פורום תזונה קלינית
שלום רב. השתמשתי בנורמולקס יומיים (פעם ביום) והעצירות השתחררה ביום השלישי. לאחר שבועיים השתמשתי שוב ולא קרא כלום שלושה ימים. ביום השלישי והרביעי לקחתי שתי מנות ביום. ואז החילוף חומרים חזר בצורה מוגברת מאוד (קצת יותר מדי) זה שימוש לא נכון ? שימוש כזה יכול לגרום לגוף להתרגל לתכשיר?
שלום נעמה, לא מפתחים התרגלות כל כך מהר, ואיני מבינה את מהות השימוש.אם מדובר שיש לך יציאה אחת ליומיים ואז היא רגילה, זו לא עצירות, ולא הייתי לוקחת שום דבר. בכל מקרה פני לבירור וייעוץ בעצירות. בברכה,דנה
שלום, אני בן 24 וסובל כ-3 שנים מרגישות ללקטוז. לא עשיתי את הבדיקה, אבל לפני שלוש שנים התחלתי לסבול מכאבי בטן וגזים כאשר אני שותה גם כמויות קטנות של חלב, או גלידה וכדומה. לאחרונה התחלתי לקחת כדורי פריזמה כדי לטפל במחשבות טורדניות וחרדה, ונראה שהרגישות לחלב עברה. האם יש קשר?
שלום דני, ייתכן שמה שסבלת ממנו הוא תסמונת המעי הרגיז. ידוע שבמקרים רבים תרופות פסיכיאטריות עוזרת למקרים אלו וייתכן שזו הסיבה, אך זוהי השערה בלבד. בברכה,דנה
:)
שלום רב, לאחרונה אמי אובחנה כחולה בסרטן הריאות בשלב גרורתי מתקדם. הידע הבסיסי שצברתי בחיי מקריאת ספרים בנושאי תזונה, בריאות ותחלואה, לא הותיר בליבי ספק כי לצד הטיפול הקונבנציונלי אני חייב לתת לאמא גם טיפול משלים ע"י תזונה מתאימה. הגעתי למסקנה שמזון טבעי נע, שלא עובד ולא בושל בטמפרטורות גבוהות מידי עשוי להניב את ההשפעה האפקטיבית ביותר בשל כמות ואיכות הוויטמנים, המינרלים, האנזימים, הפיטו-כימיקלים, ושאר הרכיבים התזונתיים החשובים שמאוחסנים במזונות הללו. אני משתדל שהתפריט היומי של אמא יכלול כמה שיותר פירות וירקות טריים ושלמים. אני שם דגש רב על נבטים, נבטוטים ומגוון של ירקות עליים ירוקים. כל דבר שאני מחליט, מתבצע באחריות מלאה לאחר מחקר והתייעצויות. לא אעשה צעד שאיני בטוח בו. כעת אגש לעיקרו של דבר: ידוע לי מזה זמן רב שעשב החיטה הוא צמח בעל תכונות אנטי סרטניות מהחזקות שמוכרות לנו עד כה בעולם הצומח,בשל הצפיפות התזונתית הגבוהה והייחודית שקיימת בו. קיבלתי מספר רב של המלצות ממטפלים אלטרנטיביים, ממשכילים למחצה, מבעלי ניסיון שנעזרו בו בעצמם להילחם בסרטן ומהדיוטות. כמו כן קראתי על הצמח כמה שיותר בספרות וברשת. אין לי ספק שהוא חיוני ומועיל, במיוחד במקרים של סרטן. אולם אין תמימות דעים לגבי המינונים, ולגבי שילובו במסגרת של צריכת תרופות אחרות. ללא קשר לסרטן, אימי כבר מספר שנים נוטלת פלווקס לדילול הדם, בשל טרשת עורקים. מצאתי ברשת אזהרות, לגבי שילוב של עשב החיטה במינונים גבוהים עם מדללי דם, שכן אחת מתכונותיו היא דילול דם. אני לא יודע אם הדבר מדויק ולא שמעתי על כך משום מקור מוסמך, אבל מצד שני אני לא רוצה לנהוג בחוסר אחריות ולהזין את אמי בכמויות הגדולות אשר דרושות להתמודדות עם התהליך הסרטני ללא התייעצות עם גורם קליני מוסמך אשר בקיא בנושא. אשמח לקבל עצת מומחה, גיא.
שלום גיא, מבלי לפגוע ומבלי לזלזל במשכילים שעזרו לך ולידע שצברת בקריאה באינטרנט- רפואה ותזונה לא לומדים במחשב. מעבר לידע בסיסי, שאת זה כל אחד יכול לרכוש, צריך הבנה עמוקה של קריאת מחקרים והסקת מסקנות. רפואה ותזונה כפועל יוצא ממנה, אינה מדע מדוייק. אנו בונים הרבה מההמלצות על מחקרים עם חוזקה סטטיסטית מאוד שנויה במחלוקת. אני שמחה שאתה בטוח במעשיך ובפעולותיך עם אמך, אבל מזון הינו דבר חזק מאוד, ולעיתים גם מזיק מאוד. מזון נא, לא מבושל יכול להכיל כמויות גדולות של פטריות, עובש ומזהמים מסוכנים אחרים. תזונה ספציפית כזו עלולה להוביל את אמך לחסרים תזונתיים, אם זה לא נעשה נכון. לצערי, עשב חיטה הינו דוגמה חיה, כיצד פרסום לקוי מעלה מוצר מזון, שמעולם לא תוכנן לשתיית אדם לכותרות. אין, וככל הנראה גם לא תהיה הוכחה שהוא מועיל למשהו. אין לי בעיה שאנשים מבזבזים מאות אלפי שקלים על אמונה, אבל הבעיה שאם זה היה נגמר רק בתזרים מזומנים, הייתי שקטה. מזון ותזונה לקויה יכולים להזיק. לא סתם פנית לפורום זה- אנחנו אנשי מקצוע, מבססים המלצות עפ"י המדע והמידע העדכני ביותר. כל מה שבחרת לעשות אם אימך אינו מבוסס מדעית, כלל וכלל. איני אומרת שזה מזיק, אך לצערי לא תקבל חיזוקים ממני על החלטותיך. אם אתה רוצה ייעוץ מקצועי אמין, עליך לפנות לדיאטן, רצוי כזה שמתמחה בתחום האונקולוגיה לעזרה. בקשר לשאלתך הספציפית- אחת הבעיות שאף אחד לא בדק תכולת ויטמין k בתוך עשב חיטה. וכמו שאמרת, ידע בסיסי אינו מספיק. לאיזה מדללי דם הוא מפריע? על איזה מנגנון עובד? מה יש בו שמפריע? אף אחד לא יודע. על כן, שקול בזהירות, זה שזה ירוק וטבעי והמצומח לא הופך אותו ליותר בריא ובטח ובטח ללא מזיק. בברכה,דנה
הבנתי שחלב שקדים מאוד בריא, מכיוון שאין לי מעבד מזון כרגע וההכנה קצת מלכלכת וגוזלת זמן, אני מכינה משקה חלב משקדים טחונים שקניתי לפי משקל בחנות טבע (ומוסיפה מים כמובן). האם הערכים התזונתיים זהים או שתהליך הטחינה פוגם בהם? ראיתי שמוכרים גם ממרח שקדים טחונים טבעי שמיועד לערבוב עם מים לקבלת החלב..מה לגבי זה לעניין הערכים התוזנתיים? תודה
שלום רעות, תהליך הטחינה חושף את חומצות נשומן החד בלתי רוויות לחמצון, ולכן עדיף לאכול שקדים שלמים ולא טחונים. אין אף מחקר שאומר שחלב שקדים הינו בריא. כנ"ל לגבי שאלתך השניה. בברכה,דנה
השריתי זרעי פשתן במים ליומיים והם נהיו ריריים כמו ביצה, אני יודעת שזה טוב בגלל החומר שמופרש מהם כתוצאה מההשרייה.. השאלה הראשונה- האם בנוסף להשרייה יש לטחון אותם? שאלה שנייה- את הזרעים המושרים הוספתי לחביתה שהכנתי במהלך הטיגון..האם הסגולות הייחודיות שיש לזרעי פשתן נשמרות כך? אם לא כיצד ניתן לצרוך זרעי פשתן מושרים?
שלום רעות, איני מומחית לנשוא זרעי פשתן, אבל בכל מקרה מומלץ לטחון.בטיגון מרבית תכונותיו נהרסות. למיטב ידיעתי, יש לקנות זרעים לטחון ולהקפיא ולהסיף 1-2 כפות לדייסה או יוגורט. בברכה,דנה
באיזה סדר ובאיזה רווחים של זמן רצוי לאכול ולשתות את הדברים הבאים: תה ירוק,סלט ישראלי רגיל, טוסט עם גבנ"צ (שתי פרוסות לחם מלא+פרוסת גבנ"צ) די לספוג מכל מאכל את כל\רוב הדברים הטובים שבו?
שלום נטע, אין סדר, תאכלי ותשתי לפי הנוחות שלך. בברכה,דנה
אם הבנתי נכון אז מה שאת אומרת זה שכל השמועות על סכנות הכספית בטונה והסכנה מזה הן רק שמועות ואין בהן ממשץ מה שלא הבנתי מה הבעיה בשימור הטונה? במה הוא שונה משימורים אחרים כמו חמוצים למשל ומה כל כך מסוכן בו?
שלום שלומי, לא הבנת נכון. יש בטונה כספית, אבל זה תלוי מקורה , אזור הגידול, כמה כספית היא ספגה ועוד. אין דרך לדעת בוודאות כמה יש ולכן יש לצרוך במתינות. הבעיה בשימורים?- הרבה נתרן, חשיפה לרעלים אפשריים בהמתכות עצמן בהן השטונה נמצאת ועוד. לכן- מומלץ לצרוך אך במתינות ועדיף מזון טרי ולא מעובד. בברכה,דנה
שלום, ראתי כתבה על קקאו שמשבחת אותו על יתרונותיו הבריאותיים למשל הרבה נוגדי חימצון,מלא מינרליים ועוד ועוד. שאלתי היא,האם אבקת קקאו רגילה שקונים בסופר גם עשירה בכל הדברים הטובים או שצריך למצוא מקום שמוכר פולי קקאו לא קלויים ורק הם בעלי היתרונות התזונתיים? תודה מראש!
שלום אלי, הקקאו הרגיל והפשוט אולי אינו נחשב איכותי מספיק כי גם לרוב לא מדובר ב- 100 אחוז אבקת קקאו. אני מניחה שניתן להסתפק באבקת קקאו ברמת איכות גבוהה דיו. אין לי שם מוצר, רק לוודא שמדובר ב- 100 % מוצר וללא תוספים. איני רואה סיבה לצרוך פולי קקאו לא קלויים. בברכה,דנה
רק בקשר לכמות,כמה מומלץ ביום?כף אבקת קקאו בבוקר/בערב זה מספיק?
שלום לאחרונה (בגלל כל מני מאבקים של הרשתות ביצרני הטונה והחלפת הספקים) נתקלתי בכל מני תגובות שטונה מאוד מסוכנת ואפילו נאסרה או שיש אזהרה על אכילה ע"י ה FDA, בגלל כספית. האם טונה אכן מסוכנת (אני צורך כ- 3 קופסאות בשבוע)? אם כן איך זה שמשרד הבאירות לא עושה משהו בנידון ומזהיר את הציבור בפניו - מה ההבדל בין זה ללמשל סיגריות שיש אזהרות חמורות משימוש אם הטונה היא כן רעילה? האם אפשר לקבל הסבר , הבהרות ובתקווה גם הרגעת החששות?
שלום שלומי, החשיפה העיקרית לכספית היא דווקא לא בדגי טונה אלא דגים אחרים וזנים שאינם גדלים באזור. אין המלצה להמנע או להזהר באופן מיוחד פרט לילדים ונשים בהיריון בגלל הגודל. לא הייתי ממליצה לאף אחד לאכול 3 פעמים בשבוע טונה בגלל תהליך השימור בגל מקרה. הסכנה מפני כספית לא הוכחה כי טרם יודעים על עמויות משמעותיות ואלו משתנות בהתאם לרמת הרעילות במים משם הגיע הדג. בברכה,דנה
שלום דנה. הייתי מאד רוצה לדעת מהי תכולת השומן הכוללת בכל אחד מן האגוזים הבאים לפי סדר עדיפות; (טבעי ולא קלוי) ברזיל: קשיו: שקד: מלך: פקאן: תודה רבה רבה מראש!
שלום יוני, אני מפנה אותך לאתר מצויין בעברית בו תוכל למצוא את כל הנתונים הנ"ל. http://www.netogreen.co.il/Calculators/Nutrition-Calories.aspx בברכה,דנה
אני בת 57, סובלת מירידה בצפיפות העצם (אופסטיאופניה),בנוסף סובלת מחומציות יתר מהקיבה GERD ונוטלת נוגדי חומצה NEXIUM, קלציום וויטמין D . האם נכון שה NEXIUM מפריע לספיגת הסידן, ואם כן, מה הייתן ממליצות לי לעשות? האם יש תחליף לתרופה? אולי משהו יותר טבעי? ללא התרופה אני ממש סובלת מצריבה חזקה כל הזמן המלווה בליחה ושיעול. האם יכול להיות שאני סובלת במידה מסויימת מרגישות לקזאין ו/או גלוטן? ואם אפסיק ליצרוך אותם הסימפטומים יופחתו .? למי עלי ליפנות להמשך טיפול?
שלום ג'ודי, לגבי נקסיום וסידן, בהחלט ירידה ברמת החומציות יכולה הלשפיע על ספיגת סידן ולכן ניתן לשקול שימוש בתוסף סידן על בסיס ציטראט ולא קרבונט. ליחה ושיעול לא קשורים לריגשות למוצרי חלב, בטח לא ללקטוז, כי אז התופעות יותר קשורות למערכת העיכול בעיקר שלשולים, גזים וכאבי בטן. לגבי ליחה, אין כל הוכחה ספרותית לכך. לבדוק אלרגיה או רגישות למוצרי חלב ניתן ללכת לרופא מומחה לאלרגיות או גסטרואנטרולוג. בברכה,דנה
אילו ארוחות למצבי היפוגליקמיה ניתן להציע לאדם עם סוכרת נעורים ואי ספיקה כיליתית מיתקדמת שמוגבל בדיאטה בחלבון ?
שלום שירה, ראשית יש לברר כמה אינסולין מקבל ואולי להוריד מינון או לשנות סוג אינסולין. הבעיה עם אינסולין ואי ספיקת כליות מתקדמת, שזמן העבודה של האינסולין עולה כי פירוקו ופינויו יורד. הפתרון הראשון, להוריד בכמות ו/או בסוג האינסולין ולאחר מכן דיאטה. היפוגלקמיה קיימת מטפלים עם סוכר פשוט, מים עם סוכר או 1/2 כוס מיץ תפוחים. הרעיון הוא למנוע בזה ולא לטפל. פנו לדיאטנית מומחית לתחום הנפרולוגי ותתייעצו עם הנפרולוג ואנדוקרינולוג. בברכה,דנה
לפורום שלום ! מה כמות הלקטוז שיש במשולש גבינה מותכת ? האם למי שיש רגישות ללקטוז מותר לאכול גבינה מותכת \ משולשת ?
שלום רונה, גבינה מותכת כמעט ואינה מכילה לקטוז- בערך 0.02 גר' למנה של 30 גר' ( בערך 2-3 משולשים) זה לעומת כוס חלב שמכילה -10-12 גר' לקטוז. לרוב למי שרגיש ללקטוז יכול לסבול גבינות מותכות וצהובות בקלות. בברכה,דנה
אני מטופלת ב יותירוקס לתת פעילות במינון 25 מג מזה שבועיים מתי אתחיל להרגיש בשיפור בהרגשתי הכללית שעכשיו נמצאת במצב ירוד (חוסר שינה וחוסר תיאבון עייפות וכו) תודה בעד התשובה
שלום כרמלה, אני מקווה שתרגישי יותר טוב ברגע שתתאזני. זה יכול לקחת שבועות עד חודשים. בברכה,דנה
שלום. נתקלת לאחרונה בשקיות ארוזות של גזר חתוך ושטוף. האם הערכים התזונתיים של הגזר נשמרים במוצר הנ"ל ? תודה
שלום אייל, בדומה לכל ירק אחר שאתה קונה. ככל שהותק שלו על המדף רחוק יותר מרגע הוצאתו מהאדמה ערכיו אובדים. בברכה,דנה
שלום! כתבת שאם מחפשים אומגה 3, גרעיני צ'יה הם לא המקור הנכון? יש באפשרותך לפרט למה? יש באפשרותך לפרט מה כן מקור נכון? הרבה תודות!
שלום דני, כל המחקרים על ערכיה המוספים של חומצת שומן מסוג אומגה 3 מבוסיים על אוכלוסיות שהיגעו לרמות גבוהות בתזונה שלהם ממקור דגי ולא ממקור צמחי, לא משנה סוגו. לכן בצומח סוג האומגה 3 אינו זהה למקור הדגי ודורש מהגוף תהליך כימי ארוך לשנותו לחומצה הרצויה. בברכה,דנה
שלום, מסה כחודש וחצי יש לי עצירות. אין זה אומר שאין יציאות, אלא בתדירות נמוכה ממה שאני רגילה ויותר מוצק....זה מלווה בנפיחות בבטן וגם יותר גזים. אני צמחונית שמרבה לאכול מאכלים עם סיבים (פירות, ירקות ודגנים מלאים) אני גם אוכלת יוגורט בפרוביוטי, אבל לא כ"כ עוזר, עדיין יש נפיחות בבטן. חומצזה גם עושה לא מעט פעילות גופנית (כ-3 פעמים בשבוע חדר כושר). השאלה היא- האם כדאי גם לקחת תוסף סיבים??? תודה
שלום רנה, צריך לבחון את הסיבה לשינויים. אם שינית הרגלי אכילה כדאי לבחון אות. רצוי להקפיד על שתיה מספקת של מים. אם אין שינוי,מומלץ לפנות לרופא לבחינת השינוי ביציאות. בברכה,דנה
בסדר של הפקת אנרגיה אני יודע שזה ככה: גלוקוז->גליקוגן ואז שומנים או שרירים?
שלום דור, בשלבים הראשונים שריר כדי לספק אנרגיה זמינה יותר. בברכה,דנה
שלום, האם כל הפירות והירקות שצצו בשנים האחרונות כגון:עגבניות שרי, פלפלים כתומים, אבטיחים "אישיים" וכו' מכילים את כל אבות המזון כמו בפירות המקוריים? אפילו יותר מכך , האם פירות "רגילים" שגודלים בחממות ולא באדמה מכילים את אותם היסודות הדרושים לאדם (הרי, לדוגמא, הטעם של עגבניה היום לא מזכיר את העגבניה של פעם...)? תודה.
שלום, שאלה מצויינת, לצערי התשובה שלי מסתמכת על נתונים שהגופים הגדולים, כולל משרד הבריאות והחקלאות הישראלי והאמריקאי נותן לי. לפי הנתונים הערכים לא השתנו. תכולת הויטמינים והמינרלים תלויה אכן האדמה ובמים שעמם משקים, אך מעבר לכך אין לי תשובה מדוייקת יותר. טעם זה עניין של זן ותכולת מים ומינרלים. בברכה,דנה
בתי בת חצי שנה קיבלה אנטיביוטיקה אזיתרומיצין וכתוב שצריך הפרש של שעתיים ממאכלים סותרי חומצה, האם מטרנה, בננה , תפוח נחשב מאכל סותרי חומצה?
שלום טליה, הכוונה למוצרי חלב בעיקר או מזונות עתירי סידן. היתי מרחיקה מהמטרנה. בברכה,דנה
שלום, קניתי לביתי בת ה-3 בקבוק לגן עם פיית ספורט מפלסטיק, לפני כמה כשבועיים התחלתי להוסיף לה תרכיז פטל למיים. לפני כיומיים שמתי לב שעלהפייה של הבקבוק ובתוכה נוצר עובש.זרקתי את הבקבוק. עכשיו אני נורא מודאגת כי יש לה שיעול מוזר, וגם עלה לה חום, היינו אצל הרופא שאמר שכרגע אין שום דבר, האם יש קשר לעובש? ועד כמה זה יכול להיות מסוכן?
שלום מירב, לא נראה שיש קשר ולא נראה לי שקרה משהו בעקבות זאת. בכל מקרה אין הצדקה ו/או סיבה להמתיק עם תרכיז פטל. זה סוכר מיותר שהורס שיניים ומרגיל לשתיית מתוק. בברכה,דנה
האם כאשר הופכים גרעינים זרעים או אגוזים שומשום וכן הלאה לממתק עם סוכר או בקליה עם מלח, הם מאבדים מערכם התזונתי בתור חומרי גלם בלבד כלומר ללא התייחסות לתוספות כמו סוכר מלח שוקולד וכו' , כלומר האם האבץ או הסידן או כל מינרל אחר ישאר תקין ויתרום באותה מידה לגופנו אם אוכל 100 גרם מהנ"ל טרי ואם אוכל 100 גרם מטוגן בשמן או קלוי עם מלח או מצופה סוכר שנאפה או נקלה?
שלום צבי, מבחינת מינרלים שציינת אין איבוד ממשי. הבעיה שתהליך הקליה חומצות השומן החיוניות המועילות לנו לבריאות מתחמצנות ומאבדות מערכן החשוב, וזה היתרון העיקרי במזונות אלו, לא רק סידן ואבץ. בברכה,דנה
אני מאחסנת שקדים ואגוזים לא קלוייפ במקפיא.הם יש אובדן של הערך התזונתי?
שלום רציתי לדעת אילו מאכלים מכילים b12 ?אני כמעט ולא אוכלת בשר
שלום נטלי, כל מוצר מן החי מכיל B12, ולכן גם אם לא בקר, יש הודו, עוף, דגים, ביצים ומוצרי חלב. רצוי לקחת בדיקה ולברר אם אין חסר. במידה ויש מומלץ לקחת תוסף . בברכה,דנה
שלום, קוראים לי רועי, אני בן 22, צמחוני כשנה וטבעוני כ-3 חודשים. עד עכשיו השתמשתי בתחליפי תזונה של טבעול כמו שניצלים ונקניקיות צמחוניות וכ'ו. לפני כמה ימים דיברתי עם חברה טובה שלי (שגם היא צמחונית), והיא אמרה שכשהיתה אצל תזונאים הם אמרו לה שלא כדאי לאכול את התחליפים המעובדים האלה, כי זה לא באמת מזין ובגלל שזה מעובד זה לא מתעכל טוב בגוף. רציתי לדעת האם זה נכון? ומתוך סקרנות במה שונה התהליך שעובר אוכל מעובד (כמו שניצל סויה למשל) מול אוכל רגיל? תודה מראש, רועי
שלום רועי, יש שתי בעיות עם התחליפים בעני המקצועיות: 1. הם לא באמת תחליף ראוי.לא מבחינת כמות ו/או איכות. 2. לרוב מבוססים על סויה- וצריכה מוגברת של סויה אינה מומלצת. 3. מבחינת עיבוד- הם דומים וגרועים בדיוק באותה מידה כמו שניצל מוכן. בברכה,דנה
אני לא אוכלת דגים בכלל (גם צמחונית וגם לא טעים לי). הכולסטרול אצלי כבר עכשיו גבולי, והגנטיקה לא מנבאת טובות לגבי עתיד רמת הכולסטרול. הבנתי שצריכת אומגה 3 ובמיוחד חומצה לינולנית יכולים אולי לעזור להוריד את הכולסטרול. מאיפה כדאי לצרוך אומגה 3 אם לא מדגים? אני אוהבת אגוזי מלך וראיתי שהרמה שם די גבוהה ואפשר להגיע לצריכה סבירה אם אוכלים כמה אגוזים בודדים כל יום, השאלה אם זה נספג מהאגוזים והאם זה באמת יכול לעזור במשהו.
שלום פזית, אומגה 3 הוכחה יעילה בהורדת טריגלצרידים ולא כולסטרול. להורדת כולסטרול עדיף שמן זית/קנוה/זרעים ושובלת שועל. אומגה 3 חיונית מהרבה סיבות אחרות, אבל מהצומח הקליטה והניצול פחותים משמעותית לעומת מקור דגי. אין המלצות לקחת תוסף.תמישיכ לצרוך כמה שניתן מהצומח, אך אין המלצות לגבי כמות. בברכה,דנה
בכל פעם שאני אוכלת משהו שיש בו כוסברה לאחר מכן יש לי שלשולים. האם ידוע בתזונה הקלינית רגישות למזון - כוסברה ?
שלום ענת, יכול להיות רגישות לכל מזון. אם את רגישה ברמה כזו, בקשי בלי. בברכה,דנה
שלום רב, קיימת בשוק ערכה של חברת אלדן המאפשרת בדיקה עצמית של 46 סוגי מזונות העלולים לגרום לאי סבילות ותופעות נילוות. האם הערכה אמינה? האם שמעתם על כך? בדיקת מעבדה פרטית היא 1500 שקל! אשמח לעצתכם. בברכה חוה
שלום חוה, אין לי מידע לגבי אמינות הבדיקה. התייעצי עם מומחה לאלרגיות או גסטרואנטרולוג. בברכה,דנה
על תווית הטחינה המונבטת שאני צורכת רשום שיש בה חומצה אוקסלית שהופכת לדו סוכר. האם זה אומר שלסוכרתיים אסור לצרוך את הטחינה הזאת. לאחרונה עלה לי הסוכר ל-101.אני בת 65ועד כה רמת הסוכר הייתה נורמלית.
שלום בלה, אין לי מושג מה המשמעות של חומצה אוקסלית שהופכת לדו סוכר. כמו כן לרוב מדובר בכמיות של מ"ג ולא גרמים ולכן לא נראה לי שיש משמעות, בעיקר שאנו אוכלים טחינה בכמויות יחסית קטנות של 1-2- כפות בממוצע. בברכה,דנה
שלום, יש שתי חברות לעבודה שמשגעות אותי ואני מנסה להסביר להן שכבר כמה שנים ידוע שזה לא משנה באמת מתי אלא מה ושזה לא משנה אם תוכל את הצ'יפס בשתיים בלילה או בשתיים בצהריים אתה תשמין בדיוק באותה מידה כי אכלת צ'יפס!!! ולא תשמין יותר כי אכלת אותו באמצע הלילה או לפני השינה. * אני טועה או לא? * עוד שאלה להבהרה - זה משנה אם אני אוכלת חלבון או שאני אוכלת פחמימה לפני השניה מבחינת הירידה במשקל? תודה
שלום, לאף אחת מההצהרות/שאלות שלך אין תשובה מדעית. אני יכולה כן להגיד שלא "משמינים" מצ'יפס. משמינים כי אוכלים סה"כ יותר קלוריות ממה שהגוף צריך ולא מוציאים מספיק. ולגבי ההצהרה השניה, למיטב ידיעתי אין הבדל מה אוכלים לפני השינה. בברכה,דנה
שמעתי מכל מיני אנשים שבצבא לחיילים ביחידות מובחרות לא מרשים לשתות קולה כי היא מונעת ספיגת סידן וגורמת לשברי מאמץ לפני כמה ימים אמרו לי משהו דומה על נסטי, רציתי לשאול כאן האם זה נכון והאם כן מה החומר הגורם לזה ובאילו משקאות הוא נמצא
שלום, לא ידוע לי על הקשר בין שתיה קולה ונסטי לשברי מאמץ. באופן כליי דיאטה לא מאוזנת יכולה להוביל לאוסטאופורוזיס, וכן צריכה מוגברת של קפאין עלולה לגרום ליותר איבודי סידן בשתן. מעבר לכך, איני יודעת על תופעה מיוחדת. באופן כללי לא מומלצת שתיה ממותקת, היא בראש ובראשונה הורסת שיניים וגורמת להשמנה. בברכה,דנה
שלום, בת 47 נוטלת תרופות מרשם: סרוקסט, ליטורבה, אלטרוקסין. קושי לרדת במשקל, הרגשת נפיחות תמידית, כמיהה רבה לפחמימות. יש לציין כי בתקופה שלפני התחלת טיפול בסרוקסט לא הייתה בעיה של משקל. שאלתי: מהי התזונה הנכונה שתעזור לי להורדת המשקל בהתייחס לצירופי התרופות שאני נוטלת. אודה מראש על תשובתכם.
שלום דנה את צריכה לפנות לדיאטנית לייעוץ אישי ולברר מה ניתן לשנות בתזונה שלך. קרוב לוודאי ששילוב פעילות גופנית יומיומית יהיה חיוני ביותר. בברכה,דנה
שלום רב.היתי רוצה לדעת בבקשה אם לאכול בין הארוחות זה בסדר ומומלץ. אני לא עושה הפסקות ארוכות בין ארוחות,כלומר תמיד אוכלת או שותה משהו.ולא אוכלת בזמנים קבועים,אלא מתי שמתחשק לי.אוכלת בכמויות קטנות אבל כל הזמן שבא לי האם זה נכון? תודה:)
שלום חן, אין נכון ולא נכון בתזונה. יש הרבה דברים אינדבידואלים. כל עוד מה שאת אוכלת ושותה בארוחות ובניהן נחשב למזין ומשביע מבחינתך, זה אמור להיות בסדר. בברכה,דנה
שלום אני בת 35 כבר במשך חודשיים שלושה שאני ערב ערב לא יכולה בלי פולי הסויה שלי :) אני מוותרת בקלות על ארוחת הערב ויושבת לי עם ה-500 גר (חבילה שלמה) שמבושלת במיקרו ומנשנשת לי בתאבון עם הרבה מלח אוקיינוס- טעים ברמות האם אכילה יומיומית של הכמות הזאת מסוכנת לי ? יש את העניין עם ההורמונים...
שלום ענבל, לא הייתי מרחיקה לכת ואומרת מסוכן, שכן במקומות רבים בעולם ואוכלוסיות לא קטנות אוכלות סויה כל יום. מצד שני אנחנו לא, ואנחנו לא סינים, וכמו שאם אני אתן להם לאכול מזון ים תיכוני, בריא ככל שיהיה, לא יתאים להם גנטית, גם לנו חשיפה יומיומית למזון לא מוכר עלולה להיות בעייתית. זה מעבר לעובדה שאני לא ממליצה לשמור על תפריט קבוע ורצוי לגוון, שכן כאשר את אוכלת סויה את מוותרת על רכיבי מזון חיוניים אחרים. המלצה: תורידי במינון ל- 3 פעמים לכל היותר בשבוע. בברכה,דנה
שלום את כותבת : בהערכה כללית מאוד מדובר בכ- 2500 קק"ל ובכי 1400 מ"ג סידן. הבעיה שחלק ניכר מהסידן שלך לא זמין. הייתי ממליצה להוסיף סידן זמין לא יותר מ- 300 מ"ג בשלב ראשון ובדיקת ויטמין D. לא הבנתי מה פירוש : שחלק ניכר מהסידן שלך לא זמין??? אפשר הסבר? לוקח 1000 סידן ליוםבכל אופן משתדל כך תודה
שלום דן, לא כל היסדן במזון הינו זמין לספיגה ע"י מערכת העיכול. בסוג הדיאטה שלך יש הרבה חומרים מעכבים של ספיגת הסידן. לא ממליצה לקחת 1000 מ"ג בבית אחת- רצוי לחלק ל- 2 מנות. בברכה,דנה
שלום! שמי פאולה, תזונאית שעשתה עלייה לפני 2 מארגנטינה. אני רוצה לדעת אם יש מקום כדי להתייעץ לגבי המבחן כדי לקבל את האישור (חוץ מהמשרד הבריאות... הם לא נותנים הרבה מידע על המבחן). וחוץ מזה אם יש אתרים או מקומות מומלצים כדי להתחיל להיות בעניין (קורסים, פורומים, וכו,,,)תודה רבה!!!!
שלום פאולה, תפני לאתר עמותת עתיד למנכל"ית ד"ר אסנת סטון לעזרה. http://www.atid-eatright.org.il/?CategoryID=20&ArticleID=3&SourceID=20&sng=1 בברכה,דנה
באחת התשובות בפורום כתבת: "הבעיה בבשר זה לא רק חמצון שומנים אלא גם חמצון חלבונים שיוצר רדיקלים נוספים וחומרים מסרטנים, לכן מומלץ זמן בישול קצר מאוד, טמפ' נמוכות יותר". חימצון בשר בבישול - באיזו צורת הכנת בשר יווצר פחות חימצון ? בטיגון חזה עוף ע"י טיגון במשך כמה דקות בכל צד או בבישול מרק עוף במשך שעה וחצי שעתיים (עד שהעצמות מתרככות)? האמת שבישול קצר זו בעיה כי קציצות בקר ברוטב צריך לפחות שעה עד שעה ורבע ומרק עוף הודו צריך 2.5 שעות עד שהעוף מתרככך לגמרי. שאלה נוספת: האם השומן בבשר מתחמצן גם בבישול או רק בטיגון?
שלום אורה, כל תהליך חימום, לא משנה מקורו, גורם לחמצון. הורדת חמצון היא ע"י שימוש בטמפ' נמוכות, זמן בישול קצר יחסית, שימוש במרינדות שמגנות על הבשר, אכילה עם נוגדי חמצון כגון ירקות ופירות, שימוש בשמנים בעלי נקודת עישון גבוהה כגון קנולה, לצרף כוס יין אדום לארוחה. בברכה,דנה
האם בבשר בקר ובעוף יש חומצת אמינו תראונין?
שלום, כן, בכמויות לא מועטות כלל. בברכה,דנה
אהלן חברים, קוראים לי עמית אני בן 25 רץ כבר תקופה וידוע לי מה צריך לאכול לפני. העניין הוא שהתחלתי ללמוד באוניברסיטה השנה ואני חוזר הביתה מאוחר כלומר אני צריך לאכול את הארוחה של לפני הריצה באוניברסיטה כל עוד הייתי יכול לאכול בבית הייתי אוכל אורז פסטה (פחמימות) עם עוד דברים והיה לי הרבה אנרגיה לריצה בתוספת קפה שחור מפנק לפני היציאה לריצה היום אכלתי שעתיים לפני הריצה פיתה עם חומוס ושניצל והרגשתי משמעותית שהגוף שלי מפרק פחות פחמימות "ושהבטריה" שלי נגמרת מהר יותר. אשמח לשמוע עצות מה ניתן להכין לקחת כך שאוכל לאכול את זה בחוץ (אין אפשרות לחמם שם) ושיספק לי אנרגיה בצורה מספקת וטובה לריצה. תודה חברים!
שלום עמית, מציעה שתפנה למומחים לתחום בפורום תזונה באתר של מכון וינגייט. בברכה,דנה
שלום רב האם אפשר לשלב קטניה כמו עדשים עם חלבון כמו בשר +ירקות האם השילוב נכון? בתודה מראש יעל
שלום יעל, אפשר לשלב מה שאת רוצה, השאלה מה המטרה. החלבון בבשר נחשב לאיכותי מספיק ולכן אין צורך להשלימו עם קטניה. בברכה,דנה
דנה שלום, האם גרגרי פרג, המצטיינים בכמות הסידן הגבוהה שבהם, הם תוספת מבורכת למזוננו (לסלט, ליוגורט וכדו')? לחילופין, האם יש בעיה כלשהי בצריכתם? אליעזר
שלום אליעזר, הואיל ואנחנו לא מסוגלים לפרק את הקליפה של הגרעין אין לפרג ככל הנראה שום משמעות חוץ מטע, ובוודאי לא סידן. בברכה,דנה
שלום, 1- כמה קלוריות יש ב 100 גרם גועבה? כמה בפרי ממוצע? 2- האם זהו פרי פחמימתי? 3- האם זה שהוא לא מתוק עושה אותו לדיאטטי? 4- האם הוא נחשב לפרי בריא?
שלום נועה, 1. יש כ- 70 קק"ל. 2. יש כ- 80 קק"ל. 3. הוא פרי כמו כל פרי אחר, בכולם יש פחמימות, יחסית יש בו פחות למנה בינונית 10 גר' במקום 15 גר' פחמימות. 4. לא. 5. כן כי הוא עשיר מאוד בויטמין C ובסיבים תזונתים. בברכה,דנה
שלום, אשמח לדעת איך אני יכול לעלות במסת השריר, אני בן 29 שוקל כרגע 65 קג,אשמח לקבל טיפ לתפריט ,כמו כן לפני מספר חודשים אובחן אצלי כבד שומני כנראה מתזונה לא נכונה,לאחר כמה חודשים של כושר גופני ושינוי בהרגלי תזונה שיפרתי את הערכים והבדיקות יצאו תקינות אך יצא שרזיתי בערך 7 ק"ג,אני רוצה לעלות גם במשקל אך להמשיך לאכול בריא ,אשמח לתשובה ממך. תודה מראש
שלום מיקי, פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי. מומלץ ללכת לדיאטן שמתמחה בתזונת ספורט בתוך חדרי הכושר הגדולים או לפנות לפורום תזונה של מכון וינגייט. בברכה,דנה
שלום דנה ותודה מראש על תשובתך. אני בת 64, האשלגן בבדיקת דם 5.3, מעט גבוה מהנורמה, רופא המשפחה שלי טוען שזה זניח.., איך אני בכל זאת יכולה להוריד את הרמה לנורמה?שוב תודה ריקי
שלום ריקי, אלשגן לבד גבוה אינו אומר דבר צריך לראות את כל הבדיקות ולדעת על כל התרופות. אשמח לרשימת אבחנות שלך, תרופות קבועות כולל תוספים ותשובות של תפקודי כליה ( קראטנין ואוראה) כדי שאוכל לעזור. בברכה,דנה
דנה תודה רבה על תשובתך. תפקודי כליה תקינים. התרופות שאני נוטלת: אומפרדקס , סימבסטאטין, אספרין ותוסף ברזל וסידן. שוב תודה ושבת שלום
היי דנה ! אני התייעצתי איתך לא מעט ואת היחידה שענתה לי תשובות מתוך ידע. הדיאטניות שניגשתי לא ממש ידעו לענות לי כמו על אבטיח וכולי.... אני זו שעברה בתקופה מאד קצרה חסימת מעיים כתוצאה מכריתת רחמו כרתו לי 3 סמ ממעי הדק ולאחר 4 חודשים שוב עברתי הידבקויות האמת אני עם ההגבלות שאמרת לי לגבי כל שעתיים לאכול ללעוס טוב אבטיח עם הגבלה ואוכלת ירקות ופירות ללא קליפה . שאלתי לגבי כל העלים חסה פטרוזיליה נענע בסלט וכו... האם מותר לי לאכול לפי הידע שלך ... אני נמנעת כי זה ניראה לי משהו שסותם . אשמח לתשובה ותודה מראש!
שלום שיר, לפי המידע שיש בידי אין מניעה מאכילת ירקות ועלים אלו, שוב בהנחה שאת לועסת היטב את המזון. כמו שאמרתי אז ואומר שוב, המזון לא גורם לחסימות אלא יכול להיות "הגולל" כאשר יש היצרות או הדבקות משמעותית. בברכה,דנה
ישבתי ברולדין והזמנתי פרנצ ונילה על בסיס מים כמה קלוריות בערך?
שלום מאיה, זה קפה בטעם וניל. אין לו ערך קלורי אם אין חלב ואין סוכר- אלא אם כן בקשת תוספת קצפת. בברכה,דנה
מנהלי הפורום שלום רב, ברצוני לברר כיצד להכין חזה עוף על כיריים חשמליות בצורה הטובה והבריאה ביותר (פירוט יתקבל בברכה, כולל מידת עשייה) תודה.
שלום דן, איני מומחית בבישול. עדיף בטוסטר/תנור. על כיריים זה כרוך בבישול או בטיגון. בכל מקרה מומלץ להוריד את העור. חפש מתכונים ברשת. בברכה,דנה
שלום רב, מתי יש לקחת אבץ למציצה? ומתי קומפלקס B12 נוזלי? עם אוכל?שתיה?בוקר?ערב?ביחד?לחוד? תודה
שלום, ההנחיה היחידה לגבי אבץ לא בנוכחות תוספי ברזל. ויטמין B12 אפשר בכל עת ללא קשר לשעה, שתיה ארוחה. בברכה,דנה
שלום, אני כל יום עושה שעה בערך הליכה איטית(הליכה לשם הנאה) לא בבת אחת אלא בהפסקות...האם זה נקרא פעילות פיזית קלה ואפשר למשל לאכול 1800 קלוריות? תודה רבה!
שלום מור, לא ממש לזה התכוון המשורר. זה נחמד ואת יכולה להמשיך, וזה בטח יותר טוב מללכת. אין בזה כמעט הוצאה קלורית, אולי 100 קק"ל לכל היותר ולכן איני יכולה להסיק כמה קלוריות את יכולה ביום. בברכה,דנה
שלום, האם 2 אגוזי ברזיל+פרי עומדים בקריטריונים של שילוב חלבון ופחממה אחרי ספורט? תודה
שלום עדי, לא, כי אגוז ברזיל הוא בעיקר שומן וכמות החלבון הינה זניחה. הכוונה למשהו משמעותי יותר כגון טונה/ביצה/גבינה בתוספת לחם או דגני בוקר. בברכה,דנה
דנה שלום, אני בן 20,משקל 86 וגובה 1.77 כרגע בתהליך דיאטה (מתאמן קבוע כבר כמה שנים אבל החלטתי שאני רוצה לרדת עוד קצת). התפריט שלי לא קבוע עקב שעות עבודה אבל מבחינת ערכים תזונתיים אני מגיע בערך לאותם ערכים כל יום: קלוריות-1600 חלבון-90-110 גרם פחמימה-120 גרם שומן-20-30 גרם הרבה אנשי מקצוע אמרו לי שאני צריך לצרוך לפחות 1800 עקב אימונים (3-4 פעמים בשבוע,אימון כוח ו20-25 דקות ריצה בסוף) אבל הבעיה שבצריכה של 1800 אני נתקע במשקל וגם קשה לי לצרוך את זה כרגע אני פשוט מרגיש מספיק לי 1500. מבקש את דעתך בעניין תודה מראש!
שלום אביאל, פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי ולכן לא אוכל לתת לך חוות דעת מקצועית בנושא. בברכה,דנה