משאבות מזרק וסופרי טיפות למתן תרופות לחולים????
דיון מתוך פורום מכשור רפואי
בדיון הזה ננסה להסביר לכם הקהל מה התפקיד של משאבות מזרק ומשאבות טיפטיות ו \או וולומטריות וההבדלים בינהם מתי משתמשים במשאבה שעלייה מותקן מזרק עם תרופה ומתי משתמשים במשאבה שמחוברת לשקית ועובדת בשיטה של ספירת טיפות ואו בשיטה וולמוטרית ? נשמח לקבל מכם שאלות בנושא מניסיונכם ולקבל תגובות של אנשי המיקצוע של האיגוד להנדסה רפואית ישומית מבתי החולים והחברות ושל הרופאים והאחיות הקוראים כאן. שלכם-זיו צח
משאבות מזרק מיועדות למצב בו יש להחדיר כמות מוגדרת ונתונה של תרופה (בד"כ כמות קטנה יחסית, ו\או חומר הבעייתי יחסית לדילול בנוזלים רגילים-רינגר לקטט, סליין, דקסרוז בריכוזים שונים וכו') בקצב קבוע למחזור הדם, ובפרק זמן קצר יחסית. משאבות אינפוזיה\סופרי טיפות מיועדים\ות להעברת כמויות גדולות של נוזלים לאיזון משק המים הגופי בקצב קבוע ולאורך זמן.
משאבת עירוי טיפתית סופרת את מספר הטיפות העוברת לכיוון המטופל. המשתמש קובע את קצב זרימת הטיפות כאשר עליו לתת דעתו ולחשב האם גודל הטיפה בקצב הנתון יספק את התרופה במינון הנכון למטופל גודל הטיפה הוא ניגזרת של סוג הסט שבשימוש ולפיכך על המשתמש להקפיד על חישוב נכון. החיסרון הגדול הוא באי יכולתה של המשאבה הקונבנציונלית לזהות לחץ גבוה מצטבר כתוצאה מזרימה תת עורית של הנוזל אצל המטופל או ניתוק וזרימה חופשית למיטה או ריצפת החדר. המכשיר סופר את מספר הטיפות באמצעות חיתוך במעבר מול קרן אור בסנסור התלוי על הסט קרן האור משודרת למקלט מצידו השני של הסנסור. לדוגמא כקיים בדלת מעלית. במשאבה וולומטרית נקבע נפח המועבר למטופל בפרק זמן נתון. המכשירים העובדים עם סט ייחודי מדוייקים יותר מאחר ולהם סיגמנט (מקטע) סיליקון גמיש (בדכ') כך שהם מסוגלים לזהות לחץ גבוה ולהתריע ולהפסיק את הזרמת הנוזל. חלק מהמשאבות מצויידות בהתראה על ניתוק שזהו ייחוד שלדעתי חשוב בגישה של טיפול כוללני במטופל. ישנן משאבות עירוי וולומטריות המסוגלות לעבוד עם כל סט אך הן דורשות מנגנוני בקרה לאורך זמן של מצב הצינורית בסט והגדרת הסט שבשימוש מראש ע"י המשתמש.