בטיחות במעבדה :sonicator

דיון מתוך פורום  בטיחות גהות ואיכות

27/02/2007 | 21:15 | מאת: oa

שלום,אני עובד במעבדה ביולוגית,חלק מדרישות העבודה הם עבודה עם סוניקטור. הגיעו לאוזני שמועות שחוץ מפגיעה בשמיעה ,הסוניקטור יכול לגרום לפגיעה בעוברים ועקרות בקרב נשים עקב הרס ביציות. האם יש בסיס מדעי\אפדימולוגי לטענה הזאת? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

הסיכונים בעבודה עם סוניקטור הם שניים: 1. רעש בתדירות גבוהה שעלול לפגוע בשמיעה 2. הווצרות של אירוסולים ושחרורם לאוויר. כתלות בתהליך ובחומרים חומרת הסיכון. ישנם מספר מחקרים שנעשו בבעלי חיים לבדוק שימוש בסוניקטור במקרים של קרישי דם או חסימות דומות.במקרים אלה הפעילו את גלי הקול בתוך כלי הדם. הממצאים הראו שהיה שיפור בפיזור הקרישים ללא פגיעה נוספת. למיטב ידיעתי אין בסיס מדעי לחשש שהעלת.

28/02/2007 | 19:47 | מאת: דורון

דוקא כאן אני קצת הייתי נזהר. לכאורה האנרגיות שבתחום גלי הקול וטיפה צפונה לא אמרות להגיב עם חומר אבל...... לאחר התעסקות בנושא מסתבר שיש בסיס מדעי מוצק וודאי לאינטראקציה בין חומר לגלי אולטראסאונד. הסבר קצר: בזמן סוניקציה באנרגיות גבוהות-של מאות וואטים נוצרת קויטאציה שהיא בעצם טיפות זעירות של גז בתוך הנוזל. טיפות אלו מתפוצצות וכל האנרגיה מתרכזת בהיקף של הבועה המתפוצצת. צפיפות האנרגיה היא מטורפת ומדידות ספקטרליות מראות טמפרטורות של: לא תאמינו אבל נמדדו כמליון מעלות צלזסיוס. ראו עבודות של פרופסור אהרון גדנקן מבר אילן. כימאים גם מכירים את נושא ההמרצה של תגובות כימיות ע"י אולטראסאונד. בקיצור יש יסוד מדעי אבל אין לי הוכחה שאכן יש פגיעה בבני אדם מאולטראסאונד בעוצמות גבוהות אך לא אתפלא אם יש.

01/03/2007 | 08:51 | מאת: אלכס

אני מתפלא על תשובתך. בדרך כלל אתה רוצה מקורות והסמכתאות כדי לקבל דעה חריגה, ואילו הפעם אתה מפיץ פחד לא מבוסס אלא על תחושות בטן? המחקר שנעשה בבר אילן מדבר על אנרגיות גבוהות מאוד למטרות מיוחדות של המחקר. כל דבר באנרגיות גבוהות, מינון גבוה של חומרים מסוכנים מסוכן ובעיתי. אלו לא האנרגיות שמתפתחות במכשירי המעבדה עליהם היתה השאלה. (חומצת מלח מרוכזת 33% מסוכנת, אבל מיהול ל - 5% איננו באותה רמת סיכון אם נוקטים אמצעי זהירות בסיסיים) ולכן, מתוך הידע הקיים של עבודה בציוד המעבדתי לא ידוע על סיכון ואל תכניס סתם פחדים.

02/03/2007 | 01:46 | מאת: דורון

תשובתי היתה כתגובה לוורד שטענה שאין כל בסיס לדאגה. אז יש ידע וסוניקציה מהווה סיכון בתנאים מסוימים. לא רוצה להפחיד אבל שימוש באנרגיות גבוהות (פיצוץ אבני מרה, טיפולים ובדיקות אינו חף מסיכון. כולם מפחדים מקרינת אלמ"ג ברמות של מיליוואטים שפיסיקאלית לא ברור מה מנגנון הפגיעה מעבר לבישול אנרגטי ואפדימיולוגית לא בטוח שיש פגיעה . כאן יש מנגנון ודאי של שבירת קשרים כימיים-הרי זה תפקיד הסוניקטור. גם בקרינה רדיואקטיבית אנו נוהגים בזהירות עצומה משום שהסיכון קיים ונזהרים קלה כחמורה. אגב, סיכון מסוניקטורים מעבדתיים הוא אפשרות שריפה במידה ומשתמשים בממיסים דליקים נדיפים.

אשמח אם תדייק בדבריך. דברי היו: "למיטב ידיעתי אין בסיס מדעי לחשש שהעלת" כאשר החשש שעלה הוא: "...יכול לגרום לפגיעה בעוברים ועקרות בקרב נשים עקב הרס ביציות". הטיעונים שהעלת אין בהם כדי לתמוך בשאלה, וגם חלקם לא ממין הענין. קרינה אלקטרומגנטית בעוצמה נמוכה יש לה ההשפעות שלה והיא קיימת בכל מקום שיש חשמל, שדה מגנטי וכדומה, אך אין זה קשור לנושא הסוניפיקציה באופן ספציפי ובודאי לא גורם לתופעות עליהן השאלה. העוצמות הגדולות שמשתמשים בתהליכים רפואיים או במחקרים למטרות שונות אין זה העוצמה במעבדה ולא שיטת העבודה. בכל מקרה הנחית הבטיחות הנה לא להשאר בסמוך למכשיר בזמן עבודתו. מקווה שאמנם מקפידים על כך. מבחינת סיכונים, הוצגו הסיכונים היחודיים לתהליך העבודה עם הציוד. כמובן שישנם סיכונים נוספים בהתאם לתהליך אותו מבצעים כמו זיהום מיקרוביאלי, חשיפה לחומרים מסוכנים, שריפה, התחשמלות, חפצים עפים וכדומה.

20/05/2008 | 16:27 | מאת: דוד

מה לגבי סיכון בשימוש באמבט אולטרה סוני ( 200 וואט, תדרות ~40 קילוהרץ) עבור גברים ( פגיעה בפוריות )

מנהל פורום בטיחות גהות ואיכות