פורום תזונה קלינית
שלום וצהרים טובים, אשמח עם תוכלו לעזור לי מה אני יכולה לאכול במשך שלושה ימים בהם חל איסור על אכילת מזון המכיל ויטמים C, כהכנה לאיסוף שתן עם חומצה. תודה והמשך יום קסום
שלום תמי, ללא פירות הדר, עגבניות, מוצרי עגבניות, קיווי, פלפלים בכל הצבעים. וכמובן ללא תוסת ויטמין C בכדורים. בברכה,דנה
שלום. למה אסור לתת תריסיים לאכול כרוב חי. והאם כרוב כבוש מזיק? תודה.
שלום מזל, זה כל משפחת המצליבים, גם כרובית וברוקולי ועוד. יש חומר שעלול להחמיר את התופעה ולהוציא מאיזון. ברגע שמבושל לא אמור להפריע. כבוש אין לי מידע. בברכה,דנה
באופן קבוע אני אוכלת 2 קופסאות רסק עגבניות ביום ומידי פעם אני משלשלת (אין אוכל שאני אוכלת קבוע ושיתכן שבגללו אני משלשלת), וכשאני מפסיקה לאכול את זה אז זה לא קורה. האם הסיבה יכולה להיות עודף ליקופן? אם אקח ליקופן בכדורים כתוסף מזון במקום לאכול רסק עגבניות יתכן ועדיין אסבול משלשולים ? האם עודף ליקופן שנלקח כתוסף מזון יכול לגרום נזקים?
שלום דורית, לא ברור לי למה את אוכלת כל כך הרבה רסק? תורידי בכמות והתופעה תרד. אין הנחיה לאכול כל כך הרבה. לא ממליצה על תוספים. בברכה,דנה
קראתי על כך באתר האגודה למלחמה בסרטן http://www.cancer.org.il/template/default.aspx?PageId=7416&s=%d7%a8%d7%a1%d7%a7+%d7%a2%d7%92%d7%91%d7%a0%d7%99%d7%95%d7%aa זה חשוב לי כי עורי בהיר ונעשה אדום בקלות ומקדם הגנה גורם לי לתגובה עורית לא נעימה.
האם זה נכון ששמן זית הוא השמן שהכי יעיל לספיגת ויטמין D בגוף ? האם שמן קנולה לא עושה את אותה פעילות ביעילות כמו שמן זית? והאם בהריון ותקופת ההנקה שמן הזית עוד יותר חשוב ויעיל לספיגת ויטמין D מאשר כל שמן אחר? אני לא יכולה לסבול טעם של שמן זית אבל אני רוצה בכל זאת לקבל את הערכים התזונתיים שיש בשמן זית, אז האם זיתים ירוקים או שחורים (ולא מושחרים) יעשו את אותה "עבודה" מבחינת ספיגת ויטמין D ומבחינת הערכים התזונתיים?
שלום איריס, אין לי שום מידע בנושא לגבי מה ששאלת. ויטמין D נספג בסביבה שומנית. הוא לא חייב שמן מסויים. בברכה,דנה
בחדשות ער' 2 לפני מספר ימים הודיעו שנמצאה נוכחות קדמיום בביצים, האם מדובר בביצים שנאכלו בשנה האחרונה או בימים אלה? אולי יש לך מידע על כך כי לא הבנתי בבירור מהכתבה בחדשות. האם יש דרך לנקות את החומר הזה מהגוף על ידי תזונה מיוחדת?
שלום אורה, לצערי אין לי מידע בנושא. פני לאתר משרד הבריאות לאגף המזון. בברכה,דנה
שלום אני מפתח גוף ואני לא יודע כמה מותר בריא אני מרתיח אותם אני אוכל רק את הלבן ואת הצהוב זורק כמה לבן מותר לאכול אני יוכל לאוכל 3 לבן אולי? אומרים הלבן זה חבלון וצהוב זה השומן וכו' אני שוקל 70 קילו ואני צורך חלבון לפי חישוב של 1.5 גרם חבלון ליקלו משקל שיוצא 105 לכן אני צריך לדעת כמה בדיוק לצרוך לבן הביצים
שלום אריאל, אין מגבלת חלבון ביצה כל עוד אתה צורך 1.5 גר' חלבון לק"ג משקל גוף. אתה יכול לצרף גם צהוב (חלמון) אחד על בסיס יומי. בברכה,דנה
שאלתי כי לא היה ברור אם יש מגבלת לחלבון ביצה בגלל שאומרים שיש גבול בגלל כליות או משהו כזה
בזמנו אמרו שכמה שיותר שתית מים- ככה טוב יותר. אני מבינה שהיום ההמלצות הן אחרות- 2.5-3 ליטר ביום גג. למה זה? אני כבר התמכרתי למים ושותה יותר, כנראה. מה ההשלכות של זה? תודה
שלום מיכל, השאלה מי אמר? מתי? בוודאי שישנה מגבלה סבירה כלשהי והמלצות. ההמלצה נעה סביב 20-40 מ"ל לכל ק"ג משקל גוף. לכן אין צורך להיסחף. בברכה,דנה
ואם, נניח אני שותה, על בסיס קבוע כליטר מים מעל ההמלצה. מה ההשלכות של זה?
אני יודעת שזה לא בדיוק נושא הפורום אבל ארבעתכן סיימתן את התואר בפקוטלה לחקלאות ואין לי כל כך את מי לשאול... אז ככה, אני מסיימת עכשיו שנה א' במדעי התזונה בפקולטה ושאלתי אליכן היא: איך לעזאזל אמורים לסיים את התואר הזה?? זה נראה כמו משימה בלתי אפשרית, כמות חומר בלתי נגמרת ולחץ שאין כמעט באף מסלול לימודים אחר! תודה רבה וסליחה על ההיסטריה
שלום, אם התקבלת את ככל הנראה מסוגלת לכך. השנה הראשונה אכן קשה מאוד ופחות קשורה לתואר עצמו, זה משתפר בשנה השניה והשלישית בעיקר מבחינת עניין. בכל תואר כמות החומר אדירה, ואנחנו עוד למדנו 165 נקודות ולא 150 כמו עכשיו. לא אוכל לעודד בכך שאומר שזה קל, זה לא, אבל רחוק מהליות בלתי אפשרי. למיטב זכרוני, היו כמה מקרים בהן סטודנטיות פרשו את הקורסים על פני 4 שנים, וזה הקל עליהן. בהצלחה,דנה
יש לי חברה שאין לה כסף לקנות סנדוויץ בעבודה, אבל היא מאוד רגישה לאוכל לא טרי, בנוסף יש לה הגבלות תזונתיות עקב אולקוס סוכרת ועודף משקל רציני. היא צריכה לקחת אוכל שישאר טרי חצי מהמשמרת שלה בעבודה כולל הנסיעה לעבודה באוטובוסים בתנאי חום עשן וכו'. היא בשלנית ויודעת להכין דברים. מה תמליצו לה לקחת לעבודה?
שלום מיטל, ראשית, הדבר הנכון מבחינת החברה שלך, הוא ללכת לדיאטנית לטיפול בשל כל הקשיים שציינת. טיפול אצל דיאטנית יעזור לה למצוא פתרונות. לגבי העבודה- האם במקום העבודה יש אוכל? האם יש מקרר, האם יש אמצעי חימום? האם ישנה אפשרות להשאיר מזון שם וכדומה. בברכה,דנה
היי דנה, העבירו לי סרטון יוטיוב שבו מרצים רופאים על האמת מאחורי הדיאטה הים תיכונית שמסתמכת גם על שמן זית והוא לא בריא! מעודד שומנים בדם? לא ברור... בכל אופן: האם מוכר לך איזשהו מחקר שטוען ששמן זית אינו בריא? תודה
שלום מיכל, לא ידוע לי על כך, ואין לי מחקר אמין שתומך בכך. לצערי באינטרנט וביוטיוב יש הרבה דיסאינפורמציה. בברכה,דנה
מאוד חשוב שיש גוף מלומד שנותן פידבקים אמינים. ממש אוצר
האם פילה דג אמנון (מושט) הנמכר קפוא ברשתות השיווק נחשב מבחינתך למזון בריא? מהם היתרונות התזונתיים שלו? האם הוא עשיר בחלבונים ובאומגה 3? האם העובדה שהוא נמכר קפוא פוגעת בערכיו התזונתיים? כמה קק"ל בערך יש ב- 100 גרם נתח פילה דג אמנון מבושל?
שלום יעקב, נחשב לדג רגיל, ללא תכונות מיוחדות. מקור טוב לחלבון ואינו עשיר בשומן. מקור מצויין לזרחן ואשלגן. הקפאה מורידה מערך תזונתי של מרבית המזונות אך לא מבטלת אותו. ב- 100 גר' אמנון מבושל יש כ- 115 קק"ל. בברכה,דנה
אני סובלת מהתמכרות קשה ביותר לגבינה צהובה, ממש מזעזעת, ואני לא מצליחה להיגמל. אני יודעת שלכל סם יש תרופה אחרת שיכולה לעזור למכור להיגמל ממנו, ושמה שטוב להתמכרות אחת לא בהכרח טוב להתמכרות אחרת. האם יש מזונות שונים שיכולים לעזור לי להיגמל מההתמכרות המפלצתית שלי לגבינה צהובה לפני שאמות מזה? ולא ירקות כי אני לא מסוגלת.
שלום רונית, כמו כל התמכרות בחיים, צריך להבין מה המניע העומד מאחרוי התנהגות זו. ברור שבמסגרת פורום זה לא נוכל לעשות זאת. ולא, אין מזון שיקח ממך התמכרות זו. פני לייעוץ משולב - מציעה גם דיאטנית וגם אחרי לשקול התייעצות בתחום ההתנהגותי, אולי דימיון מודרך. בברכה,דנה
אשמח למידע על התוצאות הנ":ל: mg/dl 226.00- IgA CELIAC SCREEN U/ml 2.0 האם זה אומר שיש לי את הנוגדנים? ויש צורך בביופסיה? תודה רבה! חנה
שלום חנה, אבחון והמלצות מגיעות אך ורק מרופא. פני אליו בבקשה. בברכה, דנה
אני בין 19 , סובל מטחורים פנימיים , לקחתי אבקת נורמלקס שריככה לי בצורה טובה את הצואה ועכשיו הרופא אמר לי להפסיק עם האבקה ולאכול תזונה לריכוך צואה . אשמח אם תוכלי לתת לי עזרה מפני שאני צריך לדעת איך לאכול כל יום כי נושא הטחורים מפריע לי מאוד . התפריט שלי ברוב הימים כולל : קורנפלקס קראנץ מדגנים מלאים עם חלב, לחמנייה עם חביתה וגבינה צהובה (לפעמים 2 לחמניות) , ארוחת צהרים שמורכבת מבשר(עוץ,שניצל.קציצות) ופחמימות (תפוח אדמה,מקרוני,אורז), חטיף (במבה/דוריטוס) וארוחת ערב של מלפפון ופיצה/ מלפפון ובורקסים עם גבינות/פיתה עם חביתה וגבינה .
שלום דני, המלצה כללית: תוסיף הרבה יותר ירקות טריים בקליפה, דגנים מלאים- קינואה, חיטה, שיפון, שבולת שועל ולא אורז ותפוחי אדמה. קטניות מבושלות ומושרות. והכי חשוב- שתיה מרובה- לפחות 1.5-2 ליטר מים ליממה (לא יותר) ופעילות גופנית יומית. כמו כן, חשוב לדאוג שבמהלך היום אתה משלב מספיק שומן- כף שמן זית או קנולה לפחות במזון. בברכה,דנה
האמת אני בעייתי מבחינת המאכלים שרשמת אני לא אוהב כמעט כלום . מלפפון עם קליפה זה הירק היחיד שאני אוכל, לגבי הרשימה של -קינואה,חיטה,שיפון,שבולת שועך - אילו מאכלים יש שמכילים אותם ?
לגבי כפית של שמן זית/שמן קונולה , את מתכוונת ממש מתוך בקבוק של שמן זית/קונולה למזוג לכפית ולבלוע ?
אני לא אוכלת בשר ומוצרי חלב. האם אגוזים - שקדים אגוזי מלך אגוזי לוז ברזיל. כ60 גרם ליום מהווים תחליף טוב לחלבון? כמה קטניות צריך לאכול ביום כדי שלא יהיה מחסור בחלבון?
שלום שיר, זרעים למיניהם מהויים מקור יותר טוב לשומן מאשר חלבון. 60 גר' ליום של אגוזים מסוגים שונים נותנים כ- 10 גר' חלבון, שזו מנה חלקית בלבד, וכמובן לא מלא. אם את שוקלת לעבור לדיאטה טבעונית, רצוי לפנות לדיאטנית לבניית תפריט מתאים כשי שלא תפתחי חסרים תזונתיים מעבר לחלבון, כי לכמות חלבון יומית קל להגיע. בברכה,דנה
אני בת 19 , בעבר הייתי אוכלת ירקות כמעט כל יום אך בשנים האחרונות הפסקתי לגמרי. ומאז , כל פעם שאני "מתפרעת" ומחליטה לאכול עגבניה או מלפפון אני מתפתלת מכאבים, מה זה יכול להיות ?
שלום יעל, יכול להיות רגישות לסיבים תזונתיים שיוצרים אצלך גזים. בגלל המנעות ממושכת יכול להיות שזו הסיבה. השאלה האם זה קורה עם מקורות סיבים אחרים כגון פירות או דגנים מלאים, ומה לגבי קטניות ובכלל מהי התזונה שלך. ממליצה לפנות לייעוץ אישי אצל דיאטנית. בברכה,דנה
1. האם כאשר כתוב במרכיבים שיש שומן דקלים או שמן דקלים הכוונה היא תמיד שזה מיוצר מגלעיני דקלים? 2. לגבי שומן טראנס בשמנת צמחית שמכילה שומן צמחי מוקשה מגלעיני דקלים, כתוב על האריזה: פחות מ-0.5 גרם ל-100 גרם כלומר פחות מ-1.5 גרם ל-250 גרם שזה כל הקופסא, ואני אוכלת לבד קופסא שלמה, אחת לשלושה שבועות במשך 5 ימים עד שהעוגה או הפסטה נאכלת לגמרי. האם זה יותר מידי שומן טראנס לכמות שאני אוכלת ולמשך התקופה שציינתי והאם זה בכלל נכון שזה לא מזיק לבריאות כאשר המוצר מכיל פחות מ-0.5 גרם שומן טראנס ב-100 גרם מזון? 3. דברים נוספים שכתוב על האריזה: 20% שומן, סדר רישום המרכיבים: מים, שומן צמחי מוקשה מגלעיני דקלים, סוכר, גלוקוזה ועוד תוספות שעליהן אני לא שואלת. האם לפי סדר המרכיבים זה הגיוני שבמוצר יש פחות מ-0ץ5ץ גרם שומן טראנס ב-100 גרם מזון? תודה מראש
שלום גליה, מבלי להתייחס להבט הקלורי בכלל, כי זו לא השאלה, שמנת צמחית אינה נחשבת למזון בריאות כלל וכלל, ולא נעים לומר שעדיף שמנת רגילה. אם זה נובע מטעמי כשרות וממש אין ברירה, אז זה הרע במיעוטו, אבל הייתי מציעה לעבור למקורות מזון מזינים יותר כגון שמנים צמחיים טבעיים גם בפסטה וגם בעוגות. בברכה,דנה
דנה שלום וסליחה מראש אם כיוון המחשבה שלי פשטני מדי... אמש הייתי בחתונה ואכלתי ארוחה דשנה במיוחד. כמה שעות לאחר מכן עשיתי פעילות גופנית מאומצת. השאלה שלי היא האם העובדה שביצעתי את הפעילות הגופנית בסמוך לארוחה מעידה על כך ששרפתי יותר קלוריות מאשר הייתי שורפת אילו הייתי עושה את אותה הפעילות בזמן שגרה, וזאת כיוון שהגוף עדיין לא הספיק להפוך את הארוחה הדשנה לשומן.
שלום סיגי, למיטב ידיעתי בפיסיולוגיה של מאמץ התשובה היא לא, זה לא משנה באופן משמעותי או בכלל. בברכה,דנה
אני משתמש בבישול בקליפות לימון אורגני. מה יש בקליפת לימון שהגוף שלי צריך?
שלום ששון, אני מניחה שיש בו חלק מרכיביו הפנימיים כגון ויטמין C, אבל זה עובר פירוק בחום. בעיקר חומצות טעם וריח. בברכה,דנה
הבנתי שהקפאת דגים (בבית? או במפעל?) עלולה לפגוע בחלבון ובחומצות השומן שבדג. האם הכוונה היא שהדג מאבד מכמות החלבון ומכמות אומגה 3 ו-6 ? אם כן כמה פחות אומגה 3 ו- 6 וחלבון ישאר בדג לאחר הקפאתו הפשרתו ? ואם כך, אז יתכן שהערכים התזונתיים שרשומים על אריזת מוצרי הדגים הקפואים הם לדגים שלא איבדו מערכם התזונתי ואז זה לא מדויק?
שלום נילי, למיטב ידיעתי והבנתי ערכים אלו אינם נפגעים משמעותית. אמנם אכילת דג טרי הינה המומלצת ביותר בשל טריות המוצר וערכים תזונתים גבוהים יותר, אך אין משום כך להבין שאין לאכול דגים קפואים. בברכה,דנה
האם תכולת החלבונים וחומצות האומגה נשמרות בטונה וסלמון שנמכרים בקופסאות שימורים?
שלום נילי, חלבון, כן. חומצות שומן-באופן חלקי, איני יכולה לומר כמה. בברכה,דנה
האם יש בהם אותן כמויות של חומצות שומן אומגה 3 ו- 6 וכמויות שוות של חלבונים? (הם מאותה משפחה של הדגים הסלמוניים) ואותה כמות של שומן?
שלום נילי, בהרכב הכללי הם מאוד דומים (חלבון, שומן ואומגה 6 ). מבחינת אומגה 3, בסלמון יש יותר. בברכה,דנה
שלום רב , האם משנה איזה שעועית אוכלים? לבנה ,אדומה ,אזוקי,מאש ,מנומרת ,שחורה או העיקר שזו תהיה שעועית כלשהיא אני נוהגת לאכול שעועית יבשה לבנה,האם זה משנה? אשמח לקבל מענה אנה
שלום אנה, כמו כל דבר בחיים, ובעיקר במזון, רצוי לגוון. לכל אחת יתרונות שונים, לכן כדאי לצרוך מכולן. בברכה,דנה
שלום, יש לי חבר שאוכל כל יום את הבוץ של הקפה שחור ואני מעוניין לדעת האם זה בריא, או לא בריא? תודה זאב.
שלום זאב, איני יכולה לומר אם זה בריא או לא בריא, זה ככל הנראה לא מזיק. בברכה,דנה
בני צמחוני ודואג שהוא לא אוכל מספיק חלבונים לכן הוא אוכל 2-3 ביצים ביום,חלקם ללא חלמון .האם השומן הרווי בביצה מעלה את הדרישה היומית והאם זו אספקת חלבונים נאותה. הוא בן 21 שוקל כ75 .כמה אחוזי שומן רווי כצריכה יומית ,ממולצת. תודה
שלום רות, ראשית, 2-3 ביצים ביום, בהנחה שמדובר בביצים שלמות מהווה מנה חלבונית נאה. דווקא חלמון הביצה לא עשיר בשומן רווי אלא דווקא בכולסטרול. אם הוא צמחוני שאוכל גם מוצרי חלב ו/או דגים, אין בעיה בכלל. שומן רווי מגיע גם באופן חלקי מן הצומח, כך שחסר של זה או עודף הינו קלוש. בברכה,דנה
שלום, אני בן 60, ברקע יל"ד מאוזן, כולסטרול מאוזן (LDL 70), סוכר תקין גבולי (HBA1C 5.8, גלוקוז 99), עודף משקל. בבדיקות דם אחרונות רמות הטריגליצרידים עלו ל-240 (בעבר היו עד 150). בעבר קיבלתי כמה שנים בזופיבראט. כאשר הרופאה החליפה לי את פרבליפ בליטורבה היא אמרה להפסיק לקחת בזופיבראט. התוצאה 240 היא עם טיפול בליטורבה 40 מ"ג (כדור אחד פעם ביומיים). אני מקבל גם מיקרופירין 100 מ"ג ביום ואנלדקס 10 מ"ג, לפעמים סיאליס. האם אני יכול לקחת אומגה 3 ואם כן מהו המינון המומלץ לצורך הורדת טריגליצרידים? עד כמה זה יכול לעזור? סך הכל אני מקפיד לאכול בריא, נמנע לחלוטין ממתוק, לא שותה שתייה מתוקה, מיצים, לא אוכל יותר מפרי 1 ביום. כן אוכל יותר מדי פחמימות בערב ועל זה אעבוד. תודה רבה, ירון
שלום ירון, הרופאה החליפה לך סטטין אחד באחר. נכון שהשני לעיתים עוזר מעט בהורדת TG אך כמו שאתה רואה, לא באופן יעיל, ולכן עלה. יש לעיתים סיכון בלקחת את שתי התרופות יחד. אתה יכול לקחת אומגה 3 במינון של כ- 1-2 גר' ליממה.איני יכולה להעריך כמה זה יעזור, אבל שווה לנסות. לא ציינת האם אתה בעודף משקל, מה רמת הפעילות הגופנית וכמובן, נושא הפחמימות הכללי מצריך התייחסות גם כן. מציעה, לפנות במקביל גם לדיאטנית ולהמשיך לעקוב. בברכה,דנה
אני נוטל 1200iu ויטמין די. האם נטילתו עם כמוסה של 850 מ"ג אומגה3 מספקת סביבה מספיק שומנית להתמוססות מינון ויטמין d האמור ?
שלום משה, באופן עקרוני זה יכול לעזור, אבל יותר פשוט לקחת אחרי ארוחה רגילה. בברכה,דנה
שלום. התחלתי לקחת אספירין לדילול דם. שמעתי שאסור לאכול ירקות ירוקים. זה נכון?
שלום ג'סי, לא רלוונטי לנוטלי אספירין. רלוונטי באופן חלקי בלבד לנוטלי קומדין בלבד. בברכה,דנה
מה זה החומר הזה? והאם נכון שנמצא בצמחים שאנו אוכלים והאם נכון שזה רעיל ? באיזה צמחי מאכל זה נמצא? האם נמצא גם באלוורה? יש משקה אלוורה בבתי טבע - האם ראוי למאכל אדם/לשתיה?
שלום מלי, מדובר בחומר אורגאני. אין לי מדיע לגבי המקורות שלו פרט לצמח שנקרא ריבס. החומר הזה פעיל בתרופות לשלשולים, לטיפול בסרטן ונוגד מלריה. אני מניחה שבמינונים גבוהים יהיה רעיל ומשלשל. איני יודעת האם נמצא באלוורה. בברכה,דנה
שלום רציתי להיוועץ איתך בנוגע לשעועית לבנה יבשה אני נוהגת להשרות ואחר כך לקלף את הקליפה (מהסיבה שלא יהיו גזים) ומבשלת במרק, האם בכך אני מאבדת מערכם התזונתי? רינה
שלום רינה, באופן חלקי בוודאי שכן. בברכה,דנה
שלום האם ידוע על השפעה של פיטואסטרוגן ממקור סויה לבין צמיחה חריגה של מיומה יש לי מיומה 12 ס''מ ואני צורכת כוס סויה ביום לא יותר האם האסטרוגן מהסויה יכול להשפיע על צמיחת מיומה ידוע שמיומה צומחת בהשפעת אסטרוגן אשמח לתשובה
שלום יפעת, ידוע לי כי מיומות צומחות גם לנשים שאינן צורכות סויה כלל, כך שקשה לי להגדיר את הקשר וכן אין לי מידע מדעי בנושא. בברכה,דנה
שלום, האם ייתכן שבננה יכולה לעבור את ה136 קלוריות? ייתכן שבננה יכולה להגיע ל200 קלוריות? מהו הערך הקלורי הכי גבוה שיכול להיות בבננה? תודה רבה
שלום ליאנה, זה תלוי בגודל הבננה. בעיקרון בננה גדולה יכולה להיגע ל -100 קק"ל. ב- 100 גר' בננה יש כ 90 קק"ל. בברכה,דנה
האם מותר לאכול כמויות גדולות של כורכום בהריון?
שלום תמי, אין לי מידע בנושא. בברכה,דנה
קראתי שב-100 גרם קימל יש כמויות גדולות של סידן, מגנזיום ואשלגן ולכן אני מתענינת האם את אותם כמויות של מינרלים אני אקבל אם אכין לי חליטה מקימל ואשתה ללא אכילת הקימל? קראתי גם שלקימל מסוימת יש השפעות נרקוטיות אם אוכלים יותר מידי, אז איך אני צריכה להיזהר כלומר מאיזו כמות להגביל את הצריכה של קימל והאם ההשפעה היא גם כאשר שותים חליטת קימל? תודה.
שלום עידית, זרעים שלא נטחנים היטב תכולתם לא זמינה, גם בחליטה. אין י מידע לגבי יכולות ממכרות של קימל. בברכה,דנה
האם כוונתך שצריך ללעוס טוב ואז לבלוע? או לטחון במכשיר את זרעי הקימל? תודה
נער בן 18 המתכונן לתחרות בשבת (גודו) ולשם כך נדרש להוריד במשקל ואכן הוריד אך כעת מרגיש חלש פיזית והיתרון עלול להיות חסרון ,השאלה האם ניתן להתחזק מבלי לעלות במשקל בימים הקרובים ,תודה
שלום אריה, איני מומחית בנושא, ואיני יכולה להמליץ במסגרת פורום זה. בספורט תחרותי כדאי להיות מלווה בדיאטן שמבין בתחום הספורט. בברכה,דנה
שלום, הגובה שלי הוא 1.67 וכל החיים הייתי רזה ושקלתי בין 48 ל50. לפני כחודש התחילו אצלי כאבי בטן, תחושת נפיחות, חוסר תיאבון, שובע מהיר שבעקבותם ירדתי תוך שבועיים כ4.5 קילו, ובשבוע האחרון ירדתי עוד חצי קילו. למרות שאין לי כל כך תיאבון אני יודע שאני חייב לאכול ולעלות במשקל. התורים לדיאטנית נורא רחוקים ואני חייב להתחיל לעשות משהו עם זה. מה כדאי לעשות במקרה שלי? מה מומלץ לאכול? יש תוספי תזונה מומלצים (ניסיתי אנשור פלוס, אפשר לשלב אותו בתפריט איכשהו?)? חייב את עזרתך לפחות בהתחלה עד הפגישות עם הדיאטנית. תודה רבה!
שלום משה, ראשית, אתה זקוק לרופא ולא לדיאטנית. הבעיה כבר אינה מוגדרת חריפה אם היא נמשכת למעלה מחודש ויש לערוך בירור מקיף. איני יכולה להמליץ על תוסף מזון כזה או אחר מבלי להכיר את המטופל, זה כמו לבקש ייעוץ לתרופה מרופא שלא מכיר אותך. כמו שאמרתי, קודם רופא משפחה ובירור מקדים לירידה במשקל. כמו גם בדיקות דם מקיפות. בברכה,דנה
שלום, קודם כל תודה על התגובה, כמובן שהייתי אצל רופא משפחה ורופא גסטרו והם הפנו אותי להמון בדיקות שאני מבצע תוך כדי הניסיון להעלות במשקל (בדיקות דם, גסטרוסקופיה, אולטרסאונד). הוא זה שהפנה אותי גם לדיאטנית, פשוט התור שלי רק עוד חודש =/ אשמח אם בכל זאת תוכלי לתת לי טיפים קטנים שיכולים לעזור לי להעלות קצת במשקל בתקופה הקרובה בין אם זה מה כדאי לאכול ומתי וכמה.. תודה,
אם בביצים יש לציטין ולציטין מוריד כולסטרול אז איך זה שביצים מעלים את הכולסטרול עד מאוד?
שלום שולה, שמחה להפתיעך, ביצים לא מעלות כולסטרול (כאשר נאכלות במידה סבירה, כמובן)-כבר הוכח מחקרית לפני שנים רבות. זה לא הלציטין, פשוט ההתייחסות למזון ולכוסטרול עברה שינוי משמעותי בשנים האחרונות, ולצערי אנשים עדיין שבויים במיתוסים ועובדות לא נכונות. בברכה,דנה
אדם שעבר התקף לב בגלל שהיה לו כולסטרול גבוה מאוד יכול לאכול ביצה בכל יום ולהיות רגוע שהכולסטרול לא יעלה בגלל הביצה היומית? או שתשובתך מתייחסת לאדם עם בריא ועם כולסטרול מתון ? האם לציטין בגרגרים שנמכר בבתי טבע עשוי להשפיע לטובה על איזון הכולסטרול? תודה רבה !!!
האם תבשיל עוף ברוטב קולה רצוי או לא רצוי באפיה? אני שואלת את זה בהקשר של מזון שמתפרק ולא מתפרק בחום. לפני הרבה שנים שמעתי באחת ההרצאות שיש מזון שמתפרק ולא מתפרק בחום ואז לא כל כך הבנתי את הנושא. בהרצאה ניתן לדוגמא המשקה קולה ולא הבנתי עד היום האם הוא מתפרק בחום או לא והאם פוגע בבריאות או לא ומה משתי האפשרויות פוגע. שאלתי בערך לפני שבוע שאלה דומה ועכשיו נזכרתי למה התכוונתי ומה הדוגמא שנתנו בהרצאה אז אני מייחסת את אותה השאלה לקולה (בקבוק שתיה) וככה שאלתי יותר ברורה וממוקדת. תודה מראש
שלום רונה, לא כל כך יודעת איך לענות לזה. אין ממש בדיקה או מחקר בנושא, ואף אחד לא יודע מה קורה לקולה באפיה. את רוצה לתת לעוף טעם מתקתק קרמלי, שימי רוטב דבש ושום עם מעט חרדל-האפקט יהיה זהה. בברכה,דנה
עברתי מעקף קיבה לפני שנתיים,מידי פעם יש לי שלשולים,אך אני לא מוטרדת מהם במיוחד. בעוד יומיים אני מתחילה טיפול כימותרפי בעקבות סרטן שד שהתגלה לאחרונה והיום שלשלתי לא מעט.מה לעשות?תודה רבה!
שלום אורלי, אין ממש קשר בין השניים. הטיפול הכימותרפי ייתכן ויגרום למעט בחילות, למרות שתקבלי טיפול נגד זה. הטיפול נגד בחילות והקאות לרוב גורם לעצירות, כך שלא רואה בעיה עם השלשולים. הטיפול עצמו לא דורש תזונה מיוחדת ולכן המשיכי כרגיל כפי שנהגת עד כה. במידה וישנה החמרה, פני לדיאטנית במכון האונקולוגי. בברכה,דנה
שלום, רציתי לשאול האם יש בעיה ללעוס/למצוץ את התבלין ציפורן(לא טחון) על בסיס קבוע? נתקלתי בזה כתרופת סבתא נגד אפטות בפה אך נוכחתי לדעת שיש הטוענים שהן גם משפרות את הריח בפה ויש הטוענים שזה גם אנטי מיקרוביאלי, אנטי אלרגני, מעורר מיצי עיכול, אפיטייזר,מכייח מרגיע ועוד כיד הדמיון הטובה :) אשמח גם להתייחסות האם יש אמת בדברים אלו אך שאלתי עיקרית האם מה שכתבתי למעלה(שאדע שאם זה לא מועיל זה לפחות לא מזיק). תודה מראש!
שלום אלי, לא תחום התמחותי- אין לי מידע מחקרי בנושא. בברכה,דנה
ג.נ. מכון בינ"ל לחקר סרטן טוען שיש הוכחות מסוימות לכך שגבינה היא גורם לסרטן המעי, וכמו כן שצריכה גבוהה של חלב ומוצריו היא גורם לסרטן ערמונית.אבקש התייחסותך. בברכה, אליעזר
שלום אלי, ישנן מדינות שלמות בעולם כגון סין ויפן בהן אכילת מוצרי חלב נחשבת לדלה בעולם ואחוזי סרטן גבוהים מאוד יחד עם מחלות כליה רבות, וההסבר אינו טמון בגבינות. קשה להפריד מחקרית בין סוגי מזונות הושפעתם על התפתחות מחלות, כי קשה לבודד גורמים. מה שקורה במעבדה ו/או על עכברים לרוב לא תקף בבני אדם. נכון שצריכת שומן מן החי ובשרים מעובדים נמצאה קשורה לעליה בתחלואה של סרטן ומחלות לב, אך לרוב אנשים אלו צרכני מזון לא מזין באופן כללי, לא פעילים מבחינה גופנית ונוטים יותר לעשן ומודעות בריאותית כללית ירודה. ארגוני בריאות עולמיים כגון WHO וגם מכוני סרטן וארגוני סרטן בעולם לא יצאו עם המלצה להמנע ממוצרי חלב באופן גורף. בברכה,דנה
ג.נ. האם שכיחות מחלות סרטן וכליות בסין וביפן עולה על זו שבישראל? והאם שכיחות כלל המחלות הרציניות (כולל קרדיו-וסקולריות וסכרת)בהן עולה על זה שבישראל? אשר להעדר המלצות ארגוני בריאות להימנע ממוצרי חלב, דומני שאין להתעלם מהעובדה הנוספת שרובם גם נמנעים מלהמליץ על צריכת המוצרים הללו - זאת בניגוד למזונות אחרים עליהם הם כן ממליצים. נכון? אלי
ד.נ. למרות דברייך, האם ניתן להתעלם מהמידע המפורסם שתוחלת החיים של היפנים עולה אפילו על זו של הישראלים? כמו כן, הידעת שמי שממליץ להימנע ממוצרי חלב הם "עמיתייך" באתר זה -שני הפורומים של רפואה סינית? רוביק
שלום ידוע לי שאוכל שהוצא מהמקרר לא טוב לחממו מיידית במיקרו גל/תנור/גז אחרי שהוצא מהמקרר. שאלתי כמה זמן המתנה צריך עד שניתן לחמם? תודה למשיבים חזי
שלום חזי, אין מניעה כזו בכלל, אז זה ממש לא משנה. בברכה,דנה
שלום האם יש ביין אדום חומר משתן? האם הוא גורם להשתנה למעט הנוזל שבו?
שלום איתן, כן, קוראים לזה אלכוהול, וזה קיים בכל משקה אלכוהולי, ולכן כששותים משתינים יותר לרוב, בגלל שאלכוהול ברמות גבוהות מדכא הורמון שנקרא ADH , שהוא כאשר אובד מונע הפרשת מים בשתן. אז כשהוא מדוכא משתינים יותר ולכן בשכרות יש סיכון להתייבשות והנגאובר שאנו מרגישים ביום למחרת. בברכה,דנה
שלום, כמה זמן כעבור תחילת שינוי תזונתי מומלץ לעשות בדיקת דם ע"מ לבדוק האם קיים שיפור בערכי הכולסטרול? תודה!
שלום טלי, לפחות חודשיים. בברכה,דנה
היי דנה, האם פרי מסוים שהוא מתוק יותר מפרי זהה לו מכיל יותר סוכר ועקב כך יותר קק"ל? כוונתי היא, למשל, האם תפוח מסוים שהוא מתוק בטעמו מכיל יותר קק"ל מתפוח אחר, שטעמו חמוץ יותר? האם שזיף בשל מאוד שטעמו מתוק מכיל יותר קק"ל משזיף בוסר שטעמו חמוץ?
שלום שגית, באופן עקרוני לא. יכול להיות הבדל בין בשל לבוסר, אבל בסוגים אם חמוץ יותר, ממש אין הבדל. בברכה,דנה
נכדי בן 4 וארבעה חודשים אוכל רק אורז,שניצל מוכן קנוי,וחטיף דובונים ב ל ב ד.בבדיקת דם שנעשתה לו לפני כשבועיים התברר שייש לו חוסר בויטמין D וחוסר נוראי בברזל-רמת הפריטין בדמו 14 בלבד.ויטמין D בטיפות מצליחים לתת לו במי השתיה,והוא לא מרגיש,אבל סירופ ברזל בשום אופן הוא לא מוכן,משתולל ויורק.כל המשפחה מאוד מודאגת מזה,כי נאמר לנו שאין דרך לתת לו,אלא רק בסירופ.אולי אפשר להשיג ויטמין ברזל בטיפות מרוכזות,כמו ויטמיןD,או אפילו בזריקה, העיקר שהילד ייתחזק.אגב רמת הגלוקוז בדמו יצאה גבוה 116,ולכן הוא אמור לעבור בדיקת דם נוספת בימים אלו.
ציפי שלום! במצב כ"כ נמוך של הברזל, חייבים תיקון תרופתי. לי נראה נכון להתייעץ עם רופא ילדים. ידוע לי על אפשרות של מתן עירוי אך זוהי החלטה רפואית. בתפריט כ"כ מצומצם, יש להניח שקיימים עוד מחסורים תזונתיים. שווה לנסות מולטיויטמין לילדים (יש מגוון רחב של סוגים - אולי יסכים דובוני גומי או מטבעות שוקולד). בברכה, נועה
שלום דנה מה זה הממתיק פלטינוז והאם הוא 'בריא',כמו הסוכרלוז? תודה אברי
שלום אברי, איזומלטולוז (Isomaltulose)- ידוע גם בשם המסחרי פלטינוז (Palatinose), הינו דו סוכר המורכב מפרוקטוז וגלוקוז. הסוכר מופק מסלק סוכר . המבנה הייחודי של פלטינוז מכיל קשרים קשים יותר לפירוק אנזימטי.מכיוון שהוא מתפרק לאט יותר מסוכר לבן , הוא מעניק אנרגיה זמינה ומתמשכת.בשל כך, הוא דוחה תחושת רעב. הוא מספק ערך קלורי זהה לסוכר רגיל של 4 קק"ל/גר'. הינו ידידותי יותר לשיניים . משתמשים בו למשקאות רבים, מוצרי חלב וחטיפי אנרגיה. בברכה,דנה
שלום, רציתי לדעת מה החוקים בבחירת הגבינה הבריאה ביותר, כלומר כשאני באה לקנות גבינה למה כדאי לשים לב? לדוגמא, ככל שיש פחות שומן רווי? מה מבחינת שאר השומנים, חד בלתי רווי/ רב בלתי רווי, מה כדאי שיהיה הרבה ומה מעט? ככל שיש פחות נתרן, מה נחשב מעט? אני יודעת שכדאי שיהיה כמה שיותר סידן מי הגבינה המומלצת ביותר ואיך נחשבות הגבינות הבאות- מוצרלה, ריקוטה, צפתית פרמז'ן או אחרות? (אני יודעת שבטח יש הבדלים בין חברות שונות אבל אם אפשר באופן כללי) תודה רבה!
שלום מורן, אין חוקים ברורים ומסויימים- כי עניין הטעם הינו בעל תפקיד חשוב. בכל מקרה, רצוי להסתכל על רשימת הרכיבים, ככל שהרשימה קצרה יותר וברורה יותר, כך הגבינה פחות מעובדת. מבחינת הרכב תזונתי: גבינות 5% נחשבות סבירות בהחלט ואפשר גם יותר, תלוי בהרכב. רצוי לבחור דלות נתרן יחסית. דל נתרן מוגדר פחות מ- 10 מ"ג נתרן ל- 100 גר' מוצר. אין הרבה גבינות כאלו, לכן פשרה כל 250 הינה סבירה בהחלט, אבל בהחלט אפשר יותר. מבחינת סידן, גבינות צהובות וריקוטה נחשבות לעשירות מאוד, אך גם מוצרי חלב ניגר. מכל הגבינות- ריקוטה נחשבת מבחינתי למומלצת ביותר. בברכה,דנה
ג.נ. האם גבינות אינן תורמות להתפתחות סרטן, לפי מחקרים שפורסמו? בברכה, אלעד
שלום בתי בת 9 חודשים בגיל חודשיים נתתי לבתי מטרנה חלבית ויצא לה פריחה אז הרופא אמרה לא לתת לה יותר עד לבדיקת דם לחלב ,אז התחלנו לתת לה נאוקט עד ל9 חודשים ארחי שעשינו בדיקת דם 5/6/2013 לחלב התוצאה היתה שאין לנו אלרגיה לחלב אז התחלנו לתת לה מוצרי חלב ועברנו למטרנה חלבית כמה ימים היה בסדר וב12/6/2013 לפני שינה נתתי לה בקבוק מטרנה ובלילה היא התחילה להקיא את כל מה שהיא אכלה ואז היא מרגישה בסדר .בבוקר כהיא התעוררה נתתי לה עוד הפעם בקבוק מטרנה לפני היציאה וכשה נסענו לכיוון אילת ברכב היא התחילה להקיא ואז נרדמה והכל בסדר בדרך ערנו אכלנו צהוריים שמנת יוגורט לחם הכל בסדר יגענו למלון היא אכלה אוכל רגיל פירות שתתה מים הכל בסדר מתנהגת בסדר מרגישה בסדר .ובזמן שהיא היתה צריכה ללכת לישון היא עשתה מקלחת ואז בקבוק מטרנה ובלילה היא היתחילה עוד הפעם להקיא הכל עד שלא היקיאה את כל המטרנה שהיא אכלה וזהו היא נרדמה אני לא יודעת מה יכול להיות ויש לה גזים
ליזה שלום! אלרגיה לחלבון חלב חולפת בדרך כלל סביב גיל שנה. נהוג לבצע חשיפה מבוקרת בבית חולים כדי לקבוע אם חלפה. אני מציעה לכם לחזור לשימוש בנאוקייט ולקבוע שוב תור לרופא. ייתכן והאלרגיה טרם חלפה. בברכה, נועה
הבת שלי בת 19 בשנת השרות השניה. גובהה 1.72 , היא תמיד היתה רזה, בתחילת שנה משקלה היה 59. במשך השנה היא ירדה 7 ק"ג היא שוקלת היום 51.8. אני מאוד מודאגת, מה אפשר לעשות?
שלום גלי, לבקש הפניה לדיאטנית לייעוץ וכן לבצע בדיקות דם מקיפות, כולל ספירה מלאה, ביוכימיה מלאה ותפקודי בלוטת התריס. בברכה,דנה