סיכונים בשימוש בצמחי מרפא
דיון מתוך פורום טיפולים משלימים בסרטן
נטילת תרופות עם צמחי מרפא - סכנה החוקרים: צמחי המרפא מכילים חומרים פעילים המופקים מחלקי צמח שונים ולא תמיד ידוע הרכב החומרים המדויק שהם מכילים. שילובם עם תרופות קונבנציונאליות עלול להיות קטלני דקלה קפקא 22/10/2006 12:28 במחקר המתפרסם בביטאון הקרוב של "הרפואה" של ההסתדרות הרפואית, מזהירים רופאים מהמרכז הרפואי אסף הרופא מפני הנזק האפשרי הטמון בשילוב בין תרופות קונבנציונאליות לצמחי מרפא. לטענתם, הסכנה עלולה להיות חמורה ואף קטלנית. מחברי המחקר: ד"ר לי גולדשטיין, פרופסור מתי ברקוביץ ופרופסור אהובה גוליק מאסף הרופא, וד"ר מאזן אליאס מבי"ח העמק, מציינים כי צמחי המרפא מכילים, לא פעם, חומרים פעילים המופקים מחלקי צמח שונים ולא תמיד ידוע הרכב החומרים המדויק שהם מכילים. יש לציין כי הפיקוח על צמחי המרפא הוא כעל תוספי מזון בלבד - ולא כפי שמקובל בכל הקשור לתרופות קונבנציונאליות, מה גם שהחברות שמייצרות את התוספים המכילים צמחי מרפא לא מחויבות לייצר חומרים/תכשירים בעלי הרכב מדויק בכל פעם, ואין רישום מדויק של השפעות הלוואי מנטילת צמחי המרפא. מחקר אחר מגלה כי 22% מהמבקרים בקופות החולים דיווחו כי הם צורכים צמחי מרפא. כמחציתם לא דיווחו על השימוש בצמחים אלה לרופא המטפל שלהם, שכן סברו שאין בכך צורך כי לצמחים אין תופעות לוואי. "בצד היתרונות הטיפוליים שעשויים להיות לשימוש בצמחי מרפא, יש גם בעיות שראוי להיות מודעים להם, שכן הם עלולים להשפיע על יעילות התרופות הרגילות, ואף להזיק לבריאותו של המטופל", טוענים מחדברי המאמר. מירידה חדה ברמות הסוכר ועד דימומים דוגמאות לפגיעה הנגרמת משילוב התרופות עם צמחי המרפא: שום (לטיפול בזיהומים ולהורדת כולסטרול) + תרופות נוגדות קרישה (אספירין) עלול לגרום לנטיה לדימומים או לגרום לכישלון הטיפול באיידס. שילוב של אכיניציאה (לטיפול ולמניעה של מחלות נגיפיות) + תרופות נגד אסטמה ואלרגיה, סטרואידים, תרופה להורדת כולסטרול עלול לגרום לפגיעה בטיפול ו/או לעלייה חדה ברמת התרופות. שילוב של היפריקום (לטיפול בדיכאון, חרדה ואי שקט) עלול לגרום לירידה ברמות תרופות רבות ביניהם גלולות למניעת הריון. שילוב של ג'ינקו-בילובה (נוגד חימצון, מרחיב כלי דם ומשפר זיכרון) + תרופות נוגדות קרישה עלול לגרום לנטיית יתר לדימומים, דימומים תוך-מוחיים ותוך-עיניים. שילוב של ג'ינסנג קוריאני (למצבי דיכאון קלים, עייפות וחולשה) + תרופות לטיפול בסוכרת עלול לגרום לירידה חדה ברמות הסוכר. שילוב של פסיליום (משלשל) + תרופות פסיכיאטריות ונגד פירכוסים עלול לגרום לירידה ברמות התרופות. שילוב של ולריאן (להרגעה ולשינה) + תרופות נוגדות חרדה ונגד אפילפסיה עלול לגרום לדיכוי מערכת העצבים המרכזית. שילוב של חגיגת + סוגי אנטיביוטיקה שונים עלול לגרום לפגיעה בספיגת האנטיביוטיקה. מומלץ להתייעץ עם רופא החוקרים מציינים עוד במאמרם כי המודעות לנושא נמוכה הן בקרב הקהילה הרפואית והן בקרב הקהל הרחב וקהל הצרכנים. "מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל, רצוי עוד בטרם רכישת צמח המרפא, בקשר להשפעות הלוואי שעלולות להיות לצמח המרפא על הטיפול התרופתי הקבוע. בכל מקרה מומלץ ליידע את הרופא המטפל על שימוש בצמחי מרפא. "על הרופאים והמטפלים לברר עם הצרכנים והמטופלים מהם התרופות וצמחי המרפא שהם נוטלים, כדי לבדוק את הנושא היטב ולוודא שאין השפעות ושילובים לא רצויים בין התרופות וצמחי המרפא".
שילוב של צמחי מרפא עם תרופות קונבנציונליות: 1. יכול להיות אפקט משולב של צמחי מרפא עם תרופות שונות. השילוב יכול לגרום להחלשה או העצמה של אפקט התרופה המשולבת או לתופעות לוואי מיוחדות. 2.השכיחות של אפקטים אלה היא נמוכה ביותר. 3.יש מעט מאד דיווחים קליניים על בעיות בשילוב של צמחי מרפא ותרופות, ועיקר הממצאים מבוססים על מחקרים מעבדתיים ללא שיהיה לכך אימות קליני. 4.העובדה שיש אפקט משולב בין צמחי מרפא לתרופות אינו צריך למנוע את השימוש בצמחי מרפא כפי שאפקט משולב בין תרופות שונות קונבנציונליות אינו מונע את השימוש של אף אחת מהן. 5. רצוי להתייעץ עם רופא המתמצא בצמחי מרפא ובתרופות קונבנציונליות לגבי האפקט המשולב או לחפש אסמכתאות בספרות. קיימים ספרים רבים על צמחי מרפא המציינים ליד כל צמח את האפקט המשולב שלו עם תרופות שונות. 6.השימוש בצמחי מרפא צריך להיות חלק בלתי נפרד מהטיפול בסרטן. 7. כמו לכל תרופה, צריך לעשות חשבון של יעילות לעומת רעילות. במרבית המקרים, היעילות הפוטנציאלית של צמחי המרפא השונים גבוהה בהרבה מהסיכויים הנמוכים ביותר של רעילות כשלעצמה או תופעות הקשורות לשילוב עם תרופות אחרות. בשורה האחרונה, השימוש בצמחי מרפא מומלץ. נקיטת זהירות היא תמיד טובה כמו בכל טיפול רפואי אחר הן בשטח הקונבנציונלי והן בטיפולים המשלימים. ד"ר יוסף ברנר
הסיכון בנטילת צמחי מרפא נובע מן העובדה שיש בהם אפקטיביות.ולכן יש להיוועץ לא ברופא אלא בנטורופת המכיר הן את התרופות הקונוונציונאליות(הוא מכיר תרופות קונווציונאליות כי זה חלק מתחום הכשרתו כנטורופט)והוא יכול לקבוע בבטחון מלא מה כן ומה לא.נהירים לו גם תחום צמחי המרפא על כל הסיכונים שבו וגם תחום התרופות. הרופאים לעומת הנטורופטים אינם לומדים דבר על צמחי מרפא. לכן חבל על הזמן, לברוח מהם.הם יטענו שצריך להסתפק בתרופה, לאכול טוב,ולנוח. אבל אחרי שעות הקבלה ילכו להיוועץ ברופא שהוא גם נטורופט.לפני שהולכים לחפש נטורופט תתחילו לברר למי. כי יש ויש. כמו בכל מקצוע.
"תתחילו לברר למי." - אצל מי מבררים? מפה לאוזן?- זה הרי לא רציני מכיוון שכל אחד והחבילה שלו, ההתרשמות שלו.. לברר מיהו רופא טוב זה קשה, מורכב ובעייתי, על אחת כמה וכמה לברר מיהו נטורופת טוב..