האם תה ירוק מגן מפני סרטן?

דיון מתוך פורום  טיפולים משלימים בסרטן

17/09/2006 | 02:33 | מאת: מ

כנראה שלא, לפחות אצל היפנים. JAMA. 2006 Sep 13;296(10):1255-65. Green tea consumption AND mortality due to cardiovascular disease, cancer, AND all causes in Japan: the Ohsaki study. Kuriyama S, Shimazu T, Ohmori K, Kikuchi N, Nakaya N, Nishino Y, Tsubono Y, Tsuji I. Division of Epidemiology, Department of Public Health AND Forensic Medicine, Tohoku University Graduate School of Medicine, Sendai, Japan. [email protected] CONTEXT: Green tea polyphenols have been extensively studied as cardiovascular disease AND cancer chemopreventive agents in vitro AND in animal studies. However, the effects of green tea consumption in humans remain unclear. OBJECTIVE: To investigate the associations between green tea consumption AND all-cause AND cause-specific mortality. DESIGN, SETTING, AND PARTICIPANTS: The Ohsaki National Health Insurance Cohort Study, a population-based, prospective cohort study initiated in 1994 among 40,530 Japanese adults aged 40 to 79 years without history of stroke, coronary heart disease, OR cancer at baseline. Participants were followed up for up to 11 years (1995-2005) for all-cause mortality AND for up to 7 years (1995-2001) for cause-specific mortality. MAIN OUTCOME MEASURES: Mortality due to cardiovascular disease, cancer, AND all causes. RESULTS: Over 11 years of follow-up (follow-up rate, 86.1%), 4209 participants died, AND over 7 years of follow-up (follow-up rate, 89.6%), 892 participants died of cardiovascular disease AND 1134 participants died of cancer. Green tea consumption was inversely associated with mortality due to all causes AND due to cardiovascular disease. The inverse association with all-cause mortality was stronger in women (P = .03 for interaction with sex). In men, the multivariate hazard ratios of mortality due to all causes associated with different green tea consumption frequencies were 1.00 (reference) for less than 1 cup/d, 0.93 (95% confidence interval [CI], 0.83-1.05) for 1 to 2 cups/d, 0.95 (95% CI, 0.85-1.06) for 3 to 4 cups/d, AND 0.88 (95% CI, 0.79-0.98) for 5 OR more cups/d, respectively (P = .03 for trend). The corresponding data for women were 1.00, 0.98 (95% CI, 0.84-1.15), 0.82 (95% CI, 0.70-0.95), AND 0.77 (95% CI, 0.67-0.89), respectively (P<.001 for trend). The inverse association with cardiovascular disease mortality was stronger than that with all-cause mortality. This inverse association was also stronger in women (P = .08 for interaction with sex). In women, the multivariate hazard ratios of cardiovascular disease mortality across increasing green tea consumption categories were 1.00, 0.84 (95% CI, 0.63-1.12), 0.69 (95% CI, 0.52-0.93), AND 0.69 (95% CI, 0.53-0.90), respectively (P = .004 for trend). Among the types of cardiovascular disease mortality, the strongest inverse association was observed for stroke mortality. In contrast, the hazard ratios of cancer mortality were not significantly different from 1.00 in all green tea categories compared with the lowest-consumption category. CONCLUSION: Green tea consumption is associated with reduced mortality due to all causes AND due to cardiovascular disease but not with reduced mortality due to cancer.

17/09/2006 | 02:43 | מאת: מ

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3304395,00.html

צמח התה הסיני Camellia sinensis הוא אחד מצמחי המרפא הנחקרים ביותר בשנים האחרונות. זהו צמח עשיר במיוחד בפוליפנולים, הניכרים בפעילות אנטי-סרטנית, בהיותם נוגדי חמצון חזקים ובהגברת הפעילות האנזימטית של מנגנוני הגוף העוסקים בטיהור מרעלים ובהגנה מפני הנזקים של רדיקלים חופשיים. התה הירוק מופק מעלים מצומקים, מגולגלים, מותססים ומיובשים לפני התהליך עיבוד שלהם. כך נשמרות כמעט כל התכונות שלהם. לעומת זאת, תה שחור (התה ששותים באירופה) עובר ייבוש, ריסוק, התססה בחימום, חמצון וייבוש מלא. עקב כך אובדות תכונות רבות שלו. תה ירוק ודה-טוקסיפיקציה: שימוש בפוליפנולים מתה ירוק ובאיזוציאנטים מפעיל את נתיבMAPK , מה שגורם בסופו של דבר להשראה של גנים האחראים על אנזימים בפאזה השנייה של הדה-טוקסיפיקציה ועל גנים אחרים הפועלים להגנה על התא מפני חומרים קסנוביוטיים. פעילות אנטי-סרטנית: תה ירוק מכיל אפיגלוקטכינגלאט (EGCG), שהוא החומר הפעיל. חומר זה מעכב אנזימים חשובים להתפתחות הסרטן ומונע אנגיוגנזה. תה ירוק משפיע על MDR. תה ירוק גורם לאפופטוזיס. תה ירוק משפיע על מחזור התא. במחקר במרכז הרפואי הדסה בירושלים נמצא כי EGCG מפחית את שגשוג תאי הסרטן מבלי לפגוע בתאים נורמליים. תה ירוק מגן על העור מפני קרצינוגנים חיצוניים, כמו אור השמש וקרינה על-סגולה. תה ירוק מנטרל את הנזק המוטגני הנגרם על-ידי טיגון ובישול של בשר. השפעה מונעת: התה הירוק מונע סרטנים של השד, הוושט, הקיבה, הלבלב, הערמונית, השחלות והמעי הגס. מחקר אפידמיולוגי בסין הראה כי שתיית תה ירוק מפחיתה את שכיחות סרטן השחלות, וכי יש קשר בין מספר כוסות התה ששותים ביום לבין הסיכוי לחלות במחלה זאת. צריכת תה ירוק מפחיתה את סיכוייהן של נשים מעשנות לפתח סרטן ריאות. טיפול בסרטן: חוקרים יפנים מצאו כי ככל שהצריכה של תה ירוק היתה גבוהה יותר, כן גדל העיכוב בתמותה בכלל ובתמותה מסרטן בפרט. מחקר בעכברים מראה כי תה ירוק יכול להקטין גידולים. שילוב עם כימותרפיה: מחקרים אחרים מראים כי תאנין, חומצת אמינו מיוחדת הנמצאת בעלי התה הירוק, מגבירה את הפעילות האנטי-סרטנית של אדריאמיצין. ד"ר יוסף ברנר

מנהל פורום טיפולים משלימים בסרטן