פורום תזונה קלינית

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - תזונה קלינית - שיבא תל-השומר
15175 הודעות
14864 תשובות מומחה
11/03/2013 | 08:54 | מאת: פזית

אני קונה לפעמים בסופר אגוזי מלך בשקית, קלופים וחצויים. האם יש בהם עדיין את היתרונות התזונתיים של אגוזי מלך או שבגלל שהם קלופים וחצויים וחשופים לאור (לא לאויר כי השקית אטומה) הכל מתחמצן?

11/03/2013 | 14:11 | מאת:

שלום פזית, זה לא ממש כמו לאכול טרי, יחד עם זאת עדיין מזין. בברכה,דנה

09/03/2013 | 18:02 | מאת: hi

היי, אני בת 30 עם הסטוריה של הפרעת אכילה. כל הזמן חוששת לאכול בגללל חשש להיות שמנה ולכן מזה שנים המשקל שלי יורד ועולה ויוד ועולה, פעם בתת משקל, פעם יציב וחוזר חלילה. כיום אני במצב של משקל נמוך אך גם זה אחרי שעליתי מעט במשקל כי הייתיח הרבה יותר רזה. הוסת חזרה לאחרונה וידוע שבזמן ווסת יש תחושת נפיחות, כבדות והצטברות נוזלים. כל זה גורם לי לתחושה שאני מאוד שמנה וזה מעסיק אותי כל היום ומתסכל נורא וגורם לי שוב לצמצם בכמות האוכל. מה תוכלי לומר לי כדי להרגיע אותי ואייך אוכל "לסדר" את הראש? נמאס לי כבר וקשה לי נורא. תודה

10/03/2013 | 10:46 | מאת:

שלום, מצבים כמו שלך דורשים טיפול אינטנסיבי משולב במרפאה להפרעות אכילה. ניכר כי הבעיה עדיין קיימת, ולו בדרגה מוחתת מבעבר. לצערי, אין לי את הכלים כמו גם המקום לייעץ לך במסגרת פורום זה. בברכה,דנה

08/03/2013 | 21:27 | מאת: רוני

כל יומיים אני קונה כ 250 ג ואוכל אותם במיוחד כשאני מול המחשב לפעמים אוכל 300 ג כשאני מול המחשב ! האם זה מסוכן! לציין כי אני נשא HIV !

שלום רוני, מסוכן- לא, בריא- גם לא. מעבר לעובדה שלרוב מדובר בכמות קלוריות, שמן ומלח גבוהה. בהנחה שאתה מטופל תרופתית לנשאות, ידוע כי חלק גדול מהתרופות תורם להשמנה, שינויים במטבוליזם של שומנים ופחמימות, ולכן כדי להפחית, אפילו אם משקלך תקין. כמו כן אולי כדאי לנסות לשנות במקביל ללא קלויים. בברכה,דנה

10/03/2013 | 18:39 | מאת: רוני

אני 178 ס"מ משקל 68 ! אני כן מקבל טיפול ל HIV אני מהיום מתחיל להפחית מקמות השקדים ! גם עובר לשקגים לא קלויים ! תודה

08/03/2013 | 16:37 | מאת: נלי

אני לא יודעת כמה קלוריות אני שורפת במנוחה(חילוף חומרים בסיסי, BMR) ואני לא יכולה לעשות בדיקה. האם להסתמך על מחשבוני האינטרנט שכתוב בהם שאני שורפת 1350 קלוריות במנוחה?(חילוף חומרים בסיסי). תודה רבה

08/03/2013 | 23:14 | מאת:

שלום נלי, זה ממוצע של האוכלוסיה, אך רחוק מלהיות מדוייק. בברכה,דנה

07/03/2013 | 08:16 | מאת: רחל

שלום אני נוטל שנים קרסטור וגם אספירין וסובל מכאבי רגליים, כמו כן אני סובל מסכרת סוג 2 ונוטל מטפורמין. האם ניתן להשתמש ב Q10 על מנת להקל על הכאבים? בתודה מראש

07/03/2013 | 11:45 | מאת:

שלום רחל, אין מניעה מלנסות. בברכה,דנה

06/03/2013 | 20:35 | מאת: אלי

שלום, שמעתי שתה ירוק בריא לפי כל מיני מחקרים לכל מיני דברים(נגד מחלות לב,סרטן,מרגיע וכו').רציתי לשאול האם גם תה רגיל(האם הוא מכנה תה שחור?) בריא ורק צריך לצרוך במידה בגלל הקפאין?אם כן כמה כוסות בערך מומלץ ביום? כמו כן רציתי לשאול האם יש בעיה להשתמש באותו שקיק כמה פעמים עד שהוא לא מוציא צבע או שאפשר לעשות זאת בלי בעיה? תודה!

06/03/2013 | 22:13 | מאת:

שלום אלי, לתה שחור אין תכונות דומות לתה ירוק בגלל תהליך העיבוד, ועל כן לא ניתן להשוות ביניהם. מומלץ לשתות תה במידה, 3-4 כוסות ביום זה סביר. אין משמעות לשימוש מספר פעמים בשקית.שימוש נכון בתה הוא בעלים עצמם ולא בשקיות. בברכה,דנה

08/03/2013 | 15:32 | מאת: אלי

למה צריך להשתמש בעלים עצמם והיכן ניתן להשיג? האם לתמציות השקיקים הנמכרים בחנויות הרגילות אין ערך בריאותי?

06/03/2013 | 16:04 | מאת: זרעי שומר

כמה קל יש ב 100 גרם זרעי שומר? כמה בכפית אחת? תודה

06/03/2013 | 22:17 | מאת:

שלום , ב- 100 גר' יש כ- 350 קק"ל. בכפית- 7 קק"ל. בברכה,דנה

06/03/2013 | 15:11 | מאת: עוד שאלה

שכחתי לשאול מקודם משהו בעניין השעועית הירוקה. אני אוכלת שעועית ירוקה של סנפרוסט- מחממת במיקרו ואוכלת. האם לשעועית זאת יש ערכים תזונתיים או שזה שזה סנפרוסט כבר איבד מהיתרונות הבריאותיים שלו? אם יד עדיין- אז אילו ויטמינים ומינרלים שעועית זו מכילה? תודה.

06/03/2013 | 22:18 | מאת:

שלום, בוודאי שיש ערכים תזונתיים, אך איני יכולה לומר בוודאות מה נשאר וכמה. ויטמין C בוודאות מתפרק כמעט במלואו. יש חומצה פולית, מגנזיום, אשלגן וזרחן. בברכה,דנה

06/03/2013 | 15:08 | מאת: עצה

שלום לך, אני יודעת כמה שסיבים תזונתיים הינם בריאים מאוד לגוף, למערכת העיכול ובכלל. אני יודעת שרצוי גם לשלבם בדיאטה כי הם דלי קלוריות אך אני חוששת לאחרונה לאכול כמות נכבדת/מספקת של סיבים כי אני חוששת שאם אוכל הרבה סיבים אז אגרום להרחבת הקיבה ואז אם אני בתהליך של ירידה במשקל ואימוץ הרגלי אכילה אחרים, אז מה עשיתי? מצד אחד אני אוכלת הרבה אוכל שמכיל מעט קלוריות אך מצד שני אני מגדילה את נפח הקיבה. נוצר מצב שבגלל חשש זה אני ממעיטה בסיבים תזונתיים ואוכלת ביום מקסימום- גמבה אחת , שעועית ירוקה קצת ואולי עוד איזה עגבניה אחת או שניים. לא מדובר בכמות מספקת של סיבים אך החשש שלי גדול מאוד. מה את אומרת?

06/03/2013 | 22:20 | מאת:

שלו, פשוט מאוד- התיאוריה שלך לא נכונה ואין שום הרחבת קיבה. זה לא מרחיב קיבה אלא מאט התרוקנות קיבה ובכך גורם לתחושת שובע מוקדמת, כך שזה רק יעזור לירידה במשקל. בברכה,דנה

06/03/2013 | 15:01 | מאת: שלום

הי שוב, אם הפקטין (הלבן שבין הפרי לקליפה) זה אכן רק סיבים תזונתיים שלא מתעקלים ולכן אמרת שלא מכילים קלוריות אז מה עם העובדה שהסיב הזה מתוק? אני אוכלת את הלבן של התפוז וזה ממש מתוק לי ולכן חוששת שזה פחממתי. תודה.

06/03/2013 | 22:21 | מאת:

שלום, זה לא, קבל זאת כעובדה והמתיקות נובעת מהמגע עם הפרי. הערכים הקלורים, אם יש זניחים. בברכה,דנה

05/03/2013 | 17:06 | מאת: אלון

האם חוסר באבץ וברזל משפיע על צמיחת שיער?ואם כן האם כדאי לעשות בדיקות לצורך טיפול בבעיה? חשוב לי לציין אני מרגיש טיפה דלילות למרות שיש לי הרבה שיער אבל אני רוצה להקדים תרופה למכה.

05/03/2013 | 22:54 | מאת:

שלום אלון, בהחלט כן. אפשר לבדוק ברזל. בברכה,דנה

05/03/2013 | 16:48 | מאת: פקטין

הי, ענית לי באחת השאלות ששאלתי אותך על הלבן שבקליפת התפוזים- זה שנמצא בין הפרי לקליפה. אמרת לי שזה סיב שמכיל פקטין. קראתי שסיב הזה עשיר במשקעים עשירים בגלקטוזה ושאחד המרכיבים שלו הם סוכרים ניטרלים. האם זה אומר שהוא מעט פחממתי? אני שואלת כי אני בתהליך של ירידה במשקל וחוששת לצרוך אותו הרבה מחשש להשמנה. תודה.

05/03/2013 | 22:55 | מאת:

שלום , סיבים אלו לא מתעכלים וחסרי תרומה קלורית משמעותית. בברכה,דנה

05/03/2013 | 16:34 | מאת: אלכס

שלום רב. שמי אלכס אני בן 24. לפני כשבועיים שברתי 4 מסרקים בכף היד. לאחרונה נותחתי ואני בתהליכי אחלמה. השאלה שלי היא האם יש תזונה מסויימת המעודדת זירוז של איחוי העצמות? איזה תזונה מומלץ לצרוך ואיזו להימנע? תודה מראש.

05/03/2013 | 22:57 | מאת:

שלום אלכס, רצוי להקפיד על תזונה עשירה בחלבון (ביצה, קטניות, מוצרי חלב, בשר, עוף, דגים) הקפד על סידן בתפריט (מוצרי חלב, טחינה) וכן לשקול תוסף ויטמין d/ בברכה,דנה

ספציפית לבן הזוג שלי, בחור בריא גבוה מאוד במשקל תקין בן 28. התזונה די זוועתית, בעיקר הרבה בשר אדום, נקניקים, חמאה, חטיפים ולחם לבן. אני מנסה לשנות לו את התזונה לאט לאט (הוא ביקש), אבל הוא לא אוהב כמעט שום דבר שנחשב בריא. מה שהוא כן מוכן לאכול אנחנו מכינים לו כמעט כל יום: 2 עגבניות, פלפל, חצי רימון וכמה תותים. זה מספיק או שצריך לנסות להגדיל את הכמות ו/או המגוון? הוא מוכן לנסות הכל אבל לא טעים לו, אז אני לא רואה איך ייעוץ תזונתי אישי יכול לעזור.

שלום פזית, בשלב ראשון זה יותר טוב מאפס. אני מניחה שברגע שיחשף ויאהב אותם ילמד להפתח לפירות וירקות נוספים. בברכה,דנה

04/03/2013 | 16:36 | מאת: א.א

מה ידוע לכן על תוסף הסידן של חברת פוהו? האם סידן המופק מאצות יעיל יותר או מזיק פחות מהתוספים הנפוצים?

05/03/2013 | 22:59 | מאת:

שלום, אין לי מידע בנושא. התייעץ אם רוקח. בברכה,דנה

04/03/2013 | 12:25 | מאת: שי

מה לאכול ליציאות רכות וכאבי טחורים

04/03/2013 | 15:55 | מאת:

שלום שי, דיאטה עשירה בסיבים תזונתיים: ירקות, פירות, דגנים מלאים, שתיה מרובה- כ- 2 ליטר מים ופעילות גופנית. בברכה,דנה

04/03/2013 | 11:46 | מאת: puli

שלום, ילד בן שנתיים - אחוזון 25, בררן,אוכל כמויות קטנות, מאז שנכנס לגן חולה לפעמים ובתקופות אלה יורד במשקל. האם אפשר לתת לו בין הארוחות פדיאשור נוזלי? חשבתי להכין ארטיקים מפדיאשור, להקפיא ולתת לו. אשמח לדעתך. תודה רבה

10/03/2013 | 15:25 | מאת:

פולי שלום, אני מציעה שתפנה קודם כל לדיאטן להערכה- לבדוק את עקומת הגדילה, לבדוק את התפריט האישי, לברר האם יש מחסור ברכיב תזונה ספציפי ולהשלים בהתאם למצב האישי ולהעדפותיו של הילד. לדעתי לפני שפונים להשלמה תזונתית על ידי תכשיר הזנה כדאי לנסות ולמצות את כל האופציות באוכל. תארת ילד בררן, ושווה לעבוד איתו כבר מגיל צעיר על הרגלי אכילה וגיוון באכילה. רוב הילדים יורדים קצת במשקל כשהם נכנסים לגן וחולים. בדר"כ הם מסתדרים ועולים בחזרה את כל המשקל. בעקרון אין מניעה לתת לילד פדיאשור. יתכן כי בסוף הוא יקבל אותו בכל מקרה. אני מאמינה שכדאי לנסות ולמצות קודם כל את האופציות באוכל הביתי, ושכדאי לעבוד על הרגלי אכילה. שיהיה בהצלחה, מיכל

04/03/2013 | 08:53 | מאת: מאשה

שלום, רציתי לשאול האם אתן יודעות מהו ריכוז הגלוקוז בבננה רקובה? או בננה שהיא מאוד בשלה? ואם אין ריכוז כלשהו של גלוקוז אז של פרוקטוז, אם קיים בכלל.

שלום מאשה, לא הבנתי את השאלה- ריקבון הבננה לא משנה את הרכב הסוכרים שלה באופן משמעותי. בברכה,דנה

04/03/2013 | 17:51 | מאת: מאשה

ריקבון הבננה אמור לשנות את הרכב הסוכר .. העמילן מתפרק לחד סוכרים, לא ? השאלה שלי היא מה הריכוז של הגלוקוז או הפרוקטוז בבננה מאוד בשלה/רקובה?

04/03/2013 | 08:51 | מאת: שלומי

שלום אבי חולה סרטן קיבה גרורתי, מאושפז מזה שבוע וחצי ולא אכל שבוע הוא הפסיק להקיא לאכל חיבור לזונדה. היום סגרו את הזונדה וביקשו שהוא ינסה לאכול מה מומלץ/אפשרי לנסות לתת לו לאכול כהתחלה ?

04/03/2013 | 15:58 | מאת:

שלום שלומי, מומלץ להחחיל עם דיאטה נוזלית צלולה - מים. מיץ פירות מסונן, תה ומרק צח למשך יממה. עם זה עובר בקלות ואין הקאות ניתן הלתקדם לנוזלית סמיכה יותר- דייסה, לבן, רסק תפוחים ומשם להתקדם הלאה בהמלצת רופא ודיאטנית. ניתן לשלב מזון רפואי בהמלצתם והכי חשוב לגימות קטנות בכל פעם- לא להעמיס. בברכה,דנה

04/03/2013 | 08:46 | מאת: אשמח לתשובה מדעית

שלום, כאשר אני יורק והרוק מתייבש נשאר אבקה לבנה. מה זה?

04/03/2013 | 15:59 | מאת:

שלום, שאריות של תאים מתים מחלל הפה, כולל תאי אפיתל, חיידקים ועוד. בברכה,דנה

03/03/2013 | 18:18 | מאת: שלומי

שלום אבי חולה סרטן קיבה גרורתי, מאושפז מזה שבוע וחצי ולא אכל שבוע הוא הפסיק להקיא לאכל חיבור לזונדה. היום סגרו את הזונדה וביקשו שהוא ינסה לאכול מה מומלץ/אפשרי לנסות לתת לו לאכול כהתחלה ?

03/03/2013 | 19:27 | מאת:

שלום שלומי, ראשית, יש לבקש שתגיע דיאטנית להדריכו. הייתי מנסה ביממה הראשונה רק נוזלים תלולים בלבד- מים, מעט מיץ מסונן, תה ומרק צח, לראות שעוברים נוזלים והוא לא ממשיך להקיא. אח"כ יש להתקדם לפי הוראת רופא/דיאטנית ולפי סבילות. בברכה,דנה

03/03/2013 | 17:11 | מאת: יוסי

שלום, בשנתיים האחרונות אני מקפיד לאכול אגוזי מלך, בהמלצת התזונאית. לפני כחצי שנה מצאו אצלי תסמונת בארט ואני שותה קבוע לנסופרזול. נתקלתי ברשת בטענה שלאגוזי מלך יש אפקט חומצי גבוה. האם כדאי להפסיק לאכול אותם ולעבור לסוג אגוזים אחר? תודה מראש.

03/03/2013 | 19:29 | מאת:

שלום יוסי, לא מכירה כזה אפקט.אכילה במינון סביר של 3-4 אגוזים ליממה לא אמורה לשנות דבר מבחינת חומציות. בברכה,דנה

02/03/2013 | 17:43 | מאת: אפרת

שלום, בבדיקות דם הכל יצא תקין למעט פריטין נמוך - 8 יש לציין שערכי הברזל, המוגלובין, ח.פולית ו B 12 תקינים מה יכולה להיות הסיבה והאם יש צורך בנטילת ברזל? תודה רבה

03/03/2013 | 11:43 | מאת:

שלום אפרת, לרוב חסר יחסי בברזל מיא לפריטין נמוך-מאגרים נמוכים. בעיקרון יש מקום לקחת ברזל אך יש להתייעץ עם רופא המשפחה. בברכה,דנה

02/03/2013 | 11:57 | מאת: נועם

שלום דנה כאשר הייתי סטודנט עבדתי כשוטף כלים במסעדת יוקרה, העלו את משכורתי , בגלל חריצות וזריזות בעבודה,יחד עם זאת, ידוע לי ,בוודאות, שהלעטתי את הסועדים בכמויות עצומות של חומרי ניכוי כלים ולכבוד פסח...מה מדת הנזק שיכולים לגרום לנו שאריות הדטרגנטים שאנו בטח אוכלים? תודה נועם

שלום נועם, אם שוטפים טוב, לא צריכה להיות בעיה. איני יודעת מה קורה בנזק מצטבר.רוב האנשים מרגישים את הטעם שלהם ומפסיקים לאכול. בברכה,דנה

01/03/2013 | 22:19 | מאת: רוביק

ערב טוב, מהו שיעור הספיגה של הוויטמינים והמינרלים השונים הנמצאים בתרד (מבושל)? אילו כמויות מהם נספגות ולכן אפקטיביות? בברכה, רוביק

02/03/2013 | 11:24 | מאת:

שלום רוביק, אין לי תשובה מדעית לשאלתך, לא נבדק למיטב ידיעתי. בברכה,דנה

01/03/2013 | 21:48 | מאת: שלום

שלום אני בת 30 בריאה אך לפעמים סובלת מנפיחות בבטן, עצירות, גזים.... כל בעיות המעיים הלא נעימות והשכיחות. שמעתי על שטיפת המעי הגס המכונה קולון הידרתרפיה ורציתי לשאול מס שאלות- 1- האם הניקוי הזה מסוכן או שאין בו חשש? 2- האם הוא אכן יעיל כמו שאומרים וטוב לבריאות? אם כן מדוע לא קים כחלק מטיפול שנותנות קופות החולים ואם רוצים לעבור ניקוי כזה אז רק דרך פרטי? 3- האם יש חשש שהמעיים יהיו עצלניות אחר כך ולא יתפקדו לבד? 4- האם שטיפת המעי הגס עלולה לפגוע בכמות החידקים הטובה במעי וכמו שהחידקים הרעים נשטפים ככה גם הטובים? אשמח בבקשה אם תענה על כל שאלה בנפרד כדי שאבין טוב יותר. תודה רבה מראש

02/03/2013 | 11:40 | מאת:

שלום, זה אינו תחום ההתמחות שלי ואין לי מידע לגבי בטיחות הבדיקה. מציעה שתפני לפורום גסטרו. בברכה,דנה

01/03/2013 | 18:02 | מאת: אלי

שלום האם בביצה קשה , בבשר צלוי היטב גבינה מותכת ,חלב רתוח וכיו"ב , חלבונים כמו הורמונים ןנוגדנים , מאבדים את יכולתם היחודית להשפיע על האדם האוכל אותם .

03/03/2013 | 11:56 | מאת:

שלום אלי, החלבונים בהחלט מאבדים מתפקודם, הורמונים חלבוניים מתפרקים, כמו גם מרכיבים רבים אחרים. החלבון עצמו נפגע תפקודית אך לא איכותית, פרט למקרה של בשר כאשר בצלייתו נוצרים חומרים מסרטנים. לא כל ההורמונים הינם חלבונים, לכן לא כולם נהרסים. בברכה,דנה

01/03/2013 | 10:40 | מאת: נחום ברנע

שלום. אני סובל מפיסורה, ולכן מקפיד על תזונה עתירת סיבים ושתיה מרובה. הבעיה היא שלמרות התזונה הזאת היציאה שלי (בבוקר) מתחילה בגוש מוצק וקשה ורק אחריו היציאה שלי רכה, ומהירה. הגוש הקשה גורם לי לכאבים ולדמם. איך אפשר למנוע את הגוש הזה? תודה.

03/03/2013 | 11:52 | מאת:

שלום, לצערי במצבים כאלו אם ועד לניתוח או לסגירה ספונטנית של הפיסורה מומלץ לקחת מרככי צואה למיניהם ומשלשלים קלים בייעוץ רופא גסטרו. בברכה,דנה

01/03/2013 | 10:11 | מאת: רותם

במהלך חמש או שש השנים האחרונות בחיי נתקלתי ביותר מדי מצבים של חשקים, כאילו אני בהריון, פתאום בא לי זה ובא לי זה, בהתחלה הצלחתי להמנע מהם ולשרוד את החשק עד תחושת רעב אמיתית. פה ושם (בעיקר בתקופות לחץ או שעמום) אני מוצאת את עצמי בהתקפי "חוסר אכפתיות" שגורמת לי לאכול כל מה שבא לי עד שאני מרגישה שההשמנה שלי מפריעה לי לחיי היומיום (קושי נשימה בגלל סנטר כפול, בטן חנוקה במכנסיים וכו') ואז אני תופסת את עצמי ועושה דיאטה עצמאית (מרבה בסלטים ושתייה כדי לסתום את הבטן אבל גם מרשה לעצמי מתוק פה ושם) הדיאטות האלה עוזרות, אבל לוקח להן זמן רב והן לא יעילות לטווח הרחוק. עם הזמן הבעייה מחמירה וידוע לי שמקורה בחשקים ולא בצורך אמיתי באוכל. אני מרגישה נרקומנית והייתי רוצה למצוא פתרון פסיכולוגי לחשקים שלי, כדי לשקול כמו שאני צריכה. אני לא מחפשת להיות רזה ויפה כמו דוגמנית, אוהבים אותי מספיק, אני רק רוצה להיות בריאה בשבילי. תודה.

03/03/2013 | 11:50 | מאת:

שלום רותם, מציעה שתפני לקבוצות תמיכה מסוג "אכלתנים כפייתיים" או לדיאטניות שאינן דוגלות בשיטת ההרזיה אלא לימוד כיצד לאכול ולהרגיש נכון. בברכה,דנה

03/03/2013 | 12:47 | מאת: רותם

01/03/2013 | 09:34 | מאת: רעב

החזרה של חולה סרטן בכבד מועמד לכימו במצב של חזרה לתזונה לכחר 20 יום של צום נוזלים בלבד ואנטיביוטיקה בלבד. כרגע קושי באכילה. ניתנה הזנה תוך ורידית קלה ראשונית. אין ייעוץ דיאטנית כרגע. איזה סוגי הזנה tpn יש? באיזה אופן כדאי להתקדם בהזנה מהסוגי השונים. מה עדיף לחולה סוכרתי? האם יש מצבים שלא כדאי לתת הזנה כלל במקרים שיש חסימה מכנית שמקשה מאוד באכילה רגילה. תוך כמה זמן זה אמור להתחיל להשפיע עליו? באיזה אופן נראה זאת? באיזה מדדים זה יופיע? איזה מדדי סף חשובים בכניסה לטיפול כימו? ואיזה סוג tpn עדיף? המטרה להביא בתוך שבוע עשרה ימים לתחילת טיפול. תודה

03/03/2013 | 11:49 | מאת:

שלום, אני לא מבינה מי שואל- מטופל או מטפל. יש לפנות לדיאטנית ולרופא המטפל לקבל ייעוץ הולם. בשום פנים לא אוכל לתת ייעוץ בנושא זה במסגרת פורום זה. ישנן אינדקציות ברורות מתי נותנים או לא נותנים TPN- שוב יש להתייעץ עם המטפלים. בברכה,דנה

01/03/2013 | 02:29 | מאת: פולי

שלום, האם יש סיבה להגבלת כמות צריכת אגוזים ביום, ללא שיקול של קלוריות ושומן? במילים אחרות, אם אין צורך בהגבלה קלורית (ההיפך - הבחורה בתת משקל) האם ניתן לאכול באופן חופשי אגוזים? האם יש עניין של רעילות? תודה רבה

03/03/2013 | 10:01 | מאת:

שלום פולי, באופן עקרוני אין מגבלה ואין רעילות, פרט לאגוזי ברזיל שאין לצוך יותר מאחד ביום. בברכה,דנה

28/02/2013 | 18:29 | מאת: גיל

דנה שלום, האם יש מבחינתך עדיפות לסוכרלוז על פני סוכר לבן עבור אדם שאיננו שומר משקל ואיננו סובל מסוכרת? אני יודע כי המלצתך היא לנסות ולהימנע משניהם גם יחד, אך לצורך העניין - האם הסוכרלוז הוא בבחינת "הרע במיעוטו"? תודה רבה מראש, גיל

03/03/2013 | 09:49 | מאת:

שלום גיל, אם צריכת הסוכר מוגבלת, עדיף סוכר ולא ממתיק. בברכה,דנה

28/02/2013 | 15:16 | מאת: גרעיני ציה

שלום, קראתי על היתרונות הבריאותיים של גרעיני הציה ולפיכך שאלות לי אליך- 1- האם את ממליצה לצרוך גרעינים אלו או שמדובר בשיווק מסחרי וחבל על כסף 2- אייך צורכים אותם? שלמים? טחונים? באיזה אופן מבין השניים אהנה יותר מהיתרונות הבריאותיים? 3- אוכלים אותם לפני האוכל, אחרי או ביחד עם האוכל? 4- קראתי שאם משרים את הגרעינים במים אז הגרעינים יוצרים במים ג'ל שטוב לעיכול- אם אשתה רק את המים המושרים ללא הגרעינים- האם יש במים אלו קלוריות? 5- כמה כפות של גרעיני ציה (שלמים) עלי לצרוך ביום כדי לקבל כמות מספקת של אומגה 3 ליום? 6- האם צריך לאכול אותם עם מאכל מסויים להגברת הספיגה? 7- כמה קל יש בכף אחת (לא טחונה אלא גרעינים שלמים)? בבקשה תעני לי על כל שאלה בנפרד כדי שיהיה לי קל יותר להבין. תודה רבה רבה רבה רבה מראש.

02/03/2013 | 11:45 | מאת:

שלום, 1. לא ממליצה. 2. אם צורכים רצוי טחונים כדי שחומצות השומן יהיו זמינות, אך מרגע הטחינה יש לצרוך מיד, כי השמן מתחמצן ומתעפש. 3. אין לי מידע. 4. ככל הנראה לא, אך אין לי מידע. 5. עשרות כפות, וגם אז לא בטוח שתקבל את הכמות הרצויה שכן הגוף אמור להפוך את חומצות השומן מסוג אומגה 3 בצ'יה לחומצות שומן מסוג אומגה 3 שהגוף משתמש וזה לא תמיד קורה. 6. לא ידוע לי. 7. קרוב לוודאי סדר גודל של 70 קק"ל. בברכה,דנה

28/02/2013 | 13:15 | מאת: עידו

השוואתי ערכים תזונתיים בין שני סוגי קרוטונים למרק - במוצר א הייתה כמות נתרן הגבוהה פי שתיים ממוצר ב , אך ערך השומן של מוצר ב היה מאוד גבוהה (גם כמעט פי שתיים מהשומן של מוצר א) שאר הערכים היו זהים פחות או יותר . איזה מוצר יש להעדיף ? אם ערכי נתרן מאוד גבוהים אך שומן נמוך יחסית או עם ערך נתרן נמוך אך שומן גבוהה. בתודה מראש

שלום עידו, זו נבלה וזו טרפה. בכל מקרה זה עניין כמותי בסופו של דבר וכמה אתה משתמש, והאם מעניין אותך סה"כ ערך המוצר, תרומה קלורית וכדומה. אם זה עניין קלורי, אז ברור שפחות שומן אמור להכיל פחות קלוריות. בכל מקרה גם העני יותר בנתרן עדיין מאוד עשיר, הרבה מעבר למה שתריך, לכן הנטיה ללכת לזה עם פחות שומן. בברכה,דנה

28/02/2013 | 09:57 | מאת: יואב

שלום רב, אני בחור צעיר בן שלושים. חמישה ימים בשבוע אני במכון הכושר בבוקר כאשר ארבע פעמים ריצה של שעה. בכל ארבעת הימים אני מוריד 800 קלוריות בכל יום (היום הנוסף הוא למנוחה ולאימון רגוע ללא פעילות אירובית). אני שוקל 108 קילו על אף הפעילות הרבה - והגובה שלי הוא 1.86, לאחר ניסיונות רבים לאזן את כמות הקלוריות היומית אני תמיד נשבר בערב... בגדול אני אוכל ארוחת בוקר של 500, צהריים של 600, ארוחת ארבע 300 ובארוחת ערב 300 קלוריות. עם הרבה מאוד ירקות במהלך היום ואולי איזה פרי של 40 קלוריות. אחרי תקופה שאני מתמיד... אני בערבים מתחיל להרגיש רעב בלתי מוסבר (בולמוס) ואוכל מעבר לכמות הקלוריות המוגבלת שלי וכך ממשיך להשמין. מה אני עושה לא נכון? יש לזכור ש3 ימים מתוך השבוע אני נח ואוכל בסופ"ש יותר מבדרך כלל. הצעות?

שלום יואב, תהליך כזה דורש ליווי צמוד יותר ולא מענה כללי בפורום. פנה לדיאטנית לייעוץ אישי. בברכה,דנה

27/02/2013 | 23:44 | מאת: חדשה

שלום רב, אני בת 30 בריאה ומעונינת להתחיל לצרוך אומגה 3. שמעתי שזה בריא אז חשבתי למה לא? אני מעונינת בזה הן לשיפור מצב הרוח, הן לתחזוקת הגוף והן לשיפור יכולת הריכוז. יש מס חברות בשוק ולכל אחת יש את מינונים שונים ויחסים שונים של החומצות בכל קפסולה. אם אלו הן מטרותי, באיזו קפסולה של אומגה 3 היית מציעה לי להשתמש? מה כדאי לי לקנות? של איזו חברה? ואיזה יחס אני צריכה בין החומצות כדי להשיג מטרות אלו? שאלה נוספת- האם את האומגה 3 אני צריכה לצרוך על קיבה ריקה? או עם הארוחה? בבוקר? בערב? כדי שאהנה מהיתרונות של האומגה ולא שאטול אותן לחינם. תודה מראש.

28/02/2013 | 15:03 | מאת:

שלום , נכון להיום, אין אינדקציה ליטול תוספי אומגה 3 עם התוויות בריאותיות, רק אכילת 2 מנות דג בשבוע, בעיקר דגים המכילים כמות נאה של אומגה 3 כגון סרדינים, סלמון, טונה ומקרל. איני ממליצה על תוסף, כי אלו לא הוכיחו את עצמם ברוב המקרים, ומבלד עלות גבוהה, אין בהם, ככל הנראה, תועלת מוכחת. בברכה,דנה

27/02/2013 | 23:42 | מאת: שאלה בבקשה

שלום, אני מאוד אוהבת לאכול אתהלבן של התפוז- מה שנמצא בן הפרי לקליפה- םשוט טעים לי. כנל לגבי זה של האשכולית. שאלתי היא- האם מדובר במזון פחמימתי? אן שמדובר אך ורק בסיבים ולכן אני יכולה לאכול ללא הגבלה? כמה קלוריות למאה גרם מכיל רק החלק הלבן הזה? האם הוא מכילך סוכרים? תודה.

28/02/2013 | 15:03 | מאת:

שלום, מדובר בעיקר בסיבים, ואין לי מידע לגבי ערך קלורי שלהם. בברכה,דנה

26/02/2013 | 21:26 | מאת: יעל

שלום. אני בת 46. מזה כחודש לא קיבלתי וסת. כל חיי קיבלתי וסת באופן סדיר. יש לציין שילדתי בפעם האחרונה לפני שנתיים וחצי ואני טבעונית. האם יש לכם המלצות בנושא תזונה שיעזרו לוסת לחזור? אציין שרמת הLDL בדמי נמוכה מהנורמה אם זה קשור.

27/02/2013 | 12:17 | מאת:

שלום יעל, פני בשלב ראשון לרופא נשים לבירור. לעיתים בגיל זה כבר מתחילים שינויים בסדירות המחזור. כמובן שלתזונה יכולה להיות השפעה אבל היא ארוכת טווח כגון מצב של תת תזונה או ירידה קיצונית במשקל או מסת שומן נמוכה מהקו הקריטי. בכל אופן היתי מתחילה אצל גניקולוג. בברכה,דנה

25/02/2013 | 23:42 | מאת: שעועית

היי, ברצוני לשאול האם יתכן קשר בין אכילת אטריות שעועית לתחושת בחילה. יצא לי לאכול פעמיים אטריות שעועית, פעם אחת קמתי לפנות בוקר עם בחילה עזה ורצון להקיא (לא הקאתי בסוף) ופעם שניה כשעה אחרי שאכלתי הרגשתי בחילה עזה.. מה יכול לגרום לבחילה?? או שזה רק צירוף מקרים ואין קשר לאטריות

26/02/2013 | 13:15 | מאת:

שלום, לא יודעת לומר אם יש קשר או לא, אבל אם זה לא מזון "חיוני" מבחינתך, פשוט המנע. בברכה,דנה

25/02/2013 | 23:35 | מאת: לירן ששון

אני בשבוע 13 להריון,ובירצוני לדעת כמה (בגרמים) מותר לאכול דג סלמון אפוי ,אני במשך חודשיים סבלתי מבחילות קשות ואת הכדורים (אומגה 3 ופרנטל נשים)תמיד הקאתי עד שהפסקתי את לקיחתם,והיום הבחילות פחתו אך כשאני נוטלת את הכדורים הבחילה חוזרת ולכן התחלתי לאכול סלמון ואז שמעתי כל מיני דעות שסותרות. תודה לירן.

26/02/2013 | 13:18 | מאת:

שלום לירן, פעמיים בשבוע בהחלט מספק מנה של כ- 150 גר'. החשש העיקרי הוא הכספית, אך דגים אלו אינם נחשבים לחשופים לכספית במינונים גבוהים. חשוב שיהיה עשוי כראוי. בברכה,דנה

שלום לך אני רוכשת שקיות ירקות חתוכים כגון גזר ,חסה,כרוב אדום .האם את ממליצה לאכול ? זה מקל עליי אני מוסיפה עגבניות ויש לי סלט עשיר. השאלה עשיר במה? האם החיתוך במפעל מוציא את כל הויטמינים? בכבוד רב בתודה מראש שרינה

שלום שרינה, תמיד מומלץ יותר לקנות ירק טרי, לחתוך במקום ולאכול ולא חתוך ו/או מוכן מראש, כי אכן, חלק מהויטמינים אובד. מה כן נשאר: מרבית המינרלים (אשלגן, מגנזיום,נתרן) וכם הסיבים התזונתיים. בברכה,דנה

25/02/2013 | 13:33 | מאת: איתמר

שלום השאלה שלי היא מאוד פשוטה. אני בן 22 ושוקל 75 בגובה 1.79 ואני רוצה לשמור על מאזן קלוריות בסך 1800 ביום. על פי המלצת תזונאי שהלכתי אליו לא מזמן. כדי שאצליח לרדת באחוזי שומן. אני רוצה להגיע לרמה של 12% שומן בגוף. השאלה שלי מתאימה גם למקרה שלי וגם שאלה כללית מתוך התעניינות. השאלה היא, האם זה אותו דבר שאצרוך 1800 קלוריות ביום בלי פעילות ספורטיבית, כמו שאצרוך 2800 קלוריות ביום ואסע באופניים בערב 100 דק' במהירות ממוצעת 20 קמ''ש אשר שורפת 1000 קלוריות, ויוצא בסך הכללי ששרפתי באותו יום גם רק 1800, כי את האלף היתרים שרפתי בספורט עם האופניים. אשאל את השאלה מזווית אחרת, אולי יותר ברורה, אתן דוגמה של שני בני אדם (ראובן ויעקב) ותגידו לי אם צריכת הקלוריות ושריפת השומנים שלהם תהיה שווה, בהנחה שיש להם את אותו גיל ומשקל כמובן. ראובן צרך ביום 1800 קלוריות ולא עשה שום פעילות ספורטיבית. לעומת כן, יעקב צרך באותו יום 2800 קלוריות ונסע באותו יום באופניים נסיעה של כ-100 דק' ששרפה לו 1000 קלוריות. אני חושב שצריכת הקלוריות ושריפת השומנים שלהם שווה בחישוב הסופי, כי ראובן צרך 1800 ויעקב גם צרך בחישוב הסופי 1800 מכיוון שנוריד את האלף קלוריות ששרף עם האופניים מה-2800 שצרך באותו יום ונגיע גם ל-1800. ההיגיון אומר ששניהם יהיו שווים כלפי שריפת השומנים וצריכת הקלוריות באותו יום, אבל אני בטוח שזה שונה, אני רק רוצה להבין למה

25/02/2013 | 16:23 | מאת:

שלום איתמר, התשובה מאוד פשוטה: אף אחד לא יודע. כי גם באותו אדם מטבוליזם מיום ליום משתנה, על אחת כמה וכמה בין שני אנשים שונים. לפעילות הגופנית אין השפעה מקומית או זמנית בלבד, אאל מתמשכת. לא יודעת מי אמר לך 1800 קק"ל ליממה ולמה דווקא נתפסת למספר זה, אבל אין באמת מספר מדוייק, וזה גם מאוד תלוי היחס בין פחמימות, שומנים וחלבונים, הסוג, המאמץ הגופני, נטיה גנטית ועוד ועוד ועוד. אין כמו ניסוי וטעיה ולראות מהו הכיוון הנכון במחינתך. בברכה,דנה

25/02/2013 | 16:34 | מאת: איתמר

תודה על ההתייחסות, אבל ידוע שבמאמץ הספורטיבי עצמו שורפים קלוריות, נסיעה על אופניים 100 דק' תשרוף בערך 1000 קל', אז השאלה שלי הייתה, אם אני יאכל 2800 קל' ואסע באופניים 100 דק' ששורף 1000 קל', זה כמו שאכלתי 1800 קל'. אני יודע שבמשוואה ישנם המון משתנים כמו שציינת בתגובה, אבל אני רוצה בכוונה להתעלם מהם ולשאול האם זה פחות או יותר מתאזן האכילה והספורט, אני חושב שלא ורוצה להבין למה

25/02/2013 | 08:44 | מאת: ענבר

היי, ביתי בת החצי שנה סובלת מפליטות מרובות,היא אינה מצויה בחוסר שקט ומתפקדת בצורה נינוחה מאוד אך הבעיה העיקרית היא הפליטות המרובות. (אין חצי שעה נקייה) הרופא השבוע המליץ לי לנסות את תרכובת המזון אינפמיל AR האם זה באמת מפסק את הפליטות? והאם יש צורך להחליף את מספר הפיטמה של הבקבוק? כיום היא עדיין אוכלת מפטמה מס' 1 בגלל הפליטות. אודה לתשובה

27/02/2013 | 14:50 | מאת:

ענבר שלום, אנפמיל AR יכול בהחלט לעזור. שווה להתייעץ עם רופא גסטרו. אין צורך להחליף את הפטמה בבקבוק. בריאות שלמה, מיכל

24/02/2013 | 18:51 | מאת: המלאך

שלום רב, חג שמח, התנצלותי מראש על האריכות 1. אשמח ברשותכם לדעת מה היחס הנכון בין האומגות (3 ו-6) ?! 2. מהי הצריכה היומית המומלצת לאומגות 3 ו-6 ?! 3. האם תוכלו להתייחס ל זרעי צ'יה זרעי פשתן שומשום דלעת חמניות אני רוצה לשלב אותם בתפריט כל פעם שילוב של זרעים אחרים (למשל פעם ציה ודלעת ויום אחר שילוב אחר פשתן ושומשום וכו) אשמח לקבל המלצה כמה יש בחופן של הזרעים שצוינו אומגה 3 ו-6 וכמה ביום רצוי לשלב בתפריט!.

26/02/2013 | 13:25 | מאת:

שלום , היחס הנכון, כמה שיותר לטובת אומגה 3, היום רובנו אוכלים ביחס של 1:20 לטובת אומגה 6, השאיפה 1:4 או 1:5 לטובת אומגה 6. הסיבה, גם אומגה 6 חיונית לנו, לבניית תאים והולכה עצבית. כל המזנות שציינת כגון צ'יה, פשתן מכילים בעיקר חומצת שומן אומגה 3 מסוג מסויים, שכדי להפוך לחומצת אומגה 3 החיונית לנו DHA ו- EPA צריך לעבור הרבה תהליכים אנזימתיים. הבעיה במזונות אלו שהם גם עשירים באומגה 6. היחס הכי נכון עם חומצות שומן אומגה 3 המומלצות מגיעות מדגים ולא מהצומח, כמו גם כל המחקרים בנושא. דלעת וחמניות ושומשום לא ממש רלוונטים לנושא. בברכה,דנה

24/02/2013 | 17:52 | מאת: מ. גבע

אני מוגדר כחולה בתסמונת שולמן. אי לכך במשך למעלה משנה וחצי אני מקבל, בין היתר, ציקלוספורין ולפי הרופאה הנפרולוגית זו הסיבה לעליה ב- Uric Acid מה שגרם לתחילת סימנים של מחלת הגאוט. הופנייתי לדיאטנית על מנת לקבל הנחיות לגבי דיאטת דלד פורינים והמכסימום שהיא ידעה זה כל שהוציאה מהאינטרנט. על מספר שאלות הבהרה ששאלנו אותה היא לא ידעה לענות. למשל, מדוע ניתן לאכול כמות מוגבלת של עוף ליום אבל אסור לאכול מרק עוף. מה לגבי תבלינים ? איזה מותר ומאיזה יש להימנע. מה לגבי עגבניות וחסה ? שמהם הנפרולוגית טענה שיש להימנע. בסה"כ יש לנו ערפל בכל הקשור למה שאינו מופיע באינטרנט. האם ניתן לקבל באמצעותכם מיידע על מקור מוסמך ומפורט יותר. תודה מ. גבע

26/02/2013 | 13:35 | מאת:

שלום, אני מצרפת לך קישור של דף ההדרכה שנכתב על ידי וע"י דיאטנית נפרולוגית נוספת במחלקה. בנוסף- חשוב מאוד להמנע ממזונות המכילים כמויות גדולות של פרוקטוז כגון : מיצים למיניהם, כולל דיאט, כל סוגי הבירה. יש להקפיד לשמור על משקל תקין, עד כמה שניתן. http://www.rambam.org.il/%D7%9E%D7%97%D7%9C%D7%A7%D7%95%D7%AA+%D7%95%D7%9E%D7%A8%D7%A4%D7%90%D7%95%D7%AA/%D7%A4%D7%A8%D7%90+%D7%A8%D7%A4%D7%95%D7%90%D7%99/%D7%AA%D7%96%D7%95%D7%A0%D7%94+%D7%A7%D7%9C%D7%99%D7%A0%D7%99%D7%AA/%D7%94%D7%93%D7%A8%D7%9B%D7%95%D7%AA/%D7%A0%D7%A4%D7%A8%D7%95%D7%9C%D7%95%D7%92%D7%99%D7%94/%D7%93%D7%99%D7%90%D7%98%D7%94+%D7%93%D7%9C%D7%AA+%D7%A4%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%A0%D7%99%D7%9D+%D7%9C%D7%98%D7%99%D7%A4%D7%95%D7%9C+%D7%91%D7%92%D7%90%D7%95%D7%98+%D7%A9%D7%99%D7%92%D7%93%D7%95%D7%9F.htm בברכה,דנה

24/02/2013 | 15:17 | מאת: יפית

שלום מה לעשות עם בקבוק שמן זית שפג תקפו לפני שנה והיה סגור ומאוחסן במקום אפל וקריר ? האם אפשר להשתמש בו או לזרוק? תודה

24/02/2013 | 16:14 | מאת:

שלום יפית, ממליצה לזרוק. בברכה,דנה

24/02/2013 | 13:34 | מאת: אלון

שמעתי לאחרונה (למרות שהיה ידוע מזמן) שאבוקדו מסייע בהורדת רמת הכולסטרול בדם.כולנו או רובנו ראו את הפירסומת של היוגורט המועשר בפיטוסטרולים שאומרת שאם רוצים לקבל זאת מן הטבע אז צריך לאכול למשל חצי טון עגבניות.השאלה היא,האם נכון הדבר גם לגבי אבוקדו,שכדי לקבל אפקט משמעותי,צריך לאכול כמה ק"ג אבוקדו. הומלץ בפורום זה לאכול כף אבוקדו ביום.האם מינון זה די בו כדי להוריד כולסטרול? או אולי לחפש מזור בפרי/ירק אחר שאיננו עשיר בשומן?

24/02/2013 | 14:14 | מאת:

שלום אלון, הרעיון של אכילת אבוקדו כמועיל לבריאות היא מעבר לפיטוסטרולים, אאל בשל הרכב חומצות שומן ייחודי המכיל חומצות שומן חד בלתי רוויות בדומה לשמן זית. הואיל ומדובר גם בערך קלורי נוסף, המנה המומלצת היא כ- רבע אבקודו בינוני ליממה. בברכה,דנה

24/02/2013 | 11:18 | מאת: עדנה

שלום, חזרתי לתזונה רגילה אחרי יותר מ4 שבועות התקף דיברטיקוליסי. בכמה אתרים מומלץ לאכול פירות ע ם קליפה ובאחרים כתוב פירות ב ל י קליפה. אני מבולבלת. הרי ידעו שבקליפה יש ויטמינים לא? האם לקלף מלפפון? האם נכון שיש להימנע ממזונות כתומים כמו גמבה גזר??? שאלה אחרונה - בלחם דגנים יש גם זרעים קטנים, אני מבינה שעלי להימנע ממנו בשל כך. נכון? גם גרנולה שאתם ממליצים חייבת להיות בלי גרעינים כלשהם נכו? תודה רבה לכן עדנה

24/02/2013 | 14:15 | מאת:

שלום עדנה, את יכולה לחזור שבוע שבועיים בלי קליפה ולחזור בהדרגה עם. בעיקרון אין מניעה מאכילה עם קליפה, לפי סבילות שלך. אין מניעה מזונות כתומים. עדיף מזונות שניתן ללעוס את מרכיביו היטב, בייחוד זרעים. בברכה,דנה

24/02/2013 | 02:43 | מאת: רביד

היי! אני נוטל פריזמה מדי יום וקראתי שהוספת אומגה 3 לתזונה מועילה לדיכאון/חרדות. מהו מינון epa dha המומלץ? יש מגוון כדורים לבליעה ומגוון מינונים... באתר אלספה מופיע יחס 20:3 לטובת EPA ואילו אצליכם באתר מופיע באחד המאמרים שעדיף יחס חזק כמה שיותר לטובת DHA. מה דעתכם? תודה וחג שמח.

24/02/2013 | 14:42 | מאת:

שלום רביד, אין מחקרים או המלצות רשמיות בנושא, ולכן אין לי תשובה רלוונטית או המלצה. בברכה,דנה

24/02/2013 | 00:48 | מאת: יובל

שלום, מבדיקות דם של בעלי מצאתי כי יש לו תת פעילות של בלוטת התריס, מקריאה הבנתי כי המצב יכול לנבוע בין השאר בגלל חסרים בתזונה של יוד, סלניום ועוד כמה אחרים שצוינו. יש לציין כי בעלי צמחוני מילדות. מחר יש לו תור לרופא משפחה, השאלה היא האם יש דרך לדעת האם תת הפעילות היא בגלל מחסור תזונתי או סיבות אחרות המצריכות לקחת כדור? אינני רוצה מצד אחד שהרופא סתם "ידחוף" לו כדורים שלא לצורך, מצד שני האם ישנה בכלל דרך להבין את מקורה של הבעיה? תודה מראש!

שלום יובל, בוודאי שיש דרך, לוקחים נוגדנים בבדיקת דם פשוטה. גם אי נוכחות לא מבטיחה שמדובר בחסר תזונתי ואין ממש דרך להוכיח. דיאטה צמחונית לא אמורה להיות חסרה ביוד, כי יוד אמור להיות במלח ובדגים (בהנחה שאוכל דגים ומוצרי חלב) וסלניום נמצא בצמחים בשפע. ממליצה לחכות להמלצתו של אנדוקירנולוג. בברכה,דנה