חומצה פרצטית-אבקש הסבר

דיון מתוך פורום  בטיחות גהות ואיכות

12/03/2006 | 21:26 | מאת: אח חדר ניתוח

לכימאים שבינכם אודה על הסבר מה היסודות שמרכיבים את הנוזל חומצה פרצטית. הסיבה לשאלתי היא שחומר שבתוכו קיימת חומצה כזו מחולל מהפכה בכל העולם בבתי חולים ויתרונו הוא שהוא מבצע עיקור( השמדת נבגים) לכל האנדוסקופים הקשיחים והגמישים שמוחדרים לגוף האדם.העיקור נמשך חצי שעה ואינו מחמם כלל את הפריט וכך הפריט אינו מתקלקל מהחום כפי שקורא בשימוש באוטוקלב קיטור ב-134 מעלות. חשוב לי לדעת מה ההשפעה של החומר הזה על הסביבה? על הצוות שעובד בסביבתו

12/03/2006 | 22:40 | מאת: כימאי

אח יקר - אם תוכל לכתוב את השם באנגלית ומה בדיוק כתוב על הבקבוק מבחינת הרכב אפשר יהיה לספק יותר אינפורמציה. השם בעברית לא מספיק.

13/03/2006 | 20:09 | מאת: דורון

חומצה פראצטית היא ניגזרת של חומצה אצטית (חומצת חומץ) ש"דחפו" לה אטום חמצן בצורה כזאת שהיא רוצה "להיפטר " ממנו. היפטרות מחמצן ו"הדבקתו" למולקולה אחרת זה נקרא חימצון. יש הרבה חומרים שעושים את זה למשל מי חמצן. תהליך החימצון למעשה משנה את החומר שהוא תוקף ובכך הוא הורג חידקים ושאר מרעין בישין. החומר פוגע בעור כמו מי חמצן, יוצר בועות וצורב. אדיו יפגעו בריאות ויצרבו בעינים. כמות גדולה כתוצאה מרסס או חימום תגרום לבעיה.חומר הפירוק שלו הוא חומצת חומץ שהיא כידוע מסריחה, צורבת אך לא ממש רעילה בריכוזים נמוכים. בנוסף חומצה פראצטית שיכת בעיקרון לקבוצת הסיכון 5.2: "פראוקסידים אורגנים" כלומר חומר שעלול להתפוצץ במצבים מסוימים (חום גבוה, כלי סגור וכו'.) עכשיו לך ותקרא את דפי המידע שלך החומר MSDS קצת כימיה: חומצה אצטית רגילה: CH3CO2H חומצה פראצטית:CH3CO3H הבדל קטן שעושה את העבודה.

13/03/2006 | 20:35 | מאת: אח חדר ניתוח

לדורון-תודה

13/03/2006 | 21:08 | מאת: ליסה

הי אצלנו בבית החולים בדיוק עכשיו בודקים אם רצוי להתחיל ולהשתמש בחומצה הפרצטית במקום בחומר סידקס שהשתמשנו עד עכשיו על הסידקס(גלוטורל דהיד) אומרים שהאדים שלו שאנו נושמים מסוכנים ומסרטנים האם אתה חושב שהאדים של החומצה הפרצטית פחות מסוכנים לבריאות שלנו?

13/03/2006 | 22:40 | מאת: דורון

החומר אינו מסרטן. ואני באופן אישי מברך על שימוש בו בעיקור בתהליך הפלזמה במקום האתילן אוקסיד המסרטן והפציץ והגלוטאראלדהיד המסריח שאינו טוב ממנו.

11/01/2010 | 09:49 | מאת: שלנגר יהושע

אכן חומצה פרצטית היא חומר אשר במגע עם המים יוצר מי חמצן והם גורמים לחיטוי . יש לציין כי בשיטה זו משתמשים בתעשיית המזון החומר נמצא בשם -אקסוניה ניתן ליצור קשר גם בלפון שלי -0522521922 בברכה שלנגר יהושע מומחה לברה"ס סיכונים כימיים וביולוגיים בטיחות וגיהות

29/03/2011 | 10:35 | מאת: הרי

שלום יהושע במסגרת עבודתי, (בתעשיית המזון, כפי שציינת) אני חשוף זמן לא מועט לאדי אקסוניה, אני סובל מצריבה בעיניים ובמערכת הנשימה, לא מצב בלתי נסבל אבל מפריע. שאלתי היא האם אני בסכנה בריאותית כתוצאה מהאדים, או שזה "חפיף" כפי שהסבירו לי. תודה מראש הרי

29/03/2011 | 16:01 | מאת: שלנגר יהושע - שוקי

לשאלתך לגבי הסיכון האים קיים כן. יש לבצע ניתור תעסוקתי לרמת אדי החומצה הפראצטית באוויר ע"י בודק מוסמך ואני ממליץ לפנות אל מפקח עבודה אזורי במשרד התמ"ת ולדווח לו כי כפי שאת מתארת הרשלנות חוגגת אסור להחשף לאדי החומר. בברכה

24/07/2011 | 22:30 | מאת: גורג

למיטב ידיעתי מי השתיה ממקורות שאנו שותים בבתים עוברים תהליך של חיטוי ראשוני בכלור דיאוקסיד להבנתי הכלור דיאוקסיד הינו גז ולאחר זמן מסוים שאריות הגז לאחר החיטוי נעלמות מהמים,לעומת היפוכלוריט(כלור שאחוזים ממנו שארתים במים ובריכוזים מעט יותר גבוהים הוכח שגם גם מסרטנים ) שאלתי האם ניתן לבצע תהליכי חיטוי של מוצרי מזון אחרים בריכוזים נמוכים נניח 5 ppm מבלי לסכן את המשתמשים הסופיים ולקבל תוצאות טובות יותר האם קימים במשק מערכות יצור לכלור דיאוקסיד ובתעשיה מה המשמעויות

13/03/2006 | 19:54 | מאת: ושתי המחשמלת

עיקור גם מתבצע עם אתילן אוקסיד כמאי כתב לך שתיתן יותר פרטים

05/07/2015 | 22:35 | מאת: טכנולוג מזון

מבחינה סביבתית החומר מתפרק לחלוטין באופן ביולוגי, אין לו השפעות שליליות ברמה הזאת. מה שכן, הוא חומצי ולכן עלול להיות קורוזיבי בריכוז גבוהה ובזמן מגע ארוך, כמו כן יש לו ריח חריף ואם לא מדולל לטווח עבודה (150ppm- 1500 ppm) עלול לגרום לגירויים בעיניים ובעור ולקשיי נשימה, ונדרשת עבודה עם אמצעי מגן כגון כפפות גומי, משקפי מגן, מסכה עם מסנן וביגוד ארוך. הוא הפך לחומר חיטוי עיקרי בטכנולוגית cip בתעשיית המזון, בהחליפו את הכלור שמזהם את הסביבה וקורוזיבי לציוד ולאדם. מדובר בפראוקסיד ולכן הוא נחשב לחומר מסוכן על כל המשתמע מכך ברמה הרגולטורית. הוא נוצר משילוב של חומצה אצטית ( חומץ) ומי חמצן. אין ספק שמדובר בחומר חיטוי בעל פעילות בקטריצידית מופלאה ופעילות ספוריצידית טובה, אבל דורש ניהול חומרים נכון ומשאבת מיהול מתאימה.

26/07/2015 | 10:38 | מאת: יאצק

10/09/2019 | 09:56 | מאת: ד"ר ירמי יצחקי

חומצה פרצטית זה שילוב בין חומצה אצטית ומי חמצן. החומר יעיל מאוד נגד טווח רחב של מיקרואורגניזמים. החומר מתפרק בקלות. מותר לחיטוי מזון.

מנהל פורום בטיחות גהות ואיכות