פורום תזונה קלינית
שלום אני בן 23 ויש לי שברי מאמץ בכדי לחזק את העצמות שלי אני אוכל ביום כ 100 גרם שומשום טחון מלבד הקלוריות הגבוהות שיש בזה האם יש בזה עוד משהו לא טוב בכמות הזו שאני אוכל (100 גרם ביום)?
שלום רועי, לא הבנתי את הסיבה לאכילת השומשום מלכתחילה. אם אתה חושב על זה כמוקר סידן אמין, אז זה לא, וגם ככל הידוע לי מעולם לא אושש הקשר הזה באופן מחקרי. מעבר לקלוריות, איני רואה בעיה, אבל רוב האנשים לא צורכים כמות כזו גדולה של שומשום. בברכה,דנה
תודה רבה על התשובה אבל יש לי שאלה למה זה לא מקור אמין של סידן? הרי ב100 גרם של שומשום מלא טחון יש 1000 מ"ג סידן... ואם לא שומשום מהו מקור אמין של סידן?
ברצוני לדעת אם קיימים מזונות אשר מתעכלים ב-100 אחוז ללא שום תוצר לוואי/פסולת? תודה מראש.
שלום ירון, כמעט כל מזון יוצר תוצר כלשהו, מעבר לכך שרוה הצואה שלנו מורכבת מאים מתים, וחיידקים. השאלה מה מטרת השאלה.בכל אופן מוצרים בסיסיים כגון מים, סוכר, מלח ושמן לא יצרו שארית. בברכה,דנה
שלום רב, את ההתרוקנות שלי אני עושה כל יום בשעות הבוקר. אני אוהבת ללכת לשירותים ואז לצאת לעבודה . כלומר איני אוהבת לצאת לעבודה לפני התרוקנות כי אז יש לי תחושת כבדות לכל היום כי אם אני מפספסת את היציאה של הבוקר אז כבר לא תהיה לי התרוקנות בהמהלך היום אלא רק בבוקר שלמחרת. הבעיה היא שאני קמה כל בוקר בשעה 6:30 ואז לא תמיד ב-7:00 יש לי חשק להתרוקנות אשר יכולה לבוא רק ב 8:00 בערך. ואני יודעת זאת כי בימים שאני בחופש וקמה מעט מאוחר ואז גם ההתרוקנות שלי מאוחרת אז אין לי בעיה עם ההתרוקנות. שאלתי היא- מה עלי לעשות כדי שגם בשעות המוקדמות של היום תהיה לי התרוקנות. האם לאכול את ארוחת הערב מוקדם יותר? ומה יקרה אם אצטרך להתחיל לקום כל בןקר ב-5:30? אז בכלל לא תהיה לי התרקנות וכל בוקר אסתובב עם תחושת כבדות? יש לציין כי ניסיתי לשתות את המים של שזיפים שהשרתי לילה קודם, ומיץ מלימון סחוט על הבוקר אך כלום לא עזר. תודה
שלום, אין שום קשר למזון או לשעת האכילה האחרונה. מדובר בזמן ופעילות הורמונלית ועצבית. רק זמן ירגיל אותך אחרת. בברכה,דנה
ברצוני לשאול האם מזון מבושל (איכותי: ירקות, אורז מלא, קינואה, כוסמת וכו) באמת מזיקה לגוף מאחר והיא מהווה תוספת םסולת מיותרת ללא האנזימים שיש במזון חי, או שכל העניין הוא קשקוש ואפשר ליהנות ואפילו להבריא מאוכל מבושל ואיכותי? תודה!
שלום ריבה, אפשר להנות מהכל. נכון שישנה העדפה לטרי ולא מבושל א מינימום תהליכי עיבוד ובישול, אך בוודאי שאין בכך נזק. בברכה,דנה
אני בת 84, רשימת התרופות שאני נוטלת: לפני ארוחת הבקר DIOVAN 80 MG אחרי ארוחת בקר CIPRALEX 5 mg/d פעם ביום NORMITEN 25 MG אחרי ארוחת צהריים ASPIRIN 325 MG לפני השינה SIMVAXON 20 MG לפני השינה CLONEX 0.5 MG לפני השינה VASODIP 10 MG בבדיקת דם אחרונה התגלה ערך גבוה של TSH: TSH = 6.94 mIU/L T4- FREE = 13.4 pmol/L רופאת משפחה המליצה על טיפול ב Euthyrox 25 mikrogramm אתמול לקחתי בבוקר פעם ראשונה את הכדור ולאחר כשעתיים הרגשתי רע מאוד מבקשת חוות דעתכם על שיטות ריפוי טבעיות (תזונה, תוספי מזון, דיקור וכו') והאם הכרחי להתחיל ליטול את ההורמון יותירוקס במצבי ובגילי , כאשר רמתו תקינה. T4-FREE בתודה מראש, רוזה
שלום רוזה, דרך טבעית, לא. ממליצה לפנות לאנדוקרינולוג לבירור מעמיק יותר וכמו כן הייתי חוזרת על הבדיקות ובודקת גם נוגדנים. בברכה,דנה
צהריים טובים...:}:}:} שמי נטלי ורציתי לשאול שאלה לגבי הילדים ואכילת המתוקים, הרי זה ידוע שילדים אוהבים מאוד מתוק.. השאלה היא כיצד ניתן להגביל אותם ואיך נדע מהי הכמות שבגללה הם יעלו במשקל? בתודה רבה והאתר שלכם מעולה... נטלי.
נטלי שלום, אהבת המתוק היא הן מולדת ונרכשת. מולדת- אי אפשר לשנות... נרכשת- אפשר להתערב: ככל שיש בסביבת הילד יותר ממתקים ומתוקים מגיל צעיר, כך הוא מתרגל ונוטה לרצות מהם יותר. כל בני המשפחה, במיוחד ההורים, מהווים עבור הילד מודל לחיקוי. אם מחליטים על גישה יש להתמיד בה עם כל בני המשפחה. אחלק את המתוקים לשתי קבוצות: בריא ומזין לעומת לא מזין. מתוק בריא ומזין שאני ממליצה להציע לילדים יהיה פרי, יוגורט עם פרי או אפילו כוס שוקו. גם מתוק מזין לא נותנים באופן חופשי לחלוטין. מתוקים לא מזינים- המלצתי להציע כמה שפחות, תוך התחשבות בהרגלים הנהוגים בבית (זוכרת- חשוב להקפיד על דוגמא אישית...) לדוגמא משפחות שמאוד אוהבות מתוק ונהוג לאכול כל יום אז להשתדל להסתפק בממתק אחד ביום. משפחות שבסופי שבוע בעיקר אוכלים מתוקים אז אחד בסוף שבוע. חשוב לעקוב אחר משקל הילד ולראות לפי עקומת הגדילה אם הוא מתחיל לצבור עודף משקל. ילד שמאוד פעיל הסיכוי שלו לצבור עודף משקל קטן מילד לא פעיל. לסיכום אני ממליצה לשלב בתפריט מתוקים מזינים כקינוח אם רוצים, להשתדל להציע כמה שפחות מתוקים לא מזינים, ולהקפיד על כמה שיותר פעילות גופנית. שמחה לשמוע שאת מרוצה מהפורום. בריאות שלמה והרבה פעילות גופנית, מיכל
1.הבנתי שכל שימוש במיקרוגל הורס את המזון שאני מחמם באיזשהי צורה ולכן התחלתי לחמם אוכל ע"י אידוי במסננת...האם זה נכון? 2.האם כאשר אני מאדה ירקות או כל דבר אחר כדאי לסגור את המכסה מעל המסננת, ושהאוכל יתבשל באדים? או לפתוח מלמעלה? 3.איך הכי כדאי להכין בשר על מנת שישמור על ערכו התזונתי...האם זה משנה אם אני מטגן אותו או מבשל אותו או מאדה אותו?... 4.האם אפשר לאדות כל דבר?....גם בשר בקר או כבד עוף? תודה!!!
שלום יובי, בבישול מזון ואיבוד ערכים תזונתים צריך לקחת בחשבון כמה פרמטרים: סביבת הבישול, טמפ הבישול ומשך זמן הבישול. ככל שהסביבה יותר מימית, טמפ' יותר גבוהה וזמן בישול ארוך יותר, ההרס משמעותי יותר. אידוי, להבדיל מבישול במים, מביא לפחות איבודים של ויטמינים ומינרלים לסביבה המימית, אך הטמפ' הגבוהה וזמן הבישול נשאר זהה. אפשר בעיקרון לאדות הכל, גם בשר. בברכה,דנה
שלום, במעבר בתחנות מרכזיות התיקים עוברים שיקוף במכונה ויש עליה אזהרה כתובה, לא לשים יד בגלל סכנת קרינה. שאלתי איך הקרינה משפיעה על מזון ותרופות שיש בתיק? יש להניח שזה לא רצוי, אנשי הביטחון לא נותנים להוציא אותם ולהעבירם ללא שיקוף במכונה.איך מתמודדים עם זה? בתודה מראש
שלום חנה, אני לא פיסיקאית, אין לי תשובה בנושא. להערכתי ההשפעה זניחה. בברכה,דנה
מה דעתכם?
שלום אשלי, כבר עניתי בנושא. אין הוכחות ליעילות הדיאטה והיא אינה מומלצת מבחינתנו. בברכה,דנה
מי שלוקח קומדין מותר לו? תודה
שלום אשלי, אין לי מידע לגבי תכולת ויטמין K לכן לא יודעת. למה לא פשוט לשתות כוס קפה במקום. בברכה,דנה
רציתי לדעת אם זה נחשב לממתיק, או כמו סוכר רגיל האם זה עבר תהליך כימי מזיק לבריאות וכמה קלוריות יש בזה תודה
שלום אשלי, תרימולין הינו סוכרוז (סוכר לבן) שעבר תהליך פירוק כימי לגלוקוז ופרוקטוז. הוא בעיקר יותר יציב מבחינה כימית ויותר מתוק מסוכר, אך תרומתו הקלורית והפוטנציאל לנזק שווה, ואף אולי גרוע יותר.
שלום, רציתי לשאול האם בחימום חוזר של עוף (למשל רצועות עוף במוקפץ) כמות/איכות החלבון נפגעת? והאם יש עדיפות לחימום בסיר או מיקרו? אני סטודנטית עסוקה ומבשלת בסופי השבוע לכל השבוע... תודה :)
שלום קרן, כמות החלבון נשארת זהה. האיכות יכלה מעט להשתנות. אין עדיפות חימום מבחינה זו, אני תמיד מעדיפה סיר או טוסטר. בברכה,דנה
שלום, הייתי רוצה לדעת כמה קלוריות יש ב100 גרם חיטה מבושלת? אני רוצה להוסיף לסלט. או 100 גרם בורגול ? תודה
שלום דנה, בשניהם יש כ- 100 קק"ל. בברכה,דנה
הנכד שלי בן ה-15 סירב עד עתה לאכול פירות וירקות בכלל. עכשיו הוא מסכים, בתור טובה אישית בשביל סבתא, לאכול מנה מדודה וקטנה של פרי וירק מדי יום. השאלה שלי היא האם את יכולה להמליץ לי על פירות וירקות בעלי ערכים תזונתיים משמעותיים במיוחד? אין לו העדפה כלשהי, והוא סולד מכל הפירות והירקות באותה המידה, כך שחשוב לי שאם כבר הוא אוכל פרי וירק, שהם יהיו בעלי הערכים התזונתיים הגבוהים ביותר.
שפרה שלום, את כנראה סבתא אהובה מאוד אם הוא מסכים לאכול בתור טובה אישית לסבתא. אני מדגישה וממליצה לעודד ולא להכריח! לגופו של עיניין- ילד בן 15 שנים זקוק ל 7 מנות פרי וירק ביום. מנה זה לדוגמא תפוח בינוני או כוס סלט. יש 5 משפחות של צבעים (אדום, צהוב-כתום, ירוק, סגול ולבן) ומומלץ לאכול את כולם, לפחות במהלך שבוע. כל פרי וירק מכילים ויטמינים ומנרלים שונים. לא אוכל לתת אחד שיכסה את כל ההמלצות. המלצתי- אם הסכים לאחד ביום תזרמו איתו. תנו לו לבחור מה שהוא רוצה. בהתחלה שיתרגל לאכול משהו מסוים ואז תמליצו ותעודדו אותו להוסיף עוד אחד. כשמתחילים לאכול לפעמים מגלים שיש דווקא פירות וירקות טעימים ונפתחים לבד למגוון טעמים. אל תלחצו, תציעו. שמחו ועודדו כל מה שיאכל. שיהיה לכם בהצלחה, את סבתא מקסימה ודואגת מיכל
שלום רב, אבי חולה סכרת מזה שנים סובל גם מכולסטרול גבוה, לחץ דם,בעיות לב ובעיות בכלי דם לאחרונה התגלה אצלו עודף אשלגן אבי מקפיד מאוד על תזונה נכונה והולך לדיאטנית הבעיה שלא נשאר לו מה לאכול כי מכל כיוון משהו אסור. הוא מאוד מתוסכל ואני לא יודעת איך לעזור לו...אשמח להכוונה תודה
שלום קרן, קרוב לוודאי שהסיבה לכך היא בעיה בתפקוד כלייתי ו/או השפעה של אחת התרופות. ממליצה להוועץ עם נפרולוג לגבי טיפול, ואין ברירה אלא להגביל תזונתית את האשלגן. בברכה,דנה
שלום רב, ברצוני לדעת כמה קלוריות יש בדייסת קווקאר שמבוססת על מים ומעט חלב(כ- 3כפות), חצי תפוח ושליש בננה.(עם מעט קינמון) האם זו ארוחה טובה לפתוח את הבוקר או כערב? תודה מראש, דנה
שלום דנה, זה תלוי כמה קווקאר את משתמשת וגודל הפרי, אבל זה יכול לנוע בין 150-200 קק"ל למנה. זוהי מנה בריאה לארוחה. בברכה,דנה
מזה 6 שנים אני מאובחנת כבעלת אי סבילות ללקטוז ברמה בינונית-גבוהה. אני נמנעת לרוב ממוצרים המכילים לקטוז, לבד מכוס חלב שאני מחלקת על 4 כוסות קפה לאורך כל היום או באירועים מיוחדים. למרות ההקפדה אני עדיין סובלת מהתופעות הנלוות לרגישות, כמו בטן נפוחה (מאוד!), כאבים במעיים, יציאות לא סדירות (שילשולים ועצירויות לחלופין) גזים, בחילות וכאבי קיבה על בסיס יום יומי.. לאחרונה עלתה אצלי ההשערה כי אני סובלת מאי סבילות לגלוטן או לפרוקטוז. קראתי כי בנוסף לתופעות הקשורות במערכת העיכול, רגישות לגלוטן גורמת גם לרגישיות בעור, ואני אכן סובלת מאטופיק דרמטטיס, אגזמה כרונית, תסמונת ריינו ואלרגיה עורית לחומרי נקיון, קוסמטיקה וטקסטיל.. האם כדאי להתחיל דיאטה ממוצרים המכילים גלוטן או לפנות קודם לייעוץ רפואי? יכולות להיות בעיות אחרות שהתסמינים הנ"ל נילווים אליהן?
שלום רחלי, מכל המזונות עם לקטוז, בחרת את הכי גרוע לשלב בתפריט. מציעה בשלב ראשון לעבור לחלב דל לקטוז ולקחת כדורי לקטאז. לגבי רגישות לפרוקטוז ואלרגיה לגלוטן, זה צריך לבדוק ולוודא. אין טעם להמנע ממזון אם אין הוכחה חד משמעית לבעיה, הויום הבדיקות הינן מדוייקות דיו.פני לגסטרואנטרולוג לבירור. בברכה,דנה
בעלי אושפז לפני כשלושה שבועות בגלל דביטיקוליטיס, כעת הוא בדיאטה דלת שארית עד לקולונסקופיה. אנחנו מתכננים נסיעה לתאילנד בספטמבר, האם כדאי לוותר על נסיעה כזו בגלל הישנות של הדלקת? או שאפשר לנסוע עם הצטיידות של אנטיביוטיקה מראש? תודה רבה
שלום מירב, את השאלה יש להפנות לרופא המטפל. בברכה,דנה
שלום שמתי לב בשנים האחרונות שכל פעם שאני אוכלת פסטה אני משלשלת .. לעומת זאת תפו"א עושה לי ממש טוב לבטן. (כאילו מחזק אותה, הצואה יוצאת תקינה). אני מנסה להבין מה בדיוק אין בתפו"א שיש בפסטה ולחם (שגם קצת גורם לי לשלשול) ואני לא מבינה. אולי תזונאית תוכל לעזור. האם תוכלו לחשוב ולומר לי איזה מרכיבים יש בלחם ובעיקר בפסטה שיכולים לגרום לי לשלשול אשר חסרים בתפו"א או להפך??? תודה רבה.
שלום שירז, כן, קוראים לזה גלוטן. פני לבדיקת אלרגיה לגלוטן אצל רופא המשפחה. בברכה,דנה
בוקר טוב. כל בוקר אני קמה עם טעם מר בפה ולא משנה מש אכלתי בערב קודם. הרופא משפחה נתן לי כדור LANSOPRAZOLE כי גם אני סובלת מצרבת אך בינתיים אין שיפור. יכול להיות משהוא ספציםי שגורם את זה.אני עשיתי בדיקה גסטרו בסורוקה ויצא תקין. תודה על ההקשבה.
שלום אדריאנה, טעם מר בפה יכול להגרם מסיבות רבות. זה יכול להיות מקור בפה, מערכת עיכול וכבד. בהנחה שהבדיקות תקינות, הייתי ממשיכה בירור אצל מומחה פה ולסת או רופא שיניים. כמו כן, אם את נוטלת תרופות קבועות אחרות, יש לבדוק השפעתן. בברכה,דנה
בוקר טוב, אני סובלת מתת פעילות של בלוטת התריס, כ 12 שנים ומאוזנת. אני בת 44. בטעות, קניתי מולטיויטמין המכיל יוד. בדכ אני שמה לב לכך וקונה בלי יוד (משתמשת בפרמאטון), אך הפעם לא שמתי לב. האם אפשר להשתמש במולטיויטמין או לא? תודה מראש על התשובות.
שלום זיו, תתייעצי עם אנדוקרינולוג. בברכה,דנה
היי! אני בן 30,וכבר הרבה זמן אני סובל משרירים קופצים בכל הגוף!הפרעות קצב בלב{מחסיר פעימה ולפעמים כל היום בכל הפסקה}שרירים כואבים,והתכווצויות ברגליים.וחולשה כללית. בלי לעשות שום בדיקה... כבר כמה וכמה מומחים אמרו לי לקחת מגנזיום!אמרו לי שיש סיכוי גדול שהכל קשור לזה. התחלתי לקחת MAGNOX 520 בגלל שאין בזה חומציות וזה לא מפריע לכיבה,ומה גם שממה שהבנתי הוא הכי מומלץ. עבר חודש ואין שיפור!עדיין הכל אותו דבר.... הלכתי לעשות בדיקת דם,ויצא שיש לי 1.8 בגרף{שזה ליד הגבול}ולפי מה שהבנתי זה מראה על מחסור דיי גדול כי בבדיקת דם רק חלק קטן ניתן לבדוק. שמעתי שמזמינים מחו''ל מגנזיום לשתיה טהור.שמעתם על זה?יש לכם מיידע על המוצר הזה?והאם הוא לא חומצי כמו כל המגנזיום האחרים שמנכרים בשוק? ואגב האם הבדיקה{1.8}באמת מראה על חוסר?כי בקופת חולים אמרו לי הכל תקין.{כל עוד זה בגרף} והאם מגנזיום יכול לגרום לכל הבעיות האלה שיש לי?? אני מאד אשמח לעזרה וכיוון.... תודה מראש!!!
שלום אמנון, לא הבנתי אם עשית את הבדיקה לפני או אחרי נטילת התוסף. במידה ואחרי, אז אולי יש שיפור ברמה, במידה ולפני, לא מדובר בחסר בכלל. איני יודעת מה משמעות התופעות, אך כדאי להתייעץ עם נוירולוג וקרדיולוג וולי נפרולוג. בברכה,דנה
שלום, אני צמחונית ולוקחת כדורי ברזל הבנתי שמאכלים מסוימים מתחרים עם ספיגת הברזל ואם לוקחים איתם את הכדור, יש יותר סיכוי לאי-ספיגה. רציתי לדעת עם מה רצוי לקחת את הכדורים כדי שיספגו. תודה
שלום קרן, רצוי לקחת עם מעט מיץ לימון שעתיים הרחק מארוחה. בברכה,דנה
תודה, אך לא אמורים לקחת בסמוך לאוכל? פשוט שכתוב לקחת עם אוכל על גבי האריזה (כמעט בכל אריזת ויטמינים)..
האם שמיר נחשב לירקות עלים? האם יש בו סידן וכמה? האם יש בו מגנזיום וכמה?
שלום רנית, שמיר נחשב לירקות עליים. כדי להגיע לכמויות משמעותיות של מגנזיום וסידן צריך לאכול כמויות אדירות- לדוגמה 1 כוס שמיר קצוץ, מה שאנחנו בד"כ לא אוכלים. כמו כן זמינות של מגנזיוםוסידן מצמח זה נמוכה מאוד בשל חומצות מעכבות ספיגה. בברכה,דנה
בעלי נוטל תרופה בשם קומדין בגלל אירוע מוחי . הוא לוקח את התרופה חמש שנים ועדיין יש לי ויכוחים איתו על מה מותר ומה אסור לאכול כשלוקחים את התרופה הנ"ל. הוא נוהג לעשות בדיקת INR והוא בין 2 ל 3 כל השנים. הוא לא מתמיד לעשות כל חודש לפעמים עוברים 6 חודשים ,האם זה מסוכן. ויש לנו ויכוחים על ירקות שמותר לו לאכול ומה אסור. תעזרו לי בבקשה לתת לו להבין שזה חשוב לשמור.
שלום דיאן, לצערי,בעלך כנראה צודק. הכי חשוב בנטילת קומדין היא לא לבצע שינויים חריגים בדיאטה. אם הוא מצליח להיות מאוזן בהתאם לרמות שהרופא קבע, אל תשני את הדיאטה שלו. אם תשני אותה עכשיו ע"י המנעות ממזונות המכילים ויטמין K, הוא בוודאי יצא מאיזון. לאור זאת שהוא אוכל ונשאר מאוזן, הייתי מתעקשת רק על יותר בדיקות ופחות שינויים בתפריט. כמו כן קיימות היום תרופות חדשות, אולי כדאי להתייעץ עם המטולוג על שינוי, במידה ואפשרי. בברכה,דנה
גרגרי חומוס מבושלים [כמובן, ללא הגזמה בכמות] מהווים מקור חשוב לחלבונים בתפריטנו. אנו נוהגים להשרותם במים עם סודה לשתייה לפני הבישול כדי שייצאו רכים. לאחרונה שמעתי טיעון כי בדרך זאת אובד חלק ניכר מהחלבונים שבחומוס. האם הדבר נכון או בגדר "אגדת עם"? אשמח מאד להחכים בעזרתכן. בתודה ובברכה, אלדד
שלום אלדד, לי לא ידוע על תופעה כזו.יכול להיות שהחלבונים מתפרקים לחומצות אמינו, אבל לא נאבדים. בברכה,דנה
שלום רב, אבי חולה בסרטן וושת גרורתי(דרגה 4)ומטופל בטיפול כימוטרפיאותו התחיל לא מזמן. הייתי מעוניין לקנות לו תוסף תזונה/מזון לדוגמא: שמן רימונים/פישתן,תה ירוק וצמחי מרפא שעפ"י הרשת הם נוגדים התפתחות תאים סרטניים ואף הורסים אותם או יעילים בתהליך הכימוטרפי דעתי ההגיונית שהמרכיבים אלו מחדשים את התאים הבריאים האם גם את התאים הסרטניים? האם הפעולה יכולה להיות סותרת/מסוכנת מאידך? איך אוכל לעשות את ההחלטה על קניית המוצרים? אשמח לסדר בדברים האם אני טועה בגישתי הזהירה תודה רבה על תשומת הלב תשובתכם חשובה לי
שלום אור, דעתך הגיונית לחלוטין, ואכן יש יותר תימוכין לכך שחלק מהתוספים הנ"ל מעודדים גדילה של תאים ממאירים וגרוע מכך, מפריעים לטיפול הכימותרפי. הואיל ואיני מומחית בתחום, אני מציעה לפנות לדיאטנית המתמחה בתחום האונקולוגי בבית חולים מרכזי באזור מגוריך. בברכה,דנה
שלום אני מרבה לאכול צנון צנונית מה הערכים הבריאותיים מלבד שיש בו ויטמין C אשלג וכו נא לפרט מחמצנים ועוד
שלום מייק, צנון וצנונית שייכיים למשפחת המצליבים, הידועים בהרכב אנטי חמצוני ואנטי סרטני, הייחוד בהיבט של מערכת העיכול וזרטן מעי הגס. כמו כן מכיל חומצה פולית בכמות גדולה. אין לי מידע מדוייק יותר לגבי סוג נוגדי החמצון הספיציים בירק זה. בברכה,דנה
כמה קלוריות, אפילו בסדר גודל כללי, יש בשסק אחד בגודל בינוני? האם הוא נחשב מבחינתך לפרי בעל ערכים תזונתיים מועילים?
שלום דנית, בשסק בינוני יש כ- 10 קק"ל. אין לו תכונות מיוחדות למיטב ידיעתי. בברכה,דנה
שלום אני בן 18 ואני מאוד אוהב לאכול דברים מתוקים במיוחד שוקולד. אני רזה( גובה 186 משקל 67) ויש לי תיאבון מאוד גדול, ואני מפחד מאכילת סוכרים בגלל שמועות כאלה ואחרות על סוכרת, אך עדיין לא יכול לוותר על הסוכר, אז השאלה שלי היא האם אכילה מרובה של סוכר משפיע על סוכרת?
שלום דני, אכילת סוכר בכמות גדולה לבדה אינה גורם סיכון. גורמי סיכון נחשבים הסטוריה משפחתית, השמנה, חוסר פעילות גופנית ועוד. אם אין לך אחד מאלה אינך בסיכון בטווח הקרוב, אך אם זה ימשך או יתהווה, אתה בסיכון כמו כל אחד אחר, למרות הרזון.יותר חשוב לשמור על אורח חיים בריא באופן כולל, ולאו דווקא להתמקד בפריט מזון אחד. בברכה,דנה
שלום בעבר היה לי לחץ דם גבוה שנעלם ללא תרופות.כרגע זה חזר למרות שרמת האשלגן תקינה בבדיקת דם.יש לי מולטיויטמין שכל קפסולה מכילה כ24 מג אשלגן[לא כלוריד]ו100 מג מגנזיום תערובת ובנוסף התחלתי היום לקחת תכשיר מגנזיום אוקסיד 450 מג ואשלגן כלורי 100 מג.היום אחרי הצהרים ראיתי שלחץ הדם היה 135-106 אבל בבדיקה שלישית כעבור רבע שעה ולאחר שאכלתי אבטיח זה ירד ל126-99 מה שלי נראה לא בעיה כרונית.האם אשלגן כלורי 100 מג בכלל מוסיף פה או שהייתי יכול להסתפק במגנזיום בלבד?
שלום לוטוס, ראשית, אין קשר בין רמת האשלגן שלך בדם ללחץ דם במקרה שלך. ישנם מקרים בהם הוא נמוך, בעיקר יחד עם מגנזיום, שיכול להעיד על בעיות כליה, אבל לאו דווקא יתר לחץ דם. הלחץ דם שלך אינו תקין בשני המקרים והוא מעל הנורמה, ולכן בעייתך כרונית. יש לבחון את הבעיה ראשית, מה הם גורמי הסיכון שלך והאם ניתן לטפל בהם, כגון : עודף משקל, חוסר פעילות גופנית, תזונה, עישון ועוד. נטילת תוספים יכולה לעזור אך לא תפתור את הבעיה. ההוכחות לגבי מגנזיום ואשלגן בהבט של איזון לחץ דם היה כאשר אלו באו מהמזון ולא מתוספים, כמו גם, שההשפעה אינה מיידית. כמויות האשלגן בכדורים הינה זניחה ומגוחכת לעומת אכילת פרי או ירק אחד בלבד. לגבי המגזניום, המינון יותר גבוה, אך אני לא ממליצה ליטול ללא ייעוץ רופא/דיאטנית. מציעה לך אבחון משותף אצל נפרולוג מומחה ליתר לחץ דם בשילוב דיאטנית. בברכה,דנה
שלום רב, בעקבות חשד למחלת קרוהן, אני נאלצת לשמור על דיאטה דלת שארית. אשמח לדעת האם המזונות הבאים מותרים לאכילה לאחר בישול: פטריות שמפניון בצל לבן, קרישה בטטה עשבי תיבול (פטרוזיליה, בזיליקום, טימין) תודה :)
שלום עינת, פטריות באופן עקרוני כן, דלות בסיבים, בכמות קטנה- 4-5 פטריות. בצל, כרישה ובטטה- לא. עשבי תיבול, בכמות קטנה. בברכה,דנה
שלום, אני לאחרונה התחלתי לקחת מספר תוספי תזונה על מנת לשפר את בריאותי ובפרט מצב העור שלי (יש לי אקנה קלה). אני בן 22, גובה 1.73, שוקל 74 קילו. לאחרונה התחלתי לקחת את התוספים הבאים: 1. כמוסות שמן אורגנו פראי 2. אבץ פיקולינאט (22 מ"ג) 3. פיקנוגנול (30 מ"ג) 4. שמרי בירה 5. קומפלקס ויטמיני B (לא כל יום, מידי יומיים-שלושה) השאלה שלי - האם יכולה להיות אינטרקציה כלשהי בין התוספים השונים? האם אין מניע לקחת אותם על בסיס יומי? תודה מראש,
שלום רועי, בוודאי שיכולה להיות אינטראקציה בין התוספים לבין עצמם וגם בין התוספים למזון. הבעיה שאף אחד לא ממש יודע, כי לא נבדק לעומק כי מאוד מורכב. איני רואה כל סיבה לקחת בגילך הצעיר כל כך הרבה תוספים שהכל ניתן להשיג בקלות מהמזון. בברכה,דנה
דנה שלום, אני עושה בדיקות דם סדירות אחת לחודש לערך, ניתן לגלות בבדיקות דם אם יש אינטרקציה? בנוגע לתוספים הרבים - זה לא לדרך קבע, אלא לתקופה של כמה חודשים בכדי לבחון אם הדבר ייטיב עם מצב העור ועם עוד כמה בעיות קלות שהבנתי שהתוספים הללו יכולים לפתור. אילו מזונות מכילים בשפע את המרכיבים שיש בתוספים הללו? תודה רבה, בברכה, רועי.
אני שוקלת ללכת למכון אברמסון לטיפול הגמילה שהם מציעים מגלוטן וסוכרים. הטיפול יקר מאוד עבורי ואני שואלת האם יש לך אחיזה במציאות? האם יש גופים דומים שעושים זאת? אשמח לקבל מידע בענין בברכה שרית
שלום שרית, אם התכוונת ב"אחיזה במציאות" למבוסס מחקרית, אז לא, זה לא מבוסס מחקרית. איני יודעת כיצד הוא גומל ומהי הטכניקה. ברור שהמנעות מקבוצות מזון כל כך גדולות יכולות לעזור לרדת במשקל, אך איך וכיצד זה מתבצע, אני לא יודעת. בברכה,דנה
שלום רב. הייתי רוצה מאוד ללמוד תזונה קלינית אבל כחלק מעברי, בגיל 15 אושפזתי לזמן קצר בגלל הפרעת אכילה, אבל מאז לא היה דבר. דיברתי עם פסיכולוגית צבאית לא מזמן על הנושא, אבל שוב, אני כבר הרבה זמן אחרי זה וחיה חיים בריאים. האם כחלק מלימודי התזונה או קבלה לבתי חולים אצטרך לחתום על טופס ויתור סודיות רפואית? ואם כן, האם יכולים לדחות אותי בגלל זה?
שלום ליה, למיטב ידיעתי לא, אך אני מציעה שתטפלי ללא כל קשר בבעיה באופן מתמיד. במידה ובמהלך הלימודים הפרעת האכילה תחמיר, קרוב לוודאי לא תוכלי להמשיך. בברכה,דנה
שלום ברצוני לשאול אני בת 47 לאחרונה החלתי בדיאטה שבה אני אוכלת משליש כמות האוכל שאכלתי ויורדת ממש קצת בנפח(מרגישה בחצאיות) אך לא במשקל (עדיין באותו משקל - 60- ק"ג). אין לי בעיה בריאותית וכל הבדיקות יצאו תקינות כולל בלוטת התריס. ברצוני לשאול איך יכול להיות ששלושה שבועות ואיני יורדת בגרם במשקל ? האם זה גלל גילי 47 שנים . כ"כ אני שוחה פעם בשבוע .אשמח לדעת אם יש בעיה שאינה נראית לי ועי להיבדק בדיקות נוספות ..
שלום ענת, איני יכולה לדעת רקק על פי הנתונים שציינת. ייתכן והתהליך יהיה איטי יותר, וייתכן שאכלת הרבה לפני כן, שכרגע את בכמות הקלוריות הרצויה לך לשמירה על משקל, אין לדעת. ראשית, הוסיפי עוד פעילות, שחיה של פעם בשבוע זה נחמד אבל לא ממש פעילות לשמה. וכן פני לייעוץ אישי אצל דיאטן. בברכה,דנה
שלום רב, אני בת 37 , סובלת מיתר לחץ דם ותת פעילות של בלוטת התריס. גובה 1.62 ומשקל 72 ק"ג. לאחרונה עשיתי בדיקות דם ונמצא כי רמת הסוכר היא 105 וכן כולסטרול טריגליצרידים ברמה גבוהה. ממה עלי להימנע (למעט ממתקים)? התחלתי בפעילות גופנית. עברתי גם 2 הפלות טבעיות בחודשים האחרונים. האם יש קשר בין הדברים? הדס
שלום הדס, את נמצאת בעודף משקל קל. ראשית עליםך לרדת במשקל, כל ירידה במשקל תשפר משמעותית את כל הבעיות שציינת, ללא קשר לסוג הדיאטה אותה תבצעי וזאת כמובן בשילוב עם פעילות גופנית. לגבי סוג הדיאטה והתאמה, פני לדיאטן בקופה. בברכה,דנה
שלום, האם אכילת גבינת קשקבל שאינה "חיה" אלא אפויה (כחלק ממאפה כלשהו ) מותרת בהריון?
שלום אביטל, הבעיה עם גבינות אלו שלא עברו פסטור ולכן מומלץ להמנע. האפיה אמנם הורגת חלק ניכר מהחיידקים האפשריים, אך לא הייתי לוקחת סיכון, אם לא הכרחי. בברכה,דנה
קראתי שצריך להגביל את צריכת המלח ל-6 גרם ביום וזה בנוגע לאנשים ללא לחץ דם גבוה. אם כך מהי הכמות המומלצת לאנשים עם לחץ דם גבוה? איך צריך לחשב את זה? איזה כמות של נתרן על אריזות המזון צריך להרתיע ולמנוע מלאכול את אותו מזון?
שלום תמירה, ההגבלה שאת מדברת עליה מיועדת לאנשים עם יתר לחץ דם וגם כך אנו שואפים להגיע עם אנשים שאינם סובלים מיתר לחץ דם, כי אנחנו צורכים יותר מדי מלח. למעלה מ-50% מהמלח (נתרן) מגיע אלינו ממזון מתועש ומעובד. המנעות ממנו תוריד באופן משמעותי צריכת מלח. מזונות דלי נתרן מוגדרים כפחות מ- 100 מ"ג נתרן ל- 100 גר' מזון. בברכה,דנה
כמה נתרן יש ב-6 גרם מלח? האם 6 גרם מלח שווה לכפית מלח? סתם הארה (ב-א' ולא ב-ע') - אפילו בגבינה לבנה יש יותר מ-100"מ"ג נתרו
מה ההבדל בין ביצים XL,L, ו-M מבחינת כולסטרול וקלוריות, כמה יש בכל אחד מהם?
שלום אילנה, ההבדלים זניחים, כ- 10-20 קק"ל למעלה ולמטה וכ- 20 מ"ג כולסטרול למעלה ולמטה. בברכה,דנה
אני בן 13 ו-4.5 חודשים גובהי הוא כ- 1.56 ואני שוקל 60 קילו. זה בסדר? וגם רציתי לעשות דיאטה גם כדי לעשות פעילות גופנית בתור תעסוקה שלכך יש תרומות רבות. "בניתי" לעצמי תפריט יומי כזה: בוקר: כוס מים קרים, עוגיית תמרים קטנה אפויה בבית או משהו קטן בסגנון. אפילו עדיף לדעתי חטיף אנרגיה דל קלוריות ביניים: פרוסת לחם קל אחת ללא כלום. צהריים: שתי חתיכות בינוניות של חזה עוף מטובל בטפלון ללא שמן וכף פתיתים.היום העוף לא היה לי טעים אז אכלתי חתיכה קטנה של חזה עוף ופרוסת לחם קל ללא דבר. ביניים: עוגיית תמרים אחת . ערב: שתי פרוסות לחם קל מרוחות בקוטג' חמש אחוז ובסלט טונה מקופסא(טונה+רוטב עגבניות+פלפל אדום וכו')עגבנייה שלמה קטנה , מלפפון חמוץ אחד במלח. שתיתי כוס קולה דיאט אחת. *לכל ארוחה צירפתי שתי כוסות מים לפני+אחרי חוץ מארוחת הבוקר. מה לדעתכם על התפריט? יש להוסיף לו משהו? להוריד משהו? **יש לציין כי מאז שהתחלתי את התפריט (לפני כשלושה ימים) הלכתי הליכה מהירה כ-6 ק"מ ב-שעה ורבע (מישור). האם תכול ירידה? אם כן האם אוכל לרדת לפחות 9 קילו עד ספטמבר 2012?
אופק שלום, אני שמחה שפנית להתייעץ. אני מבינה את הצורך להתחיל מיד בדיאטה אבל אסור שזה יהיה בכל מחיר... התפריט שבנית לא מאוזן ולא מתאים לנער בגילך! חסרים בו רכיבים הכרחיים לגדילה. אם תתמיד בו, לאורך זמן, אתה עלול לפגוע בגדילתך! אני ממליצה לך לפנות לדיאטנית מתבגרים באזור מגורך שתתאים לך תפריט אישי מתאים. בגילך מעבר למשקל,ישנו אלמנט חשוב של צמיחה לגובה. ישנם אנשי מקצוע שיעזרו לך בכך. הפורום אינו מקום לטיפול אישי. שיהיה בהצלחה! מיכל
כבר הרבה מאד זמן אני סובל מהמון דברים...קצב לב לא סדיר,חולשה,כאבי שרירים,וקפיצות בכל שרירי הגוף.ובלי קשר ההרגשה כללית לא טובה.עשיתי בדיקות ומצאו לי 2 דברים 1.מגנזיום נמוך.{לא זוכר בדיוק כמה אבל נמוך} 2.ויטמין D גם נמוך מאד. עכשיו לפי מה שהבנתי כל הסימפטומים האלה קשורים למגנזיום. עכשיו הבעיה המרכזית שיש לי: יש לי בעיות כבר שנים בקיבה היה לי התחלה של אולקוס והייתי סובל מצרבות וכאבי בטן קבועים.אני נוטל גם תרופה קבוע.ובגלל זה אני לא יכול לקחת את הכדורי מגנזיום!ניסיתי כבר כמה וכמה כדורים וכולם עשו לי כאבי בטן איומים וצרבות.מה עוד ניתן לעשות?אשמח לכל עצה...אגב יש את הMAGNOX 520 שהוא נטול חומציות אבל ניסיתי לקחת אותו והוא עשה לי גם רע.מה גם שהבנתי שדווקא החומציות עוזרת לספיגה של המגנזיום. תודה מראש על העזרה. אגב אני בן 32{:
שלום אבי, ראשית חסר במגנזיום בדם דורש בירור נפרולוגי. שנית, קשה להלשים כמויות של מגנזיום במזון דומות לאלו שיש בתוספים. כן ניתן לאכול יותר דגנים מלאים, בננות, זרעים אבל זה לא מגיע להמלצות להשלמות חסר, ועל כן חשוב לעבור בירור אצל נפרולוג. בברכה,דנה
האם לדעתך במהלך דיאטה יש לספור קלוריות בירקות ובסלט ירקות (ללא שמן ורטבים)? מהי הכמות המירבית, אפילו בסדר גודל כללי, של ירקות שלדעתך מותר לצרוך ביום? אני צורכת ביום שלוש עגבניות, שלושה מלפפונים, פלפל אדום אחד, בצל אחד, שני גזרים ומרק ירקות שמורכב מחצי כרוב או מחמישה כישואים. האם לדעתך מדובר בכמות מוגזמת של ירקות ביום?
שלום גלית, אין אצלי כמות מומלצת לירקות ופירות. זה תלוי בהעדפות של האדם, הרגלים וסה"כ המלצה לצריכה קלורית. אני לרוב לא מגבילה, כי לרוב לא אוכלים כל כך הרבה ולכן התרומה זניחה. רק במקרים חריגים אני מגבילה. הכמות שאת מתארת אמנם גבוהה אך לא נראית לי מזיקה או בעייתית באופן כלשהו. בברכה,דנה
כמה קלוריות יש בלחמניה מקמח מלא בגודל (וגם בצורה) של משולש פיצה, מעט עבה
שלום מיאל, איני יכולה לומר ללא משקל, אך בהערכה גסה יש כ- 250 קק"ל לפחות. בברכה,דנה
היא הייתה ממש נפוחה זאת אומרת.. וגם קצת מתקתקה, אני לא יודעת מה זה אומר לגבי סוג הלחם, במאפייה אמרו לי פזוט שהיא קמח מלא.. תןדה רבה!
היי אני רוצה ללמוד תזונה קלינית ואני מאוד מתלבטת בגלל נושא השכר - אני אשמח אם תוכלי לתת לי כיוון פחות או יותר של שכר ממוצע או לפחות לאחר כמה שנים של נסיון מגיעים לשכר שמכבד את עצמו. והסטאז' -הבנתי שיש קצת בעייה עם הנושא אין מספיק מקומות סטאז' ונאלצים עקב זאת לחכות בין שנה לשנה וחצי, אפשר במקביל להמתנה לסטז' ללמוד לתואר שני ? תודה רבה!
שלום סתיו, מציעה שתפני לאתר עמותת הדיאטנים "עתיד" לשאלות בנושא. בברכה,דנה
שלום, השבוע הייתי בחנות הסופרמרקט המקומית שלנו, וראיתי שעל נקניקי הסלמי שבמעדנייה יש נקודות לבנות שנראות כמו פטריות. צירפתי תמונות. המוכרת במקום אמרה לי שזה בסה"כ שומן של הנקניק שיוצא החוצה, ושזה קורה להם כל הזמן. אנו מודאגים מאוד שמא מדובר במפגע תברואתי או בבעיית עובש/פטריות, במיוחד מכיוון שבזמן האחרון קרו מספר מקרים של אוכל שהתקלקל וכאבי בטן ממזון שהגיע מהסופר הזה. האם משיהו יכול לומר מהתמונות האם מדובר בממצא חשוד? העליתי את התמונות ל: http://imageshack.us/g/822/20120520200903.jpg/ תודה!
שלום יוסף, קצת קשה לומר מהתמונות האם כן או לא מדובר בעובש. לרוב מזונות מהסוג הזה מתקלקלים בקושי רב בשל תכולת חומרים משמרים, כמויות מלח ושומן גבוהות. קשה לי להאמין שזה גם מקור לקלקול קיבה. אם יש לכם חשד שמוכרים מזונות מקלולקים, צרו קשר עם משרד הבריאות. בברכה,דנה
דנה שלום רב, ברצוני לדעת אילו מבין הטענות הבאות אינו נכון, משום שיש לי תועלת רבה באיך להתנהג עם זה.. 1. שמירת שמן זית במיכלי פח מדללת את ערכיו התזונתיים. 2. כתישת שום בכותש ממתכת מוריד או מבטל את ערכו התזונתי של השום. 3. אכילה מרובה של ירקות עלולה לגרום להרעלת ויטמינים ( מדובר על 10-15 מנות ביום) אשמח לקבל את תשובותיך על הנל וגם, האם יש עניין בשתיית מיץ גזר? תומר יוני.
שלום יוני, איני יכולה לומר בוודאות לגבי שמן זית ומיכלי מתכת, אך ההמלצה היא לשמור עליו במקום קריר ויבש ולא חשוף שלמש, לכן בקבוק זכוכית כהה יהיה הכי נכון. לגבי כתישת השום, אין לי מידע. לגבי הירקות- אין סכנת הרעלה ואין בעיה לשתות כוס מיץ גזר ביממה. בברכה,דנה
שלום, לפני כ-3 שבועות הפסקתי לצרוך בשר, והפחתתי משמעותית צריכה של חלב ומוצריו (גם קודם לא צרכתי הרבה מהם, אבל למשל את מעט החלב בנס קפה החלפתי בחלב סויה). אני אוכלת דגים (עד עכשיו יצא פעם בשבוע), טופו וסייטן, עדשים, טחינה וכו' (ביצים בקושי. אולי ביצה בשבוע). מתי הזמן לעשות בדיקות דם, לראות מה קורה עם ה-B12 וכו'? בשבוע שעבר בדקתי המוגלובין שהיה תקין (13.1), אבל אולי השינוי עוד חדש מידי ועלולות להיות לו השלכות שיתפתחו בהמשך?
שלום יעל, כדאי לקחת בדיקות בהתחלה של השינוי בתפריט. B12 יכול החזיק מעמד אם המאגרים מלאים 3-4 שנים, לגבי ברזל מדובר בחודשים והמוגלובין כ- 3 חודשים. הייתי מציעה לעשות בדיקה לפחות פעם בשנה של B12 ושל המוגלובין וברזל פעמיים בשנה. בברכה,דנה
זרעי דלעת.מה מכילים.למה טובים.תודה
שלום יוסי, כמו מרבית הזרעים, שומן מסוג חד בלתי רווי. לא חייבים לצורכם מטעמי בריאות, אין להם יתרונות על פני זרעים אחרים. בברכה,דנה
יש לי שתי שאלות: 1. האם פלפלים בצבעים שונים מכילים ויטמינים/מינרלים שונים? כלומר האם יש טעם לגוון בצבעים או שהם כולם אותו הדבר מבחינה תזונתית. 2. אם אני לא אוכלת דגים בכלל (גם צמחונית וגם לא אוהבת), לא אצות, לא מרווה, לא שמן קנולה (לא מטגנת בכלל), לא פשתן. מעט אגוזי מלך ותרד, מדי פעם ולא באופן קבוע. האם יש צורך לקחת תוסף אומגה 3? האם יש לי בכלל דרך לדעת אם חסר לי אומגה 3? תודה!
שלום פזית, אין ממש הבדל בין הפלפלים השונים מבחינת תכולת ויטמינים ומינרלים. בטעם יש, בגלל חומצות שונות. לגבי אומגה 3, ברור שיהיה חסר אם אינך צורכת מספיק. מכאן ועד נטילת תוסף, אין הוכחה מחקרית לכך, ועל כן, קשה לי להמליץ על תוסף. בברכה,דנה