ריח חריף של שריפה באיזור אשדוד
דיון מתוך פורום בטיחות גהות ואיכות
שלום ביומיים האחרונים יש שרפה באזור הצפוני של אשדוד באזור בריכות החמצון (מצורף חלק מכתבה). המשרד להגנת הסביבה פרסם המלצה לציבור שלא להסתובב בחוץ ולצערי לא ידעתי על הדבר והסתובבתי כשיה במקום פתוח עם תינוק וילד קטן ובמהלך השעה שהיינו בחוץ התחלנו להריח את הריח ולקח יותר מחצי שעה עד שנכנסנו למקום סגור. אני אישית סבלתי מאז מכאב ראש. אך הפחד שלי הוא האם יכול להיגרם נזק כלשהו לילדים מכך ששהו בחוץ כשעה ויותר בריח החריף? האם יכול להיגרם נזק בטווח הארוך או שיד לשים לב למשהו כבר עכשיו? לחוצה מאוד. תודה. http://m.ynet.co.il/Articles/4963510
במקרים שיש זיהום אוויר משמעותי המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות מוציאים הנחיה לציבור להמנע משהיה בחוץ שלא לצורך. הבעיה בחשיפות מעין אלה לאנשים רגישים, בעיות נשימה, אסטמה, מערכת חיסונית חלשה ועוד שעלולים להרגיש החמרה מידית בהרגשה עד קשיי נשימה הדורשים טיפול רפואי. אנשים בריאים, ירגישו אולי אי נוחות, ריח לא נעים, שיעול, אך יעבור לאחר זמן קצר. יש לא עובר כמובן לגשת לבדיקה. שאר האנשים, אלו החיים. יש אנשים שהחשיפות האלה בעתיד עלולות להוביל למחלות ויש שלא יקרה להם כלום. אין דרך לדעת. לכן, כדאי להמנע מחשיפות שאינן נדרשות לזיהום אוויר (כולל כל החשיפות מדורות, פליטות מכוניות ואוטובוסים ושאר זיהומי אוויר).. מעשית, אין מה לעשות לאחר אתמול, לכן, לצאת מהלחץ.
שלום שוב ותודה לך על התשובה. האם החשיפה החד פעמית למשך כשעה וחצי לזיהום האויר שהיה לפני מספר ימים יכולה להוות סיכון לטווח הרחוק? או שזה עניין של חשיפה מתמשכת וארוכת טווח?
זו בדיוק הבעיה. כמובן יכולה להיות פגיעה מידית. אך, הבעיה היא שעלולה להיות פגיעה ארוכת טווח. לשים לב, עלולה. יש שעלולים להפגע ולפתח בעיות בריאות עתידיות בגלל חשיפות לזיהומי אוויר, ויש שלא יקרה להם שום דבר. אי אפשר לדעת מי עלול להפגע ומי לא, לכן, חשוב מאוד לצמצם חשיפה למינימום הכרחי.
אני מבינה שפגיעה בעתיד היא דבר שיכול או לא יכול להיות אצל אנשים שונים אך השאלה היא האם חשיפה חד פעמים כגון זו- לריחות השריפה היא בעייתי בפני עצמה או שרק חשיפות מרובות אשר חוזרות על עצמן יכולות להזיק לעתיד? דבר נוסף, בני החל התקף של שיעול לאחר כשלושה ימים לאחר המקרה והזדקק לטיפול של משאפים, האם זה יכול להיות בגלל החשיפה?
כן, גם חשיפה משמעותית אחת יכולה להיות בעיתית בהווה ובעתיד. אם היית אצל רופא לקבל משאף אז הרופא כבר אמר לכם אם בגלל החשיפה. בשלט רחוק בלי בדיקה לא ניתן להגיד שום דבר. זה תפקיד הרופא המטפל.
האם במידה ומשרד הבריאות הוציאה הנחיה להשתדל להמנע משהייה אך בחוץ אך יחד עם זאת אמר כי לפי הבדיקה ערכי הניטור הם מתחת לערכי התרעה. מה זה אומר מבחינת הסכנה שבשהייה בחוץ? מה הכוונה בערכי ניטור?
זיהום אוויר איננו שחור לבן. בכל זמן יש ריכוזים שונים של חומרים מסוכנים באוויר. לכן, נדרש ניטור שהוא תהליך מדידה הנועד לפקח על מצב כדי לצפות ולעקוב אחרי שינוי. המשרד להגנת הסביבה מבצע ניטור, לא מדידה אחת, אלא הרבה מדידות כדי לעקוב אחרי הזיהום באוויר. כך, שבכל מקרה של בעיה יכולה לצאת מידית הודעה לאזרחים איך לפעול. בריכוזים נמוכים אין התרעות וכל אחד יכול לשהות בחוץ. כאשר כמו באירוע באשדוד הריכוז של מזהמים באוויר עולה, הוא עלול לההגיע לריכוזים מעל הריכוז שהגוף שלנו יכול לסבול. יש ריכוז שאפשר להחשף אליו, גם כאשר זיהומים עולים, אך עדין עלולים אנשים להפגע בעתיד, ואנשים רגישים בקבוצות הסיכון (מחלות נשימה, מחלות לב, מערכת חיסונית חלשה ועוד) ימצאו כבר בסיכון מידית. וכמות זיהום שהיא מסוכנת לכל אחד באופן מידי (מידי אומר ממש עכשיו או תוך מספר שעות עד ימים) שיש בה סכנה לכל אדם גם אדם בריא לגמרי כי הכמות מאוד גדולה באוויר. אז ההתרעה אמרה שיש באוויר יותר מהרגיל אך ללא סכנה מידית לכלל האוכלוסיה אלא רק לאנשים בקבוצות הסיכון.
תודה רבה על ההסבר!
בבקשה