סיכון בעבודה בסביבת פורמלין
דיון מתוך פורום בטיחות גהות ואיכות
שלום! אני עובדת במעבדה במכון הפתולוגי, בו מתבצע תהליך של קבלת חומר של ביופסיות המגיעות אלינו. הדגימות מגיעות בתוך צנצנת עם תמיסת פורמלין. הפתולוג פותח את הצנצנת ומוציא את הדגימה מתוכה. בסיום הפעולה שופך את הפורמלין לתוך ג'ריקן. מדי פעם נערכות לנו בדיקות על ידי מנהל הבטיחות על מנת למדוד את רמת הפורמלין המותרת בחדר ובודק את תקינות המנדף. אמצעי המיגון היחיד שנמצא בחדר הוא אגזוסטר (מנדף). נבדקתי על ידי רופא תעסוקתי (בדיקות דם וספירומטריה) והבדיקות יצאו תקינות. יש לי מספר שאלות: 1. האם עצם המצאות העובד בסביבת חומר כזה והשאיפה של החומר הזה מהווה סיכון לדרכי הנשימה, ויכולה לגרום לסרטן ולמחלות שונות? 2. האם יש אמצעי מיגון נוספים שבהם ניתן להתגונן מהחשיפה לחומר? אודה לכם על תשובתכם.
שרית שלום דוגמאות הפורמלין שאתם מקבלים הן תמיסות מימיות של פורמאלדהיד ולכן קל יותר לטפל בהן, אבל ההסיכון עדיין קיים. פורמאלדהיד הנו חומר מסרטן ודאי לבני אדם. חשיפה לחומר בצורה לא מבוקרת עלולה להוביל להתפתחות סרטן. כמובן שלא כל מי שיחשף עלול להפגע, אבל חשיפה צעלה את הסיכוי. מתוך מה שתארת קשה לזהות באופן חד משמעי את הבעיות, לכן אציג את השאלות ותבדקי בפועל את התהליך בעבודה 1. האם פתיחת הדוגמאות מתבצעת בתוך מנדף פועל 2. האם המנדף פועל תמיד, 24/7 3. האם כל עבודה עם דוגמאות מתבצעת במנדף פועל ועם ציוד מגן אישי מלא (כולל כפפותמתאימות לעבודה עם פורמלין) האם יש לכם ציוד מגן אישי נשימתי בזמן העבודה עם הדוגמאות 4. האם איסוף הפסולת במכלים סגורים הנשמרים במנדף או באזור מאוורר תמיד הקולט את החומר שמתנדף 5. האם מתבצע פינוי קבוע של הפסולת שלא תצטבר באזורי העבודה בדיקות רפואיות מלמדות על מצב הגופני היום-ביום הבדיקה, לא יתנו מידע אם נחשפתם בשלב כל שהוא במהלך העבודה וההשפעה העתידית. מקווה שתשובה זו עוזרת במעט.
אוסיף על דברייה של דר" קויפמן שמעבר לצורך שהמנדף יפעל תמיד-24 שעות ביממה 7 ימים בשבוע צריך לודא שהוא עובר ביקורת חצי שנתית של חברה חיצונית שבודקת את יכולות השאיבה שלו וגם מחליפה בו פילטרים ונותנת חוברת דוח תקינות מסודר שחשוב ורצוי לתייק אצלך או אצל ממונה על האחזקה \בטיחות אצלכם בארגון. בהצלחה
ד"ר קויפמן שלום! ראשית תודה על תשובתך המהירה. כמו שכתבת פתיחת הדוגמאות נערכת בתוך מנדף אשר פועל ללא הרף. הרופאים משתמשים בכפפות המתאימות לשימוש זה. כאשר מיכל הפסולת מתמלא הוא נסגר ומועבר לחדר מרוחק עד שהוא נלקח מהמעבדה להמשך הטיפול בו. לגבי הציוד הנשימתי אנחנו לא משתמשים בציוד כזה, אודה לך אם תפרטי מהו ציוד מגן אישי נשימתי.
מתוך דבריך לא ברור היכן נשמר מיכל הפסולת של הפורמלין - האם בתוך המנדף או בחדר, אשמח לתשובתך. לגבי ציוד מגן נשימתי אם אתם עובדים כל העת במנדף שהוא תקין ונבדק כיאות ויש לו התרעה קולית בכל מקרה של תקלה או הפסקת עבודה, ומקפידים על מנדף לא עמוס כך שאין הפרעה לתנועה של האוויר, והחלון הקדמי מורד, לא נדרש ציוד מגן נשימתי בזמן העבודה עם פורמלין. אם הדברים לא מתקיימים כך, יש סכנה של חזרה של אדי החומר לתוך אזור העבודה שלכם ונשימה לא מבוקרת של אדי החומ.,במקרה זה יש להשתמש במסכה - חצי-פנים, ומשקפי מגן - בהחלט מספיק והרבה יותר נוח לעבודה, וגם פחות יקר, או מלאה (אב"כ). לשני סוגי המסכות יש להתאים פילטר המתאים לפורמאלדהיד. בקטלוגים של פילטרים תוכלו למצוא את הפילטר המתאים בהתאם לספק. להדגיש - העובדה שלא מרגישים בריח החומר לא אומר שהחומר לא נמצא באוויר, מאחר שפורמלין הוא אחד מהחומרים שיש לגביו התרגלות לריח, ולאחר עבודה עם החומר אתם כבר לא ממש מרגישים בריח שלו בסביבת העבודה.
ד"ר קויפמן שלום! ברצוני להבהיר לך כיצד אנחנו עובדים. לאחר שהרופא הוציא את הדגימה מהצנצנת הוא שופך את הפורמלין דרך צנור הישר לתוך מיכל פתוח אשר נמצא מתחת לכיור. ברגע שהמיכל מתמלא, סוגרים אותו ומעבירים אותו לחדר מרוחק מאתנו לפינוי הפסולת. באשר לתקינות המנדף: אחת לחצי שנה המנדף עובר בדיקה על ידי מנהל הבטיחות ומולבש עלינו מכשור ניטור במהלך יום שלם על מנת לבדוק את רמת ההיחשפות לחומר. לאחרונה התחלתי להרגיש שמצטברת לי לחות בגרון ויש לי צורך לכחכח לעיתים קרובות (אני מקשרת זאת לעבודה עם הפורמלין), אני די חוששת (למרות שבדיקות שנערכו היו תקינות). איזו בדיקה עלי לעשות על מנת לבדוק מה הסיבה לכך? הבדיקות שנערכו על ידי הרופא התעסוקתי היו: בדיקות דם, שתן וספירומטריה. האם יש עוד בדיקות שאפשר לערוך (אפילו באופן פרטי) על מנת להיות בטוחה במצב בריאותי? תודה.
שרית, שמחה שהתעקשתי לגבי מיקום של מכל הפסולת. נחמד שהעבודה מתבצעת במנדף, וההעברה למכל הפסולת לא ידנית. אבלל !!! מכל הפסולת ב ח ד ר, תחת לכיור ו פ ת ו ח. אם זה המצב אתם יכולים לבצע את כל העבודה בחדר, כי רוב הזמן יש לכם מכל פסולת פתוח שמתנדף בקצב שלו ומשחרר חומר לאט אבל קבוע לאזור הנשימה שלכם. יש לדאוג להעביר את המכל למקום מאוורר קבוע, אפשר לעשות את זה למשל על ידי חיבור של פקק עם נשמית, כאשר הנשמית יוצאת לתוך המנדף שפועל תמיד, עם התרעה במקרה של תקלה. לגבי ההרגשה שלך, היא יכולה לנבוע מגורמים שונים, לא בהכרח פומלין. לכן, כדאי לגשת לרופא תעסוקתי. נכון שתצטרכי לשלם על פגישה זו (סכום סמלי כתלות בקופה לה את שייכת) ולבקש בדיקות מקיפות נוספות. רק רופא תעסוקתי ידע אילו בדיקות לבצע. רופא המשפחה יש להניח לא ידע (לא תחום ההתמחות שלו, אבל אם לא תגיעי לרופא תעסוקתי את יכולה לעבור אצל רופא המשפחה ולבקש הפניה לרופא תעסוקתי. תצטרכי קצת להתעקש ולא לוותר, ולהדגיש שאת עובדת עם פורמלין שהוא מסרטן. דבר נוסף לגבי פורמאלדהיד, נכון שהוא עלול לגרום לסרטן, אבל יש לו תכונה נוספת ששוכחים להדגיש אותה, ואולי לא הרחבתי מספיק קודם. החומר גם גורם לגירוי - איריטטנטי Irritant - לעור, עיניים ולמערכת הנשימה. כמוש כתבתי קודם אתם כבר לא מודעים בריח לנוכחות החומר, כי התרגלתם, אבל החומר באוויר כפי שתארת את שיטת העבודה שלכם ולכן יכול שיהיו לו את ההשפעות הנלוות של גירוי דרכי הנשימה והעור. שוב לא לכולם, אלא למי שנחשף יותר ולמי שרגיש לחומר (רגישות שבהרבה מקרים מתפתחת עם הזמן). אין לזלזל ברגישות לחומר, כי עלול לגרום למחלות כרוניות בדרכי הנשימה (כמו התפתחות אסטמה) או לבעיות כרוניות בעור בצורת מחלות עור כרוניות. כך שיכול להיות שזו הבעיה, שאין לזלזל בה גם כן. כאשר תפני לרופא כדאי שתקחי איתך גליון בטיחות MSDS מלא ומעודכן של החומר.
שלום, רציתי לברר מה סוג המנדף שמתאים לעבודה בפנטלין. כמה שיותר פרטים על המנדף...