פורום תזונה קלינית
היי, בחודשים האחרונים צמצמתי משמעותית את תדירות צריכת הבשר. הורדתי מ-4 פעמים בשבוע לפעם בשבוע או לפעמים פעם ב- 10 ימים. לאחרונה הופיעו לי לא מעט פיצעונים (חצ'קונים) בפנים, בחזה ומעט בגב. אמא שלי אומרת שזה בגלל שאני לא אוכל מספיק בשר. יש קשר בין הדברים? אני בן 25 כן? אני לא מתבגר.
שלום גלעד, איני יכולה לומר בוודאות. אולי זה נובע מחסר באבץ. פנה לרופא עור. בברכה,דנה
שלום. רציתי לדעת מהי הכמות המומלצת במ"ג של אבץ המתאימה לאנשים בגילאי 30-35. אני שואל זאת כי ניגשתי לבית המרקחת כדי לקנות וגיליתי שהטווח מגוון- 22 מ"ג, 50 מ"ג ועוד..
שלום רן, בממוצע מדובר בין 15-20 מ"ג ליממה, כולל מה שמגיע במזון.צריך לבדוק כמה מתוך מה שיש בכדור הוא אכן אבץ. בברכה,דנה
לפורום שלום ! בהמשך לתשובתך דנה אדם מבוגר שאובחן עם רגישות לחלב מהי הכמות היומית ( מספר מנות של מוצרי סויה) שמותר לו לאכול או לשתות , וזה לא יזיק \ יפגע בבריאותו , למשל מותר לו עד 2 כוסות חלב סויה ליום או לפי תשובתך הקודמת רק כוס אחת ליום ?
שלום אודליה, אין דבר כזה "רגישות לחלב" יש רגישות ללקטוז -סוכר החלב. קיימים היום בשוק מוצרי חלב דלי לקטוז כגון חלב (של תנובה ושל יטבתה- החלב המעודן שלהם), גבינות רבות דלות לקטוז כגון גבינה צהובה, גבינה לבנה, קוטג'. כמו כן, ניתן לקחת אנזימי עיכול לפני ארוחה כזו. אין צורך לעבור למוצרי סויה, במיוחד לא המעובדים ולא חלב הסויה שלא נחשב למזין במיוחד. בברכה,דנה
שלום, בתקופה האחרונה אני מרגיש שהמערכת החיסונית שלי מאוד חלשה (כבר 3 שנים), ואני נהייה חולה (מקורר \ שפעת) מאוד בקלות - אפילו בקיץ, ובייחוד בחורף. ממזגן או מאוורר. בנוסף, עייף מאוד במהלך שעות היום לאורך תקופה. (גם אם ישן טוב). בבדיקות דם החריגים הייחידים הם (והמספרים להלן די קבועים לאורך השנים האחרונוות): MCV = 76.6 MCH = 26.1 האם צריך לשונות משהו בתזונה ? האם זה יכול להצביע על בעיה אחרת הדורשת התערבות רפואית ? אשמח לייעוץ , בתודה מראש, אריק
שלום אריק, ייתכן ויש לך מחסר בברזל. בקש מרופא המשפחה לבדוק. מעבר לכך, אין לי אופציות נוספות להציע. בברכה,דנה
במשך חודש (זאת אומרת שלושה ימים בכל שבוע) אכלתי הרבה קלוריות(יותר ממה שהגוף שורף), אני אפילו לא יודעת כמה...... ובכל זאת אני רואה במשקל שאני שוקלת אותו דבר.....זה יכול להיות? אני מפחדת פתאום שהמשקל משקר ואולי אני אעלה בעקבות מה שאכלתי החודש.... עכשיו חזרתי לאכול מאוזן....
שלום, בהחלט יכול להיות אם את מאזנת את שאר הימים. חריגה בכמות הקלוריות בכמה ימים בחודש לא גורמת לעליה במשקל. חריגה קבועה לאורך זמן, כן. משקל לא משקר, אלא אם כן הוא מקולקל. בברכה,דנה
לפורום שלום ! שמעתי שלא מומלץ לאכול מוצרים על בסיס סויה כל יום , האם ישנם המלצות לכמות מותרת \ רצויה לצריכת מוצרי מזון על בסיס סויה לאנשים מבוגרים , האם יש הגבלה לכלל המוצרים ( חלב \ טופו \ פתיתי סויה \ פולי סויה ) תודה
שלום אודליה, ההגבלה מדברת בעיקר על ילדים ונשים עם הסטוריה של סרטן שד ו/או שחלות על רקע הורמונלי. בכל מקרה איני ממליצה על יותר ממוצר אחד ליממה לאנשים מבוגרים ללא מגבלה זו. אם הצריכה נובעת מאלרגיה או רגישות למוצרי חלב, אם לא, אין מניעה מלצרוך מוצרי חלב וסויה בשילוב. בברכה,דנה
אני כל יום אוכלת יתר מ- 30 בורקסים בכל בוקר: עם שוקולד, גביניות, עם גבינות, עם תפוח אדמה, עם חמאה, עם קינמון, אצבעות וניל. איך אפשר להפסיק לאכול בכל בוקר בורקסים? אני במצוקה! אם יש בשולחן בעבודה בורקסים - אני אוכלת בצורה בלתי נשלטת איזה 30 יחידות. באיזה דרך אפשר להיגמל מאכילת בורקסים? איך אפשר לשלוט בדחף הבלתי נשלט לבורקסים?
שלום שירי, צר לי, אך פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי. עליך לפנות לטיפול אצל דיאטן ולשקול טיפול יותר התנהגותי מאשר תזונתי. בברכה,דנה
שלום רב קונה אוכמניות יבשות ,ומשרה אותם כדי לנקות וגם בגלל המתיקות שלהם הם מגיעים באריזה ועליה כתוב שמכילים שמן חמניות וסוכר, האם ההשריה והשטיפה מספיקה להוציא את הסוכר?או שיש דרך אחרת? בתודה רבה אילנה
שלום אילנה, ההשריה מוציאה רק חלק קטן מהסוכר. למה את קונה מוצר לא מזין שכזה. חפשי בחנויות טבע פירות מיובשים טבעית ללא תוספת משמרים כגון סוכר ושומן. בברכה,דנה
רכשתי קפסולות של גינסנג קוריאני(ממותג אמריקאי -vitacost), ומה שלא שמתי לב זה שזה מינון ממש גבוה-648 mg האם זה בסדר לקחת את זה במידה ואני בריאה למעט מיגרנות? השאלה תקפה לאישה בת 21 משקל 64 וגבר בן 24 משקל 92 +יש לי גינקובילובה 60 mg (ממותג אמריקאי now foods) ורציתי לדעת אם מותר לקחת את זה ביחד על בסיס יומי? אנחנו משתמשים כדי להתרכז בלימודים וכו'..
שלום אנסטסיה, צר לי, אך זה לא בתחום ההתמחות שלי. פני לפורום תזונה טבעית. בברכה,דנה
אני עושה את דיאטת HCG, וחלק מהתפריט שלי הוא טונה (טונה וביצה) ואני לא אוכלת טונה. מה ניתן לאכול במקום ?
שלום נטע, איני יכולה להמליץ לך על החלפה כל עוד אני יודעת שאת מבצעת דיאטה שהינה אסורה עפ"י ארגוני בריאות עולמיים שאף הוציאו אזהרה עליה. אם את רוצה לרדת במשקל, עשי זאת באופן בריא יותר. בברכה,דנה
לפי מאמר של שתי דיאטניות מוסמכות בדיאטה של 1800 קלוריות אפשר להסתפק ב-40 גרם שומן, ובאופן כללי עולה מהמאמר יחס של 45:1 בין שומנים (בגרם) לקלוריות (קק"ל). השאלה אם יש איזשהו מינימום מוחלט או שאם נגיד אני בדיאטה של 1200 קלוריות אז לפי היחס של 45:1 אני יכול להסתפק בכ-27 גרם שומן? יומן הדיאטה של WebMD מניח מינימום רצוי של 36 גרם שומן לדיאטה של כ-1600 קלוריות, כלומר נראה שהם הולכים לפי היחס הזה של 45:1 בלי איזשהו מינימום מוחלט בגרמים, או בגרמים לפי משקל הגוף. שאלתי היא, האמנם? יודגש, אני לא מחפש תשובה של אחוז מסך הקלוריות כי מבחינה זו אני מסודר, השאלה שלי היא לגבי מינימום מוחלט בגרמים של שומן או בגרמים של שומן לכל קילו ממשקל הגוף.
שלום דוד, בבודאי שיש מינימום של שומן באופן אבסולוטי, ללא קשר לתרומה הקלורית, בגלל שעלינו לספק את חומצות השומן החיוניות לגוף. וכמובן שיש מינימום קלורי מתאים כדי לקבל את כל הויטמינים והמינרלים האפשריים, כך שיש תלות אחד בשני. לרוב אנחנו לא יורדים מה- 30 גר ' שומן בכל מקרה, כי אנו זקוקים לו לבניית רקמות והורמונים. בברכה,דנה
אכלתי היום 5000 קלוריות בערך... האם אני אשמין בעקבות זה? אני לא אעשה את זה יותר בחיים, אני מתוסכלת...הייתי נורא רעבה...מה לעשות? תודה
שלום לנה, קרוב לוודאי שלא, במיוחד אם תחזרי לאכילה הרגילה שלך. בברכה,דנה
היי, במחשבון RMR שריפת הקלוריות היומית שלי עומדת על כ1331 קלוריות, כמה קלוריות נשרפות במשך היום בנוסף לשריפת הקלורית של RMR? התוכלי לומר לי כמה קלוריות מומלץ שאצרוך ביום?(למשל ביום מנוחה, ללא פעילות) תודה מראש.
שלום ורוניקה, ראשית, המחשבונים מאוד לא מדוייקים לכן לא הייתי בונה עליהם. ולא, איני יכולה לומר לך כמה, כי מאוד משתנה מאדם לאדם, תלוי גיל, משקל, מחלות, תרופות, הרגלי ספורט ותזונה ועוד. בברכה,דנה
שלום רב. השתמשתי בנורמולקס יומיים (פעם ביום) והעצירות השתחררה ביום השלישי. לאחר שבועיים השתמשתי שוב ולא קרא כלום שלושה ימים. ביום השלישי והרביעי לקחתי שתי מנות ביום. ואז החילוף חומרים חזר בצורה מוגברת מאוד (קצת יותר מדי) זה שימוש לא נכון ? שימוש כזה יכול לגרום לגוף להתרגל לתכשיר?
שלום נעמה, לא מפתחים התרגלות כל כך מהר, ואיני מבינה את מהות השימוש.אם מדובר שיש לך יציאה אחת ליומיים ואז היא רגילה, זו לא עצירות, ולא הייתי לוקחת שום דבר. בכל מקרה פני לבירור וייעוץ בעצירות. בברכה,דנה
שלום, אני בן 24 וסובל כ-3 שנים מרגישות ללקטוז. לא עשיתי את הבדיקה, אבל לפני שלוש שנים התחלתי לסבול מכאבי בטן וגזים כאשר אני שותה גם כמויות קטנות של חלב, או גלידה וכדומה. לאחרונה התחלתי לקחת כדורי פריזמה כדי לטפל במחשבות טורדניות וחרדה, ונראה שהרגישות לחלב עברה. האם יש קשר?
שלום דני, ייתכן שמה שסבלת ממנו הוא תסמונת המעי הרגיז. ידוע שבמקרים רבים תרופות פסיכיאטריות עוזרת למקרים אלו וייתכן שזו הסיבה, אך זוהי השערה בלבד. בברכה,דנה
:)
שלום רב, לאחרונה אמי אובחנה כחולה בסרטן הריאות בשלב גרורתי מתקדם. הידע הבסיסי שצברתי בחיי מקריאת ספרים בנושאי תזונה, בריאות ותחלואה, לא הותיר בליבי ספק כי לצד הטיפול הקונבנציונלי אני חייב לתת לאמא גם טיפול משלים ע"י תזונה מתאימה. הגעתי למסקנה שמזון טבעי נע, שלא עובד ולא בושל בטמפרטורות גבוהות מידי עשוי להניב את ההשפעה האפקטיבית ביותר בשל כמות ואיכות הוויטמנים, המינרלים, האנזימים, הפיטו-כימיקלים, ושאר הרכיבים התזונתיים החשובים שמאוחסנים במזונות הללו. אני משתדל שהתפריט היומי של אמא יכלול כמה שיותר פירות וירקות טריים ושלמים. אני שם דגש רב על נבטים, נבטוטים ומגוון של ירקות עליים ירוקים. כל דבר שאני מחליט, מתבצע באחריות מלאה לאחר מחקר והתייעצויות. לא אעשה צעד שאיני בטוח בו. כעת אגש לעיקרו של דבר: ידוע לי מזה זמן רב שעשב החיטה הוא צמח בעל תכונות אנטי סרטניות מהחזקות שמוכרות לנו עד כה בעולם הצומח,בשל הצפיפות התזונתית הגבוהה והייחודית שקיימת בו. קיבלתי מספר רב של המלצות ממטפלים אלטרנטיביים, ממשכילים למחצה, מבעלי ניסיון שנעזרו בו בעצמם להילחם בסרטן ומהדיוטות. כמו כן קראתי על הצמח כמה שיותר בספרות וברשת. אין לי ספק שהוא חיוני ומועיל, במיוחד במקרים של סרטן. אולם אין תמימות דעים לגבי המינונים, ולגבי שילובו במסגרת של צריכת תרופות אחרות. ללא קשר לסרטן, אימי כבר מספר שנים נוטלת פלווקס לדילול הדם, בשל טרשת עורקים. מצאתי ברשת אזהרות, לגבי שילוב של עשב החיטה במינונים גבוהים עם מדללי דם, שכן אחת מתכונותיו היא דילול דם. אני לא יודע אם הדבר מדויק ולא שמעתי על כך משום מקור מוסמך, אבל מצד שני אני לא רוצה לנהוג בחוסר אחריות ולהזין את אמי בכמויות הגדולות אשר דרושות להתמודדות עם התהליך הסרטני ללא התייעצות עם גורם קליני מוסמך אשר בקיא בנושא. אשמח לקבל עצת מומחה, גיא.
שלום גיא, מבלי לפגוע ומבלי לזלזל במשכילים שעזרו לך ולידע שצברת בקריאה באינטרנט- רפואה ותזונה לא לומדים במחשב. מעבר לידע בסיסי, שאת זה כל אחד יכול לרכוש, צריך הבנה עמוקה של קריאת מחקרים והסקת מסקנות. רפואה ותזונה כפועל יוצא ממנה, אינה מדע מדוייק. אנו בונים הרבה מההמלצות על מחקרים עם חוזקה סטטיסטית מאוד שנויה במחלוקת. אני שמחה שאתה בטוח במעשיך ובפעולותיך עם אמך, אבל מזון הינו דבר חזק מאוד, ולעיתים גם מזיק מאוד. מזון נא, לא מבושל יכול להכיל כמויות גדולות של פטריות, עובש ומזהמים מסוכנים אחרים. תזונה ספציפית כזו עלולה להוביל את אמך לחסרים תזונתיים, אם זה לא נעשה נכון. לצערי, עשב חיטה הינו דוגמה חיה, כיצד פרסום לקוי מעלה מוצר מזון, שמעולם לא תוכנן לשתיית אדם לכותרות. אין, וככל הנראה גם לא תהיה הוכחה שהוא מועיל למשהו. אין לי בעיה שאנשים מבזבזים מאות אלפי שקלים על אמונה, אבל הבעיה שאם זה היה נגמר רק בתזרים מזומנים, הייתי שקטה. מזון ותזונה לקויה יכולים להזיק. לא סתם פנית לפורום זה- אנחנו אנשי מקצוע, מבססים המלצות עפ"י המדע והמידע העדכני ביותר. כל מה שבחרת לעשות אם אימך אינו מבוסס מדעית, כלל וכלל. איני אומרת שזה מזיק, אך לצערי לא תקבל חיזוקים ממני על החלטותיך. אם אתה רוצה ייעוץ מקצועי אמין, עליך לפנות לדיאטן, רצוי כזה שמתמחה בתחום האונקולוגיה לעזרה. בקשר לשאלתך הספציפית- אחת הבעיות שאף אחד לא בדק תכולת ויטמין k בתוך עשב חיטה. וכמו שאמרת, ידע בסיסי אינו מספיק. לאיזה מדללי דם הוא מפריע? על איזה מנגנון עובד? מה יש בו שמפריע? אף אחד לא יודע. על כן, שקול בזהירות, זה שזה ירוק וטבעי והמצומח לא הופך אותו ליותר בריא ובטח ובטח ללא מזיק. בברכה,דנה
הבנתי שחלב שקדים מאוד בריא, מכיוון שאין לי מעבד מזון כרגע וההכנה קצת מלכלכת וגוזלת זמן, אני מכינה משקה חלב משקדים טחונים שקניתי לפי משקל בחנות טבע (ומוסיפה מים כמובן). האם הערכים התזונתיים זהים או שתהליך הטחינה פוגם בהם? ראיתי שמוכרים גם ממרח שקדים טחונים טבעי שמיועד לערבוב עם מים לקבלת החלב..מה לגבי זה לעניין הערכים התוזנתיים? תודה
שלום רעות, תהליך הטחינה חושף את חומצות נשומן החד בלתי רוויות לחמצון, ולכן עדיף לאכול שקדים שלמים ולא טחונים. אין אף מחקר שאומר שחלב שקדים הינו בריא. כנ"ל לגבי שאלתך השניה. בברכה,דנה
השריתי זרעי פשתן במים ליומיים והם נהיו ריריים כמו ביצה, אני יודעת שזה טוב בגלל החומר שמופרש מהם כתוצאה מההשרייה.. השאלה הראשונה- האם בנוסף להשרייה יש לטחון אותם? שאלה שנייה- את הזרעים המושרים הוספתי לחביתה שהכנתי במהלך הטיגון..האם הסגולות הייחודיות שיש לזרעי פשתן נשמרות כך? אם לא כיצד ניתן לצרוך זרעי פשתן מושרים?
שלום רעות, איני מומחית לנשוא זרעי פשתן, אבל בכל מקרה מומלץ לטחון.בטיגון מרבית תכונותיו נהרסות. למיטב ידיעתי, יש לקנות זרעים לטחון ולהקפיא ולהסיף 1-2 כפות לדייסה או יוגורט. בברכה,דנה
באיזה סדר ובאיזה רווחים של זמן רצוי לאכול ולשתות את הדברים הבאים: תה ירוק,סלט ישראלי רגיל, טוסט עם גבנ"צ (שתי פרוסות לחם מלא+פרוסת גבנ"צ) די לספוג מכל מאכל את כל\רוב הדברים הטובים שבו?
שלום נטע, אין סדר, תאכלי ותשתי לפי הנוחות שלך. בברכה,דנה
אם הבנתי נכון אז מה שאת אומרת זה שכל השמועות על סכנות הכספית בטונה והסכנה מזה הן רק שמועות ואין בהן ממשץ מה שלא הבנתי מה הבעיה בשימור הטונה? במה הוא שונה משימורים אחרים כמו חמוצים למשל ומה כל כך מסוכן בו?
שלום שלומי, לא הבנת נכון. יש בטונה כספית, אבל זה תלוי מקורה , אזור הגידול, כמה כספית היא ספגה ועוד. אין דרך לדעת בוודאות כמה יש ולכן יש לצרוך במתינות. הבעיה בשימורים?- הרבה נתרן, חשיפה לרעלים אפשריים בהמתכות עצמן בהן השטונה נמצאת ועוד. לכן- מומלץ לצרוך אך במתינות ועדיף מזון טרי ולא מעובד. בברכה,דנה
שלום, ראתי כתבה על קקאו שמשבחת אותו על יתרונותיו הבריאותיים למשל הרבה נוגדי חימצון,מלא מינרליים ועוד ועוד. שאלתי היא,האם אבקת קקאו רגילה שקונים בסופר גם עשירה בכל הדברים הטובים או שצריך למצוא מקום שמוכר פולי קקאו לא קלויים ורק הם בעלי היתרונות התזונתיים? תודה מראש!
שלום אלי, הקקאו הרגיל והפשוט אולי אינו נחשב איכותי מספיק כי גם לרוב לא מדובר ב- 100 אחוז אבקת קקאו. אני מניחה שניתן להסתפק באבקת קקאו ברמת איכות גבוהה דיו. אין לי שם מוצר, רק לוודא שמדובר ב- 100 % מוצר וללא תוספים. איני רואה סיבה לצרוך פולי קקאו לא קלויים. בברכה,דנה
רק בקשר לכמות,כמה מומלץ ביום?כף אבקת קקאו בבוקר/בערב זה מספיק?
שלום לאחרונה (בגלל כל מני מאבקים של הרשתות ביצרני הטונה והחלפת הספקים) נתקלתי בכל מני תגובות שטונה מאוד מסוכנת ואפילו נאסרה או שיש אזהרה על אכילה ע"י ה FDA, בגלל כספית. האם טונה אכן מסוכנת (אני צורך כ- 3 קופסאות בשבוע)? אם כן איך זה שמשרד הבאירות לא עושה משהו בנידון ומזהיר את הציבור בפניו - מה ההבדל בין זה ללמשל סיגריות שיש אזהרות חמורות משימוש אם הטונה היא כן רעילה? האם אפשר לקבל הסבר , הבהרות ובתקווה גם הרגעת החששות?
שלום שלומי, החשיפה העיקרית לכספית היא דווקא לא בדגי טונה אלא דגים אחרים וזנים שאינם גדלים באזור. אין המלצה להמנע או להזהר באופן מיוחד פרט לילדים ונשים בהיריון בגלל הגודל. לא הייתי ממליצה לאף אחד לאכול 3 פעמים בשבוע טונה בגלל תהליך השימור בגל מקרה. הסכנה מפני כספית לא הוכחה כי טרם יודעים על עמויות משמעותיות ואלו משתנות בהתאם לרמת הרעילות במים משם הגיע הדג. בברכה,דנה
שלום דנה. הייתי מאד רוצה לדעת מהי תכולת השומן הכוללת בכל אחד מן האגוזים הבאים לפי סדר עדיפות; (טבעי ולא קלוי) ברזיל: קשיו: שקד: מלך: פקאן: תודה רבה רבה מראש!
שלום יוני, אני מפנה אותך לאתר מצויין בעברית בו תוכל למצוא את כל הנתונים הנ"ל. http://www.netogreen.co.il/Calculators/Nutrition-Calories.aspx בברכה,דנה
אני בת 57, סובלת מירידה בצפיפות העצם (אופסטיאופניה),בנוסף סובלת מחומציות יתר מהקיבה GERD ונוטלת נוגדי חומצה NEXIUM, קלציום וויטמין D . האם נכון שה NEXIUM מפריע לספיגת הסידן, ואם כן, מה הייתן ממליצות לי לעשות? האם יש תחליף לתרופה? אולי משהו יותר טבעי? ללא התרופה אני ממש סובלת מצריבה חזקה כל הזמן המלווה בליחה ושיעול. האם יכול להיות שאני סובלת במידה מסויימת מרגישות לקזאין ו/או גלוטן? ואם אפסיק ליצרוך אותם הסימפטומים יופחתו .? למי עלי ליפנות להמשך טיפול?
שלום ג'ודי, לגבי נקסיום וסידן, בהחלט ירידה ברמת החומציות יכולה הלשפיע על ספיגת סידן ולכן ניתן לשקול שימוש בתוסף סידן על בסיס ציטראט ולא קרבונט. ליחה ושיעול לא קשורים לריגשות למוצרי חלב, בטח לא ללקטוז, כי אז התופעות יותר קשורות למערכת העיכול בעיקר שלשולים, גזים וכאבי בטן. לגבי ליחה, אין כל הוכחה ספרותית לכך. לבדוק אלרגיה או רגישות למוצרי חלב ניתן ללכת לרופא מומחה לאלרגיות או גסטרואנטרולוג. בברכה,דנה
אילו ארוחות למצבי היפוגליקמיה ניתן להציע לאדם עם סוכרת נעורים ואי ספיקה כיליתית מיתקדמת שמוגבל בדיאטה בחלבון ?
שלום שירה, ראשית יש לברר כמה אינסולין מקבל ואולי להוריד מינון או לשנות סוג אינסולין. הבעיה עם אינסולין ואי ספיקת כליות מתקדמת, שזמן העבודה של האינסולין עולה כי פירוקו ופינויו יורד. הפתרון הראשון, להוריד בכמות ו/או בסוג האינסולין ולאחר מכן דיאטה. היפוגלקמיה קיימת מטפלים עם סוכר פשוט, מים עם סוכר או 1/2 כוס מיץ תפוחים. הרעיון הוא למנוע בזה ולא לטפל. פנו לדיאטנית מומחית לתחום הנפרולוגי ותתייעצו עם הנפרולוג ואנדוקרינולוג. בברכה,דנה
לפורום שלום ! מה כמות הלקטוז שיש במשולש גבינה מותכת ? האם למי שיש רגישות ללקטוז מותר לאכול גבינה מותכת \ משולשת ?
שלום רונה, גבינה מותכת כמעט ואינה מכילה לקטוז- בערך 0.02 גר' למנה של 30 גר' ( בערך 2-3 משולשים) זה לעומת כוס חלב שמכילה -10-12 גר' לקטוז. לרוב למי שרגיש ללקטוז יכול לסבול גבינות מותכות וצהובות בקלות. בברכה,דנה
אני מטופלת ב יותירוקס לתת פעילות במינון 25 מג מזה שבועיים מתי אתחיל להרגיש בשיפור בהרגשתי הכללית שעכשיו נמצאת במצב ירוד (חוסר שינה וחוסר תיאבון עייפות וכו) תודה בעד התשובה
שלום כרמלה, אני מקווה שתרגישי יותר טוב ברגע שתתאזני. זה יכול לקחת שבועות עד חודשים. בברכה,דנה
שלום. נתקלת לאחרונה בשקיות ארוזות של גזר חתוך ושטוף. האם הערכים התזונתיים של הגזר נשמרים במוצר הנ"ל ? תודה
שלום אייל, בדומה לכל ירק אחר שאתה קונה. ככל שהותק שלו על המדף רחוק יותר מרגע הוצאתו מהאדמה ערכיו אובדים. בברכה,דנה
שלום! כתבת שאם מחפשים אומגה 3, גרעיני צ'יה הם לא המקור הנכון? יש באפשרותך לפרט למה? יש באפשרותך לפרט מה כן מקור נכון? הרבה תודות!
שלום דני, כל המחקרים על ערכיה המוספים של חומצת שומן מסוג אומגה 3 מבוסיים על אוכלוסיות שהיגעו לרמות גבוהות בתזונה שלהם ממקור דגי ולא ממקור צמחי, לא משנה סוגו. לכן בצומח סוג האומגה 3 אינו זהה למקור הדגי ודורש מהגוף תהליך כימי ארוך לשנותו לחומצה הרצויה. בברכה,דנה
שלום, מסה כחודש וחצי יש לי עצירות. אין זה אומר שאין יציאות, אלא בתדירות נמוכה ממה שאני רגילה ויותר מוצק....זה מלווה בנפיחות בבטן וגם יותר גזים. אני צמחונית שמרבה לאכול מאכלים עם סיבים (פירות, ירקות ודגנים מלאים) אני גם אוכלת יוגורט בפרוביוטי, אבל לא כ"כ עוזר, עדיין יש נפיחות בבטן. חומצזה גם עושה לא מעט פעילות גופנית (כ-3 פעמים בשבוע חדר כושר). השאלה היא- האם כדאי גם לקחת תוסף סיבים??? תודה
שלום רנה, צריך לבחון את הסיבה לשינויים. אם שינית הרגלי אכילה כדאי לבחון אות. רצוי להקפיד על שתיה מספקת של מים. אם אין שינוי,מומלץ לפנות לרופא לבחינת השינוי ביציאות. בברכה,דנה
בסדר של הפקת אנרגיה אני יודע שזה ככה: גלוקוז->גליקוגן ואז שומנים או שרירים?
שלום דור, בשלבים הראשונים שריר כדי לספק אנרגיה זמינה יותר. בברכה,דנה
שלום, האם כל הפירות והירקות שצצו בשנים האחרונות כגון:עגבניות שרי, פלפלים כתומים, אבטיחים "אישיים" וכו' מכילים את כל אבות המזון כמו בפירות המקוריים? אפילו יותר מכך , האם פירות "רגילים" שגודלים בחממות ולא באדמה מכילים את אותם היסודות הדרושים לאדם (הרי, לדוגמא, הטעם של עגבניה היום לא מזכיר את העגבניה של פעם...)? תודה.
שלום, שאלה מצויינת, לצערי התשובה שלי מסתמכת על נתונים שהגופים הגדולים, כולל משרד הבריאות והחקלאות הישראלי והאמריקאי נותן לי. לפי הנתונים הערכים לא השתנו. תכולת הויטמינים והמינרלים תלויה אכן האדמה ובמים שעמם משקים, אך מעבר לכך אין לי תשובה מדוייקת יותר. טעם זה עניין של זן ותכולת מים ומינרלים. בברכה,דנה
בתי בת חצי שנה קיבלה אנטיביוטיקה אזיתרומיצין וכתוב שצריך הפרש של שעתיים ממאכלים סותרי חומצה, האם מטרנה, בננה , תפוח נחשב מאכל סותרי חומצה?
שלום טליה, הכוונה למוצרי חלב בעיקר או מזונות עתירי סידן. היתי מרחיקה מהמטרנה. בברכה,דנה
שלום, קניתי לביתי בת ה-3 בקבוק לגן עם פיית ספורט מפלסטיק, לפני כמה כשבועיים התחלתי להוסיף לה תרכיז פטל למיים. לפני כיומיים שמתי לב שעלהפייה של הבקבוק ובתוכה נוצר עובש.זרקתי את הבקבוק. עכשיו אני נורא מודאגת כי יש לה שיעול מוזר, וגם עלה לה חום, היינו אצל הרופא שאמר שכרגע אין שום דבר, האם יש קשר לעובש? ועד כמה זה יכול להיות מסוכן?
שלום מירב, לא נראה שיש קשר ולא נראה לי שקרה משהו בעקבות זאת. בכל מקרה אין הצדקה ו/או סיבה להמתיק עם תרכיז פטל. זה סוכר מיותר שהורס שיניים ומרגיל לשתיית מתוק. בברכה,דנה
האם כאשר הופכים גרעינים זרעים או אגוזים שומשום וכן הלאה לממתק עם סוכר או בקליה עם מלח, הם מאבדים מערכם התזונתי בתור חומרי גלם בלבד כלומר ללא התייחסות לתוספות כמו סוכר מלח שוקולד וכו' , כלומר האם האבץ או הסידן או כל מינרל אחר ישאר תקין ויתרום באותה מידה לגופנו אם אוכל 100 גרם מהנ"ל טרי ואם אוכל 100 גרם מטוגן בשמן או קלוי עם מלח או מצופה סוכר שנאפה או נקלה?
שלום צבי, מבחינת מינרלים שציינת אין איבוד ממשי. הבעיה שתהליך הקליה חומצות השומן החיוניות המועילות לנו לבריאות מתחמצנות ומאבדות מערכן החשוב, וזה היתרון העיקרי במזונות אלו, לא רק סידן ואבץ. בברכה,דנה
אני מאחסנת שקדים ואגוזים לא קלוייפ במקפיא.הם יש אובדן של הערך התזונתי?
שלום רציתי לדעת אילו מאכלים מכילים b12 ?אני כמעט ולא אוכלת בשר
שלום נטלי, כל מוצר מן החי מכיל B12, ולכן גם אם לא בקר, יש הודו, עוף, דגים, ביצים ומוצרי חלב. רצוי לקחת בדיקה ולברר אם אין חסר. במידה ויש מומלץ לקחת תוסף . בברכה,דנה
שלום, קוראים לי רועי, אני בן 22, צמחוני כשנה וטבעוני כ-3 חודשים. עד עכשיו השתמשתי בתחליפי תזונה של טבעול כמו שניצלים ונקניקיות צמחוניות וכ'ו. לפני כמה ימים דיברתי עם חברה טובה שלי (שגם היא צמחונית), והיא אמרה שכשהיתה אצל תזונאים הם אמרו לה שלא כדאי לאכול את התחליפים המעובדים האלה, כי זה לא באמת מזין ובגלל שזה מעובד זה לא מתעכל טוב בגוף. רציתי לדעת האם זה נכון? ומתוך סקרנות במה שונה התהליך שעובר אוכל מעובד (כמו שניצל סויה למשל) מול אוכל רגיל? תודה מראש, רועי
שלום רועי, יש שתי בעיות עם התחליפים בעני המקצועיות: 1. הם לא באמת תחליף ראוי.לא מבחינת כמות ו/או איכות. 2. לרוב מבוססים על סויה- וצריכה מוגברת של סויה אינה מומלצת. 3. מבחינת עיבוד- הם דומים וגרועים בדיוק באותה מידה כמו שניצל מוכן. בברכה,דנה
אני לא אוכלת דגים בכלל (גם צמחונית וגם לא טעים לי). הכולסטרול אצלי כבר עכשיו גבולי, והגנטיקה לא מנבאת טובות לגבי עתיד רמת הכולסטרול. הבנתי שצריכת אומגה 3 ובמיוחד חומצה לינולנית יכולים אולי לעזור להוריד את הכולסטרול. מאיפה כדאי לצרוך אומגה 3 אם לא מדגים? אני אוהבת אגוזי מלך וראיתי שהרמה שם די גבוהה ואפשר להגיע לצריכה סבירה אם אוכלים כמה אגוזים בודדים כל יום, השאלה אם זה נספג מהאגוזים והאם זה באמת יכול לעזור במשהו.
שלום פזית, אומגה 3 הוכחה יעילה בהורדת טריגלצרידים ולא כולסטרול. להורדת כולסטרול עדיף שמן זית/קנוה/זרעים ושובלת שועל. אומגה 3 חיונית מהרבה סיבות אחרות, אבל מהצומח הקליטה והניצול פחותים משמעותית לעומת מקור דגי. אין המלצות לקחת תוסף.תמישיכ לצרוך כמה שניתן מהצומח, אך אין המלצות לגבי כמות. בברכה,דנה
בכל פעם שאני אוכלת משהו שיש בו כוסברה לאחר מכן יש לי שלשולים. האם ידוע בתזונה הקלינית רגישות למזון - כוסברה ?
שלום ענת, יכול להיות רגישות לכל מזון. אם את רגישה ברמה כזו, בקשי בלי. בברכה,דנה
שלום רב, קיימת בשוק ערכה של חברת אלדן המאפשרת בדיקה עצמית של 46 סוגי מזונות העלולים לגרום לאי סבילות ותופעות נילוות. האם הערכה אמינה? האם שמעתם על כך? בדיקת מעבדה פרטית היא 1500 שקל! אשמח לעצתכם. בברכה חוה
שלום חוה, אין לי מידע לגבי אמינות הבדיקה. התייעצי עם מומחה לאלרגיות או גסטרואנטרולוג. בברכה,דנה
על תווית הטחינה המונבטת שאני צורכת רשום שיש בה חומצה אוקסלית שהופכת לדו סוכר. האם זה אומר שלסוכרתיים אסור לצרוך את הטחינה הזאת. לאחרונה עלה לי הסוכר ל-101.אני בת 65ועד כה רמת הסוכר הייתה נורמלית.
שלום בלה, אין לי מושג מה המשמעות של חומצה אוקסלית שהופכת לדו סוכר. כמו כן לרוב מדובר בכמיות של מ"ג ולא גרמים ולכן לא נראה לי שיש משמעות, בעיקר שאנו אוכלים טחינה בכמויות יחסית קטנות של 1-2- כפות בממוצע. בברכה,דנה
שלום, יש שתי חברות לעבודה שמשגעות אותי ואני מנסה להסביר להן שכבר כמה שנים ידוע שזה לא משנה באמת מתי אלא מה ושזה לא משנה אם תוכל את הצ'יפס בשתיים בלילה או בשתיים בצהריים אתה תשמין בדיוק באותה מידה כי אכלת צ'יפס!!! ולא תשמין יותר כי אכלת אותו באמצע הלילה או לפני השינה. * אני טועה או לא? * עוד שאלה להבהרה - זה משנה אם אני אוכלת חלבון או שאני אוכלת פחמימה לפני השניה מבחינת הירידה במשקל? תודה
שלום, לאף אחת מההצהרות/שאלות שלך אין תשובה מדעית. אני יכולה כן להגיד שלא "משמינים" מצ'יפס. משמינים כי אוכלים סה"כ יותר קלוריות ממה שהגוף צריך ולא מוציאים מספיק. ולגבי ההצהרה השניה, למיטב ידיעתי אין הבדל מה אוכלים לפני השינה. בברכה,דנה
שמעתי מכל מיני אנשים שבצבא לחיילים ביחידות מובחרות לא מרשים לשתות קולה כי היא מונעת ספיגת סידן וגורמת לשברי מאמץ לפני כמה ימים אמרו לי משהו דומה על נסטי, רציתי לשאול כאן האם זה נכון והאם כן מה החומר הגורם לזה ובאילו משקאות הוא נמצא
שלום, לא ידוע לי על הקשר בין שתיה קולה ונסטי לשברי מאמץ. באופן כליי דיאטה לא מאוזנת יכולה להוביל לאוסטאופורוזיס, וכן צריכה מוגברת של קפאין עלולה לגרום ליותר איבודי סידן בשתן. מעבר לכך, איני יודעת על תופעה מיוחדת. באופן כללי לא מומלצת שתיה ממותקת, היא בראש ובראשונה הורסת שיניים וגורמת להשמנה. בברכה,דנה
שלום, בת 47 נוטלת תרופות מרשם: סרוקסט, ליטורבה, אלטרוקסין. קושי לרדת במשקל, הרגשת נפיחות תמידית, כמיהה רבה לפחמימות. יש לציין כי בתקופה שלפני התחלת טיפול בסרוקסט לא הייתה בעיה של משקל. שאלתי: מהי התזונה הנכונה שתעזור לי להורדת המשקל בהתייחס לצירופי התרופות שאני נוטלת. אודה מראש על תשובתכם.
שלום דנה את צריכה לפנות לדיאטנית לייעוץ אישי ולברר מה ניתן לשנות בתזונה שלך. קרוב לוודאי ששילוב פעילות גופנית יומיומית יהיה חיוני ביותר. בברכה,דנה
שלום רב.היתי רוצה לדעת בבקשה אם לאכול בין הארוחות זה בסדר ומומלץ. אני לא עושה הפסקות ארוכות בין ארוחות,כלומר תמיד אוכלת או שותה משהו.ולא אוכלת בזמנים קבועים,אלא מתי שמתחשק לי.אוכלת בכמויות קטנות אבל כל הזמן שבא לי האם זה נכון? תודה:)
שלום חן, אין נכון ולא נכון בתזונה. יש הרבה דברים אינדבידואלים. כל עוד מה שאת אוכלת ושותה בארוחות ובניהן נחשב למזין ומשביע מבחינתך, זה אמור להיות בסדר. בברכה,דנה
שלום אני בת 35 כבר במשך חודשיים שלושה שאני ערב ערב לא יכולה בלי פולי הסויה שלי :) אני מוותרת בקלות על ארוחת הערב ויושבת לי עם ה-500 גר (חבילה שלמה) שמבושלת במיקרו ומנשנשת לי בתאבון עם הרבה מלח אוקיינוס- טעים ברמות האם אכילה יומיומית של הכמות הזאת מסוכנת לי ? יש את העניין עם ההורמונים...
שלום ענבל, לא הייתי מרחיקה לכת ואומרת מסוכן, שכן במקומות רבים בעולם ואוכלוסיות לא קטנות אוכלות סויה כל יום. מצד שני אנחנו לא, ואנחנו לא סינים, וכמו שאם אני אתן להם לאכול מזון ים תיכוני, בריא ככל שיהיה, לא יתאים להם גנטית, גם לנו חשיפה יומיומית למזון לא מוכר עלולה להיות בעייתית. זה מעבר לעובדה שאני לא ממליצה לשמור על תפריט קבוע ורצוי לגוון, שכן כאשר את אוכלת סויה את מוותרת על רכיבי מזון חיוניים אחרים. המלצה: תורידי במינון ל- 3 פעמים לכל היותר בשבוע. בברכה,דנה
שלום את כותבת : בהערכה כללית מאוד מדובר בכ- 2500 קק"ל ובכי 1400 מ"ג סידן. הבעיה שחלק ניכר מהסידן שלך לא זמין. הייתי ממליצה להוסיף סידן זמין לא יותר מ- 300 מ"ג בשלב ראשון ובדיקת ויטמין D. לא הבנתי מה פירוש : שחלק ניכר מהסידן שלך לא זמין??? אפשר הסבר? לוקח 1000 סידן ליוםבכל אופן משתדל כך תודה
שלום דן, לא כל היסדן במזון הינו זמין לספיגה ע"י מערכת העיכול. בסוג הדיאטה שלך יש הרבה חומרים מעכבים של ספיגת הסידן. לא ממליצה לקחת 1000 מ"ג בבית אחת- רצוי לחלק ל- 2 מנות. בברכה,דנה
שלום! שמי פאולה, תזונאית שעשתה עלייה לפני 2 מארגנטינה. אני רוצה לדעת אם יש מקום כדי להתייעץ לגבי המבחן כדי לקבל את האישור (חוץ מהמשרד הבריאות... הם לא נותנים הרבה מידע על המבחן). וחוץ מזה אם יש אתרים או מקומות מומלצים כדי להתחיל להיות בעניין (קורסים, פורומים, וכו,,,)תודה רבה!!!!
שלום פאולה, תפני לאתר עמותת עתיד למנכל"ית ד"ר אסנת סטון לעזרה. http://www.atid-eatright.org.il/?CategoryID=20&ArticleID=3&SourceID=20&sng=1 בברכה,דנה
באחת התשובות בפורום כתבת: "הבעיה בבשר זה לא רק חמצון שומנים אלא גם חמצון חלבונים שיוצר רדיקלים נוספים וחומרים מסרטנים, לכן מומלץ זמן בישול קצר מאוד, טמפ' נמוכות יותר". חימצון בשר בבישול - באיזו צורת הכנת בשר יווצר פחות חימצון ? בטיגון חזה עוף ע"י טיגון במשך כמה דקות בכל צד או בבישול מרק עוף במשך שעה וחצי שעתיים (עד שהעצמות מתרככות)? האמת שבישול קצר זו בעיה כי קציצות בקר ברוטב צריך לפחות שעה עד שעה ורבע ומרק עוף הודו צריך 2.5 שעות עד שהעוף מתרככך לגמרי. שאלה נוספת: האם השומן בבשר מתחמצן גם בבישול או רק בטיגון?
שלום אורה, כל תהליך חימום, לא משנה מקורו, גורם לחמצון. הורדת חמצון היא ע"י שימוש בטמפ' נמוכות, זמן בישול קצר יחסית, שימוש במרינדות שמגנות על הבשר, אכילה עם נוגדי חמצון כגון ירקות ופירות, שימוש בשמנים בעלי נקודת עישון גבוהה כגון קנולה, לצרף כוס יין אדום לארוחה. בברכה,דנה
האם בבשר בקר ובעוף יש חומצת אמינו תראונין?
שלום, כן, בכמויות לא מועטות כלל. בברכה,דנה