האם ניתן להחליף מסרטן שד גרורתי?
דיון מתוך פורום טיפולים משלימים בסרטן
פרופ' ברנר שלום ככל שאני מחפשת מידע, איני מצליחה למצוא שום דבר לגבי סיכויי החלמה של חולות סרטן שד גרורתי. אובחנתי לא מזמן עם גרורות למדיאסטימום ולעצמות. ככל היודע לך האם יש דיווחים כאלה בספרות? או לחליפין האם יש דיווחים על נשים שהמחלה נעצרה אצלן לשנים ארוכות? תודה על תשובתך
הסיכויים להבריא לחלוטין מסרטן שד גרורתי אינם גבוהים, אם ניתן להפוך את המחלה למצב כרוני ושרוד שנים רבות. ד"ר יוסף ברנר
יש אשה מירושלים חרדית בת 58 לאחר הפריות מבחנה בעבר אם סרטן שד גרורתי וכבד ולאחר כריתת שני השדיים נכון להיום מרץ 2009 אין כול סימנה מחלה בגופה היא שומרת על תזונה נכונה ובמיוחד ללא כול חלבונים מין החיי ופעילות גופנית מתונה בתורת הצ'י-קונג =המדע והאומנות של הריפוי בתנועה ובאנרגיה ואורח חיים בריא ודמיון מודרך תפריט יומי הלקוח מספריה של ד"ר באדוויג (Cancer - The Problem AND the Solution" [1999" ( The Oil-Protein Diet" (1952 וכן מתוך הקבצים וניסיון החברים המשתתפים בקבוצת התמיכה של באדוויג. רוב האנשים מתחילים את הפרוטוקול בהדרגה, מוסיפים מזונות בריאים ומיצים ומפחיתים מזונות מזיקים. הדיאטה נראית פשוטה אך המזונות הם חומרים רבי עוצמה ויכולים להחלות או לרפא בני אדם. בסרטן כבד, לבלב, קיבה וכיס המרה מומלץ להתחיל ב"דיאטת מעבר" (פרטים בהמשך). אחרי דיאטת המעבר יש להתחיל את התפריט עם כמות קטנה של שמן פשתן וגבינה עד הגעה לכמות הנכונה. כדי להתחיל לאכול בשיטת באדוויג יש להצטייד ב 4 כלים: 1. מטחנת קפה לטחינת גרעיני פשתן שלמים הנמכרים בחנויות טבע. יש בחנויות גרעיני פשתן טחונים למכירה. גרעינים אלה אסורים לאכילה שכן הם מחומצנים ויש בהם יותר נזק מאשר תועלת לגוף. יש לטחון את הגרעינים סמןך מאד לארוחה ולאכלם מיד. 2. מיקסר ידני(a stick-shaped blender) לערבב שמן פשתן עם גבינת קוטג' או גבינה לבנה אורגנית כך שהם מתחברים בשלמות והשמן הופך בתהליך הערבוב להיות מסיס במים ולפיכך נספג בשלמות במעי. 3. מסחטת מיצים קשים לסחיטת גזר, סלק כולרבי וכד'. יש מסטחה הגורסת וטוחנת את הפרי בשיטה המשמשת למסחטת מיץ עשב חיטה. היא נקראת masticating juice ומחירה יקר בהרבה מהמסחטות הצנטריפוגליות הרגילות. יתרונה בכך הוא שאפשר להכין מיץ בו זמנית מירקות קשים וירקות עלים. 4. בלנדר לכנת מיץ ענבים, פפאיה וכד'. יחסי הערבוב בין השמן לגבינה הם 3 כפות מידה (15 גר') שמן פשתן מעורבבים עם 100-125גרם גבינת קוטג' אורגנית דלת שומן או גבינה לבנה אורגנית . זו יכולה להיות גבינת עזים או פרות. הכף היא כף מידה המכילה 15 גרם נוזל ולא כפות אכילה רגילות. יש לצרוך שמן פשתן אורגני מכבישה קרה הבא בבקבוקים שחורים ונמכר בחנויות טבע כשהוא שמור בבמקרר. הסיבה לשמירתו בתנאים אלה לכך היא ששמן זה מתחמצן באור ובחום. גם בבית יש לשמור את השמן בקירור כל העת. ניתן לאחסנו בפריזר, דבר המאריך את חייו למשך כמה חודשים מעבר לתאריך התפוגה. בתחילת היום כשעה לפני ארוחת הבוקר יש לשתות כוס מיץ של כרוב כבוש (הוראות הכנה בהמשך). יש בו חומרים הנלחמים בסרטן וחומצה לקטית העוזרת לעיכול המזון. כרוב כבוש תעשייתי הנמכר בחנות אינו טוב לשיטת באדוויג. בהכנה הביתית נשמרים האנזימים אשר נהרסים בתהליך הפסטור של כרוב כבוש תעשייתי. ארוחת בוקר: כ 15 דקות לפני הארוחה יש לשתות כוס תה ירוק או תה צמחי. הנוזל החם בקיבה עוזר להתפחת זרעי הפשתן בארוחת הבוקר. לאחר מכן יש לאכול את ה"מוזלי". יש להכין את המוזלי רק לאותה ארוחה ולא להכין ולאחסן מעבר לכמות הדרושה. יש לאכול מיד לאחר ההכנה בגלל תהליך החמצון המתחיל עם חשיפת שמן הפשתן לאור ואוויר. הכנת המוזלי: 1. להכין תותים או תותי יער שונים, טריים או קפואים, רצוי אורגנים. באלה יש חומצה אלגית שהיא לוחמת בסרטן. בארצנו קשה להשיג פירות יער ותותי שדה טריים חוץ מתקופה קצרה בעונה. תותי יער שחורים יש בחנויות הטבע אך הם מיובאים ולא אורגנים. עם זאת בעונה אפשר ליהנות משפע של תותי גינה ופטל. אם אין פירות יער בנמצא יש לחתוך פירות אחרים לפי בחירה בכמות של חצי עד כוס פרי. פירות ומיצי פירות הם נוגדי סרטן חזקים. המבחר הוא גדול: תפוח, בננה, אגס, פפאיה, אנונה, תפוז, אשכולית, קלמנטינה, פומלה, רימון, קיווי, פסיפלורה, מנגו. רצוי להוסיף קצת מיץ פירות לפי בחירה: מיץ ענבים או תפוזים וכד'. 2. להכין מספר מועט אגוזים לפי בחירה כמו אגוזי ברזיל, אגוזי לוז, אגוזי מלך, שקדים, צנוברים וכד'. אין להוסיף בוטנים והם אסורים באכילה לפי הפרוטוקול. יש להשרות את האגוזים או השקדים במים כ 12-24 שעות לפני האכילה. הסיבה לכך היא שבשקדים היבשים יש חומר המונע נביטה והתעוררות האנזימים. 3 . לערבב כדקה בבלנדר ידני 3 כפות מידה של שמן פשתן עם 100 גר' גבינה לבנה דלת שומן, רצוי אורגנית. אם התערובת סמיכה מדי יש להוסיף 2 כפות רגילות של חלב, (לא מים או מיץ בשלב זה.) התערובת צריכה להיראות כמו קרם שמנת סמיך. יש לתת לתערובת לעמוד כדקה, ואז השמן שלא התערבב עם הגבינה צף ונראה בבירור, ואז יש לתת ערבוב נוסף. בטעם התערובת כעת לא חשים את טעם השמן. לגיוון מותר להוסיף לתוך התערובת כפית דבש, ו/או כפית אבקת קקאו, או וניל מעורבבים בכף ולא בבלנדר. 4. לטחון 2 כפות מידה של גרעיני פשתן במטחנת קפה. זה תחליף ל"לינומל" - תערובת שד"ר באדוויג המציאה, אשר מכילה זרעי פשתן טחונים מעורבבים עם אבקת חלב ודבש לשמירת הטריות. כעת לשים בקערית את כל המרכיבים: זרעי פשתן טחונים, פרי, שמן+גבינה, אגוזים. הסדר לא משנה אך רצוי שזרעי הפשתן יהיו יחד עם מיץ הפרי או הגבינה והשמן כדי להרטיבם. העיכול מתחיל בפה עם ערבוב המזון והרוק. יש לאכול לאט וללעוס היטב את גרעיני הפשתן עד הרטבתם וערבובם המלא עם שאר המרכיבים. התערובת המתקבלת מזכירה קרם שוקולד והטעם נפלא. זה מחפה על כך שיש לוותר על עוגות וגלידות, פודינגים וקינוחים מתוקים למינם שאינם נחשבים יותר בגדר "מזון". קשה לי להסתפק רק בכוס פירות ואני נוטה לאכול מעט יותר. למי שאינו סובל מסכרת אין בכך רע. ב 10 בבוקר: מיץ טבעי סחוט מגזר וסלק חי, או צנונית, סרפד, סלרי, לימון, תפוח. סלק וגזר יעילים במיוחד לניקוי הכבד. לפני ארוחת צהרים:כוס תה ירוק או תה צמחי. להמתיק עם מעט דבש אם יש צורך (לא סוכר.) ארוחת צהרים:סלט טרי לירקות העונה: עגבניות , מלפפונים, כרוב, גזר, פלפל, בצל, חסה, עלי סלט, בטיבול של "מיונז"הכנת ה"מיונז":2 כפות של שמן פשתן מעורבים בבלנדר עם 4 כפות גבינה אורגנית. להוסיף כף חומץ תפוחים אורגני, או לימון. ניתן להוסיף לגיוון שן שום, עשבי טיבול כמו כוסברה, פטרוזיליה, שמיר. מתקבל "מיונז" עשיר וטעים להפליא. לקבלת ממרח מתוק יש להוסיף מיץ ענבים אדום או מיץ אחר. עשו ניסיונות עם טעמים שונים. בספר המתכונים של באדוויג יש כ 500 מתכונים המבוססים על שיטתה. (הגוף יכול לעכל 2 -3 שמן פשתן לא מעורבבים בגבינה.) יש להימנע מרטבים תעשייתיים. קינוח לארוחת צהרים: אותו "מוזלי" כמו בבוקר. זוהי מנת שמן הפשתן השנייה של היום: 3 כפות של שמן פשתן מעורבבים עם 100 גר' גבינה אורגנית פירות טריים. הפעם לא מוסיפים גרעיני פשתן טחונים. אם הסלט והמוזלי לא מספקים אתכם איכלו ירקות מאודים. אפשר לצרוך עד 8 כפות שמן פשתן ליום. את הארוחה החמה אני שומרת לערב. לחם לא נכלל בפרוטוקול של באדוויג למעט "לחם יחזקאל" הנאפה מקמח דגנים ואין להשיגו בארץ. מאחר והייתי חובבת לחם מושבעת החלפתי אותו בפרוסה קטנה של לחם כוסמין נבוט. אחר הצהרים: כף גרעיני פשתן טחונים מעורבבים בכוס שמפנייה איכותית, או כף גרעיני פשתן מעורבבים בכוס מיץ פירות: ענבים, דובדבנים, תותים, אננס טרי, תפוזים. יש ללעוס היטב את הגרעינים. אפשר להחליף את הפירות במיץ ירקות. לפנות ערב: כף גרעיני פשתן טחונים מעורבבים במיץ פפאיה ואננס. גם הפפאיה וגם האננס מכילים אנזימי עיכול . מיץ משומר אינו מכיל אנזימים. יש לשתות את המיץ סמוך לזמן הכנתו לפני שהאנזימים נהרסים במגע עם האור והאוויר. ניתן להחליף את מיץ הפירות במיץ ירקות. במסחטת מיצים ניתן להכין מיץ מעלי סלט טריים, עלי תרד טריים, חסה, קולרבי, כרוב, או סלרי , מעורבבים עם כמה גזרים או תפוח להמתקת המיץ.(אני מערבבת מיץ פפאיה עם מיץ לימון וקוביות קרח כתושות). ארוחת ערב, יש לאכול לא יאוחר משש וחצי בערב:מרק ירקות ממבחר ירקות מטובל היטב. להוסיף לאחר הבישול לטיבול "אולאולוקוס" (מתכון בהמשך) וכף שמרים תזונתיים. ירקות מאודים או מבושלים קלות כמו: עגבניות, תרד, סלק, גזר, מנגולד, כרוב, כרוב ניצנים, שעועית ירוקה, אפונה ירוקה, ברוקולי, בצל, שום, ארטישוק ירושלמי, אספרגוס, פלפל אדום, פלפל אדום חריף וכד'. לאחר הבישול להוסיף מעט "אולאולוקס" וכפית שמרים. אידוי קל היא שיטת הבישול המועדפת ושומרת על הרמה הגבוהה ביותר של הרכיבים התזונתיים. מנת דגנים וקטניות: כוסמת, אורז מלא, קינואה, דוחן, עדשים, חומוס, אפונה, פול, תפוחי אדמה. יש לאכול רק דגנים מלאים ואורגניים. כוסמת הייתה הבחירה המועדפת על יוהנה באדוויג בגלל היותה קלה לעיכול. תירס לא נכלל בפרוטוקול. יש להמעיט באכילת תפוחי אדמה.הערת: שמני הקוקוס שקניתי בארץ לא היו טעימים. לבסוף הזמנתי גלון של שמן מחו"ל ושמתי אותו במקרר. בערב: מותר כוס יין אדום אורגני אם מתחשק. לסיכום: יש לאכול מדי יום 6-8 כפון שמן פשתן מעורבבים עם 200 גר' גבינה אורגנית דלת שומן. 4-6 כפות גרעיני פשתן טחונים. ירקות ופירות ומיצים, דגנים וקטניות מלאים. יש לשתות לפחות 3 כוסות תה ירוק או תה צמחי נטול קפאין. האוכל צריך להיות טרי, אורגני והכי קרוב למצבו הטבעי והלא מבושל. אין לאחסן מיץ ומזון או לשמור אוכל למחרת. לשתות רק תה או מים מינרלים ולהרבות בשתייה. להקפיד על לקיחת כפית שמרים תזונתיים ליום שמספקת ויטמיני B (אין הכוונה לשמרי בירה. גם שמרים תזונתיים אלה ניתן כיום רק להזמין מחו"ל).לאכול כ 4 אגוזי ברזיל ליום לאספקה יומית של סלניום. סדר האכילה חשוב ואין לשנותו. ד"ר באדוויג חשבה על כל פרט ולכל בחירה שלה יש סיבה. עינכם הרואות שמבחר המאכלים הוא רב ביותר וכל אחד יכול לבחור את המזון המועדף עליו. בוודאי התגנבה מחשבה לראשכם: האם לא משמינים מכל כך הרבה שמן וגרעיני פשתן? התשובה היא לא. שמן הפשתן כשלעצמו אינו משמין ואינו נאגר בגוף. הדרך להימנע מהשמנה היא פעילות גופנית וויסות כמות המזון היומית. לא מומלץ לאכול הרבה ולקום מהשולחן מפוצצים אפילו אם האוכל בריא. עדיף להקטין את גודל המנות ולא להחסיר את שתיית המיץ עם גרעיני הפשתן. עלינו לשמור במשך היום על תחושה של קלות בגוף. אני עושה ניסיונות אינסופיים בשינוי כמויות המזון היומיות: מקטינה את כמות הפירות בבוקר, מקטינה את כמות הסלט ומוותרת על תוספות אחרות, מדלגת מדי פעם על הארוחה החמה בערב. במשך שנה הוספתי בהדרגה 1.5 קילו למשקלי הקודם ואני מצליחה לשמור על משקל זה. בכל פעם שמתגנבת לראשי המחשבה לעשות מאמץ ונסות להיפטר מהם אני מזכירה לעצמי: עדיף לעלות כמה קילוגרמים במשקל - רק לא "כימו"... ולא כדאי להיכנס למתח בנושא זה. חשוב להקפיד על אכילה מספקת של חלבון על ידי הכללה של שקדים ואגוזים וקטניות בתפריט היומי. בכל פעם שתתגבר בכם הכמיהה לביצים או בשר או גבינות למיניהן, תדעו שזהו איתות מהגוף לקבל חלבון. בשנה הראשונה שתיתי גם עשב חיטה כל בוקר בגלל סגולותיו הבריאותיות המופלגות. זה לא היה טעים לי ושוב הפעלתי את הטכניקה שלי: לשאול מה עדיף, זה או כימו? לאחר שנה הגוף אותת שלי אינו מעוניין יותר בעשב חיטה וחדלתי. אסור לאכול: סוכר לבן או חום, או כל סוגי הממתיקים המלאכותיים. להמתקה מותר להשתמש בדבש או סטיביה או מיץ פירות טבעי. אין לצרוך יותר מ 5 כפיות דבש ליום. דגים ובשר לסוגיו, כולל עוף ובשר מעובד, נקניקים ופסטרמה, ושומן מהחי בצורת גבינות צהובות, גבינות קשות וחמאה (למעט 200 גר' גבינה אורגנית המעורבבת בשמן פשתן.) מרגרינה ושמנים צמחיים מוקשים וחצי מוקשים ושמנים לטיגון מכל סוג: סויה, תירס, קנולה, חריע וכד'. שמן זית לא נכלל בפרוטוקול אך הוא אינו נחשב מזיק ומי ש"חייב" יכול לשים אותו מדי פעם "במסורה" בסלט אך לא על חשבון צריכת שמן פשתן ולא באופן יומיומי. גלידות. קמח לבן ומוצריו: עוגות, בוקראס, עוגיות, לחם, פסטה. חיטה אינה נחשבת לדגן מומלץ לכן אני מרשה לעצמי לאכול רק פרוסת לחם אחת של כוסמין נבוט. ביצים. כל מזון מעובד ומשומר: שימורים למינם, חמוצים, רוטבים. קורנפלקס, דגני בוקר, בקיצור: להימנע מכל מזון שמוכן ונארז בבית חרושת, לא משנה עד כמה הוא נחשב "בריא". חומרים משמרים, כימקאלים, צבעי מאכל. בוטנים וחמאת בוטנים. תוספי מזון ונוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים. צריכה מוגברת עלולה להפריע לפרוטוקול. משקאות קלים המכילים סוכר, משקאות דיאטטיים, מיצים המכילים סוכר. קפה, תה רגיל. . בתור חסידה מושבעת של תוספי מזון היה לי קשה בהתחלה להיפרד מהם.עד שהתחלתי בשיטה של באדוויג צרכתי באופן יומיומי: Q10, ויטמין C, E, , בטא קרוטן, סלניום. מקריאת ספריה למדתי שלקיחת אנטי אוקסידנטים יכולה לחבל בפרוטוקול. לעומת זאת התחלתי לקחת חיידקים ידידותיים לשיפור העיכול ואנזימי עיכול: ברומלין ופפטין מאחר ולא ניתן להשיג באופן שוטף אנס ופפאיה בארצנו ובאדוויג הכלילה פירות אלה בתזונה היומית. הצלחתי אחרי תקופה ארוכה לוותר לגמרי על טחינה מאחר והיא נחשבת למוצר מעובד. לעתים רחוקות אני שבה ואוכלת מעט, רק כדי להיזכר. כנ"ל לגבי זיתים. ד"ר באדוויג לא כללה תוספי מזון בפרוטוקול שלה וכמו כן לא השתמשה בתרופות מכל סוג שהוא כולל משככי כאבים והפסיקה את השימוש בהם אצל אנשים שהיו בטיפולה. יש לה עזרים אחרים לטפל בכאב. המזון בפרוטוקול נותן לגוף מה שהוא זקוק לו כדי לעצור את הסרטן. היא הזהירה שיש לאכול לפי השיטה שלה באדיקות לפחות 3 שנים לפני שאפשר להתרווח מעט אבל אסור להפסיק לצרוך את המזונות האלה ליותר מיום אחד ואסור להכליל מזונות מזיקים ותוספי מזון באופן יומיומי בתפריט. העושה כך מסתכן בחזרת הסרטן וזה קרה לכמה אנשים. כי יש תיקווה להחלים מהסרטן