מפגש עם אדם לאחר בדיקת מיפוי לב
דיון מתוך פורום בטיחות גהות ואיכות
היי ד״ר ורד ותודה על תשובותייך בפורום! דודה שלי עברה מיפוי לב עם חומר טכנציום לפני 3 שבועות. יצא כך שבדיוק באותו יום ילדתי ובגלל הבדיקה הזו טרם נפגשנו. ההוראות שהיא קיבלה הן להתרחק מילדים ונשים בהריון ל48 שעות אבל מאחר ויש לי תינוק קטן אני קצת יותר בחשש להיפגש איתה או ללכת אליה הביתה. אני יודעת שאת מכווינה בדרך כלל להתייעץ עם הצוות הרפואי אבל בכל זאת הייתי רוצה לשאול את דעתך האישית- האם להיפגש איתה חודש אחרי הבדיקה עם תינוק בן חודש מעמיד אותו באיזשהו סיכון חלילה? אני יודעת שרוב החומר התפנה מהגוף שלה לאחר 24 שעות אבל מה לגבי החפצים האישיים? חפצים בבית וכו׳? תודה לך מראש.
אז, עדין אני לא אביע את דעתי האישית. אמנם עבר הרבה זמן, עדין להתיעץ עם הצוות הרפואי. סביר שיגידו שבסדר שאת תלכי לבקר. הם מכירים אותך ויתנו לך הנחיה מדוייקת יותר, במיוחד אם את מניקה.
אני מניקה. אני יחסית מחמירה בדברים האלה. מה נחשב פרק זמן בטוח מספיק? שבו אני לא מסכנת את התינוק? אני לא יודעת אם רופא משפחה או רופא ילדים מכירים את התכונות של החומרים האלה מבחינת זמן מחצית חיים, התפרקות וכו׳. רשמית ההנחייה היא 48 שעות אבל אני ממש לא מרגישה בנוח עם זה.
נראה שנדרש הסבר על החומר הרדיואקטיבי טכנציום שניתן לדודה. חומרים רדיואקטיביים הם חומרים לא יציבים והם מתפרקים על ידי שחרור אנרגיה וחלקיקים, ובעזרת האנרגיה שמשתחררת ניתן לעשות את המיפוי שעשו לה. החומר הזה, הוא נבחר כי הפירוק שלו מהיר. כל 6 שעות כמות החומר הרדיואקטיבי קטנה ב 50% (זה נקרא זמן מחצית חיים). הכמות שנותנים למטופל קטנה מאוד, לא צריך הרבה חומר לבדיקה, כך שלאחר יום-יומיים כמעט ולא נשאר החומר הרדיואקטיבי בגוף. כן, לאדם שמקבל את החומר קיים סיכון קטן, כמו בכל חשיפה לחומר רדיואקטיבי ולקרינה מייננת (כמו רנטגן). החומר הזה נמצא בגוף של המטופלת, הוא לא מגיע לריהוט ולא לחפצים. לדודה לא בוצע טיפול, אלא מיפוי. יש טיפולים רפואיים עם חומרים אחרים שאז כן עלולה להיות בעיה של חפצים, לא במקרה הזה. כך, שאין בעיה. הדודה כבר כנראה לא פולטת יותר קרינה מסוכנת כי עבר כבר כחודש ולא אמורה להיות שום בעיה. לתינוק... כמובן החלטה שלך. אנחנו חיים בים של קרינה, בכל חומר שיש סביבנו וגם באוויר יש חומרים רדיואקטיביים, תמיד. איתם הגוף בדרך כלל יודע להסתדר (כולל ראדון). אבל הקטנים האלה רגישים יותר לקרינה.
תודה רבה על התגובה המפורטת!