טיפול ביוד רדיואקטיבי בתנאים ביתיים
דיון מתוך פורום בטיחות גהות ואיכות
בעקבות ניתוח להוצאת בלוטת התירואיד בשל גידול סרטני, אני אמורה לעבור טיפול ביוד רדיואקטיבי בבידוד. האונקולוג הציע לעשות זאת בבית, (יש לי חדר משלי, עם שירותים ומקלחת לשימושי בלבד). אין בבית ילדים מתחת לגיל 13. אני מתלבטת מאד. האם אכן קיר ו 2-3 מ' ביני לבין הילדים מספיקים? האם הרהיטים סופגים קרינה? תוך כמה זמן פגה הקרינה? האם כביסה של המצעים והבגדים תספיקה או שצריך להיפטר מהם? וכמה קרינה אפלוט בשבועיים שלאחר מכן? מקווה שתוכלו להאיר קצת את עיניי. תודה מראש
חיה שלום קודם כל נקווה שאת מרגישה טוב יותא והריפוי מתקדם בצורה טובה. לגבי הטיפול ביוד רדיואקטיבי - זה חומר רדיואקטיבי וזה היתרון והחסרון שלו. החומר דועך לאט בערך תוך שבועיים, אבל מעט נשאר בגוף אפילו עד 4 חודשים במיוחד בטיפול תירואיד. היוד מופרש מהגוף בכל הדרכים כולל דרך העור והרוק. לכן, כאשר את נוגעת בכל דבר - כלים, רהיטים, בגדים וכמובן ילדים את מעבירה אליהם מהחומר הרדיואקטיבי. כביסה של המצעים ובגדים מסלקת חלק מהחומר למערכת הביוב, מעט עלול להשאר למשך זמן ממושך יותר. כדאי לשאול את הרופא/ה מטפל/ת אם יש דרך לסלק את הבגדים האלה דרך בית החולים כי הם מעט רדיואקטיביים. כמו כן לשאול אם לתת לבני הבית למשל תוסף יוד (רק באישור רופא!!!) לתקופה כדי למנוע קליטה של יוד רדיואקטיבי אצלם. ובכלל להגביל במידת האפשר את המגע בינכם למשך התקופה, ושהם לא יאכלו מכלים שלך ולא יגעו בדברים שאת נוגעת בהם.
יש למשרד הבריאות הנחיות מאד מפורטות איך להתנהג בבית לאחר טיפול ביוד רדיואקטיבי. הוראות אלו נמצאים בכל בתי החולים הנותנים טיפול מסוג זה. ככלל, 1. שארית היוד בגוף דועכת לגמרי תוך שבועות ספורים. 2. היוד מופרש בעיקר בשתן ולכן חייבים הקפדה על רחיצת ידיים ביציאה מהשרותים ושטיפה כפולה של האסלה. 3. לא אמור להיות סיכון בבגדים לאחר כביסתם (בכביסה נפרדת) ,ואין צורך להחזירם לבית החולים. 4. לא מקובל ! לתת לבני המשפחה תוספי יוד כלשהם . 5. תקופת ההגבלות על קרבה לילדים, בן/בת זוג ואחרים מפורטת גם בהנחיות הנ"ל. ושוב, כדאי להצמד להנחיות משרד הבריאות בנושא זה.