יוד רדיואקטיבי
דיון מתוך פורום בטיחות גהות ואיכות
שלום רב לצורך בדיקת מיפוי כל גופי לאחר כריתת הטירואיד בגלל סרטן אני צריכה לקבל קפסולה של יוד רדיואקטיבי - I131 במינון של 5 מ"ק. יש לי בבית שתי ילדות קטנות ואני מעוניינת לדעת האם אני חייבת לעזוב את הבית לתקופה מסויימת ע"מ לא לפגוע בהן ואם כן למשך כמה זמן? לפני כשנה עברתי טיפול ביוד רדיואקטיבי ואז נעדרתי כ-10 ימים , אבל אז המינון היה גבוה בהרבה(100 מ"ק לצורך טיפול). תודה מראש
שלום רב קודם כל אני מאחלת לך שהניתוח הצליח ותבריאי. האם הרופא/ה שלך לא אמר לך מה דרך הפעולה המתאימה? - כדאי כמובן להתיעץ. לגבי יוד 131 - זה חומר רדיואקטיבי שמופרש מהגוף בכל הדרכים כולל דרך העור והרוק. לכן, כאשר את נוגעת בכל דבר - כלים, רהיטים, בגדים וכמובן הילדות את מעבירה אליהם קצת מהחומר. נכון שזה לא כמות כל כך גדולה הפעם, אבל חיבוקים, נישוקים ומגע ארוך עם הילדות (עד גיל 18) - מחוץ לתחום עד שרמת היוד בגוף תרד - מספר ימים לפחות, כי בכל מגע עובר מעט יוד רדיואקטיבי אליהן. כמובן שאת יכולה להיות בקרבה להן, תוך מגע נמוך ככל שאפשר, ואפילו לשמור מרחק של מטר. לא כייף, אבל לא כדאי לחשוף הילדות לקרינה מיותרת, אם לא הכרחי.
ורד היקרה! האם עצותייך מבוססים על הנחיות רפואיות או על אינטואיציה? אני מצאתי אזהרות בפני הנקת שדיים של תינוקות למשך מספר שבועות ואין כל הזהרה בסגנון של "אל תחבקי את הילדים!" דוקא מהאינטואיציה שלי איני מאמין שהמנה הטיפולית או לצרכי בדיקה היא כה גדולה עד שמגע בזעה או בגוף עלולה להיות מסוכנת. אם הסיכון היה קיים ודאי שהיו מזהירים את המטופלת ואסור בתחלית האיסור לכל אחד ובפרט לבעל סמכות כביכול לגרום לאדם במצוקה נזק נוסף.
דורון המקור הוא מההנחיות למקבל יוד 131. ההזהרה כפי שהוזכרה קודם הנה בקרבה לילדים/נוער עד גיל 18 ולנשים בהריון. ההפרשה של היוד הנה דרך כל דרכי ההפרשה בגוף. זיעה היא דרך אחת - דבר הגורם לכך שהחומר עלול לעבור בחיבוק. לבוש מלא לא ממש פותר הבעיה כי החומר מזהם את הבגדים. רוק מפריש את החומר ולכן להמנע מנשיקות. מאחר שהשואלת יש לה ילדות קטנות התיחסתי להיבטים אלה. כמובן שאסורות עוד פעילויות כמו שציינת הנקה של תינוקות, מגע מיני ועוד. הסיכון משתנה בהתאם לכמות הניתנת למטופל/ת ולגורמים נוספים, והומלץ לשאול את הרופא/ה להתנהגות הבטוחה.