כתבה היום בטלויזיה-זיהום סביבתי ממפעלים של תע"ש
דיון מתוך פורום בטיחות גהות ואיכות
מה דעתכם על הכתבה היום?-הביאו מכשירי בדיקה מיוחדים שבדקו את הגזים היוצאים מהאדמה באזור הגדר של המפעל ונמצאו בדגימה עשרות חומרים נפלטים מהקרע באזור המפעל האם בדקו בדיקה זהה כזו גם בתוך האיזורים בהם מתגוררים אנשים? ואם יש פליטה כזו אז האם מותר להשאר ולגור שם? האם קוראים מאזור השרון שמקורבים לנושא יכולים לעדכן אותנו בפרטים נוספים אם יש על ניזקי בריאות\ריחות חריפים\צריבות בעיניים ועוד...
אני גרה באזור השרון ודואגת לבריאות ילדי איש לא ענה לנו על השאלה אם הגזים נפלטים גם מהאדמה שאנו חיים עלייה. הצילו!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
מספר הבהרות כלליות ונקודות למחשבה, לא ממש מרגיעות 1. הציוד שנעשה בו שימוש בכתבה הנו ציוד רגיל המשמש לבדיקה, הדגש היה שזהו ציוד שגם המשרד להגנת הסביבה משתמש בו כך שהתוצאות המתקבלות בעזרתו מקובלות. 2. גזים הנפלטים מהקרקע מפרוק חומרים מסוכנים כמו כל גז מגיעים למרחקים דרך האוויר, כמו כל זיהום אוויר שנפלט לסביבה (מכוניות, ריסוסים וכדומה). 3. אין נתונים זמינים לקהל, אם רוצים, יש לבצע הבדיקות באופן עצמאי (עולה כסף לא מועט). כי תע"ש והמדינה לא יאפשרו כניסה לשטח וביצוע בדיקות שם ובודאי לא ימסור תוצאות בדיקות שהם בצעו. קיים באזור ארגון תושבים שגם הוצגו בכתבה, תחזקו אותם ותהוו כוח ממשי שאולי לא יוכלו להתעלם מכם. 4. למדינה אין אינטרס לידע את הציבור כי היא האחראית לזיהום ויעלה לה הרבה כסף לטפל בזה ואין לה ענין. 5. להזהיר התושבים? ומה יהיה אז?! גם אנטנות סלולריות שכנראה מהוות בעיה מסויימת, קטנה יותר מהחומרים המסוכנים, מתקינים באישון לילה והמדינה לא עושה דבר. 6. באופן השוואתי עיר הבה"דים בדרום אמרוה לקום על קרקע מזוהמת שהחליטו לבצע בדיקה לאחר ההקמה (כמה חלמאי), ועכשיו למזלנו הרע/הטוב היה אירוע מכתשים והחליטו בכל זאת לבצע בדיקה חוזרת, אבל נראה שהתוצאה די ברורה.
לא נראה לי שצריך לשאול ברור שמסוכן. מה אתם צריכים נפגעי קישון מספר 2 כדי לדעת שמסוכן? רק אחרי שיהיו אנשים חולים נגיד אוי מסוכן, איום ונורא? איך אף אחד לא עצר את הבניה כאן, איך אף אחד לא עשה שום דבר כדי לדאוג לילדים ולתושבים? מסוכן, זה ברור, כמו המים וכך גם האוויר וההאדמה. הבדיקות רק יתנו מספרים לגודל הסיכון הנורא, זה הכל.
1.סכנה מגזים הנפלטים מהקרקע בעיקר משטח הפליטה ולמקומות בהם הם יכולים להצטבר כגון מרתפים. 2. עלולה להיות בעיה באזורים הסמוכים בשל דליפת גזים דרך הקרקע והעברת חומר באמצעות מיים. 3 יש טכנולוגיות המאפשרות בניה באזור מוכה כזה תוך צמצום הסיכון הנ"ל. 4. הבעיה בעיקר לאפשרות ליישב ולאזרח את האזור המוכה, במקרה זה ידרשו סקרי קרקע ובדיקות ללא כל צל של ספק, מאחר ולמדינה ולתע"ש יש אינטרס כלכלי לשיווק הקרקע אז בוודאי שיבדקו. 5. תאוריות קונספירציה כדאי להשאיר לצעקנים מקצועיים ולא לאנשים מקצועיים. 6. איפה היו אנשי הבטיחות (ולתע"ש לא חסר כאלו) שהעדיפו הטמנה של הרעלים בקרקע?
התחלת בהתקפת וסיימת בדעת הכותבים הקודמים, אולי קצת מתמימות ורצון להאמין שהמערכת לא חושבת רק על כסף, כסאות בכנסת ולהגיד דברים שכולם אוהבים לקראת מהדורת החדשות של שמונה בערב כדי שימשיכו לבחור בך ולהזמין אותך לאירועים. אנשי בטיחות בתע"ש? הגזמת בגדול. כולם עשו שטויות/טעויות ונכנעו למערכת, וגם אתה יודע את זה. איזה עובד יש לו מילה כאשר מדובר בכל כך הרבה כסף של טיפול בכל החומרים המסוכנים, ועוד אולי נקודה לטובתם בעבר לא היתה המודעות שיש היום ואולי חלק מאנשי הבטיחות לא ידעו ולחלק לא הייתה ברירה, וחוץ מזה זה גם נושא סביבה שלא חשבו עליו, כמו בקישון וכמו ברמת חובב ועוד, אתה יודע "יהיה בסדר, אל תדאגו, אני לוקח את האחריות עלי". להפסיק לחשוב שלא יקרה כלום, כי יקרה, ואז מה? נריץ את החולים בבתי משפט כדי שנכיר בהם ונחפש קצת כסף לעזור להם? אסור לגדל ילדים באזור הזה עד שיטהרו אותו. ואולי כן כדאי קצת לחשוב על הכי גרוע כדי שנעשה הכל שלא יקרה (ראה המלחמה האחרונה).
נתתי תשובה שקולה מתוך הכירי את ההיבטים הטכנולוגים, הסביבתיים והמנהלתיים. הסיכונים ברורים וצריך להבדיל בין הטפל והעיקר. ציטוטים כמו "קישון", "רמת חובב", "ילדים", "חולים", "כניעה למערכת", "כסאות בכנסת" וכו, אלו סתם מילים ולא ג'וקרים שמתאימים לכל בעיה בטיחותית שצריך לפתור בצורה מושכלת. תוריד את הכובע לאלו שבלהט העשיה הביטחונית הגיעו להשגים אדירים בלי לשגות יותר מאחרים.
למנוע את הסרטן במעלה הזרם - ליאורה אהרון חומרים מסרטנים נמצאים באוויר, במים ובמזון שלנו. אבל אף אחד לא מזהיר אותנו מאמר שגם מעביר חלק מהאחריות אלינו המשתמשים בחומרים ואלה ששותקים עד שמאוחר מדי http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3460255,00.html
בדיקה ששל פליטות בקרקע היא חשובה ומלמדת הרבה על זיהומים בעבר והוווה אני מקיר יהודי יקר שעוסק בכך ושמו איציק שקוןלניק ברצוני לציין כי בדיקה מסוג זה היא רצויה וחשובה ביותר ובעל משמעות סביבתית וגהותית ברמה גבוהה ביותר.