פורום תזונה קלינית

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - תזונה קלינית - שיבא תל-השומר
15190 הודעות
14864 תשובות מומחה
06/12/2012 | 21:20 | מאת: שלומית 45

אני חולת קרוהן וגם צמחונית כך שעלי להמנע מדגנים מלאים וקטניות (זה מה שאכלתי עד עכשיו, במקום בשר). האם יש מקור מספק לחלבון שאינו בשר לחולי קרוהן? האם המוצר "שקדיה" יכול להוות תחליף?

08/12/2012 | 10:44 | מאת:

שלום שלומית, בעייתך מורכבת מאוד ואינה מתאימה למסגרת פורום זה. אין מניעה מאכילת דגנים מלאים וקטניות ברמיסיה, אולי רק בהתקף, וגם אז מאוד אינדיבידואלי.דג הוא תחליף מצויין, ביצים ובסבילות מוצרי חלב מסויימים. עליך לפנות לדיאטנית לייעוץ אישי. בברכה,דנה

06/12/2012 | 10:31 | מאת: שירה

אני בת 28, במשקל תקין, אוכלת 1600 קלוריות ביום מזה כמה שנים. התפריט שלי בנוי על 65% פחמימות ואני בסדר עם זה. לאחרונה הייתי בחול מספר ימים והחלטתי לנסות במהלך שהותי שם לא לאכול כלל פחמימות (אכלתי עוף גבינות וכו), (אך מספר הקלוריות לא השתנה ממש) לאחר שחזרתי לארץ, חזרתי גם לתזונתי הרגילה (עם הפחמימות) ולא שינתי שום דבר נוסף, ולפתע שמתי לב שיש לי נפיחות מאוד גדולה , רק בפנים, הן ממש התעגלו. לאחר שבוע נוסף של שגרה הנפיחות התחילה לרדת וחזרתי למצבי הרגיל. מה הסיבה לתופעה שקרתה לי?? האם בגלל שמנעתי מעצמי פחמימות וחזרתי אליהן?

06/12/2012 | 12:41 | מאת:

שלום שירה, אין לי הסבר לתופעה, אני בספק שיש קשר. בברכה,דנה

05/12/2012 | 16:51 | מאת: רוני

שלום מאז שאני זוכר ת את עצמי, גבינה לבנה וחלב עושים לי מלא ליחה. לפעמים אפילו אני מקיאה ליחה אחרי שאכלתי מוצרי חלב במסעדות בעיקר. בשנתיים האחרונים היו לי שלשולים ממקור לא מוסבר, לא הבינו מאיפה הם באים בבדיקות. שיניתי את התזונה, אכלתי פחות במסעדות, הורדתי מוצרי חלב לחלוטין, והליחה פסקה , והשלשולים ירדו אך לפעמים עדיין חזרו. לאחרונה, עשיתי חודש של דיאטת אורז מלא, עם ירקות מבושלים, והבטן ממש התייצבה, אך עדיין פה ושם הרגשתי שמשהו לא תקין, ויש צואה רכה מאד. בשבוע האחרון, חזרתי לאכול מלא - לחם לבן, לחמנויות לבנות, מלא גבינה צהובה, פיצות שומניות, חביתות - ולמרות זאת ואפילו בגלל זה- הבטן שלי התייצבה למצב יותר טוב!!! כאילו סוף סוף הכל תקין. אני לא מבינה את זה. האם יכול להיות שגבינה צהובה בעצם עוזרת לעיכול?

שלום רוני, למה את דווקא חושבת שזו גבינה צהובה, חזרת לאכול דברים נוספים. גבינה צהובה וגבינות אחרות בעלות הרכבים שונים, לכן ייתכן וחלק ממוצרי החלב גורמים לך להגיב באופן מסויים. זה נשמע יותר כמו מעי רגיז ולא רגישות ספציפית. ייתכן ועכשיו פשוט מערכת העיכול יציבה, ללא קשר למזון. בברכה,דנה

שלום , אכלתי 2 סופגניות היום עם ריבה . . כמה קילו גרם עליתי? תודה לעוזרים!

שלום נעם, מי אמר שעלית במשקל???חריגה אחת לא גורמת לעליה במשקל. סה"כ מדובר ב- 1000 קק"ל לכל היותר. כדי לעלות 1 ק"ג במשקל, צריך חריגה של 7000 קק"ל. בברכה,דנה

05/12/2012 | 13:15 | מאת: הילה

אני בת 27. בשבוע שעבר אבחנו אצלי לחץ דם גבוה והרופאה ביקשה להמנע מצריכת מלח. אני ממש משתדלת, אבל מאז האוכל פשוט חסר טעם. מה יכול לתת טעם משמעותי ולא לעלות לחץ דם? תודה על העזרה הילה :)

06/12/2012 | 13:04 | מאת:

שלום הילה, את יכולה להתשמש בתחליף מלח שמבוסס יותר על אשלגן ופחות נתרן. אפשר לתבל בחומץ, מיץ לימון, וכל התבלינים האחרים, שום ועוד. ההרגל לצריכה מוגברת של מלח עובר די מהר. כמו כן, יש לברר מהות הלחץ דם בגיל כה צעיר- פני לנפרולוג. במידה ומדובר בעודף משקל וחוסר פעילות גופנית, שיפור המצב הזה יכול לאזן לחץ דם. בברכה,דנה

06/12/2012 | 13:44 | מאת: הילה

היי דנה, תודה על התשובה. אכן יש לי עודף משקל ואשתדל לעשות יותר פעילות גופנית. נושא הלחץ דם נמצא בברור מעמיק, שלחו אותי לעשות דופלקס לעורקי הכליות... שוב תודה על תשובתף הילה

05/12/2012 | 09:57 | מאת: 1234

שלום, אני התערבתי עם חברים שלי שלוקח הרבה זמן לנקנקייה להתעכל. ואני מאוד רוצה לדעת כמה זמן באמת לוקח לנקנקייה להתעכל... אשמח אם תענ/י לי תודה רבה 1234

שלום, לכל מזון זמן עיכול מעט שונה, לרוב מדוב בשעות בודדות, בהערכה גסה כשעתיים, כשאר עיכול מבחינתי זה המעבר מהקיבה למעי הדק לספיגה. בברכה,דנה

04/12/2012 | 12:20 | מאת: אור ניר

ביתי בת שנה ו3 חודשים ומשקלה 8 ק"ג היא ילדה פעילה זוחלת גחון מתהפכת והולכת בהליכון (מוציאה המון אנרגיה) אוכלת טוב האם יש צורך בתוספים או מאכלים מיוחדים הבדיקות שלה תקינות .אשמח לתשובה תודה ויום קסום

אור שלום, לצורך מתן תשובה יש לבדוק את התפריט היומי של בתך, את בדיקות הדם ואת עקומות הגדילה. לא ניתן לעשות זאת במסגרת פורום. אנא פני ליעוץ דיאטנית ילדים מומחית בקהילה או בבית חולים. בהצלחה, מיכל

שלום לכם! הבת שלי לפני ניתוח תיקון מום לב, ומאחר והיא מתעייפת מהאכילה, היא מאבדת קלוריות. מה לתת לה לאכול ע"מ שתעלה במשקל כנצרך, כיום היא אוכלת 8X100 מ"ל מטרנה + כפית פוליקוז + 1 CC שמן בכל זאת היא עולה כ - 350גר' בחודש, היא אמורה לעלות לפחות 600 גר' מה לעשות?

זהבה שלום, בתך סובלת ממום לבבי וזקוקה לטיפול ולא ליעוץ במסגרת פורום. מדובר בטיפול מקצועי שקריטי לעלייתה במשקל לפני הניתוח. כרגע היא מקבלת כבר מטרנה עם תוספות. אם לדעתך / לדעת הצוות הרפואי היא לא עולה מספיק במשקל חשוב שתפני בהקדם לטיפול דיאטנית מומחית במחלות ילדים לשינויים/ תוספת העשרה. שיהיה בהצלחה! מיכל

03/12/2012 | 19:29 | מאת: אורטל

בת 38.5 רווקה. חליתי באנמיה המוליטית ואני נאלצת לקחת סטרואידים (50 מ"ג). הרופאה ביקשה שאוסיף תוספי תזונה : סידן, ברזל וויטמין b. א. מתי הכי טוב לקחת אותם. (לקחתי את הברזל עם הסידן ורק עכשיו נודע לי שיש עם זה בעייתיות). ב. אמרו לי שבמחלות אוטואמוניות כדי להמנע מחלבונים (לפחות בשנה הראשונה). האם זה נכון?

04/12/2012 | 10:18 | מאת:

שלום אורטל, ברזל מומלץ לקחת אחרי ארוחה, עדיף לא חלבית, אז אפשר אחרי ארוחה בשרית, בתום הארוחה. סידן, גם כן כדאי לקחת כחצי שעה אחרי הארוחה, עדיף לא בשרית ו/או עשירה בירקות. שאר ויטמיני ה- B אפשר לקחת מתי שרוצים. לגבי חלבונים- אין לכך שום הוכחה מדעית. בברכה,דנה

03/12/2012 | 19:17 | מאת: שרה

מה המזונות המתאימים לאכילה להיפרפראתירואידיזם, הקלציום שלי 11.04 , ווטימין די 60.7, PTH 95.3 ,

04/12/2012 | 10:13 | מאת:

שלום שרה, את אמורה להגביל מזונות עשירים בסידן, כגון מוצרי חלב מועשרים או עשירים מאוד, זה גם יגביל את הזרחן בתפריט שמעלה גם כן את ה- PTH שלך. וכמובן, טיפול תרופתי להורדת ה- PTH. עליך לפנות לדיאטנית לייעוץ אישי כמובן. כמו כן, בשל נוכחות סידן גבוהה, מומלץ על הקפדה על שתיה של מים כ- 10 כוסות ביום. יש גם תרופו להורדת ספיגת סידן- התייעצי עם הרופא, ובמידת הצורך מסירים את הבלוטה או הבלוטות המפרישות. בברכה,דנה

03/12/2012 | 13:40 | מאת: כרמלה

תודה עבור התגובה שאלתי הוא האם יש אפשרות לקחת כדור יוד חד פעמי במקום כל יום את היותירוקס לכל החיים ואיזה רופה רשאי לתת מרשם אם בכלל

04/12/2012 | 10:11 | מאת:

שלום כרמלה, איני יודעת לענות לך על זה ועליך להתייעץ עם אנדוקרינולוג. בברכה,דנה

02/12/2012 | 19:33 | מאת: חסויה

אני עושה ספורט 4 פעמים בשבוע (ריצות, שכיבות שמיכה, מתח ועוד..) ועם זאת אני מאוד רוצה להשמין. אני אשמח להתייעץ איתך, מה את ממליצה לי לאכול לאחר האימון כדי שהספורט לא יגרום לי לרזות אלא יקדם אותי בהשמנה? תודה רבה

שלום, איני מומחית לתזונת ספורט, כמו כן, פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי.פני לדיאטנית במכון הכושר. בברכה,דנה

02/12/2012 | 19:21 | מאת: אופיר

שלום אני בת 14 הגובה שלי הוא 151 והמשקל הוא 49.5 האם משקל זה בריא ובסדר?! וכמה קלוריות אני צריכה לאכול ביום ? 1200 או 1500

02/12/2012 | 19:28 | מאת:

שלום אופיר, משקלך תקין לגמרי. כמות הקלוריות המומלצת משתנה ותלויה גיל, שלב התפתחות מינית, נטיה משפחתית, פעילות גופנית ועוד. בברכה,דנה

02/12/2012 | 16:07 | מאת: שאלות בבקשה

שלום, 1- אם אני אוכלת בכל יום לארוחת ערב כפית של כורכום טחון- ככה, כמו שזה (מערבבת כמובן עם משהו)- האם יש לזה יתרונות בריאותיים? ואם כן מהם. 2- כל יום אני שותה בערב שוקו מקקאו- 1 כפית- לא ממותק- האם יש לזה יתרונות בריאותיים? האם יש סתירה בין הקקאו לכורכום? תודה.

02/12/2012 | 18:01 | מאת:

שלום, בשניהם יש נוגדי חמצון רבים, שנמאצו מועילים בהורדת תהליך דלקתי, איזון סוכרת, לחץ דם ועוד. אמנם המחקרים אינם גדולים, אך כפי שנראה, מזיק זה לא. לא ידוע לי על אינטראקציה בין שני המזונות. בברכה,דנה

02/12/2012 | 15:54 | מאת: צחי

שלום דנה, האם זה נכון שלא מומלץ לצרוך יותר מ2-3 אגוזי ברזיל ביום? ובנוסף אמרו לי , שלא כדאי לאכול אגוזי מלך לאחר תקופה מסויימת , כיוון שהם נעשים קצת רעילים. ולכן רצוי לאכול אותם רק מהמקרר וזמן קצר לאחר הוצאת מהקליפה. זה מיתוס או אמיתי? שבוע טוב - צחי

02/12/2012 | 18:00 | מאת:

שלום צחי, לגבי אגוזי ברזיל אכן כן- הם מאוד עשירים בסלניום, הרבה מעבר ממה שאנו זקוקים, וסלניום יכול להיות רעיל, לכן אפילו מומלץ להגביל ל 1-2 ביממה. לגבי אגוזי מלך, אין לי תשובה חד משמעית. הבעיה בכל המזונות האלו שהם מתעפשים מהר, לכן מומלץ לשמור בקירור. בברכה,דנה

02/12/2012 | 13:04 | מאת: גליה

שלום, הסלסלות במדיח כלים החלידו במספר מקומות. ניסיתי להחליף את הסלסלות אך לא הצלחתי לאתר (לא סלסלות חדשות ולא יד שניה) לדגם שלי של המדיח (אינדסיט מלפני כ-7 שנים). חוץ מבעיית החלודה המדיח עובד בסדר ולא כל כך מתחשק לי לרכוש מדיח חדש. האם הימצאות החלודה במדיח (בו החום יכול להגיע ל-60 מעלות!) מסוכנת לבריאות בני המשפחה וכדאי בכל זאת לקנות מדיח חדש? אציין שהכלים יוצאים מהמדיח נקיים ולא רואים עליהם סימני חלודה. תודה מראש

02/12/2012 | 15:52 | מאת:

שלום גליה, אין לי דרך לענות לך על זה.תצטרכי לקבל המלצה ממקור אחר. בברכה,דנה

02/12/2012 | 21:28 | מאת: גליה

דנה שלום, תודה על תשובתך. לאיזה פורום באתר דוקטורס את ממליצה לפנות? יש אולי מומחה לרעלים וכדומה? תודה.

01/12/2012 | 07:19 | מאת: אמיר

איך אני יכול לספק לגוף שלי את הוויטמינים שחסרים לי עקב חיידק הליקובטר שנמצא בקיבה ? כגון אבץ ברזל b12 , כדורים תוספי תזונה נשפעים מהחיידק ולא נספגים.? או עדיף לקבל אקבל זריקות ישירות לדם .. אגב אני מרגיש כבר חודש סחרחרות מטורפות נשירת שיער חזקה עור יבש שפתיים יבשות ,עצירות כאבי ראש לפני שינה . האם אחרי שאסיים טיפול בחיידק הגוף שלי יחזור לספוג וויטמינים כרגיל או צריך להמשיך לקחת וויטמינים ותוספי תזונה בכדורים ? תודה

02/12/2012 | 12:31 | מאת:

שלום אמיר, לפני שלוקחים תוספים יש לברר כי אכן קיים חסר, אז ראשית יש לבצע בדיקות דם. בעיקרון לא החיידק שמשפיע על הספיגה אלא הטיפול. לרוב אם הטיפול מוצלח, הכל חוזר לקדמותו. בברכה,דנה

01/12/2012 | 03:58 | מאת: צמחונית

שלום. אני בת 22, צמחונית מזה כ-5 חודשים. אני מעוניינת לרדת במשקל ולאכול נכון ובריא על מנת שלא יחסר לגוף שלי כלום. מאז ומתמיד אהבתי ואכלתי פירות וירקות מגוונים יום-יום. הבעיה שלי היא בנוגע לחלבון. אני די מבולבלת בכל הנוגע לכמויות החלבון מהצומח שעליי לאכול ביום. ידוע לי שעליי לשלב קטניות עם דגנים, אך לא יודעת כמה בדיוק לאוכל ע"מ שיהוו תחליף טוב לחלבון. 1.כמה קטניות וכמה דגנים לאחר בישול עליי לאכול? הכוונה לכוסות. והאם עליי לאכול כמות זו יום-יום? 2.האם אכילה יומיומית של ביצים מספקת לי b12? 3.האם ביצי דגים, קוויאר, מכיל אומגה 3? ואם כן, מהי הכמות המומלצת? האם כף, פעם בשבוע-שבועיים זה מספיק? תודה רבה.

02/12/2012 | 12:32 | מאת:

שלום , פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי. בניית תפריט צמחוני איכותי אינו עניין של מה בכך, והתאמת הכמויות נעשית עפ"י משקל , גיל, מין והרגלי חיים. המלצתי-פני לדיאטנית לייעוץ פרטני. בברכה,דנה

30/11/2012 | 23:02 | מאת: קרין

שלום לוקחת תוסף ברזל נוזלי,ומומלץ לשלב אותו עם ויטמין C האם אפשר ונכון לשלב את הברזל הנוזלי עם מיץ לימון סחוט? מה דעתך? תודה לתשובה קרין

02/12/2012 | 12:33 | מאת:

שלום קרין, בהחלט אפשרי. בברכה,דנה

30/11/2012 | 16:25 | מאת: יוהנה

שלום 1. יש לי אי סבילות לאלכוהול שכוללת מהטיפה הראשונה- הזעה לא נורמטיבית, בחילה, כאב ראש עז, סחרחורת. בקיצור לא משהו שעושה חשק לצרוך את משקה האלים הזה. מצד שני ניסיתי לשתות פעם קוקטיל ערק 75% אחוז- ולראשונה בחיי הרגשתי את אותה התעלות שכולם מדברים עליה ללא תופעות הלוואי. אין לי שום כוונה להפוך לאלכוהוליסטית אבל אני כן רוצה להנות מזה בכל מיני הזדמנויות נדירות בארועים וכו'. אם כן איזה סוגים של אלכוהול יכולים להשתייך לאותה קטגוריה? 2. אני אשמח להמלצה של חלבון ופחממה לטבעוניים שאינם קטניות דווקא. משהו קל שניתן לאכול מחוץ לבית אחרי ספורט והוא לא רק לחם עם חומוס וטחינה. תודה

02/12/2012 | 12:38 | מאת:

שלום יוהנה, איני יודעת מה השוני ומה גורם לערק להיות סביל יותר מבחינתך. אולי שילוב עם יותר סוכר, ניחוש בלבד. המלצות לחלבונים איכותיים יחסית- קינואה, טף. אין משהו מיוחד שאני יכולה להמציא, אולי כדאי לשלב שקדים/אגוזים, חלבה. בברכה,דנה

29/11/2012 | 15:12 | מאת: רונה

שלום! אני בת 27, עם משקל רב עודף, התחלתי לפני כשבועיים בתזונה טבעונית, בשלושה ימים האחרונים כפות הידיים שלי רועדות. אשמח לדעת את דעתם. תודה!

29/11/2012 | 15:45 | מאת:

שלום רונה, עליך לפנות לרופא המשפחה. בברכה,דנה

28/11/2012 | 22:08 | מאת: שרה

שלום. רציתי לקנות בסופר יוגורט טבעי (ניתן לקנות כאלה במיכל של ליטר וחצי ו3, ממש בזול). אבל לא ראיתי שכתוב שיש בהם חיידקי ביו. לא הבנתי האם החיידקים הידידותיים נמצאים רק ביוגורטים שכתוב עליהם ביו, או בכל יוגורט? תודה

שלום שרה, הם נמצאים גם ביוגגורט רגיל, רק בהרכב שונה וכמובן כמות שונה. ליוגורט ביו שפוט מוסיפים הרבה יותר ומגוון חיידקים שונים.זה מזין דיו לאכול יוגורט טבעי. בברכה,דנה

תודה. גם לבן/ אשד מכילים את החיידקים? או שבהם אין כל ערך תזונתי?

28/11/2012 | 20:14 | מאת: ליטל

שלום תזונאית המליצה לי על מספר מסוים של כוסות ביום אבל יש לי כוסות בגדלים שונים. אני חייבת לדעת כמה זה כוס מים אחת במילילטרים ?

שלום ליטל, זה קצת משתנה אבל בעיקרון ההתייחסות היא ל- 200 מ"ל בממוצע לכוס. באתרים מסויימים הסטנדרט הוא 250 מ"ל. בברכה,דנה

28/11/2012 | 19:39 | מאת: כגדד

ערב טוב האם יש קשר בין חוסר של B12 לדפיקות לב? תוה

29/11/2012 | 08:28 | מאת:

שלום, לא ככל הידוע לי, רצוי לפנות לרופא לבירור. בברכה,דנה

28/11/2012 | 16:46 | מאת: אורית

אילו מזונות אפשר לאכול כאשר נמצא החיידק בקיבה

29/11/2012 | 08:29 | מאת:

שלום אורית, אין מזון מיוחד. אנו מטפלים בתסמינים לא בחיידק מבחינה תזונתית. לחיידק מקבלים אנטביוטיקה ונוגדי חומצה. מבחינה תזונתית אנו מטפלים בזמן הטיפול האנטב' עם חיידים פרוביוטיים ואחר מכן בהתאם לסימפטומים, אם יש צרבת או כל תופעה במערכת העיכול. בברכה,דנה

27/11/2012 | 20:31 | מאת: קרני

ומדוע הוא לא מופיע על האריזה. תודה

שלום קרני, איני יודעת למה לא מופיע על האריזה, זה לא הגיוני ולא חוקי. על כל פנים בשקד קלוי אחד יש כ-7-9 קק"ל. בברכה,דנה

27/11/2012 | 19:38 | מאת: רון

שלום רב, יצא לי לקרוא כאן בפורום שאומגה 3 זה דבר חשוב וחיוני לגוף. אני מעריך את מה שכתוב כאן ולכן רציתי לברר קצת על הנושא: האמת שאני צמחוני כבר 25 שנה ולא נגעתי בדגים. גם לא יצא לי לגעת כמעט לגמרי בפשתן או מרווה . ולכן אני תוהה בקול רם יחד איתכן... לא הייתי אמור לפתח בעיות כלשהן? ומבחינה פרקטית, האם זה נכון שגילו לאחרונה בכמה מחקרים שאומגה 3 צמחי כן נספג אצלינו? שמעתי מישהו שמדבר על המרווה המרושתת . אומנם מישהו לא אובייקטיבי , אבל הוא סיפר על מחקרים חדשים בתחום. בתודה רבה, רון

29/11/2012 | 13:26 | מאת:

שלום רון, ראשית, יש אומגה 3 גם ממקור צמחי כגון זרעים ושמנים. אולי בכמות קטנה יותר אבל יש. המקור הצמחי ש אומגה 3 יכול להפוך לחומצת השומן אומגה 3 שאנו רוצים- DHA. ייתכן ואנשים צמחוניים עושים אדפטציה לאורך השנים והייפוך אצל מוצלח יותר. שנית- מי אמר שהכל תקין- אתה לא יכול להיות קבוצת הבקורת של עצמך, הרי כל כך הרבה שנים אתה צמחוני, מי אמר שאכילת דגים לא היתה משפרת את המצב התזונתי שלך. ואולי העובדה שאתה צמחוני מגנה עליך מדברים שדיאטה רגילה לא, ואז אתה פשוט בש"מ. אנחנו לא זקוקים לכמויות גדולות של אומגה 3, וככל הנראה המעט שאתה מקבל בסביבה של תזונה צמחונית מגנה עליך. אומגה 3 זה שם לקבוצה של הרבה חומצות שומן מכל מיני סוגים. אנו זקוקים בעיקר לחומצה שנקראת DHA שמגיעה מדגים בלבד! אנחנו מקבלים חומצות שומן אומגה 3 ואומגה 6 ממקורות צמחיים וסופגים מצויין, הבעיה מתחילה בתהליך הפיכתם ל- DHA שלא אצל כולם עובד באופן אידאלי או בכלל. איני כיולה להעיד על צמח כזה או אחר, מרווה, או ציה או אצות, אני רק יכולה לומר שהמחקרים מדברים על מקור דג בלבד. בברכה,דנה

26/11/2012 | 20:41 | מאת: שוש

אני אוכלת כל יום 2 כפיות טחינה גולמית, פעם בשבוע כוסמת, עגבניות ועוד האם יש להימנע ממאכלים הנ"ל למה ?

27/11/2012 | 14:48 | מאת:

שלום שוש, איני עוסקת בתזונה עפ"י סוג דם, כך שאיני רואה מניעה מלאכול את המזונות שציינת. בברכה,דנה

26/11/2012 | 09:31 | מאת: וסנטי

שלום, אני בת 50. מאוד חשוב לי לדעת כמה קלוריות אני אוכלת ביום. הנה התפריט שלי , הוא כמעט ולא משתנה. אשמח מאוד לתשובתכם. 07:00 – 2 שזיפים יבשים מושרים במים 08:30 – דנונה שזיף 1.5% + 3 כפות גרנולה עם סובין , פישטן טחון ופישטן מלא + 2 כפות בנה פייבר 09:00 – עוגית מזרחית אחת של עבאדי + קפה שחור נטול + רבע כפית סוכר 11:30 – משתנה: 2 בטטות קטנות בתנור או תבשיל ירקות או קופסת סרדינים עם לחם רגיל או חצי אבוקדו עם חצי ביצה על לחם רגיל או קינואה עם פטריות או חתיכת פשטידה 13:00 – סלט חסה, עגבניות, מלפפונים, נבטים + כף טחינה ביתית וטיפה שמן זית וחצי חתיכת לחם רגיל * סוכריית מסט 15:00 – תפוח או קלמנטינה או בננה או אפרסמון 16:00 – חטיף 18:00 - עוגית מזרחית אחת של עבאדי + קפה שחור נטול + רבע כפית סוכר 19:00 – חופן שלווה או דגני בוקר אחרים 21:00 – משתנה: סלט מלפפון, עגבניה, חסה, פטיות, טונה, ביצה, תירס, גבינה צפתית וכף טחינה או צלחת קורנפלקס עם חלב, או חתיכת פשטידה או מרק או שיבולת שועל מבושלת במים עם קצת חלב עם קצת סוכר חום תפוח וקינמון 21:00 – קיווי או אפרסמון או בננה או מלון 21:30 – חצי תמר + 10 שקדים + קוביית שוקולד 22:00 – כוס חלב עיזים

שלום, אמנם הערכתי בגסות את הכמויות ולא הכל מדוייק אבל זה נע סביב 1800-2000 קק"ל לפחות. בברכה,דנה

26/11/2012 | 06:23 | מאת: נטע

שלום. יש לי ילדה בת 3. האם זה בסדק לתת לה לשתות חלב 1%? אם לא, מדוע? תודה מראש נטע

11/12/2012 | 00:20 | מאת:

נטע שלום, לא ציינת את הסיבה בגינה את רוצה לתת לה לשתות חלב 1% שומן. אם הרצון נובע מנסיון ירידה במשקל- חשוב להוריד חטיפים, ממתקים, מזון מעובד וג'נק פוד ולא את אחוז החלב. ילדים זקוקים להזנה מלאה לגדילתם. אין צורך ולא מומלץ לתת להם מוצרים דלים/ רזים ללא סיבה. בריאות שלמה, מיכל

קראתי ששלושת הסוכרים שנספגים ממערכת העיכול כחד סוכרים הם גלוקוז, פרוקטוז וגלקטוז. האם שלושתם יכולים לגרום לעליה בהפרשת אינסולין או רק גלוקוז?

שלום פזית, כולם מעלים הפרשת אינסולין, אך גלוקוז עושה זאת באופן משמעותי ביותר לעומת האחרים המוגדרים כבעלי אינדקס גליקמי נמוך יותר ופחות הפשעה על הפרשת אינסולין. חשבו בעבר ששימוש בסוכרים מסוג זה, בעיקר פרוקטוז שגם מאוד מתוק יכול להוות תחליף לסוכר, אך לצערנו הוא התגלה כמעלה טריגלצרידים, עליה משמעותית בכבד שומני ופגיעה בראיה. בברכה,דנה

25/11/2012 | 14:59 | מאת: נד

שלום אני סובלת מפיסורה כבר כמעט שנה, הרבה מאד דברים שהייתי רגילה לאכול(כמו חיטה אורז פסטות וכו) אני לא אוכלת, השאלה מה כן אפשר לאכול?? תודה

25/11/2012 | 15:11 | מאת:

שלום, אין תזונה מתאימה לפיסורה באופו פורמאלי. המטרה היא שתהיה יציאה רכה כל פעם, להמנע מעצירות ולהמנע מקליפות קשות של זרעים וכדומה מלפצוע את האזור. יש לפנות לגסטרואנטרולוג או פרוקטולוג לטיפול, אין סיבה להסתובב עם פיסורה כל כך הרבה זמן. יש טיפולים תרופתיים וכירורגיים. בברכה,דנה

25/11/2012 | 09:02 | מאת: שירי לב אור

שלום רב, לאחר אכילת חיטה מכל סוג שהיא ובכל צורה שהיא (לחם, קוסקוס, בורגול וכדו') אני מרגישה נפיחות בבטן וגזים מוגברים. בדיקת צליאק שעשיתי בקופ"ח לא העידה על מחלה. מה עלי לעשות? אינני אוכלת חיטה מזה 3 חודשים וזה מקשה עלי מאוד. לעזרתכם אודה. שירי

25/11/2012 | 12:17 | מאת:

שלום שירי, אם את מרגישה אי נוחות אחרי אכילת מזון מסויים, המנעות ממנו יכולה לעזור. איני יכולה לומר לך לאכול ולסבול. העובדה שאין הוכחה לרגישות למוצרי חיטה אינה אומרת שאין. אולי את יכולה להפריד בין מזונות עם סיבים תזונתיים לבין בלי סיבים ולראות האם יש הבדל. לנסות בשלב ראשון לחם לן ופסטה פשוטה ולראות האם את מרגישה רע. שבוע אחרי נסי דדוקא מזונות חיטה מלאה ושיפון ותראי איך את מרגישה אז. אם בשני המקרים הנפיחות והכאבים חוזרים, סימן שעליך להמנע מזון זה. אפשר לאכול לחם מקמחים אחרים, פריכיות, קטניות ועוד. פני לדיאטנית לייעוץ אישי. בברכה,דנה

25/11/2012 | 14:24 | מאת: שירי לב אור

תודה על תשובתך, תוכלי לפרט לגבי הפרדה בין מזונות עם ובלי סיבים, האם את מתכוונת שבתוך אותה ארוחה לא יהיה עירבוב? האם זו עצה נפרדת לבעיות גזים ונפיחות (בלי קשר לחיטה) או שאת מתכוונת לא לאכול את זה עם חיטה יחד? לגבי קמחים אחרים: קניתי לחם שיפון ודגנים מלאים והיתה אותה בעיה, ניסיתי קוסקוס מחיטה מלאה והבעיה חזרה, פרכיות אורז מלא גורמות לי לעצירות..אשמח לקבל דוגמא ללחם שמנסיונך גורם לפחות בעיות....אני ממש עובדת עצות . אשמח לקבל תשובות וטיפים... תודה

24/11/2012 | 23:35 | מאת: מרווה

שלום, קראתי מאמר כלשהו על יתרונות הסודה לשתייה בהפיכת הדם בגוף לבסיסי יותר מה שאינו מאפשר התפתחות או שגשוג תאים סרטניים. ' שאלתי היא : איך משתמשים נכון בסודה לשתייה באופן שיוריד את רמת החומציות בדם ויהפוך אותו לבסיסי יותר. האם הכוונה לסודה לשתייה כמו אבקה לבנה הנמכרת בשקיות ?

25/11/2012 | 00:22 | מאת:

שלום מרווה, לצערי אין לי תשובה בנושא. איני יכולה לאשש או להפריך את הטענה. כל שידוע לי לגבי סודה לשתיה שהיא מאטה קצב התקדמות מחלת כליה ע"י שינוי מאזן חומצה בסיס. לגבי סרטן אין לי מידע כזה. בברכה,דנה

25/11/2012 | 08:56 | מאת: מרווה

תודה על ההתייחסות , לצערי לא קיבלתי תשובה על שאלתי איך מכינים סודה לשתייה?

24/11/2012 | 18:10 | מאת: עומרי

היי אני אוהב פסטמה בגלל הנוחות. אין צורך לבשל או להתעסק איתו, זה בקופסה...מוכן...אוכלים פרוסה פרוסה כמו גרעינים. ככה אני אוכל אותו, אני אוכל 200 גרם מזה ביום. הבעיה שאני מבין שיש בו צבעי מאכל טבעיים וחומרים משמרים. יש פסטרמה או בשר אחר באותה רמה של נוחות (שאפשר לאכול ישר מקופסה בלי להתעסק) והוא פחות מזיק ?

25/11/2012 | 00:24 | מאת:

שלום עומרי, אולי עדיף רוסטביף, פחות מעובד. תחליף ראוי אחר לא עולה על דעתי, כי כולם פחות או יותר זהים. בברכה,דנה

24/11/2012 | 16:22 | מאת: טליה

שלום, האם שילוב של זרעים (חמניה, דלעת) ופרי יכולים להעניק חלבון מלא לטבעונים (אני מחפשת תחליף קל מחוץ לבית- יודעת שקטניות ודגנים נותנוים את השילוב המושלם)? אם לא מה כן יכול להחליף? תודה

25/11/2012 | 00:28 | מאת:

שלום טליה, זה לא נותן חלבון מלא, אבל אוכל טבעוני בהגדרה איו מכיל חלבונים מלאים, אז מה זה משנה. כל עוד את אוכלת מספיק חלבון במהלך היום שמכיל מספיק חומצות אמינו חיוניות, את לא חייבת לשלב. בברכה,דנה

ולמנוע נשירה?

שלום, צריך להבין את מקור הנשירה, גיל, גבר/אישה ולחפש חסרים תזונתיים כגון ברזל, אבץ , ויטמין B12, חלבון ועוד ואז להשלים בהתאם. בברכה,דנה

23/11/2012 | 16:43 | מאת: מיטל

שלום שמתי לב שבשבוע האחרון אני בקושי צמאה לכן גם שותה הרבה פחות יש לציין שבדרכ אני אוכלת המון בשבועים האחרונים התחלתי דיאטה של אורז מלא, ירקות, ומעט דגים וביצים. האם יכול להיות קשר? האם עליי להתחיל לספור כמה אני שותה ולהכריח את עצמי לשתות?

23/11/2012 | 21:43 | מאת:

שלום מיטל, לרוב כאשר מתחילים דיאטת הרזיה גם שותים פחות. רצוי לשים לב ולהקפיד. בברכה,דנה

23/11/2012 | 13:11 | מאת: נבי

שלום רב... אני ארבעה וחצי חודשים אחרי לידה, לפני כחודש וחצי החלה לי נשירת שיער "מטורפת" .. עשיתי בדיקת דם, הברזל מאוד נמוך - לוקחת כדורים של סלוגאר, האם נכון לקחת גם תוספי אבץ בשביל הנשירה? מה ההבדל בין אבץ לאבץ פולי...שכחתי מה השם המלא... ואם יש משהו נוסף שאני יכולה לעשות, אני אשמח לעזרה... אני לא מניקה... שבת שלום ותודה רבה

23/11/2012 | 21:45 | מאת:

שלום נבי, ראשית, נשירה אחרי לידה הינה נפוצה מאוד. רצוי למלא מאגרים של ברזל. לגבי אבץ, לא יהיה בכך נזק. מניחה שאת מתכוונת לאבץ פיקולינאט- זה רק חומר שעוזר לו להספג. קחי לחצי שנה מינון של עד 15 מ"ג ליממה אבץ בייעוץ רופא. בברכה,דנה

24/11/2012 | 23:06 | מאת: נבי

שלום דנה שבוע טוב. תודה רבה על המענה, אני חייבת להודות שיש בי חשש מה לגבי האבץ אני לא בטוחה מדוע הוא קיים (אולי בגלל שאני 7 שנים אחרי סרטן שד, ושמעתי שאבץ גם אחראי על חלוקת התא..) יש לי את אישורה של האונקולוגית לקחת אבץ, אבל עדיין..גם כתבת שלקיחת אבץ מותנת באישור רופא למה? במידה ולא אקח אבץ באיזה מזונות יש מינון אבץ גבוהה? וברזל? תודה רבה...

23/11/2012 | 13:00 | מאת: אילנה

שלום רב, רציתי לדעת כמה ביצים מומלץ לאדם בריא לאכול בשבוע?ראיתי מקורות שממליצים על 5 ביצים בשבוע ומקורות שממליצים על ביצה כל יום. לאחרונה גילו לאחותי טריגליצרידים,כמה ביצים לה מומלץ? בחורף,אני אוהבת לשתות שתיה חמה -כמה כוסות קפה ותה מומלץ לשתות בסך הכל ביום? תודה אילנה

23/11/2012 | 21:47 | מאת:

שלום אילנה, אין המלצה לגבי כמות ביצים לאדם בריא. כעיקרון אפשר לאכול כל יום ביצה ללא חשש, גם למי שיש כולסטרול. אין מניעה מאכילת ביצים עם טריגלצרידים גבוהים- במקרה זה הדיאטה מורכבת בעיקר מירידה במשקל, הפחתת שומן רווי וסוכרים פשוטים, בעיקר פירות ואלכוהול. אין המלצה כמותית לגבי שתיית משקאות חמים. בברכה,דנה

25/11/2012 | 19:20 | מאת: אילנה

שלום רב, למרות שביצה נחשבת כמקור עשיר בכולסטרול, מבחינתך זה בסדר מבחינה בריאותית שאדם עם כולסטרול גבוה יואכל ביצה ליום?אין בזה סיכון? התכוונתי על השאלה עם הקפה ותה האם יש מגבלה בגלל תכולת הקופאין? תודה אילנה

23/11/2012 | 12:14 | מאת: שירן

שלום השנה אסיים את לימודי תואר ראשון למדעי התזונה בתל חי. ברצוני להמשיך ללימודי תואר שני אך איני יודעת מה האפשרויות שלי בתחום.. אשמח לדעת אילו תארי המשך קיימים, במה נוגעים והיכן ניתן ללמוד אותם? תודה!

23/11/2012 | 21:48 | מאת:

שלום שירן, את מוזמנת להכנס לאתר של עמותת עתיד של הדיאטנים בישראל ולפנות אליהם בשאלות בנושא. כמו כן, את יכולה להתייעץ עימי כשנפגש. בברכה,דנה

25/11/2012 | 09:47 | מאת: תל-חי

שירן שלום, בשבוע שעבר אישר המל"ג תוכנית לתואר שני מחקרי/ נלמד במדעי התזונה במכללה האקדמית תל-חי.

22/11/2012 | 21:04 | מאת: שקד

לאבא שלי אדם מבוגר יש עודף חלבון בשתן. רציתי לדעת, אם זה אפשרי, אילו מאכלים ואו מזונות מכילים חלבון? אם תוכלי לפרט במקצת אילו מזונות ואו מאכלים מכילים חלבון? תודה!

22/11/2012 | 21:59 | מאת:

שלום שקד, לצערי פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי. אבך צריך לראות נפרולוג ואח"כ דיאטנית ולהחליט מהי הדיאטה המתאימה למקרה זה. בברכה,דנה

22/11/2012 | 20:24 | מאת: מאיה

שלום, מה כדאי לאכול במקרה של שבר בכף רגל? תודה

22/11/2012 | 22:01 | מאת:

שלום מאיה, זה מאוד תלוי גיל ומצב תזונתי כללי. לרוה אכילה רגילה מספקת.ההחלמה לא תהיה שונה אם את אדם צעיר ובריא בד"כ. אם מדובר באדם מבוגר, עם מחלות רקע, תרופות או בעיה תזונתית אחרת, יש לשים דגש על אכילה מספקת של חלבונים, סידן, ויטמינים ועוד. בברכה,דנה

22/11/2012 | 18:49 | מאת: אהוד

האם יתכן קשר בין אשלגן נמוך בדם לבין אכילת כרוב וירקות אחרים מאותה משפחה? בשנה וחצי האחרונות נבדקתי 8 פעמים לאשלגן בדם, ומתוכם ב4 פעמים היה נמוך (מתחת ל3.5). אני מנהל יומן תזונה, ולהפתעתי גיליתי מתאם בין התוצאות הנמוכות לתקופות שאכלתי כרוב. האם זה הגיוני?

22/11/2012 | 22:02 | מאת:

שלום אהוד, ממש לא ידוע לי על קשר כזה וזה נראה לי מקרי לחלוטין. אם יש לך רמות נמוכות בד"כ ובמקרה ב- 4 פעמים זה נמוך מ- 3.5, כדי לפנות לנפרולוג לבירור. בברכה,דנה

22/11/2012 | 18:40 | מאת: אירית

שמתי לב שכאשר אני מכניסה סוכרזית (במקום סוכר) לבצק עם שמרים, הבצק תופח הרבה יותר מהר מאשר אם היה בו סוכר. מה ההסבר לכך? תודה

22/11/2012 | 22:09 | מאת:

שלום אירית, האמת שזה קצת מוזר, לרוב זה ההפך. אולי אם מדובר בסוכרלוז השמרים יודעים להתסיס אותו וכך יש תפיחה, אבל זו השערה בלבד. בברכה,דנה

22/11/2012 | 15:56 | מאת: צביקה

שלום שמי צביקה אני בן 20 כל חיי עניין אותי תזונה,ספורט וכל הקשור לבריאות רציתי לדעת איך מתחיל מסלול הלימודים לתזונאי? אילו ספרים לקנות וללמוד? אילו קורסים כדאי לעבור? תודה!

22/11/2012 | 22:12 | מאת:

שלום צביקה, כדי להיות תזונאי צריך ללמוד 3 שנים במוסד אקדמי מוכר ולעבור הכשרה מעשית אח"כ עם בחינה ממשלתית. קריאת ספרים להנאתך נחמדה, אך אינה מאפשרת לך לעסוק באופן חוקי בתחום התזונה. בברכה,דנה

22/11/2012 | 23:43 | מאת: צביקה

ממש לא חשבתי לעסוק במקצוע רק מלמידה במספרים חח :-) אבל חשבתי אולי תתנו לי כיוון התחלה למקצוע. ואפרופו ספרים אממ יהיה נחמד לקרוא ספרים על תזונה זה רק מעשיר את הידע ותמיד טוב.. על מה אתם ממליצים?

22/11/2012 | 14:10 | מאת: אליהו

שלום רב, כמה סידן יש בגרגרי צ'יה? וכמה בגרגרי פרג? האם צריכתם + אכילת מוצרי חלב שונים יכולה לספק את הכמות היומית המומלצת? בברכה, אליהו

22/11/2012 | 14:49 | מאת:

שלום אליהו, אין ברשותי מידע לגבי תכולת סידן בצ'יה. בפרג יש כמות של 40 מ"ג סידן בכפית, ורובנו לא אוכלים מעבר. כמו כן, הואיל ואיננו מעכלים את קליפת הזרע, הספיגה שואפת לאפס בדומה לצ'יה. בברכה,דנה

22/11/2012 | 18:26 | מאת: אליהו

דנה שלום, האם יש להבין מתשובתך שאין ערך לצריכת גרגרי צ'יה+גרגרי פרג? ושאלה נוספת, ברשותך:אם נטחן את הגרגרים הללו, האם קליפתם כן תעוכל, ואז כן ייספגו? אודה על הבהרתך. בברכה, אליהו

22/11/2012 | 19:16 | מאת: רותי

22/11/2012 | 19:25 | מאת: רותי

לדיאטנית שלום, ב-100 ג' זרע צ'יה יש, לפי הכיתוב שעל צנצנתם, ביו השאר: 29ג' שומן בלתי רווי; 21ג' חומצה אומגה 3; 41 ג' סיבים תזונתיים (36ג' מהם בלתי מסיסים); 215 מ"ג זרחן; 145 מ"ג סידן. והנתונים על גרגרי פרג די דומים. האם כל הרכיבים הנהדרים האלה הנם באמת חסרי כל ערך תזונתי, ובעצם מוכרים לנו גרגרי זבל? זה מאוד מביך וקשה להאמין. אשמח אם תבהירי דברייך. רותי

התחלתי לאחרונה לקחת תוסף של סיבים תזונתיים, בנפייבר כ-2 כפות ביום להסדרת מערכת העיכול הקצת עצלנית שלי, וזה עובד מעולה (בתוספת 2 ליטר מים ליום). האם סיבים כאלו יכולים לעזור גם להפחתת כולסטרול/טריגליצרידים? ואם כן אז האם יש חשיבות לקחת את הסיבים בסמוך לארוחה? תודה.

שלום פזית, סיבים אלו בעיקר מוגדרים כסיבים בלתי מסיסים ולכן פחות משפיעים על הורדת כולסטרול. ייתכן וחלק מהסיבים הינם מסיסים, אבל זאת לא מטרת המוצר הספציפי הזה, והוא גם לא משווק ככזה. בברכה,דנה

גם למע' העיכול וגם לכולסטרול?

התעמקתי קצת בנושא ויש לי כמה שאלות המשך: 1. האם אני מבין נכון שבעצם 3 חומצות השומן היחידות שמצריכות צריכה מינימלית הן EPA, DHA ו-ALA? 2. מה הכמות המינימלית שגבר בשנות העשרים לחייו זקוק לה מחומצות אלה? 3. האם אפשר לצרוך GLA במקום ALA ואם כן באיזו כמות? 4. האם ישנה המלצה לכמות מינימלית של שומן מכל סוג למניעת היווצרות אבנים בכיס המרה עקב ירידת משקל מהירה? 5. מהתווית אני רואה ש-90% מהשומן במיונז הוא בלתי רווי, האם יש לך מידע נוסף האם זה MUFA או PUFA ואילו חומצות בדיוק מצויות בו? תודה מראש!

שלום דוד, אני אתן לך את ההמלצות המדוייקות של ה- USDA ( המקבילה של משרד הבריאות והחקלאות בישראל). לגבר בגילך צריך : 20-35 גר' שומן ליממה על מנת למנוע חסרים של חומצות שומן חיוניות. מתוך זה 0.6-1.2 גר' ליממה אומגה 3 ו- 5-10 גר' אומגה 6- כדי למנוע חסרים. ההמלצות הכלליות מדברות על כ- 17 גר' אומגה 6 וכ- 1.6 אומגה 3. השאיפה כמובן להעלות באופן יחסי את האומגה 3. אומגה 6 ואומגה 3 הינן קבוצה של הרבה חומצות שומן, לא רק מה שציינת. ולא, אין אפשרות לצרוך GLA במקום ALA, הן לא שוות ערך ולא מביאות לייצור זהה של DHA- שזוהי המטרה.אנחנו יודעים לייצר GLA לכן לא חיונית לנו. ההמלצה היא לא לרדת במשקל בצורה מהירה. למקרים בהם יש אבנים בכיס מרה, לא משנה הסיבה, המטרה דיאטה שלת שומן, לא פחות ממה שכתבתי בתחילת התשובה. לגבי מיונז רגיל : ממה שיש ברשותי יש סה"כ 75% שומן במיונז שמתחלקים ל- 10% שומן רווי, 15 % חד בלתי רווי ן- 45% רב בלתי רווי. בברכה,דנה

22/11/2012 | 19:15 | מאת: דוד

התכוונתי לשאול אם GLA יכול להיות תחליף ל-LA (ולא ל-ALA). כלומר, אני מבין שבגוף LA הופכת ל-GLA השאלה אם ל-LA כשלעצמה יש איזה ערך אינטרינזי או שאם אני לוקח ישירות GLA אז זה בסדר? מה שאני בעצם מנסה להבין זה אם אני צורך ישירות DHA, EPA ו-GLA אז זה בעצם מספק לי את כל ה-essential fatty acids, ואם כן, אז מה הכמות המינימלית הנדרשת מ-3 חומצות אלו?

21/11/2012 | 14:04 | מאת: יעלי

איזה דיטאה עדיפה לצורך החפחתת משקל על בסיס חלבונים או פחמימות יש לי תפריטים שונים. לדוגמא על בסיס חלבונים לאכול בא. הצהריים חלבון בשר + ירקות ובאותה מידה בתפריט פחמימות לאכול 1.5 כוסות פחמימה עם ירקות. מה עדיף? בזמן האחרון די נמאס לי מהחלבונים. האם אפשר ל"עבוד" על הגוף ולעות יום כזה ויום כזה? אציין כי עודף פחמימות נורא מזיק לי. במידה וביום פחמימה - איך אני אמורה להתנהל בהמשך היום עם שאר הארוחות. תודה מראש.

22/11/2012 | 13:16 | מאת:

שלום יעלי, במבחינה מחקרית, זה ממש לא משנה על פניו. ייתכן וישנם הבדלים בין מגדריים ובין אישיים, וכל אחד מגיב בצורה שונה, אבל כולם עובדים במידה זהה לאורך זמן. חשוב בדיאטה להורדה במשקל, לאכול מאוזן ולהתאים למצב קליני של מטופל. חשוב לעקוב, והכי חשוב לבצע דיאטה שאפשר להחזיק בה מעמד לאורך זמן, ושזו תהפוך לאורח חיים ולא רק לצורך ירידה במשקל. פני לדיאטנית לייעוץ אישי. בברכה,דנה