פורום תזונה קלינית
שלום לכולם. רקע עליי: אני כרגע משרת בצה"ל, קצין, שאמור להשתחרר עוד חודש, בן 21.5. הכיוון שלי בכל מקרה כרגע הוא לעשות קורס פסיכומטרי כשאשתחרר, לעשות פסיכומטרי, להוציא 650+, ואז להירשם למוסד בהתאם לציון הפסיכומטרי ולמקצוע שאבחר. ממוצע הבגרויות שלי הוא 103.8. יש לציין שלא למדתי כלל כימיה או ביולוגיה בתיכון, אלא רק פיסיקה(5 יח'). ההבלבטות: מצד אחד, יש לי את לימודי מדעי המחשב. היתרונות: שוק עבודה רחב מאוד שפשוט לא נגמר, ידע ורקע מסוים בנושא, ראש מתמטי, עתיד פיננסי מובטח. החסרונות: זה לא מה שאני הכי רוצה והכי מושך אותי למדתי בעבר קורס במכללה למנהל כמו חד"וא 1 ו-2, אלגברה לינארית, מבנה נתונים, וכל מיני קורסים של שנה א' בעיקר, ככה שאני "מכיר" את הנושאים הנלמדים בתואר פחות או יותר... אני בהחלט חושב שאצליח לעשות תואר זה בהצלחה באוניברסיטה נחשבת(לפחות בן גוריון), דבר שיתן לי יתרון לקראת מציאת עבודה בסוף התואר או במהלכו. בנוסף, אבא שלי עובד בתחום מעל 30 שנה ככה שיש מי שייעץ לי, יעזור לי, ואולי גם יוכל לנסות לסדר לי מקומות עבודה.. זה לא שנושא לא מעניין אותי בכלל או משהו כזה, הנושא מעניין אותי, לפחות יותר מרוב הנושאים האחרים, אבל לא מושך אותי יתר על המידה או עושה לי משהו מיוחד... מצד שני יש את לימודי מדעי התזונה. היתרונות: נושא שמאוד מעניין אותי מאז ומתמיד ולא מפסיק פשוט לסקרן אותי, אני כל הזמן רק רוצה לדעת עוד ועוד ועוד, נושא שאשמח לעסוק בו בעתיד(בתנאי שאוכל להרוויח ממנו מספיק כסף...) החסרונות: אין לי שום ידע בכימיה או בביולוגיה(שהבנתי שמאוד חשוב ונדרש לתואר בנושא), הבנתי שקשה מאוד להשתכר כראוי בתחילת הדרך(שמעתי שמרוויחים בהתחלה רק 22 שקל לשעה!!!), המסלול מאוד ארוך וכדי להצליח בתחום צריך לעשות סטאז' ותואר שני וכו' וכו'....(אפילו קראתי איפשהו שזמן ההמתנה לסטאז' יכול לקחת שנתיים שלמות!!!!) הייתי רוצה להיות תזונאי כזה או אחר, אך אני גם לא מבין מצליח כל כך להבדיל בין כל המקצועות בקטגורייה הזאת כמו תזונאי קליני או דיאטנית או מה שזה לא יהיה. הבעיה והדאגה העיקרית שלי בנושא היא שאני חושש שיהיה לי קשה מאוד מבחינה כלכלית אם אני אלך על האופציה הזו.. אני מכיר את עצמי ואני לא מאמין שאני הולך לפתוח קליניקה פרטית(שזו האופצייה להרוויח כמו שצריך בתחום), ואני לא יודע אם אוכל לממן לעצמי תואר שני וכו' שנדרשים לשם קבלה לעבודות "הגונות"... מה גם שאין לי ממי לקחת מידע על התחום הזה כי אני לא מכיר אף אחד שעוסק בתחום, אין מספיק מידע על כך האינטרנט, רק מידע כללי, אני לא בטוח בנוגע למוסדות הלימוד שמלמדים את הנושא, האם גם כאן יש חשיבות בין מכללה לאונ' וכו'... יש הרבה חוסר וודאות בכל עניין התואר הזה. אז כמו שראינו, אם אני הולך על מדעי המחשב - עתידי מובטח, אבל אני לא אהיה שלם עם זה לגמרי, ואם אני הולך על מדעי התזונה, אני אהנה מאוד מהנושאים הנלמדים ומהעיסק אבל אתקשה מאוד מבחינה כלכלית(שהיא חשובה לי מאוד, במיוחד בימים קשים אלו לצערי) אני מאוד מאוד אשמח לקבל המלצה ממכם, ופירוט למה דווקא זה או זה...זה ממש חשוב לי... תודה רבה!
שלום שראל, צר לי אך איני יועצת אקדמית, אלא דיאטנית מן השורה. למקצוע שלנו יתרונות וחסרונות, כמו כל מקצוע אחר, ואם השכר הוא גורם מוביל, אז תחשוב על מקצוע אחר. גם הדיאטנים המובילים בתחום שכרם נמוך לרוב מתחום ההייטק. אם עניין אתה מחפש והתחום מרתק אותך, לך ללמוד. גם אם אין לך רקע ביולוגי, לא צריכה להיות בעיה. לגבי זמן המתנה והמסלול הארוך, אתה צודק. הלימודים אמנם 3 שנים, אבל כרגע יש זמן המתנה ארוך לסטאג'. בכל מקרה, לפרטים נוספים, אתה מוזמן לפנות לאתר עמותת עתיד- עמותת הדיאטנים בישראל ולקבל תשובות נוספות ממנכ"לית העמותה, דר" אסנת סטון. בברכה,דנה
שלום אני התחלתי לקחת כדורי חומצה פולית שהרופאת נשים שלי רשמה לי לצורך כניסה להריון, התחלתי לקחת אותם בתחילת חודש יולי, הפסקתי אותם לקראת סוף אוגוסט. לפי מה שאומרים לי ואני קוראת חשוב להמשיך לקחת אותם לפחות 3 חודשים לפני הריון ואפילו בהריון עצמו. אם אני עכשיו אחזור לקחת אותם עד שאכנס להריון. זה בסדר? פתאום לחזור להמשיך לקחת? זה מותר? ממש אשמח לתשובה מהירה. תודה .
שלום הילה, את בהחלט צריכה אותם, ןהייתי ממשיכה כל תקופת ההריון וההנקה, במידה ותחליטי שאת מניקה. אין בעיה שהפסקת, העיקר שתמשיכי. בברכה,דנה
אני בהיריון, שבוע 28 בשעה טובה. הכנתי תערובת לעוגה וטעמתי ממנה לראות אם לא חסר שום דבר - שכחתי שאסור, יש בתערובת ביצים לא מבושלות, מייד ירקתי החוצה ושטפתי את הפה. האם אני צריכה להתקשר לרופא או שהכול בסדר ולא קרה כלום?
שלום חלי, החשש הוא מסלמנולה בעיקר. אם הביצים טריות, אין חשש. בברכה,דנה
היי, אני בהריון חודש 11 (הריון שני) הריון ראשון היה לי בחילות נוראיות ולא אכלתי כלום בהתחלה, ההריון הזה הבנתי כבר שרצוי לדאוג לאכול כל הזמן ( כל שעתיים) וזה אכן הרבה יותר טוב אך, אני מוצאת את עצמי מצליחה כל תקופה לאכול משהו אחד בעיקר. פירות יכולה כל הזמן וירקות לא מסוגלת לגעת. בשבועיים האחרונים אני מצליחה לאכול רק מרק בטטה ודלעת. ואני חיה על זה כל יום- זה האורחת צהרים שלי. קראתי שוויטמין a בכמויות גדולות הוא בעייתי, ובטטה ודלעת יש כמות יפה.. האם זה בעייתי כל יום לאכול את מרק בטטה ודלעת ? ( כמות דיי גדולה- קערת מרק גדולה מלאה) אשמח לתשובתכם, תודה, הילי
שלום הילי, הבעיה העיקרית היא מתוספים בכדורים וקרמים המכילים כמות גדולה. במזון פחת בעייתי, ואני מניחה שתוך שבוע שבועיים תעברי למזון אחר. בברכה,דנה
שלום רב אני בת 67. יש לי טרום סכרת ,עדיין ללא תרופות . Ha1c- 6.2 קראתי שצריך לאכול פחמימות כדי לא לאבד שריר. כמה מנות של פחמימות אני צריכה לאכול ביום ? תודה ושנה טובה
שלום יפית, זה משתנה בהתאם לכמות הקלוריות היומית המומלצת.פני לדיאטנית לייעוץ אישי. בברכה,דנה
אימי בת 90 בקושי אוכלת אני נותנת לה אנשור 1 ביום, אנשור איך שהוא מהקופסה היא לא יכולה לשתות היא אומרת שזה סמיך מאוד. איך אפשר לתת לה אותו ע"י תוספת כל שהוא. תןדה מראש.
שלום בינה, אם קשה לה עם סמיכות כזו ייתכן ויש לה בעית בליעה, וזה מחייב טיפול או בירור. בכל מקרה אפשר למהול את האנשור עם רבע כוס מים, אבל קשה לי לתת המלצה כזו במסגרת פורום זה. בברכה,דנה
שלום, מה יש בתמר צהוב טרי? מהם הערכים התזונתיים שלו? וכמה קלוריות יש בתמר צהוב טרי אחד? תודה!
שלום מעיין, תמר צהוב אחד טרי מכיל כ- 15 קק"ל. מכיל נוגדי חמצון שונים, אשלגן וחומצה פולית. בברכה,דנה
שלום רב בהמלצת דיאטנית ,בני בן השנתיים נזקק להשלמת מזון בצורת "נוטרן ג'וניור". קנינו את הנוטרן בקופ"ח , אך התברר שהוא חלבי , ובני אלרגי לחלב. האם יש פתרון פרווה למצב כזה ?
אתי שלום, פני בבקשה לדיאטנית שטופלת אצלה. היא תוכל להמליץ לך על תוסף שאינו חלבי, ומתאים לבנך לפי נסיבות המקרה. בריאות שלמה, מיכל
הבן שלי (בן 3)אלרגי לחלב ואני מעוניינת לתת לו לאכול מוצרים המכילים את כמות הסידן שדרושה לו, איזה תחליפים אני יכולה לתת לו ואיזה כמות?
ענת שלום, בגיל 3 בנך זקוק ל 3 מנות חלב או תחליף חלב ליום. אם אין לו אלרגיה לסויה אז מוצרי סויה מועשרים בסידן (גבינה מסויה, מעדן סויה וכו) מהווים תחליף הולם. ישנם מזונות נוספים שמכילים סידן אבל בכמויות קטנות. חשוב לעבור על כל התפריט של בנך ולהרכיב תפריט אישי. אני ממליצה לך בחום לפנות ליעוץ דיאטני אישי, לפחות חד פעמי, לבדוק את התפריט היומי שלו, ולערוך שינויים בהתאם, אם צריך. בריאות שלמה, מיכל
שלום רב, אני בת 56. עד לפני חצי שנה היתה לי וסת. בדיקת צפיפות העצם שעשיתי לפני ארבעה חדשים - מצביעה על הרעה במצב (אוסתאופטיה). שאלתי -חד משמעית מומלצת תוספת סידן? איזה תוסף סידן לקחת? מינון? (אין התנגשות עם תרופות קונבנציונאליות? במקרה שלי - לפרקינסון?) תודה, שנה טובה, עירית
שלום עירית, המלצות לתוסף סידן תלויה בצריכה היומית שלך של סידן ואז מתאימים, לרוב אנו לא צורכים מספיק סידן בתפריט ולכן נכון להיום כן מוסיפים. התוסף המומלץ הוא עדיין סידן קרבונט ועדיף בגלל טיפול תרופתי להתייעץ עם רופא. בברכה,דנה
שלום רב, אני בת 63 .מידי חצי שנה אני עושה בדיקות דם כשגרה. תוצאת בדיקת הדם האחרונה שלי מהיום מראה על שקיעת דם מוחשת ( ECR1 HOUR 40) (צריך להיות בין 0 ל-30 ) אילו מזונות רצוי לכלול בתפריט כדי לשפר את שקיעת הדם ? האם יש בכלל השפעה של התזונה על מצב שקיעת הדם? ממה עלי להימנע? האם נטילת אומגה 3 יכול להשפיע לטובה? תודה מראש
שלום עדנה, ראשית יש לחזור על בדיקה ולהתייעץ עם רופא. לתזונה אין השפעה על בדיקה זו למיטב ידיעתי, ויש לברר מה גורם לחריגה בתוצאה. בברכה,דנה
כמה גרם פחמימות מומלץ לאכול ביום? והאם זה תלוי במשקל גופי? אם אני שוקלת 55 ק"ג כמה גרם פחמימות ביום מומלץ לי לאכול? וכמה מומלץ אם יש לי נטייה לסוכרת ?תודה
שלום מירי, זה נגזרת בעיקר של כמות הקלוריות היומית ולא מס' כללי, לכן לא ניתן לחשב באופן מדוייק. באופן עקרוני מסך הקלוריות היומיות פחמימות יכולות להוות עד 60% מסך הקלוריות. אם את רוצה פחות אפשר לרדת לכייון 45%, אבל אז עולה החלבון והשומן. בברכה,דנה
בת 30 צריכה לרדת כ -20 ק"ג קיבלתי מהרופא מרשם לרדין , אבל לא ניתן לצוא זאת בבית מרקחת של הקופה מישהו יודע מאיפה ניתן לרכוש ??
שלום טל, אם הרופא רשם לך תשאלי אותו. ובאותה הזדמנות תשאלי למה הוא לא מפנה אותך לדיאטנית בקופה, יותר זול, מוכח מחקרית והכי נכון. בברכה,דנה
איזה מעדנים אני צריכה לקנות לאמא שלי בלי סוכר ושומן..אם יש כאלה בכלל.. אני מאוד אשמח אם תענו לי במהרה כי היא צריכה לאכול כל 3 או 4 שעות ואני לא יודעת כבר מה לתת לה. תודה מראש. נטלי
שלום נטלי, למה היא צריכה לאכול כל 3-4- שעות ולמה מעדנים ללא סוכר או שומן. אשמח לקצת פירוט לגבי מצבה. בברכה,דנה
האם מי סודה אפקטיבי לדיאטה כמו מים
שלום רוז, מה הכוונה באפקטיבי? חשוב לשתות. מים או סודה, זה כבר לא כל כך משנה. בברכה,דנה
שלום לדיאטנית, האם יש להתייחס למי סודה כמו למים רגילים, לכל דבר ועניין? ריבי
אני בשבוע 20 וסובלת נורא מגזים לאחרונה. הבטן כולה בפעילות. האם יש דרך תזונתית להקל על התופעה?
שלום שירי, לשתו הרבה- 2.2.5 ליטר מים ליממה, להקפיד על פעילות קבועה, לנוע כל הזמן ואולי להוריד ירקות גרומי גזים כגון קטניות, כרוב, כרובית, צנון, בצל, שום, ברוקולי. בברכה,דנה
אני שוחה פעמיים בשבוע ואיני אוכלת את הירקות המצויינים. אולי באמת שתייה מוגברת תעזור.
האם ממתיקים המבוססים על צמח הסטיביה עדיפים מבחינתך על ממתיקים מלאכותיים? האם יש הגבלה בכמות צריכתם?
שלום דנית, על פניו הוא נראה בטוח יותר כי מופק מצמח, אך כבר התבדנו בעבר לגבי שימוש בטוח בצמחים. כרגע הוא מוגדר בטוח לשימוש, אך גם ממתיקים אחרים ואין העדפה לשימוש בו. אין מנה מומלצת או מוגבלת. הגישה שלי: כמה שפחות ממתיקים, מכל סוג. בברכה,דנה
שלום, רציתי לדעת, פעם בשבוע, בעיקר בשבת, יש לי בולמוס אכילה מאוד גדול. קשה לי להעריך כמה קלוריות אני צורכת אבל זו ללא ספק חריגה רצינית מאוד. כשעליתי על המשקל הבוקר (הבולמוס היה אתמול) ראיתי עלייה של כ2.7 קילו. האם העלייה הזו היא עלייה אמיתית? אם לא מה בדיוק המשמעות שלה? כל שבוע אני חווה את זה (לא תמיד עלייה שכזו אבל תמיד עלייה של קילו ויותר) ותוך כשלושה ימים חוזת למשקל שהיה לפני הבולמוס... זה מעיד על כך שזו לא עלייה אמיתית?
שלום יעל, לא סבירה העליה הזו. וגם למה את נשקלת אם זה חד פעמי בשבוע. וצריך לשאול מדוע את נוהגל כך בסופי שבוע. בברכה,דנה
השקילות ה"מיותרות" נובעות מהחרדה שבגלל הבולמוס... ולמה? זו שאלה מצויינת... אני מניחה שאחרי שבוע שאני שומרת כל כך יפה ולא זקוקה להרבה מהברים יש נפפילת מתח או התפרקות כזו... אני לא יודת מה זה יכול להיות מעבר לזה. אם העלייה הזו במשקל לא הגיונית, אז מה זה בעצם? נוזלים?
שלום לא יודעת אם הכתובת נכונה אך נמצאת בשבוע 31. לפני שבוע אכלתי במסעדה צלע לבן. כעת גיסתי אמרה לי שכשהיא הייתה במסעדה אמרו לה מהמטבח שאסור. האם נכון? האם יכול להיגרם נזק?
שלום חגית, מליוני נשים בעולם צורכות בשר לבן בהיריון. הואיל ובשר לבן חייבים לבשל היטב בכל מקרה, לא רק לנשים בהיריון, אז אין דאגה. אסור בשר נא. בברכה,דנה
כמה פעמים בשבוע רצוי לאכול בשר הודו אם יש חוסר בברזל וברקע יש בעיה של כולסטרול קצת גבוה שמאוזן על ידי סימוביל עשרה מ,ג
שלום רחל, בשר הודו נחשב לדל שומן אז אין בעיה. את יכולה 3 פעמים בשבוע הודו, פעם בשבוע בקר רזה, עוף ודגים בנוסף. יש לברר את החסר של הברזל תלוי גילך. בברכה,דנה
היי ערב טוב, אני בת 20, 1.61 ושוקלת 52 קילוגרם. אני עושה פעילות גופנית על בסיס יומי (הליכה מהירה כשעה ביום) וצורכת כ-1800 קלוריות ביום. אני רוצה לשמור על המשקל הקיים שלי ואני חושבת שאני אוכל יותר מידי. רציתי לדעת אם כמות הקלוריות שאני צורכת היא מתאימה למשקל שלי או שאני צריכה לצמצם. תודה וערב טוב
שלום לורין, זה תלוי מידת הפעילות וההוצאה האנרגתית הכללית. אם את לא עולה במשקל אז זה כנראה מתאים. בברכה,דנה
בת 39, שבוע 20 להריון. לוקחת פריפול. אילו מזונות אני יכולה לשלב כדי להגביר את צריכת הברזל? מתחילה להרגיש עייפות..
שלום שירי, מקורות טובים: בשר בקר, הודו, דגני בוקר מועשרים בברזל. בברכה,דנה
שלום דנה מהו היתרון היחסי התזונתי של האצות הירוקות ,כמו אצות הוקאמה,שנמכרות מיובשות באריזה .האם צריכה קבועה של אצות (כמו ביפן) יש בה יתרון? תודה יוסף
שלום יוסף, אצות מכילות בעיקר נתרן (מלח) אשלגן ומינרלים רבים שיש בים בו גדלו. לצערי, גם זיהומים שיש בים. אני לא רואה יתרון מיוחד בצריכת אצות. בברכה,דנה
בבדיקת דם נמצא חוסר חמור בויטמין D. שאלות: 1. האם מספיק להיחשף לשמש כמה דקות ביום או שצריך תוסף? 2. אם אני לוקחת תוסף, האם צריך לקחת אותו עם אוכל או בלי, ואם צריך עם אוכל אז יש העדפה לסוג מסויים של אוכל? 3. האם עדיף תוסף משולב עם סידן או בלי? אני אוכלת מוצרי חלב כך שעקרונית לא אמור להיות לי חוסר בסידן, אבל ראיתי שיש הרבה תוספים של ויטמין D וסידן משולבים. 4. ואם אני לוקחת תוסף, האם בכל זאת חשוב להקפיד להיחשף לשמש או שאז כבר אין לזה משמעות? תודה!
שלום פזית, 1. קשה קצת להמליץ על חשיפה בגלל הסיכון, אבל מדובר בכ- 15 שקות חשיפה בשעות 11-14 בצהריים של הזרועות עד המרפק זה מספיק. כמובן לא לשים קרם עם מסנן קרינה. זמן החשיפה תלוי בוון העור. ככל שיותר בהירים, זמן החשיפה יורד. 2. עדיף לקחת אחרי ארוחה- לא משנה איזו. 3. לא חייבים בשילוב עם סידן וזה תלוי בצריכה היומית שלך של סידן. 4. את יכולה לעשות חשיפה לשמש, אבל זה כבר פחות משמעותי אבל עוזר לשמר את הרמות. בברכה,דנה
שלום, אני בחורה בת 22, גובה 1.65 משקל: 47 מבנה גופי רזה אך ירדתי במשקל כי לא הקפדתי על אכילה נכונה של 3 ארוחות ביום בזמן האחרון בגלל לחץ של עבודה ולימודים וירדתי בתוך חודשיים ממשקל 55 ל47. האם תוכלי להמליץ לי בבקשה ל תוספי מזון ללא מרשם רופא? אני רוצה לעלות במשקל אך גם אקפיד כמובן לאכול וגם ארצה שבתוספי מזון אלו יהיו וויטמינים או שאוכל לקחת בנוסף גם וויטמינים. מחכה לתשובה, תודה.
שלום לב, פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי ולכן לא אוכל להמליץ בלי להכירך. פני לדיאטנית לייעוץ אישי. בברכה,דנה
עקב כאבים במפרק הירך, המליץ לי הרופא לקחת מגה גלופלקס, כורכום, GLA, ואומגה 3 - פעמיים ביום. (בת 52 בריאה ועושה ספורט). יש חשיבות לזמני והרכב לקיחת הוויטמינים - מי עם מי או נגד מי? תודה על התשובה
שלום אילנה, הכי חשוב, שכל מה שהוא המליץ לך לא הוכח מדעית, ובעיקר יעלה לך הרבה כסף. בשביל מה כל התוספים האלו? לאיזו מטרה- מילא המגה גלופלקס- שגם הוא מוטל בספק לבעיה שלך, אבל כל האשר מעולם לא הוכחו לבעיה זו. ואם בכל זאת החלטת לקחת את כל התוספים הנ"ל, לא ידוע לי על חשיבות באופן נטילתם. בברכה,דנה
שלום, האם ניתן לצרוך קלמדין כאשר אני מניקה?
שלום אמי, על פניו לא נראה שיש בעיה אך מומלץ להוועץ עם רוקח ו/או רופא. בברכה,דנה
האם בישול הורס את חומצה פיטית ואוקסלית? כמה זמן בישול צריך להיות? האם בלחם כוסמין יש חומצה פיטית?
שלום מיטל, למיטב ידיעתי בישול לא הורס אותם, ואם יש הרס אז חלקי. לגבי לחם כוסמין- אין לי מידע, מניחה שיש כמו בכל צומח. בברכה,דנה
שלום וערב טוב אני מעוניינת הדרכה בנושא התזונה המתאימה למען הגברת סיכוי לילדת בן ( זכר ) כתוב בכמה אתרים אבל אני מעוניינת לדעת ממקור שאפשר לסמוך עליו מה סוגי האוכל האסורים מהסוגי האוכל הממולצים ומה הן כמויות הצאיכה האם יש סכנה כל שהית ? בברכה נסרין
שלום נסרין, לצערי כל המידע בנושא אינו מדעי כלל ואין כל הוכחה שמזון עוזר. בברכה,דנה
היי דנה, קיבלתי מדיאטנית תפריט המתאים לי מאחר ואני סובלת מאירועים של היפוגליקמיה אני עוקבת אחר התפריט רק דבר אחד שכחתי לשאול: מה מותר לאכול כשיש אירוע כזה? קולה, שוקולד או סתם פרי רגיל או יבש? תודה!
שלום ענת, עדיף דווקא לאכול פרוסה מלחם דגן מלא עם ריבה או דבש. ממתק רק יחמיר את זה. בברכה,דנה
תודה רבה דנה פירות פחוץ מומלץ לצרוך כשכזה קורה? אפילו פרי אחד?
שלום לכולם! אני צמחונית טריה והייתי רוצה לדעת יותר על צריכת כולסטרול...טשחחחחיןךחוךללךחךלח מצאתי הרבה חומר באינטרנט על כולסטרול טוב ורע, וגם הבנתי שהגוף מיצר בעצמו 70% מהכולסטרול (70% מתוך מה? מהכולסטרול הנחוץ לאדם?) וגם שהכבד עובד כווסת כדי לאזן בין הכולסטרול שהאדם צורך לבין זה שהוא מיצר בעצמו... מה שלא הבנתי עדיין זה האם יש צורך לצרוך כולסטרול? כלומר האם מה שהגוף מיצר בעצמו הוא מספיק? זהו מצב תקין? וגם איך מתקשרת החלוקה של כולסטרול "טוב" ו"רע" (HDL וLDL) לחלוקה של כולסטרול אנדוגני ואקסוגני (זה שהגוף מייצר בעצמו וזה שהוא מקבל באופן חיצוני)? האם הגוף מיצר בעצמו את שני הסוגים? האם מהחי אנחנו מקבלים את שני הסוגים? אשמח לכל תשובה והסבר :) תודה
שלום יעל, במסגרת פורום זה אנו נותנים הסברים קצרים וממצים לנושאים ובעיות תזונתיות. אין באפשרותי להרחיב יותר מדי, אבל אתן לך כמה נקודות. אז צודקת, רוב הכולסטרול נוצר ע"י הכבד. המנגנון הוא ברור, אנו זקוקים לכולסטרול לבניית קרומי תאים, הורמונים, רקמת מוח ועוד. ללא כולסטרול לא היינו קיימים. מולקולת הכולסטרול אינה נעה חופשי בדם אלא בתוך חלקיקים שונים, ביניהם LDL ו- HDL. אלונוצרים ע"י הכבד ועוברים תהליכים מטבוליים שונים. כמובן שישנם חלקיקים רבים אחרים שנושאים גם כולסטרול אבל גם חלבונים, טריגלצרידים ועוד. כאשר אנו צורכים מזון מן החי אנו מקבלים כולסטרול בצורתו הטבעית, לא בתור חלקיקים של LDL או HDL. זה נספג במערכת העיכול, מגיע לכבד במסלול ארוך, ומשם נע לאיברי מטרה כדי לבנות תאים, מאגר אנרגיה ובניית הורמונים, כגון הורמוני מין. כאשר אנו צמחוניים /טבעוניים- אנו מקבלים לעיתים מולקולות דמויות כולסטרול, אשר מתחרות עם הכולסטרול על הספיגה ובכך משפרות לעיתים פרופיל שומנים. מי שלא צורך כולסטרול מן החי, מייצר באופן טבעי ע"י הכבד באופן מווסת. הבעיות מתחילות כאשר ישנה בעיית ויסות, ואנו מייצרים יותר מדי חלקיקים כגון LDL ועוד ואלו בעלי אופי המעלה את הסיכוי לטרשת עורקים. כמובן שהסיפור הוא מורכב מאוד, כל יום מתגלים חלקיקים, מרכיבים חדשים ומולקולות חדשות, אך לצערי זה לא מתאים ורלוונטי למסגרת פורום זה. בברכה,דנה
שלום רציתי לדעת מה הערך התזונתי של הירק רוקט? תודה
שלום שקד, אורוגולה או רוקט הינו בעל ערך קלורי נמוך מאוד, עשיר באשלגן. מעבר לכך ללא תרומה מיוחדת. בברכה,דנה
שלום רב אני שבועיים אחרי ניתוח מעקף, מנסה לתאם עם דיאטנית מטעם הקופה ומקבלת תורים לסוף אוקטובר!! מבקשת מאוד המלצה לדיאטנית כזו באזור השרון כדי שאוכל לקבל הדרכה בנושא האוכל תודה מראש חגית0544376699
שלום חגית, פני לבית החולים בו נותחת להמשך מעקב או במידה ונותחת פרטי, לבית החולים הקרוב למקום מגוריך בו מבצעים ניתוחים מסוג זה, לרוב יש שם דיאטנית מומחית לנושא. בברכה,דנה
1. מהן שרשרות בינוניות וקצרות של חומצות שומן בחלב הכבשים? 2.האם מישהו הצורך "רוויון" או "לרווייה" מקבל את אותם הויטמינים והמינראלים ואת החיידקים הפרוביוטיים המצויים ביוגורט?
שלום, את רוצה לדעת שמות או מה המשמעות של חומצות אלו, לא ירדתי לסוף דעתך. לגבי ריוויון- מבחינת הרכב קלורי, ויטמינים ומינרלים הוא דומה ליוגורט. מבחינת חיידקים פרוביוטיים, יש פחות, כי לרוב היוגורטים מוסיפים. בברכה,דנה
חלבונים בקטניות ודגנים. ידוע לי שקטניות עשירות בחלבון, כל אחת והערך שלה. רציתי להבין אם מקור הפער בין ערך החלבון בקטנייה/דגן מבושלת (בישול במים בלבד) לקטנייה לא מבושלת שיורד מחמישית/רבע לעשירית נעוץ בכך שבמהלך הבישול הקטנייה סופחת מים ובכך היא מכפילה את הנפח שלה, או שהבישול עצמו שוחק מהערך התזונתי שלה? ובפשטות, אם אני מבשל שעועית (100 גרם לפני הבישול) - האם מה שבישלתי יכיל עדיין 24 ג' חלבון?
שלום אבי, אני אענה לך על השאלה האחרונה בלבד- כן. מה שאתה רואה בטבלאות חישוב קלוריות זה אחרי ספיחת מים, וכלן הערכים משתנים, כי מראש המשקל שונה. 100 גר' שעועית מבושלת במקור היתה 60 גר' שעועית יבשה (לערך). בברכה,דנה
שלום, אני צורך מידי יום גביע קוטג, גביע גבינה מדן חלב אחד ויוגורט אחד, כולם רזים, כם משום שאני מאוד אוהב וגם משום שמוצא אותם כתחליף מתוק לנשנושים וגם כמתאמן נהנה מהחלבון. עד כה חשבתי שאני עושה דבר נפלא לגוף שכן עשירים בחלבון, סידן, ללא סוכרים ופחמימות במידה. אך לאחרונה שמעתי כי מוצרי חלב אינם בריאים כלל מטעמים שונים שאיני יודע, בין היתר הורמונים, מבריחים סידן מהעצמות וכו. אשמח לקבל תשובות ולעשות סדר בדברים. תודה
שלום ליאו, עינו רבות בנושא זה בסמגרת פורום זה, ואיני מתכוונת לפרט רבות. כל שאני יכולה לומר נכון לעכשיו, מבחינה מחקרית, שי יותר מחקרים התומכים בצריכת מוצרי חלב מאשר לא. נכון ישנם מוצרי חלב מעובדים ומתוספים מאוד, לכן רצוי לחזור למוצרי החלב המקוריים ביותר ללא תוספת סידן וכדומה, אלא מה שיש בפנים. המחקרים שאני מצטטת, לא נתמכו ע"י מועצות חלב במדינות שונות, אלא נעשו ללא משוא פנים או העדפה, כולל מחקר שנעשה במוסד בו אני עובדת, שהוכיח כי ילדים שאינם צורכים מוצרי חלב נוטים יותר לשברים ולשברים מורכבים יותר. כנ"ל לגבי מבוגרים. לדעתי, הכמיות שאתה צורך מעט מוגזמות בכל מקרה. אנחנו לרוב ממליצים על 3 מנות ביום. מה מוגדרת כ: כוס חלב/שוקו, גביע מעדן/לבן/יוגורט, פרוסת גבינה צהובה, 2 משולשי גבינה, 50 גר' גבינה לבנה קשה, 3 כפות גבינה לבנה/קוטג'. אתה צורך הרבה מעבר לכך, ואולי כאן נעוצה הבעיה. יש מקורות חלבון נוספים כגון בשר, עוף, ביצים, דגים וקטניות. בברכה,דנה
הי, אם הרופא אמר לבעלי לעשות דיאטה נטולת מלח, אני עדיין יכולה לבשל לכל המשפחה ולהוסיף קצת מלח לאוכל או שאני אצטרך לבשל למשפחה בנפרד ולבעלי בנפרד. תודה.
שלום אינסה, את יכולה לבשל רגיל לכולם עם פחות מלח, ושהם יוסיפו אח"כ. הבעי העיקרית שרוב המלח שלנו לא מגיע בבישול אלא דווקא מהמזונות האחרים שאנו צורכים. פנו לדיאטנית לייעוץ. בברכה,דנה
שלום רב, האם מומלץ לצרוך שמן פשתן עבור אומגה 3? מהן ההנחיות והכמות היומית המומלצת? תודה
שלום טל, אין המלצה לצרוך שמן פשתן עבור אומגה 3. יש המלצה לצרוך דגים. ועל כן אין הנחיות. בברכה,דנה
אני בדרך כלל מסתכלת על הרכיבים של המזון לפני שאני מכניסה לפה או אפילו לפני שאני מכניסה לעגלה בסופר. הרבה חומרים לא ידועים לי והחלטתי לבדוק את זה בספריה והרבה חומרים עם שמות מאוד מוזרים ונשמעים אפילו בשפה הסינית כתוב עליהם את הדבר הבא: "באיחוד האירופי ובישראל אין הגבלה בשימוש בחומר זה למטרות ספציפיות". לא הבנתי למה הכוונה ,לא הבנתי למה הכוונה למטרות ספציפיות, הרי אם חומר הוא מזיק אז הוא מזיק ואין דבר כזה שלמטרה ספציפית הוא לא יזיק הרי החומר לא יודע להבחין לאיזו מטרה המפעל מכניס את זה למזון המעובד.
שלום דינה, את יכולה לבחון הכל באתר של משרד הבריאות. ישנה רשימה של כל התוספים הקיימים, מה מותר ומה אסור, ומה מוגדר בטוח לשימוש. בברכה,דנה
שלום, אני בן 24 ורגיל שחילוף החומרים שלי בגוף מהיר מאוד. בשבועיים האחרונים אני כמעט ולא הולך לשרותים (כשלוש פעמים בשבוע כשאני רגיל- אחרי כל ארוחה גדולה), הבטן שלי מעט נפוחה והצואה קשה וקשה להוציא אותה. מה יכול להיות המקור לבעיה? האם יש דברים שאני כבר עכשיו (עד הפגישה עם הרופא) יכול לעשות על מנת לשפר את המצב? האם כדאי להמנע ממאכלים מסויימים (אני טבעוני) תודה
שלום, עצירות פתאומית או כל שינוי ביציאה מחייב בירור, ולכן טוב שאתה הולך לרופא. יש לבדוק את מערכת העיכול וכן את בלוטת התריס. מעבר לכך, אתה יכול לנסות לעזור עם הקפדה על שתיה מרובה- כ- 2 ליטר מים ליממה, אני מניחה שאת האוכל ירקות, פירות ודגנים מלאים. הקפד על פעילות יומית, הליכה של שעה גם יכולה לעזור. כמו שן ניתן לשלב שזיפים מיובשים. בברכה,דנה
שלום, מאז שהפכתי למטופלת בקומדין, פוזיד ואלדקטון אני שמה שהציפורניים שלי, שהיו כל חיי חזקות ובריאות, סובלות מפיצולים, נשברות כל הזמן, הן דקות מאוד וממש "נקרעות" בשכבות. האם יש קשר בין הדברים או שזה מקרי?
שלום, יכולה להיות השפעה של תרופות כרוניות על תאים רבים בגוף, בייחוד אלו שמתחדשים מהר כגון ציפורניים ושיער. ממליצה להוועץ עם רופא המשפחה ו/או רופא עור.כמו כן, יש לקחת בחשבון שאני מניחה שאת נוטלת את התרופות הנ"ל בגלל מחלה לבבית/מסתמית וגם מחלות כרוניות גורמות לירידה בויטמינים ומינרלים חיוניים לבניית ציפורניים. לדוגמה לפוסיד השפעה שלילית על מאזן הסידן וכן לקומדין. בברכה,דנה
שלום, רופא המשפחה נתן לי לעשות בדיקת נתרן-סודיום וסידן באיסוף שתן של 24 שעות. הוא אמר לי שבועיים -שלושה לפני לעשות דיאטה נטולת מלח או דלת מלח,לא הבנתי כל כך. מה אני יכול לאכול בזמן הקרוב? כמעט בכל המזון יש מלח. תודה מראש.
שלום ניר, תשתדל להמנע ממזונות משומרים, מעובדים ( שימורים, שניצלים, חטיפים, גבינות מלוחות , נקניקים, נקניקיות). והמנע מהוספת מלח לאוכל. כל האשר ניתן לאכול רגיל. בברכה,דנה
קראתי שהחומר ציטראל שקיים בעשב לימון (זה למון גראס???)עשוי לעזור לנושא של סרטן. האם יש חליטת תה שנקראת עשב לימון או למון גראס??
שלום ירון, שאל בחנויות תה וצמחי מרפא. בברכה,דנה
שלום- רציתי לדעת בבקשה כמה קלוריות יש בחלבון של ביצה אחת- רק החלבון ללא החלמון. ודבר נוסף- האם אפשר לאכול כמה חלבונים שרוצים ביום (רק חלבון מהביצה ללא חלמון) ?
שלום הילה, בחלבון ביצה אחת יש כ- 6-10 קק"ל, תלוי בגודל הביצה. לא רואה סיבה לאכול כמה שיותר חלבונים, תלוי מהי הסיבה ולאן את שואפת. בברכה,דנה
האם מותר קורנפלקס+יוגורט חודש לאחר שרוול
שלום סוזי, בעיקרון מותר, תדאגי שזה יהיה רך ושילעס היטב בכמויות קטנות. בברכה,דנה
שלום רציתי לקבל עצה לגבי ילד בן שנה וחצי שעדיין יונק ,מסרב לקבל בקבוק וכמעט לא אוכל אוכל רגיל . לאחרונה ירד במשקל . האם היתם ממליצים על תוסף כלשהו ,והאם קיים בשוק מוצר להגברת תאבון תודה
גיל שלום, חשוב קודם כל לברר על איזה רקע הפעוט לא אוכל אוכל רגיל. האם ישנה בעיה רפואית או התנהגותית. הטיפול בכל אחד מהם שונה. אני ממליצה לך בחום לעשות קודם ברור רפואי. במקביל או בסיום הברור, אם יסתבר שמדובר בחוסר אכילה וירידה במשקל על רקע התנהגותי פנה לדיאטנית ילדים קלינית שתעבוד איתכם. במידה והיא תחשוב שיש מקום לתוסף תזונה היא תייעץ לכם. שיהיה בהצלחה, בריאות שלמה מיכל
שלום לכם, אימי חולה בסרטן הלבלב,בשל גילה-87, אינה מנותחת וכן בהמלצת הרופא אינה מקבלת טיפולים כימותרפיים. כרגע המצב סטטי ואנו מקווים שגם יישאר כזה. כיוון שירדה מאוד במשקל,היא לוקחת אנשור פלוס -קופסא ליום: חצי קופסא ב10 בבוקר וחצי שני ב4 אחה"צ. מאז המחלה יש לה נטייה לשלשולים קלים,שבאים והולכים. שמנו לב שעוברים ימים שלמים ללא שלשול ואז כשהיא לוקחת אנשור,אחרי חצי שעה-שעה,היא משלשלת. השאלה היא ,איך לנהוג? האם להפסיק מספר ימים ואחר כך להמשיך? או למצוא תחליף טוב לאנשור שלא יגרום לשלשול? תודה מראש על תשובתכם רחלי
שלום רחלי, אנשור פלוס הינו מזון רואי מרוכז שיכול לגרום ליציאות רכות או שלשולים. ניתן להחליף לפחית וחצי של אוסמולייט במקום שיחליף מבחינת הרכב, אך האוסמולייט ללא טעם . מומלץ להוועץ עם דיאטנית בקופה לגבי אפשרויות נוספות ולשקול אנזימי עיכול להקלה. בברכה,דנה
שלום, עקב דלקת במעי הגס התחתון הרופא אמר לי לשמור על תזונה דלת שארית למשך חודש. הוא השתמש במונח זה אך בהסבר שלו הוא הזכיר רק איסור על סיבים (הוא לא הזכיר שומנים ולקטוז).כעת אני למדה שמונח זה כולל גם איסור על שומנים ולקטוז. שאלותיי: כיצד עלי לנהוג? האם מותר לי לאכול את הדברים הבאים: פירה תפו"א (תפו"א מקולף מבושל מעוך עם מעט מלח), גזר קלוף מבושל, יוגורט כבשים, יוגורט עזים, פריכיות אורז,פריכיות תירס, נס קפה (על בסיס מים עם מעט חלב רגיל), לחם שחור רגיל (לא מועשר), מרק עוף, מרק ירקות מסונן (רק המרק ללא הירק)? וכן אילו קינוחים מתוקים אני יכולה לאכול? סליחה על האורך ותודה מראש.
שלום קרן, איזו דלקת בדיוק היתה לך? מה שם האבחנה? בברכה,דנה
החשד הוא דיוורטיקוליטיס. זה טרם אושש ואני כרגע מטופלת תרופתית ובהמתנה לקולונוסקופיה. אני רוצה לציין שהתפריט הרגיל שלי מוקפד ודי בריא ואני כבר מזמן צמצמתי אכילה של מוצרים מקמח לבן מכמה וכמה סיבות. אשמח להתייחסות למאכלים שהזכרתי לעיל וכן להמלצות נוספות במידה ויש. תודה רבה מראש
השמן שבמחבת בזמן שמטגנים את הקציצות במחבת עם שמן לא עמוק?
שלום, ככל שמשתמשים בשמן עמוק יותר, כך מספר הרדיקלים החופשיים או נזקי החמצון פוחתים בגלל שהסיכוי שהשמן יישרף נמוך יותר. כמו כן, זה תלוי בסוג השמן. הבעיה בבשר זה לא רק חמצון שומנים אלא גם חמצון חלבונים שיוצר רדיקלים נוספים וחומרים מסרטנים, לכן מומלץ זמן בישול קצר מאוד, טמפ' נמוכות יותר. בברכה,דנה
מאיזו כמות תיווצר רעילות בגוף אם אקח תוספת של טראונין והאם זה נכון שמיטיב עם עור הפנים?
שלום שרה, אין לי מידע מקצועי בנושא. בברכה,דנה