צילומי סי - טי .
דיון מתוך פורום טיפולים משלימים בסרטן
צילום סי טי אחד שווה 4.5 שנים של חשיפה לשמש. 5 מיליון צילומי רנטגן מתבצעים מדי שנה בארץ . מאחר שמחירם של צילומים נמוך יותר ממחיר בדיקות הדמיה שאינן פולטות קרינה, מעדיפות קופות החולים לשלוח את המטופלים לצילומים למרות הסכנה. רבים מהמטופלים אינם מודעים לכך שהקרינה הנפלטת במהלך הצילומים עשויה לגרום לסרטן באיברי המין,בעיניים ובבלוטת התריס. לדברי ד"ר אבי בן שלמה מהקריה למחקר גרעיני,הרמה של מכשור ההדמיה בישראל היא בין הגבוהות בעולם,אבל הפיקוח על עוצמות הקרינה עדיין לוקה בחסר. מספר בדיקות ההדמיה השונות בארץ עולה בכל שנה ב- 12%. אחת הסיבות לריבוי ההדמיות ,גם כאשר הסכנה שבהן עולה על הצורך,היא חששם של הרופאים מתביעות רשלנות במקרה של אבחון חסר.בנוסף לכך מטופלים שאינם מודעים לסיכונים הכרוכים בצילומים לוחצים על הרופאים לקבלת הפניה. מה דעתך , ד"ר ברנר ?
לסקרנית כמו בכל דבר ברפואה צריך תמיד להשוות את התועלת לעומת הנזק. יש כמובן בדיקות בטכניקות עם נזק קטן בהרבה מ CT כמו MRI ו PET. אך בדיקות אלה הרבה יותר יקרות והמדינה כמבטח העל של כל האוכלוסיה לא תאפשר להחליף את בדיקת ה CT העולה כמה מאות שקלים לבדיקות העולות כמה אלפי שקלים ולהפוך את ה MRI ואת ה PET לבדיקות רוטיניות. . אני לא נתקלתי במחקרים המראים בצורה חד משמעית כי ריבוי צילומי CT גורם לסרטן או לבעיות רפואיות אחרות. אם יש מחקרים כאלה אשמח להתוודע אליהם. באופן תיאורתי, בדיקת ה CT כרוכה בקרינה ברמה מסוימת, וריבוי בדיקות CT מביא למכפלה של כמות הקרינה בבדיקה אחת. מאחר ואין להשיג את האידאל, ולא ניתן לעשות בדיקות MRI ו PET במקום ה CT, צריך רק לשקול בזהירות כל פעם שמזמינים בדיקה זו האם היא חיונית או ניתן להמשיך בלי הבדיקה הזאת. כאשר קיים מצב חשוד לבעיה רפואית צריך להשתמש ב CT כדי לאבחן את הבעיה מוקדם ככל האפשר. באשר לעודף בדיקות עקב חשש הרופאים מתביעות רשלנות רפואית, לא תמיד זה נכון. לא צריך לעשות CT מוח בכל פעם שמישהו בא עם כאב ראש, אך אם יש לחולה כאב ראש משתמשך שאינו מגיב לכדורים רגילים, חייבים לשלול אפשרות של סרטן בראש או בעיה רצינית אחרת וכן לעשות CT מוח. תביעות רשלנות רפואית הן חרב פיפיות. מצד אחד הן מענישות את הרופאים כאשר הם באמת מזניחים את החולה ואינם מתיחסים לתלונות או לבדיקות העשויות להביא לאבחון בזמן ולריפוי החולה. מצד שני הן גורמות לרופאים לחשוש מהחולה ולהתכסות בעודף בדיקות כדי חס וחלילה לא לפספס דבר. רפואה זה כמו פסיפס. אם הקשבת בקפדנות לתלונות החולה, באם בדקת אותו היטב אם עברת בקפדנות על כל הבדיקות שעשה, ואם נתת לחולה ולבעיתו את כל תשומת הלב הראויה, אתה ממלא את כל הפאזל ומגיע לרוב למצב שבו האבחנה והטיפול הם פחות או יותר ברורים ואינך נזקק לבדיקות מיותרות שאין הכרחיות רק בכדי לסתום חורים ולמנוע תביעות בעתיד. ד"ר יוסף ברנר
בראיון שנתן פרופ' סמואל אפשטיין , רופא תעשייתי, ומיסד הקואליציה העולמית למניעת סרטן בארה"ב לדויד רוס הוא אמר במפורש, שנשים מקבלות קרינה השווה לפצצות שהוטלו על הירושימה ונגסקי במלחמת העולם השנייה. אני מניחה שהוא הסתמך על מחקרים. אחרת לא היה מקבל את פרס הנובל האלטרנטיבי בחקר הסרטן. אודה לך מאוד אם תיידע אותי על אלטרנטיבות בלתי מזיקות לחלוטין בגילוי מוקדם של סרטן. כגון בדיקות דם זולות , המבוצעות נדמה לי בפארק המדע במכון וייצמן.