בן 4 וארבעה חודשים אוכל רק אורז,שניצל מוכן קנוי,וחטיף דובונים ב ל ב ד.בבדיקת דם שנעשתה לו לפני כשבועיים התברר שייש לו חוסר בויטמין D וחוסר נוראי בברזל-רמת הפריטין בדמו 14 בלבד.ויטמין D בטיפות מצליחים לתת לו במי השתיה,והוא לא מרגיש,אבל סירופ ברזל בשום אופן הוא לא מוכן,משתולל ויורק.כל המשפחה מאוד מודאגת מזה,כי נאמר לנו שאין דרך לתת לו,אלא רק בסירופ.אולי אפשר להשיג ויטמין ברזל בטיפות מרוכזות,כמו ויטמיןD,או אפילו בזריקה, העיקר שהילד ייתחזק.אגב רמת הגלוקוז בדמו יצאה גבוה 116,ולכן הוא אמור לעבור בדיקת דם נוספת בימים אלו.
ציפי שלום! במצב כ"כ נמוך של הברזל, חייבים תיקון תרופתי. לי נראה נכון להתייעץ עם רופא ילדים. ידוע לי על אפשרות של מתן עירוי אך זוהי החלטה רפואית. בתפריט כ"כ מצומצם, יש להניח שקיימים עוד מחסורים תזונתיים. שווה לנסות מולטיויטמין לילדים (יש מגוון רחב של סוגים - אולי יסכים דובוני גומי או מטבעות שוקולד). בברכה, נועה
שלום דנה מה זה הממתיק פלטינוז והאם הוא 'בריא',כמו הסוכרלוז? תודה אברי
שלום אברי, איזומלטולוז (Isomaltulose)- ידוע גם בשם המסחרי פלטינוז (Palatinose), הינו דו סוכר המורכב מפרוקטוז וגלוקוז. הסוכר מופק מסלק סוכר . המבנה הייחודי של פלטינוז מכיל קשרים קשים יותר לפירוק אנזימטי.מכיוון שהוא מתפרק לאט יותר מסוכר לבן , הוא מעניק אנרגיה זמינה ומתמשכת.בשל כך, הוא דוחה תחושת רעב. הוא מספק ערך קלורי זהה לסוכר רגיל של 4 קק"ל/גר'. הינו ידידותי יותר לשיניים . משתמשים בו למשקאות רבים, מוצרי חלב וחטיפי אנרגיה. בברכה,דנה
שלום, רציתי לדעת מה החוקים בבחירת הגבינה הבריאה ביותר, כלומר כשאני באה לקנות גבינה למה כדאי לשים לב? לדוגמא, ככל שיש פחות שומן רווי? מה מבחינת שאר השומנים, חד בלתי רווי/ רב בלתי רווי, מה כדאי שיהיה הרבה ומה מעט? ככל שיש פחות נתרן, מה נחשב מעט? אני יודעת שכדאי שיהיה כמה שיותר סידן מי הגבינה המומלצת ביותר ואיך נחשבות הגבינות הבאות- מוצרלה, ריקוטה, צפתית פרמז'ן או אחרות? (אני יודעת שבטח יש הבדלים בין חברות שונות אבל אם אפשר באופן כללי) תודה רבה!
שלום מורן, אין חוקים ברורים ומסויימים- כי עניין הטעם הינו בעל תפקיד חשוב. בכל מקרה, רצוי להסתכל על רשימת הרכיבים, ככל שהרשימה קצרה יותר וברורה יותר, כך הגבינה פחות מעובדת. מבחינת הרכב תזונתי: גבינות 5% נחשבות סבירות בהחלט ואפשר גם יותר, תלוי בהרכב. רצוי לבחור דלות נתרן יחסית. דל נתרן מוגדר פחות מ- 10 מ"ג נתרן ל- 100 גר' מוצר. אין הרבה גבינות כאלו, לכן פשרה כל 250 הינה סבירה בהחלט, אבל בהחלט אפשר יותר. מבחינת סידן, גבינות צהובות וריקוטה נחשבות לעשירות מאוד, אך גם מוצרי חלב ניגר. מכל הגבינות- ריקוטה נחשבת מבחינתי למומלצת ביותר. בברכה,דנה
ג.נ. האם גבינות אינן תורמות להתפתחות סרטן, לפי מחקרים שפורסמו? בברכה, אלעד
שלום בתי בת 9 חודשים בגיל חודשיים נתתי לבתי מטרנה חלבית ויצא לה פריחה אז הרופא אמרה לא לתת לה יותר עד לבדיקת דם לחלב ,אז התחלנו לתת לה נאוקט עד ל9 חודשים ארחי שעשינו בדיקת דם 5/6/2013 לחלב התוצאה היתה שאין לנו אלרגיה לחלב אז התחלנו לתת לה מוצרי חלב ועברנו למטרנה חלבית כמה ימים היה בסדר וב12/6/2013 לפני שינה נתתי לה בקבוק מטרנה ובלילה היא התחילה להקיא את כל מה שהיא אכלה ואז היא מרגישה בסדר .בבוקר כהיא התעוררה נתתי לה עוד הפעם בקבוק מטרנה לפני היציאה וכשה נסענו לכיוון אילת ברכב היא התחילה להקיא ואז נרדמה והכל בסדר בדרך ערנו אכלנו צהוריים שמנת יוגורט לחם הכל בסדר יגענו למלון היא אכלה אוכל רגיל פירות שתתה מים הכל בסדר מתנהגת בסדר מרגישה בסדר .ובזמן שהיא היתה צריכה ללכת לישון היא עשתה מקלחת ואז בקבוק מטרנה ובלילה היא היתחילה עוד הפעם להקיא הכל עד שלא היקיאה את כל המטרנה שהיא אכלה וזהו היא נרדמה אני לא יודעת מה יכול להיות ויש לה גזים
ליזה שלום! אלרגיה לחלבון חלב חולפת בדרך כלל סביב גיל שנה. נהוג לבצע חשיפה מבוקרת בבית חולים כדי לקבוע אם חלפה. אני מציעה לכם לחזור לשימוש בנאוקייט ולקבוע שוב תור לרופא. ייתכן והאלרגיה טרם חלפה. בברכה, נועה
הבת שלי בת 19 בשנת השרות השניה. גובהה 1.72 , היא תמיד היתה רזה, בתחילת שנה משקלה היה 59. במשך השנה היא ירדה 7 ק"ג היא שוקלת היום 51.8. אני מאוד מודאגת, מה אפשר לעשות?
שלום גלי, לבקש הפניה לדיאטנית לייעוץ וכן לבצע בדיקות דם מקיפות, כולל ספירה מלאה, ביוכימיה מלאה ותפקודי בלוטת התריס. בברכה,דנה
שלום, בבדיקות אנדוסקופיות התברר שיש לי דלקת בקיבה,שגורמת לחשפים ברירית הקיבה בדרגות שונות של הרס הרירית, כנראה כתוצאה של נטילת אספירין וכן דיברטיקולוזיס שזו כידוע מחלת קשישים. אני בת 67 ואני רוצה להתגונן טוב יותר ממחלות זיקנה ומבלאי של מערכת העיכול. אלו מזונות לא כדאי לי לאכול. מה אסור? תודה רבה מראש.
שלום שושנה, אין מזון מסויים, ישנן הנחיות כלליות וכן המלצות פרטניות. לשם כך, מומלץ מאוד לפנות לדיאטנית לייעוץ אישי, שכן פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי. בברכה,דנה
שלום דנה. אפשר לקבל את ההנחיות הכלליות?
האם לחם (במקרה שלי שיפון) מספק את כל סוגי הפחמימה הדרושים לנו, או שחובה לגוון ולצרוך גם קטניות וכיו"ב.
שלום נועם, אנחנו אוכלים מגוון לא רק לשם פחמימות, אלא גם לשם גיוון ויטמינים, מינרלים, סוגי סיבים ועוד. אם אתה רוצה מבחינה כמותית, אז זה בסדר, אם איכותית, אז לגוון. בברכה,דנה
סליחה באם השאלה מטופשת, אבל, זה באמת מעניין אותי: מה יותר בריא לאכול? 1. עוף בגריל + תפו"א. 2.פלאפל (מטוגן בשמן חמניות), עם פיתה מחיטה מלאה? בתודה.
שלום אייל, נשאלת השאלה: מה זה בריא? לכל אחד יתרונות וחסרונות, תלוי סוג הבישול, כמות המלח ועוד. אין לי תשובה אחרת בנושא. בברכה,דנה
היי לכולם, שמי חן ואני וחברתי מיטל עושות עבודת גמר באוניברסיטת אריאל, על דעותיהם של דיאטנים/ות לגבי השמנת ילדים בישראל. בגלל הקושי במציאת דיאטנים/ות המטפלים בילדים/מבוגרים אנו פונות אליכם באם תוכלו להקדיש מס' דקות מזמנכם. תודה על שיתוף הפעולה :) https://docs.google.com/forms/d/177UubTGwSZwr7582nEHKsdzaxStHkT1OUw3WAqBIBhs/viewform
שלום חן, העברתי לדיאטניות במחלקה. מציעה שתנסו להעביר את השאלון שרך דיאטניות ראשיות בבתי חולים ובקופות החולים, יותר מקצועי. בהצלחה,דנה
האם כל הפחמימות נשארות בקטניות גם אחרי השריה ובישול, או שחלק מסויים אובד \ מתפרק \ נמס במים ובחום? ואותה שאלה לגבי ירקות.
שלום נועם, למה שיעלם? הכל נשאר. בברכה,דנה
שלום מהן ההשלכות של אי לקיחת תוסף Q10 אצל חולה לב וכלי דם, וסוכרת? אשמח לפירוט קצר על מנגנון התוסף אם אפשר משום שאני לא מוצאת באינטרנט אתר אמין בנושא שלא ממומן על איזשהי חברת תוספי תזונה כלשהי.
שלום אפרת, אני אפתור לך את הבעיה בקלות- אין המלצה ללקיחת תוסף זה ואין הוכחה שהוא עוזר , בשום מחלה, פרט למקרים בהם לוקחים סטטינים שגורמים למיופתיות (כאבי שרירים). הוא חשוב למנגנון נוגד חמצון. בברכה,דנה
עלי לעבור בדיקת קולונוסקופיה, ונאמר לי לאכול מאכלים רק מקמח לבן. לחם לבן מותר, אך מה לאכול בצהרים עם העוף? חשבתי על פסטה, אך איני יודעת איזו פסטה עשויה מקמח לבן. בפסטות שיש לי בבית רשום קמח סמולינה מחיטת דורום. אנא עזרו לי.
שלום אלונה, את יכולה לאכול הכל, גם את הפסטה. את יכולה גם תפוחי אדמה, אורז, קוסקוס, פתיתים. בברכה,דנה
שלום, אני ובן זוגי רוצים לחנך את עצמנו לגבי תזונה נכונה ובריאה. אחד הנושאים השנויים במחלוקת הוא אכילת פירות יחד עם/בסמוך לארוחה עתירת חלבון. מהבנתי האישית, פירות מתעכלים במהירות ברמת חומציות גבוהה בקיבה, בעוד שבשרים ועופות שונים מתעכלים ברמת חומציות נמוכה לאורך זמן ממושך יותר. אם כך, אכילת פירות יחד עם בשר תגרום לעיכול לא מתאים או יעיל של הבשר מאחר שהעיכול לא יושלם בקיבה בטרם יעבור הבשר למעיים, ותופעת הלוואי היא רקבון לאורך הדרך, גזים וכו'. לעומת זאת הבנתי שאכילת פרי חצי שעה-שעה לפני הארוחה דווקא תורמת לעיכול מכיוון שהיא ממריצה ומעוררת את הקיבה ואת האנזימים לקראת עיכול אינטנסיבי יותר. נאמר לי גם שפירות כן הולכים טוב עם אגוזים. מה מכל אלה נכון ומוכח מחקרית? מה הוא בגדר תיאוריה שלה מקבילה הנוגדת אותה? אשמח לקבל מידע מלומד עם קישורים לאתרים באנגלית, אם אפשר (בן זוגי אמריקאי) המלמדים על הנושא. שמעתי גם דיעות הפוכות בעניין. תודה מראש. ענת
שלום ענת, כל מה שתארת לא מוכח מדעית ואין לו שום הגיון אבולציוני או אחר. הדבר היחיד שאפשר לחשוב שדווקא אכילת ירקות ופירות עם בשר תשפיע לרעה על ספיגת הברזל, אבל גם לגבי זה איני בטוחה כמה נכון, ובטח לא "מוכח מדעית". בברכה,דנה
דנה שלום, האם סלט ירקות אשר נאכל כ- 6 שעות לאחר הכנתו שומר על ערכיו התזונתיים? האם שמירת הסלט במקרר עשויה לשמר את ערכיו התזונתיים? האם סלט חתוך גס במקום סלט קצוץ דק עדיף מבחינת שמירת הערכים התזונתיים?
שלום מיכל, תהליך החמצון קורה. חלק מהויטמינים נהרסים, במיוחד אלו הרגישים לאור חום וחמצן. חלק נשארים ברמה תקינה. אין לדעת מראש כמה ומה קורה, אבל החלט עדיף לאכול כמה שיותר טרי.שימור במקרר וחיתוך לחתיכות גדולות בהחלט מוריד מתהליך החמצון. בברכה,דנה
שלום רב. אני 1.85 ואני שוקל 64 ק"ג. המטרה שלי היא להשמין לפחות 10 ק"ג אך מבנה הגוף שלי מקשה עלי מאוד, מאז ומתמיד הייתי רזה. כמה שאני לא אוכל ומתאמן אני פשוט לא מצליח להשמין אלא יש לי פשוט יותר יציאות. אשמח לקבל את עזרתכם בעניין. איך לעזעזאל אני מעלה את ה-10 קילו האלו בצורה בריאה? נ.ב: אני לא נוהג לאכול הרבה פירות וירקות אז חשבתי אולי על שילוב של מולטי ווטמין. תודה מראש.
שלום דודו, עליך פנות לייעוץ אצל דיאטנית באופן פרטני. בברכה,דנה
אני סובלת מכאבים בפרקים ובמפרקים. המליצו לי על תוסף מורינגה. התחלתי טיפול רפלקסולוגי והמטפל המליץ לי על כדורי סלדרין, בנוסף אני משתמשת באומגה 3, וגם משתמשת ברסיטל כבר שנים. האם אפשר להשתמש בכל הדברים הנ"ל יחד או ישנה התנקשות.
שלום אורנה, לצערי אין לי מידע בנושא. התייעצי עם רוקח. בברכה,דנה
האם יין אדום משתן? גורם לשתן מרובה יותר מאשר נגיד מים או ספרייט לדוגמא?
שלום איתן, אולי מעט יותר בגלל האלכוהול, לא ספציפית היין, אבל לא משהו שונה מהרגיל. בברכה,דנה
האם שומן רווי מעלה כולסטרול? אם כן, האם זה כולל גם שומן רווי מן החי וגם מן הצומח וגם את השומן רווי שיש בשומן דקלים ובשמן קוקוס? ותודה.
שלום עינת, בעיקרון כן, בעיקר מעלה חמצון של LDL. ישנם ככל הנראה הבדלים אם המקור מן החי או הצומח, אבל ההתייחסות זהה ךשניהם וההמלצה להגביל בסך הכל. בברכה,דנה